ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – Άρθρο 39 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

  1. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΕΠΑ Υπουργού καθορίζονται τα κριτήρια, τα όρια, οι διαδικασίες και οι προθεσμίες ένταξης των συνεχιζόμενων έργων της υποπερ. αγ) της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 4 σε τομεακά, περιφερειακά και ειδικά προγράμματα ανάπτυξης του ΕΠΑ.
  2. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού καθορίζονται για τα συνεχιζόμενα έργα της υποπερ. αγ) της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 4 και ιδίως για: α) έργα που δανειοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς, β) έργα που χρηματοδοτούν δράσεις του αναπτυξιακού νόμου, γ) έργα που περιλαμβάνουν υποχρεώσεις από δικαστικές αποφάσεις, δ) έργα που περιλαμβάνουν υποχρεώσεις συμβάσεων παραχώρησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ε) συμπληρωματικές εργασίες που υλοποιούνται μετά την περίοδο μελετών κατασκευών στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης έργων αυτοκινητοδρόμων, που χρηματοδοτούνται στην παρούσα φάση από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ΑΠΔΕ, καθώς και στ) απενταγμένα έργα συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η διαδικασία μετάπτωσής τους στο εθνικό σκέλος του ΑΠΔΕ, οι υποχρεώσεις των φορέων, η δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών μέχρι την ένταξή τους σε πρόγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ανωτέρω.
  3. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού τροποποιούνται τα στοιχεία ένταξης της παρ. 1 του άρθρου 9, εφόσον προηγείται αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης ένταξης/χρηματοδότησης του έργου στο οικείο πρόγραμμα.
  4. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΕΣΠΑ και του ΑΠΔΕ Υπουργού, καθορίζονται ως προς τα έργα της παρ. 3 του άρθρου 9, τα όρια στη βάση των οποίων ο φορέας διαχείρισης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος βεβαιώνει τη διαθεσιμότητα των πόρων του Προγράμματος, το ποσοστό του προϋπολογισμού του προς ωρίμανση έργου που δεσμεύεται στο Πρόγραμμα για τη μελλοντική ένταξή του, καθώς και οι διαδικασίες παρακολούθησης της προόδου ωρίμανσης αυτού.
  5. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες για τις κατηγορίες των έργων, την εγγραφή και αναγραφή των προϋπολογισμών στη ΣΑ, τους απαιτούμενους ειδικούς ή άλλους όρους και κάθε άλλη διαδικασία που αφορά στον Άξονα Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων του άρθρου 10.
  6. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού αναλαμβάνεται η συνολική ετήσια υποχρέωση της παρ. 2 του άρθρου 13 και ορίζονται α) το ποσό της υπολειπόμενης συνολικής δαπάνης για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων από προηγούμενα έτη έργων, β) οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τρέχοντος έτους και γ) το όριο ανάληψης υποχρεώσεων για το τρέχον έτος. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου καθορίζεται η διαδικασία διαχείρισης του ετήσιου ορίου υπερδέσμευσης πιστώσεων του άρθρου 13.
  7. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού καθορίζονται τα κριτήρια, τα όρια και οι προϋποθέσεις ανακατανομής πιστώσεων ΠΔΕ και μεταφοράς ορίων του ΠΔΕ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες διαχείρισης των πιστώσεων του ΠΔΕ της παρ. 1 του άρθρου 14. Η ανακατανομή της παρ. 2 του άρθρου 14 γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του Περιφερειάρχη ή του προβλεπόμενου οργάνου του φορέα της Γενικής Κυβέρνησης ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου που έχει την ευθύνη της ΣΑ (αρμόδιο όργανο του φορέα χρηματοδότησης). Η ανακατανομή της παρ. 4 του άρθρου 14 γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επίτευξη του συνολικά προβλεπόμενου κατ΄ έτος δημοσιονομικού αποτελέσματος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής
  8. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συστήνεται ο λογαριασμός του άρθρου 16.
  9. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι διαδικασίες για τις πληρωμές των δαπανών του ΑΠΔΕ και, ιδίως, ο χρόνος εφαρμογής, τα είδη πληρωμών και οι δικαιούχοι τους, ο τρόπος εκκαθάρισης των δαπανών, ο τύπος των εντολών πληρωμής και τα δικαιολογητικά των πληρωμών, για την εφαρμογή των άρθρων 18 έως 21.
  10. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι διαδικασίες χρηματοδότησης Συλλογικής Απόφασης (ΣΑ),  η διαδικασία πληρωμών έργων δημοσίων επενδύσεων κατά τη λήξη του οικονομικού έτους,    ζητήματα λογαριασμών ΠΔΕ που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και ρυθμίζεται κάθε σχετικό με τα ανωτέρω θέμα.
  11. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού, προσδιορίζονται οι κατηγορίες και η διαδικασία ταξινόμησης των έργων ΑΠΔΕ του άρθρου 24.
  12. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού καθορίζονται οι όροι και οι λεπτομέρειες για τη διαχείριση και τη λειτουργία του Μητρώου δικαιούχων έμμεσων πληρωμών ΑΠΔΕ του άρθρου 25.
  13. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού καθορίζονται οι όροι και οι λεπτομέρειες για τη διαχείριση και τη λειτουργία του Μητρώου Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και Λειτουργίας Έργων ΑΠΔΕ του άρθρου 26.
  14. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού ορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατάργηση, τη μετονομασία και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ιδίων εσόδων ΠΔΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και οι λεπτομέρειες λειτουργίας των λογαριασμών ιδίων εσόδων ΠΔΕ του άρθρου 30.
  15. Με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού καθορίζονται οι όροι λειτουργίας του e-ΠΔΕ, τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο σύστημα, οι ευθύνες των υπόχρεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 38. Ειδικότερα ζητήματα διαλειτουργικότητας του e-ΠΔΕ με άλλα συστήματα, ρυθμίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του αρμόδιου για το εκάστοτε σύστημα Υπουργού.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».