Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 16 Απριλίου 2024, 17:02 | κωνσταντινα

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

  • 16 Απριλίου 2024, 17:19 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    ΓΙΑΤΙ η απόσταση από το κεντρικό Πρωτοδικείο του Πειραιά είναι μικρότερη απ αυτή με τα Μέγαρα
    ΓΙΑΤΙ υπάρχουν ήδη κτήρια έτοιμα προς χρήση για το Πρωτοδικείο
    ΓΙΑΤΙ όλες οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στην Ελευσινα
    ΓΙΑΤΙ στο Θριασιο Πεδίο η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της κεντρικής και νότιας Ελλάδας
    ΓΙΑΤΙ το Πρωτοδικείο στην Ελευσινα είναι δέλεαρ για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής
    ΓΙΑΤΙ η Ελευσινα διεκπεραίωσε επαρκέστατα τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας και είναι μια σύγχρονη πόλη

  • 16 Απριλίου 2024, 16:24 | Ε. Ζ.

    Ως Επιμελήτρια Δικαστηρίων Ειρηνοδικειου Αθηνών που καταργείται και δεν διατηρείται με ειδική καθ’ύλη αρμοδιότητα, αναγκαστικά και βίαια το κτίριο υπηρεσίας μου θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών ως κεντρική έδρα. Δεν είναι λοιπόν άδικο όσοι συνάδελφοι δικαστικοί υπάλληλοι υπηρετούν σε περιφερειακή έδρα να συνεχίζουν να ασκούν εκεί τα καθήκοντά τους (εφόσον το επιθυμούν) & εμείς εκ των προτέρων να μην έχουμε αυτή την επιλογή;
    Επίσης, δεν πρέπει λοιπόν να διευκρινιστει όσον αφορά στην Κεντρική Έδρα του Πρωτοδικείου Αθηνών, πού θα είναι το Ποινικό Τμήμα , για το οποίο γίνεται μνεία 6 λέξεων στο άρθρο 6 παραγρ. 1ε του παρόντος, και πού το Πολιτικό Τμήμα;;;

    Στις διατάξεις πρέπει να ξεκαθαριζονται και τα αυτονόητα για να μην υπάρχει περιθώριο άλλης ερμηνείας και τροποποίησης εκ των υστέρων.

  • 16 Απριλίου 2024, 16:24 | Γεωργία Κατσάρα – Γραμματέας ΔΣΘηβών

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι απαράδεκτη! Το νομοσχέδιο έχει υποτίθεται στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την παγκόσμια Τράπεζα, η οποία πληρώθηκε κάποια εκατομμύρια ευρώ για να συλλέξει στοιχεία από όλα τα Δικαστήρια της Χώρας, το Ειρηνοδικείο Θηβών βαθμολογήθηκε με 2=ΠΡΟΤΥΠΟ, ενώ ρητά ορίζει στο άρθρο 45 ότι τα προτεινόμενα κριτήρια ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές!!! Στην Θήβα λοιπόν προς γνώσιν όλων, υπάρχουν οι μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της χώρας, και το κατάστημα απεξάρτησης των τοξικομανών κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών! Ρητά ορίζονται ακόμη και κριτήρια σύμφωνα με το Ν.4938/2022 παρ. 4 τα οποία αφορούν: α) στον φόρτο εργασίας των υφιστάμενων ή των προς κατάργηση ή προς συγχώνευση δικαστηρίων και, ιδίως, στον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων (ΘΗΒΑ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ), β) στην ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής για τη λειτουργία του υπό ίδρυση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας ή στην ανεπάρκεια της υποδομής του υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας(ΘΗΒΑ: 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ), γ) στην αναλογία δικαστών – δικαστικών υπαλλήλων, δ) στα δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα κάθε περιοχής, καθώς και στην ύπαρξη δημόσιων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο,(ΘΗΒΑ: 67.350 κάτοικοι της τοπικής αρμοδιότητας Πρωτοδ. Θηβων, αντίστοιχα στη ΛΙΒΑΔΕΙΑ:50.390) ε) σε οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της και (ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ) στ) στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, τις ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις και τη διεξαγωγή τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την ανάγκη φυσικής παρουσίας των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια.
    ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ! ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ!

  • 16 Απριλίου 2024, 16:33 | Γεωργιος γ

    Ελπίζουμε αυτή τη φορά να επικρατήσει η επιστημονική άποψη που εξ αρχής όριζε τα Μέγαρα και να μην αλλάξει για μικροπολιτικούς σκοπούς η απόφαση αυτή η οποία βασίζεται σε μελέτες διεθνών οργανισμών. Οι τοπικοί βουλευτές δεν αρκέστηκαν που μας υποδείκνυαν ποιον να ψηφίσουμε για δήμαρχο θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους καθαρά με ψηφοθηρικό σκοπό.

  • 16 Απριλίου 2024, 15:05 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Ένα ακόμη ανοσιούργημα σε βάρος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου !!!!. Το ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, από τα μεγαλύτερα επαρχιακά Πρωτοδικεία, υποβαθμίζεται, καθώς ορίζεται ως «Παράλληλη Έδρα» του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας.

    Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, είναι η ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ(!!!!!!) περιφερειακής ενότητας ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ χωρίς κεντρικό Πρωτοδικείο.

    Αυτή η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ εξαίρεση, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή!!!!.

  • 16 Απριλίου 2024, 15:52 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Εν έτει 2024 το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ λοιδορείται, αδικείται, τελεί υπό πολιορκία!
    Κατηγορείται ότι καπηλεύεται μόνο την ιστορικότητά του και διεκδικεί αβάσιμα και άνευ όνειδος το Κεντρικό του Πρωτοδικείο.
    ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ τεχνικά και εντέχνως κατασκευασμένο!Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ διεκδικεί το Κεντρικό του Πρωτοδικείο δυνάμει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αριθμών και κριτηρίων που ο ίδιος ο νόμος ορίζει , καθόσον έχει δικαιωθεί ως το ΕΧΩΝ τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε πολιτικές και ποινικές υποθέσεις (βλ. σελίδες 74 σημείο 176 και 75 σημείο 179 της Έκθεσης της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ )Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του Ιστορικού Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 16 Απριλίου 2024, 15:46 | Σ.Τ.

    Mε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το Α΄ μέρος αυτού σκοπείται η επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα.
    Θα αναμένετο συνεπώς το εν λόγω σχέδιο νόμου να εστιάζει στις δικαστικές εκείνες περιφέρεις που εμφανίζουν καθυστερήσεις και να επικεντρώνεται στην υϊοθέτηση όλων εκείνων των πολιτικών, μέτρων και αλλαγών που θα μετριάσουν το πρόβλημα και θα επιταχύνουν τον προσδιορισμό των υποθέσεων και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
    Επίσης, θα περίμενε κανείς οι ήδη υφιστάμενες κτιριακές και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές να αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε άμεσα να σημειώνονται θετικά αποτελέσματα και όπου υπάρχει ανάγκη για νέες υποδομές αυτές να καταγραφούν, να σχεδιαστούν με ακρίβεια και να δρομολογηθούν έχοντας κατά νου ότι δεν μπορούν να αποδώσουν βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα και δη μετά από αρκετά χρόνια.
    Επίσης, θα αναμένετο στις άμεσες προτεραιότητες της μεταρρύθμισης να είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Δικαστών και Δικαστικών Υπαλλήλων, όπου υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη υπο-στελέχωση που υφίσταται αυτή τη στιγμή και που έχει επισημανθεί από διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς στο πλαίσιο σοβαρών αξιολογήσεων της Χώρας.
    Αντί όλων των παραπάνω το παρόν σχέδιο νόμου φαίνεται ότι προχωράει σε έναν σχεδιασμό που αντί να επικεντρωθεί στην βαρύτατα νοσούσα περιφέρεια Αθηνών και τις λοιπές ‘υδροκέφαλες’ περιφέρειες και να βρει σε συνεργασία με όλους τους εταίρους λύσεις, προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στην περιφέρεια η οποία δεν αντιμετώπιζε αξιοσημείωτα προβλήματα καθυστέρησης ούτε προσδιορισμού ούτε έκδοσης πολιτικών αλλά και ποινικών αποφάσεων.
    Είναι απορίας άξιο πως δικαστικά μέγαρα με μεγάλο αριθμό αιθουσών όπου θα μπορούσαν να δικάζουν ταυτόχρονα πολλοί δικαστικοί σχηματισμοί συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτάχυνση, αντί να αξιοποιούνται στο έπακρο, καταδικάζονται σε μαρασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Δικαστικό Μέγαρο του Πρωτοδικείου Θηβών με οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων, παύει de facto να συνιστά οργανική μονάδα αφού χάνει τις οργανικές θέσεις Δικαστών, Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων και προφανώς αδρανοποιείται αντί να αποτελεί ‘ατμομηχανή’ της μεταρρύθμισης.
    Είναι επίσης εξόχως ανορθολογικό και δυσλειτουργικό το γεγονός ότι, εν μία νυκτί και βιαίως, χαράσσονται εκ νέου τα γεωγραφικά όρια κάποιων πρωτοδειακών περιφερειών. Αυτό γίνεται αυθαιρέτως και χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψη ούτε η απόσταση ούτε το πλέγμα των ιδιαιτεροτήτων που ο ν.4938/2022 στο άρθρο 2 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις. Xαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι αυτό της πρωτοδειακής περιφέρειας Θηβών από την οποία βιαίως με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου αφαιρείται ως τοπική αρμοδιότητα η Δημοτική Ενότητα Θεσπιέων (οικισμοί Μαυρομματίου,Θεσπιών, Λεονταρίου, Άσκρης και Νεοχωρίου) αλλά και η Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας (οικισμοί Ακραίφνιο, Κάστρο, Κόκκινο και Νέο Κόκκινο) και οι Ερυθρές Αττικής.
    Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Πρωτοδικείο Θηβών, υπέστη ακρωτηριασμό ώστε να ‘χωρέσει΄ στον μοντέλο και να υποβιβαστεί σε παράλληλο πρωτοδικείο παρότι όλα του τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, το κατηγοριοποιούν ως το κεντρικό πρωτοδικείο της Βοιωτίας.
    Εφόσον η Κυβέρνηση παρέβλεψε την διαμορφωμένη πραγματικότητα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και το υφιστάμενο δίπολο Θήβας- Λιβαδειάς το οποίο διαμορφώθηκε λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής και το οποίο μέχρι σήμερα είναι πλήρως λειτουργικό, τουλάχιστον θα έπρεπε να λάβει υπ’όψη της και να συνυπολογίσει ότι :
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και να πέραν των κατοίκων να λάβει υπ’όψη και των πληθυσμό των εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) που προστρέχουν εδώ ζητώντας τον φυσικό τους δικαστή.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς της (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυ-λακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα κριτήρια συγχωνεύ-σεων πρωτοδικείων αποκλείουν της επικράτειας όπου υπάρχουν φυλα-κές, για λόγους ευνόητους.
    3) το πλήθος των μεταγωγών από και πίσω στα καταστήματα αυτά και τον κίνδυνο που υφίσταται για το κοινωνικό σύνολο όταν η διανυόμενη απόσταση θα είναι πενταπλάσια. Το πλήθος των σωφρονιστικών υπαλλήλων που πλέον θα πρέπει να κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες μεταγωγής και επαναμεταγωγής των κρατουμένων που ειδικά μετά την θέση σε ισχύ των τροποποιημένων ΠΚ και ΚΠΔ θα αυξήσει έτι περαιτέρω την ροή αυτή.
    4) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    5) το γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις των δικαστών του Πρωτοδικείου Θηβών είναι επαρκείς ώστε να μπορούν να σχηματιστούν τουλάχιστον δυο τριμελή τμήματα-συθέσεις ενώ υπάρχει και ένας επιπλέον δικαστής για να χειριστεί οτιδήποτε έκτακτο τυχόν προκύψει.
    5) την αρτιότατη κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έτος εγκατάστασης το 1998 και έχει έκταση 8552μ2, που επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια. Επίσης, το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών διαθέτει ξεχωριστά, ευρύχωρα γραφεία για κάθε Δικαστή, τα οποία, εφόσον χρειασθεί, μπορούν να φιλοξενήσουν το διπλάσιο αριθμό δικαστών από τους ήδη υπηρετούντες, διασφαλίζοντας ότι οι Δικαστές θα μπορούν να αφοσιωθούν άμεσα στο δικαιοδοτικό τους ρόλο και να στηρίξουν την διαδικασία επιτάχυνσης. Περαιτέρω το αρχείο των υπηρεσιών, βρίσκεται σε ξεχωριστό, ειδικά διαμορφωμένο χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας ενός σύγχρονου αρχείου με πυρασφάλεια και πυρόσβεση.
    Τέλος, το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών διαθέτει ξεχωριστό χώρο για την φύλαξη των πειστηρίων της υπηρεσίας, ειδικά διαμορφωμένα κρατητήρια, υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και τεράστιο υπαίθριο χώρο στάθμευσης για τους δικηγόρους και τους πολίτες, διευκολύνοντας την ακώλυτη πρόσβαση όλων.
    Κατόπιν αυτών, είτε θα έπρεπε στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητας με ανάλογα χαρακτηριστικά, να προβλεφθεί η λειτουργία αυτόνομων/αυτοδιοικούμενων πρωτοδικείων είτε αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλεγεί ένα ως κεντρικό αυτό θα έπρεπε να είναι αυτό που συγκεντρώνει τις προδιαγραφές των άρθρων 2 και 22 του ν.4938/2022, ωστόσο χωρίς να αγγίζεται η αυτοδιοίκηση και των χαρακτηρισμένων ως παράλληλων Πρωτοδικείων.
    Συνοψίζοντας, η μόνη βιώσιμη και ορθολογική επιλογή για την μεταρρύθμιση είναι τα παράλληλα πρωτοδικεία στο σύνολο τους να διατηρήσουν την διοικητική αυτοτέλεια, τις οργανικές θέσεις των δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων όπως είχαν κατανεμηθεί πρόσφατα λαμβάνοντας υπ’όψη τον φόρτο εργασίας καθ’εκάστου. Σε περίπτωση δε καταργηθέντος Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου, πρωτοδειακής περιφέρειας παράλληλου πρωτοδικείου, οι οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων θα έπρεπε να μεταφερθούν στο παράλληλο πρωτοδικείο.

  • 16 Απριλίου 2024, 15:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας χρειάζεται δυο κεντρικές δικαστικές έδρες. Μια στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και μία στο Αγρίνιο.
    Εσείς ουσιαστικά δημιουργήσατε τρεις δικαστικούς σχηματισμούς.Γιατί;;;;;
    Μήπως για άλλους λόγους θυσιάσατε για άλλη μία φορά το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ;;;;;
    Οι δημότες ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να το ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙ και να διορθώσει αυτή την αδικία που καταστρέφει την πόλη μας.!!!!!!

  • 16 Απριλίου 2024, 14:14 | Ν.Λ.

    Το Ιστορικό Πρωτοδικείου ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν καπηλεύεται, παρά μόνο κατέχει ιστορία και διεκδικεί το δίκιο του με επιχειρήματα και πραγματικά δεδομένα βάσει νόμου και διακρίσεων:

    1. Σε αυτό υπάγεται δικαστικά το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ πηγών της Π.Ε. Αιτ/νιας ( τα 4 ΛΙΜΑΝΙΑ του νομού , η, τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου, η μοναδική-Διεθνούς και Εθνικής τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, και μοναδικής σε εθνικό επίπεδο έκτασης ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη RAMSAR )
    2. Διαθέτει ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ισάξια με αυτήν του Αγρινίου και πολλαπλάσια πολλών πρωτοδικείων που σήμερα καθίσταντο ως κεντρικά
    3. ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ως το έχων με τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και αποτελεσματικότητα σε πολιτικές υποθέσεις (βλ. σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021»
    4. ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ως το έχων με τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και αποτελεσματικότητα σε πολιτικές υποθέσεις (βλ. σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε πολιτικές υποθέσεις: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021»
    5. Αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ , ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη γεωγραφική ιδιομορφία (βλ. σύνδεση με Ιόνια Οδό)
    6. Εξυπηρετεί ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου ½ του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200. 000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
    7. Εξυπηρετεί ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες)
    8. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ήδη προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις απομαγνητοφώνησης, τηλεδικών, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) κ.λ.π.
    9. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ κτιριακές εγκαταστάσεις με ένα κτίριο ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ με ήδη υπάρχουσες κλειστές αίθουσες έτοιμες προς χρήση και ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ και έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (βλ. αρ. 23900/8-12-2023 απόφαση ΤΑΧΔΙΚ περί έγκρισης πίστωσης 700.000 ευρώ)
    10. Ιδρύθηκε το 1834 και έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ως ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία. Εδώ λειτούργησε το ΠΡΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΤΩΝ
    Στην ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γεννήθηκε η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    11. Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύων στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΈΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει .
    12. Πώς λαμβάνετε υπόψη σας ότι το «πληθυσμιακό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το Αγρίνιο», ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ για την μεθοδευμένη και συνεχή επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, μέσω των αλλεπάλληλων ενεργειών σας (βλ. Καλλικράτη , υποβάθμιση του ΤΕΙ, υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, υποβάθμιση του στρατοπέδου, υποβάθμιση της Εφορίας – ΔΟΥ , κλείσιμο της τράπεζας της Ελλάδος, συνεχής απαξίωση της Ιερής Πόλης)

    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 16 Απριλίου 2024, 14:29 | Θέκλα Χριστοφορίδου

    Αν γίνει Πρωτοδικείο στα Μέγαρα θα είναι εφιάλτης.Η απόσταση από Αθήνα και Πειραιά είναι πολύ μεγάλη,δεν εξυπηρετούν δε μέσα συγκοινωνίας.Εκτος ανΗ Ελευσίνα έχει τις υποδομές να δεχθεί δικαστήριο τα Μέγαρα όχι.

  • 16 Απριλίου 2024, 13:05 | αλεξανδρος χουχουμης

    Όχι στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Ένα Δικαστικό Μέγαρο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τη διατήρησή του. Ένα δικαστικό Μέγαρο στο οποίο υπάγονται οι μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της χώρας. Στο οποίο υπάγονται η Βιπε Οινοφύτων και Θίσβης. Προωθείται τον μαρασμό της πόλης με αυτό το νομοσχέδιο και δεν εξυπηρετείται καμία ουσιαστική ανάγκη! ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 16 Απριλίου 2024, 13:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
    Η εύρυθμη και ταχεία απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, θεμέλιο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και ευρεία διαβούλευση, δεν επιλύονται με αποσπασματικά μέτρα χωροταξικού χαρακτήρα (καταργήσεις – συγχωνεύσεις- υποβαθμίσεις κ.λ.π). Απαιτείται αναγκαίος εκσυγχρονισμός του δικονομικού θεσμικού πλαισίου, αύξηση της χρηματοδότησης, δημιουργία υλικοτεχνικών υποδομών, προσλήψεις και συνεχείς επιμορφώσεις δικαστικών υπαλλήλων, συνεκτιμωμένων πάντοτε και των στοιχείων ουσιαστικής τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας για κάθε δικαστικό σχηματισμό. Είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο όπως αυτό σήμερα έχει κατατεθεί, καθότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης ως κοινωνικού αγαθού.
    Το επιχείρημα δήθεν ότι «θα υπάρχει ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και κερδίζει η ελληνική οικονομία», είναι αίολο καθώς το Πρωτοδικείο Αιγίου δεν επιβαρύνει την εθνική οικονομία.
    Στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας, το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων.
    Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό από την άποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών, ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας, ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα, ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 16 Απριλίου 2024, 13:40 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΝΑ

    Το υπό διαβούλευση ν/σ πόρρω απέχει από την δικαστηριακή πραγματικότητα και την καθημερινότητα του μέσου μαχόμενου δικηγόρου. Επίσης, είναι εμφανές ότι δεν στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, αλλά στην μείωση του κόστους της Δικαιοσύνης για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης επιβάλλει νομοθετικές ρυθμίσεις που ως ώρας φαίνεται ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει να προωθήσει. Αν συνδυάσουμε το παρόν ν/σ με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα ήθελε να καταργήσει τον ΚΠολΔ, γίνεται αντιληπτός ο πραγματικός σκοπός του νομοθέτη: πλήρης αποδυνάμωση του Δικαίου και της απονομής Δικαιοσύνης.

    Επί του πρακτέου, λοιπόν, αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος, και το οποίο χαρακτηρίζεται στο παρόν ως παράλληλη έδρα, λεκτέα τα εξής:

    1.Η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία, λόγω του πληθυσμού του και της γεωγραφικής του έκτασης και ιδιάζουσας μορφολογίας (έχει εκτεταμένο ορεινό όγκο).

  • 16 Απριλίου 2024, 13:39 | ΘΑΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΟΣ

    Α. Ιστορική αναδρομή ιδρύσεως και λειτουργίας ΕφΝαυπλίου και ΕφΚαλαμάτας
    1) Το νυν ΕφΝαυπλίου ιδρύθηκε δυνάμει του Β.Δ. 16.10./5.11.1834 «Οργανισμός των Δικαστηρίων και Συμβολαιογράφων» (ΦΕΚ Α’, 38) ως ΕφΤριπόλεως με έδρα την Τρίπολη, όπου λειτούργησε κατά τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας του. Κατόπιν παρόδου διετίας, μετά από έντονη διαμαρτυρία των εκεί υπηρετούντων Εφετών «διά το δριμύ ψύχος εν Τριπόλει», το Εφετείο μετονομάσθηκε σε ΕφΝαυπλίου και η έδρα του μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο.
    2) Το ΕφΚαλαμάτας ιδρύθηκε ως μεταβατική έδρα του ΕφΝαυπλίου στην Καλαμάτα από 11.6.1990 για τις δικαστικές περιφέρειες ΠρΓυθείου, ΠρΚαλαμάτας και ΠρΚυπαρισσίας δυνάμει του Π.Δ. 117/1990 (ΦΕΚ Α’, 48) και του Π.Δ. 204/1990 (ΦΕΚ Α΄, 79). Η μεταβατική έδρα του ΕφΚαλαμάτας για τις ανωτέρω δικαστικές περιφέρειες διατηρήθηκε δυνάμει του Π.Δ. 36/1996 (ΦΕΚ Α’, 25) έως την 31.10.2004.
    3) Ακολούθως, δυνάμει του Π.Δ. 167/2004 (ΦΕΚ Α’, 140) ιδρύθηκε το ΕφΚαλαμάτας με έδρα την Καλαμάτα κατόπιν υπαγωγής από 1.11.2004 στην δικαιοδοσία του των δικαστικών περιφερειών ΠρΓυθείου, ΠρΚαλαμάτας και ΠρΚυπαρισσίας, οι οποίες έκτοτε αποσπάσθηκαν οριστικά από το ΕφΝαυπλίου. Επίσης δυνάμει του Π.Δ. 221/2004 (ΦΕΚ Α΄, 202) ορίσθηκε ότι στο ΕφΚαλαμάτας υπηρετούν 1 Πρόεδρος Εφετών και 4 Εφέτες.
    4) Η ratio legis που επέβαλε την δημιουργία του ΕφΚαλαμάτας συνίσταται κατά την Αιτιολογική Έκθεση του Π.Δ. 167/2004 στην «οικονομική ενίσχυση της πόλης της Καλαμάτας». Όταν ζητήθηκε η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων Γυθείου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Σπάρτης περί της υπαγωγής των αντιστοίχων Πρωτοδικείων στο ΕφΚαλαμάτας οι τρεις πρώτοι Δικηγορικοί Σύλλογοι απάντησαν ότι συμφωνούν, ενώ, αντιθέτως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης απάντησε ότι διαφωνεί σφόδρα και επιθυμεί την παραμονή της δικαστικής περιφέρειας του ΠρΣπάρτης στο ΕφΝαυπλίου, λόγος για τον οποίο το Δ.Σ. του Δ.Σ.Σ. απέστειλε και σχετικό τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ήδη προτείνεται κατά το Άρθρο 6 παρ. 2 του υπό διαβούλευσιν Ν/Σ η υπαγωγή του ΠρΣπάρτης στην δικαιοδοσία του ΕφΚαλαμάτας, περί της οποίας διαφωνώ για τους εξής λόγους:
    Β. Οι λόγοι που αναιρούν την υπαγωγή του ΠρΣπάρτης στο ΕφΚαλαμάτας:
    1) Αποτελεί κοινό τόπο στους παροικούντας την Ιερουσαλήμ ότι το ΕφΝαυπλίου αποτελεί το πλέον εκλεκτό Εφετείο της Χώρας από πλευράς επιλογής των εκεί υπηρετούντων Δικαστών και Εισαγγελέων, δεδομένου ότι η μετάθεση σε αυτό Εφετών και Προέδρων Εφετών, Εισαγγελέων και Αντεισαγγελέων Εφετών σηματοδοτεί την βέβαιη προαγωγή τους στον Άρειο Πάγο. Στο ΕφΝαυπλίου υπηρετούν δηλαδή κατά μακρά παράδοση της Ελληνικής Δικαιοσύνης οι Άριστοι των Αρίστων του Δικαστικού και Εισαγγελικού Σώματος.
    2) Η ανωτέρω παραδοχή επιβεβαιώνεται πλήρως από τις δημοσιευμένες Στατιστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό των εκκαλουμένων πολιτικών και ποινικών αποφάσεων του ΕφΝαυπλίου κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2015 ανέρχεται σε 40%. Αυτό σημαίνει ότι οι Δικαστές και Εισαγγελείς που υπηρετούν στο ΕφΝαυπλίου ασκούν ευόρκως το λειτούργημά τους διότι καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες για την εξύψωση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο ΕφΝαυπλίου οι 4 στις 10 υποθέσεις εκκαλούνται και επανεξετάζονται κατ’ ουσίαν στον β’ βαθμό δικαιοδοσίας, χωρίς τυπικές αιτιολογίες του τύπου «επικυρώνει πρωτόδικη» και/ή «ένοχος όπως κατηγορείται» που καθιστούν τον β’ βαθμό δικαιοδοσίας τυπική διαδικασία άνευ ουσίας.
    3) Στις ποινικές δίκες που υπάγονται στην δικαστική περιφέρεια του ΕφΝαυπλίου αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους συνηγόρους υπεράσπισης τοι γεγονός νότι οι κρατούμενοι από τους κατηγορουμένους εντολείς τους κρατούνται συνήθως στις Φυλακές Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης. Αντιθέτως ο Νομός Μεσσηνίας δεν διαθέτει Δικαστικές Φυλακές, δηλαδή το ΕφΚαλαμάτας είναι επί του παρόντος Εφετείο χωρίς Φυλακές, μολονότι έχει εξαγγελθεί η δημιουργία Φυλακών στη Μεσσηνία από το έτος 2015.
    4) Το πρόβλημα με τους μακρούς χρόνους προσδιορισμού πολιτικών υποθέσεων ενώπιον του ΕφΝαυπλίου ασφαλώς μπορεί να αντιμετωπισθεί δραστικά με τη δημιουργία δύο συνθέσεων. Υπενθυμίζω ότι κατά την τελευταία δεκαετία ενισχύθηκε σημαντικά ο αριθμός των υπηρετούντων Δικαστών στο ΕφΝαυπλίου με 2 Προέδρους Εφετών και 13 Εφέτες, αλλά η σύνθεση αυτή μετά από λίγα χρόνια μειώθηκε πάλι. Στο ΕφΚαλαμάτας οι χρόνοι προσδιορισμού πολιτικών υποθέσεων είναι πράγματι πολύ σύντομοι, αλλά το πλεονέκτημα αυτό ισοσκελίζεται με την ποιότητα των αποφάσεων του ΕφΝαυπλίου.
    5) Το πρόβλημα με την κτιριακή υποδομή του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου ασφαλώς υφίσταται, πλην όμως με τις αναγκαίες παρεμβάσεις – για τις οποίες πάντα φροντίζει εγκαίρως η Διοικούσα Επιτροπή του ΕφΝαυπλίου – υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς εξυπηρέτησης των τρεχουσών αναγκών της δικαστικής και δικηγορικής πράξης. Σημειωτέον ότι προχωρά γρήγορα η διαδικασία κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου που προβλέπεται να καλύψει ευχερώς τις δικαστικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
    6) Η απόσταση του ΠρΣπάρτης από το ΕφΝαυπλίου και το ΕφΚαλαμάτας φρονώ ότι δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα υπέρ ή κατά της επιλογής εκατέρου των εν λόγω Εφετείων. Η διάρκεια μετάβασης οδικώς από Σπάρτη προς Ναύπλιο είναι περίπου 1 ώρα 15’ ενώ από Σπάρτη προς Καλαμάτα είναι περίπου 50’, αλλά στην περίπτωση της Καλαμάτας πρέπει να υπολογίσει κανείς την πρόσθετη καθυστέρηση τουλάχιστον 15’ για μετάβαση από την είσοδο της πόλης στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Τα έξοδα μεταβάσεως από Σπάρτη προς Ναύπλιο και Καλαμάτα είναι ανάλογα, ενώ στην περίπτωση της Καλαμάτας Δικηγόροι και διάδικοι επιβαρύνονται με τα τέλη διοδίων της Ν.Ε.Ο. Τρίπολης – Λεύκτρων – Καλαμάτας.
    7) Η υπαγωγή του ΠρΣπάρτης στο ΕφΚαλαμάτας, βάσει των προλεχθέντων, φρονώ ότι προτείνεται με προχειρότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ορθολογικά πληθυσμιακά, οικονομικά και στατιστικά κριτήρια, ήτοι αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα πολιτικές εκτιμήσεις αμφιβόλου ορθότητος. Η υπαγωγή του ΠρΣπάρτης στο ΕφΚαλαμάτας εμφανίζεται ως αντίθετη στην κοινή λογική και από πλευράς συγχωνεύσεως των Πρωτοδικείων του Νομού Λακωνίας. Ειδικότερα, κατά το Άρθρο 6 παρ. 1 του υπό διαβούλευσιν Ν/Σ το υπό σύστασιν Πρωτοδικείο Λακωνίας θα προέλθει από συγχώνευση του ΠρΣπάρτης που συστάθηκε το έτος 1834 και υπάγεται στο ΕφΝαυπλίου και του ΠρΓυθείου που συστάθηκε το έτος 1899 υπάγεται στο ΕφΚαλαμάτας. Το ΠρΛακωνίας που προτείνεται να συσταθεί διά του υπό κρίσιν Ν/Σ θα υπαχθεί στο ΕφΚαλαμάτας, ενώ λογικό θα ήταν το μικρότερο ΠρΓυθείου να παρακολουθήσει το μεγαλύτερο ΠρΣπάρτης ως προς την υπαγωγή του τελευταίου στο ΕφΝαυπλίου (και όχι το αντίστροφα).
    8) Εάν υπαχθεί το ΠρΣπάρτης στο ΕφΚαλαμάτας είναι προφανές ότι για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον 5 ετών οι Δικηγόροι και οι διάδικοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις του ΠρΣπάρτης θα ταλαιπωρηθούν πολύ, λόγω της ανάγκης λήψεως αντιγράφων δικογράφων, πιστοποιητικών, ποινικών και πολιτικών δικογραφιών από τη Γραμματεία του ΕφΝαυπλίου, που καθιστά αναγκαία τη μετάβασή τους στο Ναύπλιο.
    Γ. Οι λόγοι που προκρίνουν αντί του ΕφΚαλαμάτας την ίδρυση ΕφΤρίπολης:
    1) Στην αδόκητη περίπτωση που ήθελαν απορριφθεί τα ανωτέρω σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της διατηρήσεως του ΠρΣπάρτης στην δικαστική περιφέρεια του ΕφΝαυπλίου, φρονώ ότι η Διεθνής Τράπεζα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σφάλλουν επιλέγοντας τελικά την ενίσχυση του ΕφΚαλαμάτας αντί της ιδρύσεως του ΕφΤρίπολης, μολονότι εξέτασαν επισταμένως την υποψηφιότητα της Τρίπολης έναντι της Καλαμάτας. Ειδικότερα, η Τρίπολη αποτελεί το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και λόγω των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται η στρατηγική θέση της επιβάλλεται η εκεί μεταφορά του ΕφΝαυπλίου, δηλαδή η μεταφορά του Εφετείου στην αρχική έδρα του.
    2) Στην Τρίπολη εδρεύει το ν.π.δ.δ. με την επωνυμία: «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», καθώς και το σύνολο της διοικητικής και υλικοτεχνικής υποδομής μετά των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του εν λόγω Β’/βαθμίου Ο.Τ.Α. .
    3) Στην Τρίπολη εδρεύει το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Κορίνθου, Καλαμάτας, Ναυπλίου και Τρίπολης. Στην παρούσα σύνθεση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, το οποίο έχει τρία Τμήματα (Α’, Β΄ και Γ’), υπηρετούν 3 Πρόεδροι Διοικητικών Εφετών και 10 Διοικητικοί Εφέτες. Η διατήρηση και η ενίσχυση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης επιβεβαιώθηκε κατά το Άρθρο 13.Β’ παρ. 8 ν. 5028/2023 (ΦΕΚ Α’, 54). Συνεπώς, η εξαγγελθείσα διά του υπό διαβούλευσιν Ν/Σ «σύγκλιση μεταξύ Διοικητικής και Ποινικής – Πολιτικής Δικαιοσύνης» (λ.χ. ως προς την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία) ασφαλώς τίθεται εκποδών διά της επιλογής της Καλαμάτας αντί της Τρίπολης, εφ’ όσον στην τελευταία περίπτωση ουδόλως συνεκτιμάται η πολυετής λειτουργία του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, το οποίο ιδρύθηκε εν έτει 1988 δυνάμει του ν. 1805/1988 (ΦΕΚ Α’, 199) και του Π.Δ. 160/1989 (ΦΕΚ Α’, 78).
    4) Για την οδική μετάβαση από τη Σπάρτη στην Τρίπολη απαιτείται χρόνος 40’ περίπου, ενώ ανάλογος χρόνος απαιτείται για τη μετάβαση στην Τρίπολη από το Ναύπλιο και την Καλαμάτα. Το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης κατασκευάσθηκε το έτος 1911 και παρά την δεδομένη ηλικία του έχει επαρκείς χώρους για την εξυπηρέτηση διαδίκων, Δικηγόρων και Δικαστών, ενώ η Διαχειριστική Επιτροπή προβαίνει συστηματικά κατά την τελευταία διετία στις αναγκαίες επισκευές και προσθήκες για την ενίσχυση της λειτουργικότητάς του. Είναι αυτονόητο ότι, εάν ιδρυθεί το ΕφΤρίπολης, οι χρόνοι προσδιορισμού πολιτικών και ποινικών υποθέσεων θα είναι εξαιρετικά σύντομοι, όπως αναμένεται σε κάθε νεοσύστατο Εφετείο.

  • 16 Απριλίου 2024, 13:25 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
    Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Κορίνθου και Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Κορίνθου λαμβάνοντας υπόψη: α) τη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», β) τα σχετικά στοιχεία που προβάλλονται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και γ) την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει το Σχέδιο Νόμου, εκφράζει τις εξής παρατηρήσεις:
    1. Δεν προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία ότι:
    i. Η χρονική αποτελεσματικότητα της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και ο χρόνος έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, εξαρτώνται από τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    ii. Η αναφορά στο ότι το 44% των δικαστών πρώτου βαθμού (Ειρηνοδίκες) δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού σχετίζεται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    iii. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης σχετίζονται με τη χωροταξία των δικαστικών υπηρεσιών.
    2. Δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογικότερη αξιοποίηση, ούτε να παρουσιάζεται στο δημόσιο διάλογο ως επιχείρημα η αναλογία, του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί τη δικαιοσύνη, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών είναι καλυμμένες ενώ την ίδια στιγμή το 40% των θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΕΣ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάλυψής τους.
    3. Η γενίκευση που οδηγεί στο επιχείρημα του κόστους ανά απόφαση ανά Ειρηνοδίκη και ανά Πρωτοδίκη είναι άτοπη και επικίνδυνη γιατί λαμβάνει υπόψη μόνο το κόστος της λειτουργίας της κάθε δικαστικής υπηρεσίας (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα) και αγνοεί τον πολίτη ο οποίος “συντηρεί” κάθε δικαστική υπηρεσία για να έχει πιο άμεση και με λιγότερα επιπλέον έξοδα πρόσβαση στον φυσικό δικαστή (άρθρο 20 του Συντάγματος). Η πρόσβαση στο φυσικό δικαστή εμπίπτει στις Συνταγματικές διατάξεις που αποτελούν το λεγόμενο στενό πυρήνα του κράτους δικαίου το οποίο, εξ ορισμού και σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία και νομολογία, σημαίνει ότι δεν υπόκειται ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε οποιαδήποτε στάθμιση κόστους-οφέλους. Κάθε τυχόν τέτοια στάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της άσκησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του άρθρου 20Σ, κάτι το οποίο συνιστά ανεπίτρεπτη παράβαση διατάξεων που συνιστούν τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου κράτους δικαίου.
    4. Στο άρθρο 6 του Σχεδίου Νόμου ενώ υπάρχει αναφορά στο πώς διαμορφώνεται το πλήθος των εισαγγελικών λειτουργών στους νέους σχηματισμούς δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη αναφορά για τις οργανικές θέσεις των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και ειδικότερα για τις περιοχές που δημιουργείται παράλληλο Πρωτοδικείο.
    5. Στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου δεν υπάρχει αναφορά για την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων των δικαστικών υπηρεσιών που καταργούνται (αν μπορούν να επιλέξουν να υπηρετήσουν στο περιφερειακό, παράλληλο ή κεντρικό Πρωτοδικείο).
    Κόρινθος,
    Δευτέρα, 15/4/2024

  • 16 Απριλίου 2024, 12:18 | Νεκταρία Κουκούλη

    Ένας από τους Βασικότερους στόχους του υπό διαβούλευση σχεδίου Νόμου είναι (κατά γράμμα): «η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, ως συνέπεια της ταχύτερης και ποιοτικότερης απονομής της δικαιοσύνης». Στον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας, ήτοι το Νομό της Αιτωλοακαρνανίας, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων (Αγρινίου και Μεσολογγίου) ως κεντρικών. Από τη στιγμή, όμως, που η πολιτεία κρίνει ότι μόνο ένα Πρωτοδικείο θα διατηρηθεί ως κεντρικό, τότε η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου καθίσταται αυτονόητη και επιβεβλημένη, καθόσον το Αγρίνιο αποτελεί το πληθυσμιακό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού, ενώ επιπρόσθετα διαθέτει και ένα από τα πλέον σύγχρονα δικαστικά μέγαρα της χώρας, όπου στεγάζεται και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

  • 16 Απριλίου 2024, 12:59 | Ευάγγελος Παπαδημητρίου

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι απαράδεκτη και άδικη. Η ύπαρξη φυλακών, και Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών ΕΠΙΒΑΛΕΙ την ύπαρξη ανεξάρτητου και αυτοδιοικούμενου Πρωτοδικείου στη Θήβα. Η Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων και Θίσβης αποτελούν ένα από τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για την ΜΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του Πρωτοδικείου Θηβών. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.

