Στο άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος και το άρθρο 1518 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
α. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπηρετήσει (αποκλειστικά) τα κάθε είδους συμφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να μεγαλώνουν στην κοινωνία, στο πλαίσιο και των δύο γονέων τους (στενή οικογένεια) και των οικογενειών και των δύο γονέων τους, πατρικής και μητρικής, του πνευματικού τους γονέα, (ευρεία οικογένεια), συγγενών, φίλων και γειτόνων.
β. Συνεπώς στο νομοσχέδιο οφείλεται να υπάρχουν διατάξεις οι οποίες να ρυθμίζουν μεταξύ άλλων, την επικοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων των παιδιών χωρισμένων γονέων, όχι μόνο με τους γονείς τους αλλά και με την ευρύτερη οικογένειά τους (μητρική & πατρική).
γ. Ο γονέας που έχει την γονική επιμέλεια και συνήθως λαμβάνει διατροφή οφείλει να διασφαλίζει την επικοινωνία και την ανάπτυξη των σχέσεων του ανήλικου τέκνου με όλη την οικογένεια του άλλου γονέα αλλά και με την δική του – δηλ. οφείλει να μην απομονώνει το παιδί από την ευρεία οικογένειά του.
δ. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ένας γονέας ενώ λαμβάνει την διατροφή, έχει αποξενώσει το ανήλικο παιδί από τον άλλο γονέα (με διάφορες μεθοδεύσεις) και το έχει απομονώσει επίσης από όλη την οικογένεια του άλλου γονέα και πιθανόν και από τα πρόσωπα του δικού του περιβάλλοντος που διαφωνούν με αυτήν του τη στάση και συμπεριφορά.
ε. Συνεπώς στο νομοσχέδιο προτείνεται να προστεθούν ανάλογες διατάξεις με τις υποχρεώσεις του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα, να μεριμνά για τα ανωτέρω, με την απειλή της σταδιακής μείωσης έως του μηδενισμού της διατροφής και της άρσης της γονικής μέριμνας.
στ. Επιπλέον ο γονιός που θα έχει την γονική μέριμνα και λαμβάνει διατροφή, οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τον άλλο γονέα τουλάχιστον τρείς φορές το έτος σχετικά με τα βασικά ζητήματα της ανατροφής του τέκνου, (θέματα υγείας, σχολείου, εξωσχολικές δραστηριότητες, άλλα σημαντικά στοιχεία), ανεξάρτητα της επικοινωνίας του τέκνου με τον άλλο γονέα.
ζ. Επίσης στο νομοσχέδιο προτείνεται να προβλεφθούν τα ακόλουθα στην περίπτωση χωρισμού των γονέων και ύπαρξη ανήλικου/ων τέκνου/ων – πριν την ανάθεση της γονικής επιμέλειας έστω και προσωρινής, (για την προστασία όλων των δικαιωμάτων των παιδιών):
ζ1. υποχρέωση διενέργειας ψυχομετρικού ελέγχου /τέστ από δημόσιο φορέα και για τους δύο γονείς
ζ2. υποχρέωση γραπτών προτάσεων προς τον φορέα διαμεσολάβησης και από τους δυο γονείς, σχετικά με όλα τα ζητήματα ανατροφής και γονικής μέριμνας για τα τέκνα τους – ιδιαίτερα σε όσα δύναται να διαφωνούν: για παράδειγμα εκκλησιασμού τέκνου, κ.α.
ζ3. υποχρέωση διενέργειας ελέγχου DNA, και για τους δύο γονείς, μητρότητας (υπάρχει αιτιολόγηση!) και πατρότητας από δημόσιο φορέα
η. Πρόσθετα στο νομοσχέδιο προτείνεται να υπάρξει ρύθμιση σχετική με την περίπτωση όπου, ο ένας γονέας επιδιώκει ή/και επιτυγχάνει την γεωγραφικά απομάκρυνση του ανήλικου τέκνου από τον άλλο γονέα, να μην μπορεί να το πράξει χωρίς πρότερη ειδική δικαστική απόφαση. Εάν δε το πράξει χωρίς ανάλογη δικαστική απόφαση, να της αφαιρείται η γονική επιμέλεια και να διακόπτεται η χορήγηση της διατροφής.
θ. Επιπλέον καθώς ο γονέας που έχει την γονική επιμέλεια και λαμβάνει διατροφή, μπορεί να απειλεί τον άλλο γονέα, π.χ. με διακοπή της επικοινωνίας του με το παιδί του, ώστε να μην του δίνει το ανήλικο τέκνο, για να έχει χρόνο με τους παππούδες του, τους θείους και τα ξαδέλφια του (απομόνωση όλα από τα μέλη της μίας οικογένειας του παιδιού), προτείνεται στο νομοσχέδιο να τεθεί ανάλογη διάταξη, περιορισμού ή/και εξάλειψης αυτού του φαινομένου.
ι. Επίσης προτείνεται στο νομοσχέδιο να υπάρξει ρύθμιση ως ακολούθως:
Τα ανήλικα παιδιά, χωρισμένων γονέων και με προβλήματα σχετικά με την ανατροφή και την επικοινωνία των τέκνων τους, να συναντιόνται υποχρεωτικά τουλάχιστον δύο φορές το έτος, σε κοινωνική δημοτική υπηρεσία, ή σε άλλη δημόσια δομή, ή παρουσία ενός διαμεσολαβητή, με τον γονέα που δεν έχει την γονική επιμέλεια ή/και με μέλη της οικογενείας του
ια. Επιπλέον να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη ως εξής: οι σχολικές μονάδες και οι υπηρετούντες σ΄ αυτές, υποχρεούνται να ασκούν ισότιμη μεταχείριση στους διαζευγμένους γονείς με ανήλικα τέκνα, ανεξάρτητα του ποιος έχει την γονική επιμέλεια.
Σε εν ζωή και των δυο γονέων υποχρεωτική συνεπιμέλια. Μόνη παρένθεση η ψυχική υγεία του γονέα, η ασκηση βίας και η χρήση ουσιών, θα είναι λόγοι αποκλησμού από την συνεπιμέλια.
Αν υπάρξει αλλαγή οικογενειακής κατάστασης του ενος ή και των δυο γονέων (γάμος, και απόκτηση ετεροθαλούς αδερφού) τότε να υπάρξει μεριμνα να μην αποκληστούν τα παιδιά απο την όποια περιουσιακή αξίωση.
«Τέλος σε ό,τι αφορά την μεταβολή της κατοικίας του ανήλικου τέκνου και τον περιορισμό που προβλέπει το άρθρο 1519 στον γονέα με τον οποίο διαμένει, Θεωρούμε ότι ο περιορισμός αυτός αντιστρατεύεται σειρά ατομικών δικαιωμάτων όπως αυτά της ελευθερίας μετακινήσεως της ελευθερίας ευρέσεως εργασίας ανάπτυξης προσωπικότητας και συνιστά υπέρμετρη επέμβαση της πολιτείας στην οικογένεια. Το συμφέρον και έννομο δικαίωμα του γονέα να μην αλλάζει ουσιωδώς η επικοινωνία του με το τέκνο που δεν διαμένει μαζί του δεν μπορεί να κρίνετε υπέρτερο από όλα τα ανωτέρω συνταγματικά αναγνωρισμένα , ατομικά δικαιώματα. Άλλωστε ο γονέας που αρνείται να συναινέσει στην αλλαγή κατοικίας του τέκνου του, δεν προκύπτει ότι είναι υποχρεωμένος να διεκδικήσει ο ίδιος την επιμέλεια του πράγμα που καταλήγει στο λογικό άτοπο και παράδοξο ο ένας εκ των δύο γονέων και να μην επιθυμεί να αναλάβει την καθημερινή φροντίδα του παιδιού και να απαγορεύει στον άλλο γονέα (που έχει αναλάβει την επιμέλεια) την μετοίκηση . Στο επίσης παράδοξο οδηγούμαστε, όταν κρίνεται είτε συναινετικά είτε δικαστικά ο ένας γονέας ως καταλληλότερος για να αναλάβει την επιμέλεια του ανηλίκου και καθίσταται αυτομάτως ακατάλληλος όταν αποφασίζει να μετοικήσει! Άλλωστε είναι προφανής όχι μόνον η αντισυνταγματικότητα αλλά και η αντίθεση στα χρηστά ήθη μίας διάταξης που υπαγορεύει στο γονέα να εγκαταλείψει τα παιδιά του προκειμένου να αναλάβει μία θέση εργασίας μακριά από την μέχρι σήμερα κατοικία του.
Σε κάθε περίπτωση η σχετική διάταξη θα πρέπει να συμπεριλάβει περιστάσεις που το δικαστήριο οφείλει να λάβει υπόψιν στην σχετική του απόφαση, όπως ζητήματα εργασίας, ζητήματα υγείας ή και εκπαιδεύσεως του γονέα με τον οποίο διαμένει το ανήλικο τέκνο και τα οποία ζητήματα μπορεί να υπαγορεύουν την αλλαγή κατοικίας του.»
https://www.dikastiko.gr/articles/foteini-n-softi-oi-astochies-kai-ta-kena-toy-nomoschedioy-gia-to-oikogeneiako-dikaio/
ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ Η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ. ΤΟ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ.
Είμαι πατέρας ανήλικου τέκνου 4 ετών και η γυναίκα μου δημόσιος υπάλληλος με οργανική θέση έκανε αίτηση μετάθεσης και την πήρε για την άλλη άκρη της Ελλάδας. Το θεωρώ πολύ εγωιστικό να υποστηρίζει ότι δεν έχει κανέναν εδώ. Το παιδί μου ποιος θα το προστατέψει να μην χάσει τον πατέρα του ? Το ότι χώρισε ένα ζευγάρι τα παιδιά δεν φταίνε σε κανέναν. Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει και να ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο τελικός αποδέκτης να είναι η καλή ψυχολογία των παιδιών!!! Σας Ευχαριστώ.
Θα πρέπει να γραφτεί πως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί, η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, η οποία περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, παραμένει κοινή και από τους δυο γονείς.
θα σας παρακαλούσα επειδή το παιδί έχει δύο γονείς να υπάρχει από κοινού επιμέλεια και να μην είναι ο ένας γονιός που ενδιαφέρεται πχ μπαμπάς επισκέπτης στην ζωή του παιδιού του αλλά να πεζει σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα και στην διαπεδαγωγηση του παιδιού του γι’αυτό ζητάμε μόνο συνεπιμελεια και όταν ο γονιός δεν κρίνεται κατάλληλος μόνο και μόνο τότε να του αφερειτε η συνεπιμελεια σας ευχαριστώ πολύ
άρθρο 11: Επιμέλεια του προσώπου
ο νομικός όρος «σωφρονιστικά μέτρα» παραπέμπει σε παραβατικότητα, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ο.κ., και δεν είναι δόκιμος στο πεδίο της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των τέκνων από τους γονείς. Προτείνουμε μια τροποποίηση της διατύπωσης της πρότασης, όπως η ακόλουθη:
» Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα που δε θίγουν την αξιοπρέπειά του.»
Άρθρο 11 Προσωπική επικοινωνία Σύμφωνα με τις παρούσες προτάσεις δε πρέπει να υπάρχει «γονέας με τον οποίο το τέκνο διαμένει». Κατά συνέπεια δε νοείται επικοινωνία γονέα με τέκνο παρά μόνο όταν ο γονέας αυτός δεν ασκεί την επιμέλεια. Το ισχύον άρθρο διατηρείται μόνο για αυτές τις περιπτώσεις.
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του και απο τους δύο γονείς,εκτός των περιπτώσεων που αυτή ασκείται κακώς απο τον ένα γονέα.
Άρθρο 11 Επιμέλεια του προσώπου – Προσθήκη εδαφίου στο άρθρο 1518 ΑΚ
Στο άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος και το άρθρο 1518 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΙΑ, ΣΤΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ!!!Ο ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΛΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΟΝΕΑ,ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΦΥΣΙΚΑ. ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ.ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ!!!ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΙΑ ,ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ,ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ(ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ)ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.? ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
Να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος:
«Μαμά, δε θέλω να δω τον μπαμπά.»
«Μαμά, γιατί πρέπει να πηγαίνω στον μπαμπά ενώ δε θέλω;»
«Μαμά, κάνε κάτι για να μη βλέπω καθόλου τον μπαμπά.»
«Μαμά, ο μπαμπάς μου είπε ότι είσαι πολύ κακιά και γι’ αυτό δε θέλω να ξαναπάω σ’ αυτόν.»
«Μαμά, δε γίνεται να μείνω για πάντα μόνο μ’ εσένα;»
Η επιμέλεια συμπεριλαμβάνει όλη την καθημερινότητα του παιδιού!!!
και την ανατροφή του !!!
εάν κάποιος γονέας δεν έχει κοινή επιμέλεια έχει αποκλειστεί εντελλώς από την ζωή του παιδιού του .
Το ψήφισμα 2079/2015 καθώς και στις ευρωπαικές χώρες της ένωσης που έχουν νομοθετήσει συνεπιμέλεια τα τελευταία 20 χρόνια σουηδία,γαλλία δανία,βέλγιο δεν προβλέπουν γονέα που διαμένει το τέκνο και γονέα που έρχεται σε επικοινωνία …αλλά συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη κατοικία!
εβδομάδα/εβδομάδα
Ας συμπορευτούμε με την Ευρώπη του 21 αιώνα με ίσο χρόνο κοινή ανατροφή και εναλλασσόμενη κατοικία
ειναι δικαιωμα 2 ανθρωπων που εχουν κανει γαμο και χωρισαν να μεγαλωνουν το παιδι-ια μαζι,το να παιρνει την επιμελεια ο ενας χωρις να εχει τα προσοντα και να υποφερει το παιδι,η να βγαζει τα απωθημενα του στον αλλο γονεα μεσω του παιδιου,η χωρις να εχει ελεχθει η ψυχικη του υγεια,ειναι απιστευτο πως το εκαναν οι κυβερνησεις και πως το δεχοταν ο εκαστοτε γονεας εκτος επιμελειας.Πρεπει να υπαρχει συνεπιμελεια να εχει την ιδια αγαπη και απο τους δυο και οχι να αποφασιζει ο ενας οτι θελει αναλογα το προσωπικο του συμφερον.
Η επιμελεια να ειναι κοινοι και για τους δυο γονεις! Τα παιδια εχουν αναγκη και τους δυο γονεις!Επρεπε το νομοσχεδιο να ισχυει για το καλο των παιδιων μας!!!
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ.
Στο άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος και το άρθρο 1518 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
Να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις όσων επιθυμούν τη συνεπιμέλεια, ώστε να απαλειφθούν οι ασάφειες του νομοσχεδίου και να καταστεί εφαρμόσιμος αυτος ο σημαντικός νόμος, από τον οποίο περιμένουμε όχι μόνο να αλλάξει την κοινωνία και να επαναφέρει τη δικαιοσύνη, αλλά να παιδεύσει και να εκπαιδεύσει τους γονείς, να γίνουν πραγματικοί γονείς, προς όφελος των παιδιών. Προκαλει αντιδράσεις διότι θίγει όλους τους εγωιστές και φέρει προ των ευθυνών τους, γονείς που χρησιμοποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο είτε ως μέσο για την απαλλαγή από την επιμέλεια, είτε ως μέσο εκδίκησης του πρώην συντρόφου.
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του.
ΑΠΕΙΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ
Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΤΩΡΑ. ΕΜΑΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…… ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ….
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΦΙΚΤΟ
Η Επιμέλεια του τέκνου πρέπει να είναι αδιάσπαστη απ’ την γονική μέριμνα , την οποία θα πρέπει να κατέχουν και οι δύο γονείς από κοινού και εξίσου και μετά το αίτημα τους για τη λύση του γάμου τους, πρέπει να είναι η βάση της συζήτησης η από κοινού και εξίσου κατοχή της γονικής αδιάσπαστης μέριμνας των τέκνων. Σε πάρα πολύ σοβαρές περιπτώσεις θα μπορεί να μεταβάλει το χρόνο από την αρχή της εναλλασόμενης κατοικίας το δικαστήριο, και όχι μικρότερο απ’ το 1/3 του χρόνου, επίσης το δικαστήριο να μπορεί να αφαιρεί την αρχή της εναλλασόμενης κατοικίας απ’ τον έναν γονιό μόνο αν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα εναντίον των τέκνων!!!!
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΟΝ.ΙΣ
Ορθή η προσθήκη της παραγράφου 4 με την οποία ιδρύεται υποχρέωση και στους δύο γονείς να διαφυλάσσουν τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα αλλά και την οικογένεια του, ιδίως αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, στο γενικό πνεύμα του νόμου για την αποφυγή της γονεικής αποξένωσης
Σχετικά με την ανατροφή και τα μέτρα σωφρονισμού διατηρείται αυτολεξί η διάταξη του Ν. 1329/1983 και τα ορθά όρια που θέτει αυτή, δηλαδή δεν επιτρέπονται μέτρα σωφρονισμού που δεν είναι παιδαγωγικά αναγκαία και θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου. Απαιτείται διαπαιδαγώγηση του παιδιού με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους μακριά από βία και καταναγκασμούς.
Καλησπέρα σας,
Τώρα ήρθε η ώρα να ρωτήσουμε τα παιδιά μας.
Δεν αφορά μια διαμάχη μεταξύ γυναικών κι ανδρών.
Ένα παιδί θέλει να νιώθει δίπλα του ανά πάσα στιγμή και τους δύο του γονείς.
Ένα παιδί για να σταθεί όρθιο χρειάζεται και τα δύο του πόδια.
Ισότητα – Συνεπιμέλεια – Ίσος χρόνος – Ίσες ευκαιρίες.
Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών, που στερούνται τον ένα τους γονέα.
«Μπαμπά θέλω να σε δω»
«Μπαμπά τί έκανα και δε μπορώ να σε βλέπω?»
«Μπαμπά η μαμά μου είπε πως δεν είσαι καλός άνθρωπος και γι αυτό δε με αφήνει να σε βλέπω παραπάνω»
«Μπαμπά έλα σήμερα να σε δω έστω για λίγο»
«Μπαμπά κάνε κάτι να σε βλέπω παραπάνω»
Μην αφήνετε να χρησιμοποιούνται ως όπλα της μιας πλευράς τα παιδιά μας.
Ελευθερώστε τα παιδιά μας.
Με εκτίμηση
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΩΝ όπου είναι δυνατόν. Τίποτα λιγότερο από 50-50 και στους δύο γονείς, είτε μιλάμε για παιδιά εντός είτε για ΕΚΤΟΣ γάμου.
ΑΜΦΌΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε γιατρούς, σχολεία, φροντιστήρια, δραστηριότητες, κλπ
Οι διατροφές να ορίζονται με αντικειμενικές αξίες και κριτήρια και βάση ειδικών πινάκων και όχι αλόγιστα, υπέρογκα και παράλογα. ΙΣΟΤΗΤΑ σε όλα
Τα παιδιά δικαιούνται ΙΣΟΧΡΟΝΑ να περνούν τον χρόνο τους και στους δύο γονείς, και στα δύο σπίτια. Σε περιπτώσεις χιλιομετρικών αποστάσεων μεταξύ των σπιτιών των γονέων ο χρόνος που θα περνούν τα παιδιά με τους γονείς τους να μην είναι λιγότερος από το 1/3 κατά την σχολική περίοδο και 1/2 για όλες τις σχολικές διακοπές.
Τα έξοδα μετακινήσεων και οι τρόποι μετακίνησης των παιδιών από σπίτι σε σπίτι να γίνεται αμφότερα και από τους δύο γονείς ΙΣΟΤΙΜΑ και ΕΞΙΣΟΥ.
Ολα από 50-50
Η επιμέλει πρέπει να είναι το ίδιο και για τους δύο γονείς, και αν ο ένας είναι ξένος δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά, και ο ξένος μπαμπάς είναι και οι ξένοι μαμά, μαμά είναι όπως ο Έλληνας και Ελληνίδα.
Άρθρο 11 Επιμέλεια του προσώπου – Προσθήκη εδαφίου στο άρθρο 1518 ΑΚ
Στο άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος και το άρθρο 1518 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει ότι το δικαστήριο επιζητεί με τις αποφάσεις του την από ΚΟΙΝΟΥ και ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ του τέκνου και από τους δύο γονείς, με εξαίρεση: α) την περίπτωση κακής άσκησης, β) την περίπτωση αδυναμίας, γ) την περίπτωση άλλης συμφωνίας των γονέων. Τόπος κατοικίας του ανηλίκου είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του εκτός και αν αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω άλλης συμφωνίας των γονέων. Σε κάθε περίπτωση το τέκνο δεν μπορεί να διαμένει λιγότερο από το 1/3 των ημερών ενός έτους με κάθε έναν από τους γονείς του.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
Όπου υπάρχει ο όρος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ να αντικατασταθεί με τον όρο ΣΥΝΕΠΙΜΈΛΕΙΑ.
Και οι δύο γονείς από 50-50 σε όλα για τα παιδιά τους !
Αφού δεν θέλουν κάποιες την ισότητα στα πάντα. Να οριστεί σαφώς στον νόμο να ανατίθεται η αποκλειστική επιμέλεια στους πατεράδες και οι μανάδες να έχουν το μαχητό τεκμήριο του 1/3 επικοινωνίας και να πληρώνουν και διατροφή, για να δούμε κι αυτό το μοντέλο για τα επόμενα 40 χρόνια, μιας και το προηγούμενο το είδαμε τι αποτελέσματα είχε. ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 50/50 ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ 2021.
«Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του»
Που αναφέρεται ότι αυτό είναι υποχρεωτικό να γίνεται και από τους δυο? Ο δικαστής θα αποφασίσει πάλι???
Γιατί δεν δημιουργείτε μια πλατφόρμα σχεδίων διαπαιδαγώγησης και να πηγαίνουν με αυτό οι γονείς στον δικαστή σε ένα γραφείο και όχι σε αυτό που γίνεται στις αίθουσες, να αποφασίζει ο δικαστής επι τόπου και γρήγορα και να αποφασίζει αν θα χρειαστεί αξιολόγηση και διαμεσολάβηση!!!
Όπου η λέξη επιμέλεια να γίνει ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ.Τα παιδιά χρειάζονται και τους 2 γονείς, έχουν να πάρουν και απ τους 2 αγάπη και γνώσεις.
Η έννοια της «επιμέλειας του προσώπου του τέκνου» καθίσταται απαρχαιωμένη με βάση το νέο πνεύμα της «από κοινού και εξίσου» άσκησης της γονικής μέριμνας. Η παλαιά εννοούμενη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ μπορεί να συγχωνευτεί στη νέα ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ και να μείνει μόνο η διατύπωση του Άρθρου 10 για «συνήθεις πράξεις επιμέλειας» που δεν θα περιλαμβάνουν παρά βραχυχρόνιες και άνευ σημαντικού αντικτύπου πράξεις του εκάστοτε γονέα με τον οποίο συνυπάρχει το τέκνο τη στιγμή της απόφασης.
Η ανατροφή, η μόρφωση, η εκπαίδευση και ο προσδιορισμός του τόπου διαμονής αποτελούν πράξεις ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ και πρέπει να αποφασίζονται ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ.
Η επίβλεψη, προφανώς, αποτελεί στιγμιαία πράξη επομένως ασκείται ατομικά από τον κάθε γονέα.
Η οικογένεια του τέκνου μου είναι εξαφανισμένη εδώ και χρόνια. Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο ούτε η γιαγιά ούτε η αδελφή έχουν έρθει σε επαφή. Πως θα επιβληθεί σε ένα νήπιο να έχει επαφή με ανθρώπους αδιάφορους?
Έναν προβληματισμό θέλω να σκεφτεί όποιος διαβάσει αυτό το σχόλιο….
Ο έχοντας την επιμέλεια ανηλίκου/ων τέκνου/ων λαμβάνοντας μια θέση στο δημόσιο εργασιακό τομέα έχει (καλος ή κακός) κάποιες ελαφρύνσεις σε θέμα ωραρίου/βραδιών κτλ κτλ ο λαμβάνων θέση στον ιδιωτικό τομέα έχει κάποια προβλήματα ως προς τον μισθό κτλ κτλ και για την θέση του…
Βάση αποτελεσμάτων και στατιστικών ο γονέας που λαμβάνει μια θέση στους δύο εργασιακούς τομείς ή είναι ευνοημένος(δημόσιο τομέα) ή είναι αδικημένος (ιδιωτικό τομέα).με την συνεπιμελεια λοιπόν λύνονται πολλά προβλήματα όπως η αδικία σε θέμα ισότητας.
To άρθρο περί της επιμέλειας όπως προτείνεται είναι πολύ ασαφές και ευκόλως μπορεί να ερμηνευθεί με διαφόρους τρόπους με κίνδυνο επιστροφής στην επό 40 χρόνια νομολογία. Για το σκοπό αυτό προτείνεται τροποποίηση ως εξής έτσι ώστε να προωθείται η ενεργός και ισότιμη συμμετοχή και των γονέων εκτός κι αν υπάρχει περίπτωση κακής άσκησης.
Στο άρθρο 1518 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος και το άρθρο 1518 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1518
Επιμέλεια του προσώπου
Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Το συμφέρον του τέκνου επιβάλλει ότι το δικαστήριο επιζητεί με τις αποφάσεις του την από κοινού και ισότιμη ανατροφή του τέκνου και από τους δύο γονείς, με εξαίρεση: α) την περίπτωση κακής άσκησης, β) την περίπτωση αδυναμίας, γ) την περίπτωση άλλης συμφωνίας των γονέων. Τόπος κατοικίας του ανηλίκου είναι ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων του και μέσα σ’ αυτή το τέκνο μπορεί να διαμένει εξίσου στις οικίες και των δύο γονέων του εκτός και αν αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω απόστασης ή άλλης συμφωνίας των γονέων. Σε κάθε περίπτωση το τέκνο δεν μπορεί να διαμένει λιγότερο από το 1/3 των ημερών ενός έτους με κάθε έναν από τους γονείς του.
Κατά την ανατροφή του τέκνου οι γονείς το ενισχύουν, χωρίς διάκριση φύλου, να αναπτύσσει υπεύθυνα και με κοινωνική συνείδηση την προσωπικότητά του. Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.
Κατά τη μόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση του τέκνου οι γονείς λαμβάνουν υπόψη τις ικανότητες και τις προσωπικές του κλίσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό οφείλουν να συνεργάζονται με το σχολείο και αν υπάρχει ανάγκη, να ζητούν τη συνδρομή αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ή δημοσίων οργανισμών.
Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.».
Πιο γενναία θα ήταν η αναμόρφωση εάν οριζόταν και για την Επιμέλεια, όπως και για την υπόλοιπη Γονική Μέριμνα, πως κατά μαχητό νομικό τεκμήριο είναι κοινή και για τους δύο γονείς, ακόμη και μετά από οποιονδήποτε χωρισμό αυτών (Συνεπιμέλεια).
Σε κάθε περίπτωση, βάσει και του επόμενου προτεινόμενου Άρθρου, θα ήταν ίσως προτιμώτερο να μην ανήκει η μόρφωση-εκπαίδευση του παιδιού στην Επιμέλεια, αλλά στο σκληρό πυρήνα της Γονικής Μέριμνας. Έτσι θα αποφεύγονται παρανοήσεις μετά από χωρισμούς και ενδεχόμενη διατήρηση της Επιμέλειας στον έναν γονέα, πως αυτός έχει κάποιον βαρύτερο ρόλο να λαμβάνει αποφάσεις που θα μπορεί να εμφανίζονται σκοπίμως σαν καθημερινές και λιγότερο σοβαρές, ενώ θα έχουν πραγματικά σοβαρό ρόλο στη μόρφωση-εκπαίδευση του παιδιού.
Η επιμέλεια να είναι κοινή και στους δύο γονείς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
(O νόμος πρέπει πρωτίστως να διαφυλάσσει ισότιμα και να ενισχύει την σχέση του τέκνου και με τους 2 γονείς κάτι το οποίο δεν κάνει έως τώρα όπως έχει διατυπωθεί). Επιβάλετε η τροποποίηση ώστε να αναφέρει στο άρθρο που αφορά στην ανάθεση της επιμέλειας, (πλαφόν την συνεπιμέλεια των παιδιών με εναλλασσόμενη κατοικία ισόχρονα και ισότιμα 50/50 και από τους δυο γονείς, και να γίνεται εξαίρεση μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους ακατάλληλων γονιών). Το 2021 όπου όλοι έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις στην κοινωνία, όπου, άντρες, γυναίκες, εργάζονται, και τα παιδιά μεγαλώνουν με παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, η και νέες-ους συντρόφους, να δίνεται αποκλειστική επιμέλεια στον έναν εκ των δύο, και ο άλλος να υποχρεώνετε δια νόμου να έχει λιγότερα δικαιώματα από εκείνα που αποκτά το οικογενειακό περιβάλλον, το βοηθητικό προσωπικό, η και ο-η νέος σύντροφος αυτής-ου του ανθρώπου που ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια. (Διαφυλάξτε πρωτίστως εσείς με τον νόμο την ισότητα των ανθρώπων – γονιών και μετά να το ζητάτε απο εκείνους.)
Κυρίαρχος στη ζωή του παιδιού η μητέρα στην οποία δίνεται η αποκλειστική επιμέλεια,μεριμνά για την εκπαίδευση και για τόπο διαμονής του παιδιού και ο πατέρας περιορίζεται στη ( χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα ) κοινή γονική μέριμνας και πληρώνει διατροφή. ΚΟΙΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ.
Η δικαστική πρακτική δίνει την αποκλειστική επιμέλεια με πάντοτε στη μητέρα, τη δίνει σε μητέρες Α.Μ.Ε.Α,σε μητέρες με χρόνια κατάθλιψη,με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας. Απο ποιόν ελέγχεται η μητέρα αν είναι ικανή να ανταπεξέλθει στο μεγάλωμα των παιδιών της?Θα πρέπει λοιπόν η μητέρα να ελέγχεται σπό ψυχιάτρους και ειδικούς επιστήμονες που ορίζει το δικαστήριο.
Συνεπώς το α.1519 είναι εντελώς ανεφάρμοστο, όπως φαίνεται και από τις δικαστικές αποφάσεις από το Σεπτέμβριο το 2020 και μετά,γιατί το άρθρο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο
Ορθή η προσθήκη της παραγράφου 4 με την οποία ιδρύεται υποχρέωση και στους δύο γονείς να διαφυλάσσουν τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα αλλά και την οικογένεια του, ιδίως αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, στο γενικό πνεύμα του νόμου για την αποφυγή της γονεικής αποξένωσης.
Σχετικά με την ανατροφή και τα μέτρα σωφρονισμού διατηρείται αυτολεξί η διάταξη του Ν. 1329/1983 και τα ορθά όρια που θέτει αυτή, δηλαδή δεν επιτρέπονται μέτρα σωφρονισμού που δεν είναι παιδαγωγικά αναγκαία και θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου. Απαιτείται διαπαιδαγώγηση του παιδιού με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους μακριά από βία και καταναγκασμούς.
Αλήθεια, υπάρχουν σωφρονιστικά μέτρα παιδαγωγικού χαρακτήρα που δεν θίγουν την αξιοπρέπεια; Και τι θέση έχει αυτή η πρόταση σε νόμο σχετικό με το συμφέρον του παιδιού κατόπιν διάζευξις/χωρισμού των γονέων του;
Επιπλέον, πώς ακριβώς «υποχρεούται» ο γονέας σε σχέσεις με μέλη της πατρικής οικογένειας του άλλου γονέα, όταν ακόμα κι εντός γάμου δεν υπήρχαν σχέσεις;
Ποιος δημοκρατικός νόμος ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις ανθρώπινες και διαπροσωπικές σχέσεις;!
Kύριε Υπουργε,
έχοντας περάσει την επίπονη νομική διαδικασία του διαζυγίου και πάντοτε υποστηρίζοντας την σχέση του παιδιού με τον πατέρα, για το καλό του ίδιου μου του παιδιού, κρίνω ότι πρέπει να παταχθούν άμεσα οι πόλοι άσκησης εξουσίας μεταξύ των ζευγαριών με τους εξής τρόπους:
> AMΕΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στην οποία θα επιτρέπεται ο άμεσος έλεγχος περιουσιακών στοιχείων (Ε1, Ε9, τραπεζικοί & διαδικτυακοί λογαριασμοί) προς χρήση από τους δικαστές. Ο δικαστής πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα και όχι ψευδείς καταθέσεις και παραποιημένα στοιχεία
> Ορισμός ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με τον γονιό που δεν διαμένει ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ και την ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ. Το 1/3 που προτείνετε είναι λογικό για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω και σε καμία περίπτωση όταν είναι βρέση ή μικρά νήπια και ειδικά όταν είναι θηλάζοντα.
> ΓΡΗΓΟΡΗ και ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του νόμου σε περιπτώσεις παράβασης από το εκάστοτε μέρος.
> ΑΜΦΟΤΕΡΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Εφόσον το τέκνο θα επικοινωνεί κατά το 1/3 του χρόνου του με τον γονέα με τον οποίο δε διαμένει, ο γονέας αυτός θα πρέπει να έχει υποχρέωση ενημέρωσης προς τον γονέα που ασκεί την επιμέλεια εν τοις πράγμασι.
> Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια είναι καταστροφική και θέτει τους δύο γονείς σε διαρκή κόντρα, εφόσον δεν είναι σε θέση να συναποφασίζουν. Απλή απόδειξη είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με την αναγγελία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τίποτα υποχρεωτικό δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και τίποτα οριζόντιο.
> Τα παιδία θέλουν και τους δύο γονείς αδιαμφισβήτητα. Ο κάθε γονιός και το κάθε φύλο φέρει φέρει διαφορετικές ποιότητες. Ως ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ που είμαστε ο ρόλος της μητέρας ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Η σημαντικότητα της αδιάρρηκτης σχέσης που πρέπει να έχουν οι μητέρες με τα παιδιά τους, καθιστά το οριζόντιο αίτημα κάποιων μπαμπάδων για 50/50 του χρόνου ένα ξεκάθαρα ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ αίτημα. Ένα ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ ΝΟΗΤΙΚΟ ΑΛΜΑ που με τίποτα δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Σύσσωμη η κοινότητα των Ψυχολόγων μπορούν να σας εξηγήσουν το γιατί.
> Τα παιδιά χρειάζονται ως γνωστών ΜΙΑ ΒΑΣΗ και δύο γονείς. Το Εγωιστικό αίτημα από πλευράς και πάλι λιγοστών μπαμπάδων για εναλλασόμενη κατοικία, είναι κατάπτιστο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά – βαλίτσες. Αντιστρέφοντας το σλόγκαν στο δρόμο ότι «δεν είμαστε επισκέπτες» σε «δε θα μας κάνετε παιδιά – τουρίστες».
Ας διασφαλιστεί η τακτική επικοινωνία των παιδιών με τους μπαμπάδες τους, αλλά η βάση τους να είναι μία.
> Ποιά πρόβλεψη υπάρχει για τους ΛΟΑΤΚΙ?
> Πως προστατεύονται τα θύματα βίας (είτε προς τον γονέα, είτε προς το τέκνο) όταν χρειάζεται αμετάκλητη δικαστική απόφαση? Τα θύματα βίας πρέπει να προστατεύονται γοργά, αλλιώς κινδυνεύουν ακόμη και με αυτοκτονία.
> Σύσταση Οικογενειακών Δικαστηρίων με μεγάλο ρόλο των ψυχολόγων
> Υποχρεωτική ας γίνει η επίσκεψη ψυχολόγων στα σχολεία από την ηλικία της προεφηβείας. Ο καλός γονιός είναι αποτέλεσμα σωστής παιδείας και θεραπείας
Ο υπουργός δικαοσύνης μέσα στη ελληνική βουλή μίλησε για συνεπιμέλεια, για ισόποση και ισόχρονη φροντίδα,αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου,1.500.000 εκ. έλληνες περίμεναν αυτό το νομοσχέδιο με ελπίδα και αγωνία περισσότερο απο ένα χρόνο.Το παρόν σχέδιο είναι η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και δεν προσφέρει το παραμικρό.Η επιμέλεια εξακολουθει να ασκείται απο τη μητέρα (αποκλειστική επιμέλεια) η οποία κάνει ότι θέλει παίρνει τα παιδιά και μετακομίζει σε άλλη πόλη σε άλλη χώρα.Ο τόπος διαμονής του παιδιού να ενταχθεί κάτω απο την κοινή γονική μέριμνα και όχι κάτω απο την επιμέλεια.Αν θέλουμε να μιλάμε για αλλαγή και συμφέρον τέκνου τότε καθιέρωση κοινής επιμέλειας
Δεν κατάλαβα ποια είναι η τροποποίηση στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου.
Στις περιπτώσεις όπου οι γονείς διαμένουν στον ίδιο δήμο θα πρέπει ο νομοθέτης πρωτίστως να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου και με τους 2 γονείς και να αναφέρει στο άρθρο που αφορά στην ανάθεση της επιμέλειας, πλαφόν την συνεπιμέλεια των παιδιών με εναλλασσόμενη κατοικία ισόχρονα και ισότιμα 50/50 και από τους δυο γονείς καθώς δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις δραστηριότητες των παιδιών. ( Να γίνεται εξαίρεση μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους ακατάλληλων γονιών ). Δεν είναι δυνατόν το 2021 όπου όλοι, άντρες, γυναίκες, εργάζονται, και τα παιδιά μεγαλώνουν με παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, η και νέες-ους συντρόφους, να δίνεται αποκλειστική επιμέλεια στον έναν εκ των δύο, και ο άλλος να υποχρεώνετε δια νόμου να έχει λιγότερα δικαιώματα από εκείνα που αποκτά το οικογενειακό περιβάλλον, το βοηθητικό προσωπικό, η και ο-η νέος σύντροφος αυτής-ου του ανθρώπου που ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια.
Σύμφωνα με το εδάφιο “Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει”, ο γονέας αντιμετωπίζεται από το νόμο ως φορέας υποχρεώσεων έναντι τρίτων , ενώ οι τρίτοι φορείς ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ χωρίς υποχρεώσεις.
Αυτό είναι από μόνο του αντισυνταγματικό και παράλογο. Οι γονέας μπορεί κάλλιστα να έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια του πρώην συζύγου, όταν εκείνοι του έχουν φερθεί σωστά και δεν ανακετεύονται. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ αλλά εξιορροπούνται στο πέρασμα των χρόνων φυσιολογικά και ΑΜΟΙΒΑΙΑ.
Το εδάφιο “Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει”, υποχρεώνοντας το ένα γονέα όχι μόνο να συνομιλεί, αλλά και να ενισχύει τη σχέση του τέκνου με την οικογένεια του άλλου γονέα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι εκείνοι μπορεί να κατηγορούν τον γονέα στο παιδί, να ανακατεύονται σε θέματα που δεν τους πέφτει λόγος ή ακόμη και να έχουν συμβάλει στη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης, είναι όχι μόνο παράλογο και αντισυνταγματικό, αλλά καταντάει και γραφικό. ΠΟΥΘΕΝΑ στο νομοσχέδιο δε γίνει λόγος για τους τρίτους (συνήθως πρώην πεθερές και αδελφες του συζύγου, δεν το λέω εγώ το λέει η ελληνική πραγματικότητα και η νομολογία) που ανακατεύονται στην ανατροφή των παιδιών, χωρίς δικαίωμα, έχοντας μεγαλώσει με την ησυχία τους τα δικά τους παιδιά και θέλοντας να μεγαλώσουν και των αλλων , λόγω παρεμβατικού χαρακτήρα, και δεν έχει υπάρχει ούτε μια διάταξη στο νομοσχέδιο που να τιμωρεί αυτές τις συμπεριφορές.
Αντιθέτως, όλες αυτές πλέον όχι μόνο εξισώνονται με τις μητέρες αλλά, οι μητέρες οφείλουν και να ενισχύουν την παρέμβαση, γιατι διαφορετικά θα πρέπει να απολογηθουν!! Απορώ ποιος φωτεινός εγκέφαλος έχει σκεφτεί αυτή την αστειότητα; Μας έχετε κουρασει…
σωφρονισμός ο [sofronizmós] Ο17 : βελτίωση της διαγωγής ενός ατόμου που έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, με επιβολή κάποιας ποινής και συνήθ. με στέρηση της ελευθερίας του: Σκοπός της φυλάκισης είναι ο ~ του εγκληματία.
Παραθέτω την εξήγηση της λέξης σωφρονισμος διότι φαίνεται πως ο συντάκτης του νομοσχεδίου οραματίζεται την επιστροφή στο μεσαίωνα.
Είναι ντροπή και αίσχος να γραφεται:»Η λήψη σωφρονιστικών μέτρων επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι παιδαγωγικώς αναγκαία και δεν θίγουν την αξιοπρέπεια του τέκνου.»
Αμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που γράφτηκε κατά παραγγελία συγκεκριμένων ομάδων μπαμπάδων. Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο Οικογενειακού Δικαίου, αυτό είναι η ντροπή της κυβέρνησης.
Το μέρος της διάθαξης σύμφωνα με το οποίο «Κάθε γονέας υποχρεούται να διαφυλάσσει και να ενισχύει την σχέση του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους αδελφούς του, καθώς και με την οικογένεια του άλλου γονέα, ιδίως όταν οι γονείς δεν ζουν μαζί ή ο άλλος γονέας έχει αποβιώσει.» πρέπει να αναδιατυπωθεί ώστε να τονίζεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης.
Δεν θα έπρεπε κανένας γονέας να υποχρεούται να προτρέπει το παιδί του να δει γονέα ή συγγενή που δεν του φέρεται σωστά. Βάλτε ασφαλιστική δικλείδα για την ψυχολογική και σωματική ακεραιτητα των παιδιών.
Πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται πως όταν το παιδί επιστρέφει από επίσκεψη με τον πατέρα ή τους γονείς του, παρουσιάζει θέματα συμπεριφοράς και κατάθλιψης από τα όσα έζησε και άκουσε.
Επίσης, όταν αναφέρεστε στην ‘οικογένεια του άλλου γονέα» μέχρι ποιου σημείου φτάνουμε; Μόνο παπούδες γιαγιάδες, ή πάμε και στους θείους-θείες που συχνά φέρονται άσχημα σε ένα παιδί κατόπιν διαζυγίου ή χωρίς γάμο του γονέα. Πάλι τα δικαστήρια θα κλειθούν να ερμηνεύσουν.
Θα πρέπει να μην υπάρχει περίπτωση παρερμηνείας της «αλλαγής του τόπου κατοικίας».
Μήπως θα ήταν καλύτερα «προσδιορισμός του τόπου διαμονής του τέκνου» να φύγει από την επιμέλεια και να πάει στην γονική μέριμνα.
Η καθοδηγητική διαταξη προς τους γονείς να ανατρέφουν τα παιδιά τους «χωρίς διάκριση φύλου» οδηγεί στην τάση της ανατροφής «άφυλων» παιδιών ή παιδιών «ουδέτερου φύλου». Οι κοινωνιολογικές επεκτάσεις του φαινομένου αυτού μένει να αποδειχθούν με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο η αποτύπωση αυτής της τάσξς στο νόμο, η θέσπισή της και η αναγνώρισή της ως αποδεκτή πρακτική ανατροφής είναι σίγουρα ριψοκίνδυνη και σε καμία περίπτωση αποδεκτή στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν τα υπέρ και τα κατά της πρακτικής αυτή. Για το λόγο αυτό η επισήμανση αυτή πρέπει να διαγραφεί.