- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – Άρθρο 22 Διαδικασίες ολοκλήρωσης έργων Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

  1. Η ολοκλήρωση έργων που χρηματοδοτούνται από το ΑΠΔΕ διαπιστώνεται με την έκδοση απόφασης του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού, περί ολοκλήρωσης του έργου. Η απόφαση ολοκλήρωσης από τους φορείς διαχείρισης ή χρηματοδότησης αποτελεί αυτοδικαίως πρόταση για την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης του έργου του πρώτου εδαφίου.
  2. Αν ο φορέας διαχείρισης εκδώσει απόφαση ολοκλήρωσης με οικονομικές εκκρεμότητες, με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού, κατόπιν πρότασης του φορέα χρηματοδότησης, καθορίζονται:

α) το ανώτατο ποσό των οικονομικών εκκρεμοτήτων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΠΔΕ,

β)τοχρονικόδιάστημαολοκλήρωσηςκαιτακτοποίησηςτωνοικονομικώνεκκρεμοτήτων,και

γ) ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση του έργου.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που τίθεται στην ανωτέρω απόφαση, διαπιστώνεται η ολοκλήρωση του έργου για το ΑΠΔΕ στο ύψος των πληρωμών του, με απόφαση του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού και παύει η χρηματοδότησή του.

  1. Έργα για τα οποία έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις, όπως σύμβαση ή άλλη ισοδύναμη πράξη, αλλά τα οποία δεν ολοκληρώνονται στο πλαίσιο προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ενωσιακούς πόρους ή από πόρους Ταμείων, μεταφέρονται στο εθνικό σκέλος του ΑΠΔΕ κατόπιν πρότασης του αρμόδιου φορέα χρηματοδότησης, με ειδική διαδικασία πραγματοποίησης χρηματοδότησης και πληρωμών, όπως ορίζεται με την απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 39, έως την ένταξή τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 39.
  2. Έργα για τα οποία ανακαλείται η απόφαση ένταξης από τον φορέα διαχείρισης, απεντάσσονται από το ΑΠΔΕ με την έκδοση σχετικής απόφασης απένταξης από τον αρμόδιο για το ΑΠΔΕ Υπουργό. Αν υφίστανται νομικές δεσμεύσεις, εφαρμόζεται η παρ. 3.
  3. Μετά από την ολοκλήρωση των πληρωμών για τα ενταγμένα έργα ΑΠΔΕ διενεργείται οικονομική εκκαθάριση, με ευθύνη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης ή χρηματοδότησης. Τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα επιστρέφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων.