Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:08 | ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

    ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
    ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας – Ειδυλλίας που συνήλθε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 μετά από πρόσκληση του Προέδρου Δημητρίου Παγώνη, παρόντος του Δημάρχου Αρμοδίου Γ. Δρίκου, συζήτησε το 1ο έκτακτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στην « Έκδοση ψηφίσματος υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά .

    Ειδικότερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας (ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), περιλαμβάνει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και τον ορισμό της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς (αντί του Πρωτοδικείου Αθηνών, που ήταν αρμόδιο για τις περιοχές της Δυτικής Αττικής), στο οποίο θα υπάγονται οι Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.
    Η Ελευσίνα αποτελεί αναμφίβολα την προσφορότερη επιλογή, όχι μόνο γιατί στην πόλη λειτουργεί Ειρηνοδικείο από το 1840, αλλά και επειδή η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος και η Μάνδρα – Ειδυλλίας, αποτελούν περιοχές της Δυτικής Αττικής με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, που εγγίζει περί τις ογδόντα πέντε χιλιάδες κατοίκους σε σχέση με την πόλη των Μεγάρων που δεν ξεπερνά τις τριάντα επτά χιλιάδες καθώς και μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, εμπορευματικού κέντρου και λιμένα.
    Η Ελευσίνα αποτελεί το Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με όλες τις υπηρεσίες (έδρα Αντιπεριφέρειας, ΔΟΥ, Υποθηκοφυλακείο – Κτηματολόγιο, ΙΚΑ- ΕΦΚΑ και το εκ μακρού χρόνου λειτουργούν Ειρηνοδικείο).
    Η Ελευσίνα διαθέτει επαρκέστερη Αστυνομική Δύναμη που θα δικαιολογούσε την κάλυψη των ζητημάτων ασφαλείας ενός Πρωτοδικείου σε αντίθεση με το Δήμο Μεγαρέων καθώς και όλα τα δίκτυα Συγκοινωνιών Αστικών και Προαστιακού (αντίθετα με την πόλη των Μεγάρων που διαθέτει μόνο ΚΤΕΛ).
    Έτσι, εκτός από την δυσμενή επίδραση στην καθημερινή ζωή χιλιάδων πολιτών, ο ορισμός της πόλης των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα θα δημιουργήσει νέα εμπόδια και δυσκολίες στους πολίτες και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Για όλα τα ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την έκδοση σχετικού ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και την επιλογή της πόλης των Μεγάρων ως έδρας του Νέου Πρωτοδικείου Πειραιώς αντί της επιλογής της πόλης της Ελευσίνας».

    Συγκεκριμένα το ΨΗΦΙΣΜΑ έχει ως εξής:

    Δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση στον ορισμό των Μεγάρων ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς

    Τάσσεται υπέρ του ορισμού της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς

    Καλεί τους εκπροσώπους των πολιτών στο Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια και τους Δήμους του Θριασίου Πεδίου να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν τον ορισμό της Ελευσίνας ως ενδεδειγμένης Περιφερειακής Έδρας.

    Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 55/2024

    O ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

  • 17 Απριλίου 2024, 13:01 | Δ. Παράσχος

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Έχει τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!

    Μοναδική Πανελλαδικά η παρέκκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης παραβιάζεται το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο ρητά απαγορεύει την υποβάθμιση Πρωτοδικείου που έχει στη δικαιοδοσία του φυλακές.

    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022 και την εισήγηση του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σ/ν και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:45 | Γ. Μ

    Το νεο Πρωτοδικειο πρεπει να εχει εδρα τα Μεγαρα και οχι την Ελευσινα. Η Ελευσινα ειναι περιοχή κορεσμενη από υπηρεσίες. Επιπλέον η τοποθέτηση όλων των υπηρεσιών στην Ελευσίνα δημιουργεί ένα δεύτερο κέντρο που δεν ευνοεί την αποκέντρωση.

  • 17 Απριλίου 2024, 12:52 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΝΙΑΣ

    Ως πoλιτης του Δήμου ΙΠ Μεσολογγίου θέλω και εγώ να καταθέσω την άποψη μου για ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως το Ιστορικό Πρωτοδικείο. Το Μεσολόγγι συμπληρώνει όλα τα κριτήρια που αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν γίνεται η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ – ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ να είναι η μοναδική εξαίρεση σε όλη την χώρα. Καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ακουω τα παραπόνων των συνδημοτων μου προς την Κυβέρνηση για να το ξανά σκεφτεί και να διορθώσει αυτή την αδικία που θα καταστρέψει την πόλη μας. Ζήτω από τον κύριο Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης να το ξανά σκεφτούν.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:31 | A. Παπαδομητσος

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Επίσης παραβιάζει το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο ορίζει ότι δεν μπορεί να υποβαθμιστεί πρωτοδικείο στο οποίο υπάγονται σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια (τριπλάσια δικαστική ύλη, τριπλάσιες σε μέγεθος κτιριακές υποδομές, δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δύο δομές προσφύγων, μεγαλύτερος πληθυσμός).

    Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Ντροπή για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:00 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 17 Απριλίου 2024, 11:07 | Ανδρέας

    Είναι ντροπή να διατηρούνται έδρες στη στεριά και σε πολύ κοντινές αποστάσεις όπως στις Κυκλάδες και το Ειρηνοδικείο Λήμνου να ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ και μάλιστα με έναν δικαστικό γραμματέα αντί να γίνει αυτοτελής έδρα. Η Λήμνος κύριοι αν γνωρίζεται κατά που πέφτει είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα με πληθυσμό 17.000 κατοίκων, τεράστια απόσταση απο την έδρα του Νομού και τις χειρότερες ακτοπλοικές συνθήκες. Μετά την Εφορία, τον Εφκα, την ΥΓΕΙΑ κλπ ήρθε η ώρα το κράτος στη Λήμνο να αποσυρθεί και απο την Δικαιοσύνη; Το νησί χρειάζεται πλήρη Δικαστική αυτοτέλεια και Εισαγγελέα Δεν είναι ένα κυκλαδονήσι με καθημερινή συγκοινωνία και μικρές αποστάσεις. Ούτε και η μείωση εξόδων δεν πείθει ως δικαιολογία αντίθετα η υπερσυγκέντρωση ελέγχουν και διαχείριση ανθρώπινου δικαστών και υπαλλήλων βλάπτει σοβαρα και την ομαλή λειτουργία και την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

  • 17 Απριλίου 2024, 11:40 | ΜΑΡΙΟΣ ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ

    Πρωτοδικείο στα Μέγαρα; Σαφώς ναι και επιβάλλεται, λέω εγώ.
    Και το λέω όχι ως Μεγαρεύς, γιατί δεν είμαι, αλλά ως Δικηγόρος Αθηνών που δραστηριοποιούμαι και στα Μέγαρα και γνωρίζω πολύ καλά ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει σκανδαλωδώς ευνοηθεί από τη μεταφορά και μετεγκατάσταση υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με αντίστοιχη αποψίλωση της πόλης των Μεγάρων, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων, ούτε από την απόσταση καθεμίας εξ αυτών από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, ούτε από την ευχέρεια πρόσβασης σε καθεμία από αυτές. Από την άλλη, η υπερσυγκέντρωση δημοσίων υπηρεσιών σε ένα Δήμο, αυτόματα λειτουργεί σε βάρος των όμορων Δήμων και προκαλεί μία έντονη αίσθηση αδικίας και υποβάθμισης, επιτείνοντας έτσι μία ενδεχομένως υποβόσκουσα τοπική αντιπαλότητα.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:34 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΔΟΥΡΟΥ

    α προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, ανω των δέκα γραφείων για τους δικαστές.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΘΗΒΑ: ρομα και κεντρο υποδοχής προσφύγων)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 17 Απριλίου 2024, 10:29 | Ολομέλεια Ειρηνοδικών Αχαρνών

    Ομόφωνα οι δικαστές του Ειρηνοδικείου Αχαρνών συντασσόμαστε με τη με αρ. 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών και τις ανααφερόμενες σε αυτήν παρατηρήσεις επί του ανωτέρω άρθρου.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:16 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΔΟΥΡΟΥ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.

    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!

    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.

    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:39 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα
    παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και
    τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας,
    ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της
    Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2
    κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της
    παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης
    του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά
    περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη
    δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα
    κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την
    τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους,
    διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και
    μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί
    καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί
    καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού
    περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του
    τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του
    Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί
    πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν
    λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως
    για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο
    Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750!
    Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν
    κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του
    κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος
    υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με
    άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα
    κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η
    δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών
    αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης

    Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το
    προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης
    γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία
    ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία
    τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και
    στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:55 | Στέφανος

    Ως οικονομικό και πληθυσμιακό κέντρο του νομού, είναι λογικό το Αγρίνιο να προηγείται μικρότερων πόλεων του νομού για το Πρωτοδικείο.

