Στον ν. 4972/2022 (Α΄181) προστίθεται άρθρο 34Β ως εξής:
«Άρθρο 34Β
Λειτουργία σύμβασης εργασίας
1. Οι συμβάσεις εργασίας διέπονται από την κείμενη εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα. Η
άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος εκ μέρους κάθε εταιρείας γίνεται από τον διευθύνοντα
σύμβουλο και τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης σε αυτή, σύμφωνα με τον εσωτερικό
κανονισμό λειτουργίας τους και περιλαμβάνει ενδεικτικά τις προαγωγές, μετακινήσεις, μεταθέσεις του
προσωπικού, καθώς και την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων και θέσεων ευθύνης πέραν των γενικών
διευθυντών και διευθυντών.
2. Οι συμβάσεις εργασίας λύονται σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.».
Σχόλια :
• Απογείωση Διευθυντικού Δικαιώματος
• Δυνατότητα μονομερών αποφάσεων, κατάργηση συλλογικών οργάνων
• Κατάργηση προστατευτικών δικλείδων προστασίας
• Μηδενική Προστασία εργαζομένων
Διαβάζοντας την «Ανάλυση-Συνεπειών-Ρύθμισης είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούμαστε στην ιδιωτικοποίηση όσον αφορά το εργασιακό πυλώνα σε συνέχεια του σπασίματος του ενιαίου τρόπου εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου
Πρόταση:
Άμεση απόσυρση του άρθρου
Λείπει κάθε αναφορά στις εκάστοτε επιχειρησιακές ΣΣΕ και στον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας. Πρέπει ρητά να προβλεφθεί, με βάση την γενική αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου δυνάμει του άρθρ. 7 Ν. 1876/1990, ότι ευνοϊκότεροι όροι σχετικά με τη λειτουργία της σύμβασης εργασίας που περιλαμβάνονται σε επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Εργασίας ή από οποιαδήποτε άλλη συλλογική συμφωνία ή συλλογική ρύθμιση ή επιχειρησιακή συνήθεια, υπερτερούν.
⦁ Το άρθρο επεκτείνει υπέρμετρα και ανεξέλεγκτα το Διευθυντικό δικαίωμα. Επί της ουσίας καταργεί τους κανονισμούς προσωπικού των εταιρειών .
⦁ Καταργούνται συλλογικά όργανα που προβλέπονταν στους κανονισμούς προσωπικού και στους κανονισμούς λειτουργίας, όπως υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια. Μια ρύθμιση που είναι ξεκάθαρα εις βάρος των εργαζομένων.
⦁ Καταργούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων, οι οποίοι για τους όρους αμοιβών εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου ενώ για τους όρους εργασίας εντάσσονται στην κείμενη εργατική νομοθεσία που ρυθμίζει τον ιδιωτικό τομέα.
⦁ Συντελείται τελικά μια σταδιακή ιδιωτικοποίηση των εταιρειών, ξεκινώντας από το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων, οι οποίοι μένουν χωρίς δικλείδες προστασίας.
Οι συναπτόμενες συμβάσεις εργασίας, να μην υλοποιούνται με φωτογραφικό χαρακτήρα και μην γίνονται εις βάρος του μόνιμου προσωπικού. Οπότε καλό θα ήταν να ενισχυθεί η διαφάνεια της διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τέτοιου είδους παροχή υπηρεσιών.
Για μετάταξη για λόγους υγείας ούτε κουβέντα δεν πειράζει κάποια στιγμή θα ψοφίσουμε μόνοι μας