1. Στο τέλος του τελευταίου εδαφίου του σημείου α., της παραγράφου 3, του άρθρου 28, του ν. 4002/2011 (Α 180), η φράση «του άρθρου 5» αντικαθίσταται από τη φράση «του άρθρου 29».
2. Η περίπτωση α, της παραγράφου 3, του άρθρου 29 του ν.4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Οι προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στα οικεία μητρώα των κατασκευαστών και των εισαγωγέων τυχερών παιγνίων και παιγνιομηχανημάτων, όπως και των τεχνικών όλων των παιγνίων και παιγνιομηχανημάτων, καθώς και ο τρόπος τήρησης των μητρώων αυτών».
3. Η περίπτωση ιβ της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«ιβ) Ο προσδιορισμός πανελλαδικά των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, των ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των πιστοποιημένων καταστημάτων, και αναλόγως του τύπου της πιστοποίησης, από την κύρια είσοδο σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οικοτροφείων, η ελάχιστη επιφάνεια των χώρων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
4. Η παράγραφος 7 του άρθρου 28 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Πόροι της Ε.Ε.Ε.Π. είναι οι εξής:
α. ποσοστό 0.5% επί του μικτού κέρδους όλων των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται στην Ελληνική Επικράτεια. Με την παρούσα ρύθμιση τροποποιούνται οι κείμενες διατάξεις που ορίζουν την κατά περίπτωση οικονομική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα από τυχερά παίγνια, η οποία μειώνεται κατά ίδιο ποσοστό.
β. Ποσοστό 10% επί των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων του άρθρου 51 του παρόντος νόμου, καθώς και επί των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται από την Ε.Ε.Ε.Π., με βάση άλλες διατάξεις, που αφορούν τους λοιπούς εν λειτουργία φορείς αδειοδότησης και ελέγχου,από την ημερομηνία κατά την οποία η Ε.Ε.Ε.Π. θα αναλάβει την άσκηση των αρμοδιοτήτων των φορέων αυτών, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54 του παρόντος νόμου, όπως και επί εκείνων που έχουν επιβληθεί, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα, η Ε.Ε.Ε.Π. αποδίδει ποσοστό 90% του ποσού των προστίμων που έχουν εισπραχθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
γ. Τα διοικητικά τέλη που ορίζονται στις παραγράφους 1 έως και 4 του άρθρου 50 του παρόντος νόμου καθώς και όσα καταβάλλονται, με βάση άλλες διατάξεις, σε λοιπούς εν λειτουργία φορείς αδειοδότησης και ελέγχου, ευθύς μόλις η Ε.Ε.Ε.Π. αναλάβει την άσκηση των αρμοδιοτήτων των φορέων αυτών, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 54
του παρόντος νόμου.
δ. Πόροι που προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε., διεθνών οργανισμών και από λοιπά προγράμματα χρηματοδότησης το αντικείμενο των οποίων είναι σχετικό με τις αρμοδιότητες τις δραστηριότητες και τις υποδομές της Ε.Ε.Ε.Π.
ε. Κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.
Η καταβολή των πόρων πραγματοποιείται απευθείας από τους υπόχρεους προς την Ε.Ε.Ε.Π. με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων».
5. Στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1, του άρθρου 30, του ν. 4002/2011, η λέξη «λογισμική» αντικαθίσταται από τη λέξη «ηλεκτρονική».
6. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1, του άρθρου 42, του ν. 4002/2011, μετά τις λέξεις «όσων εκμεταλλεύονται παίγνια με παιγνιομηχανήματα,» προστίθεται οι λέξεις «ή, προκειμένου για τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια που διεξάγονται σε μικτούς χώρους, όσων ασκούν την κύρια δραστηριότητα στους χώρους αυτούς».
7. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2, του άρθρου 42, του ν. 4002/2011, μετά από τις λέξεις « ενώ των» προστίθεται η λέξη «τυχερών».
8. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του ν. 4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής: «β) «Μικτός χώρος» διεξαγωγής τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα είναι κατάστημα ή χώρος, στον οποίο ασκείται νόμιμα άλλη εμπορική κύρια δραστηριότητα, και επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η εγκατάσταση και λειτουργία παιγνιομηχανημάτων για τη διεξαγωγή αποκλειστικά τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων».
9. Η περίπτωση δ’ της παραγράφου 5, του άρθρου 42, του ν. 4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Στις όψεις του καταστήματος διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, καθώς και εντός αυτού, απαγορεύεται η εγκατάσταση μηχανών αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ)».
10. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α’ του άρθρου 43, του ν. 4002/2011, καταργούνται.
11. Στην περίπτωση δ’, του άρθρου 43, του ν. 4002/2011,μετά τις λέξεις «πλόες εσωτερικού», προστίθενται οι λέξεις «ή εξωτερικού».
12. Η περίπτωση ε’ του άρθρου 43, του ν. 4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής: «ε) Για την εγκατάσταση παιγνιομηχανημάτων τυχερών παιγνίων, που πραγματοποιείται μόνο σε αμιγείς χώρους, στα υπό ελληνική σημαία θαλασσοπλοούντα πλοία, που διενεργούν πλόες εξωτερικού, απαιτείται η έκδοση πιστοποίησης τύπου Ε’, που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π., όπως ορίζεται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων».
13. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, του άρθρου 44, του ν.4002/2011, η λέξη «ψηφιακό» διαγράφεται.
14. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 29 του ν. 4002/2011 προστίθεται περίπτωση ιδ ως εξής: «ιδ. Ο τρόπος πιστοποίησης των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που καθορίζει η Ε.Ε.Ε.Π. για τα κάθε είδους πληροφοριακά συστήματα των αδειοδοτημένων παρόχων παιγνίων. Κατά τη διαδικασία των πιστοποιήσεων αυτών όπως και εκείνων των παραγράφων 2 και 4 του άρθρου 44 του παρόντος νόμου, η Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί να λαμβάνει υπόψη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων, πιστοποιήσεις οι οποίες έχουν χορηγηθεί από εξειδικευμένα εργαστήρια ή οργανισμούς πιστοποίησης. Με τον παραπάνω Κανονισμό προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι φορείς αυτοί προκειμένου οι πιστοποιήσεις τους να γίνονται δεκτές».
15. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 54 του ν. 4002/2011 οι λέξεις «από τον διορισμό των μελών της Ε.Ε.Ε.Π.» αντικαθίσταται από τις λέξεις «από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ή της σχετικής απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π., που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού, όπως ισχύει, και ρυθμίζει τα θέματα των ηλεκτρονικών τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων της υποπερίπτωσης γγ΄, της περίπτωσης α΄, του άρθρου 25, του παρόντος νόμου,».
16. Οι περιπτώσεις, που προστέθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 15, του άρθρου 54, του ν. 4002/2011 στα άρθρα 232 ως περίπτωση 15, 233 ως περίπτωση 20, και 237 ως περίπτωση 20, του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (π.δ. 23.2/6.3.1987 Δ’ 166), αντικαθίστανται ως εξής: «Διεξαγωγή τυχερών και τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων».
17. Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 32 του ν. 4002/2011,μετά τη φράση «τυχερά παίγνια» προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κανονισμού Διεξαγωγής και Έλεγχου Παιγνίων όσον αφορά τις καθοριζόμενες από αυτόν διαδικασίες ελέγχου».
18. Η περίπτωση β) του άρθρου 25 του ν. 4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) «Τυχερά παίγνια»: Προκειμένου ένα παίγνιο να χαρακτηριστεί ως τυχερό πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
αα. Να υφίσταται, έστω και εν μέρει, επιρροή της τύχης στο αποτέλεσμα του παιγνίου.
ββ. Να υφίσταται οικονομική διακινδύνευση (wager ή bet), που ως τέτοια νοείται η επιλογή του παίκτη να αναλάβει τον κίνδυνο επένδυσης στο αποτέλεσμα του παιγνίου, οποιουδήποτε χρηματικού ποσού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου, ανεξάρτητα από το ύψος της αξίας του στοιχείου αυτού, προκειμένου να επιδιώξει άμεσα ή έμμεσα οικονομικό όφελος από το αποτέλεσμα διεξαγωγής του παιγνίου. Στην έννοια της διακινδύνευσης περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε διεξαγωγή τυχερού παιγνίου που παρέχεται δωρεάν (bonus) και συνδέεται με οικονομική διακινδύνευση χρηματικού ποσού ή άλλου περιουσιακού στοιχείου. Ως τυχερά παίγνια θεωρούνται και τα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια που παραλλάσσονται σε τυχερά ή για το αποτέλεσμα των οποίων συνομολογείται στοίχημα μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων. Στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων εντάσσονται και όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια», σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τυχερό παίγνιο είναι και το στοίχημα».
19. Η παράγραφος 4 του άρθρου 49 του ν. 4002/2011, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ιδρύματα πληρωμών που είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα να πραγματοποιούν οποιαδήποτε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρονται στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων (black list) που τηρεί η Ε.Ε.Ε.Π. αναρτημένο στον ιστότοπό της. Τα παραπάνω ιδρύματα, διαβιβάζουν αμελλητί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ε.Ε.Ε.Π. κατάσταση με κάθε συναλλαγή ή πληρωμή που έχει πραγματοποιηθεί κατά τα παραπάνω, καθώς και όλα τα στοιχεία των λογαριασμών που έχουν συναλλαγεί και των προσώπων που τους κατέχουν. Στο πιστωτικό ίδρυμα ή στο ίδρυμα πληρωμών που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου αυτής επιβάλλεται, με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. , πρόστιμο υπέρ του Δημοσίου ίσο με το δεκαπλάσιο κάθε ποσού που διακινήθηκε και τουλάχιστον ίσο με πεντακόσια (500) ευρώ».
20. Στο άρθρο 48 του ν. 4002/2011 προστίθενται παράγραφοι 7, 8, 9, 10 και 11 ως εξής:
«7. Η Ε.Ε.Ε.Π. συντάσσει και αναθεωρεί κατάλογο αδειοδοτημένων παρόχων παιγνίων (white list), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες παιγνίων με επίγειο τρόπο (off line) ή μέσω του διαδικτύου (on line), καθώς και πιστοποιημένων παιγνιομηχανημάτων, παιγνίων, χώρων και καταστημάτων διεξαγωγής παιγνίων, κατασκευαστών, εισαγωγέων και τεχνικών παιγνίων και παιγνιομηχανημάτων, τον οποίο αναρτά στον ιστότοπό της, η δε ανάρτηση αυτή είναι επαρκής διαβεβαίωση ύπαρξης της αναφερόμενης άδειας ή πιστοποίησης. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία, έτσι ώστε να απεικονίζονται με πληρότητα και σαφήνεια οι αδειοδοτήσεις και οι πιστοποιήσεις, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.
8. Η Ε.Ε.Ε.Π. συντάσσει και αναθεωρεί κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (black list), οι οποίοι παρέχουν τυχερά παίγνια με επίγειο τρόπο (off line) ή μέσω του διαδικτύου (on line), τον οποίο αναρτά στον ιστότοπό της, η δε ανάρτηση αυτή είναι επαρκής γνωστοποίηση και απόδειξη, ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων από κάθε αρμόδιο φορέα, υπηρεσία ή Αρχή. Ο κατάλογος αναγράφει, όταν είναι διαθέσιμα, τα πρόσωπα που παρέχουν μη αδειοδοτημένες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων ή/και τους νομίμους εκπροσώπους, διαχειριστές, μέλη διοικητικού συμβουλίου, εταίρους και μετόχους τους καθώς και κάθε είδους παράβαση που έχει διαπιστωθεί και κύρωση που έχει επιβληθεί. Όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο δεν επιτρέπεται να αδειοδοτηθούν, ή με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετέχουν σε αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών παιγνίων στην Ελλάδα. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ρυθμίζονται το χρονικό διάστημα διατήρησης της εγγραφής καθώς και οι προϋποθέσεις άρσης της.
9. Προκειμένου για μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, στον παραπάνω κατάλογο (black list) εγγράφονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, ανεξαρτήτως των επιβαλλομένων διοικητικών κυρώσεων. Για την εγγραφή στον κατάλογο, αρκεί ο ιστότοπος να προβάλλεται στο διαδίκτυο εμφανίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες τυχερών παιγνίων. Επιπλέον, στον κατάλογο, πέραν των ιστοτόπων, εγγράφονται και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 8 του άρθρου αυτού.
10. Μετά την εγγραφή στον κατάλογο, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP’s), οφείλουν, χωρίς καθυστέρηση, πέραν της άμεσης άσκησης της υποχρέωσής τους, που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 51 του παρόντος, να διαβιβάσουν στην Ε.Ε.Ε.Π. κάθε στοιχείο νομικού και φυσικού προσώπου που έχει την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας των ιστοτόπων αυτών, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία εφαρμογής των κυρώσεων που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις. Η Ε.Ε.Ε.Π., επιπλέον, συντάσσει και αναθεωρεί κατάσταση, στην οποία περιλαμβάνονται κομβικές λέξεις (key words), που παραπέμπουν, άμεσα ή έμμεσα, σε διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και την οποία αποστέλλει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP’s). Μόλις χορηγηθεί η χρήση ηλεκτρονικής διεύθυνσης, η οποία περιλαμβάνει σε οποιοδήποτε σημείο της μία ή περισσότερες κομβικές λέξεις, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP’s), οφείλουν, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την χορήγηση της χρήσης, να ενημερώσουν την Ε.Ε.Ε.Π. διαβιβάζοντας όλα τα στοιχεία του αιτούμενου και της χορηγηθείσας ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου που παραβαίνει την υποχρέωση αυτή επιβάλλεται πρόστιμο του οποίου το κατώτερο και το ανώτερο όριο ορίζεται με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.
11. Για όλα τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην Ε.Ε.Ε.Π. με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 49 και της παραγράφου 10 του άρθρου αυτού, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 34 του παρόντος νόμου».
21. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο, υπό τον τίτλο «Κώδικας Παιγνίων», οι ισχύουσες διατάξεις νόμων που αφορούν την οργάνωση, αδειοδότηση, διεξαγωγή και έλεγχο κάθε είδους παιγνίων που διεξάγονται στην Ελλάδα καθώς και οι διατάξεις που αφορούν την Ε.Ε.Ε.Π. Ενδεικτικά κωδικοποιούνται οι σχετικές διατάξεις των ν. 3229/2001 (Α 38), ν. 4002/2011 (Α 180), ν. 4038/12 (Α 14), οι πάσης φύσεως διατάξεις που αφορούν οργάνωση, αδειοδότηση, διεξαγωγή και έλεγχο κάθε είδους παιγνίων στα καζίνο, από την ΟΠΑΠ Α.Ε., το ιπποδρομιακό στοίχημα, τα Κρατικά Λαχεία, οι διατάξεις που αφορούν τα κάθε είδους δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου από τα παίγνια και κάθε άλλη συναφής διάταξη, η οποία εμμέσως τροποποιεί ή συμπληρώνει τις ανωτέρω διατάξεις ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζεται με αυτές. Κατά την κωδικοποίηση αυτή επιτρέπεται, χωρίς αλλοίωση της έννοιας των διατάξεων που ισχύουν, η νέα διάρθρωση του νομοθετικού υλικού, όπως η διάσπαση ή συγχώνευση άρθρων ή προσθήκη νέων και η νέα γενικώς κατάστρωση αυτού, η απάλειψη των διατάξεων που έχουν ρητώς ή σιωπηρώς καταργηθεί, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων, η διόρθωση φράσεων που περιέχουν κανόνες που έχουν καταργηθεί ή τροποποιηθεί, η διενέργεια διορθώσεων και προσαρμογών στη φραστική διατύπωση, η αναίρεση προφανών σφαλμάτων από παραδρομή, η ορθογραφική και συντακτική διόρθωση και η διενέργεια των αναγκαίων προσαρμογών εν όψει της γενικώς ισχύουσας νομοθεσίας.