  • 17 Απριλίου 2024, 10:21 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

    Mε το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το Α΄ μέρος αυτού σκοπείται η επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα .Η κοινή λογική θα περίμενε το εν λόγω σχέδιο νόμου να εστιάζει στις δικαστικές εκείνες περιφέρειες που εμφανίζουν καθυστερήσεις και να επικεντρώνεται στην υϊοθέτηση όλων εκείνων των πολιτικών, μέτρων και αλλαγών που θα μετριάσουν το πρόβλημα και θα επιταχύνουν τον προσδιορισμό των υποθέσεων και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων. Επίσης, θα περίμενε κανείς οι ήδη υφιστάμενες κτιριακές και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές να αξιοποιηθούν στο έπακρο ώστε άμεσα να διαφαίνονται αποτελέσματα και όπου υπάρχει ανάγκη για νέες υποδομές αυτές να καταγραφούν , να σχεδιαστούν με ακρίβεια και να δρομολογηθούν έχοντας κατά νου ότι δε μπορούν να αποδώσουν βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα και δη μετά από αρκετά χρόνια. Επίσης, θα αναμενόταν στις άμεσες προτεραιότητες της μεταρρύθμισης να είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Δικαστών και Δικαστικών Γραμματέων, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρότατη υπο-στελέχωση που υφίσταται αυτή τη στιγμή και που έχει επισημανθεί από διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς στο πλαίσιο αξιολογήσεων της Χώρας.
    Αντί όλων των παραπάνω το σχέδιο νόμου φαίνεται ότι προχωράει σε ένα σχέδιο που αντί να αγγίξει την βαρύτατα νοσούσα περιφέρεια Αθηνών , προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στην περιφέρεια η οποία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα καθυστέρησης ούτε προσδιορισμού ούτε έκδοσης πολιτικών αλλά και ποινικών αποφάσεων. Αυτή η αστοχία και θα μετρηθεί και θα αποτιμηθεί κατά την αξιολόγηση αυτής της δημόσιας πολιτικής και αυτοί που την υϊοθέτησαν θα κληθούν να εξηγήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης τί δεν πήγε καλά και θα είναι υπεύθυνοι για τις κυρώσεις που θα μας επιβληθούν. Κυρίως όμως και πρωτίστως για το κύρος της Χώρας το οποίο θα τρωθεί ξανά ενώ το μήνυμα που οι αγορές θα λάβουν είναι ότι μετά από τόσα μνημόνια, θυσίες και αιμορραγία του ελληνικού λαού, μετά από όσα υπέστημεν κατά τους χαλεπούς εκείνους καιρούς , δεν μάθαμε απολύτως τίποτα, ούτε είμαστε αξιόπιστη δικαιοδοσία όπου κάποιος αξίζει να επενδύσει.
    Είναι απορίας άξιο πως δικαστικά μέγαρα με μεγάλο αριθμό αιθουσών όπου θα μπορούσαν να δικάζουν ταυτόχρονα πολλοί δικαστικοί σχηματισμοί συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτάχυνση, αντί να αξιοποιούνται στο έπακρο, καταδικάζονται σε μαρασμό. Τρανό παράδειγμα το Δικαστικό Μέγαρο του Πρωτοδικείου Θηβών με οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων, παύει de facto να συνιστά οργανική μονάδα αφού χάνει τις οργανικές θέσεις Δικαστών, Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων και προφανώς αδρανοποιείται αντί να αποτελεί ατμομηχανή της μεταρρύθμισης.
    Είναι επίσης εξόχως ανορθολογικό και δυσλειτουργικό το γεγονός ότι, εν μία νυκτί και βιαίως, χαράσσονται εκ νέου τα γεωγραφικά όρια κάποιων πρωτοδειακών περιφερειών. Αυτό γίνεται αυθαιρέτως και χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψη ούτε η απόσταση ούτε το πλέγμα των ιδιαιτεροτήτων που ο ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις. Xαρακτηριστικό παράδειγμα και πάλι αυτό της πρωτοδειακής περιφέρειας Θηβών από την οποία βιαίως με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου αφαιρείται ως τοπική αρμοδιότητα η Δημοτική Ενότητα Θεσπιέων ( Μαυρομμάτι, Θεσπιές, Λεοντάρι, Άσκρη και Νεοχώρι) αλλά και η Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας (Ακραίφνιο, Κάστρο, Κόκκινο και Νέο Κόκκινο) και οι Ερυθρές Αττικής (που απέχουν μόλις 13 χλμ από τη Θήβα). Επίσης δεν νοείται στη Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας να υπάρχει συντρέχουσα αρμοδιότητα.
    Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ υπέστη ακρωτηριασμό ώστε να ‘χωρέσει΄ στον μοντέλο και να υποβιβαστεί σε παράλληλο πρωτοδικείο παρότι όλα του τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά, το κατηγοριοποιούν ως το κεντρικό πρωτοδικείο της Βοιωτίας.
    Εφόσον η Κυβέρνηση παρέβλεψε την διαμορφωμένη πραγματικότητα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και το υφιστάμενο δίπολο Θήβας- Λιβαδειάς το οποίο διαμορφώθηκε λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτής και το οποίο μέχρι σήμερα είναι πλήρως λειτουργικό, τουλάχιστον θα έπρεπε να λάβει υπ’όψη της και να συνυπολογίσει ότι :
    1) το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και να πέραν των κατοίκων να λάβει υπ’όψη και των πληθυσμό των εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) που προστρέχουν εδώ ζητώντας τον φυσικό τους δικαστή.
    2) το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο Σωφρονιστικά Καταστήματα αρμοδιότητάς της (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ όπου υπάρχουν φυλακές, για λόγους ευνόητους (δημόσια ασφάλεια).
    3) το πλήθος των μεταγωγών από και πίσω στα Σωφρονιστικά Κκαταστήματα, που ειδικά μετά την θέση σε ισχύ των τροποποιημένων ΠΚ και ΚΠΔ θα αυξηθεί έτι περαιτέρω.
    4) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    5) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έτος εγκατάστασης το 1998 και έχει έκταση 8552μ2, επιτηρείται δε από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες, γραφεία διασκέψεων, ξεχωριστά ευρύχωρα γραφεία για κάθε Δικαστή (τα οποία, όταν χρειασθεί, μπορούν να φιλοξενήσουν το διπλάσιο αριθμό δικαστών από τους ήδη υπηρετούντες διασφαλίζοντας ότι οι Δικαστές θα μπορούν να αφοσιωθούν άμεσα στο δικαιοδοτικό τους ρόλο και να στηρίξουν την διαδικασία επιτάχυνσης), αρχείο σε ξεχωριστό ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πυρασφάλεια και πυρόσβεση, ξεχωριστό χώρο για την φύλαξη των πειστηρίων της υπηρεσίας, ειδικά διαμορφωμένα κρατητήρια, υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και τεράστιο υπαίθριο χώρο στάθμευσης για τους δικηγόρους και τους πολίτες, διευκολύνοντας την ακώλυτη πρόσβαση όλων.
    Κατόπιν αυτών, είτε θα έπρεπε στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητας με ανάλογα χαρακτηριστικά, να προβλεφθεί η λειτουργία αυτόνομων/αυτοδιοικούμενων πρωτοδικείων είτε αν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλεγεί ένα ως κεντρικό, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτό που συγκεντρώνει τις προδιαγραφές των άρθρων 2 και 22 του ν.4938/2022, ωστόσο χωρίς να αγγίζεται η αυτοδιοίκηση και των χαρακτηρισμένων ως παράλληλων Πρωτοδικείων.
    Συνοψίζοντας, η μόνη βιώσιμη και ορθολογική επιλογή για την μεταρρύθμιση είναι τα παράλληλα πρωτοδικεία στο σύνολο τους να διατηρήσουν την διοικητική αυτοτέλεια και τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων . Σε περίπτωση δε καταργηθέντος Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου, πρωτοδειακής περιφέρειας παράλληλου πρωτοδικείου, οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων θα έπρεπε να μεταφερθούν στο παράλληλο πρωτοδικείο.
    Εάν, τα εποικοδομητικά και καλόπιστα σχόλια των φορέων και των τοπικών κοινωνιών που αγνοήθηκαν σε όλα τα στάδια προετοιμασίας του παρόντος νομοσχεδίου δεν ληφθούν ούτε τώρα, την ύστατη στιγμή υπ’όψη έχουμε κάθε δικαίωμα να υποθέσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επιτάχυνση αλλά για κάτι άλλο που προσεχώς θα διαπιστώσουμε. Μεταρρύθμιση χωρίς συστράτευση των εμπλεκομένων ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

