ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Άρθρο 81
Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου – Τροποποίηση παρ. 3, αντικατάσταση περ. α) παρ. 4 και τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 67 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
1. Στην παρ. 3 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί προθεσμίας υποβολής δήλωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «μέχρι και την 30ή Ιουνίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατά το χρονικό διάστημα από τη 15η Μαρτίου μέχρι και τη 15η Ιουλίου», β) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι και την 31η Ιουλίου», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από τη 15η Μαρτίου μέχρι και τη 15η Ιουλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Ιουλίου.».
2. Η περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. αντικαθίσταται ως εξής:
«4.α) Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο ένας εκ των δύο συζύγων και για τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.».
3. Στην παρ. 6 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε., περί καταβολής φόρου, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» αντικαθίσταται από τις λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 5104/2024, Α΄ 58)», β) το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται, γ) στο τέταρτο εδάφιο η λέξη «Δ.Ο.Υ.» αντικαθίσταται από τις λέξεις «αρμόδια υπηρεσία», δ) το τελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται, ε) προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58), κατόπιν έκπτωσης:
α) του φόρου που παρακρατήθηκε,
β) του φόρου που προκαταβλήθηκε,
γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9.
Αν το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά (7) μηνών.
Ειδικά η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ για τις δηλώσεις αυτής της περίπτωσης που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία εμπρόθεσμα και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τέσσερα τοις εκατό (4%), εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου, τρία τοις εκατό (3%), εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουνίου και δύο τοις εκατό (2%), εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουλίου. Στα πρόσωπα του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3, παρέχεται έκπτωση τέσσερα τοις εκατό (4%) στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Απριλίου, τρία τοις εκατό (3%) εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουνίου και δύο τοις εκατό (2%), εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30η Ιουλίου και ο φόρος που οφείλεται καταβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης.».
Άρθρο 82
Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και καταβολή του φόρου – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 68 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 68 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄167), περί προθεσμίας υποβολής δήλωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 15η Μαρτίου μέχρι και την 15η Ιουλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει σε διαφορετική ημερομηνία από την 31η Δεκεμβρίου, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της εκκαθάρισης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Σε περίπτωση παράτασης της εκκαθάρισης πέραν του έτους, υποβάλλεται προσωρινή δήλωση για τα εισοδήματα κάθε έτους μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη του, επιφυλασσομένης της υποβολής οριστικής δήλωσης συγχρόνως με τη λήξη της εκκαθάρισης. Για τα διαλυόμενα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, για τα οποία δεν επιβάλλεται από τον νόμο εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διάλυση και σε κάθε περίπτωση πριν από τη διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο των περιουσιακών στοιχείων τους.».
2. Στην παρ. 3 του άρθρου 68 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, περί καταβολής φόρου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «τα άρθρα 31 και 32 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «την παρ. 2 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58)», β) το πέμπτο εδάφιο αντικαθίσταται και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υπολογίζεται με βάση την ετήσια φορολογική δήλωση του φορολογούμενου και το ποσό της φορολογικής οφειλής καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58), κατόπιν έκπτωσης:
α) του φόρου που παρακρατήθηκε,
β) του φόρου που προκαταβλήθηκε,
γ) του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή σύμφωνα με το άρθρο 9.
Ειδικά για τα μερίσματα που εισπράττει ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα από ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με έδρα σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 48, από το ποσό του φόρου εκπίπτει το ποσό του αναλογούντος φόρου εισοδήματος κατά το μέρος που αφορά στα διανεμόμενα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που προβαίνει στη διανομή, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος.
Σε περίπτωση που το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται.
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Ειδικά, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.».
Άρθρο 83
Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του δημόσιου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Κυρώσεις μη εγγραφής στο Μητρώο, εκπρόθεσμης διαβίβασης ή διαβίβασης ανακριβών δεδομένων – Προσθήκη άρθρου 15Α στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
Στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58), προστίθεται άρθρο 15Α, ως εξής:
«Άρθρο 15Α
Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του δημόσιου τομέα για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων – Κυρώσεις μη εγγραφής στο Μητρώο, εκπρόθεσμης διαβίβασης ή διαβίβασης ανακριβών δεδομένων
1. Η διαβίβαση προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) των στοιχείων αποδοχών από μισθωτή εργασία, επιδομάτων και λοιπών παροχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και λοιπών καταβαλλόμενων ποσών που δεν αποτελούν εισόδημα, για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, όπως ορίζονται με τις αποφάσεις που εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 12 του άρθρου 83 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4987/2022 (Α΄ 206) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), όταν αυτή γίνεται από φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) διενεργείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με τη μορφή ηλεκτρονικού αρχείου μέσω διαδικτύου (myAADE), υπό τους όρους και με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.
2. Συστήνεται στην Α.Α.Δ.Ε. Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την Προσυμπλήρωση και Υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Μητρώο). Στο Μητρώο εγγράφονται υποχρεωτικά οι φορείς της παρ. 1, καθώς και τα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη της έγκαιρης και έγκυρης διαβίβασης των ηλεκτρονικών αρχείων. Ως ευθυνόμενα πρόσωπα, για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος ορίζονται τα εξής:
α) Τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση των φορέων, δηλαδή: αα) για τα Υπουργεία οι υπηρεσιακοί γραμματείς, αβ) για τους δήμους οι γενικοί γραμματείς, αγ) για τις περιφέρειες οι εκτελεστικοί γραμματείς, αδ) για τους λοιπούς φορείς τα πρόσωπα που κατέχουν την ανώτερη ιεραρχικά έμμισθη θέση σε κάθε φορέα. Ειδικώς σε δημόσιες υπηρεσίες με διοικητική αυτοτέλεια, όπως ενδεικτικά σχολικές μονάδες, αστυνομικά τμήματα, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, υπεύθυνα πρόσωπα λογίζονται οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών και
β) οι προϊστάμενοι των μονάδων του κάθε δημόσιου φορέα, οι οποίες είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας και την αποστολή των στοιχείων της παρ. 1 στην Α.Α.Δ.Ε..
3. Η προθεσμία για την αρχική εγγραφή στο Μητρώο των φορέων της παρ. 1 και των ευθυνόμενων προσώπων της παρ. 2 ορίζεται από τη 15η Δεκεμβρίου 2024 έως και τη 15η Ιανουαρίου 2025. Για κάθε επόμενο φορολογικό έτος ορίζεται προθεσμία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 15η Ιανουαρίου για την εγγραφή κάθε νέου υπόχρεου φορέα, την τροποποίηση των στοιχείων των ήδη υφιστάμενων υπόχρεων φορέων, καθώς και την τυχόν γνωστοποίηση αλλαγής των ευθυνόμενων προσώπων της παρ. 2.
Δεν είναι δυνατή η διαβίβαση των ηλεκτρονικών αρχείων της παρ. 1 χωρίς την προηγούμενη εγγραφή του υπόχρεου φορέα στο Μητρώο. Η αποστολή ή διαβίβασή τους με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη.
Οι φορείς της παρ. 1 διατηρούν την υποχρέωση χορήγησης στους φορολογούμενους βεβαιώσεων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή για φορολογική χρήση.
4. Kάθε φορέας διαβιβάζει στην Α.Α.Δ.Ε. τα στοιχεία της παρ. 1 από τη 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Η μη εγγραφή του φορέα και των ευθυνόμενων προσώπων στο Μητρώο εντός της προθεσμίας της παρ. 4, η μη διαβίβαση, η εκπρόθεσμη διαβίβαση των ηλεκτρονικών αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε., καθώς και η διαβίβαση ανακριβών δεδομένων αποτελούν παραβάσεις, για τις οποίες επιβάλλεται από την Α.Α.Δ.Ε. το πρόστιμο της παρ. 5. Οι παραβάσεις του προηγούμενου εδαφίου είναι αυτοτελείς και τα σχετικά πρόστιμα επιβάλλονται αθροιστικά, όταν συντρέχουν περισσότερες της μίας παραβάσεις.
5. Eπιβάλλεται στα ευθυνόμενα πρόσωπα πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις της παρ. 4, για την καταβολή των οποίων υπέχουν ατομική ευθύνη. Σε περίπτωση: α) εκπρόθεσμης διαβίβασης ηλεκτρονικών αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε., το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου προσαυξάνεται κατά πενήντα (50) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και β) διαβίβασης ανακριβών δεδομένων, το πρόστιμο του πρώτου εδαφίου δύναται να μειώνεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 8.
Η πράξη επιβολής προστίμου εκδίδεται στο όνομα του κάθε ευθυνόμενου προσώπου που έχει δηλωθεί στο Μητρώο της παρ. 2 και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ έως και την τριακοστή ημέρα από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής του.
6. Αν δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο Μητρώο για λόγους που σχετίζονται με την καθυστερημένη ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την Α.Α.Δ.Ε., η προθεσμία της παρ. 4 αναστέλλεται για όσο διαρκεί η καθυστέρηση. Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον Διοικητή και στον Υποδιοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και στον προϊστάμενο της αντίστοιχης οργανικής μονάδας, οι οποίοι έχουν ατομική ευθύνη για την καταβολή του προστίμου.
