Άρθρο 3
Δικαιοδοσία επί εγκλημάτων σε πλοία ή αεροσκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 Ποινικού Κώδικα
Η παρ. 2 του άρθρου 5 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε πράξεις που τελούνται σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία ή αεροσκάφη που έχουν την ελληνική εθνικότητα ανεξάρτητα από το δίκαιο του τόπου τέλεσης αυτών.».
Άρθρο 4
Απόπειρα τέλεσης εγκλήματος – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 42 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 42 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όποιος, έχοντας αποφασίσει να τελέσει έγκλημα, αρχίζει να εκτελεί την περιγραφόμενη στο νόμο αξιόποινη πράξη, τιμωρείται, αν το έγκλημα δεν ολοκληρώθηκε, με μειωμένη ποινή (άρθρο 83). Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η μειωμένη ποινή του πρώτου εδαφίου δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, μπορεί να του επιβάλει την ίδια ποινή με αυτή που ο νόμος προβλέπει για την ολοκληρωμένη πράξη.».
Άρθρο 5
Δυνατότητα επιβολής πλήρους ποινής σε συνεργό- Τροποποίηση άρθρου 47 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρου 47 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 47
Συνεργός
Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παρ. 1 του άρθρου 46, πρόσφερε με πρόθεση σε άλλον οποιαδήποτε συνδρομή πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεση της άδικης πράξης που διέπραξε, τιμωρείται με μειωμένη ποινή (άρθρο 83). Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει την ποινή του αυτουργού, αν ο υπαίτιος προσφέρει άμεση συνδρομή κατά την τέλεση και στην εκτέλεση της πράξης, θέτοντας το αντικείμενο της προσβολής στη διάθεση του φυσικού αυτουργού. Την ποινή του αυτουργού μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο και στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, αν κρίνει ότι η συνδρομή που προσφέρθηκε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τέλεση της πράξης και η μειωμένη ποινή του πρώτου εδαφίου δεν επαρκεί για να αποτρέψει τον υπαίτιο από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.».
Άρθρο 6
Διάρκεια κάθειρξης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 52 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 2 του άρθρου 52 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται η λέξη «δεκαπέντε» από τη λέξη «είκοσι» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης δεν υπερβαίνει τα είκοσι έτη ούτε είναι κατώτερη των πέντε ετών.».
Άρθρο 7
Κατάργηση του υπολογισμού χρηματικής ποινής σε ημερήσιες μονάδες – Τροποποίηση άρθρου 57 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 57 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) οι παρ. 1 και 3 καταργούνται, β) η παρ. 2 αντικαθίσταται και το άρθρο 57 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 57
Χρηματική ποινή
- [Καταργείται].
- Αν δεν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις, η χρηματική ποινή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από πεντακόσια (500) ευρώ ούτε ανώτερη από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πλημμελήματα, ούτε κατώτερη από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και ανώτερη από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ για κακουργήματα.
- [Καταργείται].
- Με τον θάνατο του καταδικασθέντος διαγράφεται η χρηματική ποινή. Σε καμία περίπτωση δεν εκτελείται εναντίον των κληρονόμων του.».
Άρθρο 8
Προσθήκη απέλασης ως μέτρου ασφαλείας-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 69 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται περ. γ’ και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Μέτρα ασφαλείας, εκτός από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 122 και 123, είναι: α) τα μέτρα θεραπείας ατόμων με ψυχική ή διανοητική διαταραχή, β) η δήμευση κατά το άρθρο 76 και γ) η απέλαση αλλοδαπού.».
Άρθρο 9
Απέλαση αλλοδαπού- Προσθήκη άρθρου 72 στον Ποινικό Κώδικα
Μετά από το άρθρο 71 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται νέο άρθρο 72 ως εξής:
«Άρθρο 72
Απέλαση αλλοδαπού
- Με την επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από τη χώρα, το δικαστήριο, ανεξάρτητα από τυχόν συντρέχουσα διοικητική διαδικασία σύμφωνα με τον Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 5038/2023, Α’ 81), μπορεί να διατάξει την απέλαση κάθε αλλοδαπού (πολίτη τρίτης χώρας ή κράτους μέλους της Ε.Ε.) που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη τουλάχιστον έξι (6) ετών για τις αξιόποινες πράξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 105Β ή για τη διακεκριμένη κλοπή του άρθρου 374, εάν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως το είδος του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε, τον βαθμό της υπαιτιότητάς του, τις ειδικές συνθήκες τέλεσης της πράξης, τις συνέπειες αυτής, τον χρόνο παραμονής του στο ελληνικό έδαφος, τη νομιμότητα ή μη της παραμονής του, την εν γένει συμπεριφορά, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ύπαρξη οικογένειας και γενικότερα τον βαθμό ένταξης αυτού στην ελληνική κοινωνία, καθώς και τον βαθμό επικινδυνότητας για τη δημόσια ασφάλεια.
Ειδικά, για τους πολίτες κράτους μέλους της Ε.Ε. που έχουν αποδεδειγμένα μόνιμη διαμονή στην ελληνική επικράτεια τουλάχιστον για πέντε (5) έτη, πριν από την τέλεση της πράξης, απέλαση μπορεί να επιβληθεί μόνο όταν συντρέχουν και αιτιολογούνται ειδικώς στην απόφαση σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημοσίας ασφάλειας. Η απέλαση εκτελείται αμέσως μετά την έκτιση της ποινής ή την απόλυση από τις φυλακές.
- Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να διατάξει την απέλαση από τη χώρα κάθε αλλοδαπού στον οποίο επιβλήθηκε μέτρο ασφάλειας των άρθρων 69A, 70 και 71. Σε αυτή την περίπτωση, η απέλαση μπορεί να διαταχθεί σε αντικατάσταση αυτών των μέτρων.
- Το δικαστήριο που αποφασίζει την απέλαση του αλλοδαπού δράστη επιβάλλει σε αυτόν απαγόρευση επανεισόδου του στη χώρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν είναι πολίτης τρίτης χώρας και τουλάχιστον πέντε (5) ετών αν είναι πολίτης κράτους μέλους της Ε.Ε..
Το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου του δικαστηρίου που επέβαλε την απέλαση, για εξαιρετικούς λόγους που αιτιολογούνται ειδικά και ύστερα από γνώμη της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, μπορεί να επιτρέψει, για συγκεκριμένη διάρκεια ή επ’ αόριστον, την επιστροφή του αλλοδαπού στη χώρα και πριν από την παρέλευση των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων. Νέα αίτηση του αλλοδαπού για επιστροφή μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την απόρριψη της προηγούμενης.
- α. Η απέλαση εκτελείται με ενέργειες των αρμόδιων αστυνομικών αρχών, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία περί αλλοδαπών, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς και του ενωσιακού δικαίου. Πέντε (5) μήνες πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου για την υφ` όρον απόλυση του κρατούμενου, ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης υποχρεούται να ενημερώσει σχετικά τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης, ώστε ο τελευταίος να παραγγείλει αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή τη διερεύνηση του εφικτού της απέλασης και την προετοιμασία για την υλοποίησή της. Τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου για την υφ’ όρον απόλυση, η αρμόδια αστυνομική αρχή αναφέρει, με αιτιολογημένη έκθεσή της, στον εισαγγελέα του τόπου κράτησης εάν η απέλαση είναι εφικτή. Αν η απέλαση είναι εφικτή, εκτελείται αμέσως μετά την υφ’ όρον απόλυση ή την έκτιση της ποινής του κρατουμένου. Με αιτιολογημένη διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης, η κράτηση μπορεί να παραταθεί για έναν (1) μήνα μόνο από τον χρόνο της υφ` όρον απόλυσης ή έκτισης της ποινής, εφόσον η διαδικασία απέλασης έχει ξεκινήσει και πρόκειται να εκτελεστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού και εφόσον η απέλαση δεν έχει πραγματοποιηθεί, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης αναστέλλεται υποχρεωτικά η απέλαση του αλλοδαπού, του επιβάλλονται ιδίως οι όροι που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 106 και ο κρατούμενος απολύεται αμέσως.
β. Αν ο αλλοδαπός παρεμποδίζει την προετοιμασία της απομάκρυνσής του, αρνούμενος να συνεργαστεί με τις αρχές και να αποκαλύψει τα πραγματικά του στοιχεία, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης μπορεί να παρατείνει την κράτησή του μέχρι και τρεις (3) μήνες από τον χρόνο της υφ’ όρον απόλυσης ή έκτισης της ποινής. Στην περίπτωση αυτή, όπως και στην περ. α`, ο αλλοδαπός παραμένει μέχρι την εκτέλεση της απέλασής του σε ειδικό χώρο του καταστήματος κράτησης ή του θεραπευτικού καταστήματος ή σε ειδικό χώρο των αστυνομικών αρχών που δημιουργούνται για τον σκοπό αυτό, με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης. Κατά της εισαγγελικής διάταξης που παρατείνει την κράτηση, ο κρατούμενος μπορεί να υποβάλει προσφυγή, για την οποία αποφαίνεται αμετάκλητα ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών. Μετά από την παρέλευση του τριμήνου, με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης αναστέλλεται υποχρεωτικά η απέλαση του αλλοδαπού, του επιβάλλονται ιδίως οι όροι που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 106 και ο κρατούμενος απολύεται αμέσως.
γ. Όταν η απέλαση καταστεί εφικτή κατά την αιτιολογημένη γνώμη της αστυνομικής αρχής, η απόφαση της αναστολής αυτής ανακαλείται με την ίδια διαδικασία που εκδόθηκε και διατάσσεται η κράτηση του αλλοδαπού για την πραγματοποίηση της απέλασης για χρονικό διάστημα το πολύ δεκαπέντε (15) ημερών.
- Εάν, σύμφωνα με την αιτιολογημένη έκθεση της αστυνομικής αρχής κατά την περ. α’ της παρ. 4, η απέλαση δεν είναι εφικτή για οποιονδήποτε λόγο και ιδίως επειδή: α) ο αλλοδαπός είναι ανιθαγενής ή ζητεί διεθνή προστασία ή απολαμβάνει διεθνή προστασία, ή β) δεν λειτουργεί ή δεν συνεργάζεται η προξενική αρχή της χώρας καταγωγής του ή γ) η χώρα του δεν συνιστά ασφαλή προορισμό ή τυχόν επιστροφή συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή δ) δεν τον δέχεται η χώρα καταγωγής του, τότε, μετά την υφ’ όρον απόλυση ή την έκτιση ποινής, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών του τόπου κράτησης αναστέλλει υποχρεωτικά με διάταξή του την απέλαση, επιβάλλει ιδίως τους όρους που προβλέπονται στην παρ. 3 του άρθρου 100 ή ορισμένους από αυτούς και ο κρατούμενος απολύεται αμέσως. Όταν η απέλαση καταστεί εφικτή, εφαρμόζεται αναλόγως η περ. γ’ της παρ. 4.
- Αυτός που παραβιάζει τον όρο ή τους όρους που του έχουν επιβληθεί από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών κατά την αναστολή της απέλασης, τιμωρείται με την ποινή της παρ. 1 του άρθρου 182.».
Άρθρο 10
Κριτήρια υπολογισμού ύψους χρηματικής ποινής – Τροποποίηση άρθρου 80 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 80 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) οι παρ. 2, 3, 4, και 5 καταργούνται και το άρθρο 80 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 80
Επιμέτρηση και απότιση χρηματικής ποινής
- Κατά την επιμέτρηση της χρηματικής ποινής, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του α) τη βαρύτητα της πράξης και την ενοχή του υπαιτίου γι’ αυτή, β) την προσωπική και οικονομική κατάσταση του υπαιτίου, λαμβάνοντας υπόψη ειδικότερα βα) τα καθαρά έσοδα που αποκτά από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, ββ) άλλα τυχόν εισοδήματα και εν γένει την περιουσία του, καθώς και βγ) τις οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο.
- [Καταργείται].
- [Καταργείται].
- [Καταργείται].
- [Καταργείται].
- Σε περίπτωση μη καταβολής της χρηματικής ποινής σύμφωνα με τα παραπάνω αυτή ή το μη καταβληθέν μέρος, βεβαιώνεται κατά το άρθρο 553 ΚΠΔ.».
Άρθρο 11
Μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρήμα – Προσθήκη άρθρου 80Α στον Ποινικό Κώδικα
Μετά το άρθρο 80 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται νέο άρθρο 80 Α ως εξής:
«Άρθρο 80 Α
Μετατροπή της ποινής φυλάκισης σε χρήμα
- Κάθε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών, αν το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάγεται στις προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 99 και 104 Α, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, υπολογίζοντας κάθε ημέρα σε ποσό από δέκα (10) έως εκατό (100) ευρώ, εκτός αν το δικαστήριο, με την απόφασή του, κρίνει ότι απαιτείται η πραγματική της έκτιση εν όλω ή εν μέρει, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Η παρ. 1 του άρθρου 80 για το ύψος της μετατροπής εφαρμόζεται αναλόγως.
- Αν ο καταδικασθείς αδυνατεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο της χρηματικής ποινής ή η καταβολή της συνεπάγεται την αδυναμία καταβολής της αποζημίωσης στο θύμα, το δικαστήριο καθορίζει, και αυτεπαγγέλτως, προθεσμία, όχι μεγαλύτερη από τρία (3) έτη, ώστε μέσα σε αυτήν να καταβάλει σε δόσεις ή εφάπαξ την ποινή του.
- Αν η αδυναμία καταβολής της χρηματικής ποινής ή των δόσεων αυτής οφείλεται σε ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής κατάστασης του καταδικασθέντος μετά την επιβολή της ποινής, ο καταδικασθείς μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση: α) προθεσμία καταβολής της χρηματικής ποινής ή επέκταση αυτής, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα πέντε (5) έτη, ή β) αντικατάσταση της χρηματικής ποινής από την προσφορά κοινωφελούς εργασίας, στο μέτρο που ορίζει το δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 104Α. Κάθε συγκεκριμένο αίτημα μπορεί να υποβληθεί μία μόνο φορά .».
Άρθρο 12
Επιμέτρηση της ποινής της παροχής κοινωφελούς εργασίας – Τροποποίηση παρ. 4 και 5 άρθρου 81 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 81 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4, μετά από τη λέξη «αντιστοιχούν», οι λέξεις «προς μία ημερήσια μονάδα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με εκατό (100) ευρώ», β) στην περ. β) της παρ. 5, μετά από τις λέξεις «ώρες εργασίας», οι λέξεις «μία ημερήσια μονάδα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εκατό (100) ευρώ» και το άρθρο 81 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 81
Επιμέτρηση της ποινής της παροχής κοινωφελούς εργασίας
- Κατά την επιμέτρηση της ποινής της παροχής κοινωφελούς εργασίας λαμβάνονται υπόψη και η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του υπαιτίου, καθώς και οι επαγγελματικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.
- Στην απόφαση ορίζεται η μέγιστη διάρκεια παροχής της κοινωφελούς εργασίας, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες.
- Η κοινωφελής εργασία πραγματοποιείται προς όφελος του κοινού σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή μη κερδοσκοπικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών. Μπορεί επίσης να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του. Με την ίδια απόφαση ορίζονται επίσης η οργάνωση της παροχής κοινωφελούς εργασίας, η διαδικασία επιλογής, ανάθεσης και επίβλεψης της σχετικής εργασίας και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
- Στην απόφαση καθορίζεται και η χρηματική ποινή που θα πρέπει να αποτίσει ο καταδικασθείς, αν δεν παρέχει με συνέπεια την κοινωφελή εργασία. Τέσσερις ώρες κοινωφελούς εργασίας αντιστοιχούν με εκατό (100) ευρώ χρηματικής ποινής.
- Αν η εργασία παρέχεται από εκείνον που καταδικάστηκε ελλιπώς ή πλημμελώς με δική του υπαιτιότητα, ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής, αφού λάβει υπόψη τη συχνότητα και σοβαρότητα της παραβίασης των υποχρεώσεων από τον καταδικασθέντα, καθώς και τον βαθμό της υπαιτιότητάς του μπορεί, αφού προβεί σε έγγραφη προειδοποίηση εκείνου που καταδικάστηκε:
α) να παρατείνει την προθεσμία για την εκτέλεση της εργασίας μέχρι ένα (1) επιπλέον έτος, β) να επιτρέψει την εκτέλεση της χρηματικής ποινής που είχε καθοριστεί σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, αφού αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στην ήδη εκτιθείσα ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, καθορίζοντας για κάθε τέσσερις (4) ώρες εργασίας εκατό (100) ευρώ χρηματικής ποινής.».
Άρθρο 13
Μειωμένη ποινή – Τροποποίηση άρθρου 83 Ποινικού Κώδικα
Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 83 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην περ. β’ οι λέξεις «δύο (2)» και «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τριών (3)» και «δώδεκα (12)» αντίστοιχα, β) στην περ. γ’ οι λέξεις «ενός (1) έτους» και «οκτώ (8)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύο (2) ετών» και «δέκα (10)» αντίστοιχα, γ) στην περ. δ’ οι λέξεις «ενός (1) έτους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύο (2) ετών» και το άρθρο 83 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 83
Μειωμένη ποινή
Όπου στον νόμο προβλέπεται μειωμένη ποινή χωρίς άλλο προσδιορισμό, το πλαίσιό της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, β) αντί για την ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα (10) ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών ή κάθειρξη έως δώδεκα (12) έτη, γ) αντί για την ποινή της κάθειρξης επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών ή κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, δ) αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα (10) έτη επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών ή κάθειρξη έως έξι (6) έτη, ε) σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δικαστής μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο όριό της. Αν ο νόμος προβλέπει σωρευτικά ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, μπορεί να επιβληθεί και μόνο η τελευταία.».
Άρθρο 14
Ελαφρυντικές περιστάσεις – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 84 Ποινικού Κώδικα
Η περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ελαφρυντικές περιστάσεις θεωρούνται ιδίως: α) το ότι ο υπαίτιος έζησε ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή, β) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από μη ταπεινά αίτια ή από μεγάλη ένδεια ή υπό την επίδραση σοβαρής απειλής ή υπό την επιβολή προσώπου στο οποίο αυτός οφείλει υπακοή ή με το οποίο βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης, γ) το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη, δ) το ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης του, ε) το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του.».
Άρθρο 15
Συρροή λόγων μείωσης της ποινής- Αντικατάσταση άρθρου 85 Ποινικού Κώδικα
Το άρθρο 85 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 85
Συρροή λόγων μείωσης της ποινής
Όταν συντρέχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για τη μείωση της ποινής κατά το άρθρο 83 ή όταν συντρέχουν ένας ή περισσότεροι τέτοιοι λόγοι μαζί με ελαφρυντικές περιστάσεις (άρθρο 84 ΠΚ), εφαρμόζεται μόνο μία φορά η μείωση της ποινής σύμφωνα με το μέτρο που προβλέπει το άρθρο 83. Στην επιμέτρηση της ποινής λαμβάνονται υπόψη όλοι οι λόγοι του πρώτου εδαφίου και οι ελαφρυντικές περιστάσεις.».
Άρθρο 16
Συνολική ποινή σε περίπτωση στερητικών της ελευθερίας ποινών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 94 Ποινικού Κώδικα
Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 94 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται μετά από τη λέξη «είκοσι» η λέξη «πέντε», αντικαθίσταται η λέξη «οκτώ» από τη λέξη «δέκα» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Κατά του υπαιτίου δύο ή περισσότερων εγκλημάτων που τελέστηκαν με περισσότερες πράξεις και τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, επιβάλλεται, μετά την επιμέτρησή τους, συνολική ποινή, η οποία αποτελείται από τη βαρύτερη από τις συντρέχουσες ποινές επαυξημένη. Αν οι συντρέχουσες ποινές είναι του ίδιου είδους και ίσης διάρκειας, η συνολική ποινή σχηματίζεται με την επαύξηση μιας από αυτές. Η επαύξηση της βαρύτερης ποινής για κάθε μία από τις συντρέχουσες ποινές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ένα δεύτερο κάθε συντρέχουσας ποινής, ούτε μπορεί η συνολική ποινή να ξεπεράσει τα είκοσι πέντε έτη, όταν η βαρύτερη ποινή είναι κάθειρξη και τα δέκα έτη όταν πρόκειται για φυλάκιση.».
Άρθρο 17
Έκτιση και αναστολή εκτέλεσης της ποινής και μέρους της ποινής υπό όρο – Τροποποίηση άρθρου 99 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 99 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται ο τίτλος, β) η παρ. 1 αντικαθίσταται, γ) τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 4 αντικαθίστανται, δ) προστίθενται παρ. 5 και 6 και το άρθρο 99 διαμορφώνεται ως εξής
«Άρθρο 99
Έκτιση και αναστολή εκτέλεσης της ποινής και μέρους της ποινής υπό όρο
- Το δικαστήριο μετά την επιβολή ποινής εφαρμόζει τα άρθρα 80 A ή 104 A, μετατρέποντας την ποινή σε χρηματική ή σε κοινωφελή εργασία, εκτός αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις τους, οπότε διατάσσει την πραγματική έκτιση μέρους της ποινής σύμφωνα με την παρ. 5 ή ολόκληρης της ποινής.
Αν ωστόσο, κάποιος, που δεν έχει στο παρελθόν καταδικαστεί αμετάκλητα με μία ή περισσότερες αποφάσεις σε στερητική της ελευθερίας ποινή άνω του ενός (1) έτους, καταδικαστεί σε ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος, το δικαστήριο με την απόφασή του μπορεί να διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για ορισμένο διάστημα, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από ένα (1) και ανώτερο από τρία (3) έτη, αν κρίνει αιτιολογημένα πως η εκτέλεση της ποινής δεν είναι αναγκαία για να αποτρέψει τον κατάδικο από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Ο χρόνος της αναστολής δεν μπορεί να είναι βραχύτερος από τη διάρκεια της ποινής, και αρχίζει από τότε που η απόφαση η οποία την χορηγεί καθίσταται εκτελεστή.
- Στην ίδια απόφαση το δικαστήριο μπορεί να προσδιορίσει τους όρους υπό τους οποίους παρέχεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής, οι οποίοι, διαζευκτικά ή σωρευτικά, είναι ιδίως: α) η αποκατάσταση του συνόλου ή μέρους της ζημίας που προκλήθηκε στο θύμα της αξιόποινης πράξης κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του καταδικασθέντος, β) η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως ένα έτος, αν η πράξη συνδέεται με σοβαρή παραβίαση των κανόνων οδήγησης, γ) η καταβολή ποσού ύψους έως δέκα χιλιάδες ευρώ για κοινωφελείς σκοπούς, δ) η εκπλήρωση υποχρεώσεων του καταδικασθέντος για διατροφή ή επιμέλεια άλλων προσώπων, ε) η συμμετοχή του καταδικασθέντος, εφόσον συναινεί, σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή άλλο θεραπευτικό πρόγραμμα, στ) η συμμετοχή του καταδικασθέντος σε συνεδρίες με επιμελητή κοινωνικής αρωγής, ζ) η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, η) η απαγόρευση εξόδου από τη Χώρα.
- Μετά από αίτηση του εισαγγελέα εκτέλεσης της ποινής ή του καταδικασθέντος, το αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την άρση ή την τροποποίηση των όρων που έχει επιβάλει. Νέα αίτηση του καταδικασθέντος μπορεί να υποβληθεί μετά πάροδο τριμήνου από την απόρριψη της προηγούμενης.
- Αν ο καταδικασθείς παραβιάζει τους όρους, ο εισαγγελέας εισάγει την υπόθεση στο δικαστήριο εκτέλεσης της ποινής. Το τελευταίο, με βάση τα πιο πάνω κριτήρια, μπορεί: α) να διατάξει τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά το άρθρο 80Α ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά το άρθρο 104Α, β) να διατάξει την έκτιση μέρους της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε σύμφωνα με την παρ. 5 ή την έκτιση ολόκληρης της ποινής. Ο καταδικασθείς κλητεύεται υποχρεωτικά στη συνεδρίαση τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν και μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή με συνήγορο.
- Αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη, το δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά το άρθρο 80 A ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά το άρθρο 104 Α δεν είναι εφικτή με βάση το ύψος της ποινής ή δεν θα είναι επαρκής για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων και ότι για τον σκοπό αυτόν είναι αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τριάντα (30) ημερών ούτε ανώτερη των έξι (6) μηνών και την αναστολή εκτέλεσης του υπολοίπου, πέραν των περιπτώσεων της παρ. 1. Στην περίπτωση αυτή αποκλείεται η εφαρμογή του άρθρου 105 Β. Ο χρόνος αναστολής για το αναστελλόμενο μέρος της ποινής αρχίζει μετά από την ολοκλήρωση της έκτισης του μέρους της ποινής που δεν ανεστάλη. Οι παρ. 2 και 3 εφαρμόζονται αναλόγως σε περίπτωση εφαρμογής της παρούσας.
- Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων μετά από την έκτιση μέρους της ποινής το δικαστήριο εκτέλεσης της ποινής, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβιάσεων, μπορεί: α) να τροποποιήσει τους επιβληθέντες ή να επιβάλει επιπρόσθετους όρους, β) να διατάξει την πραγματική έκτιση μέρους της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, γ) να διατάξει την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που ανεστάλη. Ο καταδικασθείς κλητεύεται υποχρεωτικά στη συνεδρίαση τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν και μπορεί να παραστεί αυτοπροσώπως ή με συνήγορο.».
Άρθρο 18
Ανάκληση της αναστολής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 101 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 2 του άρθρου 101 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) διαγράφεται η λέξη «δόλου», (β) οι λέξεις «τα τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το ένα (1) έτος» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Αν κατά τη διάρκεια της αναστολής, καταστεί αμετάκλητη καταδίκη, για έγκλημα που τελέστηκε πριν από τη δημοσίευση της απόφασης για την αναστολή, και η ποινή που επιβλήθηκε με μια ή περισσότερες αποφάσεις υπερβαίνει συνολικά το ένα (1) έτος, η αναστολή θεωρείται ότι δεν χορηγήθηκε ποτέ, εκτός αν το δικαστήριο, απαγγέλλοντας τη νέα καταδίκη, ρητά διατάξει με την ίδια απόφαση να διατηρηθεί η αναστολή, επειδή η εκτέλεση της ποινής, την οποία αφορά η αναστολή, δεν είναι απολύτως αναγκαία.».
Άρθρο 19
Μετατροπή φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία – Τροποποίηση άρθρου 104Α Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 104 Α του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1: αα) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 η λέξη «τρία» αντικαθίσταται από τις λέξεις «δύο (2)», αβ) το τρίτο εδάφιο τροποποιείται ως προς τη διάρκεια της κοινωφελούς εργασίας, β) στην παρ. 4 βα) το δεύτερο και τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται από ένα εδάφιο, ββ) καταργείται το τέταρτο εδάφιο και το άρθρο 104Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 104Α
Μετατροπή της φυλάκισης σε κοινωφελή εργασία
- Όταν επιβάλλεται φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη και δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 99, η ποινή μετατρέπεται σε παροχή κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 81), εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Κάθε ημέρα φυλάκισης δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο (2) ώρες κοινωφελούς εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της κοινωφελούς εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις χίλιες διακόσιες ώρες (1.200) και σε περίπτωση συνολικής ποινής τις τέσσερις χιλιάδες ώρες (4.000), ούτε να έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών (3) ετών.
- Η μετατροπή δεν είναι εφικτή αν ο καταδικασθείς δεν συναινεί ή δεν είναι παρών. Αν ο καταδικασθείς δεν ήταν παρών, μπορεί να ζητήσει τη μετατροπή της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας με αυτοτελή αίτησή του.
- Αν επήλθε ουσιώδης αλλαγή των όρων της παρ. 1, ο καταδικασθείς μπορεί να ζητήσει νέο υπολογισμό της παρεχόμενης κοινωφελούς εργασίας με αυτοτελή αίτησή του.
- Η παρ. 3 του άρθρου 81 ισχύει και στην περίπτωση αυτή. Αν η εργασία παρέχεται από εκείνον που καταδικάστηκε ελλιπώς ή πλημμελώς με δική του υπαιτιότητα, ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής, αφού λάβει υπόψη τη συχνότητα και σοβαρότητα της παραβίασης των υποχρεώσεων από τον καταδικασθέντα, τον βαθμό της υπαιτιότητάς του και το τμήμα της ποινής που εκτίθηκε, μπορεί: α) να προβεί σε προειδοποίηση εκείνου που καταδικάστηκε, β) να παρατείνει την προθεσμία για την εκτέλεση της εργασίας μέχρι ένα επιπλέον έτος, γ) να διατάξει την έκτιση της στερητικής της ελευθερίας ποινής που είχε επιβληθεί πριν από τη μετατροπή αφού αφαιρέσει την εκτιθείσα ποινή και τον χρόνο παροχής κοινωφελούς εργασίας υπολογίζοντας αυτόν σύμφωνα με την παρ. 1.».
Άρθρο 20
Απόλυση υπό τον όρο της ανάκλησης – Τροποποίηση άρθρου 105Β Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 105B του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) η περ. α) της παρ. 1 τροποποιείται ως προς τον απαιτούμενο χρόνο έκτισης της ποινής στην περίπτωση φυλάκισης, β) στην παρ. 6: βα) στο πρώτο εδάφιο πριν από τη λέξη «κάθειρξης» προστίθενται οι λέξεις «φυλάκισης ή», μετά από τις λέξεις «αν δεν έχει παραμείνει» προστίθενται οι λέξεις «, δίχως τον ευεργετικό υπολογισμό,», ββ) στο δεύτερο εδάφιο μετά από τις λέξεις «22 και 23 του ν. 4139/2013» προστίθενται οι λέξεις «του άρθρου 25 του Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 5038/2023, Α’ 81), των άρθρων», επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και μετά τη λέξη «παραμείνει» προστίθενται οι λέξεις «, δίχως τον ευεργετικό υπολογισμό,», βγ) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 105Β διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 105Β
Απόλυση υπό τον όρο της ανάκλησης
- Όσοι καταδικάστηκαν σε στερητική της ελευθερίας ποινής μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης, σύμφωνα με τις πιο κάτω διατάξεις, εφόσον έχουν εκτίσει: α) σε περίπτωση φυλάκισης ή πρόσκαιρης κάθειρξης τα τρία πέμπτα (3/5) αυτής, β) σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του δευτέρου εδαφίου της παρ. 6, τα τέσσερα πέμπτα (4/5) αυτής και γ) σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης τουλάχιστον είκοσι (20) έτη.
- Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη.
- Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών, που προβλέπεται στην παρ. 1. Σε κάθε περίπτωση ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει εκτίσει είκοσι πέντε (25) έτη και όταν το παραπάνω άθροισμα υπερβαίνει το όριο αυτό.
- Αν ο καταδικασθείς εργάζεται, κάθε ημέρα εργασίας υπολογίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της σωφρονιστικής νομοθεσίας. Κάθε ημέρα κράτησης κρατουμένων που έχουν ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, ήπατος, νεφρού ή μυελού των οστών ή είναι φορείς του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας ή έχουν κακοήθη νεοπλάσματα ή νεφρική ανεπάρκεια για την οποία γίνεται τακτική αιμοκάθαρση ή φυματίωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Το ίδιο ισχύει και για: α) κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, που δεν μπορούν να εργαστούν, εφόσον κρίνεται ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης, β) κρατουμένους με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, γ) κρατούμενους στους οποίους απαγορεύεται ύστερα από γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) η ανάληψη εργασίας ή απασχόλησης που μπορεί βάσιμα να προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην υγεία τους, δ) κρατούμενους οι οποίοι νοσηλεύονται σε θεραπευτικά καταστήματα ή νοσοκομεία εφόσον η νοσηλεία τους έχει διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, ε) κρατούμενες μητέρες για όσο διάστημα έχουν μαζί τους τα ανήλικα τέκνα τους, στ) κρατούμενους που συμμετέχουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης από ναρκωτικά εγκεκριμένου, κατά το άρθρο 51 του ν. 4139/2013 οργανισμού και ζ) κρατούμενους για όσο διάστημα διαρκεί η κράτησή τους σε χώρους αστυνομικών τμημάτων ή αστυνομικών διευθύνσεων. Η διακρίβωση των ασθενειών του δεύτερου εδαφίου, καθώς και της αναπηρίας στις περ. α` και β` γίνεται με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 105.
- Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά είτε κατά την προηγούμενη παράγραφο είτε κατά τις ειδικές διατάξεις που προβλέπουν αντίστοιχο υπολογισμό.
- Προκειμένου για ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα απόλυση υπό όρο, αν δεν έχει παραμείνει, δίχως τον ευεργετικό υπολογισμό, στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, δεκαέξι (16) έτη. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν για τα κακουργήματα των άρθρων 22 και 23 του ν. 4139/2013, του άρθρου 25 του Κώδικα Μετανάστευσης (ν. 5038/2023, Α’ 81), των άρθρων 134, 187, 187 Α, των περ. γ` και δ` της παρ. 1 του άρθρου 265, της παρ. 1 του άρθρου 299, των άρθρων 323Α, 324, 380, 385, καθώς και για αυτά του 19ου Κεφαλαίου του Ειδικού Μέρους του παρόντος Κώδικα, απόλυση υπό όρο δεν μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα, αν αυτός δεν έχει παραμείνει, δίχως τον ευεργετικό υπολογισμό, στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με τα τρία πέμπτα (3/5) της ποινής που του επιβλήθηκε, και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης δεκαοχτώ (18) ετών. Το παραπάνω κατά περίπτωση χρονικό διάστημα προσαυξάνεται κατά το ένα τρίτο (1/3) των λοιπών ποινών που τυχόν έχουν επιβληθεί, στην περίπτωση που αυτές συντρέχουν σωρευτικά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα είκοσι (20) έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει είκοσι πέντε (25) έτη. Στις περιπτώσεις συνολικής ποινής πρόσκαιρης κάθειρξης για τα εγκλήματα του δευτέρου εδαφίου που όπως επιβλήθηκε υπερβαίνει κατά τουλάχιστον δέκα (10) έτη το ανώτατο όριο της συνολικής ποινής κάθειρξης, η υφ’ όρον απόλυση δύναται να χορηγείται, εφόσον ο κατάδικος έχει εκτίσει πραγματικά δεκαεπτά (17) έτη.».
Άρθρο 21
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση απόλυση υπό όρο – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 106 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 106 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως προς τους λόγους μη χορήγησης της απόλυσης υπό όρους με την προσθήκη της ουσιαστικής κρίσης περί πιθανότητας επανάληψης του εγκλήματος και με την απάλειψη των λέξεων «με ειδική αιτιολογία», β) το δεύτερο εδάφιο καταργείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η απόλυση υπό όρο μπορεί να μην χορηγηθεί αν κριθεί ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, σε συνδυασμό με τη διάγνωση της πιθανότητας επανάληψης του εγκλήματος κατά τον χρόνο δοκιμασίας, όπως προκύπτει από την γένει εκτίμηση των ατομικών και κοινωνικών περιστάσεων του καταδικασθέντος, καθώς και της επικινδυνότητας του εγκλήματος για το κοινωνικό σύνολο, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιόποινων πράξεων.».
Άρθρο 22
Άρση της απόλυσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 108 Ποινικού Κώδικα
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 108 του Ποινικού Κώδικα διαγράφονται οι λέξεις «με δόλο» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η απόλυση αίρεται αν μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπει το επόμενο άρθρο, εκείνος που απολύθηκε διαπράξει έγκλημα, για το οποίο του επιβλήθηκε αμετακλήτως οποτεδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη από ένα (1) έτος. Στην περίπτωση αυτή εκτίει αθροιστικά, από τότε που θα γίνει αμετάκλητη η νέα καταδίκη, και ολόκληρο το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής, το οποίο όφειλε να εκτίσει κατά τον χρόνο της απόλυσης. Σε περίπτωση άρσης της απόλυσης για καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη εκτίει δέκα (10) επιπλέον έτη και επί σωρευτικής συνδρομής ισοβίων καθείρξεων δεκαπέντε (15) επιπλέον έτη.».
Άρθρο 23
Μη υποβολή έγκλησης ή δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα της έγκλησης – Τροποποίηση άρθρου 114 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 114 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος τροποποιείται με τη προσθήκη των λέξεων «-Εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου», β) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 114 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 114
Μη υποβολή έγκλησης ή δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα της έγκλησης-Εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου
- Όταν ο νόμος απαιτεί έγκληση για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης, το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο δικαιούχος δεν υποβάλει την έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έμαθε για την τέλεση της πράξης και για τον δράστη της ή για έναν από τους συμμετόχους.
- Το ίδιο αποτέλεσμα συνεπάγεται και η ρητή δήλωση του δικαιούχου της έγκλησης ενώπιον της αρμόδιας αρχής, ότι παραιτείται από το δικαίωμα της έγκλησης.
- Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως.».
Άρθρο 24
Εξορθολογισμός των κριτηρίων περιορισμού ανηλίκων σε κατάστημα κράτησης νέων- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 127 Ποινικού Κώδικα
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 127 του Ποινικού Κώδικα μετά από τη λέξη «κακούργημα» διαγράφονται οι λέξεις «και εμπεριέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους, αν την τελούσε ενήλικος θα ήταν κακούργημα. Η απόφαση πρέπει να περιέχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, από την οποία να προκύπτει γιατί τα αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα δεν κρίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκή ενόψει των ιδιαίτερων συνθηκών τέλεσης της πράξης και της προσωπικότητας του ανηλίκου.».
Άρθρο 25
Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.».
Άρθρο 26
Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων – Τροποποίηση άρθρου 169Α Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 169Α του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) τροποποιείται ο τίτλος, β) διαγράφεται η παρ. 2 και το άρθρο 169Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 169Α
Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων και συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο
- Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης πολιτικού δικαστηρίου ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων ή την απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα και αφορά στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.
- [Καταργείται].
- Όποιος εν γνώσει ματαιώνει την εκτέλεση της ποινής ή του μέτρου ασφαλείας που επιβλήθηκε σε άλλον τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. Η πράξη μένει ατιμώρητη αν ο υπαίτιος την τέλεσε υπέρ κάποιου οικείου του.».
Άρθρο 27
Παραβίαση περιορισμών διαμονής-Προσθήκη άρθρου 182 στον Ποινικό Κώδικα
Μετά από το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται άρθρο 182 ως εξής:
«Άρθρο 182
Παραβίαση περιορισμών διαμονής
- Με φυλάκιση έως τριών (3) ετών τιμωρείται όποιος παραβιάζει τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί νόμιμα στην ελευθερία της διαμονής και τις σχετικές υποχρεώσεις του.
- Αλλοδαπός ο οποίος απελάθηκε σε εκτέλεση απόφασης δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 72, αν παραβιάσει την απαγόρευση επιστροφής του στη χώρα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών, η οποία εκτελείται αμέσως, δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται σε καμία περίπτωση, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.».
Άρθρο 28
Ανασταλτικό αποτέλεσμα έφεσης για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 187 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 6 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται με την προσθήκη εξαίρεσης από την περίπτωση μη αναστέλλουσας ισχύος της έφεσης, β) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν το δικαστήριο, σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παρ. 3 και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα τα οποία επισύρουν πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, κρίνει με ειδική αιτιολογία ότι πρέπει να χορηγηθεί η ανασταλτική δύναμη της έφεσης Στην τελευταία περίπτωση επιβάλλονται υποχρεωτικά οι κατάλληλοι περιοριστικοί όροι.».
Άρθρο 29
Αποδέσμευση της πράξης από την αξία του ωφελήματος και επέκταση του ρυθμιστικού πεδίου της δωροληψίας λειτουργών ή υπαλλήλων διεθνών οργανισμών-Τροποποίηση παρ. 1 και 5 άρθρου 235 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 235 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 μετά από τις λέξεις «αθέμιτο ωφέλημα» προστίθενται οι λέξεις «ανεξαρτήτως αξίας», β) η περ. β) του πρώτου εδαφίου της παρ. 5 τροποποιείται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της διάταξης η οποία εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του εάν ο δημόσιος διεθνής ή υπερεθνικός οργανισμός ή φορέας εδρεύει στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή ή εάν η Ελλάδα αποτελεί ή όχι μέλος και το άρθρο 235 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 235
Δωροληψία υπαλλήλου
- Υπάλληλος ο οποίος ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα ανεξαρτήτως αξίας, ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, για ενέργεια ή παράλειψή του σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Αν ο υπαίτιος τελεί την πράξη του προηγούμενου εδαφίου κατ’ επάγγελμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
- Αν η ως άνω ενέργεια ή παράλειψη του υπαιτίου αντίκειται στα καθήκοντα του, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή. Αν ο υπαίτιος τελεί την πράξη του προηγούμενου εδαφίου κατ’ επάγγελμα τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή έως χίλιες (1.000) ημερήσιες μονάδες.
- Υπάλληλος ο οποίος ζητεί ή λαμβάνει, για τον εαυτό του ή για άλλον, αθέμιτη παροχή περιουσιακής φύσης, επωφελούμενος από την ιδιότητά του, τιμωρείται με φυλάκιση, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.
- Προϊστάμενοι υπηρεσιών ή επιθεωρητές ή πρόσωπα που έχουν την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη, αν με παράβαση συγκεκριμένου υπηρεσιακού καθήκοντος δεν απέτρεψαν από αμέλεια πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές τους ή υπόκειται στον έλεγχό τους από την τέλεση πράξης των προηγούμενων παραγράφων.
- Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις τελούνται από λειτουργούς ή άλλους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε συμβατική σχέση σε: α) όργανο ή οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) κάθε δημόσιο διεθνή ή υπερεθνικό οργανισμό ή φορέα ανεξαρτήτως αν εδρεύει στην Ελλάδα ή η Ελλάδα είναι μέλος, καθώς και από κάθε πρόσωπο, αποσπασμένο ή όχι, που εκτελεί καθήκοντα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτά που εκτελούν οι λειτουργοί ή άλλοι υπάλληλοι, ακόμα κι αν οι πράξεις των περ. α΄ και β΄ δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκαν. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις τελούνται από υπάλληλο ξένης χώρας.».
Άρθρο 30
Αποδέσμευση της πράξης από την αξία του ωφελήματος, προσθήκη χρηματικής ποινής για το πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας και επέκταση του ρυθμιστικού πεδίου της δωροδοκίας λειτουργών ή υπαλλήλων διεθνών οργανισμών – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 236 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 236 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) η παρ. 1 τροποποιείται με την προσθήκη των λέξεων «ανεξαρτήτως αξίας» και την προσθήκη της χρηματικής ποινής στις επαπειλούμενες ποινές, β) η περ. α) του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 τροποποιείται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και στις περιπτώσεις που ο δημόσιος διεθνής ή υπερεθνικός οργανισμός ή φορέας δεν εδρεύουν στην Ελλάδα ή η Ελλάδα δεν είναι μέλος και το άρθρο 236 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 236
Δωροδοκία υπαλλήλου
- Όποιος προσφέρει, υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή μέσω τρίτου, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα ανεξαρτήτως αξίας, για τον εαυτό του ή για άλλον, για ενέργεια ή παράλειψη του υπαλλήλου σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.
- Αν η ως άνω ενέργεια ή παράλειψη αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη και χρηματική ποινή.
- Διευθυντής επιχείρησης ή άλλο πρόσωπο που έχει την εξουσία λήψης αποφάσεων ή ελέγχου σε επιχείρηση τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα, αν με παραβίαση συγκεκριμένου καθήκοντος επιμέλειας, δεν απέτρεψε από αμέλεια πρόσωπο που τελεί υπό τις εντολές του ή υπόκειται στον έλεγχό του από την τέλεση προς όφελος της επιχείρησης πράξης των προηγούμενων παραγράφων.
- Οι διατάξεις των παρ. 1, 2 και 3 εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις τελούνται προς: α) λειτουργούς ή άλλους υπαλλήλους με οποιαδήποτε συμβατική σχέση οργάνου ή οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε δημόσιου διεθνούς ή υπερεθνικού οργανισμού ή φορέα ανεξαρτήτως αν εδρεύει στην Ελλάδα ή η Ελλάδα είναι μέλος, καθώς και προς κάθε πρόσωπο, αποσπασμένο ή όχι, που εκτελεί καθήκοντα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτά που εκτελούν οι λειτουργοί ή άλλοι υπάλληλοι ή β) οποιοδήποτε πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα ή υπηρεσία για ξένη χώρα.
Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελείται στην αλλοδαπή από ημεδαπό, ακόμα κι αν δεν είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε και για τη δίωξη του πλημμελήματος της παρ. 1 δεν απαιτείται η κατά το άρθρο 6 παρ. 3 έγκληση ή αίτηση.».
Άρθρο 31
Επέκταση του αξιοποίνου σε δικαστές που είναι αποσπασμένοι σε διεθνείς οργανισμούς-Προσθήκη περ. δ) στην παρ. 4 του άρθρου 237 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 4 του άρθρου 237 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται περ. δ) και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και όταν οι πράξεις τελούνται: α) από ή προς μέλη του Δικαστηρίου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) από ή προς όσους ασκούν δικαστικά καθήκοντα ή καθήκοντα διαιτητή σε διεθνή δικαστήρια των οποίων η δικαιοδοσία είναι αποδεκτή από την Ελλάδα ή γ) προς δικαστές, ενόρκους ή διαιτητές άλλων κρατών σχετικά με την άσκηση των δικαστικών τους καθηκόντων, δ) προς δικαστές που είναι αποσπασμένοι σε ενωσιακούς ή διεθνείς οργανισμούς ή όργανα. Στις περιπτώσεις αυτές οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται και όταν η πράξη τελείται στην αλλοδαπή από ή προς ημεδαπό, ακόμα κι αν δεν είναι αξιόποινη κατά τους νόμους της χώρας όπου τελέστηκε.».
Άρθρο 32
Εμπρησμός -Παραβίαση προληπτικών μέτρων– Τροποποίηση άρθρου 264 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τη λέξη «Εμπρησμός» προστίθενται οι λέξεις «-Παραβίαση προληπτικών μέτρων, β) στις περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 1 και στην παρ. 2 προστίθεται σωρευτικά και η επιβολή χρηματικής ποινής, γ) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 264 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 264
Εμπρησμός -Παραβίαση προληπτικών μέτρων
- Όποιος προξενεί πυρκαγιά, τιμωρείται: α) με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη και χρηματική ποινή, αν στην περίπτωση των περ. α` ή β` η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, δ) με ισόβια κάθειρξη, αν στην περίπτωση της περ. β` η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
- Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη και χρηματική ποινή.
- Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, ιδίως, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή εάν η ανωτέρω παράλειψη συνέβαλε ουσιωδώς στην εξάπλωση πυρκαγιάς, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.».
Άρθρο 33
Εμπρησμός σε δάση-Προπαρασκευαστικές πράξεις – Παραβίαση προληπτικών μέτρων – Τροποποίηση άρθρου 265 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο του άρθρου, μετά από τις λέξεις «Εμπρησμός σε δάση», προστίθενται οι λέξεις «-Προπαρασκευαστικές πράξεις – Παραβίαση προληπτικών μέτρων» β) στην παρ. 1: αα) στην περ. α’ οι λέξεις «οκτώ (8) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δέκα (10) έτη» και η περ. α’ τροποποιείται ως προς την ποινική αξιολόγηση του προσπορισμού παράνομου περιουσιακού οφέλους το οποίο λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντική περίσταση, ββ) στην περ. β’ μετά από τις λέξεις «δέκα (10) έτη» προστίθενται οι λέξεις «και χρηματική ποινή», βγ) στην περ. γ’ μετά από τη λέξη «κάθειρξη» προστίθενται οι λέξεις «τουλάχιστον δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή», γ) στην παρ. 2 αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για την εξ αμελείας τέλεση, προστίθεται η σωρευτική επιβολή χρηματικής ποινής και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, δ) προστίθενται παρ. 3, 4, 5, 6 και 7 και το άρθρο 265 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 265
Εμπρησμός σε δάση – Προπαρασκευαστικές πράξεις – Παραβίαση προληπτικών μέτρων
- Όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα, τιμωρείται:
α) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή, αν δε ο δράστης σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος συνιστά επιβαρυντική περίσταση,
β) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή αν στην περίπτωση των περ. α΄ ή β΄ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή,
δ) με ισόβια κάθειρξη αν στην περ. β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
- Όποιος στις περιπτώσεις της παρ. 1 προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση κατά την έννοια του νόμου ή σε έκταση που έχει νόμιμα κηρυχθεί δασωτέα ή αναδασωτέα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή, και αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
- Όποιος ανάβει φωτιά για οποιαδήποτε ελεγχόμενη καύση ή εκτελεί θερμές εργασίες ή κάνει χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα ή ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή σε οποιοδήποτε χώρο σε ακτίνα έως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή αν η πράξη του δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Αν η ανωτέρω πράξη είχε ως επακόλουθο την πρόκληση πυρκαγιάς, η οποία επέφερε σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή και αν επήλθε θάνατος με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή.
- Όποιος, προετοιμάζοντας τη διάπραξη του εγκλήματος της παρ. 1, κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εμπρηστικές ύλες ή άλλα αντικείμενα, πρόσφορα για την πρόκληση και την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή, αν δε τελεί την ανωτέρω πράξη εντός δάσους ή δασικής έκτασης και σε ακτίνα έως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτά, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού) σε ποινή κάθειρξης έως οκτώ (8) ετών και χρηματική ποινή.
- Όποιος αποθηκεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει εύφλεκτες ύλες εντός δασών ή δασικών εκτάσεων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη. Αν η πράξη του συνέβαλε στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή.
- Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, και η έφεση που ασκείται δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ, εκτός αν, στην περίπτωση της παρ. 2, του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 και της παρ. 5, το δικαστήριο με ειδική αιτιολογία κρίνει εξαιρετικώς υπέρ της μετατροπής της ποινής.
- Το ύψος της χρηματικής ποινής για τα αδικήματα του παρόντος δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ούτε ανώτερο από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.».
Άρθρο 34
Προσθήκη της δήμευσης ως παρεπόμενης ποινής στα αδικήματα εμπρησμού σε δάση-
Προσθήκη άρθρου 265A στον Ποινικό Κώδικα
Μετά από το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται νέο άρθρο 265A ως εξής:
«Άρθρο 265A
Δήμευση σε περίπτωση εμπρησμού σε δάση
- Στο έγκλημα εμπρησμού σε δάση από πρόθεση, τετελεσμένο και σε απόπειρα (παρ. 1 άρθρου 265), καθώς και στις περιπτώσεις εμπρησμού σε δάση από αμέλεια από τις οποίες προκλήθηκε πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη ή εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (παρ. 2 άρθρου 265), δημεύεται κατά την κρίση του δικαστηρίου με την καταδικαστική απόφαση η περιουσία ή τμήμα περιουσίας, του αυτουργού και των συμμετόχων στο έγκλημα.
- Η έκταση της δήμευσης αποφασίζεται από το δικαστήριο, το οποίο την προσδιορίζει με βάση τη βλάβη που προκλήθηκε αφού σταθμίσει για τον υπολογισμό της και τα στοιχεία του άρθρου 79. Το δικαστήριο εξαιρεί από τη δήμευση ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία κρίνει, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, ότι εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης του καταδικασθέντος και της οικογένειας του.
- Το άρθρο 261 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αντίστοιχης αξίας με τη βλάβη που επήλθε, εφαρμόζεται αναλόγως.».
Άρθρο 35
Απάλειψη του αδικήματος του εμπρησμού δάσους από αμέλεια από το ρυθμιστικό πεδίο της έμπρακτης μετάνοιας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 289 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 289 του Ποινικού Κώδικα μετά από τις λέξεις «των άρθρων 264» διαγράφεται ο αριθμός «265» και η παρ. 1 του άρθρου 289 διαμορφώνεται ως εξής:
« 1. Στις περιπτώσεις της παρ. 2 των άρθρων 264, 268, 270, 273, 275, 277 και 286, της παρ. 3 του άρθρου 279, και της παρ. 4 του άρθρου 285 ο υπαίτιος δεν τιμωρείται, αν με τη θέλησή του αποτρέψει τον κίνδυνο ή με τη γρήγορη αναγγελία του προς τις αρχές δώσει αφορμή για
την αποτροπή του.».
Άρθρο 36
Συμπερίληψη παραβίασης ερυθρού σηματοδότη στις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 290Α Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα προστίθεται περ. ε) και η παρ. 1 του άρθρου 290Α διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες: α) οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή γ) οδηγεί όχημα i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον εξήντα (60) χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον τριάντα (30) χλμ. ανά ώρα, ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον σαράντα (40) χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον είκοσι (20) χλμ. ανά ώρα, ή δ) οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, ή ε) παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις:
αα) με φυλάκιση έως τρία (3) έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.».
Άρθρο 37
Αύξηση του κατώτατου ορίου ποινής στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόβλεψη προσωπικού λόγου απαλλαγής από την ποινή για οικείους θύματος – Τροποποίηση άρθρου 302 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 μετά από τη λέξη «τουλάχιστον» αντικαθίστανται οι λέξεις «τριών μηνών» από τις λέξεις «δύο (2) ετών», β) προστίθεται παρ. 2 και το άρθρο 302 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 302
Ανθρωποκτονία από αμέλεια
- Όποιος από αμέλεια σκότωσε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών.
- Αν το θύμα της πράξης η οποία αναφέρεται στην παρ. 1 είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.».
Άρθρο 38
Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων – Αντικατάσταση άρθρου 312 Ποινικού Κώδικα
Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 312
Σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων
- Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, όποιος προκαλεί σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας σε ανήλικο ή σε πρόσωπο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, τιμωρείται: α) για την πράξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 308, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, β) για την πράξη του άρθρου 309, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών, γ) για την πράξη του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 310, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και αν επεδίωκε την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, με κάθειρξη και δ) για την πράξη του άρθρου 311, με κάθειρξη.
- Με την πρόκληση σωματικής βλάβης κατά την περ. γ’ της παρ. 1 εξομοιώνεται και η μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση σε βάρος των προσώπων της παρ. 1.».
Άρθρο 39
Παράνομη βία – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 330 Ποινικού Κώδικα
Η παρ. 2 του άρθρου 330 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, αν η πράξη της παρ. 1 τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.».
Άρθρο 40
Απειλή – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 333 Ποινικού Κώδικα
Η παρ. 2 του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με την επιφύλαξη διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων, αν η πράξη της παρ. 1 τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή.».
Άρθρο 41
Επέκταση του αξιοποίνου σε πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 348Α Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 3 του άρθρου 348Α του Ποινικού Κώδικα επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και μετά από τις λέξεις «ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου» και «από ή με ανήλικο» προστίθεται αναφορά στο πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, κατά την έννοια των παρ. 1 και 2 συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή η εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει του ανηλίκου ή προσώπου που εμφανίζεται ως ανήλικο, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής γενετήσιας πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο ή πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο.».
Άρθρο 42
Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 348Γ Ποινικού Κώδικα
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 348Γ του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται με τη διαγραφή της καταβολής αντιτίμου ως στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος των πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων, , επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο προκειμένου να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις ή διοργανώνει αυτές, τιμωρείται ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, με κάθειρξη, β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη, με κάθειρξη έως δέκα έτη, γ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Όποιος εν γνώσει του, παρακολουθεί πορνογραφική παράσταση στην οποία συμμετέχουν ανήλικοι τιμωρείται στις περ. α’ και β’ του πρώτου εδαφίου με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και στην περ. γ’ με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.».
Άρθρο 43
Επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής – Τροποποίηση άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα
Στο άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 358 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 358
Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής
Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.».
Άρθρο 44
Συκοφαντική δυσφήμηση – Αντικατάσταση άρθρου 363 Ποινικού Κώδικα
Το άρθρο 363 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 363
Συκοφαντική δυσφήμηση
Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου, ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον εν γνώσει του ψευδές γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή και αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή. Στην έννοια του τρίτου δεν περιλαμβάνονται δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που λαμβάνουν γνώση των ισχυρισμών κατά την ενάσκηση καθήκοντος στο πλαίσιο πολιτικής, ποινικής ή διοικητικής δίκης, χωρίς να συνδέονται προσωπικά με τα μέρη.».
Άρθρο 45
Κλοπή – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 372 Ποινικού Κώδικα
Στην παρ. 1 του άρθρου 372 του Ποινικού Κώδικα μετά από τις λέξεις «τιμωρείται με φυλάκιση» προστίθενται οι λέξεις «και χρηματική ποινή» και το άρθρο 372 διαμορφώνεται ω εξής:
«Άρθρο 372
Κλοπή
- Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.
- Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.».
Άρθρο 46
Απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 378 Ποινικού Κώδικα
Η παρ. 1 του άρθρου 378 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.».
Άρθρο 47
Γενικές διατάξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης –Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 381 και παρ. 1 άρθρου 405 Ποινικού Κώδικα
- Η παρ. 1 του άρθρου 381 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 374Α, στην παρ. 1 του άρθρου 375, στο άρθρο 377, στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 378 και στην παρ. 1 του άρθρου 379 απαιτείται έγκληση.».
- Η παρ. 1 του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 387 και 389, στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390, στο άρθρο 397 και στην παρ. 1 του άρθρου 404 απαιτείται έγκληση.».
Άρθρο 48
Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο – Τροποποίηση περ. γ’ παρ. 1 άρθρου 25 ν. 1882/1990
Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) διαγράφονται οι λέξεις «, τα χρέη που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικό δικαστήριο και οι σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκοι και λοιπές επιβαρύνσεις καθώς και», και η παρ. 1 του άρθρου 25 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 25
Ποινικό αδίκημα μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους
- Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
α) Ενός (1) τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
β) Τριών (3) τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α΄, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Στην αίτηση και στον πίνακα χρεών που υποβάλλονται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν υπολογίζονται για τον προσδιορισμό της ευθύνης του προσώπου τα χρέη από τα αδικήματα που τυποποιούνται στο άρθρο 66 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας μαζί με τις σχετικές με αυτά προσαυξήσεις, τόκους και λοιπές επιβαρύνσεις.
Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.».
Να συμπεριλάβετε τον όρο γονική αποξένωση και να τιμωρείται αυστηρότατα αυτός που το πράττει,καταστρέφονται γενιές ολόκληρες παιδιών εξ αιτίας αυτού του γεγονότος που ως συνήθως έχει θύμα τον πατέρα και τα παιδιά.
Πολλοί πατεράδες μιλάνε για τον κλόουν ψευδοορο «γονεϊκή αποξένωση» για να τα κακοποιούν είτε λεκτικά, σωματικά, σεξουαλικά και να μην μιλάνε, Εγώ ευτυχώς το παιδακι μου το έσωσα νωρίς και ευτυχώς δεν έχει καμία σχέση με τον τοξικό κακοποιητη και το άρρωστο περιβάλλον του… Εγώ και η κόρη μου είμαστε 2 επιζήσαντες εμφυλης βίας και ευτυχώς σωθηκαμε θα παλέψω για κάθε γυναίκα για κάθε παιδί…
Το άρθρο 43 παρ.1, εδαφ. α και γ του Κ.Ο.Κ. σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ.1 του Ν.3904/2010, από πλημμέλημα μετατράπηκε σε πταίσμα. Στη συνέχεια σύμφωνα με το άρθρο 468 του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από 1-7-2019, καταργήθηκαν τα πταίσματα. Αυτή η διάταξη αντί να δώσει λύσεις, δημιούργησε πολλά προβλήματα στους παθόντες.Έτσι από τότε, οδηγός οχήματος που προκαλεί υλικές ζημίες σε άλλα οχήματα ή πράγματα, δεν έχει πλέον υποχρέωση να σταθμεύσει στον τόπο του ατυχήματος, να ειδοποιήσει την αρμόδια Αστυνομική Αρχή ούτε να δώσει τα στοιχεία ταυτότητάς του και στοιχεία του οχήματός του στον παθόντα. Έχει πλέον το δικαίωμα όταν προξενεί υλικές ζημίες σε οχήματα ή πράγματα να μην σταθμεύει το όχημά του, να μην ενημερώσει την Τροχαία και να αρνείται να δώσει τα απαραίητα στοιχεία, ΜΗ διαπράτοντας κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν ο υπαίτιος οδηγός, είναι άγνωστος. Η Αστυνομία, αφού δεν υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα, δεν έχει υποχρέωση να διερευνήσει και να εξακριβώσει τα στοιχεία ταυτότητας του υπευθύνου οδηγού. Ασφαλώς δεν είναι σε θέση ο παθών να κάνει τις αναγκαίες έρευνες για την εξακρίβωση αυτών των στοιχείων, προκειμένου κινήσει τη διαδικασία αποζημίωσης για αποκατάσταση των ζημιών του. Είναι επιβεβλημένο να επανέλθει η αρχική διάταξη και να τιμωρείται πάλι η περίπτωση αυτή σαν πλημμέλημα.
H ενδοοικογενειακή βία και η ενδοοικογενειακή απειλή να εξαιρούνται από τα αδικήματα που παύουν υφ’όρων λόγω κωλυσιεργίας της δικαιοσύνης.Το τελευταίο άρθρο 64 περί αποσυμφόρησης των δικαστηρίων δεν τα εξαιρούσε.
Τον ψευδοορο «γονεϊκή αποξένωση» τον χρησιμοποιούν οι εν δύναμη γυναικοκτονοι και οι «ακληρές» που μπλέκουν και θέλουν να κλέψουν τα παιδιά από την μάνα τους…
Ως ένας εκ των χιλιάδων αδικημένων πατέρων, ζητούμε να προστεθεί οπωσδήποτε στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, εκτός της ενότητος της γονεϊκής αποξένωσης και η ενότητα εκείνη της Διάρρηξης των Σχέσεων Παιδιού-Γονέα, προκληθείσα από τον έτερο γονέα (κυρίως απ’ την μάνα του παιδιού).
Επειδή συνήθως αμφότερες οι ενέργειες γίνονται κακόβουλα και κατόπιν προσεγμένου σχεδιασμού και πλυσίματος εγκεφάλου του παιδιού απ’ τον/την έτερο γονέα, θεωρώ επίσης ότι στην τροποποίηση θα πρέπει να προστεθεί και το μείζον θέμα της εξέτασης του ετέρου γονέα (κυρίως των μανάδων με τις οποίες διαμένει το παιδί) από ειδικό επιστήμονα ψυχίατρο, ο οποίος θα εξετάζει και την περίπτωση κακοποίησης του παιδιού, σωματικής τε και ψυχολογικής.
Η Διάρρηξη των Σχέσεων Παιδιού-Γονέα λόγω γονεϊκής αποξένωσης, αποτελεί ένα βαθύτατα ανησυχητικό κι επιβλαβές φαινόμενο για τα παιδιά. Όταν ο ένας γονέας επιδιώκει εσκεμμένα να διαλύσει την σχέση του παιδιού με τον άλλον γονέα, δημιουργεί συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα στα παιδιά.
Η γονεϊκή αποξένωση είναι η σημαντικότερη μορφή ενδοοικογενειακής βίας και οδηγεί τα παιδιά σε αίσθημα απομόνωσης, σύγχυσης και αδυναμίας. Οι συνέπειες μπορεί να είναι βαθιές και διαρκείς, επηρεάζοντας τις μελλοντικές τους σχέσεις. Η απώλεια μιας υγιούς σχέσης με τον άλλον γονέα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολίες στην επίτευξη υγιών συναισθηματικών δεσμών.
Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζεται η γονεϊκή αποξένωση με ευαισθησία και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των παιδιών απ’ την Διάρρηξη Σχέσεων με τους γονείς των. Η υποστήριξη της ψυχολογικής ευημερίας των παιδιών κι η διατήρηση των δεσμών τους με τους δύο γονείς είναι κρίσιμη για την υγιή ανάπτυξή τους.
Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να έχει επαφή και με τους δύο γονείς του, ώστε ν‘ αναπτυχθεί σ’ ένα υγιές περιβάλλον.
Πρεπει να συμπεριληφθει στο νομοσχεδιο η διαρρηξη σχεσεων παιδιου-γονεα απο τον αλλον γονεα. Εχει στηθει τα τελευταια χρονια μια «βιομηχανια» απο -κυριως- μαναδες που βαζουν τα παιδια τους να δηλωνουν ψευδως οτι κακοποιηθηκαν η οτι απλα δεν τον θελουν μαζι τους στο σπιτι και απλα τον βλεπουν ως διατροφη, αποξενωνοντας τον απτον παιδι. Πολλοι πατεραδες στην Ελλαδα υποφερουν.
Να μην εξαιρεθει το εγκλημα της διαρρηξης σχεσεων παιδιου-γονεα απο τον αλλον γονεα. Πρεπει να μπει ενα τελος στην «βιομηχανια» ψευδων καταγγελιων, στην συντριπτικη πλειοψηφια απο μαναδες προς τους πατεραδες βαζοντας τα παιδια μπροστα. Παρα πολλοι πατεραδες εχουν υποφερει απο αυτο το φαινομενο στην Ελλαδα.
Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους προηγούμενους. Είναι αδιανόητο να μην έχει συμπεριληφθεί η διάρρηξη σχέσεων ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα εξ αιτίας του άλλου γονέα. Το γεγονός δε ότι από όλες τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που τροποποιούνται από το συγκεκριμένο άρθρο, αυτό μένει απ’ έξω, δείχνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να συμπεριληφθεί. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τη γονική αποξένωση και να μειώσει τις ψευδείς καταγγελίες εις βάρος του πατέρα, που δυστυχώς έχουν γίνει ΕΠΙΔΗΜΙΑ στις μέρες μας
Οι όποιες ρυθμίσεις οφείλουν να τεθούν με γνώμονα το όφελος του παιδιού.Ο διαχωρισμός των γονέων με οποιοδήποτε άλλο κριτήριο πέραν των καθαρώς νομικών είναι απαράδεκτος.Και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν ακριβώς ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις
Υπουργέ ,διακρίνω μια τεράστια προσπάθεια αμαύρωσης,από άκυρα σχόλια που παρατηρώ σχετικά με την μάστιγα της εποχής μας,την ενδοοικογενειακή βία και δεν κατανοω το γιατί.Μπράβο που δράτε τόσο άμεσα με ρο που αναλάβατε ,σε αυτο το τεραστιο πρόβλημα που μαστίζει την εποχή μας.Συνεχίστε με το νομοσχέδιο,θέλουμε πιο αυστηρούς νόμους για τους δράστες.Μήπως αυτό τους «φρενάρει»,ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ,όχι άλλη εξουσια στα χέρια κακοποιητών.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και χειρότερη και ατιμώρητη συκοφαντική δυσφημιση από τις συκοφαντίες που εν γνώσει τους , ψευδώς και χειριστικά εκτοξεύσουν, δυστυχώς, κυρίως μητέρες στα παιδιά τους προς τον πάτερα τους.
Η γονεϊκή αποξένωση είναι η χειριστή μορφή συκοφαντικής δυσφήμισης που μπορεί να υποστεί άνθρωπος και πρέπει να τιμωρείται ο γονέας που την κάνει,όποιος και να είναι.
Μην οδηγείται ανθρώπους στην απελπισία, στην αυτοκτονία, και στην διάλυση.
Μην αφήνετε απροστάτευτα τα παιδιά από κακοποιητές γονείς, μη ποινικοποιώντας την γονεϊκή αποξένωση.
Μην αφήνετε απροστάτευτους καλούς γονιούς απέναντι σε θρασύτατους κακοποιητές/τριες.
Η ατιμωρησία δίνει αέρα και πάτημα σε κακοποιητές να συκοφαντούν και να αποξενώνουν.
Πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν και: γονεϊκή αποξένωση και διάρρηξη σχέσεων (και τα δύο), κυρίως από μητέρες κατά των πατεράδων, με αποτέλεσμα να γίνεται πλύση εγκεφάλου στο παιδί για να μη θέλει τον πατέρα. Αυτό είναι έγκλημα. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για αυτές τις ενέργειες.
Η διαρρηξη σχεσης γονεα-παιδιου προβλεπεται απο τον Αστικο Κωδικα. Δεν την εχετε συμπεριλαβει. Για την ακριβεια ειναι η μοναδικη παραγραφος του Αρθρου 1532 που εχετε αφησει απ εξω. Πως γινεται να ποινικοποιουνται και να διωκονται αυτεπαγγελτα ολα τα αδικηματα που περιγραφονται στο ιδιο αρθρο αλλα αυτο να το αφηνετε απ εξω;; Ως ποτε θα δινετε πατημα να διαιωνιζεται η γονεικη αποξενωση και οι ψευδεις καταγγελιες -για τις οποιες δεν προβλεπεται σοβαρη ποινη;;
Ευτυχως που η Μαρινα ελυσε το ζητημα
ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΗ τη γονεικη αποξενωση και λεγοντας μας
πως «οι γυναικες και τα παιδια εχουν δικαιωματα».
Φυσικα και εχουν.
Αλλα εχουν ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ δικαιωματα.
Οπως και ενα απο τα δικαιωματα του παιδιου, ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΤΑΠΑΤΑΤΑΙ συνεχως…
Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΓΟΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗς ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
Οι πατεράδες τα παιδιά τα θέλουν για εκδίκηση απέναντι στην πρώην σύζυγό που την έχουν κακοποιήσει και θέλουν να της στερήσουν και τα παιδιά που έφερε με δυσκολία στον κοσμο.. ΑΝ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΊΔΑ… Μακριά από νάρκισσους κακοποιητες…
Δυστυχώς δεν βλέπω πουθενά αυστηροποίηση των ποινών για την Διατάραξη κοινής ησυχίας. Ίσως ο νομοθέτης πρέπει να σκεφτεί την αυστηροποίηση ή έστω την διεύρυνση ωραρίου και το καλοκαίρι από τις 2200 όπως είναι και τον χειμώνα.
Επίσης το πλημμέλημα να αυστηροποίητε (πχ άνω των 3-4 φορών) όταν είναι επαναλαμβανόμενο , είναι αδιανόητο «κοινωνικές ομάδες» να υποπέπτουν συνεχώς και καθημερηνώς στο ίδιο αδίκημα και να έχουν την ίδια νομική αντιμετώπιση.
Στο αρθρο 46 νομίζω ότι πρέπει να προβλεφθεί και η πλήρης αποκατάσταση της ζημιάς με έξοδα του υπαίτιου, ιδιαίτερα άν η φθορά αφορούσε δημόσια περιουσία, παράλληλα ή σε σχέση με την έκτιση η μή της ποινής (π.χ αν έχει αποκαταστήσει τη ζημιά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης η ποινή να είναι μόνο χρηματική ενω αν δεν την έχει αποκαταστήσει να είναι υποχρεωτικά φυλάκιση και χρηματική. Ετσι αποφεύγονται άλλες διοικητικές διαδικασίες μυνήσεις αστικά δικαστήρια τα οποία αυξάνουν και πάλι την απασχόληση της δικαιοσύνης΄για να αποκατασταθεί η ζημιά, ΚΑΙ σταματάει η μεγάλη αδικία να πληρώνουν ολοι οι πολίτες τις ζημιές που κάνει κάποιος σε δημόσια πράγματα και εγκαταστάσεις κ.ο.κ
Στο άρθρο 9 που προσθέτει το άρθρο 72 στον ΠΚ για την απέλαση αλλοδαπων. Η πραγματικότητα που υφίσταται και είναι ότι οι χώρες υποδοχής δεν αποδέχονται τις επιστροφές για να εκτελεστεί η απέλαση καθόσον ολοι πετουν τα χαρτιά τους πριν μπούνε στη χώρα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε ποιός είναι πραγματαικά. άρα αφήνουμε ελέυθερο κάποιον παράνομα εισελθόντα στη χώρα, έστω και αφού εξέτισε την ποινή του. Ο μόνο τρόπος για να σταματήσει η εκμετα΄λευση των ανθρώπων αυτών απο τα κυκλώματα είναι να πειστούν ότι εφόσον εισέλθουν παράνομα δεν θα απολαμβάνουν ελεύθερη ζωή στη χώρα. Αρα ο κώδικας πρέπει να καταλήγει ότι, μέχρι να εκτελεστει η απέλαση παραμένει κρατούμενος σε ειδικούς χώρους και ουδέποτε αφήνεται ελεύθερος, παρά μόνο άν επιστρέψει στη χώρα του. ΕΤΣΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΧΟΥΣ 1. Δεν προβαίνει σε παράνομες πράξεις εντός της χώρας με κίνδυνο να συλληφθεί και να παραμείνει κρατούμενος μέχρι να απελαθει. 2. Αν συλληφθεί γνωρίζοντας ότι δεν θα απελευθερωθεί ούτε όταν εκτείσει την ποινή του παρα μόνο όταν απελαθεί, μεριμνά μόνος του να βρει τα χαρτιά του για να αποδείξει τη χωρα καταγωγής ώστε να απελαθεί. 3. Δίνεται το μηνυμα σε υποψήφιους παράμονα εισελθόντες ότι απλά θα πετάξουν τα χρήματά τους αν τα δώσουν σε κάποιο κύκλωμα traficking για να τους φέρει στην Ελλάδα.
Το είπαν και άλλοι, είναι δυνατον να υπάρχει διάταξη στο Αστικό και όχι στο ποινικό ?
Πως γίνεται στο 1532 ΑΚ να θεωρειται οτι η «διάρρηξη σχέσεων» ειναι λογος αφαιρεσης μεριμνας, και να μην εχει ποινικες προεκτασεις?
Αποξένωση Ανηλίκου!
KOK :
-πολλές φορές φταίνε και οι πεζοί (δεν κοκκαλώνει το αμάξι, ούτε εντός πόλης θα πηγαίνει με 20 χλμ) , πρέπει – αν δεν είναι θέμα κοκκινου , στοπ ή δεν ανεβαίνει το αμάξι πεζοδρόμιο – να υπάρχει συνυπαιτιότητα , πχ δεν κοιτάνε τον δρόμο, δεν περνάνε από διάβαση. υπάρχει ρίσκο.
-για παιδιά που τραυματίζονται στον δρόμο (δεν φαίνονται, πολλες φορές ρομά) και γενικά όταν δεν υπάρχει υπαιτιότητα του οδηγού μισή ποινή στον γονέα/κηδεμόνα για παραμέληση ανηλίκου
-αλλαγή νομοθεσίας (και καταστημάτων σχετικών) για 15χρονα : τα θεωρούμε μεγάλα να αλητεύουν , να συνουσιάζονται, να ξενυχτάνε αλλά μειωμένου καταλογισμού ; ΟΧΙ. κανονικές ποινές, υποχρεωτικές συνεδρίες με ψυχιατρους και προγράμματα κοινωνικού εγγραμματισμού, απώλεια άμεσα της γονικής μέριμνας από τους γονείς τους έστω για 2-3 χρόνια. κοινωνική εργασία (να πλένουν ηλικιωμένους σε γηροκομεία, να σφουγγαρίζουν νοσοκομεία, να σκουπίζουν άλλα σχολεία) και μετά πάλι σχολείο. όλα αυτά απαιτούν κρατικά ιδρύματα-οικοτροφεία σοβαρά.
-πολλές φορές δολοφόνοι (παιδιών τους πχ κλπ) δεν είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία παρά για τους δικούς τους υπό συγκεκριμένες συνθήκες. εκεί ας είναι ευελικτες οι ποινές. άλλοι εγκληματίες όμως (βιαστές, κακοποιητές, μόνιμα ληστεύοντες και τραμπουκίζοντες) ούτε θα συνετιστούν ούτε είναι για να τους έχουν ελέυθερους. πρέπει να αλλάξει η αντίληψη της απόδοσης δικαιοσύνης . για βιαστές μέτρα ιατρικά και ψυχιατρικά , για ληστές μετά φόνου απέλαση (αλλοδαποί) ή εγκλεισμός ισόβιος . μείωση πλήρως της ποινής για χρήστες (όλοι ξέρουν πια) , όταν συλλαμβάνονται υποχρεωτικά προγραμμα σκληρό απεξάρτησης (χωρίς συναίνεση), οι ανήλικοι στα χέρια του κρατους (ποινή στους γονείς). οι έμποροι απλώς φορολογικά μέτρα. ο ενήλικος ας πίνει ό,τι θέλει, αν κάνει έγκλημα όμως , να μην υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, να το ξέρουν .
– σχολεία φυλακής και μεροκάματα (1 μέρα : 2 μέρες ποινής) : μέγα λάθος . 1/2 μέρα μόνο και όχι σχολείο για να πάρουν απολυτήριο όλοι, αυστηρή επιλογή για δημοτικό, σδε, διεκ. όλοι όμως να παρακολουθούν μαθήματα (απλες βεβαιώσεις) : υποχρεωτική ελληνομάθεια, θέατρο, εικαστικά, φιλαναγνωσία, κοινωνικός εγγραμματισμός (υγιεινή, έλεγχος θυμού, ενσυναίσθηση). απλά πράγματα. όχι να γίνεται φάμπρικα η εκπαίδευση στη φυλακή αλλά να οδηγεί σε ουσιαστική μεταμόρφωση.
-κανένας έξω (δεύτερη ευκαιρία), αν κλέψει. φυλακή και εργασία (όχι να κάθονται). άνω των 15 εκτός σχολείου για ένα χρόνο .
-κανένας βιαστής και παιδεραστής έξω , ποινές και στους γονείς για παραμέληση. ιδρύματα πιο σοβαρά για τα παιδιά. μάζεμα ΟΛΩΝ των παιδιών σε φανάρια ή εκτός σχολείου το πρωί και με συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεση επιμέλειας (η κιβωτός που τα έβαζε να δουλευουν να μην γινουν τεμπέληδες με άχρηστους γονείς σας πειραξε)
-νομοθέτηση για σεβασμό του δημόσιου χώρου, κατά της ηχορρύπανσης και του τραμπουκισμού εν γένει (στον δρόμο, οχλαγωγίες, παίξιμο φώτων για όσους δεν θέλουν να προσπεράσουν περνώντας στο αντίθετο ρεύμα, αλλά ρίχνουν προπορευόμενο όχημα στη λεα)
-δομές προστασίας για να πηγαίνουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας , ωστε να ξέρουν ότι θα είναι ασφαλείς. αν τους τραμπούκους δεν τους περιορίζει το κράτος (εντοπισμός, ψυχιατρικές συνεδρίες, παρακολούθηση κλπ), δεν θα γίνει κάτι. και πρέπει το θράσος από το σχολείο να κόβεται. έξω από τα επαλ να πάνε για εξακρίβωση θα καταλάβουν.
-να μαζευτούν οι αλλοδαποί
-να σπάσουν τα γκέτο τα γνωστά, να μπει μια και καλή η αστυνομία
-να απελευθερωθούν οι κανόνες εμπλοκής (να το μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους : όταν κάνεις κάτι κακό με το αμάξι και σε σταματήσει η αστυνομία, ό,τι και να έκανες , να σταματήσεις, γιατί θα έχουν το δικαίωμα να σε σταματήσουν με το όπλο). αστείο να λέγεται ότι γίνεται καταδίωξη (κι από φόβο μονο) και δεν μπορούν να ρίξουν οι αστυνομικοί ή να πηγαίνουν στον εισαγγελέα. όποιος την κάνει, να θεωρείται υποπτος κλπ. να είναι σαφές.
– άρση συνεπειών , αν κάποιος πυροβολήσει εισβολέα στον χώρο του. τέλος. και κάτι περιπτώσεις που λέγανε πειραζαν τον παππού τα παιδιά … να πειράζουν τον πατέρα και τον μπάρμπα τους. δεν έχει πλάκες με ξένους μέσα στο σπίτι τους και επιθέσεις για πλάκα ! τα παιδιά να μάθουν να σέβονται και να δέχονται συνέπειες. και συνέπειες όλοι για μικρά , γιατί αποθρασύνονται. ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως να βλέπουν ειδικούς και να παρέχουν εργασία δωρεάν 9το να λένε για παρουσία στα αστυνομικά τμήματα : αν εμφανιστούν το πρωί δηλαδή το βράδυ δεν θα βιάσουν ! )
προβληματικό το πλαίσιο, πολιτική ορθότητα και ανικανότητα (τι λενε οι υπουργοί δήθεν έξαλλοι; σε χάι γειτονιές και με προστασία τι να καταλάβουν από το τι ζουν οι πολίτες ;)
πρέπει να νομοθετηθούν απλοί κανόνες για πολλά.
Το πρώτο που πρέπει να ποινικοποιηθεί άμεσα είναι η γονεϊκή αποξένωση.
Πρεπει οπωσδηποτε να πρστεθει η διαρρηξη σχεσεων παιδιου-γονεα απο τον αλλον γονεα, οπως ακριβως αναφερεται και στο Αστικο Δικαιο.
Δεν νοείται να υφίσταται στο αστικό δίκαιο και να μην υπαρχει αναλογη διαταξη στο ποινικο.
Η «γονεϊκή αποξένωση» είναι ψευδοθεωρία, ένα νομικό τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι συνήγοροι υπεράσπισης φερόμενων δραστών παιδικής κακοποίησης και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Δεν έχει καμία θέση ούτε στη νομοθεσία, ούτε σε δικόγραφα και δικαστικές αποφάσεις και, φυσικά, ούτε σε γνωματεύσεις. Τη χρήση της γονεϊκής αποξένωσης σε δικαστικές υποθέσεις επιμέλειας έχουν καταγγείλει ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης (μεταξύ πολλών άλλων εμπειρογνωμόνων), καταδεικνύοντας τις βλαβερές συνέπειες αυτής της ψευδοθεωρίας για την προστασία των παιδιών.
‼ Μία μόλις εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ως προς την εφαρμογή της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία της ασκεί σκληρή κριτική, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, μαθαίνουμε από ανεπίσημες πηγές ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα μπει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία το οποίο θα περιέχει αναφορά στη γονεϊκή αποξένωση.
Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτηρεί τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ειδικά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα ως προς την παιδική προστασία η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, ο νόμος 4800/2021, γνωστός και ως νόμος Τσιάρα ή νόμος για την «υποχρεωτική συνεπιμέλεια». Ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση της ψευδοθεωρίας της γονεϊκής αποξένωσης σε υποθέσεις επιμέλειας (καθώς και στην έμμεση αναφορά της στον 4800/2021, ως «διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του παιδιού με τον άλλο γονέα»).
🚫 Εμείς από τη θέση μας διαμηνύουμε, καμία σκέψη για νομοθέτηση της ψευδοθεωρίας – κατάργηση τώρα του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια – πλήρη συμμόρφωση της χώρας στις διεθνείς συμβάσεις που η ίδια έχει υπογράψει!
Κάτω τα χέρια από τα παιδιά! Πλήρης προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
🔗 Σχετικοί σύνδεσμοι στα σχόλια.
#τα_παιδιά_έχουν_φωνή #stopchildabuse #αμετάκλητα_ΟΧΙ
Η «γονεϊκή αποξένωση» ΔΕΝ είναι παιδική κακοποίηση, τα παιδιά και οι γυναίκες έχουν δικαιώματα. Θα αυξηθεί η εμφυλη βία σε βάρος των γυναικών. Το αίμα τους στα χέρια σας…
Για την γονεϊκή αποξένωση τίποτα;
Γιατί δεν δείχνετε και για αυτό το θέμα την απαραίτητη υπευθυνότητα;
Η γονεϊκή αποξένωση αποτελεί έναν τεχνητό, έωλο, μη νομικό και γενικό όρο, που χρησιμοποιείται ως στρατηγική άμυνας των κακοποιητών προκειμένου για την αποδυνάμωση των καταγγελιών περί ενδοοικογενειακής βίας, ψυχολογικής, σωματικής και συναισθηματικής! Η νομική και και η επιστημονική κοινότητα δεν τον αναγνωρίζει, διότι υπάρχει απουσία επιστημονικής βάσης, σύμφωνα με τις μελέτες (π.χ. έρευνα Πανεπιστημίου Brunel, 2000-1019). Έρχεται δε σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 1989), σύμφωνα με την οποία προστατεύεται πρώτα και κύρια το συμφέρον του παιδιού έναντι όλων, ιδίως δε έναντι των κακοποιητικών συμπεριφορών, τα παιδιά δε δεν αντιμετωπίζονται ως παθητικά όντα, αλλά ως γνήσιοι εκφραστές της γνώμης τους. Άρα η άρνηση του παιδιού να έρχεται σε επαφή με τον κακοποιητή γονέα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’οψιν ως πραγματικό γεγονός και έκφραση της άποψης του παιδιού και όχι ως αποτέλεσμα της τεχνητής έννοιας της γονεϊκής αποξένωσης. Ορθά λοιπόν δεν περιλαμβάνεται σε κανένα νομοθέτημα! Θα πρέπει δε ρητά να αποκλειστεί στο παρόν.
Αντιθέτως, σύμφωνα και με τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και σύμφωνα με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που υιοθετήθηκαν το 2015 θα πρέπει να προβλεφθεί η εξάλειψη βίας κατά όλων των γυναικών και κοριτσιών, και να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ποινές των δραστών, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον έως ότου μειωθεί έως και εξαλειφθεί εντελώς αυτή η μάστιγα.
Βλεπω οτι το νομοσχεδιο εχει εξαιρεσει τη διαρρηξη σχεσεων παιδιου με γονεα λογω του αλλου γονεα. Θα πρεπει οι νομοθετες να λαβουν σοβαρα υποψη τους οτι:
1) Η γονεικη αποξενωση προερχεται απο κακοβουλη και κακη μεριμνα γονεα. Γινεται επιτηδευμενα και βαλλει κατα του θεσμου της οικογενειας. Ηρθε η ωρα να προστατευτει ο θεσμος αυτος και να ληξει το προβλημα της γονεικης αποξενωσης
2) Η αναγνωριση της συνεπιμελειας δεν εφερε ισοχρονη επιμελεια αναμεσα στους δυο γονεις καθως εμφανιστηκαν σπειρες με παιδοψυχολογους που καθοδηγουν τα παιδια (με την παροτρυνση της μητερας παντα) να καταθεσουν ψευδεις καταγγελιες βιασμου απο τον πατερα τους. Σε υποθεσεις συγκρουσιακων διαζυγιων ειναι πλεον συνηθες η μητερα να στρεφει τα παιδια εναντια στον πατερα ή/και να καταφευγει σε τετοιες αναισχυντες μεθοδους ωστε εκεινος να κατηγορηθει ψευδως και να χασει καθε δικαιωμα στην συνεπιμελεια
Λογω των παραπανω, καλουμε τους νομοθετες να συμπεριλαβουν τη διαρρηξη σχεσεων μεταξυ παιδων και γονεα λογω του αλλου γονεα. Ωστε να προστατευτει τοσο το δικαιωμα του παιδιου να εχει και τους δυο γονεις στη ζωη του, οσο και να προστατευτει η ανθρωπινη αξιοπρεπεια του γονεα, ο θεσμος της οικογενειας και η αποφυγη αθεμιτων και παρανομων μεθοδων που διασυρουν και καταστρεφουν τον γονεα
Κακώς εξαιρείται από τις προτάσεις, το αδίκημα διάρρηξης των σχέσεων παιδιού-γονέα από τον άλλο γονέα.
Σε κάθε περίπτωση η αποξένωση είναι ενάντια στο συμφέρον του παιδιού.
Εάν δε αυτή προκύπτει από ψυχική κακοποίηση του παιδιού από τον γονέα που αποξενώνει (ψευδής βεβαίωση κακοποίησης από τον άλλο γονιό, προσπάθεια να πεισθεί το παιδί πως ο άλλος γονιός είναι ο κακός κλπ κλπ – υπάρχουν παραδείγματα μέσα από το νομικό σύστημα και έχουν έλθει εις γνώση σας περιπτώσεις γονέων κατεστραμμένων από τέτοιες δολιότητες), τότε η αποξένωση πρέπει να τιμωρείται ανηλεώς.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρέσετε από τις τροποποιήσεις αδικήματα που ήδη προβλέπονται από άλλους νόμους όπως ήδη από τον Αστικό Κώδικα (περί μη ορθής άσκησης γονικής μέριμνας).
Ισότητα για όλους σε όλα…
Ημερήσια χρηματική ποινή από €10 – €100 δεν είναι αποτρεπτική. Τα €10 είναι χαμηλότερα από τον βασικό μισθό, πρέπει να είναι κατ’ελάχιστο €30. Επίσης, γιατί να επιβάλλεται ανώτατο ημερήσιο όριο; ειναι κοινωνικά άδικο ένας πολίτης με υψηλά εισοδήματα να αποφεύγει την φυλάκιση με μόνο €3000/μήνα, θα πρέπει να συνδέεται πιο άμεσα με τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός καταδικασθέντα. Αντίστοιχα η μέγιστη τιμή €100.000 – να μην υπάρχει όριο.
Να οριστεί για συκγκεριμένα παραπτώματα η επιβολή ποινής που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης ζημίας, λχ για γκράφιτι το κόστος των συνεργείων καθαρισμού και του βαψίματος αποκαστάστασης, σε συνδυασμό με παροχή κοινωφελούς εργασίας
Για ποινές ισόβιας κάθειρξης να δίνεται η δυνατότητα στους δικαστές να επιβάλλουν να μην υπάρχει ποτέ δικαίωμα απελευθέρωσης (ούτε στα 25 έτη), σε περιπτώσεις που θεωρούνται μείζωνος σημασίας (λχ τρομοκράτες, κατα συρροή ή στυγνοί δολοφόνοι)
Ακόμα και σε ποινές κάτω των 2 ετών, εφόσον ο καταδικασθέντας είναι κατά συρροή (πάνω από 2 φορές), να επιβάλεται υποχρεωτική φυλάκιση χωρίς δικαίωμα εξαγοράς ή κοινωφελούς εργασίας (3rd strike rule)
Η γονεϊκή αποξένωση έχει σαν θύμα πρώτα το παιδί. Σταματήστε να καταστρέφετε τα πάντα
1. Επαναφορά της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για παράβαση καθήκοντος, πλημμέλημα η παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από Υπουργό.