22. H παράγραφος 6 του άρθρου 16, το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α’ και η περίπτωση ιβ’ του άρθρου 17 και το άρθρο 22 του ν. 3229/2004 καταργούνται.
23. Η περίπτωση β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του ν. 4002/2011, αναδιατυπώνεται ως εξής:
«β) Τη διενέργεια των απαιτουμένων ελέγχων στα πρόσωπα που αιτούνται άδειες διεξαγωγής παιγνίων ή/και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χορήγησης τέτοιων αδειών ή παραχώρησης δικαιωμάτων διεξαγωγής παιγνίων καθώς και στους κατόχους αδειών και πιστοποιήσεων, ώστε να διαπιστώνεται η εφαρμογή των κειμένων διατάξεων, των διατάξεων του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και των όρων των αδειών και πιστοποιήσεων. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων ορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα πρόσωπα που αιτούνται άδειες διεξαγωγής παιγνίων ή/και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χορήγησης τέτοιων αδειών ή παραχώρησης δικαιωμάτων διεξαγωγής παιγνίων καθώς και οι κάτοχοι αδειών και πιστοποιήσεων καθώς και η μορφή, ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα διεξαγωγής των κάθε είδους ελέγχων».
24. Στην υποπερίπτωση αα’ της περίπτωσης α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του ν. 4002/2011 οι λέξεις « τεχνικών –ψυχαγωγικών παιγνίων,» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ηλεκτρονικών τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων,».
25. Η παράγραφος 4 του άρθρου 30 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι κάτοχοι της άδειας οφείλουν να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή ότι κάθε παιγνιομηχάνημα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Π.Σ.Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η εποπτεία του σε πραγματικό χρόνο. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων της Ε.Ε.Ε.Π. καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτούμενες λειτουργικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των Κ.Π.Σ. και του δικτύου επικοινωνιών, οι διαδικασίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης, λειτουργίας και αναβάθμισής τους καθώς και το επίπεδο πρόσβασης των κατόχων αδειών στα δεδομένα που συλλέγονται.
Κάθε σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου παιγνιομηχανημάτων πρέπει να διαθέτει πλήρη λογισμική και φυσική ασφάλεια, ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως: α) η πρόσβαση από την Ε.Ε.Ε.Π. σε όλα τα πληροφορικά προγράμματα, στα αποθηκευμένα αρχεία και στοιχεία και γενικότερα σε όλες τις λειτουργικότητες (functionalities) του συστήματος αυτού, και β) η ακεραιότητα, αξιοπιστία, ακρίβεια και πιστότητα των αποθηκευμένων στα αρχεία στοιχείων και όλων των αντλούμενων στοιχείων που αποστέλλονται στο Π.Σ.Ε.Ε..Η πλήρης και ολοκληρωμένη τεχνική υποδομή διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου, που συνδέονται μέσω Κεντρικών Πληροφορικών Συστημάτων με το Π.Σ.Ε.Ε., είναι συνεχής υποχρέωση, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, η οποία πραγματοποιείται με ευθύνη, δαπάνες και μέριμνα των κατόχων της άδειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται πρόστιμο ή/και ανάκληση της αδείας από την Ε.Ε.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 51 του παρόντος νόμου.
Μέχρι την εγκατάσταση και λειτουργία του Π.Σ.Ε.Ε. από την Ε.Ε.Ε.Π., οι κάτοχοι αδείας υποχρεούνται, να παρέχουν στην Ε.Ε.Ε.Π. τη δυνατότητα απομακρυσμένης πλήρους πρόσβασης στα Κεντρικά Πληροφοριακά Συστήματά τους. Η Ε.Ε.Ε.Π. με απόφασή της, προσδιορίζει ειδικότερα τις λεπτομέρειες του τρόπου πρόσβασής της στα Κεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα των κατόχων αδειών, έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος νόμου».
26. Στο άρθρο 26 του ν. 4002/2011, προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Διαδικασίες, το αποτέλεσμα των οποίων εξαρτάται από την τύχη ή από την τεχνική και πνευματική ικανότητα, χωρίς όμως οι συμμετέχοντες να έχουν προς τούτο οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση περιουσιακή επιβάρυνση, ανεξάρτητα αν είναι πιθανό να αποκτήσουν από τη συμμετοχή τους αυτή περιουσιακό όφελος, δεν χαρακτηρίζονται, για τις ανάγκες του νόμου αυτού, ως παίγνια».
27. H Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητές της προς τον Πρόεδρο της, με αποφάσεις της που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με αποφάσεις του Προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π., που δημοσιεύονται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να μεταβιβάζονται περαιτέρω οι αρμοδιότητες αυτές, καθώς και εκείνες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, στους Προϊσταμένους των υπηρεσιακών μονάδων της Ε.Ε.Ε.Π. O Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π. ορίζει τον Γραμματέα της Επιτροπής και τους αναπληρωτές του και την, κατά συνεδρίαση, αποζημίωσή τους.
28. Τα τέταρτο και πέμπτο εδάφια της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 αντικαθίστανται ως εξής: «Οι παραχωρησιούχοι επιλέγουν τα παιγνιομηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουν, καθώς και τα παίγνια που θα προσφέρουν, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων πρέπει να διασφαλίζουν, σε κάθε περίπτωση, την ηλεκτρονική παρακολούθησή τους από την ΟΠΑΠ Α.Ε., την Ε.Ε.Ε.Π. και το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων».
29. Η παράγραφος 6 του άρθρου 52 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Όποιος επιτρέπει την πρόσβαση σε παίγνια ατόμων της παραγράφου 1 του άρθρου 33, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και με χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παραχωρεί στα παραπάνω άτομα κάρτα παίκτη για την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων, η οποία του ανήκει ή ανήκει σε τρίτο, καθώς και ο τρίτος, αν γνώριζε την παραχώρηση αυτή.».
30. Οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4002/2011 (Α 180), εφαρμόζονται σε κάθε παίγνιο την διεξαγωγή του οποίου αδειοδοτεί ή/και ελέγχει η Ε.Ε.Ε.Π.
Η ΕΕΕΠ ελέγχει την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η ΕΕΕΠ καταθέτει τον ισολογισμό της στην ΟΠΑΠ Α.Ε.
Η ΕΕΕΠ πληρώνεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε.
Δεν νομίζω ότι αυτό το «τρίπτυχο» θα γίνει δεκτό από τα Κοινοτικά Οργανα.
Παρατηρω οτι λειπουν απο το 12-20 οι παρατηρησεις; δεν ανεβηκαν ολες;
Επειδη αλλαζετε αρθρα σχετικα με τα καταστηματα και τις αδειες τους, Θα πρεπει να δειτε την περιπτωση να αφησετε εξω απο την διαδικασια αδειοδοτησεις -καταστηματα υγειονομικου ενδειαφεροντος-, τα οποια να επιτρεπεται να τοποθετησουν ενα εως δυο ηλεκτρονικα ψυχαγωγικα παιγνια. Αφου ηδη τα παιγνια θα ειναι πιστοποιημενα, γιατι να μπει στην διαδικασια και εξοδα το καταστημα για μια συμπληρωματικη αδεια;
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2002 Αθήνα 4 -2-2013
Το πρώτο Καζίνο στη χώρα αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε το 1971. Έκτοτε ο έλεγχος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, ασκείται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα από εντεταλμένες γι’ αυτό υπηρεσίες είτε παλαιότερα του ΕΟΤ, είτε του Υπουργείου Τουρισμού.
Τα τελευταία δεκαέξι (16) χρόνια, όσα και η λειτουργία των ιδιωτικών καζίνο στην Ελλάδα, ο πρωτογενής έλεγχος, ο οποίος είναι επιτόπιος και διαρκής, σε 24ωρη βάση, σε όλα τα καζίνο της χώρας, πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό της Διεύθυνσης Εποπτείας Καζίνο του Υπουργείου Τουρισμού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία Ν. 2206/1994 (ΦΕΚ 62/Α/20-4-1994)
Η Διεύθυνση Εποπτείας Καζίνο, ορίζει τα Κλιμάκια Ελέγχου κάθε μήνα, τα συντονίζει, παρακολουθεί την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων Καζίνο, εισηγείται στην Επιτροπή Εποπτείας και Λειτουργίας Καζίνο για τη λήψη αποφάσεων επί σειράς διαφόρων θεμάτων, τα οποία προβλέπονται και αναφέρονται τόσο στο Ν. 2206/1994, όσο και στον Κανονισμό.
Τα κλιμάκια Εποπτείας και Ελέγχου διενεργούν επιτόπιο-διαρκή και εικοσιτετράωρο έλεγχο ορθής διεξαγωγής των επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών των Καζίνο, διευθετούν τις διαφορές των επιχειρήσεων με τους παίκτες, αλλά κυρίως και προεχόντως βεβαιώνουν σε καθημερινή βάση, τα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων των Καζίνο, με βάση τα οποία υπολογίζονται και τα έσοδα του Δημοσίου, όπως αυτά προβλέπονται από τις διατάξεις, τόσο της κείμενης Νομοθεσίας περί Καζίνο, όσο και των επιμέρους διμερών ισχυουσών συμβάσεων.
Mε την κατάργηση από το υπό διαβούλευση σχεδίο νόμου του άρθρου 22 του Ν.3229/2004 ουσιαστικά καταργείται «ο τακτικός, επιτόπιος και διαρκής έλεγχος για την νομιμότητα διεξαγωγής των παιχνιδιών στα καζίνο και κατά συνέπεια η απόδοση του αναλογούντος ποσοστού των κερδών στην αδειοδοτούσα αρχή, δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο ».
Συνέπεια της ανωτέρω κατάργησης θα είναι:
1. η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο (περίπου 150000000 ευρω για το έτος 2012),από την ενδεχόμενη πρόθεση των επιχειρήσεων απόκρυψης μέρους των εσόδων τους.
2. Η έλλειψη προστασίας των πελατών στις καθημερινές και πολλαπλές διαφορές με τις επιχειρήσεις των καζίνο.
3. η ενδεχόμενη μη τήρηση της νομοθεσίας για τη σωστή διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών, από την πλευρά των επιχειρήσεων, με πιθανή αυθαίρετη ερμηνεία.
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε άστοχη και ατυχή την καταργητική του άρθρου 22 του Ν.3229/2004 διάταξη και κρίνουμε σκόπιμη και επωφελή για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον την άμεση απάλειψή της.
Όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με την οποία απαντάει στα προδικαστικά ερωτήματα που είχε υποβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο των υποθέσεων των Stanleybet, William Hill και Sportingbet, είναι αποδεκτή η ρύθμιση που παρέχει αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχειρίσεως, οργανώσεως και λειτουργίας των τυχερών παιγνίων σε έναν και μόνον οργανισμό εφόσον η ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται όντως στη μέριμνα για μείωση των δυνατοτήτων συμμετοχής σε παίγνια και για περιορισμό των δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό με συνεπή και συστηματικό τρόπο και εφόσον διασφαλίζεται αυστηρός έλεγχος από τις δημόσιες αρχές της επεκτάσεως του τομέα των τυχερών παιγνίων για την καταπολέμηση της συναφούς προς τα παίγνια εγκληματικότητας.
Όμως οι ρυθμίσεις του εν λόγω σχεδίου νόμου, και ειδικά αυτές που αφορούν την black list και τις σκληρές ποινικές κυρώσεις, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τον περιορισμό της προσφοράς τυχερών παιγνίων ούτε με την καταπολέμηση της συναφούς προς τα τυχερά παίγνια εγκληματικότητας. Αντίθετα, ενισχύουν τα αποκλειστικά δικαιώματα της ΟΠΑΠ Α.Ε., αποκλειστικότητα που όμως, όπως αναφέρεται παραπάνω, δικαιολογείται μόνο υπό τις άνω αυστηρές προϋποθέσεις.
Φαίνεται να αγνοούνται από τις ρυθμίσεις αυτές τα δεδομένα και οι παράμετροι που έθεσε το ΔΕΕ και συνεπώς οι ρυθμίσεις αυτές εντείνουν τη νομική ανασφάλεια στην Ελλάδα.
Σημειώνεται επίσης ότι η δημοσίευση black list και τα ακόλουθα μέτρα φραγής ιστοτόπων παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το δικαίωμα πληροφόρησης, την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία της επικοινωνίας, την επιχειρηματική ελευθερία, και το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το άρθρο 52 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορισμοί αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών επιτρέπονται μόνο αν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, και εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή τα μέτρα φραγής ιστοτόπων έχουν στην πράξη πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα, λόγω του ότι μπορούν να παρακαμφθούν με ευκολία, αλλά και επειδή οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν βασικό σκοπό να ενισχύσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα της ΟΠΑΠ Α.Ε., οι εν λόγω περιορισμοί δεν τηρούν την άνω αρχή αναλογικότητας.
Eva Glesser
Δικηγόρος
Παρατηρήσεις επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ:
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Γνωρίζετε ότι η Ένωση διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association -RGA) είναι η μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως στο κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αδειοδοτημένες και εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες και παρόχους λογισμικού διαδικτυακού στοιχηματισμού. Η Ένωση παρέχει στον κλάδο μια κοινή έκφραση για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν ρυθμιστικές και νομοθετικές αρχές, αλλά και σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Υποστηρίζουμε επίσης τις νομικές και ρυθμιστικές ενέργειες των μελών μας ως προς την τήρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. και για την διασφάλιση της ισορροπίας στις εθνικές αγορές.
Είναι ατυχές το γεγονός ότι επιτρέψατε μόνο 4 ημέρες για τον σχολιασμό του Σχεδίου Νόμου. Με την επιβολή μιας τόσο σύντομης περιόδου διαβούλευσης, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να συζητήσει με έμπειρους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια πραγματοποιήσιμη διαχείριση. Αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων σας.
Όσον αφορά το Σχέδιο Νόμου:
Άρθρο 23
• Ενότητα 18, Σελίδα 42
– ο όρος «τυχερά παίγνια»
Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε αν το μπόνους (bonus) ή τα δωρεάν στοιχήματα (free bets) επιτρέπονται; Τα δωρεάν στοιχήματα και τα μπόνους επιτρέπονται στις περισσότερες διαδικτυακές αγορές τυχερών παιγνίων και θεωρούνται ως ένα νόμιμο εργαλείο μάρκετινγκ.
– Στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων εντάσσονται και όλα όσα έχουν χαρακτηριστεί ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια», σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 29/1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Τυχερό παίγνιο είναι και το στοίχημα».
Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε την γκάμα των προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως τυχερά παιχνίδια για τα διαδικτυακά παίγνια (online gamining). Διευκρινίστε τα προϊόντα τα οποία οι προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρείες μπορούν να παρέχουν διαδικτυακά.
• Ενότητα 19 & 20, σελίδες 43 & 44
Η λευκή λίστα θα περιλαμβάνει αδειοδοτημένους φορείς.
Χρειαζόμαστε διευκρινίσεις για τις προσωρινά αδειοδοτημένες εταιρίες σύμφωνα με την 1248/ 13.12.2011. Μήπως αυτό σημαίνει ότι ένας πάροχος που έχει πάρει προσωρινή άδεια πρόκειται να είναι στην Λευκή Λίστα και αυτοί που δεν έχουν πάρει θα είναι στη Μαύρη Λίστα;
Θεωρούμε μη αποδεκτή την ύπαρξη Μαύρης Λίστας πριν την συμφωνία των μέτρων επιβολής.
• Ενότητα 25, σελίδα 46
Διευκρινίστε εάν αυτή η ενότητα ισχύει για τους διαδικτυακούς παρόχους, και σε περίπτωση που ισχύει, θα μπορούσε η πλήρης πρόσβαση σε ένα σύστημα MIS σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα υποδεικνύατε να καλύψει την απαίτηση αυτή;
Εν τη απουσία της εποικοδομητικής προόδου που προσφέρουν τα παραπάνω, τα μέλη μας έχουν καταστήσει σαφές ότι η RGA θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των νομικών ενστάσεων στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δικαστήρια, την άσκηση πολιτικών πιέσεων και τις δημόσιες σχέσεις προκειμένου να επιτύχει μια νόμιμη, ξεκάθαρη, πραγματοποιήσιμη και δίκαιη επίλυση.
Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί σας τις περαιτέρω λεπτομέρειες, είτε μέσω αλληλογραφίας είτε μέσω συνάντησης στην Αθήνα, και ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην εποικοδομητική επίλυση αυτών των ζητημάτων.
Οι απόψεις της ΟΤΕ Α.Ε. για το άρθρο 23 του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:
A) Παράγραφος 20 (προσθήκη παραγράφων 7, 8, 9, 10 και 11 στο άρθρο 48 του ν.4002/2011)
A1) Για την παράγραφο 7 και για την παράγραφο 8
Οι σε παρένθεση αγγλικοί όροι ‘off-line’ και ‘on line’ και στις δύο παραγράφους δεν αντιστοιχούν στους ελληνικούς όρους ‘με επίγειο τρόπο’ και ‘μέσω διαδικτύου’ και πρέπει να διαγραφούν, καθότι προκαλούν σύγχυση. Συμπληρωματικά η φράση ‘με επίγειο τρόπο’ είναι ατυχής και πρέπει να αντικατασταθεί με άλλον, πιο δόκιμο όρο.
A2) Για την παράγραφο 8
Η κήρυξη ενός Παρόχου τυχερών παιγνίων ως μη αδειοδοτημένου, η κατάρτιση του καταλόγου μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων (blacklist) όπως και η γνωστοποίηση της θα πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένες θεσμικά και να αιτιολογούνται νομικά (με διοικητική πράξη που περιλαμβάνει αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο, από το κατάλληλα εξουσιοδοτημένο όργανο και με σύννομες διαδικασίες), με σεβασμό στην αρχή του δικαιώματος του επιχειρείν και της ελευθερίας της έκφρασης. Mία απλή ανάρτηση της blacklist στο διαδίκτυο από μόνη της, είναι νομικά διάτρητη και σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνει τους παρόχους διαδικτύου (ISPs) να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4002/2011. Εξάλλου η αναιτιολόγητη διακοπή των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ενός χρήστη είναι σαφώς παράνομη και εγείρει απαιτήσεις αποζημίωσης (βλ. Νέο Κανονισμό Γενικών Αδειών, Απόφαση ΕΕΤΤ υπ’ αριθμ. 676/41/20.12.2012).
Κατά την άποψή μας, για να είναι νόμιμη η παρεμπόδιση της πρόσβασης, θα πρέπει η blacklist να περιέρχεται στους ISPs με επίσημο τρόπο, μέσω της αρμόδιας Αρχής και με ρητές συγκεκριμένες εντολές έτσι ώστε να βεβαιώνεται η χρονολογία παραλαβής βάσει της οποίας θα προχωρούν σε επόμενες ενέργειες. Οποιαδήποτε δε μεταβολή θα πρέπει να γνωστοποιείται στους ISPs με τον ίδιο τρόπο. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να ισχύσει συγκεκριμένη προθεσμία για την διακοπή της πρόσβασης από την κοινοποίηση του παραπάνω καταλόγου (blacklist), η οποία ενδεικτικά θα μπορούσε να οριστεί κατ’ αναλογία του άρθρου 6 παρ.2 της εν αναστολή Απόφασης υπ’ αριθμ. 23/3/23.10.2012 της ΕΕΕΠ (7 ημέρες). Ο νομοθέτης έχει ήδη αναγνωρίσει ότι τα παραπάνω είναι απαραίτητο να εξειδικευτούν, καθότι με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4002/2011 έχει εξουσιοδοτήσει την έκδοση Προεδρικού διατάγματος, το οποίο σύμφωνα με το εδάφιο ι) θα πρέπει να ρυθμίσει τον τρόπο ενημέρωσης των ISPs. Εξ’ άλλου, συγκεκριμένος τρόπος γνωστοποίησης αποτελεί δικλείδα ασφάλειας δικαίου.
Με βάση τα παραπάνω, από την πρώτη πρόταση της παραγράφου 8 προτείνεται να διαγραφεί η φράση «η δε ανάρτηση αυτή είναι επαρκής γνωστοποίηση και απόδειξη, ώστε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων από κάθε αρμόδιο φορέα, υπηρεσία ή Αρχή». Επιπροσθέτως, εφόσον παραμείνει έστω και τροποποιημένη η διάταξη, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι εν προκειμένω, η διαδικασία επιβολής κυρώσεων αφορά στους μη αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων.
A3) Για την παράγραφο 9
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, στην blacklist εγγράφονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μη αδειοδοτημένων ιστοτόπων που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων. Η φράση ‘ηλεκτρονικές διευθύνσεις’ είναι πολύ γενική και ασαφής. Θα πρέπει να εξειδικευτεί προκειμένου να είναι τεχνικά δυνατή η σύννομη υλοποίηση της απαγόρευσης της πρόσβασης σε μη αδειοδοτημένους ιστοτόπους. Ο ΟΤΕ έχει προτείνει στην ΕΕΕΠ την εγγραφή των Internet Protocol (IP) διευθύνσεων ως πλέον αποτελεσματική. Υπενθυμίζεται ότι ο νομοθέτης με την παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 4002/2011 έχει προβλέψει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο σύμφωνα με το εδάφιο ζ) θα ρυθμίζει τα θέματα ISPs, το οποίο θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί (κατόπιν σχετικής διαβούλευσης) πριν την εφαρμογή των παραπάνω.
A4) Για την παράγραφο 10
Κατ’ αρχάς προτείνεται η διαγραφή του συνόλου της παραγράφου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη διατύπωση δεν συνάδει και υπερβαίνει τις βασικές αρχές λειτουργίας των παρόχων (ISPs) όπως αυτές έχουν παγιωθεί από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τόσο το κοινοτικό όσο και το εθνικό δίκαιο, η ενεργητική παρακολούθηση του διαδικτύου απαγορεύεται και ότι οι μεσάζοντες πάροχοι υπηρεσιών (οι ISPs εν προκειμένω) δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν προσωρινά, ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες (βλ. Οδηγία 2000/31, ΠΔ 131/2003, αλλά και ενδεικτική νομολογία Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπόθεση C-70/11, C-236/08 έως C-238/08 κ.ά.). Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μεταθέτουν εντελώς αυθαίρετα και παράνομα ευθύνες και υποχρεώσεις σε παρόχους, οι οποίοι παρέχουν μόνο την τεχνική δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να καταστούν υπεύθυνοι για το περιεχόμενο στο διαδίκτυο εν γένει, εκτός των περιπτώσεων που οι ίδιοι φιλοξενούν παράνομους ιστοτόπους και λαμβάνουν πραγματική γνώση του παράνομου περιεχομένου ή/και της παράνομης λειτουργίας τους.
Ειδικότερα:
1) Όσον αφορά στην σύνταξη και αναθεώρηση κατάστασης στην οποία περιλαμβάνονται κομβικές λέξεις (key words) θα θέλαμε εξαρχής να επισημάνουμε ότι ο όρος ‘κομβικές λέξεις’ είναι ιδιαιτέρως ασαφής και προκαλεί σύγχυση, ενώ ο όρος ‘key word’ (ο οποίος αποδίδεται στα ελληνικά ως ‘λέξεις κλειδιά’) δεν αντιστοιχεί στον όρο ‘κομβικές λέξεις’ του κειμένου.
2) Αν οι λέξεις κλειδιά αναφέρονται στην διαδικασία εκχώρησης ονομάτων χώρου στην Ελλάδα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα θέματα ονοματοδοσίας (συμπεριλαμβανόμενου του Μητρώου ονομάτων χώρου με κατάληξη .gr) ρυθμίζονται από την Απόφαση ΕΕΤΤ 592/012 «Κανονισμός Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου (domain names) με κατάληξη .gr», όπως έχει τροποποιηθεί. Με την Απόφαση αυτή καθορίζεται ότι η ΕΕΤΤ τηρεί μητρώο ονομάτων χώρου, επομένως είναι και αρμόδια να δώσει σχετικές πληροφορίες όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις (και όχι οι ISPs και μάλιστα με την λογική του πληροφοριοδότη τυχόν μελλοντικών παραβάσεων ονομάτων χώρου).
