- Συστήνονται, πλέον των ήδη λειτουργούντων, σαράντα ένα (41) έμμισθα υποθηκοφυλακεία ως εξής:
1) Αγρινίου, με έδρα το Αγρίνιο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αγρινίου Α΄, Αγρινίου Β΄, Βάλτου, Αιτωλικού, Αποδοτίας, Παραχελωίτιδος, Μακρύνειας, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αστακού (Ξηρομέρου), Προσχίου, Εχινού (Κατούνας) και Θέρμου.
2) Αθηνών Β΄, με έδρα το Περιστέρι, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα – Ειδυλλία, Μέγαρα, Φυλή) και τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ίλιου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) και τον Δήμο Αχαρνών, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ελευσίνας, Μεγάρων, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αχαρνών.
3) Αθηνών Γ΄, με έδρα το Κορωπί, το οποίο περιλαμβάνει τους δήμους Ανατολικής Αττικής, πλην του Δήμου Αχαρνών (Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Κρωπία, Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαία, Παιανία, Παλλήνη, Ραφήνα – Πικέρμι, Σαρωνικός, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός) και τον Δήμο Κέας, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Βούλας, Κρωπίας, Μαραθώνα, Σπάτων, Ωρωπού, Κέας, Κερατέας και Λαυρίου.
4) Αλεξανδρούπολης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Έβρου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, Σουφλίου, Σαμοθράκης και Δικαίων.
5) Άμφισσας, με έδρα την Άμφισσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άμφισσας, , Ευπαλίου, Γαλαξιδίου, Δωριέων, Δεσφίνας, Δωρίδος, Κροκυλείου και Τολοφώνος.
6) Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κεφαλληνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ερυσσού (Ένωσις), Ιθάκης, Πρόνων και Σαμαίων.
7) Βέροιας, με έδρα τη Βέροια, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας.
8) Βόλου, με έδρα τον Βόλο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Βόλου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλμυρού, Φερών Βελεστίνου, Νηλείας, Μηλέων, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Αχιλείου.
9) Γρεβενών, με έδρα τα Γρεβενά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Γρεβενών, Δεσκάτης και Πενταλόφου.
10) Δράμας, με έδρα τη Δράμα, στο οποίο υπάγεται ο νομός Δράμας, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Δράμας, Νευροκοπίου και Νέστου.
11) Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης.
12) Ζακύνθου, με έδρα τη Ζάκυνθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από το υποθηκοφυλακείο Ζακύνθου.
13) Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.
14) Καβάλας, με έδρα την Καβάλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καβάλας, Παγγαίου, Θάσου και Χρυσουπόλεως.
15) Καλαμάτα, με έδρα την Καλαμάτα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης – Παμίσου, Πύλου, Αβιάς, Κορώνης, Μεθώνης, Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιλιατρών, Πλαταμωδούς Φλεσιάδος, Θουρίας, Αλαγωνίας, Αμφείας, Βουφράδος, Εύας, Άριος, Καρδαμύλης, Λεύκτρου, Πεταλίδου και Φιγαλείας.
16) Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Ιθώμης, Μουζακίου, Νεβροπόλεως και Ρεντίνης.
17) Καρπενησίου, με έδρα το Καρπενήσι, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καρπενησίου, Κτημένων (Φούρνων), Αρακυνθιών (Προύσου), Απεραντιών και Αγραίων.
18) Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστειών και Νεστορίου.
19) Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κερκύρας, Μέσης, Επιλιμνίων, Όρους, Λευκίμης και Παξών.
20) Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, , η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κιλκίς, Γουμένισσας, Μουριών και Πολυκάστρου.
21) Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κοζάνης, Εορδαίας, Σερβιών, Ανασελίτσης και Σιάτιστας.
22) Κομοτηνής, με έδρα την Κομοτηνή, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κομοτηνής και Σαπών.
23) Κορίνθου, με έδρα την Κόρινθο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κορίνθου Α, Κορίνθου Β, Νεμέας, Δερβενίου, Ξυλοκάστρου, Σικυώνος, Σολυγείας, Στυμφαλίας και Φενεού.
24) Λαμίας, με έδρα τη Λαμία, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λαμίας, Αταλάντης, Σπερχειάδος, Θερμοπυλών, Δομοκού, Φαλάρων, Ελάτειας, Μακρακώμης, Υπάτης και Αμφίκλειας.
25) Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Κισσάβου (Συκουρίου), και Ολύμπου.
26) Λευκάδας, με έδρα τη Λευκάδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, η οποία , μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Λευκάδας, Καρυάς, Βόνιτσας, Απολλώνιων (Βασιλικής) και Σολλίου.
27) Λιβαδειάς, με έδρα τη Λιβαδειά, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θήβας, Θίσβης, Θεσπιών, Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου, Ερυθρών, Αμβρυσσού, Αραχώβης και Δαυλείας.
28) Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λέσβου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης, Αγιασού, Καλλονής, Μανταμάδου, Παππάδου, Πλωμαρίου, Μυρίνης Λήμνου, Ερεσού, Μηθύμνης και Πολιχνίτου
29) Νάξου, με έδρα τη Νάξο, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ιητών, Πάρου, Ανάφης, Αντιπάρου, Δονούσης, Ηρακλείας, Κουφονησίων, Σικίνου, Σχοινούσης και Φολεγάνδρου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου.
30) Ξάνθης, με έδρα την Ξάνθη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Σταυρουπόλεως.
31) Πολυγύρου, με έδρα τον Πολύγυρο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας, Ιερισσού και Συκιάς.
32) Πρέβεζας, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.
33) Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηλείας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου, Βάρδας, Λαμπείας, Ελευσίνος (Πελοποννήσου).
34) Ρεθύμνου, με έδρα το Ρέθυμνο, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Σπηλίου.
35) Σερρών, με έδρα τις Σέρρες, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σερρών, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σερρών, Νιγρίτας, Ροδολιβούς, Σιντικής (Σιδηροκάστρου), Φυλλίδος, Ηρακλείας και Ποροϊων.
36) Σπάρτης, με έδρα την Σπάρτη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σπάρτης, Κροκεών, Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων), Γυθείου, Βοϊών, Γερονθών (Γερακίου), Θεραπνών, Καστορίου, Μονεμβασιάς, Οινούντος (Βρεσθένων), Σελλασίας , Φαρίδος, Οιτύλου και Μελιτίνης.
37) Σύρου, με έδρα την Ερμούπολη Σύρου, στο οποίο υπάγονται οι νήσοι Σύρου, Άνδρου, Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Σερίφου, Σίφνου, Τήνου και Κιμώλου, οι οποίοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου.
38) Τρικάλων, με έδρα τα Τρίκαλα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τρικάλων, Πύρρας (Πύλης), Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας.
39) Τρίπολης, με έδρα την Τρίπολη, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Τριπόλεως Βορείου πλευράς, Τριπόλεως Νοτίου πλευράς, Ορχομενού (Λεβιδίου), Μεγαλόπολης, Τανίας-Δολιανών, Καλτεζούντος, Κλείτορος, Νυμφασίας, Τευθίδος, Τρικολώνων, Τροπαιών, Ψωφίδος, Πάρνωνος, Λυκοσούρας και Καρύταινας.
40) Φλώρινας, με έδρα τη Φλώρινα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών.
41) Χαλκίδας, με έδρα τη Χαλκίδα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κύμης, Ταμυνέων, Ερέτριας, Αγίας Άννης, Καρύστου, Στύρων, Αυλώνος, Λίμνης, Μαρμαρίου και Σκύρου.
- Η χωρική αρμοδιότητα των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων καθορίζεται ως εξής:
1) Το έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών μετονομάζεται σε έμμισθο υποθηκοφυλακείο Αθηνών Α΄, με έδρα την Αθήνα, και περιλαμβάνει τον Κεντρικό, Βόρειο και Νότιο Tομέα Αθηνών. Ειδικότερα, υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου –Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ν. Ερυθραίας, Βύρωνος, Γλυδάφας, Ηλιουπόλεως, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Ν. Σμύρνης, Ν. Φιλαδέλφειας, Π. Φαλήρου και Παπάγου.
2) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πειραιά, με έδρα τον Πειραιά, υπάγονται οι περιοχές των Δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζήνας – Μεθάνων και Ύδρας, οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Καλαυρίας (Πόρου), Αίγινας, Σπετσών, Ύδρας και Κυθήρων.
3) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, υπάγεται ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βασιλικών, Νεάπολης, Λαγκαδά, Κουφαλίων και Σόχου.
4) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πατρών, Δύμης (Κάτω Αχαΐας), Φαρρών, Καλαβρύτων, Ακράτας, Αιγιαλείας (Αιγίου), Ερινεού, Τριταίας, Αροανείας και Κλειτορίας.
5) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας. η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.
6) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηρακλείου, Μοιρών, Χερσονήσου, Καστελίου – Πεδιάδος, Βιάνου, Πύργου, Βορρών, Αρκαλοχωρίου και Αρχανών.
7) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.
8) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Κατερίνης, με έδρα την Κατερίνη, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Κατερίνης, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Κατερίνης και Κολινδρού.
9) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ναυπλίου, Άργους, Άστρους, Μάσσητος, Πρασιών και Επιδαύρου.
10) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νεάπολης Λασιθίου, με έδρα τη Νεάπολη Λασιθίου, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Νεάπολης Λασιθίου, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας και Τζερμιάδων.
11) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χανίων, με έδρα τα Χανιά, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο οποίος, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χανίων, Καστελίου, Κισσάμου, Κανδάνου, Αλικιανού, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βάμου, Κολυμβαρίου και Χώρας Σφακίων.
12) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Χίου, με έδρα τη Χίο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Χίου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Χίου, Βολισσού, Καρδαμυλών, Καλαμωτής, Μαστιχοχωρίων και Καλλιμασίας.
13) Στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου, με έδρα τη Σάμο, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Σάμου, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Σάμου, Καρλοβασίου, Χώρας, Μαραθόκαμπου, Πύργου, Ευδήλου και Αγίου Κήρυκου Ικαρίας.
14) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, με έδρα τη Ρόδο, υπάγονται οι νήσοι Ρόδου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Κάσου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου και τα υποθηκοφυλακεία Καρπάθου-Κάσου, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης.
15) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου, με έδρα την Κω, οποίο υπάγονται οι νήσοι Κω, Λέρου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Πάτμου και Αγαθονησίου, οι οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετούνται από το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου και τα υποθηκοφυλακεία Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου και Αστυπάλαιας.
- Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία Χαλανδρίου και Σαλαμίνας συγχωνεύονται με τα υποθηκοφυλακεία Αθηνών Α΄ και Πειραιά αντίστοιχα.
- Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να μεταβάλλεται η έδρα των υποθηκοφυλακείων.
- Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
Κύριε Υπουργέ, τα νομοσχέδια πρέπει να δίνουν λύσεις σε προβλήματα, δεν πρέπει όμως και να δημιουργούν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στην περίπτωση της Εύβοιας δεν είναι δυνατόν να καταργείται το Υποθηκοφυλακείο Ιστιαίας, το οποίο ακόμη και αυτές τις εποχές λειτουργεί εύρυθμα και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, και να μεταφέρεται στη Χαλκίδα, η οποία απέχει 110 χιλιόμετρα και χρειάζονται 2 ώρες με το Ι.Χ. και 4 ώρες με το ΚΤΕΛ για να διανύσει κάποιος αυτή τη διαδρομή. Τα χρόνια αυτά από το 2010 είναι ένα πραγματικό test για τις αντοχές κάθε Υποθηκοφυλακείου και έχουν αναδείξει – δυστυχώς με σκληρό τρόπο για τους εργαζόμενους σε αυτά σε αρκετές περιπτώσεις- ποια είναι βιώσιμα και ποια χρειάζονται αυτού του είδους τη ρύθμιση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτά λοιπόν που έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι είναι βιώσιμα και βρίσκονται και τόσο μακριά από την έδρα του συστηνόμενου έμμισθου Υποθηκοφυλακείου πρέπει να διατηρηθούν και δεν πρέπει συλλήβδην όλα τα Υποθηκοφυλακεία ενός Νομού να μεταφέρονται στην πρωτεύουσα αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΡΓΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ!
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ!
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΦΡΑΦΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ!
ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΩΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΣΥΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ!
ΑΝ ΤΟ Ε-ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ.
ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΛΑΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ,ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!
Όσοι παραπονιούνται για το νομοσχέδιο κ. υπουργέ, να ξέρετε είναι γιατί θα δούνε κάποιοι τα 3000 και ευρώ να λιγοστεύουν, από τα εισοδήματά τους και οι συγγενείς υπάλληλοί τους…
Είναι απολύτως δίκαιο, όλοι να βρίσκονται κάτω από έναν μισθολογικό νόμο.
Επιπλέον σύμφωνα με τα προσόντα και όχι με τα έτη πρέπει να αναλάβουν νέοι άνθρωποι.
Ένας υποθηκοφύλακας ή υπάλληλος, των 4000 χιλιάδων ευρώ, χωρίς γνώση πχ υπολογιστών ή μεταπτυχιακά ή ξένη γλώσσα, δεν νομίζω ότι αξίζει περισσότερο από έναν νέο με αυτές τις γνώσεις, επιπλέον της Νομικής, που πρέπει να λάβει την θέση του, με πολύ λιγότερα και ίσως τώρα είναι υποθηκοφύλακας σε κάποιο άμισθο υποθυκοφυλακείο…
ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ! ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!!
Συμφέρον για το κράτος είναι αυτό το νομοσχέδιο και για όλους μας!
Οι υπάλληλοι των άμισθων υποπθηκοφυλακείων δεν πρέπει να θριαμβολογούν.
Υπάρχουν συνάδελφοι τους που από τις επικείμενες συγχωνεύσεις δεν οφελούνται και πολλοί εξ αυτών θα παραιτηθουν, καθότι διαμένουν σε νησιά και είναι δύσκολο να αλλάξοουν τόπο διαμονής. Το κόστος διαμονής και διατροφής θα είναι μεγαλύτερο από το μισθό. Το ίδιο ισχύει και για υποθηκοφύλακες, βλέπετε δεν είναι όλοι πλούσιοι.Στα νησιά πρέπει να παραμείνουν τα υπάρχοντα υποθηκοφυλακεία, τα οποία κανένα κόστος δεν δημιουργούν στο ελληνικό δημόσιο καθότι άμισθα, αντίθετα αποδίδουν δικαιώμτα, έχουν εύρυθμη λειτουργία και εξυπηρετούν τους κατοίκους των νησιών.Το ίδιο συμβαίνει και για πολλά υποθηκοφυλακεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η εντός εισαγωγικών Αναδιοργανωση έτσι όπως διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου μόνο ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ μπορεί να αποφέρει. Παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και να γίνονται μόνο στα υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν και προκύπτουν προβλήματα.Νόμοι που ισοπεδώνουν τα πάντα και βάζουν στην ίδια μοίρα όλους μόνο περισσότερα προβλήματα μπορούν να εμφανίσουν.
Και με τα νησιά τι θα γίνει;
Ας ψηφιοποιηθούν τα αρχεία ώστε η εξυπηρέτηση να γίνεται και από τα ΚΕΠ
κι ας πάνε και στον Άρη.
τροποποιηση στο άρθρο 5. οταν ο αμμισθος υποθηκοφυλακας δεν επιθυμει να διορισθει, ως υπαλληλος αορίστου χρόνου , οχι μονον να επιστρεφει στην δικηγορια , αλλα και στην προηγουμενη θέση συμβολαιογραφου που κατείχε και στην περιφερεια που υπηρετουσε , πριν αυτος διοριστει αμμισθος υποθηκοφυλακας
Ηταν υποχρεωση του υπουργειου δικαιοσυνης να μετατρεψει τα αμισθα υποθηκοφυλακεια απο μαγαζακι καθε υποθηκοφυλακα σε δημοσιες υπηρεσιες ελεγχωμενες απο το υπουργειο δικαιοσυνης προστατευοντας ετσι το δημοσιο χρημα που ανεξελεκτα το διαχειριζοταν οιυποθηκοφυλακες για προσωπικο τους οφελος
Στην ανατολική Κρήτη είναι πολύ μακρινή και επίπονη η απόσταση Νεάπολη-Σητεία, θα πρέπει να διανύσουμε δρόμο 81.2 χλμ. ( περίπου με συνεχείς επικίνδυνες στροφές και μετά από 1ω:26λ να φτάσουμε στη Νεάπολη. Εκτιμώμενο κόστος μετακίνησης 60 ευρώ τη φορά κατ’ ελάχιστο και χάσιμο μιας εργάσιμης ημέρας.
Η λειτουργία μόνο ενός Υποθηκοφυλακείου σε ολόκληρη το Λασίθι είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.
Δεν πρέπει να ταλαιπωρήσετε τους 18.550 μόνιμους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Σητείας, όπως μας ταλαιπωρεί εδώ και 3 χρόνια η μεταφορά της Δ.Ο.Υ. στον Αγιο Νικόλαο (όπου χρειάζεται να διανύσει για να πάει κανείς για να εξυπηρετηθεί 69.9 χλμ. ( περίπου 1ω:19λ) και άλλο τόσο να επιστρέψει) Είναι μία ακόμα άστοχη και οικονομικά δυσβάσταχτη για εμάς ενέργεια.
Το λογικό είναι, τουλάχιστον για την Σητεία, να παραμείνει ως έχει το Υποθηκοφυλάκειο στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Μην μας βάλετε σε επιπλέον δαπάνες και ταλαιπωρίες από αυτές που ήδη έχουμε φορτωθεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.
να προβλεπεται μεταθεση στους εμμισθους, πλεον υποθηκοφυλακες, στον τοπο εντοπιοτητας,εαν εκει υπαρχουν αντιστοιχες κενες θεσεις
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Α) ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ
Β) ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΧΥΛΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Γ) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΜΠΕΙΡΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΩΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Δ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Επιτέλους λίγη ισότητα και δικαιοσύνη.Τα άμισθα υποθηκοφυλακεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.Γιατί να υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στα έμμισθα και στα άμισθα υποθηκοφυλακεία? Όπως είναι γνωστό, ο άμισθος υποθηκοφύλακας αμοίβεται από τα ποσοστά των συμβολαίων χωρίς μισθό. Άλλες φορές βγαίνουν τα έσοδά του και άλλες όχι. Δεν υποχρεούται επίσης να πληρώσει τους υπαλλήλους από τον προσωπικά του κέρδη. Ότι και αν περισσέψει αποτελεί την αμοιβή των υπαλλήλων. Πολλοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες και βγαίνουν και με άδειες άνευ αποδοχών με αποτέλεσμα την μη ευδόκιμη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων,παρόλο που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία με τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων..Ελπίζω σε αυτό το νομοσχέδιο και θεωρώ την κίνηση αυτή ευδόκιμη.
Το λογικό κάποιας βελτιστοποίησης θα ήταν να μείνει ένα υποθηκοφυλακειο στην Άνδρο αντί τρία . Η μεταφορά του στην Σύρο είναι απαράδεκτη λόγο δύσκολης και χρονοβόρου συγκοινωνίας . Επίσης άλλη εναλλακτική θα ήταν να λειτουργεί στην Άνδρο τρις μέρες την εβδομάδα ή μια εβδομάδα στην Άνδρο και μία στην Τήνο ο ίδιος υποθηκοφύλακας .
Σιγά τον κίνδυνο, αφού τα γραφεία θα έχουν νομικούς να κάνουν τον έλεγχο των μεταγραφών. Τι δουλειά έχει το οργανωτικό κομμάτι με τον έλεγχο των πράξεων. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να υπάρχουν αρκετοί νομικοί στα 41 γραφεία.
Θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσετε σε δημιουργία κτηματολογικών γραφείων παντού και κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και το έδαφος σε περιοχές που πρόκειται να γίνει κτηματογράφηση. Μοιάζει με κατασπατάληση πόρων και πάλι η Διοίκηση λειτουργεί με στεγανά και χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Εδώ και χρόνια οι υποθηκοφύλακες ζητούσαν μέχρι και την κατάργηση του κτηματολογίου. Είναι σκόπιμο να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με το ΥΠΕΝ για το συμφέρον όλων μας
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΟΙ ΑΜΙΣΘΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΘΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ?
ΟΣΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ! ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Ή ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ή ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ? ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?
ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ. ΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟ?
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗ ΚΡΥΦΟΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ (ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΑ ΕΜΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ:
1) ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣΤΕΙΟΙ.
2) ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ.
3) ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.500.000 ΠΟΛΙΤΕΣ.
4) ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΛΕΙΣΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.
5) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΤΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΜΗΤΕ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΜΗΤΕ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
6) ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΘΑ ΑΠΩΛΕΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.
7) ΤΟΣΟ ΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΧΙ ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΗΤΕ ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΛΛΑ ΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. ΩΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΜΟΝΟΜΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΛΥΘΕΙ.
8) ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ 1000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ, ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ, ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΚΟ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ (ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΕΜΜΙΣΘΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ…), ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΛΠ.
9) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΦΠΑ 23% ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΙΣΘΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ
10) ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΜΙΣΘΟΙ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ.
11) ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΞΗΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΚΡΩΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 2010, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ.
12) ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΕΤΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 6% ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ.
Η καταργηση του Υποθηκοφυλακειου Θηβας το οποιο εξυπηρετει γεωγραφικα την περιοχη απο τα Οινοφυτα εως και τα ορια του Δημου Θηβαιων θα δημιουργησει περισσοτερα προβληματα και θα αυξησει το κοστος για τον πολιτη .Δεν προκειται να εξυπηρετησει ουτε τους πολιτες ουτε και τους δικηγορους και συμβολαιογραφους.
Στην περιφερειακη ενοτητα Βοιωτιας υπαρχουν δυο Πρωτοδικεια με το Πρωτοδικειο Θηβων να εχει δεσποζουσα θεση τοσο απο αποψη κτιριακων εγκαταστασεων οσο και απο ογκο υποθεσεων καθοσον εξυπηρετει μεγαλο αριθμο κατοικων.
Η διατηρηση του Υποθηκοφυλακειου Θηβων δεν θα βλαψει σε τιποτα την σχεδιαζομενη αναδιαρθρωση ενω η καταργηση του θα δυσκολεψει τον απλο πολιτη στην συναλλαγη του με την ανωτερω υπηρεσια.Καθε περιφερειακη ενοτητα εχει τις ιδιαιτεροτητες της οι οποιες θα πρεπει να λαμβανονται υποψη και να αξιολογουνται κατα περιπτωση.
1. Το Υποθηκοφυλακείο που θα υποδεχτεί τα υπόλοιπα έξι της περιφερειακής ενότητας δεν έχει τον απαραίτητο χώρο για τον τεράστιο όγκο αρχείων που θα δημιουργηθεί.
2. Υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούν εδώ και χρόνια με οργάνωση, σύστημα και προσωπικό αγώνα των υπαλλήλων, θα υποχρεωθούν να αναλάβουν άλλα υποθηκοφυλακεία ανοργάνωτα και υπό διοικητική διάλυση.
3. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία για να μεταβούν στο ένα και μοναδικό υποθηκοφυλακείου του νησιού μας.
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω και έχω κάποιες απορίες. Γιατί ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου;;Γιατί να μην γίνονται όλοι δημόσιοι υπάλληλοι;
Πόσα τμήματα και πόσα άτομα αναλογούν σε καθένα από τα νέα υποθηκοφυλακεία;και γιατί με βάση την προϋπηρεσία και όχι με βάση τα προσόντα; καταργούν το παλιό τρόπο λειτουργίας και στην ουσία τι κάνουν;πάνε να συστήσουν υποθηκοφυλακεία με υπαλλήλους μεγάλους σε ηλικία με πάνω από 25 έτη υπηρεσίας οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς γνώσεις Η/Υ για παράδειγμα και θα μείνουν απέξω οι νέοι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ακόμα και ΔΕ με γνώσεις όμως χρήσης υπολογιστών,διαδικτυου και οπωσδήποτε με περισσότερη όρεξη για δουλειά.Σκοπος είναι ο εκσυγχρονισμός του όλου τρόπου λειτουργίας και όχι ή διατήρηση του παλιού καθεστώτος.τα κριτήρια πρέπει να είναι απόλυτα αξιοκρατικα.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη του νομοθέτη το ζήτημα της νησιωτικότητας. Για τους νησιώτες δεν υπάρχει καν η επιλογή να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να οδηγήσουν 90 χλμ για να μεταγράψουν ένα συμβόλαιο. Σκοπός της Δημόσιας Διοίκησης είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ο τρόπος που θα γίνει η παράδοση- παραλαβή των πράξεων των Υποθηκοφυλακείων που καταργούνται. Υπάρχουν Υποθηκοφυλακεία που δεν μεταγράφουν πράξεις ή που στην οργάνωσή τους επικρατεί χάος. Τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό? Ελλοχεύει ο κίνδυνος Υποθηκοφυλακεία με σωστή οργάνωση να διαλυθούν.
Μου θυμίζει ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στα υποθηκοφυλακεία άν και θα περίμενα να τον δώ πρώτα στα Ειρηνοδικεία.
Δέν είναι άσχημη ιδεα . Για να λειτουργήσει , όμως , αυτό το σύστημα και να μή έχουμε τα ίδια ή χειρότερα προβλήματα χρειάζεται να προβλέπεται μηχανογραφική υποστήριξη και ανοικτός κώδικας πρόσβασης πρός τους πολίτες και συναλασσόμενους ώστε να αντιμετωπιστούν και οι δυσλειτουργίες εξυπηρέτησης των νησιώτικων περιοχών όπως πολλοί επισήμαναν. Δεν το είδαμε με το λειτουργούν κτηματολόγιο μέχρι σήμερα – άν και ο νόμος 2664/1998 το προβλέπει και η ΕΚΧΑ ΑΕ έχει τις σχετικές υποδομές – αλλά δεν το βλέπω ούτε ως πρόβλεψη στο νομοσχέδιο. Θέματα όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των υποθηκοφυλακείων, η έρευνα των αρχείων απο απόσταση , η υποβολή αίτησης για μεταγραφή και η λήψη πιστοποιητικών με ηλεκτρονική αλληλογραφία σήμερα δεν είναι πολυτέλεια: είναι η καθημερινότητα stupid !!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ,ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 2016 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ.ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΠΛΗΡΕΙΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΛΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ, ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Σε περιοχή όπως ο Νομός Πέλλας ήδη υπάρχουν δυο Πρωτοδικεία και δυο δικηγορικοί σύλλογοι. Η Έδεσσα τυνχάνει πολύ μικρότερη πληθυσμιακά πόλη από τα Γιαννιτσά. Θεωρώ ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα δυο υποθηκοφυλακεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών και να υπαχθούν στο μεν της Εδέσσης αυτά της Σκύδρας και της Αλμωπίας στο δε των Γιαννιτσών αυτό της Κρύας Βρύσης.
Καλή η αποκέντρωση αλλά είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ένας πολίτης της ακριτικής Αστυπάλαιας να πρέπει να ταξιδέψει στην ΚΩ για ένα πιστοποιητικό. Το ταξίδι αυτό απαιτεί έξοδα για διανυκέρευση και σίτηση, καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση ( λόγω φόρτου εργασίας του ενός υποθηκοφυλακείου ) και χάσιμο χρόνου και χρήματος. Προφανώς η αντιμετώπιση της οργάνωσης των υποθηκοφυλακείων στους νησιωτικούς δήμους θα πρέπει να είναι πιό ορθολογική και προς το συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Προς ενημέρωσή σας, η μεταφορά της εφορίας από την Κάλυμνο στην ΚΩ παρέτεινε την αναμονή για την εξυπηρέτηση του πολίτη της Αστυπάλαιας από τρεις σε τριάντα ημέρες.Το υπάρχον υποθηκοφυλακείο, υπηρετεί άψογα, έγκαιρα και με συνέπεια όλες τις ανάγκες του κατοίκων. Ευχαριστώ.
Εκείνη η έρμη η «νησιωτικότητα» λαμβάνεται ποτέ υπ’ όψη; Και εξηγούμαι ευθύς αμέσως, μιλώντας για τις Δυτικές Κυκλάδες:
1) Στην Μήλο έχουμε ήδη χάσει Δ.Ο.Υ. και Ι.Κ.Α., με αποτέλεσμα οι έχοντες την ατυχία να κατοικούμε μόνιμα εδώ, να αναγκαζόμαστε, για τη διεκπεραίωση απλούστατων εργασιών, ακόμη και ολιγόλεπτης διάρκειας, να υποβαλλόμαστε σε σημαντικότατες δαπάνες μετακίνησης, να ταλαιπωρούμαστε με δεκάωρα και πλέον ταξίδια και να απουσιάζουμε από την οικογένειά μας και την εργασία μας ακόμη και επί τριήμερο, αφού από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο τα προς Πειραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια συνήθως δεν υπερβαίνουν τα τρία.
2) Πρόσφατα, ως γνωστόν, καταργήθηκε και ο μειωμένος Φ.Π.Α.
