Άρθρο 6 – Μεταβατικές διατάξεις για την απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – Προσθήκη άρθρου 188Β στον ν. 4389/2016

Στον ν. 4389/2016 (Α΄ 94) προστίθεται άρθρο 188Β ως εξής:

«Άρθρο 188Β

Μεταβατικές διατάξεις για την απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

  1. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της παρ. 1 του άρθρου 5Β του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) διατηρείται ως διακριτός λειτουργικός κλάδος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π). Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π. αναθέτει υποχρεωτικά σε εκτελεστικό του μέλος, που λειτουργεί ως εντεταλμένος σύμβουλος, τη λειτουργία της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
  2. Η εκπλήρωση του σκοπού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ.) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) γίνεται με τους όρους και περιορισμούς της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Ειδικότερα, μετά την καταχώρηση της σύμβασης συγχώνευσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), όπου στα άρθρα 4 και 5 του ν. 3986/2011 γίνεται αναφορά στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. νοείται η Ε.Ε.ΣΥ.Π.. Όπου στα άρθρα 6 έως 11 του ν. 3864/2010 (Α’ 119) γίνεται αναφορά στο Τ.Χ.Σ., νοείται η Ε.Ε.ΣΥ.Π..
  3. Ειδικά σε σχέση με την καθολική διαδοχή του Τ.Χ.Σ., η Ε.Ε.ΣΥ.Π. ενεργεί σε συμμόρφωση ιδίως με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεννόησης, το σχέδιο του οποίου κυρώθηκε με τον ν. 4046/2012 (Α΄ 28) και από τη Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της 19ης Αυγούστου 2015, το σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με τον ν. 4336/2015 (Α΄ 94). Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από ή συνδέονται με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Facility Agreement) της 15ης Μαρτίου 2012, προσχέδιο της οποίας κυρώθηκε με τον ν. 4060/2012 (Α΄ 65) και τη Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Financial Facility Agreement) της 19ης Αυγούστου 2015, το σχέδιο της οποίας κυρώθηκε με τον ν. 4336/2015, και εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμόρφωση με αυτές και την πλήρη εφαρμογή τους. Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. δύναται να συνάπτει με όλους ή ορισμένους από τους λοιπούς συμβαλλομένους των συμβάσεων της παρούσας σύμβαση με την οποία αναγνωρίζεται η ανάληψη όλων των υποχρεώσεων του απορροφώμενου Τ.Χ.Σ. που απορρέουν από αυτές και ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αυτών.
  4. Η καθαρή αξία του απορροφώμενου Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. προσαυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π. μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

5. Οι θυγατρικές εταιρείες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. δεν καθίστανται λοιπές θυγατρικές εταιρείες της Ε.Ε.ΣΥ.Π. μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.».

  • 20 Ιουλίου 2024, 12:31 | Γιάννης Παπαδάκης

    Στον ν. 4389/2016 (Α΄ 94) προστίθεται άρθρο 188Β ως εξής:

    «Άρθρο 188Β

    Μεταβατικές διατάξεις για την απορρόφηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

    Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της παρ. 1 του άρθρου 5Β του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) διατηρείται ως διακριτός λειτουργικός κλάδος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π). Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π. αναθέτει υποχρεωτικά σε εκτελεστικό του μέλος, που λειτουργεί ως εντεταλμένος σύμβουλος, τη λειτουργία της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Δεδομένου ότι τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΕΕΣΥΠ δεν έχουν Μονάδα Παρακολούθησης και Ελέγχου των Συμβάσεων που υπογράφονται είτε αυτό αφορά αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, είτε αφορά τον έλεγχο των Παραχωρησιούχων αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει, προτείνεται η δημιουργία διακριτού λειτουργικού κλάδου στην ΕΕΣΥΠ κατά τα πρότυπα της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που επίσης θα διοικείται από Εντεταλμένο Σύμβουλο κατά τα πρότυπα της ως Άνω Μονάδας. Υπενθυμίζεται πως ούτε η ΕΕΣΥΠ έχει ανάλογη Μονάδα. H ανάγκη για σύσταση αυτόνομου λειτουργικού κλάδου Μονάδας Παρακολούθησης Συμβάσεων (ΜΠΣ) θα έχει σκοπό την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων αξιοποίησης και την παροχή κάθε αναγκαίας υποστήριξης και συνδρομής προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου αυτό να ασκεί τα δικαιώματα και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις συμβάσεις αυτές. Η Μονάδα θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας των συμβάσεων για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και των Επενδυτών και θα στοχεύει αφενός στην διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων των μερών και αφετέρου της ομαλής και ανεμπόδιστης αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που παραχωρούνται.