Άρθρο 57
Λειτουργική ανεξαρτησία Υποδιοικητών – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 3 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί λειτουργικής ανεξαρτησίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι λέξεις «ο Εμπειρογνώμονας», όπου αναφέρονται, διαγράφονται, β) προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 3
Λειτουργική ανεξαρτησία
Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και ο Διοικητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεσμεύονται μόνο από τον νόμο και τη συνείδησή τους και δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο ούτε σε διοικητική εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες διοικητικές αρχές ή άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό. Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και ο Διοικητής απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Το παρόν ισχύει και για τους Υποδιοικητές, με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας του Διοικητή σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 14.».
Άρθρο 58
Οργανισμός και Εσωτερικοί Κανονισμοί της Αρχής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6 ν. 4389/2016
Η παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί Οργανισμού και Εσωτερικών Κανονισμών της Αρχής, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Ο Οργανισμός και οι Εσωτερικοί Κανονισμοί εκδίδονται με αποφάσεις του Διοικητή, μετά από απλή γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης σχετικά με τη συμβατότητά τους με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της Αρχής, και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».
Άρθρο 59
Όργανα διοίκησης της Αρχής – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 7 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί οργάνων διοίκησης της Αρχής, οι λέξεις «και ο Διοικητής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο Διοικητής και οι τρεις (3) Υποδιοικητές», και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Όργανα Διοίκησης της Αρχής
Τα όργανα Διοίκησης της Αρχής είναι το Συμβούλιο Διοίκησης, ο Διοικητής και οι τρεις (3) Υποδιοικητές.».
Άρθρο 60
Συμβούλιο Διοίκησης – Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 8 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί Συμβουλίου Διοίκησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται τελευταίο εδάφιο, β) η παρ. 3 καταργείται, γ) στην παρ. 5 οι λέξεις «καθώς και ο Εμπειρογνώμονας,» διαγράφονται, δ) στην παρ. 6: δα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «Οι αποδοχές του Προέδρου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και του Εμπειρογνώμονα» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Οι αποδοχές του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης,», δβ) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «Για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και τον Εμπειρογνώμονα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Για τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης», δγ) στο τρίτο εδάφιο, οι λέξεις «και ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, ε) στην παρ. 8 το τελευταίο εδάφιο καταργείται, στ) στην παρ. 9, μετά από τις λέξεις «του Συμβουλίου ή του Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «ή των Υποδιοικητών», ζ) στην παρ. 10 οι λέξεις «ή Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Συμβούλιο Διοίκησης
1. Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι πενταμελές, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο και τέσσερα (4) ακόμη τακτικά μέλη, τα οποία δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης συμμετέχει ο Διοικητής της Αρχής ως εκ της ιδιότητάς του, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση κωλύματος του Διοικητή συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Υποδιοικητής που υποδεικνύεται προς τον σκοπό αυτό από τον Διοικητή.
2. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζεται πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, δύο (2) από τα πέντε (5) μέλη κληρώνονται αμέσως μετά από τη λήψη της απόφασης επιλογής τους και διορίζονται για θητεία τριών (3) ετών, άλλα δύο (2) για θητεία τεσσάρων (4) ετών και ένα (1) μέλος για θητεία πέντε (5) ετών, αντίστοιχα. Αν ανανεωθεί η θητεία μέλους που σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο διορίστηκε για περιορισμένη θητεία, η ανανέωση χωρεί για πλήρη θητεία πέντε (5) ετών.
3. [Καταργείται].
4. Το Συμβούλιο Διοίκησης, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, έχει την υποχρέωση να υπηρετεί με συνέπεια τους σκοπούς της Αρχής και να ασκεί τις αρμοδιότητες που του ανατίθενται από τον παρόντα νόμο και από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων αυτής και την αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία και δράση της Αρχής.
5. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.
6. Οι αποδοχές του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης καθορίζονται στο ποσό των τριακοσίων ευρώ (300,00 €) ανά συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν ετησίως το τριάντα τοις εκατό (30%) των αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
Για τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που καλούνται από το εξωτερικό, αναγνωρίζονται έξοδα κίνησης με κάθε μεταφορικό μέσο, ημερήσια αποζημίωση εξωτερικού και έξοδα διανυκτέρευσης εξωτερικού της περίπτωσης β΄ της κατηγορίας I της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κεφαλαίου Α΄ της Υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ΄ του Μέρους Β΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94). Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας του άρθρου 3 του Κεφαλαίου Α΄ της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ΄ του Μέρους Β΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015.
7. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής ή / και του Συμβουλίου Διοίκησης. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:
α) πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης ή διοίκησης επιχειρήσεων ή θετικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχων ειδικοτήτων. Ιδιαίτερο προσόν κατά την επιλογή θεωρούνται οι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής ή η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. που αποδεικνύουν την επιστημονική εξειδίκευση σε συναφή προς τους σκοπούς της Αρχής ή / και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης γνωστικά αντικείμενα,
β) επαγγελματική εμπειρία σε συναφή προς τους σκοπούς της Αρχής ή / και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης αντικείμενα τουλάχιστον δέκα (10) ετών,
γ) άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας και ιδίως της αγγλικής,
δ) ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα προσόντα διορισμού τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο του διορισμού.
8. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να μην έχουν κώλυμα διορισμού κατά τις διατάξεις των άρθρων 5 και 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), είτε κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είτε κατά τον χρόνο του διορισμού, και επιπλέον:
α) Να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητά τους.
β) Να μην έχουν αποκλεισθεί από αρμόδια αρχή από την άσκηση ενός επαγγέλματος ή να μην τους έχει απαγορευθεί η ανάληψη θέσης Προϊσταμένου ή στελέχους οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, λόγω σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος.
γ) Να μη συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας με την Αρχή.
9. Για την αντικατάσταση του Προέδρου ή άλλου μέλους κατά τη διάρκεια της θητείας του Συμβουλίου, οι υποψήφιοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού ή κατιόντες σε ευθεία γραμμή του Προέδρου ή άλλου μέλους του Συμβουλίου ή του Διοικητή και των Υποδιοικητών.
10. Δεν μπορεί να διορισθεί Πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης πρόσωπο, το οποίο είναι ή έχει διατελέσει μέλος του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης ή των εκτελεστικών οργάνων πολιτικού κόμματος, κατά την τρέχουσα ή την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ή έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής, κατά τις ίδιες ως άνω περιόδους.
11. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δεν αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε δημοσίου λειτουργήματος, καθώς και η άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των επιχειρήσεών τους, των Ν.Π.Δ.Δ. και των κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. ή δημοσίων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν επιτρέπεται να ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο ή άμισθο λειτούργημα ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που δεν συμβιβάζεται με την ιδιότητα ή τα καθήκοντα μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης της Αρχής. Ιδίως δεν επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες ή να έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με εταιρεία ή επιχείρηση, εκ της οποίας μπορεί να προκληθεί σύγκρουση συμφερόντων. Δεν συνιστά για αυτούς ασυμβίβαστο η άσκηση καθηκόντων μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης και η άσκηση καθηκόντων μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.».
Άρθρο 61
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 1 έως 5 και προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 9 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 9 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) στην παρ. 2: βα) στις περ. α) έως δ) οι λέξεις «τη σύμφωνη γνώμη του», όπου αναφέρονται, αντικαθίστανται από τις λέξεις «την απλή γνώμη του», ββ) οι περ. ε) έως ι) καταργούνται, και βγ) προστίθενται περ. ια) και ιβ), γ) στην παρ. 3: γα) στις περ. α) έως γ) οι λέξεις «τη σύμφωνη γνώμη του», όπου αναφέρονται, αντικαθίστανται από τις λέξεις «την απλή γνώμη του», γβ) στην περ. β): οι λέξεις «σε περιπτώσεις σημαντικών οργανωτικών αλλαγών, όπως είναι η σύσταση, η συγχώνευση, η μετατροπή επιπέδου, η κατάργηση και η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών, επιπέδου Γενικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων των Κεντρικών, Ειδικών Αποκεντρωμένων και Περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς και των Περιφερειακών Υπηρεσιών που αποτελούν Αυτοτελείς Υπηρεσίες της Αρχής, ανεξαρτήτως επιπέδου, καθώς και ο καθορισμός των κλάδων από τους οποίους προέρχονται οι Προϊστάμενοι των προαναφερθεισών υπηρεσιών και παρακολουθεί την υλοποίηση των ανωτέρω οργανωτικών αλλαγών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σε περίπτωση οργανωτικών αλλαγών επιπέδου γενικών διευθύνσεων δ) στην παρ. 4: δα) μετά από τις λέξεις «του Διοικητή και» προστίθενται οι λέξεις «κάθε Υποδιοικητή», δβ) στην περ. α) οι λέξεις «τους δύο (2) επικρατέστερους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τους τέσσερις (4) επικρατέστερους», δγ) στην περ. β) μετά από τις λέξεις «του Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «και των Υποδιοικητών και συντάσσει ετήσιες εκθέσεις για την αξιολόγηση του έργου τους, οι οποίες υποβάλλονται στη Βουλή και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και στον Διοικητή αν αφορούν στους Υποδιοικητές», ε) στην παρ. 5: εα) η περ. γ) καταργείται, εβ) η περ. δ) αντικαθίσταται, στ) προστίθεται παρ. 5Α, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 9
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης
Το Συμβούλιο Διοίκησης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Ως προς τις δραστηριότητες της Αρχής, το Συμβούλιο Διοίκησης:
α) Παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του για το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής.
β) Παρέχει την απλή γνώμη του για τη συμφωνία του επιχειρησιακού σχεδίου με το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής. Γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης για μη συμφωνία του επιχειρησιακού σχεδίου με το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής απαιτείται να φέρει ειδική αιτιολογία.
γ) Παρέχει την απλή γνώμη του για την ετήσια έκθεση απολογισμού και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της Αρχής.
2. Ως προς τα ζητήματα προσωπικού της Αρχής, το Συμβούλιο Διοίκησης:
α) Παρέχει την απλή γνώμη του κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής προσωπικού της Αρχής και παρακολουθεί την εφαρμογή αυτής.
β) Παρέχει την απλή γνώμη του για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μεθοδολογιών και ειδικότερων συστημάτων προαγωγών, βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης του προσωπικού της Αρχής.
γ) Παρέχει την απλή γνώμη του για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μεθοδολογιών και ειδικότερων συστημάτων ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης του προσωπικού της Αρχής.
δ) Παρέχει τη απλή γνώμη του για την ανάπτυξη και την εφαρμογή μεθοδολογιών και ειδικότερου συστήματος μισθολογικού καθεστώτος και επιπλέον ανταμοιβής (bonus) του προσωπικού της Αρχής.
ε) Καταργείται.
στ) Καταργείται.
ζ) Καταργείται.
η) Καταργείται.
θ) Καταργείται.
ι) Καταργείται.
ια) Αποδέχεται δωρεές προς την Αρχή, με την επιφύλαξη της περ. ια) της παρ. 4 του άρθρου 14.
ιβ) Καθιερώνει και απονέμει βραβεία, ιδίως για περιπτώσεις φορολογικής συμμόρφωσης και για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.
3. Ως προς τα οργανωτικά ζητήματα της Αρχής, το Συμβούλιο Διοίκησης:
α) Παρέχει την απλή γνώμη του για τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Αρχής.
β) Παρέχει την απλή γνώμη του για την κατάρτιση του Οργανισμού της Αρχής, καθώς και για την τροποποίηση αυτού, σε περίπτωση οργανωτικών αλλαγών επιπέδου γενικών διευθύνσεων.
γ) Παρέχει την απλή γνώμη του για την πολιτική της Αρχής σε θέματα διοικητικών διαδικασιών.
4. Ως προς τον Διοικητή της Αρχής, το Συμβούλιο Διοίκησης:
α) Κατατάσσει τους τέσσερις (4) επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του Διοικητή και κάθε Υποδιοικητή και υποβάλλει σχετική πρόταση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
β) Παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του για τη συμβατότητα του συμβολαίου απόδοσης με τους τεθέντες στόχους στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, παρακολουθεί την εκτέλεση του συμβολαίου απόδοσης του Διοικητή και των Υποδιοικητών και συντάσσει ετήσιες εκθέσεις για την αξιολόγηση του έργου τους, οι οποίες υποβάλλονται στη Βουλή και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και στον Διοικητή αν αφορούν στους Υποδιοικητές.
5. Ως προς τον προϋπολογισμό της Αρχής, το Συμβούλιο Διοίκησης:
α) Παρέχει γνώμη στον Διοικητή της Αρχής επί του σχεδίου προϋπολογισμού της, πριν την υποβολή του στο Γ.Λ.Κ.
β) Παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Αρχής, δια της υποβολής σε αυτό εκθέσεων από τον Διοικητή.
γ) Καταργείται.
δ) Παρέχει την απλή γνώμη του για τη σύνταξη του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών.
5Α. Οι σύμφωνες και οι απλές γνώμες του Συμβουλίου Διοίκησης που προβλέπονται στον παρόντα νόμο παρέχονται εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Όταν παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία του πρώτου εδαφίου, η γνώμη θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί.
6. Το Συμβούλιο Διοίκησης δεν δύναται να ζητά και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις φορολογούμενων.».
Άρθρο 62
Διοικητής – Υποδιοικητές – Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1, προσθήκη παρ. 2α, τροποποίηση παρ. 3, 4, 5, 6, αντικατάσταση παρ. 7 και τροποποίηση 8 άρθρου 13 ν. 4389/2016
1. Στο άρθρο 13 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί Διοικητή, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου προστίθεται η λέξη «- Υποδιοικητές», β) στην παρ. 1: βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «συνιστάται θέση Διοικητή, ο οποίος τελεί» αντικαθίστανται από τις λέξεις «συστήνονται μία (1) θέση Διοικητή και τρεις (3) θέσεις Υποδιοικητών, οι οποίοι τελούν», ββ) στο δεύτερο εδάφιο: i) μετά από τις λέξεις «του Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «και των Υποδιοικητών», ii) οι λέξεις «μόνο μία φορά» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως δύο (2) φορές», βγ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, γ) προστίθεται παρ. 2α, δ) στην παρ. 3: δα) μετά από τις λέξεις «Οι υποψήφιοι» προστίθενται οι λέξεις «για τις θέσεις του Διοικητή και των Υποδιοικητών», ε) στην παρ. 4 μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής» προστίθενται οι λέξεις «και οι Υποδιοικητές», στ) στην παρ. 5 μετά τη λέξη «Διοικητής» προστίθενται οι λέξεις «ή Υποδιοικητής»,
ζ) στην παρ. 6: ζα) στην περ. α): i) στο πρώτο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «του Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «και των Υποδιοικητών», ii) στο δεύτερο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής» προστίθενται οι λέξεις «και οι Υποδιοικητές», ζβ) στην περ. β), μετά από τις λέξεις «ο Διοικητής» προστίθενται οι λέξεις «και οι Υποδιοικητές», η) η παρ. 7 αντικαθίσταται, θ) στις παρ. 8 και 9, μετά από τις λέξεις «του Διοικητή», όπου αναφέρονται, προστίθενται οι λέξεις «και των Υποδιοικητών», και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 13 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 13
Διοικητής – Υποδιοικητές
1. Στην Αρχή συστήνονται μία (1) θέση Διοικητή και τρεις (3) θέσεις Υποδιοικητών, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του Διοικητή και των Υποδιοικητών ορίζεται πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί έως δύο (2) φορές με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης, με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του. Οι θέσεις των Υποδιοικητών έχουν τα εξής θεματικά αντικείμενα:
α) την οργάνωση των λειτουργιών της Αρχής,
β) την οργάνωση των νομικών υπηρεσιών, και
γ) τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αρχής.
