- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 5 Έννοια της δημόσιας επένδυσης

  1. Δημόσια επένδυση είναι κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται από το Κράτος, μέσω των δικαιούχων/φορέων υλοποίησης, για αναπτυξιακούς και παραγωγικούς σκοπούς και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων.

Μέσω των χρηματοδοτήσεων του ΑΠΔΕ ενισχύονται κυρίως οι ακόλουθοι αναπτυξιακοί τομείς:

α) υποδομών, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος,

β) ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας,

γ) ενίσχυσης της κοινωνίας της γνώσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου,

δ) ενέργειας και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων και γεωθερμικού δυναμικού,

ε) ψηφιακού μετασχηματισμού,

στ) στήριξης επενδυτικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

ζ) ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής,

η) πολιτικών που αφορούν στη συντήρηση και την επέκταση κοινωνικών υποδομών,

θ) κρατικής αρωγής σε συνέχεια φυσικών καταστροφών,

ι) προώθησης έργων κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1252 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για την εξασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 168/2013, (ΕΕ) 2018/858, (ΕΕ) 2018/1724 και (ΕΕ) 2019/1020.

  1. Στο πλαίσιο ενίσχυσης των παραπάνω τομέων, ως δημόσιες επενδύσεις νοούνται και:

α) οι δαπάνες τεχνικής βοήθειας,

β) τα διοικητικά, φορολογικά και άλλα γενικά έξοδα που προσδιορίζονται στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο του ΑΠΔΕ και τις αποφάσεις του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού και περιγράφονται διακριτά στις αποφάσεις ένταξης των έργων, ως μέρος τους,

γ) οι δαπάνες έργων στο χρηματοδοτικό σχήμα των οποίων μετέχουν ιδιωτικές συνεισφορές και δωρεές από πόρους του εξωτερικού ή της ημεδαπής, σύμφωνα με τη διαδικασία που προσδιορίζεται στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο του ΑΠΔΕ και των προγραμμάτων και τις αποφάσεις και ετήσιες οδηγίες του αρμόδιου για το ΑΠΔΕ Υπουργού,

δ) οι λοιπές δράσεις που ορίζονται στο ειδικό θεσμικό πλαίσιο του εκάστοτε προγράμματος και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του.

Δεν αποτελούν δημόσια επένδυση οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες του δημοσίου τομέα κατά την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), καθώς και δαπάνες για τη συντήρηση έργων που έχουν ολοκληρωθεί, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο θεσμικό πλαίσιο των προγραμμάτων ή σε ειδικό θεσμικό πλαίσιο.