3) Η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της (2022 για την Μήλο, 2018 για την Κίμωλο και την Σίφνο, εφόσον βέβαια δεν δοθεί και περαιτέρω παράταση), οι δε σχετικές κτηματογραφήσεις, ως πιλοτικές, είναι έμπλεες σφαλμάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται σωρεία διορθώσεων αρχικών εγγραφών, κατά κανόνα εξωδικαστικών (πρόδηλα και γεωμετρικές μεταβολές).
4) Αναμένεται η έγερση εκατοντάδων αγωγών του Δημοσίου, για διεκδίκηση δασικών, χορτολιβαδικών κ.λπ. εκτάσεων, προς αντιμετώπιση των οποίων οι εναγόμενοι ιδιώτες θα πρέπει να ανεύρουν και προσκομίσουν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων τίτλους ιδιοκτησίας συνταχθέντες τουλάχιστον προ του 1900. Με δεδομένη δε την ισχύ του νέου Κ.Πολ.Δ., πολλές φορές ο εναγόμενος θα έχει χρονικό περιθώριο μόλις εβδομήντα ημερών για την προετοιμασία της όλης άμυνάς του και την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και φακέλου δικογραφίας. Αντίστοιχες έρευνες μάλιστα απαιτείται να γίνονται για μια ολόκληρη σειρά θεμάτων, εξωδικαστικής φύσης, όπως λ.χ. η αναζήτηση τίτλων ιδιοκτησίας προ του 1946, επί δασωθέντων αγρών, ή προ του 1923, για τεκμηρίωση της ύπαρξης κοινόχρηστου δρόμου κ.λπ.
5) Ακόμη δεν έχουν καν κτηματογραφηθεί η Σέριφος και η Κύθνος, αλλά ούτε και η σημαντικότερη από άποψη αξίας γης περιοχή της Μήλου, ήτοι η έκταση που καταλαμβάνει η πρώην Κοινότητα Αδάμαντα, στην οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και η μόνη εντός σχεδίου πόλεως περιοχή του νησιού μας.
6) Σημειωτέον δε επίσης, ότι εκκρεμεί και η κατάρτιση των δασικών χαρτών, όπου επίσης θα είναι κρίσιμη η ανεύρεση και προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας.
7) Όσο κοντά και αν επί χάρτου μοιάζουν να είναι η Σύρος και η Μήλος, η πραγματικότητα είναι ότι, όποτε υπάρχει σχετική συγκοινωνιακή σύνδεση, ο χρόνος ταξιδιού (ανάλογα με το δρομολόγιο) μπορεί να φτάνει και τις 12 ώρες, η δε επιστροφή μέσω Σύρου, απαιτεί διήμερη παραμονή εκεί.
Αυτά και μόνο τα δεδομένα, είναι προφανές ότι καθιστούν εντελώς απαραίτητη την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων των δυτικών Κυκλάδων, προκειμένου οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα κατοχύρωσης, προάσπισης και διαφύλαξης των εμπράγματων δικαιωμάτων τους με τη λιγότερη δυνατή δαπάνη, ιδίως στους χαλεπέστατους καιρούς που ζούμε.
Εν όψει λοιπόν όλων των παραπάνω, στοιχειώδης σεβασμός στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας αλλά και στα σοβαρότατα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες των δυτικών Κυκλάδων σε περίπτωση κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων τους, απαιτεί την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.
Όταν συντάσσετε ένα νομοσχέδιο, υπολογίστε ότι υπάρχουν και νησιά. Δεν είναι δυνατόν να συγχωνεύεται η Πάτμος που έχει Εθνικό Κτηματολόγιο και Υποθηκοφυλακείο για τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, με 70 χρόνια εύρυθμης λειτουργίας, με την Κω που έχει Ιταλικό Κτηματολόγιο, όταν το χειμώνα υπάρχουν μόνο δύο εβδομαδιαία δρομολόγια μετ΄επιστροφής και το πλοίο φεύγει από την Πάτμο 3:30 τη νύχτα με κόστος εισιτηρίων 50 €, έξι ώρες συνολικό δρομολόγιο και μία ολόκληρη ημέρα παραμονής στην Κω εφόσον εξυπηρετηθείς αυθημερόν. Αν υπάρχει κάποιο ειδικό σχέδιο εκκένωσης των νησιών μας ας μας το πουν. Έχει ήδη φύγει το Ειρηνοδικείο, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, υποβαθμίστηκε το ΙΚΑ, δεν υπάρχει ΓΕΦΥ και μας έμεινε η Αστυνομία και ο Στρατός.
Το νομοσχέδιο έπρπε να ψηφιστεί νωρίτερα όταν αναγκαζόμαστε από τα ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ να παραιτηθούμε.
Στο συμβούλιο της ΕΝΩΣΗΣ απανταμε: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΛΥΤΙΖΕΤΕ. ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.
Εμείς παραιτηθήκαμε επειδή δουλεύαμε χωρίς αμοιβές. Εσείς θα παραιτηθείτε επειδή θα πάρετε ΦΥΣΙΛΟΓΙΚΟ ΜΙΣΘΟ;
Είμαι υποθηκοφύλακας σε ένα υποθηκοφυλακείο που δεν είναι βιώσιμο εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι άκρως απογοητευτιό να λειτουργώ ως ελεύθερος επαγγελματίας μια υπηρεσία που τα έξοδα αυξάνονται (λόγω κτηματολογίου) και να μην αμείβομαι.
Επιτέλους κ. Υπουργέ βάλατε το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Μην αφήσετε το προδρείο τηε Ένωσης να σταματήσει το πιο πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τα υποθηκοφυλακεία.
Διέλυσαν τον κλάδο, έχουμε μείνει ελάχιστοι για το συμφέρον τους (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ)
Είμαι συναταξιούχος υποθηκοφύλακας.
Αναγκάστηκα να παραιτηθώ (59 χρονών) γιατί η Ένωσή μας δεν προστάτεψε τον κλάδο μας.
Ήρθε η ώρα οι συνάδελφοί μας να πληρωθούν με το μισθό τπου τους αξίζει (πολύ παραπάνω από την πενιχρή σύνταξή μου).
Όταν φώναζα στην Ένωση στις συνελεύσεις ενδιαφερόνταν μόνο για τα συμφέροντά τους.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι υποθηκοφύλακεσ αν δεν τους αρέσει ο «φυσιολογικός» μισθός ασ δοκιμάσουν την ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα της κρίσης (εξαιρούνται οι μικρόί της ΕΠΑΡΧΙΑΣ)
Κύριε Υπουργέ,
Συγχαρητήρια!
Διατηρείτε θέσεις εργασίας και πληρώνονται ΟΛΟΙ (ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ενιαίου Μισθολογίου.
Επιτέλους ΤΕΛΟΣ στα προνόμια των ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ και των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ των υποθηκοφυλακείων (ΟΧΙ ΟΛΩΝ)
Συγχαρητήρια.
Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα για συγχώνευση Εφετείων – Πρωτοδικείων αλλα και Ειρηνοδικείων που υπολειτουργούν ;
Υπαρχουν Πρωτοδικεια ακόμα και σε απόσταση 10 λεπτών το ένα από το άλλο (Πύργος – Αμαλιάδα) και Ειρηνοδικεία στα οποία δεν υπάρχει ποτε Ειρηνοδίκης παρά μόνον οταν υπάρχει ακροατήριο.
