Άρθρο 20 Συνδρομές καταβαλλόμενες σε επαγγελματικά επιμελητήρια, ενώσεις, συλλόγους και σωματεία

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε χρηματικά ποσά ή συνδρομές που καταβάλλονται σε επαγγελματικά επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, επαγγελματικούς συλλόγους, σωματεία, και λοιπούς φορείς επαγγελματικής εκπροσώπησης, από τα μέλη αυτών για τη συμμετοχή τους, χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της συνδρομής. Το ποσό του οφειλόμενου Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου χρηματικού ποσού ή της συνδρομής με την εφαρμογή συντελεστή:
α) ένα και είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για συνδρομή σε σωματεία,
β) δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%), σε κάθε άλλη περίπτωση.
2. Υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο λήπτης της συνδρομής.

  • 17 Αυγούστου 2024, 15:52 | Αικ. Ριμπ

    Καλησπέρα σα, η πλέιοψηφία των σωματείων είναι κλειστά τον μηνα Αύγουστο και δεν έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την διαβούλευση . θερμή παράκληση να δοθεί παράταση έως τις 10 Σεπεμβρίου 2024.

  • 12 Αυγούστου 2024, 12:37 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Η φράση της παρ. 1 «χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδιαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη της παροχής» είναι δυσνόητη και ασαφής. Η αντιπαροχή μπορεί να να περιλαμβάνεται όχι ιδιαίτερα αλλά σε μια και την ίδια συνδρομή, αλλά παρόλα αυτά, να είναι ιδιαίτερη υπό την έννοια του ιδιαίτερου χαρακτήρα και φύσης του νομικού μη κερδοσκοπικού προσώπου και σωματείου ή/και των υπηρεσιών που παρέχει, στα πλαίσια της εκπροσώπησης συλλογικών συμφερόντων μελών (π.χ. για συνδικαλιστικούς σκοπούς κλπ) όπως ορίζονται στο καταστατικό. Για παράδειγμα μια παροχή άμεσης, αποκλειστικής ή εξειδικευμένης ενημέρωσης ή κάποιας αναπόφευκτης δράσης σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο μπορεί να χαρακτηριστεί/θεωρηθεί ιδιαίτερη χωρίς να αποτιμάται ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
    Στην παράγραφο 2 υπόχρεως θα πρέπει να οριστεί εναλλακτικά ο καταβάλλων την συνδρομή εφόσον αυτός είναι νομικό πρόσωπο, ο δε λήπτης να είναι υπόχρεως μόνον εφόσον ο καταβάλλων την συνδρομή είναι φυσικό πρόσωπο.

  • 10 Αυγούστου 2024, 15:29 | ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και την κοινοτική νομολογία πάρα πολλές από τις συγκεκριμένες συνδρομές μελών που καταβάλλονται (για τις αυτονόητα παρεχόμενες υπηρεσίες) στα νομικά μη κερδοσκοπικά πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται στο ως άνω άρθρο υπάγονται/εμπίπτουν στο πεδίο ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το αν εν συνεχεία απαλλάσσονται νόμιμα από τον ΦΠΑ, με μια σειρά ρητά κατονομαζόμενων από την κοινοτική νομοθεσία περιπτώσεων απαλλαγών (βλ. άρθρο 22.1 Κώδικα ΦΠΑ 2859/2000, π.χ.περιπτώσεις ιδ΄και επόμενες) . Ως εκ τούτου δεν μπορεί νόμιμα να επιβληθεί στις συναλλαγές αυτές και κατ΄επέκταση στις συνδρομές που αφορούν τις ως άνω συναλλαγές ψηφιακό τέλος άλλης έμμεσης φορολογίας (χαρτοσήμου-ψηφιακού τέλους) μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να υπάρξουν έσοδα από ΦΠΑ. Το χαρτόσημο και το ψηφιακό τέλος δεν επιβάλλεται όπου υπάρχει πεδίο ΦΠΑ, έστω και αν αυτό είναι απαλλακτικό. Δεν επιβάλλεται μόνο για εισπρακτικούς λόγους, για έσοδα. Πρέπει η επιβολή του να είναι νόμιμη. Θεωρώ πως το νομικό αυτό λάθος οφείλεται σε μια διαιωνιζόμενη απαρχαιωμένη πλέον εκτίμηση που υπήρχε πολύ πριν από την είσοδο μας στην Ε.Ε. και κατ΄επέκταση προτού θεσπιστεί στη χώρα μας ο ΦΠΑ. Επί πλέον η φράση «χωρίς να αντιστοιχούν σε ιδαίτερη αντιπαροχή εκ μέρους του λήπτη» είναι ακατανόητη. Υπάρχει βέβαια η αποτρεπτική διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2 του παρόντος νομοσχέδιου, που έχει εισαχθεί για νομική ασφάλεια, πλην όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είναι από μόνη της κατανοητή και επαρκής για την αποφυγή λανθασμένης εφαρμογής.