ΜΕΡΟΣ Α’ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1: Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι:
α) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους με σκοπό την επιτάχυνση και την ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης,
β) η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση των αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δικαστικών υπηρεσιών,
γ) η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων,
δ) η απαλλαγή των διευθυνόντων τα δικαστήρια από τα διαχειριστικά τους καθήκοντα, όπως προμήθειες, επισκευές και συντήρηση δικαστικών κτιρίων.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:04 | ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    H αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη μεσω της οποίας σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων γίνεται , όπως φαίνεται , στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί εδώ και χρόνια η χώρα μας στη ψήφιση των νόμων, της μη ύπαρξης δηλαδή ουσιαστικής μελέτης εφαρμογής και επιπτώσεων του εκάστοτε νόμου. Η ανάλυση επιπτώσεων που μας παρουσιάζεται είναι προφανώς προχειρότατη.
    Δεν αποδεικνύεται η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης ως συνέπεια της κατάργησης των Ειρηνοδικείων. Αντίθετα, η βίαια αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη που επιχειρείται, σύμφωνα και με το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων που θα σκέφτονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα και για να πληρωθούν οι προϋποθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας. Συνεχίζουμε λοιπόν στον ίδιο δρόμο που μας οδήγησε στην «εσωτερική» πτώχευση.
    Στο βωμό λοιπόν αυτών των οικονομικίστικων αναλύσεων, δεν λαμβάνονται υπόψη:
    1.Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    2.ΟΙ ΑΠΑΡΧΑΙΟΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
    3.Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας, σε αντίξοες συνθήκες, ένα ακόμα…. σχέδιο επί χάρτου και ΚΥΡΙΩΣ
    4.Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗς ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ Η ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ «ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ»
    Οπότε είναι δίκαιο να αναρωτηθει κάποιος, σε συνδυασμό με την συνεπαγόμενη και αυτονόητη αύξηση όλων των δικαστικών παραβόλων στα ποσά του Πρωτοδικείου: Οδηγούμαστε στη «Δικαιοσύνη για λίγους». ακάρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι έτσι.

  • 17 Απριλίου 2024, 09:12 | Χρυσούλα Γκολέμη

    Ως βασικός σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου, ο οποίος σχετίζεται με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ορίζεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη, ο οποίος θα επιτευχθεί με αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων. Ο ανωτέρω σκοπός (ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη) και το μέσο επίτευξης αυτού (αναλογική κατανομή ανθρώπινων πόρων, με βάση τον αριθμό των υποθέσεων) αναλύονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι στα ειρηνοδικεία υπηρετούν σήμερα 916 ειρηνοδίκες, οι οποίοι αποτελούν το 44% των δικαστών του πρώτου βαθμού και δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων του πρώτου βαθμού, ενώ το υπόλοιπο 80% εκδικάζεται στα πρωτοδικεία, στα οποία υπηρετούν σήμερα περίπου 1.100 δικαστές. Επομένως, σε σύνολο 2.016 δικαστών πρώτου βαθμού (916 + 1.100) πράγματι οι Ειρηνοδίκες αποτελούν το 45% αυτών και οι Πρωτοδίκες το 55%, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ως προς τη δικαστική ύλη των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού, δεν παρέχεται κανένα αριθμητικό δεδομένο, προκειμένου να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε ότι πράγματι οι Ειρηνοδίκες δικάζουν μόνο το 20% της ύλης αυτής. Για το λόγο αυτό ανατρέχουμε ομοίως στα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα οποία επαληθεύσαμε και το ποσοστό των υπηρετούντων δικαστών του πρώτου βαθμού. Αυτό που διαπιστώνει ευχερώς κανείς από την απλή επισκόπηση των συγκεκριμένων στοιχείων, ενδεικτικά, για την περίοδο 1/10/2022 μέχρι και 30/6/2023, ήτοι περίπου για το παρελθόν δικαστικό έτος 2022 – 2023, καθώς τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται ανά τρίμηνο ημερολογιακού έτους, είναι ότι αφενός οι Δικαστές πρώτου βαθμού, κατά μέσο όρο, ανήλθαν σε 1.789, εκ των οποίων 787 Ειρηνοδίκες (44%) και 1.002 Πρωτοδίκες (56%), αφετέρου οι εισερχόμενες αστικές υποθέσεις πρώτου βαθμού ανήλθαν σε 299.376, εκ των οποίων 127.645 (43%) στα Ειρηνοδικεία και 171.731 (57%) στα Πρωτοδικεία. Αυτοί οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα και την εργασιακή καθημερινότητα που βιώνουν σήμερα οι υπηρετούντες Ειρηνοδίκες. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, το Α΄Μέρος του παρόντος νομοσχεδίου ομοιάζει με οικοδόμημα που ανεγείρεται σε σαθρά θεμέλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στατική του επάρκεια.

    Χρυσούλα Γκολέμη
    Ειρηνοδίκης Β’ τάξης

  • 17 Απριλίου 2024, 08:35 | Η.Ε.Γ Ειρηνοδίκης

    Με λύπη αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αντί για μεταφορά της ύλης στα Ειρηνοδικεία, επιχειρείται αυτή τη στιγμή μια βίαιη και χωρίς επαρκή σχεδιασμό ένταξη των Ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία, με το παράδοξο για πρώτη φορά σε κλάδο, να μην αναγνωρίζεται η προηγούμενη προϋπηρεσία ή έστω μέρος αυτής. Αυτή τη στιγμή στο σώμα των Ειρηνοδικών υπάρχουν άτομα που είναι 10-12 ετών Ειρηνοδίκες , οι οποίοι αν και έχουν επαρκή εμπειρία, αντιμετωπίζονται ως οι απόλυτα χαμένοι καθώς καλούνται σε συντομο χρονικό διάστημα να αποδεχθούν την αλλαγή των καθηκόντων τους και την ενδεχόμενη μεταβολή του προσωπικού και οικογενειακού τους βίου, χάνοντασ ακόμη και μισθολογικά κεκτημένα, ενώ δεν τους αναγνωρίζεται καμία δυνατότητα για υπηρεσιακή εξέλιξη αν και θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα με τους λοιπούς δικαστές. Ενοποίηση δεν σημαίνει εργαλειοποίηση ενός κλάδου. Αντιθέτως, στις ρυθμίσεις ενός τέτοιου σημαντικού νομοσχεδίου θα έπρεπε να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν αδικίες και να αντιμετωπίζονται οι δικαστικοί λειτουργοί με ισότητα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συλλείτουργων της Δικαιοσύνης. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει αφού πέραν του ότι ο ειρηνοδίκης με χρόνια εμπειρίας θα θεωρείται πάντα κατώτερος από τον Πρωτόδικη ενός έτους, ακόμη και αναφορικά με την επετηρίδα των Ειρηνοδικών, επιχειρείται η άμεση ένταξη των Ειρηνοδικών της ΕΣΔΙ και των Δοκιμών Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα πάνω από Ειρηνοδίκη με πολλά έτη εμπειρίας, όταν στην αιτιολογική έκθεση του νόμου γίνεται λόγος για διατήρηση του κεκτημένου κάθε επετηρίδας.
    Επίσης, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου πράγματι συντείνουν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης; Η ύλη των Ειρηνοδικείων θα ενωθεί με εκείνη των Πρωτοδικείων, συνεπώς η άποψη ότι 1000 περίπου Ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στην μάχη των δικών δεν συνάδει με την πραγματικότητα, αφού μαζί με τους συγκεκριμένους λειτουργούς, θα ενταχθεί στα Πρωτοδικεία και η μέχρι τώρα ύλη τους. Περιττό να αναφερθεί πως η απόσυρση των ποινικών υποθέσεων και ο επαναπροσδιορισμός τους προκειμένου να δικάζονται στα Περιφερειακά Δικαστήρια κάθε άλλο με επιτάχυνση σημαίνει.

  • 17 Απριλίου 2024, 08:07 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Πως είναι δυνατό να επιταχυνθεί, να γίνει πιο ποιοτική η απονομή της δικαιοσύνης και να υπάρχει αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με την συγχώνευση υπηρεσιών και της εργασιακής ύλης!

  • 17 Απριλίου 2024, 02:58 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ

    Όπως ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ αναφέρεται από την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του εν λόγω νομοσχεδίου το πρόβλημα της βραδυπορίας είναι διαχρονικό και όχι χθεσινό προσθέτω εγώ, όπως επίσης και ο όγκος της δουλειάς των Ειρηνοδικείων ίσως αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμος ΞΕΧΑΣΑΜΕ όμως τις αλλεπάλληλες αυξήσεις αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν με την πιο πρόσφατη και τεραστίων διαστάσεων συνολικά που έγινε το 2011 και το 2012 με την αύξηση της συνήθης αρμοδιότητας (σε 20.000 ευρώ, 600 τα μισθώματα και 5000 τις μικροδιαφορές), επίσης της μεταφοράς ενός πολύ μεγάλου μέρους της Εκουσίας δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου στα Ειρηνοδικεία όπως επίσης διαθήκες , αποποιήσεις, κληρονομητήρια, σωματεία, συναινετικές προσημειώσεις ανεξαρτήτου ποσού και βέβαια την νέα ύλη που προστέθηκε τότε των χιλιάδων Υπερχρεωμένων νοικοκυριών ως αποτέλεσμα της ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ που δημιούργησαν μια μη ενάρετη οικονομία πάνω σε ψεύτικές βάσεις. Τώρα που βγάλαν όλη τη λάντζα τα Ειρηνοδικεία ξαφνικά δεν έχουν δουλειά!!!!!!!!!! Τι λέτε σοβαρολογείται;;;;;;;;;;;
    Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και την κατάργηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δίκης. Οι Δικαστές και οι μεν (του Ειρηνοδικείου) και οι δε (του Πρωτοδικείου) που εκδίδουν αποφάσεις πάνω από τα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος θα εξακολουθούν και θα κάνουν το ίδιο. Με την παραμικρή δικαιολογία οι δικηγόροι θα αναβάλουν τις υποθέσεις και δυστυχώς θα απασχολείται η κατά 50% υποστελεχωμένη Γραμματεία με όλα αυτά τα θέματα για τα οποία δεν ευθύνεται και της τα φορτώνουν. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ των ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    Δυστυχώς ο κάθε θεσμικός-οικονομικός φορέας το βλέπει μόνο από την πλευρά του. Οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν από την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης και τον νέο δικαστικό χάρτη είναι 1)οι πολίτες που θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν μια δικαστική υπηρεσία!!!!!, 2)το ίδιο το κράτος δικαίου όπως επίσης και 3)πολλοί υπάλληλοι που θα ξεσπιτωθούν.
    Η παγκόσμια τράπεζα μάλλον θα έχει κάποιο όφελος από αυτό (αλλιώς δεν εξηγείται)!!!, η κυβέρνηση θα πάρει χρήματα μέσω του ταμείου ανάκαμψης χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι θα έχει μελλοντικό όφελος για την πολιτεία, οι δικαστικές υπηρεσίες θα συρρικνωθούν με αποτέλεσμα τα μεγάλα κατά τόπους δικηγορικά γραφεία να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο κ.ο.κ.
    Τα αποτελέσματα αυτής της δημόσιας απορρυθμιστικής κυβερνητικής πολιτικής θα είναι πολλαπλά και πολύ επικίνδυνα για το κράτος δικαίου. Καταρχάς θα υπάρξει μια απόλυτη σύγχυση, μην πω χάος και θα έχουμε ακόμη πιο μεγάλες καθυστερήσεις και καμία βελτίωση στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν θα υπάρξει καμία ορθολογικότερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στη δικαιοσύνη διότι απλούστατα δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση χωρίς υπαλληλικό προσωπικό., Τι νομίζουν ότι είναι οι δικαστικές υπηρεσίες τράπεζες και τις κλείνουνε!!!!!!!!!!
    Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο τεχνηέντως μας βάζει και μαλώνουμε μεταξύ μας. Μου είναι αδιάφορο αν μαλώνουν μεταξύ τους οι δικηγορικοί σύλλογοι για το πιο πρωτοδικείο θα κρατήσει την πρωτοκαθεδρία ή όχι εμένα με ενδιαφέρει να μην κλείσει καμιά δικαστική υπηρεσία, να καλύψουν άμεσα με υπαλλήλους όλα τα οργανικά κενά που είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου η Διοίκηση να πράξει και να πάρουν όπως είναι το νομοσχέδιο πίσω.
    Είδαμε και τις ενοποιήσεις στους Δήμους και τα αποτελέσματά τους.
    Μου κάνει εντύπωση ότι οι κυβερνώντες πάντα ξέρουν τις επιπτώσεις όταν ψηφίζουν έναν νόμο αλλά ποτέ δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση οποιουδήποτε εφαρμοσμένου νόμου εδώ στην Ελλάδα και δυστυχώς αυτή είναι και η Γενική Δημόσια Πολιτική που ασκούνε εδώ στην Ελλάδα.
    Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταργούν τη δικαιοσύνη καταργώντας τον πρώτο βαθμό της. Θα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για το χάος που θα επιφέρουν. Εάν θέλουν να κάνουν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο χώρο της δικαιοσύνης και όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα για μεγάλα κοινωνικά και θεσμικά θέματα ας κάνουν ένα δημοψήφισμα για το τι δικαιοσύνη θέλουμε. Δεν μπορούμε επ’ αόριστον να νομοθετούμε χωρίς κανένα έρεισμα, χωρίς καμία επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της!!!!!!!!

    Συντάσσομαι με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου και Περιφερείας του Πρωτοδικείου Κορίνθου και την επικροτώ, την οποία και μνημονεύω αυτολεξεί:
    «ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου και Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κορίνθου λαμβάνοντας υπόψη: α) τη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», β) τα σχετικά στοιχεία που προβάλλονται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και γ) την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το Σχέδιο Νόμου, εκφράζει τις εξής παρατηρήσεις:
    1. Δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία ότι:
    i. Η χρονική αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και ο χρόνος έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, εξαρτώνται από τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    ii. Η αναφορά στο ότι το 44% των δικαστών πρώτου βαθμού (Ειρηνοδίκες) δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού σχετίζεται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    iii. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης σχετίζονται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    2. Δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογικότερη αξιοποίηση, ούτε να παρουσιάζεται στο δημόσιο διάλογο ως επιχείρημα η αναλογία, του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί τη δικαιοσύνη, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών είναι καλυμμένες ενώ την ίδια στιγμή το 40% των θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΕΣ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.
    3. Η γενίκευση που οδηγεί στο επιχείρημα του κόστους ανά απόφαση ανά Ειρηνοδίκη και ανά Πρωτοδίκη είναι άτοπη και επικίνδυνη γιατί λαμβάνει υπόψη μόνο το κόστος της λειτουργίας της κάθε δικαστικής υπηρεσίας (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα) και αγνοεί τον πολίτη ο οποίος “συντηρεί” κάθε δικαστική υπηρεσία για να έχει πιο άμεση και με λιγότερα επιπλέον έξοδα πρόσβαση στον φυσικό δικαστή (άρθρο 20 του Συντάγματος). Η πρόσβαση στο φυσικό δικαστή εμπίπτει στις Συνταγματικές διατάξεις που αποτελούν το λεγόμενο στενό πυρήνα του κράτους δικαίου το οποίο, εξ ορισμού και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία και νομολογία, σημαίνει ότι δεν υπόκειται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε οποιαδήποτε στάθμιση κόστους-οφέλους. Κάθε τυχόν τέτοια στάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της άσκησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του άρθρου 20Σ, κάτι το οποίο συνιστά ανεπίτρεπτη παράβαση διατάξεων που συνιστούν τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου κράτους δικαίου.
    4. Στο άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου ενώ υπάρχει αναφορά στο πώς διαμορφώνεται το πλήθος των εισαγγελικών λειτουργών στους νέους σχηματισμούς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη αναφορά για τις οργανικές θέσεις των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και ειδικότερα για τις περιοχές που δημιουργείται παράλληλο Πρωτοδικείο.
    5. Στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου δεν υπάρχει αναφορά για την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων των δικαστικών υπηρεσιών που καταργούνται (αν μπορούν να επιλέξουν να υπηρετήσουν στο περιφερειακό, παράλληλο ή κεντρικό Πρωτοδικείο).
    Κόρινθος,
    Δευτέρα, 15/4/2024»

  • 16 Απριλίου 2024, 21:59 | Ειρηνοδικείο Πατρών – Ολομέλεια

    Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

    Λαμβανομένης υπόψη της επικείμενης ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης επί τη βάσει του ανωτέρω νομοσχεδίου διαπιστώνουμε και προτείνουμε τα κάτωθι:
    Η στέρηση υπηρεσιακής εξέλιξης των (πρώην) Ειρηνοδικών, αφού βάσει του σχεδίου νόμου προβλέπεται ρητά υπηρεσιακή στασιμότητα αυτών (της ειδικής επετηρίδας) στον βαθμό του Πρωτοδίκη και δη εσαεί του νεότερου όλων, είναι αντίθετη με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, αλλά και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και ειδικότερα την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών. Άλλωστε, η θέση τέτοιου ορίου/φραγμού δεν βρίσκει έρεισμα στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και τη ρύθμιση της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών του βαθμού αυτού, καθόσον προβλέπεται διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης, όπως νόμος ορίζει, για τους υπηρετούντες στον (ενοποιημένο) πρώτο βαθμό δικαστικούς λειτουργούς, χωρίς να διαχωρίζει ή να υπονοεί τον αποκλεισμό από την προβλεπόμενη διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης προκειμένου για υπηρεσιακή εξέλιξη τους προερχόμενους από τον κλάδο των Ειρηνοδικών λειτουργούς, αφού μετά την ενοποίηση, προηγηθείσης της επιμόρφωσης και της συμπλήρωσης ευδόκιμης δικαστικής υπηρεσίας τριών ετών των πρώην Ειρηνοδικών, ως το νομοσχέδιο προβλέπει, δεν θα πρέπει να νοούνται λειτουργοί ίδιου βαθμού δύο ταχυτήτων βάσει της υπηρεσιακής προέλευσής τους, αλλά η όποια υπηρεσιακή εξέλιξη καθενός έδει να είναι αποτέλεσμα των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και της υπηρεσιακής του απόδοσης, που θα αξιολογείται κατά την προβλεπόμενη διαδικασία κρίσης και αξιολόγησης (τακτικές επιθεωρήσεις – κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου). Άλλωστε, ένας τέτοιος διαχωρισμός λειτουργεί ως αντικίνητρο στην επιβεβλημένη υπηρεσιακή αυτοβελτίωση και την υπηρεσιακή απόδοση των στερούμενων εκ προοιμίου τη δυνατότητα οιασδήποτε υπηρεσιακής ανέλιξης – ωρίμανσης λειτουργών του ενοποιημένου πρώτου βαθμού, ανεξαρτήτως της επιστημονικής τους επάρκειας και της ατομικής τους απόδοσης, οι οποίες μπορεί να είναι αντίστοιχες ή ακόμη και υπέρτερες με αυτές ορισμένων εκ των ασκούντων τα ίδια καθήκοντα πλην όμως μη στερούμενων τοιαύτης (της δυνατότητας υπηρεσιακής ανέλιξης). Το δε άνισο της μεταχείρισης αυτής και οι εξ’ αυτού συνέπειες θα καταστούν ακόμη πιο εμφανείς μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, όταν θα έχει επέλθει και η de facto ενοποίηση, όταν και επί σειρά ετών θα αναλαμβάνουν και θα διεκπεραιώνουν άπαντες τα ίδια καθήκοντα στον ενοποιημένο πρώτο βαθμό.

    Επιπροσθέτως, αν και στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου γίνεται αναφορά στη «διατήρηση του κεκτημένου κάθε επετηρίδας», στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθ. 8 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: «Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ’ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα των πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο πάρεδρο πρωτοδικείου», ενώ στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται σχετικά με τους αιτούμενους την ένταξή τους στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών Ειρηνοδίκες ότι θα τοποθετούνται μετά από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, με βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης και υπό την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτονται (υποβολή αίτησης ανά τριετία, αντιστοίχιση σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ολοκλήρωση υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης, 2 τουλάχιστον εκθέσεις επιθεώρησης του άρθρου 101 του ΚΟΔΚΔΛ, με την επισήμανση ότι επιθεωρήσεις αυτές γίνονται ανά διετία). Από τα προρρηθέντα προκύπτει ευθέως η εκφεύγουσα του Συντάγματος αντίφαση, οι νεότεροι Ειρηνοδίκες, ήτοι όσοι έχουν αποφοιτήσει από την ΕΣΔΙ κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, έχουν διοριστεί ως δόκιμοι Ειρηνοδίκες Δ’ τάξεως ή ασκούν την πρακτική τους άσκηση να καταστούν υπηρεσιακά αρχαιότεροι των αρχαιότερων αυτών Ειρηνοδικών Δ’, Γ’, Β’ ακόμη και Α’ τάξης.

    Τέλος, ο αποκλεισμός των (πρώην) Ειρηνοδικών από τη συμμετοχή τους στις συνθέσεις των ΜΟΔ, των Συμβουλίων και από την κύρια ανάκριση (άρθ. 7 παρ. 4), μετά την κατά τα ανωτέρω επιμόρφωση και επιθεώρησή τους, αποτελεί δυσμενή σε βάρος τους διάκριση και άνιση μεταχείριση, που αντιβαίνει το πνεύμα του σχεδίου ενοποίησης το οποίο δεν προκρίνει την καθετοποίηση της ύλης μεταξύ των δικαστικών του πρώτου βαθμού.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
    Επί του άρθρου 7 παρ. 4:
    Μετά από την ολοκλήρωση των προγραµµάτων επιµόρφωσης της παρ. 3, οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες εκδικάζουν υποθέσεις Μονοµελούς Πληµµελειοδικείου και το σύνολο των αστικών υποθέσεων. Επίσης, συµµετέχουν σε συνθέσεις Τριµελών Πληµµελειοδικείων, χωρίς ο αριθµός τους να δύναται να υπερβαίνει τους δύο (2) ανά σύνθεση. Έπειτα από την πρώτη επιθεώρησή τους κατ’ άρθρο 101 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρµόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν, σε πρώην Ειρηνοδίκες δύνανται να ανατίθενται τα πλήρη καθήκοντα Πρωτοδίκη χωρίς τους προαναφερθέντες περιορισμούς. Στις πολυμελείς συνθέσεις, μεταξύ πρωτοδίκη και υπηρετούντος, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας, έπειτα δε από την ολοκλήρωση των προγραµµάτων επιµόρφωσης της παρ. 3 και από την πρώτη επιθεώρησή τους κατ’ άρθρο 101 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρµόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν στις πολυµελείς συνθέσεις, µεταξύ Πρωτοδίκη και υπηρετούντος (πρώην) Ειρηνοδίκη, αρχαιότερος θεωρείται ο Πρωτοδίκης της γενικής επετηρίδας µε τα αντίστοιχα έτη υπηρεσίας, µε βάση την αντιστοίχιση της παρ. 1 του άρθρου 8.

    Επί του άρθρου 8 παρ. 2:
    Ως προεκτέθηκε, η στέρηση οιασδήποτε υπηρεσιακής εξέλιξης των (πρώην) Ειρηνοδικών (της ειδικής επετηρίδας) είναι αντίθετη με το πνεύμα της ουσιαστικής ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής Δικαιοσύνης, αλλά και με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και ειδικότερα την ισότιμη μεταχείριση δημοσίων λειτουργών, ενώ ουδόλως βρίσκει έρεισμα στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος.
    Προτεινόµενη τροποποίηση:
    Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες Α’ Τάξης που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ειδική επετηρίδα λαμβάνουν το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών, με τη σταδιακή σε αυτούς ανάθεση αρχικώς ειδικών καθηκόντων, μέχρι την πλήρη επιμόρφωσή τους, ώστε να τους ανατεθούν, μετά από αυτήν, όλα τα καθήκοντα των Προέδρων Πρωτοδικών. Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες των λοιπών τάξεων που θα παραµείνουν στην ειδική επετηρίδα δύνανται να λάβουν τον βαθµό του Προέδρου Πρωτοδικών, εφόσον συµπληρώσουν οκτώ (8) τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας στον βαθµό του Πρωτοδίκη, μετά και την ολοκλήρωση των προγραµµάτων επιµόρφωσης της παρ. 3 του άρθ. 7 και τις κατά τον νόμο επιθεωρήσεις τους που θα τους κρίνουν προακτέους στον επόμενο βαθμό, τηρουμένης της σειράς που κατείχε ο καθένας εξ αυτών, βάσει και της τάξης και των ετών προϋπηρεσίας τους, στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο σύστασης αυτής. Προς τον σκοπό αυτό θα συστήνονται νεοπαγείς προσωποπαγείς οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, οι οποίες θα καλύπτονται από τους Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας µετά τη συµπλήρωση των απαιτούµενων ετών και υπό τις ως άνω προϋποθέσεις και μετά την αφυπηρέτηση αυτών θα καλύπτονται από τους επόμενους κατά αρχαιότητα Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας θα θεωρούνται ιεραρχικά κατώτεροι των υφιστάμενων Προέδρων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας και των Πρωτοδικών που προήχθησαν στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών συντοχρόνως με αυτούς (τους Προέδρους Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας). Οι Πρωτοδίκες της ειδικής επετηρίδας, κατά τον χρόνο ισχύς του παρόντος νόμου τοποθετούνται ιεραρχικά κάτω του τότε νεότερου Πρωτοδίκη και έκτοτε ανά έτος θεωρούνται μαζί με τους λοιπούς Πρωτοδίκες της γενικής επετηρίδας αρχαιότεροι των νέων Παρέδρων του Πρωτοδικείου, ομοίως μετά την προαγωγή των Παρέδρων αυτών στον βαθμό του Πρωτοδίκη, θεωρούνται άπαντες (οι υφιστάμενοι Πρωτοδίκες της γενικής και της ειδικής επετηρίδας) αρχαιότεροι αυτών κ.ο.κ.. Στους υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες παρέχεται επίσης δυνατότητα ένταξης στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, µετά από αίτησή τους, µε διατήρηση της οργανικής τους θέσης και τροπής αυτής από θέση Πρωτόδικη της ειδικής επετηρίδας σε θέση Πρωτόδικη της γενικής επετηρίδας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται ετησίως, για αριθµό θέσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι µεγαλύτερο από το είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθµού των υπηρετούντων Πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, εφόσον οι αιτούντες έχουν ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά προγράµµατα επιµόρφωσης του άρθρου 7 και έχουν µία (1) τουλάχιστον έκθεση επιθεώρησης του άρθρου 101 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, A’ 109) από τον αρµόδιο Επιθεωρητή του Αρείου Πάγου της δικαστικής περιφέρειας στην οποία υπηρετούν. Για την ένταξη στη γενική επετηρίδα και τον ακριβή αριθµό των εντασσοµένων αποφαίνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης µε αιτιολογηµένη απόφασή του, η οποία εκδίδεται µετά από ακρόαση των αιτούντων, λαµβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις επιθεώρησης, το ήθος, την επιστηµονική κατάρτιση, την ποιοτική και ποσοτική απόδοση της εργασίας και την επίδοση αυτών γενικά. Οι εντασσόµενοι στη γενική επετηρίδα τοποθετούνται µετά από τον τελευταίο αντίστοιχο Πρωτοδίκη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 και µε βάση τη σειρά που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των ειρηνοδικών κατά τον χρόνο της αίτησης. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχουν διοριστεί ως Δόκιµοι Ειρηνοδίκες Δ’ ή βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης µετά από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατάρτισης, μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μετά από ακρόαση και απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να ενταχθούν στη γενική επετηρίδα τοποθετούμενοι κάτω από τον τελευταίο πάρεδρο Πρωτοδικείου.
    Ως επικουρική δε πρόταση αναφορικά με την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 8 προκρίνεται η κάτωθι:
    2. Άπαντες οι Ειρηνοδίκες, μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών προγραµµάτων επιμόρφωσης του άρθρου 7 και μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από αυτή, εντάσσονται στη γενική επετηρίδα των Πρωτοδικών, τοποθετούμενοι μετά από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, διατηρώντας τη θέση τους στο Πρωτοδικείο που υπηρετούν, μεταφερόμενης αυτής από την ειδική στη γενική επετηρίδα, ενώ οι μεταθέσεις και αυτών θα γίνονται µόνον κατόπιν αίτησής τους, µε εξαίρεση τους λόγους υποχρεωτικής μετάθεσης της παρ. 4 του άρθρου 60 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, Α’ 109), διεκδικώντας τις θέσεις της, ενιαίας για όλους πια, γενικής επετηρίδας.

    Επί του άρθρου 9:
    Στο σχέδιο νόµου υπάρχει ασάφεια αναφορικά με το ζήτηµα των µεταθέσεων των (πρώην) Ειρηνοδικών, καθώς στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι µε την αφυπηρέτηση κάθε Πρωτοδίκη της ειδικής επετηρίδας (δηλαδή πρώην Ειρηνοδίκη) η οργανική του θέση θα µεταφέρεται στη γενική, γεγονός που θα συνεπάγεται τη διαρκή συρρίκνωση των θέσεων των Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας και τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα, σταδιακά να αποστερηθούν οι υπηρετούντες στην ειδική επετηρίδα τη δυνατότητα μετάθεσής τους.
    Προτεινόµενη τροποποίηση:
    Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Eιρηνοδίκες µπορούν να µετατεθούν µόνον κατόπιν αίτησής τους, µε εξαίρεση τους λόγους υποχρεωτικής µετάθεσης της παρ. 4 του άρθρου 60 του Kώδικα Οργανισµού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022, Α’ 109). Σε περίπτωση αφυπηρέτησης Δικαστικού Λειτουργού της ειδικής επετηρίδας, η οργανική του θέση διατίθεται προς µετάθεση σε Δικαστικό Λειτουργό της ίδιας επετηρίδας (λαμβανομένης υπόψη και της σειράς που κατείχε ο καθένας εξ αυτών στην ειδική επετηρίδα των Ειρηνοδικών κατά τον χρόνο ισχύς του παρόντος) και αφού καλυφθεί, η αντίστοιχη κενή οργανική θέση που κενώθηκε οριστικά διατίθεται στη γενική επετηρίδα. Σε κάθε περίπτωση αιτούµενης µετάθεσης θα πρέπει να λαµβάνεται υπόψη το σύνολο των ετών πραγµατικής δικαστικής υπηρεσίας εκάστου Δικαστικού Λειτουργού.

    Επί του άρθρου 10:
    Κατά τον τρόπο διατύπωσης του παρόντος άρθρου υφίσταται ασάφεια αν οι Ειρηνοδίκες διατηρούν ως µισθολογικό κεκτηµένο τις αποδοχές του Εφέτη, τις οποίες λαµβάνουν σήµερα µετά από είκοσι τέσσερα (24) έτη υπηρεσίας.
    Προτεινόµενη τροποποίηση:
    Οι υπηρετούντες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, Ειρηνοδίκες λαµβάνουν όλες τις αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών µε τους οποίους αντιστοιχούν κατά το άρθρο 8, συµπεριλαµβανοµένων των µισθολογικών προαγωγών και κατ’ αναλογία των ετών πραγµατικής δικαστικής υπηρεσίας, διατηρώντας τις υφιστάµενες αποδοχές τους όπου αυτές είναι υψηλότερες ή τις αποδοχές που επρόκειτο να λάβουν, µε βάση το µέχρι σήµερα µισθολογικό καθεστώς (παρ. 1 εδάφ. Στ του άρθρ. 4 Ν. 2521/1997), όπου αυτές είναι υψηλότερες. Σε καµία περίπτωση οι αποδοχές των πρώην Ειρηνοδικών δεν µπορεί να είναι κατώτερες των αποδοχών που ελάµβαναν ή προσδοκούσαν να λάβουν πριν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων. Τα ανωτέρω εξακολουθούν να ισχύουν και σε περίπτωση ένταξης πρώην Ειρηνοδίκη από την ειδική στη γενική επετηρίδα.

    Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στην Πάτρα, τη 16η Απριλίου 2024
    Η Πρόεδρος, Οι Εισηγητές, Οι Ειρηνοδίκες

  • 16 Απριλίου 2024, 21:10 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ

    αυτό που επιχειρείται δεν είναι πραγματική ενοποίηση.. παρά μόνο άνιση βλαπτικη μονομερής μεταβολή στην υπηρεσιακή και μισθολογικη κατάσταση των ειρηνοδικων.. δικαστικών λειτουργών εν ενεργεια.. και όχι τρίτων νομικών που εισέρχονται στον κλάδο πρώτη φορά για να ενταχθούν στον πάτο…
    το να εξαναγκαστουν 1000 περίπου δικαστές βεβιασμενα, να δουλέψουν υπό συνθήκες πρωτόγνωρες γι αυτούς, με υπέρογκο όγκο δουλειάς, με πιθανή άνιση μεταχείριση και κυρίως, παρά τα όσα χρόνια προϋπηρεσίας τους, να ξεκινούν από το μηδέν, χωρίς προοπτική αλλά με διάχυτη την αίσθηση της απαξίωσης, μόνο επιτάχυνση της δικαιοσύνης δεν θα επιφέρει….

  • 16 Απριλίου 2024, 19:34 | Αριστείδης Λυσιμάχου

    Μέσα από πολύ χοντρά ψέματα, που αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τα ιδιοτελή κίνητρα όσων τα παρέθεσαν, επιχειρείται από έναν γυρολόγο υπουργό που, όπου κι αν πήγε, απέτυχε παταγωδώς και κατέληξε σχολιαστής στον Πορτοσάλτε, μεταρρύθμιση καταδικασμένη εν τη γενέσει της. Αλήθεια, η Παγκόσμια Τράπεζα, που θα χρηματοδοτήσει, γνωρίζει την έκταση του ψεύδους που επιχειρείται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και ακολουθεί την γραμμή του υπουργού για ειρηνοδίκες-ψαράδες; Κι αν δεν γνωρίζει, μήπως κάποιος θα έπρεπε να της επισημάνει τα ψεύδη, τις αναλήθειες και τις συκοφαντίες που εκεί περιέχονται; Είναι δε προκλητικό σε κάθε συνέντευξή του ο υπουργός δικαιοσύνης να είναι μόνος του, χωρίς αυτά που λέει να αντικρούονται,και κάθε φορά που στην βουλή τού ασκήσει κάποιος κριτική να απαντά μονότονα και πλέον κουραστικά «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Παρασκευόπουλου…». Επί των ημερών του και μετά την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων βλέπουμε σε διακαναλική σύνδεση τις γυναικοκοτονίες να αυξάνονται. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα.

    Στα σχόλια έχουν επαρκώς καταγραφεί όλες οι αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου. Όμως, όλοι οι τοπικοί παράγοντες, της Αμαλιάδας, της Τήνου, της Ελευσίνας, της Νιγρίτας κλπ γνωρίζουν, άραγε, πως αν δεν καταργούνταν ο θεσμός του ειρηνοδίκη, δεν θα αντιμετώπιζαν, οι περισσότεροι εξ αυτών, στην παρούσα έκταση τουλάχιστον, τα ζητήματα που τώρα έχουν μπροστά τους και δικαίως διαμαρτύρονται; Για ποιο λόγο, άραγε, οι ηγεσίες των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων, σε αντίθεση με τους απλούς δικηγόρους ηλικίας 30-45 ετών, που δικάζουν στα ειρηνοδικεία και γνωρίζουν, δεν στέκονται στην κοινωνική προσφορά των ειρηνοδικών και θεωρούν ως θέσφατη την κατάργησή τους;

    Τα ειρηνοδικεία όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και σήμερα ακόμα, προσφέρουν σταθερά στην ελληνική δικαιοσύνη, κατά γενική ομολογία, γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, καθώς και τα ειρηνοδικεία από ανθρώπους στελεχώνονται και όχι από θεούς, δεν κάνουν τίποτε άλλο απ’ το να επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα. Η διάσπαση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας σε ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία δεν είναι παράλογη, όπως πολλοί κατά καιρούς έχουν σχολιάσει, αλλά, ειδικά για την Ελλάδα, και όχι μόνον, είναι, θα έλεγε κανείς, λυτρωτική∙ και τούτο, διότι υποθέσεις που δεν επιδέχονται αναβολών και καθυστερήσεων, όπως είναι η ανατροπή κατάσχεσης, η άδεια εκποίησης ακινήτου που ποσοστό του ανήκει σε ανήλικο, ενόψει επικείμενης πώλησης, η αποσφράγιση, η απογραφή κ.ο.κ. εκδικάζονται εντός ολίγων ημερών και οι αποφάσεις εκδίδονται άμεσα. Από δικαστές που προέρχονται μέσα από τον λαό, δεν αναβαθμίζονται, δεν λαμβάνουν θέσεις και γαλόνια, για να είναι πάντοτε κοντά του και να μην ξεχνούν από πού ξεκίνησαν, και για τον λαό. Η ταπεινότητα που διαπνέει τον μέσο ειρηνοδίκη είναι η πιο ασφαλής εγγύηση για την έκδοση δίκαιης απόφασης. Επιπλέον, η εκδίκαση εφέσεων επί αποφάσεων ειρηνοδικείων από εμπειρότερους πρωτοδίκες αποφορτίζει τα εφετεία. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί με τις εφέσεις αν σωρευτούν 2.400 δικαστές στον πρώτο βαθμό, οι οποίοι θα εκδίδουν μόνο πρωτοβάθμιες αποφάσεις; Αν παίρνεις δικάσιμο έφεσης σε 10 χρόνια, θα νιώθεις τυχερός. Και για ποια επιτάχυνση της δικαιοσύνης μιλάμε, όταν οι ειρηνοδίκες θα κληθούν να δικάσουν άγνωστα σε αυτούς αντικείμενα, τη στιγμή που και οι πρωτοδίκες θα αντιμετωπίσουν την άγνωστη σε αυτούς ύλη των ειρηνοδικείων (πτωχεύσεις, διορθώσεις ληξιαρχικών πράξεων, σφραγίσεις, άδειες διανομής εκπλειστηριάσματος κλπ); Ειρηνοδίκης χαμένος στην χοάνη του πρωτοδικείου θα γίνει εξ ίσου αργός με τους συναδέλφους του και οι υποθέσεις, όπως η ανατροπή κατάσχεσης, που σήμερα το πολύ σε 1 μήνα είχε όχι απλώς συζητηθεί, αλλά και περαιωθεί, θα ακολουθούν κι αυτές την αργή πορεία των πρωτοδικείων.

    Τέλος, σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην δικαιοσύνη βρίσκεται στο ναδίρ, η κατάργηση των ειρηνοδικείων θα την κλονίσει ακόμη περισσότερο. Ένας ειρηνοδίκης δεν έχει εξαρτήσεις. Λόγω του ότι δεν προάγεται, δεν έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μεταθέσεων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να τον πιέσει για την έκβαση μιας υπόθεσης, με αντάλλαγμα μια μετάθεση κοντά στο σπίτι του ή μια προαγωγή. Τούτο δεν σημαίνει ότι οι δικαστές των άλλων βαθμών εκβιάζονται. Η ιστορία της χώρας μας είναι γεμάτη παραδείγματα δικαστών που επέδειξαν ακλόνητο φρόνημα. Ωστόσο, το σύστημα όπως είναι διαρθρωμένο, παρέχει την ευχέρεια σε όσους το θέλουν, να το επιχειρήσουν.

    Και μήπως, σε τελική ανάλυση, ο απόλυτος έλεγχος των δικαστών είναι ο απώτερος στόχος αυτής της κυβέρνησης; Ας τα σκεφτούν καλά αυτά και οι τοπικοί φορείς και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων που αντιδρούν σθεναρά μεν στο νομοσχέδιο, όχι όμως ως προς το σκέλος της κατάργησης του θεσμού του ειρηνοδίκη. Και ας ρωτήσουν οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων τα μέλη τους, όταν αυτά είχαν μια απορία επί θέματος που χειρίζονται, πού βρίσκουν λύσεις: στα ειρηνοδικεία ή τα πρωτοδικεία; Η απάντηση που θα λάβουν, θα τους εκπλήξει.

    Συμπερασματικά, μοναδική λύση είναι η άμεση απόσυρση αυτού του παράλογου νομοσχεδίου, σχεδιασμένου από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και ο ανασχεδιασμός από την αρχή. Στην βάση πραγματικών στατιστικών στοιχείων και όχι των στοιχείων-μαϊμού που παρατίθενται στην αιτιολογική έκθεση.

  • 16 Απριλίου 2024, 16:33 | Ειρηνοδίκης Γ τάξης

    Συντάσσομαι πλήρως με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των υπαλλήλων του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και την απόφαση της ολομέλειας των ειρηνοδικών της περιφέρειας του πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Ειδικά οι αξιότιμοι υπάλληλοι του ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης καταρρίπτουν πολύ ορθά και τεκμηριωμένα το απαξιωτικό αφήγημα ότι οι ειρηνοδίκες τάχα είναι οκνηροί και δικάζουν μόνο το 20% των πολιτικών υποθέσεων. Συγκεκριμένα στο ειρηνοδικείο της Αττικής στο οποίο υπηρετώ, κατά τα προηγούμενα έτη, οι χρεώσεις αστικών υποθέσεων για καθένα εκ των υπηρετούντων ειρηνοδικών ξεπέρασαν τις 250, ενώ οι περαιωθείσες προκαταρκτικές δικογραφίες ανήλθαν στις 300 στο σύνολο. Η παθογένεια που παρατηρείται στο πρωτοδικείο Αθηνών δεν είναι δυνατόν να λυθεί με την πλήρη καταστροφή της δικαιοσύνης, διότι σε αυτό κατατείνει το παρόν νομοσχέδιο. Θα κλείσουν δικαστικοί σχηματισμοί, οι οποίοι δεν έχουν παρά ελάχιστη εκκρεμότητα, για να δημιουργηθεί ένα υδροκέφαλο σχήμα με κεντρικό πρωτοδικείο, πλην μικρών εξαιρέσεων, όπου θα ανήκουν όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι του εκάστοτε νομού και όλοι οι δικαστές του πρώτου βαθμού. Όσον αφορά δε στην πρόβλεψη για τα νέα καθήκοντα των ειρηνοδικών, το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων. Επίσης, τίθεται επιπλέον ερώτημα σχετικά με όλα τα αρχεία και όλες τις δικογραφίες των υπό κατάργηση δικαστικών σχηματισμών, πώς θα μεταφερθούν με ασφάλεια και σε ποιο χώρο του κεντρικού ή του περιφερειακού πρωτοδικείου, ώστε να μην έχουμε κωμικοτραγικά γεγονότα απώλειας δικογραφιών. Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τα λεγόμενα στα διάφορα δελτία τύπου και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, πλήττει και βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία των λειτουργών, των συλλειτουργών και των υπαλλήλων της δικαιοσύνης, όπως και την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, με κάθε σεβασμό, θα ήθελα να υπενθυμίσω για τις συγκρίσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, πως οι μεγάλες ιδέες πιθανόν να ακολουθηθούν από μεγάλες καταστροφές.

  • 16 Απριλίου 2024, 14:38 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΜΙΧΑΣ

    ENA AKOMH ΣΧΟΛΙΟ:
    Συγχαρητήρια στους εμπνευστές: έχουμε την ευκαιρία να δούμε την περιφρόνηση, την απέχθεια και το ρατσισμό προς τα Ειρηνοδικεία να έχουν βήμα να εκφραστούν.

  • 16 Απριλίου 2024, 14:08 | ΜΕΣΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Το νομοσχέδιο είναι ψευδεπΊγραφο, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό, γραφειοκρατικό και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ)

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 16 Απριλίου 2024, 13:15 | Ένας Γραμματέας

    Με ίδιο αριθμό δικαστών, ίδιο αριθμό Γραμματέων και λιγότερες αίθουσες (αφού θα κλείσουν καταστήματα) εσείς βλέπετε επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
    Η λύση είναι η άμεση στελέχωση όλων των καταστημάτων μέχρι να συμπληρωθούν οι οργανικές θέσεις με αλλαγή της αναλογίας δικαστή προς γραμματέα από το απαράδεκτο 1/1 στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
    Απομαγνητοφώνηση παντού και γρηγορότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
    Δε νοείται πλέον να μην υπάρχει αυτηρά και μόνο ηλεκτρονική κατάθεση. Να παραδίδει τα έγγραφά του ο συνήγορος με usb φλασάκι και η διακίνηση να γίνεται ηλεκτρονικά. να μάθουν οι δικαστές να διαβάζουν από το pc τους. Τεράστια αρχεία, χαμένες εργατοώρες για ψάξιμο φακέλων και εγγράφων, χαμένα έγγραφα.

    Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο που θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Εξοπλίστε, ανακαινίστε τα δικαστήρια και αυξήστε τους εξευτελιστικούς μισθούς των Γραμματέων.

  • 16 Απριλίου 2024, 10:33 | ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    A.
    ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ομόφωνα στο παρόν ψήφισμα (ακολουθούν 70 υπογραφές) την καθολική αντίθεσή μας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη γιατί είναι προφανές σε εμάς που έχουμε άμεση αντίληψη των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης ότι:
    Α) ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ Της ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ αντίθετα, θα επιφέρει ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ
    Β) ΔΕΝ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, αντίθετα θα τους επιβαρύνει και οικονομικά και πρακτικά
    Γ) ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ OΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Από τα στατιστικά στοιχεία που αφθονούν για την οργάνωση της Δικαιοσύνης στην Ευρώπη (1) , προκύπτει αμέσως η ευθεία αναλογία δαπάνης ανά κάτοικο με την ταχύτητα απονομής. Επίσης ευθεία αναλογία με λίγες εξαιρέσεις παρατηρείται ανάμεσα στο λόγο Δικαστών/Υπαλλήλων.
    Η Ελλάδα μας είναι τελευταία στη δαπάνη για την Δικαιοσύνη ανά κάτοικο με 45 ευρώ (μ.ο.65) , και από τις τελευταίες στην αναλογία Δικαστών Υπαλλήλων, λίγο πάνω από το 1 προς 1, (μ.ο. λίγο κάτω από το 1 προς 3).
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    1) Αύξηση της δαπάνης για την Δικαιοσύνη ανά κάτοικο τουλάχιστον στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης
    2) Αύξηση της αναλογίας Δικαστών/Υπαλλήλων, ομοίως στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης
    3) Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών
    4) Αύξηση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών

    1. https://www.ifrap.org/etat-et-collectivites/justice-des-delais-de-jugement-3-fois-plus-longs-par-rapport-lallemagne
    https://rm.coe.int/cepej-report-2020-22-e-web/1680a86279

    https://www.ifrap.org/data/les-chiffres-cles-de-la-justice-en-france

    A.
    ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης δηλώνουμε την καθολική αντίθεσή μας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη γιατί είναι προφανές σε εμάς που έχουμε άμεση αντίληψη των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης ότι:
    Α) ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ Της ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ αντίθετα, θα επιφέρει ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ
    Β) ΔΕΝ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, αντίθετα θα τους επιβαρύνει και οικονομικά και πρακτικά
    Γ) ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ OΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Από τα στατιστικά στοιχεία που αφθονούν για την οργάνωση της Δικαιοσύνης στην Ευρώπη (1) , προκύπτει αμέσως η ευθεία αναλογία δαπάνης ανά κάτοικο με την ταχύτητα απονομής. Επίσης ευθεία αναλογία με λίγες εξαιρέσεις παρατηρείται ανάμεσα στο λόγο Δικαστών/Υπαλλήλων.
    Η Ελλάδα μας είναι τελευταία στη δαπάνη για την Δικαιοσύνη ανά κάτοικο με 45 ευρώ (μ.ο.65) , και από τις τελευταίες στην αναλογία Δικαστών Υπαλλήλων, λίγο πάνω από το 1 προς 1, (μ.ο. λίγο κάτω από το 1 προς 3).
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    1) Αύξηση της δαπάνης για την Δικαιοσύνη ανά κάτοικο τουλάχιστον στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης
    2) Αύξηση της αναλογίας Δικαστών/Υπαλλήλων, ομοίως στο μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης
    3) Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών
    4) Αύξηση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών

    1. https://www.ifrap.org/etat-et-collectivites/justice-des-delais-de-jugement-3-fois-plus-longs-par-rapport-lallemagne
    https://rm.coe.int/cepej-report-2020-22-e-web/1680a86279

    https://www.ifrap.org/data/les-chiffres-cles-de-la-justice-en-france

    B.
    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ / ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
    Από τις πρώτες λέξεις της ανάλυσης συνεπειών κάνει εντύπωση η προχειρότητα του όλου εγχειρήματος. Αναφέρεται φερ’ ειπείν στο «πρόβλημα (χρονικής) αποτελεσματικότητας(sic) της …..δικαιοσύνης(sic) καθώς και της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων» ενώ αμέσως παρακάτω αναγράφεται αυτό που προφανώς αρχικά είχε γραφεί και στο προαναφερθέν απόσπασμα αλλά για κάποιους (ποιούς;) λόγους αποφασίσθηκε να διορθωθεί: «αναποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης».

    Το πιο αποκαρδιωτικό όμως, που αποκαλύπτει την γενικότερη προσέγγιση του συντάξαντος το κείμενο, είναι το σημείο που αναφέρεται ο χρόνος έκδοσης απόφασης από Ειρηνοδίκες (354 μέρες) ο αντίστοιχος από Πρωτοδίκες (525) ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΙΟ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ!!!!! Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν αστείο σε βάρος μας.

    Παρέλκει λοιπόν να ασχοληθεί κάποιος με τους λοιπούς ισχυρισμούς του κειμένου ανάλυσης συνεπειών, αφού έστω και με μια φευγαλέα ματιά σκοντάφτει σε σκόπιμες ανακρίβειες. Ας πούμε ο ισχυρισμός στην 8η σελ. (όπως τις μέτρησα αφού δεν σημειώνονται στο κείμενο) ότι στη Γαλλία, τη χώρα «αρχικής προέλευσης» του θεσμού του Ειρηνοδικείου έχει καταργηθεί, είναι εν μέρει αληθής γιατί αποκρύπτει την αναγνώριση της ανάγκης θέσπισης -στη θέση των Ειρηνοδικείων που όντως καταργήθηκαν από το 1957- «δικατηρίων εγγύτητας» cour de proximite ( google search: Le tribunal de proximité traite la plupart des petits litiges civils de la vie quotidienne. Par exemple : dettes impayées, livraisons non conformes, travaux mal exécutés, remboursement d’un produit, d’un service. Le tribunal de proximité est compétent lorsque le montant des demandes est inférieur ou égal à 10 000) που δικάζουν «το μεγαλύτερο μέρος των μικρών αστικών διαφορών της καθημερινότητας μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ». Δηλαδή το κατήργησαν και ίδρυσαν μετά ένα άλλο δικαστήριο που κάνει την ίδια δουλειά με άλλο όνομα. Αν αυτό δεν συνιστά δόλια χειριστικότητα συγκριτικών στοιχείων δεν ξέρουμε τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι.

    Μας δίνονται στατιστικά στοιχεία, νά όμως τι βρήκαμε εμείς, όχι με μεγάλη δυσκολία (https://www.ifrap.org/etat-et-collectivites/justice-des-delais-de-jugement-3-fois-plus-longs-par-rapport-lallemagne

    https://rm.coe.int/cepej-report-2020-22-e-web/1680a86279

    https://www.ifrap.org/data/les-chiffres-cles-de-la-justice-en-france)

    Η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα με την αναλογία δικαστών / υπαλλήλων : o μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1 δικαστής προς 3 υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα είμαστε στο ΄1 προς 1 σχεδόν.

    Επίσης συνδέεται άμεσα με τη δαπάνη για τη Δικαιοσύνη ανά κάτοικο: ο μέσος όρος στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (που περιλαμβάνει και χώρες υπό ανάπτυξη, όχι μόνο την ΕΕ) είναι 64,5 ευρώ ανα κάτοικο, ενώ η Ελλάδα με 45,2 ευρώ ανά κάτοικο βρίσκεται στην τελευταία θέση.

    Στην Δανία οι σχετικοί αριθμοί είναι 1 προς 4,5 περίπου και 92 ευρώ. Στη Δανία οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό βγαίνουν σε 190 μέρες και σε δεύτερο σε 180. Στη Γερμανία -το δικαιϊκό μας πρότυπο- οι αριθμοί είναι 1 προς 3 σχεδόν και 146 ευρώ ανά κάτοικο. Οι αποφάσεις πρώτου βαθμού βγαίνουν σε 237 μέρες και δεύτερου σε 265.

    Αυτό που χρειάζεται λοιπόν ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι πιο πολλοί υπάλληλοι και πιο πολλά λεφτά στη Δικαιοσύνη.

  • 16 Απριλίου 2024, 10:05 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΛΟΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΜΑΓΟΥΛΑ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)

    Λαμία, 23/01/2024
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    ΨΗΦΙΣΜΑ
    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στην πόλη της Λαμίας προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο:
    – Αναγνωρίζεται η ανάγκη μεταρρυθμίσεων με στόχο την ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, όπως και η σημασία του σχεδιασμού, που θα πρέπει βεβαίως να λάβει υπόψιν τα τοπικά στοιχεία κάθε περιοχής.
    – Επισημαίνεται ως θετική η ήδη εκπεφρασμένη βούληση των αρμόδιων φορέων για τη διατήρηση των δυο Εφετειακών εδρών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι απολύτως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη.
    Ως προς τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Θήβας:
    – Είναι γνωστή η ιδιαιτερότητα της Π.Ε. Βοιωτίας με τη συνύπαρξη δυο ισομεγεθών αστικών πόλων, της Λιβαδειάς και της Θήβας με αντίστοιχες δυνατότητες και ανάγκες.
    – Προς τούτο κρίνεται απολύτως αναγκαίο να διατηρηθούν, κατ’ εξαίρεση στην Π.Ε. Βοιωτίας, οι δυο διακριτές έδρες. Επιλογή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εύρυθμη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς επίσης και στην οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφουν οι:
    • Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επικεφαλής της παράταξης: «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας».
    • Κώστας Μαρκόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια».

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    ΛΟΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ – ΜΑΓΟΥΛΑ

  • 15 Απριλίου 2024, 22:26 | E.I.

    Το νομοσχέδιο αυτό:
    ΔΕΝ αποτελεί «ενοποίηση».
    ΔΕΝ είναι αποδεκτό από κανέναν ενδιαφερόμενο, όπως αναληθώς δημοσιοποιείται στα ΜΜΕ.
    ΔΕΝ θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά το αντίθετο.
    ΔΕΝ είναι ανεκτό συνταγματικά.

    Χωρίς τους 900 που «τώρα ρίχνονται στη μάχη» τίποτα από τα παραπάνω ΔΕΝ είναι υλοποιήσιμο.
    Μην υποτιμάτε τη δύναμή τους λοιπόν!

  • 15 Απριλίου 2024, 22:45 | PAPACHARALAMPOUS

    Ο σκοπός της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται πρωτίστως γνωρίζοντας σε ποια δικαστήρια παρατηρούνται καθυστερήσεις, τα οποία και φροντίζουμε να αναδιαρθρώσουμε, όπως επιτείνεται το νομοσχέδιο.
    Όπως είναι γνωστό μεγάλες και ανυπέρβλητες καθυστερήσεις υπάρχουν στα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς όπου ο προσδιορισμός της συζήτησης ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων γίνεται μετά από τουλάχιστον 2 και 3 χρόνια στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος σ’ αυτά με το νομοσχέδιο προβλέπεται η διάσπαση τους.
    Το παράδοξο όμως δημιουργείται με τα υπόλοιπα Πρωτοδικεία όπου προβλέπονται συνενώσεις. Και καλά να συνενώσεις μικρά σε όγκο εργασιών Πρωτοδικεία (πχ Καρπενησίου, Άμφισσας), αλλά να συνενώσεις συγκριτικά μεγάλα (π.χ. στην Βοιωτία) ξεπερνά κάθε φαντασία και αποκαλύπτει ότι σκοπιμότητα δεν είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης, αλλά να δείξουμε κάτι (ό,τι να ‘ναι) για να πάρουμε την δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης αδιαφορώντας για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Αθάνατοι Έλληνες πολιτικοί !!!!

  • 15 Απριλίου 2024, 17:28 | Ν

    Φλωρίδης στο forum Δελφών: «θα ήθελα να πάρω όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να τον πετάξω και να κάνω έναν νέο από την αρχή». Την ίδια επιθυμία έχω σε σχέση με αυτό εδώ το τερατούργημα.

  • 15 Απριλίου 2024, 13:40 | ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΑΡΗΣ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και οι συνεργάτες του δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο ενοποιεί στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία. Νομίζω ότι αποτελεί τη σπουδαιότερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης μετά το Σύνταγμα του 1911, που θέσπισε την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την κατοχύρωση της προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών με την σύσταση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.
    Η σκοπιμότητα λειτουργίας ειρηνοδικείων έχει εκλείψει υπό τις παρούσες συνθήκες συγκοινωνίας και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Πάντως ο αριθμός των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων σε σχέση με τον πληθυσμό της Χώρας παραμένει μεγάλος και συνιστά έναν από τους παράγοντες, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προκαλεί το φαινόμενο της βραδυδικίας. Η κατάργηση ορισμένων πρωτοδικείων θα ήταν η ορθή λύση, αλλά θα αντιμετώπιζε μεγάλη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και τους δικηγορικούς συλλόγους. Έτσι είναι κατανοητή η ρύθμιση του νομοσχεδίου που διατηρεί ένα πρωτοδικείο κατά περιφερειακή ενότητα.
    Ο νέος δικαστικός χάρτης και ο διπλασιασμός των πρωτοβάθμιων δικαστών με την αναβάθμιση των ειρηνοδικών θα μειώσει κατά πολύ τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων. Ωστόσο δεν θα μειώσει τον αριθμό των εισαγομένων υποθέσεων, κύριο παράγοντα της βραδυδικίας που συνδέεται με τον πληθωρισμό των δικηγόρων. Προς τούτο πρέπει να εφαρμοσθούν μέτρα που θα αποσυνδέσουν την αποκλειστική αμοιβή των δικηγόρων από το δικόγραφο.
    Μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου αναμένεται ανάλογη ρύθμιση για τα διοικητικά πρωτοδικεία, όπου η επίλυση του προβλήματος είναι ευκολότερη.
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    1. Το νομοσχέδιο χρησιμοποιεί τους όρους «περιφερειακή ενότητα», «περιφερειακή έδρα», «στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου» με διαφορετική έννοια για κάθε όρο. Παραλλήλως ο προσδιορισμός της δωσιδικίας κάθε πρωτοδικείου γίνεται συνήθως με τον όρο «στην κατά τόπο αρμοδιότητα» και ενίοτε με τον όρο «στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου». Προτείνεται, προς αποφυγή παρερμηνειών, η ομογενοποίηση με τον όρο «στην κατά τόπο αρμοδιότητα».
    2. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται «ποινικό τμήμα». Η ρύθμιση είναι ατελής διότι δεν ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος. Πρέπει να συμπληρωθεί η διάταξη με την παροχή εξουσιοδοτήσεως για την έκδοση διατάγματος, μετά από σύμφωνη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, για την ρύθμιση των θεμάτων συστάσεως, υπηρετούντων δικαστών και λειτουργίας του Ποινικού Τμήματος.
    3. Προβλέπεται ορθώς η λειτουργία των πρωτοδικείων με κεντρικές και περιφερειακές έδρες. Όταν δικαιοδοτούν περισσότερες της μιας δικαστικές μονάδες με κριτήριο την περιοχή των δήμων, όπως στην Αττική, είναι ενδεχόμενο να ανακύψει ζήτημα κατά τόπον αρμοδιότητας. Προς αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των περιφερειακών δικαστηρίων ή μεταξύ κεντρικού και περιφερειακού, είναι σκόπιμη η θέσπιση διατάξεως ανάλογης προς το άρθρο 14 παρ. 6 του οργανικού νόμου του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλαδή παραπομπή του ζητήματος της αρμοδιότητος στον Πρόεδρο του Κεντρικού Πρωτοδικείου, ο οποίος επιλύει με πράξη του το ζήτημα.
    4. Στην περιφέρεια Αττικής υφίσταται εκτεταμένη αστική συγκοινωνία μεταξύ των διαφόρων δήμων και είναι προς έρευνα αν είναι δικαιολογημένη η σύσταση περιφερειακών δικαστηρίων που συνεπάγεται μετακίνηση δικαστών, δικηγόρων και γραμματέων.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΑΡΗΣ
    Επίτιμος Πρόεδρος
    του Συμβουλίου της Επικρατείας

  • 14 Απριλίου 2024, 20:49 | Ειρηνοδίκης 12ετίας

    Μελετώντας την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης που συνοδεύει τον νόμο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τους διαλαμβανόμενους σε αυτήν ισχυρισμούς σχετικά με την αναλογία όγκου υποθέσεων μεταξύ Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι τα ειρηνοδικεία δικάζουν μόνο το είκοσι τοις εκατό (20%) της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού στο σύνολο της επικράτειας, ενώ το υπόλοιπο ογδόντα τοις εκατό (80%) της ύλης εκδικάζεται στα πρωτοδικεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται βάσει ποιων στατιστικών στοιχείων εξήχθη το ως άνω συμπέρασμα. Αντιθέτως, από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (https://ministryofjustice.gr/?page_id=1603), όπου και παραπέμπω για λόγους συντομίας, προκύπτει ότι ο αριθμός των υποθέσεων που περαιώθηκαν/ επιλύθηκαν στα Ειρηνοδικεία είναι ίδιος, αν όχι και μεγαλύτερος (ανά διαστήματα) από τους αντίστοιχους των Πρωτοδικείων.
    Περαιτέρω, στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης αναφέρεται επίσης ότι ο μέσος όρος του χρόνου έκδοσης απόφασης ειρηνοδικείου στην Ελλάδα είναι τριακόσιες πενήντα τέσσερις (354), ενώ του Πρωτοδικείου ο μέσος όρος του χρόνου έκδοσης απόφασης ανέρχεται στις πεντακόσιες είκοσι πέντε (525) ημέρες. Με βάση τα δεδομένα αυτά ο συντάκτης της έκθεσης εξάγει το παράδοξο συμπέρασμα ότι οι ειρηνοδίκες στην Ελλάδα εκδίδουν αποφάσεις με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους πρωτοδίκες!
    Από τα ανωτέρω διαπιστώνει κανείς με θλίψη την προχειρότητα που διατρέχει την εκπόνηση του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς και την προκατάληψη με την οποία αντιμετωπίστηκαν από τους συντάκτες του οι Ειρηνοδίκες, οι οποίοι εισέφεραν τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική Δικαιοσύνη, με ποσοτικό και ποιοτικό έργο εφάμιλλο των Πρωτοδικών, χωρίς δυστυχώς καμία αναγνώριση.

  • 14 Απριλίου 2024, 17:32 | Στεργίου Ε.

    Λοιπόν, να πούμε επιτέλους μερικές αλήθειες;
    1) Ξεκινήσατε με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που προβλέπει πτωχεύσεις ιδιωτών μη εμπόρων, από τους δανειστές τους, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής άμυνας, πλην ελαχίστων ενστάσεων
    2) Μειώσατε το όριο ηλικίας υποψηφίων δικαστών, για να έχετε υποψηφίους του χεριού σας και όχι έμπειρους δικηγόρους που δε θα μπορούσατε να τους κουλαντρίσετε.
    3) Συνεχίζετε με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και το κλείσιμο Πρωτοδικείων, ώστε ο φτωχός να μην έχει καν δικαστήριο κοντά του και ο εκάστοτε δικαστής να είναι αποκομμένος από το επίδικο
    4) Και εξαγγέλετε ακόμη και την κατάργηση των ενστάσεων του ΚΠολΔ, επειδή φοβάστε μην τυχόν και κανάς δικαστής τολμήσει και πει σε κανά κοράκι του εξωτερικού ότι δεν χρωστάει ο ιδιώτης που τον πτώχευσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

    ΕΥΓΕ. Είστε χειρότεροι από τους Βυζαντινούς Δυνατούς που παρέδωσαν την Πόλη στον Μωάμεθ.

    ΥΓ θα έκανα κριτική στα τρωτά και αντισυνταγματικά που προβλέπει, αλλά έλεος, ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΛΕΞΗ είναι ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΟΜΩΣ

  • 12 Απριλίου 2024, 22:58 | ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥI

    Με το νομοσχέδιο αυτό ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία εργαζομένων, καθώς στην ουσία τα χρόνια υπηρεσίας των ειρηνοδικών διαγράφονται. Επίσης, όσον αφορά την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού (δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων) σε όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας δεν έχει γίνει κάποια μελέτη, ώστε να ενισχυθούν τα Πρωτοδικεία που έχουν ανάγκη (και εξαιτίας των οποίων προκρίθηκε η λύση της ενοποίησης).

    Σοφία Νικολακοπούλου
    Ειρηνοδίκης Δ΄ Χαλκίδας

  • 12 Απριλίου 2024, 16:18 | ΚΠ

    Πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθεί επιτάχυνση της δικαιοσύνης όταν οι 1.000 δικαστές που προτίθεστε
    να «ρίξετε» στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας δεν «κάθονται» όπως ευθαρσώς δηλώνετε με κάθε ευκαιρία, αλλά είναι ήδη επιφορτισμένοι με πλείστα καθήκοντα. Η δε επιβάρυνσή τους και με νέα, στα οποία δεν ειναι εξοικειωμένοι και τα οποία τους επιβάλλονται υποχρεωτικά, όχι μόνο επιτάχυνση δεν θα επιφέρει, αλλά θα επέλθουν εντελώς αντίστροφα αποτελέσματα.

  • 12 Απριλίου 2024, 15:36 | ΕΓ

    Αυτό το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ την συναίνεση όλων των εμπλεκομένων

  • 12 Απριλίου 2024, 13:35 | Υπαλληλοι Ειρηνοδικείου Αχαρνών

    Το Ειρηνοδικείου Αχαρνών, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αχαρνών, εντός του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου του Νομού Αττικής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 150.000 πολίτες των Δήμων Αχαρνών (Αχαρνές, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Φυλής (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Χασιά), Καματερού, Κρυονερίου.
    Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Ειρηνοδικεία εντός του Νομού Αττικής με μεγάλο όγκο δικαστικών υποθέσεων και αποφάσεων όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Πλήθος υποθέσεων αστικών και ποινικών (Πταίσματα-Προανάκριση-Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο μέχρι πρόσφατα) εκδικάστηκαν από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών με αποκορύφωμα τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων του Ν. 3869/2010, το οποίο καταφέραμε να διαχειριστούμε εντός των πιεστικών χρονικών ορίων που έθεσε το Υπουργείο.
    Παράλληλα ως περιφερειακό δικαστικό κατάστημα του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου του Νομού Αττικής εξυπηρετούμε σήμερα πλήθος πολιτών που κατοικούν στις απομακρυσμένες περιοχές των Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Άνω Λιοσίων, Χασιάς, Καματερού, και Κρυονερίου σε αστικές και ποινικές τους υποθέσεις χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν αυτοί στα δικαστήρια στο κέντρο της Αθήνας δεδομένων και των γνωστών προβλημάτων της συγκοινωνιακής συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών, της ύπαρξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χαμηλού οικονομικού και βιωτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, δεν προκαλείται έτσι επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της Αθήνας από το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετεί το δικαστικό κατάστημα στο Δήμο Αχαρνών.
    Οι περιοχές αρμοδιότητάς μας δυστυχώς αποτελούν περιοχές ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένες από την σκληρή εγκληματικότητα. Σχεδόν καθημερινά το Ειρηνοδικείο Αχαρνών συνδράμει την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που στεγάζεται στο Δήμο Φυλής καθώς και όλα τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Αστυνομικά Τμήματα που υπάγονται σε αυτήν, αλλά και τα τμήματα άλλων περιοχών που διενεργούν ανακριτικές πράξεις εντός της περιφέρειας του Δήμου Αχαρνών με την άμεση συνδρομή των δικαστών μας στις κατ’ οίκον έρευνες για την άμεση περαίωση των ανακριτικών πράξεων. Σε περίπτωση που καταργηθεί το δικαστικό κατάστημα του Ειρηνοδικείου Αχαρνών θα πρέπει σε κάθε κατ’ οίκον έρευνα οι αρμόδιοι αστυνομικοί να μεταβαίνουν στην Εισαγγελία Αθηνών ή στο Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να μεταφέρουν τον εκάστοτε εισαγγελικό ή δικαστικό λειτουργό για τη διενέργεια των ανακριτικών πράξεων που χρήζουν άμεσης επέμβασης.
    Είναι δεδομένο ότι η με οποιοδήποτε τρόπο κατάργηση του δικαστικού καταστήματος του Ειρηνοδικείου Αχαρνών θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τους ως άνω Δήμους και θα προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στους Δημότες πλήττοντας επιπλέον τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

  • 12 Απριλίου 2024, 10:58 | ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑΚΟΥ

    Σχετικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, αυτό αποτελεί, μέχρι τώρα, έναν υγιή δικαστικό σχηματισμό, ο οποίος πληροί όλες τις προυποθέσεις διατήρησής του ως έχει: Υπάρχει πρόσφατα ανακαινισμένο, ιδιόκτητο κτίριο 6.000τμ., διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, 6 δικαστικές αίθουσες χώρους κρατητηρίων, υπόγειο πάρκιν , εξυπηρετεί περί τους 50.000 κατοίκους του ευρύτερου Δήμου της Αιγιαλείας, έχει τεράστιο όγκο υποθέσεων , 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας, και επειδή παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο και εν όψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου, αναμένεται η κατακόρυφη αύξησή τους.
    Πληροί στο ακέραιο ΟΛΕΣ τις προυποθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, και εφ όσον δεν έχει τεθεί, εξ αυτής, ως προυπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού χάρτη της Χώρας η ύπαρξη ενός μόνο Πρωτοδικείου ανα περιφερειακή ενότητα (Νομό), άνετα επιτρέπεται η διατήρησή του και συνεκτιμώντας την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του πληθυσμού της Αχαίας, μπορώ να εκτιμήσω ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του ως έχει, ΑΛΛΩΣ η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο.
    Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι κατανοητός ο λόγος για τον οποίο γίνεται η υποβάθμιση ενός τέτοιου Πρωτοδικείου, αφού στερούν απο αυτό τις οργανικές θέσεις των Δικαστών ενώ οι υπάλληλοι αυτού θα μπορούν να μετακινούνται αναλόγως των αναγκών των άλλων εδρών, γεγονός το οποίο τελικά θα οδηγήσει και στην κατάργησή του.
    Συμπεραίνω επίσης ότι ούτε οι κάτοικοι της Αιγιαλείας έχουν κατανοήσει για ποιό λόγο γίνεται αυτό, στην περιοχή μας, το σίγουρο όμως είναι ότι ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με όλο αυτό ,θεωρούν ότι σιγά σιγά ξεγυμνώνεται και αδικείται η Αιγιάλεια, υποβαθμίζεται ο τόπος τους και οι ίδιοι, και την οριστική κατάργησή του Πρωτοδικείου Αιγίου μόνο ως μεγάλη ταλαιπωρία την βλέπουν.
    Σε κάθε περίπτωση πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση μελλοντικής οριστικής κατάργησης του Πρωτοδικείου Αιγίου, νομίζω κι εγώ ότι θα υπάρξουν προβλήματα και λαμβανομένης σοβαρά υπόψη της γενικότερης ανεπάρκειας σε υποδομές του Πρωτοδικείου Πατρών, μάλλον θα μεγαλώσει για όλους η ταλαιπωρία αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση αποφάσεων και απονομή της Δικαιοσύνης , παρά θα συντομευθεί αυτός.

  • 12 Απριλίου 2024, 10:25 | ΒΑΙΑ ΚΟΛΥΒΑ

    Γιατί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν αναφέρεται πουθενά τι πρόκειται να γίνει με τους ήδη επιτυχόντες Ειρηνοδίκες του διαγωνισμού των Ειρηνοδικών του 2016; 250 οικογένειες βρίσκονται υπό ομηρία τόσα χρόνια εξαρτώμενες από την εκάστοτε πολιτική βούληση λες και είναι επαίτες! ΔΩΣΑΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ υψηλών απαιτήσεων και γραπτές και προφορικές! ΠΕΤΥΧΑΜΕ! Μας αξιολόγησαν Αρεοπαγίτες! Ο πίνακας επιτυχόντων μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Για πρώτη φορά στα χρονικά θα μείνουν αδιόριστοι επιτυχόντες διαγωνισμού του Αρείου Πάγου στους οποίους δημιουργήθηκε αξίωση διορισμού τη στιγμή της δημοσίευσης του ΦΕΚ επιτυχίας τους (τ. Γ΄81/09.02/ 2016). ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ότι το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης. Ο ισχύων πίνακάς μας μπορεί να δώσει μια άμεση λύση στο πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα αφού κάθε Ειρηνοδίκης και μετέπειτα Πρωτοδίκης επιφορτίζεται αφενός με την υποχρέωση διεκπεραίωσης των ήδη πολυάριθμων εκκρεμών υποθέσεων που έχει χρεωθεί και αφετέρου με τα επιπλέον δικόγραφα που θα συνεχίσουν να κατατίθενται και δεν θα είναι εφικτό λόγω του τεράστιου όγκου να διεκπεραιωθούν άμεσα μόνο από τους ήδη υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς. Για ποια επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μιλάμε όταν υπάρχουν τόσοι αδιόριστοι επιτυχόντες που δεν διορίζονται; Οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να τοποθετηθούν σε όλη την Ελληνική επικράτεια και να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα; Για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε όταν γίνονται τόσο καταφανείς αδικίες σε βάρος επιτυχόντων; Χρειάζεται άμεση παρέμβαση και άμεση απορρόφηση του συνόλου των επιτυχόντων Ειρηνοδικών, άμεση επιμόρφωσή τους και άμεση διοχέτευσή τους όπου υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησης!

  • 12 Απριλίου 2024, 10:44 | A.D

    Στο πλαίσιο ισοκατανομής των υποθέσεων του Α’ βαθμού μεταξύ Ειρηνοδικών και Πρωτοδικών μετά και την κατάργηση του ν.3869/2010, το Υπουργείο θα μπορούσε απλά να μεταφέρει ύλη από το Πρωτοδικείο στο Ειρηνοδικείο. Μεγάλο ποσοστό των Ειρηνοδικών βρίσκονται στο κλάδο αυτό από επιλογή τους και όχι επειδή δεν πέτυχαν στον διαγωνισμό της ΕΣΔΙ, ακριβώς για να μην έχουν μεταθέσεις, για να μην έχουν ποινικά καθήκοντα και για πολλούς άλλους λόγους. Με βάση δε την επιλογή τους αυτή έχουν διαμορφώσει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Συνεπώς εν προκειμένω δεν μπορεί να γίνει λόγος για αναβάθμιση των Ειρηνοδικών αλλά για δυσμενή μεταχείρηση αυτών.

  • 11 Απριλίου 2024, 16:42 | Ν.Κ.

    ΟΡΘΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
    Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο, όπου βρίσκεται και η έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
    Αγρίνιο: πληθυσμός 120.000
    Μεσολόγγι: πληθυσμός 25.000
    Όλα τα υπόλοιπα περί ιστορικότητας κλπ δεν έχουν καμία σχέση με την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας.
    Άλλωστε, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση, με τεχνοκρατικά κριτήρια, της απονομής της Δικαιοσύνης…..

  • 11 Απριλίου 2024, 16:35 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ ΘΗΒΑ

    Ο Δικαστικός Χάρτης ήλθε για να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στη Δικαιοσύνη.
    Το ίδιο και μεγαλύτερο χτύπημα επιτυγχάνει στην αξιοπρέπεια και την τιμή της πόλεως των Θηβών, υποβαθμίζοντας σε παράλληλο το Πρωτοδικείο Θηβών.
    Η ίδια η Κυβέρνηση αθετεί το λόγο της και ουσιαστικά παραβιάζει η ίδια τα κριτήρια που της έθεσε ο σύμβουλός της (Παγκόσμια Τράπεζα), τον οποίον και χρυσοπλήρωσε. Τα αργύρια είναι πολλά βέβαια, οπότε, ολόκληρος Χριστός σταυρώθηκε από αυτά, στην τιμή και την υπόληψη της Θήβας θα κολήσουμε!!!
    Τα κριτήρια λοιπόν τα οποία ουδόλως λαμβάνει ο Υπουργός υπ’ όψιν του, με Ναπολεόντιο ύφος, είναι:
    1) η ύπαρξη φυλακών: Στον Ελεώνα Θηβών λειτουργούν οι μεγαλύτερες Γυναικείες Φυλακές στην Ελλάδα με 500 κρατούμενες καθώς και το Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων.
    2) ύπαρξη χώρων φιλοξενίας μεταναστών: ο χώρος φιλοξενίας(Hot spot) στη Θήβα, δίπλα από το στρατόπεδο.
    3) η ύπαρξη ιδιόκτητων κτιρίων: το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών εγκαινιάσθηκε το 1999 και αποτελεί ένα υπερσύγχρονο κτίριο, το μεγαλύτερο στη Στερεά Ελλάδα, εμβαδού 8.400 τμ, με 8 αίθουσες συνεδριάσεων, πολλά γραφεία, χώρους κρατήσεως, αρχείου, διασκέψεων, σταθμεύσεως κλπ. Στεγάζει Το Πρωτοδικείο, την Εισαγγελία, το Ειρηνοδικείο και το πρώην Πταισματοδικείο Θηβών. Ο χώρος επαρκεί για να στεγάσει ακόμη και υπηρεσίες Εφετείου. Και φυσικά το κτίριο είναι ιδιόκτητο του ΤΑΧΔΙΚ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη μισθώσεως επιπλέον χώρων. Βέβαια έχει υπαχθεί στο Υπερταμείο και ίσως να προορίζεται για «ξεπούλημα». Καθώς με άλλο λογικό επιχείρημα δε μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίον αγνοήθηκε αυτό το κτίριο.
    4) Η Δικαστηριακή ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι τετραπλάσια από αυτή του προτεινόμενου ως κεντρικού Πρωτοδικείου:
    Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς:
    Πρωτοδικείο: 278……Εισαγγελία: 897

    Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Θηβών:
    Πρωτοδικείου 1012……Εισαγγελία 2.427

    Επιπλέον θα πρέπει να συνεκτιμηθούν:
    – Ένας καταυλισμός ΡΟΜΑ, 1000 περίπου κατοίκων, με τα γνωστά ζητήματα παραβατικότητος με βασικό αντικείμενο το εμπόριο ναρκωτικών και την ασφάλεια συγκοινωνιών.
    – Είναι άλλο να ισχυρίζεσαι ότι η ύπαρξη των εργοστασίων του ομίλου Μυτιληναίος είναι η μόνη βιομηχανική μονάδα της περιοχής και άλλο να λαμβάνεις υπ’ όψιν ότι στην περιοχή αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Θηβών βρίσκονται 2 βιομηχανικές ζώνες, από τις πιο μεγάλες της χώρας, των Οινοφύτων και της Θίσβης, μαζί με το εξαγωγικό λιμάνι της ΒΙΠΕ Θίσβης.
    – Άλλο είναι να υποστηρίζεις ότι το Εργατικό δυναμικό της περιοχής ανέρχεται σε 7.000 εργαζομένους και άλλο να λαμβάνεις υπ’ όψιν ότι το εργατικό δυναμικό της περιοχής αρμοδιότητος του Πρωτοδικείου Θηβών ανερχεται από 50.000 έως 80.000 εργαζομένους.
    Τέλος δε μπορεί, λόγω είτε της μονομανίας ενός Υπουργού, είτε λόγω της παζοδρομιακής εξαγγελίας του Υπουργού Βορίδη, είτε λόγω αδιαφορίας, να ισοπεδώνεις τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Βοιωτίας, τη Θήβα.
    Αν αυτή η επιλογή κατισχύσει της λογικής και της Δικαιοσύνης, τότε η Κυβέρνηση τίθεται απέναντι στους Θηβαίους με εχθρικό τρόπο.
    Και εμείς θα αντιδράσουμε ανάλογα βέβαια.
    Δεν απειλώ αλλά θα πείσω τους συμπολίτες μου στις επόμενες εκλογές να μη βρεθεί ούτε μία ψήφος προς τη Νέα Δημοκρατία, διότι ακόμη και Ο Πρωθυπουργός φάνηκε ανακόλουθος στη δήλωση που έκανε στο Ακτιο, περί εξαιρέσεων και περί του τεχνοκρατικά σωστού.
    Όταν λοιπόν ο Πρωθυπουργός της χώρας αθετεί το λόγο του τότε οι πολίτες οφείλουν να αποσύρουν την εμπιστοσύνης τους.

  • 11 Απριλίου 2024, 12:45 | ΕΔ Σπυροπούλου

    Υποτιμάται η νοημοσύνη μας όταν διατυμπανίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης περίτρανα η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης,οι προσλήψεις νέων δικαστικών υπαλλήλων και η ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων.

    Αναφορικά με την ψηφιοποίηση, η β΄φάση του ΟΣΔΔΥΠΠ (SOLON) δεν έχει επεκταθεί σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, παρά μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (όπου κι εκεί θα πρέπει να αλλάξει για να ανταποκριθεί στο νέο δικαστικό σχήμα). Μάλιστα τώρα επρόκειτο να προχωρήσει η εγκατάσταση καλωδίωσης κλπ. σε Δικαστήρια που θα καταργηθούν (ενδεχομένως να τρυπάνε και τοίχους οι τεχνικοί, ενώ όλοι θα έχουμε φύγει, καθώς υπογράφηκε σύμβαση…). Προφανώς θα πρέπει να εκπονηθεί νέα μελέτη για νέο SOLON, καθώς ο υπάρχων δεν ανταποκρίνεται στο νέο δικαστικό σχήμα του Πρωτοδικείου και ακολούθως να εγκατασταθεί σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (δηλ. πολύς χρόνος και χρήμα).
    Πως λοιπόν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι νέοι δικαστικοί σχηματισμοί χωρίς ψηφιοποίηση (προαπαιτούμενη σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα);
    Ενδεικτικά, ως Γραμματέας Ειρηνοδικείου επισημαίνω τα κάτωθι: για ένα πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης (πιστοποιητικό που εκδίδεται σε καθημερινή βάση στα Δικαστήρια), θα απαιτείται έρευνα σε τουλάχιστον 2 αρχεία Ειρηνοδικείων (ανάλογα πόσα Ειρηνοδικεία καταργούνται σε κάθε νομό), ενώ αν ο θάνατος του διαθέτη επήλθε προ τις 1-3-2013, θα πρέπει ο Γραμματέας να ανατρέξει και στα αρχεία του Πρωτοδικείου, σε όποια μορφή και να είναι αυτά (ηλεκτρονικά ή παλαιά βιβλία), δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενιαίο αρχείο!!! Για ποια επιτάχυνση μιλάμε;

    Αναφορικά με τις προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων μέσω της ΕΣΔΙ: ο τρόπος λειτουργίας αυτός πάσχει, καθώς οι υπάλληλοι δεν διορίζονται εν τέλει στον τόπο που επιθυμούν-κατοικούν, με αποτέλεσμα σύντομα να ζητήσουν μετάθεση και τα κενά να παραμένουν κενά στο Δικαστήριο που διορίστηκαν.

    Η ανέγερση νέων δικαστικών κτιρίων δεν έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές της χώρας και ίσως απαιτούνται πάνω από 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
    Που και πως θα εργάζονται ως τότε Δικαστές, υπάλληλοι, Δικηγόροι κλπ; Ειδικά στην επαρχία που καταργούνται κτίρια Ειρηνοδικείων το πρόβλημα είναι προφανές (επιπλέον προσωπικό σε μειωμένους χώρους).

    Τέλος, οι νέοι μεγαλύτεροι δικαστικοί σχηματισμοί, με πολλή γραφειοκρατία στην οργάνωση και διοίκησή τους και με τα ανωτέρω προβλήματα, δεν θα λειτουργήσουν εύρυθμα, εις βάρος όλων των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη και εις βάρος εν τέλει της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης.

  • 11 Απριλίου 2024, 09:46 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΛΚΑΝΟΣ

    Μέγα λάθος η κατάργηση των Ειρηνοδικείων υπό την καθοδήγηση ενός αναρμοδίου οργάνου της Παγκόσμιας Τράπεζας Το ειρηνοδικείο πρέπει να ενισχυθεί γιατι κυρίως επιβεβαιώνει την απονομή της δικαιοσύνης και την προσπάθια συμβιβασμού.Παραλληλα με μια αύξηση της υλικής αρμοδιότητας θα γινόταν περισσότερο χρήσιμο και γρήγορο σε σχέση με το Πρωτοδικείο. Αμεση ενίσχυση σε προσωπικό που υπάρχει από τον Πίνακα επιτυχόντων Ειρηνοδικών που ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΠΈΡΑΝ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΑΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΆΝΔΑΛΟ – ΑΔΙΚΊΑ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΠΙΤΥΧΌΝΤΕς ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΡΟΦΉΘΗΚΑΝ μέχρι σήμερα . Καμία ουσία εχει η δήθεν χρησιμοποίηση των Ειρηνοδικών στο προτωδικείου με δήθεν επιτάχυνση της έκδοσης των αποφάσεων. Ολη η ύλη που εκδικάζεται από τους ειρηνοδίκες θα μεταφερθει και θα συνεχίσει να υπάρχει και στο πρωτοδικείο. Θα υπάρξει φυσικα και αύξηση του κόστους για τους πολίτες και την πρόσβαση τους στο Πρωτοδικείο πλέον της γνωστης απαξίωσης των περιοχών τους. Ενισχύστε τον θεσμό του Ειρηνοδικείου!

  • 11 Απριλίου 2024, 09:31 | ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

    Ο Δήμος Λοκρών σύμφωνα με το υπ.αριθµ. 3-24/1/2024 πρακτικό συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Λοκρών, που περιλαµβάνει την υπ. αριθµ.3/24/2024 απόφασή του, εξέδωσε Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών της 24 Ιανουαρίου 2024 για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και το Ειρηνοδικείο Αταλάντης.
    Το Ψήφισµα εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεση του σώµατος στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη µε το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηµατισµών, µεταξύ των οποίων του Ειρηνοδικείου Αταλάντης.
    Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο θεωρεί ότι τέτοιοι σχεδιασµοί έχουν άµεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην απονοµή της ∆ικαιοσύνης και πραγµατοποιούνται δίχως να λαµβάνονται υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του ∆ήµου Λοκρών και των λοιπών περιοχών που υπάγονται στη νυν αρµοδιότητα του Ειρηνοδικείου
    Αταλάντης. Τέλος, καλεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Βουλευτές του Νοµού, τους αρµόδιους από πλευράς Πολιτείας και όλους τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν το αίτηµα για διατήρηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης ως Περιφερειακό Πρωτοδικείο όπως
    άλλωστε έγινε και σε άλλες περιοχές µικρότερης δυναµικότητας από του Ειρηνοδικείου Αταλάντης.

    ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

  • 11 Απριλίου 2024, 09:04 | Αικατερίνη Μαντέλη

    Η μη πρόβλεψη υπηρεσιακής εξέλιξης των Πρωτοδικών της ειδικής επετηρίδας, ενώ τελικώς θα αναλαμβάνουν σχεδόν τα ίδια καθήκοντα με τους υπόλοιπους Πρωτοδίκες και η μη παροχή ίσων ευκαιριών θα αποτελέσει τροχοπέδη στο εγχείρημα της ενοποίησης. Σημειωτέον ότι αυτό επισημαίνεται και στη σχετική έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας, την οποία συνέταξε μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (βλ. 1.3 σκέψεις 67, 68). Επίσης, τα θέματα των μεταθέσεων και της μισθολογικής κατάστασης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο απωλειών μισθου και κεκτημένων δικαιωμάτων για τους πρώην Ειρηνοδίκες και πρέπει να αποσαφηνιστούν.
    Αικατερίνη Μαντέλη, Ειρηνοδίκης Γ’

  • 10 Απριλίου 2024, 22:13 | Ε.Ξ.

    Εφόσον το Υπουργείο έχει γνώση των μηνιαίων πινάκων με τις χρεώσεις των Ειρηνοδικών και των Πρωτοδικών και μπορεί ευχερώς να διαπιστώσει ποια δικαστήρια έχουν πρόβλημα λόγω πολλών εισερχόμενων υποθέσεων και λίγων οργανικών θέσεων,για ποιό λόγο με το νομοσχέδιο «επιτάχυνσης» απονονής δικαιοσύνης δεν έχει ασχοληθεί με δύο απλά ζητήματα;;1.Κατάργηση των ειρηνοδικείων στα οποία η χρέωση είναι πράγματι μικρή (δεδομένου ότι ορισμένα και μάλιστα από τα ανωτέρω αναφερόμενα διατηρούνται με το νομοσχέδιο)και ανακατανομή οργανικών θέσεων τουλάχιστον σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας;;

  • 10 Απριλίου 2024, 14:45 | νυν Ειρηνοδίκες

    Με νόμο του προηγούμενου υπουργού Δικαιοσύνης συστάθηκε πριν τέσσερα χρόνια κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης έως το 2017, Γεώργιο Σάρλη, σκοπός του Υπουργείου ήταν να καταστούν τα Ειρηνοδικεία μικρά Πρωτοδικεία. Για το λόγο αυτό έγιναν οι διαγωνισμοί πρόσληψης Ειρηνοδικών το 2010 και το 2015, ενώ ο τελευταίος πριν από αυτούς είχε γίνει το μακρινό 1999. Η ασυνέχεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι παροιμιώδης. Εάν είχε σκοπό να προβεί σε κατάργηση των Ειρηνοδικείων γιατί προέβη σε δύο διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια, γιατί προέβη σε ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ και μάλιστα από τον υπουργό της ίδιας κυβέρνησης; Το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεπε το κλείσιμο δικαστηρίων όλων των βαθμών με συγκεκριμένα κριτήρια (απόσταση μεταξύ τους, αριθμός δικαστών και υπαλλήλων) και ως τρίτη ύστατη λύση πρότεινε την ενοποίηση του πρώτου βαθμού με την κατάργηση συλλήβδην των Ειρηνοδικείων. Δυστυχώς, το Υπουργείο δεν είχε την τόλμη να συγκρουσθεί με τους δικηγόρους και να κλείσει συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και Εφετεία και επέλεξε την εύκολη λύση της κατάργησης των Ειρηνοδικείων. Αλλά μην μας κοροϊδεύετε ότι με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου οι Ειρηνοδίκες εξέδωσαν το α’ εξάμηνο του 2023 75.624 αποφάσεις και οι Πρωτοδίκες 81.139. Δεν κάθονταν λοιπόν οι Ειρηνοδίκες, ώστε να θεωρήσουμε ότι θα έρθουν 916 νέοι δικαστές για να ενισχύσουν τα Πρωτοδικεία, όπως τα παρουσιάζετε. Εάν έχω 50 ευρώ σε κάθε τσέπη, το να μεταφέρω τα 50 ευρώ από τη μία τσέπη στην άλλη δεν θα με κάνει πλουσιότερο. Το Υπουργείο γνωρίζει ότι τα μεσαία μεγέθους δικαστήρια (αυτά που έχουν τουλάχιστον είκοσι δικαστές, αλλά όχι περισσότερους από ογδόντα) είναι πιο παραγωγικά από τα πολύ μεγάλα ή τα πολύ μικρά δικαστήρια. Με το νομοσχέδιο δημιουργείται στην Αθήνα ένα Πρωτοδικείο σε μέγεθος συντάγματος πεζικού με 751 δικαστές. Με ποιον τρόπο θα διοικηθεί, όταν με το τωρινό του μέγεθος και αποτελώντας το μεγαλύτερο δικαστήριο στην Ευρώπη, είναι γνωστή η δυσλειτουργία του, με δικασίμους το 2030, όταν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με 180 Ειρηνοδίκες η μακρινότερη δικάσιμος είναι εντός διετίας;

  • 10 Απριλίου 2024, 13:10 | νυν Ειρηνοδίκες

    Το νομοσχέδιο βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία. Από που προκύπτει ότι οι Ειρηνοδίκες δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού και οι Πρωτοδίκες το 80%, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση; Με μια πρόχειρη έρευνα στα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι 916 Ειρηνοδίκες εξέδωσαν το Α’ και το Β’ τρίμηνο του 2023 40.723 και 34.901 αποφάσεις αντίστοιχα, ενώ οι 1.100 Πρωτοδίκες και Πρόεδροι Πρωτοδικών 40.627 και 40.512 αποφάσεις αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αριθμητικά λιγότεροι Ειρηνοδίκες είναι πιο αποδοτικοί στην έκδοση αποφάσεων, καθώς εξέδωσαν κατά το το πρώτο εξάμηνο του 2023 εξέδωσαν κατά μέσο όρο 83 αποφάσεις ο καθένας, ενώ οι Πρωτοδίκες 74 αποφάσεις ο καθένας. Στην ίδια αιτιολογική έκθεση ενώ αναγράφεται ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης από τους Ειρηνοδίκες είναι 237 ημέρες και από τους Πρωτοδίκες 525 ημέρες, εντελώς αντιφατικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ειρηνοδίκες εκδίδουν αποφάσεις με πιο αργό ρυθμό(!). Το δε περίφημο κόστος ανά απόφαση που εκδίδει ένας ειρηνοδίκης οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν Ειρηνοδικεία σε επαρχιακά μέρη με μικρό αριθμό εισερχόμενων υποθέσεων. Όπως ένας γιατρός ή ένας δάσκαλος π.χ. στην Μήλο έχουν λιγότερους ασθενείς ή μαθητές απ’ότι ένας γιατρός ή δάσκαλος στην Αθήνα, έτσι κι ο Ειρηνοδίκης Μήλου έχει λιγότερες υποθέσεις απ’οτι ο Ειρηνοδίκης Αθηνών. Αποτελεί όμως πολιτική βούληση να υπάρχει δικαστική παρουσία στα μέρη αυτά. Εάν παύσει αυτή η πολιτική βούληση, τότε αρκεί να κλείσουν τα Ειρηνοδικεία αυτά. Η συλλήβδην όμως κατάργηση των Ειρηνοδικείων δεν εξυπηρετεί την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Το Υπουργείο γνωρίζει καλά ότι οι Ειρηνοδίκες στα περιφερειακά Ειρηνοδικεία δεν χρεώνονται μόνον τις υποθέσεις του Ειρηνοδικείου στο οποίο υπηρετούν, αλλά, στο πλαίσιο ισοκατανομής, χρεώνονται και υποθέσεις του κεντρικού Ειρηνοδικείου. Για παράδειγμα ο Ειρηνοδίκης Ιστιαίας χρεώνεται τις υποθέσεις του Ειρηνοδικείου Ιστιαίας αλλά και υποθέσεις του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας. Με το νομοσχέδιο αυτό που προτείνεται είναι ο δικαστικός σχηματισμός του Ειρηνοδικείου, ο οποίος λειτουργεί τελικά καλύτερα από αυτόν του Πρωτοδικείου, να ενοποιηθεί με το τελευταίο. Με ποιον τρόπο αυτό θα επιφέρει επιτάχυνση της δικαιοσύνης μόνον οι συντάκτες του ξέρουν. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι εάν δεν μειωθεί η αναλογία δικηγόρων-δικαστών δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Η Ελλάδα έχει 410 δικηγόρους και 26 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή αντιστοιχούν 16 δικηγόροι για κάθε δικαστή, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 162 δικηγόροι και 22 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, δηλαδή αντιστοιχούν 7 δικηγόροι για κάθε δικαστή.

  • 10 Απριλίου 2024, 13:49 | Ν

    Υπάρχει άραγε κανένας που να πιστεύει ότι για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης ευθύνεται η ύπαρξη των ειρηνοδικείων; Υπάρχει άραγε κανένας που να πιστεύει ότι με την κατάργηση των ειρηνοδικείων θα επέλθει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης; Υπάρχει άραγε κανένας που να πείθεται από την κοροϊδία ότι με την ενοποίηση θα επέλθει αύξηση του αριθμού των δικαστών του πρώτου βαθμού; Αν έχω πενήντα ευρώ στη μία μου τσέπη και πενήντα ευρώ στην άλλη και τα βάλω όλα σε μία τσέπη θα έχω γίνει πλουσιότερος; Όχι φυσικά. Πάλι 100 ευρώ θα έχω, απλά θα τους έχω αλλάξει θέση. Με την ενοποίηση δεν υπάρχει καμία αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό της δικαιοσύνης, ούτε φυσικά και καμία μείωση αντικειμένου ως προς τη δικαστηριακή ύλη, που είναι και οι μόνες λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Υπάρχει απλά μια μετακίνηση προσωπικού, το οποίο, χωρίς να το έχει θελήσει ή να το έχει επιλέξει, θα κληθεί βιαίως, χωρίς την απαιτούμενη κατάρτιση και εκπαίδευση, να δικάσει το σύνολο των υποθέσεων της καθ’ ύλην αρμοδιότητας των Πρωτοδικείων (και του ποινικού αντικειμένου συμπεριλαμβανομένου, κατά κατάφωρη παράβαση του άρθρου 88 του Συντάγματος). Και ενώ θα συμβεί κάτι τέτοιο, το προσωπικό αυτό των πρώην Ειρηνοδικών δεν εξομοιώνεται πραγματικά, παρά τα όσα διατυμπανίζουν οι ντελάληδες του νομοσχεδίου, με Πρωτοδίκες, αλλά θα αποτελεί ένα σώμα – παρία δίπλα στο σώμα των καθαρόαιμων Πρωτοδικών. Ως προς το Δικαστικό Χάρτη, άραγε έλαβε κανείς υπόψη του το άρθρο 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, που απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία για την ίδρυση, τη συγχώνευση και την κατάργηση δικαστηρίων; Αλλά βέβαια όταν δεν υπάρχει σεβασμός στο ίδιο το Σύνταγμα, μπορεί να γίνει σεβαστός ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων; Αλλά μήπως τελικά το ζητούμενο δεν είναι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αλλά η απορρύθμισή της; Μήπως τελικά συνειδητά και σχεδιασμένα επιδιώκεται μία αναστάτωση και ένα μπάχαλο στη Δικαιοσύνη, ώστε να βασιλεύουν ανενόχλητα η ασυδοσία και το ¨κάνω ό,τι θέλω και κανένας δεν με ελέγχει»; Γιατί είναι βέβαιο ότι η αναστάτωση που θα φέρει αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην παραγραφή μερικών χιλιάδων υποθέσεων, θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω την εκδίκαση μερικών χιλιάδων ακόμα και θα κάνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ακόμα πιο δύσκολη και δαπανηρή για τους πολίτες. Τελικά, ίσως η έννοια του Κράτους Δικαίου είναι άγνωστη σε αυτόν τον τόπο.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:10 | Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης ΟΠΕΔ

    Η αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων αποτελεί, όντως, ένα κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Ο καθορισμός της έδρας και της περιφέρειας των δικαστηρίων έχει ως στόχο την επιτάχυνση και τη βελτίωση της ποιοτικής απονομής της δικαιοσύνης. Η απόδοση δικαιοσύνης σε εύλογο χρονικό διάστημα αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαϊκού συστήματος και συμβάλλει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα. Η αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, της νομικής ασφάλειας και της εν γένει εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.
    Η όποια μεταρρύθμιση όμως θα πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα εκτός από την επιτάχυνση, στην οργάνωση της Δικαιοσύνης συνολικά, μέσω ενός αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας που να συμπεριλαμβάνει τους Δικαστές/Εισαγγελείς, Δικηγόρους, Δικαστικούς Υπαλλήλους, καθώς και τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές.
    Η αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο της δικαιοσύνης αναφέρεται στην ικανότητα του δικαστικού συστήματος να επιτυγχάνει τους επιθυμητούς στόχους του, όπως η διασφάλιση της δικαιοσύνης, η επίλυση των διαφορών, και η εφαρμογή του νόμου με αξιοπιστία και ευαισθησία εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει.
    Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:
    1. Χρόνος: Η ταχύτητα επίλυσης των υποθέσεων και η εκτέλεση των αποφάσεων είναι σημαντικοί παράγοντες. Πολύς χρόνος αναμονής μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημα.
    2. Προσβασιμότητα: Η εύκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι σημαντική για την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα νομικών υπηρεσιών και τη διαφάνεια της διαδικασίας.
    3. Ισονομία: Η δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις, με βάση το νόμο και τις αρχές της δικαιοσύνης, για να θεωρείται αποτελεσματική.
    4. Διαφάνεια: Η διαφάνεια στη δικαστική διαδικασία και η ενεργή ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών είναι απαραίτητες για την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
    5. Επαγγελματισμός: Η ποιότητα των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης.
    Όταν αυτοί οι παράγοντες λειτουργούν συντονισμένα, το δικαστικό σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό στην επίλυση των διαφορών και στην εφαρμογή του νόμου.
    Αναφορικά βέβαια με την αποτελεσματικότητα, πρέπει να τονιστεί πως στην οικονομική επιστήμη αφορά κυρίως την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για να τα επιτύχουμε. Συνήθως, μια δράση ή μια πολιτική θεωρείται αποτελεσματική όταν προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι στον παρονομαστή του κλάσματος έχουμε το κόστος ενώ στον αριθμητή όλους τους ως άνω παράγοντες. Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού και ο κεντρικός συντονισμός των δικαστών μπορεί να εισφέρει θετικά προς την επίτευξη του σκοπού όμως η διοικητική ενοποίηση των γραμματειών είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει αντίστροφα. Με δεδομένο ότι ο στόχος της ψηφιοποίησης, όπως τον θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), δεν έχει επιτευχθεί, το να δημιουργούμε πολυπληθείς γραμματείες με κεντρική διοίκηση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γραφειοκρατικές δυσχέρειες οι οποίες δεν αμβλύνουν τις παρούσες δυσκολίες αλλά αποτελούν τροχοπέδη στην οποιαδήποτε ανάπτυξη. Εδώ η σχέση κόστους – οφέλους λειτουργεί αντίστροφα.
    Η αποκέντρωση των δικαστικών αρμοδιοτήτων σε περιφερειακά δικαστήρια μπορεί να επιφέρει τη διευθέτηση των υποθέσεων με πιο ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο, απελευθερώνοντας παράλληλα τα κεντρικά δικαστήρια από το φόρτο εργασίας. Προτείνουμε:
    • Την παραμονή των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων στα παράλληλα και περιφερειακά πρωτοδικεία και την διοίκηση της γραμματείας από Δικαστικούς Υπαλλήλους που ασκούν εκεί τα καθήκοντά τους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα παραμονής των Δικαστικών Υπαλλήλων στο πλησιέστερο στην οικία τους Δικαστικό κατάστημα με τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης έστω για μια πενταετία της μετακίνησης στην κεντρική έδρα, με ταυτόχρονη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών και δημιουργίας σημείων μίας στάσης (one stop shop) με ταυτόχρονη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης πολιτών δικηγόρων στη Δικαιοσύνη. (Προσβασιμότητα-χρόνος-ποιότητα – κόστος)
    • Την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και ανάληψης καθηκόντων νέων δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν ταχύτερα οι κενές θέσεις ώστε να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι εργασίες και ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα. (χρόνος – ποιότητα – επαγγελματισμός)
    • Η ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στη δικαιοσύνη απαιτεί μια αναλυτική προσέγγιση για την κατανομή των ανθρώπινων πόρων σε σχέση με τον αριθμό και τον τύπο των υποθέσεων, καθώς και το μέγεθος και τις ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε περιοχή. Θεωρούμε ότι η Υπουργική Επιτροπή περί κατανομής των οργανικών θέσεων τούτο τον σκοπό εξυπηρετεί, η οποία συγκροτείται με Υπουργική απόφαση. Το να επιφορτίζουμε με επιπλέον καθήκοντα management τον/την Πρόεδρο Πρωτοδικών αφενός επιβαρύνει την ήδη αυξημένη ευθύνη των και αφετέρου οδηγεί σε αύξηση της ένταση των συγκρουσιακών σχέσεων στο περιβάλλον εργασίας. (επαγγελματισμός)
    • Οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού εστιάζουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που ενθαρρύνει την ανάπτυξη, την επιτυχία και την ευημερία των εργαζομένων. Με εργαλείο τη Σχολή Δικαστών και τη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων να προωθηθεί η εκπαίδευση και η ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των στελεχών για τη δημιουργία ενός θετικού και αποδοτικού περιβάλλοντος εργασίας. Θα πρέπει να εμπλουτιστούν τα προγράμματα Σπουδών των Δικαστικών/Εισαγγελικών Λειτουργών με εκπαίδευση στα Πληροφοριακά Συστήματα της Δικαιοσύνης και δημιουργίας Προγραμμάτων management Δικαστικών Σχηματισμών, για Δικαστικούς Υπαλλήλους και Λειτουργούς. (ποιότητα – επαγγελματισμός)
    • Η προσωπική ανάπτυξη και η εκπαίδευση των εργαζομένων προωθείται για τη βελτίωση των δεξιοτήτων, της απόδοσης και της ικανοποίησής τους. Η διαχείριση του χρόνου εργασίας, η τηλεργασία και άλλες ευέλικτες πρακτικές εργασίας προάγουν την ικανοποίηση των εργαζομένων και βελτιώνουν την παραγωγικότητα. (ποιότητα – κόστος – επαγγελματισμός)
    • Η αξιολόγηση της απόδοσης βασίζεται σε σαφή και μετρήσιμα κριτήρια, ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους να επιδιώξουν τους στόχους τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Να βρεθεί ένας εσωτερικός μηχανισμός αξιολόγησης ώστε να μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών (chatbots, e-courts, εξωδικαστική επίλυση διαφορών, τεχνολογία ελέγχου χρονικού ορίου έκδοσης απόφασης, χωρισμός του κλάδου της Δικαιοσύνης σε εξειδικευμένες υποενότητες που θα εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες ενάσκησης καθήκοντος). (χρόνος)
    • Η συνεχής ανάδραση παρέχεται στους εργαζομένους για τη βελτίωση των επιδόσεών τους και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Δημιουργία Quality Μanagement τμημάτων που θα αποτελούν συντονιστικά κέντρα τα οποία θα αξιολογούν, προτείνουν και να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες καθώς και τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται όταν προκύπτουν. (ποιότητα)
    • Η ψηφιοποίηση όλων των δικαστικών συστημάτων και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στις διαδικασίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα. (διαφάνεια – ισονομία)
    Αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς, αποδοτικού και ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την επιτυχία τόσο των εργαζομένων όσο και το δικαστικό σύστημα στο σύνολό του.
    Με αυτόν τον τρόπο, η ευημερία διανέμεται ομοιόμορφα, προσφέροντας ευκαιρίες και βελτιωμένες συνθήκες ζωής σε διάφορα κοινωνικά στρώματα. Η κοινωνική ευαισθησία και η δίκαιη κατανομή των οφελών ενισχύουν την ισορροπία και συμβάλλουν στην αειφορία της οικονομίας. Χρειάζεται μια σφαιρική αντιμετώπιση.
    Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να βελτιώνουν την καθημερινότητα του συνόλου των εμπλεκομένων και να μην δημιουργούν εμπόδια στα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, των πολιτών και του συνόλου των εμπλεκομένων στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

    Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης ΟΠΕΔ,
    Ομάδας Εργασίας «Δικαιοσύνη, Νέα Διοίκηση (New Management) και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

  • 9 Απριλίου 2024, 15:30 | Ένας απλός πολίτης

    Με τον χάρτη του δεύτερου βαθμού τι θα γίνει; Γιατί στη Νότια Ελλάδα έχει εφετείο ανα 2 νομούς ενώ εδώ στα Βόρεια ανά 5; Εμείς στον Βορρά δεν πληρώνουμε φόρους; Πάλι αποφάσεις αποτέλεσμα κομματικών συναλλαγών με τους τοπικούς παράγοντες και βουλευτές σε βάρος του Ελληνικού Λαού προς άγρα ψήφων; Όπως ενα κεντρικό Πρωτοδικείο ανά νομό εκτός εξαιρέσεων για πολύ ειδικούς λόγους έτσι και ενα Εφετείο ανα περιφέρεια, όπως ήδη ισχύει στη Βόρεια Ελλάδα (με εξαίρεση φυσικά Αθήνα και Πειραιά που έχουν τον πολυ μεγάλο όγκο των υποθέσεων και δικαιολογουν Εφετείο χωριστά)

  • 9 Απριλίου 2024, 14:44 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ

    Σχετικά με την ενοποίηση, από την πλευρά Γραμματέων καταργούμενου Ειρηνοδικείου που πρόκειται να μετακινηθούν στο Πρωτοδικείο Κιλκίς,επισημαίνουμε τα εξής σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Κιλκίς και που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:

    1)Πρόβλημα χώρου στο Πρωτοδικείο Κιλκίς, που δεν είναι Δικαστικό Μέγαρο και στεγάζεται σε ένα πεπαλαιωμένο ακατάλληλο κτίριο (έλλειψη χώρων γραφείων, αρχείου, ακροατηρίων, αναμονής Δικηγόρων και πολιτών, και τουαλετών).
    2)Πρόβλημα υποδομών (έλλειψη κατάλληλης ηλεκτρολογικής υποδομής για τη σύνδεση σε δίκτυο των επιπλέον υπολογιστών).
    3)Έλλειψη ψηφιοποίησης των διαδικασιών (λόγω του ότι η Β΄ φάση ΟΣΔΠΠ δεν προχώρησε κι άγνωστο το πότε θα προχωρήσει με τα νέα δεδομένα δηλ. νέος SOLON ενοποιημένος και προσαρμοσμένος στο νέο δικαστικό σχήμα).
    4)Έλλειψη προσωπικού (γραμματέων, ειδικότερα δε πτυχιούχων Πληροφορικής για την τεχνική υποστήριξη-βλ.SOLON).

    Προτεινόμενες λύσεις:
    1)Άμεση παραχώρηση κατάλληλου χώρου από την Περιφέρεια Κιλκίς ή από το Δήμο Κιλκίς, για να στεγαστούμε προσωρινά μέχρι την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς (η οποία δεν έχει ξεκινήσει καν) ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα το νέο δικαστικό σχήμα.
    2)Άμεση πλήρωση των υπολειπόμενων κενών θέσεων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ώστε να καλυφθούν και οι 30 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
    3)ΑΜΕΣΗ κάλυψη των κενών θέσεων υπαλλήλων Πληροφορικής.

    Τα παραπάνω προβλήματα προφανώς υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, και η μη άμεση λύση τους θα αποτελέσει τροχοπέδη στη σκοπούμενη επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις θα οδηγήσει και σε επιβράδυνσή της.

    Οργαντζή Σοφία, Ελισάβετ-Δήμητρα Σπυροπούλου, υπάλληλοι Ειρηνοδικείου Πολυκάστρου

  • 8 Απριλίου 2024, 21:53 | Πρωτοδίκης

    Οι ειρηνοδίκες, ή τουλάχιστον όσοι συντάσσονται με το «κίνημα της Θεσσαλονίκης» νομίζω ότι έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου κατά το ρητό «και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου».

    Όλοι γνωρίζαμε πριν δύο χρόνια (που δεν υφίστατο ούτε σκέψη ενοποίησης) ότι κάτι θα έπρεπε να γίνει με τους ειρηνοδίκες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού που εισήχθησαν στο σώμα για να εκδικάσουν τον αυξημένο αριθμό υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πλέον, λόγω ολοκλήρωσης εκδίκασης των υποθέσεων αυτών, παρουσιάστηκε μεγάλη μείωση του συνολικού όγκου εργασίας τους στο σύνολο του σώματος, σε σύγκριση δε με τους πρωτοδίκες μπορεί να είχαν και το 1/4 του φόρτου εργασίας των τελευταίων, απολαμβάνοντας παράλληλα τα προνόμια του αμετάθετου (που δεν έχουν οι πρωτοδίκες) και λαμβάνοντας μισθό κατά πολύ μεγαλύτερο της εργασίας που παρείχαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μισθό ανά φόρτο εργασίας του πρωτοδίκη.

    Η φυσική εξέλιξη, ως λύση στο πρόβλημα αυτό, την οποία όλοι περίμεναν κατά την κοινή λογική, ήταν να αυξηθεί η υλική αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων, ώστε να μεταφερθεί ύλη από τα πρωτοδικεία και έτσι να εξισορροπηθεί η παραπάνω ανακολουθία.

    Σύμφωνα με την λύση αυτή, που ήταν η λογικά αναμενόμενη, η εργασία των ειρηνοδικών θα πολλαπλασιάζονταν υπέρμετρα (σε σχέση με την κατάσταση της σχετικής απραξίας που επικρατούσε), αγγίζοντας ενδεχομένως τον φόρτο εργασίας που αναμένεται να τους ανατεθεί με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, χωρίς όμως ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ και φυσικά διατηρώντας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ τον βαθμό του ειρηνοδίκη, όντας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ κατώτεροι των πρωτοδικών και καθ’ ύλην και επί της έδρας στα ποινικά δικαστήρια (ως προς τους ειρηνοδίκες α’ – για την άκρως αντισυνταγματική διάταξη του ΚΟΔΚΔΛ, που εντάσσει στην ίδια βαθμίδα τους προέδρους πρωτοδικών με του ειρηνοδίκες α’ θα αναφερθώ σε άλλο σημείο). Πράγματι το ενδεχόμενο βαθμολογικής προαγωγής τους σε πρωτοδίκες και προέδρους πρωτοδικών ακόμα και σε προέδρους ΑΠ, που ενδέχεται κάποτε να προαχθούν οι δόκιμοι ειρηνοδίκες και οι δ’, δεν υπήρχε ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα!

    Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο λοιπόν τους δίνει την δυνατότητα προαγωγής τους απεριόριστα, τους διατηρεί το αμετάθετο και όλα τα μισθολογικά τους κεκτημένα, αυξάνεται μεν η εργασία τους σχεδόν στα επίπεδα των πρωτοδικών (που ούτως ή άλλως θα γινόταν κατά τα ανωτέρω και χωρίς αύξηση μισθού), αυξάνοντας όμως παράλληλα και τις απολαβές τους κατά τουλάχιστον 1/3 των υφισταμένων (χωρίς οι αντίστοιχες απολαβές των πρωτοδικών να αυξάνονται κατ’ ελάχιστον) και παρόλα αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΝ να θεωρηθούν και αρχαιότεροι των πρωτοδικών της γενικής επετηρίδας. Το θεωρούν ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ότι θα είναι για πάντα κατώτεροι των πρωτοδικών γ.ε. σαν να μην συνέβαινε αυτό μέχρι πρότινος, με το σαθρό επιχείρημα ότι θα κάνουν την ίδια (σχεδόν) δουλειά με αυτούς.

    Μήπως προτιμούν να πάμε στο πρώτο σενάριο, με την ίδια αυξημένη εργασία, καμία αύξηση μισθού και για πάντα στασιμότητα και κατωτερότητα;

    Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα και το φυσιολογικό θα ήταν, να προσπαθούν να διεκδικήσουν την διατήρηση των κεκτημένων τους, αλλά εν προκειμένω, μετά από τόσα αναπάντεχα δώρα, να έχουν επιπλέον αξιώσεις εις βάρος συναδέλφων τους και μάλιστα ανωτέρων τους, νομίζω τυγχάνει συμπεριφορά αν μη τι άλλο άπληστη και σίγουρα καταδικαστέα, που δυστυχώς χαρακτηρίζει το σύνολο του σώματος των ειρηνοδικών, χωρίς κάτι τέτοιο να τους αρμόζει.

  • 8 Απριλίου 2024, 13:52 | Γεράσιμος Μαλούσης

    Διατήρηση των υπαρχόντων δικαστικών σχηματισμών σε Αιτωλία και Ακαρνανία. Τον μεγαλύτερο νομό της χώρας. Οι τεράστιες αποστάσεις και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού επιβάλλουν την εξαίρεση από το δικαστικό χάρτη.

  • 8 Απριλίου 2024, 11:32 | Θωμας Παπαδημητριου

    Στο δυτικό σύστημα λογικής η συρρίκνωση δεν επιφέρει επιτάχυνση άλλα επιπλέον επιβάρυνση. Το πρόβλημα με την αργή απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που έχει διαποτίσει την τις νέες γενιές δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, την αδυναμία κριτικής θεώρησης τους και την έλλειψη εμπειρίας ζωής, καθώς οι περισσότεροι πλέον προέρχονται από μεγάλα αστικά κέντρα, αγνοώντας παντελώς θέματα που αφορούν την ζωή στην επαρχία και τα προβλήματα αυτής. Το κενό αυτό προσκαίρως θα καλυφθεί από την εμπειρία των Ειρηνοδικών αλλά θα προκύψει πάλι στο μέλλον. Στο μέτρο που Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα το νομοσχέδιο είναι ότι πεις. Επειδή όσο και να θίγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες της επαρχίας κάνεις δεν ενδιαφέρεται, καλά ξεμπερδέματα για την κυβέρνηση, με τους δημοσίους υπαλλήλους τους οποίους το παρόν νομοσχέδιο ξυπνάει από την αιωνία νιρβάνα τους και τους φέρνει ανησυχίες. Κατά τα αλλά το ως άνω νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη προϊόν προχειρότητας, αγραμματοσύνης, ασχετοσύνης και ανελέητης κατσαπλιάδικης παρέμβασης πολιτικών φεουδαρχών προς υποστήριξη των υπηκόων τους.

    Παπαδημητρίου Θωμάς- Δικηγόρος Επαρχίας

  • 8 Απριλίου 2024, 08:33 | Δημήτρης Στασινούλας

    Εν προκειμένω ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν είναι αληθής σε όλη την έκταση του, διότι δεν πρόκειται για «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας», αλλά για απλή κατάργηση των Ειρηνοδικείων, δίχως να λαμβάνεται η μέχρι σήμερα συνεισφορά των Ειρηνοδικών στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας. Εντάσσονται μεν οι Ειρηνοδίκες στο Πρωτοδικείο, όπου μεταφέρεται και όλη η ύλη τους, και αναγνωρίζονται η προϋπηρεσία, οι γνώσεις και οι εμπειρία τους, μόνο μέχρι να τους ανατεθούν περισσότερα καθήκοντα από αυτά που μέχρι σήμερα είχαν. Ωστόσο δεν αναγνωρίζονται τα προεκτεθέντα για τη θέση τους στο Πρωτοδικείο, και περιορίζονται η εξέλιξη που θα είχαν στο Ειρηνοδικείο, το δικαίωμα μετάθεσής τους και οι μισθολογικές προσδοκίες τους. Ειδικότερα, δεν αναγνωρίζεται καμία εξέλιξη είτε κάποιος είναι Δ’ είτε Γ’ είτε Β’ Ειρηνοδίκης μετά την ισχύ του νόμου, παρά μόνο αν ενταχθεί στη γενική επετηρίδα κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη, το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους Α’ Ειρηνοδίκες, που θα «αντιστοιχούν» σε «Προέδρους Πρωτοδικών» χωρίς αντίστοιχη οργανική θέση στην παράλληλη και κάτω από τον τελευταίο Πρωτοδίκη στη γενική επετηρίδα. Η εκούσια μετάθεση ουσιαστικά στην παράλληλη επετηρίδα είναι αδύνατη, αφού μετά την αφυπηρέτηση νυν Ειρηνοδίκη, ή την ένταξη του στη γενική επετηρίδα, η θέση της παράλληλης καταργείται και περιορίζονται οι επιλογές μετάθεσης των υπολοίπων, των οποίων η μετάθεση φαίνεται δυνατή μόνο στα πλαίσια της αμοιβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μισθολογικά πάλι αφενός δεν ευνοείται το σύνολο των Ειρηνοδικών, παρά την κατακόρυφη αύξηση ύλης του συνόλου αυτών, γεγονός που γνωρίζει το Υπουργείο για αυτό προβλέπει στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 10 ότι «σε καμία περίπτωση οι αποδοχές των ανωτέρω δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αποδοχών που ελάμβαναν πριν από την κατάργηση των ειρηνοδικείων», και αφετέρου σε κάθε περίπτωση πρώην δημοσίου υπαλλήλου με πτυχίο νομικής που συμμετέχει επιτυχώς στο διαγωνισμό της Σχολής Δικαστών, αναγνωρίζεται μισθολογικά η προϋπηρεσία του στο δημόσιο και συνεπώς λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό από έναν νεοδιόριστο Πρωτοδίκη που ως προϋπηρεσία του έχει μόνο τη δικηγορία.., οπότε η όποια μισθολογική διαφορά μεταξύ νεοδιόριστου Πρωτοδίκη και Ειρηνοδίκη με αρκετά περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, που θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα δεν μπορεί να θεωρηθεί όπως κάποιοι υποστηρίζουν ως «ευνοϊκή εξέλιξη» λόγω ενοποίησης. Επομένως αφού οι Ειρηνοδίκες, παρά το γεγονός ότι λαμβάνονται υπόψη η εμπειρία και οι γνώσεις τους για να τους ανατεθούν όμοια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες, έρχονται ουσιαστικά σε δυσμενέστερη θέση όχι μόνο σε σχέση με τους Πρωτοδίκες, αλλά και σε σχέση με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, πώς μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι πρόκειται για «ενοποίηση»; Δικαιολογεί αυτόν τον όρο μόνο το γεγονός ότι δεν απολύονται οι Ειρηνοδίκες ταυτόχρονα με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, δεδομένου μάλιστα ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την απόλυση Ειρηνοδικών με μόνο λόγο την κατάργηση της θέσης τους, λόγω ισοβιότητας;

  • 7 Απριλίου 2024, 18:36 | 24 κικη

    Ντροπη και αισχος να οριζονται πανελλαδικα ως εδρες των πρωτοδικειων σε ολη τη χωρα οι πρωτευουσες των π.ε με ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ποσο μικροι ειστε; απαξιωνετε και ξεγυμνωνετε την ιερη πολη την πολη του ολοκαυτωματος για μερικα ψηφαλακια των φουληδων ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ .Μεχρι και ο κ. Σκερτσος σε σημερινες δηλωσεις του στο πρωτο θεμα αναφερεται για την ιδρυση των πρωτοδικειων σε ολες τις πρωτεουσες ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ

  • 7 Απριλίου 2024, 09:13 | νικος

    οι δικαστές της στρατιωτικής δικαιοσύνης γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται?

  • 6 Απριλίου 2024, 21:58 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ)

    Σας αποστέλλουμε, όπως ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τη διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», την υπ’ αριθμ. 5/2024 σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

    Η εν λόγω απόφαση στον σχετικό σύνδεσμο: https://heyzine.com/flip-book/ef34a15018.html

    (Αν υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί και με τη μορφή εγγράφου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είμαστε στη διάθεσή σας)

  • 6 Απριλίου 2024, 20:40 | Άγγελος Σιμιτζής

    Ιδιαιτέρως αρνητική για τους Ειρηνοδίκες της ειδικής επετηρίδας η μη προοπτική υπηρεσιακής τους εξέλιξης, ακόμη και εντός του πρώτου βαθμού, μετά από την προβλεπόμενη επιμόρφωσή τους και τελικά την ανάληψη-διεκπεραίωση (σχεδόν) ίδιων καθηκόντων με τους Πρωτοδίκες, αφού και οι πρώτοι θα επιθεωρούνται και θα αξιολογούνται με τα αυτά κριτήρια και επομένως θα κρίνονται επαρκείς ή μη κλπ. Πώς ειναι δυνατον να αναμένουμε από δικαστικούς λειτουργούς να ασκούν τα ίδια καθηκοντα, ακόμη και μετά από σειρά ετών και οι μεν να θεωρούνται εκ προοιμίου εν δυναμει ικανοί να προαχθούν, ενώ οι δε εκ προοιμίου όχι; Πώς είναι δυνατόν να μην προβλέπεται για κάποιους η δυνατότητα της «υπηρεσιακής ωρίμανσης» με ό,τι αυτό συνεπάγεται σωματικά και ψυχολογικά; Ακόμη, χρήζουν διευκρινήσεων τα σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση άρθρα, ενώ διαπιστώνεται και η διατήρηση πολλών Περιφερειακών Πρωτοδικείων, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.

    Άγγελος Σιμιτζής,
    Ειρηνοδίκης Β’ Τάξης

  • 6 Απριλίου 2024, 14:49 | Γεώργιος Δελής

    Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας αποτελεί χρονίζον πρόβλημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ιστορικά έχει επιχειρηθεί τουλάχιστον έξι φορές σε έναν αιώνα, με πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια το 1910 επί Υπουργείας Νικ. Δημητρακόπουλου, και σημαντικότερη εξ αυτών, στην εποχή της ΠολΔ/1834, το 1931 επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Με την εισαγωγή του ισχύοντος ΚΠολΔ 68/71, όταν και τα Ειρηνοδικεία εντάχθηκαν στα τακτικά πρωτοβάθμια δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας, οι προσπάθειες εντάθηκαν το 1971, 1980 και 1988, αντίστοιχα, με τελευταία εξ αυτών το 1999. Κοινή συνισταμένη στη διαχρονική αποτυχία μεταρρύθμισης του θεσμού, τα τοπικά συμφέροντα, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Ανώτατου Δικαστήριου, χαρακτηριστική η ΟλΑΠ(συμβ) 956/1980, καθώς, και η απροθυμία των Ειρηνοδικών.
    Η πραγματική αιτία του προβλήματος έγκειται στην καταγωγή των Ειρηνοδικείων από το Γαλλικό πρότυπο της Ναπολεόντειας νομοθεσίας σε αντίθεση με τον σχεδόν απόλυτο προσανατολισμό της ελληνικής επιστήμης του ιδιωτικού Δικαίου προς τη Γερμανική θεωρία και κίνηση των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε., τόσο κατά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και την εισαγωγή του ΚΠολΔ 68/71, όσο και έκτοτε.
    Τα Ειρηνοδικεία ως θεσμός, πραγματικά κατέκλυσαν την Ευρώπη, ανάλογη κίνηση δεν έχει καταγραφεί, ωστόσο, σταδιακά έφθηναν και στα περισσότερα κράτη της ΕΕ μετατράπηκαν σε Τοπικά – Περιφερειακά Δικαστήρια που συγκροτούνται από Δικαστές μιας Ιεραρχίας, είτε διατηρήθηκαν ως ειδικά δικαστήρια περιορισμένης αρμοδιότητας αποτελούμενα από μη ισόβιους – επίτιμους Δικαστές, είτε εγκαταλήφθηκαν οριστικά.
    Πέραν των ιστορικών, όμως, η στρέβλωση ύπαρξης δύο Μονομελών Δικαστηρίων για τις ίδιες διαφορές στον πρώτο βαθμό αποτυπώνεται και στην σύγχρονη πραγματικότητα. Οι Ειρηνοδίκες λ.χ. συγκαταλέγονται, ορθά ως ισόβιοι Δικαστικοί Λειτουργοί, στα στοιχεία της CEPEJ που καταδεικνύουν ικανό αριθμό Δικαστών σε σχέση με τον πληθυσμό μας, ενώ, στην πραγματικότητα δεν απολαύουν επαγγελματικής εξέλιξης.
    Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού, κατά βάση συνίσταται στην προσπάθεια δημιουργίας «επαγγελματικού» πρώτου βαθμού και δευτερευόντως στην «από – υπαλληλοποίηση» – χειραφέτηση του κλάδου των Ειρηνοδικών.
    Μοναδικό επιχείρημα ενάντια στην μεταρρύθμιση η βαθειά παράδοση του Ειρηνοδίκη στην Ελληνική κοινωνία, που έχει και αυτή την σημαντική αξία της.
    Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα για να επιτύχει χρειάζεται να εμφιλοχωρείται από αίσθημα δικαιοσύνης για τους Ειρηνοδίκες. Την λύση δίνει η ερμηνευτική δήλωση του Συντάγματος, που αντιμετώπισε και παλιότερα ζητήματα αντισυνταγματικότας.

    Γεώργιος Δελής
    Ειρηνοδίκης Β’΄Αθηνών

  • 5 Απριλίου 2024, 09:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

    Ένα νομοσχέδιο που περίμεναν με πολύ μεγάλη αγωνία όλοι οι δικαστές αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στα θετικά του για τους Ειρηνοδίκες-Πταισματοδίκες ότι δεν αλλάζουν οι οργανικές τους θέσεις και η μισθολογική τους κατάσταση. Στα αρνητικά, τα οποία χρήζουν άμεσης αλλαγής είναι το ότι οι Ειρηνοδίκες-Πταισματοδίκες πρέπει να προάγονται στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών (όσοι δεν γίνονται άμεσα όπως οι Α’ Τάξης) και οι Α’ Τάξης σε Εφέτες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δίκαιο να ασκούν οι Ειρηνοδίκες-Πταισματοδίκες τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες και να μην έχουν καμία υπηρεσιακή εξέλιξη για όλο τον εργασιακό τους βίο.Επίσης, πολύ αρνητικό το ότι δημιουργούνται πολλά περιφερειακά πρωτοδικεία με συνέπεια αυξημένο κόστος συντήρησης για το Κράτος, δυσκολία στην κατανομή των υπηρεσιών μεταξύ δικαστών, αυξημένες δαπάνες μετακίνησης για δικαστές, δικηγόρους κλπ.

    Δημήτρης Δημητριάδης Πταισματοδίκης Β΄Τάξης.