2. Ειδική αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων & συμμοριών με υποχρεωτική κοινωνική εργασία για τους παραβάτες
3. Αύξηση ποινής για οπλοφορία που αφορά μαχαίρι (συναντάται πια στους ανήλικους) και της κατοχής & χρήσης επικίνδυνων ουσιών (πχ οξύ)
Πρεπει να αυστηροποιηθει και η ενοτητα της γονεικης αποξενωσης. Ειναι μια απο τις σημαντικοτερες μορφες ενδοοικογενειακης βιας!
Πρέπει να ληφθεί υπόψιν και να ποινικοποιηθεί το αδίκημα διάρρηξης των σχέσεων παιδιού-γονέα από τον άλλο γόνεα. Είναι προς το συμφέρον του παιδιού η προστασία του από οποιαδήποτε μορφή σκόπιμης αποξένωσης του από τον γονέα του
Ένα μείζον καθημερινό θέμα για το οποίο δεν υπάρχει μέριμνα του νομοσχεδίου και διορθωτικές ρυθμίσεις αφορά τη μικροεγκληματικότητα που μαστίζει την κοινωνία μας. Ακούμε συνέχεια για συλλήψεις ανθρώπων που έχουν τιμωρηθεί και επαναλάβει το ίδιο αδίκημα (κλοπή, ληστεία, διάρρηξη, απάτη κτλ) 10,20,30 φορές. Είναι δυνατόν η αστυνομία να τρέχει να τους συλλαμβάνει και να μην υπάρχει κλιμάκωση ποινών και μετατροπή τους σε πχ κακούργημα σε πολλαπλές παρανομίες και να τιμωρούνται με το ανώτατο όριο ενός πλημμελήματος?
Να συμφωνήσουμε με έναν τρόπο στις πόσες επαναλήψεις του ίδιου αδικήματος ο νομοθέτης θεωρεί κάτι ως πλημμέλημα και να είναι επιεικής. Να δώσουμε πρόσβαση για τις πρώτες αυτές φορές αυτές που θα τιμωρηθεί πλημμεληματικά, στον άνθρωπο αυτό τη δυνατότητα εκπαίδευσης και επανένταξης στην κοινωνία με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο. Αν όμως κάθε φορά βγαίνει εκτός και ξανακάνει τα ίδια και χειρότερα δε θα πρέπει η ποινή του να αυξάνεται και να γίνει εντέλει αποτρεπτική? Ένας ληστής μπορεί να συλλαμβάνεται 20 φορές για τον ίδιο λόγο και να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας? Δε θα πρέπει να ξέρει και να καταλάβει ότι ξεπερνάει τα όρια του νομοθέτη και τις κοινωνίας και από κάποια στιγμή και μετα να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να εκτίσει την ποινή του?
Απαιτουμε να συμπεριληφθει η διαρρηξη σχεσεων παιδιου-γονεα απο τον αλλον γονεα. Ετσι ακριβως. Οχι «γονεϊκη αποξενωση», αλλα «διαρρηξη σχεσεων» που πιανει ΟΛΟ το φασμα!
Η διάρρηξη σχέσεων γονέων τέκνων, η οποία προκαλείται από τον έτερο γονέα, που εργαλειοποιεί τα παιδιά για απόκτηση ωφελημάτων ή για ικανοποίηση εκδικητικών τάσεων εναντίον του, πρέπει να ποινικοποιηθεί, ακολουθώντας τα νομοθετικά δεδομένα του ΑΚ, ο οποίος τιμωρεί αστικά τον προκαλούντα τη διάρρηξη γονέα δια της αφαίρεσης της γονικής μέριμνας.
Στις τροποποιησεις του Ποινικου Κωδικα πρεπει οπωσδηποτε να πρστεθει η διαρρηξη σχεσεων παιδιου-γονεα απο τον αλλον γονεα, οπως ακριβως αναφερεται και στο Αστικο Δικαιο, Αρθρο 1532 στις Συνεπειες Κακης Ασκησης Γονικης Μεριμνας. Αυτο γιατι το εξαιρειτε;;
Η γονεϊκή αποξένωση μια από τις χειρότερες μορφές βίας εις βάρος αθώων παιδικών ψυχών και φαινόμενο που τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας στη χώρα μας, αναμφισβήτητα θα έπρεπε να ειναι ποινικό αδίκημα. Διαφορετικά το πρόβλημα θα διογκωθεί. Παρακαλώ προστατέψτε τα παιδιά μας.
Σχετικά με το άρθρο 22 δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε περίπτωση υφ όρον απόλυσης.για πολλούς είναι ο μόνος τρόπος εύρεσης εργασίας.επισης μόνο εάν διαπράξει έγκλημα εντός της ελληνικής επικράτειας να γίνεται άρση η ανάκληση της υφ όρον απόλυσης και έκτισης της υπόλοιπης ποινης
Σχετικά με το άρθρο 5 μόνο η παρουσία κάποιου σε έγκληματικη ενέργεια δεν πρέπει να τον καθιστά συνεργό η ηθικό αυτουργο σε κάθε περιπτωση
Σχετικά με το άρθρο 4 η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη του αδικήματος η απόπειρα πρέπει να έχει μειωμένη ποινή σε κάθε περιπτωση
Πρέπει να ποινικοποιηθεί η μάστιγα της γονικής αποξένωσης, δηλαδή της ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης των παιδιών και των μη ασκούντων την επιμέλεια γονέων από τους γονείς που ασκούν αποκλειστική επιμέλεια ως ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η ζημιά που γίνεται πρωτίστως στα παιδιά είναι τεράστια και η πολιτεία οφείλει να τα προστατέψει. Άμεση εφαρμογή του 4800/2021.
Δεδομένου ότι με το άρθρο 7 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου τροποποιείται το άρθρο 57 ΠΚ και καταργείται (ορθώς) ο υπολογισμός της χρηματικής ποινής με ημερήσιες μονάδες, πρέπει να διορθωθεί το πρόδηλο σφάλμα στο νέο άρθρο 235 παρ. 2 εδ. β΄ ΠΚ περί δωροληψίας υπαλλήλου (όπως τροποποιείται με το άρθρο 29 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου), όπου γίνεται αναφορά σε «χρηματική ποινή ως χίλιες «1.000» ημερήσιες μονάδες» και να γίνει η ανάλογη προσαρμογή με βάση το νέο πλαίσιο του προτεινομένου άρθρου 57.
Σπ. Γεωργουλέας
Εφέτης Αθηνών
Σύμφωνα με το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα, κακή άσκηση γονικής μέριμνας συνιστούν τα παρακάτω.
«Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ΙΔΙΩΣ : α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκvo ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκvou με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκvou με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνou με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωviας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκvο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βia ή για εγκλήματa κατά της γevετήσιας ελεuθεpiας ή για εγκλήματa οικονομικής εκμετάλλευσης της γevετήσιας ζωής».
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ειναι ποινικά αδικήματα εκτός του β.
το να μην μπει η διατροφή, είναι ποινικό αδίκημα που μάλιστα αναφέρεται και ως ενα απο αυτα που αλλάζουν, μιας και θα γίνεται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ.
για ένα κομμάτι ενδοοικογενειακής βias που αφορά μέλη της οικογένειας, δεν υφίσταται διάταξη στον ποινικό κώδικα αλλά στον αστικό.
Να διατηρηθεί η απάτη στα κατ’εγκληση διωκόμενα εγκλήματα, καθώς η πληθώρα αυτών αφορά περιπτώσεις υπαναχώρησης μέλους άτυπης αστικής σύμβασης (αγορά προϊόντος) και ασκείται κατά κόρον για εκβιασμού του αντισυμβαλλόμενου με σκοπό την αποζημίωση του υπαναχώρησαντα. Ας διατηρηθεί για ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άπατες.
Το πρώτο που πρέπει να ποινικοποιηθεί άμεσα είναι η γονεϊκή αποξένωση. Είναι μια απο τις πιο σοβαρές μορφές ενδοοικογενειακής βίας.
Bravo
Επιτελους ας τελειωσει ο παραλογισμος καπου.
Δεν ειναι καθολου μα καθολου λογικο να εχεις διαταξη
για την κακοποιηση ανηλικου (ωυχικη η σωματικη)
ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΌ ΔΙΚΑΙΟ και να μην υπαρχει αναλογη διαταξη στο ποινικο.
Πως γίνεται στο 1532 ΑΚ να θεωρειται οτι η «διάρρηξη σχέσεων» ειναι λογος αφαιρεσης μεριμνας, και να μην εχει ποινικες προεκτασεις?
Τι μας λετε?
Οτι ενας γονιος μπορει να χασει το παιδι του για κατι που ΔΕΝ ειναι αδικημα?
Δεν εχει καμια λογικη, καθως ολοι οι λογοι αφαιρεσης της γονικης μεριμνας ειναι ποινικα αδικηματα, απο αμελεια εως κακοποιηση.
Σαφεστατα η διαρρηξη σχεσεων(δλδ.η γονικη αποξενωση) πρεπει να εισαχθει στον ποινικο κωδικα και μαλιστα ως μορφη ενδοοικογενειακης βιας.
Είναι γεγονός πως η μουσική είναι ένα υπέροχο μέσο έκφρασης και απόλαυσης, αλλά πρέπει να αντιληφθούμε τις συνέπειες της όταν υπερβαίνει τα όρια της κοινωνικής αποδοχής.
Η υπερβολική ένταση της μουσικής σε ιδιωτικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Η ηχορύπανση αυτή δεν πρέπει να θεωρείται απλώς ενόχληση, αλλά ως ένα είδος εγκλήματος κατά του κοινού καλού. Τα αποτελέσματα της υπερβολικής ηχητικής εκπομπής στο περιβάλλον μας είναι πολλαπλά και αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής μας είναι σημαντικός.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπερβολική μουσική σε υπαίθριους χώρους και σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να παρεμβαίνει στην ηρεμία του περιβάλλοντος, να προκαλεί ψυχολογικό άγχος και να επηρεάζει αρνητικά τη συνολική ευεξία των κατοίκων.
Η ηχορύπανση είναι η παρουσία ενοχλητικών ή βλαβερών ήχων στο περιβάλλον, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων καθώς και στο οικολογικό σύστημα. Συνέπειες της ηχορύπανσης:
1. Επιδείνωση της Υγείας: Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου ακοής, της υπέρτασης, των προβλημάτων ύπνου και του στρες.
2. Επιδράσεις στην Κοινωνική Ζωή: Η υπερβολική ηχητική εκπομπή μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς δυσκολεύει την επικοινωνία και δημιουργεί αίσθημα απομόνωσης.
3. Επιδράσεις στην Εκπαίδευση και την Εργασία: Η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την απόδοση στον χώρο εκπαίδευσης και την εργασία, καθώς επίσης και τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.
4. Επιδράσεις στο Περιβάλλον: Η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των ζώων και τη φυσική ισορροπία των οικοσυστημάτων.
5. Οικονομικές Επιπτώσεις: Η ηχορύπανση μπορεί να έχει οικονομικές συνέπειες, όπως μείωση της αξίας των ακινήτων σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβου.
Σε ένα σενάριο εργασίας: θα έπρεπε να χειρουργηθείτε κάποιο πρωινό αλλά ο /η γιατρός που θα σας κάνει την επέμβαση το προηγούμενο βραδύ δεν μπόρεσε να κοιμηθεί λόγω της ηχορύπανσης των γειτόνων του. Πως θα αισθανόσασταν?
Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της συνείδησης και του σεβασμού προς τον γύρω μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τη χρήση της μουσικής στους ιδιωτικούς τους χώρους και να λαμβάνουν υπόψη τους τα δικαιώματα και τις ανάγκες των γειτόνων τους.
Η γονεϊκή αποξένωση είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές ενδοοικογενειακής βίας από απαράδεκτους γονείς ενάντια στην ψυχική ισορροπία των παιδιών μας, που δρουν ενάντια στο συμφέρον τους. Παρακαλώ πολύ για ποινικοποίηση του συγκεκριμένου σοβαρού προβλήματος, ώστε να προστατεύσει η ελληνική δικαιοσύνη τα παιδιά της χώρας μας, διότι η μη ποινικοποίηση αυτής της ψυχικής κακοποίησης των παιδιών, εξαπλώνετε χωρίς κανένα έλεγχο από το ελληνικό κράτος το οποίο προς το παρόν αδιαφορεί και προστατεύει τους γονείς που έχουν την επιμέλεια των παιδιών άσχετα αν λειτουργούν ενάντια στο συμφέρον αυτών. Όσον αφορά τον νέο νόμο συνεπιμέλειας 4800/2021, δεν εφαρμόζετε και δεν τηρείται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού οι δικαστικοί λειτουργοί, μετατρέπονται σε νομοθέτες και δεν τηρούν τον νόμο, αλλά τον μεταρρυθμίζουν σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις.