ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ Άρθρο 7 Κατάργηση βαθμών ιεραρχίας ειρηνοδικών – Ειδική επετηρίδα – Καθήκοντα – Επιμόρφωση

1. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εντάσσονται σε ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η οποία ισχύει παράλληλα με την ισχύουσα γενική επετηρίδα των λοιπών δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.
2. Με την επιφύλαξη της παρ. 4, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν έως την κατάργηση των ειρηνοδικείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της καθ’ ύλη αρμοδιότητας αυτών.
3. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ειρηνοδίκες παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας.
4. Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός του να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:24 | K.K.

    Δυστυχώς πρόκειται για κατ’ επίφαση ενοποίηση. Ελπίζω και εύχομαι, έστω και την τελευταία στιγμή, να γίνουν δεκτές οι παρεμβάσεις-προτάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης με τις οποίες συντάσσομαι.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:17 | Δημήτρης Δημητριάδης

    Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης για τους ειρηνοδικες όπως γίνεται κ σε όλους τους δημόσιους κ ιδιωτικούς υπαλλήλους

  • 16 Απριλίου 2024, 11:39 | ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

    Από το παρόν Σ/Ν όσο και από αυτό που διέρρευσε πριν από μερικούς μήνες έχει καταστεί σαφής η βούληση του νομοθέτη να δημιουργήσει ένα ενιαίο Σώμα Δικαστών, όπου ο καθένας μας θα δύναται να δικάζει οποιαδήποτε ποινικής ή αστικής φύσεως υπόθεση. Η επιλογή αυτή υποκινείται από την αγωνία του νομοθέτη να βελτιώσει την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης (μείωση των ημερών έκδοσης πρωτόδικης απόφασης σε 440), αγνοώντας όμως όλες τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πχ. Κύπρος, όπου υπάρχουν διαφορετικοί δικαστικοί σχηματισμοί –Οικογενειακό Δικαστήριο, Μισθώσεων, Εργατικών κτλ), όπου έχει αποδειχθεί ότι η ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων εκτός από άλλους παράγοντες (πχ. υλικοτεχνικές υποδομές που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα άμεσης εκδίκασης των υποθέσεων γιατί υπάρχουν αίθουσες για να εκδικάζονται οι υποθέσεις) οφείλεται στην εξειδίκευση των εφαρμοστών του δικαίου, δηλαδή την τακτική και πάγια ενασχόλησή με ίδιες ή συναφείς υποθέσεις.
    Στην προκειμένη περίπτωση, η Πολιτεία ανάμεσα σε πολλές άλλες επιλογές (πχ. καθετοποίηση ύλης πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων όπου οι εφαρμοστές θα αποκτούσαν πολύ ταχύτερα και εξειδίκευση άρα οι χρόνοι θα μειώνονταν έτι περαιτέρω), προβαίνει σε μια σαφή επιλογή, αυτήν της πλήρους ενοποίησης. Αφ’ ης στιγμής όμως επιλέγει κατά τον ανωτέρω τρόπο, θα πρέπει να το πράξει ακολουθώντας κανόνες που εξάγονται από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και στις δικαστικές αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων. Σε εφαρμογή των ανωτέρω, καταρχάς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους πρώην Ειρηνοδίκες να εισέλθουν στην γενική επετηρίδα αμέσως, δηλαδή με μια αθρόα μετακίνηση, καθότι κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στην ερμηνευτική διάταξη του άρθρ. 88 Συντάγματος (βλ. ενδεικτικά σελ. 4-7 της από 26-2-2024 Γνωμοδότηση του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Αλιβιζάτου). Περαιτέρω, δεν μπορεί να επιβάλλει μια τέτοια υποχρέωση ούτε εμμέσως, δηλαδή δημιουργώντας στην ειδική επετηρίδα άνισες και άδικες υπηρεσιακές συνθήκες, στοιχείο το οποίο προκύπτει εναργώς από τις υπάρχουσες διατάξεις του νομοσχεδίου, διότι κατά τον τρόπο αυτόν παραβιάζεται εκ πλαγίου η ως άνω διάταξη.
    Ειδικότερα, το Ν/Σ ως κατατέθηκε, αλλάζει άρδην την υπηρεσιακή κατάσταση των πρώην Ειρηνοδικών, υποχρεώνοντάς τους πλέον να δικάζουν όλες τις υποθέσεις (και το μεγαλύτερο μέρος των ποινικών μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που αυξάνει κατακόρυφα την αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου), όπως ακριβώς και οι νυν Πρωτοδίκες διατηρώντας τους όμως σε μια παράλληλη ειδική επετηρίδα με διαφορετικές προβλέψεις ως προς την εξέλιξη από τη γενική επετηρίδα. Με την προτεινόμενη αύξηση της ήδη υπάρχουσας καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικών και την προτεινόμενη μεταφορά καθ’ ύλην αντικειμένων τα οποία μέχρι πρότινος, δεν αποτελούσαν ύλη του Ειρηνοδικείου, το νομοσχέδιο δημιουργεί τη συνθήκη κατά την οποία όλοι οι πρώην Ειρηνοδίκες δικάζουν όλο του αντικειμένου του Πρωτοδικείου, χωρίς αντίστοιχη βαθμολογική εξομοίωση και χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας τους κατά τους συναδέλφους τους Πρωτοδίκες. Αυτή η πρόβλεψη όμως δεν είναι σύμφωνη με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρ. 88 Σ (βλ. από 26-2-2024 Γνωμοδότηση του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Αλιβιζάτου), καθότι για να είναι μια τέτοια πρόβλεψη συνταγματική θα πρέπει να τους αναθέτει σαφώς διακριτά καθήκοντα, διαφορετικά προβαίνει σε μια έμμεση και αθρόα ενοποίηση που όπως ελέχθη ανωτέρω είναι αντισυνταγματική.
    Επιπροσθέτως, η προτεινόμενη αυτόματη μεταφορά των οργανικών θέσεων της ειδικής επετηρίδας στη γενική επετηρίδα με την συνταξιοδότηση και αφυπηρέτηση εκάστου εκ των πρώην Ειρηνοδικών, δημιουργεί συνθήκες πραγματικής αδυναμίας μετάθεσης εκείνων των Δικαστών που υπηρετούν σε απομακρυσμένα σε σχέση με το κέντρο των βιοτικών τους συμφερόντων, μέρη, με άμεσο αποτέλεσμα να εξωθούνται όλοι οι πρώην Ειρηνοδίκες εν τοις πράγμασι στην ένταξη στην γενική επετηρίδα χωρίς ουσιαστικά δικαίωμα επιλογής, προκειμένου να μπορούν να μετατεθούν. Το παραπάνω, άλλωστε, ήτοι η σταδιακή κατάργηση της ειδικής επετηρίδας, αποτελεί και τη σαφή στοχοθέτηση του Υπουργείου, όπως έχει δημοσίως αναπτυχθεί πολλάκις κατά την παρουσίαση του επίμαχου νομοσχεδίου σε διάφορους φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αγνοώντας κατάφωρα τον οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό που έχει λάβει χώρα από 960 δικαστικούς λειτουργούς. Μια τέτοια έμμεση αθρόα μετακίνηση, ωστόσο, όπως προειπώθηκε, παραβιάζει εκ πλαγίου την ερμηνευτική διάταξη του άρθρ. 88 Συντάγματος (βλ. ενδεικτικά σελ. 4-7 της από 26-2-2024 Γνωμοδότηση του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Αλιβιζάτου).
    Περαιτέρω, με το παρόν επιδιώκουμε να θυμίσουμε στην Πολιτεία ότι επιλέξαμε πολύ συνειδητά να εισαχθούμε στον κλάδο των Ειρηνοδικών εξαιτίας ακριβώς των διακριτών καθηκόντων (ενασχόληση μόνο με αστικές υποθέσεις) και με πλήρη επίγνωση των διαφορετικών συνθηκών που ίσχυαν στον κλάδο αυτό, καθότι στην προσωπική μας στάθμιση σημασία έχουν και άλλες παράμετροι, αποδεχόμενοι πλήρως ότι «οι διατάξεις της κοινής νομοθεσίας μας επιφύλασσαν ιδιαίτερο νομικό καθεστώς σε σχέση με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, το οποίο αποδεχτήκαμε με την είσοδό μας στο δικαστικό Σώμα», όπως επί λέξει εξάλλου αναφέρει η ΣτΕ 2425/2018.
    Η μόνη επιλογή επομένως για τον νομοθέτη η οποία μπορεί να γεφυρώσει την επιθυμία του για βελτίωση των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης και τις συνταγματικές επιταγές είναι η ανάθεση διακριτών καθηκόντων στους δικαστές της παράλληλης ειδικής επετηρίδας (βλ. σελ 16 σημείωση 2 στην γνωμοδότηση Αλιβιζάτου «… η νομική θέση των εγγεγραμμένων σε αυτήν δεν θα μεταβληθεί ούτε από πλευράς καθηκόντων, μεταθέσεων, προαγωγών «, τοποθέτηση του Δ. Σιγουράκου στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας).
    Για τους ανωτέρω λόγους, βασικό αίτημα της παρούσας Ολομέλειας είναι η τροποποίηση του άρθρου 7 ως εξής:

    «1. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εντάσσονται σε ειδική επετηρίδα κατά τη σειρά αρχαιότητας που είχαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η οποία ισχύει παράλληλα με την ισχύουσα γενική επετηρίδα των λοιπών δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων.
    2. Με την επιφύλαξη της παρ. 4, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν έως την κατάργηση των ειρηνοδικείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της καθ’ ύλη αρμοδιότητας αυτών.
    3. Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ειρηνοδίκες δύνανται να παρακολουθούν προγράμματα επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας.
    4. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων. Στις ανωτέρω πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας».

    Περαιτέρω, η Ολομέλεια τάσσεται ομόφωνα υπέρ:
    1) Της τροποποίησης του άρθρ. 8 παρ. 2 του Ν/Σ με τους όρους που ήδη έχουν εισφερθεί στο δημόσιο διάλογο με σκοπό την ουσιαστική υπηρεσιακή αναγνώριση της δικαστικής εμπειρίας εκάστου εκ των Ειρηνοδικών που θα επιλέξουν να ενταχθούν με αίτησή τους στην γενική επετηρίδα.
    2) Της ρητής πρόβλεψης ότι οι Δικαστές της ειδικής επετηρίδας θα δύνανται να επιλέξουν κατά προτεραιότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο (συνταξιοδότηση, παραίτηση) εντός αυτής και σε κάθε περίπτωση πριν την μεταφορά αυτής στην γενική επετηρίδα.
    3) Της ρητής νομοθετικής πρόβλεψης για τους υπηρετούντες στην ειδική επετηρίδα να παραμείνουν τα δικαιώματα που θεσπίζονταν στο ν. 2521/1997, όπως έχει τροποποιηθεί έως σήμερα.
    4) Της θέσπισης Ειδικού Προανακριτικού Τμήματος και στο υπό σύσταση περιφερειακό Πρωτοδικείο της Π.Ε.Λήμνου, η οποία νήσος Λήμνος λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας (απομονωμένη και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τη Μυτιλήνη ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου, με μόνον δυο δρομολόγια πλοίου την εβδομάδα και μέσο όρο ταξιδιού περί τις 6 ώρες) θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και αυτή νομικοτεχνικά ως πρώην Νομός (αρ. 14 παρ. 3 του νομοσχεδίου), στο οποίο θα εκτελεί προανακριτικά καθήκοντα ο δικαστικός λειτουργός που θα υπηρετεί στην εν λόγω περιφέρεια και όχι ο υπηρετών κατά την έναρξη ισχύος Πταισματοδίκης του Κεντρικού Πρωτοδικείου Λέσβου. Με αυτό τον τρόπο, θα συνεχισθεί αδιατάρακτα η διεξαγωγή προανάκρισης για τη Νήσο Λήμνου και τη Νήσο Αγίου Ευστρατίου, αλλά θα επιτευχθεί ταυτόχρονα κατ’ αυτόν τον τρόπο και η παράλληλη ύπαρξη προέδρου Υπηρεσίας σε καθημερινή βάση στη Λήμνο (πέραν της προανάκρισης, συχνή διεξαγωγή ερευνών της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος σε όλο το νησί, Διοίκηση/Διεύθυνση της Υπηρεσίας και του κτιρίου ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΙΚ, συμβάσεις, προμήθειες, συντήρηση κλπ αλλά και επείγοντα ζητήματα πολιτικής δικαιοδοσίας όπως ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές, προσδιορισμοί κλπ), αποκλειομένου έτσι του εξόχως ανορθολογικού ενδεχομένου να πρέπει για τα ανωτέρω αντικείμενα να μεταβαίνουν – κυλιόμενα και σε εβδομαδιαία βάση προς τούτο – (με όλες τις παραπάνω διαχρονικές δυσχέρειες στη διασύνδεση) οι υπηρετούντες Δικαστές του Κεντρικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με άμεση συνέπεια να δεκαπλασιάζονται σε μηνιαία βάση τα έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου για αδιάκοπες επισφαλείς μετακινήσεις και διαμονές. Ειδικά δε για το αμέσως ανωτέρω ζήτημα, μοναδικό τρόπο επίλυσης αποτελεί η κατ’ εξαίρεση και εναρμονισμένα με τις επιταγές του αρ. 101 παρ. 4 του Συντάγματος, προσθήκη δυνατότητας (κατόπιν επιλογής) συνέχισης άσκησης των καθηκόντων του υπηρετούντος δικαστικού στην εν λόγω Περιφερειακή Έδρα, σύμφωνα με τα ήδη οριζόμενα στο αρ. 11 παρ.1 του Νομοσχεδίου για τους δικ. Υπαλλήλους.
    5) Της ρητής διατήρησης της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των περιφερειακών πρωτοδικείων, για τους λόγους που έχουν ήδη εισφερθεί στο δημόσιο διάλογο, μόνο για υποθέσεις αστικού δικαίου.
    6) Της ρητής πρόβλεψης διάταξης περί δυνατότητας εθελούσιας εξόδου εκ του σώματος των Ειρηνοδικών, ενόψει των διατάξεων του νομοσχεδίου που μεταλλάσσουν εκ θεμελίων και βιαίως την υπηρεσιακή μας κατάσταση.

    Η Ολομέλεια των Ειρηνοδικών της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ομόφωνα στηλιτεύει τη συνεχιζόμενη απαξίωση του σώματος των Ειρηνοδικών μέσω της εκφοράς δημόσιων δηλώσεων οι οποίες καλλιεργούν την εντύπωση οκνηρίας και νωθρότητας ημών και των συναδέλφων μας και εμφορούνται από αμετροέπεια και άγνοια της πραγματικής συνεισφοράς του σώματος στην ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ιδιαιτέρως κατά τα έτη 2010 – 2022, με την εξ ολοκλήρου διεκπεραίωση εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων του ν. 3869/2010 με νομική αρτιότητα και πραγματικό αίσθημα δικαίου. Καλεί δε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίζει ισόβιους δικαστικούς λειτουργούς με το σεβασμό που τους αξίζει.

    ΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΜΥΤΙΛΉΝΗΣ-ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ

  • 16 Απριλίου 2024, 11:24 | X-A. M.

    Μόνη, συνεπώς, σύμφωνη με το Σύνταγμα και την εν γένει νομιμότητα, σε επίπεδο ισότητας και ισονομίας, πρόβλεψη, θα ήταν αυτή της εμβόλιμης ένταξης των τέως Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα, τηρουμένων και των συνταγματικών προβλέψεων περί αξιολόγησης. Η δε ειδική επετηρίδα εξυπηρετεί μόνο την ομαλή, δίχως παρεμβολές, βαθμολογική εξέλιξη των έως την εφαρμογή του νόμου, Πρωτοδικών, συνεπώς, μόνη, από άποψη ηθική και λογικής αναγκαιότητας, δικαιολόγηση ύπαρξης αυτής, απομένει η πρόβλεψη εν μέρει διακριτών και κατά βάση, μειωμένων κατ’ είδος, καθηκόντων των δικαστών που εντάσσονται σε αυτή (ειδική επετηρίδα), αν και κατά τα λοιπά, πάσχει, σε κάθε περίπτωση, από άποψη συνταγματικής νομιμότητας.
    Η ουσιαστική και αληθής, εξάλλου, επιτυχία του εν λόγω μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος είναι η θεραπεία και διόρθωση τυχόν δυσλειτουργιών και ανισοτήτων που εμφανίζονται εντός του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και όχι η άκριτη, ατελής, αλλά και αλυσιτελής ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού που την υπηρετεί, τιτλοφορούμενη, μόνο, ως ενοποίηση α’ βαθμού, η οποία διαταράσσει υπέρμετρα και δίχως οποιαδήποτε επαρκή δικαιολόγηση, τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση και διαμόρφωση του υπηρεσιακού και εν γένει εργασιακού βίου σημαντικής μερίδας του δικαστικού σώματος της πολιτικής δικαιοσύνης.

  • 16 Απριλίου 2024, 11:57 | X-A. M.

    Καταρχάς, αλλά και καταρχήν, συντάσσομαι με τα σχόλια, περί της προβλεπόμενης στο ν/σχ. ενοποίησης α’ βαθμού, της ομάδας «Νυν Ειρηνοδίκες». Θα ήταν, κατά την άποψή μου, δικαιοπολιτικά ορθότερη και δικαιότερη, η σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς πλήρως ενοποιημένου α’ βαθμού, ήτοι έως και την αφυπηρέτηση του τελευταίου Ειρηνοδίκη, μεταξύ άλλων, προς αποφυγή διάψευσης της εύλογης εμπιστοσύνης ως προς την διαμόρφωση της υπηρεσιακής κατάστασης αυτών. Με βρίσκει, δε, πλήρως αντίθετη η επιχειρούμενη, με τους υπό ψήφιση νομοθετικούς όρους, επί τα χείρω μεταβολή της υπηρεσιακής εν γένει κατάστασης μια σημαντικής μερίδας εκ των δικαστών α’ βαθμού, ήτοι των 980 περίπου Ειρηνοδικών, οι οποίοι, στην πλειοψηφίας τους, μέλλει να υπηρετήσουν το δικαστικό σώμα για αρκετές δεκαετίες ακόμα, έως την αφυπηρέτηση/συνταξιοδότησή τους. Θεωρώ, δε, ως χειροτέρευση την επιχειρούμενη μεταβολή,καθόσον οι προβλέψεις του ν/σχ. δεν εναρμονίζονται με την συνταγματική ερμηνευτική πρόβλεψη για ενοποίηση του α’ βαθμού πολιτικής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι εισάγουν το σχήμα της «ειδικής επετηρίδας», στην οποία οι εντασσόμενοι σε αυτό δικαστικοί λειτουργοί (τέως Ειρηνοδίκες) θα έχουν τις αυτές, κατ’ ουσίαν, υποχρεώσεις με του λοιπούς δικαστές του ενοποιημένου πλέον α’ βαθμού, θα «υπολείπονται» και θα έπονται, ες αεί, όμως, των δικαστών της γενικής επετηρίδας, με ό,τι αυτό, ως είναι ευκόλως αντιληπτό, συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπηρεσιακής τους κατάστασης και του εν γένει εργασιακού τους (και όχι μόνο) βίου.

  • 15 Απριλίου 2024, 18:00 | ΣΟΦ.ΣΑΒ.

    Πλήρως και επιστημονικά τεκμηριωμένη η πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονικης λαμβάνει υπ οψιν την δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των δικαστικων λειτουργών.

  • 15 Απριλίου 2024, 16:39 | ΝΥΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    Πρέπει να απαλειφθεί η λέξη «επιτυχής» όσον αφορά στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης, άλλως να διευκρινιστεί ότι αφορά στη συνεπή συμμετοχή και παρακολούθηση αυτών.

  • 15 Απριλίου 2024, 12:18 | ΥΠ. ΑΡ’ 30/2024 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ EIΡHNOΔIKEIOΥ AΘHNΩN

    Επί του άρθρου 7 παρ. 1.
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ Β’ ΚΑΙ Γ’ ΕΔΑΦΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ: «Στην περίπτωση όπου, βάσει του οικείου κανονισμού του δικαστηρίου, συγκροτηθούν τμήματα, οι δικαστές της ειδικής επετηρίδας θα έχουν δικαίωμα να οριστούν σε καθένα από αυτά κατά ποσοστό ίσο με τον λόγο συμμετοχής τους στο δικαστήριο και για τον ορισμό τους, κατά το ποσοστό αυτό, θα λαμβάνεται υπόψη η σειρά της εσωτερικής τους (ειδικής) επετηρίδας. Στην περίπτωση ενοποιημένων δικαστηρίων όπου υπηρετούν δικαστές και ειδικής επετηρίδας οι υπηρεσίες εδρών των δικαστών της ειδικής επετηρίδας εκδίδονται από τον αρχαιότερο υπηρετούντα δικαστή της ειδικής επετηρίδας. Στην αρχή κάθε νέου δικαστικού έτους θα οριστούν με κλήρωση οι δικάσιμοι και οι υπηρεσίες που θα αντιστοιχούν σε κάθε επετηρίδα, ανάλογα με το ποσοστό σύνθεσης εκάστου τμήματος».

    Επί του άρθρου 7 παρ. 4
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ: «Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες εκδικάζουν το σύνολο των αστικών και ποινικών υποθέσεων. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ Πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο Πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας, με βάση την αντιστοίχιση της παρ. 1 του άρθρου 8».

  • 15 Απριλίου 2024, 12:11 | ΥΠ. ΑΡ’ 30/2024 ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ EIΡHNOΔIKEIOΥ AΘHNΩN

    Επί των άρθρων 7 παρ. 4 και 8 παρ. 2 : Η έλλειψη δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης για τους πρώην Ειρηνοδίκες δεν συνάδει με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, καθώς και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας, και δη την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών. Και αυτό διότι από την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος δεν εξάγεται συμπέρασμα περί αδυναμίας εξέλιξης των πρώην Ειρηνοδικών. Η ερμηνευτική δήλωση εστιάζει στη δυνατότητα, αλλά και «προτροπή», της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης και όχι σε απαγόρευση της περαιτέρω εξέλιξης των (ενοποιημένων πλέον) πρώην Ειρηνοδικών, εφόσον μάλιστα ρητά γίνεται λόγος για κρίση και αξιολόγηση αυτών. Αντίθετα, το σχέδιο νόμου δεν δίνει καμία δυνατότητα εξέλιξης στους Ειρηνοδίκες που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα, ούτε στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών κι ενώ ήδη το άρθρο 8 παρ. 1 του ίδιου σχεδίου προβαίνει σε αντιστοίχιση των Ειρηνοδικών με τους Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες, με βάση τα αναφερόμενα σε αυτό έτη υπηρεσίας. Επιπλέον, στους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών, πλην όμως τους τοποθετεί μετά τον τελευταίο Πρωτοδίκη, κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλά και του Ενωσιακού Δικαίου, καθώς δεν αναγνωρίζει τα χρόνια προϋπηρεσίας τους κι ενώ ήδη θα ασκούν καθήκοντα Πρωτοδίκη από την ένταξή τους στην ειδική επετηρίδα και για ένα ικανό χρονικό διάστημα μέχρι την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα. Η εν λόγω μετακίνηση δεν αποτελεί μετάταξη, όπως εσφαλμένα διαλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου,υπό τον τίτλο «Ανάλυση συνεπειών ρύθμισης». Και τούτο διότι οι Ειρηνοδίκες δε συνιστούν διακριτό, ιδιαίτερο και αυτοτελή κλάδο της Δικαιοσύνης, αλλά υποκλάδο (τμήμα) της ενιαίας πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, που διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους τακτικούς Δικαστές του ίδιου κλάδου με κριτήρια λειτουργικά, δηλαδή με βάση την, κατά τις επιλογές του νομοθέτη, κατανομή της δικαιοδοσίας. Κατά συνέπεια δεν δύνανται να τοποθετηθούν, εν είδει διακριτής βαθμίδας και μόνον, στο κάτω μέρος μίας ενιαίας πυραμίδας (επετηρίδας). Η ενοποίηση των δύο διακριτών κλάδων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης δεν φέρει επομένως τη μορφή προαγωγής ή μετάταξης, ώστε να τύχει αναλογικής εφαρμογής η σχετική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά πρόκειται για «ενοποίηση» των δύο, μία δηλαδή δομική, και όχι καταρχήν προσωποποιημένη, αλλαγή στη συγκρότηση της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, καίτοι η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου κάνει αναφορά στη «διατήρηση του κεκτημένου κάθε επετηρίδας», από τις διατάξεις του προκύπτει το εξής άστοχο: Οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μπορούν να ενταχθούν εντός έξι (6) μηνών στη γενική επετηρίδα, σε αντίθεση με τους λοιπούς, οι οποίοι θα πρέπει αφενός μεν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης, αφετέρου δε να έχουν δύο (2) εκθέσεις επιθεώρησης και αφού ολοκληρώσουν και όλα τα παραπάνω να μη ληφθούν καθόλου υπόψη τα ήδη υπάρχοντα χρόνια πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας. Τονίζεται ότι η επιθεώρηση των Πρωτοδικών γίνεται πλέον ανά δύο (2) έτη με βάση το άρθρο 100 παρ. 2 του ΚΟΔΚΔΛ. Έτσι δημιουργείται το παράδοξο αλλά και αντισυνταγματικό φαινόμενο να βρεθούν οι Δόκιμοι Ειρηνοδίκες και όσοι βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης ως αρχαιότεροι Δικαστές στην επετηρίδα από τους νυν αρχαιότερους και εκπαιδευτές τους Ειρηνοδίκες.

  • 15 Απριλίου 2024, 00:23 | Λαμπρινή Νάστου

    Το προβάδισμα των πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας (παρ.4) θα αφορά το σύνολο των υπηρεσιακών σχέσεων? Διότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο, όπως διαφαίνεται από το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, αντιλαμβάνεται κανείς σε πόσο παράδοξες καταστάσεις θα οδηγηθούμε. Η αρχαιότητα των νυν ειρηνοδικων, από την ένταξη τους στην ειδική επετηρίδα, θα εξελίσσεται αντιστρόφως ανάλογα προς τα έτη υπηρεσίας τους, καθώς θα θεωρούνται πάντοτε υπηρεσιακά νεότεροι όχι μόνο των νυν πρωτοδικών της γενικής επετηριδας, αλλά και όσων θα εισέλθουν σε αυτή μελλοντικά. Η προοπτική αυτή ξεπερνά κάθε έννοια κοινής λογικής. Ως ειρηνοδίκης, υπηρετούσα στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, συντάσσομαι πλήρως με την πρότασή του.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:25 | ΕΥΗ

    Είμαι Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Θα ήθελα μία διευκρίνιση ως προς τη διατύπωση της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου. Συγκεκριμένα στο εδάφιο α΄της παραγράφου 4 αναφέρεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων οι υπηρετούντες τώρα ως Ειρηνοδίκες για δικάζουν υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων Επιπλέον στο δεύτερο εδάφιο αναφέρεται ότι θα συμμετέχουν σε συνθέσεις Τριμελών πλημμελειοδικείων καθώς και σε πολυμελείς συνθέσεις, χωρίς να διευκρινίζεται κατά πόσο η συμμετοχή των ειρηνοδικών και πταισματοδικών σε συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων και σε Πολυμελείς συνθέσεις θα γίνεται κατόπιν εκπαίδευσης ή εξαρχής.
    Ειδικότερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αν οι Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες δεν συμμετάσχουν άμεσα οι πρώτοι σε Τριμελή και Πολυμελή και οι δεύτεροι σε Πολυμελή, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα επειδή πρόκειται να λειτουργήσει αστικό και ποινικό τμήμα από το προσεχή Σεπτέμβρη.
    Αρχικά θα ήταν πολύ χρήσιμο οι Ειρηνοδίκες και οι νυν Πτασματοδίκες να συμμετέχουν εξαρχής στις Τριμελείς συνθέσεις πλημμελειοδικείων. Συγκεκριμένα οι Πρόεδροι Πρωτοδικών θα προεδρεύουν σε τριμελείς συνθέσεις και οι Πρωτοδίκες σε Μονομελείς συνθέσεις. Αν δεν επαρκεί ο αριθμός των πρωτοδικών για τη συμμετοχή τους στα Μονομελή πλημμελειοδικεία και οι Πρόεδροι πρωτοδικών θα προεδρεύουμε τόσο σε Τριμελείς συνθέσεις όσο και σε Μονομελείς, ενόψει του ότι θα αυξηθούν τα ακροατήρια Μονομελών Πλημμελειοδικείων, όπως έγινε πρόσφατα με απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Αθηνών.
    Αντιλαμβάνεστε ότι επιβάρυνση μας θα είναι τεράστια ως προς αυτό, αν αναλογιστείτε ότι θα έχουμε συνεχόμενες υπηρεσίες μέσα στη βδομάδα, αφού πολλές από αυτές θα διακόπτονται και επιπρόσθετα θα πρέπει να γράφουμε και σκεπτικά ποινικών αποφάσεων. Τα τελευταία λόγω των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων των ποινικών κωδικών είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και δύσκολα λόγω των ζητημάτων διαχρονικού δικαίου που έχουν προκύψει, αλλά και του σοβαρότητας των υποθέσεων που εκδικάζονται πλέον τόσο σε Τριμελείς όσο και σε Μονομελείς συνθέσεις
    Ως εκ τούτου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη τη συμμετοχή των Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών ως αριστερών της σύνθεσης στα Τριμελή πλημμελειοδικεία, εξ αρχής και χωρίς ειδική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό θα ελευθερωθούν θέσεις Πρωτοδικών οι οποίοι θα προεδρεύον σε Μονομελή κι έτσι οι πρόεδροι Πρωτοδικών δεν θα προεδρεύουμε σε Τριμελή και Μονομελή πλημμελειοδικεία ταυτόχρονα
    Επίσης και οι ίδιοι η πρωτοδίκες θα εκδικάζουν Μονομελή Πλημμελειοδικεία και δεν θα χρειάζεται ταυτόχρονα συμπληρώνουν τις συνθέσεις των τριμελών πλημμελειοδικείων
    Άλλωστε θεωρώ είναι Ειρηνοδίκες -Πταισματοδίκες θα είναι πολύ πιο αποδοτικοί στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων σε σχέση με τους νεοδιόριστους παρέδρους οι οποίοι δεν έχουν καμία ποινική εμπειρία Εξάλλου οι πρώην Πταισματοδίκες-Ειρηνοδικες, έχουν ποινική εμπειρία στην πράξη αφού εκδίκαζαν μέχρι το 2019 πταίσματα κι επιπρόσθετα όσοι έχουν υπηρετήσει σε επαρχιακά πρωτοδικεία έχουν εμπειρία από Τριμελείς συνθέσεις Πλημμελειοδικείων, τέλος δε ενίοτε έχουν συμμετάσχει ως εισαγγελείς σε Μονομελείς συνθέσεις.
    Επιπρόσθετα η μηνιαία επιβάρυνσή τους σε ποινικές υπηρεσίες δεν θα είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα ενσωματωθούν συνολικά 250 άτομα και στον αριθμό αυτό θα περιλαμβάνονται τόσο Ειρηνοδίκες όσο και Πταισματοδίκες. Κατά συνέπεια οι ποινικές υπηρεσίες που θα εκτελούν ταυτόχρονα με τις αστικές θα είναι περίπου μία με δύο το μήνα σε αντίθεση με τους Προέδρους και τους Πρωτοδίκες, οι οποίοι ως αποκλειστικής απασχόλησης θα έχουμε υπηρεσίες 2 με 3 φορές τη βδομάδα με επιβάρυνση ως προς τη διεύθυνση της διαδικασίας αλλά και ως προς τις συγγραφή των σκεπτικών. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μεγάλη επιτάχυνση και στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.
    Είναι αντιληπτό ότι Ειρηνοδίκες-Πταισματοδίκες θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μπορέσουν να ανέβουν σε μονομελή συνθέσεις ποινικών εδρών αλλά και αργότερα για να προεδρεύσουν σε Τριμελείς συνθέσεις. Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν την ενοποίηση, όλοι οι Πρωτοδίκες και Πρόεδροι αμέσως μόλις διοριστήκαμε, ανεβήκαμε και δικάζαμε Μονομελείς έδρες ποινικών αλλά και στην επαρχία οι αρχαιότεροι Πρωτοδίκες προεδρεύσαμε στα Τριμελή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η εκπαίδευσή των πρώην Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών να είναι γρήγορη, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην απονομή ποινικής δικαιοσύνης.
    Ωστόσο κατά την άποψή μου η συμμετοχή τους ως αριστεροί στις Τριμελείς συνθέσεις χωρίς να επιβαρύνονται με τη διεύθυνση της διαδικασίας και χωρίς τη συγγραφή ποινικών σκεπτικών αλλά και με λίγες ποινικές υπηρεσίες το μήνα, είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης τους ώστε αφενός μεν για να καταστούν πιο έμπειροι σε σύντομο χρόνο και αφετέρου να ελευθερωθούν δικαστές-πρωτοδίκες αποκλειστικής ποινικής απασχόλησης, που θα δικάζουν σε Μονομελή Πλημμελειοδικεία.
    Τα ανωτέρω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης ενόψει του ότι με τον τρόπο αυτό θα εκδικάζονται περισσότερες υποθέσεις από περισσότερους δικαστές κι άρα θα δημοσιεύονται πιο γρήγορα σκεπτικά ποινικών αποφάσεων και έτσι θα έχουμε ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και στις ποινικές υποθέσεις, με συντόμευση των ημερών έκδοσης αμετάκλητης ποινικής απόφασης, σύμφωνα με τα ευρωπαικά πρότυπα και τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
    Εν τέλει πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι με την πλήρη επάνδρωση του Πρωτοδικείου Αθηνών ενδέχεται σύντομα να γίνουν πολλές προαγωγές από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στο βαθμό του Εφέτη. Συγκεκριμένα ενώπιον του Εφετείου Αθηνών και όλες τις Ελλάδος εκκρεμούν προς εκδίκαση πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως είναι η σύσταση συμμορία εγκληματικής οργάνωσης που μόνο στο Εφετείο Αθηνών ανέρχονται στον αριθμό των 400, λόγω του ότι οι δικηγόροι απείχαν από την εκδίκασή τους με αιτιολογία ότι κακώς ο νομοθέτης δεν χορηγούσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
    Αντιλαμβάνεστε ότι σύντομα οι ποινικοί Δικαστές στο Πρωτοδικείο Αθήνας θα είναι ακόμα λιγότεροι, γεγονός που επιτάσσει τη συμμετοχή των Ειρηνοδικών και Πτασματοδικών ως αριστερά μέλη της σύνθεση των Τριμελών πλημμελειοδικείων ώστε να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι ποινικοί δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης όπως είναι οι Πρόεδροι και οι Πρωτοδίκες
    Τέλος θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική συμμετοχή τους και στις Πολυμελείς συνθέσεις αστικών υποθέσεων διότι αφενός μεν θα αποκτήσουν εμπειρία αναφορικά με τις διασκέψεις κι αφετέρου – θα δημιουργηθούν περισσότερες συνθέσεις πολυμελών δικαστηρίων και θα γίνει καταμερισμός των υποθέσεων στους Πρωτοδίκες, ώστε οι αποφάσεις να εκδίδονται πιο γρήγορα και να έχουμε άμεση επιτάχυνση και στην αστική δικαιοσύνη, με τη συντομότερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. Άλλωστε με τη νέα δικονομία στην τακτική διαδικασία γίνονται όλες οι υποθέσεις, χωρίς να επιδέχονται αναβολής ή ματαίωσης κι άρα θέλουμε πιο πολλούς Πρωτοδίκες στα τμήματα
    Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω πιστεύω ότι το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 7, που αφορά την επιμόρφωση πτασματοδικών και ειρηνοδικών, θα πρέπει να αναφέρεται μόνο στην εκπαίδευση για τη συμμετοχή τους σε μονομελείς συνθέσεις πλημμελειοδικείων και όχι της υπόλοιπες περιπτώσεις της συμμετοχής τους σε Τριμελείς συνθέσεις Πλημμελειοδικείων αλλά και σε Πολυμελείς συνθέσεις Πρωτοδικείων
    Αυτό είναι και το νόημα της πλήρους μισθολογικής εξίσωσης από τώρα με τους νυν Πρωτοδίκες σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 10 του παρόντος σχεδίου νόμου. Αν δεν συμμετέχουν στις παραπάνω συνθέσεις (Τριμελείς, Πολυμελείς), τότε κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανασταλεί η πλήρης μισθολογική εξίσωση για μετά την επιμόρφωσή τους.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 13 Απριλίου 2024, 19:23 | Ευαγγελία

    Η παρ. 3 του άρθρου αυτού είναι αντισυνταγματικη. Δε μπορεί εσαει ο πρωτοδικης ακόμη και νεοδειοριστεις να θεωρείται αρχαιότερος από ειρηνοδικη που έχει ήδη δικαστική εμπειρία. Θα πρέπει να τεθεί ότι θεωρείται αρχαιότερος μονο ο πρωτοδικης που διορίστηκε πριν την ψήφιση του παρόντος νόμου…έτσι οι μεν ήδη διορισμένοι πρωτοδικες θεωρούνται αρχαιότεροι από τους πρώην ειρηνοδικες, πλην όμως στο μέλλον, οπότε και θα δικάζουν ίδια αντικείμενα ο πρώην ειρηνοδικης θα πρέπει να θεωρείται αρχαιότερος σε σχέση με τους πρωτοδικες που διορίζονται και εισήλθαν στο σώμα μετά την ενοποίηση…αυτό επιβάλλει η κοινη λογική…εντάξει να ακυρώσουμε τα 2, 7, 12 και 25 ακόμη χρονιά δικαστικής εμπειρίας αλλά όχι και στο μέλλον που οι ειρηνοδικες θα κάνουν τα ίδια με τους λοιπους να θεωρούνται ακόμη κατώτεροι σε σχέση με τους τώρα σπουδαστές νομικών σχολών!

  • 12 Απριλίου 2024, 20:12 | ΜΝ

    Η πρόβλεψη εκτέλεσης από τους πρώην ειρηνοδίκες, που θα ενταχθούν στην ειδική επετηρίδα, ιδίων καθηκόντων με τους πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας, χωρίς αναγνώριση των ιδίων δικαιωμάτων στους πρώτους (μη δυνατότητα προαγωγών) παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας, καθόσον υπαγορεύει ανομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό τις αυτές ή παρόμοιες συνθήκες. Η ειδική επετηρίδα, όπως προβλέπεται, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα προαγωγών, θα μπορούσε να λειτουργήσει ανεκτώς, μόνο εφόσον επιφύλασσε περιορισμένα καθήκοντα στους ενταχθέντες σε αυτή (πρώην ειρηνοδίκες) έναντι εκείνων της γενικής επετηρίδας (ώστε να δικαιολογείται η αδυναμία προαγωγής), και μάλιστα συναφή με εκείνα που εκτελούσαν οι πρώην ειρηνοδίκες (με αναγκαστική εκ των πραγμάτων επέκταση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας), ήτοι εκδίκαση και από αυτούς υποθέσεων μονομελούς πρωτοδικείου (όχι πολυμελή, όχι ποινικά), με την αντίστοιχη προβλεπόμενη μισθολογική αύξηση, ενόψει της αύξησης της ύλης τους, το οποίο, όμως, δεν συνιστά ενοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη περί δυνατότητας μεν εκδίκασης όλων των υποθέσεων από τους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, αλλά η υπονοούμενη ανεπάρκειά τους περί προαγωγής τους, πέραν της εγγενούς αντίφασης που εμπεριέχει, δεν ερείδεται σε καμία νόμιμη ή λογική αιτιολογία. Επίσης, η εσαεί τοποθέτησή τους πίσω από τον τελευταίο πρωτοδίκη της γενικής επετηρίδας, καθ’ όλα τα έτη της υπηρεσίας τους, δηλαδή πίσω από αόριστο αριθμό μελλοντικών πρωτοδικών, που κάποιοι εξ αυτών σήμερα δεν έχουν καν εισαχθεί στη Νομική Σχολή, πέραν της παραβίασης της αρχής της ισότητας, αντίκειται και στην αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Εξάλλου, για πρώτη φορά επιχειρείται η θέσπιση διάταξης με αντίστροφο υπολογισμό της προϋπηρεσίας του δικαστή, αφού οι πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, όσο παραμένουν σε αυτή, θα λογίζονται ολοένα και «νεότεροι» στο Σώμα, μετά την είσοδο νέων πρωτοδικών γενικής επετηρίδας. Για την άρση της ανωτέρω ανισότητας και την αποφυγή παράλογων συνεπειών, καθόσον οι ίδιες υποχρεώσεις πρέπει να συνεπιφέρουν και ίδια δικαιώματα, πρέπει να προβλεφθούν προαγωγές και για τους πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, έστω με ποσοστώσεις από κάθε επετηρίδα (γενική – ειδική) αναλόγως του αριθμού των υπηρετούντων και, επιπλέον, στις πολυμελείς συνθέσεις να θεωρείται αρχαιότερος ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας με τα αντίστοιχα, όμως, έτη υπηρεσίας, με βάση την αντιστοίχιση της παρ. 1 του άρ. 8, ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία (και αρχαιότητα) των πρώην ειρηνοδικών.

  • 12 Απριλίου 2024, 14:08 | ΕΓ

    Ορθή η πρόταση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο επειδή η πρόταση επαναλαμβάνει τη διατύπωση του νομοσχεδίου για «επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης» πρέπει οπωσδήποτε να απαλειφθεί η λέξη επιτυχής, αφενός γιατί δεν εξειδικεύονται τα κριτήρια της επιτυχούς ολοκλήρωσης και ο τρόπος διαπίστωσης της (εξετάσεις; κάτι άλλο;) και αφετέρου δεν αναφέρονται οι συνέπειες της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης. Πρόκειται προφανώς για εσκεμμένη χρήση της λέξης «επιτυχής» που δημιουργεί εύλογα δεύτερες σκέψεις για το μέλλον πολλών ειρηνοδικών.

  • 12 Απριλίου 2024, 09:38 | Π.Κ.

    Ορθότερη όλων η πρόταση των υπηρετούντων στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

  • 11 Απριλίου 2024, 22:07 | ΑΡΓΥΡΗΣ

    Ακόμη και αν υποτεθεί ότι με την §4 θεσπίζονται διακριτά καθήκοντα των Ειρηνοδικών στους νέους δικαστικούς σχηματισμούς, πράγμα που στην δικαστηριακή πράξη δεν θα συμβαίνει, και εμφανίζεται μόνον ως άλλοθι για μία υποβαθμισμένη ένταξη των Ειρηνοδικών (οι οποίοι ήδη αποκτούν οργανική θέση Δικαστικού Λειτουργού στους νέους σχηματισμούς), ποιος ο λόγος της διατήρησης του εδ.γ’ της ίδιας παραγράφου (7§4γ’) για το προβάδισμα των Πρωτοδικών γενικής επετηρίδας ενόψει μάλιστα της αντιστοίχισης της παρ.1 του επόμενου άρθρου (8)?? Δεν έχουν οι Ειρηνοδίκες, που πλέον συμμετέχουν στα νέα δικαστήρια και δεν αναπληρώνουν απλώς δικαστή, αρχαιότητα την οποία μάλιστα το ίδιο νομοσχέδιο αναγνωρίζει με το επόμενο άρθρο?

  • 11 Απριλίου 2024, 15:10 | Ιωάννα Κυρούδη

    Προτεινόµενη τροποποίηση : Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραµµάτων επιµόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις Μονοµελούς Πληµµελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συµµετέχουν σε συνθέσεις Τριµελών Πληµµελειοδικείων, χωρίς ο αριθµός τους να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Έπειτα από την πρώτη επιθεώρησή τους κατ’ άρθρο 101 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρµόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν, σε πρώην Ειρηνοδίκες δύνανται να ανατίθενται τα πλήρη καθήκοντα Πρωτόδικη. Στις πολυµελείς συνθέσεις, µεταξύ Πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο Πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας µε τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας, µε βάση την αντιστοίχιση της παρ. 1 του άρθρου 8.

  • 11 Απριλίου 2024, 00:18 | ΘΜ

    Εύστοχη η πρόταση των Ειρηνοδικών Θεσσαλονίκης. Τηρουμένων των προϋποθέσεων θα πρέπει να ανατεθούν πλήρη καθήκοντα Πρωτοδίκη. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ο σκοπός του νομοθέτη και θα συντελεσθεί ουσιαστική ενοποίηση.

  • 10 Απριλίου 2024, 23:25 | Ευπραξια κυριλη

    Συμφωνώ με συναδέλφους θεσσαλονικης

  • 10 Απριλίου 2024, 22:34 | Τροποποίηση παρ. 4

    Η παρ. 4 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    4. Μετά από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός τους να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης, σύμφωνα με την αντιστοίχιση που αναφέρεται στο άρθρο 8 παρ. 1 του παρόντος.

  • 10 Απριλίου 2024, 20:26 | Χ.Σ.

    «Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας»
    Εν προκειμένω δεν διευκρινίζεται με την ως ανω φράση αν σε ολη την διάρκεια του εργασιακού βίου του πρώην Ειρηνοδίκη νυν Πρωτοδίκη, είτε της γενικής είτε της ειδικής επετηρίδας, μεχρι και την αφυπηρέτηση του, μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, θα είναι πάντοτε αυτή του νεότερου πρωτοδίκη σε όλες τις συνθέσεις ακόμη και των δικαστών οι οποίοι θα εισαχθούν στην Σχολή μετά την ενοποίηση.
    Σε μια τέτοια περίπτωση ειναι μια άκρως προσβλητική και αντικείμενη στις αρχές της ισότητας διάταξη και αν θέλουμε να λεμε οτι υπηρετούμε την δικαιοσύνη θα έπρεπε ολοι Πρωτοδίκες και τέως Ειρηνοδίκες να συμφωνήσουμε στην απαλειφή αύτης της φράσης από το τελικό νομοσχέδιο.

    Ντροπή δεν ειναι να δικαζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις πρώην Ειρηνοδίκες οι οποίοι εχουν και κατάρτιση και γνώσεις και με την κατάλληλη επιμόρφωση θα μπορέσουν να καλύψουν και τα κενά στα αντικείμενα στα οποία δεν είχαν τριβή εξατίας του διασχωρισμού του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αλλά ειναι πρωτίστως άδικο να μην θεωρούνται αυτοί μέλη του δικαστικού σώματος.

  • 10 Απριλίου 2024, 14:34 | Χ.Σ.

    Μετά την παρακολούθηση πλήρους προγράμματος επιμόρφωσης στην ΕΣΔΙ όλων των Ειρηνοδικών που το επιθυμούν και τη σχετική αξιολόγηση από ΑΔΣ, προτείνεται η εμβόλιμη ένταξή τους στη γενική επετηρίδα ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας του καθενός στο δικαστικό σώμα από την είσοδό του σε αυτό.

  • 10 Απριλίου 2024, 14:13 | νυν Ειρηνοδίκες

    Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει. Με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται η αθρόα και υποχρεωτική μετάταξη των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες, αφού σε αυτούς ανατίθενται σχεδόν όλα τα καθήκοντα των Πρωτοδικών (υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου, συμμετοχή σε τριμελή και το σύνολο των αστικών υποθέσεων). Αυτό όμως είναι αντίθετο με την ως άνω συνταγματική πρόβλεψη, που απαιτεί την προηγούμενη διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης των Ειρηνοδικών πριν τη μετάταξη. Σύμφωνα με την ερμηνεία της συνταγματικής αυτής διάταξης, όσοι Ειρηνοδίκες δεν κριθούν ικανοί ή δεν επιθυμούν να μεταταχθούν, θα συνεχίσουν να ασκούν τα νυν καθήκοντά τους, όπως εξάλλου προβλεπόταν και στο σχέδιο ενοποίησης του 1999, αλλά και στη γνωμάτευση Αλιβιζάτου. Γι’αυτό το λόγο στη Γαλλία, χώρα όπου πρωτοϊδρύθηκαν τα Ειρηνοδικεία, η κατάργησή τους επήλθε σε βάθος 15ετίας και όχι σε τέσσερις μήνες, μέχρι δηλαδή και την αποχώρηση του τελευταίου Ειρηνοδίκη.
    Ως Ειρηνοδίκες επιλέξαμε συνειδητά να υπηρετήσουμε τη Δικαιοσύνη απ’αυτή τη θέση με τα συγκεκριμένα καθήκοντα, δικάζοντας ήσσονος οικονομικής αξίας υποθέσεις και υποθέσεις συγκεκριμένων ειδικών αστικών νόμων σε πρώτο βαθμό και σε μονομελή σύνθεση, χωρίς δυνατότητα εξέλιξης σε άλλους βαθμούς και με μειωμένο μισθό σε σχέση με τους Πρωτοδίκες, αποδεχόμενοι το καθεστώς αυτό με το διορισμό μας (ΣτΕ 2425/2018). Το μεγαλύτερο μέρος των Ειρηνοδικών δεν επιθυμεί να γίνουν Πρωτοδίκες. Όσοι από εμάς επιθυμούσαν κάτι τέτοιο έδωσαν εξετάσεις στην ΕΣΔΙ και τώρα υπηρετούν ως Πρωτοδίκες. Με το νομοσχέδιο αυτό ανατρέπεται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη και η εύλογη προσδοκία μας να μην ανατραπεί η
    υπηρεσιακή μας κατάσταση, καθώς δεν αυξάνεται απλώς η καθ’υλην αρμοδιότητα μας, αλλά μας ανατίθενται τα γενικά καθήκοντα του Πρωτοδίκη (με εξαίρεση τη συμμετοχή σε ΜΟΔ και την ανάκριση), μεταβάλλοντας πλήρως τις συνθήκες εργασίας μας. Για παράδειγμα οι Ειρηνοδίκες θα κληθούν να δικάσουν τις ήδη προσδιορισμένες εφέσεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου κατά των αποφάσεων τους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα, η νομοθετική εξουσία δεν έχει την τόλμη να απορρίψει κυβερνητικό νομοσχέδιο, μόνη διέξοδος αποτελεί η προσφυγή στο ΣτΕ, ενόψει της αντισυνταγματικότητας της διάταξης. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Ένωση Δικαστών, που τυρβάζει περί πολλά.

  • 10 Απριλίου 2024, 13:55 | νυν Ειρηνοδίκες

    Με το νομοσχέδιο οι Ειρηνοδίκες γίνονται Πρωτοδίκες, εντασσόμενοι σε ειδική επετηρίδα, εκδικάζοντας υποθέσεις μονομελούς πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων, δηλαδή ασκώντας τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες (με εξαίρεση τη συμμετοχή σε ΜΟΔ και την ανάκριση), χωρίς όμως να απολαμβάνουν τη δυνατότητα εξέλιξης στο δικαστικό σώμα, παρά μόνον μέσω της μετάταξής τους στη γενική επετηρίδα. Η πρόβλεψη αυτή παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Εφόσον ο νομοθέτης επιλέγει να εντάξει τους Ειρηνοδίκες σε ειδική επετηρίδα χωρίς δικαίωμα εξέλιξης, τότε δεν πρέπει να τους αναθέσει τα ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες. Σύμφωνα με το σχέδιο ενοποίησης του 1999, αλλά και τη γνωμάτευση Αλιβιζάτου οι Ειρηνοδίκες, εντάσσονται μεν σε ειδική/παράλληλη επετηρίδα χωρίς δυνατότητα εξέλιξης, διατηρούν όμως τα ίδια καθήκοντα με αυτά που έχουν ήδη. Είναι άδικο να ανατίθενται στον Ειρηνοδίκη τα καθήκοντα του Πρωτοδίκη, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα εξέλιξής του. Πρόκειται για περίπτωση άνισης μεταχείρισης. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα προτείνουμε την ανάθεση στους πρώην Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας συγκεκριμένων ειδικών καθηκόντων σε σχέση με τους Πρωτοδίκες, π.χ. η εκδίκαση υποθέσεων ειδικών διαδικασιών.

  • 10 Απριλίου 2024, 11:50 | Dikastis

    Νοούνται Πρωτοδίκες δύο διαφορετικών ταχυτήτων; Θα πρέπει, έστω σταδιακά, να γίνει πλήρης εξομοίωση καθηκόντων, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείται ανασφάλεια στους πολίτες ότι μπορεί να δικάζονται από δύο διαφορετικού είδους Δικαστές.. με όποια αποτελέσματα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για το κύρος της Δικαιοσύνης. Φυσικά εξυπακούεται ότι τα έτη υπηρεσίας ενός Πρωτόδικη της γενικής κι ενός της ειδικής επετηρίδας θα πρέπει να υπολογίζονται εξίσου, εφόσον θα κάνουν την ίδια δουλειά, και όχι ο Πρωτοδίκης της ειδικής επετηρίδας να θεωρείται πάντα νεότερος.

  • 10 Απριλίου 2024, 09:46 | Υπηρετούντες Ειρηνοδίκες Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

    Το άρθρο θα πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής, λαμβανομένης υπ’ όψιν της αντιστοίχισης των ετών πραγματικής δικαστικής εμπειρίας της παρ. 1 του άρθρου 8 του παρόντος:
    Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων επιμόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συμμετέχουν σε συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός τους να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Έπειτα από την πρώτη επιθεώρησή τους κατ’ άρθρο 101 του Kώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρμόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν, σε πρώην Ειρηνοδίκες δύνανται να ανατίθενται τα πλήρη καθήκοντα Πρωτόδικη. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ Πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο Πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας με τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας, με βάση την αντιστοίχιση της παρ. 1 του άρθρου 8.

  • 10 Απριλίου 2024, 09:41 | ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΤΑΡΟΥΧΑΣ

    Στο πλαίσιο της τρέχουσας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δικαστικού συστήματος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε της προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η μετάβαση του υπηρεσιακού καθεστώτος των Ελληνων Ειρηνοδικών να λάβει χώρα με διασφάλιση της μισθολογικής τους εξομοίωσης καθώς και με διασφάλιση της παραμονής τους στον τόπου όπου ηδη υπηρετούν.
    Mας βρίσκει επομένως απόλυτα σύμφωνους η κατά το άρθρο 8 του νομοσχεδίου πρόταση της ειδικής επετηρίδας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση όμως να οδηγεί στην εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Εφετών ούτως ώστε και η ισότιμη ένταξη των Ειρηνοδικών να επιτευχθεί ενόψει της άσκησης ίδιων καθηκόντων και να μην περιπλέκεται το ζήτημα του έτερου εντασσομένου κλάδου των πρωτοδικών με μία άμεση ένταξή μας στην δική τους επετηρίδα. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η ανάληψη ιδίων καθηκόντων με τους συναδέλφους του πρώτου βαθμού είναι αυτονόητη με την παράλληλη με αυτούς εξέλιξη άλλως oι Ειρηνοδίκες υφίσταντο δυσμενή διάκριση όσον αφορά ζητήματα προαγωγής και εξέλιξης σε σχέση με τους λοιπούς δικαστές του πρώτου βαθμού. Οι ειρηνοδίκες, με δεδομένο το νέο νόμο, θα ασκούν στην πράξη τα ίδια καθήκοντα με τους λοιπούς συναδέλφους τους, επομένως επιβάλλεται να τύχουν ίσης μεταχείρισης ως προς το μείζον ζήτημα της εξέλιξής τους. Με το παρόν άρθρο, στους Ειρηνοδίκες Α τάξης δεν προβλέπονται θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών αφού δεν καταλαμβάνουν αυτές στα Πρωτοδικεία ούτε συστήνονται νέες ενώ οι Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων θα στοιβαχθούν για πάντα στον βαθμό του Πρωτοδίκη έως την αφυπηρέτησή τους, ασκώντας ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με όλους τους Πρωτοδίκες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι Ειρηνοδίκες, αν και ισότιμοι και ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, ασκούντες ακριβώς τα ίδια με τους συναδέλφους τους καθήκοντα, να μην προάγονται στο βαθμό του Εφέτη και του Πρέδρου Εφετών, να στερούνται τις μισθολογικες αποδοχές του Εφέτη στα 24 έτη που δικαιουνταν μέχρι τώρα αλλά και να στερηθούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως Πρόεδροι Εφετών, όπως προβλέπει το άρθρο 88 παρ.5 Συντάγματος. Αφού λοιπόν σύμφωνα με το άρθρα 5 του νομοσχεδίου τα καθήκοντα το τα οποία θα ανατεθούν και θα εκτελούν οι νυν Ειρηνοδίκες θα είναι εντελώς ίδια, επιβάλλεται οι νυν Ειρηνοδίκες να τύχουν της ανάλογης υπηρεσιακής αντιμετώπισης με τους λοιπούς συναδέλφους τους. Η διαφορετική μεταχείριση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το επιχείρημα της διαδικασίας επιλογής στο δικαστικό σώμα, δηλαδή από την εκπαίδευση ενός έτους που δεν έτυχαν Ειρηνοδίκες, που τώρα έχουν συμπληρώσει στην Υπηρεσία τουλάχιστον 4 ευδόκιμα έτη δικαστικής εμπειρίας στην πολιτική δικαιοσύνη ως Δικαστές μονομελών συνθέσεων, στην ποινική δικαιοσύνη ως δικαστές μετέχοντας σε τριμελή πλημμελειοδικεία και ως προανακριιτές πληθώρας υποθέσεων.
    Επιτρέψτε μας να υπογραμμίσουμε πρώτα και κύρια τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι σχεδόν 900 Ελληνες Ειρηνοδίκες στην απονομή της δικαιοσύνης Οι Ελληνες Ειρηνοδίκες είναι πλέον κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, που εισήλθαν στο δικαστικό σώμα στην ηλικία των 35 ετών, πολλοί δε έχουν συμπληρώσει 20 έτη σκληρής δουλειάς στο δικαστικό σώμα, μέχρι πριν δύο έτη χρεώνονταν ετησίως ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων όχι μόνο υπερχρεωμένων αλλά και τακτικών διαδικασιών και δη δύσκολων ενοχικών υποθέσεων, δεδομένου ότι η φύση των ενοχικών υποθέσεων έχει μεταβληθεί ανεξαρτήτως ποσού, ειδικών διαδικασιών , δεδομένου ότι η πλειονότητα των εργατικών υποθέσεων πλέον έχει μεταβεί στο Ειρηνοδικείο λόγω της μείωσης των μισθών καθώς και της περίπλοκης πλέον εκουσίας δικαιοδοσίας. Η δε εμπειρία τους αυτή είναι εντελώς άδικο να μηδενισθεί με την τοποθέτησή τους στην γενική επετηρίδα σα να είναι νεοδιοριζόμενοι. Επομένως, οι διακρίσεις κατά των Ειρηνοδικών που αφορούν την υπηρεσιακή τους στασιμότητα στον βαθμό του Πρωτοδίκη στην ειδική επετηρίδα και την τοποθέτησή τους κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη στην γενική επετηρίδα, προσκρούει σε μία σειρά διατάξεων του διεθνούς καθώς και του ενωσιακού δικαίου. Ενδεικτικά προσκρούει: 1) στο άρθρο 14 της ΕΣΔΑ, το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις «λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, γλώσσης, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προελεύσεως, συμμετοχής εις εθνικήν μειονότητα, περιουσίας, γεννήσεως ή άλλης καταστάσεως» 2) στο άρθρο Ε του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη, οι λόγοι απαγορευμένων διακρίσεων του οποίου δεν είναι εξαντλητικοί (International Association Autism Europe v.France), 3)στο Άρθρο 21 – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει επίσης απαγόρευση των διακρίσεων, που περιλαμβάνει μη εξαντλητικό κατάλογο λόγων, όπως υποδηλώνει το επίρρημα «ιδίως», 4) στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του ΕΚΧ , το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας. Αντιστοιχη με την περίπτωση των Ελλήνων Ειρηνοδικών νομολογία που έχει διαμορφωθεί στα ευρωπαικά δικαστήρια και τους ευρωπαικούς θεσμούς είναι η υπόθεση των Ιταλών Ειρηνοδικών (Ευρωπαική Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Associazione Nazionale Giudici di Pace κατά Ιταλίας, προσφυγή αριθ. 102/2013, 2016), 2) απόφαση της 27ης Φεβρουαρίου 2018, Associação Sindical dos Juízes Portugueses, (ΔΕΕ), 3) απόφαση της 5ης Νοεμβρίου 2019, Επιτροπή κατά Πολωνίας . Εξάλλου, ως βασικές συνιστώσες της ανεξαρτησίας, το ΔΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων και την καταβολή στα μέλη αυτά αποδοχών των οποίων το επίπεδο τελεί σε αναλογία με τη σπουδαιότητα των καθηκόντων τους, στην δε περίπτωση των ελλήνων ειρηνοδικών η δικαστική ανεξαρτησία υποδαυλίζεται, αφού για ίση εργασία θα έχουν μηδαμινή εξέλιξη καθώς και αντίστοιχες με την στασιμότητα αποδοχές.
    Ο συνεχιζόμενος εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων Ειρηνοδικών και των ελληνικών αρχών και των αρχών της Ευρωπαικής Ενωσης πλέον, θα επιτρέψει την θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων που θα συμπληρωθούν στο παρόν νομοσχέδιο. Ανάμεσά τους:
    Α)η νομοθετική πρόβλεψη παράλληλης επετηρίδας με δυνατότητα εξέλιξης των νυν Ειρηνοδικών μέχρι τον βαθμό του Εφέτη με τις ανάλογες προβλεπόμενες προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση συστάσεως νεοπαγών θέσεων Εφετών,
    Β)η νομοθετική πρόβλεψη της δυνατότητας ένταξης στην γενική επετηρίδα με μπόνους 4 ετίας υπέρ των νυν Πρωτοδικών ετησίως υπό την προϋπόθεση της συστάσεως νεοπαγών θέσεων Προέδρων Πρωτοδικών,
    Γ)η νομοθετική εξασφάλιση της καταβολής των αποδοχών του Εφέτη στους πρώην Ειρηνοδίκες που θα έχουν συμπληρώσει 24 έτη προύπηρεσίας , ως ήδη προβλέπεται, ανεξαρτήτως αν προλάβουν ή θελήσουν να προαχθούν στον βαθμό αυτό,
    Δ)η εξειδίκευση των καθηκόντων στους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς κυρίως του πρώτου βαθμού, ως άλλωστε έχει υποδείξει η Παγκόσμια Τράπεζα δια της γνωμοδοτήσεώς της και ως εφαρμόζεται σε άπαντα τα ευρωπαικά κράτη δικαίου συμπεριλαμβανομένων των βαλκανικών κρατών καθώς και αυτών του πρώην ανατολικού μπλοκ.
    Είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με τους Ειρηνοδίκες , με στόχο την εξεύρεση κοινών λύσεων σε τρέχοντα ζητήματα, κινούμενο στα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της ευρωπαικής νομοθεσίας και του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη.
    Οι Πταισματοδίκες
    Αφροδιτη Σακελλαροπούλου
    Πανος Βασταρούχας

  • 9 Απριλίου 2024, 22:49 | ΜΑΡΙΑ Π.

    Πιστεύω ότι τα προγραμματα επιμορφωσης των Ειρηνοδικων και Πταισματοδικων σε ζητηματα ποινικου δικαιου και ποινικης δικονομιας θα πρεπει να ολοκληρωθουν αμεσα κι ότι το χρονικό διάστημα των 2 ετων εκπαιδευσης, που φημολογείται, ειναι υπερβολικό. Οι Ειρηνοδικες-Πταισματοδικες μπορούν να εκπαιδευτούν ως αριστεροί στα Τριμελή Πλημμελειοδικεια Αθηνών κι ετσι να εχουμε αμεση επιταχυνση και στην ποινικη δικαιοσυνη,
    ΄Αλλωστε μεχρι το 2019 δίκαζαν πταισματα δεν εχουν αποκοπει εντελως απο την ποινικη διαδικασια, ενώ σε επαρχιακά Πλημμελειοδικεία έχουν ήδη συμμετάσχει ως αριστεροί στη σύνθεση Οι ποινικές υπηρεσίες τους στο Πρωτοδικείο Αθήνας θα είναι λίγες, αφού θα έρθουν 250 άτομα Εξάλλου δεν θα προεδρεύουν στα Τριμελή και Μονομελή και δεν θα γράφουν σκεπτικά, όπως θα κάνουμε οι υπόλοιποι ποινικοί δικαστές, αποκλειστικής απασχόλησης. Άλλωστε και οι απόφοιτοι της Σχολής Δικαστών, που θα συμμετάσχουν ως αριστεροί στη σύνθεση των Τριμελών Πλημμελειοδικείων, δεν έχουν καμία εμπειρία από ποινικά ακροατήρια
    Σας ευχαριστώ.

  • 9 Απριλίου 2024, 12:56 | ΑΛ

    Σαν γενική αρχή, πρόκειται για νομοσχέδιο προσβλητικό και υποτιμητικό για έναν ολόκληρο κλάδο δικαστών (1.000 περίπου ατόμων), οι οποίοι έχουν τιμήσει με το έργο τους, όλα τα χρόνια του επαγγελματικού τους βίου, τη δικαιοσύνη και τη θέση τους (την οποία κατέλαβαν μετά από επιτυχή και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ συμμετοχή σε ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ). Διερωτάται κανείς πώς ο πολίτης θα αναμένει απόδοση δικαιοσύνης από δικαστές που αισθάνονται ότι οι ίδιοι αδικούνται κατάφωρα. Πλέον συγκεκριμένα, εφόσον η εκτελεστική εξουσία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και αποφασίζει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής (και ποινικής) δικαιοσύνης, όπως άλλωστε και η ερμηνευτική δήλωση του Συντάγματος προβλέπει (και τούτη η απόφαση λαμβάνεται ανεξαρτήτως των συνειδητών επιλογών και ευλόγων προσδοκιών των δικαστών του πρώτου βαθμού, ειδικότερα των ειρηνοδικών, οι οποίοι ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ επέλεξαν την ιδιότητα του ειρηνοδίκη), έχει δε απορρίψει την οιαδήποτε «καθετοποίηση» της ύλης, τα καθήκοντα ΟΛΩΝ των δικαστών του πρώτου βαθμού θα πρέπει να είναι ΙΔΙΑ, όπως ΙΔΙΑ θα πρέπει να είναι και τα δικαιώματά τους. Δεν είναι δυνατόν (και ούτε συνταγματικά επιτρεπτό) με το υπό διαβούλευση ν/σχ να ανατίθεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ύλης των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων του πρώτου βαθμού στους ειρηνοδίκες (πλην ΜΟΔ και Πολυμελών Πρωτοδικείων, και τούτο εκ του πονηρού, για να μείνουν «καθηλωμένοι» μία ζωή οι ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας στο βαθμό του πρωτοδίκη), χωρίς να παρέχεται σε αυτούς δικαίωμα βαθμολογικής – και μισθολογικής – εξέλιξης ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ να αναγνωρίζεται η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ τους εντός του δικαστικού σώματος (τόσο ως ειρηνοδικών, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, όσο και ως πρωτοδικών, από την έναρξη ισχύος και μετά). Το επιχείρημα ότι οι ειρηνοδίκες δεν έχουν φοιτήσει στην ΕΣΔΙ δεν μπορεί να αποτελέσει έρεισμα για την εκμηδένιση της ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΑΓΜΑΣΙ αποδεδειγμένης (ΚΑΙ με εκθέσεις επιθεώρησης) εργασιακής τους εμπειρίας εντός του δικαστικού σώματος και της επιστημονικής τους επάρκειας ούτε αποτελεί αμάχητο τεκμήριο επιστημονικής και επαγγελματικής υπεροχής των αποφοίτων της ΕΣΔΙ, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη αφενός ότι ανώτατοι δικαστές δεν έχουν φοιτήσει στην ΕΣΔΙ αφετέρου, και σε κάθε περίπτωση, ότι η μη φοίτηση στην ΕΣΔΙ των ειρηνοδικών δεν ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης των ιδίων ΑΛΛΑ σε αυτή του Κράτους, επομένως μία παράλειψη του Κράτους (ήτοι η μη φοίτηση, μέχρι πρότινος, των ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ) δεν δύναται να «καταλογίζεται» και να επιφέρει, εν τέλει, δυσμενείς συνέπειες στους ειρηνοδίκες. Σημειωτέον ότι τα ειρηνοδικεία διαχειρίστηκαν επιτυχώς τον όγκο τους, και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η σε πρώτο βαθμό εκδίκαση των υποθέσεων υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Επομένως, ναι μεν επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων, αλλά όχι με υιοθέτηση αδικίας εντός των ίδιων των κόλπων της δικαιοσύνης. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.

  • 8 Απριλίου 2024, 20:17 | Ε.Τζουρτζουκλή

    Από το παρόν Σ/Ν όσο και από αυτό που διέρρευσε πριν από μερικούς μήνες είναι σαφής η βούληση του νομοθέτη να δημιουργήσει ένα ενιαίο Σώμα Δικαστών όπου ο καθένας θα δύναται να δικάζει «τα πάντα». Η εσφαλμένη αυτή επιλογή, υποκινείται από την αγωνία του νομοθέτη να βελτιώσει την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης (πολυπόθητη μείωση των ημερών έκδοσης απόφασης σε 440), αγνοώντας όμως όλες τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πχ. Κύπρος, όπου υπάρχουν διαφορετικοί δικαστικοί σχηματισμοί –Οικογενειακό Δικαστήριο, Μισθώσεων, Εργατικών κτλ), όπου η ταχύτητα έχει αποδειχθεί ότι προκύπτει από την εξειδίκευση (δηλαδή την τακτική και πάγια ενασχόληση του εφαρμοστή του δικαίου με ίδιες ή συναφείς υποθέσεις) και μόνο. Από την μια πλευρά λοιπόν, αλλάζει άρδην την υπηρεσιακή κατάσταση των πρώην Ειρηνοδικών, υποχρεώνοντάς τους πλέον να δικάζουν όλες τις υποθέσεις (και ποινικές), όπως ακριβώς και οι νυν Πρωτοδίκες διατηρώντας τους όμως σε μια παράλληλη ειδική επετηρίδα με διαφορετικές προβλέψεις ως προς την εξέλιξη από τη γενική επετηρίδα. Αυτή η πρόβλεψη όμως δεν είναι σύμφωνη με την ερμηνευτική διάταξη του άρθρ. 88 Σ (βλ. από 26-2-2024 Γνωμοδότηση του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Αλιβιζάτου), καθότι για να είναι μια τέτοια πρόβλεψη συνταγματική θα πρέπει να τους αναθέτει σαφώς διακριτά καθήκοντα. Εν κατακλείδι, να τονίσω ότι η πλειοψηφία ημών των Ειρηνοδικών, επιλέξαμε πολύ συνειδητά να εισαχθούμε στον κλάδο των Ειρηνοδικών εξαιτίας ακριβώς των διακριτών καθηκόντων και με πλήρη επίγνωση των «μειονεκτημάτων» στην υπηρεσιακή εξέλιξη καθότι στην προσωπική μας στάθμιση σημασία έχουν και άλλες παράμετροι, αποδεχόμενοι πλήρως ότι «οι διατάξεις της κοινής νομοθεσίας μας επιφύλασσαν ιδιαίτερο νομικό καθεστώς σε σχέση με τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς, το οποίο αποδεχτήκαμε με την είσοδό μας στο δικαστικό Σώμα», όπως επί λέξει αναφέρει η ΣτΕ 2425/2018. Η μόνη επιλογή επομένως για τον νομοθέτη η οποία μπορεί να γεφυρώσει την επιθυμία για βελτίωση των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης και τις συνταγματικές επιταγές είναι η ανάθεση διακριτών καθηκόντων στους δικαστές της παράλληλης ειδικής επετηρίδας (βλ. εξάλλου και τοποθέτηση του Δ. Σιγουράκου στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας).

  • 8 Απριλίου 2024, 17:14 | Ευθύμιος – Φοίβος Γεωργόπουλος

    Η τελευταία φράση της παραγράφου 2 θα πρέπει να αναδιατυπωθεί για λόγους σαφήνειας ως εξής:
    «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αναφερόμενοι στο ποσό περιορισμοί της καθ’ ύλη αρμοδιότητας αυτών».
    Τούτο δε διότι σε συνδυασμό με την παράγραφο 4 φαίνεται ο νομοθέτης να προκρίνει την λύση να μην εκδικάζονται από τους πρώην ειρηνοδίκες αντικείμενα αστικού δικαίου που μέχρι σήμερα δεν εμπίπτουν εν γένει στην αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων (ενδεικτικά οικογενειακό δίκαιο ή εκουσία κτηματολογίου).

  • 8 Απριλίου 2024, 12:32 | Β.Κ

    Ελπίζω η επιμόρφωση να είναι ενδελεχής και η ανάληψη των νέων καθηκόντων να γίνει σταδιακά δεδομένου ότι πολλοί νεότεροι ειρηνοδικες δεν έχουμε την εμπειρία των ποινικών ακροατηρίων. Ίσως για το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου να ανεβαίνουμε μόνο σε τριμελή πλημμελειοδικεία για να εξοικειωθούμε με το αντικείμενο. Φοβαμαι, ωστόσο, ότι το υπουργείο το ενδιαφέρει μόνο η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και όχι η ποιότητα των αποφάσεων.

  • 8 Απριλίου 2024, 12:51 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Σύμφωνα με το άρθρο 93, παρ. 1 του Συντάγματος: «Τα δικαστήρια διακρίνονται σε διοικητικά, πολιτικά και ποινικά και οργανώνονται με ειδικούς νόμους». Το ίδιο λοιπόν το Σύνταγμα κάνει διάκριση μεταξύ της «πολιτικής» και της «ποινικής» δικαιοσύνης. Είναι επομένως εσφαλμένο ότι με τον όρο «πολιτική δικαιοσύνη» νοούμε τόσο το αστικό όσο και το ποινικό δίκαιο. Το άρθρο 93, παρ. 1 διακρίνει σαφέστατα την πολιτική από την ποινική δικαιοσύνη. Η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 επιτρέπει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας μόνο της πολιτικής δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, η ανάθεση της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων στο πλαίσιο της ενοποίησης σε πρώην ειρηνοδίκeς είναι σαφώς εκτός Συντάγματος.

  • 8 Απριλίου 2024, 00:29 | Giorgos

    Η ερμηνευτική δήλωση του αρ. 88 του Συντάγματος φυσικά και επιτρέπει την ανάθεση ποινικών καθηκόντων στους πρώην Ειρηνοδίκες, καθήκοντα που έχουμε ούτως ή άλλως μέσω της συμμετοχής μας σε τριμελεις συνθέσεις, σε προκαταρκτικες και έρευνες. Είναι ξεκάθαρο ότι με τον όρο πολιτική δικαιοσύνη νοουμε τόσο το αστικό όσο και το ποινικό δίκαιο, γι αυτό και οι Πρωτοδικες κι οι Ειρηνοδίκες θεωρουμαστε πολιτικοί δικαστές σε αντίθεση με τους διοικητικούς δικαστές. Αυτή είναι η διαφοροποίηση ακριβώς του όρου «πολιτική δικαιοσύνη» από τον όρο «διοικητική δικαιοσύνη».

  • 7 Απριλίου 2024, 17:36 | ΓΙΏΡΓΟΣ ΑΣΤΕΡΗΣ

    στον διπλό διαγωνισμό το 1997 (ειρηνοδίκες – σχολής) έγινε πρώτα των ειρηνοδικών, 45 επιτυχόντες ειρηνοδίκες είχαν δώσει και στο διαγωνισμό της εθνικής σχολής δικαστών και πέρασαν, για το λόγο αυτό οι θέσεις επιτυχόντων που κλήθηκαν από το 1 έως το 100 ουσιαστικά ήταν από το 1 έως το 55,καθόσον 45 ειρηνοδίκες πήγαν στην σχολή δικαστών, οπότε ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ, μη γράφουν ασυναρτησίες και παραμύθια για μικρά παιδιά, οι εξετάσεις ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

  • 7 Απριλίου 2024, 09:42 | Κ.Π

    Δεν είναι σαφές αν οι πρώην ειρηνοδικες θα δικάζουμε σε ΜΟΔ ή πολιτικές υποθέσεις σε τριμελή πρωτοδικεία. Επίσης, θα ασκούμε και καθήκοντα ανακριτή; Δεδομένου ότι είθισται ανακριτές να ορίζονται οι κατώτεροι στην επετηρίδα και οι πρώην ειρηνοδικες από το παρόν νομοσχέδιο θεωρουμαστε πάντα κατώτεροι των πρωτοδικων θα αναλαμβάνουμε δηλαδή ες αεί την ανάκριση;

  • 7 Απριλίου 2024, 08:23 | Πρωτόδικης με το ζόρι

    Η επιμόρφωση των ειρηνοδικων να γίνει τόσο θεωρητικά, διαδικτυακά από την ΕΣΔΙ, όσο και πρακτικά στα κατά τόπους πρωτοδικεία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι κάποιοι ειρηνοδικες από τον διαγωνισμό του 2016 και μετά δεν έχουν δικάσει πταίσματα, ούτε έχουν συμμετάσχει σε τριμελή πλημμελειοδικεία. Ελπίζω δηλαδή το υπουργείο να μη μας «ξεπετάξει» με δύο τρία σεμινάρια, δεδομένου ότι στα μονομελή πλημμελειοδικεία θα δικαζεται πλέον το σύνολο σχεδόν των πλημμελημάτων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε ήδη χρεωθεί υποθέσεις και έχουμε εκκρεμότητα, είναι δε εύλογο κατά το χρονικο διάστημα της επιμόρφωσης να μην ασκούμε αλλά καθήκοντα.

  • 7 Απριλίου 2024, 06:28 | Αργυρης Κατσαμανης

    Ένας Ειρηνοδίκης μπορεί από το νόμο και το Σύνταγμα να συμμετέχει σε συνθέσεις τριμελούς να εισαγγελευει σε Μονομελή να συμμετέχει στην έκδοση βουλευμάτων να του ανατίθεται αδιακρίτως καθήκοντα των πολιτικών Δικαστηρίων ανεξαρτήτως ποσού ( βλ υπερχρεωμένα) και αντικείμενα τα οποία δεν έχει διδαχθεί πχ ύλη πολυμελούς ( βλ πτωχεύσεις) τελευταία είχε προταθεί να συμμετέχουν και να χρεώνονται υποθέσεις στις συνθέσεις του Πολυμελούς χωρίς να υπάρξει αντίδραση από κανένα για όλες αυτές τις αντισυνταγματικότητες οι οποίες ανακαλούνται μόνο εφ όσον θίγεται η επετηρίδα .. Η δικαιοδοτική δηλ λειτουργία του Ειρηνοδίκη αυτή καθ’αυτή που είναι και το μείζων δεν ήταν ποτέ πρόβλημα και δεν είχε ποτέ θέματα αντισυνταγματικότητας τα θέματα αντισυνταγματικότητας προκύπτουν όχι απο τη δικαιοδοτική λειτουργία του Ειρηνοδίκη αλλά από την υπηρεσιακή εξέλιξη των Πρωτοδικών Και οπωσδήποτε η υπηρεσιακή εξέλιξη συναρτάται με το θέμα της ανεξαρτησίας του Δικαστή όταν υπάρχουν επεμβάσεις της πολιτείας και όχι όταν μεσολαβεί κριση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη του Δικαστή Δεν είπε η Πολιτεία ότι 1000 άσχετους με τη Δικαιοσύνη θα εγκατάστησε εντός της επετηρίδας προκειμένου να μεταβάλω την υπηρεσιακή εξέλιξη των Δικαστών που πραγματικα θα είχε θέμα Συνταγματικότητας Αλλά 1000 δικαστές οι οποί έχουν όλες τις εγγυήσεις και όλα τα προνόμια του Δικαστή έχουν δε διοριστεί με αδιάβλητους διορισμούς θα φροντίσω μετά απο επιμόρφωση και από κρίση και αξιολόγηση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να τοποθετήσω εντός του δικαστικού σώματος Εάν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας θα έπρεπε να αναζητηθεί στην πλευρά της αδικαιολόγητης εμμονής και στη a priori τοποθέτηση κάποιων Δικαστών χωρίς κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη βάση της επετηρίδας Όπου είχαμε θέματα Συνταγματικότητας ( Πολωνία Ουγγαρία ) είχαμε θέματα διορισμού δικαστών χωρίς εχέγγυα αδιάβλητοτητας. Μετά από κάποια χρόνια θα κοιτάζουμε αυτή τη διαμάχη και θα μειδιούμε όπως επίσης στους συναδελφους μου συστήνω να μην ανησυχούν στην επόμενη διετια όλα αυτά θα ρυθμιστούν διότι η αφόρητη αδικία που εισάγει ένα νομοσχέδιο αναγκαίο για τη χώρα και τη δικαιοσύνη σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη , θα εξαλειφθεί αφού δεν βρίσκει έρεισμα σε καμία νομική ηθική ή λογική βάση .

  • 7 Απριλίου 2024, 01:36 | Ένας απλός πολίτης

    1. Παντού στον κόσμο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν έχει ούτε το πώς διορίστηκε κάποιος (είδος διαγωνισμού ή άλλη διαδικασία) ούτε και οι βασικές του σπουδές αλλά η πραγματική εργασιακή εμπειρία. Δεν καταλαβαίνω πώς θα είναι αρχαιότεροι, νέοι και άπειροι δικαστές, σε σχέση με δικαστές που δικάζουν επί έτη πραγματικές υποθέσεις σε πραγματικά δικαστήρια αντί να μαθητεύουν στις καρέκλες της ΕΣΔΙ.
    2. Η Αδικία που παράγει το νομοσχέδιο όσον αφορά την υποβάθμιση των έμπειρων ειρηνοδικών φοβάμαι θα έχει επικίνδυνο κοινωνικό αντίκτυπο, γιατί άνθρωπος που νιώθει καθημερινά την αδικία στην εργασία του είναι μάλλον απίθανο να δικάσει με αδιατάρακτο το αίσθημα δικαίου τους ανυποψίαστους πολίτες!
    3. Το πρόβλημα της έλλειψης εμπειρίας στις ποινικές υποθέσεις δείχνει και τη λύση που σε όλο το φάσμα της παραγωγής (απο γεωργία, μέχρι βιομηχανία, τέχνες και επιστήμες) είναι η Εξειδίκευση. Ας δικάζουν τις αστικές υποθέσεις λοιπόν οι πρώην ειρηνοδίκες χωρίς τα μέχρι τώρα όρια της δικαιοδοσίας τους.

    Ένας απλός πολίτης (ευτυχώς όχι δικαστής)

  • 6 Απριλίου 2024, 17:47 | Ειρηνοδίκης

    Ποιος ακριβώς ειρηνοδίκης μπήκε στο σώμα με κλήρωση όπως αναφέρεται σε σχόλιο παραπάνω; Παρέμεινε σε ισχύ ένας πίνακας επιτυχόντων, τα μέλη του οποίου πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και μπήκαν σε αυτόν μετά από επιτυχή γραπτή και προφορική εξέταση. Η φοίτηση στην εσδι δεν αποτελεί κάποιο μαγικό συστατικό που καθορίζει την ικανότητα απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι μιλάμε για εν ενέργεια δικαστές, με πολυετή εμπειρία σε μονομελεις συνθέσεις, με συμμετοχή σε τριμελές συνθέσεις ποινικών δικαστηρίων, έρευνες κλπ, κατά το πρόσφατο δε παρελθόν και με καθήκοντα πταισματοδίκη έδρας. Ας λείπουν από τη δημόσια διαβούλευση οι κοκκορομαχιες

  • 6 Απριλίου 2024, 14:31 | Πρωτοδίκης υπό του τελευταίου Πρωτοδίκη

    Σύμφωνα με τη σαφή ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, ορίζεται ρητά ότι, «κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει.» Κατόπιν αυτού, είναι εναργές ότι η προβλεπόμενη, συνταγματικά, δυνατότητα ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αναφέρεται, αποκλειστικά, στην Πολιτική και όχι στην Ποινική δικαιοσύνη, οπότε ανάθεση αμιγώς ποινικών καθηκόντων στους πρώην Ειρηνοδίκες αντιβαίνει πλήρως στη ρητή, ως άνω, συνταγματική πρόβλεψη.

  • 6 Απριλίου 2024, 13:44 | Αναστάσιος Δοματζόγλου

    Δεν ξεκαθαρίζεται εάν μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των πρώην ειρηνοδικών, οι πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας θα δικάζουν και εκείνοι το σύνολο των αστικών υποθέσεων δηλαδή εάν θα δικάζουν και τις υποθέσεις καθ ύλην αρμοδιότητος των ειρηνοδικείων .

    Γενικό σχόλιο : Θεωρώ απαράδεκτο με νόμο να επιβάλλεται υποχρεωτική επιμόρφωση των δικαστών διότι jus novit curia. Ολοι οι δικαστές ( ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες) που δεν πέρασαν από την σχολή δικαστών καθώς και οι περισσότεροι από τους σήμερα αρεοπαγίτες, όταν διορίσθηκαν δεν επιμορφώθηκαν αλλά ανέβηκαν στην έδρα και δίκαζαν. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί θεωρείται ως δεδομένο ότι ο δικαστής δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί τους κανόνες δικαίου και να τους εφαρμόσει. Οι ειρηνοδίκες είναι δικαστές και μάλιστα οι ειρηνοδίκες Γ, Β και Α τάξης είναι κατά τεκμήριο έμπειροι δικαστές, που δίκασαν πλειάδα υποθέσεων.Στην επαρχία μάλιστα οι ειρηνοδίκες συμμετέχουν στις συνθέσεις τριμελών πλημμελειοδικείων , ενίοτε αναπληρώνουν τους ελλείποντες εισαγγελείς στις εισαγγελικές έδρες και δίκαζαν επί σειρά ετών τα πταίσματα που είναι ποινική διαδικασία. Απαράδεκτη λοιπόν η υποχρεωτική επιμόρφωση ….

  • 6 Απριλίου 2024, 13:00 | Αναστάσιος Δοματζόγλου

    Στηνπαρ. 4 του άρθρου 7: Οπως είναι διατυπωμένο το τελευταίο εδάφιο αφήνει περιθώριο να νοηθεί ότι ο πρωτοδίκης πχ ενός έτους θα είναι πάντοτε αρχαιότερος από τον πρωτοδίκη-πρώην ειρηνοδίκη 6 ετών ή 10 ετών ή ακόμη και από τον πρώην ειρηνοδίκη Α τάξης που αντιστοιχεί σε πρόεδρο πρωτοδικών που μπορεί να είναι δικαστής 20 ετών ή 25 ετών κλπ.
    Συνεπώς απαραίτητη η συμπλήρωση της διάταξης με ορισμό ότι είναι πάντοτε αρχαιότερος ο πρωτοδίκης ή ο πρόεδρος πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας από τον πρωτοδίκη – πρώην ειρηνοδίκη της αντίστοιχης βαθμίδας όπως ορίζονται στο άρθρο 8 παρ. 1 δηλαδή
    οι πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας που έχουν συμπληρώσει έως 4 χρόνια είναι πάντοτε αρχαιότεροι των πρώην ειρηνοδικών Δ τάξης και όχι των λοιπών ανώτερων βαθμίδων δηλ.πρώην ειρηνοδικών Γ, Β και Α τάξης ,
    οι πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας που έχουν συμπληρώσει 4 έως 7 χρόνια είναι πάντοτε αρχαιότεροι των πρώην ειρηνοδικών Γ τάξης και όχι των λοιπών ανώτερων βαθμίδων δηλ πρώην ειρηνοδικών Β και Α τάξης ,
    οι πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας που έχουν συμπληρώσει 7 έως 12 χρόνια είναι πάντοτε αρχαιότεροι των πρώην ειρηνοδικών Β τάξης και όχι της ανώτερης βαθμίδος δηλ πρώην ειρηνοδικών Α τάξης ,
    οι πρόεδροι πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας είναι πάντοτε αρχαιότεροι των πρώην ειρηνοδικών Α τάξης , οι οποίοι ( πρώην ειρηνοδίκες Α τάξης ) είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών πρωτοδικών.

  • 5 Απριλίου 2024, 18:58 | Αλέξης

    Ο ειρηνοδίκης θα δικάζει ποινικά. Ωραία. Οι δικηγόροι που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ΕΣΔΙ από τη στιγμή που 1000 ειρηνοδίκες οι οποίοι ουδέποτε διάλεξαν την ιδιότητα του πρωτόδικη, για πόσες θέσεις θα ιδρώσουν για να καλύψουν; 5-10; Οι μισοί ειρηνοδίκες έχουν μπει με διαγωνισμό (κλήρωση) άλλοι με διαγωνισμό και άλλοι μπήκαν επειδή με το βαθμό δεν μπόρεσαν να καλύψουν θέση πρωτόδικη και κάλυψαν ειρηνοδίκη. Αυτοί λοιπόν με 2-3 σεμινάρια θα μπορούν να δικάζουν. Με αυτή τη λογική και οι νέοι που είναι να συμμετάσχουν στους επόμενους διαγωνισμούς ΕΣΔΙ ας μπαίνουν με σεμινάρια. Αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση αλλά δημόσιο παραλήρημα. Και αυτό να φανταστώ με νομοπαρασκευαστική επιτροπή συντάχθηκε; Μου φαίνεται ακραίο, σκανδαλώδες και εκνευριστικά παράτολμο το γεγονός ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις (βλ. Ποινική δικονομία) συντάχθηκαν χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ότι οι εν λόγω τροποποιήσεις παραβιάζουν καθέτως το Σύνταγμα και τις εγγυήσεις (βλ. ΕΣΔΑ) με αποτέλεσμα σε 2 χρόνια από σήμερα να είμαστε η νούμερο ένα χώρα με τις περισσότερες παραβιάσεις σε όλη την Ευρώπη. (Ο κατάλογος του ΕΔΔΑ θα είναι γαλανόλευκος) και όλα αυτά από έναν υπουργό ο οποίος εμφαίνεται να ξέχασε τις νομικές του γνώσεις.

  • 5 Απριλίου 2024, 13:09 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Η παρ. 4 είναι κραυγαλέα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος «κατά την αληθινή έννοια του άρθρου 88, επιτρέπεται η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και η ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, εφόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει». Με τη ρύθμιση της παρ. 4 οι πρώην ειρηνοδίκες θα εκδικάζουν και ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ κατά παράβαση των όσων ρητά ορίζει το Σύνταγμα. Είναι όνειδος για το Κράτος Δικαίου η ίδια η δομή της Δικαιοσύνης να θεμελιώνεται σε κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις. Έτσι όπως πάει το πράγμα, σε λίγο δεν θα υπάρχει δισταγμός να ενοποιηθούν πολιτική, ποινική και διοικητική δικαιοσύνη μαζί.

  • 5 Απριλίου 2024, 13:11 | Γ.Φ.

    Για την ταυτότητα του νομικού λόγου και επειδή και οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν βάσει του νομοσχεδίου παρόμοια δυνατότητα, πρέπει να προβλεφθεί στο άρθρο 7 ή στις μεταβατικές διατάξεις παρόμοια διάταξη επιλογής υπηρεσιακής παραμονής σε ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕΝΟ περιφερειακό Πρωτοδικείο και για τους Ειρηνοδίκες που υπηρετούν εκεί μέχρι την δημοσίευση του ΦΕΚ, εφόσον αυτοί το επιθυμούν, άλλως θα πρόκειται έμμεσα για απαγορευμένη μετακίνηση – έμμεση «μετάθεσή τους» σε άλλη πόλη (δηλαδή σε αυτή του κεντρικού Πρωτοδικείου, ιδίως για μέρη που έχουν πολύ μεγάλη γεωγραφική απόσταση από το διατηρούμενο περιφερειακό) διαταράσσοντας έτσι στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προσωπική, υπηρεσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση ως δικαστικών λειτουργών και αποτελώντας βίαιη μεταβολή των επαγγελματικών τους συνθηκών.

  • 5 Απριλίου 2024, 12:51 | Γ.Φ.

    Πρόδηλη αντισυνταγματικότητα του αρ. 7 όσον αφορά τα δικαιοδοτικά καθήκοντα των πρώην Ειρηνοδικών, η οποία θα οδηγήσει προφανώς σε ακύρωση της επίμαχης ρύθμισης. Το νομοσχέδιο τους μετατρέπει επί της ουσίας σε Πρωτοδίκες, χωρίς να προβλέπει διακριτά δικαιοδοτικά καθήκοντα τα οποία θα πρέπει να είναι ΣΥΝΑΦΗ με το ισχύον εργασιακό τους αντικείμενο. Λ.χ. δεν δύνανται να αναλάβουν ποινικό αντικείμενο του μονομελούς Πρωτοδικείου (το οποίο πλέον αποτελεί το 95% του ποινικού δικαίου σε Α΄βαθμό), ούτε αντικείμενα άγνωστα σε αυτούς όπως ενδεικτικά το οικογενειακό δίκαιο και κτηματολόγιο. Προτείνεται η ανάθεση στους Ειρηνοδίκες, όλων των αστικών υποθέσεων της ισχύουσας δικαιοδοσίας τους, χωρίς όμως καθ’ ύλην περιορισμό, άνευ Ποινικού αντικειμένου και άνευ ετέρου αντικειμένου που υπάγεται αποκλειστικώς στην ύλη του Πρωτοδίκη.

  • 5 Απριλίου 2024, 11:58 | πρωην ειρηνοδικης

    Πως θα λαβουν χωρα οι επιμορφωσεις στα ποινικα? εκ του συνεγγυς? στην εσδι? φανταζομαι ειναι κατανοητο ποσο εξαιρετικα δυσκολευει τη ζωη ολων μας να μεταβουμε στη θεσσαλονικη για αοριστο χρονικο διαστημα, πληρωνοντας απο την τσεπη μας. Μηπως να γινοταν στις εδρες των πρωτοδικειων ωστε να ειναι εποικοδομητικη και να μπορει ο καθενας να εκφρασει τις αποριες του? δεν ειναι ενα απλο ζητημα ωστε να γινει τυπικα.

  • 5 Απριλίου 2024, 11:57 | πρωην ειρηνοδικης

    Στις περιφερειακες και παραλληλες εδρες ποιοι δικαστες θα μεταβαινουν για υπηρεσιες και δικες? μονο οι πρωην ειρηνοδικες? υπαρχει μεγαλη ασαφεια στην προταση που λεει οτι οι πρωην ειρηνοδικες θα εξακολουθησουν να κανουν ο,τι εκαναν. Δηλαδη στις παραλληλες και περιφερειακες εδρες θα μεταβαινουν μονο αυτοι? χρειαζεται επειγοντως διασαφηνιση και προβλεψη για κυκλικη μεταβαση ολων των δικαστικων λειτουργων του κεντρικου πρωτοδικειου.

  • 5 Απριλίου 2024, 09:14 | Μπερδεμένος

    «ειρηνοδίκες εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν έως την κατάργηση των ειρηνοδικείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί της καθ’ ύλη αρμοδιότητας αυτών» και «Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας.». Με αυτή τη διατύπωση, οι πρώην ειρηνοδίκες θα μπορούν να συμμετέχουν σε πολυμελείς συνθέσεις πριν την επιμόρφωσή τους ή όχι; Με τη διατύπωση ότι θα εκτελούν καθήκοντα που εκτελεούσαν έως την κατάργηση των ειρηνοδικείων και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπήρχαν πολυμελείς συνθέσεις πριν την κατάργηση, η απάντηση θα είναι «όχι». Είναι σίγουρο ότι αυτός είναι ο σκοπός του νομοθέτη ή πρέπει να αλλάξει η διατύπωση ώστε να μην επιτρέπονται παρερμηνείες;