- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ – Άρθρο 52 Διάθεση πόρων Πράσινου Ταμείου – Αντικατάσταση περ. δ) και προσθήκη περ. η) στην παρ. 2 άρθρου 23 ν. 4936/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4936/2022 (Α’ 105), περί διάθεσης του ποσοστού των εσόδων: α) η περ. δ) αντικαθίσταται, β) προστίθεται περ. η), και οι περ. δ) και η) διαμορφώνονται ως εξής:

«δ) Μέρος των εσόδων διατίθεται στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) του άρθρου 3 του ν. 4872/2021 (Α’ 247), αρχής γενομένης από το έτος 2024, για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται το ποσοστό των εσόδων που διατίθενται στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) του άρθρου 3 του ν. 4872/2021, καθώς και κάθε άλλο θέμα για την υλοποίηση της παρούσας.

Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ Υπουργού, μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ του άρθρου 3 του ν. 4872/2021, καθορίζεται ο σχεδιασμός, καθώς και το πλαίσιο διαχείρισης του οικείου χρηματοδοτικού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις περιοχές μετάβασης, όπως αυτές οι περιοχές αναφέρονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης που συνοδεύουν το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΔΑΜ 2021-2027.».

«η) Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα έσοδα της περ. δ) κατατίθενται στον λογαριασμό συνεισφορών «2348001», που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα έργα της παρούσας εντάσσονται σε Συλλογική Απόφαση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίου Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση των έργων της παρούσας γίνεται κατόπιν πρότασης του Φορέα Χρηματοδότησης, με εντολή της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού συνεισφορών «2348001» και πίστωση των αντίστοιχων λογαριασμών των έργων.

Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ Υπουργού οι πόροι από την κατανομή εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα έτη: α) 2018 και 2019 που δεν έχουν εκκαθαριστεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, και β) 2020 έως 2023, μεταφέρονται: το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, αντιστοίχως, στην αρμοδιότητα διαχείρισης της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ του άρθρου 3 του ν. 4872/2021, για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων και την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο πλαίσιο του οικείου χρηματοδοτικού προγράμματος. Ποσό που δεν χρησιμοποιείται εντός του έτους, μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.».