- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΔΙΩΤΩΝ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ Άρθρο 6 Γενικές αρχές

1. Το αναλογικό Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται στις συναλλαγές που αναφέρονται στα άρθρα 8 έως 21, ανεξαρτήτως του τύπου στον οποίο υποβάλλονται ή του τρόπου με τον οποίο καταρτίζονται οι σχετικές συμβάσεις. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται και στις συμβάσεις που καταρτίζονται υπό όρο, αίρεση ή προθεσμία.
2. Αν με το ίδιο έγγραφο καταρτίζονται περισσότερες από μία συμβάσεις, οφείλεται για κάθε μία από αυτές το προβλεπόμενο από τον παρόντα Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.
3. Στα παρεπόμενα σύμφωνα που συντάσσονται προς διασφάλιση της κύριας σύμβασης, καθώς και στις ποινικές ρήτρες, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που αντιστοιχεί στο οικονομικό αντικείμενο της κύριας σύμβασης, εκτός αν η κύρια σύμβαση απαλλάσσεται από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου αφαιρείται από το καταβλητέο ποσό κάθε ποσό που έχει καταβληθεί ως Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για την κύρια σύμβαση. Ειδικά στην πράξη εγγραφής υποθήκης ή τροπής προσημείωσης σε υποθήκη ακινήτου βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής οφείλεται σε κάθε περίπτωση.
4. Σε σύμβαση που τροποποιεί προγενέστερη σύμβαση επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής μόνο επί του ποσού κατά το οποίο αυξάνεται η οικονομική αξία της.