Άρθρο 64 Απόδοση ή παράδοση τέκνου – Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 άρθρου 950 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 950 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η παρ. 2 αντικαθίσταται, η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 950 διαμορφώνεται ως εξής:

 «Άρθρο 950

  1. Με την απόφαση με την οποία διατάζεται η απόδοση ή παράδοση τέκνου καταδικάζεται ο γονέας που έχει το τέκνο να εκτελέσει αυτή την πράξη και με την ίδια απόφαση, για την περίπτωση που δεν την εκτελέσει, απαγγέλλεται αυτεπαγγέλτως χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ υπέρ του αιτούντος την απόδοση ή παράδοση και σε προσωπική κράτηση έως ένα έτος. Αν το τέκνο δεν βρεθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 861 έως 866.
  2. Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, το δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο καθορίζει τα χρονικά διαστήματα αυτής και απειλεί, και αυτεπάγγελτα, σε βάρος εκείνου που εμποδίζει κάθε φορά την επικοινωνία, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος. Η παρεμπόδιση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή, ο οποίος παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας.».
  • 23 Αυγούστου 2021, 15:44 | Μπάρδας Μανόλης

    Το Πρωτοδικείο σε μία περίπτωση παραβατικότητας της μητέρας που επόδιζε την επικοινωνία με τον πατέρα, έκρινε ότι η ηθική βλάβη που υπέστη ο πατέρας, δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σε χρήμα. Επέβαλε στην μητέρα την άμεση συμμόρφωσή της στα όσα ορίζονται στην απόφαση που αφορά τη ρύθμιση της επικοινωνίας του τέκνου με τον πατέρα του, δηλαδή στην εξομάλυνση της επικοινωνίας, στην εμπέδωση στα μάτια του τέκνου της πατρικής φιγούρας και στην αγαστή συνεργασία των διαδίκων στα θέματα που αφορούν το τέκνο τους με σκοπό την αποκατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της ηθική βλάβη του πατέρα. Μετέπειτα, ο πατέρας, βασιζόμενος στην παραβατικότητα της μητέρας, κέρδισε την επιμέλεια του τέκνου του.
    Πολύ σωστή η αυστηροποίηση των ποινών στους αποξενωτές γονείς!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:47 | Aliki

    ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!
    ΕΝΑΤΗ ΣΕ 7 ΜΗΝΕΣ!
    ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΤΡΕΜΩ!παραιτηθείτε!!!!!!!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:14 | ΣΟΦΙΑ ΚΑΠΠΟΥ

    Mόλις τώρα ειχαμε την 9η γυναικοκτονία σε 7 μήνες!!!
    Καταλαβαίνετε τι κάνετε;;;;;Συνεχίστε να τους οπλίζετε!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:59 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

    Κάθε προσπάθεια του νομοθέτη προς το συμφέρον του παιδιού για ανατροφή και απ τους δύο γονείς, όπως η συγκεκριμένη, βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της κοινωνίας που διέπεται από την ισότητα και την δημοκρατία. Το συμφέρον του παιδιού θέλει και τους δύο γονείς δίπλα του. Συγχαρητήρια για κάθε τέτοια πρωτοβουλία.

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:37 | Μαριος κουρεμπης

    Οταν το παιδι δεν θα θελει να παει σχολειο,και θα το στειλετε με το ζορι,κακοποιηση θα ειναι???
    Οταν το παιδι θα θελει να βγει εξω στις 2 τη νυχτα και του πειτε οχι,κακοποιηση θα ειναι???
    Και τα δυο ειναι ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ…
    ΤΟ ΚΑΘΕ παιδι εχει δυο γονεις…
    Πρεπει να διδαχθει οτι οι άνθρωποι εχουμε υποχρεωσεις και ειμαστε νομιμοι και οχι οτι κανουμε οτι γουσταρουμε…
    Τους κακοποιητες που λετε,τους εφτιαξε ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ που στηριζουν δυστυχως πολλες…
    Παιδια μεγαλωμενα διχως ΚΑΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ δικαιου και νομιμοτητας…
    Οχι αγαπητές μου λοιπον…
    Οι νομοι φτιαχνονται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,τους ακολουθουμε ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΟΛΟΙ…
    Και οι νομοι πρεπει να εφαρμοζονται με οτι αυτο συνεπαγεται..
    Ο επιμελητης για αυτο το λογο ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ…
    Επειδη πολλοι και πολλες νομιζουν οτι ειναι υπερανω του νομου,με ψευτομηνυσεις,αλληλοκατηγοριες κτλ,ενω πιστευουν οτι το περασμα του χρονου θα τα κανει ολα να ξεχαστουν,αποφευγοντας την απονομη δικαιοσυνης…
    Δεν πρεπει να μεγαλωσει αλλη γενια με αυτο το μυαλο…
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ…

