Άρθρο 8 Ένταξη στην ειδική επετηρίδα – Βαθμολογική αντιστοιχία – Ένταξη στη γενική επετηρίδα

1. Για την ένταξη των υπηρετούντων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδικών στην ειδική επετηρίδα και την αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ισχύουν τα εξής:
α) Οι ειρηνοδίκες Α΄ τάξης αντιστοιχούν σε προέδρους πρωτοδικών.
β) Οι ειρηνοδίκες Β΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από επτά (7) έως δώδεκα (12) έτη υπηρεσίας.
γ) Οι ειρηνοδίκες Γ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει από τέσσερα (4) έως επτά (7) έτη υπηρεσίας.
δ) Οι ειρηνοδίκες Δ΄ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες που έχουν συμπληρώσει έως τέσσερα (4) έτη υπηρεσίας.
2. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες παρέχεται δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.

  • 10 Απριλίου 2024, 11:42 | χ.π. ειρηνοδίκης

    Προς ενημέρωση των πολιτών και των υπευθύνων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ειρηνοδίκες για να διοριστούν ως ισόβιοι δικαστές λαμβάνουν, όπως όλοι οι δικαστές , μέρος σε εξαντλητικές εξετάσεις υψηλού επιπέδου. Περαιτέρω η επιστημονική κατάρτιση των περισσότερων δεν εξαντλείται μόνο σε πτυχιακό επίπεδο, αλλά σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Είναι δικαστές, όπως απέδειξαν με την εκδίκαση πλήθους αριθμού υποθέσεων υπερχρεωμένων πολιτών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης απέναντι στην κοινωνία. Τα όσα ανωτέρω συκοφαντικά προς το κύρος τους ειπώθηκαν ανωτέρω όπως το ότι διορίστηκαν με κλήρωση κλπ είναι ανεδαφικά και προφανώς προέρχονται από ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τη νομική επιστήμη στην καλύτερη των περιπτώσεων και στη χειρότερη από εγκάθετους που σκοπό έχουν να αποδομήσουν έναν κλάδο, ώστε να μην θιχτούν άλλα συμφέροντα κυρίως κλαδικά. Λίγη σημασία πρέπει να δοθεί σε αυτούς. Μεγάλη, ωστόσο, σημασία πρέπει να δοθεί στην πολιτεία για το πώς αντιμετωπίζει τους δικαστές της . Σχόλια εκ μέρους του υπουργού ότι εντάσσονται στο δικαστικό κλάδο 1.00 ειρηνοδίκες και ότι θα τους δίνουμε τα εύκολα διότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ,όχι μόνο εξευτελίζουν επιστήμονες και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας αλλά το βασικότερο εξευτελίζουν το ίδιο τους το έργο. Και ακόμα χειρότερα φαίνεται ότι έχει εμφιλοχωρήσει στους κόλπους της πολιτείας η ως κατάπτυστη και ανεδαφική προκατάληψη κατά των ειρηνοδικών με αποτέλεσμα να προκαλούν τη δυσπιστία των πολιών, δικηγόρων κλπ απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη. Τα αποτελέσματα της υποδαύλισης της δικαιοσύνης νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να τα εκθέσω αναλυτικά εν προκειμένω, απλά μόνο θα πω κράτος χωρίς δικαιοσύνη ίσον κράτος χωρίς δημοκρατία. Το εν λόγω νομοσχέδιο κινείται δυστυχώς στην ανωτέρω θεώρηση , ήτοι στον υποβιβασμό ενός κλάδου που ουδέποτε αρνήθηκε την επιμόρφωση και που εργάζεται σκληρά. Αν το υπουργείο επιθυμεί ενοποίηση του πρώτου βαθμού όπως ευαγγελίζεται τότε θα πρέπει να προβεί στην πλήρη ενοποίηση του πρώτου βαθμού. Όλοι οι δικαστες του πρώτου βαθμού θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ιδιες υποχρεώσεις. Οποιαδήποτε άλλη μορφή ενοποίησης είναι εκ του πονήρου και υποσκάπτει την ίδια τη δικαιοσύνη.

  • 10 Απριλίου 2024, 11:48 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Β’

    Πολύ εύστοχες οι τοποθετήσεις των κ.κ. Σακελλαροπούλου – Βασταρούχα.
    Δεν νοείται «ενοποίηση» ή αναβάθμιση με την εκ προοιμίου στέρηση οιασδήποτε πραγματικής υπηρεσιακής εξέλιξης – ωρίμανσης των (πρώην) Ειρηνοδικών. Τούτο αντιβαίνει καταφανώς την αρχή της ισότητας. Η μη φοίτηση στην ΕΣΔΙ δεν αποτέλεσε επιλογή των Ειρηνοδικών (αλλά ούτε και ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών που εισήχθησαν στο Σώμα πριν τη διά νόμου -κι όχι βάσει του Συντάγματος- σύσταση αυτής), ενώ ευλόγως και η φοίτηση σε αυτή δεν καθιστά εκ προοιμίου έναν δικαστικό λειτουργό επαρκή, ικανό κλπ (για τον λόγο αυτό προβλέπεται και η επιθεώρησή όλων). Απαιτείται η τροποποίηση του άρθρου και η πρόβλεψη πραγματικής υπηρεσιακής εξέλιξης για άπαντες τους (πρώην) Ειρηνοδίκες, σεβόμενοι την υφιστάμενη επετηρίδα των Πρωτοδικών, αλλά και την υφιστάμενη επετηρίδα των Ειρηνοδικών για τη μεταξύ τους κατάταξη λ.χ. με τοποθέτηση απάντων στη γενική επετηρίδα κάτω από τους νυν ευρισκόμενους σε αυτή κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου ή δημιουργία οργάνικών θέσεων για τους δικαστικούς λειτουργούς της ειδικής επετηρίδας οι οποίες θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με αυτών (των θέσεων) της γενικής (Πρωτοδίκης – Πρόεδρος Πρωτοδικών) και ιεραρχικά κάτω από αυτούς του ίδιου έτους προαγωγής, αλλά όχι στερουμένων για πάντα το εύλογο: ίσα καθήκοντα/υποχρεώσεις – ίσα δικαιώματα/προνόμια!

  • 10 Απριλίου 2024, 11:39 | Σάββας Σκαμάγκης

    Οι μεταρρυθμίσεις, είτε είναι πολιτικές, κοινωνικές, ή οικονομικές, συνήθως στοχεύουν στη βελτίωση μιας κατάστασης ή επίλυση ενός προβλήματος. Ωστόσο, η επιτυχία της μεταρρύθμισης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη και τη συμμετοχή των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτήν. Αν οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη μεταρρύθμιση, τότε είναι πιθανό να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα ειδικά αν επικρατήσουν και τάσεις ρεβανσισμού των μεν έναντι των δε.

    Με το παρόν σχέδιο νόμου καταδικάζεται ο κλάδος των Ειρηνοδικών σε μαρασμό καθώς τους αποστερείται η πρόοδος και η εξέλιξή τους και αισθάνονται ότι παραβλέπεται η προσφορά τους. Για να μη θιγούν και τα κεκτημένα των Πρωτοδικών η καλύτερη λύση θα ήταν η παράλληλη ύπαρξη της ειδικής επετηρίδας και η εξέλιξή των πρώην Ειρηνοδικών μέσω αυτής σε ν έ ε ς θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και έπειτα Εφετών στην ίδια ειδική επετηρίδα.

    Όσοι αξιώνουν από τους Ειρηνοδίκες τα πάντα, επιστημονική επάρκεια, αξιοπρέπεια, επαγγελματική πληρότητα, αμεροληψία, ακεραιότητα, ήθος και τους αντιπαρέρχονται ως ημίαιμους «δικαστές», βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.

    Όμοια καθήκοντα επιτάσσουν όμοια εξέλιξη και η τυχόν αφαίρεση από την ειδική επετηρίδα αρμοδιότητας ΜΟΔ και συμβουλίων ή η επιμόρφωση στις Εφετειακές περιφέρειες και όχι στην ΕΣΔΙ, ώστε τα ανωτέρω να χρησιμεύσουν ως άλλοθι της διαφορετικής εξέλιξης δεν είναι ανεκτή.

    Προσυπογράφω την πρόταση των Πταισματοδικών Σακελλαροπούλου-Βασταρούχα.

    Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο δεν αλλάξει, να δοθεί η δυνατότητα της άμεσης ένταξης από 16-9-2024 στη γενική επετηρίδα, εφόσον προηγηθεί σχετική θετική αξιολόγηση από το ΑΔΣ, ώστε να μην υπάρχει τρίχρονη υπηρεσιακή αβεβαιότητα και επίσης να δοθεί και η δυνατότητα μετάταξης σε Εισαγγελικούς Παρέδρους.

  • 10 Απριλίου 2024, 09:47 | Υπηρετούντες Ειρηνοδίκες Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

    Η τυχόν πρόβλεψη μη δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης για τους πρώην Ειρηνοδίκες δεν συνάδει με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και δη την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών. Και αυτό διότι από την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος δεν εξάγεται συμπέρασμα περί αδυναμίας εξέλιξης των πρώην Ειρηνοδικών. Η ερμηνευτική δήλωση εστιάζει στη δυνατότητα, αλλά και «προτροπή», της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης και όχι σε απαγόρευση της περαιτέρω εξέλιξης των (ενοποιημένων πλέον) πρώην Ειρηνοδικών, εφόσον μάλιστα ρητά γίνεται λόγος για κρίση και αξιολόγηση αυτών. Αντίθετα, το σχέδιο νόμου δεν δίνει καμία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, ούτε στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών κι ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών με τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, με βάση τα αναφερόμενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, πλην όμως τους τοποθετεί μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη, κατά παράβαση του Συντάγματος αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας τους κι ενώ ήδη θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη από την ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα και για ένα ικανό χρονικό διάστημα μέχρι την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα. Η εν λόγω μετακίνηση δεν αποτελεί μετάταξη, όπως εσφαλμένα διαλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου. Και τούτο διότι οι Ειρηνοδίκες δε συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τμήμα) της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπολοίπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου με κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή με βάση την, κατά τις επιλογές του νομοθέτη, κατανομή της δικαιοδοσίας. Κατά συνέπεια δεν δύνανται να τοποθετηθούν, εν είδει διακριτής βαθμίδας και μόνον, στο κάτω μέρος μίας ενιαίας πυραμίδας (επετηρίδας). Η ενοποίηση των δύο διακριτών υποκλάδων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης δεν φέρει επομένως τη μορφή προαγωγής ή μετάταξης, ώστε να τύχει αναλογικής εφαρμογής η σχετική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά πρόκειται για «ενοποίηση» των δύο, μία δηλαδή δομική, και όχι καταρχήν προσωποποιημένη, αλλαγή στη συγκρότηση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.
    Επιπλέον, καίτοι η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου κάνει αναφορά στη «διατήρηση του κεκτημένου κάθε επετηρίδας», από τις διατάξεις του προκύπτει το εξής παράδοξο: Οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μπορούν να ενταχθούν εντός έξι (6) μηνών στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση με τους λοιπούς οι οποίοι θα πρέπει αφενός μεν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης, αφετέρου δε να έχουν δύο (2) εκθέσεις επιθεώρησης. Τονίζεται ότι η επιθεώρηση των Πρωτοδικών γίνεται πλέον ανά δύο (2) έτη με βάση το άρθρο 100 παρ. 2 του ΚΟΔΚΔΛ. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο αλλά και αντισυνταγματικό φαινόμενο να βρεθούν αρχαιότεροι Δικαστές από τους νυν αρχαιότερους και εκπαιδευτές τους Ειρηνοδίκες.

    Προτεινόμενη τροποποίηση της παρ. 2:
    Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες Α’ τάξης που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα λαμβάνουν το βαθμό του Προέδρου και οι Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων προάγονται στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον συμπληρώσουν οχτώ (8) τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας στο βαθμό του Πρωτοδίκη. Προς το σκοπό αυτό δύνανται να συστήνονται και νεοπαγείς προσωποπαγείς θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, οι οποίες θα καλύπτονται από τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες παρέχεται επίσης δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, μετά από αίτησή τους, με διατήρηση της οργανικής τους θέσης και τροπής αυτής από θέση Πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτόδικη της γενικής επετηρίδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ετησίως, για αριθμό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν μία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθμό των εντασσομένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από ακρόαση των αιτούντων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται ως εξής: Οι Ειρηνοδίκες Α’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρόεδρο Πρωτοδικών, οι Ειρηνοδίκες Β’, Γ’ και Δ’ τάξης μετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρωτοδίκη, με βάση τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο Πρωτοδικείου.

    *ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πρέπει να γίνει ανακατανομή των οργανικών θέσεων Προέδρων Πρωτοδικών και Πρωτοδικών ανά περιφέρεια, ώστε οι Ειρηνοδίκες Α’ Τάξης να καταλάβουν οργανική θέση Προέδρου Πρωτοδικών και λοιποί Ειρηνοδίκες οργανική θέση Πρωτοδίκη (άρθρ. 6 του παρόντος).
    Στους παραπάνω Προέδρους Πρωτοδικών μπορεί να ανατεθεί προσωρινά η άσκηση ειδικών καθηκόντων, μέχρι την πλήρη επιμόρφωση, την απόκτηση σχετικής εμπειρίας για την ανάληψη όλων των καθηκόντων των Προέδρων Πρωτοδικών και την αντίστοιχη επιθεώρησή τους.

    **ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση μη εμβόλιμης ένταξης των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τα έτη υπηρεσίας τους ως Πρωτοδίκες υπολογίζονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών.

  • 10 Απριλίου 2024, 09:40 | ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΤΑΡΟΥΧΑΣ

    Στο πλαίσιο της τρέχουσας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δικαστικού συστήματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε της προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η μετάβαση του υπηρεσιακού καθεστώτος των Ελληνων Ειρηνοδικών να λάβει χώρα με διασφάλιση της μισθολογικής τους εξομοίωσης καθώς και με διασφάλιση της παραμονής τους στον τόπου όπου ηδη υπηρετούν.
    Mας βρίσκει επομένως απόλυτα σύμφωνους η κατά το άρθρο 8 του νομοσχεδίου πρόταση της ειδικής επετηρίδας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως να οδηγεί στην εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Εφετών ούτως ώστε και η ισότιμη ένταξη των Ειρηνοδικών να επιτευχθεί ενόψει της άσκησης ίδιων καθηκόντων και να μην περιπλέκεται το ζήτημα του έτερου εντασσομένου κλάδου των πρωτοδικών με μία άμεση ένταξή μας στην δική τους επετηρίδα. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η ανάληψη ιδίων καθηκόντων με τους συναδέλφους του πρώτου βαθμού είναι αυτονόητη με την παράλληλη με αυτούς εξέλιξη άλλως oι Ειρηνοδίκες υφίσταντο δυσμενή διάκριση όσον αφορά ζητήματα προαγωγής και εξέλιξης σε σχέση με τους λοιπούς δικαστές του πρώτου βαθμού. Οι ειρηνοδίκες, με δεδομένο το νέο νόμο, θα ασκούν στην πράξη τα ίδια καθήκοντα με τους λοιπούς συναδέλφους τους, επομένως επιβάλλεται να τύχουν ίσης μεταχείρισης ως προς το μείζον ζήτημα της εξέλιξής τους. Με το παρόν άρθρο, στους Ειρηνοδίκες Α τάξης δεν προβλέπονται θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών αφού δεν καταλαμβάνουν αυτές στα Πρωτοδικεία ούτε συστήνονται νέες ενώ οι Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων θα στοιβαχθούν για πάντα στον βαθμό του Πρωτοδίκη έως την αφυπηρέτησή τους, ασκώντας ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με όλους τους Πρωτοδίκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι Ειρηνοδίκες, αν και ισότιμοι και ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, ασκούντες ακριβώς τα ίδια με τους συναδέλφους τους καθήκοντα, να μην προάγονται στο βαθμό του Εφέτη και του Πρέδρου Εφετών, να στερούνται τις μισθολογικες αποδοχές του Εφέτη στα 24 έτη που δικαιουνταν μέχρι τώρα αλλά και να στερηθούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως Πρόεδροι Εφετών, όπως προβλέπει το άρθρο 88 παρ.5 Συντάγματος. Αφού λοιπόν σύμφωνα με το άρθρα 5 του νομοσχεδίου τα καθήκοντα το τα οποία θα ανατεθούν και θα εκτελούν οι νυν Ειρηνοδίκες θα είναι εντελώς ίδια, επιβάλλεται οι νυν Ειρηνοδίκες να τύχουν της ανάλογης υπηρεσιακής αντιμετώπισης με τους λοιπούς συναδέλφους τους. Η διαφορετική μεταχείριση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το επιχείρημα της διαδικασίας επιλογής στο δικαστικό σώμα, δηλαδή από την εκπαίδευση ενός έτους που δεν έτυχαν Ειρηνοδίκες, που τώρα έχουν συμπληρώσει στην Υπηρεσία τουλάχιστον 4 ευδόκιμα έτη δικαστικής εμπειρίας στην πολιτική δικαιοσύνη ως Δικαστές μονομελών συνθέσεων, στην ποινική δικαιοσύνη ως δικαστές μετέχοντας σε τριμελή πλημμελειοδικεία και ως προανακριιτές πληθώρας υποθέσεων.
    Επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε πρώτα και κύρια τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι σχεδόν 900 Ελληνες Ειρηνοδίκες στην απονομή της δικαιοσύνης Οι Ελληνες Ειρηνοδίκες είναι πλέον κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, που εισήλθαν στο δικαστικό σώμα στην ηλικία των 35 ετών, πολλοί δε έχουν συμπληρώσει 20 έτη σκληρής δουλειάς στο δικαστικό σώμα, μέχρι πριν δύο έτη χρεώνονταν ετησίως ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων όχι μόνο υπερχρεωμένων αλλά και τακτικών διαδικασιών και δη δύσκολων ενοχικών υποθέσεων, δεδομένου ότι η φύση των ενοχικών υποθέσεων έχει μεταβληθεί ανεξαρτήτως ποσού, ειδικών διαδικασιών , δεδομένου ότι η πλειονότητα των εργατικών υποθέσεων πλέον έχει μεταβεί στο Ειρηνοδικείο λόγω της μείωσης των μισθών καθώς και της περίπλοκης πλέον εκουσίας δικαιοδοσίας. Η δε εμπειρία τους αυτή είναι εντελώς άδικο να μηδενισθεί με την τοποθέτησή τους στην γενική επετηρίδα σα να είναι νεοδιοριζόμενοι. Επομένως, οι διακρίσεις κατά των Ειρηνοδικών που αφορούν την υπηρεσιακή τους στασιμότητα στον βαθμό του Πρωτοδίκη στην ειδική επετηρίδα και την τοποθέτησή τους κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη στην γενική επετηρίδα, προσκρούει σε μία σειρά διατάξεων του διεθνούς καθώς και του ενωσιακού δικαίου. Ενδεικτικά προσκρούει: 1) στο άρθρο 14 της ΕΣΔΑ, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις «λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσης, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προελεύσεως, συμμετοχής εις εθνικήν μειονότητα, περιουσίας, γεννήσεως ή άλλης καταστάσεως» 2) στο άρθρο Ε του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη, οι λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων του οποίου δεν είναι εξαντλητικοί (International Association Autism Europe v.France), 3)στο Άρθρο 21 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει επίσης απαγόρευση των διακρίσεων, που περιλαμβάνει μη εξαντλητικό κατάλογο λόγων, όπως υποδηλώνει το επίρρημα «ιδίως», 4) στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του ΕΚΧ , το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αντιστοιχη με την περίπτωση των Ελλήνων Ειρηνοδικών νομολογία που έχει διαμορφωθεί στα ευρωπαικά δικαστήρια και τους ευρωπαικούς θεσμούς είναι η υπόθεση των Ιταλών Ειρηνοδικών (Ευρωπαική Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Associazione Nazionale Giudici di Pace κατά Ιταλίας, προσφυγή αριθ. 102/2013, 2016), 2) απόφαση της 27ης Φεβρουαρίου 2018, Associação Sindical dos Juízes Portugueses, (ΔΕΕ), 3) απόφαση της 5ης Νοεμβρίου 2019, Επιτροπή κατά Πολωνίας . Εξάλλου, ως βασικές συνιστώσες της ανεξαρτησίας, το ΔΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων και την καταβολή στα μέλη αυτά αποδοχών των οποίων το επίπεδο τελεί σε αναλογία με τη σπουδαιότητα των καθηκόντων τους, στην δε περίπτωση των ελλήνων ειρηνοδικών η δικαστική ανεξαρτησία υποδαυλίζεται, αφού για ίση εργασία θα έχουν μηδαμινή εξέλιξη καθώς και αντίστοιχες με την στασιμότητα αποδοχές.
    Ο συνεχιζόμενος εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων Ειρηνοδικών και των ελληνικών αρχών και των αρχών της Ευρωπαικής Ενωσης πλέον, θα επιτρέψει την θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων που θα συμπληρωθούν στο παρόν νομοσχέδιο. Ανάμεσά τους:
    Α)η νομοθετική πρόβλεψη παράλληλης επετηρίδας με δυνατότητα εξέλιξης των νυν Ειρηνοδικών μέχρι τον βαθμό του Εφέτη με τις ανάλογες προβλεπόμενες προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση συστάσεως νεοπαγών θέσεων Εφετών,
    Β)η νομοθετική πρόβλεψη της δυνατότητας ένταξης στην γενική επετηρίδα με μπόνους 4 ετίας υπέρ των νυν Πρωτοδικών ετησίως υπό την προϋπόθεση της συστάσεως νεοπαγών θέσεων Προέδρων Πρωτοδικών,
    Γ)η νομοθετική εξασφάλιση της καταβολής των αποδοχών του Εφέτη στους πρώην Ειρηνοδίκες που θα έχουν συμπληρώσει 24 έτη προύπηρεσίας , ως ήδη προβλέπεται, ανεξαρτήτως αν προλάβουν ή θελήσουν να προαχθούν στον βαθμό αυτό,
    Δ)η εξειδίκευση των καθηκόντων στους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς κυρίως του πρώτου βαθμού, ως άλλωστε έχει υποδείξει η Παγκόσμια Τράπεζα δια της γνωμοδοτήσεώς της και ως εφαρμόζεται σε άπαντα τα ευρωπαικά κράτη δικαίου συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών κρατών καθώς και αυτών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με τους Ειρηνοδίκες , με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων σε τρέχοντα ζητήματα, κινούμενο στα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της ευρωπαικής νομοθεσίας και του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη.
    Οι Πταισματοδίκες
    Αφροδιτη Σακελλαροπούλου
    Πανος Βασταρούχας