7. Τα πρόστιμα των παρ. 5 και 6 προσβάλλονται με προσφυγή στο κατά τόπον αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.:
α) δύνανται να συμπληρώνονται ή να εξειδικεύονται ειδικές περιπτώσεις φορέων του δημοσίου τομέα που εγγράφονται στο Μητρώο και τα ευθυνόμενα πρόσωπα αυτών,
β) καθορίζεται η μείωση του ποσού του προστίμου της περ. β) της παρ. 5 ανά αριθμό εσφαλμένων εγγραφών ή ανά ποσοστό αποστολής εσφαλμένων δεδομένων,
γ) καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και ο χρόνος βεβαίωσης των προστίμων του παρόντος άρθρου και
δ) προβλέπεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 84
Υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα και σχετικές παραβάσεις – Προσθήκη παρ. 12 στο άρθρο 53 και παρ. 56 στο άρθρο 83 Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
1. Στο άρθρο 53 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 5104/2024, Α΄ 58) προστίθεται παρ. 12 ως εξής:
«12. Σε πρόσωπα, εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), υπόχρεα σε διαβίβαση ή υποβολή σε ετήσια βάση στη φορολογική διοίκηση, στοιχείων για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση, κατά περίπτωση, των δηλούμενων εισοδημάτων, ιδίως από τόκους και μερίσματα εταιρειών εισηγμένων στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.), καθώς και των πραγματοποιούμενων δαπανών και ιδίως δαπανών για ιδιωτικά σχολεία και για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 31 και της περ. στ) του άρθρου 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167), αντίστοιχα, και δαπανών πραγματοποιούμενων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των παρ. 6 και 7 του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε., στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φορολογούμενων, όπως ορίζονται με τις αποφάσεις που εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 12 του άρθρου 83 του παρόντος ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4987/2022 (Α΄ 206) ή της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), καθώς και με τις αποφάσεις του δευτέρου εδαφίου της περ. ζ) της παρ. 6 και της περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 15 του Κ.Φ.Ε., επιβάλλεται:
α) Πρόστιμο είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αρχικής διαβίβασης στοιχείων,
β) πρόστιμο είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για την παράβαση της εκπρόθεσμης αποστολής συμπληρωματικών ή διορθωτικών στοιχείων. Το ύψος του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζεται συνολικά κατ’ έτος με βάση τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με βάση το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν.
Αν τα ακαθάριστα έσοδα των υπόχρεων της παρούσας για το φορολογικό έτος που αφορούν τα στοιχεία υπερβαίνουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την παράβαση της περ. α) επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και για την παράβαση της περ. β) επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Το ύψος του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζεται συνολικά κατ’ έτος με βάση τον αριθμό των εσφαλμένων εγγραφών ή με βάση το ποσοστό αυτών επί του συνόλου των αρχείων που διαβιβάσθηκαν.
Τα στοιχεία των προστίμων που επιβάλλονται με την παρούσα και των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν, δημοσιοποιούνται σε διαδικτυακό τόπο της Φορολογικής Διοίκησης για την ενημέρωση των φορολογουμένων.».
2. Στο άρθρο 83 του Κ.Φ.Δ. προστίθεται παρ. 56 ως εξής:
«56. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή, δύναται να τροποποιείται το ύψος του προστίμου της περ. β) της παρ. 12 του άρθρου 54, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την επιβολή του.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Άρθρο 85
Παράταση της αναστολής ισχύος άρθρου 41 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την επιβολή φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας – Τροποποίηση περ. α παρ. 33 άρθρου 72 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Στην περ. α της παρ. 33 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167) η ημερομηνία «31η Δεκεμβρίου 2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η Δεκεμβρίου 2026» και η περ. α διαμορφώνεται ως εξής:
«α. Η ισχύς του άρθρου 41 αναστέλλεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026.».
Άρθρο 86
Παράταση φορολογίας μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 19 ν. 5000/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 5000/2022 (Α΄ 226), περί παράτασης φορολογίας μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης δυνάμει του άρθρου 10 του ν. 2579/1998 (Α’ 31), η ημερομηνία «31η.12.2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2026» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η προθεσμία του δεκάτου εδαφίου της παρ. 1 και του εβδόμου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 2579/1998 (Α’ 31), ως προς τα οριζόμενα ποσά φόρου για κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία, περιλαμβανομένης και της ανταλλαγής του, παρατείνεται και ισχύει για τις μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται έως και την 31η.12.2026.».
Άρθρο 87
Απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ετών 2025, 2026 και 2027 για τα ακίνητα του Δήμου Σουφλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Προσθήκη παρ. 7Θ στο άρθρο 3 ν. 4223/2013
Στο άρθρο 3 του ν. 4223/2013 (Α’ 287), περί απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων., προστίθεται παρ. 7Θ ως εξής:
«7Θ. Ειδικά για τα έτη 2025, 2026 και 2027 απαλλάσσονται τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σουφλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.».
Άρθρο 88
Προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση – Κατάργηση περ. γ) παρ. 6 υποπαρ. Α.2 παρ. Α άρθρου πρώτου ν. 4152/2013
Στην παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107) καταργείται η περ. γ), και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα:
α) η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα και
β) η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.
γ) Καταργείται.».
Άρθρο 89
Αξία κτήσης τίτλων που εισφέρονται από φυσικό πρόσωπο προς νομικό πρόσωπο ή οντότητα, της οποίας είναι μοναδικός μέτοχος ή εταίρος, με αντάλλαγμα μετοχές ή εταιρικά μερίδια του λήπτη – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 42 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Στο πέμπτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί μεταβίβασης τίτλων, οι λέξεις «πρέπει να έχει ως αντικείμενο εργασιών την άσκηση εμπορικής, παραγωγικής, αγροτικής δραστηριότητας ή παροχής υπηρεσιών και να εδρεύει σε συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα κράτος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «πρέπει να εδρεύει σε συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα κράτος και η μεταβίβαση των τίτλων που αποκτήθηκαν από τον εισφέροντα να διενεργείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από τη λήψη τους», και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Σε περίπτωση που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι είναι εισηγμένοι σε χρηματιστηριακή αγορά, η τιμή κτήσης και η τιμή πώλησης καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα ή οιοσδήποτε φορέας που διενεργεί συναλλαγές. Σε περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα ή αγοραία αξία που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο. Στην περίπτωση εισφοράς από φυσικό πρόσωπο ημεδαπών ή αλλοδαπών τίτλων της παρ. 1 σε λήπτη που είναι ημεδαπό ή αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου του με αντάλλαγμα μετοχές ή εταιρικά μερίδια, ή μερίδες του λήπτη, ως τιμή πώλησης κατά την εισφορά λαμβάνεται η τιμή κτήσης των εισφερομένων τίτλων, υπό την προϋπόθεση ότι ο εισφέρων είναι ο μοναδικός μέτοχος ή εταίρος του λήπτη. Κατά τη μεταγενέστερη μεταβίβαση των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή μερίδων που αποκτήθηκαν από τον εισφέροντα, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η αξία κτήσης των εισφερόμενων τίτλων. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου, ο λήπτης πρέπει να εδρεύει σε συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα κράτος και η μεταβίβαση των τίτλων που αποκτήθηκαν από τον εισφέροντα να διενεργείται μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από τη λήψη τους. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο. Ως τιμή κτήσης για τίτλους που έχουν αποκτηθεί λόγω κληρονομικής διαδοχής ή μεταβίβασης με χαριστική αιτία, λαμβάνεται η αξία βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιορισθεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, για τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης λαμβάνονται υπόψη οι εταιρικές πράξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι το χρόνο της μεταβίβασης. Σε περίπτωση διαδοχικών αποκτήσεων τίτλων, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η μέση τιμή κτήσης που προκύπτει από τη συνολική αξία κτήσης των τίτλων δια της συνολικής ποσότητας αυτών.».
Άρθρο 90
Μη καταχώρηση ή εκπρόθεσμη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση των συναλλαγών διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης
Στην παρ. 9 του άρθρου 147 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄265) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Στις περιπτώσεις μη καταχώρισης ή εκπρόθεσμης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης εντός της προθεσμίας δεκατεσσάρων (14) ημερών του άρθρου 73 παράγραφος 2 περίπτωση α` του παρόντος νόμου, επιβάλλεται ανά φορολογικό στοιχείο πρόστιμο εκατό (100) ευρώ, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.
Το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου δεν επιβάλλεται, εφόσον: α) η μη καταχωρημένη συναλλαγή καταχωρήθηκε ή η εκπρόθεσμη καταχώρηση έγινε εντός δεκαπέντε (15) ημερών από το πέρας της προθεσμίας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 73 ή β) η ανακριβής καταχώρηση διορθώθηκε εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση στο μέλος ΔΙ.Π.Ε.ΘΕ. της κλήσης σε απολογία της παρ. 3 του άρθρου 152.
Στα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., που καταλογίζονται κατά τα ανωτέρω πρόστιμα για εκπρόθεσμη ή ανακριβή καταχώριση συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης, επιβάλλεται ανά μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., ανά ημερολογιακό έτος, έναντι όλων των τελωνειακών αρχών, πρόστιμο έως χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ, όταν το πλήθος των εκπροθέσμως ή ανακριβώς καταχωρημένων συναλλαγών ανά μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., είναι μέχρι πενήντα (50) φορολογικά στοιχεία, πρόστιμο τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ όταν το πλήθος των εκπροθέσμως ή ανακριβώς καταχωρημένων συναλλαγών, ανά μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. είναι από πενήντα ένα (51) έως εκατό (100) φορολογικά στοιχεία πρόστιμο έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ από εκατόν ένα (101) και μέχρι 150 φορολογικά στοιχεία και περαιτέρω 50 ευρώ ανά 50 φορολογικά στοιχεία πέραν των 150 εφόσον το μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. υποβάλλει σχετική αίτηση στο αρμόδιο Τελωνείο και καταβάλλει το καταλογιζόμενο πρόστιμο με ταυτόχρονη παραίτηση από τα κατά το άρθρο 152 του ν. 2960/2001 καθοριζόμενα ένδικα μέσα εντός δύο μηνών από την έκδοση των καταλογιστικών Πράξεων.