Εντελώς επικουρικά αναφέρουμε ότι η διαβίβαση των στοιχείων στην ΕΕΕΠ που αναφέρονται στην προτελευταία περίοδο της παραγράφου 10 είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για πελάτη του παρόχου (ISP), εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα, και μόνο μετά από πλήρως αιτιολογημένο αίτημα από το οποίο να προκύπτει σαφώς η ανάγκη διαβίβασής τους. Πρωτίστως βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η όποια χορήγηση στοιχείων τελεί υπό τους όρους και τις διαδικασίες τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί απορρήτου και περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
B) Παράγραφος 21 (κωδικοποίηση της νομοθεσίας παιγνίων)
Μέχρι σήμερα, το ζήτημα των τυχερών παιγνίων έχει αντιμετωπιστεί νομοθετικά με πολύ μεγάλη προχειρότητα και βιασύνη. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν επέλθει πολλές, μεγάλης έκτασης, ουσιαστικές τροποποιήσεις, αμφισβητούμενης νομιμότητας. Κατά την άποψή μας η κωδικοποίηση κρίνεται χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη. Εάν παρ’ όλα αυτά κριθεί απαραίτητη, αυτή θα πρέπει να έχει τη μορφή νόμου (και όχι ΠΔ), εφόσον κωδικοποιεί διατάξεις νόμων και επιτρέπει τη συγχώνευση ή προσθήκη νέων άρθρων, την απάλειψη διατάξεων, διόρθωση φράσεων κλπ.
OTE Α.Ε.
Γενική Διεύθυνση Ρυθμιστικών Θεμάτων
Δ/νση Ανάλυσης Στρατηγικής & Ρυθμιστικών Σχέσεων
Λ. Κηφισίας 99, Μαρούσι 151 24
Άρθρο 23, παράγραφος 18.
Αρχικά πρέπει να τονιστεί, ότι διαδικαστικά -μεθοδολογικά προκαλεί σύγχυση η τροποποίηση διατάξεων, χωρίς να τηρείται η αριθμητική σειρά στα τροποποιούμενα άρθρα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι απλώς ένα λάθος και δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα, προκειμένου να προκληθεί σύγχυση, δεδομένου ότι η μεθοδολογία αυτή είχε παρατηρηθεί και κατά την επιχειρηθείσα (ανεπιτυχώς) πρώτη τροποποίηση του Ν.4002/2011 κατά την άνοιξη του 2012.
Είναι αντιφατική η έννοια της «διακινδύνευσης» που αναφέρεται στα «bonus», αναφορικά με την έννοια των τυχερών παιγνίων, καθόσον αν το παίγνιο παρέχεται δωρεάν, ο παίκτης δεν μπορεί να έχει οποιασδήποτε μορφής οικονομική διακινδύνευση.
Στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων δεν πρέπει να ενταχθούν όσα έχουν χαρακτηριστεί ως «μικτά παίγνια» ή «τυχερά παίγνια» με το Β.Δ. 29/1971, καθόσον για τον χαρακτηρισμό αυτών λαμβάνονταν υπόψη μόνο ο τρόπος διεξαγωγής τους, ανεξάρτητα από την επιδίωξη οικονομικού οφέλους του παίκτη.
Από: Νίκος Παπαδάκης, cosmicway.net
Κατάθεση στη Δημόσια Διαβούλευση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις»
ΑΘΗΝΑ, 3 Φεβρουαρίου 2013
ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ
Από το 1985 ασχολούμαι σαν προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ.
Το 1985 σε συνεργασία με άλλους προγραμματιστές και μετέπειτα συνεργάτες του ΟΠΑΠ, δημιούργησα το πρώτο λογισμικό για το ΠΡΟΠΟ. Η αρχή έγινε με πιλοτικές μελέτες στα πρακτορεία των κ.κ. Ματσούκα στην Αθήνα και Σαμίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σαν αποτέλεσμα, όλη η Ελλάδα άρχισε να παίζει ΠΡΟΠΟ και ο -προστοιχηματικός- Ο.Π.Α.Π. είχε μία κατακόρυφη ανοδική πορεία που κράτησε εννέα περίπου χρόνια, ως το 1994.
Από το 2000 είμαι διαχειριστής της γνωστής ιπποδρομιακής ιστοσελίδας «cosmicway.net – το Ελληνικό ιπποδρομιακό πόρταλ» που είναι βασικά αφιερωμένη στον Ελληνικό ιππόδρομο, από δε το 2010 μέχρι σήμερα και στο διεθνές ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγεται από τον Ο.Δ.Ι.Ε. σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Αγγλία και την Νότιο Αφρική.
Η ιστοσελίδα cosmicway.net είναι ουδέτερη σε ότι αφορά τη διαμάχη μεταξύ του ΟΠΑΠ και των εταιρειών στοιχήματος, ενδιαφέρεται όμως για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των παικτών-πελατών από αυτές τις εταιρείες αυτές στο οικονομικό, για την ασφάλεια των συναλλαγών και για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο των σπορ.
Το cosmicway.net φιλοδοξεί να ανακόψει την έντονα πτωτική πορεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα και διαπιστώνει ότι μεγάλο μέρος αυτής ωφείλεται στη δυσκολία αντιμετώπισης του παιχνι- διού, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες αποδόσεις. Σαν αποτέλεσμα έχω ευαισθητοποιηθεί πολύ στο θέμα της δημιουργίας ενός «σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος» που θα βελτιώσει τα πράγματα – στο μέτρο που μπορούν να βελτιωθούν αυτά μέσα στις γενικώτερες συνθήκες της εθνικής μας οικονομίας.
Επίσης από το 1999 είμαι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλίππων (μη κερδοσκοπικό σωματείο με έγκριση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, δικτυακός τόπος http://www.panefil.com).
ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ OPENGOV
Οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια νόμων είναι ένας διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Στόχος τους είναι αφ’ ενός η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης και αφ’ ετέρου να συμβάλλουν οι πολίτες στην ενημέρωση των αρχών.
Θα πρέπει να δημοσιεύονται τα σχόλια των πολιτών, μετά από το σχετικό έλεγχο από τους συντονιστές, αμέσως, έτσι ώστε να μπορούν να τα διαβάζουν οι άλλοι, να γίνεται διάλογος και να μπορεί κάποιος να επανέρχεται με διευκρινίσες όταν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.
Οι πολίτες που λαμβάνουν μέρος θα πρέπει να είναι επώνυμοι και διαπιστευμένοι. Η τακτική που ακολουθείται να επιτρέπονται τα ψευδώνυμα είναι λάθος, δεν συμβάλλει στη λειτουργικότητα των συζητήσεων και εν πολλοίς καθιστά τις διαβουλεύσεις διαβλητές και άκυρες.
Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θέλουν να γράψουν αλλά να παραμείνουν ανώνυμοι. Όμως έτσι δεν γίνεται σωστή διαβούλευση.
Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ
Με τη νομοθεσία που εισάγεται, η συμμετοχή στο διαδικτυακό στοίχημα παρόχων ετέρων του ΟΠΑΠ καθίσταται παράνομη. Είτε για όλους τους παρόχους, είτε για μέρος αυτών που δεν θα έχουν την σχετική άδεια από το Ελληνικό κράτος.
Τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην κοινωνία είναι ανάμικτα.
Έχουμε συναίσθηνα ικανοποίησης από αυτούς που δεν θέλουν να υπάρχουν καθόλου τυχερά παιχνίδια (ούτε ΟΠΑΠ ει δυνατόν).
