- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 28 Συναλλαγές που διενεργούνται σε κτηματολογικά γραφεία

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής με συντελεστή ένα και είκοσι τοις εκατό (1,20%) κατά τη μεταγραφή της σύμβασης μίσθωσης ακινήτου διάρκειας άνω των εννέα (9) ετών στο βιβλίο μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο. Ειδικότερα:
α) Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού των συμβατικών μισθωμάτων.
β) Υπόχρεος προς απόδοση είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει την οικεία πράξη, ο οποίος εισπράττει από τους συμβαλλομένους και αποδίδει το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στη Φορολογική Διοίκηση. Το οφειλόμενο τέλος Συναλλαγής αποδίδεται εφάπαξ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 6.
2. Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής με συντελεστή τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%) επιβάλλεται στην πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης. Ειδικότερα:
α) Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του ποσού για το οποίο εγγράφεται η υποθήκη και η απόδοση πραγματοποιείται πριν από την πράξη εγγραφής.
β) Στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπόκειται και είναι υπόχρεος για την απόδοσή του το πρόσωπο που αιτείται την πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη.
3. Δεν επιβάλλεται του Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής:
α) στην πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου για εξασφάλιση φορολογικών οφειλών ή οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης,
β) στην εγγραφή υποθήκης επί ακινήτων των πρακτόρων του Εθνικού Λαχείου ή τρίτων προς εξασφάλιση πληρωμής αντιτίμου των γραμματίων κρατικών λαχείων που τους παραδίδονται από το Δημόσιο.