ΜΕΡΟΣ Β΄ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΟΡΙΣΜΟΙ, ΔΟΜΗ, ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ – Άρθρο 3 Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1) Απόφαση ένταξης: Η απόφαση του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου, με την οποία εγκρίνεται η ένταξη μίας δράσης ή ενός έργου σε πρόγραμμα και προτείνεται η χρηματοδότησή του από το ΑΠΔΕ.

2) Διατάκτης έργου ΑΠΔΕ: Ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του οικείου Υπουργείου, αν υπάρχει, ή ο Υπουργός ή το προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία ή τις οργανικές διατάξεις όργανο κάθε φορέα της γενικής κυβέρνησης ή οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς όργανο.

3) Διαχειριστής έργου/Yπόλογος: Η οικονομική υπηρεσία φορέα της γενικής κυβέρνησης, με ευθύνη της οποίας εκτελούνται οι εντολές πληρωμής των έργων του ΑΠΔΕ.

4) Δικαιούχος: Δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας ή διεθνής οργανισμός, οντότητα, με ή χωρίς νομική προσωπικότητα, ή φυσικό πρόσωπο ή ομάδα φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο των προγραμμάτων.

5) Δικαιούχος πληρωμής: Ο οικονομικός φορέας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο είναι αποδέκτης πληρωμής για συγκεκριμένη δαπάνη.

6) Έγκριση – ένταξη έργων στο ΑΠΔΕ: Η έκδοση σχετικής Συλλογικής Απόφασης (ΣΑ).

7) Υπηρεσία-φορέας διαχείρισης: Η υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης ενός Προγράμματος.

8) Εκκαθάριση δαπάνης: Η πράξη με την οποία η οικονομική υπηρεσία φορέα της κεντρικής διοίκησης ή του νομικού προσώπου, ελέγχει τα δικαιολογητικά της δαπάνης και προσδιορίζει το δικαίωμα του δικαιούχου της πληρωμής έναντι του Δημοσίου.

9) Ενάριθμος: Κωδικός έργου του ΑΠΔΕ που χαρακτηρίζει μοναδικά ένα έργο.

10) Εντολή πληρωμής: Η πράξη, με την οποία η οικονομική υπηρεσία του δικαιούχου ή του φορέα υλοποίησης, εντέλλεται την πληρωμή συγκεκριμένης δαπάνης στον δικαιούχο της.

11) Έργο – Πράξη: Η κατασκευή, προμήθεια, υπηρεσία, μελέτη, εμπειρογνωμοσύνη, σύμβαση, κρατική ενίσχυση, αποζημίωση, ενέργεια τεχνικής βοήθειας, χρηματοδοτική συνεισφορά και δράση, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων ενός προγράμματος ή τομέα πολιτικής.

12) Έργο στρατηγικής σημασίας: Έργο που επιφέρει αποτελέσματα σημαντικής έντασης στη συνολική οικονομία και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα και τους πολίτες της, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις.

13) Νομική δέσμευση έργου ΑΠΔΕ: Η συμβασιοποίηση του έργου, που περιλαμβάνει κάθε είδος δέσμευση, όπως τη σύμβαση, την απόφαση ανάθεσης, τους λογαριασμούς και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις.

14) Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: (ΟΠΣ ΠΔΕ ή «e-ΠΔΕ»): Το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου καταχωρίζονται τα δεδομένα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

15) «Πρόγραμμα»: Η εξειδίκευση εθνικών προτεραιοτήτων πολιτικών ή στρατηγικών σε ένα συνεκτικό σύνολο έργων/δράσεων που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της χρηματοδότησης, που λαμβάνει ένα ενιαίο ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης και προϋπολογισμού στο οποίο τίθενται οι πρωταρχικοί του στόχοι. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΑΠΔΕ είτε από αμιγώς εθνικούς πόρους, είτε μέσω ενωσιακής εισφοράς των Ταμείων και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών ή από πόρους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

16) Πίστωση έργου: Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί με τη ΣΑ ή Ομάδα ΣΑ, που εκδίδεται από τον αρμόδιο για το ΑΠΔΕ Υπουργό στην αρχή κάθε έτους, για την αντιμετώπιση μελλοντικής δαπάνης των έργων που περιλαμβάνονται στη ΣΑ. Η πίστωση για κάθε έργο εγκρίνεται αρχικά στο ύψος της διαθέσιμης κατανομής του έργου κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους (ν-1) και στη συνέχεια διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία των αποφάσεων χρηματοδότησης.

17) Πράξη Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Πράξη ΣΔΙΤ): Πράξη που υλοποιείται με σύμπραξη μεταξύ φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα βάσει συμφωνίας ΣΔΙΤ και έχει ως στόχο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών με επιμερισμό του κινδύνου, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη ή πρόσθετες πηγές κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα ή και τα δύο.

18) Συλλογική Απόφαση: Η διοικητική πράξη με την οποία εγκρίνεται η ένταξη ενός συνόλου ομοειδών έργων ή μελετών στο ετήσιο ΑΠΔΕ. Η ΣΑ μπορεί να περιλαμβάνεται και σε Ομάδα ΣΑ (ΟΣΑ).

19) Συλλογική Απόφαση Περιφερειακού Επιπέδου (ΣΑΕΠ): Η διοικητική πράξη με την οποία εγκρίνεται η ένταξη ενός συνόλου ομοειδών έργων ή μελετών στο ετήσιο ΑΠΔΕ για τα έργα του Περιφερειακού ΑΠΔΕ. Η ΣΑΕΠ μπορεί να περιλαμβάνεται και σε Ομάδα ΣΑΕΠ (ΟΣΑΕΠ).

20) Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ): Το σύνολο των κανόνων και διαδικασιών, που εφαρμόζουν οι διοικητικές αρχές διαχείρισης και ελέγχου των προγραμμάτων και ιδίως του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και την αποτελεσματική εφαρμογή των Προγραμμάτων.

21) Φορέας χρηματοδότησης: Φορείς χρηματοδότησης του ΑΠΔΕ είναι η Βουλή των Ελλήνων, η Προεδρία της Κυβέρνησης, τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες. Οι φορείς χρηματοδότησης είναι φορείς άσκησης πολιτικής επενδύσεων σύμφωνα με τον ν. 4270/2014 (Α’ 143).

22) Φορέας υλοποίησης: Φορέας που αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός έργου είτε με ανάθεση σε τρίτους (εργολαβία) είτε με αυτεπιστασία (ίδια μέσα). Δύναται να διαφέρει από τον Δικαιούχο.

23) Φορέας λειτουργίας: Ο φορέας ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας ενός έργου μετά την ολοκλήρωσή του. Μπορεί να είναι, είτε ο ίδιος ο δικαιούχος με ίδια μέσα, είτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο ο δικαιούχος αναθέτει τη λειτουργία του έργου.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».