  • 17 Απριλίου 2024, 09:37 | Υπαλληλοι Ειρηνοδικείου Αχαρνών

    Το Ειρηνοδικείου Αχαρνών, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αχαρνών, εντός του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου του Νομού Αττικής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 150.000 πολίτες των Δήμων Αχαρνών (Αχαρνές, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Φυλής (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Χασιά), Καματερού, Κρυονερίου.
    Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Ειρηνοδικεία εντός του Νομού Αττικής με μεγάλο όγκο δικαστικών υποθέσεων και αποφάσεων όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Πλήθος υποθέσεων αστικών και ποινικών (Πταίσματα-Προανάκριση-Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο μέχρι πρόσφατα) εκδικάστηκαν από το Ειρηνοδικείο Αχαρνών με αποκορύφωμα τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων του Ν. 3869/2010, το οποίο καταφέραμε να διαχειριστούμε εντός των πιεστικών χρονικών ορίων που έθεσε το Υπουργείο.
    Παράλληλα ως περιφερειακό δικαστικό κατάστημα του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου του Νομού Αττικής εξυπηρετούμε σήμερα πλήθος πολιτών που κατοικούν στις απομακρυσμένες περιοχές των Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Άνω Λιοσίων, Χασιάς, Καματερού, και Κρυονερίου σε αστικές και ποινικές τους υποθέσεις χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν αυτοί στα δικαστήρια στο κέντρο της Αθήνας δεδομένων και των γνωστών προβλημάτων της συγκοινωνιακής συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών, της ύπαρξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, χαμηλού οικονομικού και βιωτικού επιπέδου. Ταυτόχρονα, δεν προκαλείται έτσι επιπλέον επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της Αθήνας από το πλήθος των πολιτών που εξυπηρετεί το δικαστικό κατάστημα στο Δήμο Αχαρνών.
    Οι περιοχές αρμοδιότητάς μας δυστυχώς αποτελούν περιοχές ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένες από την σκληρή εγκληματικότητα. Σχεδόν καθημερινά το Ειρηνοδικείο Αχαρνών συνδράμει την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που στεγάζεται στο Δήμο Φυλής καθώς και όλα τα Τμήματα Ασφαλείας και τα Αστυνομικά Τμήματα που υπάγονται σε αυτήν, αλλά και τα τμήματα άλλων περιοχών που διενεργούν ανακριτικές πράξεις εντός της περιφέρειας του Δήμου Αχαρνών με την άμεση συνδρομή των δικαστών μας στις κατ’ οίκον έρευνες για την άμεση περαίωση των ανακριτικών πράξεων. Σε περίπτωση που καταργηθεί το δικαστικό κατάστημα του Ειρηνοδικείου Αχαρνών θα πρέπει σε κάθε κατ’ οίκον έρευνα οι αρμόδιοι αστυνομικοί να μεταβαίνουν στην Εισαγγελία Αθηνών ή στο Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να μεταφέρουν τον εκάστοτε εισαγγελικό ή δικαστικό λειτουργό για τη διενέργεια των ανακριτικών πράξεων που χρήζουν άμεσης επέμβασης.
    Είναι δεδομένο ότι η με οποιοδήποτε τρόπο κατάργηση του δικαστικού καταστήματος του Ειρηνοδικείου Αχαρνών θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τους ως άνω Δήμους και θα προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση στους Δημότες πλήττοντας επιπλέον τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

  • 17 Απριλίου 2024, 09:44 | Βασίλης Παπαευσταθίου

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, ανω των δέκα γραφείων για τους δικαστές.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΘΗΒΑ: ρομα και κεντρο υποδοχής προσφύγων)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • 17 Απριλίου 2024, 09:49 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

    Σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη και όσον αφορά τη διαφαινόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης και όχι την αναβάθμισή του σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Λαμίας, όπως αρχικά γνωρίζαμε, εκθέτουμε τα ακόλουθα:
    Α) Το Ειρηνοδικείο Αταλάντης πληροί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την αναβάθμισή του ως περιφερειακό Πρωτοδικείο, διότι διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που μπορεί να ανταποκριθεί στην εκδίκαση όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Μονομελούς Πρωτοδικείου, όπως άλλωστε συνέβαινε και έως το έτος 2012 ότε και καταργήθηκαν οι μεταβατικές έδρες του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και επιπλέον εκδικάζονταν και Πταίσματα συν τις αστικές υποθέσεις, καθώς και προανάκριση, όπως έως και σήμερα.
    Β) Στο Δήμο Λοκρών, έδρα του οποίου είναι η Αταλάντη, δραστηριοποιούνται βιομηχανίες, εμπορικές εταιρίες καθώς και επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων. Αριθμεί δε ο Δήμος Λοκρών καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Τιθορέας και Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας -Ελάτειας καθώς και η Δημοτική Ενότητα Αγ. Κωνσταντίνου του Δήμου Καμένων Βούρλων, που υπάγονται στην τοπική – χωρική αρμοδιότητα του νυν Ειρηνοδικείου Αταλάντης, πληθυσμό άνω των 25.000 που εξυπηρετεί.
    Γ) Ο όγκος των υποθέσεων του είναι μεγάλος, ενδεικτικά για το έτος 2023 εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Αταλάντης άνω των 1060 αποφάσεων, πράξεων, διαταγών, διατάξεων, πιστοποιητικών κλπ μη συμπεριλαμβανομένων επ’ αυτών των προανακριτικών πράξεων. Έχει μόνιμο υπάλληλο, η οποία διορίσθηκε τον Μάρτη του 2024, ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων του και έως τότε υπήρχε αποσπασμένος δικαστικός υπάλληλος.
    Δ) Η Αταλάντη απέχει από τη Λαμία περί τα 79 χλμ ήτοι 1 ώρα μετά διοδίων (Μώλου), οι δε Δημοτικές Ενότητες Οπουντίων – Μαλεσίνας και Τραγάνας 1 ώρα και 30 λεπτά μετά διοδίων (Τραγάνας και Μώλου) ανερχόμενα σήμερα στο ποσό των 12,10 Ευρώ μετ’ επιστροφής, ομοίως και οι Δ.Ε Τιθορέας και Ελάτειας των οποίων η απόσταση ανέρχεται σε 1 ώρα.
    Ε) Είναι ο μοναδικός Νομός με την έκταση και τον πληθυσμό που έχει, που δεν διατηρεί Περιφερειακή Έδρα όταν όμοροι σ’ αυτό Νομοί διατηρούν τουλάχιστον δύο (Βοιωτία και Τρίκαλα) και τρία η Εύβοια και μάλιστα αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία με πολύ μικρό όγκο υποθέσεων και υποβαθμίζεται η περιοχή του Δήμου Λοκρών που αριθμεί μεγάλο αριθμό πληθυσμού και μεγάλη βιομηχανική, εμπορική και αγροτική κίνηση.
    Στ) Η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης σε Περιφερειακή Έδρα θα εξυπηρετήσει και δικηγόρους όμορων νομών (Αττικής-Εύβοιας-Βοιωτίας) που δεν θα υποχρεούνται να διανύσουν επιπλέον 1 ώρα ως το Πρωτοδικείο Λαμίας μετά δυο σταθμών Διοδίων (Τραγάνας-Μώλου).
    Ζ) Η λειτουργία του θα αποσυμφορήσει την έδρα του Πρωτοδικείου Λαμίας εφόσον σήμερα δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει το αρχείο του υπό κατάργηση Ειρηνοδικείου και τις νέες υποθέσεις, ενώ η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας προϋποθέτει χρόνο.
    Η) Στην έδρα του Δήμου Λοκρών την Αταλάντη δραστηριοποιούνται 15 Δικηγόροι, 5 Συμβολαιογράφοι και 1 Δικαστικός Επιμελητής.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Αταλάντης, αλλά να αναβαθμιστεί σε περιφερειακή έδρα και ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών φορέων του Ν. Φθιώτιδας για το δίκαιο αίτημά μας.

  • 17 Απριλίου 2024, 09:34 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ:
    Δήμος Αγρινίου: 89.691 κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021),
    Δήμος Μεσολογγίου: 32.048 κάτοικοι,σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021).
    Άραγε, ποιό είναι το δίκαιο και το ορθολογικό; Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι.
    Δήμος Θηβαίων: 32.621 κάτοικοι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021),
    Δήμος Λιβαδέων: 29.393 κάτοικοι,σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021).
    Συνεπώς, είναι εντελώς άστοχη η σύγκριση των περιπτώσεων Αγρινίου – Μεσολογγίου και Θήβας – Λιβαδειάς.
    Καλώς ή καλώς, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

  • 17 Απριλίου 2024, 08:57 | Akotsogianni

    Ο δικαστικός χάρτης δεν βοηθά .Το πρωτοδικείο Θήβας πρέπει να παραμείνει ανοικτό , λειτουργικό, κ διαθέσιμο όπως κ όλα τα υπόλοιπα πρωτοδικεία.Η υποβάθμιση της Βοιωτίας η οποία φιλοξενεί όλων των ειδών τις επιχειρήσεις κ την πράσινη ανάπτυξη …το λιγότερο που θα έπρεπε , θα ήταν να διευκολύνει τους πολίτες της κ όχι να τους ταλαιπωρεί .Κανένα πρωτοδικείο δεν πρέπει να χαθεί, κ σίγουρα όχι της Θήβας.