Κάτι πρέπει να γίνει με τα γραφεία στα νησιά ιδιαίτερα στις Κυκλάδες. 3 υποθηκοφυλακεία είναι τίποτα, το χειμώνα με τους αποκλεισμούς και τον καιρό τι θα γίνει. Καταλαβαίνω οικονομία προσωπικού και πόρων αλλά πιστεύω ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 με 8 υποθηκοφυλακεία για να εξυπηρετείται ο πολίτης.
Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του απλού πολίτη.
Πρόβλημα θα δημιουργήσει επίσης το ένα και μοναδικό υποθηκοφυλακείο – λερναία ύδρα στην Αθήνα (Κέντρο – Βόρεια Προάστεια και Νότια Προάστεια). Δε θα εξυπηρετήσει τον πολίτη που θέλει απλώς ένα πιστοποιητικό ή να μεταγράψει ένα συμβόλαιο.
Επιτέλους, δεν μπορούμε να υποκύπτουμε πάντα στις απαιτήσεις των μεγάλων δικηγορικών γραφείων που βολεύονται με τα μεγάλα γραφεία μιας στάσης.
Είπαμε η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει να κοιτάμε τους μικρούς και τους ανήμπορους όχι τους μεγάλους και ισχυρούς.
Στην περίπτωση των υπαλλήλων όλων σχεδόν των αμίσθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων παραβιάζεται κάθε έννοια δικαίου και επιπλέον οι συνταγματικές αρχές του δικαιώματος στην εργασία,η οποία θα έπρεπε να αμείβεται.Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλήρωτοι πολλούς μήνες,αντιμετωπίζοντας πραγματικό πρόβλημα διαβίωσης κι όμως ανταποκρίνονται με ευσυνειδησία στα καθήκοντά τους για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και να είναι αποτελεσματικό.
Αναρωτιέμαι προς τι οι διθύραμβοι και ο ενθουσιασμός, όταν μέσα από ένα τόσο επιδερμικά και επιφανειακά συντεταγμένο κείμενο επέρχονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδειχθεί κάποια στιγμή μοιραίο για την δική μας εργασιακή θέση και σχέση. Εμείς, ως υπάλληλοι, ουδέποτε εκφράσαμε την άποψη να εξομοιωθούμε με τους συναδέλφους των εμμίσθων, ούτε να μπούμε στο δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Και δεν βλέπω πώς αυτό θα μας ωφελήσει. Ας μην γελιόμαστε και ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Είναι γεγονός ότι αποδεχόμαστε κατά καιρούς εναλλακτικές μορφές εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμοιβές μας. Αυτό δεν συμβαίνει όμως γιατί ο εργοδότης μας είναι ανίκανος, ούτε επειδή είναι κακός προϊστάμενος, ούτε ότι εκείνος αμείβεται κανονικά, αφού τα σημερινά οικονομικά του γραφείου δεν επαρκούν για κανένα μας. Είναι άμεση απόρροια της γενικότερης δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που αγγίζει όμως ΟΛΟΥΣ μας και επειδή οι συναλλαγές στα γραφεία μας έχουν μειωθεί δραματικά, ωστόσο εμείς θέλουμε να τα στηρίξουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι συνάδελφοί μας που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με πλήρη σύνταξη, έλαβαν ως αποζημίωση ποσά που υπερβαίνουν κατά περίπτωση τις 40.000 ευρώ, που ούτε οι ίδιοι οι υποθηκοφύλακες όταν συνταξιοδοτούνται δεν λαμβάνουν και είναι σίγουρο ότι ούτε κι εγώ θα λάβω όταν και άμα συνταξιοδοτηθώ στα πλαίσια αυτού του σχεδίου νόμου. Έχουμε διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τους μισθούς μας, ακόμα και μετά την τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, και λαμβάνουμε ακόμα τον 13 και 14 μισθό, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που δεν τους λαμβάνουν. Που λοιπόν θα με ωφελήσει η παρούσα μεταρρύθμιση; Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών μας ως υπαλλήλων. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσουμε τις θέσεις μας όταν θα ολοκληρωθούν τα Κτηματολογικά Γραφεία, αφού την επιλογή θα την κάνει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Δεν με συμφέρει η μεθοδευόμενη συγχώνευση γιατί θα πρέπει να μετακινούμαι καθημερινά στην πρωτεύουσα του νομού, γεγονός που θα με επιβαρύνει οικονομικά. Έχω διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής μου ηλικίας, πλην όμως απέχω από την συνταξιοδότηση. Νιώθω ότι οδηγούμαι σε αδιέξοδο και ότι εκβιάζομαι να αποδεχθώ μία κατάσταση ερήμην εμού της ιδίας . Αν παραιτηθώ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5, δεν είμαι σε ηλικία ούτε να προσληφθώ αλλού, ούτε να ξεκινήσω δική μου δουλειά. Το πώς είναι οι δικοί μας συνδικαλιστές ενθουσιασμένοι και από πού αντλούν αυτόν τον αέρα επιτυχίας μου δημιουργεί υποψίες και με κάνει ακόμα πιο καχύποπτη για το μέλλον μας, όταν το νομοσχέδιο έχει πολλά κενά που άπτονται λειτουργικών και υπηρεσιακών θεμάτων, όπως ενδεικτικά αναφέρω αυτό της στέγασης, της τοποθέτησης των υπαλλήλων σε θέσης προϊσταμένου με μόνο το κριτήριο των ετών προϋπηρεσίας που ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ότι είναι και δίκαιο κριτήριο. Εγώ δεν ξέρω να αναφερθώ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου. Ξέρω και μπορώ όμως να πω ότι αν κάποια γραφεία αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα λειτουργίας λόγω των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των αναπληρωτών συμβολαιογράφων, αυτό οφείλεται στο ότι ο προβλεπόμενος από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαγωνισμός των υποθηκοφυλάκων για την κάλυψη των κενών γραφείων εδώ και χρόνια έχει σταματήσει. Αν κάποιοι μιλάνε αορίστως για συμφέροντα, ας κοιτάξουν γιατί αυτός δεν γίνεται. Να είμαστε δίκαιοι και να λέμε κάποιες αλήθειες, γιατί έχουμε δουλέψει και στηρίξει αυτά τα γραφεία χρόνια τώρα και ακόμα καλοπληρωνόμαστε, κι ας είμαστε απόφοιτοι λυκείου, σε αντίθεση με άλλους πτυχιούχους άνεργους.
Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει, πολύ περισσότερο δε να υποστηρίζει κανείς ότι με την προβλεπόμενη αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης; Πολίτες είναι μόνο αυτοί που κατοικούν στα κέντρα των νομών όπου θα λειτουργούν τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία; Όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν ίδια δικαιώματα παρά μόνο ίδιες υποχρεώσεις; Και ποιός πιστεύει ότι το πρόβλημα το οποίο επιλύεται με το παρόν νομοσχέδιο είναι η εξομοίωση των υπαλλήλων των αμίσθων με εκείνους των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων; Προφανώς μόνο οι υπάλληλοι εκείνου που ελπίζουν ότι κατ’αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια θέση στα δημιουργούμενα υποθηκοφυλακεία και προφανώς αυτοί δεν είναι οι υπάλληλοι των απομακρυσμένων αμισθων υποθηκοφυλακείων που οδηγούνται σε παραίτηση καθώς τους ζητείται να αφήσουν την οικογένειά τους και να μετακομίσουν στην έδρα των νέων έμμισθων υποθηκοφυλακείων!
Δεν είναι τόσο απλό όταν κάτι δεν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί όπως πρέπει, να το καταργούμε και να το χτίζουμε από την αρχή.Οταν αυτό είναι επιτακτικό, σε ένα ευνομούμενο κράτος, θα πρέπει να γίνεται αφενός με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων όπων στην παρούσα περίπτωση είναι οι υπάλληλοι αλλά και οι υποθηκοφύλακες όσο και στους νόμους και το σύνταγμα. Ελπίζουμε στην φάση αυτή να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ώστε πράγματι να μην έχουμε ακόμα ένα αντισυνταγματικό νόμο.
Το νομοσχέδιο θα δώσει λύση σε πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργθεί στα αμισθα υποθηκοφυλακεία της επαρχίας. Τωρα ενδιαφέρθηκαν να τα διατηρήσουν? ΤΟ Υποθηκοφυλακείο της Αμαλιάδας στον Νομό Ηλείας παρέμεινε ακέφαλο επί εννεα μήνες και κανένας από τους τοπικούς φορείς δεν ενδιαφέρθηκε. ΤΟ Υποθηκοφυλακείο του Πύργου Ηλείας παραμένει ακόμα κλειστό, ΑΣ ΔΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΛΥΣΗ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΜΠΡΑΒΟ στον κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ.
Έχετε διανοηθεί τι συνεπάγεται αυτό που πάτε να ψηφίσετε για τον επαγγελματία δικηγόρο όσον αφορά το τι θα απαιτείται πλέον για μια απλή έρευνα ακίνητης περιουσίας δεδομένης της οργάνωσης που έχουν στην πλειοψηφία τους τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας (βλ. πληθώρα ονομαστικών ευρετηρίων, έλλειψη μηχανοργάνωσης κλπ). Δημιουργήστε πρώτα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα ελέγχου των βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου και κατόπιν ενοποιήστε τα. Επιπλέον έχετε διανοηθεί τι συνεπάγεται για ένα κάτοικο ορεινών περιοχών ή ενός νησιού η μετάβαση στην έδρα του νομού για την λήψη ενός απλού πιστοποιητικού? Τέλος, το Κτηματολόγιο δεν είναι πανάκεια, δεδομένου του τρόπου σύνταξής τους, και της σε μεγάλο βαθμό αναξιοπιστίας του…
Πολύ θετικό βήμα για την βελτιώση της οικονομικής σπατάλης, να συγχωνευτούν τα 400 υποθηκοφυλακεία σε 41, μ΄αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν τεράστια χρηματικά ποσά που τώρα δαπανούνται, σκεφτείται 400 ενοίκια, 400 λογαριασμοί ΔΕΗ, 400 λογαριασμοί σε εταιρείες τηλεφωνίας 400 λογαριασμοί για Υδρευση και ότι άλλα λειτουργικά έξοδα Χ 400 και όλα αυτά τα επιβαρυνόμαστε εμείς οι πολίτες. Αλλωστε και οι υποθηκοφύλακες διαμαρτύρονται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί οι συναλλαγές με αποτέλσμα να μην μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι όλα αυτά τα υπέρογκα έξοδα. Εχετε τόλμη και σας προτρέπω να συνεχίζεται το συμμάζεμα της χώρας……..
Χωρις επεξεργασία και στο πόδι.
Δεν λαμβάνει καθολου υποψιν το μεγεθος των περιοχων τις οποίες σήμερα εξυπηρετουν τα υπαρχοντα αμισθα υποθηκοφυλακεια.Αν δε λαβουμε υποψιν οτι τα Κτηματολογικα Γραφεία ειναι στην αρχη τους και ειναι αγνωστο και αβεβαιο το ποτε θα λειτουργησουν,ειναι το λιγοτερο απαραδεκτο το συγκεκριμενο αρθρο..Το μονο που τελικα θα κανει θα ειναι να ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πολιτες αφου πχ πολιτης απο τον Υποθηκοφυλακειο Δικαιων για να μεταβεί στην Αλεξ/πολη θα δανυσει τουλαχιστον 350 χιλ την ημερα…
Ποια ειναι αυτη η λογικη και το τι εξυπηρετεί η εδρα του νεου Υποθηκοφυλακείου να οριστεί η Αλεξ/πολη και οχι πχ η Ορεστιάδα ,η οποια θα εχει την δυνατοτητα τα εξυπηρετεί τα Υποθηκοφυλακεια Ορεστιάδας,Διδ/χου και Δικαιων;
Ο Εβρος δεν ειναι ουτε Αθηνα,ουτε Θεσ/νικη ουτε τι άλλο..
Ο κ.Υπουργός ειναι δυνατον να μην γνωριζει την ιδιαιτερότητα του Νομου;
Το νομοσχέδιο όπως και άλλοι ανέφεραν δεν αντιμετωπίζει τις ιδιαιτερότητες κάποιων δυσπρόσιτων περιοχών. Στην νότια Εύβοια που ζω μόνιμα είναι εξαιρετικά μακρινή η απόσταση από το κέντρο του νησιού, δηλαδή τη Χαλκίδα, όποτε θα πρέπει για να εξυπηρετηθώ να διανύσω δρόμο 120 περίπου χιλιομέτρων με συνεχείς επικίνδυνες στροφές και μεγάλη κίνηση και μετά από 2 ώρες να φτάσω στη Χαλκίδα. Εκτιμώμενο κόστος μετακίνησης 100 ευρώ τη φορά κατ’ ελάχιστο.
Η λειτουργία μόνο ενός Υποθηκοφυλακείου σε ολόκληρη την Εύβοια είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγάλυτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.
Καμία ζημία δεν έχει το Κράτος μέχρι σήμερα από τα λειτουργούντα Υποθηκοφυλακεία της περιοχής. Το αντίθετο, έχει μόνο κέρδος.
Αν θέλετε να ταλαιπωρήσετε τους 15.000 μόνιμους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Καρύστου, όπως μας ταλαιπωρεί εδώ και 3 χρόνια η μεταφορά της Δ.Ο.Υ. στην Κύμη (όπου χρειάζεται μιάμιση ώρα το λιγότερο κάθε πολίτης να πάει για να εξυπηρετηθεί και άλλη μιάμιση ώρα να επιστρέψει)προχωρήστε σε μία ακόμα άστοχη και οικονομικά δυσβάσταχτη για εμάς ενέργεια.
Το ορθό και το λογικό είναι, τουλάχιστον για την Εύβοια, να παραμείνουν ως έχουν τα Υποθηκοφυλακεία στην περιοχή του Δήμου Καρύστου, όπου και οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα και γρήγορα και κανένα παράπονο δεν υπάρχει από οποιονδήποτε και το Κράτος εισπράττει αυτά που θα εισέπραται όπου και να ήταν η έδρα του Υποθηκοφυλακείου. Μην μας βάλετε σε επιπλέον δαπάνες από αυτές που ήδη έχουμε φορτωθεί τα τελευταία 6 χρόνια.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ.ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.Π.Χ.ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΣΥΓΧΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΡΚΕΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΗ.
Δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η νησιωτικότητα! Υπάρχουν νησιά, τα οποία δεν συνδέονται επί καθημερινής βάσης με την πρωτεύουσά τους. Για παράδειγμα η Άνδρος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και με 3 Υποθηκοφυλακεία δεν έχει απ ‘ ευθείας σύνδεση με τη Σύρο, στην οποία προτείνεται να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο. Επιπλέον δεν έχει κτηματογραφηθεί. Δηλαδή πώς θα εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι; Πληρώνοντας αδρά τους επαγγελματίες; Πληρώνοντας εισιτήρια πλοίων και ξενοδοχεία για να κάνουν μία μεταγραφή; Επίσης οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ), οι οποίοι ζουν κι εργάζονται σ’ αυτά τα νησιά, θα πρέπει να μετακομίσουν;
Τα τελευταία 5 χρόνια τα νησιά αποδυναμώνονται συνεχώς, με την κατάργηση της μιας δημόσιας υπηρεσίας μετά την άλλη. Θα αναφερθώ ξανά στην Άνδρο. Πρώτα έφυγε η ΔΟΥ και πήγε στην ΠΑΛΛΗΝΗ. Το ΙΚΑ στη ΡΑΦΗΝΑ. Δηλαδή ένας Ανδριώτης που θα θελήσει να πουλήσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να πάει στην Παλλήνη για το φόρο μεταβίβασης και τη φορολογική ενημερότητα, στη Ραφήνα για ασφαλιστική ενημερότητα και στη Σύρο για τη μεταγραφή του συμβολαίου του!
Θέλετε να μας διώξετε από τα νησιά; Θέλετε να ερημώσουν;
Εάν ο στόχος είναι να μειωθούν τα υποθηκοφυλακεία, πχ στην Άνδρο, ας συγχωνευθούν τα 3 σε 1.
Επιτρέψτε μου να πω πως είναι ανεπίτρεπτο ο δήμος Ωρωπού, ένας από τους μεγαλύτερους Καλλικρατικούς σε έκταση δήμους, αλλά και απομακρυσμένος από το αστικό κέντρο, να μη διατηρεί το υποθηκοφυλάκειό του και εφόσον επιλέγεται να μετακινηθεί να ορίζεται αρμόδιο εξυπηρέτησης εκείνο του Κορωπίου !!! και όχι για παράδειγμα των Αχαρνών, ή κάποιο στη βόρεια Αττική, που έχουν μεταφερθεί και άλλες Υπηρεσίες, όπως ΔΟΥ κλπ. Δλδ ένας κάτοικος ή επαγγελματίας για να προμηθευτεί μία απλή βεβαίωση θα πρέπει να διανήσει περίπου 80 χλμ. Θλιβερό.
Κύριε Υπουργέ Ελλάδα είναι και τα νησιά.
Μετά το κλείσιμο των ΔΟΥ τωρα κλείνεται και τα υποθηκοφυλακεία των νησιών. Γιατί συνεχώς οι κατοικοι των νησιών θα πρέπει να ταλαιπωρούνται ? Για να παω απο το νησί μου στην εδρα του υποθηκοφυλακείου θα πρέπει να χάσω δυο μερες απο την δουλεια μου συν τα έξοδα.Ελατε μια βολτα χειμωνα σε νησί να δείτε πως ζούμε.
Πρέπει να επανεξετάσετε την διοκητική οργάνωση έτσι ωστε σε νησιωτικούς νομούς να δημιουργηθούν περισσότερα υποθηκοφυλακεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μικροτερη ταλαιπωρία των νησιωτών.
Ελπίζουμε να ακούτε αλλά κυρίως να μπορείτε να νοιωθετε τα προβλήματα των κατοίκων των μικρών νησιών.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΟΜΩΣ Η ΟΥΣΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ (ΟΧΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ) ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ!
1) Η ΟΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ, ΟΠΩΣ Λ.Χ. ΤΗΝ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
2) ΑΝ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΩΝ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ Η ΗΔΗ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΕΙΠΙΑ.
3)ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥΣ …
Ας γίνει κάτι επιτέλους ώστε τα υποθηκοφυλακεία να γίνουν κανονικές και λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες και να εξυπηρετούμαστε στην ώρα μας χωρίς άγχος και καθυστερήσεις εξαιτίας της τωρινής κατάστασης λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης.
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι πραγματικά η μόνη λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει σε πολλά Υποθηκοφυλακεία (όπως π.χ. Πύργου, Μεγάρων κλπ) με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις των αναπληρωτών Υποθηκοφυλάκων λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στη χώρα. Το εν λόγω αδιέξοδο ταλαιπωρεί όχι μόνον δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και εργαζόμενους στα Υποθηκοφυλακεία, αλλά και τον κάθε απλό πολίτη.
Νομίζω ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιτέλους οι υπάλληλοι των αμίσθων υποθηκοφυλακείων πρέπει να εξομοιωθούν με αυτούς των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων. Μετά από πολλά χρόνια ένα σχέδιο νόμου που επιλύει όλες τις στρεβλώσεις του θεσμού των υποθηκοφυλακείων.
Επι τέλους μετα απο 160 χρονια ενας υπουργός τολμά να σπάσει το κατεστημένο !
Πολλοί θα εναντιωθούν και θα αντιδράσουν γιατι ειναι μεγάλα τα συμφέροντα.
Ελπιζω να μην κάνει πισω ο υπουργός και να κλείσει τα αυτιά του στις κραυγές περι αντισυνταγματικότητας του νομου και καταστροφολογίας ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών.
Με την ψήφιση του νομου θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του κτηματολογιου. Τα αμισθα υποθηκοφυλακεια ηταν το φρένο που εδώ και πολλα χρονια εμπόδιζε την εφαρμογή του κτηματολογιου.
Στις επι μέρους διατάξεις του σχεδίου θα υπάρξει καλόπιστη κριτικη αλλα σημερα ας συγχαρούμε τους ανθρώπους του υπουργείου Δικαιοσυνης και βεβαίως τον Υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο για το σχεδιο νομου που με έκπληξη διαβαζουμε.
Απλό, λιτό, κατανοητό σε 8 άρθρα χωρίς τις ενοχλητικές παραπομπές σε νόμους διατάξεις και άρθρα. Με απλά λόγια όταν κάτι δε λειτουργεί, το καταργούμε και το χτίζουμε από μηδενική βάση. Λίγα λόγια και σταράτα.
Καταρχήν απολύτως θετικά σχόλια.
Λίγο Προσοχή οι Περιφερειακές Ενότητες δεν ταυτίζονται πάντα με τις παλιές νομαρχίες. Παραδείγματα:
Υποθ/κειο ΚΑΒΑΛΑΣ Π.Ε. Καβάλας και Π.Ε. Θάσου
Υποθ/κειο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Π.Ε. Κεφαλληνίας και Π.Ε. Ιθάκης
Υποθ/κειο ΒΟΛΟΥ Π.Ε. Μαγνησίας και Π.Ε. Σποράδων
Υποθ/κειο ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Π.Ε. Λέσβου και Π.Ε. Λήμνου
Υποθ/κειο ΣΑΜΟΥ Π.Ε. Σάμου και Π.Ε. Ικαρίας
Τελευταία παρατήρηση προσοχή στο Υποθηκοφυλακείο Α’ Αθηνών θα εξυπηρετεί 1.592.000 κατοίκους.
Πρόταση να ακολουθήσουμε τις περιφερειακές ενότητες.
Υποθ/κειο Βορείου Τομέα για 446.721 κατοίκους
Υποθ/κειο Αθηνών (Κεντρικός Τομέας) για 750.982 κατοίκους
Υποθ/κειο Νοτίου Τομέα για 394.191 κατοίκους
Χρόνια το περιμέναμε.