2. Ο Διοικητής είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής και ειδικά στους τομείς του φορολογικού ή τελωνειακού δικαίου ή των δημόσιων οικονομικών. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:
α) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της αλλοδαπής. Ιδιαίτερο προσόν κατά την επιλογή θεωρούνται οι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής, που αποδεικνύουν την επιστημονική εξειδίκευση σε συναφή προς τους σκοπούς της Αρχής γνωστικά αντικείμενα.
β) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δέκα (10) ετών, σε συναφή προς τις αρμοδιότητες της Αρχής αντικείμενα.
γ) Σημαντική διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων, στοχοθεσία, συντονισμό ομάδων και παρακολούθηση επίτευξης στόχων.
δ) Άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, ιδίως της αγγλικής.
ε) Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα προσόντα διορισμού τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο του διορισμού.
2α. Οι Υποδιοικητές είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με το θεματικό αντικείμενο της θέσης τους σύμφωνα με την παρ. 1. Οι υποψήφιοι για κάθε θέση Υποδιοικητή πρέπει να διαθέτουν:
α) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της αλλοδαπής. Ιδιαίτερο προσόν κατά την επιλογή θεωρούνται οι μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής, που αποδεικνύουν την επιστημονική εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα συναφή προς τη θέση τους.
β) Σημαντική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον δέκα (10) ετών, σε αντικείμενα συναφή προς τη θέση τους.
γ) Άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, ιδίως της αγγλικής.
δ) Ισχυρό ιστορικό φορολογικής συμμόρφωσης.
Συνεκτιμάται διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τα προσόντα διορισμού τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο του διορισμού.
3. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Διοικητή και των Υποδιοικητών πρέπει επίσης να μην έχουν κώλυμα διορισμού κατά τα άρθρα 5 και 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26), ούτε κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ούτε κατά τον χρόνο του διορισμού, και επιπλέον:
α) Να μην έχουν απολυθεί από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητά τους.
β) Να μην έχουν αποκλεισθεί από αρμόδια αρχή από την άσκηση ενός επαγγέλματος ή να μην τους έχει απαγορευθεί η ανάληψη θέσης Προϊσταμένου ή στελέχους οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, λόγω σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος.
4. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές δεν μπορεί να είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού ή κατιόντες σε ευθεία γραμμή του Προέδρου ή άλλου μέλους του Συμβουλίου.
5. Δεν μπορεί να διορισθεί Διοικητής ή Υποδιοικητής πρόσωπο, το οποίο είναι ή έχει διατελέσει μέλος του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης ή των εκτελεστικών οργάνων πολιτικού κόμματος, κατά την τρέχουσα ή την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ή έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος βουλευτής, κατά τις ίδιες ως άνω περιόδους.
6. α) Κατά τη διάρκεια της θητείας του Διοικητή και των Υποδιοικητών αναστέλλεται η άσκηση έμμισθου ή άμισθου δημόσιου λειτουργήματος, η άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των επιχειρήσεών τους, των Ν.Π.Δ.Δ. και των κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. ή δημοσίων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων, τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές οφείλουν, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, να παύσουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με επιχείρηση/εταιρεία/νομική οντότητα, από την οποία μπορεί να προκληθεί σύγκρουση συμφερόντων.
β) Σε περίπτωση που ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή όργανα ή λειτουργοί φορέων του Δημοσίου, με τη λήξη της θητείας τους επανέρχονται στην οργανική θέση που κατείχαν πριν από τον διορισμό τους.
7. Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές με την ανάληψη των καθηκόντων τους, υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο καθορίζει τις υποχρεώσεις τους και τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, όπως επίσης και σε ετήσια βάση. Στο συμβόλαιο προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Διοικητή και των Υποδιοικητών σε περίπτωση επίτευξης ή υπέρβασης, κατά περίπτωση, των ετήσιων στόχων που τίθενται στο συμβόλαιο απόδοσής τους ή επίτευξης των βασικών δεικτών απόδοσης της Φορολογικής Διοίκησης που προβλέπονται σε αυτό. Τα συμβόλαια απόδοσης των Υποδιοικητών υπογράφονται κατόπιν σχετικής εισήγησης του Διοικητή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τις μείζονες δράσεις και τα έργα προτεραιότητας που αντιστοιχούν στα θεματικά πεδία αρμοδιοτήτων τους.
8. Κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, οι κάθε είδους αποδοχές του Διοικητή και των Υποδιοικητών, τακτικές ή πρόσθετες, για όλο το διάστημα της θητείας τους, καθορίζονται κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Διοίκησης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε να υπολείπονται του συνόλου των αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
9. Ο χρόνος της θητείας του Διοικητή και των Υποδιοικητών, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε έννομη συνέπεια.».
Άρθρο 63
Αρμοδιότητες Διοικητή και Υποδιοικητών – Τροποποίηση άρθρου 14 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 14 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί αρμοδιοτήτων του Διοικητή, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τις λέξεις «Αρμοδιότητες Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «και Υποδιοικητών», β) στην παρ. 1, μετά από τις λέξεις «από το Συμβούλιο Διοίκησης» προστίθενται οι λέξεις «και τους Υποδιοικητές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 6», γ) στην περ. β) της παρ. 2 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, δ) στην παρ. 3: δα) στην περ. δ), οι λέξεις « των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)» αντικαθίστανται από τις λέξεις « των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)», ε) στην περ. α) της παρ. 6, προστίθεται νέο πρώτο εδάφιο, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 14
Αρμοδιότητες Διοικητή και Υποδιοικητών
1. Όλες οι αρμοδιότητες της Αρχής που προβλέπονται στον παρόντα νόμο ή σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ασκούνται από τον Διοικητή της, πλην αυτών που ρητώς ορίζεται ότι ασκούνται από το Συμβούλιο Διοίκησης και τους Υποδιοικητές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 6.
2. Στο πλαίσιο αυτό, ο Διοικητής, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
α) Εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του.
β) Διαμορφώνει και επικαιροποιεί τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της Αρχής. Χαράσσει τις κατευθύνσεις που ακολουθούν οι Υποδιοικητές, συντονίζει και εποπτεύει το έργο τους. Επίσης, καταρτίζει και αναθεωρεί, εφόσον απαιτείται, το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής και καθορίζει τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους και τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανικών μονάδων αυτής, καθώς και των προϊσταμένων αυτών και του προσωπικού τους.
γ) Εισηγείται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, καθώς και την έκδοση κανονιστικών πράξεων για τις οποίες ο Υπουργός εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα.
δ) Εισηγείται για την υποβολή πρότασης για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων συναφών με τις αρμοδιότητες της Αρχής.
ε) Υποβάλλει απαντήσεις της Αρχής, για ερωτήσεις, επερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, αναφορές, καθώς και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων βουλευτών, προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την υποβοήθηση της άσκησης των κοινοβουλευτικών αρμοδιοτήτων.
στ) Λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στις υπηρεσίες που υπάγονται στην Αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης και ενώπιον των αρμόδιων Πειθαρχικών Συμβουλίων.
ζ) Αποφασίζει για τη συμμετοχή της Αρχής σε Ομάδες Εργασίας ή Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών με αντικείμενο που άπτεται αμιγώς των αρμοδιοτήτων της και ορίζει τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές εκ μέρους της.
η) Εποπτεύει τους φορείς που λειτουργούν στην Αρχή και διαχειρίζεται και παρακολουθεί τους ειδικούς λογαριασμούς που αφορούν την Αρχή ή λειτουργίες αυτής.
3. Ως προς το προσωπικό της Αρχής, ο Διοικητής, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
α) Επιλέγει και τοποθετεί τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων κάθε επιπέδου της Αρχής και αποφασίζει την πρόωρη λήξη της θητείας τους και την απαλλαγή ή μετακίνησή τους.
β) Οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης του προσωπικού που υπάγεται στις οργανικές μονάδες της Αρχής.
γ) Αποφασίζει για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού στην Αρχή και για την υποβολή στους αρμόδιους φορείς και στο Α.Σ.Ε.Π. των αντίστοιχων αιτημάτων για τις σχετικές προκηρύξεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ) Καθορίζει τον αριθμό θέσεων αποφοίτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) για την πραγματοποίηση προαιρετικής πρακτικής άσκησης σε Υπηρεσίες της Αρχής.
ε) Καθορίζει ή ανακαθορίζει ειδικό σύστημα προαγωγών και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων της Αρχής.
στ) Καθορίζει ειδικό μισθολογικό καθεστώς και ειδικότερο σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) για το προσωπικό της Αρχής.
ζ) Καθορίζει ή ανακαθορίζει μεθοδολογίες και ειδικότερα συστήματα ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης του προσωπικού της Αρχής.
η) Καθορίζει τον τρόπο, τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της επίτευξης των στόχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων της Αρχής, τον τρόπο, τη διαδικασία, τα όργανα αξιολόγησης αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του συνόλου της διαδικασίας.
θ) Καθορίζει, με αποφάσεις του που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: i) τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα των υποψηφίων Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους (Ελεγκτών), όπως τίτλοι σπουδών, πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., μεταπτυχιακοί ή διδακτορικοί τίτλοι και τη συνάφεια αυτών με το αντικείμενο της θέσης εργασίας, τη γνώση ξένης γλώσσας, τη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ii) τα ουσιαστικά προσόντα αυτών, όπως εξειδίκευση και προηγούμενη εμπειρία, iii) το είδος, τον χρόνο και τον τρόπο της εκπαίδευσης, καθώς και τη βαθμολογία αυτής που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος για να θεωρηθεί ότι την έχει περαιώσει με επιτυχία, η οποία αποτελεί απαραίτητο προσόν κατάταξης των υποψηφίων στον πίνακα ή τους πίνακες επιτυχόντων, iv) τους συντελεστές βαρύτητας των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής, την αξιολόγηση, την επιλογή αυτών και την κατάρτιση του πίνακα ή των πινάκων επιτυχόντων, v) τη διάρκεια της θητείας των Ελεγκτών, τους λόγους απαλλαγής από τη θέση και κινητικότητας αυτών και κάθε άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με τη θητεία και την αξιολόγησή τους.
4. Ως προς τα οργανωτικά θέματα της Αρχής, ο Διοικητής, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
α) Διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες των επί μέρους οργανικών μονάδων και υπηρεσιών της Αρχής συμβαδίζουν με το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο και τους τεθέντες στόχους, και, επίσης, ελέγχει και εποπτεύει όλες τις δραστηριότητες της Αρχής.
β) Μεταφέρει ανθρώπινους, οικονομικούς και λειτουργικούς πόρους, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό μεταξύ των οργανικών μονάδων της Αρχής. Σε περίπτωση μεταφοράς εξοπλισμού πληροφορικής ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προβαίνει στην εγκατάσταση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της υποδομής.
γ) Προτείνει στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στον Υπουργό Εσωτερικών, την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τη σύσταση ή κατάργηση οργανικών θέσεων προσωπικού όλων των κατηγοριών, κλάδων και ειδικοτήτων.
δ) Με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνει ή συγχωνεύει Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια στην Αρχή, καθώς και Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης, και καθορίζει τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ε) Με αποφάσεις του συστήνει, συγκροτεί και ορίζει τον Πρόεδρο, τα μέλη, τον εισηγητή και τον γραμματέα των συλλογικών οργάνων της Αρχής, όπως Συμβουλίων, Επιτροπών, Ομάδων Εργασίας ή Έργου και Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων.
στ) Υποδεικνύει εκπροσώπους της Αρχής σε συλλογικά όργανα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή άλλων Υπουργείων και Φορέων.
ζ) Ανασυγκροτεί συλλογικά όργανα της Αρχής (επιτροπές, συμβούλια, ομάδες εργασίας ή έργου) με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε περίπτωση που προκύψει:
αα) μεταβολή στον τίτλο ή στην οργάνωση των οργανικών μονάδων της Αρχής, από τις οποίες προβλέπεται για τη νόμιμη συγκρότησή τους η συμμετοχή υπαλλήλου, ως προέδρου, συντονιστή, μέλους, εισηγητή ή γραμματέα,
ββ) μεταβολή στον τίτλο ή στην οργάνωση Γενικών ή Ειδικών Γραμματειών ή Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ή άλλων Υπουργείων, μέλη των οποίων συγκροτούν τα συλλογικά όργανα της Αρχής.
Όπου για τη νόμιμη συγκρότηση συλλογικού οργάνου της Αρχής προβλέπεται η συμμετοχή Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης αυτής, ως προέδρου, συντονιστή ή μέλους και δεν υφίσταται ή ελλείπει αυτός, με απόφαση του Διοικητή ορίζεται στη θέση του και μέχρι την πλήρωση της θέσης αυτού στη Γενική Διεύθυνση, ένας προϊστάμενος Διεύθυνσης ή υπηρεσίας επιπέδου Διεύθυνσης της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης της Αρχής.
η) Εκδίδει αποφάσεις σύστασης, συγκρότησης και ορισμού μελών επιτροπών, μεταξύ άλλων για θέματα προμηθειών και ομάδων εργασίας αρμοδιότητας της Αρχής.
θ) Με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
αα) Καθορίζει ή ανακαθορίζει την εσωτερική διάρθρωση των Υπηρεσιών της Αρχής και συστήνει ή καταργεί ή συγχωνεύει οργανικές μονάδες αυτής, κάθε επιπέδου ή αναστέλλει τη λειτουργία τους ή μετατρέπει το επίπεδο αυτών, καθώς και τους κλάδους από τους οποίους προέρχονται οι Προϊστάμενοι αυτών.
Σε όποιες από τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου κρίνεται αναγκαίο, με τις ίδιες ή όμοιες αποφάσεις, καθορίζεται η διαδικασία και ο τρόπος μεταφοράς, παρακολούθησης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.
ββ) Καθορίζει ή ανακαθορίζει την κατά τόπον και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της Αρχής, την περαιτέρω εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων τους, την έδρα και τον τίτλο αυτών, την ημερομηνία έναρξης ή παύσης λειτουργίας τους, καθώς και τις ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλές και τους οφειλέτες αυτών, ποια πρόσωπα θεωρούνται φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και ποιες θεωρούνται μεγάλες επιχειρήσεις.
γγ) Εκδίδει και τροποποιεί τον Οργανισμό και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς της Αρχής, καθώς και την περιγραφή των θέσεων εργασίας των Υπηρεσιών αυτής, μέσω της κατάρτισης περιγραμμάτων εργασίας.
δδ) Καθορίζει ή ανακαθορίζει τις ημέρες και ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες της Αρχής, χωρίς να απαιτείται η προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις εξουσιοδότηση του Υπουργού Εσωτερικών, και κατά παρέκκλιση νομοθετικών διατάξεων που ορίζουν την χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό είσοδο μελών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων στα δημόσια καταστήματα, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα, καθώς και το ωράριο εργασίας των Υπηρεσιών της Αρχής που λειτουργούν σε φυλακές εργασίας (βάρδιες).
εε) Καθορίζει ή ανακαθορίζει τις οργανικές θέσεις προσωπικού, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα μεταξύ των υπηρεσιών της Αρχής. Επίσης, καθορίζει ή ανακαθορίζει τον αριθμό των θέσεων των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, κατανέμει ή ανακατανέμει τις θέσεις αυτές σε υπηρεσιακές μονάδες και καθορίζει ή ανακαθορίζει τις οργανικές μονάδες όλων των επιπέδων, στις οποίες κατανέμονται αυτές.
στστ) Μεταφέρει κενές οργανικές θέσεις προσωπικού από κατηγορία σε κατηγορία ή από κλάδο ή ειδικότητα σε άλλο κλάδο ή σε άλλη ειδικότητα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και καθορίζει ή ανακαθορίζει τα προσόντα διορισμού σε κλάδους και σε ειδικότητες.
ι) Αποφασίζει για θέματα στέγασης και μεταστέγασης των Υπηρεσιών της Αρχής και παρέχει σχετικές εγκρίσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών.
ια) Αποδέχεται δωρεές εν ζωή κινητών, καθώς και δωρεές συνιστάμενες σε παροχή υπηρεσιών, εφόσον προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Αρχής και η αξία τους εκτιμάται σε ποσό που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ. Στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Αρχής συγκροτείται Μητρώο Δωρεών, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι εν λόγω δωρεές. Το Μητρώο αυτό τηρείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4182/2013 (Α΄ 185) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναλόγως εφαρμοζόμενα.
5. Ο Διοικητής ασκεί και κάθε άλλη υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος της Αρχής αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
6. α) Με απόφασή του που εκδίδεται εντός μηνός από τον διορισμό εκάστου Υποδιοικητή και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Διοικητής της Αρχής ορίζει τις οργανικές μονάδες που υπάγονται στον Υποδιοικητή, σύμφωνα με το θεματικό του αντικείμενο και δύναται να καθορίζει τις αρμοδιότητες ως προς τις οποίες αναθέτει στον Υποδιοικητή την εξουσία τελικής υπογραφής. Με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Διοικητής της Αρχής δύναται να μεταβιβάζει στους Προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής, τις αναγκαίες αρμοδιότητες ή να εξουσιοδοτεί αυτούς να υπογράφουν «Με εντολή Διοικητή» πράξεις ή έγγραφα, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στους στόχους που τους τίθενται.
β) Επίσης, ο Διοικητής της Αρχής, δύναται με αποφάσεις του, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζει αρμοδιότητες, να αναθέτει καθήκοντα ή να εξουσιοδοτεί, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α΄ 58), καθώς και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190), οι οποίες ισχύουν και για την Αρχή και τον Διοικητή αυτής.
Η κατά το προηγούμενο εδάφιο μεταβίβαση αρμοδιότητας, ανάθεση καθήκοντος ή εξουσιοδότηση υπογραφής μπορεί να αφορά σε περισσότερα του ενός όργανα της Αρχής.
Επιτρέπεται η περαιτέρω εξουσιοδότηση υπογραφής από τα όργανα στα οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα ή τα οποία εξουσιοδοτούνται από τον Διοικητή, σε ιεραρχικά υφιστάμενα όργανα αυτών, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται από τις αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παρούσας υποπαραγράφου.
Στην περίπτωση που η ως άνω περαιτέρω εξουσιοδότηση παρέχεται από όργανο στο οποίο: αα) είχε μεταβιβασθεί η αρμοδιότητα, το εξουσιοδοτούμενο όργανο υπογράφει με εντολή του οργάνου που του παρείχε την εξουσιοδότηση ή ββ) είχε παρασχεθεί η εξουσιοδότηση υπογραφής, το εξουσιοδοτούμενο όργανο υπογράφει «Με Εντολή Διοικητή».
γ) Οι αποφάσεις που προβλέπονται στις υποπαρ. α΄ και β΄ της παρούσας δύνανται να τροποποιούνται εν όλω ή εν μέρει από το ίδιο θεσμικό όργανο, ανεξαρτήτως αλλαγής του προσώπου που τις εξέδωσε. Επίσης, ο Διοικητής μπορεί να τροποποιεί εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, ανάθεση καθηκόντων ή εξουσιοδότηση υπογραφής που είχαν εκδοθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και εξακολουθούν να ισχύουν.
7. Με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Διοικητής της Αρχής δύναται να καθορίζει και να ανακαθορίζει το προτυπωμένο σήμα (λογότυπο), του οποίου μπορεί να κάνει χρήση η Αρχή.».
Άρθρο 64
Διαδικασία επιλογής και διορισμός Υποδιοικητών – Τροποποίηση τίτλου, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 15 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 15 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί διαδικασίας επιλογής και διορισμού Διοικητή, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τη λέξη «Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «και Υποδιοικητών», β) στην παρ. 3, βα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «τεσσάρων (4)» αντικαθίσταται από τις λέξεις «οκτώ (8)»», ββ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «τέσσερις (4)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οκτώ (8)», γ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4, οι λέξεις «δύο (2)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τέσσερις (4)», δ) προστίθεται παρ. 5, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 15 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 15
Διαδικασία επιλογής και διορισμός Διοικητή και Υποδιοικητών
1. Η επιλογή του Διοικητή γίνεται με ανοικτό διαγωνισμό. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στο διαδίκτυο σύμφωνα με τα άρθρα 75 έως 80 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), καθορίζεται η διαδικασία προκήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού, η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής της παρ. 2, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.
2. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Επιλογής του άρθρου 10.
3. Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει κατάλογο των οκτώ (8) επικρατέστερων υποψηφίων, με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια, ο οποίος υποβάλλεται στο Συμβούλιο Διοίκησης.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από οκτώ (8), περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι στον εν λόγω κατάλογο.
4. Το Συμβούλιο Διοίκησης κατατάσσει τους τέσσερις (4) επικρατέστερους υποψηφίους με σειρά προτεραιότητας και υποβάλλει σχετική πρόταση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιλέγει τον Διοικητή, ο οποίος διορίζεται με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στην οποία αναφέρονται οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη για την επιλογή αυτή.
5. Με τη διαδικασία του παρόντος γίνεται και η επιλογή του κάθε Υποδιοικητή της Αρχής. Στην απόφαση διορισμού του Υποδιοικητή προβλέπεται και η σειρά αναπλήρωσης του Διοικητή .».
Άρθρο 65
Παύση, παραίτηση, αναπλήρωση Διοικητή – Αντικατάσταση παρ. 5 και 6 άρθρου 16 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 16 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί παύσης, παραίτησης και αναπλήρωσης του Διοικητή της Αρχής, οι παρ. 5 και 6 αντικαθίστανται ως εξής:
«5. Μέχρι τον διορισμό νέου Διοικητή, τα καθήκοντά του ασκεί ο Υποδιοικητής που ορίζεται πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης του Διοικητή με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 15, περί επιλογής και διορισμού του Διοικητή και των Υποδιοικητών της Αρχής.
6. Η παρ. 5 εφαρμόζεται και σε περίπτωση βραχυχρόνιας απουσίας ή κωλύματος του Διοικητή για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα.».
Άρθρο 66
Παύση, παραίτηση, αναπλήρωση Υποδιοικητή – Προσθήκη άρθρου 16Α στον ν. 4389/2016
Στον ν. 4389/2016 (Α΄ 94) προστίθεται άρθρο 16Α ως εξής:
«Άρθρο 16Α
Παύση, παραίτηση, αναπλήρωση Υποδιοικητή
Ο Διοικητής με απόφασή του παύει Υποδιοικητή για τους εξής λόγους:
α) Για αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω κωλύματος, νόσου ή αναπηρίας σωματικής ή πνευματικής που διαρκεί για περισσότερους από τρεις (3) συνεχόμενους μήνες ή αν δεν έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά του για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Διοίκησης.
β) Για σπουδαίο λόγο που αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως ιδίως η αποκάλυψη εμπιστευτικών θεμάτων για τα οποία έλαβε γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή κατάχρηση της θέσης του για ίδιο, προσωπικό ή εμπορικό όφελος.
γ) Αν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο ακροατήριο για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 149 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
δ) Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις θέσης του σε αυτοδίκαιη αργία, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 103 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.
ε) Αν δεν προβεί στις απαιτούμενες γνωστοποιήσεις, περί σύγκρουσης συμφερόντων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 35.
στ) Αν έχει αποκλεισθεί ή παυθεί από αρμόδια αρχή από την άσκηση ενός επαγγέλματος ή του έχει απαγορευθεί η ανάληψη θέσης προϊσταμένου ή στελέχους οποιουδήποτε δημόσιου νομικού προσώπου, λόγω σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος.
ζ) Αν είναι σύζυγος ή το άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού ή κατιών σε ευθεία γραμμή του Προέδρου ή άλλου μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης.
η) Αν εκλεγεί μέλος της Βουλής των Ελλήνων, του Ευρωκοινοβουλίου, της Κυβέρνησης ή των εκτελεστικών οργάνων πολιτικού κόμματος ή αν ανακηρυχθεί υποψήφιος Βουλευτής.
θ) Σε περίπτωση συστηματικής μη τήρησης των κατευθύνσεων που χαράσσει ο Διοικητής ή προφανούς απόκλισης από την επίτευξη των τεθέντων στο συμβόλαιο απόδοσης ποιοτικών και ποσοτικών στόχων.2. Ο Υποδιοικητής που έχει παυθεί από το αξίωμά του δύναται να προσβάλει με προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την απόφαση της παρ. 1.
3. Ο Υποδιοικητής που προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενημερώνει σχετικά τον Διοικητή, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την παραίτησή του. Η παραίτηση γίνεται αποδεκτή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Σε περίπτωση κένωσης της θέσης Υποδιοικητή, λόγω θανάτου, παραίτησης ή παύσης, διορίζεται νέος Υποδιοικητής, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 15, εντός δύο (2) μηνών από την κένωση της θέσης.».
Άρθρο 67
Στόχοι είσπραξης εσόδων – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 4389/2016
Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 18 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί στόχων είσπραξης εσόδων, οι λέξεις «από σύμφωνη γνώμη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από απλή γνώμη», και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 18
Στόχοι Είσπραξης Εσόδων
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, καθορίζονται αναλυτικά οι ετήσιοι στόχοι εσόδων για είσπραξη από την Αρχή, σύμφωνα με τον ψηφισθέντα ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό. Με όμοια απόφαση, σε περίπτωση που με βάση τον κυρωθέντα από τη Βουλή Απολογισμό του αντίστοιχου οικονομικού έτους, οι πραγματοποιηθείσες από την Αρχή εισπράξεις εσόδων έχουν υπερβεί τους καθορισμένους ετήσιους στόχους, δύναται μέρος των εσόδων που εισπράχθηκαν πέραν των καθορισμένων στόχων, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται κατά ποσοστό του πέντε τοις εκατό (5%) και να υπερβαίνει κατά ποσοστό το δέκα τοις εκατό (10%), της υπέρβασης αυτών, να ενισχύει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του επόμενου της κύρωσης του Απολογισμού οικονομικού έτους της Αρχής, πέραν των ανωτάτων ορίων του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την Αρχή. Για τον υπολογισμό της τυχόν υπέρβασης των στόχων δεν λαμβάνονται υπόψη στα εισπραχθέντα έσοδα οι αποδόσεις παρεμβάσεων που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον ψηφισθέντα Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και τυχόν έσοδα που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν κατά τον ορισμό των στόχων. Με την ίδια ως άνω απόφαση καθορίζονται το ακριβές ποσοστό, κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.
Η κατανομή των πιστώσεων αυτών εντός του προϋπολογισμού της Αρχής πραγματοποιείται με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, μετά από απλή γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), όπως ισχύει.».
Άρθρο 68
Οργανικές θέσεις για την υποστήριξη Υποδιοικητών και στελέχωση – Τροποποίηση περ. α) παρ. 2 άρθρου 24 ν. 4389/2016
Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4389/2916 (Α΄ 94), περί οργανικών θέσεων και στελέχωσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις «στις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 56 του π.δ. 63/2005 (Α΄98), εφαρμοζομένης της παρ. 3 του ίδιου άρθρου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 45 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133)», γ) το πέμπτο εδάφιο αντικαθίσταται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων η περ. α) της παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«α) Για την υποβοήθηση του Διοικητή της Αρχής στην άσκηση των καθηκόντων του συνιστώνται τρεις (3) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, η μία εκ των οποίων κατηγορίας ΠΕ, τρεις (3) θέσεις ειδικών συμβούλων και τέσσερις (4) θέσεις ειδικών συνεργατών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Για την υποβοήθηση κάθε Υποδιοικητή της Αρχής στην άσκηση των καθηκόντων του συστήνονται δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, η μία εκ των οποίων κατηγορίας ΠΕ, και τρεις (3) θέσεις συνεργατών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στο Γραφείο του Διοικητή της Αρχής συστήνεται θέση Διευθυντή, η οποία καλύπτεται από έναν εκ των ανωτέρω ειδικών συνεργατών. Ο Διευθυντής του Γραφείου του Διοικητή ασκεί, κατ’ αντιστοιχία, τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στις παρ. 4 και 5 του άρθρου 45 του ν. 4622/2019 (Α΄ 133). Κατά τα λοιπά ισχύει ο ν. 4622/2019. Για τις αποδοχές των ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) που αφορούν τους μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα ιδιαίτερα γραφεία των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών.».
Άρθρο 69
Εσωτερική και εξωτερική κινητικότητα – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 25 ν. 4389/2016
Στην παρ. 6 του άρθρου 25 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί εσωτερικής και εξωτερικής κινητικότητας, οι λέξεις «κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης,» διαγράφονται, και η παρ. 6 του άρθρου 25 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Για λοιπά ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών τοποθέτησης, μετάθεσης, απόσπασης και μετάταξης εφαρμόζονται, στον βαθμό που δεν αντίκεινται στον παρόντα νόμο, οι διατάξεις του ν. 3528/2007, οι διατάξεις για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και τυχόν ειδικότερες διατάξεις, ενώ η εξειδίκευση και στάθμιση των επιμέρους κριτηρίων, όπως οι υπηρεσιακές ανάγκες, η εντοπιότητα και η εν γένει προσωπική, οικογενειακή και υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.».
Άρθρο 70
Επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων – Προσθήκη παρ. 5 έως 7 στο άρθρο 26 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 26 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί ρυθμίσεων θεμάτων επιλογής και αξιολόγησης προϊσταμένων της Αρχής, προστίθενται παρ. 5 έως 7 ως εξής:
«5. Σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων που λειτουργούν σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ή αυτοτελούς διεύθυνσης, που ορίζονται στην απόφαση της παρ. 7 επιτρέπεται να συμμετέχουν υποψήφιοι που δεν υπηρετούν στην Αρχή ή σε άλλο φορέα γενικής κυβέρνησης. Η δυνατότητα της παρούσας δεν μπορεί να παρέχεται σε οργανικές μονάδες με αντικείμενο τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων της παρούσας τοποθετούνται, εφόσον προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, ή διορίζονται, εφόσον προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, με απόφαση του Διοικητή.
6. Με απόφαση του Διοικητή, ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση των υποψηφίων για θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων της παρ. 5.
7. Με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή δύνανται να ορίζονται οι οργανικές μονάδες στις οποίες εφαρμόζεται η παρ. 5.».
Άρθρο 71
Τοποθέτηση – Θητεία – Λήξη θητείας προϊσταμένων – Τροποποίηση παρ. 3, 4 και 6 άρθρου 27 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 27 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί τοποθέτησης – θητείας – λήξης θητείας προϊσταμένων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 μετά από τη λέξη «δύναται» προστίθενται οι λέξεις «, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υποδιοικητή,», β) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 4, μετά από τις λέξεις «του Διοικητή» προστίθενται οι λέξεις «, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υποδιοικητή, γ) στην παρ. 6, η λέξη «σύμφωνης» διαγράφεται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 27 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 27
Τοποθέτηση – Θητεία – Λήξη θητείας προϊσταμένων
1. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος των υπηρεσιών της Αρχής, καθώς και οι υπεύθυνοι Αυτοτελών Γραφείων όλων των υπηρεσιών αυτής, επιλέγονται και τοποθετούνται με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, σε αντίστοιχες θέσεις, για θητεία ενός έτους που μπορεί να ανανεώνεται έως και δύο (2) φορές, μέχρι τη συμπλήρωση πλήρους θητείας τριών (3) ετών ή να διακόπτεται πριν τη λήξη της, με όμοια απόφαση και κύριο κριτήριο την επίτευξη των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων.
Στους ανωτέρω προϊσταμένους και υπευθύνους παρέχεται το δικαίωμα, μετά τη συμπλήρωση της πλήρους θητείας τριών (3) ετών από την επιλογή και την τοποθέτησή τους, να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για την ίδια θέση ευθύνης και για μία (1) ακόμη πλήρη θητεία. Εφόσον επιλεχθούν και τοποθετηθούν στην ίδια θέση ευθύνης για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης υποψηφιότητας για τη θέση αυτή, παρά μόνο μετά την παρέλευση τριών (3) ετών από τη λήξη της δεύτερης πλήρους θητείας τους.
2. Με τον Οργανισμό της Αρχής καθορίζονται οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων και υπεύθυνων αυτοτελών γραφείων της Αρχής, για τις οποίες δεν υπάρχει δικαίωμα επανυποβολής αίτησης υποψηφιότητας για την ίδια θέση, στην οποία έχουν ασκήσει καθήκοντα για μία πλήρη θητεία, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Οι θέσεις αυτές καθορίζονται με κύριο κριτήριο τη βαρύτητα της θέσης στην επίτευξη των στόχων ελέγχου και βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους, καθώς και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
3. Ο Διοικητής δύναται, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υποδιοικητή, να αποφασίζει την πρόωρη λήξη της θητείας των προϊσταμένων, είτε λόγω μη εκπλήρωσης των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των οργανικών μονάδων στις οποίες προΐστανται, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης, είτε για σοβαρό λόγο αναγόμενο στην πλημμελή άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, είτε κατόπιν απαλλαγής των προϊσταμένων από τα καθήκοντά τους για προσωπικούς λόγους.
4. Με απόφαση του Διοικητή, μετά από γνώμη του αρμόδιου Υποδιοικητή, ο προϊστάμενος παύεται υποχρεωτικά πριν από τη λήξη της θητείας του, αν συντρέξουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αν καταδικασθεί τελεσιδίκως για τα αναφερόμενα αδικήματα στην περ. Α` της παρ. 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26),
β) αν στερηθεί λόγω καταδίκης τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή,
γ) αν υποβληθεί σε στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) ή το δικαστήριο έχει αποφασίσει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων,
δ) αν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αργία ή του επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.,
ε) αν δεν συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης της παρ. 1 του άρθρου 28, εκτός αν η μη συμμετοχή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
5. Οι προϊστάμενοι έχουν δικαίωμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας επιλογής σε κενή θέση ευθύνης ανώτερου επιπέδου ή σε κενή ανώτερη θέση ευθύνης ίδιου βαθμού. Οι προϊστάμενοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους δύνανται να αιτηθούν να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν σε αντίστοιχη θέση ευθύνης ίδιου επιπέδου για το υπόλοιπο της θητείας τους, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν. Ο Διοικητής, δύναται να μετακινεί τους προϊσταμένους σε άλλη αντίστοιχη θέση ευθύνης του ίδιου επιπέδου, χωρίς σχετική αίτησή τους, όταν επείγουσες ή εξαιρετικές περιστάσεις το επιβάλλουν. Ως θέση ευθύνης ανώτερου ή ίδιου επιπέδου θεωρείται η θέση εργασίας της Αρχής με βάση τη σειρά κατάταξής της σε βαθμούς, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 28.
6. Με απόφαση του Διοικητή, κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης, δύναται να εξειδικεύεται η πολιτική της Αρχής σε ό,τι αφορά στην περιοδική εναλλαγή των προϊσταμένων, τη δυνατότητα ανανέωσης της θητείας στην ίδια θέση ευθύνης και κάθε συναφές θέμα, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας των θέσεων και των ειδικότερων συνθηκών.».
Άρθρο 72
Συστήματα υπηρεσιακής εξέλιξης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 28 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 28 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί συστημάτων υπηρεσιακής εξέλιξης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, οι λέξεις «σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης και» διαγράφονται, β) στην παρ. 2: βα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης και» διαγράφονται, ββ) στην περ. β): i) στο τέταρτο εδάφιο, οι λέξεις «σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης και» διαγράφονται, ii) στο πέμπτο εδάφιο, οι λέξεις «γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης και» διαγράφονται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, το άρθρο 28 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 28
Συστήματα υπηρεσιακής εξέλιξης
1. Με αποφάσεις του Διοικητή, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, που διατυπώνεται εντός ενός (1) μηνός, η Αρχή δύναται να αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθοδολογίες και ειδικότερα συστήματα ποιοτικής και ποσοτικής αξιολόγησης του προσωπικού της στη βάση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων και να καθορίζει τον τρόπο, τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της επίτευξης των στόχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων της Αρχής, τον τρόπο, τη διαδικασία, τα όργανα αξιολόγησης αυτών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του συνόλου της διαδικασίας.
2. Η Αρχή δύναται, ύστερα από γνώμη του Υπουργού Εσωτερικών, που διατυπώνεται εντός ενός (1) μηνός, να αναπτύσσει και να εφαρμόζει μεθοδολογίες και ειδικότερα συστήματα προαγωγών, βαθμολογικής κατάταξης, καθώς και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης, κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και της διαδικασίας που προβλέπονται στις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και κάθε άλλης διάταξης. Στο πλαίσιο αυτό δύναται:
α) Να καταρτίζονται περιγράμματα θέσεων εργασίας και να τροποποιούνται ή να καταργούνται αυτά, σύμφωνα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες της Αρχής, με απόφαση του Διοικητή της Αρχής. Στα περιγράμματα θέσεων εργασίας αποτυπώνονται, ιδίως, το αντικείμενο της θέσης, τα κύρια καθήκοντα, τα απαιτούμενα τυπικά και επιθυμητά προσόντα, η χρήση πόρων, οι συνθήκες εργασίας, η θέση στο οργανόγραμμα της Α.Α.Δ.Ε., οι ικανότητες και το απαιτούμενο επίπεδο επάρκειάς τους για την κάθε θέση εργασίας. Για την κατάρτιση ή τροποποίηση ή κατάργηση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας δεν απαιτείται γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών.
β) Να καταρτίζεται ειδικό σύστημα βαθμολογικής κατάταξης των θέσεων εργασίας της Αρχής (Σύστημα Βαθμολογικής Κατάταξης Α.Α.Δ.Ε.), παράλληλα προς το σύστημα βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, να καθορίζονται οι βαθμοί του συστήματος αυτού, οι οποίοι δεν δύνανται να υπερβαίνουν τους δεκαοκτώ (18), και να κατατάσσονται οι θέσεις εργασίας της Αρχής στους βαθμούς αυτούς. Για την κατάταξη αυτή λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως ενδεικτικά: οι γνώσεις και η εμπειρία, η πολυπλοκότητα και η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η λήψη αποφάσεων, η επιρροή και η εποπτεία, οι επαφές και η επικοινωνία, οι συνθήκες εργασίας, όπως αυτά προκύπτουν από τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής καθορίζονται η διαδικασία, η μεθοδολογία, τα ειδικά κριτήρια και η βαρύτητά τους για την κατάρτιση του Συστήματος Βαθμολογικής Κατάταξης της Α.Α.Δ.Ε., οι βαθμοί και η αξιολόγηση και κατάταξη των θέσεων εργασίας στους βαθμούς αυτούς, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω κριτήρια. Ειδικά η εισαγωγή νέων κριτηρίων, πέραν των ανωτέρω ενδεικτικά αναφερομένων, διενεργείται με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, κατόπιν γνώμης του Υπουργού Εσωτερικών, που διατυπώνεται εντός ενός (1) μηνός.
Η αξιολόγηση και κατάταξη των θέσεων εργασίας σε βαθμούς, στην περίπτωση εισαγωγής νέων κριτηρίων πέραν των ανωτέρω ενδεικτικά αναφερομένων, διενεργείται με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, κατόπιν γνώμης του Υπουργού Εσωτερικών, που διατυπώνεται εντός ενός (1) μηνός.
γ) Να κατατάσσονται και να τοποθετούνται ή να μετακινούνται οι υπάλληλοι σε θέσεις εργασίας και στους βαθμούς του Συστήματος Βαθμολογικής Κατάταξης, με βάση τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και το ελάχιστο επίπεδο επάρκειας ικανοτήτων κάθε θέσης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα περιγράμματα των θέσεων εργασίας. Σε περίπτωση μετακίνησης των υπαλλήλων σε άλλη θέση, κατόπιν αίτησης ή λόγω υπηρεσιακών αναγκών, η νέα κατάταξη των υπαλλήλων δύναται να επιφέρει μεταβολή της προηγούμενης βαθμολογικής κατάστασής τους. Η κατάταξη και τοποθέτηση δεν επηρεάζουν την κατάταξη των υπαλλήλων σε βαθμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.. Με απόφαση του Διοικητή, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κατάταξη και τοποθέτηση ή μετακίνηση των υπαλλήλων σε θέσεις εργασίας και στους βαθμούς αυτών, εξαιρέσεις από την κατάταξη, το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία για την υποβολή ενστάσεων και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του παρόντος άρθρου, εφαρμόζονται για το προσωπικό της Αρχής οι κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις. Ως προς τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, μέχρι την έκδοση απόφασης για την περ. α) ισχύει η υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Ε 1176068 ΕΞ 2017 (Β΄ 4227) απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., όπως ισχύει. Ως προς την κατάταξη των υπαλλήλων με βάση τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας σύμφωνα με την περ. γ), μέχρι την έκδοση της απόφασης για την περ. γ) ισχύει η υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Ε 1176065 ΕΞ 2017 (Β΄ 4162) απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. Από 1.1.2019 οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. κατατάσσονται σε θέσεις εργασίας με βάση τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. ΔΔΑΔ Ε 1134040 ΕΞ 2020/18.11.2020 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β΄ 5401).».
Άρθρο 73
Μισθολογικό καθεστώς και επιπλέον ανταμοιβή – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 29 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 29 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί μισθολογικού καθεστώτος και επιπλέον ανταμοιβής, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, οι λέξεις «κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης» διαγράφονται, β) στην παρ. 2, η λέξη «σύμφωνη» διαγράφεται, και το άρθρο 29 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 29
Μισθολογικό καθεστώς και επιπλέον ανταμοιβή
1. Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, δύναται να καθορίζεται, εντός των ορίων του προϋπολογισμού της Αρχής και του εκάστοτε ΜΠΔΣ, ειδικό μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού της Αρχής, στη βάση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας.
2. Ο Διοικητής, με απόφασή του, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης, δύναται να αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθοδολογίες και ειδικότερο σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) του προσωπικού της Αρχής, στο πλαίσιο της αξιολόγησής του, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της θέσης και το βαθμό ευθύνης τους και εφόσον ο βαθμός επίτευξης των τεθέντων στόχων της Αρχής υπερβαίνει το 100%.».
Άρθρο 74
Πειθαρχική ευθύνη Υποδιοικητών – Πειθαρχικό Συμβούλιο – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 31 ν. 4389/2016
Στην παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί Πειθαρχικών Συμβουλίων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α), οι λέξεις «του Εμπειρογνώμονα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των Υποδιοικητών», β) στο πρώτο εδάφιο της περ. β) οι λέξεις «στον Εμπειρογνώμονα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στους Υποδιοικητές», και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. α) Για κάθε παράβαση των υποχρεώσεων του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, του Διοικητή και των Υποδιοικητών που απορρέουν από τον παρόντα νόμο, τις πράξεις που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση αυτού και λοιπές, γενικές και ειδικές κείμενες διατάξεις, τα ως άνω όργανα της Αρχής υπέχουν πειθαρχική ευθύνη.
β) Συνιστάται στην Αρχή Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στον Πρόεδρο και στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, καθώς και στον Διοικητή και στους Υποδιοικητές. Το εν λόγω Συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό και συγκροτείται από έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη και έναν Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των δικαστικών λειτουργών. Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται με απόφαση του Διοικητή, υπάλληλος της Αρχής. Ο Πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του Συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές.
Ειδικά, τα μέλη του Συμβουλίου που είναι δικαστικοί λειτουργοί, υποδεικνύονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και ο Νομικός Σύμβουλος από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
γ) Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
δ) Η αμοιβή του Προέδρου, των μελών και του γραμματέα καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
ε) Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι δικαστικοί λειτουργοί, η υπόθεση εκδικάζεται από τα όργανα που προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον Κώδικα Δικαστικών λειτουργών.
στ) Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 106 επ. του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., επιφυλασσομένων των σχετικών διατάξεων του παρόντος και της ειδικής σχετικής νομοθεσίας.
ζ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθορίζεται ο ειδικότερος τρόπος λειτουργίας του Ειδικού αυτού Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».
Άρθρο 75
Απόρρητο – Εχεμύθεια Υποδιοικητών – Τροποποίηση άρθρου 32 ν. 4389/2016
Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 32 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί απορρήτου – εχεμύθειας, οι λέξεις «ο Εμπειρογνώμονας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι Υποδιοικητές», και το άρθρο 32, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 32
Απόρρητο – εχεμύθεια
Το Συμβούλιο Διοίκησης, ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές και το προσωπικό της Αρχής, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν με την Αρχή, καταλαμβάνονται από τις διατάξεις περί φορολογικού απορρήτου όπως ισχύουν.
Το φορολογικό απόρρητο καταλαμβάνει και οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο, για τα ζητήματα που τίθενται σε γνώση του από τη διοίκηση ή το προσωπικό της Αρχής.».
Άρθρο 76
Ευθύνη Υποδιοικητών- Ειδικές ρυθμίσεις – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 33 ν. 4389/2016
Στην παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί ευθύνης – ειδικών ρυθμίσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στις περ. α΄, ε΄ και στ΄ μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής» προστίθενται οι λέξεις «οι Υποδιοικητές,», β) στην περ. α΄, οι λέξεις «, ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, γ) στην περ. ε΄, οι λέξεις «, ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, δ) στην περ. στ΄: δα) το σημείο στίξης «,» αντικαθίσταται από την λέξη «και», δβ) οι λέξεις «και ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. α. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ευθύνη για αιτιολογημένη γνώμη ή εισήγηση ή πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που εξέδωσαν ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός από την περίπτωση που έπραξαν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τα οριζόμενα στις εκάστοτε εφαρμοστέες ποινικές διατάξεις ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ. – ν. 5104/2024, A΄ 58).
β. Τα όργανα της Α.Α.Δ.Ε. που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και τον βάσει αυτού προσδιορισμό των δημοσίων εσόδων δεν υπέχουν ποινική ευθύνη για την παραγραφή των υποθέσεων που τους ανατίθενται ή τους έχουν ανατεθεί προς έλεγχο, πλην αυτών που προτεραιοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κ.Φ.Δ.. Στην περίπτωση παραγραφής των προτεραιοποιημένων υποθέσεων ευθύνονται εφόσον έπραξαν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον, κατά τα οριζόμενα στις εκάστοτε εφαρμοστέες ποινικές διατάξεις ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Φ.Δ..
γ. Τα όργανα της Α.Α.Δ.Ε. που είναι αρμόδια για τη στόχευση και επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, καθώς και για την επιλογή των υποθέσεων που προτεραιοποιούνται προς έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κ.Φ.Δ., δεν υπέχουν ποινική ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους για την παραγραφή των λοιπών υποθέσεων που δεν επιλέγονται και δεν προτεραιοποιούνται προς έλεγχο, εκτός από την περίπτωση που έπραξαν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τα οριζόμενα στις εκάστοτε εφαρμοστέες ποινικές διατάξεις ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Φ.Δ..
δ. Τα όργανα της Α.Α.Δ.Ε. στα οποία έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για την επιδίωξη της είσπραξης των δημοσίων εσόδων ή στα καθήκοντα των οποίων ανάγεται η λήψη μέτρων για την αναγκαστική είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεν υπέχουν ποινική και πειθαρχική ευθύνη, καθώς και αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου, για την παραγραφή, εφόσον έχει διακοπεί η παραγραφή αυτών τουλάχιστον:
αα) με την κοινοποίηση στον οφειλέτη ατομικής ειδοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 50 σε συνδυασμό με το άρθρο 46 του Κ.Φ.Δ. ή την περίπτωση η΄ της παρ. 1 του άρθρου 138 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) ή
ββ) με την επιβολή κατάσχεσης χρηματικών ποσών ή απαιτήσεων εις χείρας του οφειλέτη ή τρίτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν. 4978/2022, Α΄ 190).
ε. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. υπέχουν αστική ευθύνη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μόνο έναντι του Δημοσίου, για γνώμη ή εισήγηση ή πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που εξέδωσαν ή παράλειψή τους, στο πλαίσιο της άσκησης ή επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους και μόνο εφόσον ενήργησαν με δόλο ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Φ.Δ..
στ. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, εφόσον παραβαίνουν εκ δόλου τα καθοριζόμενα από τον παρόντα νόμο και τις λοιπές γενικές και ειδικές κείμενες διατάξεις, καθήκοντα και υποχρεώσεις ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κ.Φ.Δ.. Ειδικά για τους υπαλλήλους της Αρχής, για υπαίτια πράξη ή παράλειψή τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 103 επ. του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
ζ. Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου κατισχύουν κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 50 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8) και της παρ. 2 του άρθρου 198 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α΄ 97).».
Άρθρο 77
Νομική υπεράσπιση και δικαστικά έξοδα Υποδιοικητών- Τροποποίηση παρ. 1, 2, 3 και 6 άρθρου 33Α ν. 4389/2016
Στο άρθρο 33Α του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί νομικής υπεράσπισης – δικαστικών εξόδων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1: i) στο πρώτο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής,» προστίθενται οι λέξεις «οι Υποδιοικητές,», ii) οι λέξεις «ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, αβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «αρμόδιο Διοικητή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «αρμόδιο Υποδιοικητή», β) στην παρ. 2: βα) μετά από τις λέξεις «Η εκπροσώπηση του Διοικητή,» προστίθενται οι λέξεις «των Υποδιοικητών,» και ββ) οι λέξεις «του Εμπειρογνώμονα» διαγράφονται, γ) στην παρ. 3: γα) μετά από τις λέξεις «του Διοικητή,», όπου αναφέρονται, προστίθενται οι λέξεις «, των Υποδιοικητών,», γβ) οι λέξεις «του Εμπειρογνώμονα» διαγράφονται, γγ) μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής,» προστίθενται οι λέξεις «οι Υποδιοικητές,», γδ) στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις «και του Εμπειρογνώμονα» διαγράφονται και γε) στο πέμπτο εδάφιο, οι λέξεις «, ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, δ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6: δα) μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής,» προστίθενται οι λέξεις «οι Υποδιοικητές,» και δβ) οι λέξεις «ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 33Α διαμορφώνεται ως εξής:
« Άρθρο 33Α
Νομική Υπεράσπιση – Δικαστικά έξοδα
1. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., εν ενεργεία και διατελέσαντες, εφόσον εξετάζονται ή διώκονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση ή με αφορμή την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενώπιον των ποινικών ή πολιτικών δικαστηρίων, παρίστανται και εκπροσωπούνται από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ύστερα από απόφαση του Προέδρου του, κατόπιν εγγράφου αιτήματος του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το εν λόγω αίτημα υποβάλλεται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο Υποδιοικητή, εφόσον περιέλθει σε αυτόν έγγραφη αίτηση εξεταζόμενου, διωκόμενου ή εναγόμενου υπαλλήλου, η οποία συνοδεύεται από θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται η υπηρεσία που υπηρετεί ή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος ή του Υπευθύνου Αυτοτελούς Γραφείου, στις περιπτώσεις υπηρεσιών, που υπάγονται απευθείας στον Διοικητή. Στις περιπτώσεις του Διευθυντή Γραφείου του Διοικητή, των Υποδιοικητών, των Προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος ή των Υπευθύνων Αυτοτελών Γραφείων που υπάγονται στον Διοικητή, η έγγραφη αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Α.Α.Δ.Ε., στην περίπτωση δε του τελευταίου, από θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Α.Α.Δ.Ε..
2. Η εκπροσώπηση του Διοικητή, των Υποδιοικητών, του Προέδρου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αποκλείει την εκπροσώπησή τους διά ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου της επιλογής τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η εκπροσώπησή τους διά ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου αποκλείει την εκπροσώπησή τους παράλληλα και από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
3. Σε περίπτωση εκπροσώπησης του Διοικητή, των Υποδιοικητών, του Προέδρου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε., εν ενεργεία ή διατελεσάντων, διά ή μετά πληρεξουσίου δικηγόρου, η Α.Α.Δ.Ε. υποχρεούται, με απόφαση του Διοικητή, να καλύψει τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται κατά την προκαταρκτική διαδικασία ή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, του εναγόμενου ή του πολιτικώς ενάγοντος, σε δίκες που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξ αφορμής αυτών και μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, εφόσον υποβληθεί σχετικό προς τούτο αίτημα, συνοδευόμενο από θετική εισήγηση. Στην περίπτωση υπάλληλου της Α.Α.Δ.Ε., απαιτείται θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης, στην οποία υπάγεται η υπηρεσία που υπηρετεί ή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος ή του Υπευθύνου Αυτοτελούς Γραφείου, στις περιπτώσεις υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας στον Διοικητή. Στις περιπτώσεις του Διευθυντή Γραφείου του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., των Προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Τμήματος ή των Υπευθύνων Αυτοτελών Γραφείων που υπάγονται στον Διοικητή, το σχετικό αίτημα απαιτείται να συνοδεύεται από θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Α.Α.Δ.Ε., στην περίπτωση δε του τελευταίου, από θετική εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Α.Α.Δ.Ε.. Στην περίπτωση του Διοικητή, των Υποδιοικητών, του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για την εκπροσώπησή τους αρκεί μόνο η υποβολή αιτήματός τους προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε..
Στις ανωτέρω δίκες, καθώς και σε εκείνες στις οποίες ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. έχουν την ιδιότητα του ενάγοντος και αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών, έχουν εφαρμογή οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί ατελειών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
4. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εισήγηση, τα ως άνω έξοδα καταβάλλονται εκ των υστέρων, εφόσον για τις ποινικές υποθέσεις εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, με την οποία τα ως άνω πρόσωπα κηρύσσονται αθώα ή απαλλάσσονται των κατηγοριών ή τελεσίδικο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου με το οποίο παύει οριστικά η ποινική δίωξη εναντίον τους ή τίθεται η υπόθεση στο αρχείο. Για όσους φέρουν την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος απαιτείται να έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση από την οποία να προκύπτει η διάπραξη του σε βάρος τους εγκλήματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξαιτίας αυτών. Για τις αστικές υποθέσεις απαιτείται η έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, με την οποία απορρίπτεται η σε βάρος τους ασκηθείσα αγωγή.
5. Το σχετικό κόστος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Α.Α.Δ.Ε., στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται εφόσον προσκομισθούν τα νόμιμα παραστατικά. Το αιτούμενο ποσό δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων και των παραρτημάτων αυτού, όπως εκάστοτε ισχύουν.
6. Εάν ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ή υπάλληλος της Α.Α.Δ.Ε. καταδικασθούν αμετάκλητα ή γίνει αμετάκλητα δεκτή αγωγή εναντίον τους για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή απορριφθεί αμετάκλητα αγωγή ή πολιτική αγωγή που άσκησαν για αδικήματα και πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα σε βάρος τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξ αφορμής αυτών, υποχρεούνται να επιστρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. τις ως άνω δαπάνες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αμετάκλητης αθώωσης του καθ’ ου η πολιτική αγωγή.
7. Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής νομικής υπεράσπισης και κάλυψης των παραπάνω εξόδων, το ύψος του ποσού που καταβάλλεται ως δικηγορική αμοιβή, η προθεσμία υποβολής του αιτήματος για την πληρωμή των δαπανών, η διαδικασία επιστροφής των δαπανών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
8. Οι ρυθμίσεις του παρόντος κατισχύουν κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.».
Άρθρο 78
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης Υποδιοικητών – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 34 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί υποχρέωσης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «Ο Διοικητής,» προστίθενται οι λέξεις «οι Υποδιοικητές,», β) οι λέξεις «, καθώς και ο Εμπειρογνώμονας, εφόσον είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος,» διαγράφονται, γ) οι λέξεις «Γ΄ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 26 του ν. 5026/2023», και το άρθρο 34 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 34
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης
Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης υποχρεούνται σε δήλωση και έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης σύμφωνα με τον ν. 5026/2023 (Α΄ 45), τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και για δύο (2) έτη μετά από τη λήξη της θητείας τους και υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από την Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 26 του ν. 5026/2023.».
Άρθρο 79
Σύγκρουση συμφερόντων Υποδιοικητών – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 4 άρθρου 35 ν. 4389/2016
Στο άρθρο 35 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί σύγκρουσης συμφερόντων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1: αα) οι λέξεις «ο Πρόεδρος,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος και», αβ) οι λέξεις «και ο Εμπειρογνώμονας» διαγράφονται, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3: βα) μετά από τις λέξεις «προσωπικών συμφερόντων του Διοικητή,» προστίθενται οι λέξεις «των Υποδιοικητών,», ββ) οι λέξεις «ή του Εμπειρογνώμονα» διαγράφονται, γ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4: γα) μετά από τις λέξεις «για τη σύγκρουση συμφερόντων του Διοικητή,» προστίθενται οι λέξεις «των Υποδιοικητών,», γβ) οι λέξεις «, του Εμπειρογνώμονα» διαγράφονται, και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 35 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 35
Σύγκρουση συμφερόντων
1. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Ιδιαίτερα οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον:
α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντός τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή
β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ή
γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους.
2. Τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και δήλωση για τη μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων προτού αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
3. Όταν οποιοδήποτε θέμα που άπτεται των ιδιωτικών ή προσωπικών συμφερόντων του Διοικητή, των Υποδιοικητών, του Προέδρου ή άλλου μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Διοίκησης, το μέλος αυτό υποχρεούται να προβεί σε δήλωση σχετικά με το λόγο που επιβάλλει την αποχή του κατά την έναρξη της συζήτησης, να μη συμμετάσχει στη συζήτηση και στη σχετική απόφαση και δεν προσμετράται για τον υπολογισμό απαρτίας. Σε περίπτωση κωλύματος συμμετοχής περισσότερων του ενός μελών λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, το Συμβούλιο Διοίκησης βρίσκεται σε απαρτία και αποφασίζει νόμιμα με τα λοιπά, μη κωλυόμενα, μέλη. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄ 45).
4. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής καθορίζονται ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου για τη σύγκρουση συμφερόντων του Διοικητή, των Υποδιοικητών, του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας της Αρχής συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.».
Άρθρο 80
Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Ε’
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί διαδικασίας επιλογής και διορισμού Συμβουλίου Διοίκησης.
Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα πλήρωσης θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και αυτοτελών διευθύνσεων της ΑΑΔΕ με πρόσωπα προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι προϊσταμένους «δύο ταχυτήτων» στην Αρχή.
Το ζήτημα της επιλογής Προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των αυτοτελών διευθύνσεων της ΑΑΔΕ, όπως και κάθε Αρχής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εργασιακό της περιβάλλον και απασχολεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην Αρχή, αφού, μεταξύ άλλων, οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων αυτών καθορίζουν το έργο όλων των μονάδων της Αρχής και τους στόχους τους και συνεπώς το ανατιθέμενο σε κάθε εργαζόμενο υπηρεσιακό έργο και τους αντίστοιχους στόχους και συμμετέχουν στην αξιολόγηση της απόδοσής του.
Αποτελεί πάγια θέση της Ομοσπονδίας ότι η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων όλων των Ανεξάρτητων Αρχών, πρέπει να πραγματοποιείται με βάση τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλο τον δημόσιο τομέα και στις Ανεξάρτητες Αρχές. Οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ υπερκαλύπτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και την εμπειρία για να καταλάβουν τις θέσεις προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των αυτοτελών διευθύνσεων στην Αρχή. Διαθέτουν πολυετή γνώση των αρμοδιοτήτων της Αρχής και πολυετή εμπειρία στο έργο της και μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και απαιτητικό περιβάλλον της και στα καθήκοντα των θέσεων ευθύνης των προϊσταμένων όλων των οργανικών της μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των γενικών διευθύνσεων και των αυτοτελών διευθύνσεων της Αρχής.
Η εισαγωγή ειδικών διατάξεων που επιτρέπουν την υποβολή υποψηφιοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα και η δημιουργία συνθηκών για προϊσταμένους δύο ταχυτήτων μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει και για το προσωπικό της Αρχής και για την ίδια την Αρχή. Αναφέρονται η μείωση του επιπέδου ανεξαρτησίας της Αρχής καθώς τα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, το πιθανότερο, θα προέρχονται από εταιρείες στις οποίες και μάλλον θα επιστρέφουν μετά τη λήξη της θητείας τους, η καλλιέργεια εικόνας μειωμένης εκτίμησης της Διοίκησης προς το προσωπικό της Αρχής αφού τα μέλη του δεν θα κρίνονται ικανά να αναλάβουν θέσεις ευθύνης κλπ.
Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο οι διατάξεις για προϊσταμένους από τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργούν ως μέσο πρόσληψης προσωπικού και παράκαμψης των θεσμοθετημένων διαδικασιών πρόσληψης. Για την κάλυψη των κενών θέσεων του οργανογράμματος της η Αρχή οφείλει να εφαρμόζει τις θεσμοθετημένες μέσω ΑΣΕΠ διαδικασίες πρόσληψης.
Προτείνουμε την απαλοιφή του άρθρου 70 από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ώστε η επιλογή των προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των αυτοτελών διευθύνσεων να εξακολουθεί να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ : «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ
ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
(άρθρα 57-80)
Συνεδριακή θέση της Ομοσπονδίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ είναι η
κατάργηση της ΑΑΔΕ και η ενσωμάτωση των Υπηρεσιών στο Υπουργείο
Οικονομικών, καθώς θεωρούμε ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων
βρίσκεται στο στενό πυρήνα του κράτους.
Διαφωνούμε κάθετα με την διάταξη που δίνει την δυνατότητα
στον Διοικητή να τοποθετεί ως Προϊσταμένους, υποψηφίους που δεν
υπηρετούν στην Αρχή ή σε άλλο φορέα γενικής κυβέρνησης, διότι είναι
προσβλητική για το σύνολο των Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και εξαιρετικά
προβληματική, καθώς θα αντικαταστήσει υπαλλήλους του Δημοσίου
Τομέα με βαθιά γνώση των αντικειμένων, με ιδιώτες.
Η είσοδος των ιδιωτών στις υπηρεσίες μας αποτελεί θέμα που
διασπάει κάθε «κόκκινη γραμμή» των εργαζομένων στην Αρχή για την
οποία εφόσον η Κυβέρνηση αποφασίσει να το φέρει έτσι προς ψήφιση
στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα δώσουμε μάχη για να μην περάσει και
ακόμα και αν περάσει, θα δώσουμε μάχη για να ακυρωθεί δικαστικά
στο ΣτΕ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΙΛΚΙΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
http://www.eforiakos.com, info@eforiakos.com, ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ 52, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,Τ.Κ.54635
Γενικές παρατηρήσεις:
1. H Θέση μας είναι η κατάργηση της ΑΑΔΕ και η ενσωμάτωση των Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρούμε ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων βρίσκεται στο στενό πυρήνα του κράτους και η ΑΑΔΕ είναι μια αρχή με εξαιρετικά αυξημένες αρμοδιότητες, η οποία δεν υπόκειται σε πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο από κάποια άλλη αρχή. Ωστόσο, οφείλουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση.
2.Το Συμβούλιο Διοίκησης υποβαθμίζεται σε απλό παρατηρητή των προτάσεων του Διοικητή, καθώς σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις και οι Υποδιοικητές οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα στις αρμοδιότητες του Διοικητή, στην ουσία θα είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τις αποφάσεις του, καθώς με αυτές θα καθορίζονται οι οργανικές μονάδες που θα είναι υπό την ευθύνη τους και οι αρμοδιότητες που αυτοί θα έχουν.
3. Είναι σαφές ότι οι αρμοδιότητες των Υποδιοικητών θα πρέπει να αναφέρονται ρητά στις διατάξεις του νόμου. Σε περίπτωση διαφωνίας σε οποιαδήποτε θέμα μεταξύ Διοικητή και Υποδιοικητή το θέμα θα πρέπει να παραπέμπεται στο Συμβούλιο Διοίκησης.
4. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποi των εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα ψήφου, με την δυνατότητα όμως να υποβάλλουν υπομνήματα για τα θέματα που συζητούνται.
5. Η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στον Διοικητή να τοποθετεί ως Προϊσταμένους, υποψηφίους που δεν υπηρετούν στην Αρχή ή σε άλλο φορέα γενικής κυβέρνησης, είναι αναποτελεσματική και προσβλητική για το σύνολο των Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και εξαιρετικά προβληματική, καθώς θα αντικαταστήσει υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα με βαθιά γνώση των αντικειμένων, με ιδιώτες. Η μη χορήγηση της δυνατότητας του εν λόγω νομοσχεδίου υπό διαβούλευση να τοποθετεί ιδιώτες σε οργανικές μονάδες με αντικείμενο τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεν δημιουργεί ένα ξεκάθαρο τοπίο στις εξαιρετικά ασαφείς προβλέψεις του νόμου, για το θέμα αυτό. Επιπλέον, η πρόβλεψη ότι ο ορισμός των οργανικών μονάδων για τις οποίες θα προβλέπεται αυτό, θα γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση είναι προσχηματική, και αντίθετη στην απόφαση ΣτΕ 511-4/2024 Ολομ. με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ κατά το μέρος που ορίζει ότι οι Γενικοί Διευθυντές του μπορεί να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα και ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στη διαδικασία ήταν το 64ο.
6. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος των υπηρεσιών της Αρχής, μπορούν να ανανεώνουν την θητεία τους το πολύ για μία φορά (3+3 έτη), δηλαδή για σύνολο έξι ετών, ενώ σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες η δυνατότητα για ανανέωση δεν υπάρχει (ΥΕΔΔΕ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ), μολονότι η πρόβλεψη των δύο θητειών είναι ορθή (3+3 έτη) για θέσεις ευθύνης. Έχουμε όμως το οξύμωρο με την παρούσα πρόταση νόμου ο επόμενος Διοικητής και Υποδιοικητές της ΑΑΔΕ να μπορούν να ανανεώσουν για 2 φορές για πέντε έτη την θητεία τους, ενώ με την πρόβλεψη αυτή οι επόμενοι Διοικητές/Διοικητές να μπορούν να παραμείνουν συνολικά για δεκαπέντε (15) έτη.
7. Στην διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων πρέπει να συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την διασφάλιση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης.
Παρατηρήσεις επί τροποποιήσεων άρθρων ν. 4389/2016:
Άρθρο 18 Στόχοι Είσπραξης Εσόδων
Και στην υφιστάμενη διάταξη προβλέπεται και στην παρούσα επαναλαμβάνεται, η δυνατότητα εφόσον οι πραγματοποιηθείσες από την Αρχή εισπράξεις εσόδων έχουν υπερβεί τους καθορισμένους ετήσιους στόχους, δύναται μέρος των εσόδων που εισπράχθηκαν πέραν των καθορισμένων στόχων, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται κατά ποσοστό του πέντε τοις εκατό (5%) και να υπερβαίνει κατά ποσοστό το δέκα τοις εκατό (10%), της υπέρβασης αυτών, να ενισχύει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του επόμενου της κύρωσης του Απολογισμού οικονομικού έτους της Αρχής. Η πρόβλεψη αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι η υπέρβαση των στόχων στα έσοδα του κράτους επιτυγχάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τα υπερέσοδα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν και για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων της Αρχής, όπως ενδεικτικά στην αύξηση των ποσών στα Περιγράμματα Θέσης Εργασίας, στην αύξηση του κινήτρου επίτευξης στόχων, στην θεσμοθέτηση ειδικής αμοιβής για τα συνεργεία προληπτικού ελέγχου, στην προμήθεια μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης οχημάτων για τις υπηρεσίες κ.α.
Άρθρο 29 Μισθολογικό καθεστώς και επιπλέον ανταμοιβή
Το σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ αποτελεί προσβολή απέναντι στην υψηλού επιπέδου εργασία και την επίτευξη των στόχων που έχουν επιτύχει οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, ειδικά όταν συγκριθεί με το bonus που έχει θεσμοθετηθεί για Δημοσίους Υπαλλήλους που συμμετέχουν σε δημοσιονομικούς στόχους.
Η στοχοθεσία της ΑΑΔΕ και το σύστημα αξιολόγησης που έχει θεσμοθετηθεί είναι πολυπαραγοντικό και πολύ δύσκολο στην επίτευξή του, αλλά ακόμα και όταν αυτό επιτυγχάνεται τα ποσά που διανέμονται ως επιβράβευση είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΜΑΡΩ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΙΛΚΙΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
http://www.eforiakos.com, info@eforiakos.com, Αγ. Σοφίας 52, Θεσσαλονίκη,τ.κ.54635
Γενικές παρατηρήσεις:
1. H Θέση μας είναι η κατάργηση της ΑΑΔΕ και η ενσωμάτωση των Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρούμε ότι η είσπραξη των δημοσίων εσόδων βρίσκεται στο στενό πυρήνα του κράτους και η ΑΑΔΕ είναι μια αρχή με εξαιρετικά αυξημένες αρμοδιότητες, η οποία δεν υπόκειται σε πραγματικό και ουσιαστικό έλεγχο από κάποια άλλη αρχή. Ωστόσο, οφείλουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση.
2.Το Συμβούλιο Διοίκησης υποβαθμίζεται σε απλό παρατηρητή των προτάσεων του Διοικητή, καθώς σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις και οι Υποδιοικητές οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα στις αρμοδιότητες του Διοικητή, στην ουσία θα είναι άμεσα εξαρτώμενοι από τις αποφάσεις του, καθώς με αυτές θα καθορίζονται οι οργανικές μονάδες που θα είναι υπό την ευθύνη τους και οι αρμοδιότητες που αυτοί θα έχουν.
3. Είναι σαφές ότι οι αρμοδιότητες των Υποδιοικητών θα πρέπει να αναφέρονται ρητά στις διατάξεις του νόμου. Σε περίπτωση διαφωνίας σε οποιαδήποτε θέμα μεταξύ Διοικητή και Υποδιοικητή το θέμα θα πρέπει να παραπέμπεται στο Συμβούλιο Διοίκησης.
4. Θα πρέπει να προβλεφθεί ότι στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποi των εργαζομένων, χωρίς δικαίωμα ψήφου, με την δυνατότητα όμως να υποβάλλουν υπομνήματα για τα θέματα που συζητούνται.
5. Η διάταξη που δίνει την δυνατότητα στον Διοικητή να τοποθετεί ως Προϊσταμένους, υποψηφίους που δεν υπηρετούν στην Αρχή ή σε άλλο φορέα γενικής κυβέρνησης, είναι αναποτελεσματική και προσβλητική για το σύνολο των Υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και εξαιρετικά προβληματική, καθώς θα αντικαταστήσει υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα με βαθιά γνώση των αντικειμένων, με ιδιώτες. Η μη χορήγηση της δυνατότητας του εν λόγω νομοσχεδίου υπό διαβούλευση να τοποθετεί ιδιώτες σε οργανικές μονάδες με αντικείμενο τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, δεν δημιουργεί ένα ξεκάθαρο τοπίο στις εξαιρετικά ασαφείς προβλέψεις του νόμου, για το θέμα αυτό. Επιπλέον, η πρόβλεψη ότι ο ορισμός των οργανικών μονάδων για τις οποίες θα προβλέπεται αυτό, θα γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση είναι προσχηματική, και αντίθετη στην απόφαση ΣτΕ 511-4/2024 Ολομ. με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ κατά το μέρος που ορίζει ότι οι Γενικοί Διευθυντές του μπορεί να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα και ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στη διαδικασία ήταν το 64ο.
6. Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος των υπηρεσιών της Αρχής, μπορούν να ανανεώνουν την θητεία τους το πολύ για μία φορά (3+3 έτη), δηλαδή για σύνολο έξι ετών, ενώ σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες η δυνατότητα για ανανέωση δεν υπάρχει (ΥΕΔΔΕ, ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ), μολονότι η πρόβλεψη των δύο θητειών είναι ορθή (3+3 έτη) για θέσεις ευθύνης. Έχουμε όμως το οξύμωρο με την παρούσα πρόταση νόμου ο επόμενος Διοικητής και Υποδιοικητές της ΑΑΔΕ να μπορούν να ανανεώσουν για 2 φορές για πέντε έτη την θητεία τους, ενώ με την πρόβλεψη αυτή οι επόμενοι Διοικητές/Διοικητές να μπορούν να παραμείνουν συνολικά για δεκαπέντε (15) έτη.
7. Στην διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων πρέπει να συμμετέχουν ως παρατηρητές και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την διασφάλιση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης.
Παρατηρήσεις επί τροποποιήσεων άρθρων ν. 4389/2016.
Άρθρο 18 Στόχοι Είσπραξης Εσόδων
Και στην υφιστάμενη διάταξη προβλέπεται και στην παρούσα επαναλαμβάνεται, η δυνατότητα εφόσον οι πραγματοποιηθείσες από την Αρχή εισπράξεις εσόδων έχουν υπερβεί τους καθορισμένους ετήσιους στόχους, δύναται μέρος των εσόδων που εισπράχθηκαν πέραν των καθορισμένων στόχων, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται κατά ποσοστό του πέντε τοις εκατό (5%) και να υπερβαίνει κατά ποσοστό το δέκα τοις εκατό (10%), της υπέρβασης αυτών, να ενισχύει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του επόμενου της κύρωσης του Απολογισμού οικονομικού έτους της Αρχής. Η πρόβλεψη αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι η υπέρβαση των στόχων στα έσοδα του κράτους επιτυγχάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τα υπερέσοδα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν και για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων της Αρχής, όπως ενδεικτικά στην αύξηση των ποσών στα Περιγράμματα Θέσης Εργασίας, στην αύξηση του κινήτρου επίτευξης στόχων, στην θεσμοθέτηση ειδικής αμοιβής για τα συνεργεία προληπτικού ελέγχου, στην προμήθεια μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης οχημάτων για τις υπηρεσίες κ.α.
Άρθρο 29 Μισθολογικό καθεστώς και επιπλέον ανταμοιβή
Το σύστημα επιπλέον ανταμοιβής (bonus) το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ αποτελεί προσβολή απέναντι στην υψηλού επιπέδου εργασία και την επίτευξη των στόχων που έχουν επιτύχει οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, ειδικά όταν συγκριθεί με το bonus που έχει θεσμοθετηθεί για Δημοσίους Υπαλλήλους που συμμετέχουν σε δημοσιονομικούς στόχους.
Η στοχοθεσία της ΑΑΔΕ και το σύστημα αξιολόγησης που έχει θεσμοθετηθεί είναι πολυπαραγοντικό και πολύ δύσκολο στην επίτευξή του, αλλά ακόμα και όταν αυτό επιτυγχάνεται τα ποσά που διανέμονται ως επιβράβευση είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΜΑΡΩ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Πληροφορικής της ΑΑΔΕ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στις αλλαγές που επιχειρούνται με το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο ενισχύει την εμπλοκή ιδιωτών στις λειτουργίες της Αρχής, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της Πληροφορικής.