  • 10 Απριλίου 2024, 08:08 | Λαμπρινή Νάστου

    Απαιτείται τροποποίηση της παρ.2 του άρθρου 8, ώστε η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηριδα να παρέχεται κατ’ έτος (όχι ανά τριετία) και με προσμέτρηση, κατά την ένταξη αυτή, των ετών υπηρεσίας ως πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας.

  • 9 Απριλίου 2024, 17:17 | Αντώνιος Διακονής

    Με το παρόν νομοσχέδιο προάγονται αυτομάτως όλοι οι Ειρηνοδίκες σε βαθμό Πρωτόδικη, κάτι που δε θα μπορούσε να συμβεί μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα μάλιστα από τα έτη υπηρεσίας τους, ενώ με την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα δύνανται να φθάσουν μέχρι και τον βαθμό του Εφέτη εφ’ όσον προλαβαίνουν ηλικιακά. Συνεπώς, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα παραβιάσεως των αρχων της ισότητας καθως και της προσωπικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας, αλλά προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα προαγωγής των Ειρηνοδικων μεχρι και τον δεύτερο δικαιοδοτικό βαθμό.

  • 9 Απριλίου 2024, 13:30 | Θωμας Θωμαδης

    Πολύ καλή η διάταξη περί απευθείας (σχεδόν) εισαγωγής των αποφοίτων ΕΣΔΙ- Δόκιμων Ειρηνοδικών στην γενική επετηρίδα, δεδομένης της ομοιομορφίας του προγράμματος σπουδών της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών της ΕΣΔΙ με αυτό των Παρέδρων. Το επιχείρημα περί ανατροπής της επετηρίδας δεν μπορεί να υποστηριχθεί σοβαρά διότι ούτως ή άλλως οι εισερχόμενοι με την πρώτη »φουρνια» Ειρηνοδικών στην Γενική Επετηρίδα (ακόμα κι αν αυτό γίνει σε βάθος τριετίας), θα προηγούνται ιεραρχικά κάθε επόμενης »φουρνιάς» νυν Ειρηνοδικών-εισερχομένων στην γενική επετηρίδα, ακόμα και αν σήμερα είναι αρχαιότεροι. Επομένως, η σημερινή επετηρίδα των Ειρηνοδικών μπορεί να μείνει αναλλοίωτη μόνο στον ειδική επετηρίδα, ενώ δεν είναι αυτό εφικτό για τους εισερχόμενους στην Γενική.

  • 9 Απριλίου 2024, 12:22 | ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΣ

    Είναι φανερό ότι με πρόσχημα την ΕΣΔΙ οι ειρηνοδικες αντιμετωπίζονται σαν μη δικαστές. Ξεχνούν όμως οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι ούτε οι ανώτατοι δικαστές έχουν φοιτήσει στην ΕΣΔΙ. Ο σκοπός είναι να μετατραπούν οι ειρηνοδικες σε βοηθούς πρωτοδικών χωρίς καμία εξομοίωση με τους πρωτοδίκες. Είναι εξόχως άδικο αντισυνταγματικό και φυσικά θα καταπέσει. Θέλουμε βοήθεια λένε οι πρωτοδίκες, στα αστικά που έχουν γράψιμο αλλά οι βοηθοί μας να είναι μόνιμα βοηθοί και υπο και ας έχουν 30 χρόνια δικαστική εμπειρία.

  • 9 Απριλίου 2024, 09:55 | Μαρία Μπακογιάννη Ειρηνοδίκης

    Οι ειρηνοδίκες είχαν δικαίωμα προαγωγής μέχρι τον τελικό βαθμό του δικού τους κλάδου ήτοι από Δ,Β,Γ σε Α τάξης.Με την κατάργηση των ειρηνοδικείων γίνονται πρωτοδίκες (ειδική επετηρίδα) χωρίς δικαίωμα προαγωγής μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.Η διάκριση σε πρωτοδίκες α)με και β)χωρίς δικαίωμα προαγωγής αντίκειται στην αρχή της ισότητας (4Σ) και πλήττει την αρχή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας (87 Σ) του δικαστή βασική συνιστώσα του οποίου είναι το δικαίωμα προαγωγής.

  • 8 Απριλίου 2024, 23:36 | Πρωτοδίκης

    Είτε θα πρέπει να έχουν διακριτά καθήκοντα οι δικαστές της παράλληλης και οι δικαστές της ενιαίας επετηρίδας, κι έτσι να δικαιολογηθουν τα διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις (μισθολογικα, υπηρεσιακά, αμετάθετο κοκ), είτε θα πρέπει να αναγνωρισθούν τα χρόνια υπηρεσίας στους πρώην Ειρηνοδίκες. Οτιδήποτε άλλο, μπορεί να μας βολεύει για να αποσυμφορηθούν τα Πρωτοδικεία,αλλά είναι αντισυνταγματικό, λόγω παραβίασης της αρχής της ισότητας. Επίσης, δε βλέπουμε ότι για να αντιδρούν 1000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ εκφραστεί ιδιαίτερα σε τόσες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν σε βάρος τους (βλ. αύξηση ύλης, υπερχρεωμένα κλπ) προφανώς βλάπτονται ιδιαίτερα από αυτό το νομοσχέδιο; Μπορεί να αποδώσει σε επιταχυνση ένα σχέδιο ενοποίησης με το 1/3 των πρωτοδικών να αγωνία για την υπηρεσιακή κ προσωπική του καθημερινότητα; Εμείς μάθαμε ότι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι ώστε να επιτελουμε απερίσπαστοι το έργο μας. Τα ξεχάσαμε αυτά τώρα επειδή μας βολεύει στη δεδομένη χρονική στιγμή; Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να υιοθετεί την αδικία εντός στους κόλπους της. Είναι τρομακτική αν μη τι άλλο αυτή η πιθανότητα.

  • 8 Απριλίου 2024, 22:42 | Άρης Δημόπουλος

    Η ρύθμιση αυτή αναγνωρίζει το προφανές ότι δηλαδή τα χρόνια υπηρεσίας Ειρηνοδικών δεν μπορούν να αντιστοιχούν σε χρόνια υπηρεσίας Πρωτοδίκη. Θα έπρεπε ενδεχομένως να εξειδικευόνται περισσότερο οι δικλείδες ασφαλείας για την είσοδό τους στη γενική επετηρίδα, όταν μάλιστα αυτή γίνεται εις βάρος των παρέδρων πρωτοδικείου που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις της ΕΣΔΙ και ενδεχομένως να υπάρξει ρητή μνεία ότι δεν θα απασχολούνται σε ποινικές υποθέσεις ώστε να υπάρχει διακριτός ρόλος.

  • 8 Απριλίου 2024, 19:26 | Αντώνιος Διακονής

    Θα ήθελα να επισημάνω προς τους συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο διάλογο ότι ως αρχαιότητα γινόταν πάντοτε αντιληπτή η αρχαιότητα στον βαθμό που κατέχουν δύο δικαστικοί λειτουργοί και όχι η αρχαιότητα στο σώμα. Κρίσιμος χρόνος επομένως για να κριθεί ποιος δικαστής προηγείται στην επετηρίδα δεν είναι ο χρόνος εισόδου στο δικαστικό σώμα, αλλά ο χρόνος προαγωγής καθενός στον συγκεκριμένο βαθμό που κατέχει. Έτσι αρχαιότερος θεωρείται επί παραδείγματι ο αντιπρόεδρος του ΑΠ ο οποίος προήχθη πρώτος στη συγκεκριμένη βαθμίδα και όχι ασφαλώς ο αντιπρόεδρος με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας. Υπ’ αυτό το πρίσμα αδυνατώ να αντιληφθώ ποια είναι η συνταγματική αρχή που επιτάσσει οι Ειρηνοδίκες να τοποθετηθούν αθρόα και εμβόλιμα στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, διαταράσσοντας έτσι τη σειρά αρχαιότητας που ισχύει και σήμερα, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί αρνητική κρίση των τελευταίων από το ΑΔΣ.

  • 8 Απριλίου 2024, 19:19 | Αντώνιος Διακονής

    Θα ήθελα να επισημάνω προς τους συμμετέχοντες στον συγκεκριμένο διάλογο ότι ως αρχαιότητα γινόταν πάντοτε αντιληπτή η αρχαιότητα στον βαθμό που κατέχουν δυο δικαστικοί λειτουργοί και όχι η αρχαιότητα στο σώμα. Κρίσιμος χρόνος επομένως για να κριθεί ποιος δικαστής προηγείται στην επετηρίδα δεν είναι ο χρόνος εισόδου στο δικαστικό σώμα, αλλά ο χρόνος προαγωγής καθενός στον συγκεκριμένο βαθμό που κατέχει. Έτσι, αρχαιότερος θεωρείται επι παραδείγματι ο αντιπρόεδρος του ΑΠ ο οποίος προήχθη πρώτος στη συγκεκριμένη βαθμίδα και όχι ασφαλώς ο αντιπρόεδρος με τα περισσότερα έτη υπηρεσίας. Υπ´ αυτό το πρισμα αδυνατώ να αντιληφθώ ποια είναι η συνταγματική αρχή που επιτάσσει οι Ειρηνοδίκες να τοποθετηθουν αθρόα και εμβόλιμα στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, διαταράσσοντας έτσι τη σειρά αρχαιότητας που ισχύει και σήμερα, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί αρνητική κρίση των τελευταίων από το ΑΔΣ.

  • 8 Απριλίου 2024, 18:55 | Ευθύμιος – Φοίβος Γεωργόπουλος

    Η προσπάθεια βαθμολογικής αντιστοίχησης του άρθρου 8 παρ. 1 έχει πολύ σημαντικά κενά:

    1. Είναι αόριστη. Αναφέρεται σε αυτή λ.χ. ότι οι ειρηνοδίκες Δ’ τάξης αντιστοιχούν σε πρωτοδίκες έως 4 ετών, χωρίς όμως περαιτέρω εξειδίκευση για την ακριβή τους θέση στην ιεραρχία: Ο πρώην ειρηνοδίκης π.χ. τριών ετών είναι ανώτερος από τον πρωτοδίκη (γενικής επετηρίδας) δύο ετών ή κατώτερος αυτού, καθώς τοποθετείται κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη; Αντίστοιχα ο ειρηνοδίκης Γ’ τάξης έξι ετών είναι ανώτερος από τον πρωτοδίκη (γενικής επετηρίδας) πέντε ετών ή κατώτερος αυτού, καθώς τοποθετείται κάτω από τον τελευταίο πρωτοδίκη τεσσάρων ετών; Χρήζει σαφούς ρύθμισης, ώστε να προκύπτει αναμφίβολα η σχετική βούληση.

    2. Δεν προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας σε ποιες περιπτώσεις τυγχάνει εφαρμογής:

    Αν η βούληση του νομοθέτη είναι να τυγχάνει εφαρμογής για την ένταξη στην γενική επετηρίδα, στοιχείο που θα μπορούσε να προκύπτει ερμηνευτικά από την τοποθέτησή της νομοτεχνικά στο ίδιο άρθρο με την διαδικασία μετάβασης σε αυτήν, θα πρέπει αντιστοίχως να τροποποιηθεί το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2, ώστε να ρυθμίζεται ρητά ότι τοποθετείται ο εντασσόμενος στην γενική επετηρίδα στο τέλος της αντίστοιχης “ομάδας αντιστοίχησης” στην οποία ανήκει.

    Ως προς τα μισθολογικά ζητήματα (παραπομπή από το άρθρο 10) η ομαδοποίηση είναι περιττή, καθώς δεν απαιτείται κάτι τέτοιο για την επίλυσή τους. Θα αρκούσε απλή αναφορά στον μισθό του πρωτοδίκη με την αντίστοιχη υπηρεσία σε πλήρη έτη, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που ο μισθός που λαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειρηνοδίκης είναι μεγαλύτερος, λύση που είναι απλούστερη και έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

    Ως προς την ιεραρχία στις πολυμελείς συνθέσεις, η εν λόγω διάταξη δεν τυγχάνει εφαρμογής λόγω της σαφούς ειδικής διάταξης του άρθρου 7 παρ. 4.

    Ως προς τις εσωτερικές σχέσεις της ειδικής επετηρίδας είναι πρόδηλο ότι η αντιστοίχηση στερείται νοήματος.

    Επομένως σε ποιες σχέσεις μεταξύ των πρωτοδικών ειδικής και γενικής επετηρίδας τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη της παραγράφου 1; Μεταθέσεις (δοθέντος ότι δεν προκύπτει από το οικείο άρθρο 4 παρ. 3 του σχεδίου νόμου η ύπαρξη οργανικών θέσεων ειδικής και γενικής επετηρίδας, αλλά προκύπτει να είναι κενές); Επιλογή τμημάτων διακοπών και εν γένει ιεραρχία σε οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην των πολυμελών συνθέσεων;

    Συμπερασματικά:
    Αν δεν γίνει σαφής άρση της αοριστίας και σαφής προσδιορισμός σε ποιες σχέσεις μεταξύ ειδικής και γενικής επετηρίδας εφαρμόζεται η εν λόγω ομαδοποίηση, τα καθημερινά προβλήματα λόγω της αμφισβήτησης της μεταξύ των δικαστικών λειτουργών ιεραρχίας θα είναι αναπόφευκτα και θα οδηγήσουν με πολύ μεγάλη πιθανότητα σε επιπλέον καθυστερήσεις και δυσλειτουργία των δικαστικών σχηματισμών.

    Εν τέλει, είναι εμφανές ότι ο νομοθέτης δεν επιλέγει αμιγώς παράλληλη επετηρίδα (όπως ισχυρίζεται στο άρθρο 7 παρ. 1), αλλά μια sui generis μικτή κλειστή επετηρίδα, η οποία είναι άλλοτε παράλληλη και άλλοτε υπάλληλη της γενικής και της οποίας οι δικαστικοί λειτουργοί, όσον αφορά το παράλληλο κομμάτι της, θα εξελίσσονται παράλληλα με τους πρωτοδίκες, χωρίς να μπορούν να μεταπηδήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό, όσον αφορά όμως το υπάλληλο κομμάτι της κατά κανόνα θα υποβιβάζονται με το πέρασμα των ετών όλο και περισσότερο, καθώς θα προστίθενται στην γενική επετηρίδα πρωτοδίκες των μελλοντικών διαγωνισμών της ΕΣΔΙ πάνω από αυτούς. Προκύπτει δηλαδή, ως προς αυτό το τμήμα της επετηρίδας, το οξύμωρο της συν τω χρόνω υποβίβασης αντί της προαγωγής.

  • 8 Απριλίου 2024, 17:02 | Πρόεδρος Πρωτοδικών

    Οι ειρηνοδίκες που νιώθετε αδικημένοι, σκεφτήκατε καλά τον ισχυρισμό σας; Δεν θα κάνετε ποινικα, ανάκριση, πολυμελες, ασφλαιστικα, πρόεδρος υπηρεσίας, αλλά μόνο κάποιες ειδικές και τακτική μονομελούς. Δηλαδή το όνειρο κάθε πρωτοδίκη/προέδρου. Αν δεν θελετε, ευχαριστως αλλάζουμε θεσεις.
    Όσο για τον ¨συνάδελφο» που μας εξομοιώνει με τον Καλούση και τη Μπουρμπούλια, επειγόντως σεμινάρια ποινικού, γιατί μάλλον δεν κατάλαβε τι έκανε.

  • 8 Απριλίου 2024, 14:51 | Α.Κ.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ 7 Απριλίου 2024, 17:01 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
    Θα επιμείνω στη θέση μου και θα συνεχίσω να την υποστηρίζω ακράδαντα. Επειδή έχετε προσκολληθεί στο διαγωνισμό ΕΣΔΙ του 1997 και αποφεύγετε τους προηγούμενους και επόμενους διαγωνισμούς, στους οποίους πλέον οι μη επιτυχόντες του διαγωνισμού περί πρωτοδικών απορροφούνται στις κενές θέσεις των ειρηνοδικών θα σας ρωτήσω το εξής. Και ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφος την ίδια σχολή τελείωσαν. Ας μπορεί και ο δικηγόρος να ασκεί καθήκοντα συμβολαιογράφου ή ο αναισθησιολόγος να τελεί χρέη χειρούργου ιατρού. Αυτή φαίνεται να είναι και η θέση του παρόντος νομοσχεδίου. Πριν μπείτε στη θέση του ειρηνοδίκη όλοι σας ξέρατε την δικαστηριακή ύλη, τις αρμοδιότητες και μέχρι που φτάνουν και ότι υπάρχει καθεστώς αρχαιότητας και βαθμού. Άλλο το ποινικό δίκαιο, ποινική δικονομία του 1997 άλλο το ποινικό δίκαιο, ευρωπαϊκό ποινικό και ποινική δικονομία του 2024. Αν θέλετε τόσο πολύ να γίνετε δικαστές γενικής επετηρίδας, προσέλθετε στους επικείμενους διαγωνισμούς ΕΣΔΙ χωρίς μοριοδότηση. Η πλήρωση 1000 θέσεων σε συνδυασμό με την μετέπειτα διεκδίκηση θέσης πρωτοδίκη γενικής επετηρίδας αποτελεί σοβαρό πλήγμα στους νέους νομικούς, πλέον ο κλάδος γίνεται εν μέρει αποκλειστικός καθώς οι προκηρύξεις του διαγωνισμού θα αφορούν θέσεις οι οποίες θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και πάλι δεν φαίνεται να καταλαβαίνετε και το ουσιώδες της υπόθεσης, παρά μόνο κατηγορείτε με το ήθος.. που σας διακατέχει. Με την εν λόγω λογική όλοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ΕΣΔΙ θα δηλώνουν θέση ειρηνοδίκη και στο μέλλον εφόσον θα έχουν εισαχθεί θα μπορούν να μεταπηδούν στη γενική επετηρίδα. Ποιο το νόημα του διαγωνισμού; Ποιος θα τρέχει στο τριμελές να εκδικάζει τις εφέσεις.

  • 8 Απριλίου 2024, 12:25 | ΓΜ

    Πρώην Ειρηνοδίκες:
    Ίδια δουλειά (υποχρεώσεις) με τους Πρωτοδίκες αλλά λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με αυτούς.
    Η αδικία μέσα στα ίδια τα σπλάχνα της Δικαιοσύνης.

  • 8 Απριλίου 2024, 11:42 | Πρωτοδίκης 12+ ετων

    Θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την αντιστοιχιση των Πρωτοδικών με πάνω από 12 έτη υπηρεσιας

  • 8 Απριλίου 2024, 10:37 | Κ.Α. ειρηνοδικης

    Η παράλληλη επετηρίδα μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον έχουμε διακριτά καθήκοντα πρωτοδίκες και πρώην ειρηνοδικες. Θα ήταν ορθότερο να γίνει καθετοποιηση της ύλης και να προβλέπεται δυνατότητα εξέλιξης στους πρώην ειρηνοδικες που παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα μέχρι τον β’ βαθμό.

  • 8 Απριλίου 2024, 10:41 | Ειρηνοδικης aka παιδί για όλες τις δουλειές

    Και με τη βούλα πλέον οι παρίες των δικαστηρίων. Αφού τόσα χρόνια γεμίζαμε κενά σε συνθέσεις τριμελών για να διευκολύνονται οι πρωτοδίκες, ανεβαίναμε ως εισαγγελευοντες γιατί πεφταν πολύ μακριά τα ειρηνοδικεία, κάναμε προανάκριση και επιβαρυνομασταν με τις έρευνες (αλήθεια, οι πρωτοδίκες και οι εισαγγελείς πού ήταν;) δικασαμε χιλιαδες υπερχρεωμένα σε μικρό χρονικό διάστημα ΧΩΡΙΣ βοήθεια από τους πρωτοδίκες, τώρα «αναβαθμιζομαστε» και μας φορτώνουν την ύλη του πρωτοδικείου. Ακόμα μια φορά δηλαδή να βάλουμε πλάτη στους πρωτοδίκες. Και ως αντιστάθμισμα τι παίρνουμε; Τον τίτλο και ότι θα «έχουμε την ευκαιρία να δικάσουμε σημαντικές υποθέσεις» όπως ακούστηκε. Είμαστε ευγνώμονες

  • 8 Απριλίου 2024, 09:28 | Σκεπτόμενο

    «…η δυνατότητα αυτή παρέχεται ανά τριετία για ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20% των υπηρετούντων πρωτοδικών». Η ποσόστωση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη όπως και το προβλεπόμενο χρονικο διάστημα. Επίσης με τις προβλέψεις αυτές δημιουργούνται δικαστές δυο ταχυτήτων. Οι ειρηνοδίκες με πολλά έτη προϋπηρεσίας οι οποίο δε θα θελήσουν να αιτηθούν την ένταξης τους στη γενική επετηρίδα και οι νεότεροι ειρηνοδίκες και οι πρωτοδίκες οι οποίοι θα απολαύουν δικαιώματα βαθμολογικής ανέλιξης και ίσως και καλύτερες αποδοχές

  • 7 Απριλίου 2024, 22:43 | Α.Μ.

    Τίθενται σαφή ζητήματα αντισυνταγματικότητας όπως η τοποθέτηση και η κατάταξη των ειρηνοδικών μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη στη γενική επετηρίδα να γίνεται με τυπικό νόμο και όχι με γνώμονα την κρίση του ΑΔΣ. Δηλαδή εφόσον οι ειρηνοδίκες πλήρως εξομοιώνονται ως προς τα καθήκοντα πρώτου βαθμού ως πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας δεν δύναται να τοποθετούνται εκ προοιμίου μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη παρόλη την προϋπηρεσία τους ως ειρηνοδίκες και ως πρωτοδίκες χωρίς να υπάρξει και κάποιο άλλο κριτήριο αξιολόγησης για την κατάταξη δεδομένου ότι χρονικά προβλέπεται να εισαχθούν στο απώτερο μέλλον και με συγκεκριμένη ποσόστωση. Ο νομοθέτης δηλαδή επιλέγει ως μοναδικό κριτήριο την εισαγωγή ή μη στην ΕΣΔι, απαξιώνοντας ωστόσο το δικαιοδοτικό έργο των παραπάνω, αν και επιλέγει να τους αναθέσει ύλη ποινικού δικαίου, αναγνωρίζοντας τα εχέγγυα ορθής δικαστικής τους κρίσης? Επίσης δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να μην υπάρχει δυνατότητα ανέλιξης για τους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας εντός αυτής αν και θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα με αυτά των γενικής, δεδομένου ότι θα δικάζουν και υποθέσεις ποινικής δικαιοσύνης. Αυτό εκτός των άλλων υπονομεύει και το ίδιο το κύρος της δικαιοσύνης δεδομένου ότι δημιουργεί δικαστές δεύτερης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση προσκρούει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και στην αρχή της αναλογικότητας.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:28 | Δικαστής?

    Είναι σαφές ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν ότι η πλειοψηφία των Ειρηνοδικών επέλεξε τον κλάδο του Ειρηνοδίκη, τον οποίο και τιμά, όχι για να μην περάσει από την ΕΣΔΙ (εξάλλου δεν είχε επιλογή), ούτε γιατί δεν τα κατάφερε, αλλά για να δικάζει αστικό και όχι ποινικό δίκαιο και να αποφύγει τις συνεχείς μεταθέσεις. Οι Ειρηνοδίκες επέλεξαν να έχουν έναν πιο ήσυχο οικογενειακό βίο, με το αντίτιμο βεβαίως του μικρότερου μισθού.
    Επίσης, οι Ειρηνοδίκες δεν κάθονται και άρα θα μπουν άλλοι χίλιοι δικαστές στον πρώτο βαθμο δικαιοδοσίας. Εργάζονται ήδη με υποθέσεις του αντικειμένου τους. Οι πολίτες και οι δικηγόροι που επισκέπτονται τα Ειρηνοδικεία γνωρίζουν πολύ καλά πόση δουλειά έχουν τα Ειρηνοδικεία, σε τι χρόνους βγαίνουν οι αποφάσεις, αλλά και την ποιότητα των αποφάσεων αυτών..
    Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα όταν εξαναγκάζονται άνθρωποι – ΔΙΚΑΣΤΕΣ – από μια Πολιτεία να εξασκούν το λειτούργημά τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες κι έχουν στηρίξει το μέλλον τους, μετά από πολλές σπουδές και αγώνα, σε συγκεκριμένες επιλογές; Άνθρωποι που θα υποβαθμιστούν με το καρότο της μισθολογικής αναβάθμισης που ουδέποτε διάλεξαν και ζήτησαν.. Είναι αυτό δημοκρατικό και συνταγματικά ανεκτό; Όχι μόνο θα έχουν άλλο αντικείμενο πλεόν, για το οποίο κρίνονται de facto επαρκείς, με σεμιναρια, αλλά δε θα αναγνωρίζονται και τα χρόνια υπηρεσίας τους; Πόση υποτίμηση και υποβάθμιση προς το δικαστικό σώμα; Η οι ειρηνοδίκες δεν είναι δικαστές; Αραγε μας ενδιαφέρει καθόλου η ποιότητα της δικαιοσύνης και οι πολίτες ή μόνον η ταχύτητα; Το να βάλουμε τους Ειρηνοδίκες να δουλεύουν σε ένα αντικείμενο που ουδέποτε διάλεξαν και μάλιστα χωρίς δικαίωμα υπηρεσιακής εξέλιξης θεωρούμε ότι θα αναβαθμίσει τη δικαιοσύνη; Αν μας ενδιαφέρει μόνο η ταχύτητα ας φέρουμε το ΑΙ να δικάζει μια ώρα αρχίτερα. Ο πολίτης είχε την αμεσότητα και την ταχύτητα στις υποθέσεις χαμηλής υλικής αρμοδιότητας και με αυτό το νομοσχέδιο θα την πληρώσει πάλι ο πολίτης που θα στερηθεί την ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών αυτών. Εφόσον εξομοιώνεται λοιπόν ο πρωτος βαθμός επιβάλλεται ως ύστατη έκφραση κοινής λογικής να εξομοιωθεί σε όλα τα επίπεδα. Μισθολογική και υπηρεσιακή εξέλιξη, έστω σε μια ειδική επετηρίδα, αλλά ως τον ανώτατο βαθμό, εφόσον αποδείξουν ότι είναι ικανοί. Διαφορετικά να αξιολογηθούν ΟΛΟΙ οι δικαστές σε ΟΛΟΥΣ τους βαθμούς. Να υπενθυμίσω πως οι σημερινοί Αρεοπαγίτες δεν έχουν περάσει από την ΕΣΔΙ και ουδέποτε αμφισβητήθηκε η επάρκειά τους. Τέλος, μία άλλη λύση θα ήταν εκ περιτροπής όλοι οι ειρηνοδίκες που θέλουν να περάσουν από την ΕΣΔΙ και στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας ΟΛΑ τα χρόνια υπηρεσίας τους, να τοποθετηθούν στη ΝΕΑ ΕΝΙΑΙΑ επετηρίδα στη θέση που τους αντιστοιχεί, χωρίς να μειώνονται οι θέσεις των υφιστάμενων πρωτοδικών και προέδρων πρωτοδικών.

  • 7 Απριλίου 2024, 19:09 | Δημήτρης Στασινούλας

    Όταν τέθηκε αρχικά το θέμα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού, υποστηρίχθηκε από αρκετούς ότι οι Ειρηνοδίκες θα έπρεπε να τοποθετηθούν κάτω από τον τελευταίο Πάρεδρο Πρωτοδικών στην νέα επετηρίδα, μετά κυρίως και την από 22.01.2024 Γνωμοδότηση της καθηγήτριας συνταγματικού δικαίου του Α.Π.Θ. Λίνας Παπαδοπούλου, που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο, έγινε κατανοητό ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να τεθεί ένας ισόβιος Δικαστής (Ειρηνοδίκης) κάτω από έναν μη ισόβιο Δικαστή (Πάρεδρο Πρωτοδίκη). Ωστόσο το Υπουργείο φαίνεται με το εν λόγω άρθρο 8 παρ. 2 να κατέληξε στη λύση ότι είναι καλύτερο ένας Ειρηνοδίκης να τεθεί στη γενική επετηρίδα δια της πλαγίας οδού όχι απλά ιεραρχικά κάτω από έναν Πάρεδρο Πρωτοδίκη, αλλά κάτω και από έναν νυν μαθητή Λυκείου! Ειδικότερα αναφέρει το ανωτέρω άρθρο ότι ένας Ειρηνοδίκης που επιθυμεί να ενταχθεί στη γενική επετηρίδα, εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις, μπορεί αρχικά να κάνει αίτηση αφού παρέλθουν περίπου τρία (3) έτη από την ισχύ του νόμου (περίπου σε αυτό τον χρόνο θα έχει στη διάθεσή του 2 εκθέσεις επιθεώρησης), αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο δεν περιλαμβάνεται στο προβλεπόμενο περιοριστικό 20%, θα είναι υποχρεωμένος να περιμένει άλλα τρία (3) έτη για να υποβάλει νέα αίτηση ένταξης στη γενική επετηρίδα και στην περίπτωση που πάλι δεν θα συμπεριληφθεί στο προβλεπόμενο 20%, θα περιμένει εκ νέου άλλα τρία (3) έτη κ.ο.κ. Μετά από εννέα (9) έτη, ίσως και παραπάνω αναλόγως το ρυθμό απορρόφησης, βέβαια, εφόσον ενταχθεί στη γενική επετηρίδα, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων η εμπειρία του και οι γνώσεις του ως Ειρηνοδίκης (με 2, 5, ή 10 έτη προϋπηρεσίας), καθώς και η εμπειρία του ως Πρωτοδίκης (παράλληλης επετηρίδας) προϋπηρεσίας εννέα τουλάχιστον (9) ετών και θα τοποθετηθεί με τα ίδια ακριβώς καθήκοντα κάτω από τον τότε τελευταίο Πρωτοδίκη, δηλαδή λίγο πολύ έναν σημερινό μαθητή Λυκείου ή έναν νυν πρωτοετή φοιτητή νομικής, που θα μετέχει επιτυχώς σε 7-8 χρόνια στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Σχολής Δικαστών. Θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο ένας νυν Ειρηνοδίκης, έστω και με 2 χρόνια μέχρι σήμερα προϋπηρεσίας ως Ειρηνοδίκης, να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Η απάντηση είναι απλή, διότι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι υποχρεωμένος προς τούτο, καθώς, αν παραμείνει στην παράλληλη επετηρίδα, το νομοσχέδιο πρακτικά του στερεί τη δυνατότητα μετάθεσης από τον τόπο που θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο 2024, είτε βρίσκεται σε κάποιο νησί μακριά από τον τόπο συμφερόντων του, είτε βρίσκεται στον τόπο συμφερόντων του και αλλάξει η οικογενειακή του κατάσταση κι επιθυμεί να βρεθεί σε διαφορετική Εφετειακή περιφέρεια, καθόσον οι θέσεις της παράλληλης επετηρίδας προβλέπεται ότι θα καταργούνται μετά από κάθε αφυπηρέτηση Ειρηνοδίκη-Πρωτοδίκη παράλληλης επετηρίδας (βλ. ερώτημα 14 παρ.7 κατ’ άρθρο ανάλυση, του αρχείου Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης), οι δε μεταθέσεις γενικά προβλέπεται να διενεργούνται με βάση την αρχαιότητα, όπου όμως ο τελευταίος Πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας θα θεωρείται, με βάση το νομοσχέδιο αυτό και με δεδομένο ότι κάθε κενή λόγω αφυπηρέτησης θέση θα θεωρείται θέση γενικής επετηρίδας, αρχαιότερος από τον Πρωτοδίκη παράλληλης επετηρίδας, έστω και αν πρώτος έχει 1 χρόνο προϋπηρεσίας και ο δεύτερος 24 χρόνια προϋπηρεσίας (άρθρο 7 παρ. 4 νομοσχεδίου)! Συνεπώς κάποιος που θα θελήσει να μετατεθεί π.χ. στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε 2, 3, ή και 5+ χρόνια προϋπηρεσίας ως Πρωτοδίκης στην γενική επετηρίδα για να ελπίζει ότι θα ευοδωθεί το αίτημά του.

  • 7 Απριλίου 2024, 19:08 | Διονυσία Χαριζάνη

    Η προτεινόμενη ρύθμιση πέραν της προφανούς αντισυνταγματικότητάς της και της αντίθεσής της σε κάθε αρχή του εργατικού δικαίου, είναι και άκρως ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ. Εφόσον ανατίθενται καθήκοντα πρωτοδίκη στους πρώην ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας, αυτοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα προαγωγής στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Με την προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργούνται δικαστές δύο ταχυτήτων και φυσικά οι πρώην ειρηνοδίκες αποστερούνται του εργασιακού κινήτρου. Το γεγονός αυτό το είχε επισημάνει και η Παγκόσμια Τράπεζα στο σχετικό πόρισμά της αλλά δεν φαίνεται να λήφθηκε υπ’ όψιν από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.

  • 7 Απριλίου 2024, 17:48 | ΚΠ

    Δεν προκύπτει από το άρθρο αυτό εάν ο πρωτοδίκης της ειδικής πλέον επετηρίδας θα γίνεται πρόεδρος πρωτοδικών με τη συμπλήρωση 12 ετών υπηρεσίας.

  • 7 Απριλίου 2024, 17:01 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 6 Απριλίου 2024, 14:06 | Α.Κ.
    Οι ειρηνοδίκες έδωσαν εξετάσεις (ο δικός μου διαγωνισμός έγινε το 1997) ίδιου βαθμού δυσκολίας με αυτόν της σχολής. ΤΟΤΕ, Δεκάδες επιτυχόντες ειρηνοδίκες έδωσαν και στο διαγωνισμό της σχολής και πέρασαν και σ’αυτό τον διαγωνισμό. Έχω ασκήσει καθήκοντα εισαγγελέα έδρας επί ένα χρόνο συν τα δεκάδες ΤΡΙΜΕΛΗ συν τις δεκάδες έρευνες, ΕΧΕΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΟΜΠΛΕΞ οι πρωτοδίκες που ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ Σ’ΕΣΑΣ. Τις φυλακές τις γέμισαν ΔΙΚΑΣΤΕΣ (Τόνια Ηλία, Καλούσης, Μπαρμπούλια κλπ.) και ΟΧΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ. Θεωρούμαι ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ λεκιασμένο με σωρεία παραδικαστικών κυκλωμάτων ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ, το κάνει δε το σύστημα για να μας εκδικηθεί, καθόσον τη δικαιοσύνη την ξευτέλισαν μπαίνοντας φυλακή οι δικαστές καριέρας. Nα τους χαίρεστε οι πρωτοδίκες της σχολής τους «συναδέλφους σας» με μεταπτυχιακά στις Φυλακές. Παρακαλώ το σχόλιο να περάσει, γιατί δεν γίνονται να κρύβονται τα εκρηκτικά και πολύ σοβαρά προβλήματα ένταξης σε ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ Ως ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΜΑΣ.
    Ηλίας Παπαδόπουλος
    προϊστάμενος ειρηνοδικείου Βασιλικών Ν.Θεσ/νίκης

  • 7 Απριλίου 2024, 15:13 | Αγγελιοφόρος

    Θα μπορούσε να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη, για τους εντασσόμενους στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, πρώην ειρηνοδίκες, να ληφθούν υπόψιν τα έτη υπηρεσίας αυτών ως πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας. Το επιχείρημα της άποψης αυτής εκκινεί από τη λογική του ότι, εφόσον οι ειρηνοδίκες μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης θα ασκούν στην ουσία ίδια σχεδόν καθήκοντα με αυτά του πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας (εκδίκαση υποθέσεων μονομελούς πλημμελειοδικείου και του συνόλου των αστικών υποθέσεων, καθώς και συμμετοχή σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων), έχοντας κριθεί, κατόπιν αίτησης τους κατάλληλοι με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να ενταχθούν τελικώς στην γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, δίκαιον είναι, κατά τον χρόνο ένταξης τους στην επετηρίδα αυτή, να τους αναγνωριστεί ο χρόνος (έτη) υπηρεσίας που θα έχουν υπηρετήσει, ως πρωτοδίκες μεν της ειδικής επετηρίδας, ασκώντας ωστόσο πλήρως τα καθήκοντα του πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας.
    Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή και εφόσον γίνει δεκτή η σχετική ρύθμιση, ο πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας, κάνοντας αίτηση να ενταχθεί στην γενική επετηρίδα των πρωτοδικών ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα προαγωγής στους επόμενους βαθμούς της ιεραρχίας, θα μπορεί να τοποθετείται με βάση τη σειρά που κατείχε στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης και αφού ληφθούν υπόψιν τα έτη υπηρεσίας αυτού ως πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας, μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας.
    Παράδειγμα: Ο Α πρώην ειρηνοδίκης (με 5 έτη υπηρεσίας ως ειρηνοδίκης), εντάσσεται στις 16.09.2024 στην ειδική επετηρίδα των πρωτοδικών. Έχοντας ολοκληρώσει τα επιμορφωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, εκδικάζει από τις 16.09.2024 το σύνολο των αστικών υποθέσεων, μονομελούς και πολυμελούς πρωτοδικείου, εκδικάζει υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και συμμετέχει στα τριμελή πλημμελειοδικεία. Έχοντας συμπληρώσει τρία έτη υπηρεσίας στην ειδική επετηρίδα των πρωτοδικών, έχοντας δύο (2) τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετεί, ο πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας, υποβάλλει αίτηση ένταξης στην γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, η οποία γίνεται δεκτή έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο εντασσόμενος στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας, στην περίπτωση αυτή θα τοποθετηθεί μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας που έχει συμπληρώσει τρία έτη υπηρεσίας και πριν από τον πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας που έχει συμπληρώσει 2 έτη υπηρεσίας.
    Με τη ρύθμιση αυτή, για την ένταξη του στην γενική επετηρίδα, δεν λαμβάνονται υπόψιν τα έτη υπηρεσίας του πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας, ως ειρηνοδίκη, δοθέντος ότι κατά τον χρόνο που υπηρετούσε ως ειρηνοδίκης, ασκούσε ουσιωδώς διαφορετικά καθήκοντα από αυτά που ασκεί ο πρωτοδίκης, λαμβάνονται ωστόσο υπόψιν τα έτη υπηρεσίας του πρώην ειρηνοδίκη και ήδη πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας, από τον χρόνο ένταξης του σε αυτήν (ειδική επετηρίδα), λαμβάνεται δηλαδή υπόψιν ο χρόνος (έτη υπηρεσίας) κατά τα οποία ο πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας, θα ασκεί καθήκοντα, όμοια με τον πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας, ως αναφέρεται ανωτέρω.

  • 7 Απριλίου 2024, 03:38 | Νέος Πρωτοδίκης

    Δεν αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις των Ειρηνοδικών και ειδικά στο εν λόγω ζήτημα. Εκπλήσσομαι διότι οι Ειρηνοδίκες 20 και 25 ετών όλα αυτά τα χρόνια ούτως ή άλλως στην ιεραρχία βρίσκονταν κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη. Σε μια σύνθεση τριμελούς πλημμελειοδικείου ένας Ειρηνοδίκης Α’ Τάξης ήταν πάντοτε αριστερός και ένας Πρωτόδικης μόλις ενός έτους δεξιός. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τη δεδομένη στιγμή το θεωρούν «υποτιμητικό» να τοποθετηθούν κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη της Γενικής Επετηρίδας. Κανείς Ειρηνοδίκης δεν θα είχε τη δυνατότητα να προαχθεί σε θέση Πρωτοδίκη, παρά μόνο με την επιτυχή του είσοδο στην ΕΣΔΙ. Από το πουθενά με το εν λόγω σχέδιο αναβαθμίζονται, αυξάνονται οι αποδοχές τους και έχουν την «απαίτηση» να τοποθετηθούν εμβόλιμα στην επετηρίδα των Πρωτοδικών, οι οποίοι «μάτωσαν» για να λάβουν τη θέση που έχουν σήμερα. Δεν γίνεται από τη μια να μιλάμε για ισότητα και δικαιοσύνη και από την άλλη να προτάσσουμε ιδία συμφέροντα. Αγαπητοί Ειρηνοδίκες χαρείτε με την ουσιαστική αναβάθμιση που εν τοις πράγμασι δεν είχατε ποτέ ονειρευτεί ότι θα επέλθει άνευ εξετάσεων και αφήστε τη Γενική Επετηρίδα στη θέση της, σεβόμενοι τον αγώνα που έδωσαν οι Πρωτοδίκες για να τοποθετηθούν σε αυτήν και να βρίσκονται εκεί που είναι σήμερα.

  • 7 Απριλίου 2024, 00:57 | Μαρία Μπακογιάννη ,Ειρηνοδίκης Αθηνών

    ‘’Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ΄ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου.’’

    Αυτό σημαίνει ότι οι δόκιμοι ειρηνοδίκες Δ τάξης εφόσον υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη γενική επετηρίδα σε ένα χρόνο που τελειώνει η παρεδρία θα γίνουν πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας.Οι ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας (Δ/Γ/Β/Α τάξης )σε ένα χρόνο δεν θα έχουν καν δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στη γενική επετηρίδα.Σε 2-3 χρόνια που θα το αποκτήσουν αν γίνει δεκτό θα τοποθετηθούν κάτω από τον δόκιμο ειρηνοδίκη (πλέον πρωτοδίκη) διότι σε αυτά τα 2-3 χρόνια θα έχουν ενταχθεί στην γενική επετ.πρωτοδίκες απόφοιτοι εσδί και πρέπει να μπουν κάτω και από τον τελευταίο πρωτοδίκη εσδι.Με άλλα λόγια στη γενική επετηρίδα ειρηνοδίκης 20 ετίας τοποθετείται κάτω από τον δόκιμο ειρηνοδίκη Δ τάξης .Για ποια μη διατάραξη της επετηρίδας των ειρηνοδικών μιλάτε;

  • 6 Απριλίου 2024, 21:23 | ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι ειρηνοδίκες γινόμαστε δικαστές. Ουάου ! Συγκλονιστικά τα νέα. Βέβαια, τα παραδικαστικά κυκλώματα τα συγκροτούσαν δικαστές (Τόνια Ηλία, Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, Ευάγγελος Καλούσης κλπ.) και όχι ειρηνοδίκες. Μικρές λεπτομέρειες … που κάνουν τη διαφορά. Τώρα πρέπει να μας κάνουν και τα καλάμια δώρο, να μην υστερούμε σε τίποτα μ’αυτούς.

  • 6 Απριλίου 2024, 20:00 | Ελενη Δασκαλοπουλου

    Υπάρχουν Ειρηνοδίκες που έχουν διορισθεί το 2008 και σε τέσσερις μήνες συμπηρώνουν 16 χρόνια υπηρεσίας,πλην όμως κατα τον χρόνο έναρξης ισχύος του νομου
    το πιο πιθανό είναι να μην έχουν προλάβει να προαχθούν σε Ειρηνοδίκες Α. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ειδική ρύθμιση γι’ αυτούς, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στην ίδια κατηγορία με τους Ειρηνοδίκες Β με 12 έτη υπηρεσίας.

  • 6 Απριλίου 2024, 20:22 | ΧΨΓ

    ορθή η διάταξη ως προς την πρόβλεψη για μεταπήδηση στην γενική επετηρίδα δόκιμων ειρηνοδικών, αποφοίτων εσδι

  • 6 Απριλίου 2024, 18:18 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Η ειδική και η γενική επετηρίδα δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθουν σε σύγκρουση στη δικαστηριακή πράξη και καθημερινότητα. Θα πω ένα παράδειγμα: με βάση την αρχαιότητα των δικαστικών λειτουργών ο προϊστάμενος του δικαστηρίου καταρτίζει τα τμήματα των δικαστικών διακοπών. Η επιλογή του τμήματος γίνεται με φθίνουσα σειρά. Πρώτος επιλέγει τμήμα ο αρχαιότερος δικαστής και κατόπιν ο αμέσως επόμενος σε αρχαιότητα κ.λ.π. μέχρι τον τελευταίο. Έστω ότι έχουμε ένα πρώην ειρηνοδίκη Δ΄ τάξης της ειδικής επετηρίδας με τέσσερα χρόνια υπηρεσίας και έναν πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας με τέσσερα χρόνια υπηρεσίας επίσης. Ποιος από τους δύο θεωρείται αρχαιότερος; Ποιος θα κληθεί πρώτος να επιλέξει τμήμα διακοπών; Ποιος από τους δύο θα προηγείται;

  • 6 Απριλίου 2024, 18:46 | Έλενα Μόσχου

    Ποιο το νόημα της αντιστοιχίας των Ειρηνοδικών Α’ με Προέδρους Πρωτοδικών, αφού δεν γίνεται παράλληλα αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Πρωτοδικών σε κάθε Πρωτοδικείο? Επίσης δεν είναι δυνατόν οι Ειρηνοδίκες Α’, με υπηρεσία 20-30 ετών, οι οποίοι υποτίθεται αντιστοιχούν με Προέδρους Πρωτοδικών να μπαίνουν στην γενική επετηρίδα κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη! Δηλ. χαμηλότερα και από τον νεοδιορισθέντα Πρωτοδίκη, που δεν έχει καθόλου προϋπηρεσία!

  • 6 Απριλίου 2024, 18:37 | Κρεπουρη Στελλα

    Ανεξάρτητα με το χρόνο εισαγωγής στη γενική επετηρίδα,δεν είναι συνταγματικά ανεκτό αυτή να είναι πίσω από τον τότε υπηρετούντα πρωτοδικη. Η αιτιολογία της μη επιλογης της εμβόλιμης ένταξης, με αναγνώριση των χρόνων υπηρεσίας είναι η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των νυν υπηρετούντων πρωτοδικων. Ποια δικαιολογημένη εμπιστοσύνη θίγεται σε νομικό που δεν έχει καν εισαχθεί στην εσδι; Η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου είναι το σημείο που θα τεθεί η γραμμή που ο ειρηνοδικης θα ενταχθεί στη γενική επετηρίδα , δηλαδή πίσω από τον τότε τελευταίο υπηρετούντα. Περαιτέρω δε πρέπει να διασφαλισθεί η επετηρίδα των ειρηνοδικων καθώς δόκιμος ειρηνοδικης δε γίνεται να ενταχθεί πάνω από ειρηνοδικη υπηρετούντα.