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:33 | Νίκος Μπαρμπούσης

    Σήμερα, παρότι η επιμέλεια εξακολουθεί να ανατίθεται κατά κύριο λόγο στη μητέρα, όλο και περισσότεροι πατεράδες διεκδικούν μια ενεργή θέση κοντά στο παιδί τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια επικοινωνίας μαζί. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, έκανε δεκτή αγωγή περί προσβολής προσωπικότητας, ενός πατέρα κατά της πρώην συζύγου του. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση η μητέρα όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια διευκόλυνσης της επικοινωνίας του ανήλικου τέκνου με τον πατέρα του, αλλά την παρεμπόδιζε. Κατά το Δικαστήριο η εν λόγω συμπεριφορά της εναγόμενης συνιστά υπαίτια και παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντα πατέρα, καθώς ο τελευταίος αποξενώθηκε από το ανήλικο τέκνο, το οποίο βρίσκεται σε ηλικία κατά την οποία διαμορφώνει την προσωπικότητά του, αλλά και τις σχέσεις με τους οικείους του.
    Αποτέλεσμα ήταν να χάσει η μητέρα την επιμέλεια και ο πατέρας να αποζημιωθεί με ένα τεράστιο ποσό για την ψυχική οδύνη την οποία υπέστη. Ευτυχώς, υπάρχουν και δικαστές σωστοί και δίκαιοι.
    Μπράβο σας κ. Υπουργέ. Προχωρήστε. Θέλουμε ευτυχισμένα παιδιά να αντρέφονται και από τους πατεράδες τους!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:34 | Τονια

    Εγκληματικο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:45 | Ορέστης

    H πιο μισογύνικη κυβέρνηση που εχει περάσει!Και το λέει αντρας πατέρας κοριτσιου!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:32 | Καρδάρα Αγγελική

    Πολύ σωστά και απόλυτα δίκαια άλματα, σε συμφωνία με το Ευρωπαικό Δίκαιο, κάνει η δικαιοσύνη στον τομέα του Οικογενειακού Δικαίου. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει την απόλυτη (ας μας επιτραπεί) «κυριαρχία» της μητέρας στα ζητήματα επιμέλειας και επικοινωνίας, με τη νομολογία να βάζει τον πατέρα σε δεύτερη μοίρα, από όλες τις απόψεις. Καθώς, όμως, η κοινωνία προχωρά και εξελίσσεται και κατόπιν πολλών και σημαντικών παρεμβάσεων στον δημόσιο διάλογο, κυρίως από το δίκαιο αγώνα χωρισμένων πατεράδων, έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους, ότι θα πρέπει να πάψει να παραγκωνίζεται ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού.
    Πολύ σωστό το άρθρο, κ. Υπουργέ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:51 | Kελαιδίτη Σταυριανή

    Ποια κυβερνηση κι υπουργείο ειναι κοντά στην κοινωνία;Με τόσα εγκλήματα κατά γυναικών δεν εχει βγεί ο Υπουργός καν να μιλήσει και να συλλυπηθεί τις οικογένειες!Να κάνει τις υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά να νιώσουν ασφάλεια!Παρά νομοθετεί σε βάρος τους;Αισχος

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:30 | Απόστολος Καρδιτσιώτης

    Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, ο γονέας που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να απειληθεί με πολύ υψηλή χρηματική ποινή και μακρόχρονη προσωπική κράτηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 947 Κ.Πολ.Δ, ενώ, παράλληλα να του αφαιρείται η επιμέλεια.
    Σωστό το άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:44 | Μαυρου Ιουλια

    Kακοποιητές εκτός τροποποίησης!Αν γίνει το κακό θα ειναι αργα!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:50 | Μαρίνος Αγγελιδάκης

    Το δικαστήριο λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την προσπάθεια του ενός γονέα να επηρεάσει τα παιδιά με αρνητικό τρόπο, που να διάκεινται εχθρικά προς τον άλλο γονέα, και είναι σίγουρο, αν καταφέρει να αποδείξει ο διεκδικών την επικοινωνία γονέας, ότι η άρνηση του παιδιού να έρθει σε επικοινωνία μαζί του δεν είναι τυχαία, και είναι προϊόν επηρεασμού από τον άλλο γονέα, να καταφέρει να πάρει την επιμέλεια του τέκνου του.
    Όποιος καλύπτεται πίσω από τα παιδιά και παρεμποδίζει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα να τιμωρείται αυστηρά! Σωστό το άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:59 | Χ.Α

    Η ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕΙ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:21 | Θεμιστοκλής Προκοπίου

    Πολλές φορές, ο ένας γονιός επειδή πιστεύει ότι απομακρύνοντας τα παιδιά από τον άλλο γονέα, θα είναι προς όφελος του, παρεμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας, ή τα ίδια τα παιδιά, επειδή δε θέλουν να δυσαρεστήσουν τον γονέα που έχει την επιμέλεια, είτε γιατί έχουν εξαγοραστεί από αυτόν με χρήματα, που έχουν θολώσει την κρίση τους, για το ποιός ασκεί ορθότερα την επιμέλεια τους, είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν την δημιουργία διαφωνιών, έριδων και μεγαλύτερων εντάσεων, δυσκολεύουν την επικοινωνία με τον άλλο γονέα.
    Η πραγματογνωμοσύνη από ψυχιάτρους των γονέων που παρεμποδίζουν την επικοινωνία των τέκνων με τον άλλο γονέα είναι απαραίτητη. Είναι μία νοσηρή κατάσταση στην οποία οι αποξενωτές γονείς υποβάλλουν τα παιδιά και τον άλλο γονέα. Να τιμωρούνται αυστηρά, σύμφωνα με το παρόν άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:58 | Κατσιβαρδάς Φιλ.

    Συμφωνώ με εναν-μία προλαλήσαντα στο να πληρώνει το παιδί που δεν επιθυμεί την επικοινωνία στα 18 του έτη προστιμο στον «μπαμπα» και με κάθε νομιμο τόκο!!!Για γέλια η νομοθεσια σας

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:50 | Γιούλη Μαργαρίτη

    Όταν ένα παιδί αρνείται πολλές φορές και με έντονο τρόπο όπως με φωνές, επικλήσεις, βρισιές να έλθει σε επαφή με τον ένα γονέα, συνήθως η συμπεριφορά του αυτή δεν το εκφράζει, και δεν είναι ανόθευτη, παρατηρείται δε αυτό το φαινόμενο πολύ συχνά σε παιδιά μικρής ηλικίας, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την ικανότητα να κρίνουν ότι η συμπεριφορά του ενός γονέα είναι χειριστική και χειραγωγική προς το παιδί εις βάρος του άλλου γονέα.
    Αυτές είναι αρρωστημένες καταστάσεις. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς εξίσου. Προχωρήστε στη νομοθέτηση, κ. Υπουργέ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 15:54 | Λ.Γ