  • 16 Απριλίου 2024, 12:08 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΩΡΟΣ

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκιγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 16 Απριλίου 2024, 11:57 | Νικόλαος Σ. Κωνσταντινίδης

    Σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες από τον οργανισμό της Παγκόσμιας τράπεζας αξιολογήθηκαν όλες οι τεχνικές, θεσμικές, οικονομικές,
    περιβαλλοντικές και χρηματοοικονομικές πλευρές του έργου ώστε να οριστεί έδρα του Πρωτοδικείου Ο Δήμος Μεγαρέων.
    Καλό θα είναι να ακούμε τους ειδικούς να μην παρεκκλίνουμε της απόφασης.
    Όποιος επισκεφθεί τις δημόσιες υπηρεσίες που φιλοξενεί ο Δήμος Ελευσίνας θα διαπιστώσει τις άθλιες κτηριακές εγκαταστάσεις, βρώμικες, χωρίς πρόσβαση για συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα, χωρίς τουαλέτες για τους επισκέπτες και κυρίως απαρχαιωμένα κτίρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να τα επισκεφθεί με ασφάλεια ο συναλλασσόμενος.
    Ο Δήμος Μεγαρέων ως σύγχρονός δήμος, αναπτύσσετε και εξελίσσετε. Οι δράσεις του «αγκαλιάζουν» το σύνολο των κατοίκων και κατ’ επέκταση των επισκεπτών του.

    Σαν απλός πολίτης και κάτοικος Δυτικής Αττικής θεωρώ πως Ο Δήμος Μεγαρέων είναι ο κατάλληλός δήμος να αγκαλιάσει το πρωτοδικείο δημιουργώντας ένα σύγχρονό & ασφαλές κτήριο, άξιο να φιλοξενήσει τον Θεσμο.

    Με εκτίμηση

    Νικόλαος Σ.Κωνσταντινίδης
    Τελωνειακός Αντιπρόσωπος
    Αρ Πτυχίου 5587
    Αρ Αδείας 4219

  • 16 Απριλίου 2024, 11:36 | ΜΕΤΑΞΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΑΜΥΝΕΩΝ.
    Η βούληση της εξουσίας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, , μετά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων να δημιουργηθεί περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου στην Κύμη και όχι όπως θα έπρεπε στο Αλιβέρι είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ, ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ.
    Είναι απαράδεκτο να εξαφανίζεται ένα υγιές, λειτουργικότητα και με μεγάλο εύρος υποθέσεων Δικαστήριο , όπως το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, που στεγάζεται σε ένα ασφαλές σύγχρονο , ευρύχωρο οικοδόμημα στο Αλιβέρι, την Πρωτεύουσα του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, η αρμοδιότητα του οποίου εκτείνεται σε τέσσερις δημοτικές ενότητες (δηλαδή τους πρώην δήμους Ταμυνέων, Δυστίων, Αυλώνος, και Κονιστρών) και το Ειρηνοδικείο Κύμη μετά την κατάργηση του να αναβαθμίζεται σε περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου παρά το γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα επικίνδυνο και πρωτόγονο κτήριο, παρά το γεγονός ότι στην αρμοδιότητα του υπάγεται μία και μόνο δημοτική ενότητα, της Κύμης και η νήσος Σκύρο , και παρά το γεγονός ότι ο όγκος της δικαστηριακής του ύλης είναι ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση με την δικαστηριακή ύλη του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων.
    Στην απαράδεκτη αυτή απόφαση το Υπουργείο Δικαιοσύνης οδηγήθηκε αγνοώντας τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα που συνηγορούν υπέρ της δημιουργίας Περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου στο Αλιβέρι ,έναντι της δημιουργίας της στην Κύμη, τα οποία είναι πολλαπλάσια , αλλά και τις έντονες Διαμαρτυρίες του επιστημονικού κόσμου που δραστηριοποιείται στο Αλιβέρι (Δικηγόροι Συμβολαιογράφοι κ.λ.π.) οι οποίοι με έγγραφο τους προς τον Υπουργό Δικαοσύνης τα έχει κάνει γνωστά και είναι τα εξής:
    1/ Ο όγκος εργασιών που θα επιβαρύνει το κεντρικό Πρωτοδικείο Χαλκίδος, αν δεν δημιουργηθεί περιφερειακό Πρωτοδικείο στο Αλιβέρι, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υπερφόρτωσης των πινακίων του και επιπρόσθετα χρονοβόρα εκδίκαση υποθέσεων και περαιτέρω επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων προσδιορισμού δικασίμων που αυτό αντιμετωπίζει.
    2/ Με την δημιουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου στη Κύμη και όχι στο Αλιβέρι η πρόσβαση στην Κύμης του συνόλου των Δικαστών και Δικηγόρων του Πρωτοδικείου Χαλκίδος, για την άσκηση των καθηκόντων τους, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, λόγω της μεγάλης απόστασης (176χλμ μετ’ επιστροφής), του κακού οδικού δικτύου και του απαιτούμενου χρόνου μετάβασης και επιστροφής (σχεδόν 4 ώρες) . Πλέον όλων των ανωτέρω η οδική προσέγγιση της Κύμης από το λιμάνι της Κύμης («Ανάβαση Κύμης») είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς αποτελεί μία ανάβαση 52 στροφών, κάκιστου οδικού δικτύου.
    3/Το κτήριο του Ειρηνοδικείου Κύμης για να λειτουργήσει σε αυτό περιφερειακό Πρωτοδικείο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο, Έχει προβλήματα στατικότητας και έχει υποστεί καθίζηση. Οι κτηριακές του εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες (απογυμνωμένα σίδερα στις κολώνες, κρεμάμενοι από την οροφή σοβάδες, κατεστραμμένα είδη υγιεινής κλπ). Δεν πληροί τις προϋποθέσεις που τάσσει ο Νόμος. Δεν φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ούτε πυροπροστασίας. Δεν διαθέτει τουαλέτες για το κοινό σε λειτουργία, δεν διαθέτει τουαλέτα και ράμπα ΑΜΕΑ με ξεχωριστή είσοδο, δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση, ούτε επάρκεια χώρων εργασίας υπαλλήλων και αρχείου.
    Αντίθετα το κτήριο του Ειρηνοδικείου Ταμυνέων για να λειτουργήσει σε αυτό περιφερειακό Πρωτοδικείο είναι άριστο από όλες τις απόψεις και κτηριακά και από απόψεως χώρων υποδομών και εξοπλισμού άριστο και εντελώς σύγχρονο
    4) Όλα τα ανθρωπογεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου καθώς και οι αποστάσεις , κατατείνουν στο ότι πρέπει να δημιουργηθεί περιφερειακό Πρωτοδικείο στο Αλιβέρι και όχι στην Κύμη, Τούτο διότι το αποτελεί Κόμβο – εμπορικό/βιομηχανικό, κέντρο για ολόκληρη την Νότια Εύβοια, με πλήθος Δημοσίων Υπηρεσιών, και σε αυτό δραστηριοποιούνται και διατηρούν τα γραφεία τους δέκα Δικηγόροι, τέσσερις Συμβολαιογράφοι, και ένας Δικαστικός Επιμελητής.
    5/ Οι κάτοικοι της Κύμης και της Σκύρου μπορούν να έρθουν στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Αλιβερίου διότι αυτό θα είναι Κομβικό με ίσες αποστάσεις μεταξύ Αλιβερίου – Χαλκίδας και Αλιβερίου – Κύμης.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ, ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΑΣ!!!

  • ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων υπέρ του ορισμού της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς

    Α. Στις 4 Απριλίου 2024 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
    Βασικός και κύριος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, μέσω της αναδιάρθρωσης των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του καθορισμού της έδρας και της περιφέρειάς τους και η επιτάχυνση στην ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης που αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών, αλλά και του συνόλου του δικαστικού κόσμου.
    Ειδικότερα, οι κύριοι στόχοι της νομοθετικής μεταρρύθμισης είναι, μεταξύ άλλων:
    α) η ορθολογικότερη κατανομή της δικαστικής ύλης στο υπάρχον δικαστικό προσωπικό και η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού αυτού για την αποσυμφόρηση των μεγάλων δικαστηρίων
    β) Η δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για την οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, ως συνέπεια της ταχύτερης, αμεσότερης και ποιοτικότερης απονομής της δικαιοσύνης.

    Β. Στο άρθρο 6 του εν λόγω σχεδίου νόμου που έχει τίτλο «Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους», αναφέρεται ότι:
    Ως μία από τις δύο περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.
    Επισημαίνεται ότι της σύνταξης του σχεδίου νόμου προηγήθηκε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού, κατόπιν συμφωνίας της τελευταίας με την Ελληνική Δημοκρατία, με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάταξης και Αναδιάρθρωσης.
    Στόχο της ως άνω ανάθεσης αποτέλεσε η διατύπωση προτάσεων στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω των σχετικών ευρημάτων, αναφορικά με την επίτευξη ίσης κατανομής στο φόρτο εργασίας των δικαστικών λειτουργών, αποδοτικότητάς και αποτελεσματικότητας στο έργο τους, καθώς και εκκαθάρισης των υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων.
    Στην εν λόγω μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάστηκε πλήθος ευρημάτων, αναδείχθηκαν τεχνικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκαν συγκριτικές αποτιμήσεις, εντοπίστηκαν δε οι υπάρχουσες ανισορροπίες και αναδείχθηκε η ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

    Γ. Εκτιμάται και προκύπτει σαφώς ότι οι διαπιστώσεις και οι αξιολογήσεις του υποβληθέντος κειμένου ενός διεθνούς φορέα πρόταξαν την επιλογή της πόλης των Μεγάρων, που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτικής Αττικής, από την πολιτική ηγεσία.
    Σε αυτό συνέτειναν και πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, κατά τα επόμενα στάδια και οι εξής παράγοντες:
    1.Το γενικότερο πνεύμα της περιφερειακής ανάπτυξης και τόνωσης αναπτυσσόμενων περιοχών, με γνώμονα την ευρύτερη προοπτική του νομοθετικού εγχειρήματος και το σεβασμό στη βιώσιμη ανάπτυξη, στα πλαίσια της ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης, μετά τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
    2.Η αποσυμφόρηση ήδη κορεσμένων από υπηρεσίες περιοχών και η εξάντληση τους, σε χωροταξικό και πολεοδομικό επίπεδο, (ορ. γειτονική πόλη της Ελευσίνας).
    3.Οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες και οι κατευθύνσεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου (ΝΡΣ) της Αθήνας που ορίζει τον Δήμο Μεγαρέων, που είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτικής Αττικής, ως τον κατάλληλο τόπο για τη μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών και συνολικά για την αποκέντρωση, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης [ορ. συνημμένο 1, σελ.9]. Άξια αναφοράς η επισήμανση του ΝΡΣ ότι η Χωρική Υποενότητα Μεγαρίδας αποτελεί απόθεμα γης για τη μελλοντική (μέσομακροπρόθεσμη) εσωτερική αποκέντρωση της Αττικής, μέσω νέων μορφών οργανωμένης χωρικής ανάπτυξης σε θέσεις με πολύ καλή υπερτοπική προσπελασιμότητα. Εν αντιθέσει, ως προς την περιοχή του Θριασίου Πεδίου, υπάρχει αναφορά στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής της Ελευσίνας ως πολιτιστικού και τουριστικού κέντρου, στη χωροθέτηση νέων ζωνών χονδρεμπορίου και διαμετακομιστικού εμπορίου.
    4.Την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης που καταγράφεται στη μελέτη Greece 2.0 National Recovery and Resilience Plan, στην οποία το Ειρηνοδικείο Μεγάρων είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το Ειρηνοδικείο της Ελευσίνας (306 ημέρες για έκδοση απόφασης στο Ειρηνοδικείο Μεγάρων έναντι 622 ημερών στο Ειρηνοδικείο Ελευσίνας). [συνημμένο 2 σελ.124-125]

    Δ. Μια αξιοπρόσεκτη παρατήρηση της υποβληθείσας στην ελληνική κυβέρνηση έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η ιδιαίτερη έμφαση που απέδωσαν οι ερωτηθέντες, κατά τη διάρκεια σχετικής έρευνας, δικαστικοί λειτουργοί στο εργασιακό περιβάλλον, στα δικαστικά μέγαρα που πληρούν προϋποθέσεις ασφαλείας, είναι περιβαλλοντικά φιλικά και διαθέτουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους δικαστές και τους υπαλλήλους, χώρους μελέτης των δικαστών, για να επιτελούν με πνευματική ηρεμία και νηφαλιότητα το λειτούργημά τους, χώρους αναμονής και προσβάσιμους χώρους σε άτομα με αναπηρία. Αυτά μπορούν πρωτίστως να εξασφαλιστούν σε πόλεις χωρίς ρύπανση και θόρυβο, μη κορεσμένες ως προς τις δημόσιες υπηρεσίες και με δυνατότητες χωροταξικής και πολεοδομικής αξιοποίησης.

    Ε. Πιθανόν παρέλκει η προβολή αντεπιχειρημάτων στις αιτιάσεις της γειτονικής πόλης της Ελευσίνας. Εντούτοις, στα πλαίσια μιας γόνιμης αντιπαράθεσης, πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής:
    1. Το Ειρηνοδικείο των Μεγάρων είναι αρχαιότερο (έτος ίδρυσης 1834 ΦΕΚ 4/1834) [συνημμένο 3 σελ.12].
    2. Οι αιτιάσεις περί δυσχερούς πρόσβασης στα Μέγαρα και οι αναφορές για δέκα λεπτά περίπου παραπάνω, ως προς το χρόνο μετάβασης στην πόλη των Μεγάρων είναι παντελώς έωλες και δεν έχουν σχέση με το σκοπό και το πνεύμα του νέου Δικαστικού Χάρτη. Αποτελούν απλώς επιχειρήματα των φίλων δικηγόρων των όμορων Δήμων, με κριτήρια άκρως προσωπικά που συνάπτονται με τη βελτίωση της επαγγελματικής τους καθημερινότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση του μέσου πολίτη δεν επηρεάζεται επί της ουσίας, καθώς επισκέπτεται τα δικαστήρια μία έως δύο φορές ετησίως (ή και καθόλου).
    3. Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κατά το παρελθόν, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα (ΔΟΥ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλπ.), με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία υδροκέφαλη Περιφερειακή Ενότητα. Αν εξακολουθήσει η Κυβέρνηση να λειτουργεί με όρους υπερσυγκέντρωσης και όχι αποκέντρωσης σε λίγα χρόνια θα κληθεί το Ελληνικό Κράτος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποκέντρωσης της ίδιας της Ελευσίνας, όπως πράττει τώρα για τον Πειραιά και την Αθήνα. Είναι σίγουρο ότι άμεσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το προαναφερθέν ζήτημα, διότι, ήδη, η Ελευσίνα έχει τον πλέον αρνητικό δείκτη πληθυσμιακής πυκνότητας, σε σχέση με τον Δήμο Μεγαρέων που έχει τον καλύτερο. (αριθμός κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο). Ο Δήμος Μεγαρέων έχοντας περισσότερο πληθυσμό (38.033) από τον Δήμο Ελευσίνας (30.147), σε έκταση 330.000 στρεμμάτων έναντι 36.600 της Ελευσίνας διατηρεί έναν από τους πλέον εξαιρετικούς δείκτες πληθυσμιακής πυκνότητας διεκδικώντας την αναγνώριση και τα προνόμια μίας ασφαλούς και σύγχρονης πόλης, με ανθρώπινο πρόσωπο.
    4. Η συγκοινωνιακή σύνδεση των Μεγάρων με τους όμορους Δήμους είναι εύκολη και ταχύτατη, με την υπάρχουσα εκσυγχρονισμένη λεωφορειακή γραμμή, τη γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και την επικείμενη κατασκευή του νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής που δρομολογείται και θα ενώνει το κέντρο των Αθηνών με την πόλη των Μεγάρων, στην καρδιά του αστικού ιστού της. Επίσης, υπάρχει εύκολη πρόσβαση από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο μέσω της Αττικής Οδού και της Εθνικής Οδού σε ελάχιστο χρόνο, καθιστώντας την πόλη μας άμεσα προσβάσιμη από όλα τα γειτονικά μέρη.
    5. Ο αριθμός των νομικών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεγαρέων υπερβαίνει τους πενήντα (50) (42 δικηγόροι στον Δ.Σ. Αθηνών, 8 συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές).
    6. Άπασες οι δημόσιες υπηρεσίες εκδίδουν έγγραφα για δικαστική χρήση ψηφιακά, χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας (π.χ. υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο, Δ.Ο.Υ.). Εξάλλου, πολλές εξ αυτών πρόκειται άμεσα να μεταστεγαστούν σε μέρη εκτός της Ελευσίνας. Η ψηφιακή μετάβαση παίζει καθοριστικό ρόλο δημιουργώντας νέα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει οι φίλοι και γείτονες δικηγόροι στους ισχυρισμούς τους.
    7. Όσον αφορά στο κτιριακό ο Δήμος Μεγαρέων πλεονεκτεί διότι:
    α) Υφίστανται μεγάλα, εντός σχεδίου πόλεως, κτίρια που θα μπορούσαν να μετασκευαστούν σε πρωτοδικείο (κάποια είναι ήδη μισθωμένα από το Δήμο Μεγαρέων).
    β) Υπάρχουν μεγάλα κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς.
    γ) Στην περιμετρική επέκταση του σχεδίου πόλεως υπάρχουν κοινωφελή οικόπεδα (Κ.Φ.) ιδιοκτησίας του Δήμου Μεγαρέων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.

    ΤΕΛΙΚΗ ΘΕΣΗ: Η ριζική μεταρρύθμιση στο δικαστικό χάρτη της χώρας προβάλλει αναντίρρητα ως επιτακτική, με στόχο τον εξορθολογισμό του δικαστικού μας δικτύου, πέρα από τα πλαίσια βραχυπρόθεσμων και αποσπασματικών σχεδιασμών, με συντεχνιακό χαρακτήρα και όχι με βάση επιχειρήματα, μη σχετικά με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση.
    Τα πορίσματα του διεθνούς οικονομικού οργανισμού που στηρίχθηκαν στη διεθνή εμπειρία και η πλήρωση των διεθνών ποιοτικών κριτηρίων που προτάσσει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ληφθούν υπ’ όψιν, κατά την τελική διαμόρφωση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα αποτελέσουν αφετηρία και βάση των τελικών αποφάσεων.
    Με σεβασμό στις αρχές και τα προτάγματα του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής που εμπεριέχονται στο επιστημονικό αυτό έργο, συντασσόμαστε με την πρόταση – επιλογή της Ελληνικής Πολιτείας της ιστορικής πόλης των Μεγάρων, ως πληρούσα τα τιθέμενα ως άνω κριτήρια, στα πλαίσια της επικείμενης αναδιάταξης στο δικαστικό χάρτη που θα επιφέρει την αναμενόμενη και επιθυμητή μεταρρύθμιση στο πεδίο της δικαιοσύνης.
    Είμαστε βέβαιοι ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τεχνοκρατικά κριτήρια που προκύπτουν μέσα από τις μελέτες των διεθνών οργανισμών, που κατέληξαν στην επιλογή της πόλεως των Μεγάρων ως Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς και όχι με βάση μικροπολιτικούς συσχετισμούς και ατεκμηρίωτες τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις.

  • 16 Απριλίου 2024, 11:31 | Θεοφάνης Κακαρνιάς

    Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Λήμνου είναι χωρίς λογική. Δεν υπάρχει τακτική σύνδεση με Μυτιλήνη και οι πολίτες της Λήμνου θα υποστούν μεγάλο οικονομικό κόστος δεδομένου των πολλών αναβολών που παίρνουν οι δίκες. Επιπλέον της μη τακτικής σύνδεσης και ότι θα πρέπει να μείνουν για πολλές μέρες στη Μυτιλήνη με ό,τι συνεπάγεται για τις επαγγελματικές τους και άλλες υποχρεώσεις θα πρέπει να επωμιστούν και τα έξοδα διαμονής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί προς την διασφάλιση της νησιωτικότητας ειδικά όταν πρόκειται για παραμεθόριες περιοχές και όχι να δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών συμβάλλοντας στην απαξίωση των νησιών μας.

  • 16 Απριλίου 2024, 10:07 | Δημήτριος Πανανάκης

    Θα γραψω τους λόγους απλά.

    Ελευσίνα
    1 Σύγχρονη πολύ
    2 Αστική συγγκοινωνία για τους μη έχοντες χρήματα
    3 Κτίρια και του δήμου που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας
    4 Δωρεάν χώροι στάθμευσης
    5 Ασφάλεια χωρίς παραβατικούς
    6 Στο κέντρο των δήμων που οι πολίτες θα χρησημοποιούν την υπηρεσία
    7 Ποιο κοντά στην περιοχή της Αθήνας και των προαστείων της όπως και του
    Πειραιά
    8 Όλες οι υπηρεσίες είναι στην ΕλευσίναΜέγαρα
    Τα Μέγαρα ακατάλληλα για εδρα του Πρωτοδικείου1 Στην ουσία τα Μέγαρα είναι ένα χωριό με άναρχη δόμηση δύσκολεύοντας πολύ την κυκλοφορία μέσα στην πόλη.
    2 Δεν έχει αστική συγκοινωνία και ΜΟΝΟ με ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ μπορεις να φτάσεις αν δεν έχεις αυτοκίνητο, άρα ένας που δεν έχει χρήματα ΔΕΝ μπορεί να πάει δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Ο προαστιακός είναι πολυ μακριά απο την πόλη
    3 Προσβαση μέσω διοδίων ή απο τον παλιο επικίνδυνο δρόμο γεμάτο στροφές και απρόοπτα αν πάς με το αυτοκίνητο
    4 Δεν έχει χώρους για στάθμευση εκτός αν παρκάρει κάποιος στη γεωργική παραγωγή
    5 Στα Μέγαρα υπάρχουν γκέτο που αν κάνεις το λάθος να μπεις και δεν γνωρίζεις την περιοχή, μπορεί να βγείς πεζός χωρίς αυτοκίνητο χρήματα και ίσως δαρμένος. Μεγάλη παραβατικότητα που ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι φοβούνται.
    6 Στην άκρη και μακρια απο όλους τους δήμους που θα χρειάζονται οι πολίτες τους να πάνε στην υπηρεσία.
    7 Μακρυα απο την Αθηνα και τον Πειραιά που πάς με υπεραστικό λεωφορείο.
    8 Καμία υπηρεσία συναφή με τα δικαστήρια.

  • 16 Απριλίου 2024, 10:23 | Αποστόλης Κ.

    Όσον αφορά την Περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, η δικαιότερη λύση θα ήταν η διατήρηση και των δύο πρωτοδικείων.
    Αν μη τι άλλο, η έκταση της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας το επιβάλλει.
    Από την στιγμή, ωστόσο, που αποφασίστηκε η διατήρηση ενός κεντρικού πρωτοδικείου, οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι υπέρ της πόλης και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου. Η διατήρηση συνεπώς του κεντρικού πρωτοδικείου στο Αγρίνιο για πάρα πολλούς λόγους ήταν και είναι σωστή.
    Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι είναι:
    1. Οι εγκαταστάσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Σύμφωνα με το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας, αλλά και δια γυμνού οφθαλμού από έναν απλό πολίτη, γίνεται ξεκάθαρο ότι το δικαστικό Μέγαρο του Αγρινίου είναι εμφανώς καταλληλότερο για να οριστεί αυτό ως το κεντρικό πρωτοδικείο της περιφερειακής ενότητας. Διαθέτει σύγχρονο και ανακαινισμένο κτήριο, με ασανσέρ, υπόγειο parking, αίθουσες δικαστών και δικηγόρων, πρόσβαση ΑΜΕΑ. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι αποτελεί την έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
    2. Το πληθυσμιακό κριτήριο.
    Πάλι όπως αναφέρθηκε και στο πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας αλλά ταυτόχρονα μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δήμος Αγρινίου συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος στον πληθυσμό, είναι δε το βασικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Πιο συγκεκριμένα 90.000 από τις 192.000 ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας βρίσκονται μόνο στον δήμο Αγρινίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας εξυπηρετείται από το πρωτοδικείο Λευκάδος για γεωγραφικούς λόγους, ο συνολικός αριθμός των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που θα εξυπηρετείται από το κεντρικό πρωτοδικείο του νόμου είναι περίπου 177.000. Άρα ο δήμος Αγρίνιο συγκεντρώνει περισσότερους από τους μισούς.
    3. Γεωγραφικά κριτήρια.
    Όπως επέδειξε για μια ακόμη φορά και η παγκόσμια τράπεζα, η γεωγραφική θέση του Αγρινίου είναι η καταλληλότερη, αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Το παραπάνω φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης και του πρωτοδικείου Μεσολογγίου παράλληλα με αυτό του Αγρινίου. Γράφω πάντοτε με γνώμονα την διατήρηση ενός μόνο ως κεντρικού. Διότι συνδυάζοντας τα κριτήρια 2 και 3 οι μόνοι δήμοι που εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό από την διατήρηση μόνο του πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό είναι αυτοί της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας.
    Οι δύο αυτοί δήμοι συγκεντρώνουν 57.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, με δεδομένο ότι διατηρήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μόνο ένα πρωτοδικείο ως κεντρικό, όλα τα παραπάνω στοιχεία μιλούν από μόνα τους δείχνοντας πως αυτό έπρεπε, όπως και έγινε, να είναι αυτό του Αγρινίου.
    Η απόφαση αυτή, που βασίζεται -και πρέπει να βασίζεται- μόνο στα παραπάνω κριτήρια-δεδομένα, δεν θα έπρεπε να συγχέεται με την ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να αναιρέσει την πλούσια ιστορία του Μεσολογγίου, μήτε μπορεί να μειώσει τον σκληρό αγώνα των Μεσολογγιτών και την τεράστια συνεισφορά αυτών στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Η ιστορία τιμάται, δεν πρέπει όμως να εργαλειοποιείται.

  • 16 Απριλίου 2024, 10:15 | ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

    ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ.ΟΜΟΙΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ.
    Η ΘΗΒΑ ΠΛΗΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

    Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη κατάργηση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι άδικη και παράνομη.

  • 16 Απριλίου 2024, 09:44 | Νίκος Κουκούλας

    Αδιανόητο να υποβαθμίζεται -τεχνηέντως- η πόλη της Θήβας (3η αρχαιότερη στην Ευρώπη) καταργώντας το Πρωτοδικείο της, το οποίο αδιαμφισβήτητα πληροί ,και με το παραπάνω, όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Η απόφαση αυτή προσβάλει την δυνατότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας να επιβιώσει και την «θάβει» έτι περαιτέρω. Εν προκειμένω, ούτε καλή ούτε αποτελεσματική νομοθέτηση υπάρχει αλλά καταστρατήγηση των υπό ψήφιση διατάξεων με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης. Το εν λόγω νομοσχέδιο καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

  • 16 Απριλίου 2024, 09:14 | Π. Τζουμερκιώτης

    Στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας υπερέχει σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση τα αγνοεί!

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.

    Επίσης, στο άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας πρέπει ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 16 Απριλίου 2024, 09:53 | Ο. ΠΑΤΣΗ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων

    Στο άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλουπου διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας; Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 16 Απριλίου 2024, 09:27 | Θεώνη Στούμπου

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ
    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα
    παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και
    τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας,
    ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της
    Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2
    κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της
    παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης
    του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά
    περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη
    δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα
    κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την
    τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους,
    διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και
    μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί
    καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί
    καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού
    περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του
    τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του
    Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί
    πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν
    λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως
    για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο
    Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750!
    Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν
    κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του
    κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος
    υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με
    άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα
    κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η
    δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών
    αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης
    Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το
    προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης
    γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία
    ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία
    τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και
    στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 16 Απριλίου 2024, 08:26 | Α.Ν

    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις μεγαλύτερες (πληθυσμιακά και ως έκταση) περιφερειακές ενότητες (νομούς) της χώρας. Όταν λοιπόν έγιναν τόσες εξαιρέσεις στην ενδοχώρα (καθόσον τα νησιά είναι σε άλλο καθεστώς) γιατί αυτό, κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Αιτωλοακαρνανία κρατώντας και τα δύο Πρωτοδικεία Κεντρικά;
    Δεν γίνεται η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ να είναι η μοναδική εξαίρεση σε όλη την χώρα χωρίς κεντρικό Πρωτοδικείο.
    Με ποιο σκεπτικό έγινε αυτό και ποιος το πρότεινε;;;;;
    Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας χρειάζεται δυο κεντρικές δικαστικές έδρες. Μια στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και μία στο Αγρίνιο.
    Εσείς ουσιαστικά δημιουργήσατε τρεις δικαστικούς σχηματισμούς.Γιατί;;;;;
    Μήπως για άλλους λόγους θυσιάσατε για άλλη μία φορά το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ;;;;;
    Οι δημότες ζητούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να το ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙ και να διορθώσει αυτή την αδικία που καταστρέφει την πόλη μας.

  • 15 Απριλίου 2024, 23:07 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Στο Δήμο Ελευσίνας – Μαγούλας εδρεύουν 4 μεγάλα νοσοκομεία και μονάδες που εξυπηρετούν όλη την Αττική. Το ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ «ΛΑΤΣΕΙΟ»- η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ «ΦΡΟΝΤΙΣ» και ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΤΤΙΚΑ». Πολλές περιπτώσεις περιστατικών (πχ ακούσιας νοσηλείας, δικαστική συμπαράσταση, εισαγγελικές παραγγελίες, μεταγωγές κρατουμένων σε νοσοκομεία κοκ) εξελίσσονται στα ως άνω θεραπευτήρια. Είναι εντελώς παράλογο για να ολοκληρωθεί μια ιατρική πράξη ή εισαγωγή που απαιτεί δικαστική απόφαση ή διαταγή ή εισαγγελική παραγγελία, να πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών, μάρτυρες, αστυνομικοί συνοδοί κλπ, να μεταβαίνουν στα δυσπρόσιτα Μέγαρα, ιδίως στις περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

  • 15 Απριλίου 2024, 22:49 | Ν

    Το ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΤΕΡΑΣ που θα δημιουργήσετε στην Αθήνα με 902 δικαστικούς λειτουργούς και 1200 δικαστικούς υπαλλήλους, ήτοι με πάνω από 2000 άτομα έμψυχο δυναμικό, ποιος θα μπορέσει να το κουμαντάρει; Θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

  • 15 Απριλίου 2024, 22:11 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    1) Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας μιας περιοχής, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επηρεάζουν την υγεία αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Φυσικά οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από τη ρύπανση μιας περιοχής, δεν εκδηλώνονται με μία επίσκεψη. Όμως για ανθρώπους που εργάζονται για πολλά χρόνια σε επιβαρυμένες περιοχές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμφανή, όπως η πρόωρη κόπωση κατά τη διάρκεια της εργασίας και φυσικά με την πάροδο του χρόνου, να εκδηλώνουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα στους χώρους των γραφείων η επιβάρυνση στην απόδοση των εργαζομένων , οφείλεται στη συνδυασμένη κυκλοφορία ρύπων που προέρχονται από τον εξωτερικό αέρα, μαζί με την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους.
    Το γεγονός ότι η Ελευσίνα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα, δεν την κάνει και ιδανικό περιβάλλον εργασίας.
    2) Οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο πεδίο, είναι κάτοικοι και άλλων περιοχών και κυρίως της Αθήνας. Δεν μπορεί να προκύψει από τους εργαζόμενους άλλων περιοχών ιδιαίτερη μεταβολή στη δικαστική ύλη. Επίσης ο όγκος των υποθέσεων που διαχειρίζεται ένα Πρωτοδικείο είναι συγκεκριμένος. Συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον όγκο της δικαστικής ύλης/περιοχή.
    Είναι εύλογο ότι αν κάνουμε προσθέσεις και αφαιρέσεις σε πληθυσμούς και περιοχές, θα βγάλουμε πολλά διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον πληθυσμό, την έκταση και τον όγκο της Δικαστικής ύλης σε κάθε περίπτωση.
    Η πρακτική των παραπάνω διακρίσεων, είναι όμως σύμφωνη με το πνεύμα της Δικαιοσύνης;
    Προσωπικά δεν το πιστεύω. Σέβομαι απεριόριστα τους πολίτες όλης της περιφέρειας της Δυτικής Αττικής και τους θεωρώ ίσους.
    3) Σε σύγκριση των Δήμων/δύο θα προκύψουν τα εξής αντικειμενικά αποτελέσματα:
    • Ο πληθυσμός στα Μέγαρα 38.033, είναι με διαφορά μεγαλύτερος σε σχέση με τον πληθυσμό της Μάνδρας που είναι 17.822. Το χαρακτηριστικό της έκτασης ακολουθεί και, είναι δευτερεύων στη σύγκριση μεταξύ των δύο Δήμων.
    • Ο πλυθησμός του Ασπροπύργου που είναι δεύτερος σε πληθυσμό Δήμος, είναι 31.381 σημαντικά μικρότερος από τον πληθυσμό των Μεγάρων. Η έκταση που καταλαμβάνει ο Ασπρόπυργος είναι 3 φορές μικρότερη από την έκταση των Μεγάρων που είναι 330.011 τ. χλμ, έναντι 101.97 τ. χλμ του Ασπροπύργου.
    • Ο πληθυσμός της Ελευσίνας είναι 30.147 τρίτος δήμος σε πληθυσμο και έκταση μόλις 36.589 τ.χλμ, πραγματικά αμελητέα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι να διεκδικεί την έδρα του Πρωτοδικείου από τα Μέγαρα, ο συγκεκριμένος Δήμος.
    Έχουμε δικαίωμα να θέτουμε τα κριτήρια και τους διαχωρισμούς που μας ευνοούν, έναντι των άλλων;
    Δεν θα έπρεπε, για να υπάρχει διακαιοσύνη.
    4) Η ψηφιοποίηση είναι συμπληρωματικό μέτρο στη αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους, με πραγματικά τεράστιες δυνατότητες και μοναδικά αποτελέσματα στην υπηρεία του πολίτη. Έτσι και στο χώρο της δικαιοσύνης η καθημερινότητα των επαγγελματιών από τη μία και των πολιτών από την άλλη έχει βελτιωθεί σε πολλά θέματα. Δεν θα μπορούσαν να καταργηθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, γιατί απλούστατα απαιτούνται και διαζώσης ενέργειες για κάποιες υποθέσεις.Επίσης είναι εύλογο να υπάρχει μία έδρα με προσωπικό που θα διαχειρίζεται τα θέματα της εκάστοτε υπηρεσίας.
    5) Το μόνο επιχείρημα που επικαλούνται οι περισσότεροι για να μην παραμείνει η έδρα του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα είναι η συγκοινωνία. Δυστυχώς για όλους αυτούς, στα Μέγαρα υπάρχει συγκοινωνία με αναταπόκριση σε όλη την περιφέρεια της Αττικης και, στο άμεσο μέλον θα υπάρχει και προαστιακός στο κέντρο της πόλης (ήδη τα έργα έχουν ξεκινήσει).
    Είνα όμως τα μέσα συγκοινωνίας που επικαλούνται οι άλλες περιοχές ότι διαθέτουν, αξιόπιστα, ασφαλή και αποτελεσματικά;
    Με μία γρήγορη έρευνα στο διαδύκτιο, δεν προκύπτουν θετικά συμπεράσματα (π.χ. για τα αστικά λεωφορεία).
    6) Οι κτιριακές απαιτήσεις ενός Πρωτοδικείου είναι συγκεκριμένες, όπως επίσης και οι χώροι στάθμευσης. Δεν έχει κανένα νόημα να αναφέρονται υπερβολές στον ιστότοπο της διαβούλευσης, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Σίγουρα σε κάθε τόπο υπάρχουν πολλές επιλογές κτιρίων.
    7) Συμπέρασμα:
    Η Ελευσίνα είναι η Τρίτη σε πληθυσμό πόλη της περιφέρειας Δυτικής Αττικής και η τελευταία με διαφορά σε έκταση από τις υπόλοιπες τρεις πόλης της περιοχής – Μέγαρα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια να διεκδηκίσει το Πρωτοδικείο από τα Μέγαρα, η Ελευσίνα από μόνη της δεν έχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα.
    Αντιθέτως, προσπαθεί χρησιμοποιώντας τους Δήμους του Ασπροπύργου και της Μάνδρας, να κρύψει τις αδυναμίες της. Τα κριτήρια με τα οποία έχουν επιλεγεί οι περιοχές στον αρχικό σχεδιασμό, λαμβάνουν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία και όχι συνδυασμούς πόλεων ή προσωπικές επιθυμίες και επιδιώξεις κάποιων. Αν πράγματι η πόλη της Ελευσίνας είχε το συγκριτικό πλεονέκτημα να είχε ήδη επιλεγεί για την έδρα του Πρωτοδικείου.

