Άρθρο 10 Καταθέσεις και αναλήψεις

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων, από και προς νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που διενεργούνται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα, εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών, όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις δεν γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης. Για καταθέσεις ή αναλήψεις του πρώτου εδαφίου που διενεργούνται βάσει σύμβασης εφαρμόζονται τα άρθρα 8 και 9, αναλόγως της σύμβασης.
2. Για τον υπολογισμό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων εφαρμόζεται συντελεστής:
α) ένα και είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για κεφαλαιουχικές ή προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, και
β) τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%), σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί της οικείας καταχώρισης στα προβλεπόμενα αρχεία, που τηρεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα της παρ. 1, εφόσον τηρείται διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή με βάση άλλο ισοδύναμο έγγραφο σε κάθε άλλη περίπτωση.
4. Με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής βαρύνεται και είναι υπόχρεο για την απόδοσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων αποτελούν αντικείμενο καταθέσεων ή αναλήψεων.
5. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις καταθέσεις χρημάτων σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218) που είναι αδειοδοτημένα και εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στην ανάληψη αυτών.

  • Προτείνεται διαγραφή της παραγράφου 5 του άρθρου 10, η οποία ενδέχεται να εγείρει ερμηνευτικά ζητήματα, καθώς και προσθήκες (ως κατωτέρω) στην παράγραφο 1 του άρθρου 10, για τους ακόλουθους λόγους:

    (α) Οι προβλεπόμενες σε αυτό συναλλαγές εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, εξαιρούνται ούτως ή άλλως του νέου ψηφιακού τέλους κατ’ εφαρμογή του θεσπιζόμενου στην περίπτωση (α) της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου γενικού κανόνα.

    (β) Δεδομένου του γενικού αυτού κανόνα, η συμπερίληψη της «ειδικής» (;) εξαίρεσης της παραγράφου 5 του άρθρου 10 γεννά εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, προκαλώντας σύγχυση και κίνδυνο παρερμηνειών ως προς το εύρος της θεσπιζόμενης εξαίρεσης, ιδίως κατ’ αντιδιαστολή προς τις καταθέσεις/αναλήψεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το γράμμα της παραγράφου 5 του άρθρου 10 δεν καλύπτει το σύνολο των διεπόμενων από το ν. 4537/2018 (ο οποίος ενσωματώνει κοινοτική οδηγία) καταθέσεων/αναλήψεων χρημάτων. Ενδεικτικά, δεν καλύπτεται από το γράμμα της εν λόγω εξαίρεσης η περίπτωση της ανάληψης μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) που λειτουργούν μη αδειοδοτημένα ιδρύματα πληρωμών δυνάμει της περίπτωσης (ιε) του άρθρου 3 του ν. 4537/2018, η οποία όμως δεν θα έπρεπε να χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης.

    (γ) Εν όψει των παραπάνω, προτείνονται:

    (Α) οι ακόλουθες προσθήκες στην παράγραφο 1 του άρθρου 10, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το αντικείμενο του ψηφιακού τέλους, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης:

    «1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων εταίρων και μετόχων ή άλλων προσώπων από και προς νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, στα οποία συμμετέχουν, εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών, όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις δεν γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης. Για καταθέσεις ή αναλήψεις του πρώτου εδαφίου που διενεργούνται βάσει σύμβασης εφαρμόζονται τα άρθρα 8 και 9, αναλόγως της σύμβασης.»

    Και

    (Β) η διαγραφή της παραγράφου 5 του άρθρου 10 και αντ’ αυτής η προσθήκη της ακόλουθης γενικής ερμηνευτικής διάταξης στην περίπτωση (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 3:

    «1. Επιβάλλεται φόρος με την ονομασία «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»:
    α) στις συναλλαγές των άρθρων 8 έως 21, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, όταν τουλάχιστον ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη […]».

  • 22 Αυγούστου 2024, 17:13 | Tax Man

    Η απουσία σύμβασης δεν θα πρέπει να κατατάσει αυτομάτως μια χρέωση ή πίστωση στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Σύμβαση μπορεί να υφίσταται αλλά να αποκρύπτεται. Το κρίσιμο ζήτημα θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του λογαριασμού. Μια ταμειακή διευκόλυνση έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα και τα χρήματα επιστρέφονται μετά από λίγο καιρό. Μια ανάληψη ποσού ή ποσών η οποία παραμένει χρεωμένη στα βιβλία της επιχείρησης για χρόνια θα πρέπει να λογίζεται ως δάνειο και να υπόκειται στο ανάλογο τέλος.

  • 22 Αυγούστου 2024, 10:38 | TaxMan

    Η φράση «εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών» θα πρέπει να απαλοιφθεί καθώς πρακτικά επιτρέπει την άνευ κόστους καταστρατήγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών των περί διανομής κερδών διατάξεων του Ν.4548/2018.