- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 40 Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – Τροποποίηση άρθρου 79 ν. 4484/2017

Στο άρθρο 79 του ν. 4484/2017 (Α΄110), περί Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1: αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και» και οι λέξεις «Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», αβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «και την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «, την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και την παροχή στοιχείων σε λοιπές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», αγ) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων των άρθρων 17, και 17Α του ν. 4174/2013 (Α’ 170)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εφαρμοζόμενου αναλόγως του άρθρου 21 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58)», β) στην παρ. 2: βα) οι λέξεις «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού», ββ) οι λέξεις «, καθώς και ο χρόνος τήρησης των στοιχείων στο Μητρώο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «, ο χρόνος τήρησης των στοιχείων στο Μητρώο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος», γ) η παρ. 3 αντικαθίσταται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 79 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 79
Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων
1. Στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων (Μητρώο), το οποίο υποστηρίζεται τεχνικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο Μητρώο τηρούνται στοιχεία για τις μεταβιβάσεις εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων, με αποκλειστικό σκοπό την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων, την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων και την παροχή στοιχείων σε λοιπές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Τα στοιχεία κάθε μεταβίβασης συλλέγονται, κατά περίπτωση, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), τα Κτηματολογικά Γραφεία ή τους συμπράττοντες Συμβολαιογράφους. Μέρος των στοιχείων του Μητρώου δημοσιεύεται σε διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών και το φορολογικό απόρρητο, εφαρμοζόμενου αναλόγως του άρθρου 21 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄58).
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται οι πηγές και το είδος των στοιχείων που συλλέγονται, η κατηγορία των στοιχείων που δημοσιεύονται, ο χρόνος τήρησης των στοιχείων στο Μητρώο, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα μέτρα ασφαλείας των ως άνω στοιχείων, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου.
4. Το Μητρώο αφορά μεταβιβάσεις που διενεργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2017.».