Άρθρο 27 Παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

  1. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων (ΓΔΔΕ) παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του ΑΠΔΕ σε ετήσια βάση.
  2. Η ΓΔΔΕ παρακολουθεί διακριτά την εξέλιξη των πράξεων που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας ή εμβληματικές, τη χρηματοοικονομική πρόοδό τους και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότησή τους.
  3. Κάθε τρίμηνο, η ΓΔΔΕ διαβιβάζει προς τον αρμόδιο για το ΑΠΔΕ Υπουργό συγκεντρωτικά αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΑΠΔΕ ανά φορέα χρηματοδότησης και πρόγραμμα ως προς τα έσοδα και ως προς τις δαπάνες. Τα αριθμητικά δεδομένα δημοσιοποιούνται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου μέσω του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  4. Για την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του ΑΠΔΕ, η ΓΔΔΕ δύναται να ζητά αναφορές προόδου υλοποίησης έργων από φορείς χρηματοδότησης, προβλέψεις δαπανών και λοιπά στοιχεία, πέραν όσων τηρούνται στο e-ΠΔΕ.
  • 28 Αυγούστου 2024, 09:46 | Χρήστος Τρυφωνόπουλος

    Άρθρο 34 Υπόλογοι διαχειριστές έργου Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
    Η πρόβλεψη της παρ. 1 αποκλείει από υπολόγους πχ ΝΠΔΔ που είναι εκτός Μητρώου ΕΛΣΤΑΤ (Γενική Κυβέρνηση) όπως λ.χ. το Ελληνικό Ανοικτός Πανεπιστήμιο (φορέας εκτός ΓΚ), που μέχρι σήμερα οριζόταν υπόλογος. Το ίδιο ισχύει μάλλον και για τα ΝΠΙΔ του δημοσίου και τους οργανισμούς του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’314). Τέλος, δεν υπάρχει αναφορά σε διαδικασίες άνευ Υπολόγου όπως ισχύουν σήμερα, πχ για τις περιπτώσεις των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ και θα πρέπει να προβλεφθεί.

  • 28 Αυγούστου 2024, 09:17 | Χρήστος Τρυφωνόπουλος

    Άρθρο 27 Παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

    Επειδή όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και διοικητικό βάρος για παροχή στοιχείων και αναφορών είναι τεράστιο πλέον καθώς πλήθος φορέων ζητούν/απαιτούν στοιχεία, θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε όλες οι αναφορές α) να παράγονται από το e-ΠΔΕ, β) να ενημερώνονται τα δεδομένα από στην πηγή τους, δηλαδή από τον εκάστοτε δικαιούχο, γ) το e-ΠΔΕ να κάνει λογικούς ελέγχους και σενάρια εκτιμήσεων για την υποβοήθηση των υπηρεσιών. Σε αντίθετη περίπτωση τα στοιχεία όποτε αποστέλλονται θα είναι αμφιβόλου ποιότητας, μη ελέγξιμα και θα παράγουν εσφαλμένα αποτελέσματα που απλά θα έχουν επιβαρύνει την εργασίας μας χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας.