1. Το άρθρο 10 του ν. 3492/2006 (ΦΕΚ Α΄210) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.)
1. Συνιστάται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.) Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.) η οποία συγκροτείται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων ως Πρόεδρο, τους Προϊσταμένους των τριών (3) Διευθύνσεων της Γ.Δ.Δ.Ε. (άρθρο 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου), τον Προϊστάμενο της 26ης Δ/νσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής των Δημοσιονομικών Διατάξεων και δύο (2) εμπειρογνώμονες από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ελέγχου δαπανών και συστημάτων διαχείρισης, ως και δύο (2) αναπληρωματικούς αυτών ιδίων ιδιοτήτων και προσόντων.
Όταν η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β και γ της επομένης παραγράφου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, της οποίας η έκθεση προσβάλλεται ή αμφισβητείται, αναπληρώνει ένας εκ των αναπληρωματικών εμπειρογνωμόνων του εδαφίου α’ της παραγράφου αυτής.
2. Η Ε.Σ.ΕΛ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Πρόταση για έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας των Δ/νσεων του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου της Γ.Δ.Δ.Ε., του Κανονισμού Διενέργειας των Eλέγχων και Ερευνών και του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιονομικών Ελεγκτών, οι οποίοι εγκρίνονται και τίθενται σε ισχύ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
β) Εξέταση αντιρρήσεων, που υποβάλλονται από τους ελεγχόμενους φορείς ή τα αναφερόμενα στην παρ.2 του άρθρου 16 του παρόντος νόμου πρόσωπα κατά της έκθεσης ελέγχου.
γ) Επίλυση διαφωνίας του αρμόδιου οργάνου της Γ.Δ.Δ.Ε. που εκδίδει την κατά την παρ. 2 του άρθρου 17 του παρόντος απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης ή την πράξη καταλογισμού με τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου.
δ) Παρακολούθηση της προόδου των ελέγχων.
ε) Αξιολόγηση του ελεγκτικού έργου.
στ) Έγκριση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ζ) Έγκριση της προβλεπόμενης από την παρ.1 του άρθρου 22 του παρόντος νόμου έκθεσης
η) Εισήγηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων στις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου.
θ) Εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.
ι) Μέριμνα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτικών οργάνων.
ια) Παρακολούθηση και αξιολόγηση των ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης και των λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων που είναι επιζήμιες για τα οικονομικά συμφέροντα των φορέων και εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη άσκηση αυτών.
ιβ) Αξιολόγηση της αναγκαιότητας διενέργειας των έκτακτων ελέγχων της παρ.1, του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, πλην αυτών που διενεργούνται κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις που αφορούν τους εν λόγω έκτακτους ελέγχους δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την ανέλεγκτη κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ. Ανασύρονται δε και εξετάζονται μόνο μετά από εντολή του Υπουργού Οικονομικών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται ο Πρόεδρος, τα μέλη και οι γραμματείς της Επιτροπής με τους αναπληρωτές τους και η διαδικασία αναπλήρωσης και ρυθμίζονται θέματα γραμματειακής υποστήριξης και λειτουργίας της. Η συμμετοχή στην Επιτροπή του Προέδρου, των μελών, των εισηγητών και των γραμματέων είναι υποχρεωτική και χωρίς αποζημίωση.
4. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί πρόσωπα από την Ελλάδα ή την αλλοδαπή για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο της Γ.Δ.Δ.Ε. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται η αποζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης των ανωτέρων προσώπων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».
2. Όπου στον ν. 3492/2006 αναφέρεται η Επιτροπή Αντιρρήσεων (ΕΠ.ΑΝ.) και Επιτροπή Εποπτείας (ΕΠ.ΕΠ.), νοείται εφ’ εξής η Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.).
3. Το άρθρο 11 του ν. 3492/2006 καταργείται.
4. Το άρθρο 12 του ν. 3492/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 12
Σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων.
2. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους φορείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τα Υπουργεία ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και έχουν προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000.) ευρώ και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων, με την επιφύλαξη των περί εσωτερικού ελέγχου διατάξεων του ν. 3429/2005.
3. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Στους φορείς, που δεν συνιστάται μονάδα εσωτερικού ελέγχου, τις αρμοδιότητες αυτής ασκεί η μονάδα εσωτερικού ελέγχου του εποπτεύοντος φορέα.
4. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από το προσωπικό που υπηρετεί, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων και νέες προσλήψεις.
5. Στις μονάδες εσωτερικού ελέγχου των φορέων περιέρχονται επιπλέον οι εξής αρμοδιότητες:
α) τακτικού ελέγχου των παγίων προκαταβολών που έχουν συσταθεί στον φορέα,
β) οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων που υπάγονται στο φορέα,
γ) διενέργειας ένορκης διοικητικής εξέτασης σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης, πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η απώλεια αυτή έχει λάβει χώρα στην αρμόδια υπηρεσία ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2362/1995( Α΄247 ),
δ) έρευνας της ύπαρξης αντικειμενικής αδυναμίας απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 2362/1995, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3871/2010 (Α΄ 141),
6. Μέχρι τη σύσταση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου της παρ. 1, οι αρμοδιότητες της προηγουμένης παραγράφου εξακολουθούν να ασκούνται από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών ή τη Γ.Δ.Δ.Ε., μετά τη μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων σε αυτή.
7. Η Γ.Δ.Δ.Ε. διαμορφώνει πρότυπα και μεθοδολογίες συστημάτων διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου των Υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπών φορέων. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου οφείλουν να υλοποιούν πλήρως τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα ανωτέρω πρότυπα και να ενημερώνουν τη Γ.Δ.Δ.Ε .σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων τους. Οι Διευθύνσεις του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου, εφ’ όσον διαπιστώσουν ότι απαιτούνται βελτιώσεις των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των φορέων της αρμοδιότητάς τους, προτείνουν στην Ε.Σ.ΕΛ. τη λήψη σχετικών μέτρων.»
5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3492/2006 προστίθεται η φράση:
«με την επιφύλαξη της περ. ιβ) της παρ. 2 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου».
6. α. Ο τίτλος του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως εξής: «Αντιρρήσεις φορέων».
β. Οι παρ. 1 και 2 του ίδιου άρθρου καταργούνται και οι παρ. 3 έως 9 αναριθμούνται αναλόγως.
7. Στο τέλος της παρ.4 του άρθρου 24 του ν. 3492/2006 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις ελέγχου που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων της Γ.Δ.Δ.Ε.».
8. Στη Γ.Δ.Δ.Ε. συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νομικού Συμβούλου, το οποίο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες γι’ αυτό διατάξεις. Το γραφείο στελεχώνεται από Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Γ.Λ.Κ., με παράλληλα καθήκοντα, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων αυτού και έχει τις αρμοδιότητες της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 3086/2002. Ο Νομικός Σύμβουλος συμμετέχει στην Ε.Σ.ΕΛ. με συμβουλευτική γνώμη επί των θεμάτων αρμοδιότητάς της.
ΝΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΩΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Προτείνω την κατάργηση σχεδόν ΟΛΩΝ των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα
και την αντικατάστασή τους με ιδιώτες, έστω και με χρονικό ορίζοντα 5-10 έτη. Για παράδειγμα μία εφορία μπορεί να λειτουργεί με τα μισά άτομα και να αποδίδει στο δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα.
Επίσης την επιδότηση απευθείας των πολιτών στην αγορά υπηρεσιών υγείας ή εκπαίδευσης κλπ με την χρήση κουπονιών, έτσι ώστε τα νοσοκομεία και τα σχολεία να πληρώνονται από το κράτος ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών, των παιδιών κλπ. Με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστούν οι πάντες να οργανωθούν, να δουλεύουν και να περιοριστούν οι σπατάλες του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή αν σε ένα σχολείο κάθε παιδί επιδοτείται με 1000 ευρώ τον χρόνο, ένα σχολείο με 100 παιδιά θα παίρνει 100.000 ευρώ τον χρόνο που θα καλύπτει τα πάντα (μισθοδοσία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαριότητα κ.λ.π.).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Το 2004,προερχομενος απο 30-ετη καριερα τον Ιδιωτικο Τομεα,με σπουδες Master’s Marketing,ανελαβα Διοικητης μεγαλου Κρατικου Θεραπευτηριου στην περιφερεια,με ετησιο προυπολογισμο-εκτος Μισθοδοσιας-30 εκ Ευρω.
Εφηρμοσα δικης μου εμπνευσεως μηχανισμο ελεγχου δαπανων:
Καθε Εντολη δαπανης ειχε την υπογραφη αυτου που τον αφορουσε και την εισηγειτο και δικη μου υπογραφη που σημαινε οτι την ειχα διασταυρωσει προσωπικα μαζι του.Οταν η δαπανη υλοποιειτο και ερχοτανε Τιμολογιο του Προμηθευτη και πριν εκδοθει το σχετικο Ενταλμα που θα αποστελλετο στον Επιτροπο-λογω Δημοσιου-για τελικη εγκριση,περνουσε παλι απο μενα για το τελικο cross check -δηλαδη τι ζητουσαμε,τι ειχε συμφωνηθει και τι μας παραδιδει..
Προυποθεσεις για να επιτυχει το συστημα…
1) Να εχεις μερακι και αγαπη γιαυτο που κανεις και να πιστευεις οτι μονο ετσι θα προσφερεις χρησιμες υπηρεσιες.
2)Να βαζεις κανονες που να τους αποδεχονται -ακομη και να τους φοβουνται -οι ενδιαφερομενοι.
3)Να εφαρμοζεις συστηματικα και αδιαλλειπτα τους κανονες.
4)Το follow up και το feed back ειναι οι «χρυσοι κανονες» του management γενικως.
Και πολλα αλλα…αλλα πανω απ’ολα θελει μερακι η δουλεια…
Πιστεύω πως πέρα από την βολική δαιμονοποίηση των υπαλλήλων του δημοσίου πρέπει να αναγνωριστούν οι αιτίες του κακού χωρίς ιδεοληψίες και στεγανά. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει είναιη κωδικοποίηση και απλούστευση των χιλιάδων νόμων, εγκυκλίων, διαταγμάτων κλπ. Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να λειτουργήσει μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα νομολογίας που έχει δημιουργηθεί ειδικά μάλιστα αν οι διοικητικές δομές η έλειψη αξιολόγησης και η σιγουριά που προσφέρει η μονιμότητα τον ωθούν στον ωχαδερφισμό και την αδιαφορία.
Θα πρέπει κάποτε να αρχίσει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (ηλεκτρονική διακίνηση αλληλογραφίας, βάσεις δεδομένων, ψηφιοποίηση αρχείων, κλπ.).
Πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να αντιληφθεί τον στόχο της εργασίας του. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δουλειά του είναι είναι να έχει τελικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να αξιολογούνται οι πάντες σε ετήσια βάση.
Πρέπει να αξιολογούνται οι λειτουργικές μονάδες του Δημοσίου και οι ΔΕΚΟ ανάλογα με το έργο που παράγεται (π.χ. κύκλος εργασιών), την αποτελεσματικότητα έναντι γνωστών στόχων, την εξειδίκευση των στελεχών, την ευθύνη που επωμίζονται τα στελέχη και οι εργαζόμενοι έναντι του νόμου, τις ειδικές συνθήκες εργασίας αν υπάρχουν και να διαμορφωθούν τα μισθολόγια ανάλογα. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σε έναι εργασιακόο περιβάλον από την ισοπέδωση. Χάνεται κάθε έννοια αξιοκρατίας τόσο μεταξύ των εργαζομένων σε έναν οποιοδήποτε φορέα όσο και μεταξύ φορέων με ανόμοιες δραστηριότητες. Η ισοπέδωση που επιχειρείται με το ενιαίο μισθολόγιο αδιακρίτως είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα γίνει.
Πιστεύω πως πέρα από την βολική δαιμονοποίηση των υπαλλήλων του δημοσίου πρέπει να αναγνωριστούν οι αιτίες του κακού χωρίς ιδεοληψίες και στεγανά. Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει είναιη κωδικοποίηση και απλούστευση των χιλιάδων νόμων, εγκυκλίων, διαταγμάτων κλπ. Είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να λειτουργήσει μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα νομολογίας που έχει δημιουργηθεί ειδικά μάλιστα αν οι διοικητικές δομές η έλειψη αξιολόγησης και η σιγουριά που προσφέρει η μονιμότητα τον ωθούν στον ωχαδερφισμό και την αδιαφορία.
Θα πρέπει κάποτε να αρχίσει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (ηλεκτρονική διακίνηση αλληλογραφίας, βάσεις δεδομένων, ψηφιοποίηση αρχείων, κλπ.).
Πρέπει ο κάθε εργαζόμενος να αντιληφθεί τον στόχο της εργασίας του. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δουλειά του είναι είναι να έχει τελικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να αξιολογούνται οι πάντες σε ετήσια βάση.
Πρέπει να αξιολογούνται οι λειτουργικές μονάδες του Δημοσίου και οι ΔΕΚΟ ανάλογα με το έργο που παράγεται (κύκλος εργασιών
Μείωση Δημοσίου τομέα χωρίς να υπάρχει αίσθημα αδικίας.Να εξεταστούν τα προσκομισθέντα πτυχία όλων των δημοσίων υπαλλήλων όσον αφορά την γνησιότητα τους και αν αποδεικνύεται πως είναι πλαστά να απομακρύνονται άμεσα από το δημόσιο και να οφείλουν αναδρομικά όλα τα χρήματα που έλαβαν ως επίδομα ανύπαρκτων πτυχίων.Η διαστάυρωση με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ξενόγλωσσα Πανεπιστήμια (π.χ για Lower ή Proficiency) θεωρώ πως είναι εφικτή.
ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ.ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΗΔΗ ΥΑΠΑΡΧΟΝΤΑ.
ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΩΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ. ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΕΤΕ.
1) Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε παραλαβές προμηθειών-έργων και σε αποσύρσεις – καταστροφές εξοπλισμού. Ο έλεγχος να είναι τυχαίος αλλά σαφώς ορισμένος (όπως γίνεται με το ελεγχόταν οικοδομικών αδειών).
2) Ψηφιακή καταγραφή και φωτογράφιση του ανενεργού εξοπλισμού (επίπλων, μηχανημάτων) που βρίσκεται σε κρατικούς οργανισμούς που έκλεισαν και σε αποθήκες. Διαθεσιμότητα του εξοπλισμού αυτού σε υπηρεσίες που τον χρειάζονται. Υποχρέωση των οργανισμών να ανατρέχουν στο ψηφιακό αρχείο και αιτιολόγηση της απόρριψης του υπάρχοντος εξοπλισμού πριν από οποιαδήποτε προμήθεια. Πλήρης αποκοπή από ενοικιαζόμενους χώρους (π.χ. μονάδα ευρυζωνικού δικτύου σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα υπηρεσίας που μετακόμισε) για λόγους ασφάλειας του εξοπλισμού και οικονομίας.
3) Έλεγχος της ορθής χρήσης αναλώσιμων και της χρήσης αυτών μόνο για υπηρεσιακούς λόγους.
4) Ορισμός κόστους παροχής φωτοαντιγράφων (ή/και πρωτοτύπων για να μην υπάρχουν παραθυράκια) ανά μέγεθος χαρτιού και ποιότητα παραδοτέου. Ο τρόπος πληρωμής να μην αναγκάζει τον πολίτη να πηγαινοέρχεται από γραφείο σε γραφείο. Δυνατότητα του πολίτη να παραλαμβάνει τα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή μέσω email χωρίς κόστος.
5) Υποχρέωση διακίνησης των υπό ΑΔΑ εγγράφων μόνο ψηφιακά.
6) Μόνο ψηφιακά σεμινάρια ΙΝΕΠ για εξοικονόμηση εξόδων και για ενδεχόμενα έσοδα από την ενοικίαση των ιδιόκτητων χώρων. Τα ψηφιακά σεμινάρια να ισχύσουν για όλους: υπαλλήλους, προϊσταμένους, εντός ή εκτός έδρας των σεμιναρίων.
7) Σαφής αιτιολόγηση του σκοπού της εκτός έδρας κίνησης κάθε υπαλλήλου χωριστά στην απόφαση που αναρτάται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κατάργηση αμοιβών εκτός έδρας, εκτός αν απαιτείται διανυκτέρευση. Συνυπολογισμός του κόστους ζωής του κράτους υποδοχής (μόνο για μείωση των εκτός έδρας αμοιβών).
8) Είτε απαλλαγή του ΟΓΑ από τις αμοιβές των δημοτικών υπαλλήλων για δουλειά που γίνεται εντός ωραρίου εργασίας, είτε καλύτερα απασχόληση ανέργων με το ίδιο κόστος για τον ΟΓΑ.
9) Κατάργηση όλων των αμοιβών των πολιτικών – υπαλλήλων μελών των επιτροπών.
10) Μείωση του μισθού δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνονται και για άλλη απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ως πολιτικοί ή ως σύμβουλοι) τουλάχιστον κατά το 50% των επιπλέον απολαβών τους.
Η περιστολή των Δημοσίων Δαπανών και η ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων,κακά τα ψέματα, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ(νομοθετική-εκτελεστική-και δικαστική).Μέσα από νεους Οργανισμούς και νέους κανόνες δεοντολογίας η διοίκηση θα βρεί τον δρόμο της ξανά.Το άπλωμα του Κράτους θα περιορισθεί και ο κάθε υπάλληλος θα μπορεί αξιοκρατικά ,να εκπληρώνει και προς τους πολίτες και προς τον εργοδότη (Δημόσιο) τις υποχρεώσεις του. Θεωρώ κορυφαία Προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την διοικητική μεταρρύθμιση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Χώρας. Μέσα εκεί, εντάσσονται και οι προτάσεις του ΚΩΣΤΑ 50 και του Σάγου Αθανάσιου τέως Γεν.Δ/ντού ,στην παρούσα διαβούλευση,τις οποίες καιθεωρώ ενδιαφέρουσες, εντασσόμενες σε τροποποίηση του δημοσιουπαλληλικού Κώδικα και των Οργανισμών των Υπουργείων κατά ΤΟΜΕΙΣ. Ας μπέι λοιπόν ο στόχος , μέσα στο 2013 να ΕΠΑΝΙΔΡΥΘΕΙ το Κράτος και να οργανωθεί ηλεκτρονικά. Μέσα στην Επανίδρυση του Κράτους, Ο ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ , ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Π.Χ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΕΥΜΕΝΗ ,ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, και πολλές αρμοδιότητες θα περιέλθουν όσον αφορά το διοικητικό μέρος της Διοίκησης , ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡ> ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!.
Γιατί κατ’ ανάγκην καινούργιοι νόμοι? Περιστολή των δαπανών ακόμη και μέσα από τη διαδικασία ελέγχου:αποστολή δικαιολογητικών δαπάνης στις ΥΔΕ σημαίνει συγκρότηση δύο φακέλων (για αποστολή και αρχείο). Από την αγορά ενός μολυβιού έως και ενός αυτοκινήτου το πάχος του φακέλου είναι το ίδιο. Χαρτιά, μελάνια, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά, εργατοώρες, δωμάτια αποθήκευσης, μεταγενέστερη έρευνα από 10λεπτο έως μάταιη. Και όταν κάτι έκανες στραβά, ο έλεγχος θυμάται να σε ειδοποιήσει κοντά στο τέλος του έτους -συνήθως δεν υπάρχει χρόνος για να αντιδράσεις- και σου επιστρέφει άνω-κάτω φάκελο με κόκκινες μολυβιές που δηλώνουν την κυριαρχία του ελεγκτή. Γιατί σπαταλιόμαστε έτσι? Μήν κάνετε νόμους επί νόμων. Ελέγξτε τους εαυτούς σας, μόνοι σας, χωρίς ακροατές και δείτε πόσο κοστίζει το κάθε λεπτό της μέρας σας σε λεφτά και ψυχή. Το τελευταιο τρίτο ενός αιώνα που σας παρακολουθώ δεν αλλάξατε τίποτα, με τόσους νόμους…
Όσοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και εάν δημιουργηθούν απο την υπάρχουσα ύλη θα επιδεινώσουν την κατάσταση μας .
Αυτο που θα πρέπει αρχικά να φροντίσουμε νομίζω ότι θα πρέπει να ειναι το σύστημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης .
Στην χώρα αυτή υπαρχουν χιλιάδες εκατ. Νόμοι που όμως δεν εφαρμόζονται ποτέ! Και εάν παρελπιδα καποιος εφαρμοστεί αποφέρει διαφορετικές συνέπειες για κάθε κατηγορία Πολίτη .
Ναι καλα διαβάσατε : Κατηγορία Πολίτη !!!!
Ειλκρινα πιστεύω οτι μας δουλευετε.
Πρωτη φορά εκλεχτηκατε στο κοινοβουλιο?
Οι διευθυντες και μανδαρινοι των υπουργειων που συγγραφουν και συντασουν τους νομους ειναι για πρωτη φορα σ αυτες τις θεσεις? Τοσα χρονια τωρα δεν αισθανθηκατε ποτε την αναγκη να κανετε οικομια και τωρα κοπτεσθε ολοι μαζύ? Αφου ξεσκισατε τη χωρα και τη βιαζατε ολα αυτα τα χρονια με τους μισθούς τις αμοιβες των συμβουλιων, των επιτροπων, τις μιζες τη διαφθορα την αδιαφορία, τωρα ερχεστε με τον νομο αυτο και 3 αρθρα να πειτε το προφανες αλλα παλι κομενο ραμενο στα μετρα σας για να ευνοησετε τους ημετερους.
Δεστε τι λει το αρθρο2
οταν ολη η ελλαδα εχει μείωση εισοδηματων κατα μεσο ορο τουλαχιστο 40% εσεις προτεινετε να μειωσετε τα μισθωματα το πολυ 25%
Δεδομενου οτι τα κτιρια που νοικιαζετε εχουν μισθωματα πολυ μεγαλυτερα του μεσου ορου της αγορας ειναι λογικο να υπαρχει μονο τοση μειωση?
Υπαρχουν τοσα κτιρια του δημοσιου αδεια και εσεις επιμενετε να τα αφηνετε σε αχρηστεια και να καταρεουν, επικαλουμενοι οτι μπορει να φανταστει ο ανθρωπινος νους και νοικιαζετε απο τους δικους σας ανθρωπους τα κτιρια που στεγαετε τις δημοσιες υπηρεσιες.
Στην οδο Μπραντουνα και Φραγκων υπηρχε κτιριο του ΙΚΑ
σε καλη κατασταση και ιδιαιτερης κατασκευης το οποιο γκρεμισε το ΙΚΑ πριν απο τις εκλογες του 2009 για να μην υπαρχει κτιριο και να αναγκαζεται το Ικα η οποιαδηποτε αλλη δημοσια υπηρεσια να νοικιασει απο ιδιωτη.
Κανεις δεν λογοδοτησε ουτε θα λογοδοτησει γιατι γκρεμιστηκε ενα κτιριο που πηρε 2 μηνες να γκρεμιστει.
Ουτε εσεις θα λογοδοτησετε για το περιεργο αρθρο 2.
Το δε αρθρο 1 που συστεινει το (Ε.Σ.ΕΛ.) διακρινετε απο αοριστεια ως προς τις γενικολογες αρμοδοιοτητες.
Σε οσους ειναι στοιχειωδως υποψιασμενοι φαινεται οτι ο πραγματικος ρολος της (Ε.Σ.ΕΛ.) ειναι η νομιμοποιηση ανομιων.
αν πραγματικα ειχατε την προθεση να μεισετε τα λετουργικα εξοδα τοης δημοσιας διοικησης θα ειχατε φερει ενα νομο για να καταργησετε οχι να αντιμετωπισετε τη γραφειοκρατια
Και εφ οσον οι μανδαρινοι τησ δημοσιας διοικησης εχετε αποδειχθει μεχρι σημερα ανεπαρκεις και ανικανοι, αν σας διεκρινε ευθυξια και ντροπη θα ειχατε μεταφρασει εναν νομο ενα συστημα απο καποιο γειτονικο η μακρινο κρατος που τα εχει καταφερει στον τομεα αυτο καλυτερα απο μας.
Αλλα ολοι μας εχουμε πλεον τη βεβαιοτητα οτι το καλυτερο για σας ειναι το μπαχαλο, το φαυλο και το διεφθαρμενο οπως λειτουργει σημερα εδω στην Ελλαδα μετα απο τοσο επιπονες προσπαθειες που εχετε καταβαλει οι πολιτικοι μαζυ με την διοικηση και το προσωπικο τησ Ελληνιης `δημοσιας Διοικησης.
Λυπάμαι. Ακόμα και τώρα, συστήνονται επιτροπές, ομάδες εργασίας, υπεύθυνοι συντονιστές και άλλα γραφειοκρατικά. Ενα ενιαίο σύστημα ERP με λογιστική διαχείριση των εσόδων και των δαπανών, και με μοναδικό τρόπο πληρωμής την ηλεκτρονική διαδικασία μέσω τράπεζας θα έλυνε τον προληπτικό και τον κατασταλτικό έλεγχο και θα έβγαζε και στατιστικά, forecasting και άλλα στοιχεία. Αλλη μια κυβέρνηση, αντί να πάρει το ταχύπλοο να πάει από τη μια ακτή στην άλλη, προτιμάει να κολυμπάει, να κάνει κανό, ή να προσπαθεί να φτιάξει σχεδίες. Κρίμα. Καμία Ελπίδα ουσιαστικής αλλαγής.
Αντί να γίνονται προτάσεις όπως του
10 Αυγούστου 2012, 07:31 | Δημήτρης Φίλιππας
που το μόνο που δείχνουν είναι εμπάθεια προς συναδέρφους και όχι περιορισμό των δημοσιοικονομικών εξόδων.
Οι μηχανικοί αυτήν την στιγμή στο δημόσιο ουσιαστικά νπροσφέρουν «δωρεάν» τις υπηρεσίες στους έχοντας ευθύνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν μια μεγάλη μερίδα διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες τους οδηγούν αρκετά συχνά υπόλογους στις δικαστικές αίθουσες.
Εάν πρέπει να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση των εκτός έδρας μετακινήσεων αυτό είναι ο έλεγχος των μετακινήσεων βάση του αντικειμένου των υπαλλήλων, υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που κάνουν εκτός έδρας ενώ σαν αντικείμενο έχουν πρωτόκολλο.
Εάν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας και σοβαρά για περιορισμό των δημοσιοικονομικών εξόδων αλλά και ταυτόχρονα να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κατά την γνώμη μου η συγχώνευση υπηρεσιών γιατί με τον περιορισμό των προσλήψεων ουσιαστικά πολλοί συνάδερφοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.
Στο πνεύμα της εξυγιάνσεως των οικονομικών, προτείνω την κατωτέρω προσθήκη:
«1. Το άρθρο 10 του ν. 3492/2006 (ΦΕΚ Α΄210) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.)
1. Συνιστάται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.) Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.) η οποία συγκροτείται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων ως Πρόεδρο, τους Προϊσταμένους των τριών (3) Διευθύνσεων της Γ.Δ.Δ.Ε. (άρθρο 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου), τον Προϊστάμενο της 26ης Δ/νσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής των Δημοσιονομικών Διατάξεων και δύο (2) εμπειρογνώμονες από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ελέγχου δαπανών και συστημάτων διαχείρισης, ως και δύο (2) αναπληρωματικούς αυτών ιδίων ιδιοτήτων και προσόντων. Επειδή η συμμετοχή των ανωτέρω Προϊσταμένων εντάσσεται στα πλαίσια των συνήθων καθηκόντων τους, η συμμετοχή τους στην ΕΣΕΛ δεν θα συνεπάγεται την καταβολή κανενός ειδικού επιδόματος, αποζημιώσεως, ή εξόδων παραστάσεως υπέρ των συμμετεχόντων ή των αναπληρωτών τους.
Όταν η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β και γ της επομένης παραγράφου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, της οποίας η έκθεση προσβάλλεται ή αμφισβητείται, αναπληρώνει ένας εκ των αναπληρωματικών εμπειρογνωμόνων του εδαφίου α’ της παραγράφου αυτής…»
Βεβαίως, το σημαντικότερο θα ήταν να διεξάγονται έλεγχοι από τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους και να επιδοθούμε σε διενέργεια ελέγχων και όχι στη σύσταση νέων Επιτροπών.
Ευχαριστώ.
Αναστάσιος Κ.Λ. Παπαγγέλου
Πολιτικός Επιστήμων – Δικηγόρος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του δημοσίου
οι νέου τύπου ταυτότητες να αντικαταστήσουν κάθε ζήτηση για πιστοποιητικά,βεβαιώσεις κλπ
Ο μοναδικός αριθμός να είναι αρκετός για να πιστοποιεί τα στοιχεία του κατόχου
Να περιέχεται ο ΑΜΚΑ και να μην χρειάζονται βιβλιάρια υγείας
H ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ,ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΕΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ,ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΕΔΩ.
Απλά εφαρμόστε την Δημοκρατία
Η βουλή Νομοθετεί
η κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους.
Όταν ένα υπουργείο (μέλος της κυβέρνησης) θέλει να ψηφίσει νόμο για να κάνει μια δουλειά, κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
Ο εσωτερικός έλεγχος της κυβέρνησης είναι ζήτημα κανονισμού λειτουργίας και όχι νόμου.
Θεσμικά θα πρέπει να δώσετε το δικαίωμα ελέγχου στην αντιπολίτευση, αν πράγματι θέλετε να κάνετε έλεγχο, διαφορετικά απλά ψάχνετε μια ωραία δικαιολογία για να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.
Η εκάστοτε αντιπολίτευση μπορεί να οργανωθεί (ανέξοδα για το κράτος) και να εκτελεί ελέγχους, όπου νομίζει ότι γίνεται σπατάλη. Όμορφα και απλά.
Περιστολή δαπανών και σωστός έλεγχος γίνεται
όταν ο ελεγχόμενος είναι διαφορετικός από τον ελεγκτή.
Δεν υπάρχει περίπτωση μεκροπρόθεσμα ο ελεκτής να ελέγχει κάποιον σωστά και διεξοδικά, όταν γνωρίζει ότι εν δυνάμει αύριο αυτός θα είναι ελεγχόμενος από αυτόν που ελέγχει. Θα γίνει πάλι Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Το βαρεθήκαμε αυτό το έργο.
Εδώ και 2 χρόνια, την ώρα που ο κόσμος πεινάει πραγματικά, δεν είναι δυνατόν να «διατάσσει» το Υπουργείο Παιδείας ότι όλες οι συνδέσεις των σχολείων με το διαδίκτυο θα γίνονται μέσω του ΟΤΕ (πάροχος). Και για ποιο λόγο κα. Διαμαντοπούλου , θα πρέπει ο πολίτης να πληρώνει τουλάχιστον 35-36 ευρώ πάγιο το δίμηνο στον ιδιώτη ΟΤΕ, χωρίς να έχει απεριόριστες κλήσεις σε εθνικά σταθερά; Αν γινόταν δημόσιος διαγωνισμός για τα χιλιάδες σχολεία, θα εξοικονομούσαμε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι άλλοι πάροχοι (forthnet, wind, vodafone, cyta κλπ.) δε σας κάνουν; Οι μήπως οι γερμανοί του ΟΤΕ, έχουν καλύτερο λάδι… Το «σύξευξις» που συνδέει δωρεάν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που είναι;;;
Πρόταση:
Εξίσωση των εκτός έδρας εξόδων μετακινήσεως των μηχανικών – υπομηχανικών του Δημοσίου με αυτά των λοιπών ειδικοτήτων Δημοσίων Υπαλλήλων, ένα μέτρο που εκτός του ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου θα εξοικονομήσει και ένα σημαντικό ποσό από το δημόσιο προϋπολογισμό.
Αιτιολογία (σε όσους φαίνεται παράξενο):
1 Οι διατάξεις του ν. 2685/1999 (ΦΕΚ Α’ 35), προβλέπουν αναλυτικά τους όρους και τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι δαπάνες των υπαλλήλων που με οποιαδήποτε ιδιότητα μετακινούνται εκτός έδρας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της χώρας με εντολή των οργάνων του δημοσίου, των ΟΤΑ όλων των βαθμών και των ν.π.δ.δ. Ειδικότερα, οι αποφάσεις ή εντολές μετακίνησης εκδίδονται από το αρμόδιο κάθε φορά όργανο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του οικείου φορέα (άρθρο 3 παρ. 1 και 2). Μεταξύ των δαπανών που αναγνωρίζονται, περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης, τα έξοδα διανυκτέρευσης, και η ημερήσια αποζημίωση των μετακινουμένων (άρθρο 1 παρ. 2). Οι κατ’ ιδίαν όροι, υπό τους οποίους οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται, προσδιορίζονται περαιτέρω από τις διατάξεις των άρθρων 6, 8 και 9 του ίδιου νόμου.
2. Συγκεκριμένα, τα έξοδα μετακίνησης περιλαμβάνουν το αντίτιμο των εισιτηρίων των συγκοινωνιακών μέσων που χρησιμοποιούν οι μετακινούμενοι για την μετάβαση τους εκτός της έδρας τους (άρθρο 6 παρ. 1). Εξ άλλου, η δαπάνη διανυκτέρευσης, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η καταβολή της, αφορά το κόστος παραμονής σε κάθε τύπο ξενοδοχειακής μονάδας και προσδιορίζεται ανά κατηγορία υπαλλήλων (άρθρο 8 παρ. 1, 2 και 3). Πρέπει να σημειωθεί ότι, για τις ανάγκες εφαρμογής του, ο ν. 2685/1999 διαχωρίζει τους υπαλλήλους, αναλόγως προς την ιδιότητα και τον βαθμό που κατέχουν σε τέσσερις κατηγορίες (άρθρο 4), επιφυλάσσοντας, κατά περίπτωση, σε κάθε μια από αυτές διαφορετική μεταχείριση. Η πλειοψηφία των υπαλλήλων κατατάσσεται στην τέταρτη κατηγορία, για την οποία η δαπάνη διανυκτέρευσης προσδιορίζεται στα 35 Ευρώ, ενώ προβλέπεται προσαύξηση του ποσού αυτού κατά 20% στην διάρκεια των θερινών μηνών. Παράλληλα, με την ίδια διάταξη παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να αναπροσαρμόζει με απόφαση του το ύψος της ως άνω δαπάνης. Τέλος, ως ημερήσια αποζημίωση ορίζεται το ποσόν που καταβάλλεται στον μετακινούμενο για την κάλυψη εκτάκτων εξόδων, τα οποία προκαλούνται λόγω της μετακίνησης και παραμονής του εκτός της έδρας της υπηρεσίας (άρθρο 9). Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται στα 30 Ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή τον βαθμό του μετακινουμένου, προβλέπεται δε η δυνατότητα αναπροσαρμογής της με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
3. Από τις ανωτέρω διατάξεις, σαφώς προκύπτει ότι τα παραπάνω ποσά καταβάλλονται στους μετακινούμενους υπαλλήλους για την κάλυψη των δαπανών της μετακίνησης τους, δηλαδή δεν παρέχονται ως οικονομικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης από αυτούς εργασίας οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το παραπάνω παραβιάζει την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Σ.). Τέτοια αδικαιολόγητη διαφοροποίηση φαίνεται να υφίσταται μεταξύ των υπαλλήλων που υπάγονται στον σχολιαζόμενο νόμο και των μηχανικών-υπομηχανικών που υπηρετούν στο Δημόσιο και τελούν από πλευράς ιδιότητας και βαθμού υπό τις αυτές συνθήκες με τους πρώτους. Πράγματι, η δαπάνη διανυκτέρευσης αυτών ανέρχεται όπως ορίζει η ΚΥΑ με αριθμ. 2/52971/0022/31-8-2007 (ΦΕΚ Β’ 1781) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, και τροποποιήθηκε με την Αριθμ. 2/33481/0022/27-4-2011 (ΦΕΚ Β’ 1069) στα 64€, η ημερήσια αποζημίωση στα 56€, και η αυθημερόν μετακίνηση στα 56€ ενώ για όλους τους άλλους τα αντίστοιχα ποσά είναι (35€, 30€ και 9,78€) Εν τούτοις, οι υπάλληλοι με τον αυτό βαθμό και ιδιότητα, όταν μετακινούνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το αντίτιμο της διανυκτέρευσης τους καθώς και τα έκτακτα έξοδα που προκαλεί η μετακίνηση τους. Και τούτο ανεξαρτήτως των ειδικότερων καθηκόντων κάθε κατηγορίας υπαλλήλου. Κατά συνέπεια, η πρόβλεψη πολλαπλάσιων σχετικών ποσών για τη μία από τις δύο αυτές κατηγορίες δεν συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια και η παρέκκλιση αυτή δεν φαίνεται να δικαιολογείται από κανένα λόγο δημοσίου συμφέροντος. Αντίθετα, η σχετική ρύθμιση αποτελεί χαριστικό μέτρο υπέρ μιας ομάδας υπαλλήλων, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο ευνοείται.
Δεν νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι νομοσχέδια και επιπλέον νόμους και επιτροπές. Ακόμα και το μανάβη της γειτονιάς να βάλεις, αφού τον ενημερώσεις για τη λειτουργία μιας Υπηρεσίας, θα σου συντάξει πολύ εύκολα το «λογικό διάγραμμα» ενός δημοσιονομικού ελέγχου. Επειδή λοιπόν η διοικητική πυραμίδα δεν θέλει να περιστείλει τις δαπάνες, συντάσσει νόμους στα πλαίσια υποκριτικού ενδιαφέροντος.
Άρθρο 1
Από την στιγμή που δημιουργούνται Ομάδες Εσωτερικού Ελέγχου από υπαλλήλους της ίδιας της Υπηρεσίας, δεν θα ήταν λογικό αυτές οι Ομάδες να έχουν και ευθύνη απέναντι στο νόμο για τους ελέγχους που διεξάγουν. Τους επιβάλλονται τα πρότυπα με τα οποία θα διεξάγουν τους ελέγχους, αλλά δεν αναφέρονται οι ευθύνες τους απέναντι στο νόμο εφόσον δεν λειτουργούν ως οφείλουν. Επιπλέον, ποιος ελέγχει αυτές τις Ομάδες και με ποιο τρόπο, για την πληρότητα και την ορθότητα των έργων που τους ανατίθενται???
Άρθρο 2
Γίνεται προσπάθεια να επιβάλλουμε στους ιδιοκτήτες το αντίτιμο του μισθώματος? Με αυτό τον τρόπο πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η ελύθερη αγορά? Μήπως θα πρέπει να εκπονηθεί σχεδιασμός ανά Υπουργείο για την μεταφορά Υπηρεσιών σε ένα ή μικρότερο αριθμό κτιρίων βάσει διαγωνισμού για μακροχρόνια μίσθωση? Εάν δε οι ιδιοκτήτες είναι άλλα πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τότε πρόκειται για εκμετάλλευση όχι περικοπή δαπανών. Αν αυτό είναι το Κράτος που οραματίζεσθε τότε αρμενίζουμε στραβά δεν είναι στραβός ο γυαλός. Αυτό που απαιτείται πρωτίστως είναι σχέδιο συνολικό και στην συνέχεια εξειδικευμένο που να υλοποιείται με συγκεκριμένα βήματα και όχι αποκλειστικά η εξέταση των αριθμών. Ευχαριστώ.
ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΑΜΕΙΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΓΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΑΜΥΝΑ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΣΤΟ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ).
ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΜΠΝΕΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ,ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,Η ΚΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ,ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,Η ΚΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΣΤΙΒΑΡΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.
ΜΗΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ! ΒΓΑΛΤΕ ΠΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ!!!! ΠΕΙΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΛΙΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ… ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΥΣ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΑΞΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!!!
Η επιτροπές ελέγχου θα πρέπει να λειτουργούν με θητείες και χωρίς δικαίωμα διορισμού για δεύτερη φορά.
Επίσης για να είναι ανεξάρτητοι να μην είναι υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου.
Μια ριζοσπαστική λύση θα ήτανε στα πλαίσια της αποκέντρωσης η περιφεριακές δομές να ελέγχουν τα κεντρικά όργανα. (έλεγχος απο κατω προς τα πάνω). Πχ φορέις που εδρέυουν στον Έβρο να ελέγχουν αντίστοιχα τμήματα των Αθηνών.
Για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και της κλοπής του Δημοσίου προτείνω τα εξής:
Περιορισμό των Βουλευτών στους 200.
Περιορισμό των ειδικών συμβούλων- συνεργατών Υπουργών και όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων σε 1 ή 2.
Καράρηγηση των αντιδημάρχων.
Κατάργηση όλων των δωρεάν παρεχομένων δημοτικών συγκοινωνιών.
Επιβολή εξοντωτικών ποινών στους φοροκλέπτες και παρανομούντας επιχειρηματίες.
Περιορισμό των εισαγωμένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ στο ήμισυ.
Επιβολή διδάκτρων στους σπουδαστες ΑΕΙ-ΤΕΙ με εισοδηματικά κριτήρια.
Ανώτερο επίπεδο συνολικών ετήσιων αποδοχών κυβερνητικών αξιωματούχων και Βουλευτών τα 50.000 ευρώ. _
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΝΟΙΚΙΑΖΜΕΝΑ! ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ!! ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ!! ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Πρόταση για εξοικονόμηση πόρων για το Υπουργειο Παιδείας
Σε πολλα ΠΥΣΔΕ της Ελλάδας παρατηρούνται ελλείψεις σε μαθηματικούς, φυσικούς/χημικους, καθότι υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις-συνταξιοδοτησεις και λίγοι νέοι διορισμοί.
Παράλληλα στα ίδια ΠΥΣΔΕ υπάρχουν πολλοί πλεονάζοντες Πληροφορικοί.
Όταν είχε συσταθεί ο κλάδος της πληροφορικής στα σχολεια οι περισσότεροι απο τους πρωτοδιοριστους ήταν μαθηματικοί ή φυσικοί με μεταπτυχιακό σε ηλεκτρονικα κυκλώματα ή κάτι παρόμοιο.
Το Υπουργειο ή τα κατά τόπους ΠΥΣΔΕ μπορούν να διαθέσουν τους καθηγητες πληροφορικης που το βασικό τους πτυχίο είναι μαθηματικών ή φυσικής στις αντίστοιχες θέσεις που ειναι κενες και οι ήδη πλεονάζοντες πληροφορικοί να διατεθούν για το μάθημα της πληροφορικής.
Έτσι θα μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά χωρίς τη διάθεση νεων πόρων.
Βαγγελατου Μανταλενα, εκπαιδευτικός
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΤΟΛΕΣ ΟΥΣΙΑΣ ,ΠΙΑΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-ΟΤΑ ….κλπ).ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΔΙΚΑΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ .ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ .ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΘΑΛΛΑΣΣΑ (ΕΦΘΑΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 700 ΕΥΡΩ).
ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΩΣΤΑ ΟΧΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ . ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!
ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΜΑΙ:
ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΚΟΛΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΤΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΣΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ.ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ασφαλώς, ο κ. Υπουργός, περιμένοντας τη σειρά του, έχει εκπαιδευτεί λίαν καλώς κι έχει διαβάσει πολλά ανάλογα κείμενα προκατόχων του, που προεξαγγέλλουν τη σωτηρία των ‘δημόσιων οικονομικών’ με τεκμηρίωση αλλεπάλληλων παραπομπών, με δημιουργία επιτροπών και μονάδων ελέγχου και με πρότυπα και μεθοδολογίες και άλλα ‘αποτελεσματικότατα’ μέτρα, προκειμένου να φτάσαμε αισίως σ’ αυτά που προεκλογικά μας υποσχέθηκαν, δηλαδή σ’ αυτά που λέγονται και δεν γίνονται και σ’ αυτά που γίνονται και δεν λέγονται.
Αυτό σημαίνει: περιστολή ‘δημόσιων’ δαπανών και συνέχιση των ‘κρατικών’ δαπανών, δηλαδή περιστολή των δαπανών για τον Δήμο (= για τους πολίτες) και συνέχιση των δαπανών γι’αυτούς που αποτελούν το ‘κράτος’ (= την εξουσία), δηλαδή του παμφάγου κομματισμού και του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού!
Ω, της πονηρίας! Το ‘κράτος-τέρας’ θα το πληρώσουν πάλι οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Τι μεγαλύτερο κακό μπορεί να μας κάνει μια Γερμανίδα κι ένας Γερμανός, όταν εδώ μας κυβερνούν πάλι όσοι μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι;
Όμως, τελευταία ό,τι κάνουν, μας το κάνουν με ‘δημόσια διαβούλευση’. Νομίζουν ότι έτσι αποκτούν ένα ακόμη ‘δημοκρατικό’ επιχείρημα για όσα (οι εντολείς και οι εντολοδόχοι) έχουν προαποφασίσει.
Όλα μπορούν να γίνουν με Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α και Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η.
Όλα αν θέλουν οι πολιτικοί μας μπορούν να τα κάνουν.
Παράδειγμα με τους μισθούς.
Μπορούν να καθορίσουν τον μισθό του πρώτου πολίτη της χώρα και από εκεί και κάτω ο κάθε πολίτης να παίρνει μισθό υποδιαίρεση του μισθού του πρώτου πολίτη.
Ή να καθαρισθεί ο Μισθός του τελευταίου πολίτη και από εκεί και πάνω, όλοι οι πολίτες να παίρνουν το πολλαπλάσιο του κατώτερου μισθού μέχρι και τον πρώτο πολίτη της χώρας.
Τα κριτήρια και τα προσόντα μπορούν να κωδικοποιηθούν και σύμφωνα με αυτό ο κάθε υπάλληλος μπορεί να έχει τα προσόντα που θα προσληφθεί αλλά θα πληρώνεται σύμφωνα με την θέση που καλείται να επανδρώσει.
Πιστεύω ότι είναι η ώρα να κωδικοποιηθούν όλες οι θέσεις των υπαλλήλων από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Οι τοποθετήσεις μεταθέσεις αποσπάσεις να γίνονται απευθείας από την αρχή που έχει την ευθύνη επάνδρωσης των υπηρεσιών, των Μονάδων κλπ. Έτσι παράδειγμα στην ΑΛΦΑ υπηρεσία ο πρώτος υπάλληλος θα έχει τον κωδικό Α0001 τα προσόντα του θα είναι τα προβλεπόμενα για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατίθεται και θα φτάνουμε στον τελευταίο της υπηρεσίας πχ Α1987 και για αυτόν θα καθορίζονται τα προσόντα που απαιτούνται για την θέση του.
Δεν θα πρέπει να υπάρχει υπάλληλος ή εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα που να μην ανήκει σε κάποιο κωδικό. Έτσι πολλοί υπάλληλοι λόγω των προσόντων θα ανήκουν σε πάρα πολλούς κωδικούς διότι θα μπορούν να ανταποκριθούν και να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες θέσεις.
Με τον παρακάτω τρόπο θα γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τους υπαλλήλους που χρειαζόμαστε για επάνδρωση των θέσεων, τα προσόντα που έχουν όλοι οι υπάλληλοι, ποιοί μπορούν να επανδρώσουν και άλλες θέσεις. Τέλος ένας φορέας θα έχει την όλη ευθύνη επάνδρωσης των υπηρεσιών σύμφωνα με τις απαιτήσεις των που έχουν καθορισθεί.
Τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους ειδικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν τα κόμματα για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή για την οποία εξελέγησαν από τον Ελληνικό Λαό, θα πρέπει να γίνει ανάλογη κωδικοποίηση με τα απαιτούμενα προσόντα. Να επιλέγονται από το προσωπικό του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Η διαφορά είναι ότι με τη λήξη της θητείας του κόμματος όλοι επανέρχονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Οι του δημοσίου τομέα επιστρέφοντες θα καταλάβουν θέσεις στο δημόσιο τομέα ανάλογα με τα προσόντα τους και τους κωδικούς που μπορούν να επανδρώσουν.
Τέλος καθορίζοντας τον κατώτερο μισθό μένει να καθορισθούν ΜΟΝΟ οι επιπλέον απολαβές των ειδικών κατηγοριών. Στον κωδικό του προσωπικού που ανήκει σε ειδική κατηγορία θα προβλέπονται αποδοχές μεγαλυτέρου ποσοστού από κάποιο άλλο που έχει τα ίδια προσόντα και δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία.
Πρέπει να σταματήσει αυτό που συμβαίνει μέχρι και σήμερα άλλοι να παίρνουν μικροαυξήσεις και άλλοι να έχουν ελάττωση του μισθού τους.
Για άλλους το σύνταγμα και οι νόμοι να εφαρμόζονται και για τους περισσοτέρους να εφαρμόζεται ο νόμος των περικοπών.
Οι Επιτροπές που θα δημιουργούνται θα επανδρώνονται και θα λειτουργούν όπως αναφέρεται παραπάνω για όλες τις υπηρεσίες.
Τι να τις κάνω τις επιτροπές έλεγχου και άλλες όταν δεν γνωρίζω ποιούς να επιλέξω ώστε να έχω τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση και ιδίως να εφαρμόσει Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α και Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η.
Οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων έχουν καταργηθεί από το Σεπτέμβρη 2010. Στον νομό Ρεθύμνου εξακολουθούν να πληρώνονται οι εκπ/κοί. Ο επίτροπος στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου το γνωρίζει ή κάνει πως το αγνοεί ; Τελικά υπάρχει έλεγχος; Ξέρουν τί κωδικούς πληρώνουν ή μόνον χαρτιά υπογράφουν;
Γιατί δεν μειώνετε τον αριθμό των βουλευτών;
1. Ο δημοσιονομικός έλεγχος ν’ ανατίθεται κατά περίπτωση και σε εξειδικευμένες ελεγτικές εταιρίες με διεθνή διαγωνισμό.
2. Σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που έχει συμμετοχή το δημόσιο, να είναι υποχρεωτική η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου η οποία θα αναφέρει περιοδικά όχι στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων, αλλά σε ειδική Υπηρεσία Εσωτερικού ελέγχου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Οι Δήμοι να υλοποιήσουν υποχρεωτικά το θεσμό του Συνήγορου του Δημότη και της Επιχείρησης (άρθρο 71 του Καλλικράτη).
Να συγκροτηθεί επίσης στους Δήμους Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τον έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών και επιχειρήσεων των Δήμων.
Μια πτυχή των δημοσίων δαπανών που πρέπει κάποτε να ερευνηθεί είναι το κόστος της δασοπυρόσβεσης, μετά την ανάληψή της αποκλειστικά από το Π.Σ..
Σχετική είναι η ερώτηση του τότε Βουλευτή και πρώην Υπουργού Μάκη Βορίδη: ΠΗΓΗ: http://www.voridis.gr/?q=node/96
» «…………
Υποβλήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙ… την Τρί, 13/05/2008 – 00:00.
1………..
2.Ποια ποσά διατίθεντο για την δασοπυρόσβεση επί Δασικής Υπηρεσίας (μέχρι το 1997) ετησίως και ποια μετά την εφαρμογή του νόμου (1998 και εντεύθεν);»
3.Ποιά απάντηση δόθηκε;
Ο κ. Κουβέλης σε ομιλία του στη Βουλή ανέφερε ότι έφτασαν τα πεντακόσια (500) εκατομμύρια Ευρώ (πρακτικά της Βουλής της 29/8/2006). Για την πρόληψη διατέθηκαν στη Δ.Υ. κάτι λιγότερα από δέκα (10) εκατομμύρια.
Σημειωτέον ότι το 1997 για πρόληψη και καταστολή μαζί οι πιστώσεις κυμάνθηκαν στα 40 εκ. ευρώ (13,5 δισ. δραχμές – Απολογισμός Γενικής Δ/νσης Δασών).
Το 2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου πολλοί δήλωσαν ότι πρέπει να επανεξετασθεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης, οι δηλώσεις όμως έμειναν μόνο στα χαρτιά…
Είναι γνωστό ότι με το Ν. 3861/2010 (ΦΕΚ Α’ 112) θεσπίστηκε η υποχρέωση ανάρτησης πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο (Πρόγραμμα Διαύγεια) με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας της κρατικής δράσης.
Στις υποχρεωτικά αναρτώμενες πράξεις, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες, δεδομένου ότι μέσω της ευρύτατης δημοσιότητας που εξασφαλίζει το διαδίκτυο, επιτυγχάνεται αυξημένη διαφάνεια των δαπανών και ενισχύεται κατ’ αποτέλεσμα η υπευθυνότητα, η ευθύνη και η λογοδοσία των οργάνων του δημοσίου που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Ως εκ τούτου η τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης στο Διαύγεια σύμφωνα με το Ν. 3861/2010 συνδέεται άρρηκτα, άμεσα και ουσιαστικά με τον εσωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται παγίως ως αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου (άρθρο 12 Ν.3492/2006) συνιστώνται σε κάθε Υπουργείο.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Ν. 4057/2012 η παράλειψη ανάρτησης ή η πλημμελής ανάρτηση πράξης κατά παράβαση του Ν. 3861/2010 αποτελεί ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο θεσπίστηκε συντρέχουσα πειθαρχική αρμοδιότητα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις που οι Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, οποιουδήποτε Υπουργείου, διαπιστώνουν κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους περιπτώσεις παράλειψης ανάρτησης ή πλημμελούς ανάρτησης πράξεων δαπανών, θα πρέπει να γνωστοποιούν τα πορίσματά τους στην Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Έργου που έχει συγκροτηθεί στο ΥΔιΜΗΔ, προκειμένου να τίθεται υπόψιν του αρμόδιου πειθαρχικού προϊσταμένου (Υπουργού ΔιΜΗΔ).
Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Έργου για το Πρόγραμμα Δι@ύγεια
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο δημόσιο τομέα και στην παροχή υπηρεσιών. Παρ΄ότι η χώρα διαθέτει τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της και σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες όπου υπάρχει μηχανογράφηση , η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στη χώρα είναι επονείδιστη! Προτείνω την ύπαρξη επιτροπών αξιολόγησης ανά τομέα δημοσίων υπαλλήλων , στην οποία επιτροπή θα έχουν γνωμοδοτική εξουσία και ιδιώτες το επάγγελμα των οποίων συσχετίζεται με τον κάθε τομέα : π.χ. ιδιώτες μηχανικοί στην Πολεοδομία, λογιστές και συμβολαιογράφοι στην Έφορία και έτσι ο κάθε υπάλληλος θα έχει το αίσθημα ελέγχου και ευθύνης διότι αυτό είναι που απουσιάζει από την πλειονότητα των δ.υ. Φερειπείν δεν θα τολμούσαν να απαιτήσουν να μην πηγαίνουμε δηλώσεις φόρου μεταβίβασης (εκ των οποίων το κράτος εισπράττει άμεσα έσοδα) διότι ο ένας και μοναδικός αρμόδιος υπάλληλος έχει πολυήμερη άδεια και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινό . Αυτά τα βιώνουμε οι επαγγελματίες σε καθημερινή βάση στις εργασίες μας και αγανακτούμε . Επίσης είναι απαραίτητη η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο πολίτης άμεσα με τον υπάλληλο και έτσι να υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς : η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης και η καταβολή του φόρου μέσω e banking από το συμβολαιογράφο. Επιπλέον , έλεος με τα συνεχή νομοθετήματα των υπουργείων , αυτός ο ορυμαγδός ακατανόητων, δυσλειτουργικών και …. ανεφάρμοστων διατάξεων νόμου πρέπει να σταματήσει . Πλαφόν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εκάστου υπουργείου : μέχρι …. (τόσα) νομοσχέδια κάθε έτος προκειμένου να είναι πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι οι ενασχολούμενοι σε κάθε υπουργείο ! Αυτό το φαινόμενο πρώτα ένας κουτσός νόμος και πίσω 10-12 εγκύκλιοι που τον τροποποιούν, τον διορθώνουν και εν κατακλείδι τον καταργούν κιόλας μερικές φορές πρέπει να τελειώσει γιατί συνεπάγεται τεράστια ανασφάλεια για τον επενδυτή και για τον πολίτη ….
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Πραγματικά ενιαίο μισθολόγιο σημαίνει κατάργηση όλων των επιδομάτων και οργάνωση κλίμακος μισθού με πρώτο μισθό αυτόν του προέδρου της δημοκρατίας και αναλογικά των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων.Κάτι παρόμοιο υπάρχει στη Σλοβενία με 54 κλίμακες αν δεν κάνω λάθος.Ετσι δεν θα υπάρχουν αδικίες του τύπου υπάλληλος ΔΕΗ να παίρνει περισσότερα από γιατρό,και όταν γίνονται μειώσεις αυτές να είναι ενιαίες π.χ 12% για όλους!!Τα επιδόματα αναπηρίας,πολυτέκνων κτλ να δίνονται μόνο σε μη δημόσιους υπαλλήλους και με εισοδηματικά κριτήρια.
ΣΥΝΤΑΞΗ
Να ορισθούν κλίμακες για τις συντάξεις.Κάθε υπάλληλος να διαλέγει τη κλίμακα που επιθυμεί και να γίνονται οι ανάλογες κρατήσεις.¨Ετσι όλοι θα ξέρουν τί σύνταξη θα πάρουν και η σύνταξη θα βγαίνει αυτόματα.Το εφ’απαξ πρέπει να καταργηθεί.Για αυτούς που έχουν δώσει εισφορές να γίνει ενσωμάτωση στη σύνταξη.
ΤΑΜΕΙΑ
1)Ταμείο μισθωτών.Οι κρατήσεις γίνονται από τους μισθούς και τα χρήματα τα δια χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος
2)Ταμειο μη μισθωτών.Οι πληρωμές γίνται μέσω τραπέζης με σήμα που κολλάς στο βιβλιάριο.Αν κάποιος δεν πληρώσει περνά ως χρέος στην εφορία.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Αναπροσαρμογή του συστήματος.Κλίμακες περίθαλψης όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και με όριο δαπάνης.Φυσικά να υπάρχει πρόνοια για τους άπορους και άνεργους.
Κατάργηση του κλειστού νοσηλείου.Χρέωση όπως στα ιδιωτικά νοσοκομεία.Τα νοσοκομεία (το κάθε τμήμα του νοσοκομείου)να γίνουν ανεξάρτητα.Να ξοδεύουν απο αυτά που βγάζουν συμπεριλαμβανομένων των μισθών,εφ’όσον υπάρξει σωστή αναπροσαρμογή των χρεώσεων.Κανένας ιδιώτης γιατρός ή κλινική δεν θα είναι συμβεβλημένος με δημόσια ταμεία.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Από ορκωτούς λογιστές κάθε χρόνο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Από ειδικούς δικαστές κάθε χρόνο.
1. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΣΥΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΩΝ ΤΟ ΕΛΚΤΙΚΟ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΑΣΧΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΩΤΗ.
Τα παρακάτω είναι σκέψεις ενός απλού Έλληνα πολίτη που θέλει να ζήσει στην χώρα του, με τα «ωραία» της και τα δύσκολα που ακολουθούν.
Η ερώτηση προς όλους μας είναι η εξής μία: Τι θέλουμε???
Όταν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε, πρέπει πρώτα να καταγράψουμε που είμαστε (με ειλικρίνεια), που θέλουμε να είμαστε σε δέκα χρόνια (με όραμα) και ποια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε (με στρατηγικό σχεδιασμό).
Σκέψεις:
– Το κράτος δεν υπάρχει για το «επιχειρείν», υπάρχει για να παρέχει τα λεγόμενα δημόσια αγαθά. Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, Δημόσια Έργα. Όλα τα άλλα να δοθούν σε ιδιώτες με το Κρατος να ελέγχει (άμεμπτα) και να τιμωρεί (δίκαια).
– Δώστε το δικαίωμα στα νέα παιδιά να γίνουν δημιουργοί του μέλλοντος τους. Υπάρχουν τόσοι φοιτητές με γνωσεις και δεξιότητες (Η/Υ, internet). Χρησιμοποιήστε τους! Είναι «καθαρά πρόσωπα» και δεν έχουν τίποτα να χάσουν ή να κερδίσουν.
Δέν είναι ικανοί να συμμετάσχουν σε ελεγκτικές επιτροπές ή σε ομάδες εργασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης κ.α.??
– Σταδιακός έλεγχος περιουσίας (κινητής & ακίνητης) όλων με πόθεν έσχες. Ξεκινάμε από τα πολλά και πάμε στα λίγα!
– Δεν με ενδιαφέρει ο δημόσιος διασυρμός και η φυλάκιση όσων τα «φάγανε». Θέλω απλά να τα επιστρέψουν, με αποδείξεις όμως. Θέλω να μαθαίνω εμπεριστατωμένα ( κάποιο ΦΕΚ, ΑΔΑ, Εφημερίδα της Κυβέρνησης… ), αυτά που «επιστρέφονται», πως χρησιμοποιούνται και που.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ΘΕΛΟΥΜΕ.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χώρο!
Με εκτίμηση,
Τ.Σ
δεν ειναι δικο μου το παρακατω αλλα παρτε μια…γευση του τι θα μπορουσατε να κανετε λιγο πριν μπει το κεφαλακι σας στη λαιμητομο… «»»Πολίτες που δίνουν τη δική τους «μάχη», κυρίως διαδικτυακά, μέσω του reducecostinparliament.blogspot.gr με στόχο την μείωση του κόστους του πολιτικού μας συστήματος και την διαφάνεια, προτείνουν μέτρα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αρκετά δισεκατομμύρια στο κράτος.
1. Μείωση των συνολικών καθαρών αποδοχών των βουλευτών.
Παρά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, σήμερα ένας βουλευτής από την Αττική λαμβάνει καθαρά ως αποζημίωση και χρηματικές παροχές 7.200$ τον μήνα. Οι βουλευτές επαρχίας λαμβάνουν περισσότερα χρήματα ως παροχή στέγης και γραφείων στην Αθήνα και άρα η μείωση των αποδοχών τους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.
Αν αποδεχθούμε την πρόταση που είχε κάνει ο κ Κρεμαστινός με επιστολή του, η μείωση μπορεί να είναι της τάξης των 3.000$ καθαρά τον μήνα μεσοσταθμικά.
Σε ετήσια βάση 10,8 εκατομμύρια ευρώ.
2. Αμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων.
Πιθανότατα και σε ανθρώπινα πλαίσια να υπάρχουν πρώην βουλευτές ή χήρες και άγαμες θυγατέρες τους που να χρειάζονται πραγματικά τα χρήματα. Κανείς ποτέ όμως δεν έχει εισφέρει για αυτήν την σύνταξη. Εφέτος η δαπάνη για συντάξεις βουλευτών θα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 πιθανόν να ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς αρκετοί βουλευτές συνταξιοδοτήθηκαν στις εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου.
Η άμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων θα εξοικονομούσε 30 εκατομμύρια ευρώ.
3. Κατάργηση της τηλεφωνικής ατέλειας των βουλευτών.
Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει με ελάχιστο κόστος διαχείριση που πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα η τηλεφωνική ατέλεια στους βουλευτές κοστίζει 12.000 ευρώ το χρόνο για τον κάθε ένα. Θεωρούμε εύκολη την μείωση στις 2.000$ και άρα την εξοικονόμηση 3 εκατομμυρίων ευρώ.
4. Κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων με την χρήση leasing.
Αν οι βουλευτές επιμένουν να έχουν κρατικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κάνουν χρήση όσων έχει ήδη το κράτος και εκχωρεί σε άλλους αξιωματούχους.
Η κατάργηση των μισθωμένων βουλευτικών αυτοκινήτων θα εξοικονομήσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
5. Κατάργηση της έννοιας των μετακλητών υπαλλήλων για την βουλή των Ελλήνων.
Οι βουλευτές επιλέγουν τρεις ή τέσσερις βοηθούς από την δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Επιλέγουν όμως τους επιστημονικούς συνεργάτες τους από την ελεύθερη αγορά. Από την ελεύθερη αγορά επιλέγουν μετακλητούς και ο πρόεδρος της βουλής, οι αντιπρόεδροι, τα κόμματα και πολλοί «πρώην» που έχουν αυτό το δικαίωμα. Συνολικά οι μετακλητοί της βουλής μαζί με αυτούς των βουλευτών ξεπερνούν τους 600 εργαζόμενους. Το κόστος τους ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Αν αντικατασταθούν από δημοσίους υπαλλήλους της επιλογής των βουλευτών και των υπολοίπων δικαιούχων θα έχουμε άμεση εξοικονόμηση 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει μετακλητούς υπουργών κλπ. Πιθανόν το ποσό να διπλασιάζεται τότε.
6. Κατάργηση του επιδόματος επιτροπών και θερινών τμημάτων.
Εφέτος για πρώτη φορά δεν λειτουργούν θερινά τμήματα στην βουλή και αυτό είναι σημαντικό. Συνολική κατάργηση του επιδόματος συνιστά εξοικονόμηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
7. Κατάργηση των επιδοτήσεων και παροχών προς το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Βουλής.
Η μίσθωση των χώρων που διαθέτει η βουλή αποφέρει στο Ταμείο 500.000$ ετησίως. Η Βουλή εισφέρει στο Ταμείο, το διπλάσιο των εισφορών που καταβάλουν οι υπάλληλοι που είναι μέτοχοι σε αυτό. Επιπλέον, το Ταμείο εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την ανακύκλωση χαρτιού και πολλά ακόμα. Οι πληροφορίες όμως για το συγκεκριμένο θέμα είναι λίγες και ασαφείς, για τον λόγο αυτό θα υπολογίσουμε εξαιρετικά μετριοπαθώς ότι, καταργώντας επιδοτήσεις και παροχές προς το Ταμείο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 4 εκατομμύρια ευρώ.
8. Οι υπερωρίες των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε βουλευτές και κόμματα να περιοριστούν σε όσες «κάνουν» και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι αποσπασμένοι σε βουλευτές και κόμματα δημόσιοι υπάλληλοι δικαιολογούν 20 ώρες υπερωριών περισσότερες. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 8 εκατομμύρια ευρώ.
9. Ασφάλιση βουλευτών
Εφέτος η βουλή θα δαπανήσει 850.000$ για να έχουν οι βουλευτές ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΕΟΠΥΥ. Το λογικό νομίζουμε θα ήταν να ισχύει ότι για όλους τους ασφαλισμένους’ να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές που τους αναλογούν.
10. Κατάργηση του επιδόματος των αστυνομικών φρουρών της Βουλής των Ελλήνων.
Για κάποιον όχι πολύ σαφή λόγο, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην φρουρά της βουλής λαμβάνουν πέρα από τις παροχές της υπηρεσίας τους, επιπλέον επίδομα από την βουλή.
Εφέτος -χωρίς να είναι σωστά διασταυρωμένο – θα πλησιάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
11. Περαιτέρω μείωση της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.
Για το 2012 τα κόμματα είναι προγραμματισμένο να λάβουν 30 εκατομμύρια ευρώ σαν κρατική χορηγία. Μία ελάχιστη μείωση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν, νομίζουμε, θετική.
Στα παραπάνω μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν άμεση εφαρμογή και απόδοση δεν αναφέρουμε καθόλου μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφέρουν εντυπωσιακή εξοικονόμηση χρημάτων όπως, η κατάργηση του γυμναστηρίου της Βουλής και η χρήση του ιδιόκτητου χώρου που ανήκει στη Βουλή για δημιουργία γραφείων και εκχώρηση τους σε βουλευτές επαρχίας ώστε να μην χρειάζονται επίδομα γραφείου.
Επίσης, δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά σε μείωση του προσωπικού της βουλής με απολύσεις, οι απολύσεις ακόμα και για τους υπαλλήλους της Βουλής που ελέγχονται απόλυτα για τον τρόπο που διορίστηκαν, είναι ένα μεγάλο θέμα.
Παρόλα αυτά αθροίσαμε 82 εκατομμύρια ευρώ σε ισοδύναμα μέτρα χωρίς να προτείνουμε απολύσεις ή δραματικές αλλαγές.
Νομίζουμε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν για άλλη μία φορά οι πολιτικοί μας αγνοήσουν τα του οίκου τους»»». και ειπαμε,λιγο πριν τη λαιμητομο!!!
Συνιστώ να δείτε την ταινία »Life of Bryan» με τους Monty Python, διασκεδαστική και διδακτική ταινία που σε κάποια φάση της ασχολείται και με τη θεσμολαγνεία με σκοπό βέβαια να μην γίνεται τίποτα. Πιστεύετε πραγματικά ότι η προσπάθεια που κάνετε, οι περισσότεροι υγειώς σκεπτόμενοι και οι φιλότιμες προτάσεις σας, ειδικά αυτές που θίγουν το status quo αυτού του »αλήτικου» και διεφθαρμένου Κράτους, ότι θα αναγνωστούν ή θα ληφθούν υπ’ όψη απο τους κρατούντες; Λέτε άραγε να μην γνωρίζουν τί χρειάζεται και τι λείπει; Τότε είναι μάλλον οι πιο άχρηστοι πολίτες αυτού του »καταραμένου» τόπου. Υποθέτω ότι αυτή η »επινοημένη» ταρζανιά του opengov είναι άλλη μια κατ’ επίφαση »δημοκρατική διαδικασία»για να μας ψιλοδουλεύουν και να ροκανίζουν το χρόνο, αφού είναι όλα σχεδόν προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Τα όβολα να πέφτουν και τα δικαιώματα να κατοχυρώνονται. Δεν βλέπετε που δεν πειράζουν τίποτα δικό τους; Διπλο-τριπλοσυντάξεις με μειωμένους χρόνους κατοχύρωσης, παχουλούς μισθούς ευμάρειας, προνόμια κάθε είδους στους ίδιους και τους κολλητούς τους, ακόμα και απαιτήσεις σ΄αυτούς τους καιρούς (βλέπε π.χ. ενδιαφέρον Κρεμαστινού για αύξηση του μισθού των βουλευτών, λες και έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα του λαού που και ο ίδιος είναι βουτηγμένος στην ευθύνη για τη δημιουργία τους και ασχολήθηκε και με το μισθό του, έχοντας απέναντι του τον δημοσιογράφο να βρίσκεται σε φάση »κοίτα ψηλά κι αγνάντευε»…..Τι να πεί κανείς έρημοι πατριώτες μου. Θα μας »σώσουν» κι αυτοί όπως ο »Γιωργάκης» και μετά θα ψάχνουν,έτσι γράφτηκε στον τύπο, να αγοράσουν (άκουσον-άκουσον)μέσα στην καρακρισάρα, κάποια βίλα στο Αιγαίο για να ησυχάσουν και να αναπαράξουν τη φαιά ουσία που ‘ρίξαν στη μάχη της διάσωσής μας. Σαν δε ντρεπόμαστε λέω ‘γω…..
Συνέχεια του προηγούμενου.
τα δικαιολογητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για κατασταλκτικό έλεγχο
ο οποίος,όμως,σπανίως γίνεται.Απλά κάθε χρόνο απαιτούνται μεγαλύτεροι
χώροι για την αποθήκευση των δικαιολογητικών.Έτσι,ούτε γάτα ούτε ζημιά.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές σκέψεις,κατάργηση του ενός εκ των δύο προληπτικών ελέγχων,ή αυτού του Γ.Λ.Κράτους ή του αντίστοιχου του Ε.Σ.
Οι φωνασκίες, που είναι βέβαιον ότι θα ακουσθούν,είναι εκ του πονηρού.
Α.Με την υπόθεση ότι καταργείται ο έλεγχος του Γ.Λ.Κ.και επειδή ο
Υπουργός Οικονομικών είναι,εκ του Συντάγματος,αρμόδιος για τον έλεγχο
των δαπανών του Κράτους,θα πρέπει να συσταθεί Γενική Επιθεώρηση Ελέγχου
Δαπανών(Γ.Ε.Ε.Δ.) με τόσες διευθύνσεις όσες οι περιφέρειες του Κράτους και τόσα τμήματα κάθε διεύθυνσης όσοι και οι νομοί κάθε περιφέρειας.Η αρμοδιότητα της Γ.Ε.Ε.Δ. πρέπει να είναι ο εις βάθος κατασταλκτικός έλεγχος όλων των δαπανών της ελεγχόμενης υπηρεσίας και η εξουσία καταλογισμού των παράνομων δαπανών,αλληλεγγύως και εις ολόκληρον,τόσο στον παρανομήσαντα υπάλληλο,όσο και στους βεβαιώσαντες,την ενέργεια της παράνομης δαπάνης,υπαλλήλους.Επίσης,εάν η πράξη είναι ποινικά κολάσιμη,θα πρέπει η Γ.Ε.Ε.Δ.να έχει την αρμοδιότητα και εξουσία να αποστέλλει τον σχετικό φάκελο στην Εισαγγελική Αρχή για τα περαιτέρω.
Β.Κατάργηση του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην περίπτωση αυτή το Ε.Σ. θα ασκεί μόνο κατασταλκτικό έλεγχο των δαπα
νών και μάλιστα όχι εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος(όπως συνηθίζεται),αλλά εντός έτους από την ημερομηνία πληρωμής της δαπάνης,ώστε οι τυχόν καταλογισμοί παράνομων δαπανών να γίνονται έγκαιρα (και όχι μετά δεκαετία να αποστέλλονται καταλογισμοί στους κληρονόμους των παρανομησάντων).
Σε τέτοια περίπτωση,όλοι οι συμμετέχοντες στην ενέργεια και πληρωμή οποισδήποτε δαπανης,θα λειτουργούν με το σκεπτικό του τυχόν καταλογι- σμού και όχι αν ανακαλυφθεί θα επιστραφεί η δαπάνη αθεώρητη ή για διόρθωση.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πρόταση εκ των ανωτέρω γίνει δεκτή είναι βέβαιον ΄οτι θα υπάρξουν σημαντικότατες οικονομίες κλίμακας τόσο σε
λειτουργικές δαπάνες,’οσο και στον αριθμό των απασχολούμενων υπαλλήλων.
Απορίας άξιο είναι γιατί η Τρόικα δεν απαιτεί κάτι τέτοιο,δεδομένου
ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις Η.Π.Α.,εδώ και πολλές δεκαετίες
με μεγάλη επιτυχία.
Αν πραγματικα υπαρχει η βουληση ,ολα μπορουν να γινουν. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ
ας εφαρμοσουμε ολα οσα υποσχεθηκαμε στους δανειστες μας , και να παμε
τωρα σε πλεονασματικο ,ή εστω χωρις ελλειμα προυπολογισμο.
Ο δημοσιος ελεγκτικος μηχανισμος δεν πειθει……….. ΚΑΛΟ ειναι
να μπουν στον ελεγχο και ιδωτικες εταιρειες.
ΠΑΤΑΞΤΕ την φοροδιαφυγη καιτην διαφθορα. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ο έλεγχος και ταυτόχρονα η μείωση των δαπανών μπορεί με συγκεκριμένους μεθοδικούς τρόπους να πραγματοποιηθει αποτελεσματικά. Προτείνεται η καταχώρηση και ο έλεγχος ηλεκτρονικά μέσω νέου ηλεκτρονικού συστήματος τύπου taxisnet ελέγχου δαπανών δημοσίων φορέων όπου θα πραγματοποιείται μηνιαίαντιπαραβολήτων δαπανώνμε τις αρχικές εγκρίσεις κάθε τομέα. Ταυτόχρονα επιβάλλεται μέσω του εσωτερικού ελέγχου ο έλεγχος της παραγωγικότητας του συνόλου των υπηρεσιώνκαι των επί μέρους τομέων έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογηθούν οι εκάστοτε δαπάνες. Για να επανέλθει το κλίμα ευημερίας κρίνεται απαραίτητος ελεγχος του παραγόμενου έργου από δημόσιους φορείς με τον ίδιό ακριβώς τρόπο όπως στις επιχειρήσεις και σύμπτυξη των διαδικασιών όπως επιβάλλεται από τις εργοδότες στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Επιπρόσθετα υπάρχει πλήθος οικονομολόγων λογιστών και ανθρώπων με αυξημένη οξυδέρκεια και επαγγελματική εμπειρία καθώς και γνώσεις που μπορούν να φανούν χρησιμοι για να βγει η χώρα από την κρίση καθώς και να βοηθήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.
Θα διατυπώσω μια πρόταση στον τομέα της Εκπαίδευσης, στον οποίο έχω κάποια σχετική ειδίκευση αφού υπηρετώ εδώ και μερικά χρόνια.
Αν λοιπόν ένας απλός πολίτης κάνει μια βόλτα στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης του νομού του θα βρει μέσα εκατοντάδες Δασκάλους και Καθηγητές να εργάζονται εκεί. Το ερώτημά μου είναι: τι δουλειά έχει ένας Δάσκαλος ή ένας Καθηγητής σε διοικητικό γραφείο κι όχι σε αίθουσα διδασκαλίας όταν 1. κάθε χρόνο προσλαμβάνονται χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και 2. άλλες τόσες χιλιάδες διοικητικών υπαλλήλων δεν έχουν καν αντικείμενο σε δήμους και δημοτικές ενότητες μετά και τις τελευταίες αναδιατάξεις που έγιναν.
Η λύση απλή!!!
Η εφαρμογή της λύσης???
Με τιμή…