    O ανθρωπος που είναι σωστός προσφέρει αγάπη στο παιδί και στη γυναίκα παρά το χωρισμό μαζί συνεισφερουν ως προς το καλό του τέκνου καμμία γυναίκα δε θα στερούσε απο το παιδι τον πάνω απο όλα για το ίδιο το παιδι αλλα και για την ίδια να έχει την βοήθεια του.Το να αποφεύγει κάποια γυναίκα καταλαβαίνετε τι εγκλήματα έχει διαπράξει ο καθε κύριος κατα τη διαρκεια του έγγαμου βίου.Δε θα κρυβεται τωρα ο καθε κακοποιητής πίσω απο το δικαστικο επιμελητη.Πώς θα γνωριζουμε εμεις τι θα κάνει στο παιδί οταν είναι οι 2 τους;

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:27 | Διαρμιστινός Αντώνης

    Πολλές φορές, αν και ρυθμίζεται από το δικαστήριο ο τρόπος επικοινωνίας με το παιδί, ωστόσο, δεν μπορεί να έλθει σε επαφή με αυτό ο γονιός που δικαιώθηκε από το δικαστήριο, διότι το αρνείται το παιδί κατόπιν νουθετήσεως από το γονιό, που έχει κερδίσει το πρωτόδικο δικαστήριο. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ο ένας γονιός να εμποδίζει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα, με έμμεσο τρόπο επηρεάζοντας τη βούληση του τέκνου αρνητικά και εναντίον του άλλου γονέα. Αυτός ο γονέας πρέπει να καταδικάζεται και να του αφαιρείται άμεσα η επιμέλεια! Μπράβο, κ. Υπουργέ! Σωστό το άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:38 | Αγγέλος Δημητριάδης

    Ο βιολογικός πατέρας έχει δικαίωμα στην επικοινωνία και γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου του. Όταν η μητέρα παρεμποδίζει αυτό το δικαίωμα να της αφαιρείται άμεσα η επιμέλεια και να δίνεται στο βιολογικό πατέρα.
    Προχωρήστε, κ. Υπουργέ. Όλα τα παιδιά, εντός και εκτός γάμου έχουν ίσα δικαιώματα να ανατρέφονται και από τους δύο γονείς. Φτάνουν πια οι οποιεσδήποτε ρατσιστικές αντιλήψεις.

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:56 | Τσακίρη Διονυσία

    Η αποκοπή του τέκνου από τη μία γονική πλευρά ενδέχεται να το οδηγήσει σε πολλές δομικές ανισορροπίες και σε υψηλή συναισθηματική κακοποίηση.
    Σωστό το άρθρο της αυστηροποίησης των ποινών για τον αποξενωτή γονέα και της άμεσης απόδοσης του τέκνου στο γονέα του.

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:31 | Μανώλης Σπυριδωνίδης

    Η πολύπλευρη θωράκιση του δικαιώματος επικοινωνίας οδηγεί εξάλλου και στη θέση μας, για περισσότερη επικοινωνία, η οποία πραγματώνεται με την προσπάθεια διευκόλυνσής της (πολλώ μάλλον μη παρεμπόδισής της) και με τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που μπορούν να είναι φορείς του δικαιώματος επικοινωνίας. Η θέση αυτή, για περισσότερη επικοινωνία, δικαιώνεται τόσο από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από τις σύγχρονες ρυθμίσεις ξένων δικαίων (όπως του γερμανικού, γαλλικού, ελβετικού, αγγλικού), αλλά και διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών κανονισμών.
    Η παρούσα νομοθέτηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται άμεσα, έτσι ώστε τα εκάστοτε τέκνα να αποδίδονται άμεσα στον γονέα που υπεβλήθη ψυχική ή υλική ζημία εξαιτίας της αδυναμίας επικοινωνίας του με αυτά.

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:32 | Μαρία Σπυριδάκη

    Το θεμέλιο του δικαιώματος επικοινωνίας ενισχύεται και από τη συνταγματική κατοχύρωση της προσωπικότητας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ σε συνδυασμό και με το άρθρο 2 παρ. 1 Σ) και από τη συνταγματική προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας (άρθρο 21 παρ. 1 Σ). Άλλωστε το ατομικό δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας, ως ειδικότερη εκδήλωση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρ. 5 παρ. 1 Σ) αφενός, ως θεμελιώδες συστατικό δημιουργίας και ανάπτυξης οικογενειακών δεσμών (άρ. 21 παρ. 1 Σ) αφετέρου, δεν ισχύει μόνον έναντι του Κράτους, αλλά τριτενεργεί και στις σχέσεις του φορέα του με άλλα πρόσωπα.
    Μπράβο, κ. Υπουργέ για την προσπάθειά σας να διατηρεί το παιδί εξίσου και τους δύο γονείς!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:49 | Σουλιώτη Ασπασία

    Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας συνιστά παράνομη πράξη, αφού παραβιάζεται ο κανόνας δικαίου του άρθρου 1520 ΑΚ, αλλά και ως κατάχρηση δικαιώματος (συνήθως της επιμέλειας) του προσώπου, με το οποίο διαμένει το τέκνο.
    Πολύ σωστό το άρθρο με την αυτεπάγγελτη δίωξη του αποξενωτή γονέα

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:08 | Θεόφιλος Μανίκας

    Στο δικαίωμα από την προσωπικότητα ερείδεται αναμφίβολα το δικαίωμα επικοινωνίας του ανήλικου, αλλά και του ενήλικου τέκνου και, ακόμη, το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο του βιολογικού γονέα. Πολύ σωστό το άρθρο του νομοθέτη! Αυστηροποίηση των ποινών στο γονέα που εμποδίζει την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα. Ο παραβάτης γονέας να επιβαρύνεται όλα τα έξοδα δικαστικών επιμελητών κλπ

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:15 | Ελευθερία Τσαντοπούλου

    Με τη θεώρηση της προσωπικότητας ως θεμέλιου του δικαιώματος επικοινωνίας επιτυγχάνεται η διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που μπορούν να είναι φορείς του δικαιώματος επικοινωνίας, μολονότι τα πρόσωπα αυτά δεν αναφέρονται ρητά στο νόμο ως δικαιούχοι. Να τηρείται η αξιοποίηση των διατάξεων για την προστασία της προσωπικότητας και την προστασία του δικαιώματος επικοινωνίας σε περίπτωση προσβολής του.
    Ο γονέας που παρεμποδίζει να χάνει την επιμέλεια. Το παιδί έχει ανάγκη και τους δύο γονείς σε ίσο χρόνο όταν αυτοί είναι ικανοί.

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:34 | Σ. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να έχει Κυβέρνηση Πρωθυπουργό και ηγεσία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλευρό της.
    Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι σωστό να ανατρέφει ο ένας γονέας το παιδί ή παιδιά του χωρίς την συμμέτοχή και την φυσική παρουσία στην ανατροφή και του άλλου γονέας ασχέτως αν μιλάμε για άνδρα ή γυναικά είναι σε κατάσταση προκατάληψής η οποία εξυπηρετεί σκοτεινές σκέψεις σε βάρος πρώτιστα των παιδιών.
    Μόνο εάν αποδεδειγμένα με αδιάσειστα στοιχεία αποδειχθεί τελεσίδικα ότι ο γονέας είναι ακατάλληλος για την ανατροφή του παιδιού του η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη να πράττουν ως οφείλουν τα δέοντα ασφαλώς για το συμφέρον των παιδιών. Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου τα παιδία στερούνται την ανατροφή του ενός γονέα λόγω ΚΑΚΌΒΟΥΛΩΝ ενεργειών του άλλου γονέα με την συμπαράσταση συνήθως του οικογενειακού περιβάλλοντός του να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στον γονέα που διαταράσσει την ψυχική επικοινωνία παιδιού – γονέα.
    Εύγε στον Πρωθυπουργό στην Κυβέρνηση και στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρωτοβουλία η οποία ασφαλώς και είναι προς την σωστή κατεύθυνση!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:30 | Κ.amanatidou

    Όταν πιέζεται ένα παιδί να πάει καπου παρα τη θέλησή του ακόμα λι αν αυτός είναι ο γονέας του θεωρειται κακοποίηση.Αρα προτείνω να τιμωρούνται κι εκείνοι που το αναγκάζουν να προβει σε οποιαδήποτε ενέργεθα παρά τη θλελησή του και αυτο να καταγράφεται απο τον επιμεληρη κι ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια να μπορει να προβει στην ποινική του δίωξη.Συμφωνω μόνο σε περίπτωση της προσθηκης!Αλλιώς διαφωνώ ζωρίς παραμέτρους κτλ δεν αποτελεί νομοθέτημα

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:24 | Φενια

    Εχω ιδέα!Όταν ένα παιδί αρνείται να πάει στον κακοποιητή του,μόλις ενηλικιωθεί να πληρώνει πρόστιμο και αυτό στον πατέρα του!
    Μια ωραία προταση!
    Σκεφτείτε το!
    Απαράδεκτο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:26 | Ιορδάνης

    Το συμφέρον και ΜΟΝΟ του παιδιού να έχει ουσιαστικό χρόνο και με τους δύο γονείς όπου αυτό είναι εφικτό για να μεγαλώνει φυσιολογικά και τίποτα άλλο .Οι γονείς ανήκουν στο παιδί και όχι το παιδί στον έναν από τους δύο όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες . Να παραμεριστούν επιτέλους οι προσωπικες κόντρες-συμφεροντα των γονέων με θύματα τα παιδιά .Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποταγια τα λάθη των μεγάλων. Όλες οι κινήσεις του υπουργού δικαιοσύνης είναι προς τον σωστό δρόμο παρότι δέχτηκε μεγάλο πόλεμο από διάφορους (εσκεμμένα βέβαια γιατί υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα να παραμείνουμε οπισθοδρομική χώρα στο θέμα αυτό).Οποίος είναι ικανός και σωστός γονέας και θέλει να ασχοληθεί με τα παιδιά του να έχει δικαιώματα και να μην αποξενώνεται .Οι υπόλοιποι να μην ασχοληθούν .Να μην ξεχάσει κανένας σας τον Κύριο Τσιάρα που τόλμησε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα ,ένα ζήτημα που δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας υπουργός δικαιοσύνης εδώ και 40+ χρόνια .Ίσως καλυτερέψει η κατάσταση και κοντεψουμε μερικά ευρωπαϊκά κράτη που αυτά τα θέματα τα έχουν λύσει εδώ και μισό αιώνα

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:22 | Νικολάου Μ.

    βάλτε και χειροπέδες στα παιδια.απαραδεκτο

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:05 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:31 | Λ.Λ.

    Το να προβαίνει το παιδί σε οποιαδήποτε ενέεγεια παρά τη θέλησή του είναι ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:03 | Λαφάρα Ζωή

    Αποξένωση η ασπίδα του κακοποιητή!Τα παιδιά τα ρωτάει κανείς;

  • 23 Αυγούστου 2021, 14:02 | Μάνος Σειτης

    Ένα θετικό βήμα ώστε να τεθεί τέλος στην αποξένωση των παιδιών.. Χρειάζεται έμπρακτη αυστηροποίηση στα θέματα επικοινωνίας ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια πονηρών και κακόβουλων ελιγμών από γονείς που θέλουν να στερήσουν την φυσική παρουσία του άλλου γονέα.

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:51 | Λένα Π.

    Η προσωπικότητα του τέκνου διαμορφώνεται πρώτα απο τη ψυχολογία του!Επίπονη διαδικασία για ενα παιδι!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:10 | Μάκης

    Η ανατροφή, και όχι μόνο η επικοινωνία ενός παιδιού και από τους δύο γονείς, είναι υποχρέωση τους, και όχι δικαίωμα. Όποιος εμποδίζει ένα γονέα να ασκεί τις υποχρεώσεις του διαπράττει έγκλημα.

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:09 | Νικήτας Γείτονας

    Οι οικογενειακές σχέσεις, κυρίως οι προσωπικές, είναι ανθρώπινες σχέσεις. Και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εκείνες που αγγίζουν την ψυχική υπόσταση του προσώπου. Είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη και την εκδήλωση συναισθημάτων. Συμβάλλουν δε ποικιλοτρόπως στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. Το δικαίωμα επικοινωνίας μεταξύ γονέων και τέκνων είναι το αναγκαίο minimum στις μεταξύ τους σχέσεις, με μέγιστη (maxima) όμως αξία και αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους και ιδίως στην ομαλή ψυχική και πνευματική διάπλαση της προσωπικότητας του ανήλικου τέκνου.
    Ο γονέας στον οποίο παρεμποδίζεται η επικοινωνία με το τέκνο του θα πρέπει άμεσα να παραδίδεται το τέκνο και να του αναθέτεται η αποκλειστική επιμέλεια! Μόνο έτσι θα σταματήσει ο άλλος γονέας να παρεμποδίζει την επικοινωνία. Η τιμωρία θα πρέπει να είναι τόσο αυστηρή, ώστε να μην διανοείται ποτέ ξανά κανένας να επαναλάβει τέτοιες κακουργηματικές πράξεις!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:20 | Μαρκος Κ

    Τα παιδιά έχουν δύο γεννητορες και οι δύο έχουν την υποχρέωση να τα ανατρεφουν και να παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή τους!
    Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς του και να τους έχει ως πρότυπα!
    Μόνο έτσι μεγαλώνουν ισορροπημένα παιδιά με σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη χωρίς συναισθηματικά κενά.
    Τα παιδιά που έχουν στη ζωή τους και τους δύο γονείς έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις!
    Ο γονεας που δεν παρεμποδίζει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα δεν έχει να φοβάται κάτι!
    Τέλος στις δικαιολογίες πως το παιδί δε θέλει! Δε θέλει μόνο αν χειραγωγείται από μικρή ηλικία και καλλιεργείται η αποξένωση από τον άλλο γονέα!
    Πρέπει η επικρατούσα νομολογία που δίνει ανεξέλεγκτη εξουσία στη μητέρα να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων!
    Όλα από κοινού κι εξίσου!!!
    Και οι δύο γονείς είναι εξίσου σημαντικοί στη ζωή του παιδιού!
    Να λάβουμε υπόψη και την εξ αποστάσεως επικοινωνία που παρεμποδίζεται και να ληφθεί μέριμνα για τους γονείς που τα παιδιά τους ζουν χιλιόμετρα μακριά και δεν τα βλέπουν λόγω της παρεμπόδισης ούτε στο Skype!
    Υπέρ της τροπολογίας!!
    Ευχαριστούμε τον Υπουργό!!!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:22 | Γαζή Αναστασία

    Το δικαίωμα επικοινωνίας, ως οικογενειακό δικαίωμα τέκνου-γονέα, μπορεί να υπαχθεί και στην έκφανση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του τέκνου. Σωστό το άρθρο! Κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει τη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του τέκνου!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:33 | Ευαγγελία Τσιμιτσάκη

    Το δικαίωμα επικοινωνίας, ως οικογενειακό δικαίωμα και μάλιστα προσωπικό, συγγενεύει στενά με το δικαίωμα της προσωπικότητας. Στη θεωρία του Οικογενειακού Δικαίου αναγνωρίζεται, ότι το βασικό οικογενειακό δικαίωμα, του να είναι κανείς μέλος μια συγκεκριμένης οικογένειας, αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητάς του, που προστατεύεται από το άρθρο 57 ΑΚ. Και τα άλλα όμως προσωπικά οικογενειακά δικαιώματα μπορεί να τύχουν της προστασίας των άρθρων 57 επ. ΑΚ, αν κάποιος τρίτος παρεμβάλει εμπόδια στην άσκησή τους και άρα τα προσβάλει. Στο παρόν άρθρο θα πρέπει να προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για όποιον προσβάλει το δικαίωμα επικοινωνίας. Μπράβο, κ. Υπουργέ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:39 | Μίλτος Τσατσαρώνης

    Το δικαίωμα επικοινωνίας, που κατά το άρθρο 1520§1 ΑΚ έχει ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο και που είναι απόλυτο δικαίωμα και του τέκνου καθώς και το δικαίωμα επικοινωνίας των απώτερων ανιόντων του, συνδέονται με αρκετές πλευρές υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας του τέκνου. Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας αυτής είναι ποινικό αδίκημα και, επιπλέον, εντάσσεται στα πλαίσια της ανηθικότητας και της ψυχικής ασθενείας. Να τιμωρείται πολύ αυστηρά!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:11 | Spanos K.

    I’ m so sorry for my English language but I cannot write in Greek language.As far as I can read in this article and as far as I can see from the discussion of the members here.I had no idea that women in Greece have so hard times!But most of all im so sorry for the children.
    Is this new?Is something new I guess!As I talk with my relatives in Greece I had no idea about it!Women in Greece be strong and take care of your children!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:52 | Νίκος Αρτσιμίδης

    Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα, τους ανιόντες και τους αδελφούς του, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος.

    Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τρίτους που έχουν αναπτύξει μαζί του κοινωνικοσυναισθηματική σχέση οικογενειακής φύσης, εφόσον με την επικοινωνία εξυπηρετείται το συμφέρον του τέκνου.
    Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας θα πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά! Σωστό το άρθρο!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:55 | Άντυ

    Τι εννοείτε? Τι είδους νομοθέτηση είναι αυτή? Τα παιδιά με το ζόρι θα πηγαίνουν? Αλήθεια τώρα??? Αυτή είναι η ελεύθερη βούληση και η ανεξάρτητη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους? Με απειλές για την μάνα τους θα γίνονται όλα αυτά? Και τι λέτε δεν θα μισήσουν τελικά τον γονέα που τους το επιβάλλει με το ζόρι? Απίστευτο τι ζούμε.

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:16 | Βάρρα ιωάννα

    Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε τακτή χρονική βάση. Σε αντίθετη περίπτωση να του αφαιρείται η επιμέλεια. Ευτυχισμένα, πλέον, παιδιά! Μπράβο, κ. Υπουργέ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:48 | Αθανασάκη Μαρία

    Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η φυσική παρουσία και επαφή του με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας που παρεμποδίζει το δικαίωμα του τέκνου στην επικοινωνία με τον άλλο γονέα να χάνει την επιμέλεια και να τιμωρείται πολύ αυστηρά. Το παιδί θα πρέπει να περνάει ίσο χρόνο και με τους δύο γονείς. Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα και να γίνεται άρση του απορήτου των τηλεφωνικών κλήσεων, εξέταση από ψυχιάτρους κλπ, οι οποίες να οδηγούν σε αφαίρεση επιμέλειας αν αποδεικνύονται.

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:58 | Χ.Ο.

    Για άλλη μια φορά δεν βλέπουμε εξαιρέσεις για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο με τόσες γυναικοκτονιες, αντί να πάρετε αυστηρότερα μέτρα για την προστασία γυναικών και παιδιών θέλετε να νομοθετησατε παράθυρα για τους κακοποιητικους? Όταν μια μάνα κακοποιηθεί, θύμα είναι και το παιδί που βιώνει εκτενώς θεατής είτε ως δέκτης την επιβαρυμένη αυτή ατμοσφαιρα. Ποια είναι η πρόβλεψη τελικά για αυτά τα παιδιά που είτε άμεσα είτε έμμεσα είναι θύματα και προσπαθείτε με το ζόρι να τα τελειώσετε? Γιατί δεν βλέπουμε πουθενά τη πρόθεση να δώσετε φωνή σε αυτά τα παιδιά? ΝΤΡΟΠΉ για την κοινωνία μας τέτοια νομοθέτηση.

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:34 | ΠΑΝΟΥ ΙΟΥΛΙΑ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΠΡΙΝ ΚΑΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΥΤΥΧΩΣ!

  • 23 Αυγούστου 2021, 13:53 | ΛΕΝΑ ΒΑΣ.

    Η γνώμη μου είναι πώς κάθε περίπτωση είναι διαφιρετική γι ‘αυτό να προσθέσετε τουλάχιστον παραμέτρους κι εξαιρεσεις!Δε συμφωνω