Άρθρο 24 Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ή φορείς γενικής κυβέρνησης

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις πάσης φύσεως μονομερείς μεταβιβάσεις πόρων από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης, που γίνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του λήπτη αυτών.
2. Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής:
α) στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής επιχορηγήσεων από το Δημόσιο και τους φορείς γενικής κυβέρνησης προς τους δημόσιους οργανισμούς ή τις δημόσιες επιχειρήσεις με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, για την εκτέλεση έργων ή την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού τους,
β) στα καταβαλλόμενα βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους ή παθόντες από θεομηνίες ή άλλες αιτίες,
γ) στις συνδρομές, εισφορές, επιχορηγήσεις και κάθε είδους χρηματικές ενισχύσεις που χορηγούνται από το Δημόσιο και τους φορείς γενικής κυβέρνησης σε κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, καθώς και από τους Ο.Τ.Α. και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο σε ευεργετικά ταμεία δημόσιων υπαλλήλων, υπαλλήλων Ο.Τ.Α., εκκλησιαστικών υπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων ή εργατών, εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, εθνωφελή και κοινωφελή σωματεία ή ιδρύματα, ταμεία, οργανισμούς και επιτροπές, καθώς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2557/1997 (Α’ 271),
δ) στις επιδοτήσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) προς βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που προσφέρονται για την πρακτική άσκηση μαθητών που παρακολουθούν προγράμματα τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικές μονάδες οποιουδήποτε φορέα, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 5 του άρθρου 18 του ν. 1262/1982 (Α΄ 70), περί επιχορήγησης βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων που προσφέρονται για πρακτική άσκηση μαθητών, καθώς και στην καταβολή των επιχορηγήσεων της Δ.ΥΠ.Α. προς εργοδότες, για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα απασχόλησης και αυταπασχόλησης ανέργων, που καταρτίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 6 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982, περί ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας,
ε) στους πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση που αποδίδονται στις επιχειρήσεις και αφορούν στην επαγγελματική κατάρτιση,
στ) στην αποζημίωση των φοιτητών και σπουδαστών που πραγματοποιούν άσκηση σε επάγγελμα, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του τυχόν συναρμόδιου Υπουργού, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 2327/1995 (Α΄ 156), περί θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
ζ) στις επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις επιτοκίου που καταβάλλονται με το άρθρο 14 του ν. 1116/1981 (Α΄ 8), περί φορολογικής μεταχείρισης των επιχορηγήσεων και των επιδοτήσεων επιτοκίου.
η) στις πάσης φύσεως επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται σε βάρος των πιστώσεων του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων του άρθρου 26 του ν. 992/1979 (Α΄ 280) και σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 1249/1982 (Α΄ 43), με το οποίο κυρώθηκε η υπό στοιχεία 4746.97/3025/12.11.1981 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας,
θ) στις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται συνολικά η μερικά από το Δημόσιο ή φορέα γενικής κυβέρνησης ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των μονομερών μεταβιβάσεων της παρ. 1 υπολογίζεται επί του εκάστοτε πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού αυτών, παρακρατείται κατά την καταβολή της επιδότησης ή της ενίσχυσης ή της επιχορήγησης στον δικαιούχο από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης που διενεργεί την πληρωμή και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από τον φορέα που διενεργεί την πληρωμή.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».