1. Τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ως 3.000 ευρώ:
α) Οι οξοποιοί που εναποθέτουν σε μη ογκομετρημένες δεξαμενές αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού από αλκοόλη.
β) Οι οξοποιοί και οι εμφιαλωτές ξυδιού οι οποίοι εργάζονται χωρίς να έχουν υποβάλλει δήλωση έναρξης λειτουργίας στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία ή έχουν υποβάλλει ανακριβή δήλωση ή δεν έχουν γνωστοποιήσει ενδεχόμενες αλλαγές που έχουν επέλθει.
γ) Οι οξοποιοί ή/και οι εμφιαλωτές ξυδιού που διαθέτουν στην κατανάλωση ξύδι με ονομασία πώλησης διαφορετική από αυτή που πρέπει να φέρει.
δ) Οι οξοποιοί που χρησιμοποιούν μη επιτρεπόμενες πρώτες ή βοηθητικές ύλες για την παρασκευή των προϊόντων τους.
ε) Οι οξοποιοί, οι εμφιαλωτές ξυδιού καθώς και οι διακινητές ή εισαγωγείς που διαθέτουν στην κατανάλωση μη κανονικά προϊόντα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.
στ) Όποιοι υποπέσουν σε οποιαδήποτε άλλη παράβαση του παρόντος νόμου, η οποία δεν τιμωρείται από ειδική διάταξη του νόμου αυτού, καθώς και σε παράβαση διατάξεων των υπουργικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Α.Χ.Σ., που θα εκδοθούν για την εφαρμογή του.
2. Τιμωρούνται με πρόστιμο από 3.000 ως 6.000 ευρώ:
Όσοι αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο στο εργοστάσιο ή τη μονάδα τους στους αρμόδιους για έλεγχο υπαλλήλους, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρακωλύουν τη διενέργεια του ελέγχου.
3. Τιμωρούνται με πρόστιμο 6.000 ευρώ :
α) Οι οξοποιοί και οι εμφιαλωτές ξυδιού που παρασκευάζουν ή εμφιαλώνουν τεχνητό ξύδι και όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.
β) Όσοι παρασκευάζουν ή παραλαμβάνουν ή εισάγουν τεχνητό ξύδι και στη συνέχεια το διαθέτουν στην εγχώρια κατανάλωση ως ξύδι.
γ) Επιφυλασσομένων των σχετικών διατάξεων των ν. 2960/2001 και 2969/2001, όπως ισχύουν, οι οξοποιοί που παράγουν οποιοδήποτε αλκοολούχο υγρό με σκοπό διαφορετικό από την οξοποίηση, καθώς και οι οξοποιοί που χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οποιοδήποτε άλλου προϊόντος εκτός από το ξύδι από αλκοόλη.
4. Τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ και με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών οι οξοποιοί, οι εμφιαλωτές ξυδιού καθώς και οι διακινητές ή εισαγωγείς που διαθέτουν στην κατανάλωση προϊόντα μη ασφαλή.
5. Για τις παραβάσεις που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους δεν επιβάλλονται επιπλέον πρόστιμα σε εφαρμογή διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα.
6. Στις περιπτώσεις των παραβάσεων οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το παρόν άρθρο, οι παρανόμως παραληφθείσες πρώτες ύλες, τα παρανόμως παραγόμενα ή διακινούμενα ενδιάμεσα ή τελικά προϊόντα και οι σχετικές παρτίδες αυτών, αποσύρονται και δεσμεύονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Γ.Χ.Κ., μετά από εξέταση των σχετικών δειγμάτων, εφόσον απαιτείται, ενώ με απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζεται η τύχη των δεσμευθέντων προϊόντων και υλών.
7. Σε περιπτώσεις υποτροπής τα προβλεπόμενα, στις παραγράφους 1, 2, 3 του ίδιου άρθρου, πρόστιμα, τριπλασιάζονται.
8. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό.
Το ύψος των προστίμων να είνα τέτειο που να αποπροτρέπει για παρανομία.
Το μόνο αποτρεπτικό μέτρο είνα:
1) Σφράγισμα και κατάσχεση της εγκατάστασης σε περίπτωση παραγωγικής μονάδας που παρανομεί.
2)Πρόστιμα δεκαπλάσια των αναφερομένων στο άρθρο.
Το ύψος των προστίμων είναι τέτειο που προτρέπει για παρανομία.
Το μόνο αποτρεπτικό μέτρο είνα:
1) Σφράγισμα και κατάσχεση της εγκατάστασης σε περίπτωση παραγωγικής μονάδας που παρανομεί.
2)Πρόστιμα δεκαπλάσια των αναφερομένων στο άρθρο.
3)Ποιύς εξυπηρετεί η # 5. Για τις παραβάσεις που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους δεν επιβάλλονται επιπλέον πρόστιμα σε εφαρμογή διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα.
??
Ποιά τα ποινικά και ποιά τα διοικητικά πρόστιμα;
Από τη διατύπωση εικάζω ότι πονικές κυρώσεις είναι μόνο αυτές της παρ.4 αλλά, ακόμα και έτσι, είναι επιτρεπτό μια ποινική κύρωση να αναπροσαρμόζεται με Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπεται στην παρ.8;
Νομίζω ότι χρειάζεται μια πιο σαφής και πιο προσεκτική διατύπωση για το είδος των κατά περίπτωση κυρώσεων.
Επίσης, προτείνω την διοικητική κύρωση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης, π.χ.3 μηνών, στις περιπτώσεις της παρ.4 με απόφαση της Περιφέρειας, κατόπιν τελεσίδικης πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.
Τέλος, ως προς την παρ.2, προτείνω να συμπεριληφθεί διευκρίνιση ότι πρόκειται για διοικητική κύρωση ανεξάρτητη από τυχόν άλλες ποινικές κυρώσεις (π.χ. άρ.167 ή 169 Π.Κ. κ.λ.π.).