- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 4 Δομή, διάρθρωση και διάρκεια του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 

  1. Το ΑΠΔΕ χρηματοδοτεί επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την παραγωγική ανάταξη, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο διαχείριση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος και υλοποιείται μέσω εγκεκριμένων προγραμμάτων που καθορίζουν προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής, ειδικούς στόχους και δράσεις, τη διάρκεια εφαρμογής, τον προϋπολογισμό και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το ΑΠΔΕ έχει πολυετή διάρκεια και εκτελείται σε ετήσια βάση.
  2. Το ΑΠΔΕ διακρίνεται σε:

α) Εθνικό ΑΠΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται από αα) το ΕΠΑ, αβ) το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αγ) αμιγώς από εθνικούς πόρους χωρίς συνεισφορά από ενωσιακό πρόγραμμα ή συμφωνία, μέχρι τη μετάπτωση των εν λόγω έργων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

β) Συγχρηματοδοτούμενο ΑΠΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και εθνικούς πόρους.