  • 17 Απριλίου 2024, 08:57 | Μ.Γ..

    Τα Πταισματοδικεία έχουν καταργηθεί ως Δικαστήρια παραμένουν όμως, όπου υπάρχουν ειδικά Πταισματοδικεία, ως Υπηρεσίες με οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων γι’ αυτό νομοτεχνικά ορθό είναι να αναφερθούν μαζί με τα ειρηνοδικεία στην κατάργηση και την μεταφορά των οργανικών θέσεων στο αντίστοιχο Πρωτοδικείο.

  • 17 Απριλίου 2024, 08:46 | E. A.

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 08:03 | Ιωάννα. Μπ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 07:46 | Ευγενία Κ.

    Όσον αφορά την Περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, η δικαιότερη λύση θα ήταν η διατήρηση και των δύο πρωτοδικείων.
    Αν μη τι άλλο, η έκταση της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας το επιβάλλει.
    Από την στιγμή, ωστόσο, που αποφασίστηκε η διατήρηση ενός κεντρικού πρωτοδικείου, οι αριθμοί και τα δεδομένα είναι υπέρ της πόλης και του Δικαστικού Μεγάρου του Αγρινίου. Η διατήρηση συνεπώς του κεντρικού πρωτοδικείου στο Αγρίνιο για πάρα πολλούς λόγους ήταν και είναι σωστή.
    Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι είναι:
    1. Οι εγκαταστάσεις των Δικαστικών Μεγάρων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Σύμφωνα με το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας, αλλά και δια γυμνού οφθαλμού από έναν απλό πολίτη, γίνεται ξεκάθαρο ότι το δικαστικό Μέγαρο του Αγρινίου είναι εμφανώς καταλληλότερο για να οριστεί αυτό ως το κεντρικό πρωτοδικείο της περιφερειακής ενότητας. Διαθέτει σύγχρονο και ανακαινισμένο κτήριο, με ασανσέρ, υπόγειο parking, αίθουσες δικαστών και δικηγόρων, πρόσβαση ΑΜΕΑ. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι αποτελεί την έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
    2. Το πληθυσμιακό κριτήριο.
    Πάλι όπως αναφέρθηκε και στο πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας αλλά ταυτόχρονα μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δήμος Αγρινίου συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος στον πληθυσμό, είναι δε το βασικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Πιο συγκεκριμένα 90.000 από τις 192.000 ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας βρίσκονται μόνο στον δήμο Αγρινίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας εξυπηρετείται από το πρωτοδικείο Λευκάδος για γεωγραφικούς λόγους, ο συνολικός αριθμός των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας που θα εξυπηρετείται από το κεντρικό πρωτοδικείο του νόμου είναι περίπου 177.000. Άρα ο δήμος Αγρίνιο συγκεντρώνει περισσότερους από τους μισούς.
    3. Γεωγραφικά κριτήρια.
    Όπως επέδειξε για μια ακόμη φορά και η παγκόσμια τράπεζα, η γεωγραφική θέση του Αγρινίου είναι η καταλληλότερη, αφού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της περιφερειακής ενότητας. Το παραπάνω φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη ύπαρξης και του πρωτοδικείου Μεσολογγίου παράλληλα με αυτό του Αγρινίου. Γράφω πάντοτε με γνώμονα την διατήρηση ενός μόνο ως κεντρικού. Διότι συνδυάζοντας τα κριτήρια 2 και 3 οι μόνοι δήμοι που εξυπηρετούνται στον μέγιστο βαθμό από την διατήρηση μόνο του πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως κεντρικό είναι αυτοί της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας.
    Οι δύο αυτοί δήμοι συγκεντρώνουν 57.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς, με δεδομένο ότι διατηρήθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μόνο ένα πρωτοδικείο ως κεντρικό, όλα τα παραπάνω στοιχεία μιλούν από μόνα τους δείχνοντας πως αυτό έπρεπε, όπως και έγινε, να είναι αυτό του Αγρινίου.
    Η απόφαση αυτή, που βασίζεται -και πρέπει να βασίζεται- μόνο στα παραπάνω κριτήρια-δεδομένα, δεν θα έπρεπε να συγχέεται με την ιστορικότητα της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Κανείς, άλλωστε, δεν μπορεί να αναιρέσει την πλούσια ιστορία του Μεσολογγίου, μήτε μπορεί να μειώσει τον σκληρό αγώνα των Μεσολογγιτών και την τεράστια συνεισφορά αυτών στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Η ιστορία τιμάται, δεν πρέπει όμως να εργαλειοποιείται.

  • 17 Απριλίου 2024, 07:54 | Γκιόκα Σωτηρία

    Απαράδεκτη και καταστροφική η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών. Η παραβλεψη των κριτηρίων που προκρίθηκαν, κτιριακό φυλακές Ελαιώνα και Κέντρο Αποτοξίνωσης, βιομηχανική ζώνη Οινόφυτα, όγκος υποθέσεων σχεδόν διπλός και τριπλός από το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς και πολλά άλλα τα πετάξατε στο κάλαθο των αχρήστων.Τροποιηστε έστω και την τελευταία στιγμή το άρθρο και κρίνετε με γνώμονα το δίκαιο και το σωστό!!!!

  • 17 Απριλίου 2024, 01:12 | Χ.Λ.

    ΠΑΡΑΛΟΓΗ, ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΩΣ ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.

    Αν αφήσουμε κατά μέρος την προχειρότητα, την παντελή έλλειψη συνοχής, την ανυπαρξία εκτίμησης κόστους-οφέλους και την απομάκρυνση από τα κριτήρια των άρθρων 2 και 22 του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων που ρυθμίζει τα των συγχωνεύσεων Δικαστικών Υπηρεσιών, ειδικά στην περίπτωση της ΠΕ Βοιωτίας , επικρατεί πλήρης παραλογισμός.
    Ενώ το Πρωτοδικείο Θηβών υπερτερεί και συγκεντρώνει το σύνολο των αναγνωρισμένων εκ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, κριτηρίων, που αναγνωρίσθηκαν και εκ του τεχνικού συμβούλου που επ’αμοιβή εκπόνησε σχετικό παραδοτέο, χαρακτηρίζεται ως ‘παράλληλο’, χωρίς οργανικές θέσεις Λειτουργών και Υπαλλήλων και χωρίς Διοίκηση. Για να δικαιολογηθεί επίσης η επιλογή αυτή, η πρωτοδειακή περιφέρεια Θηβών ακρωτηριάζεται. Επίσης, μοναδική στο σχέδιο νόμου πρωτοτυπία, συνιστά το γεγονός ότι, το ‘παράλληλο Πρωτοδικείο Θηβών’ έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα για την δική του νέα συρρικνωμένη κατά τόπον αρμοδιότητα με το νεοσυσταθέν κεντρικό Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Αδιανόητο, σε μια τέτοια μεταρρύθμιση υπό την αιγίδα του Ταμείου Ανάκαμψης και με τεχνικό σύμβουλο την Παγκόσμια Τράπεζα, να δημιουργούνται τέτοιες αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων (overlapping), οι οποίες σε ΟΛΕΣ τις διεθνείς αξιολογήσεις της Χώρας στηλιτεύονται και μπαίνουν σε σχέδια δράσης (action plans) για αμελλητί διόρθωση.
    Ενώ, το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) που προστρέχουν στο Πρωτοδικείο Θηβών ως τον φυσικό τους δικαστή για εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τόσο ποινικών όσο και αστικών υποθέσεων.
    Ενώ, το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα τοπικής αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Κόντρα στα προτεινόμενα κρι-τήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων που αποκλείουν από την συγχώνευση τις πε-ριοχές όπου υπάρχουν φυλακές, για ευνόητους λόγους δημόσιας ασφάλειας αλλά και οικονομίας πάσης φύσεως πόρων.
    Ενώ το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται και των δυο Ελεγχόμενων Δομών Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο με τις συνέπειες που αυτές επιφέρουν ως προς την δικαστική ύλη αλλά και συνολικά την εν γένει λειτουργία του.
    Ενώ το Πρωτοδικείο Θηβών διαθέτει την πλέον κατάλληλη κτιριακή υποδομή έκτασης 8552μ2, που επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα επιτήρησης με κάμερες ασφαλείας, διαθέτοντας οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων που πληρούν στο ακέραιο τις προδιαγραφές ασφαλείας , δίνοντας την δυνατότητα να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί με προφανείς τις θετικές συνέπειες ως προς την επιτάχυνση.

    Ενώ , συντρέχουν στην περίπτωση του Πρωτοδικείου Θηβών, όλα όσα συνιστούν αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης ως όχημα για την μελλοντική ανάπτυξη της Χώρας, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ το κεντρικό Πρωτοδικείο Βοιωτίας από το νέο δικαστικό έτος θα είναι αυτό της Λιβαδειάς.
    Είναι βέβαιον ότι με την επιλογή αυτή καμία λύση δεν θα δοθεί ούτε ασφαλώς η επιτάχυνση θα επιτευχθεί, η ΜΟΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ για την ΠΕ Βοιωτίας είναι να προβλεφθεί ως Κεντρικό Πρωτοδικείο Βοιωτίας αυτό της Θήβας.
    Ωστόσο, επειδή οι επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή έχουν δημιουργήσει αυτό το δίπολο Θήβας-Λιβαδειάς που λειτουργεί , δεν θα ήταν κακή και η λύση της διατήρησης και λειτουργίας αμφοτέρων των δύο Πρωτοδικείων ως αυτόνομα/αυτοδιοικούμενα Πρωτοδικείων με ξεχωριστές Οργανικές θέσεις Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων και ξεχωριστές Διοικήσεις. Σε περίπτωση δε καταργηθέντος Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου, οι οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρωτοδικείο.

    Ευελπιστούμε ότι η παρούσα διαβούλευση θα πιάσει τόπο και δεν θα είναι προσχηματική. Άλλωστε όσοι μπαίνουν στον κόπο να γράφουν εδώ, το κάνουν καλόπιστα και επειδή νοιάζονται για τις μεταρρυθμίσεις και την θετική έκβαση αυτών, έχοντας στο μυαλό τους την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και τις θυσίες για την έξοδο από αυτήν.

  • 16 Απριλίου 2024, 23:48 | Τερζής Αβραμπος

    Το νομοσχέδιο είναι σωστό και θα λύσει προβλήματα ετών. Οι επιλογές των Εδρών σωστές και τεκμηριωμένες. Νομίζω όμως ότι απαιτείται η έδρα στο Μεσολόγγι. Για τη Θήβα διατυπώνω τρία ερωτήματα: α. Λένε ότι δεν θα ανεχθούν να μαραζώσει ο τόπος τους, ενώ ταυτόχρονα Λένε ότι ο τόπος τους έχει ανάπτυξη βιομηχανίες πλούτη δουλειές κλπ. Δηλαδή φασκουν και αντιφασκουν. Β. Το πρωτοδικείο τους δεν κλείνει γ. Με το πρωτοδικείο θα κάνουν ανάπτυξη; δ. Τα στοιχεία υποθεσεων, όγκου ύλης, τετραγωνικά μέτρα κτιρίου τους και κτιρίου Λιβαδειάς κλπ, που γράφουν στην διαβούλευση ξέρουν ότι είναι λάθος ολωσδιολου; Αν ναι, διαπράττουν αδίκημα ποινικό, αν όχι είναι άσχετοι και καλό θα ήταν να μην εκτίθενται ε. Τέλος, έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη για να παρουν την κεντρική έδρα και άγνωστο πως νόμιζαν οτι το δικαιούνται κιολας,και κάποιος τους παρασύρει σίγουρα προς σκοπούς χτυπήματος στην Κυβέρνηση
    και τους στρέφει ενάντια στην κυβέρνηση για μικροπολιτικες σκοπιμοτητες

  • 16 Απριλίου 2024, 23:44 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    Λογική και αυτονόητη η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως Κεντρικού, με βάση αμιγώς τεχνοκρατικά στοιχεία. Το κεντρικό Πρωτοδικείο στην έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, στο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού, στην πόλη με την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή.
    Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις:
    Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεγεθών ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Ο πληθυσμός κάθε πόλης, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αποδεικνύει το προφανές.
    Άλλο πράγμα Αγρίνιο – Μεσολόγγι και άλλο πράγμα Θήβα – Λιβαδειά. Θήβα, Λιβαδειά και Μεσολόγγι δεν κάνουν μαζί ένα Αγρίνιο.

  • 16 Απριλίου 2024, 23:48 | Αικατερίνη- Ιωάννα Σταμπόλα

    Η επιλογή της πόλης των Μεγάρων είναι μια αντικειμενικά ορθή επιλογή. Τα κριτήρια με τα οποία έχουν επιλεγεί οι περιοχές στον αρχικό σχεδιασμό, λαμβάνουν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία και ουχί υποκειμενικές κρίσεις και επιδιώξεις.

  • 16 Απριλίου 2024, 23:56 | Efi

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ!!!
    ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ…ΧΘΕΣ!!!

  • 16 Απριλίου 2024, 23:40 | Διονύσιος Φέντας

    Θα δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στις επαρχίες, ειδικά στην Αλμωπία.
    Βρισκομαστε μακρυά από αστικά κέντρα, σε ορεινές περιοχές με δυσκολία πρόσβασης λόγω απόστασης.

  • 16 Απριλίου 2024, 23:00 | Πέτρος

    Το αισχρότερο σημειο του νομοσχεδίου είναι η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών!
    ΘΗΒΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
    8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ 3 ΑΙΘΟΥΣΕΣ
    ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΑΙΩΝΑ —–
    ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ —–
    ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ —–
    ΒΙΠΕ ΘΙΣΒΗΣ ——
    ΡΟΜΑ —–
    HOT SPOT ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ——-
    ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Πρωτ.Θηβών: 1.012 Πρωτ.Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελίας Θηβών:2.427. Εισαγγελίας Λιβαδειας: 897Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τα οποία δεν έλαβε υπ’ όψη κανένας από αυτούς που αποφάσισαν καίτοι εστάλησαν σε όλους τους αρμοδίους!
    Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την πόλη, η οποία σύσσωμη στις επερχόμενες εκλογές θα δείξει εμπράκτως τη δυσαρέσκεια της!

  • 16 Απριλίου 2024, 22:38 | Πέππας

    Η Θήβα συμπληρώνει όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια που αναφέρει η έκθεση της παγκόσμιας Τράπεζας για το νέο δικαστικό χάρτη της Ελλάδος . Συν ότι εξυπηρετεί την ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θήβας , φυλακές , δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων και 60.000 πολίτες.Όχι στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας.

  • 16 Απριλίου 2024, 22:57 | Μπετυ Γκ.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 3:
    – Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    – Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

  • 16 Απριλίου 2024, 22:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν θέλω ,ούτε πρέπει ,να αντιπαρατεθώ με καμία άλλη πόλη,αλλά λεκτέα τα ακόλουθα:
    Η Ελευσίνα το έτος 2016 διαγωνίστηκε με άλλες ελληνικές πόλεις υπέρτερες φυσικών καλλονών , της ιδίας και των Μεγάρων (όπως η Καλαμάτα και η Ρόδος) , και επιλέχτηκε από την Ανεξάρτητη Ευρωπαική Επιτροπή Πολιτισμου ως η επικρατέστερη να φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023,στα πλαίσια του οποίου έλαβαν χώρα πάνω από 100 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού ποιοτικού επιπέδου (πχ Κρατικής Ορχήστρας Αθηνων, Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης,Μουσείου Μπενάκη κ.α. ,καλλιτέχνες όπως πχ Μαρίνα Σάτι , Ελ.Καραίνδρου κλπ ων ουκ εστι αριθμός).
    Ουδείς κατηγόρησε ή αρνήθηκε να εμφανιστεί στην Ελευσίνα “λόγω ρύπανσης” και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μοναδική επιτυχία ,πρός όφελος του θεσμού και της πόλης.
    Επίσης στην πόλη λειτουργούν δύο νοσοκομεία εθνικής εμβέλειας (Θριάσιο Νοσοκομείο ,Λάτσειο εγκαυμάτων) ,το ATTICA θεραπευτήριο,το ΦΡΟΝΤΙΣ νεφροπαθων κ.α. , ανεπηρέαστα από την “ρύπανση”.
    Η Ελευσίνα υπήρξε μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας ,λόγω δε της γεωγραφικής της θέσης , σήμερα είναι λιμάνι, κυκλοφοριακός κόμβος , το διοικητικό και οικονομικό φυσικό κέντρο της Αττικής με Ιπποδάμεια ρυμοτομία.
    Αντιλαμβάνομαι οτι τα παραπάνω δεν αφορούν το προς ψήφιση ν/σ ,όπως επίσης κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν οτι το υπό διαβούλευση ν/σ δεν αφορά προβλήματα αποκέντρωσης ,πολεοδομικά , περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά ,ούτε εξορμήσεις σε πράσινα λιβάδια και καταγάλανες θάλασσες ,αλλά σκοπεύει αποκλειστικά στην ταχύτερη και αποδοτικότερη απονομή της Δικαιοσύνης.
    Η Ελευσίνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την Περιφερειακή Εδρα Πρωτοδικείου Πειραιά και αύριο ακόμα ,διότι έχει όλες τις κατάλληλες υποδομές (ιδιόκτητο δημοτικό κτίριο 1.100 τμ ,20.000 τμ χώρους δωρεάν στάθμευσης,κατάλληλα ιδιωτικά ακίνητα προς μίσθωση κλπ) και εύκολη πρόσβαση με κάθε συγκοινωνιακό μέσο και ΙΧ.
    Το προς ψήφιση ν/σ δεν αποτελεί ,ούτε πρέπει να είναι αφορμή για να διορθώσει μια πόλη τα κακώς κείμενα της ,ούτε για να παρηγορήσει τις , σε βάρος της , αδικίες του παρελθόντος.
    Η Ελευσίνα θέλει και μπορεί ,σήμερα , να προσθέσει αξία στο Πρωτοδικείο και να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία των σκοπών του ν/σ.
    Η Ελευσίνα σήμερα ξαφνιάζει ευχάριστα και κατά τον Σενέκα :
    “Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό γι’ αυτούς που θα την επισκεφθούν ξανά”
    Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση
    Στην ΕΛΕΥΣΙΝΑ η Περιφερειακή Εδρα Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 16 Απριλίου 2024, 22:34 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Με μεγάλη μου θλίψη διαπιστώνω την πλήρη απαξία του Ελλαδικού κράτους προς την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου,καθώς με το άρθρο 6 του παρόντος νομοσχεδίου επιλέγεται ως έδρα του Πρωτοδικείου Αιωλοακαρνανίας το Αγρίνιο.Το ερώτημα ρητορικό :θα υπήρχε άραγε Ελλάδα σήμερα ως ανεξάρτητη και ελέυθερη χώρα εάν δεν γινόταν το ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου;;Έτσι αναγνωρίζει η «μητέρα Ελλάδα» τις θυσίες αυτού του ιστορικού τόπου, ο οποίος ΔΥΟ φορές καταστράφηκε ανήμερα την 10η Απριλίου για την ελευθερία του έθνους;Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι το Μεσολόγγι πρωτοστάτησε και στην εξέγερση των Ορλωφικών υπό τον Παναγιώτη Παλαμά γενάρχη της γνωστής οικογενείας των Παλαμάδων;Που ήταν τότε το Βραχώρι;