Σε περίπτωση που μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., έχει προβεί σε μη καταχώριση συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης ανεξαρτήτως αριθμού ή σε εκπρόθεσμη ή ανακριβή καταχώριση άνω των εκατόν πενήντα (150) φορολογικών στοιχείων ανά ημερολογιακό έτος ή σε εκπρόθεσμη ή ανακριβή καταχώριση κάτω των εκατόν πενήντα (150) φορολογικών στοιχείων αλλά διαπιστώνεται από τις αρμόδιες αρχές τέλεση λαθρεμπορίας, επιβάλλεται και ποινή διαγραφής του μέλους από το μητρώο ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.. Δεν συνιστά παράβαση, κατά τα ανωτέρω, ανακριβής δήλωση η οποία επανεισήχθη διορθωμένη στο ως άνω σύστημα από μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 73 παράγραφος 2 περίπτωση α` του παρόντος νόμου προθεσμίας δεκατεσσάρων (14) ημερών. Στις περιπτώσεις που η εκπρόθεσμη καταχώριση στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης αφορά ακύρωση εμπρόθεσμης καταχώρισης και εκ νέου καταχώριση της ίδιας συναλλαγής με προσθήκη του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του αγοραστή πετρελαίου θέρμανσης, κατόπιν αποστολής σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος στα μέλη του Μητρώου ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και εντός της ορισθείσας σε αυτό προθεσμίας, δεν οφείλονται τα πρόστιμα που προβλέπονται στα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου. Καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί για τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου ανακαλούνται, μετά από σχετική αίτηση του μέλους Μητρώου ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., από την εκδούσα τελωνειακή αρχή και τυχόν καταβληθέντα ποσά επιστρέφονται.».
Άρθρο 91
Απαλλαγή των ενδοομιλικών μερισμάτων από τον φόρο εισοδήματος και προϋποθέσεις απαλλαγής εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα – Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 48, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 48Α και προσθήκη παρ. 91 στο άρθρο 72 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
1. Στο άρθρο 48 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α΄ 167), περί απαλλαγής ενδοομιλικών μερισμάτων από τον φόρο εισοδήματος, προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε., απαλλάσσονται από τον φόρο, αν το νομικό πρόσωπο που προβαίνει στη διανομή, σωρευτικά:
α) έχει τη νομική μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας με βάση το δίκαιο του κράτους εγκατάστασής του,
β) δεν είναι εγκατεστημένο σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με το οποίο δεν υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα, σύμφωνα με το άρθρο 65,
γ) υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ή άλλο παρόμοιο φόρο,
δ) ο λήπτης φορολογούμενος κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου που διανέμει και
ε) το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής διακρατείται τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες.
Οι παρ. 2 έως 6 εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση εφαρμογής της παρούσας.».
2. Στο άρθρο 48Α του Κ.Φ.Ε., περί προϋποθέσεων απαλλαγής εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε., που εισπράττει ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, απαλλάσσεται από τον φόρο, αν το νομικό πρόσωπο του οποίου οι τίτλοι μεταβιβάζονται πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχει τη νομική μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας με βάση το δίκαιο του κράτους εγκατάστασής του,
β) δεν είναι εγκατεστημένο σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με το οποίο δεν υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής σε φορολογικά θέματα, σύμφωνα με το άρθρο 65,
γ) υπόκειται, χωρίς τη δυνατότητα επιλογής ή απαλλαγής, σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ή άλλο παρόμοιο φόρο,
δ) το μεταβιβάζον νομικό πρόσωπο κατέχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) της αξίας ή του πλήθους του μετοχικού κεφαλαίου ή βασικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου του νομικού προσώπου του οποίου οι τίτλοι συμμετοχής μεταβιβάζονται και
ε) το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής διακρατείται τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) μήνες.».
3. Στο άρθρο 72 του Κ.Φ.Ε., περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 91 ως εξής:
«91. Οι ζημίες των νομικών προσώπων του άρθρου 45, που προέρχονται από τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής της παρ. 4 του άρθρου 48Α μπορούν να αναγνωριστούν προς έκπτωση μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποτιμηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και έχουν εγγραφεί στα βιβλία της εταιρείας ή αποτυπώνονται σε οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές. Η έκπτωση των ζημιών του πρώτου εδαφίου αναγνωρίζεται, μόνο αν αυτές καταστούν οριστικές έως την 31η Δεκεμβρίου 2026. Αν οι ζημίες, κατά τον χρόνο οριστικοποίησης, είναι μικρότερες από τις ζημίες που αποτιμήθηκαν, αναγνωρίζεται το μικρότερο ποσό και αν είναι μεγαλύτερες, αναγνωρίζεται μόνο το ποσό που αποτιμήθηκε.».
Άρθρο 92
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους ΣΤ’
1. Οι παρ. 1 έως 3 του άρθρου 82, περί υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και καταβολή του φόρου, ισχύουν για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 και εφεξής.
2. Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 83, περί υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και καταβολή του φόρου, ισχύουν για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 και εφεξής.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (ΓΙΑ 1 ΕΤΟΣ) ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 21 ΚΑΙ 31 ΤΟΥ Ν.4430/2016 ΤΩΝ Κοιν.Σ.Επ. ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Δεδομένου ότι στο Ν.4430/2016 προβλέπονται τα εξής για τις Κοιν.Σ.Επ.:
Α) Στο άρθρο 21
1. Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη, εκτός αν αυτά είναι εργαζόμενοι, οπότε εφαρμόζεται η παράγραφος 2.
2.Τα κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής:
α. κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού,
β. κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης, εκτός αν τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Φορέα αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες του στοιχείου γ’,
γ. το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας. Το κέρδος που προκύπτει, μετά από το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού (5%), το οποίο θα διατεθεί για «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας» (περίπτωση γ. ως άνω) φορολογείται κανονικά έως σήμερα, όπως στις συμβατικές εταιρείες (π.χ. ΑΕ) ενώ δεν δύνανται (σε αντίθεση με τις συμβατικές εταιρείες) να διανεμηθεί στα μέλη.
Β)Στο Άρθρο 22.
Λύση και εκκαθάριση στην Παρ. 3, προβλέπεται ότι αν απομένει αδιάθετο ενεργητικό, αυτό περιέρχεται στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Γ) Στο Άρθρο 31.
Αποθεματικά – διανομή κερδών προβλέπεται ότι:
Τα κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής: α. Κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, β. κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης, εκτός κι αν τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες του στοιχείου γ’,
γ. το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας.
Δεδομένου ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ γνωρίζουν τα κέρδη που θα έχουν στις 31/12 εκάστου έτους, δεν μπορούν να κάνουν χρήση του προβλεπόμενου αποθεματικού εντός της χρήσης αλλά στην επόμενη χρήση.
Δεδομένου ότι στο παρελθόν προβλέπονταν αφορολόγητα αποθεματικά για τις επιχειρήσεις σε νόμους όπως τους Ν. 1828/1989, Ν.2601/1998 και Ν. 2753/1999
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η ΠΑνελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΠΑ.Σ.Ε. Κ.Αλ.Ο) προτείνει να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ειδικού ετήσιου αφορολόγητου αποθεματικού των αδιανέμητων κερδών για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν εντός της επόμενης χρήσης με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής τους δραστηριότητας αλλιώς θα φορολογούνται.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
– Η Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αναφορικά με το Φορολογικό πλαίσιο για τις οντότητες της κοινωνικής οικονομίας
EOKE, ECO/641 (10/07/2024) και C/2024/6017 (23.10.2024) EESC-2024-00699-00-00-AC-TRA-EL.docx και OJ_C_202406017_EL_TXT.pdf (σημείο 3.9 σχετικά με το αποθεματικό) με επιπλέον προτάσεις σε άλλα άρθρα για ΦΠΑ, απαλλαγές, εκπτώσεις φόρων κ.α.
– Ο Οδικός Χάρτης της Λιέγης (άρθρο 12) προτείνει να διασφαλιστεί ότι τα φορολογικά συστήματα δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και να αξιολογηθεί εάν τα φορολογικά συστήματα ενθαρρύνουν επαρκώς την ανάπτυξή της.
– Σύσταση του Συμβουλίου της Επιτροπής για την ανάπτυξη των συνθηκών-πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία, C/2023/1344 ως ακολούθως:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
19. Με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, συνιστάται στα κράτη μέλη να εξετάσουν μέτρα προκειμένου:
α) να διασφαλίσουν ότι τα φορολογικά συστήματα δεν παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και να αξιολογήσουν εάν τα φορολογικά συστήματα προωθούν επαρκώς την ανάπτυξή της·
β) να αναπτύξουν φορολογικά κίνητρα για την κοινωνική οικονομία, εάν δεν έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει για την κοινωνική πολιτική και τις τρέχουσες πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη και σε εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
i) απαλλαγές από τον φόρο εταιρειών για τα κέρδη που παρακρατούνται από φορείς της κοινωνικής οικονομίας·
ii) κίνητρα στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος με τη μορφή εκπτώσεων ή πιστώσεων φόρου που χορηγούνται σε ιδιώτες και/ή θεσμικούς δωρητές ή σύστημα προσδιορισμού σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν στη φορολογική τους αρχή ένα καθορισμένο ποσοστό του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος που θα αποδίδεται σε κοινωφελείς φορείς·
iii) φορολογικές απαλλαγές για τα επιδόματα ανεργίας που λαμβάνονται ως κατ’ αποκοπή πληρωμή για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων·
γ) να επανεξετάσουν τις δαπάνες φορολογικής συμμόρφωσης που βαρύνουν τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και, όπου είναι δυνατόν, να τις μειώσουν·
δ) να διευκολύνουν τη συμμόρφωση σε πρακτικό επίπεδο για τις διασυνοριακές δωρεές σε κοινωφελείς φορείς για φορολογικούς σκοπούς, για παράδειγμα με την έκδοση τυποποιημένου εντύπου του δικαιούχου φορέα που είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος όσον αφορά το ποσό της δωρεάς, στο οποίο προσδιορίζεται τόσο ο λήπτης όσο και ο δωρητής·
ε) να διασφαλίσουν ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες είναι αποτελεσματικές και αναλογικές.
αρ. 22: Η φορολογική πολιτική μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και στη διασφάλιση ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα με τις συμβατικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει φορολογικό πλαίσιο που προάγει την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ποικιλομορφία του και αποτρέποντας τον κατακερματισμό. Σε αρκετά κράτη μέλη εξακολουθούν να υφίστανται διοικητικοί φραγμοί όσον αφορά τις δωρεές σε κοινωφελείς φορείς από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Ορθά σχεδιασμένα φορολογικά κίνητρα για δωρεές σε κοινωφελείς φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να τονώσουν τη χρηματοδότησή τους, μεταξύ άλλων και σε διασυνοριακό επίπεδο στην Ένωση σύμφωνα με την αρχή της Συνθήκης για την απαγόρευση των διακρίσεων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, που συχνά παρέχονται από φορείς της κοινωνικής οικονομίας, μπορούν να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 98 και το παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (29).
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ:
Όταν ένα μέτρο στήριξης της κοινωνικής οικονομίας συνιστά κρατική ενίσχυση και ενώ τηρούνται οι εφαρμοστέοι κανόνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να κάνουν βέλτιστη χρήση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014, των κανόνων για τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος και του κανόνα de minimis αξιοποιώντας τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014, ιδίως αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις διατάξεις που επιτρέπουν τη χορήγηση ενισχύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 21α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014, για παράδειγμα με τη σύσταση επενδυτικών ταμείων με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών για να στηριχθούν ειδικά οι κοινωνικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων εξετάζοντας τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε ανεξάρτητους ιδιώτες επενδυτές που είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν άμεσα ή έμμεσα χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου στις επιλέξιμες επιχειρήσεις·
Τέλος παραθέτουμε παραδείγματα άλλων χωρών της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχων θεμάτων. Συγκεκριμένα :
Ιταλία:
Απαλλαγή από εταιρικό φόρο επί των περιορισμένων κερδών και φορολογική απαλλαγή για δωρεές, καθώς και από συντελεστή ΦΠΑ 4% για κοινωνικούς συνεταιρισμούς τύπου Α (παραγωγικού σκοπού) και απαλλαγή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους μειονεκτούντες εργαζόμενους για Β τύπου κοινωνικούς συνεταιρισμούς (Ένταξης).
Λουξεμβούργο και Γερμανία:
Γενικές απαλλαγές από την φορολόγηση και χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ σε υπηρεσίες προ προέρχονται από κοινωνικές επιχειρήσεις/Επιχειρήσεις κοινωνικού αντικτύπου.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (ΓΙΑ 1 ΕΤΟΣ) ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 21 ΚΑΙ 31 ΤΟΥ Ν.4430/2016 ΤΩΝ Κοιν.Σ.Επ. ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Δεδομένου ότι στο Ν.4430/2016 προβλέπονται τα εξής για τις Κοιν.Σ.Επ.:
Α) Στο άρθρο 21
1. Τα κέρδη της Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη, εκτός αν αυτά είναι εργαζόμενοι, οπότε εφαρμόζεται η παράγραφος 2.
2.Τα κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής:
α. κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού,
β. κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης, εκτός αν τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Φορέα αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες του στοιχείου γ’,
γ. το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας. Το κέρδος που προκύπτει, μετά από το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού (5%), το οποίο θα διατεθεί για «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας» (περίπτωση γ. ως άνω) φορολογείται κανονικά έως σήμερα, όπως στις συμβατικές εταιρείες (π.χ. ΑΕ) ενώ δεν δύνανται (σε αντίθεση με τις συμβατικές εταιρείες) να διανεμηθεί στα μέλη.
Β)Στο Άρθρο 22.
Λύση και εκκαθάριση στην Παρ. 3, προβλέπεται ότι αν απομένει αδιάθετο ενεργητικό, αυτό περιέρχεται στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Γ) Στο Άρθρο 31.
Αποθεματικά – διανομή κερδών προβλέπεται ότι:
Τα κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής: α. Κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού, β. κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης, εκτός κι αν τα 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες του στοιχείου γ’,
γ. το υπόλοιπο διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας.
Δεδομένου ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ γνωρίζουν τα κέρδη που θα έχουν στις 31/12 εκάστου έτους, δεν μπορούν να κάνουν χρήση του προβλεπόμενου αποθεματικού εντός της χρήσης αλλά στην επόμενη χρήση.
Δεδομένου ότι στο παρελθόν προβλέπονταν αφορολόγητα αποθεματικά για τις επιχειρήσεις σε νόμους όπως τους Ν. 1828/1989, Ν.2601/1998 και Ν. 2753/1999
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η ΠΑνελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΠΑ.Σ.Ε. Κ.Αλ.Ο) προτείνει να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ειδικού ετήσιου αφορολόγητου αποθεματικού των αδιανέμητων κερδών για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν εντός της επόμενης χρήσης με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής τους δραστηριότητας αλλιώς θα φορολογούνται.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
– Η Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής αναφορικά με το Φορολογικό πλαίσιο για τις οντότητες της κοινωνικής οικονομίας
EOKE, ECO/641 (10/07/2024) και C/2024/6017 (23.10.2024) EESC-2024-00699-00-00-AC-TRA-EL.docx και OJ_C_202406017_EL_TXT.pdf (σημείο 3.9 σχετικά με το αποθεματικό) με επιπλέον προτάσεις σε άλλα άρθρα για ΦΠΑ, απαλλαγές, εκπτώσεις φόρων κ.α.
– Ο Οδικός Χάρτης της Λιέγης (άρθρο 12) προτείνει να διασφαλιστεί ότι τα φορολογικά συστήματα δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και να αξιολογηθεί εάν τα φορολογικά συστήματα ενθαρρύνουν επαρκώς την ανάπτυξή της.
– Σύσταση του Συμβουλίου της Επιτροπής για την ανάπτυξη των συνθηκών-πλαίσιο για την κοινωνική οικονομία, C/2023/1344 ως ακολούθως:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
19. Με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, συνιστάται στα κράτη μέλη να εξετάσουν μέτρα προκειμένου:
α) να διασφαλίσουν ότι τα φορολογικά συστήματα δεν παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και να αξιολογήσουν εάν τα φορολογικά συστήματα προωθούν επαρκώς την ανάπτυξή της·
β) να αναπτύξουν φορολογικά κίνητρα για την κοινωνική οικονομία, εάν δεν έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει για την κοινωνική πολιτική και τις τρέχουσες πρακτικές σε όλα τα κράτη μέλη και σε εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
i) απαλλαγές από τον φόρο εταιρειών για τα κέρδη που παρακρατούνται από φορείς της κοινωνικής οικονομίας·
ii) κίνητρα στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος με τη μορφή εκπτώσεων ή πιστώσεων φόρου που χορηγούνται σε ιδιώτες και/ή θεσμικούς δωρητές ή σύστημα προσδιορισμού σύμφωνα με το οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν στη φορολογική τους αρχή ένα καθορισμένο ποσοστό του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος που θα αποδίδεται σε κοινωφελείς φορείς·
iii) φορολογικές απαλλαγές για τα επιδόματα ανεργίας που λαμβάνονται ως κατ’ αποκοπή πληρωμή για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων·
γ) να επανεξετάσουν τις δαπάνες φορολογικής συμμόρφωσης που βαρύνουν τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και, όπου είναι δυνατόν, να τις μειώσουν·
δ) να διευκολύνουν τη συμμόρφωση σε πρακτικό επίπεδο για τις διασυνοριακές δωρεές σε κοινωφελείς φορείς για φορολογικούς σκοπούς, για παράδειγμα με την έκδοση τυποποιημένου εντύπου του δικαιούχου φορέα που είναι εγκατεστημένος σε άλλο κράτος μέλος όσον αφορά το ποσό της δωρεάς, στο οποίο προσδιορίζεται τόσο ο λήπτης όσο και ο δωρητής·
ε) να διασφαλίσουν ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού ή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες είναι αποτελεσματικές και αναλογικές.
αρ. 22: Η φορολογική πολιτική μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και στη διασφάλιση ότι οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας έχουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα με τις συμβατικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει φορολογικό πλαίσιο που προάγει την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κοινωνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ποικιλομορφία του και αποτρέποντας τον κατακερματισμό. Σε αρκετά κράτη μέλη εξακολουθούν να υφίστανται διοικητικοί φραγμοί όσον αφορά τις δωρεές σε κοινωφελείς φορείς από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Ορθά σχεδιασμένα φορολογικά κίνητρα για δωρεές σε κοινωφελείς φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να τονώσουν τη χρηματοδότησή τους, μεταξύ άλλων και σε διασυνοριακό επίπεδο στην Ένωση σύμφωνα με την αρχή της Συνθήκης για την απαγόρευση των διακρίσεων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, που συχνά παρέχονται από φορείς της κοινωνικής οικονομίας, μπορούν να επωφελούνται από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 98 και το παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (29).
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ:
Όταν ένα μέτρο στήριξης της κοινωνικής οικονομίας συνιστά κρατική ενίσχυση και ενώ τηρούνται οι εφαρμοστέοι κανόνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να κάνουν βέλτιστη χρήση του πεδίου εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014, των κανόνων για τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος και του κανόνα de minimis αξιοποιώντας τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 651/2014, ιδίως αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις διατάξεις που επιτρέπουν τη χορήγηση ενισχύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 21α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014, για παράδειγμα με τη σύσταση επενδυτικών ταμείων με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών για να στηριχθούν ειδικά οι κοινωνικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων εξετάζοντας τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε ανεξάρτητους ιδιώτες επενδυτές που είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν άμεσα ή έμμεσα χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου στις επιλέξιμες επιχειρήσεις·
Τέλος παραθέτουμε παραδείγματα άλλων χωρών της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχων θεμάτων. Συγκεκριμένα :
Ιταλία:
Απαλλαγή από εταιρικό φόρο επί των περιορισμένων κερδών και φορολογική απαλλαγή για δωρεές, καθώς και από συντελεστή ΦΠΑ 4% για κοινωνικούς συνεταιρισμούς τύπου Α (παραγωγικού σκοπού) και απαλλαγή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους μειονεκτούντες εργαζόμενους για Β τύπου κοινωνικούς συνεταιρισμούς (Ένταξης).
Λουξεμβούργο και Γερμανία:
Γενικές απαλλαγές από την φορολόγηση και χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ σε υπηρεσίες προ προέρχονται από κοινωνικές επιχειρήσεις/Επιχειρήσεις κοινωνικού αντικτύπου.
Πρέπει να επιδιωχθεί στο άρθρο 75 του Ν. 5104/2024 η αύξηση των δόσεων *άνω των αυστηρώς 12 δόσεων* (τουλάχιστον μέχρι 48) και επίσης τα ποσοστά μείωσης *να αφορούν και τους τόκους του άρθρου 52*, που σχηματίστηκαν ως την ημέρα του ελέγχου καθώς οι τόκοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα πρόστιμα. Για τους φορολογούμενους που ελέγχονται εκλαμβάνονται ως μια ποινή και οικονομικό βάρος. Θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για υποβολή περισσότερων δηλώσεων, αποδοχής αποτελέσματος ελέγχου, περαιτέρω ενίσχυσης φορολογικών εσόδων νωρίτερα και θα περιοριστεί ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών και δικαστικών ενεργειών.
Προτείνουμε φορολογική μείωση στα προϊόντα περιόδου, τα οποία κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 9619*, απο το 24% στο 13% ΦΠΑ ακολουθώντας το ψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 2019 (2020/C 411/06) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου** καθώς και το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν ήδη μειώσει τον φόρο σε αυτά τα προϊόντα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 2019 (2020/C 411/06) σχετικά με την ισότητα των φύλων και τις φορολογικές πολιτικές στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευελιξία που εισάγεται στην Κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ και να εφαρμόσουν απαλλαγές ή συντελεστή ΦΠΑ 0% για αυτά τα βασικά αγαθά. Έκτοτε, 14 Ευρωπαϊκές χώρες***(καθώς και και το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα.
Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2020, οι απορροφητικές πάνες για τα βρέφη από κάθε ύλη καθώς και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, μετατάχθηκαν απο το κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% (συμφωνα με τις παραγράφους οι υπ αριθ. 48 και 49)
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery)επιφέρει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, ενώ ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί επιφέρει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε πρόσφατη ανάλυση μας με το Deon Policy Institute και το Women On Top (με δεδομένα Ιουνίου 2024)υπολογίσαμε πως το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13% ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κόστος σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα προαναφερθέντα ποσά. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει το 0.001% των ετήσιων εσόδων του κράτους και το 0.021% των ετήσιων φορολογικών εσόδων του κράτους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης και η παρούσα φορολογική πολιτική, της τάξεως του 24%, ζημιώνει τις γυναίκες δυσανάλογα, αποκλειστικά και μόνο λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να εξετάσουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις για την υιοθέτηση του άνω μέτρου ή και άλλων παρόμοιων πολιτικών.
Ισμήνη Δροσοφορίδη
Αφροδίτη Ξύδη
Στέλλα Κάσδαγλη
Πηνελόπη Θεοδωρακάκου
*Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2364 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202302364
** European Parliament. “Resolution on Gender Equality and Taxation policies in the EU.” European Parliament Resolution 2018/2095(INI), 15 January 2019 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52019IP0014
*** PeriodTax Map, https://periodtax.org/map.html#database
Προτείνουμε φορολογική μείωση στα προϊόντα περιόδου, τα οποία κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 9619*, απο το 24% στο 13% ΦΠΑ ακολουθώντας το ψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 2019 (2020/C 411/06)του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου** καθώς και το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν ήδη μειώσει τον φόρο σε αυτά τα προϊόντα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 2019 (2020/C 411/06) σχετικά με την ισότητα των φύλων και τις φορολογικές πολιτικές στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευελιξία που εισάγεται στην Κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ και να εφαρμόσουν απαλλαγές ή συντελεστή ΦΠΑ 0% για αυτά τα βασικά αγαθά. Έκτοτε, 14 Ευρωπαϊκές χώρες***(καθώς και και το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν προχωρήσει στην μείωση του ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα.
Σημειώνεται πως τον Αύγουστο του 2020, οι απορροφητικές πάνες για τα βρέφη από κάθε ύλη καθώς και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, μετατάχθηκαν απο το κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% (συμφωνα με τις παραγράφους οι υπ αριθ. 48 και 49)
Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery)επιφέρει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί επιφέρει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε πρόσφατη ανάλυση μας με το Deon Policy Institute και το Women On Top (με δεδομένα Ιουνίου 2024)υπολογίσαμε πως το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα περιόδου από το 24% στο 13% ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κόστος σημαντικά μικρότερο σε σχέση με τα προαναφερθέντα ποσά. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει το 0.001% των ετήσιων εσόδων του κράτους και το 0.021% των ετήσιων φορολογικών εσόδων του κράτους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης και η παρούσα φορολογική πολιτική, της τάξεως του 24%, ζημιώνει τις γυναίκες δυσανάλογα, αποκλειστικά και μόνο λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να εξετάσουμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις για την υιοθέτηση του άνω μέτρου ή και άλλων παρόμοιων πολιτικών.
Ισμήνη Δροσοφορίδη
Αφροδίτη Ξύδη
Στέλλα Κάσδαγλη
Πηνελόπη Θεοδωρακάκου
Πηγές:
*Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2364 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202302364
**European Parliament. “Resolution on Gender Equality and Taxation policies in the EU.” European Parliament Resolution 2018/2095(INI), 15 January 2019 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52019IP0014
***PeriodTax Map, https://periodtax.org/map.html#database
Ως 1ο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος έχουμε καθήκον να εκπροσωπούμε τα μέλη μας λογιστές – φοροτεχνικούς, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους και παρέχοντάς τους ένα σταθερό πλαίσιο στα καθήκοντα που τους ανατίθενται.
Θεωρούμε αναγκαία λοιπόν, την συμμετοχή μας στην διαβούλευση του πρόσφατου σχεδίου νόμου σχολιάζοντάς το αλλά και προτείνοντας σημεία που χρήζουν βελτίωσης.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει θετικές ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν τις ανάγκες των λογιστών και διευκολύνουν την έγκαιρη υποβολή δηλώσεων με τη χορήγηση εκπτώσεων, παρέχοντας για πρώτη φορά ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα με αρχή και τέλος σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, επιπρόσθετες τροποποιήσεις μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και ειδικότερα στο άρθρο 81 όπου γίνεται λόγος για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος. Σας υποβάλλουμε επομένως τις ακόλουθες προτάσεις:
•Αποσύνδεση εκπτώσεων με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Η αυξημένη έκπτωση του 4% το πρώτο διάστημα των φορολογικών δηλώσεων, θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρτο εργασίας αλλά και ευθύνη στα λογιστικά γραφεία αναγκάζοντας τους συναδέλφους να επιλέξουν εκείνους που θα λάβουν την έκπτωση.
Προτείνουμε η έκπτωση του 4% να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής δηλώσεων, εφόσον οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω οργανωμένου λογιστικού γραφείου που έχει αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα μας.
•Σύνδεση καθυστερήσεων της ανάρτησης βεβαιώσεων αποδοχών με αντίστοιχη παράταση στις προθεσμίες δηλώσεων
Κάθε καθυστέρηση από φορείς στην έκδοση ή την ανάρτηση βεβαιώσεων αποδοχών θα πρέπει να συνεπάγεται και αυτόματη παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Ως εκ τούτου, θα αποφεύγονται ασφυκτικές πιέσεις προς τους λογιστές όταν προκύπτουν καθυστερήσεις ανεξάρτητες από τη δική τους διαχείριση.
•Έγκαιρη κοινοποίηση των εντύπων υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων
Η κοινοποίηση των εντύπων υποβολής δηλώσεων νωρίς, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έναρξη της προθεσμίας, θα δώσει στους λογιστές και στις μηχανογραφικές εταιρείες εύλογο χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενημερώσεις στα συστήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολυνθεί η ομαλή υποβολή και θα μειωθεί η ανάγκη για άμεσες παρατάσεις.
•Αποκατάσταση αδικίας για όσους προπληρώνουν φόρο
Το νομοσχέδιο προβλέπει έκπτωση για όσους υποβάλουν τη δήλωση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί αδικία για φορολογούμενους όπως οι μισθωτοί ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν τιμολόγια με παρακράτηση 20%, οι οποίοι έχουν ήδη προπληρώσει τον φόρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν απολαμβάνουν το ίδιο κίνητρο.
Στα πλαίσια της αρχής των ίσων αποστάσεων προτείνεται η συμπερίληψη στην έκπτωση των φορολογικών δηλώσεων με επιστροφή φόρου εφόσον αυτές υποβάλλονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
•Επέκταση της διάρκειας υποβολής δηλώσεων σε 5 μήνες
Προτείνεται η περίοδος υποβολής δηλώσεων να διαρκεί από την 1η Μαρτίου έως την 31η Ιουλίου. Η επέκταση από 4 σε 5 μήνες θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου για τους λογιστές και τους φορολογούμενους, επιτρέποντας την ορθότερη και χωρίς ασφυκτικές πιέσεις προετοιμασία των δηλώσεων. Παράλληλα, θα μειώσει την ανάγκη για συνεχείς παρατάσεις, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και στον καλύτερο προγραμματισμό των λογιστικών γραφείων.
Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν σε ένα πιο λειτουργικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα αναγνωρίζει τις ανάγκες των λογιστών και θα διασφαλίζει ίση μεταχείριση για όλους τους φορολογούμενους.
Σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 83:
Η πρόβλεψη που καθιστά τον Γενικό Γραμματέα Δήμου υπόλογο για τη διαβίβαση οικονομικών στοιχείων στην Α.Α.Δ.Ε. είναι λανθασμένη. Ο Γενικός Γραμματέας είναι μετακλητός υπάλληλος, χωρίς αποφασιστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες, ειδικά σε οικονομικά θέματα, καθώς ο ρόλος του περιορίζεται στον συντονισμό και τη διοικητική υποστήριξη. Οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, που υπάγεται στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και στελεχώνεται από προϊσταμένους διεύθυνσης και τμημάτων, οι οποίοι έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα και την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Η διάταξη αγνοεί την πραγματική οργανωτική δομή του Δήμου, όπως ορίζεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, και παραβλέπει ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει ούτε τη δικαιοδοσία να υπογράφει εντάλματα πληρωμών, μισθοδοτικές καταστάσεις ή άλλα οικονομικά έγγραφα, ούτε άμεση πρόσβαση στα στοιχεία αυτά. Επιπλέον, η διάταξη δημιουργεί διοικητική σύγχυση και κίνδυνο αδικαιολόγητων κυρώσεων, καθώς βαρύνει με ευθύνες ένα πρόσωπο που δεν έχει την εξουσία να ανταποκριθεί σε αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο τη νομιμότητα και τη διαφάνεια της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια τέτοια πρακτική, υπονομεύει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αφού γίνεται ανάθεση ευθυνών σε αποφασιστικά αναρμόδιο όργανο, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και η λογοδοσία στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων. Ως εκ τούτου, η ρύθμιση πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στα κατάλληλα πρόσωπα, προστατεύοντας έτσι τη θεσμική λειτουργία και την αξιοπιστία των Δήμων.
Σχετικά με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ποσοστό 30% ώστε να έχουμε το αφορολόγητο, υπάρχει σε ισχύ η δυνατότητα μεταξύ συζύγων να γίνεται συμψηφισμός, ώστε όταν ένας εκ των συζύγων δεν έχει ηλεκτρονικές συναλλαγές να λαμβάνονται υπόψιν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και των δυο συζύγων συνολικά, ώστε να καλυφθεί η υποχρέωση του 30% στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος.
Αυτό που δεν έχει προβλεφθεί είναι τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος εκ των συζύγων φύγει από την ζωή και δεν έχει ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Θα αναφέρω σαν παράδειγμα την δική μου περίπτωση για να γίνω πιο κατανοητός.
Έκανα την φορολογική μου δήλωση ηλεκτρονικά και οι ηλεκτρονικές μου συναλλαγές είναι υπερδιπλάσιες σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80% του εισοδήματος.
Στο τέλος του Ιουλίου του 2023 έφυγε από την ζωή η σύζυγος μου και πρέπει βάσει νόμου να γίνει χειρόγραφα η φορολογική της δήλωση μέχρι το τέλος του 2023.
Επειδή λόγω θανάτου γίνεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα υποστώ ποινή πέναλτι 22% γιατί η σύζυγος μου δεν προέβη σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν λαμβάνονται υπόψιν οι συνολικές οικογενειακές ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν στο 7άμηνο, που ήταν εν ζωή η σύζυγος και οι οποίες συναλλαγές είναι υπερδιπλάσιες του 30% που απαιτείται.
Με λίγα λόγια τιμωρούμαστε για την φορολογική μας συνέπεια και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι για πιο λόγο δεν μπορεί π.χ. να γίνεται κοινή φορολογική δήλωση για το 7άμηνο που ήταν εν ζωή η σύζυγος όπως γινόταν πάντα και ξεχωριστή για το υπόλοιπο 5άμηνο, η έστω να λαμβάνονται υπόψιν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του εν ζωή συζύγου για την κάλυψη της υποχρέωσης του 30%.
Είναι μια τεράστια αδικία να τιμωρούνται συνεπείς φορολογούμενοι επειδή δεν πρόβλεψαν την απώλεια του-της συζύγου.
Προτείνεται η απάλειψη του άρθρου 91. Συγκεκριμένα, δεν προκύπτει κάποια σκοπιμότητα για άλλη μία μείωση των φορολογικών εσόδων του Κράτους μέσω της παροχής φορολογικών απαλλαγών σε μετόχους με ήδη υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου. Άλλωστε, η διάταξη δεν τίθεται στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Οδηγιών όπου θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υπάρχει μία ανάγκη εναρμόνισης. Αντίθετα, φαίνεται ότι στόχος του άρθρου είναι να υποστηρίξει συγκεκριμένα ομάδες συμφερόντων με επενδύσεις σε συγκεκριμένες χώρες εκτός ΕΕ, εις βάρος της πλειοψηφίας των φορολογούμενων, και δη μισθωτών και ελέυθερων επαγγελματιών που συνεχίζουν να επιβαρύνονται με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υποχρεώσεις.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, θα ήθελα να θίξω ένα ζήτημα που αφορά τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τη φορολογική μεταχείριση που λαμβάνουν βάσει του Ν. 4223/2013 για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 7 του ανωτέρω νόμου προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης 100% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία 80% και άνω, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιποί όροι του νόμου. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η ισχύς αυτής της ευνοϊκής διάταξης ακυρώνεται στην πράξη για ορισμένα ΑμεΑ, εξαιτίας εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Ε9, ακόμα και σε περιπτώσεις που η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
Η προσωπική μου εμπειρία αφορά την αδελφή μου, άτομο με ψυχιατρική αναπηρία (ποσοστό 80%) που προέκυψε πριν τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας της. Παρά το γεγονός ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης, εξαιρείται από αυτήν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Ε9, που προέκυψε από αναγκαίες διορθώσεις λόγω έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογίου. Το αποτέλεσμα ήταν να της επιβληθεί αναδρομικός ΕΝ.Φ.Ι.Α., παρότι οι λοιπές φορολογικές της υποχρεώσεις είχαν καλυφθεί εμπρόθεσμα.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ηθική και οικονομική επιβάρυνση, καθώς αγνοείται το πνεύμα του νόμου, που αποσκοπεί στην προστασία ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, επιβάλλεται «ποινή» σε άτομα που, λόγω της κατάστασής τους, αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρές δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.
Πρόταση: Προτείνω τη νομοθέτηση διάταξης που να επιτρέπει τη χορήγηση της έκπτωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για ΑμεΑ, ακόμα και στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις. Η προσαρμογή αυτή θα ενισχύσει την κοινωνική πρόνοια και θα εξασφαλίσει ότι η ουσία και το πνεύμα του νόμου γίνονται σεβαστά.
Η αντιμετώπιση των ΑμεΑ με ευαισθησία και δικαιοσύνη είναι δείκτης της κοινωνικής ευημερίας και του σεβασμού στα δικαιώματα όλων των πολιτών. Ελπίζω να εξετάσετε την πρόταση αυτή στα πλαίσια του νέου σχεδίου νόμου.
Με εκτίμηση,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 10 ΤΟΥ Ν2579/1998 , ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ Ν5000/2022 ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/2024. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΔΧ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΧ (ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΙΑ)
Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, το ΣΤΕ, με τη δικαστική απόφαση 1611/2020, αποφάνθηκε ότι για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας ισχύει 5ετής παραγραφή από τη λήξη του έτους για το οποίο οφείλονται. Παρά ταύτα η ΔΟΥ Βόλου και η ΑΑΔΕ αρνούνται να εφαρμόσουν την παραπάνω δικαστική απόφαση του ΣΤΕ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως δήλωσε στο υπ’ αριθ. 348704/46606/2024 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη, πολλαπλώς έχει εκδηλώσει την αντίρρησή του σε αυτή την ερμηνεία της δικαστικής απόφασης του ΣΤΕ με έγγραφό του προς την ΑΑΔΕ, διαμαρτυρόμενος για πλημμελή συμμόρφωσή της με απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί. Επειδή η άρνηση της Διοίκησης να συμμορφωθεί με απόφαση της Δικαιοσύνης αναιρεί την έννοια του κράτους δικαίου και προκειμένου να αρθεί η αντιπαράθεση αυτή μεταξύ Διοίκησης και Δικαιοσύνης, πιστεύω ότι απαιτείται νομοθετική παρέμβαση.
Γι’ αυτό προτείνω να συμπεριληφθεί διάταξη στο Μέρος ΣΤ του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, η οποία θα αναφέρει ότι: «Για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας ισχύει 5ετής παραγραφή, η οποία άρχεται από τη λήξη του έτους για το οποίο οφείλονται.»
Θεωρώ ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε, όπως ανέφεραν και έτεροι σχολιαστές, να αίρονται τυχόν ποινικές κυρώσεις του ΚΦΔ εφόσον έχει προηγηθεί πλήρης αποκατάσταση του Δημοσίου με καταβολή καταλογισθέντων ποσών/φόρων/προστίμων.
Άλλωστε η υπ’ αριθμ. 743/2020 απόφαση του Αρείου Πάγου επαναφέρει στο προσκήνιο την πολυσυζητημένη διάταξη του άρθρου 24 § 2 Ν. 2523/1997, στην οποία ορίζεται ότι «Στις περιπτώσεις του συνολικού για κάθε φορολογία διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού ή της με άλλο τρόπο ολικής διοικητικής περαίωσης της διαφοράς δεν εφαρμόζονται οι ποινικές διατάξεις του παρόντος.»
Είναι καιρός να επαναφερθεί ρητά η συγκεκριμένη διάταξη και όχι σιωπηρά όπως ισχύει τώρα.
Με τον τρόπο αυτόν:
1. Παρέχεται κίνητρο για περαιτέρω ενίσχυση φορολογικών εσόδων
2. Αποσυμφορούνται τα ποινικά δικαστήρια
3. Αποτρέπεται ο πολίτης να στραφεί κατά των διοικητικών καταλογισμών της διοίκησης και παρέχεται επιπλέον κίνητρο να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του ελέγχου
4. Ενισχύεται το περί δικαίου αίσθημα καθώς είναι υπερβολική η ποινική προέκταση υποθέσεων που έχουν περαιωθεί διοικητικά με την πλήρη εξόφληση αναλόγων ποσών. Επίσης είναι υπερβολικό το παρελθόν καθεστώς του Ν.2523/1997 να είναι ευμενέστερο του σημερινού.
Πρόταση συμπλήρωσης του Άρθρου 81:
Φορολογούμενοι, οι οποίοι αδυνατούν να υποβάλλουν εγκαίρως την φορολογική τους δήλωση, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων από τους φορείς ή τα ιδιωτικά πρόσωπα, και υφίστανται απώλεια ποσού έκπτωσης του φόρου, να αποζημιώνονται με το ισόποσο της απώλειας ποσό από τα εισπραττόμενα από τους υπαίτιους φορείς πρόστιμα, τα οποία, αν απαιτείται, να διαμορφώνονται αναλόγως.
1.Μείωση του συντελεστή φόρου που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης μετοχών ή ολόκληρης επιχείρησης μη εισηγμένης στο χρηματιστήριο από επαχθή αιτία από 15% στο 5%.
2.Μείωση του συντελεστή φόρου που προκύπτει από μεταβίβασης τίτλων ή ολόκληρης επιχείρησης αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής από 5% σε 1,2% για συγγενείς α΄ βαθμού και 2,4% για συγγενείς β΄ βαθμού.
3.Σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων με μελλοντικό στόχο την κατάργηση του.
4.Δυνατότητα προσαύξησης των συντελεστών αποσβέσεων (υπεραποσβέσεων) των παραγωγικών επενδύσεων που πραγματοποιούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις.
5.Μείωση ποσοστού δαπανών R&D από 20% σε 10% προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.
Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονται «με μπλοκάκι», δηλαδή εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και έχουν βιβλία Β κατηγορίας.
Η υποβολή δήλωσης ΦΠΑ γίνεται κάθε τρεις μήνες.
Προτείνω να τους δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν την δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα με σκοπό την απλούστευση της διαχείρησης των οικονομικών τους και την άμεση είσπραξη του φόρου από την πολιτεία.
Με εκτίμηση
Κώστας.
Προτείνετε η ρύθμιση των 120 δόσεων και για φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα με το ύψος του χρέους προς τις ΔΟΥ.
Η ρύθμιση πρέπει να είναι επι του συνόλου της οφειλής χωρίς προσαυξήσεις ή με ελάχιστες και με την προϋπόθεση να ΜΗΝ γίνεται άρση αυτής ακόμα και αν ο οφειλέτης ΔΕΝ προβεί στην καταβολή 2 η περισσοτέρων δόσεων -συνεχόμενων η όχι- ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλιζεται η πληρωμή του χρεόυς και η μέιωση της οφειλής καθώς και η εισροή χρήματος για τις οποιεδήποτε ανάγκες του κράτους.
Το ίδιο πρόστιμο ο διοικητής της ΑΑΔΕ με τον προϊστάμενο ενός δήμου, ενώ οι αιρετοί είναι στην απεξω?
Τι μισθό παίρνουν? Ο προϊστάμενος μέσο μηνιαίο μισθό 1400-1500 ευρώ ενώ ο διοικητής τόσα έχει μόνο για καφέδες και κορνεδες..Υπάρχει σύγκριση και αναλογικότητα? Έλεος
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΟΣ/ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΟΥ & ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ.
Τα φυσικά πρόσωπα που υποχρεούνται σε παρακράτηση 20% όχι μόνο καταβάλουν εφάπαξ αλλά έχουν προπληρώσει το φόρο από την αρχή του έτους.
Οταν κατά την υποβολή της δήλωσης συμψηφίζονται παρακρατήσεις & οφειλές, θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ η αντίστοιχη έκπτωση εφόσον πρόκειται ουσιαστικά για εφάπαξ καταβολή.
(Μάλιστα, συμψηφίζεται όχι μόνο ο οφειλόμενος φόρος αλλά και ο ΕΝΦΙΑ κ τυχόν άλλες οφειλές).
Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα ΑΜΕΑ στις προθεσμίες
Το ίδιο πρόστιμο ο προϊστάμενος ΟΤΑ με μέσω μισθό 1.500,00 ευρώ με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ? Έλεος
Τον ίδιο μισθό παίρνουν? Υπάρχει αναλογικότητα?
Στις προθεσμίες υποβολής φόρου εισοδήματος (αλλά και δηλώσεων Πόθεν Έσχες και λοιπών φορολογικών υποχρεώσεων) θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα με ευνοϊκότερα μέτρα για άτομα με αναπηρία.
«Στην περίπτωση αυτή το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον Διοικητή και στον Υποδιοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και στον προϊστάμενο της αντίστοιχης οργανικής μονάδας, οι οποίοι έχουν ατομική ευθύνη για την καταβολή του προστίμου.»
Είναι δυνατόν να έχει την ίδια οικονομική επιβάρυνση ο προϊστάμενος μισθοδοσίας ενός δήμου με 1.500,00 ευρώ μέσω μηνιαίο μισθό με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ που λαμβάνει 1500 ευρώ μόνο για οδοιπορικά και βενζίνες?
ΈΛΕΟΣ
Η έκπτωση φόρου θα πρέπει να αυξηθεί για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ μέχρι 30.04.
Θα ήταν σώφρον να αίρονται τυχόν ποινικαί συνέπειαι εφόσον δεν έχει συντελεσθεί διοικητική αποκατάστασις με την πληρωμήν αντιστοίχων ποσών.
Το κίνητρο στην πρώτη κατηγορία πληρωμής του φόρου να είναι περισσότερο. Τουλάχιστον 8 με 10% μέχρι τέλους Μαρτίου κάθε έτους.
Επι πλέον να υπάρξει καθολική κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος για τους άνω των 70 ετών. Να υπάρχει ως ΜΟΝΗ επιβάρυνσή τους η εισφορά τους υπέρ ΕΦΚΑ.
Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την δήλωση που έχει υποβληθεί έως 31 Μαρτίου, καταβάλλεται εντός 5 ημερών από την εκκαθάριση, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τέσσερα τοις εκατό (10%).
Πρέπει να διατυπωθεί ρητά ότι απαλλάσσεται από τις ποινικές κυρώσεις ο φορολογούμενος ο οποίος έχει υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις πριν την έκδοση της οριστικής διορθωτικής πράξης εισοδήματος/ΦΠΑ ή επιβολής προστίμου.
Με το τρέχον καθεστώς, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει έγκαιρα τροποποιητική δήλωση και συμμορφωθεί πλήρως με τον έλεγχο, δηλαδή πριν την έκδοση πράξης καταλογισμού, λαμβάνει χώρα μηνυτήρια αναφορά και ο φορολογούμενος ταλαιπωρείται αδίκως για πολλά έτη μέχρι να αθωωθεί στο ακροατήριο.
Σύμφωνα με το αρ. 81, παρ. 1 του Ν. 5104/2024:
Αν, με βάση οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξη επιβολής προστίμου της Φορολογικής Διοίκησης, που εκδίδεται κατόπιν φορολογικού ελέγχου συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, εκ των οριζόμενων στο άρθρο 79, η έκδοση τέτοιας πράξης αναστέλλει την προθεσμία της παραγραφής του σχετικού εγκλήματος…….
…..Η αναστολή της προθεσμίας της παραγραφής και η αναβολή ή αναστολή της ποινικής διαδικασίας διαρκούν μέχρι την οριστικοποίηση της οικείας πράξης της Φορολογικής Διοίκησης…….
Συνεπώς είναι σαφές νομοθετικά ότι δεν κινείται ποινική δίωξη εφόσον δεν υπάρχει οριστικοποίηση της πράξης της φορολογικής διοίκησης. Παρ’όλα αυτά οι πολίτες ταλαιπωρούνται διότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο σκέλος.
2ο σχόλιο για την τελευταία παράγραφο του άρθρου 81:
Ήταν τέτοια η μανία του υπουργείου οικονομικών να βάλει προθεσμίες που θα πιέζουν τους λογιστές (λες και αυτοί φταινε για το χάλι των δηλώσεων τόσα χρόνια) που δεν σκέφτηκαν κάτι:
Λέει το νομοσχέδιο 4% έκπτωση αν υποβληθεί η δήλωση έως 30/04 και πληρωθεί ο φόρος επάπαξ.
Όλοι αυτοί που εκδίδουν τιμολόγια με παρακράτηση 20% πχ μπλοκάκηδες, δεν αδικούνται κατάφορα? Που έχουν προπληρώσει τον φόρο….
Το ξαναλέω αφαιρέστε τουλάχιστον τον Απρίλιο απο το τελικό νομοσχέδιο, ο μήνας Απρίλιος είναι πολύ επιβαρυμένος για τα λογιστικά γραφεία. Θα κάνουμε μαύρο Πάσχα αν το τελικό κείμενο είναι αυτό…
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Με την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης παρακρατείται και ο ανάλογος φόρος με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, όπως αντίστοιχα παρακρατείται φόρος και στις αποδοχές του απασχολούμενου συνταξιούχου, με την εκκαθάριση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους.
Έτσι αποτρέπεται στην πράξη η δήλωση της απασχόλησης των συνταξιούχων αφού η φορολόγησή τους καθίσταται δυσβάστακτη.
Εφόσον λοιπόν η Κυβέρνηση επιδιώκει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ένταξη του αριθμού των απασχολουμένων συνταξιούχων εντός του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, θα πρέπει να δοθούν και τα αναγκαία κίνητρα με την ορθολογική φορολογική μεταχείριση των απασχολούμενων συνταξιούχων.
Απαιτείται να τροποποιηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε η φορολογική υποχρέωση των απασχολούμενων συνταξιούχων να εξαντλείται με την παρακράτηση φόρου στην πηγή, ή εναλλακτικά να θεσπιστεί αυτοτελής φορολογία με κλίμακα στις αποδοχές τους από την εργασία τους.
Για το άρθρο 81 και ειδικα για την εκπτωση που δινεται σε φυσικα πρόσωπα οταν εξοφλούν προωρα τον φορο εισοδηματος τους ειναι δυνατό (η ακομα και συνταγματικό ) να μην παρεχεται παρόμοια εκπτωση οταν γινετε παρακρατηση φορου στην πηγη και ειδικα για τους μισθωτους που γινεται ενα χρόνο πριν ? Υπηρχε παρομοια εκπτωση παλαιοτερα να σημειώσω .
Ευχαριστώ πολυ
Η επιβολή προστίμου 2.500,00 ευρώ θα είχε σημασία εάν οι ετήσιες αποδοχές του εκκαθαριστή/Προϊσταμένου σε ένα δήμο ήταν του επιπέδου των 50.000,00 ευρώ. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σημείο να επιβάλλονται δυσανάλογα υψηλά πρόστιμα για εργασίες οι οποίες σχετίζονται με διάφορους αστάθμητους παράγοντες όπως λ.χ. στελέχωση υπηρεσιών (την οποία δεν ελέγχει ο υπόχρεος καταβολής του προστίμου-αλλά ο εκάστοτε δήμαρχος), η συνεργασία με τις εταιρείες που παρέχουν την μηχανογραφική υποστήριξη κλπ.
Θα είχε ενδιαφέρον εάν το ίδιο το ΚΡΑΤΟΣ παρείχε μία ενιαία μηχανογραφική εφαρμογή και υποστήριξη για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων στους δήμους της χώρας ώστε να μην εξαρτόμαστε από τις εταιρείες. Άλλωστε την εποχή που οι μισθοδοσίες καταβάλλονται στο σύνολό τους υποχρεωτικά μέσω ΕΑΠ ποιος ο λόγος που θα πρέπει να ενημερώνουμε παράλληλα με στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών με κάτι που το κράτος ήδη διαθέτει?.
Τέλος, με την συγκεκριμένη στόχευση αποθαρρύνονται νέοι δημόσιοι υπάλληλοι από το αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Πρόταση: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΙΣΦΟΡΑ αλληλεγγύης (2%) και να θεσπιστεί γενναίο επίδομα θέσης ευθύνης εκκαθαριστή
1)Όσον αφορά το άρθρο 82 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προτείνουμε και θα θέλαμε για τις Ιερές Μονές, εκτός Αγίου Όρους, που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορολογούνται, να ισχύσουν οι εκπτώσεις για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπεται και για τα φυσικά πρόσωπα.
Παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα.
2) Μήπως μπορούν να ισχύσουν εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα των ως άνω Ιερών Μονών για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, για δαπάνες συντήρησης κτιρίων και για δαπάνες που αφορούν φιλανθρωπικούς σκοπούς;
Με εκτίμηση, Ηγουμένη μοναχή Ολυμπιάδα.
Έπρεπε
Η τελευταία παράγραφος του άρθρου 81 πρέπει να καταργηθεί.
Ο μήνας Απρίλιος ειναι μήνας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, συμφωνητικών, προβλέπεται να είναι μήνας εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής και πολλά πολλά άλλα…
Με το μέτρο αυτό θα ασκηθεί τεράστια πίεση στα λογιστήρια σε ένα παραδοσιακά πολύ φορτισμένο για κάτι που πραγματικά στερείται ουσίας καθώς προϋπόθεση είναι να πληρωθεί η 1η δόση που λήγει τέλος Ιουλίου.
Κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος δεν έχει φάει τέτοιο bulling από το κράτος όσο οι λογιστές – φοροτεχνικοί. Έχουμε οικογένειες, παιδιά που θέλουμε να τα δούμε έλεος…
Είναι απάνθρωπο αυτό το μέτρο και πέρα από απάνθρωπο είναι και άχρηστο γιατί τόσα χρόνια το πρόβλημα στις δηλωσεις δεν ήταν ότι δεν δούλευαν εντατικά οι λογιστές, ή ότι ήταν της τελευταίας στιγμής οι φορολογούμενοι. Το πρόβλημα οφείλοταν στις χρόνιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.
Φροντίστε να ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων 15 Μαρτίου και όταν λέμε να ανοίξει εννοώ να ανοίξει και να είναι λειτουργική, να δουλεύει από την 1η στιγμή. Πιέστε και άλλο τους δημόσιους φορείς να ανεβάσουν τα απαραίτητα στοιχείς όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Επιπλέον, δημοσιεύστε τουλάχιστον 1μιση μήνα πιο πριν τον τύπο και το περιεχόμενο τον φορολογικών εντύπων ώστε να ενσωματωθούν οι αλλαγές στα λογιστικά προγράμματα πριν την έναρξη των δηλώσεων.
Αυτά χρειάζονται για να κυλήσουν ομαλά οι φορολογικές δηλώσεις.
Η τελευταία παράγραφος του άρθρου 81 είναι άχρηστη και απάνθρωπη, κάνω έκκληση ως πατέρας, κάνω έκκληση ως άνθρωπος, να την αφαιρέσετε από το τελικό κείμενο ή έστω να φύγει ο Απρίλιος τουλάχιστον.
Προτείνω την αλλαγή στο άρθρο 81 και η έκπτωση σε όσους υπβάλλουν την δήλωση και πληρώσουν τον φόρο μέχρι τις 30 Απριλίου να γίνει 5% ή και 6%. Μια μεγαλύτερη έκπτωση πέρα του 4% δίνει ακόμα καλύτερο κίνητρο ώστε να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να εξοικονομήσουν ένα ποσό από τον φόρο τους.