Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μην χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού στα πρόσωπα της προηγούμενης υποπερίπτωσης, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ΚΦΔ
γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E.
Το δημοσιο εχει δικαιωματα αλλα δικαιωματα εχουν και οι πολιτες και οι υπαλληλοι του δημοσιου. Σημερα εαν ενας δημ υπαλληλος ζητησει αναδρομικα για μη καταβολη χρηματων λογω αυξημενων προσοντων οπως κατοχη πτυχιων Α.Ε.Ι. η μεταπτυχιακων η αλλων αναδρομικων που δικαιουται συνηθως του χορηγουνται μονο τα 2 ετη αναδρομικων ενω παλιοτερα με δικαστικες αποφασεις του χορηγουντο τα 5. Το σωστο ειναι να χορηγουνται στον δημ υπαλληλο, ολα τα αναδρομικα που δικαιουται απο την ημερομηνια που απεκτησε το δικαιωμα του. Πολλες υπηρεσιες δεν ενημερωνουν τους δημ υπαλληλους για τα δικαιωματα τους με αποτελεσμα να ζητουν εκ των υστερων αναδρομικες αποδοχες.Ζητάμε να χορηγηθούν τα αναδρομικά σε όσους δικαιούνται.
Το δημοσιο εχει δικαιωματα αλλα δικαιωματα εχουν και οι πολιτες και οι υπαλληλοι του δημοσιου. Σημερα εαν ενας δημ υπαλληλος ζητησει αναδρομικα για μη καταβολη χρηματων λογω αυξημενων προσοντων οπως κατοχη πτυχιων Α.Ε.Ι. η μεταπτυχιακων η αλλων αναδρομικων που δικαιουται συνηθως του χορηγουνται μονο τα 2 ετη αναδρομικων ενω παλιοτερα με δικαστικες αποφασεις του χορηγουντο τα 5. Το σωστο ειναι να χορηγουνται στον δημ υπαλληλο, ολα τα αναδρομικα που δικαιουται απο την ημερομηνια που απεκτησε το δικαιωμα του. Πολλες υπηρεσιες δεν ενημερωνουν τους δημ υπαλληλους για τα δικαιωματα τους με αποτελεσμα να ζητουν εκ των υστερων αναδρομικες αποδοχες.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι μεγάλο λάθος.Το κράτος χορηγεί ρυθμίσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας. Όταν εισπράττονται μισθώματα από τον οφειλέτη ή μια επιχείρηση οφείλει Φ.Π.Α. που τον έχει εισπράξει γιατί πρέπει να τον αποδώσει σε 100 δόσεις και μάλιστα με απαλλαγή των προσαυξήσεων?
Ο φόρος εισοδήματος και Φ.Π.Α. για μια μεγάλη κατηγορία επιχειρήσεων σημαίνει ρευστότητα. Οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα πώλησης ενδυμάτων και υποδημάτων δεν έχουν φέσια από τους πελάτες τους. Όλοι αυτοί αφού διαπραγματεύτηκαν και μείωσαν τα μισθώματά τους, αφού κατέβασαν το βασικό μισθό των υπαλλήλων τους επικαλούμενοι την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας,σταμάτησαν να πληρώνουν και τις ασφαλιστικές και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι αυτές τις κατηγορίες ισχύει ότι αν δεν έχεις δουλειά δεν έχεις και φορολογικά χρέη.Γιατί αυτές οι κατηγορίες των οφειλών πρέπει να υπάγονται στις 100 δόσεις? Αυτό δεν είναι επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι η θεμελίωση του Νέου Πελατειακού Κράτους.
Θα πρέπει να διατυπωθεί λίγο καλύτερα η παράγραφος α, ούτως ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες
Τι σημαίνει το δημόσιο να μην εκδίδει φορ. ενημερότητα για πώληση ακινήτου ???
όταν είχατε εξαγγείλει πριν από καιρό την ρύθμιση είχατε πει για τρίμηνη φορολογική ενημερότητα χωρίς όρους. Με λίγα λόγια τώρα λέτε ότι ακόμα και αν κάποιος μπει σε ρύθμιση δεν μπορεί να πουλήσει τίποτα και μάλιστα θα ζητάει το δημόσιο και επιπλέον εμπράγματες εξασφαλίσεις για το ποσό που υπολείπεται , αν υπολείπεται ???? Τότε ποιο είναι το νόημα της φράσης <έχω ρυθμίσει τις οφειλές μου ???
Μια εταιρια που τελη σε αδρανεια και χρεη ,εχει στη κατοχη της ποσοστο ιδιοκτησιας σε αλλη εταιρεια ενεργη.Γιατι να μην υπαρχει δυντοτητα μεταβιβασης στο δημοσιο του ποσοστου συμμετοχης(μετοχες) και παραλληλη εξοφληση χρεους ισης αξιας??
γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών, κατά τις διατάξεις του άρθρου 83 του K.E.Δ.E.
Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί κατά πόσον είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να κάνει παρακράτηση από πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σημειώνω ότι ένα βασικό λάθος της προηγούμενης ρύθμισης ήταν η πρόβλεψη παρακράτησης του 1/7 της ρύθμισης από την είσπραξη απαιτήσεων μιας επιχείρησης από το δημόσιο ή επειχειρήσεις που συμμετέχει το δημόσιο. Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει ειλικρινά την οικονομία θα πρέπει να μην προβαίνει σε καμιά παρακράτηση ή συμψηφισμό, εφόσον τηρείται η ρύθμιση