- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 21 Πληρωμή σε νομικά πρόσωπα/αποδέκτες έμμεσης πληρωμής

  1. Η έμμεση πληρωμή αφορά σε μεταφορά ποσού από λογαριασμό επενδύσεων ΑΠΔΕ σε λογαριασμό νομικού προσώπου/αποδέκτη έμμεσης πληρωμής και αποτελεί πληρωμή για το ΑΠΔΕ ανεξάρτητα από τις τελικές πληρωμές που εκτελεί το νομικό πρόσωπο σε μεταγενέστερο χρόνο.
  2. Η μεταφορά ποσού σε νομικά πρόσωπα/αποδέκτες έμμεσης πληρωμής γίνεται για την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου ΑΠΔΕ και αφορά στα νομικά πρόσωπα εκτός γενικής κυβέρνησης, που διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια, προκειμένου να πληρώσουν σε μεταγενέστερο χρόνο τους δικαιούχους πληρωμής. Τα νομικά πρόσωπα/αποδέκτες έμμεσης πληρωμής του πρώτου εδαφίου δέχονται τις έμμεσες πληρωμές σε διακριτό για κάθε έργο ΑΠΔΕ λογαριασμό, τον οποίο τηρούν σε εμπορική τράπεζα ή στην Τράπεζα της Ελλάδος (εκτός λογαριασμού τύπου επενδύσεων) και προβαίνουν από αυτόν στις πληρωμές των δικαιούχων πληρωμής.
  3. Νομικό πρόσωπο εντός γενικής κυβέρνησης, υπό την έννοια της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), μπορεί να γίνει αποδέκτης έμμεσης πληρωμής για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ΑΠΔΕ μόνο κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του φορέα χρηματοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, το νομικό πρόσωπο δέχεται τις πληρωμές ΑΠΔΕ στον μοναδικό λογαριασμό επενδύσεων ΑΠΔΕ που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος προς τον σκοπό αυτό και από αυτόν διενεργεί στη συνέχεια τις πληρωμές των δικαιούχων πληρωμής μέσω του e-ΠΔΕ του άρθρου 38, επέχοντας θέση υπολόγου. Εάν ισχύει ειδικότερο θεσμικό πλαίσιο που καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της εν λόγω διαδικασίας, ακολουθείται η διαδικασία πληρωμών της παρ. 1.
  4. Προϋπόθεση για την έμμεση πληρωμή αποτελεί η εγγραφή του δικαιούχου/φορέα υλοποίησης στο μητρώο δικαιούχων έμμεσων πληρωμών του άρθρου 25.
  5. Η έμμεση πληρωμή μπορεί να επιμερισθεί σε καταβολές. Το ποσό της έμμεσης πληρωμής πληρώνεται είτε βάσει της συμφωνίας ή της πράξης χρηματοδότησης είτε βάσει δικαιολογητικών εγγράφων που επιτρέπουν την εξακρίβωση της συμμόρφωσης προς τους όρους της συμφωνίας ή της πράξης χρηματοδότησης.
  6. Τόκοι που απορρέουν από ποσά που προορίζονται για έμμεσες πληρωμές αποτελούν έσοδο για την πράξη που μειώνει ισόποσα το ποσό της εθνικής χρηματοδότησης.