- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 8 – Έλεγχος ασφάλισης αυτοκινήτων – Αντικατάσταση παρ. 2, προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 13 π.δ. 237/1986 (παρ. 3 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118)

Στο άρθρο 13 του π.δ. 237/1986 (Α’ 110), περί ελέγχου ασφάλισης αυτοκινήτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση, β) στην παρ. 2, βα) στο πρώτο εδάφιο επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και ββ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) προστίθεται παρ. 3, και το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Έλεγχοι ασφάλισης
(Παρ. 3 άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118)
1. Δεν διενεργείται έλεγχος για την ύπαρξη έγκυρης ασφαλιστικής κάλυψης σε αυτοκίνητα οχήματα που εισέρχονται ή κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν τον τόπο συνήθους στάθμευσης στο έδαφος άλλου κράτους, το Εθνικό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης του οποίου έχει προσυπογράψει με το αντίστοιχο Ελληνικό Γραφείο το Τμήμα III της Ενοποιημένης Συμφωνίας.
2. Δεν διενεργούνται έλεγχοι ασφάλισης της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία έχουν τόπο συνήθους στάθμευσης στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, καθώς και οχημάτων που έχουν τόπο συνήθους στάθμευσης στο έδαφος τρίτης χώρας και εισέρχονται στην Ελλάδα από το έδαφος άλλου κράτους μέλους. Η διενέργεια τέτοιων ελέγχων ασφάλισης επιτρέπεται, μόνο αν οι έλεγχοι αυτοί δεν εισάγουν διακρίσεις, είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και: α) διενεργούνται στο πλαίσιο ελέγχου που δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην εξακρίβωση της ασφάλισης, ή β) αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συστήματος ελέγχων στην Ελλάδα, οι οποίοι διενεργούνται και για τα οχήματα που έχουν τόπο συνήθους στάθμευσης στην Ελλάδα, και δεν απαιτούν την ακινητοποίηση του οχήματος.
3. Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι δυνατή, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τον σκοπό της καταπολέμησης της οδήγησης στην Ελλάδα ανασφάλιστων οχημάτων που έχουν συνήθη στάθμευση σε άλλο κράτος μέλος. Η εν λόγω επεξεργασία γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της Οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (L 119), και τον ν. 4624/2019 (Α ΄137). Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με το παρόν, αποκλειστικά για τον σκοπό πραγματοποίησης ενός ελέγχου ασφάλισης, διατηρούνται μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαία για τον σκοπό αυτό και διαγράφονται πλήρως μόλις επιτευχθεί ο ως άνω έλεγχος. Αν από τον έλεγχο ασφάλισης προκύψει ότι το όχημα καλύπτεται από υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με το άρθρο 2, ο υπεύθυνος επεξεργασίας διαγράφει αμέσως τα εν λόγω δεδομένα. Όταν ο έλεγχος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσον ένα όχημα καλύπτεται από υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με το άρθρο 2, τα δεδομένα διατηρούνται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν υπερβαίνει τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη.».