Ως Δημόσιοι Υπάλληλοι, έχουμε συμβάλει καθοριστικά ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να φτάσει σε ποσοστό 90%, επιτυγχάνοντας ενιαία διαχείριση και ψηφιακή αναβάθμιση της Αρχής.
Αντί να αναγνωριστεί αυτή η σημαντική συνεισφορά μας, το νομοσχέδιο προωθεί αλλαγές που προβλέπουν την ανάθεση θέσεων ευθύνης σε ιδιώτες, μειώνοντας τον ρόλο μας και υποβαθμίζοντας τη συμβολή μας.
Η Πληροφορική, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και την Ψηφιακή Βίβλο, αποτελεί πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού, όχι απλώς υποστηρικτική Υπηρεσία.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία μας είναι απαραίτητες για τη συνέχιση αυτής της πορείας, χωρίς την υποβάθμιση του ρόλου μας και την ανάθεση κρίσιμων λειτουργιών σε άτομα χωρίς την ιδιότητα του Δημοσίου Υπαλλήλου.
Εκφράζουμε την ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας στο
«Άρθρο 70 – Επιλογή Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων»
Το οποίο υπονομεύει τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΑΑΔΕ. Η Υπηρεσία διαθέτει έμπειρα στελέχη, με εξειδίκευση στο αντικείμενο, αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ, καθώς και ικανά νέα στελέχη με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα που έχουν προσληφθεί από πρόσφατους διαγωνισμούς.
Η αλλαγή αυτή δεν ανταποκρίνεται σε ουσιαστικές ανάγκες, αλλά φαίνεται να υπαγορεύεται από προκατάληψη απέναντι σε οτιδήποτε Δημόσιο.
Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των φορολογικών δεδομένων.
Η ΓΔΗΛΕΔ είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την ασφάλεια όλων των ψηφιακών δράσεων της Αρχής, περιλαμβάνοντας την τήρηση, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων.
Ανάλογες ευθύνες έχουν:
Η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, που σχεδιάζει τις οργανικές θέσεις και τις διαδικασίες αξιολόγησης.
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, που διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό και τις προμήθειες.
Η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, που θέτει την ετήσια στοχοθεσία των Υπηρεσιών καθώς και το Επιχειρησιακό πλάνο της Αρχής.
Αν η λήψη αποφάσεων σε αυτές τις κρίσιμες λειτουργίες ανατεθεί σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν τη θεσμική ιδιότητα του Δημόσιου Υπαλλήλου, διακυβεύεται η αμεροληψία, η διαφάνεια και η συνέχεια στη λειτουργία της ΑΑΔΕ, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της Αρχής.
Επίσης, περιορίζει τις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις σε εκτελεστικό ρόλο.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί παρά έναν συγκαλυμμένο τρόπο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης Δημόσιων Εσόδων. Τα έργα που διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ είναι μεγάλης σημασίας, μεγάλου προϋπολογισμού, και ο έλεγχος των Δημόσιων Εσόδων δεν μπορεί να παραχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Επίσης, ζητάμε να ΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ στο νομοσχέδιο τα Άρθρα:
«Άρθρο 58 – Οργανισμός και Εσωτερικοί Κανονισμοί της Αρχής»
«Άρθρο 61 – Αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης»
«Άρθρο 72 – Συστήματα Υπηρεσιακής Εξέλιξης»
«Άρθρο 73 – Μισθολογικό Καθεστώς και Επιπλέον Ανταμοιβή»
«Άρθρο 74 – Πειθαρχική Ευθύνη Υποδιοικητών»
Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης να παρέχει σύμφωνη γνώμη, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα έκδοση του ιδρυτικού νόμου της ΑΑΔΕ.
Η πρόβλεψη αυτή διασφαλίζει τον ουσιαστικό έλεγχο και την εποπτεία των ενεργειών του Διοικητή από το μοναδικό Όργανο που έχει τη θεσμική δυνατότητα να αποτρέψει καταχρηστικές ή αυθαίρετες αποφάσεις.
Η κατάργηση της σύμφωνης γνώμης αποτελεί μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των μηχανισμών διαφάνειας και λογοδοσίας στην Αρχή, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης.
Απαιτούμε την απόσυρση των σχετικών άρθρων από το νομοσχέδιο, καθώς υπονομεύουν τη θεσμική ισορροπία και την αξιοπιστία της διοίκησης.
Το νομοσχέδιο που προωθείται απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ΑΑΔΕ και υπονομεύει το έργο που έχουμε καταφέρει ως Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το ρόλο και τις ευθύνες μας, για το συμφέρον της κοινωνίας και του Δημοσίου Συμφέροντος.
1. Στο άρθρο 77 θα πρέπει να διορθωθεί η λέξη «πολιτική αγωγή» και να αντικατασταθεί με τον όρο «Δήλωση υποστήριξης της κατηγορίας».
2. Δεδομένου ότι η ανανέωση της θητείας του Διοικητή ΑΑΔΕ, όπως ανακοινώθηκε, έγινε λόγω της επιτυχημένης μέχρι τώρα θητείας και του έργου του, τότε ποιος είναι ο λόγος της αναδιοργάνωσης; Αν το υφιστάμενο μοντέλο είναι αποτελεσματικό και έχει φέρει επιτυχή αποτελέσματα, τότε ποια η ανάγκη αλλαγής ενός αποτελεσματικού μοντέλου και αναδιάρθρωσης της δομής της ΑΑΔΕ, σε μία νέα δομή, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη και δεν είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα; Υπάρχει χρόνος για πειράματα στην Αρχή που είναι αρμόδια για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων;;
Τέλος, ο υποδιοικητής οργάνωσης με ποιες υπηρεσίες θα ασχολείται; Μόνο δ/νση οργάνωσης υπάρχει στον Οργανισμό της ΑΑΔΕ, η οποία είναι κάτω από τον έλεγχο του αρμόδιου γενικού δ/ντή.
Ομοίως, ο υποδιοικητής νομικών υπηρεσιών, πώς αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά, δεδομένου ότι υπάρχει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει την εκπροσώπηση της ΑΑΔΕ και την παροχή γνώμης κατόπιν υποβολής σχετικών ερωτημάτων προς αυτό; Το ζητούμενο ποιο είναι τελικά;;; Είναι απλώς να δημιουργούνται νέες θέσεις, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη σχετική ανάγκη, ή θα πρέπει να αναζητούνται τρόποι που θα βοηθήσουν πραγματικά την λειτουργία της ΑΑΔΕ;
Οι παρατηρήσεις της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών επί του σε διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου εστιάζονται στο Μέρος Ε ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. Συγκεκριμένα:
(α) επί του Άρθρου 60 «Συμβούλιο Διοίκησης – Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 4389/2016» να τροποποιηθεί το δεύτερο εδάφιο κι έπειτα της πρώτης παραγράφου του άρθρου 8, ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε δυο (2) μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ως παρατηρητών. Ειδικά η παράγραφος 1 να διαμορφωθεί ως εξής:
«Άρθρο 8 Συμβούλιο Διοίκησης 1. Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι πενταμελές, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο και τέσσερα (4) ακόμη τακτικά μέλη, τα οποία δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης συμμετέχουν ο Διοικητής της Αρχής και δύο (2) μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. ως εκ της ιδιότητάς τους, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση κωλύματος του Διοικητή και κάποιου εκ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Υποδιοικητής που υποδεικνύεται προς τον σκοπό αυτό από τον Διοικητή και δύο (2) αναπληρωματικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ..».
Οι εν λόγω αλλαγές κρίνονται αναγκαίες προκειμένου οι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε. ως επαγγελματίες με υψηλή και εξειδικευμένη κατάρτιση να διασφαλίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ενέργειες της Διοίκησης έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, στη δημιουργία δραματικών οργανικών κενών στη στελέχωση του και απειλούν ευθέως το βιοτικό και επαγγελματικό επίπεδο τους με ραγδαία απομείωση.
(β) επί του Άρθρου 62 «Διοικητής – Υποδιοικητές – Τροποποίηση τίτλου και παρ. 1, προσθήκη παρ. 2α, τροποποίηση παρ. 3, 4, 5, 6, αντικατάσταση παρ. 7 και τροποποίηση 8 άρθρου 13 ν. 4389/2016» να τροποποιηθεί η διάρκεια θητείας του Διοικητή και των Υποδιοικητών ως προς τη δυνατότητα ανανέωσής τους. Ειδικά η παράγραφος 1 να διαμορφωθεί ως εξής:
«Άρθρο 13 Διοικητής – Υποδιοικητές 1. Στην Αρχή συστήνονται μία (1) θέση Διοικητή και τρεις (3) θέσεις Υποδιοικητών, οι οποίοι τελούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η θητεία του Διοικητή και των Υποδιοικητών ορίζεται πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Διοίκησης, με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του. […]»
Η εν λόγω αλλαγή κρίνεται αναγκαία για τους παρακάτω:
i. δεν υπάρχει συνάφεια με τις ανανεώσεις θητειών των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και τις αντίστοιχες των στελεχών διοίκησης του Οργανισμού της Α.Α.Δ.Ε. (Προϊστάμενοι, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες κ.λπ.) που η θητεία τους ανανεώνεται μέχρι μία φορά,
ii. δεν υπάρχει συνάφεια με τις ανανεώσεις θητειών των στελεχών διοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου με βάση τον Υπαλληλικό Κώδικα η θητεία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά,
iii. δεν δικαιολογείται βάσει της εικόνας που παρουσιάζει ο Οργανισμός, καθώς με δική του ευθύνη βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, με τεράστια οργανικά κενά στη συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών μονάδων, ταλαιπωρώντας τους υπαλλήλους και τους πολίτες, ενώ σταδιακά έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικά τοξικό νομικό πλαίσιο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, μέσω της εγκυκλίου ΠΟΛ.1209/2017 (και του άρθρου 28 του νέου ΚΦΔ, που προώθησε προς ψήφιση συνειδητά).
(γ) επί του «Άρθρου 70 Επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων – Προσθήκη παρ. 5 έως 7 στο άρθρο 26 ν. 4389/2016» διατυπώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην είσοδο υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις Προϊσταμένων και Υποδιοικητών του Οργανισμού και προτείνουμε τη μετατροπή τους σε θέσεις που διέπονται από τη μονιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας έτσι ανεξαρτησία στο ρόλο τους για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
(δ) επί του «Άρθρου 58 Οργανισμός και Εσωτερικοί Κανονισμοί της Αρχής – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 6 ν. 4389/2016», «Άρθρο 61 Αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 1 έως 5 και προσθήκη παρ. 5Α στο άρθρο 9 ν. 4389/2016», «Άρθρου 72 Συστήματα υπηρεσιακής εξέλιξης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 28 ν. 4389/2016», του «Άρθρου 73 Μισθολογικό καθεστώς και επιπλέον ανταμοιβή – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 29 ν. 4389/2016» και του «Άρθρο 74 Πειθαρχική ευθύνη Υποδιοικητών – Πειθαρχικό Συμβούλιο – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 31 ν.4389/2016», να διατηρηθεί η γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης ως σύμφωνη γνώμη, όπου αυτή προβλέπεται βάσει της υφιστάμενης έκδοσης του ιδρυτικού νόμου της Α.Α.Δ.Ε., αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο και την εποπτεία των πεπραγμένων του Διοικητή της από το μόνο Όργανο που δύναται να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο επί των αποφάσεών του. Κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο και επιβεβλημένο μετά και τη δημοσιοποίηση της 01/2023 Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων στην Α.Α.Δ.Ε. (βλ. https://www.elsyn.gr/el/node/1654).
Με την παρούσα ρύθμιση επεκτείνεται η δυνατότητα τοποθέτησης στελεχών του ιδιωτικού τομέα σε θέσεις ευθύνης δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Μάλιστα, από την όλη διαδικασία λείπει προκλητικά η εμπλοκή του ΑΣΕΠ και του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων, που θα μπορούσε να προσδώσει κάποια μορφή διαφάνειας και αξιοκρατίας στην όλη διαδικασία. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, εκχωρείται πλήρης εξουσία και αρμοδιότητα στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, αφού «Με απόφαση του Διοικητή, ορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια που συνεκτιμώνται για την αξιολόγηση των υποψηφίων για θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων» και «Με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή δύνανται να ορίζονται οι οργανικές μονάδες στις οποίες εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη»
Ως ΕΝΑΠ – ΕΣΔΔΑ, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν τέτοιου είδους επιλογές και να τονίσουμε τα εξής:
– Εγγύηση για την αποτελεσματική υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και αντίβαρο στην διαφθορά και την ευνοιοκρατία αποτελεί η επαγγελματική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με μόνιμο προσωπικό μέσα από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες.
– Με την εν λόγω παρέμβαση υποβαθμίζεται το υψηλής και συναφούς εκπαίδευσης στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου τομέα, της ΕΣΔΔΑ που έχει ως αποστολή την εκπαίδευση στελεχών ταχείας εξέλιξης καθώς και του ΙΝΕΠ που σχεδιάζει και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα για τους Δ.Υ., αλλά και των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, που διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για να στελεχωθούν αντίστοιχες θέσεις ευθύνης.
– Η δυνατότητα των στελεχών να μετακινούνται μεταξύ θέσεων ευθύνης του δημοσίου τομέα και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο διασφάλισης της νομιμότητας, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, όταν υψηλόβαθμα στελέχη που προέρχονται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα καλούνται να ερμηνεύσουν και να υλοποιήσουν έννοιες όπως «δημόσιο συμφέρον» και «δικαιώματα των πολιτών», έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην ιδιωτική αγορά και τη συνέχιση της καριέρας τους εκτός Δημοσίου τομέα. Πέραν αυτού, με αυτή την πρακτική εγείρονται σοβαρά ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και διακύβευσης του δημοσίου συμφέροντος.
Η στρατηγική απαξίωση του Δημόσιου Τομέα και όσων υπηρετούν σε αυτόν είναι πλέον ολοφάνερη και στους πλέον καλόπιστους. Με συνειδητές επιλογές όπως:
– Η υποστελέχωση δημόσιων δομών και υπηρεσιών
– Η απαξίωση των δημόσιων υποδομών
– Η μισθολογική καθήλωση
= Η εκτόξευση των απευθείας αναθέσεων για έργα και προμήθειες από τη μια, και η εκχώρηση σε εταιρίες συμβούλων ολοένα και περισσότερων έργων και αρμοδιοτήτων,
Δεν έχουν άλλο στόχο παρά την πλήρη απαξίωση του Δημόσιου Τομέα και των Δημοσίων Υπαλλήλων, με απώτερο σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση ρόλων και αρμοδιοτήτων προς όφελος λίγων και εκλεκτών.
Απέναντι στη διαμόρφωση ενός νέου πελατειακού κράτους και την προώθηση ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, το ΔΣ της ΕΝΑΠ-ΕΣΔΔΑ υπερασπίζεται σταθερά τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εγγυώνται και προστατεύουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας κοινωνικά αναγκαίων αγαθών.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουμε στην πάγια θέση μας για άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αναβάθμισης και ενίσχυσης του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών, καθώς και αξιοκρατικής επιλογής και αξιοποίησης σε θέσεις ευθύνης τόσο των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ όσο και του υψηλής κατάρτισης στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με βασικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Για την πληρέστερη κάλυψη όλων των περιπτώσεων, προτείνεται η τροποποίηση του Άρθρου 13, παρ. 6, περ. β) ως εξής:
β) Σε περίπτωση που ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή όργανα ή λειτουργοί φορέων του Δημοσίου, με τη λήξη της θητείας τους επανέρχονται είτε στο φορέα οργανικής θέσης είτε στο φορέα απόσπασης, που κατείχαν πριν από τον διορισμό τους.
Από τι φαίνεται «λεφτά υπάρχουν» αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Νέες θέσεις υποδιοικητών με ολόκληρα γραφεία υποστήριξης, μόνο και μόνο για περισσότερη γραφειοκρατία. Επίσης θα τοποθετηθούν άτομα εκτός του Οργανισμού (με τί κριτήρια άραγε?) να κάνουν τους Γενικούς Διευθυντές, αγνοώντας βασικά τα πάντα, όσον αφορά τις λεπτομέρειες των λειτουργιών.
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργθεί στα κέντρα και ιδιαίτερα στο ΚΕΦΟΔΕ είναι τεράστια. Η συγκέντρωση όλων των υπαλλήλων της Αττικής σε ένα κτίριο δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Οι μισοί εκ των υπαλλήλων δουλέυουν πολύ λιγότερο από ότι δούλευαν στις ΔΟΥ και οι πολίτες αγανακτούν. Αυτό δεν πρόκειτε να αλλάξει όσα μέτρα και αν λάβετε. Να δωθούν περισσότερες εργασίες στις ΥΦΕ και αυτές να παραμείνουν με αυξημένες αρμοδιότητες. Αρκετά με την κεντροποίηση των πάντων. Σκεφτείτε τράπεζες χωρίς κατά τόπους καταστήματα με πρόσβαση μόνο μέσω του internet…Από την στιγμή που μικρύνατε τα σχήματα και δημιουργήσατε τις ΥΦΕ, οφέιλετε να τις διατηρήσετε και να τις κάνετε πραγματικά λειτουργικές και συμπληρωματικές ως προς τα κέντρα (όχι απλά υποστηρικτικές). Και επιτέλους αναπληρώστε σε κάποιο βαθμό και αυτούς που βγαίνουν στην σύνταξη!!!
Με την απόφαση 511/2024 του ΣτΕ, έγινε δεκτό ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ., πρέπει, κατ’ αρχήν, να πληρούνται με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους, δεν αποκλείεται, όμως, και η πλήρωσή τους, εξαιρετικώς, με υπαλλήλους επί θητεία. Η παρέκκλιση, πάντως, αυτή από τον κανόνα της στελεχώσεως των οργανικών θέσεων με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους είναι ανεκτή συνταγματικώς μόνον εάν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως.
Τι κίνητρα και προοπτικές καριέρας δίνονται στους μονίμους δημοσίους υπαλλήλους όταν οι μισές και πλέον θέσεις των Γενικών Διευθυντών της ΑΑΔΕ διατίθενται και σε ιδιώτες;
Η διάταξη απαξιώνει ευθέως την σταδιοδρομία των μονίμων υπαλλήλων στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση αντί να τους παρακινεί για να ανελιχθούν στη βάση των αρχών της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
—————————————-
Προτείνεται τρία από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να αποτελούν την Επιτροπή Ελέγχου της Αρχής σύμφωνα με τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου.
Ήδη εξάλλου στα υφιστάμενα μέλη του ΣΔ περιλαμβάνονται μέλη ΔΕΠ, καθηγητές, και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, και με ειδικές γνώσεις κι εμπειρία που απαιτεί η σχετική νομοθεσία.
Το υφιστάμενο καθεστώς όπου τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου προέρχονται από άλλους φορείς του δημοσίου τομέα (που κατέχουν τουλάχιστον θέση Διευθυντή) δεν συνάδει με το ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν στην συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή λαμβάνοντας υπόψη την φύση της αποστολής της. Δηλαδή, π.χ., πώς είναι δυνατόν ένας Διευθυντής μιας οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας να παρακολουθεί τις εργασίες της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων της Αρχής;
Οι διατάξεις, επομένως, που αφορούν στη σύσταση, συγκρότηση, κριτήρια/προσόντα και διαδικασία εσωτερικής επιλογής μελών, καθώς και στις αρμοδιότητες και λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου της ΑΑΔΕ θα πρέπει να ενσωματωθούν αυθεντικά στον ν.4389/2016, κάτι που ενισχύει την ανεξαρτησία τόσο της Αρχής όσο του εσωτερικού ελέγχου αυτής.
Αυξάνονται περισσότερο οι ήδη αυξημένες εξουσίες του Διοικητή. Οι Υποδιοικητές δεν φαίνεται να έχουν ευρύ θεματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, στον Υποδιοικητή που θα είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των νομικών υπηρεσιών, πέρα από τη Διεύθυνση Νομικής Υποστήριξης και το Αυτοτελές Γραφείο Νομικής Υποστήριξης Συλλογικών Οργάνων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Τεχνικών (ΓΔΟΤΥ) ποια άλλη Υπηρεσία της ΑΑΔΕ σχετίζεται με θεματικό του αντικείμενο; Σχετικά με τον Υποδιοικητή που θα είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των λειτουργιών της Αρχής είναι ασαφές ποιο θα είναι το θεματικό του αντικείμενο. Η μόνη Υπηρεσία που είναι αρμόδια για οργανωτικά θέματα είναι η Διεύθυνση Οργάνωσης. Πόση διασταλτική ερμηνεία να δώσουμε στον όρο «οργάνωση των λειτουργιών», ώστε να υπαχθεί σε αυτόν κάποια άλλη Υπηρεσία;
Άλλωστε από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 4389/2016, όπως τροποποιούνται, καταδεικνύεται ότι ο Διοικητής θα διατηρεί αποφασιστική αρμοδιότητα για όλα τα θεματικά αντικείμενα, καθώς μόνο ο ίδιος θα δύναται να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στους Προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων της Αρχής, ακόμη και αυτών που έχουν ορισθεί ότι υπάγονται στους Υποδιοικητές. Εξάλλου, αναφέρεται ότι στους Υποδιοικητές αναθέτει την εξουσία τελικής υπογραφής, γεγονός που υπονοεί ότι θα υπογράφουν, με εντολή του, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 2690/1999.
Η διάταξη που επιτρέπει την επιλογή ιδιωτών σε θέσεις Προϊσταμένων εκτός από απαράδεκτη είναι και ασαφής, ως προς τις θέσεις που μπορούν να καλυφθούν. Αφενός αναφέρεται ότι μπορούν να ορισθούν οργανικές μονάδες που λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Διεύθυνσης, ήτοι Διευθύνσεις που υπάγονται απευθείας στον Διοικητή και αφετέρου ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή οργανικές μονάδες με αντικείμενο τον έλεγχο, τη βεβαίωση και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων ήτοι Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Υπηρεσίες που υπάγονται σε Γενικές Διευθύνσεις και όχι απευθείας στον Διοικητή.
Επίσης, δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα ασκεί πειθαρχική δίωξη για τους Υποδιοικητές (σχετ. η παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4389/2016, η οποία δεν τροποποιείται).
Στο Άρθρο 72 «Συστήματα υπηρεσιακής εξέλιξης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 28 ν. 4389/2016», να διατυπωθεί ρητά στο τέλος του εδαφίου β της παρ. 2 του άρθρου 28 ότι :
«Δεν απαιτείται γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση και κατάταξη σε βαθμό νέων Θέσεων Εργασίας της Αρχής με τα ανωτέρω κριτήρια».
Η ΑΑΔΕ όπως και οι άλλες ανεξάρτητες αρχές έχουν παραγίνει ανεξάρτητες. Μάλλον τείνουν να είναι αυθαίρετες. Ο Διοικητής τους θα πρέπει να εκλέγεται από τους πολίτες από τη στιγμή που έχει τόσες αρμοδιότητες αντί να τον ορίζουν και πάλι τα κόμματα μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων.
Απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα έχει δυνατότητα να παραμείνει επί 13 χρόνια ο ίδιος.
Είναι σαφές ότι ακόμα και αν κρίνεται ως επιτυχήμενος για τις αλλαγές που έφερε στην νεοσύστατη αρχή, δεν μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να είναι χωρίς αλλαγή στην ηγεσία της.
Οι διατάξεις όπως τροποποιουνται καταδεικνυουν ότι δεν θα έχει πλέον κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το Συμβούλιο Διοίκησης (κάτι που συνέβαινε ήδη τα τελευταία χρόνια αφού το Συμβούλιο απλώς επικυρωνε τις αποφάσεις της Διοίκησης), ενώ και οι Υποδιοικητες θα έχουν τις αρμοδιότητες που ο Διοικητής θα αποφασίσει.
Τέλος, η διάταξη που επιτρέπει την επιλογή ιδιωτών σε Θέσεις Διευθυντών είναι ασαφής ως προς ποιες θέσεις μπορούν να καλυφθούν από την διαδικασία αυτή. Ο Υπουργός στην συνέντευξη τύπου είχε αναφερθεί στην Διεύθυνση Επικοινωνίας και σε Θέσεις Διευθυντών σχετικούς με την πληροφορική. Με την προτεινόμενη διάταξη προκύπτει ότι ένα πλήθος θέσεων μπορούν να υπαχθουν στην περίπτωση αυτή όπως της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης , της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και των θέσεων Διευθυντών που υπάγονται σε αυτές. Θέσεις υψηλής Βαρύτητας που μέχρι σήμερα στελεχωνονταν από Δημόσιους υπαλλήλους καριέρας με βαθιά γνώση των αντικειμένων.
Δηλαδή από τους 10 χιλιάδες υπαλλήλους της ΑΑΔΕ δεν μπορούν να βρεθούν 20-30 ικανά άτομα να στελεχώσουν θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών;
Αυτοί που επιλέχθηκαν και υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις σήμερα, δηλαδή, αξιολογούνται κάτω από τη βάση… Μάλιστα…
Όλα τα παλτά του ιδιωτικού τομέα θα μαζευτούν πάλι στο δημόσιο να πάρουν χαρτζιλίκι και να ντιλαρουν. Κλέφτες να γίνουν;
Η διοίκηση αυξάνει κατακόρυφα τις αποδοχές της, ενώ για τους εργαζόμενους που τραβάνε το κουπί απολύτως τίποτα.
δεν μπορώ να καταλάβω τι θελει τους ιδιωτές για προσληψη σε θεσεις προισταμενων οταν εχει στελεχη 10.000 και πλεον με τυπικα και ουσιαστικά προσοντα.
ακομα και ετσι να ειναι να τα βαζει μεσω ΑΣΕΠ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΣΕΠ και οι ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ προσλαμβανονται με επιλογη….χωρις διαδικασίες ΑΣΕΠ…
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ;
Δεν θελω να πιστευω οτι το τεστ και τα μορια του ΑΣΕΠ δυσκολευουν καποιον/ους
Αναφορικά με τη θητεία Προϊσταμένων στην ΑΑΔΕ βλ. Άρθρο 27, οι υπάλληλοι του κλάδου Πληροφορικής που κατά κύριο λόγο εδράζονται στη Γενική Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ουσιαστικά διεκδικούν τις συγκεκριμένες Θέσεις Ευθύνης αφού στις υπόλοιπες Υπηρεσίες αποκλείονται, όταν οι Θέσεις αυτές προορίζονται για υπαλλήλους άλλων, πολυπληθέστερων κλάδων (πχ Εφοριακών).
Επιπλέον, όσοι από τους τελευταίους ανήκουν στην κατηγορία ΤΕ, για εκείνους προβλέπεται η ανάληψη Θέσης Ευθύνης επιπέδου έστω ΥΔ/νσης στις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες της Αρχής, γεγονός από το οποίο οι αντίστοιχοι της Πληροφορικής και εδώ αποκλείονται (μολονότι στα Υπουργεία απ’ όπου μεταφέρθηκαν στην Αρχή, οι εκεί συνάδελφοί τους συμμετέχουν στις κρίσεις επιπέδου Γεν. Δ/νσης).
Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους του κλάδου Πληροφορικής καθώς επωμίζονται το φορτίο του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται και τυγχάνουν εκτίμησης που έχει εκφρασθεί δημόσια πολλές φορές, εντούτοις όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι και παράλληλα στερούνται των δυνατοτήτων εξέλιξης που οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους διαθέτουν σε όλο το φάσμα των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
Γιατι δεν προκηρυσσετε τη θεση Διοικητων κ τις θεσεις υποδιοικητων μεσω ΑΣΕΠ να δουμε τα προσοντα τους?
Να δουμε τι θα γραψουν στο τεστ δεξιοτητων?
Στην ΑΑΔΕ υπαρχει το οξυμωρο οι υπαλληλοι να χουν περισσοετρα τυπικα κ ουσιαστικα προσοντα απο προισταμενους κ Διοικουντες….
Επισης το ροτασιον που ευαγγελιζεται η ΑΑΔΕ ισχυει μονο για τους ελεγκτες οχι για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ?
ΓΙΑΤΙ? ΘΕΟΣΤΑΛΤΗ ΕΙΝΑΙ η την εκλεγει ο λαος;
ΕΛΕΟΣ
Η δυνατότητα που εχει ο Διοικητής με ειδική αιτιολογία να τοποθετει όποιον ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ θελει παρακάμπτοντας τα γνωμοδοτικα συμβούλια και τα μορια των υποψηφιων πρεπει να καταργηθεί.
Τα συμβουλια πρεπει να χουν αποφασιστικη εξουσια κ οχι γνωμοδοτικη παρουσια.
Αυτα εδω, δεν συμβαινουν ούτε στην Ουγκάντα.
Επίσης πρεπει να καταργηθεί η προβλεψη οποιος παρει κατω απο τη βαση στις συνεντευξεις επιλογης προισταμενων να μην εντασσεται στους πινακες επιλογής.
Bravo
Αφού τόσες επιπλέον εξουσίες παρέχονται στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ας του αφαιρεθεί μία, που είναι και δείκτης της ικανοποίησης των εργαζομένων. Ας καταργηθεί η περ. α της παρ.7 του άρθρου 25 του Ν.4389/16: «Αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων της Αρχής στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ή άλλη δημόσια υπηρεσία κάθε μορφής ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. α΄ και β΄βαθμού, καθώς και αποσπάσεις σε πολιτικά γραφεία της Κυβέρνησης, τη Βουλή, μέλη του Κοινοβουλίου και τα Κόμματα, διενεργούνται με κοινή απόφαση του Διοικητή της Αρχής και του κατά περίπτωση αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, κατόπιν γνώμης του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Αρχής, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης. Το προσωπικό της Αρχής, που δύναται να είναι αποσπασμένο, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνόλου των οργανικών θέσεων της Αρχής.»