- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 10 Σύσταση Άξονα Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων

  1. Στο ΑΠΔΕ συστήνεται Άξονας Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, στον οποίο εντάσσονται:

α) το υπόλοιπο του προϋπολογισμού των έργων προγραμμάτων, των οποίων οι εκτιμώμενες δαπάνες εκτείνονται πέραν της εκάστοτε προγραμματικής περιόδου και

β) το υπόλοιπο του προϋπολογισμού των έργων που δεν εντάσσονται σε προγράμματα, των οποίων οι εκτιμώμενες δαπάνες εκτείνονται πέραν του ΜΠΔΣ.

  1. Στις ΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται τα έργα της παρ. 1, αναγράφεται διακριτά και εγκρίνεται και ο προϋπολογισμός του Άξονα Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων ανά έργο. Δεν επιτρέπεται η ανάλωση των προϋπολογισμών του πρώτου εδαφίου.
  2. Η εγγραφή στην εκάστοτε ΣΑ και στον Άξονα Μακροχρόνιων Δεσμεύσεων πραγματοποιείται:

α) με τη διαδικασία της αυτοδίκαιης πρότασης για τα έργα της περ. α) της παρ. 1, που συνοδεύεται από ανάλυση για τον επιμερισμό του υπολοίπου προς αποπεράτωση στα έτη πέραν της εκάστοτε προγραμματικής περιόδου, ή

β) για τα έργα της περ. β) της παρ. 1 με πρόταση του φορέα χρηματοδότησης, που συνοδεύεται από ανάλυση για τον επιμερισμό του υπολοίπου προς αποπεράτωση στα έτη πέραν του ΜΠΔΣ.

Κατά την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται εγγραφή όρου που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών για το ποσό των μακροχρόνιων δεσμεύσεων, πέραν των επιλέξιμων προϋπολογισμών δαπανών στο πλαίσιο της εκάστοτε προγραμματικής περιόδου ή του εκάστοτε ΜΠΔΣ.

4. Οι δαπάνες των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο με την Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 9ης Ιουλίου 2024, για την έγκριση της στοχευμένης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα (ST 11858/24, ADD 1) προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, περιγράφονται διακριτά ως μέρος του σχεδίου χρηματοδότησης της απόφασης ένταξής του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ΑΠΔΕ του αντίστοιχου εναρίθμου Συλλογικής Απόφασης Ταμείου Ανάκαμψης του οικείου Φορέα Χρηματοδότησης και καλύπτονται από εθνικούς πόρους του ΑΠΔΕ.