  • 15 Απριλίου 2024, 21:37 | ΦΩΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Σοβαρό ζήτημα συνεχίζει να προκύπτει για το Δήμο Αγρινίου με τη μή συμπερίληψη στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Αγρινίου των Δημοτικων ενοτήτων Αρακύνθου, Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου.
    Περιοχές που αποτελούν ενιαίο σύνολο του Δήμου Αγρινίου μιας και υπάγονται στα διοικητικά όρια του.
    Αυτή η εξαίρεση δημιουργεί τεράστια ζητήματα στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνών επιβαρύνοντάς τους με χρόνο και κόστος σε μετακινήσεις ανευ λόγου.
    Παρακαλώ για την άμεση διόρθωση.

  • 15 Απριλίου 2024, 21:27 | Θεοφάνης Σιάχος

    Η ιστορία πριν 200 χρόνια, δεν μπορεί να σηματοδοτεί την δικαιοσύνη του μέλλοντος. Θέματα αμιγώς τεχνοκρατικά όπως αυτό της διάρθρωσης των δικαστηρίων της Χώρας δεν μπορούν να ρυθμίζονται με ιστορικά κριτήρια. Είναι αυτονόητο ότι στο Νομό Αιτ/νίας το κεντρικό Πρωτοδικείο θα πρέπει να είναι αυτό του Αγρινίου.

  • 15 Απριλίου 2024, 20:17 | Χαρά Διαμάντη

    Είναι αυτονόητο ότι όσον αφορά στο Νομό Αιτ/νίας το κεντρικό Πρωτοδικείο Θα πρέπει να είναι αυτό του Αγρινίου. Το Αγρίνιο είναι το πληθυσμιακό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού και διαθέτει ένα σύγχρονο και κατάλληλο από κάθε άποψη δικαστικό μέγαρο. Η ιστορικότητα της πόλεως του Μεσολογγίου δεν μπορεί να καθορίζει την καθημερινότητα της πλειονότητας των πολιτών του Νομού.

  • 15 Απριλίου 2024, 20:14 | Ανδρέας Μαλαχιάς

    Η επιλογή των Μεγάρων ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά είναι εντελώς λανθασμένη. Τα Μέγαρα εξυπηρετούν μόνο τον κόσμο της περιοχής αυτής. Από την άλλη πλευρά δυσκολεύουν την ζωή όλων των ανθρώπων της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΜΑΝΔΡΑΣ, ΟΙΝΟΗΣ, ΕΡΥΘΡΩΝ που θα κάνουν διαδρομή 30+ χιλιόμετρων είτε με αμάξι εάν διαθέτουν είτε με ΚΤΕΛ τα οποία μπορεί να μην τους εξυπηρετούν και από άποψη ώρας καθώς εάν η δίκη ξεκινά στις 9 δεν θα έχουν τρόπο να πάνε καθώς δεν εξυπηρετούν τα ΚΤΕΛ και τα δρομολόγια είναι ανά μια ώρα.

  • 15 Απριλίου 2024, 19:23 | Άννα Τοπτσή

    ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ. ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΕΚΤΌΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΕΧΕΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕ ΓΕΝΙΚΆ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ

  • 15 Απριλίου 2024, 19:06 | Ελευθερια-Μελετια Μαλαχιά

    Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΚΛΠ ΚΛΠ

  • 15 Απριλίου 2024, 19:34 | ΓΙΩΡΓΟΣ Τ

    Το ΑΓΡΙΝΙΟ είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Διαθέτει κατάλληλο Δικαστικό Μέγαρο στο οποίο στεγάζεται και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η ιστορικότητα της πόλεως του Μεσολογγίου δεν χάνεται και δεν υπονομεύεται με το να γίνει το Κεντρικό Πρωτοδικείο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο. Η ιστορικότητα δεν μπορεί να επηρεάσει την απονομή δικαιοσύνης. Η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη δικαιοσύνη που έχουν 160.000 πολίτες είναι αδιαπραγμάτευτο.

  • 15 Απριλίου 2024, 17:48 | ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Το υπό διαβούλευση ν/σ αποτελεί μέρος σωρείας νομοσχεδίων που αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια και πρόκειται ν’ αποτελέσουν την ταφόπλακα του δικηγορικού επαγγέλματος. Πρόκειται για ένα προφανώς πρόχειρο και ακαταλαβίστικο νομοσχέδιο, που μόνον το γέλωτα μπορεί να προκαλέσει σε όσους το διαβάζουν, βασιζόμενο σε σαθρά επιχειρήματα. Μόνο που όλους εμάς που μας αφορά μόνον το γέλιο δεν μπορεί να μας προκαλέσει. Ας μας εξηγήσετε, πώς είναι δυνατόν τα 7 ¨υπό κατάργηση Πρωτοδικεία¨-γιατί, ας μη γελιόμαστε, ο σωστός όρος είναι υπό κατάργηση και όχι παράλληλες ή περιφερειακές έδρες, αφού, ως γνωστόν, όποιος δικαστικός σχηματισμός δεν διαθέτει οργανικές θέσεις δικαστών και υπαλλήλων με μαθηματική ακρίβεια και συνοπτικές διαδικασίες θα πάψει να υφίσταται και κατά συνέπεια θα καταργηθεί- να επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό την οικονομική βιωσιμότητα και ευελιξία της χώρας μας; Και εφ’ όσον ¨ο περιορισμός τους¨ γίνεται για λόγους οικονομικούς, ποιος ο λόγος να παραμένουν αφού ουσιαστικά δεν καταργούνται; Ας μας εξηγήσετε, αφού παραμένουν και δεν αλλάζει κάτι, όπως διατείνεστε, ποιος ο λόγος κατάθεσης αυτού του ν/σ; Πρέπει κάποιος να είναι επιεικώς αδαής ώστε να μην σκεφτεί κάτι τέτοιο.
    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος, και οποίο χαρακτηρίζεται ως παράλληλη έδρα, παραθέτω τα εξής: Η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων. Διαθέτει κτίριο, το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο. Εξυπηρετεί τον διευρυμένο Δήμο Αιγιαλείας με πληθυσμό σχεδόν 50.000 κατοίκους. Και το πιο σημαντικό χειρίζεται μεγάλο όγκο υποθέσεων. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Συνεπώς και με βάση τ’ ανωτέρω, ας μας εξηγήσετε ποια είναι τα κριτήρια για τη μη διατήρησή του ως κεντρικού Πρωτοδικείου;
    Το συγκεκριμένο ν/σ είναι απαράδεκτο, κατάφωρα άδικο και προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας και θα πρέπει ν’ αποσυρθεί για όλα ¨τα υπό κατάργηση¨ Πρωτοδικεία. Αποτελεί ντροπή με φθηνά και αίολα επιχειρήματα να μας πείσετε περί του αντιθέτου. Επερίσσευσεν το θράσος!!!!!! Προσπαθείστε να περισώσετε το κύρος σας όσο δεν είναι αργά ακόμα, αν σας ενδιαφέρει βέβαια.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ!!!!!

  • 15 Απριλίου 2024, 16:02 | Γεώργιος Λοϊζος

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

    απόσπασμα από το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας που επιβάλλει την ενοποίηση των Πρωτοδικείων.
    Αναφέρει ρητώς ότι
    ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ.ΟΜΟΙΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ.

    Πληρώσατε τη παγκόσμια τράπεζα για να σας πει πως να κάνετε την ενοποίηση των Πρωτοδικείων και στη Θήβα κάνατε το αντίστροφο.
    Η απόφαση είναι άδικη και πρέπει να αλλάξει.

  • 15 Απριλίου 2024, 16:53 | Ελένη Βενιζέλου

    Το αισχρότερο σημειο του νομοσχεδίου είναι η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών!
    ΘΗΒΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
    8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ
    ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑ —–
    ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ —–
    ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ —–
    ΒΙΠΕ ΘΙΣΒΗΣ ——
    ΡΟΜΑ —–
    HOT SPOT ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ——-
    ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Πρωτ.Θηβών: 1.012 Πρωτ.Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελίας Θηβών:2.427. Εισαγγελίας Λιβαδειας: 897Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τα οποία δεν έλαβε υπ’ όψη κανένας από αυτούς που αποφάσισαν καίτοι εστάλησαν σε όλους τους αρμοδίους!
    Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την πόλη, η οποία σύσσωμη στις επερχόμενες εκλογές θα δείξει εμπράκτως τη δυσαρέσκειά της!

  • 15 Απριλίου 2024, 15:45 | ν

    Στο πρόσφατο παρελθόν ο Έλληνας πρωθυπουργός έμπροσθεν του αμερικανικού ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ προέκρινε την αυτοθυσία και μαρτυρικότητα του Ελληνικού λαού μέσα από την ιστορία του Μεσολογγίου.

    Εν έτει 2024 το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ λοιδορείται, αδικείται, τελεί υπό πολιορκία!
    Κατηγορείται ότι καπηλεύεται μόνο την ιστορικότητά του και διεκδικεί αβάσιμα και άνευ όνειδος το Κεντρικό του Πρωτοδικείο.
    ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ τεχνικά και εντέχνως κατασκευασμένο!

    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ διεκδικεί το Κεντρικό του Πρωτοδικείο δυνάμει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αριθμών και κριτηρίων που ο ίδιος ο νόμος ορίζει , καθόσον έχει δικαιωθεί ως το ΕΧΩΝ τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε πολιτικές και ποινικές υποθέσεις (βλ. σελίδες 74 σημείο 176 και 75 σημείο 179 της Έκθεσης της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ )

    Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος του Ιστορικού Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 15 Απριλίου 2024, 14:03 | Στάθης Τσούκαλος

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ν/ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    Παρακολουθώ τη διαβούλευση για το άρθρο 6 του Ν/σ και η πρώτη μου επισήμανση είναι ότι το 80% των παρεμβάσεων, που αφορούν το σύνολο της χώρας (52 περιφερειακές ενότητές), αναφέρονται στην περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας και την έδρα του κεντρικού πρωτοδικείου (Μεσολόγγι- Αγρίνιο). Αυτό, από μόνο του, δείχνει ότι ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    Από τις παρεμβάσεις που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, στο 85% αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανεξήγητη, αδικαιολόγητη και εν πολλοίς αχρείαστη αδικία εις βάρος του Μεσολογγίου και του ιστορικού Πρωτοδικείου του (2ο Πρωτοδικείο της χώρας και ηλικίας ≈ 195 χρόνων). Αυτή η συντριπτική αναλογία ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ που πρέπει να δοθεί. Αυτή τη λύση πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σημειώστε εδώ ότι, πριν περίπου 100 χρόνια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε φαίνεται σε παρόμοιά θέση, πιεζόμενος πάλι από τους ίδιους για την έδρα του Νομού τότε. Η θέση του ήταν « και μια (1) καλύβη να μείνει, Πρωτεύουσα του Νομού θα είναι το Μεσολόγγι ».

    Αν αφήσει κανείς πίσω ορισμένες, ευτυχώς, ελάχιστες υβριστικές αναφορές ακόμη και για τα ιερά και όσια, θα δει ότι το μοναδικό επιχείρημα υπέρ της πρότασης του Ν/σχεδίου είναι η πληθυσμιακή υπεροχή του Αγρινίου έναντι της Ι.Π. του Μεσολογγίου. Ξεχνούν όμως αυτοί, που υποστηρίζουν αυτή την άποψη, να σκεφτούν ότι :

    1) Η πληθυσμιακή αυτή υπεροχή του Αγρινίου δημιουργήθηκε, προοδευτικά, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, επειδή επέβαλαν το επιχείρημα αυτό στις πολιτικές ηγεσίες του Νομού, υπό την απειλή της σταυροδοσίας και αυτές υπέκυπταν για να διατηρήσουν την καρέκλα τους. Έτσι λεηλατήθηκε το Μεσολόγγι και έτσι μπορούν και χρησιμοποιούν πάλι αυτό το επιχείρημα για να συνεχίσουν τη λεηλάτισή του.

    2) Παρόλη τη πληθυσμιακή ανισορροπία η δικαστική ύλη του σημερινού Πρωτοδικείου Μεσολογγίου δεν υστερεί καθόλου του αντιστοίχου Πρωτοδικείου Αγρινίου. Αυτό κάτι δείχνει και ίσως να οφείλεται στο ότι του Αγρινίου είναι νεότερο κατά 100 χρόνια.

    3) Η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, μιας οιασδήποτε γεωγραφικής περιοχής, είναι το ζητούμενο σήμερα, για να έχει το προσδοκώμενο όφελος, αλλά και το καταβαλλόμενο κόστος κατανεμημένα σε όλους. Αυτό βέβαια οδηγεί και σε μεγαλύτερη συνολικά ανάπτυξη. Δηλαδή ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ και όχι ισχυρότερο Αγρίνιο. Αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο για να κερδίζουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΜΑΖΙ.

    4) Ο Υδροκεφαλισμός (Λίγα και Μεγάλα αστικά κέντρα) δεν αποτελεί επιδίωξη καμιάς χώρας σήμερα, καμιάς αναπτυγμένης χώρας. Σκεφτείτε την Ελλάδα με την Αθήνα των 4.εκατ. κατοίκων να είναι 2 εκατ. και τα υπόλοιπα 2 εκατ. πολιτών κατανεμημένους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα βλέπαμε τότε πόσο καλύτερο θα ήταν για όλους μας !

    Ευχής έργο θα ήταν να υποχωρήσει από την διεκδίκηση το Αγρίνιο και η κίνηση αυτή να ήταν η αρχή μιας Νέας Εποχής στις σχέσεις των δύο πόλεων. Να διεκδικούν από κοινού, το καλό το δικό τους και τις Αιτωλοακαρνανίας, αποδίδοντας κάθε φορά « ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩ ΘΕΩ ».

    Στάθης Τσούκαλος

    Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
    Γεν. Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
    Δημότης Ι.Π. Μεσολογγίου

  • 15 Απριλίου 2024, 14:32 | Ε Λ

    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Τη σελίδα 74 και 75 (176 και 179)του πορίσματος. την διαβάσατε; Όποτε γιατί η εξαίρεση της Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ; Υποβάθμιση εις διπλούν. Και παράλληλο και χάνει ύλη από το περιφερειακό για το οποιο ελέγξατε τα κτιριακά κριτήρια; Δώστε μας μια εξήγηση να καταλάβουμε!!!

  • 15 Απριλίου 2024, 14:42 | Εμμανουήλ Κυργιακάκης

    Να προστεθεί η ίδρυση περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου στο Καστέλλι με κατά τόπο αρμοδιότητα τους Δήμους: Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Χερσονήσου και ενδεχομένως της δημοτικής ενότητας Νίκου Καζαντζάκη και Αστερουσίων του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

  • 15 Απριλίου 2024, 13:20 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Πώς προκύπτει η επιλογή του Λαγκαδά ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που υπάρχει σύγχρονο, ιδιόκτητο κτίριο του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων που ανεγέρθηκε το 2006 και δεν κοστίζει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό; Επιπλέον, μετά την προτεινόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων, τί θα απογίνει το συγκεκριμένο κτίριο που βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο, εντός του οικισμού των Κουφαλίων; Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση δυσχεραίνεται η ζωή των κατοίκων της περιοχής που θα είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη για απλές δικαστικές υποθέσεις, αλλά και των νομικών λειτουργών του Δήμου Χαλκηδόνος που θα πρέπει ουσιαστικά να βρίσκονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη για τη διευθέτηση των υποθέσεών τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την οικονομική επιβάρυνση των πελατών τους.
    Επειδή με το προτεινόμενο άρθρο δεν προωθείται η αποκέντρωση, αλλά αντίθετα η συγκέντρωση των υπηρεσιών στην έδρα του νομού, προτείνεται η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Κουφαλίων σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, καθώς συντρέχουν οι κτιριακές προϋποθέσεις και θα διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιφέρειας.

    Νικ. Χρ. Καραγιάννης
    Φιλόλογος – Ιστορικός
    πρώην Ειδ. συνεργάτης Δ.Χαλκηδόνος

  • 15 Απριλίου 2024, 13:38 | Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος (Σ.Β.Σ.Ε.)

    Ως γνωστόν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό της βιομηχανικής ισχύος της χώρας φιλοξενώντας εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις με έντονα εξωστρεφή – εξαγωγικό χαρακτήρα. Άνω του 11,5% των απασχολουμένων στην ελληνική μεταποίηση εργάζεται στην Στερεά Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας, έχοντας και τον υψηλότερο δείκτη δημιουργίας Μεικτής Προστιθέμενης Αξίας σε απόλυτο νούμερο και ως ποσοστό εξέλιξης τα τελευταία έτη. Οι άνω των 110 εταιρειών – μελών του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία της περιφέρειας μας, απασχολούν περισσότερους από 17.500 εργαζόμενους, συμβάλουν (άμεσα, έμμεσα και ως προκαλούμενη επίδραση) στο 35% του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας και το 2,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ συνεισφέρουν στο 12,0% των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Εκ της θέσεως και του ρόλου του, ο Σύνδεσμος μας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κάθε ζήτημα που αφορά την επιχειρηματικότητα της περιοχής και εντός αυτού του πλαισίου, το αναφυέν ζήτημα σχετικά με την εξαγγελθείσα υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών, χαρακτηριζόμενου ως περιφερειακού. Ο Σύνδεσμος μας έχει την θέση – άποψη ότι μια τέτοια ενέργεια θα έπληττε τα συμφέροντα των επιχειρήσεων τις οποίες εκπροσωπεί και για το λόγο αυτό δια της παρούσης εκθέτουμε κατωτέρω τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουμε αυτή μας τη θέση, οι οποίοι άπτονται τριών συγκεκριμένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων:

    – Α.Β.Σ. Οινοφύτων – Σχηματαρίου και υπό έγκριση Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης
    Η περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου συνιστά τη μεγαλύτερη Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) στη χώρα. Έχει αναπτυχθεί δίπλα στα σύνορα της Π.Ε.O. Βοιωτίας με την Αττική κατά μήκος του οδικού άξονα ΠΑΘΕ/E-75 και της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, που αποτελούν τμήματα του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Η ΑΒΣ πρόκειται να μετατραπεί με αναμενόμενη απόφαση της ΓΓΒ Βιομηχανίας σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης, σύμφωνα με τον Ν.3982/2011. Το έργο είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ασωπού που θα συμπεριλάβει περίπου 300 βιομηχανίες. Η επένδυση μετατροπής της ΑΒΣ Οινοφύτων – Σχηματαρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης θα διευκολύνει την ανάληψη επενδύσεων από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις λόγω των σχετικών κινήτρων και θα προσελκύσει νέες και σημαντικές επενδύσεις και ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, συνεπώς θα αυξήσει σημαντικό τον όγκο των νομικών υποθέσεων της περιοχής.

    – ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης
    Η Βιομηχανική Περιοχή Θίσβης (ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης) βρίσκεται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων με έδρα τη Θίσβη και είναι η μοναδική θεσμοθετημένη βιομηχανική περιοχή στην Π.Ε. Βοιωτίας, στην οποία έχουν προσδιοριστεί τα όρια, το μέγεθος, ο σκοπός και οι χρήσεις γης. Είναι χώρος υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων του δευτερογενούς τομέα, ο οποίος λειτουργεί με βάση εγκεκριμένο κανονισμό και διαθέτει κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, ενώ παρέχει κοινόχρηστες εξυπηρετήσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας στις επιχειρήσεις ευνοϊκούς όρους δόμησης, την απρόσκοπτη και ποιοτική λειτουργία τους σε ένα καθαρό, λειτουργικό και ορθολογικά οργανωμένο περιβάλλον. Στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης μπορούν ακόμα να εγκατασταθούν και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις εγκατεστημένες σε αυτήν εταιρίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Φορέας διοίκησης και διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης και Διοίκησης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης Βοιωτίας (ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.). Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης και η ανάληψη σημαντικών επενδύσεων από τις εγκατεστημένες στην περιοχή επιχειρήσεις μαζί με τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων εντός αυτής που ανέρχονται στους πλέον των 600, αποτελούν πρόσθετους λόγους για την αποφυγή της εξαγγελθείσας υποβάθμισης.

    – Βιομηχανική Περιοχή Θήβας
    Στην Βιομηχανική Περιοχή Θήβας είναι εγκατεστημένες πολυάριθμες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, οι οποίες απασχολούν σε καθημερινή βάση πλέον των 1.000 εργαζομένων. Η ανάγκη προσφυγής σε άλλο Πρωτοδικείο πλην των Θηβών μετά βεβαιότητας θα επηρεάσει την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και μάλιστα υπό το πρίσμα των επενδύσεων οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί στην περιοχή.
    Κατά συνέπεια, εν όψει και των ανωτέρω, ο Σύνδεσμος μας θεωρεί ότι υφίστανται ευρύτεροι – σημαντικοί λόγοι για τους οποίους το Πρωτοδικείο Θηβών επιβάλλεται να παραμείνει ως έχει, αφού δια της υποβαθμίσεως του θα απαιτείται πλέον μετάβαση στην Λιβαδειά, άρα διάνυση αρκετά μεγαλύτερης απόστασης και επομένως αυξημένα έξοδα μετακίνησης καθώς και ανάλωση περισσότερου χρόνου για μεγάλο αριθμό προσώπων, για θέματα που αφορούν, ενδεικτικά:
    – Ποινικές δίκες, με αντικείμενο, κυρίως, εργατικά ατυχήματα και θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον (παράσταση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ή για την υποβολή αιτήματος αναβολής, εξέταση μαρτύρων, άσκηση ενδίκων μέσων κλπ.) καθώς και ακρόαση ή παράσταση στον Εισαγγελέα για οποιαδήποτε θέμα αρμοδιότητας αυτού (υποβολή έγκλησης, μήνυσης, ζητήματα ποινικής δίωξης, εκτέλεσης ποινών κλπ.).
    – Πολιτικές δίκες (τακτική διαδικασία, ειδικές διαδικασίες, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές) με αντικείμενο υποθέσεις εργατικού δικαίου (τονίζεται ότι και το ΣΕΠΕ εδρεύει στη Θήβα), εμπορικού δικαίου αλλά και αστικού δικαίου (ενοχικού – εμπράγματου/ακινήτων), (παράσταση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ή για την υποβολή αιτήματος αναβολής, κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης, σημειώματος, εξέταση μαρτύρων, λήψη αντιγράφων των διαδικαστικών εγγράφων και της απόφασης, κατάθεση αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, ανακοπών παντός είδους, άσκηση ενδίκων μέσων κλπ.).
    – Υποθέσεις κτηματολογίου (κατάθεση αγωγής κτηματολογίου ενόψει ότι επίκειται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης με όλες τις αντίστοιχες ενέργειες, παράσταση κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, κατάθεση προτάσεων και προσθήκης-αντίκρουσης κλπ.).
    – Λοιπές δικαστικές ενέργειες και πράξεις (όπως λήψη σειράς πιστοποιητικών που αφορούν τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις – εταιρείες, περί μη πτώχευσης, περί μη θέσεως σε ειδική εκκαθάριση κλπ.).

    Καίτοι, ορθώς μεν ανασχεδιάζεται ο δικαστικός χάρτης της χώρας, ο οποίος χρήζει αναθεώρησης με βάση τα νέα πληθυσμιακά και άλλα δεδομένα, η ιδιαίτερη όμως βιομηχανική και εν γένει επιχειρηματική ανάπτυξη που υφίσταται σε συνδυασμό με εκείνη η οποία ήδη δρομολογείται και θα προκύψει στο άμεσο μέλλον από την παρουσία μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων στην περιοχή μας, συνηγορεί όπως επανεξετασθεί η πρόθεση για την υποβάθμιση – ουσιαστική κατάργηση του Πρωτοδικείου Θηβών προκειμένου να μην θιγεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.

    Ευελπιστούμε ότι τα επιχειρήματα που παρατίθενται ανωτέρω, θα συνδράμουν ουσιωδώς στην λήψη της τελικής σχετικής απόφασης.

    Με εκτίμηση,

    Σ.Β.Σ.Ε.