1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 740 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στην αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων υπάγονται οι υποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 739, εκτός από την ανακοπή του άρθρου 787 και 82 ΑΚ, η οποία υπάγεται στην αρμοδιότητα του μονομελούς πρωτοδικείου.».
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 740 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στην κατά την πρώτη παράγραφο του παρόντος αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων υπάγεται και η θέση προσώπου σε ακούσια νοσηλεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου».
3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 747 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η αίτηση ασκείται με δικόγραφο που πρέπει να κατατεθεί στη γραμματεία του ειρηνοδικείου στο οποίο απευθύνεται. Η αίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση».
4. Η παράγραφος 4 του άρθρου 747 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Όταν κατά το νόμο το δικαστήριο έχει την εξουσία να ενεργεί αυτεπαγγέλτως, μπορεί να διατάξει την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση με πράξη του. Η πράξη πρέπει να περιλαμβάνει το αντικείμενο της υπόθεσης, υπογράφεται από αυτόν που την εκδίδει και αναφέρεται στο βιβλίο που τηρείται κατά το άρθρο 776».
5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 748 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η αίτηση υποβάλλεται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από τη γραμματεία στο δικαστήριο για να ορίσει δικάσιμο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 226. Κατά την περίοδο των δικαστικών διακοπών, των Χριστουγέννων Νέου Έτους και του Πάσχα, η δικάσιμος ορίζεται, υποχρεωτικά, εντός τριάντα ημερών από την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας των δικαστηρίων».
6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 748 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Ο ειρηνοδίκης που είναι αρμόδιος κατά την παρ. 1 μπορεί να διατάξει την κλήτευση τρίτων που έχουν έννομο συμφέρον από τη δίκη. Η κλήτευση γίνεται με κοινοποίηση αντιγράφου της αίτησης στο οποίο σημειώνεται ο προσδιορισμός της δικασίμου».
7. Η παράγραφος 4 του άρθρου 748 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Ο ειρηνοδίκης ορίζει την προθεσμία που κατά την κρίση του απαιτείται για τις κοινοποιήσεις που αναφέρονται στις παρ. 2 και 3».
8. Το άρθρο 750 αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο εισαγγελέας πρωτοδικών δικαιούται να παρίσταται κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο ενώπιον του ειρηνοδικείου».
9. Το άρθρο 751 αντικαθίσταται ως εξής:
«Μεταβολή της αίτησης επιτρέπεται με άδεια του ειρηνοδίκη, εφόσον κατά την κρίση του δεν βλάπτονται συμφέροντα εκείνων που μετέχουν στη δίκη ή τρίτων. Η μεταβολή αναφέρεται στο βιβλίο που τηρείται κατά το άρθρο 776».
10. Το άρθρο 756 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η απόφασή του δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίαση μετά την περάτωση της ακροαματικής διαδικασίας και το αργότερο μέχρι και σαράντα οκτώ (48) ώρες μετά την συζήτηση, καταχωριζόμενου του διατακτικού της στα πρακτικά. Αν για ειδικούς λόγους επιβάλλεται να επιφυλαχθεί ο δικαστής να εκδώσει την απόφασή του σε μεταγενέστερο χρόνο, έχει την υποχρέωση να γνωστοποιεί την ημέρα και ώρα που θα δημοσιευθεί η απόφαση, η οποία καταχωρίζεται στα πρακτικά. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες από την συζήτηση της αγωγής. Εντός της ίδιας προθεσμίας οφείλει να συντάξει, χρονολογήσει και υπογράψει σχέδιο της απόφασης που περιέχει το αιτιολογικό και το διατακτικό».
11. Η παράγραφος 3 του άρθρου 763 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Αν ασκηθεί έφεση, το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, όπως και το δικαστήριο που δικάζει την έφεση ή ο πρόεδρός του μπορούν κατά την κρίση τους, με αίτηση κάποιου από εκείνους που έλαβαν μέρος στην πρωτόδικη δίκη, να αναστείλουν την ισχύ και την εκτέλεσή της, μέχρι να εκδοθεί απόφαση στην έφεση. Η απόφαση που διατάζει την αναστολή σημειώνεται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στο βιβλίο που τηρείται κατά το άρθρο 776 και στο περιθώριο της απόφασης της οποίας αναστέλλεται η ισχύς και η εκτέλεση».
12. Το άρθρο 769 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αναίρεση έχουν δικαίωμα να ασκήσουν, και αν νίκησαν, ο αιτών, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση, ο εκκαλών, ο εφεσίβλητος, εκείνοι που άσκησαν κύρια και πρόσθετη παρέμβαση και οι καθολικοί και ειδικοί διάδοχοί τους, καθώς και ο εισαγγελέας πρωτοδικών. Οι διατάξεις του άρθρου 762 εφαρμόζονται και εδώ».
13. Η παράγραφος 1 του άρθρου 776 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Σε κάθε ειρηνοδικείο τηρούνται βιβλία στα οποία καταχωρίζονται περιληπτικά:
α) οι αιτήσεις που υποβάλλονται κατά τη διαδικασία των άρθρων 740 έως 781 και οι αποφάσεις που εκδίδονται στις αιτήσεις αυτές,
β) οι αιτήσεις ανάκλησης ή μεταρρύθμισης των αποφάσεων, τα ένδικα μέσα που ασκούνται κατά των αποφάσεων, οι τριτανακοπές και οι σχετικές αποφάσεις,
γ) οι αποφάσεις με τις οποίες αναστέλλεται η ισχύς ή η εκτέλεση οποιασδήποτε απόφασης».
14. Το άρθρο 787 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όταν ζητείται κατά το νόμο να διαταχθεί η εγγραφή σωματείου στο βιβλίο που τηρείται γι’ αυτό το σκοπό, ή η τροποποίηση του καταστατικού ή η εξουσιοδότηση για τη σύγκληση της συνέλευσης σωματείου και τη ρύθμιση της προεδρίας της ή η διάλυση σωματείου, αρμόδιος είναι ο Ειρηνοδίκης της περιφέρειας που έχει έδρα το σωματείο. 2. Δικαίωμα ανακοπής κατά της διαταγής που δέχεται αίτηση εγγραφής σωματείου ή τροποποίησης καταστατικού έχει ο εισαγγελέας πρωτοδικών αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αίτησης της εποπτεύουσας αρχής καθώς και κάθε τρίτος που έχει έννομο συμφέρον».
15. Το άρθρο 798 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Όταν ζητείται κατά το νόμο να χορηγηθεί άδεια για να ενεργηθεί πράξη εκτός από εκείνες που αναφέρονται στα άρθρα 792 και 797, αρμόδιο είναι το δικαστήριο της κατοικίας, και αν δεν υπάρχει κατοικία της διαμονής του αιτούντος. Αν πρόκειται για εκποίηση πραγμάτων, το ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα πράγματα».
16. Η παράγραφος 1 του άρθρου 807 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για τη δημοσίευση δημόσιας ή μυστικής ή έκτακτης διαθήκης αρμόδιος είναι ο ειρηνοδίκης της περιφέρειας, όπου εδρεύει ο συμβολαιογράφος, ο οποίος τη συνέταξε ή στον οποίο έχει κατατεθεί, ενώ για τη δημοσίευση ιδιόγραφης διαθήκης και την κήρυξή της ως κύριας, ο ειρηνοδίκης στον οποίο προσάγεται για να δημοσιευθεί.».
17. Η παράγραφος 3 του άρθρου 807 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας γίνεται με πράξη του αρμόδιου για τη δημοσίευσή της ειρηνοδίκη, εφόσον πιθανολογηθεί γνησιότητα της γραφής και της υπογραφής του διαθέτη. Όταν η διαθήκη δημοσιεύθηκε από προξενική αρχή, αρμόδιος για να την κηρύξει κύρια είναι ο ειρηνοδίκης του δικαστηρίου της κληρονομίας».
18. Η παράγραφος 4 του άρθρου 808 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Τα αντίγραφα των δημόσιων διαθηκών που δημοσιεύονται και τα πρωτότυπα των μυστικών ή έκτακτων ή ιδιόγραφων διαθηκών, με τα περικαλύμματά τους, χρονολογούνται και υπογράφονται από τον ειρηνοδίκη ή τον πρόξενο και φυλάγονται στο αρχείο του ειρηνοδικείου ή του προξενείου».
19. Η παράγραφος 5 του άρθρου 808 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Αντίγραφα των πρακτικών δημοσίευσης της διαθήκης αποστέλλονται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με επιμέλεια της γραμματείας του δικαστηρίου ή του προξενείου, στη γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και στη γραμματεία του πρωτοδικείου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη και φυλάγονται στα αρχεία τους».
20. Η παράγραφος 5 του άρθρου 808 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Αντίγραφα διαθηκών και ανακλήσεων διαθηκών, που δημοσιεύθηκαν στο εξωτερικό, μπορεί να κατατεθούν σε ελληνική προξενική αρχή ή στη γραμματεία οποιουδήποτε ειρηνοδικείου. Η προξενική αρχή ή η γραμματεία που παραλαμβάνει τα αντίγραφα συντάσσει επάνω σ’ αυτά πράξη κατάθεσης, όπου αναγράφει όσα κατατέθηκαν, εκείνον που τα κατέθεσε και την ημερομηνία της κατάθεσης. Τα αντίγραφα αυτά πρέπει να είναι επικυρωμένα από την αλλοδαπή αρχή που δημοσίευσε τη διαθήκη. Αν είναι διατυπωμένες ολόκληρες ή εν μέρει, σε ξένη γλώσσα, πρέπει να επισυνάπτεται, κατά την κατάθεσή τους, μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του ξενόγλωσσου μέρους τους, που έχει γίνει από το Υπουργείο Εξωτερικών, ελληνική προξενική αρχή ή δικηγόρο. Αντίγραφά τους αποστέλλονται χωρίς καθυστέρηση, με επιμέλεια του προξένου που τα παρέλαβε ή της γραμματείας του δικαστηρίου, στη γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών».
21. Το άρθρο 809 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι γραμματείς των ειρηνοδικείων και των προξενικών αρχών τηρούν βιβλία των διαθηκών που δημοσιεύονται και των αντιγράφων τους που οι γραμματείες αυτές φυλάγουν, καθώς και των αντιγράφων που κατατίθενται ή φυλάγονται κατά την παρ. 6 του άρθρου 808 του κώδικα αυτού. Η γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών τηρεί βιβλία των διαθηκών που δημοσιεύονται από αυτό ή άλλα δικαστήρια και προξενικές αρχές, καθώς και των αντιγράφων τους που κατά την παρ. 6 του άρθρου 808 κατατίθενται στα άλλα δικαστήρια και τις προξενικές αρχές».
22. Το άρθρο 810 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Δικαστήριο της κληρονομίας είναι το ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και, αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του, και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους».
23. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 819 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται και προστίθεται δεύτερο ως εξής:
«Ο ειρηνοδίκης του δικαστηρίου της κληρονομίας με αίτηση του κληρονόμου ή του καταπιστευματοδόχου ή του κληροδόχου ή του εκτελεστή διαθήκης, η οποία αναρτάται για δέκα (10) ημέρες σε ειδικό χώρο του καταστήματος του Ειρηνοδικείου, χορηγεί το πιστοποιητικό για το κληρονομικό δικαίωμά του. Στην περίπτωση που ασκηθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας παρέμβαση τρίτου, ο ειρηνοδίκης προσδιορίζει δικάσιμο για την συζήτησή τους προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επ΄αυτών.»
24. Το άρθρο 820 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η πράξη του ειρηνοδίκη και η απόφαση του δικαστηρίου της κληρονομίας που τυχόν επιληφθεί πρέπει να περιέχει: α) το ονοματεπώνυμο του κληρονομουμένου, β) τα ονοματεπώνυμα των κληρονόμων ή καταπιστευματοδόχων ή κληροδόχων στους οποίους παρέχεται, γ) τις κληρονομικές μερίδες του καθενός ή τα αντικείμενα τα οποία περιέρχονται στον καθένα, δ) τους όρους ή τους περιορισμούς με τους οποίους η κληρονομία, το καταπίστευμα ή η κληροδοσία περιέρχεται στον καθένα και, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κληρονόμο, τα καταπιστεύματα και τα κληροδοτήματα που βαρύνουν τον κληρονόμο και ε) τα ονοματεπώνυμα των εκτελεστών διαθήκης και τις εξουσίες που η διαθήκη τους παρέχει.
2. Αν το πιστοποιητικό χορηγείται σε εκτελεστή διαθήκης η πράξη του ειρηνοδίκη ή η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να περιέχει μόνο: α) το ονοματεπώνυμο του κληρονομουμένου και β) το ονοματεπώνυμο του εκτελεστή διαθήκης και τις εξουσίες που του παρέχει η διαθήκη».
25. Το άρθρο 823 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Αρμόδιο να διατάξει, με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως, να αφαιρεθεί, να κηρυχθεί ανίσχυρο, να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί το πιστοποιητικό είναι το δικαστήριο της κληρονομίας».
26. Το άρθρο 826 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο ειρηνοδίκης, με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή και αυτεπαγγέλτως, μπορεί, για να αποτραπεί κίνδυνος, να διατάξει τη σφράγιση πραγμάτων ορίζοντας συγχρόνως συμβολαιογράφο για να την διενεργήσει. Αρμόδιος είναι ο ειρηνοδίκης της περιφέρειας όπου βρίσκονται τα πράγματα».
27. Το άρθρο 832 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Αν η αποσφράγιση διατάσσεται για να γίνει απογραφή, ο ειρηνοδίκης με την απόφασή του ορίζει συμβολαιογράφο και πραγματογνώμονες κατά το άρθρο 838 παρ. 2 έως 4.
2. Αν ο ειρηνοδίκης κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία η διατήρηση της σφράγισης και δεν πρόκειται να γίνει απογραφή, με απόφασή του που διατάζει την αποσφράγιση ορίζει τον συμβολαιογράφο που θα την ενεργήσει».
28. Το άρθρο 841 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Κάθε διαφορά ή δυσχέρεια που προκύπτει κατά τη σφράγιση, την αποσφράγιση ή την απογραφή δικάζεται από τον ειρηνοδίκη που τις διέταξε.
2. Ο συμβολαιογράφος, που ενεργεί τη σφράγιση, την αποσφράγιση και την απογραφή, αποφασίζει προσωρινά για τις διαφορές ή δυσχέρειες που παρουσιάζονται κατά τη διενέργειά τους και η απόφασή του καταχωρίζεται στην έκθεση και εκτελείται αμέσως. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ζητήσει από τον ειρηνοδίκη που αναφέρεται στην παρ. 1. να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.
3. Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατά την παρ. 1 έχουν προσωρινή ισχύ, δεν επηρεάζουν την κύρια υπόθεση και το δικαστήριο που είναι αρμόδιο να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να τις τροποποιήσει ή να τις ανακαλέσει».
29. Η παράγραφος 1 του άρθρου 878 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Αν δεν οριστεί εμπρόθεσμα ο διαιτητής ή οι διαιτητές ή ο επιδιαιτητής και η συμφωνία για διαιτησία δεν ορίζει διαφορετικά, τους ορίζει με αίτηση το ειρηνοδικείο. Αρμόδιο είναι το ειρηνοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ορίζει η συμφωνία ότι θα διενεργηθεί η διαιτησία, διαφορετικά το ειρηνοδικείο της κατοικίας όποιου υποβάλλει την αίτηση ή, αν δεν υπάρχει κατοικία, της διαμονής του. Αν δεν υπάρχει και διαμονή, το ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους».
30. Η παράγραφος 2 του άρθρου 878 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και όταν ο διαιτητής ή ο επιδιαιτητής που όρισε το ειρηνοδικείο πεθάνει ή για οποιοδήποτε λόγο αρνείται κωλύεται να διενεργήσει τη διαιτησία».
31. Το άρθρο 879 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Σε κάθε ειρηνοδικείο τηρείται Κατάλογος διαιτητών τον οποίο καταρτίζει το πολυμελές πρωτοδικείο, σύμφωνα με όσα ορίζονται με διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού της Δικαιοσύνης.
2. Το ειρηνοδικείο ορίζει τους διαιτητές ή το διαιτητή από τον κατάλογο των διαιτητών και, αν δεν υπάρχει κατάλογος ή, αν συντρέχει κατά την κρίση του σοβαρός λόγος, ορίζει το κατάλληλο πρόσωπο».