Έχουμε επίσης συναίσθημα ικανοποίησης από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται στην Ελλάδα ξένα προϊόντα/υπηρεσίες, γιατί έτσι αποδυναμώνεται η εθνική οικονομία (σ.σ. από αυτούς άλλοι καταλαβαίνουν ότι έτσι και τα Ελληνικά προϊόντα/υπηρεσίες μποϋκοτάρονται με όμοιο τρόπο στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, άλλοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό καθόλου).
Από πλευράς παικτών/πελατών στοιχηματικών εταιρειών, ήτοι του ΟΠΑΠ, των ξένων ή και αμφοτέρων, παρατηρούνται δύο καταστάσεις:
α) Έντονη δυσαρέσκεια.
β) Άγνοια, που διατηρείται ακόμα σε ένα ικανό ποσοστό (και κατά συνέπεια ενθαρρύνει τον ΟΠΑΠ και το Υπουργείο Οικονομίας να επιμένουν στην πολιτική τους).
Ως γνωστόν, η όποια προτίμηση των παικτών/πελατών των παιχνιδιών στοιχηματισμού προς τις ξένες εταιρείες ωφείλεται στις καλύτερες αποδόσεις που προσφέρουν. Θα μπορούσε όμως ακόμα και κάτω από συνθήκες ίσων αποδόσεων να υπάρχει μία φυσιολογική διάσπαση της αγοράς.
Για όσους παίζουν στοίχημα, το συναίσθημα της αδικίας που γίνεται σε βάρος τους μεγενθύνεται ακόμα περισσότερο όταν, η όλη διαδικασία δεν γίνεται για τη στήριξη του Ελληνικού προϊόντος (στοιχήματος εν προκειμένω) με αντάλλαγμα την καλυτέρευση των όρων συμμετοχής, αλλά με τρόπο αρκετά βάναυσο:
«τώρα πιά δεν θα μπορείτε να παίζετε στο internet–θα σας κόψουμε κι άλλο τις αποδόσεις–θα σας φορολογήσουμε»
Αυτό είναι το σλόγκαν και αυτό ακούγεται από κυβερνητικούς εκπροσώπους, άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και από τον ΟΠΑΠ !
Εισπρακτικά ο ΟΠΑΠ δεν έχει να προσδοκά σε άνοδο από αυτά τα μέτρα για τους εξής λόγους:
α) Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η ανεργία.
β) Η εντεινόμενη αποστροφή προς αυτόν μεγάλης μερίδας του παικτικού κοινού (λόγω των ανωτέρω).
γ) Η φορολογία 10% στο στοίχημα Ο.Π.Α.Π., που συνοδεύει τα απαγορευτικά του διαδικτύου μέτρα (σ.σ. έγινε και απεργία από τους ίδιους τους πράκτορες του Ο.Π.Α.Π. γι αυτό το θέμα).
δ) Η πολύ γρήγορη απογοήτευση που θα προκαλέσουν οι χαμηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με το φόρο, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν το αντιλαμβάνονται αρχικά (ήτοι το παιχνίδι δεν είναι αντιμετωπίσιμο).
Ελπίζει όμως ο ΟΠΑΠ ότι θα παραμείνει ο τζίρος του σε υψηλά επίπεδα από:
α) Την διατήρηση σε αρκετά υψηλό ποσοστό της άγνοιας του διαδικτύου (συνεπώς και των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών).
β) Την διατήρηση σε υψηλά ποσοστά της άγνοιας της επικινδυνότητος που συνεπάγεται η συμμετοχή στα παιχνίδια του, υπό καθεστώς υψηλής γκανιότας και υπερφορολόγησης.
γ) Την δημιουργία πελατειακού κοινού ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό, στα παιγνιομηχανήματα.
Η αντιπρόταση
Η αντιπρόταση σε όλα αυτά, σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, είναι να επανέλθουν τα πράγματα στην προ του 2010 κατάσταση, χωρίς στοιχηματικούς φόρους και με σταδιακή βελτίωση των στοιχηματικών αποδόσεων προς τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Αν δε ο ΟΠΑΠ είναι ιδιωτικός, αυτό να το επιβάλλει η Ε.Ε.Ε.Π. με κανονιστικές διατάξεις.
Σε ότι αφορά το διαδίκτυο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμείνει στο άνοιγμα της αγοράς, αυτή να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο ώστε κάθε εταιρεία που λαμβάνει έγκριση λειτουργίας, να φορολογείται στην Ελλάδα για το μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την Ελλαδα.
Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η έννοια της δικαιοσύνης στην Ελλάδα στο θέμα του στοιχηματισμού, ενώ κάθε άλλη ρύθμιση προκαλεί σοβαρά προβλήματα, προς είτε τη μία είτε την άλλη κατεύθυνση.
Η φορολογία στον παίκτη είναι άδικη, από τη στιγμή που σε κάθε τυχερό παιχνίδι το προσδόκιμο ωφέλους είναι ως γνωστόν αρνητικό και από την στιγμή που δεν απαιτείται κερδοφορία, έσοδα πλην έξοδα, στην ετήσια χρήση πριν φορολογηθεί κάποιος.
Αντίθετα η παροχή ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα λειτουργήσει ωφέλιμα και για τον ΟΠΑΠ και για τους άλλους παρεμφερείς οργανισμούς (π.χ. ιππόδρομος).
Ε.Ε.Ε.Π.
Η Ε.Ε.Ε.Π. ορθώς συνεστάθη.
Αυτή τη στιγμή ο ρόλος της φαίνεται να είναι να βγάζει το «blacklist» που θα περιέχει τις παράνομα δραστηριοποιούμενες εταιρείες.
Αλλά οι αρμοδιότητες που δίνει το άρθρο 25 παρ. 13 στην Ε.Ε.Ε.Π. είναι σωστές και της επιτρέπουν να λειτουργήσει θετικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών που συμμετέχουν στα παιχνίδια στοιχηματισμού.
Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να επεκταθούν και στο ιπποδρομιακό στοίχημα του Ο.Δ.Ι.Ε. ή της εταιρείας ιπποδρομιακού στοιχήματος που θα τον αντικαταστήσει. Κάθε είδους αμοιβαίο στοίχημα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από την Ε.Ε.Ε.Π., με ηλεκτρονικά μέσα, ως προς τα ταμεία-αποδόσεις (οι παλιοί ξέρουν ότι το 1960, ένα χρόνο μετά την σύσταση του Ο.Π.Α.Π. είχαμε και το πρώτο σκάνδαλο, με τους υπαλλήλους που συμπλήρωναν δελτία ΠΡΟΠΟ μετά την λήξη των αγώνων !).
Στις αρμοδιότητες της Ε.Ε.Ε.Π. πρέπει να εμπίπτει και η συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο των σπορ.
Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Γράφονται πολλά γύρω από αυτό το ζήτημα και μάλιστα τα αναφέρει και το σχέδιο νόμου για το οποίο συζητάμε τώρα σε εδάφια του (προστασία από τον εθισμό, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες).
Πως επιτυγχάνεται αυτό όταν το όλο οικοδόμημα αυταπόδεικτα στηρίζεται στην «διατήρηση της άγνοιας» και στην προσέλκυση του χαμηλού επιπέδου μόρφωσης πληθυσμού, είναι ένα εύλογο ερώτημα.
Η πραγματικότητα, που την αντιλαμβάνονται οι πάντες, είναι ότι ο προτεινόμενος νόμος κάνει αυτές τις αναφορές για να πετύχει την εύνοια των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Είναι όμως, αντικειμενικά, δυνατόν και είναι σωστό να καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά ;
Αυτος που κάνει μία μικρο-επένδυση στο στοίχημα, αυτός που θέλει να παίξει κάτι για να μην του λείψει η ελπίδα, να μπαίνει στο ίδιο καζάνι με αυτόν που κάνει κατάχρηση ;
Απαγορεύουμε τα γρήγορα αυτοκίνητα ; Όχι, αυτό που κάνουμε είναι ότι δίνουμε στον κόσμο μαθήματα οδήγησης και μαθήματα οδικής ασφάλειας. Αλλά τα γρήγορα αυτοκίνητα προκαλούν και ατυχήματα.
Απαγορεύουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ; Όχι βέβαια. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων προκαλούν και πολλές οικτρές καταστάσεις, χωρισμός-διαζύγιο-εγκατάλειψη.
Απαγορεύουμε το χρηματιστήριο ; Όχι ! Αλλά αυτό είναι το … ξαδερφάκι του στοιχήματος και δημιουργεί και «εγκλωβισμένους» μερικές φορές.
Η υπόθεση της «απαγόρευσης για προστασία» ή των «περιοριστικών μέτρων για προστασία» στερείται βάσεως και καταργεί ανθρώπινα δικαιώματα στην οικονομική σφαίρα, εκτός που γίνεται και ψευδώς η επίκληση της.
Αυτό που υπάρχει και ζητάει η κοινωνία είναι <<παιδεία.
Θα δώσετε την απαιτούμενη παιδεία στον Ελληνικό λαό, στα γυμνάσια ;
Θα αναθέσετε σε επιστημονικό προσωπικό να βγάλει βιβλία που να λένε τι είναι τα διάφορα τυχερά παιχνίδια, τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτά και ποιές είναι οι πιθανές παρανέργειες ;
Αν δεν γίνει αυτό τότε κοροϊδεύουμε αιωνίως στην Ελλάδα και το αυτό ισχύει και για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
Αναφέρομαι στην απαγόρευση διαφημίσεων στο internet για στοιχήματα, από αθλητικές σελίδες εκτός των στοιχηματικών σελίδων αυτών καθεαυτών.
Ενώ η διάταξη αυτή είναι αναγκαίο προσάρτημα του νόμου, από τη στιγμή που θα υπάρχει «blacklist», η συγγραφή της έγινε πολύ βιαστικά και μάλλον η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί καταπατούνται άλλα δικαιώματα του πολίτη άσχετα με την υπόθεση και γιατί επιφέρει αποτελέσματα πέραν του σκοπουμένου, να μην διεξάγεται παράνομος στοιχηματισμός. Έρχεται σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η παγκοσμιότητα του διαδικτύου και χειρίζεται το θέμα ως εάν να επρόκειτο για τις παλιές διαφημίσεις στα τοπικά έντυπα και στα τοπικά ραδιόφωνα.
Λογικά θα υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες στο blacklist της Ε.Ε.Ε.Π.:
Πρώτον αυτές που έχουν διαπράξει διεθνή οικονομικά εγκλήματα και καταζητούνται από την ιντερπόλ.
Δεύτερον, αυτές που συμβαίνει να μην είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα αλλά είναι εγκεκριμένες στη χώρα τους και σε άλλες χώρες.
Αν ο διαφημιστής βγάζει από Ελλάδα μία ξενόγλωσση ιστοσελίδα που δεν απευθύνεται καν στην Ελληνική κοινότητα γιατί να στερηθεί του διαφημιστικού εσόδου ; Ποιά η λογική και σε τι εξυπηρετεί ; Σε τίποτα απολύτως. Τέτοιες σελίδες υπάρχουν αρκετές.
Η Ε.Ε.Ε.Π. ερωτηθείσα δήλωσε άγνοια και ακόμα ο εκπρόσωπος της προσέθεσε ότι σύμφωνα με τη δικιά του ερμηνεία κάθε σελίδα που έχει σύνδεσμο σε εταιρεία του blacklist είναι παράνομη, ωφείλει ο isp να την κάνει να μην παίζει και ο/οι διαχειριστές της κινδυνεύουν με σύλληψη. Αν δε ο/οι διαχειριστές βρίσκονται στο εξωτερικό, προφανώς κινδυνεύουν με σύλληψη σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Δηλαδή, διεθνούς φήμης αθλητικές σελίδες κινδυνεύουν με σβήσιμο στην Ελλάδα και οι διαχειριστές τους που δεν έχουν ιδέα επίσης κινδυνεύουν !
Αλλά οι σελίδες αυτές συμβαίνει να είναι και «εργαλεία» για τους παίκτες που παίζουν Ο.Π.Α.Π. όπως και για τους πράκτορες !
Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος και κανένα κέρδος -στο θέμα της παρεμπόδισης του παράνομου στοιχηματισμού- πάμε να λογοκρίνουμε ολόκληρο το διαδίκτυο, επειδή η διάταξη που αφορά την «εμπορική επικοινωνία» είναι κακά διατυπωμένη.
Ορθώς διατυπουμένη αυτή η διάταξη θα έπρεπε να αφορά «διαφημιστικά μηνύματα από εταιρείες του blacklist που απευθύνονται προς την Ελληνική κοινότητα». Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψιν πως το διαφημιστικό μήνυμα φέρνει την στοιχηματική ιστοσελίδα στην Ελλάδα όταν η σελίδα αυτή ενδεχομένως δεν παίζει, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος δεν εκτελούν συναλλαγές με αυτήν και όταν από το διαφημιστικό μήνυμα δεν υποδεικνέται ή δεν προκύπτει άλλος τρόπος πρόσβασης από τη χώρα προς τις υπηρεσίες της εταιρείας.
ΑΠΕΙΛΕΣ
Υπάρχει αυτές τις μέρες έντονη φημολογία για απειλές χρήσης βίας σε βάρος προσώπων -όπως εγώ- που διατυπώνουν παράπονα από τον ΟΠΑΠ και εκφράζουν την αντίθεση τους προς μέρος των διατάξεων του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.Δεν θεωρώ καθόλου πιθανό αυτό να ζητήθηκε από τις Ελληνικών συμφερόντων εταιρείες (Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Δ.Ι.Ε.) και επίσης το θεωρώ αδιανόητο να το σκέφτηκαν καν.
Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες είναι ουκ ολίγα τα άτομα που προσφέρουν πιεστικά και προτείνουν αυτού του είδους τις «υπηρεσίες» και επιχειρούν να προσεγγίσουν τους δύο ως άνω οργανισμούς.
Για το λόγο αυτό θα κοινοποιήσω την παρούσα ανάρτηση μου και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τις δικές του ενέργειες, δεδομένου και ότι ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ γνωρίζει ήδη σχετικά με αυτήν την υπόθεση.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (λίστα διανομής)
Η παρούσα κατάθεση στην διαβούλευση για τον νόμο τυχερών παιχνιδιών διανέμεται ως εξής:
α) Υπουργείο Οικονομικών – Διαδικτυακός τόπος διαβουλεύσεων
http://www.opengov.gr/minfin/?p=1837
http://www.opengov.gr/minfin/?p=1839
γ) Γραφείο Κοινοτικού επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ (μετάφραση στα Αγγλικά)
δ) cosmicway.net – Ελληνικό ιπποδρομιακό portal
http://www.cosmicway.net/diavoulefsi1302.pdf
http://www.cosmicway.net/diavoulefsi1302_en.pdf (μετάφραση στα Αγγλικά)
ε) Υπουργείο Προστασίας Πολίτη (υπ’ όψιν κ. Υπουργού)
http://www.mopocp.gov.gr (pressoffice@yptp.gr)
στ) RGA (chawkswood@rga.eu.com)
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 23 έχετε ουσιαστικά παραλείψει τα φροντιστήρια, τα κέντρα νεότητας, τα αθλητικά κέντρα και τις εκκλησίες. Δεν είναι παράλογο στο βωμό του τζόγου να επιτρέπετε τη δημιουργία μικρών καζίνο δίπλα σε τέτοιους χώρους;
Μόνο οι ανήλικοι μαθητες όταν πηγαίνουν σχολείο είναι ευάλωτοι;
Οι ανήλικοι μαθητες όταν αθλούνται, ή όταν πηγαίνουν φροντιστήριο δεν είναι ευάλωτοι;
Μήπως σε συνδυασμό με τις αλλαγές της παραγράφου 10, θεωρητικά τουλάχιστον, επιτρέπετε να συνδεεται εσωτερικά ένα φροντιστήριο με ένα χώρο που λειτουργούν παιγνιομηχανήματα;
Εκκινώντας από προσωπική πείρα ως προς τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, τα οποία είναι αδύνατο να εισπραχθούν, διερωτώμαι κατά πόσο κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να αποτραπεί ως προς τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕΕΠ.