Άρθρο 14 – Εισφορά υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου – Τροποποίηση περ. α) παρ. 1 και παρ. 2 άρθρου 20 π.δ. 237/1986 (παρ. 8 και 18 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118)

1. Η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 20 του π.δ. 237/1986 (Α’ 110), περί λογαριασμού αρωγής, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α) Για την εκπλήρωση του σκοπού του Επικουρικού Κεφαλαίου επιβάλλεται εισφορά υπέρ αυτού, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό, που δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά το έξι τοις εκατό (6%) επί του συνόλου των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από οχήματα και η οποία επιμερίζεται ως εξής:
αα) για ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου στις περ. α), β) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 19, ποσοστό τέσσερα κόμμα πέντε τοις εκατό (4,5%) επί του συνόλου των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από οχήματα.
Στην περίπτωση άσκησης του κλάδου με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 1, η εισφορά υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων από ασφαλίσεις που συνήφθησαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα.
αβ) για ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 19 και στις περιπτώσεις των άρθρων 19α και 19β, ποσοστό ενάμισι τοις εκατό (1,5%) επί του συνόλου των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από οχήματα. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται μόνο στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και ασκούν εργασίες του κλάδου 10 της περ. ι της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4364/2016 (Α΄13), κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 120 του ιδίου νόμου.
Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, που συνοδεύεται από σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, τα ποσοστά των υποπερ. αα) και αβ) δύνανται να τροποποιούνται, χωρίς όμως, ως άθροισμα, να υπερβαίνουν συνολικώς το όριο του έξι τοις εκατό (6%).
Η εισφορά αυτή βαρύνει σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τους ασφαλισμένους.
Η εισφορά των ασφαλισμένων εμφανίζεται στο ασφαλιστήριο και απαλλάσσεται παντός φόρου ή άλλης φορολογικής επιβάρυνσης εκτός των τελών χαρτοσήμου. Η απόδοση του τέλους χαρτοσήμου γίνεται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το π.δ. 160/1978 (Α΄ 34).
Οι αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί αποδίδουν στο Επικουρικό Κεφάλαιο τις εισφορές, που αναλογούν στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, τους οποίους αντασφαλίζουν, ανεξάρτητα αν εισέπραξαν τις εισφορές αυτές ή όχι.».
2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 20 του π.δ. 237/1986, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να συνάπτει δάνεια και να εκχωρεί ή ενεχυριάζει σε ασφάλεια του δανείου απαιτήσεις του ληξιπρόθεσμες ή και μελλοντικές εισφορές υπέρ αυτού μέχρι ποσοστό 2/3 του συνόλου τους.
Αναστέλλεται κάθε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, είτε εις χείρας του, είτε εις χείρας τρίτων, από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Απαγορεύεται, επίσης, ο συμψηφισμός των εισφορών των μελών του με τυχόν οφειλές του Επικουρικού Κεφαλαίου προς αυτά.».