  • 6 Απριλίου 2024, 18:08 | ΧΨΓ

    Ορθή η πρόβλεψη περί μεταπήδησης στην γενική επετηρίδα των δόκιμων ειρηνοδικών που επέτυχαν στον διαγωνισμό της ΕΣΔΙ (κατεύθυνση Ειρηνοδικών) μετά από σχετική κρίση του ΑΔΣ, καθώς έχουν διδαχθεί όλους τους κλάδους δικαίου πέραν της αρμοδιότητας τους(εμπορικό, ποινικό και ποινική δικονομία, ευρωπαϊκό) και έχουν συγγράψει σχετικές αποφάσεις τόσο κατά την διάρκεια της φοίτησης στην Σχολή όσο και στην πρακτική στα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης. η διάταξη ως προς το τελευταίο εδάφιο πρέπει να μείνει ως έχει.

  • 6 Απριλίου 2024, 15:12 | ΣΟΦ.ΣΑΒ.

    Πως γινεται ένας πρώην ειρηνοδικης να ειναινσε θέση να δικάσει όλη την ύλη του Πρωτοδικειου,αλλά να μην είναι σε θέση νανπροαχθει έστω και στην θέση του Προέδρου Πρωτοδικων?Ίδια εργασία,ίδιες απαιτήσεις,αλλά όχι ίσα δικαιώματα?Η φοιτηση των Πρωτοδικων στην ΕΣΔΙ,μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για την παραβίαση της αρχής της ισότητας?

  • 6 Απριλίου 2024, 14:06 | Α.Κ.

    Οι ειρηνοδίκες δεν θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μεταπηδούν από την ειδική επετηρίδα στην γενική σε καμία περίπτωση από τη στιγμή που ήδη έχουν επιλέξει την εν λόγω ιδιότητα ειρηνοδίκη (πλέον πρωτόδικη ειδικής επετηρίδας). Δεν γίνεται να καλύπτουν θέσεις της γενικής επετηρίδας από τη στιγμή που για τους μισούς και άνω (μην ξεχνάμε τους ειρηνοδίκες που έχουν εισαχθεί μέσω κλήρωσης) έχει ήδη κριθεί βάσει διαγωνισμου ΕΣΔΙ ότι δεν ήταν επαρκείς για την εισαγωγή τους ως δικαστές γενικής επετηρίδας. Οι εν λόγω ειρηνοδίκες έχουν διδαχθεί άλλου τύπου νομικού περιεχομένου, δεν έχουν νομικές γνώσεις ποινικής διαδικασίας (βλ. Ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία), δεν γίνεται να διδαχθούν με απλά σεμινάρια και φυσικά δεν γίνεται να απορροφηθούν θέσεις δικαστών γενικής επετηρίδας από της ειδικής χωρίς και οι ίδιοι να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ΕΣΔΙ όπως όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. Η εν λόγω διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί ή καταργηθεί καθώς προσκρούει σε κανόνες δικαίου και μάλιστα με αυτό το τρόπο δημιουργεί εσωτερική αναστάτωση μεταξύ των δικαστών και ειρηνοδίκων. Εκτός αυτού, με την απλή λογική η ετήσιες θέσεις δικαστών μειώνονται με αυτό το τρόπο στους μελλοντικούς διαγωνισμούς ΕΣΔΙ ενώ χάνεται το νόημα της ένταξης από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να ενταχθεί ως ειρηνοδίκης και στο μέλλον να γίνει δικαστής γενικής επετηρίδας. Κατάργηση της διάταξης και άμεσα.

  • 6 Απριλίου 2024, 14:13 | Τ.Π.

    Επειδή είναι προφανές ότι η αντιστοίχιση που περιγράφεται στην παράγραφο 1 , αναιρείται με τα οριζόμενα περί τοποθέτησης της παραγράφου 2 , θα πρέπει να προστεθεί χωρίο στην παράγραφο 2 συμπληρωματικά και να διαμορφωθεί ως εξής:»…τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη όπως ανωτέρω η αντιστοίχισή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς της γενικής επετηρίδας ορίζεται..» Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν οξύμωρες καταστάσεις όπου εν ενέργεια δικαστές 20 και 25 ετών θα έπονται στην επετηρίδα δικαστών που μόλις διορίστηκαν… αυτό δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίου!

  • 5 Απριλίου 2024, 21:40 | Νίκη

    Δηλαδή, μολονότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφαίνεται αιτιολογημένα πως ένας πρώην Ειρηνοδίκης έχει την επιστημονική κατάρτιση, το ήθος κ.λπ. να ασκήσει τα καθήκοντα ενός Πρωτοδίκη και επομένως να προαχθεί σε δεύτερο χρόνο σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, Εφέτη και ούτω καθεξής, το νομοσχέδιο κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου τοποθετεί αυτόν (πρώην Ειρηνοδίκη) στον πάτο της γενικής επετηρίδας, μόλις πάνω από τους μη ισόβιους δικαστές (παρέδρους).

  • 5 Απριλίου 2024, 20:21 | Ειρηνοδίκης

    Τελικά σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας ή η θέση των υφιστάμενων ειρηνοδικων προς εξυπηρέτηση των πρωτοδικών και του πρωτοδικείου εν γένει; Διότι το να αναλαμβάνουμε την υλική αρμοδιότητα του μονομελούς πρωτοδικείου μαζί με ποινικά αρμοδιότητας του μονομελούς χωρίς δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης, πέραν της επιλογής της αίτησης προς ένταξη στη γενική επετηρίδα με τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου κ σε απώτερο χρονικό σημείο τέτοιο που ο ειρηνοδίκης γ τάξης και πάνω κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια υπηρεσίας και όλα αυτά για να τοποθετηθεί στον πάτο της επετηρίδας, δεν μπορεί να εκληφθεί ως ενοποίηση αλλά ως διάκριση των δικαστών εντός του ίδιου βαθμού δικαιοδοσίας και μάλιστα χωρίς νόμιμο έρεισμα

  • 5 Απριλίου 2024, 19:09 | Δίκαιος

    Από τη στιγμή που θα γίνει ενοποίηση και οι ειρηνοδίκες θα έχουν τα ίδια καθήκοντα με τους νυν πρωτοδικεσ θα πρέπει να αναγνωριστούν τα έτη προϋπηρεσίας τους και να εισέλθουν στη γενική επετηρίδα όλοι ανεξαιρέτως με δυνατότητα προαγωγών έως το βαθμό του αρεοπαγίτη καθώς και με μισθολογική εξομοίωση. Οτιδήποτε άλλο είναι αντισυνταγματικό.

  • 5 Απριλίου 2024, 14:24 | ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΣ

    Ανά τριετία, όσοι θέλουν χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα αρχαΐσει η εκπαίδευσή, πότε θα ολοκληρωθεί, σε πόσο χρόνο θα γίνουν οι αξιολογήσεις, και πότε θα ξεκινήσουν να γίνονται αιτήσεις αν και εφόσον υπάρχουν ανάγκες και αν φυσικά υπάρχουν πρόθυμοι και σε ηλικία κατάλληλη ώστε να τους συμφέρει εργασιακά να βρεθούν στην γενική επετηρίδα. Θεωρώ ότι κανένας γύρω στα 40ντα αξιο9λογος με προϋπηρεσία δεν έχει συμφέρον να βρεθεί στην γενική επετηρίδα.

  • 5 Απριλίου 2024, 12:27 | Α.Π.

    «Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης».
    Αυτό σημαίνει ότι ο Χ ειρηνοδίκης που κρίθηκε ότι μπορεί να ενταχθεί στη γενική επετηρίδα, μετά από απόφαση του αρμόδιου ΑΔΣ, θα τοποθετηθεί ανεξαρτήτως των χρόνων υπηρεσίας του μετά τον τελευταίο πρωτοδίκη του ενός έτους; Κάτι τέτοιο θα ήταν πλήρως απαξιωτικό, αφής στιγμής κρίθηκε ότι έχει τα σχετικά προσόντα. Ή σημαίνει ότι εντάσσεται κάτω από τον πρωτοδίκη με βάση την αντιστοίχιση της παραγράφου 1; Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί.

  • 5 Απριλίου 2024, 12:02 | Απορημένος

    Οι Ειρηνοδικες δηλαδή είναι επαρκείς ώστε με μια «επιμόρφωση» να κάνουν τη δουλειά των πρωτοδικων, αλλά ανεπαρκείς ώστε να εξελιχθούν όπως αυτοί; Ολόκληρο το ποινικό μαθαίνεται δηλαδή με μια επιμόρφωση, αλλά η κρίση σε 2ο βαθμό όχι;

  • 5 Απριλίου 2024, 10:59 | Ειρηνοδίκης

    Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους Ειρηνοδίκες Β’ τάξης (πρόκειται για 18 δικαστές), οι οποίοι, ωστόσο, τον Ιούλιο συμπληρώνουν 16 χρόνια υπηρεσίας και εισέρχονται στον 17ο, προκειμένου άμεσα να προαχθούν σε Ειρηνοδίκες Α’ τάξης, ώστε να ισχύει και για αυτούς η αντιστοιχία με τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Διαφορετική αντιμετώπιση θα ήταν απολύτως άδικη για τους εν λόγω Δικαστές.

  • 5 Απριλίου 2024, 09:15 | Μπερδεμένος

    «Οι εντασσόμενοι στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης».
    Μήπως ο νόμος εννοεί «μετά τον τελευταίο πρόεδρο πρωτοδικών ή πρωτοδίκη, της αντιστοίχησης α’ έως δ’ της παρ.1»;
    Δηλαδή ο ειρηνοδικης Α’ τάξης, κατώ από τον τελευταίο Πρόεδρο Πρωτοδικών , ο ειρηνοδίκης Β’ τάξης κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη 7 ετών κτλ;
    Ή απλώς ο πρώην Ειρηνοδίκης Α’ τάξης θα μπαίνει κάτω από τον νεοδιορισθεντα εκείνης της χρονιάς Πρωτοδίκη;

  • 5 Απριλίου 2024, 09:07 | ΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΙΚΑΣ

    Στο άρθρο 46 ‘’έναρξη ισχύος’’ (2. α) Με την επιφύλαξη των περ. γ) και δ), η ισχύς του Μέρους Α’ αρχίζει από τη 16η.9.2024 και ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής από την 1η.1.2026)
    Ποιες είναι οι περιπτώσεις των περ.γ) και δ);