Άρθρο 4 Υποκείμενο και υπόχρεος δήλωσης και απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής

1. Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν, υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι:
α) επί συναλλαγών των άρθρων 8 έως 21 ο λήπτης της χρηματικής παροχής ή ο ωφελούμενος από αυτές, ή, σε περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλομένων είναι το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης, ο έτερος συμβαλλόμενος,
β) επί συναλλαγών των άρθρων 22 έως 29 ο συναλλασσόμενος με το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης, και
γ) επί των πράξεων του άρθρου 30 ο αιτούμενος τη διοικητική άδεια ή την έκδοση άλλου διοικητικού εγγράφου.
2. Δεν είναι υποκείμενα του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής:
α) το Δημόσιο και οι φορείς γενικής κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143),
β) οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και
γ) το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
3. Δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συναλλαγές της παρ. 1 του άρθρου 3, όταν όλοι οι συναλλασσόμενοι είναι φορείς της παρ. 2.
4. Υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι:
α) Ο υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σύμφωνα με την παρ. 1, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα.
β) Ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των συναλλασσόμενων, αν ένας από αυτούς είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι ο έτερος συναλλασσόμενος.
γ) Αν ένας από τους συναλλασσόμενους είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και ο έτερος είναι φυσικό πρόσωπο, υπόχρεος για την απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα.
5. Οι συναλλασσόμενοι συμφωνούν τη μεταξύ τους κατανομή της δαπάνης που αντιστοιχεί στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ανεξαρτήτως του υποκείμενου στο τέλος ή του υπόχρεου για τη δήλωση και απόδοσή του. Η συμφωνία του πρώτου εδαφίου δεν επηρεάζει την αξία της συναλλαγής, βάσει της οποίας υπολογίζεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Δεν επιτρέπεται να επιβαρύνεται με τη δαπάνη συναλλασσόμενος της παρ. 2.

  • 9 Αυγούστου 2024, 11:56 | Γιώργος Μηνούδης

    Όσον αφορά στις περιπτώσεις β) και γ) της παραγράφου 4 του άρθρου 4, καλόν ίσως θα ήταν να διατυπώνεται ρητά η μεταξύ τους ιεραρχική σχέση. Δηλαδή, κατά βάση, ποιος υποχρεούται σε δήλωση και απόδοση όταν ό ένας συναλλασσόμενος είναι φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ο άλλος συναλλασσόμενος νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα χωρίς φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».