1. Το άρθρο 2 του Ν. 3086/2002 (Α΄ 324) Οργανισμός Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των Λειτουργών και των Υπαλλήλων του (Οργανισμός ΝΣΚ) αντικαθίσταται ως εξής:
« Στην αρμοδιότητα του Ν.Σ.Κ. υπάγονται:
α) Η δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα η νομική υποστήριξή του.
β) Η υποστήριξη των υποθέσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 9 και 15 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α΄) και του άρθρου 56 παρ. 31l περ. α` έως ε` του Π.Δ. 230/1998 (ΦΕΚ 177 Α΄).
γ) Η υποστήριξη των υπηρεσιών της Διοίκησης σε θέματα κοινοτικού δικαίου με την επιφύλαξη των διατάξεων που αναφέρονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου αυτής.
δ) Η διενέργεια όλων των δικαστικών πράξεων, που αναφέρονται στο άρθρο 6 της Πολυμερούς Σύμβασης «Περί διεκδικήσεως διατροφής εις την αλλοδαπήν» που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4421/1964 (Α΄ 215) και ανάγονται στα καθήκοντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ε) Η διεξαγωγή των δικαστικών πράξεων, που προβλέπονται στις διεθνείς συμβάσεις δικαστικής αρωγής σε ποινικές, αστικές και εμπορικές υποθέσεις, στις οποίες η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος και συνιστούν καθήκοντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως κεντρικής αρχής.
στ) Η καθοδήγηση των ενεργειών της Διοίκησης με νομικές γνωμοδοτήσεις.
ζ) Η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό και η ρύθμιση χρεών πτωxών οφειλετών του Δημοσίου.
η) Η γνωμοδότηση για την υπαγωγή διαφορών του Δημοσίου σε διαιτησία και ο ορισμός διαιτητών του.
θ) Η επεξεργασία των σχεδίων νόμων, διαταγμάτων και κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων, που παραπέμπονται αρμοδίως σ` αυτό.
ι) Η δικαστική υπεράσπιση και γενικότερα η νομική υποστήριξη των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών των οποίων η νομική υπηρεσία διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή από μέλη του σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
ια) Η δικαστική υπεράσπιση και γενικότερα η νομική υποστήριξη των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων η νομική υπηρεσία διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή από μέλη του σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
ιβ) Η νομική υποστήριξη του Δημοσίου κατά τη συνομολόγηση συμβάσεων συμπεριλαμβανομένης και της νομικής συνδρομής κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων.»
2. Το άρθρο 5 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 5
Συγκρότηση του Ν.Σ.Κ. ως συλλογικού οργάνου.
1. Το Ν.Σ.Κ., ως συλλογικό όργανο, λειτουργεί σε Ολομέλεια, Τμήματα και Τριμελείς Επιτροπές.
2. Η Ολομέλεια συγκροτείται ως πλήρης από τον Πρόεδρο και από το ήμισυ τουλάχιστον των Αντιπροέδρων και Νομικών Συμβούλων και ως τακτική από τον Πρόεδρο και, εναλλάξ κατά συνεδρίαση, από τους Αντιπροέδρους και τους Νομικούς Συμβούλους που κατέχουν εκάστοτε περιττό ή άρτιο, κατά τη σειρά αρχαιότητας, αριθμό (Α` και Β` Σύνθεση) και συνεδριάζει νομίμως με παρουσία είκοσι ενός (21) τουλάχιστον μελών.
Στην Ολομέλεια (πλήρη ή τακτική) προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, είναι απών ή κωλύεται, ο αρχαιότερος από τους Αντιπροέδρους που παρίσταται.»
3. Ο αριθμός και η συγκρότηση των Τμημάτων ορίζεται για κάθε δικαστικό έτος με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ.. Για την ύπαρξη απαρτίας κάθε Τμήματος απαιτείται η παρουσία του μισού πλέον ενός των Νομικών Συμβούλων, που έχουν ορισθεί και υπηρετούν κάθε φορά. Σε κάθε Τμήμα προεδρεύει Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται ο αρχαιότερος Νομικός Σύμβουλος από αυτούς που παρίστανται. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. μπορεί να προεδρεύει σε οποιοδήποτε Τμήμα.
Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων συμμετέχει υποχρεωτικά ο Αντιπρόεδρος ή Νομικός Σύμβουλος του Σχηματισμού ή του τμήματος του Σχηματισμού των οποίων συζητείται υπόθεση, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου του οποίου συζητείται υπόθεση και μόνο για τη συζήτηση της υπόθεσης αυτής ,δύνανται δε να συμμετέχουν με γνώμη άνευ ψήφου και ένας αριθμός Παρέδρων και Δικαστικών Αντιπροσώπων του σχετικού Σχηματισμού.
4. Οι Πάρεδροι του Ν.Σ.Κ. μετέχουν στις εργασίες της Ολομέλειας και των Τμημάτων ως εισηγητές σε υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί, με γνώμη μετά ψήφου. Στις συνεδριάσεις μπορεί να παρίστανται Δικαστικοί Αντιπρόσωποι κατά τη συζήτηση υποθέσεων τις οποίες έχουν χειρισθεί, για παροχή εξηγήσεων ή διευκρινήσεων.
5. Στους Σχηματισμούς ή στα Τμήματα αυτών και στα Γραφεία Νομικών Συμβούλων στα οποία ανήκει η ενώπιον όλων των δικαστηρίων και αρχών παράσταση και υπεράσπιση κάθε κατηγορίας και φύσεως υποθέσεων, λειτουργεί Τριμελής Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από έναν Αντιπρόεδρο ή έναν Νομικό Σύμβουλο, τον εισηγητή της υπόθεσης και από ένα άλλο μέλος του Ν.Σ.Κ., που υπηρετεί στην υπηρεσιακή αυτή μονάδα. Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται και στα Δικαστικά Γραφεία στα οποία υπηρετούν τουλάχιστον τρία μέλη του Ν.Σ.Κ., από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι Πάρεδρος, ο οποίος και συμμετέχει υποχρεωτικά σ` αυτήν. Όλα τα μέλη των Επιτροπών έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην Τριμελή Επιτροπή προεδρεύει ο ανώτερος κατά βαθμό και επί ομοιοβάθμων μελών ο αρχαιότερος.»
3. Το άρθρο 6 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής
« Άρθρο 6
Αρμοδιότητες Επιτροπών, Τμημάτων και Ολομέλειας
1. Οι Επιτροπές γνωμοδοτούν:
Για τη συμβιβαστική επίλυση διαφορών ή αναγνώριση απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, τη μη άσκηση αγωγών ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων από το Δημόσιο και την παραίτηση από αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα, που ασκήθηκαν από αυτό, την αποδοχή αγωγών ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων, που ασκήθηκαν κατά του Δημοσίου και τη ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών του, εφόσον το αντικείμενο της διαφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αυτές δεν υπερβαίνει το ποσό της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ή υπάγεται στην ανεξαρτήτως ποσού εξαιρετική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου και για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων, που έχουν εκδοθεί και την παραίτηση από ένδικα μέσα, που έχουν ασκηθεί, ανεξαρτήτως ποσού.
Επί δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είναι κατά νόμο ανέκκλητες και συγχρόνως αμετάκλητες, η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή αποφαίνεται με σχετική πράξη που υπογράφεται από τα μέλη που την συγκροτούν εάν συντρέχουν ή όχι κάθε φορά λόγοι κατ’ εξαίρεση ασκήσεως ενδίκου μέσου χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εισηγήσεως και εκδόσεως πρακτικού.
Οι Σχηματισμοί αποφαίνονται σε θέματα αρμοδιότητάς τους για υποθέσεις επαρχιών, στις οποίες δεν λειτουργούν Δικαστικά Γραφεία ή εάν στα Δικαστικά Γραφεία που λειτουργούν, δεν είναι δυνατή η συγκρότηση Επιτροπής. Με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ, καθορίζεται ο τρόπος, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία άσκησης των παραπάνω αρμοδιοτήτων.
2. Τα Τμήματα γνωμοδοτούν:
α) Σε υποθέσεις, που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των Επιτροπών ή παραπέμπονται σ’ αυτά από Επιτροπή λόγω της σπουδαιότητάς τους.
β) Σε ερωτήματα της Βουλής των Ελλήνων πού υπογράφονται από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, καθώς και σε ερωτήματα της Διοίκησης, που υπογράφονται από τον Υπουργό, Αναπληρωτή Υπουργό, Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα Υπουργείου εφόσον ο τελευταίος είναι ειδικά εξουσιοδοτημένος και μόνο για θέματα της αρμοδιότητας του. Σε ερωτήματα που υπογράφονται από το κατά νόμο όργανο Διοίκησης Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής ή από τον Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλο κατά νόμο όργανο Διοίκησης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των οποίων η νομική υπηρεσία διεξάγεται από το Ν.Σ.Κ., εφόσον αφορούν ζητήματα της αρμοδιότητας τους, ενώ ερωτήματα τους με γενικότερο ενδιαφέρον υπογράφονται μόνο από τον εποπτεύοντα Υπουργό.
γ) Σε ερωτήματα του Συμβουλίου Ελεγκτών Νομιμότητας τα οποία υπογράφονται από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 223 του Ν. 3852/2010 για ζητήματα μείζονος σημασίας που συνάπτονται με τον ασκούμενο από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. έλεγχο και συνοδεύονται από τις απόψεις του αρμόδιου καθύλη Υπουργείου. Η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ζητήματα αυτά είναι υποχρεωτική εφόσον γίνει δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.
δ) Για τα σχέδια νόμου, διαταγμάτων ή κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων, που παραπέμπονται στο Ν.Σ.Κ. για επεξεργασία.
3. Η Ολομέλεια γνωμοδοτεί:
α) Πλήρης Ολομέλεια αα) Για την υποβολή διαφορών του Δημοσίου σε διαιτησία και τον ορισμό διαιτητών αυτού, ββ) Για υποθέσεις, οι οποίες παραπέμπονται σε αυτήν από τον Πρόεδρο ή την Τακτική Ολομέλεια, γγ) Για κάθε νομικό ζήτημα μείζονος σημασίας ή για ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία του Ν.Σ.Κ. και των υπηρεσιακών μονάδων του, που εισάγεται σε αυτήν από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ.. δδ) Για την αποδοχή δικαστικών αποφάσεων, σε περιπτώσεις που εκκρεμεί στα δικαστήρια η εκδίκαση μεγάλου αριθμού ομοίων κατά το νομικό ζήτημα υποθέσεων β) Τακτική Ολομέλεια: (Α» και Β’ Σύνθεση) αα) Για υποθέσεις, οι οποίες παραπέμπονται σε αυτήν από τον Πρόεδρο ή κάποιο Τμήμα, ββ) Σε ερωτήματα για τα οποία ζητείται από τον Πρόεδρο της Βουλής ή τον Υπουργό απευθείας η γνώμη της ή για τα οποία προηγήθηκε γνωμοδότηση Τμήματος, η οποία δεν έγινε αποδεκτή και ζητείται αρμοδίως η παραπομπή στην Ολομέλεια, γγ) Για κάθε υπόθεση, για την οποία στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.
4. Οι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μπορούν να απευθύνουν, για θέματα της αρμοδιότητας τους, τοπικού μόνο ενδιαφέροντος, ερωτήματα στα Δικαστικά Γραφεία ή Γραφεία Νομικού Συμβούλου της έδρας τους, ενώ για ζητήματα με ευρύτερο ενδιαφέρον τα ερωτήματα υποβάλλονται δια του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού. Τα Γραφεία αυτά, αν για το θέμα για το οποίο υποβάλλεται το ερώτημα, υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., τη γνωστοποιούν σε αυτούς που υπέβαλλαν το ερώτημα, διαφορετικά οι Νομικοί Σύμβουλοι ή Πάρεδροι, που υπηρετούν σ’αυτά αποστέλλουν τα ερωτήματα χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη εισήγηση στο Γραφείο Προέδρου του Ν.Σ.Κ., για έκδοση γνωμοδότησης Τμήματος ή Ολομέλειας. Οι Νομικοί Σύμβουλοι ή Πάρεδροι, που υπηρετούν στα Γραφεία αυτά επιλύουν ευχερή νομικά ζητήματα επί προφορικών ερωτημάτων των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
5. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. μπορεί να παραπέμπει σε Τμήμα ή στην Ολομέλεια οποιαδήποτε υπόθεση ή ερώτημα, έστω και αν έχει προηγηθεί σ’ αυτά ατομική γνωμοδότηση. Επίσης, μπορεί να εισάγει οποιαδήποτε υπόθεση ή ερώτημα απευθείας στην Ολομέλεια, καθώς και να παραπέμψει σ’ αυτήν οποιαδήποτε υπόθεση ή γνωμοδότηση Τμήματος, όταν κρίνει ότι η λύση που δόθηκε χρειάζεται επανεξέταση. Στις περιπτώσεις αυτές με την πράξη της παραπομπής ορίζεται και ο εισηγητής.
6. Τα ερωτήματα της Διοίκησης απευθύνονται προς την Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποστέλλονται προς το Γραφείο Προέδρου και πρέπει να διαλαμβάνουν πλήρη εξιστόρηση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης και προσδιορισμό των προβληματισμών της, για την έννοια και το περιεχόμενο συγκεκριμένων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, των οποίων ζητείται η ερμηνεία από το Ν.Σ.Κ., προκειμένου να τις εφαρμόσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Προκειμένου για ερωτήματα μισθολογικού περιεχομένου, η Διοίκηση, πριν από την υποβολή του ερωτήματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απευθύνεται στη Διεύθυνση Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αν η Διοίκηση εξακολουθεί να έχει προβληματισμό και μετά την απάντηση της πιο πάνω Διεύθυνσης ή η τελευταία δεν απαντήσει εντός του ευλόγου κατά περίπτωση χρόνου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το δίμηνο, υποβάλει το ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επισυνάπτοντας και το απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Μισθολογίου. Γνωμοδοτήσεις επί ερωτημάτων που αφορούν μισθολογικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή που μπορεί να έχουν ευρύτερες δημοσιονομικές συνέπειες, είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση μόνον εφόσον γίνουν αποδεκτές και από τον Υπουργό Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται ειδικές κατηγορίες υποθέσεων για τις οποίες απαιτείται αποδοχή της γνωμοδότησης και από αυτόν.
7. Τα ερωτήματα κατανέμονται από τον Πρόεδρο στους αρμόδιους Σχηματισμούς προκειμένου να εισαχθούν σε Τμήμα ή στην Ολομέλεια. Επίσης ο Πρόεδρος μπορεί να ορίσει ως εισηγητή Νομικό Σύμβουλο ή Πάρεδρο που υπηρετεί σε Γραφείο Νομικού Συμβούλου.
4. Το άρθρο 7 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, των Τμημάτων και των Επιτροπών οι υποθέσεις και τα ερωτήματα φέρονται για συζήτηση ύστερα από έγγραφη εισήγηση, η οποία διανέμεται στη μεν Ολομέλεια τουλάχιστον έξι ημέρες, στα δε Τμήματα τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση τους, για ενημέρωση των μελών τους. Η εισήγηση περιέχει υποχρεωτικά πλήρη έκθεση του πραγματικού και νομικού μέρους της υπόθεσης, με παράθεση του κειμένου των διατάξεων, που πρέπει να εφαρμοστούν, της ερμηνείας τους και της λύσης, που προτείνεται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις για θέματα ή υποθέσεις επείγουσας φύσης μπορεί η διαδικασία αυτή να μην τηρηθεί, ύστερα από άδεια του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. ή του Προέδρου του Τμήματος ή του προεδρεύοντα της Επιτροπής. Οι εισηγήσεις που απευθύνονται προς τον Πρόεδρο και τους Προέδρους των Τμημάτων συνοδεύονται υποχρεωτικά από αντίγραφα όλων των δικογράφων της υπόθεσης, καθώς και όλων των κρίσιμων για τη διάγνωση της διαφοράς λοιπών εγγράφων. Το ίδιο ισχύει για τις εισηγήσεις και τα πρακτικά των Επιτροπών των Γραφείων, που αποστέλλονται στον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. για έγκριση ή θεώρηση και για τις εισηγήσεις προς τις Επιτροπές των αρμόδιων Σχηματισμών ή Τμημάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας από τα Γραφεία του Ν.Σ.Κ., στα οποία δεν λειτουργεί τέτοια Επιτροπή.
2. Για τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, των Τμημάτων και των Επιτροπών συντάσσονται πρακτικά, με εξαίρεση τα γνωμοδοτικά θέματα. Τα πρακτικά γνωμοδοτήσεων σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις, των μεν Επιτροπών υπογράφονται από αυτούς που μετέχουν, της δε Ολομέλειας και των Τμημάτων, από εκείνον που προεδρεύει και τον γραμματέα. Οι γνωμοδοτήσεις σε ερωτήματα της Ολομέλειας και των Τμημάτων υπογράφονται από τον εισηγητή και τον Πρόεδρό τους αφού προηγουμένως τεθούν υπόψη των μελών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση προς ενημέρωσή τους.
3. Οι γνωμοδοτήσεις σε ερωτήματα και τα πρακτικά γνωμοδοτήσεων σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις των Επιτροπών, των Τμημάτων και της Ολομέλειας εκδίδονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών, που έχουν ψήφο, οι οποίοι εκφέρουν τη γνώμη τους κατά σειρά αρχαιότητας, αρχίζοντας από τον νεότερο. Στα Τμήματα και στην Ολομέλεια σε περίπτωση που διατυπωθούν περισσότερες από δύο γνώμες, αυτοί που εκφράζουν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις επικρατέστερες. Εάν οι γνώμες που εκφράζονται συγκεντρώνουν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται ψηφοφορία, για να αποκλεισθεί μια από αυτές. Αυτοί που εκφράζουν τη γνώμη που αποκλείεται οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις άλλες, μέχρι να σχηματισθεί πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία, στις μεν συνεδριάσεις της Ολομέλειας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου, στις δε συνεδριάσεις των Τμημάτων η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια. Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών, αν δεν σχηματισθεί πλειοψηφία, η υπόθεση παραπέμπεται στο αρμόδιο Τμήμα. Οι γνωμοδοτήσεις και τα πρακτικά περιέχουν και τη γνώμη της μειοψηφίας με την αιτιολογία της. Επίσημο αντίγραφο κάθε γνωμοδότησης αποστέλλεται στην αντίστοιχη υπηρεσία, που επιμελήθηκε για την υποβολή του ερωτήματος, η οποία υποχρεούται να ενεργήσει για την αποδοχή ή μη αυτής και να ενημερώσει σχετικά την κεντρική υπηρεσία του Ν.Σ.Κ.
4. Οι γνωμοδοτήσεις δεν δημιουργούν δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, πριν από την αποδοχή τους με επισημειωματική πράξη από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρμόδιο Υπουργό, ή το Διοικητικό Συμβούλιο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή άλλο κατά νόμο αρμόδιο όργανο αυτού ή Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής ή από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής τους και την κατά νόμο δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, οι γνωμοδοτήσεις αποτελούν πράξεις, που είναι υποχρεωτικές για τη Διοίκηση ή το Νομικό Πρόσωπο ή την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.
5. Πρακτικά γνωμοδοτήσεων σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, , καθώς και πρακτικά προτάσεων φιλικού διακανονισμού ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, εγκρίνονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. εκτός εκείνων που αφορούν υποθέσεις μείζονος σημασίας ή έχουν ευρύτερες δημοσιονομικές επιπτώσεις. Όλα τα λοιπά πρακτικά γνωμοδοτήσεων σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις, καθώς και όσα αναφέρονται σε περιοδικές παροχές ανεξαρτήτως ποσού εγκρίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών.
Τα πρακτικά αυτά δεν έχουν ισχύ ούτε εκτελούνται χωρίς την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών ή του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., οι οποίοι μπορούν να τροποποιούν αυτά μόνο προς όφελος του Δημοσίου. Το παραπάνω ποσό των 20.000 ευρώ μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Τα πρακτικά σε υποθέσεις ακυρωτικής διαδικασίας εγκρίνονται από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργό. Τα ως άνω πρακτικά, πριν από την έγκριση τους δεν δημιουργούν δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, ούτε χορηγείται αντίγραφο αυτών.
Τα πρακτικά που έχουν εγκριθεί, εκτελούνται υποχρεωτικά από τη Διοίκηση και δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε παραπέρα έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση δεν χορηγείται αντίγραφο των εισηγήσεων σε ερωτήματα ή σε δικαστικές ή εξώδικες υποθέσεις.»
5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. καταργείται και η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Ο Πρόεδρος του Ν.Σ.Κ. : α) προΐσταται του Νομικού Συμβουλίου, είναι υπηρεσιακός και πειθαρχικός προϊστάμενος του κυρίου και του διοικητικού προσωπικού του Ν.Σ.Κ., κατευθύνει, παρακολουθεί και ελέγχει τις εργασίες του και μπορεί να ασκεί όλα τα καθήκοντα Αντιπροέδρου ή Νομικού Συμβούλου σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μονάδα, β) προεδρεύει στην Ολομέλεια, γ) υπογράφει τα αποδεικτικά των κάθε είδους δικογράφων και δικαστικών αποφάσεων που επιδίδονται στο Δημόσιο, καθώς και κάθε εγγράφου που αφορά σε υποθέσεις της αρμοδιότητάς του, δ) τοποθετεί τα μέλη του κυρίου ή διοικητικού προσωπικού στις υπηρεσιακές μονάδες του Ν.Σ.Κ., ρυθμίζει θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Σχηματισμών, των Γραφείων Νομικών Συμβούλων, Δικαστικών Γραφείων και της Κεντρικής Υπηρεσίας, ορίζει τα καθήκοντα του προσωπικού, τα βιβλία που τηρούνται από τα Γραφεία και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της Υπηρεσίας Επιθεώρησης, Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως ε) κατανέμει τις υποθέσεις στους Σχηματισμούς, στα Γραφεία των Νομικών Συμβούλων και τα Δικαστικά Γραφεία, χωρίς δέσμευση από την υλική ή τοπική αρμοδιότητά τους και μπορεί να χρεώνει ατομικά οποιαδήποτε υπόθεση σε συγκεκριμένο μέλος του κυρίου προσωπικού, στ) παρέχει τις εντολές για την άσκηση αγωγής, έγκλησης και κάθε άλλης επιθετικής δικαστικής πράξης ή ενέργειας, καθώς και τις σχετικές με αυτές πληρεξουσιότητες, ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου ή αρχής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ζ) υπογράφει τα έγγραφα με τα οποία αποστέλλονται για εκτέλεση αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου στις υπηρεσιακές μονάδες οι οποίες χειρίσθηκαν τις υποθέσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και παρέχει τις απαιτούμενες προς υπογραφή συμβολαίων και πράξεων πληρεξουσιότητες. η) εγκρίνει τα πρακτικά γνωμοδοτήσεων σύμφωνα με την παράγραφο 5 του προηγούμενου άρθρου και θεωρεί τα πρακτικά των Τριμελών Επιτροπών για τα οποία προβλέπεται, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο, έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, θ) εγκρίνει τη χορήγηση αντιγράφων από τα έγγραφα, που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου ή προέρχονται από αυτό, ι) παραγγέλλει την έκτακτη επιθεώρηση των Σχηματισμών, των γραφείων και των μελών του Ν.Σ.Κ., καθώς και των δικηγόρων του Δημοσίου, ια) έχει κάθε άλλη αρμοδιότητα, που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ή σε κάθε άλλη διάταξη και γενικά ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας, υπογράφοντας κάθε σχετικό έγγραφο.»
6. Το άρθρο 9 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 9
Κεντρική Υπηρεσία Ν.Σ.Κ.
Η Κεντρική Υπηρεσία του Ν.Σ.Κ. συγκροτείται από τις ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες:
α) Γραφείο Προέδρου.
β) Γραμματεία.
γ) Σχηματισμοί Δικαστικών και Εξώδικων Υποθέσεων.
δ) Τμήμα Επιθεωρήσεως Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως
ε) Τμήμα Νομοπαρασκευαστικού Έργου
στ) Κέντρο Νομολογίας, Πληροφορικής, Μελετών και Νομικών Εκδόσεων.
ζ) Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.»
7. Το άρθρο 12 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 12
Σχηματισμοί Δικαστικών και Εξωδίκων υποθέσεων
1. Οι Σχηματισμοί Δικαστικών και Εξωδίκων υποθέσεων διακρίνονται:
α) Σχηματισμός Διοικητικών Δικαστηρίων και Ελεγκτικού Συνεδρίου.
β) Σχηματισμός Φορολογικών, Τελωνειακών υποθέσεων και υποθέσεων Διοικητικής Εκτέλεσης.
γ) Σχηματισμός Δημοσίων Συμβάσεων και Χρηματοοικονομικών υποθέσεων.
δ) Σχηματισμός υποθέσεων Δικαστηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαστηρίων Αλλοδαπής.
ε) Σχηματισμός Πολιτικών Δικαστηρίων και
στ’) Σχηματισμός Ποινικών Δικαστηρίων.
2. Σε κάθε Σχηματισμό υπάγονται α) Η ενώπιον όλων των δικαστηρίων και αρχών παράσταση και υπεράσπιση κάθε κατηγορίας και φύσεως υποθέσεων της αρμοδιότητάς του και η εισήγηση στο Νομικό Συμβούλιο ή την οικεία Επιτροπή, για τις δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις, που του ανατίθενται. β) Η εκτέλεση των παρεχόμενων σ` αυτόν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εντολών. γ) Η εισήγηση ενώπιον των Τμημάτων ή της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. επί των ερωτημάτων, αρμοδιότητάς του και η κατάρτιση των σχετικών γνωμοδοτήσεων δ) οι υποθέσεις διαιτησίας, κατ’ αντιστοιχία του είδους και της φύσεως της αρμοδιότητάς του. ε) Η καθοδήγηση και παρακολούθηση του έργου των δικηγόρων του δημοσίου για τις υποθέσεις της αρμοδιότητάς του.
3. Κάθε Σχηματισμός συγκροτείται από ένα ή περισσότερα Τμήματα, με βάση τον αριθμό, τη φύση και τη γενικότερη κατηγορία των υποθέσεων που υπάγονται σ’ αυτόν.
Ο Σχηματισμός Διοικητικών Δικαστηρίων και Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελείται από Τμήμα Ελεγκτικού Συνεδρίου και Τμήματα Διοικητικών Υποθέσεων που συγκροτούνται με απόφαση του Προέδρου επί τη βάσει ενοποιημένων τομέων και κατηγοριών υποθέσεων διοικητικού δικαίου. Κάθε Τμήμα περιλαμβάνει Τομέα Ακυρωτικών Διαφορών και Τομέα Διοικητικών Διαφορών Ουσίας.
Ο Σχηματισμός Πολιτικών Δικαστηρίων αποτελείται από τα ακόλουθα Τμήματα: α) Υποθέσεων Εμπραγμάτου Δικαίου-Απαλλοτριώσεων-Δημόσιας Περιουσίας β) Υποθέσεων Εργατικών-Μισθολογικών Διαφορών και Διαφορών από Αυτοκίνητα γ) Υποθέσεων Αναγκαστικής Εκτέλεσης κατά τον Κ.Πολ.Δ. και δ) Υποθέσεων Ενοχικού-Εμπορικού Δικαίου και Λοιπών διαφορών.
4. Καθορίζεται ελάχιστος χρόνος παραμονής των υπηρετούντων μελών του Ν.Σ.Κ. σε κάθε Σχηματισμό ή Τμήμα Σχηματισμού η 4ετία. Κατ’ εξαίρεση, μετακίνηση υπηρετούντων μελών μπορεί να γίνει πριν την πάροδο της 4ετίας με αιτιολογημένη απόφαση του Προέδρου, κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Επιθεωρήσεως Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως. Το κύριο προσωπικό του Ν.Σ.Κ. που μετακινείται κάθε δικαστικό έτος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 των υπηρετούντων μελών του ίδιου βαθμού κάθε Τμήματος ή Σχηματισμού.
5. Με απόφαση του Προέδρου, προϊστάμενος κάθε Σχηματισμού τοποθετείται Αντιπρόεδρος και για προσωρινή αναπλήρωσή του ο αρχαιότερος Νομικός Σύμβουλος του Σχηματισμού. Προϊστάμενος των Τμημάτων τοποθετείται Νομικός Σύμβουλος.
6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι αρμοδιότητες των Σχηματισμών, ο τρόπος λειτουργίας τους και οι λοιπές οργανωτικές λεπτομέρειες.»
8. Μετά το άρθρο 12 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. προστίθενται άρθρα 12α και 12β ως εξής:
« Άρθρο 12α
Τμήμα Επιθεωρήσεως Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως
1. Το Τμήμα Επιθεωρήσεως Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως αποτελείται από έναν Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Προϊστάμενο και από δύο Νομικούς Συμβούλους οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Προέδρου με διετή θητεία και οι οποίοι απαλλάσσονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους από κάθε άλλη υπηρεσία πλην της συμμετοχής τους στα Τμήματα και την Ολομέλεια.
2. Το τμήμα Επιθεωρήσεως Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως
α) παρακολουθεί ελέγχει και αξιολογεί το έργο των Σχηματισμών, των Γραφείων Νομικού Συμβούλου, των Δικαστικών Γραφείων και των δικηγόρων του Δημοσίου. Ειδικότερα παρακολουθεί την πορεία των δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων, συγκεντρώνει στοιχεία για τον αριθμό, το είδος και τη σοβαρότητα αυτών και υποβάλλει τον Ιανουάριο κάθε έτους αναλυτική έκθεση προς τον Πρόεδρο του ΝΣΚ με την οποία αξιολογεί ποιοτικά και ποσοτικά το έργο των υπηρεσιακών μονάδων του ΝΣΚ και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και της οργάνωσής τους οι οποίες ενσωματώνονται στην ετήσια έκθεση του άρθρου 3 του παρόντος Οργανισμού.
β) Διενεργεί την τακτική και έκτακτη επιθεώρηση των μελών του κυρίου προσωπικού του ΝΣΚ μέχρι και του βαθμού του Παρέδρου κατά τη σειρά της εισαγωγής τους στο ΝΣΚ και συντάσσει τις σχετικές εκθέσεις επιθεωρήσεως.
3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις αξιολόγησης και επιθεώρησης.
Άρθρο 12β
Τμήμα Νομοπαρασκευαστικού Έργου
1. Το Τμήμα Νομοπαρασκευαστικού Έργου α)ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 2 περ. θ) του παρόντος Οργανισμού, β) συμμετέχει υποχρεωτικά σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας, οι οποίες επεξεργάζονται σχέδια νόμων, συντάσσουν κώδικες ή νομοθετήματα με διατάξεις δικονομικού ή και ουσιαστικού περιεχομένου που αφορούν δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, καθώς και τα ΝΠΔΔ των οποίων η Νομική Υπηρεσία διεξάγεται από το ΝΣΚ ή από μέλη του σύμφωνα με ειδικές διατάξεις γ) υποδεικνύει στη διοίκηση την ανάγκη λήψεως περαιτέρω νομοθετικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη δικαστική υπεράσπιση των συμφερόντων του Κράτους και γενικότερα τη νομική υποστήριξη των λοιπών φορέων που αναφέρονται στην περ. β και ε) και διατυπώνει γνώμη για κάθε θέμα αρμοδιότητάς του που παραπέμπεται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ.
2. Προϊστάμενος του Τμήματος Νομοπαρασκευαστικού Έργου τοποθετείται με απόφαση του Προέδρου για δύο έτη, Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή Νομικός Σύμβουλος ο οποίος και οργανώνει τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών του, υποδεικνύει τα μέλη του κύριου προσωπικού τα οποία θα συμμετάσχουν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της περίπτωσης β) της παραγράφου 1 και συγκροτεί τριμελείς ομάδες εργασίας στις οποίες ορίζει και προεδρεύοντα για την προετοιμασία των σχεδίων νόμων και την επεξεργασία των λοιπών θεμάτων της αρμοδιότητας του τμήματος.
3. Η επεξεργασία των σχεδίων νόμων, ή άλλων θεμάτων γίνεται μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση προς την τριμελή ομάδα εργασίας, του μέλους που ορίζεται κάθε φορά από τον Προεδρεύοντα αυτής.
Οι προτάσεις και τα πορίσματα του Νομοπαρασκευαστικού Τμήματος διατυπώνονται σε αναλυτικό πρακτικό το οποίο, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΝΣΚ διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο στον αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργό.
4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις λειτουργίας του Τμήματος.»
9. Το άρθρο 13 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 13
Κέντρο Νομολογίας -Πληροφορικής – Μελετών – Νομικών Εκδόσεων
Το Κέντρο Πληροφορικής, Μελετών και Νομικών Εκδόσεων, αποτελείται από τα ακόλουθα Γραφεία:
α) Γραφείο Νομολογίας Μελετών και Νομικών Εκδόσεων,
β) Γραφείο βιβλιοθήκης,
γ) Γραφείο Μηχανοργάνωσης και Πληροφορικής.
Προϊστάμενος του Κέντρου τοποθετείται, με απόφαση του Προέδρου, Πάρεδρος, ή Δικαστικός Αντιπρόσωπος με τετραετή συνολική υπηρεσία ο οποίος προΐσταται και του Γραφείου Νομολογίας Μελετών και Νομικών Εκδόσεων. Προϊστάμενος του Γραφείου Βιβλιοθήκης τοποθετείται διοικητικός υπάλληλος και του Γραφείου Μηχανοργάνωσης και Πληροφορικής υπάλληλος του κλάδου Πληροφορικής.
10. Το άρθρο 17 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 17
Γραφεία Νομικών Συμβούλων
1. Στη Βουλή των Ελλήνων, σε κάθε Υπουργείο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου. Γραφεία Νομικού Συμβούλου λειτουργούν και σε Γραφεία Υφυπουργών, Γενικές Γραμματείες, στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ή σε Ν.Π.Δ.Δ., εφόσον τούτο προβλέπεται από ειδικές οργανικές διατάξεις. Οι ίδιες διατάξεις προσδιορίζουν αν αυτά είναι αυτοτελή ή υπάγονται στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του οικείου ή του προϊστάμενου Υπουργείου. Στα Γραφεία Νομικού Συμβούλου υπηρετούν μόνο μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με βαθμό Νομικού Συμβούλου και Παρέδρου με συνολικό χρόνο παραμονής στον αντίστοιχο βαθμό τουλάχιστον επτά ετών. Τα Γραφεία αυτά υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
4. Στο Γραφείο προΐσταται Νομικός Σύμβουλος. Σε περίπτωση κωλύματος, απουσίας ή κένω¬σης της θέσης του προϊστάμενου Νοµικού Συµβούλου, μπορεί µε πράξη του Προέδρου, να ορισθεί αναπληρωτής του άλλος Νοµικός Σύµβουλος ή Πάρεδρος αρχαιότερος από τους υπηρετούντες στο Γραφείο.
5. Ο Προϊστάμενος του Γραφείου προΐσταται του κυρί¬ου και διοικητικού προσωπικού του Γραφείου, κατα¬νέµει τις εργασίες µεταξύ του προσωπικού, καθοδηγεί αυτό ως προς τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του, παρακολουθεί τις εργασίες του και είναι υπεύθυνος για την επιµελή διεξαγωγή των υποθέσεων και την εύρυθµη λειτουργία του Γραφείου του.
6. Η ανάθεση σε Γραφείο Νοµικού Συµβούλου ή προ¬σωπικώς σε µέλος του κυρίου προσωπικού από τον Πρό¬εδρο, οποιασδήποτε υπόθεσης, συνεπάγεται την υπο¬χρέωσή τους για εκτέλεση της εντολής, χωρίς δυνατότη¬τα επιστροφής ή παραπέρα ανάθεσης από αυτόν της υπόθεσης, σε άλλο Γραφείο ή άλλο µέλος του Ν.Σ.Κ ή δι¬κηγόρο του Δηµοσίου.
11. Το άρθρο 18 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής
« Δικαστικά Γραφεία
1. Στην έδρα κάθε Περιφέρειας εκτός της Περιφέρειας Αττικής (Αθήνα, Πειραιά), Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη), καθώς και στις πόλεις Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλο, Έδεσσα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Λειβαδιά, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πολύγυρο, Πύργο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σέρρες, Σπάρτη, Σύρο, Τρίκαλα, Χαλκίδα και Χανιά, λειτουργούν Δικαστικά Γραφεία του Ν.Σ.Κ. Δικαστικά Γραφεία λειτουργούν επίσης στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, και σε Ν.Π.Δ.Δ. σύμφωνα με ειδικές για αυτά διατάξεις.
2. Στο Δικαστικό Γραφείο προΐσταται Πάρεδρος ή Δικαστικός Αντιπρόσωπος, η αναπλήρωση του οποίου γίνεται, όπως ορίζει η παρ. 3 του άρθρου 35. Αν η αναπλήρωση από μέλος του Ν.Σ.Κ. δεν είναι δυνατή, μπορεί, με απόφαση του Προέδρου, να ορισθεί αναπληρωτής δικηγόρος, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 24.
3. Στο Δικαστικό Γραφείο ανήκει: α) Η ενώπιον όλων των Δικαστηρίων και Αρχών της περιφέρειας του νομού υπεράσπιση του Δημοσίου. β) Η εισήγηση για τις υποθέσεις αυτές στην Επιτροπή του Γραφείου, αν είναι δυνατή η συγκρότησή της, διαφορετικά στο Ν.Σ.Κ. σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 6 και της παρ. 1 του άρθρου 7.
4. Η διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 17 έχει εφαρμογή και στα Δικαστικά Γραφεία.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μπορεί να ιδρύονται και νέα Δικαστικά Γραφεία ή να καταργούνται υφιστάμενα.»
12. Το άρθρο 22 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
« Άρθρο 22
Υποχρεώσεις μελών Ν.Σ.Κ. και δημοσίων υπηρεσιών
1. Σε κάθε δικαστική ή εξώδικη υπόθεση, μετά από την ανάθεση αυτής σε Σχηματισμό ή Γραφείο του Ν.Σ.Κ., οφείλει το μέλος του κύριου προσωπικού που την χρεώθηκε, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, για την εξακρίβωση του πραγματικού της διαφοράς και σε συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων, με σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Εφόσον από τα στοιχεία αυτά πιθανολογείται η βασιμότητα των αξιώσεων, που προβάλλονται κατά του Δημοσίου, κινείται από τον χειριζόμενο την υπόθεση η διαδικασία, που προβλέπεται κατά περίπτωση από την παρ. 1 του άρθρου 7, την περ. α` της παρ. 2 του άρθρου 12 και την περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 για την αναγνώριση αυτών ή για τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς ή, σε περίπτωση αμφιβολίας, για τον καθορισμό της τηρητέας πορείας, κατά τις διακρίσεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 6. Στην αντίθετη περίπτωση οφείλει να εξαντλήσει κάθε ενδεικνυόμενη δικαστική ή εξώδικη ενέργεια ή παράσταση, για την υπεράσπιση του συμφέροντος του Δημοσίου.
2. Κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία υποχρεούται: α) σε άμεση παροχή προς τις υπηρεσιακές μονάδες και τα μέλη του Ν.Σ.Κ. των πληροφοριών και στοιχείων, τα οποία προσφέρονται για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου ή απόκρουση των κατ` αυτού αξιώσεων τρίτων, β) σε έγκαιρη υπόδειξη των μαρτύρων του Δημοσίου, η κατάθεση των οποίων, εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι υποχρεωτική και γ) σε κάθε άλλη δυνατή συνδρομή με παροχή υπηρεσιών, που υποβοηθούν το έργο της υποστήριξης των υποθέσεων του Δημοσίου. Άρνηση, ολιγωρία ή πλημμελής εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, που διώκεται ύστερα από σχετικό έγγραφο του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. και δημιουργεί την υποχρέωση, στις αρμόδιες υπηρεσίες, ελέγχου των υπευθύνων και ενδεχόμενου καταλογισμού σε βάρος τους των ζημιών, που υπέστη το Δημόσιο από τη συμπεριφορά τους.
3. Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται ανάλογα και στις αντίστοιχες υποθέσεις των Ν.Π.Δ.Δ., που η νομική τους υπηρεσία διεξάγεται από το Ν.Σ.Κ. ή από μέλη του.
4. Κάθε υπηρεσιακή μονάδα του Ν.Σ.Κ. υποχρεούται να τηρεί ανελλιπώς ατομική κατάσταση των υποθέσεων, που ανατίθενται κάθε δικαστικό έτος, στην οποία καταχωρούνται ιδίως το μέλος του ΝΣΚ στο οποίο χρεώθηκε η υπόθεση, ο αριθμός εντολής του Ν.Σ.Κ., ο αριθμός φακέλου και πρωτοκόλλου του Σχηματισμού ή του Γραφείου όπου υπηρετεί, η ημερομηνία ανάθεσης, η κατηγορία της υπόθεσης (ερώτημα δικαστική -εξώδικη), το είδος της διαφοράς και κάθε γι` αυτή παραπέρα στάδιο ενέργειας. Με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μπορεί να καθιερώνεται ενιαίο έντυπο για τις πιο πάνω καταστάσεις εργασιών των υπηρεσιακών μονάδων του Ν.Σ.Κ.. Οι καταστάσεις αυτές ενημερώνονται με επιμέλεια των μελών στα οποία αφορούν και υπογράφονται από αυτά και τον προϊστάμενο του Γραφείου και αποστέλλονται στη λήξη κάθε δικαστικού έτους στην Τμήμα Επιθεώρησης Ποιοτικού Ελέγχου και Αξιολογήσεως, και στον Πρόεδρο οποτεδήποτε ζητηθεί από αυτόν.
5. Κάθε μέλος, σε περίπτωση τοποθέτησής του, για οποιονδήποτε λόγο, σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα από εκείνη, στην οποία υπηρετεί, υποχρεούται να παραδώσει τους φακέλους των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί στον αντικαταστάτη του, και αν δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης, στον Προϊστάμενο του Γραφείου. Οι φάκελοι συνοδεύονται από κατάσταση καταγραφής τους, η οποία περιέχει, εκτός των άλλων και μνεία του διαδικαστικού σταδίου, στο οποίο βρίσκονται και όλες τις ενέργειες, που έχουν γίνει, μέχρι τότε σε αυτούς. Η κατάσταση υπογράφεται από τον παραδίδοντα, τον παραλαμβάνοντα και από τον Προϊστάμενο και φυλάσσεται στο αρχείο του οικείου Σχηματισμού ή Γραφείου. Αντίγραφο αυτής, θεωρημένο από τον Προϊστάμενο, αποστέλλεται στον Πρόεδρο για ενημέρωσή του . Οι πιο πάνω ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται στα μέλη που υπηρετούν και μετακινούνται σε υπηρεσιακές μονάδες της Αθήνας, για τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί με προσωπική χρέωση.»
13. Το άρθρο 23 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 23
Οικονομικά θέματα
Οι δαπάνες εγκατάστασης, στέγασης και λειτουργίας (αγοράς βιβλίων, γραφικής ύλης, θέρμανσης, καθαριότητας κλπ.), των Γραφείων Νομικού Συμβούλου, βαρύνουν τους προϋπολογισμούς, των αντίστοιχων Υπουργείων, της δε Κεντρικής Υπηρεσίας και των λοιπών Υπηρεσιακών Μονάδων του Ν.Σ.Κ. βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ν.Σ.Κ.. Οι ίδιες δαπάνες των Γραφείων Νομικών Συμβούλων και Δικαστικών Γραφείων που λειτουργούν σε Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ή Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και η μισθοδοσία του προσωπικού του Ν.Σ.Κ., που διατίθεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, βαρύνουν αντίστοιχα τους προϋπολογισμούς αυτών.
Τα Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές και γενικά όλοι οι φορείς στους οποίους λειτουργούν υπηρεσιακές μονάδες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποχρεούνται να διαθέτουν σ’αυτές το αναγκαίο διοικητικό προσωπικό.»
Το κείμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση και τη θεσμική θωράκιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απηχεί τις προτάσεις της Ενώσεως Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι οποίες τέθηκαν υπόψη του κ. Υπουργού των Οικονομικών στις 22 Νοεμβρίου 2010 και προέκυψαν από την επεξεργασία των απόψεων των μελών του κυρίου προσωπικού του Ν.Σ.Κ. σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ενώσεως την 16-10-2010.
Τονίζεται ότι η προτεινόμενη αναδιοργάνωση αποτελεί εγχείρημα απαραίτητο μεν αλλά απαιτητικό και δύσκολο δεδομένου ότι δεν αφορά απλώς τη μετακόμιση μιας απλής Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά τη σύμπτυξη σε μία ενοποιημένη δομή 40 περίπου Γραφείων Νομικών Συμβούλων κατά την οποία θα λάβει χώρα η μεταφορά δεκάδων αρχείων και εκατοντάδων χιλιάδων φακέλων ,ταυτόχρονα δε, η ταξινόμησή τους κατά σχηματισμούς και η μεταχρέωσή τους.
Η Ένωση Μελών του ΝΣΚ έχει την άποψη ότι η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται απολύτως, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εξεύρεσης κατάλληλου κτηρίου, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει επαρκείς χώρους για την εγκατάσταση όλου του προσωπικού, των φακέλων, των αρχείων, της βιβλιοθήκης και στο οποίο θα πρέπει πριν την εγκατάσταση του προσωπικού να έχει πλήρως εγκατασταθεί όλη η σχετική υλικοτεχνική υποδομή (εγκατάσταση δικτύων πληροφορικής, γραφείων, τηλέφωνα κλπ) ιδίως δε να έχει εγκατασταθεί και ελεγχθεί πλήρως η υποδομή του δικτύου πληροφορικής και των επικοινωνιών και να έχουν μεταφερθεί και ταξινομηθεί όλοι οι φάκελοι δικογραφιών ενεργών υποθέσεων και αρχείων προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΝΣΚ. Βασικός επίσης παράγοντας επιτυχούς πραγματοποίησης της μετεγκατάστασης ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης και χωρίς καμία διακινδύνευση υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, ιδίως κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, είναι η επιλογή του κατάλληλου τρόπου υλοποίησης, ο οποίος κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι σταδιακός, και του χρόνου υλοποίησης ο οποίος θα πρέπει να συνδέεται απαραιτήτως με την περίοδο των δικαστικών διακοπών. Στην περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων προβλεφθεί η δυνατότητα έστω και προσωρινού «δικαιοστασίου» προκειμένου να μην απολεσθούν δικάσιμοι ή προθεσμίες.
Στην παράγραφο 10, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 17 του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ. προβλέπεται η λειτουργία Γραφείων Νομικών Συμβούλων, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών κ.λπ. Εντούτοις, δεν προβλέπεται η λειτουργία τέτοιων Γραφείων στις έδρες των (επτά) Αποκεντρωμένω Διοικήσεων, παρά μόνο η λειτουργία Δικαστικών Γραφείων (σύμφωνα με την παράγραφο 11, που αντικαθιστά το άρθρο 18 του οργανισμού ΝΣΚ και αναφέρεται στις έδρες των Περιφερειών). Δεδομένου όμως και του ότι η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα (άρθρο 101 Συντ.)ίσως θα έπρεπε να προβλεφθεί η ύπαρξη Γραφείων Νομικών Συμβούλων και στις έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα και του λοιπού προσωπικού των μονάδων αυτών. Τα δε Γραφεία αυτά θα πρέπει να ασκούν και τις αρμοδιότητες που προβλέπονται για τα Δικαστικά Γραφεία του Ν.Σ.Κ. (άρθρο 18 παρ. 3 Οργανισμού του Ν.Σ.Κ.)και, επομένως, να στελεγχώνονται και με λειτουργούς του Ν.Σ.Κ. με τον βαθμό του Δικαστικού Αντιπροσώπου (πλέον του Νομικού Συμβούλου και του/των Παρέδρου/ων). Επιπλέον, καθώς τα Γραφεία αυτά θα μπορούν να συγκροτούν Τριμελή Επιτροπή θα ήταν δυνατόν να εισάγονται σε αυτά κατηγορίες (που θα οριστούν με απόφαση του Προέδρου) υποθέσεων των Δικαστικών Γραφείων τοπικής αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου βρίσκονται προκειμένου να εκδοθεί σχετικό Πρακτικό του Ν.Σ.Κ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί και αντίστοιχη ελάφρυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Σ.Κ. που σήμερα είναι επιφορτισμένη με το έργο αυτό για το σύνολο των Δικαστικών Γραφείων, στα οποία δεν συγκροτείται Τριμελής Επιτροπή.
1. Ένα συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του Ν.Σ.Κ. όπως είναι το προτεινόμενο, (με το οποίο, σημειωτέον, συμφωνώ απολύτως) θα καταστεί αποτελεσματικότερο και καλύτερο του νυν υφιστάμενου μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται απολύτως με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εξεύρεσης κατάλληλου κτηρίου, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει επαρκείς χώρους για την μετεγκατάσταση όλου του προσωπικού, των φακέλων, των αρχείων, της βιβλιοθήκης και στο οποίο θα πρέπει πριν την εγκατάσταση του προσωπικού να έχει πλήρως εγκατασταθεί όλη η σχετική υλικοτεχνική υποδομή (εγκατάσταση δικτύων πληροφορικής, γραφείων, τηλέφωνα κλπ) ιδίως δε να έχει εγκατασταθεί και ελεγχθεί πλήρως η υποδομή του δικτύου πληροφορικής και των επικοινωνιών και να έχουν μεταφερθεί και ταξινομηθεί όλοι οι φάκελοι δικογραφιών ενεργών υποθέσεων και αρχείων προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΝΣΚ.
Βασικός επίσης παράγοντας επιτυχούς πραγματοποίησης της μετεγκατάστασης ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης και χωρίς καμία διακινδύνευση υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, ιδίως κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, είναι η επιλογή του κατάλληλου τρόπου υλοποίησης, ο οποίος κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι σταδιακός, και του χρόνου υλοποίησης ο οποίος θα πρέπει να συνδέεται απαραιτήτως με την περίοδο των δικαστικών διακοπών. Στην περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις ή δυσλειτουργίες θα πρέπει να έχει εκ των προτέρων προβλεφθεί η δυνατότητα έστω και προσωρινού «δικαιοστασίου» προκειμένου να μην απολεσθούν δικάσιμοι ή προθεσμίες.
2. Οποιαδήποτε αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πρωτίστως ότι τα μέλη του ΝΣΚ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους ως λειτουργών του θεσμικού και μόνιμου οργάνου δικαστικής και εξώδικης υπεράσπισης και εν γένει νομικής υποστήριξης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώπιον εσωτερικών και διεθνών δικαστηρίων και άλλων αρχών, τελούν σε σχέση ουσιωδώς διάφορη από εκείνη της σχέσης εντολής του αστικού δικαίου η οποία συνδέει τον εντολέα και τον περιστασιακό νομικό παραστάτη του.
Στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής η σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι τα μέλη του ΝΣΚ καταβάλλουν συνεπή και επίπονη προσπάθεια για την επιτυχή εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, οφειλόμενες κυρίως στον μικρό αριθμό τους σε σχέση με τα πολλαπλά καθήκοντά τους και τον μεγάλο όγκο των δικαστικών υποθέσεων και ποικίλων άλλων θεμάτων που καλούνται να χειρισθούν, τα οποία εκτείνονται σε όλους τους τομείς του δικαίου.
3. Η αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν θα οδηγήσει από μόνη της στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς παράλληλη προσπάθεια αναβάθμισης της συνολικής δράσης της Διοίκησης ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα έκδοσης αναιτιολόγητων ή χαριστικών πράξεων, ή αδυναμίας ή αδράνειας της Διοίκησης για έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά, ενδεικτικά, στην προστασία των δασών, του αιγιαλού κλπ., οι οποίες οδηγούν στη διαμόρφωση πραγματικών καταστάσεων οι οποίες συνεκτιμώνται από τα Δικαστήρια κατά την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων (π.χ. αυθαίρετοι οικισμοί και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που επί σειρά ετών επεκτείνονται και είναι συνδεδεμένα με δίκτυα κοινής ωφέλειας, έλλειψη δασικών χαρτών κλπ.) και απομειώνουν την πειστικότητα της επιχειρηματολογίας του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν στον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων εκ μέρους των μελών του ΝΣΚ.
Περαιτέρω, θεμελιώδους σημασίας ζήτημα για τον πλήρη και αποτελεσματικό χειρισμό των υποθέσεων αποτελεί η συγκρότηση και έγκαιρη αποστολή πλήρους φακέλου από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες.
Η καθυστερημένη αποστολή φακέλου (συχνότατα ελάχιστες ημέρες ή και την παραμονή της δικασίμου, ακόμη και σε υποθέσεις για τις οποίες υπήρχε στη διάθεση της διοίκησης επαρκής χρόνος για την προετοιμασία του, και κατά κανόνα μετά από επανειλημμένες έγγραφες ή/και προφορικές οχλήσεις) αλλά και η αποστολή ελλιπούς φακέλου στον οποίο δεν έχουν περιληφθεί κρίσιμα στοιχεία τα οποία προδήλως υπήρχαν στη διάθεση της υπηρεσίας κατά την έκδοση της οικείας πράξης, αποτελεί μια από τις σοβαρότερες δυσχέρειες που αντιμετωπίζεται κατά το χειρισμό των υποθέσεων.
Ομοίως, δυσχέρειες και καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση του γνωμοδοτικού έργου, εκ των σημαντικοτέρων αρμοδιοτήτων του ΝΣΚ, επιφέρει η υποβολή ερωτημάτων χωρίς να έχει εξαντληθεί η αντιμετώπιση του θέματος στο πλαίσιο της διοικητικής ιεραρχίας ή χωρίς να έχει προηγηθεί συνεργασία περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών ώστε να διευκρινισθεί εάν το κρίσιμο ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί δικαστικώς ή έχει αντιμετωπισθεί διοικητικώς (με γνωμοδότηση ΝΣΚ, εγκύκλιο κλπ), προκειμένου να διασφαλίζεται ενιαία αντιμετώπιση και να επιτυγχάνεται η ενότητα της διοικητικής δράσης και η συνοχή της έννομης τάξης.
Σύνηθες επίσης φαινόμενο αποτελεί η υποβολή ερωτημάτων χωρίς σαφή παράθεση του ειδικότερου πραγματικού, ακόμη και χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένοι νομικοί προβληματισμοί, με συνέπεια να καθίσταται αναγκαία η αναζήτηση διευκρινίσεων και η συμπλήρωση του φακέλου του ερωτήματος.
Ειδική μνεία απαιτείται για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ελλείψεις στη διατύπωση των ερωτημάτων υποκρύπτουν προσπάθεια για μετάθεση της ευθύνης προς λήψη απόφασης για θέματα τα οποία εμπίπτουν αποκλειστικά στην αποφασιστική αρμοδιότητα της ουσιαστικώς δρώσας διοίκησης και δεν παρουσιάζουν ερμηνευτικές αμφιβολίες, ακόμη και προσπάθεια αποφυγής ενασχόλησης με αυτά (παρατηρούνται περιπτώσεις διαβίβασης στο ΝΣΚ αυτουσίων φακέλων δικαιολογητικών προκειμένου αυτό να «γνωμοδοτήσει» για το εάν πρέπει να ικανοποιηθούν αιτήματα η εξέταση των οποίων συναρτάται με εκτίμηση πραγματικών περιστατικών και εμπίπτει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης διοικητικής υπηρεσίας).
Στις προαναφερόμενες αντικειμενικές δυσχέρειες πρέπει να συνυπολογισθούν, η κατ’ έτος σημαντική αύξηση του όγκου των εργασιών του ΝΣΚ, η χρόνια ύπαρξη κενών στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις, όπως και τα πολλαπλά πρόσθετα καθήκοντα, κυρίως δε η συμμετοχή σε δεκάδες συλλογικά όργανα (ιδίως μετά το έτος 2000 όποτε απαγορεύθηκε νομοθετικώς η συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών σε συλλογικά διοικητικά όργανα, μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων οι οποίες έκριναν ότι αυτή δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή), οι αρμοδιότητες των οποίων δεν συναρτώνται πάντα με τομείς λειτουργίας του Κράτους ή με σκοπούς επιδιωκόμενους από αυτό ή από φορείς των οποίων το ΝΣΚ διεξάγει την νομική υπηρεσία.
4. Χωρίς την παράλληλη επίλυση των ζητημάτων που προαναφέρθηκαν η αναδιοργάνωση του ΝΣΚ δεν θα εξυπηρετήσει με την αναγκαία πληρότητα την αποδοτικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων του ΝΣΚ και την αποτελεσματικότερη δικαστική και εξώδικη υπεράσπισης και την εν γένει νομική υποστήριξη των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην παρ 10. με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 17 του Οργανισμού Ν.Σ.Κ. λείπουν οι παρ.2 και 3 (από την παρ. 1 συνεχίζεται στην παρ.4.
Προτείνεται να προστεθούν οι ελλείπουσες παρ. ως εξής:
2. Στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ανήκουν: α) η επίλυση ευχερών νομικών ζητημάτων επί προφορικών ερωτημάτων της Διοίκησης τα οποία υποβάλλονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή από ανώτατα στελέχη της Διοίκησης τα οποία προΐστανται οργανωτικών μονάδων επιπέδου τουλάχιστον Διεύθυνσης β) η εισήγηση ενώπιον των Τμημάτων ή της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. επί των ερωτημάτων που τους έχουν ανατεθεί από τον Πρόεδρο και η κατάρτιση των σχετικών γνωμοδοτήσεων γ) Η εκτέλεση των παρεχόμενων σ’ αυτό, σύμφωνα µε τις κείμενες διατά¬ξεις, εντολών.
3. Γραφεία Νομικού Συμβούλου λειτουργούν επίσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στον Πειραιά. Στα Γραφεία αυτά υπηρετούν λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων των βαθμών. Στα εν λόγω Γραφεία ανήκουν επίσης α) Η ενώπιον όλων των δικαστηρίων και αρχών παράσταση και υπεράσπιση κάθε κατηγορίας και φύσεως υποθέσεων της αρμοδιότητάς του και η εισήγηση στο Νομικό Συμβούλιο ή την οικεία Επιτροπή, για τις δικαστικές και εξώ¬δικες υποθέσεις, που του ανατίθενται β) Η εκτέλεση των παρεχόµενων σ’ αυτό, σύµφωνα µε τις κείµενες διατά¬ξεις, εντολών. γ) Η εισήγηση ενώπιον των Τµηµάτων ή της Ολοµέλειας του Ν.Σ.Κ. επί των ερωτηµάτων, τα οποία ανατίθενται σε αυτό και η κατάρτιση των σχετικών γνωµοδοτήσεων.
Στην παράγραφο 11 του άρθρου 33, με την οποία αντικαθίσταται το άρθρο 18 του Οργανισμού ΝΣΚ, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προσεχθεί το εξής: Στην παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου αναφέρεται ότι στην έδρα κάθε Περιφέρειας (προφανώς εννούνται οι Περιφέρειες της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ν. 3852/2010) λειτουργούν Δικαστικά Γραφεία του ΝΣΚ. Εφόσον ισχύει αυτό, είναι περιττό (επανάληψη) εν συνεχεία να αναφέρονται στις πόλεις όπου λειτουργούν Δικαστικά Γραφεία και οι πόλεις: Ηράκλειο (Περ. Κρήτης), Ιωάννινα (Περ. Ηπείρου), Κοζάνη (Περ. Δυτικής Μακεδονίας), Κομοτηνή (Περ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), Λαμία (Περ. Στερεάς Ελλάδας), Λάρισα (Περ. Θεσσαλίας), Πάτρα (Περ. Δυτικής Ελλάδας), Σύρος (η οποία θα πρέπει να αλλάξει σε Ερμούπολη-Περ. Νοτίου Αιγαίου), καθώς αυτές είναι έδρες Περιφερειών. Αλλιώς θα πρέπει να προστεθούν και οι πόλεις Κέρκυρα και Τρίπολη που δεν αναφέρονται (οι οποίες επίσης είναι έδρες Περιφερειών, Ιονίου και Πελοποννήσου, αντίστοιχα). Ίσως πάντως να είναι πιο ενδεδειγμένη λύση η αναφορά στις έδρες των (επτά) Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (κρατικές μονάδες), με αντίστοιχη προσαρμογή των αναφερόμενων πόλεων.