    Δεν χαρακτήρισε ο ίδιος ο αξιότιμος κ.Πρωθυπουργός την πόλη της Μαριούπολης μέσα στο Κονγκρέσο των Η.Π.Α στις 17/05/22 ως «νέο Μεσολόγγι» ;

    Φαίνεται όμως ότι για μία ακόμη φορά την ιστορία αυτού του τόπου την χρησομοποιούμε κατά πως μας βολεύει και αναλόγως των συμφερόντων κάθε στιγμή.

    Αιδώς Αργείοι!

  • 16 Απριλίου 2024, 21:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣΗΣ

    Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΝΟΜΟΣ
    ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 50000 ΚΑΙ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΙΓΕΙΡΑ ΜΕΧΡΙ ΛΑΜΠΙΡΙ.
    ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ.
    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ,ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ
    ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
    ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 6 ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

  • 16 Απριλίου 2024, 21:45 | ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΓΚΙΩΛΗΣ

    Απλά και τεχνοκρατικά είπε ο Πρωθυπουργός, ποιο πάνω έχει υπεραναλυθεί το δίκαιο και ηθικό της παραμονής του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ,
    Έχει επίσης υπεραναλυθεί ότι υπάρχει εξαίρεση λόγω του καταστήματος κράτησης και δομή μεταναστών.
    Αυτό που μένει να ισχύσει είναι ο λόγος του Πρωθυπουργού, γιατί η γυναικά του Βασιλιά δεν φτάνει να είναι τίμια αλλα πρέπει και να φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τον Πρωθυπουργό…
    ΌΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ, ΟΧΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΦΡΑΝΘΕΙ Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ.
    Τον ρόλο της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ θα τον παίξει η πόλη της ΘΗΒΑΣ, ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ θα δεχτεί να παίξει τον ρόλο του ΚΡΕΟΝΤΑ ή τελικά θα δικαιώσει την ΑΝΤΙΓΟΝΗ πράττοντας το σωστό και το δίκαιο;
    [Όταν ο Αίμονας τολμά να του πει ότι ο λαός της Θήβας θεωρεί σωστή την πράξη της Αντιγόνης διατυπώνει με έκπληξη την ερώτηση «και η πόλη θα πει σε μένα τι πρέπει να προστάξω;» Η γνώμη των πολιτών, την οποία ένας δημοκρατικός, αρμονικός ηγέτης θα λάμβανε υπόψη του και θα προσπαθούσε να την κατανοήσει και να τη σεβαστεί, για τον αυταρχικό Κρέοντα είναι απορριπτέα, τόσο που του προκαλεί οργή, θυμό και απαξίωση].
    Το σπουδαιότερο προσόν ενός πολιτικού άνδρα είναι να είναι δίκαιος, αυτό θα το μάθουμε σε λίγες ώρες λοιπόν…

  • 16 Απριλίου 2024, 21:11 | Π.Λ

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΙΑΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ/ΦΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ν.ΠΕΡΑΜΟ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ .

    ΠΡΟΣ : Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, νομίμως εκπροσωπούμενο .
    ΚΟΙΝ.: Στον Δήμο Μεγαρέων, νομίμως εκπροσωπούμενο .

    Ο νομικός κόσμος που δραστηριοποιείται στην πόλη των Μεγάρων και της Ν. Περάμου, παρακολουθεί με ψυχραιμία, ρεαλισμό και αντικειμενικότητα τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, μετά την θέση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» και ειδικότερα του άρθρου 6 αυτού, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται τα Ειρηνοδικεία ως βαθμός δικαιοδοσίας και ορίζονται οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού . Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην Αττική, προβλέπεται ότι στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Τα ως άνω Πρωτοδικεία θα έχουν περιφερειακές έδρες. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, ενώ ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα. Στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Μεγάρων, θα υπάγεται τόσο ο Δήμος Μεγαρέων, όσο και οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας- Ειδυλλίας.

    Με ομόφωνη απόφαση των υπογραφόντων το παρόν, επί του θέματος αυτού, διατυπώνονται οι εξής θέσεις:

    Από το 2016, οι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι ραγδαίες έχοντας τροποποιήσει πολλάκις τα κλασικά συγγράμματα, νόμους και κώδικες επί των οποίων στηριζόταν και λειτουργούσε για πολλά χρόνια η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Βασικός στόχος όλων αυτών των τροποποιήσεων – μεταρρυθμίσεων ήταν και παραμένει βάσει της αιτιολογικής έκθεσης και του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, η επιτάχυνση, η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, βραχυπρόθεσμος στόχος αυτού, είναι η ορθολογική κατανομή της δικαστικής ύλης στο δικαστικό προσωπικό, καθώς και η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού αυτού για την αποσυμφόρηση των μεγάλων Δικαστηρίων. Μακροπρόθεσμος δε, στόχος, είναι η ταχύτερη, αμεσότερη και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, οι θετικές συνέπειες στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως δια της διεκπεραίωσης της υπόθεσής τους σε κατά το δυνατόν σύντομους χρόνους. Ως σύνοψη των στόχων δε, καταλήγει η ως άνω έκθεση ότι για τον καθορισμό των εδρών εφαρμόστηκαν αντικειμενικοί κανόνες χωροταξίας. Περαιτέρω, στην ίδια έκθεση ως σκοπός της αναδιάρθρωσης, αναφέρεται η αποφόρτιση των κεντρικών εδρών, κι επομένως η αποκέντρωση των Υπηρεσιών και η καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, δια της ορθολογικής κατανομής της τοπικής αρμοδιότητας των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς. Το Υπουργείο κατέληξε στο εν λόγω σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν διεξάγει συμπεράσματα στο πλαίσιο διεθνών προτύπων και υποθέσεων εργασίας (Case studies) .

