- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 5 Δήλωση, απόδοση και επιστροφή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής

1. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, οι υπόχρεοι για τη δήλωση και απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές των άρθρων 9 έως 22 υποβάλλουν δήλωση που καλύπτει χρονική περίοδο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του μήνα, εντός του οποίου διενήργησαν έστω και μία συναλλαγή, επί της οποίας επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά και περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αυτό και την οικονομική αξία τους. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας.
2. Επί μισθώσεων ακινήτων, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δηλώνεται και αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167).
3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επί των συναλλαγών των άρθρων 9 έως 22, εφόσον προκύπτει για αυτές υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου, σύμφωνα με τα άρθρα 59 και 61 του Κ.Φ.Ε., αποδίδεται ταυτοχρόνως και με την ίδια διαδικασία με τη δήλωση και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου.
4. Το πάγιο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται ψηφιακά πριν από την έκδοση της διοικητικής πράξης, επί της οποίας επιβάλλεται.
5. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που καταβάλλεται πριν από την έκδοση διοικητικής πράξης ή τη διενέργεια της συναλλαγής επιστρέφεται, αν δεν ακολούθησε η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε, καθώς και στην περίπτωση που η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών. Η αξίωση επιστροφής του πρώτου εδαφίου παραγράφεται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58). Δεν γεννάται δικαίωμα επιστροφής, αν η διοικητική πράξη ή η συναλλαγή για την οποία καταβλήθηκε το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής ακυρωθεί ή διαπιστωθεί η ακυρότητά της ή κηρυχθεί άκυρη με δικαστική απόφαση ή αν ακυρωθεί με τη βούληση των συμβαλλομένων μετά την έκδοση ή κατάρτισή της.
6. Στις περιπτώσεις που επιστρέφονται από το Δημόσιο και τους φορείς γενικής κυβέρνησης, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά για τα οποία εισπράχθηκε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, συνεπιστρέφεται, επίσης ως αχρεωστήτως καταβληθέν, με την ίδια διαδικασία επιστροφής και το συγκαταβληθέν ποσό που αντιστοιχεί, αναλόγως, στο οικείο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.