32. Η παράγραφος 2 του άρθρου 880 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Όποιος αποδέχτηκε τον ορισμό του ως διαιτητή ή επιδιαιτητή μπορεί για σοβαρό λόγο να αρνηθεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, ύστερα από άδεια του δικαστηρίου. Η άδεια παρέχεται από το ειρηνοδικείο του τόπου της κατοικίας του ή αν δεν υπάρχει κατοικία της διαμονής του και αν δεν υπάρχει και διαμονή, από το ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους, ύστερα από αίτησή του που δικάζεται κατά τη διαδικασία των άρθρων 741 επ. Η απόφαση δεν προσβάλλεται με ένδικα μέσα, δεν ανακαλείται ούτε μεταρρυθμίζεται».
Ορθή η ρύθμιση,τα πρωτοδικεία θα αποσυμφορηθούν απο υποθέσεις ήσσονος σημασίας και θα επιταχυνθεί το έργο τους στις υπόλοιπες υποθέσεις που είναι ούτως ή άλλως πάρα πολλές…
Σωστή η μεταφορά δικαστηριακής ύλης απο τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία.Απαιτείται,ωστόσο,η στελέχωσή τους με νέους ειρηνοδίκες απο τον πρόσφατο διαγωνισμό που έγινε με διαφορά 14 ετών απο τον προηγούμενο του 1997.Όπως είναι λογικό τα κενά που δημιουργήθηκαν τόσα χρόνια είναι πολλά και η φιλόδοξη αυτή νομοθετική ρύθμιση θα ναυαγήσει δίχως την υποστήριξή της με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.Τα πρωτοδικεία θα αποσυμφορηθούν αρκετά με την ρύθμιση αυτή και θα έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με όλες τις άλλες υποθέσεις που είναι ούτως ή άλλως πολλές και οδηγούν στην εμφάνιση φαινομένων αρνησιδικίας και επανειλημμένων καταδικών της χώρας μας…
Ό φόρτος εργασίας στα Πρωτοδ. δεν αφορά σε υποθέσεις διαζυγίων και εκούσιας δικαιοδοσίας. Αυτές , κατά κανόνα, είναι απλές και επιλύονται και γράφονται γρήγορα. Η μεταφορά της εκουσιας δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία δεν είναι ορθή , όσο αυτά παραμένουν υποστελεχωμένα. Μάλιστα αυτά έχουν επιφορτιστεί με τα υπερχρεωμένα νοικοκυρια και την προσφατη αύξηση της καθ΄ύλην αρμοδιότητας τους. Μια λύση θα ήταν η μεταφορά της ύλης κάποιων υποθέσεων εκουσιας δικαιοδοσίας (αυτών ειδικά που δεν παρουσιαζουν αντιδικία) στη διοίκηση.
Προσλήψεις… Στελεχώσεις… Αύξηση αριθμού θέσεων…
Μα καλά! Σε ποία χώρα ζούμε;
Όταν σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας έχουμε απολύσεις, περικοπές και γενική εξαθλίωση του πολίτη, έρχεται η Κυβέρνηση να προτείνει ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, απαξίωση και «μπάχαλο» στην ελληνική Δικαιοσύνη!!! o tempora o mores!
Όποιος νομίζει ότι με το αποφασίσομεν και διατάσσομεν και χωρίς στελέχωση και υλικοτεχνικές υποδομές στα ήδη υπερφορτωμένα και αποστελεχωμένα Ειρηνοδικεία θα λειτουργήσει και θα αποδίδεται δικαιοσύνη προς όφελος του λαού δεν είναι γελασμένος είναι ή χαζός ή κρύβει δόλο. Και τα μέχρι σήμερα νομοσχέδια που επικαλούνταν επιτάχυνση (αν και δεν λέει τίποτα ο όρος)ενώ το ζητούμενο είναι η απόδοση (με ότι περικλείει ο όρος) δεν τα κατάφεραν γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Η κατάληξη όμως αυτής της κατά συρροή «παράβλεψης» αποδεικνύει τον στόχο ότι νόμος τελικά είναι το δίκιο του ισχυροτέρου παρά τον νόμο και το Σύνταγμα. Διαφορετικά δεν εξηγείτε ούτε απο τον κοινό νού τέτοια α-νοησία.
Το σύνολο του νομικού κόσμου βλέπει θετικά και ως μόνη εφικτή λύση την ενίσχυση του ρόλου των Ειρηνοδικείων.Το ίδιο και απλοί πολίτες,που ταλαιπωρούνται λόγω της-αναπόφευκτης,όπως ήταν μέχρι σήμερα διαμορφωμένα τα πράγματα-καθυστερησης στην απονομή δικαιοσύνης,Απαιτείται όμως Α Μ Ε Σ Α στελέχωση και ενδυνάμωσή τους.Το οικονομικό υπόβαθρο που απαιτείται για τις προσλήψεις όλων των επιτυχόντων Ειρηνοδικών καθώς και την υλικοτεχνική υποδομή των Ειρηνοδικείων είναι κατα πολύ μικρότερο απο τα ποσά που καλείται να πληρώσει η χώρα μας ως προστιμα λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων.Εξάλλου,επιταχυνση στο χώρο της δικαιοσύνης σημαίνει και περισσότερα έσοδα στα ταμεία του Κράτους.
Ο διαγωνισμός ειρηνοδικών προκυρήχθηκε πριν 15 μήνες!Και ακόμη δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας!Σωστά αποσυμφορούνται με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο τα πρωτοδικεία, αλλά δε θα πρέπει τελικά να προσληφθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού?Πρώτα θα κατακλύσουν τα πινάκια με νέες υποθέσεις και μετά θα αποφασίσουν αν θα προσλάβουν δικαστές? Όσο για την κα Μωϋσίδου, η απαξίωση στο λειτούργημα του Ειρηνοδίκη είναι τραγική!Της προτείνω να δικάζει μόνο στον Α.Π., ώστε να αποφεύγει τη δικαιοδοτική κρίση των «άσχετων» ειρηνοδικών!
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ Δ’ ΤΑΞΕΩΣ
ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 101082/4.10.2010 (ΦΕΚ Γ΄ 951) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 102545/7.10.2010 ΟΜΟΙΑ (ΦΕΚ Γ΄ 963).
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
κ. Μιλτιάδη ΠαπαϊωάννουΚύριε Υπουργέ,
Ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα επιθυμούσαμε να Σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις μας, με την επιθυμία να περιληφθούν στις σχετικές προτάσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργείο.I. Λάβαμε μέρος στις γραπτές εξετάσεις που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου στις 12, 13 και 20 Φεβρουαρίου του έτους 2011 στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Ζωγράφου επί των μαθημάτων Πολιτικής Δικονομίας, Αστικού Δικαίου, Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας, Εμπορικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου και στις προφορικές εξετάσεις επί των ιδίων μαθημάτων το διάστημα από τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2011 έως τα τέλη Νοεμβρίου του έτους 2011 στο κτίριο του Αρείου Πάγου και επιτύχαμε να συμπεριληφθούμε στους πίνακες επιτυχόντων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Γ’ Αρ. Φύλλου 1046).II. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου μεγάλο μέρος της δικαστηριακής ύλης μεταφέρεται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία. Ενδεικτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε το άρθρο 17 του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 739 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και πλέον σχεδόν όλες οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας μεταφέρονται στα Ειρηνοδικεία. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι βάσει του άρθρου 24 του πολυνομοσχεδίου πολλά αδικήματα του ποινικού κώδικα όπως αυτά της ελαφράς σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης, δυσφήμησης, ελαφράς φθοράς μετατρέπονται σε πταίσματα. Επιπλέον, βάσει της ρύθμισης του άρθρου 38 ως προς τις πταισματικές παραβάσεις ειδικών ποινικών διατάξεων μετατρέπονται σε πταίσματα και η αντίστοιχη ύλη μεταφέρεται στα Πταισματοδικεία.Ενόψει των ανωτέρω και με δεδομένο την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου βάσει του τροποποιημένου άρθρου 14 παρ.1α’ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την περαιτέρω αύξηση της ύλης λόγω της προτεινόμενης με το πολυνομοσχέδιο ρύθμισης περί μη υπολογισμού του κονδυλίου της ηθικής βλάβης για τον καθορισμό της αρμοδιότητας, της αθρόας υπαγωγής στο Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (πάνω από 50.000 αιτήσεις), των πολύ μεγάλων κενών σε οργανικές θέσεις, τα οποία ανέρχονταν σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Ρένα Ασημακοπούλου σε 182 κατά το Μάρτιο του έτους 2011, των πολλών συνταξιοδοτήσεων Ειρηνοδικών κατά τα τελευταία έτη και των συνεχών διαμαρτυριών των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για την πρόσληψη ειρηνοδικών, γίνεται φανερό ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα προσλήψεις ειρηνοδικών σε αριθμό μεγαλύτερο των 80 που είχαν προκηρυχθεί. Άλλωστε και στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται στη σελίδα 3 Γενικό Μέρος αυτής : «Μεταφέρεται ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία.. Ο θεσμός των Ειρηνοδικών ενισχύεται με ένα σημαντικό αριθμό νέων Δικαστών». Για το λόγο αυτό φρονούμε ότι στο άρθρο 100 του εν λόγω πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά την τροποποίηση των άρθρων 77 και 78 του Ν. 1756/1988 θα πρέπει στην παράγραφο 3 του άρθρου 77Α να γίνει τροποποίηση που θα αφορά στην εξάντληση του πίνακα των επιτυχόντων του διαγωνισμού στον οποίο λάβαμε μέρος. Η νέα μορφή του άρθρου θα μπορούσε να είναι η εξής: «Για τους επιτυχόντες καταρτίζεται κατά σειρά επιτυχίας πίνακας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή του μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του. Οι επιτυχόντες διορίζονται κατά τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα αυτόν και τοποθετούνται στις κενές ή κενούμενες κατά τη διάρκεια της ισχύος του πίνακα θέσεις ειρηνοδικών με προεδρικό διάταγμα». Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αντίστοιχη πρόσληψη όλων όσων συμπεριλήφθηκαν στους πίνακες επιτυχόντων έγινε και σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς ειρηνοδικών.Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η εν λόγω τροποποίηση και δεν γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όλων των επιτυχόντων ειρηνοδικών, προβλέπεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν θα λειτουργήσει στην πράξη και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί σύντομα, καθώς τα Ειρηνοδικεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλο αυτό το φόρτο εργασίας και οι υπάρχοντες Ειρηνοδίκες θα φτάσουν στα όρια της επαγγελματικής και φυσικής τους εξάντλησης. Άλλωστε, είναι γνωστή η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα Ειρηνοδικεία (είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ορισμένες συνεδριάσεις γίνονται στην αίθουσα του παλαιού κυλικείου του κτιρίου) και η υποστελέχωση ως προς το προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων που καθιστούν το πρόβλημα εκρηκτικό. Πέραν των ανωτέρω οι δικάσιμοι, οι οποίες ήδη προσδιορίζονται σε πολλές περιπτώσεις σε διάστημα ακόμα και 2 ή 3 ετών από την κατάθεση του δικογράφου, θα προσδιορίζονται ακόμα βραδύτερα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά την πολύ χρονοβόρα απονομή δικαιοσύνης –φαινόμενο το οποίο ο νέος Νόμος κατεξοχήν έχει ως στόχο να εξαλείψει-, την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών στην παροχή δικαστικής προστασίας, τις εκ νέου καταδίκες της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πληρωμή μεγάλων προστίμων. Επομένως, και βάσει των ανωτέρω προβάλλεται ως δίκαιη, βιώσιμη και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμη λύση, η πρόσληψη όλων των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του πρόσφατου διαγωνισμού και η εξάντληση του αντίστοιχου πίνακα, πάγια τακτική η οποία ακολουθήθηκε σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Το τελευταίο όμως είναι αναγκαίο να προβλεφθεί νομοθετικά, καθώς η ύπαρξη νομοθετικού κενού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στις προσλήψεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε τέλμα τα Ειρηνοδικεία της χώρας και επί της ουσίας σε μη εφαρμογή του καινούριου Νόμου. Άλλωστε, το παραπάνω αποτελεί πάγιο αίτημα και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, των φορέων απονομής της Δικαιοσύνης και των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση του νέου πολυνομοσχεδίου.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικείων της χώρας, με στελέχωσή τους από τον πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών.
2. Την με νομοθετική πρόβλεψη διατήρηση σε ισχύ του πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του.Μετά τιμής,
Οι επιτυχόντες του Διαγωνισμού Ειρηνοδικών 2011
Δεδομένης της αύξησης της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων και της μεταφοράς πολύ μεγάλου όγκου υποθέσεων από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, για να μπορέσει πράγματι ο θεσμός των Ειρηνοδικών να ενισχυθεί, όπως προβλέπεται και στην αιτιολογική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου, δεν αρκεί μόνο η πρόσληψη σημαντικού αριθμού νέων Δικαστών, αλλά απαιτείται η αναβάθμιση του θεσμού των Ειρηνοδικών σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας: α) από τη διαδικασία εισαγωγής των Ειρηνοδικών στο Δικαστικό σώμα, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού των Πρωτοδικών, ιδίως ως προς τη βαρύτητα των προφορικών εξετάσεων ή τη συχνότητα προκήρυξης του διαγωνισμού (χωρίς να υπονοώ το παραμικρό για το επίπεδο δυσκολίας των εξετάσεων των Ειρηνοδικών – απεναντίας οι πρόσφατες απεδείχθησαν εξίσου απαιτητικές με αυτές των Πρωτοδικών), β) την εκπαίδευσή τους (ίσως κρίνεται αναγκαία για κάποιο διάστημα η φοίτησή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστών), γ) τις προοπτικές ανέλιξής τους, καθώς είναι άδικος ο εγκλωβισμός ενός ικανού Δικαστή αποκλειστικά στις τάξεις των Ειρηνοδικών και η αποστέρηση της δυνατότητας περαιτέρω ανέλιξής του και δ) μισθολογικά, δεδομένων των ραγδαίων διαρθρωτικών αλλαγών που εισάγει το νομοσχέδιο και της τεράστιας αύξησης της ύλης των Ειρηνοδικών, είναι πλέον εύλογο το αίτημα για εξίσωση και στον τομέα αυτό, ώστε να μπορέσει επιτέλους να καταργηθεί η υφιστάμενη διάκριση σε δικαστές «δύο ταχυτήτων», καθώς τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι Πρωτοδίκες θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με το ίδιο κύρος, εφόσον υπηρετούν ενιαία τη Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να σέβεται τους λειτουργούς της παρέχοντας σε αυτούς τα ίδια κίνη¬τρα και τις ίδιες εγγυήσεις, καθώς και οι πολίτες από την πλευρά τους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά τρόπο ενιαίο και έχουν τις ίδιες προσδοκίες για δίκαιη και αμερόληπτη κρίση των διαφορών τους, γεγονός που δεν δικαιολογεί καμία περαιτέρω διάκριση στην ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΗ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ?ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ?ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ?ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΜΗΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ?ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΟΣΟΙ ΓΙΝΑΝΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΡΟ ΣΧΟΛΗΣ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ.ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ!ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΣ ΜΕ »ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ».
Προς την συνάδελφο Ξανθίππη Μωυσίδου σύμφωνα με την οποία οι ειρηνοδίκες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ!Μήπως θα έπρεπε να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο 13ΚΠολΔ;
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ Δ’ ΤΑΞΕΩΣ
ΠΟΥ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 101082/4.10.2010 (ΦΕΚ Γ΄ 951) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 102545/7.10.2010 ΟΜΟΙΑ (ΦΕΚ Γ΄ 963).
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
Κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα επιθυμούσαμε να Σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις μας, με την επιθυμία να περιληφθούν στις σχετικές προτάσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργείο.
I. Λάβαμε μέρος στις γραπτές εξετάσεις που διενεργήθηκαν υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου στις 12, 13 και 20 Φεβρουαρίου του έτους 2011 στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Ζωγράφου επί των μαθημάτων Πολιτικής Δικονομίας, Αστικού Δικαίου, Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας, Εμπορικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου και στις προφορικές εξετάσεις επί των ιδίων μαθημάτων το διάστημα από τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2011 έως τα τέλη Νοεμβρίου του έτους 2011 στο κτίριο του Αρείου Πάγου και επιτύχαμε να συμπεριληφθούμε στους πίνακες επιτυχόντων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Γ’ Αρ. Φύλλου 1046).
II. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου μεγάλο μέρος της δικαστηριακής ύλης μεταφέρεται από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία. Ενδεικτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε το άρθρο 17 του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 739 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και πλέον σχεδόν όλες οι υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας μεταφέρονται στα Ειρηνοδικεία. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι βάσει του άρθρου 24 του πολυνομοσχεδίου πολλά αδικήματα του ποινικού κώδικα όπως αυτά της ελαφράς σωματικής βλάβης, απειλής, εξύβρισης, δυσφήμησης, ελαφράς φθοράς μετατρέπονται σε πταίσματα. Επιπλέον, βάσει της ρύθμισης του άρθρου 38 ως προς τις πταισματικές παραβάσεις ειδικών ποινικών διατάξεων μετατρέπονται σε πταίσματα και η αντίστοιχη ύλη μεταφέρεται στα Πταισματοδικεία.
Ενόψει των ανωτέρω και με δεδομένο την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου βάσει του τροποποιημένου άρθρου 14 παρ.1α’ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, την περαιτέρω αύξηση της ύλης λόγω της προτεινόμενης με το πολυνομοσχέδιο ρύθμισης περί μη υπολογισμού του κονδυλίου της ηθικής βλάβης για τον καθορισμό της αρμοδιότητας, της αθρόας υπαγωγής στο Νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (πάνω από 50.000 αιτήσεις), των πολύ μεγάλων κενών σε οργανικές θέσεις, τα οποία ανέρχονταν σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Ρένα Ασημακοπούλου σε 182 κατά το Μάρτιο του έτους 2011, των πολλών συνταξιοδοτήσεων Ειρηνοδικών κατά τα τελευταία έτη και των συνεχών διαμαρτυριών των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για την πρόσληψη ειρηνοδικών, γίνεται φανερό ότι είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα προσλήψεις ειρηνοδικών σε αριθμό μεγαλύτερο των 80 που είχαν προκηρυχθεί. Άλλωστε και στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται στη σελίδα 3 Γενικό Μέρος αυτής : «Μεταφέρεται ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία.. Ο θεσμός των Ειρηνοδικών ενισχύεται με ένα σημαντικό αριθμό νέων Δικαστών». Για το λόγο αυτό φρονούμε ότι στο άρθρο 100 του εν λόγω πολυνομοσχεδίου, το οποίο αφορά την τροποποίηση των άρθρων 77 και 78 του Ν. 1756/1988 θα πρέπει στην παράγραφο 3 του άρθρου 77Α να γίνει τροποποίηση που θα αφορά στην εξάντληση του πίνακα των επιτυχόντων του διαγωνισμού στον οποίο λάβαμε μέρος. Η νέα μορφή του άρθρου θα μπορούσε να είναι η εξής: «Για τους επιτυχόντες καταρτίζεται κατά σειρά επιτυχίας πίνακας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από τη δημοσίευσή του μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του. Οι επιτυχόντες διορίζονται κατά τη σειρά αναγραφής τους στον πίνακα αυτόν και τοποθετούνται στις κενές ή κενούμενες κατά τη διάρκεια της ισχύος του πίνακα θέσεις ειρηνοδικών με προεδρικό διάταγμα». Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αντίστοιχη πρόσληψη όλων όσων συμπεριλήφθηκαν στους πίνακες επιτυχόντων έγινε και σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς ειρηνοδικών.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η εν λόγω τροποποίηση και δεν γίνουν άμεσα οι προσλήψεις όλων των επιτυχόντων ειρηνοδικών, προβλέπεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν θα λειτουργήσει στην πράξη και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί σύντομα, καθώς τα Ειρηνοδικεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλο αυτό το φόρτο εργασίας και οι υπάρχοντες Ειρηνοδίκες θα φτάσουν στα όρια της επαγγελματικής και φυσικής τους εξάντλησης. Άλλωστε, είναι γνωστή η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα Ειρηνοδικεία (είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ορισμένες συνεδριάσεις γίνονται στην αίθουσα του παλαιού κυλικείου του κτιρίου) και η υποστελέχωση ως προς το προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων που καθιστούν το πρόβλημα εκρηκτικό. Πέραν των ανωτέρω οι δικάσιμοι, οι οποίες ήδη προσδιορίζονται σε πολλές περιπτώσεις σε διάστημα ακόμα και 2 ή 3 ετών από την κατάθεση του δικογράφου, θα προσδιορίζονται ακόμα βραδύτερα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά την πολύ χρονοβόρα απονομή δικαιοσύνης –φαινόμενο το οποίο ο νέος Νόμος κατεξοχήν έχει ως στόχο να εξαλείψει-, την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών στην παροχή δικαστικής προστασίας, τις εκ νέου καταδίκες της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πληρωμή μεγάλων προστίμων. Επομένως, και βάσει των ανωτέρω προβάλλεται ως δίκαιη, βιώσιμη και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμη λύση, η πρόσληψη όλων των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του πρόσφατου διαγωνισμού και η εξάντληση του αντίστοιχου πίνακα, πάγια τακτική η οποία ακολουθήθηκε σε όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς. Το τελευταίο όμως είναι αναγκαίο να προβλεφθεί νομοθετικά, καθώς η ύπαρξη νομοθετικού κενού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στις προσλήψεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε τέλμα τα Ειρηνοδικεία της χώρας και επί της ουσίας σε μη εφαρμογή του καινούριου Νόμου. Άλλωστε, το παραπάνω αποτελεί πάγιο αίτημα και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, των φορέων απονομής της Δικαιοσύνης και των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση του νέου πολυνομοσχεδίου.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικείων της χώρας, με στελέχωσή τους από τον πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών.
2. Την με νομοθετική πρόβλεψη διατήρηση σε ισχύ του πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών μέχρι πλήρους εξαντλήσεώς του.
Μετά τιμής,
Οι επιτυχόντες του Διαγωνισμού Ειρηνοδικών 2011
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου του νομοσχεδίου, που είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αποτελεί η στελέχωση των ειρηνοδικείων της χώρας, στα οποία αυτή τη στιγμή επικρατεί εκρηκτική κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αγωγή μικροδιαφοράς στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται σήμερα για το Μάρτη του 2013. Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, στερεί έσοδα από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Ελπίζω να υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις, ειδάλλως για ακόμη μια φορά ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο θα καταντήσει κενό γράμμα…
H πρωτοβουλία του υπουργείου για την υπαγωγή των υποθέσεων της εκουσίας στην καθ ύλη αρμοδιότηττα των ειρην/κιων είναι στη σωστή κατεύθυνση και λιαν αποφορτιστική για τα πρωτοδικεία, πλην όμως για να έχουμε σε πραγματικό χρόνο την επιδιωκόμενη επιταχυνση θα πρέπει τα ειρηνοδικεία να αναβαθμιστουν υλικοτεχνικά και να στελεχωθούν με περισσότερους ειρηνοδίκες όπως και προβλέπεται στο υπό διαβουλευση.
Επίσης για να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής άρα και υστέρησης εσόδων σε μια δύσκολη οικονομικη συγκυρία για τα δημοσιονομικά της χώρας θα πρέπει κατεξαίρεση στις υποθέσεις που θα εκδικάζει το ειρηνοδικείο μετα την επέκταση της αρμοδιοτητάς του οι διάδικοι η οι αιτούντες να παριστανται υποχρεωτικά με δικηγόρο, όπως δηλαδη και στο πρωτοδικειο.
ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ η υπαγωγή των υποθέσεων Εκουσίας στα ειρηνοδικεία.Εξίσου και οι αλλαγές στο ποινικό δίκαιο για τα πλέον πταίσματα εξύβρισης κτλ.Αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων προβλέπεται και καθίσταται εφικτή – και με στελέχωση των ειρηνοδικείων από περισσότερους ειρηνοδίκες προωθείται η επιτάχυνση της δικαιοσύνης.Στον πρόσφατο διαγωνισμό υπάρχουν 329 επιτυχόντες!Ας επωφεληθούμε από τη συγκυρία για το καλό της δικαιοσύνης και των πολιτών!Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα η ΑΜΕΣΗ στελέχωση των ειρηνοδικείων με νέους δικαστές,για να αποφεύγονται και τα πρόστιμα που μας επιβάλλονται από την Ευρωπαική Ένωση λόγω καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης.Απαίτηση από δικηγόρους,πολίτες,δικαστές και την Ευρωπαική Ένωση!
Επιβάλλεται η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού, ο πίνακας επιτυχίας των οποίων βρίσκεται σε ισχύ.
Tα Δικαστήρια της χώρας στενάζουν λόγω της τεράστιας έλλειψης σε δικαστικούς υπαλλήλους. O τεράστιος αριθμός κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων έχει επιφέρει την υπολειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας μας γεγονός που συντελέι στην αργή απονομή της Δικαιοσύνης. Οι αποχωρήσεις των δικαστικών υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης κορυφώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζονται και φέτος με τον ίδιο ρυθμό, επιτείνοντας συνεχώς το πρόβλημα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στα Δικαστήρια είναι λιγότεροι απο ποτέ, ενώ αντίστροφα έχουν αυξηθεί: α) ο πληθυσμός της χώρας, β) ο αριθμός των δικηγόρων, γ) ο αριθμός των προσδιορισθεισών υποθέσεων, δ) οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, στ) ο αριθμός των δικαστηρίων (βλ. 4 νέα περιφερειακά Πολιτικά Εφετεία για τα οποία δεν συστήθηκαν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων. Συνέπεια των παραπάνω είναι η δυσαναλογία του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα Δικαστήρια της χώρας και συνακόλουθα η ταλαιπωρία και αγανάκτηση των πολιτών που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ Δικαστικών Υπαλλήλων οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, θα βοηθήσουν τους Δικαστές στο έργο τους, θα μπορέσει να εφαρμοστεί το κατά τα άλλα φιλόδοξο νομοσχέδιο και μόνο έτσι εν τέλει θα μπορέσει να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.
συμφωνω με την υπαγωγή της εκουσίας στα ειρηνοδικέια πλην όμως για να δουμε αποτελεσμα αφενός πρέπει να διοριστουν αρκετοί ειρηνοδικες μιας και θα αυξηθεί πολύ ο ογκος της δικαστικής ύλης αφετερου πρεπει σε μια δυσκολη οικονομικη συγκυρία να μην υστερησουμε σε εσοδα.ως εκ τουτου πρεπει εξαιρετικα να προβλεφθεί οτι στις υποθεσεις της εκουσίας που μεταφερονται στα ειρηνοδικεια υποχρεωτικα πρεπει να παρίσταται ο διαδικος ο αιτων με δικηγορο, αφου σε διαφορετικη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί τεραστια υστέρηση εσοδων
Ορθή η μεταφορά της διαδικασίας της εκουσίας δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία. Προϋπόθεση όμως επιτυχούς εφαρμογής της είναι η άμεση στελέχωση των Ειρηνοδικείων με Ειρηνοδίκες ( πλέον των τελευταίων 80 ) και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και η επιμόρφωση των Ειρηνοδικών, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα νέα καθήκοντά τους. Σε μία σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία δεν νοούνται δικαστές δύο ταχυτήτων.
H μεταφορά της εκούσιας στα Ειρηνοδικεία μόνο προς όφελος της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης μπορεί να λειτουργήσει.Όμως με την απουσία έμψυχου δυναμικού (ειρηνοδίκες – δικαστικοί υπάλληλοι)προδιαγράφεται αμφίβολη η επιτυχία του νομοσχεδίου.Να στελεχωθούν άμεσα τα Ειρηνοδικεία με Ειρηνοδίκες από τον πρόσφατα διενεργηθέντα διαγωνισμό Ειρηνοδικών.Οι 80 θέσεις δεν φτάνουν ούτε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Τι θα γίνει με την αύξηση της αρμοδιότητας; Με την εκουσία; Με τα νέα πταίσματα.Η κατάσταση προδιαγράφεται εκρηκτική.
οι ειρηνοδίκες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Δικαστές. Δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση. Είναι ανεπίτρεπτο στην αρμοδιότητά τους να μεταφέρεται όλη αυτή η ύλη. Δεν μπορούν να κρίνουν διαφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρών όπως γίνεται με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι ειρηνοδίκες απλά κοστίζουν λιγότερο στο κράτος. Θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών και κατά συνέπεια να προσδιορίζονται συντομότερα οι διαφορές στα πρωτοδικεία. Με όλη αυτή την ύλη που έχει υπαχθεί στα Ειρηνοδικεία, μέσα σε ένα μήνα ο προσδιορισμός στα Ειρηνοδικεία θα γίνεται μετά από δέκα χρόνια. ¨Ηδη στην Αθήνα τα Ειρηνοδικεία προσδιορίζουν το 2016 !!!
Η κατάσταση θα είναι χειρότερη σε άλλα πρωτοδικεία όπως της Θεσσαλονίκης όπου σε αντίθεση με την Αττική δεν υπάρχουν 15 ειρηνοδικεία.
Συμφωνώ με όλους τους προηγούμενους ότι η μεταφορά υποθέσεων απο τα πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία θα συμβάλλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του φόρτου εργασίας με τον οποίο επωμίζονται τα Πρωτοδικεία και μοιραία οδηγεί σε φαινόμενα αρνησιδικίας και επανειλημμένων καταδικών της χώρας μας για τον λόγο αυτό.Ακόμα και η πτωχευτική διαδικασία θα μπορούσε να μεταφερθεί στα ειρηνοδικεία ίσως με την πρόβλεψη πολυμελούς σύνθεσης για τις υποθέσεις αυτές….Επιτακτική βέβαια είναι η ανάγκη διορισμού όσο το δυνατόν περισσότερων ειρηνοδικών έτσι ώστε να λειτουργήσουν στην πράξη οι προτεινόμενες αλλαγές και να μη γίνει απλώς μεταφορά των φαινομένων αρνησιδικίας απο τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία!Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθάει η ύπαρξη πίνακα επιτυχόντων που προέκυψε απο τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πρόσφατα,οπότε και οι νέοι ειρηνοδίκες θα έχουν πρόσφατη γνώση και θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στα νέα τους καθήκοντα.
Η υπαγωγή των υποθέσεων Εκούσιας Δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία πιστεύω ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της απαράδεκτης καθυστέρησης στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ τα Ειρηνοδικεία να στελεχωθούν ΑΜΕΣΑ από Ειρηνοδίκες.Καθίσταται πλέον αυτονόητο ότιπρέπει άμεσα να γίνουν ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ από τον ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
Ο νομος αυτός θα πετύχει ΜΌΝΟ αν ενισχυσετε τα Ειρηνοδικεια με νεους Ειρηνοδικες…
Προσωπική εκτίμηση αποτελεί οτι αν δεν διορισετε ΆΜΕΣΑ Ειρηνοδικες το νομοσχέδιο θα αποτύχει και την αποτυχία θα χρεωθεί ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, δεδομένου οτι ως δικηγορος γνωρίζει οτι τα Ειρηνοδικεια ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΈΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΆ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ τέτοιο όγκο υποθέσεων, οπότε είτε θα υπολειτουργούν είτε στη χειρότερη περίπτωση θα ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ σαν τα Πρωτοδικεια.
Στο παρόν νομοσχέδιο ΠΡΕΠΕΙ να τεθεί διάταξη που να ορίζει ρητά την πρόσληψη τουλάχιστον 350 με 500 Ειρηνοδικών….δεν ξέρω που θα βρεθούν ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΎΝ……προβλέπω τρελό βατερλω αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρις να προβλεφθούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και πρόσληψεις Ειρηνοδικών…
Ξέρω Ειρηνοδικες που διαβάζοντας το νομοσχέδιο τους έχει λουσει κρυος ιδρώτας….δεδομένου οτι φοβούνται οτι θα κλατάρουν απο τον όγκο των υποθέσεων.
Πιστεύοντας ότι αυτό, όπως αναφέρει και ο Υπουργός θα είναι το νομοσχέδιο που πραγματικά θα λύσει το πρόβλημα της Δικαιοσύνης, η οποία εδώ και καιρό τελεί υπό αρνησιδικία, ελπίζουμε όλοι ότι θα ακολουθήσουν ΑΜΕΣΕΣ προσλήψεις ειρηνοδικών, πέραν των 80, οι οποίοι προσλαμβάνονται σε νέες οργανικές θέσεις συσταθείσες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Ελπίζω ότι το ίδιο έχει και ο Υπουργός κατά νου. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, λαμβανομένου υπόψη ότι το Ειρηνοδικείο Αθηνών, δίνει αναβολές τακτική, τώρα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Ακολούθως έτσι μόνο, δηλαδή με την πρόσληψη σημαντικού αριθμού νέων ειρηνοδικών, ειδικά εκπαιδευμένων, θα αποφύγουμε τα φαινόμενα έκδοσης «αποφάσεων» χωρίς νομικό περιεχόμενο! Ήδη παρατηρείται σε διαδικασίες γνωστές επί σειρά ετών στους Ειρηνοδίκες, ας φανταστούμε όλοι το αποτέλεσμα..σε μία διαδικασία (εκουσία) που δεν έχουν δικάσει, οι υπάρχοντες, ποτέ μέχρι σήμερα…. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Συμφωνώ με τον Astor, η παροχή δικαστικής προστασίας με μεταφορά της εκουσίας στα Ειρηνοδικεία θα τελεσφορήσει μόνο αν γίνει ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ. Αλλιώς ο νέος νόμος θα είναι γράμμα κενό και θα επισφραγίσει την αρνησιδικία.
Συμφωνώ με τον Astor, η μεταφορά ύλης στα Ειρηνοδικεία θα τελεσφορήσει και θα επιφέρει επιτάχυνση στην παροχή δικαστικής προστασίας, αλλά μόνο εφόσον προσληφθούν Ειρηνοδίκες…Διαφορετικά το γράμμα του νέου νόμου θα παραμείνει κενό. ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ λοιπόν!
Μ ετην αρθρόα εισαγωγή ύλης στα Ειρηνοδικεία προτείνω να θεσπισθεί και το Πολυμελές Ειρηνοδικείο για υποθέσεις μείζονος σημασίας
ορθή η μεταφορά της εκουσίας στα ειρηνοδικεία. Είναι συνετή όμως και η απορρόφηση περισσότερων ειρηνοδικών (πέραν των 80) απο τον πίνακα επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού ειρηνοδικών οι οποίοι αφού πέτυχαν σε εξετάσεις ίσης δυσκολίας και όμοιας διαδικασίας με αυτές της ΕΣΔΙ μπορούν να αναλάβουν άμεσα και χωρίς περιττές διαδικασίες καθήκοντα τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον χώρο της δικαιοσύνης και θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απονομή της.
Η μεταφορά όλου αυτού του όγκου της ύλης στα Ειρηνοδικεία είναι ο κύριος τρόπος να αποσυμφορηθούν τα πρωτοδικεία και τα πλημμελειοδικεία της Χώρας,ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στοχος που είναι η επιτάχυνση,για την οποία ορθώς μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.Απαιτείται όμως οπωσδήποτε στελέχωση των Ειρηνοδικείων,αρχικά με προσλήψεις όλων των επιτυχόντων του τελευταιου διαγωνισμού και σε μια επομενη φάση με πραγματοποίηση και νέου διαγωνισμού.
Ορθή, κατά βάση, η ρύθμιση. Απαιτείται , όμως, σημαντική αύξηση( και φυσικά κάλυψη) των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών και των γραμματέων των Ειρηνοδικείων, ενώ, επιπροσθέτως, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να προβλεφθεί ειδική μετεκπαίδευση των ήδη υπηρετούντων Ειρηνοδικών, καθώς και η πρόσληψη των νέων ειρηνοδικών μέσα από τους διαγωνισμούς για δικαστές και εισαγγελείς, ώστε να φοιτούν και αυτοί στην σχολή δικαστών, για να βελτιωθεί το γνωστικό-επιστημονικό τους επίπεδο, το οποίο, τώρα, ιδίως για την πλειοψηφία των νεότερων, είναι πολύ χαμηλό.
Η μεταφορά της συγκεκριμένης ύλης στα Ειρηνοδικεία είναι στη σωστή κατεύθυνση.Αυτονόητα όμως πρέπει να γίνουν άμεσα νέες προσλήψεις Ειρηνοδικών πέραν των 80 που προβλέφθηκαν με το ν. 3869/10.
Κατα την αποψη μου οι διαδικασιες της πτωχευσης και της συνδιαλλαγής πρεπει να περάσουν στο Ειρηνοδικειο. Οι διαδικασίες αυτές είναι σχετικά τυπικές αφού στηρίζονται σε αντικειμενικές προϋποθέσεις. Δυστυχώς οι υποθέσεις αυτές γεμίζουν τα πινακια του Πολυμελους και μάλιστα για να ακουστεί απλά το ΣΥΖΗΤΗΤΑΙ.
Ο Ειρηνοδικης μπορει άνετα να ασχοληθεί μ´ αυτές. Πάντως μπορει να οριστεί οτι οι υποθέσεις πτωχευσης και συνδιαλλαγής θα εκδικάζονται απο το Ειρηνοδικειο με ΤΡΙΜΕΛΉ ΣΎΝΘΕΣΗ !!!
Αυτο απλά προυποθετει ΚΆΛΗ στελέχωση των Ειρηνοδικειων και ΆΜΕΣΑ διορισμό νέων Ειρηνοδικών (έτσι και αλλιώς υπάρχουν 329 επιτυχόντες του τελευταιου διαγωνισμου) που να ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να σηκώσουν το βάρος των ΝΈΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΉΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΩΝ.
Μοναδική μου ευχή είναι ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ, ΓΙΑ ΟΠΟΊΑ ΠΛΈΟΝ ΑΝΟΙΧΤΆ ΜΙΛΆΜΕ ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΙΑ……………ιδωμεν
ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ ΑΜΕΣΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!!!!Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΡΟΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Η καθιέρωση του βαθμού του Ειρηνοδίκη εισαγωγικού βαθμού στο χώρο της δικαιοσύνης θα έλυνε τα προβλήματα στελέχωσης και ανανέωσης, δεν είναι δυνατόν με διαγωνισμούς που απέχουν δεκετίες και με ένα γηρασμένο δυναμικό στο οποίο έχουν αφαιρέσει κάθε δικαίωμα εξέλιξης και συνάμα κινήτρου για απόδοση να περιμένουμε να ανταποκριθούν σε όλα αυτά που προσδοκούμε.
Η συνταγή για να λειτουργήσουν οι αλλαγές, οι οποίες είναι καινότομες, τολμηρές και στη σωστή κατεύθυνση συνοψίζεται στο εξής τρίπτυχο: α)κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων (με προσλήψεις ή μετατάξεις, αποσπάσεις)
β) κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών (πρόσφατος ο νέος διαγωνισμός και 193 τα κενά ήδη, χωρίς να έχουμε συνυπολογίσει τις επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις
γ) μηχανοργάνωση και ψηφιακή δικαιοσύνη
Αν γίνουν όλα αυτά, θα μείνει στην ιστορία αυτό το νομοσχέδιο και πράγματι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στον πολίτη, το οποίο έχει ανάγκη όσο ποτέ..
Ας μην χάσουμε άλλη μία ευκαιρία-δεν θα έχουμε και πολλές εφεξής..
Σωστή η προτεινόμενη ρύθμιση ωστόσο απαιτείται στελέχωση των ειρηνοδικείων.
Και οι υποθέσεις υιοθεσίας; Από το Πολυμελές στο Ειρηνοδικείο;
Μία σημαντική ρύθμιση που τείνει σίγουρα στην αποσυμφόρηση των Μονομελών Πρωτοδικείων. Αυτονόητο όμως ότι ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των Ειρηνοδικείων για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ρητή πρόβλεψη για την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων με άμεσο διορισμό νέων ειρηνοδικών, περαν των 80 που προβλέπονται από το ν. 3869/2010, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, λαμβανομένων μάλιστα υπόψη και των κενών που ήδη υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
http://www.mpapaioannou.gr/pub/activitiesRead.aspx?ArticleID=154
δημοσιεύονται τα ΠΡΑΚΤΙΚΆ της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας με ημερομηνία 13/4/2011, σύμφωνα με τα οποία η κ. Ρένα Ασημακοπούλου (αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου) δηλώνει: <>.
Κακά τα ψέματα οι υπαρχοντες Ειρηνοδικες σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ. Τι θα δικασουν πρώτα:
1) τα υπερχρεωμένα νοικοκυρια που πλημμυρίζουν τα Ειρηνοδικεια όλης της χώρας ?
2) τις εργατικές υποθέσεις που συνεχώς αυξάνονται λόγω των συνεχών απολύσεων ?
3) τα αυτοκινητιστικα ?
4) την εκουσία ?
5) τις αγωγές των άλλων ειδικών διαδικασιών ?
80 Ειρηνοδικες δεν φέρνουν την άνοιξη…χρειάζονται ΆΜΕΣΑ νέες προσλήψεις Ειρηνοδικών, ούτε οι 182 που προτείνει η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου αρκούν.
Πρεπει ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΏΡΑ να να γίνουν προσλήψεις Ειρηνοδικών. Υπο κανονικές συνθήκες πρώτα έπρεπε να γίνουν οι προσλήψεις των Ειρηνοδικών και μετα να έρθει το νομοσχέδιο αυτο.
Γνωρίζω οτι η ΤΡΟΙΚΑ πιέζει για γρηγορότερη απονομή της Δικαιοσύνης και καλα κάνει αφού έχουμε πιάσει πάτο σε αυτο το ζήτημα. Ας ανοίξουμε τα ματιά μας και ας αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα στη δικαιοσύνη που προσωπικά πιστεύω οτι είναι 3 βασικά πράγματα:
1) Περισσότεροι δικαστές
2) ΜΗΧΑΝΟΡΓΆΝΩΣΗ και φυσικά η ψηφιακή δικαιοσύνη που τόσα χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά και
3) λιγότεροι και καλύτεροι Νόμοι.
Το μέτρο που αφορά την υπαγωγή των υποθέσεων Εκούσιας Δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τα αποτελέσματα φαίνονται στην πράξη. Και η πράξη αυτή τη στιγμή καταδεικνύει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της στελέχωσης. Χρειάζονται ειρηνοδίκες και δικαστικοί υπάλληλοι. Υπάρχουν γραμματείες Δικαστηρίων που είναι στελεχωμένες με το 1/4 των προβλεπομένων οργανικών θέσεων για δικαστικούς υπαλλήλους. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να προσληφθούν και άλλοι ειρηνοδίκες απο τον τελευταίο διαγωνισμό. Επίσης ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να προσληφθούν και άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι απο τον τελευταίο γραπτό διαγωνισμό. Καλά τα νομοσχέδιο και φιλόδοξο. Αλλά ας μην γελιόμαστε…μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν!!
Πρέπει να λάβει τέλος ο προσδιορισμός των υποθέσεων μετά από 5 χρόνια..
πχ δεν είναι δυνατόν να αποσκοπεί το Υπουργείο στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και μια υπόθεση ενός υπερχρεωμένου στο Ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας να προσδιορίζεται το 2014..Ντροπή.
Άμεση λύση αυτού του ζητήματος
Πολύ σωστή κίνηση η μεταφορά της ύλης στα Ειρηνοδικεία.. Δεν υπήρχε λόγος να υπάγονται τόσο καιρό στα Πρωτοδικεία.. Απαιτείται όμως το υπουργείο να μη φείδεται χρημάτων γιατί ο στόχος είναι όχι μόνο η γρήγορη αλλά και η σωστή απονομή της δικαιοσύνης, συνεπώς πρέπει να στελεχώσει τα Ειρηνοδικεία από όλες τις απόψεις και κυρίως από νέους Ειρηνοδίκες.. 80 είναι κοινός τόπος ότι δεν αρκούν.
Ισως υπό άλλες συνθήκες να μην υπήρχε βασική διαφωνία στο μέτρο της μεταφοράς της εκουσίας δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία. Αυτό όμως υπό κανονικές συνθήκες και για όσους δεν γνωρίζουν τα πράγματα «από μέσα».
Οσοι όμως «παροικούμε την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σήμερα τα Ειρηνοδικεία της χώρας όπως είναι υποστελεχωμένα και σε Δικαστές αλλά -κυρίως- σε Υπαλλήλους, ήδη έχουν φθάσει στα όριά τους. Μετά την αύξηση της υλικής αρμοδιότητας , η μετακύλιση σε αυτά των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας των Ειρηνοδικείων, αλλά κυρίως μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε με μαθηματική ακρίβεια μετά απο ένα έως δύο χρόνια να ψάχνουμε και πάλι διέξοδο και τρόπους αποσυμφόρησης των Ειρηνοδικείων.
Η ιδέα στην σύλληψή της είναι σωστή, πλην όμως πρέπει άμεσα να στελεχωθούν τα Ειρηνοδικεία με δικαστές, γραμματεις και υλικοτεχνική υποδομή. Επίσης οι προθεσμίες πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται.
Τα ειρηνοδικεία, όπως γνωρίζουν όλοι οι έχοντες στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, έχουν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Οι περισσότεροι Ειρηνοδίκες είναι στα πρόθυρα της σύνταξης, αφού επί πολλά χρόνια δεν γίνονταν διαγωνισμοί πρόσληψης νέων Ειρηνοδικών. Η μεταφορά ύλης στα Ειρηνοδικεία είναι σωστή αρκεί να προσληφθούν αρκετοί νέοι Ειρηνοδίκες, ώστε να στελεχωθούν οι κενές θέσεις, και να εκπαιδεύονται και αυτοί στη Σχολή Δικαστών. Μπορούν όμως να γίνουν αυτά εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης;
Πολύ σωστή η υπαγωγή των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία. Ωστόσο, χρειάζεται να προσληφθούν άμεσα περισσότεροι Ειρηνοδίκες (πέραν των ήδη 80 θέσεων που είχαν προκυρηχθεί στα πλαίσια του ν. 3869/2010) ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο μεγάλο όγκο δικαστηριακής ύλης που θα κληθούν να αναλάβουν.
Στο άρθρο 791 να προστεθεί παράγραφος με την οποία να εξαιρούνται υποθέσεις που αφορούν εισπαττόμενα τέλη και δικαιώματα.
(η αρμοδιότητα στις περιπτώσεις αυτές είναι εκείνη των διοικητικών Δικαστηρίων για φορολογικές υποθέσεις)
Είμαι μάχιμος δικηγόρος περίπου 10 χρόνια και πραγματικά πιστεύω ότι η υπαγωγή των υποθέσεων Εκούσιας Δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία είναι μια ΣΩΣΤΗ λύση και απάντηση προς την αργή πλέον απονομή της δικαιοσύνης από τα Πρωτοδικεία που φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας.
Τα Ειρηνοδικεία είναι σαφέστατα ταχύτερα στην απονομή δικαιοσύνης όμως
προς θεού για να αντέξουν το βάρος αυτό τα Ειρηνοδικειο χρειάζονται Ειρηνοδίκες. Μην διανοηθείτε να τα φορτώσετε όλα στο Ειρηνοδικείο έχοντας την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν οι υπάρχοντες Ειρηνοδίκες.
Βάλτε κάποια διάταξη στο νομοσχέδιο που να ορίζει ρητά την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη Ειρηνοδικών και την αύξηση των ήδη υπαρχόντων οργανικών θέσεων.
Θα ήταν εγκληματικό να καταλήξουμε σε προσδιορισμό υποθέσεων το έτος 2016 αν όχι το 2020!!!.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υπαγωγή των υποθέσεων Εκουσίας Δικαιοδοσίας στα Ειρηνοδικεία, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα σε σχέση με τα Πρωτοδικεία.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κατάργηση δικηγορικής ύλης τη στιγμή που η παράσταση δικηγόρου στο Ειρηνοδικείο δεν είναι υποχρεωτική. ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 94 ΠΑΡ. 2