- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 12 Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη

–                 Η σπατάλη ανθρώπινων πόρων για την παρακολούθηση χρεών ανεπίδεκτων εξ αντικειμένου είσπραξης.

–                 Τα όργανα του Υπουργείου Οικονομικών που είναι επιφορτισμένα με το έργο της αναγκαστικής είσπραξης, επειδή απουσιάζουν η διαδικασία και τα κριτήρια, εκτελούν το έργο αυτό με βάση υποκειμενικές αξιολογήσεις και κριτήρια που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

–                 Τα παραπάνω παρεμποδίζουν τη θέσπιση στόχων ποσοτικών και ποιοτικών στον τομέα των αναγκαστικών εισπράξεων για τα επιφορτισμένα με το έργο αυτό όργανα. 

 

 

 

α. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν προέκυψε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

β. Εφόσον έχουν εντοπιστεί ακίνητα ή κινητά πράγματα, ικανά να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με επίσπευση από το Δημόσιο ή τρίτους και από το προϊόν της εκποίησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και προσόδων του οφειλέτη δεν εξοφλήθηκαν πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

γ. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο προς τον σκοπό αυτό ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί με βάση εμπεριστατωμένη έκθεση ελέγχου ότι δεν υφίσταται άλλη πηγή αποπληρωμής.

δ. Εφόσον πρόκειται για πτωχό, οι εργασίες της πτώχευσης έχουν παύσει ελλείψει ενεργητικού.

ε. Εφόσον πρόκειται για επιχείρηση υπό εκκαθάριση, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτής και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

στ. Ειδικά  στην περίπτωση χρεών για την καταβολή των οποίων υπάρχουν συνυπόχρεοι, έχουν ολοκληρωθεί και ως προς αυτούς τουλάχιστον οι ενέργειες των περιπτώσεων α, β και γ.

ζ. Έχει ολοκληρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η ποινική διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.1882/90 και ο οφειλέτης έχει υποβληθεί σε εκτέλεση της τυχόν καταγνωσθείσας ποινής.