Άρθρο 02: Υποχρεώσεις Δημοσίου – Αρμοδιότητες

1. Το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πιστή και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών.
2. Οι διατάξεις του παρόντος κώδικα εφαρμόζονται συμπληρωματικά, εφόσον τα σχετικά θέματα δεν ρυθμίζονται καθόλου ή ρυθμίζονται ελλιπώς στη συστατική πράξη. Οι κανόνες δημόσιας τάξης του κώδικα υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση.
3. Αρμοδιότητα του Γ.Γ. Απ. Διοίκησης υφίσταται, με την επιφύλαξη της παρ. 4 και τυχόν ειδικών διατάξεων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Όταν ο σκοπός της περιουσίας εκτελείται κατά κύριο λόγο μέσα στα όρια μιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανεξαρτήτως του τόπου όπου βρίσκεται η περιουσία. Τυχόν επικουρικοί σκοποί δεν επηρεάζουν την αρμοδιότητα.
β) Όταν δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής η προηγούμενη περίπτωση και η περιουσία βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσα στα όρια μιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
γ) Όταν πρόκειται για σχολάζουσα κληρονομία της οποίας τα ακίνητα περιλαμβάνονται στα όρια μιας και μόνης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
δ) Περιουσίες του Κεφαλαίου Ε’ του παρόντος κώδικα που υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών
ε) Για όλα τα θέματα που σχετίζονται με διαχείριση ακινήτων των περιουσιών που βρίσκονται εντός των χωρικών της ορίων, πλην όσων υπάγονται στην άμεση διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών και όσων καταλείπονται χωρίς όρο προς το Δημόσιο.
4. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις αρμόδιος είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών υφίσταται επίσης κατ΄εξαίρεση:
α) Για την εποπτεία εκκαθάρισης και διαχείρισης περιουσιών που καταλείπονται στο Δημόσιο.
β) Για την εποπτεία της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και του Βαρβακείου Ιδρύματος.
γ) Για την εκκαθάριση και εποπτεία κοινωφελών περιουσιών που έχουν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή ή ο σκοπός τους εκτελείται κατά κύριο λόγο σ’ αυτήν.
δ) Για την εποπτεία περιουσιών των οποίων η αξία εκτιμάται, μετά την προηγηθείσα εκκαθάριση, ως ανώτερη του ποσού των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) Ευρώ ή των οποίων οι σκοποί εκτελούνται σε όλη την επικράτεια. Για την υπαγωγή των περιουσιών της περίπτωσης αυτής στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, απαιτείται η έκδοση απ΄ αυτόν ειδικής προς τούτο υπουργικής απόφασης.
5. Αν υπάρχουν μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Αποκεντρωμένης Διοίκησης αμφιβολίες για την ύπαρξη και το εύρος των αρμοδιοτήτων αυτών αποφαίνονται επ’ αυτών, με κοινή τους απόφαση, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών του άρθρου 7.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών μπορεί να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του παρόντος κώδικα στον Γ.Γ. Απ. Διοίκησης.

  • 13 Ιουνίου 2013, 09:23 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ

    Στο άρθρο 2 παρ. γ
    Οι Σχολάζουσες Κληρονομίες δεν είναι «Κοινωφελείς Περιουσίες» ή «Κληροδοτήματα», αλλά είναι περιουσίες του Κράτους, υπό αίρεση της εμφάνισης κληρονόμου και γι αυτό θα πρέπει να ρυθμισθούν με ξεχωριστό νόμο.

  • 11 Ιουνίου 2013, 14:36 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗΣ

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2.

    Για την πληρέστερη διασφάλιση, πιστή τήρηση και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών κοινωφελών περιουσιών, η οποία, άλλωστε, αποτελεί εκπεφρασμένη και δια της αιτιολογικής έκθεσης πρωταρχική επιδίωξη του σχεδίου νόμου και υπαγορεύεται από την επιταγή του άρθρου 109 παρ. 1 του Συντάγματος, προτείνω να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 1 εδάφιο (το εντός εισαγωγικών παρατιθέμενο), ώστε η παράγραφος να συμπληρωθεί ως εξής:

    1. Το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πιστή και επακριβή εκτέλεση της βούλησης των διαθετών και δωρητών κοινωφελών «περιουσιών κοινωφελών περιουσιών, τόσο ως προς τους κοινωφελείς σκοπούς για τους οποίους κατέλειπαν, διέθεσαν ή δώρισαν τις κοινωφελείς περιουσίες, όσο και ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης αυτών, και των Οργανισμών των κοινωφελών ιδρυμάτων, ιδίως δε των κοινωφελών ιδρυμάτων που, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη βούληση των ιδρυτών τους και με την έγκριση της Πολιτείας, συνεστήθησαν με τυπικό νόμο ή άλλη ισοδύναμη νομοθετική πράξη, ή ακόμη και με προεδρικό διάταγμα, τους αναγνωρίσθηκε πλήρης διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια και αυτονομία, δεν υπάγονται στην εποπτεία του Δημοσίου και εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή των διατάξεων του α.ν. 2039/1939, πλην εκείνων που αφορούν την υποβολή και έγκριση των προϋπολογισμών και απολογισμών τους μόνον όσον αφορά την τήρηση των διατάξεων του Οργανισμού τους.»