- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 14 Λοιπές συμβάσεις υπαγόμενες σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

1. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται αυτοτελώς στις παρακάτω συμβάσεις, υπό τους ειδικότερους, κατά περίπτωση, όρους:
α) Ανανέωση σύμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 436 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164), για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο οφειλέτης ή εν γένει ο υπόχρεος σε χρηματική παροχή ή καταβολή με βάση την ανανεούμενη σύμβαση.
β) Άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 454 του Αστικού Κώδικα, για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο ωφελούμενος από την άφεση χρέους.
γ) Εκχώρηση απαίτησης, σύμφωνα με τα άρθρα 455 έως 469 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν γίνεται έναντι ανταλλάγματος και δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φ.Π.Α.. Για τον υπολογισμό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής εφαρμόζεται συντελεστής δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%), εφόσον:
γα) όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η εκχώρηση γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή
γβ) τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167).
Σε διαφορετική περίπτωση, εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο εκχωρών την απαίτηση.
δ) Αναδοχή χρέους, σύμφωνα με το άρθρο 471 του Αστικού Κώδικα, για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο αναδεχόμενος το χρέος.
ε) Παρακαταθήκη, σύμφωνα με το άρθρο 822 του Αστικού Κώδικα, για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%), εφόσον:
εα) τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η παρακαταθήκη γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή
εβ) τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε.. Σε διαφορετική περίπτωση, εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο θεματοφύλακας του πράγματος.
στ) Ισόβια χρηματικά αποτιμητή πρόσοδος, σύμφωνα με τα άρθρα 840 έως 843 του Αστικού Κώδικα, για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο συστήσας την πρόσοδο.
ζ) Αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους του άρθρου 873 του Αστικού Κώδικα, για την οποία εφαρμόζεται συντελεστής δύο και σαράντα τοις εκατό (2,40%), εφόσον:
ζα) όλα τα συναλλασσόμενα μέρη ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και η αφηρημένη υπόσχεση ή αναγνώριση χρέους γίνεται στο πλαίσιο αυτής, ή
ζβ) τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο της περ. α) ή της περ. β) του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε..
Σε διαφορετική περίπτωση, εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%). Υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοσή του είναι ο υποσχόμενος ή αναγνωρίζων το χρέος.
2. Αν ένας εκ των συμβαλλομένων στις περ. α), β), γ) και ζ) της παρ. 1 είναι το Δημόσιο, εφαρμόζεται συντελεστής τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%).