- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 10 Καταθέσεις και αναλήψεις

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων, από και προς νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που διενεργούνται από εταίρους, μετόχους ή άλλα πρόσωπα, εφόσον δεν πρόκειται για απολήψεις έναντι κερδών, όταν οι καταθέσεις ή αναλήψεις δεν γίνονται στο πλαίσιο ιδιαίτερης σύμβασης. Για καταθέσεις ή αναλήψεις του πρώτου εδαφίου που διενεργούνται βάσει σύμβασης εφαρμόζονται τα άρθρα 8 και 9, αναλόγως της σύμβασης.
2. Για τον υπολογισμό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής επί των καταθέσεων και αναλήψεων εφαρμόζεται συντελεστής:
α) ένα και είκοσι τοις εκατό (1,20%), εφόσον πρόκειται για κεφαλαιουχικές ή προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, και
β) τρία και εξήντα τοις εκατό (3,60%), σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί της οικείας καταχώρισης στα προβλεπόμενα αρχεία, που τηρεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα της παρ. 1, εφόσον τηρείται διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή με βάση άλλο ισοδύναμο έγγραφο σε κάθε άλλη περίπτωση.
4. Με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής βαρύνεται και είναι υπόχρεο για την απόδοσή του το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα, τα χρηματικά διαθέσιμα των οποίων αποτελούν αντικείμενο καταθέσεων ή αναλήψεων.
5. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις καταθέσεις χρημάτων σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84) ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218) που είναι αδειοδοτημένα και εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στην ανάληψη αυτών.