    Με σκοπό την επιτάχυνση της δικαιοσύνης εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, ενδεικτικά αναφέρεται ότι πολλές διαδικασίες έγιναν έγγραφες χωρίς να απαιτείται παράσταση των παραγόντων της δίκης στα ακροατήρια των δικαστηρίων, οι περισσότερες γραμματειακές δικαστικές υπηρεσίες παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά, ακόμα δε και η κατάθεση δικογράφων γίνεται σε πολλές περιπτώσεις ηλεκτρονικά, ενώ ακόμα και στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, που μάλλον είχε επηρεαστεί λιγότερο μέχρι πρότινος από τέτοιου είδους αλλαγές, με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουμε αρχίσει να αναφερόμαστε ακόμα και σε δίκες με «εικονοτηλεδιάσκεψη» υπό συγκεκριμένες πάντα προϋποθέσεις.
    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω, καθώς και την δικονομική και δικαστηριακή πραγματικότητα σήμερα, η επιλογή της πόλης των Μεγάρων ως περιφερειακής έδρας κρίνεται εύλογη, δίκαιη και ορθή, για τους εξής λόγους, οι οποίοι αναφέρονται σε ενίσχυση της πρότασης αυτής και σε απάντηση των ισχυρισμών όμορων Δήμων :
    Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι βασικά και γενικά κριτήρια για τον ορισμό της κατά τόπο αρμοδιότητας μίας υπόθεσης που εισάγεται στα Δικαστήρια προκειμένου αυτά να αχθούν σε κρίση, είναι η διεύθυνση ή έδρα του διαδίκου (φυσικού ή νομικού προσώπου), καθώς και η θέση του ακινήτου (όταν το αντικείμενο είναι εμπράγματο – αφορά δηλαδή ακίνητο). Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα τελευταία (2021) αποτελέσματα απογραφής πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύθηκαν πολύ πρόσφατα (ΦΕΚ 2090/07-04-2024, τ.β’), ο πληθυσμός των Μεγάρων είναι 38.033, ο πληθυσμός της Ελευσίνας είναι 30.147, ο πληθυσμός του Ασπροπύργου είναι 31.381 και ο πληθυσμός της Μάνδρας-Ειδυλλίας είναι 17.822. Αντίστοιχα, ως προς την έκταση εκάστου Δήμου, από την οποία κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα, ομοίως εξαρτάται και ο όγκος υποθέσεων που μπορεί να προκύψουν, των Μεγάρων είναι 330,11 τ.χλμ, της Ελευσίνας είναι 36,589 τ.χλμ, του Ασπροπύργου είναι 101,97 τ.χλμ και της Μάνδρας – Ειδυλλίας είναι 426,2 τ.χλμ, το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας όμως αποτελεί δασική έκταση και ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με τον μικρό πληθυσμό χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Εκτός, όμως, από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, το διευρυμένο δικαστηριακό αντικείμενο του Δήμου Μεγαρέων, ενισχύεται και από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά είναι οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στις Βιομηχανικές Περιοχές της πόλης, των ήδη κυρωμένων ή υπό ένταξη βάσει του νέου ΓΠΣ, αλλά και σε όλο το μήκος και το πλάτος του Δήμου. Από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, δε, ο συντριπτικός αριθμός αυτών, δεν έχουν έδρα στη Δυτική Αττική, αλλά απλώς εγκατάσταση, με αποτέλεσμα να ενάγουν και να ενάγονται κατά τόπο σε Πρωτοδικεία άλλης περιφέρειας. Επιπλέον, ως προς το Κτηματολόγιο – το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη και ευρωπαϊκή επιταγή να ολοκληρωθεί – στην πόλη των Μεγάρων βρίσκεται στη φάση της κατάθεσης αρχικών δηλώσεων και της εξέτασης των ενστάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί μετά την αρχική ανάρτηση που έχει γίνει, ενώ στην Ελευσίνα είναι περαιωμένο. Μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ο αριθμός των αγωγών που πρόκειται να κατατεθούν και να δικαστούν, αναμένεται να είναι εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες), δεδομένης της μεγάλης κατά τα ανωτέρω κτηματικής περιφέρειας και της ιδιαιτερότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην περιοχή.

    Ειδικότερα δε, και σε απάντηση του από 08/04/2024 ψηφίσματος των δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών Ελευσίνας –Μάνδρας-Μαγούλας και Ασπροπύργου και σε αντίκρουση των σχετικών επιχειρημάτων τους, τα οποία αποδομούνται ένα προς ένα και με τη σειρά που αναφέρονται, διατεινόμαστε τα ακόλουθα:
    α) Μπορεί το Ειρηνοδικείο Ελευσίνας να είναι ένα από τα αρχαιότερα, όμως το Ειρηνοδικείο Μεγάρων είναι το πρώτο Ειρηνοδικείο που ιδρύθηκε στην Αττική μετά την απελευθέρωση και συγκεκριμένα εν έτει 1832, δεδομένο ωστόσο, το οποίο θεωρούμε αδιάφορο για την δικαστηριακή πρακτική εν έτει 2024.

    β) Τα Μέγαρα πράγματι βρίσκονται σε απόσταση 40 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και αντίστοιχα από του Πειραιά, βρίσκονται όμως εντός της Περιφέρειας που αφορούν και μόλις 10’ από την Ελευσίνα, που αντιπροτείνεται, κι ενώ η αποκέντρωση από τα Κέντρα, είναι ένας εκ των στόχων του σχεδίου Νόμου.

    γ) Στα Μέγαρα, πράγματι δεν βρίσκονται η Δ.Ο.Υ (βρίσκεται Κ.Ε.Φ) και Υποκατάστημα Κτηματολογίου, γεγονός αδιάφορο για το ζήτημα που εξετάζεται, δεδομένου ότι σήμερα στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες γίνονται σχεδόν όλα ψηφιακά – ηλεκτρονικά και σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται κάποιος να τις επισκεφθεί. Πιο συγκεκριμένα, για φορολογικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες mytaxis, myαιτήματα, myproperty, οι οποίες καλύπτουν το σύνολο των φορολογικών υπηρεσιών, ενώ για Υπηρεσίες Κτηματολογίου χρησιμοποιούνται η ιστοσελίδα ktimatologio.gr (από όλους τους πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κοκ), καθώς και η ιστοσελίδα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων από τους δικηγόρους, μέσω της οποίας υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των κτηματολογικών εγγραφών και καταχώρησης συμβολαίων και δικογράφων. Σημειώνεται, δε, ότι από την Δ.Ο.Υ Ελευσίνας, έχουν ήδη αποχωρήσει τα περισσότερα τμήματα, κι έχουν παραμείνει μόνο το Μητρώο, κάποιο μέρος του Εισοδήματος και μία υπάλληλος του Κεφαλαίου, χωρίς κατά κανόνα να γίνεται δεκτό το κοινό για διεκπεραιώσεις (πλην του πρωτοκόλλου), με προοπτική άμεσης απομάκρυνσης κι αυτών (δεδομένου ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να έχουν αποχωρήσει). Επίσης, το Αρχείο του Υποθ/κείου Μεγάρων, εξακολουθεί να βρίσκεται στα Μέγαρα. Σε κάθε περίπτωση το κτίριο του Υποθ/κείου- Κ.Γ Ελευσίνας, δεν θα μπορούσε να το φιλοξενήσει, δεδομένου του τεράστιου όγκου του και της μικρής χωρητικότητας του χώρου που στεγάζεται, αφού με δυσκολία χωρούν και οι υπάλληλοι που εργάζονται σήμερα σε αυτό. Και εν προκειμένω, όμως, η προοπτική είναι η απομάκρυνση του Κτηματολογικού Γραφείου, αφού προορίζεται να στεγαστούν όλα μαζί σε ένα κτίριο, που φήμες το τοποθετούν στο Κορωπί. Πρέπει δε, και εν προκειμένω να ληφθεί υπ’ όψιν ότι έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε συγκεκριμένους Δήμους, η ψηφιοποίηση ακόμα και των αρχείων των Υποθ/κείων. Επισημαίνεται, ότι ο μεγαλύτερος όγκος συμβολαίων και αγωγών που καταχωρούνται στο Κτηματολόγιο αρμοδιότητας του Υποκαταστήματος Ελευσίνας, προέρχεται από τα Μέγαρα. Τέλος, η ύπαρξη της έδρα της Αντιπεριφέρειας και του Ι.Κ.Α – ΕΦΚΑ, είναι δεδομένα αδιάφορα για την λειτουργία ενός Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, ΕΦΚΑ υπάρχει και στα Μέγαρα, και πάλι όμως πλήθος υπηρεσιών εξυπηρετείται από αυτό ηλεκτρονικά.

    δ) Το επιχείρημα ότι τα Μέγαρα δεν έχουν κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία δικαστηρίου, ούτε και κατάλληλη ρυμοτομία για να εξυπηρετήσουν τους παράγοντες της δίκης και τους διαδίκους, αποτελεί μια αόριστη και αβάσιμη γενικολογία, καθώς τα Μέγαρα έχουν παλιά πόλη, έχουν παλαιό σχέδιο, έχουν και νέο σχέδιο, μετά τις κυρώσεις των τελευταίων πράξεων εφαρμογής που έκαναν γενναίες επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως. Όλοι όσοι γνωρίζουμε την πόλη και δραστηριοποιούμαστε σε αυτή, έχουμε υπ’ όψιν κατάλληλα κτίρια, τόσο στο κέντρο αυτής όσο και στην επέκταση αυτής, με μεγάλη χωρητικότητα, κατάλληλα να προοριστούν για χώρους συνάθροισης κοινού και χώρους στάθμευσης, καθώς και κατάλληλα κτίσματα για να φιλοξενήσουν δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους που ενδεχομένως προέλθουν από περιοχές εκτός Αττικής και επιθυμούν να διαμείνουν στην πόλη. Η Ελευσίνα αντιθέτως έχει κορεστεί, δεδομένου μάλιστα ότι σε έκταση περίπου εννέα φορές μικρότερη των Μεγάρων, ζουν 30.147 άνθρωποι, γεγονός που κάνει επιπλέον δύσκολη την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις, δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριασίου Πεδίου, δυσκολεύουν περαιτέρω την καθημερινότητα στην περιοχή για δημότες και εργαζόμενους.

    ε) Ως προς την δυνατότητα πρόσβασης-μετάβασης οιουδήποτε παράγοντα μίας δίκης στην πόλη των Μεγάρων, αυτή είναι δυνατόν να γίνεται απρόσκοπτα και με διαρκή, συνεχή και τακτική ροή, δια του υπάρχοντος προαστιακού σιδηροδρόμου σε συνδυασμό με τα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, δια του ΚΤΕΛ Μεγάρων, δια της ΝΕΟΑΚ αλλά και της ΠΕΟΑΚ και του παράλληλου της ΝΕΟΑΚ δρόμου δια Ι.Χ, με ταξί που πλέον υπάγονται στην έδρα της Αθήνας. Επισημαίνεται δε, ως αυξημένης σημασίας μέσο συγκοινωνίας, η επικείμενη λειτουργία και νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου, η οποία θα συνδέει όλο το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς Αθηνών και Πειραιώς με το Κέντρο των Μεγάρων, δια του σταθμού Λιοσίων, διασχίζοντας και τους όμορους στα Μέγαρα Δήμους, έργο το οποίο έχει εκκινήσει και θα παραδοθεί εντός των επόμενων 24 μηνών. Ο ισχυρισμός επομένως, περί αδυναμίας πρόσβασης στην περιοχή είναι αβάσιμος , ακόμα και ανεδαφικός, όταν όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή, μετακινούμαστε καθημερινά από και προς την πόλη των Μεγάρων, κι όταν μάλιστα, η απόσταση από τον όμορο Δήμο Ελευσίνας, είναι 10 λεπτά της ώρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός, ότι η ανάγκη πρόσβασης στα Δικαστήρια πλέον, είναι περιορισμένη σε σχέση με την δικηγορία που ασκείτο προ λίγων ετών, καθώς ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων εισάγονται με την τακτική διαδικασία, η οποία είναι έγγραφη και δεν απαιτείται παράσταση των παραγόντων της δίκης, πλην του δικαστή και του γραμματέα της έδρας, ενώ η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και στον κλάδο της δικαιοσύνης, έχει αλλάξει άρδην τις ανάγκες αυτοπρόσωπης παρουσίας, δεδομένου και ότι ένας δικηγόρος παραγγέλλει και παραλαμβάνει πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, καταθέτει δικόγραφα ηλεκτρονικά, καταθέτει πλέον και προτάσεις ηλεκτρονικά κ.ο.κ. Κατά συνέπεια, η απόσταση εν έτει 2024, δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμο επιχείρημα κατά της εγκατάστασης Δικαστηρίου σε μια πόλη σαν τα Μέγαρα.

    στ) Σχετικά με την συσχέτιση της πόλης της Ελευσίνας με τον Ασπρόπυργο, στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί Σωφρονιστικό Κατάστημα, επισημαίνεται ότι το Περιφερειακό Πρωτοδικείο Μεγάρων, πρόκειται να δικάζει μόνο πλημμελήματα αρμοδιότητας μονομελούς σύνθεσης, και μάλιστα εκτός αυτοφώρων, τα οποία κατά κανόνα δεν επισύρουν ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή ή κάθειρξης, ώστε να γίνεται λόγος για μεταγωγές από και προς τις φυλακές. Η Εισαγγελία εξάλλου, ούτως ή άλλως θα εδρεύει στον Πειραιά.

    ζ) Τέλος, αναφορικά με την αστυνόμευση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα Μέγαρα είναι εγκατεστημένο πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, προσφάτως αναβαθμισμένο και με μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με καθένα εκ των αστυνομικών τμημάτων των όμορων Δήμων.

    Κατά τα λοιπά, οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση – ψήφισμα των δικηγόρων Ελευσίνας και αφορούν, στην κήρυξη της πόλης ως Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας 2023, στην ύπαρξη λιμανιού, τελωνείου κ.ο.κ, δεν αμφισβητούνται, είναι όμως αδιάφορα για την τυχόν εγκατάσταση Πρωτοδικείου στην περιοχή.

    Επειδή με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία η πόλη των Μεγάρων ως έδρα του Περιφερειακού Πρωτοδικείου Πειραιώς.

    Επειδή αδιαμφισβήτητα, η πόλη των Μεγάρων μπορεί να στηρίξει από κάθε άποψη το εγχείρημα, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες αλλά και ένα υγιές και καθαρό εργασιακό περιβάλλον για όσους πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή με αυτή την αφορμή, στο πλαίσιο διεθνών προτύπων
    Για όλους τους ανωτέρω λόγους

    Τασσόμαστε ΥΠΕΡ της εγκατάστασης Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς στην πόλη των Μεγάρων.

    Αποφασίζουμε την δημοσίευση του παρόντος στο forum της δημόσιας διαβούλευσης, στον ιστότοπο του Δήμου Μεγαρέων και στον τοπικό τύπο .

    Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, διατηρώντας την μεταρρύθμιση περί της εγκατάστασης περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς στην πόλη των Μεγάρων, στο οποίο θα υπάγονται οι υποθέσεις με τοπική αρμοδιότητα τους Δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας .

    Μέγαρα, 15/04/2024
    Οι υπογράφοντες

    Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
    1 ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΚ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    2 ΒΑΣΙΛΑΙΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    3 ΓΑΛΟΓΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    4 ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΑ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    5 ΓΚΕΛΗ ΜΑΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    6 ΓΚΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    7 ΓΚΙΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    8 ΓΚΟΣΔΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΜΑΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    9 ΔΕΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    10 ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    11 ΚΑΡΔΑΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    12 ΚΑΡΥΩΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    13 ΚΙΚΗ ΑΛΚΗΣΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    14 ΚΟΛΛΙΑΛΗ ΑΜΑΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    15 ΚΟΛΛΙΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    16 ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    17 ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    18 ΚΟΥΡΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΑΣΚ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    19 ΚΟΥΦΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    20 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    21 ΛΑΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    22 ΛΟΥΚΑ ΠΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    23 ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    24 ΜΑΝΕΤΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΑΣΚ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    25 ΜΑΣΤΡΑΝΔΡΙΚΟΥ ΛΟΥΚΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    26 ΜΗΤΡΟΓΙΩΡΓΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    27 ΜΗΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    28 ΜΗΤΣΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    29 ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    30 ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ ΑΝΝΑ ΔΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ
    31 ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    32 ΜΟΥΡΤΖΟΥΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΣΚ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    33 ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    34 ΜΠΕΗ ΑΘΗΝΑ ΑΣΚ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    35 ΜΠΕΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    36 ΜΠΡΑΒΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    37 ΜΩΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    38 ΝΑΤΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    39 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    40 ΞΕΚΟΥΚΗ ΝΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    41 ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    42 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    43 ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    44 ΠΑΝΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    45 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    46 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    47 ΠΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    48 ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
    49 ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΣΚ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    50 ΣΑΚΕΡΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    51 ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΙΚΑΣ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
    52 ΣΑΛΤΑ ΚΟΛΛΙΑΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    53 ΣΤΑΜΕΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΣΥΜΒ/ΦΟΣ
    54 ΣΤΑΜΠΟΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    55 ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    56 ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    57 ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    58 ΣΥΡΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    59 ΣΧΙΝΑ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    60 ΤΑΝΗ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    61 ΧΑΛΟΦΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    62 ΧΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    63 ΧΟΝΔΡΙΔΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    64 ΨΑΡΟΥΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  • 16 Απριλίου 2024, 20:56 | Αστέριος Α.

    Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της.
    – Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του ΑΛΟΥΝΙΝΙΟΝ της Ελλάδας ΑΕ και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4,5 % του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό.
    – Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας.
    – Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

  • 16 Απριλίου 2024, 19:35 | ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    Όλες οι Δ.Ε. του Δήμου Αγρινίου (μεταξύ των οποίων και Δ.Ε. Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου και Μακρυνείας) πρέπει να υπαχθούν τοπικά στο Πωτοδικείο Αγρινίου.
    Οι ανωτέρω Δ.Ε. Αρακύνθου, Αγγελοκάστρου και Μακρυνείας ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου, βρίσκονται πλησίον του αστικού ιστού της πόλης του Αγρινίου, οι κάτοικοί τους είναι δημότες Αγρινίου, ανήκουν φορολογικά στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και επιπλέον υπάρχει καθημερινή αστική συγκοινωνία που συνδέει τις περιοχές αυτές με την πόλη του Αγρινίου.
    Για ποιόν λόγο λοιπόν οι συγκεκριμένοι δημότες του Δήμου Αγρινίου να αναγκάζονται να μετακινούνται στο Μεσολόγγι για ένα Δικαστήριο, χάνοντας χρόνο και χρήμα;;;;

  • 16 Απριλίου 2024, 18:24 | ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Αγαπητοί μου, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν γράφει πουθενά να επιλεγούν τα Μέγαρα ως έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ανάγνωση και ερμηνεία των κειμένων, η Παγκόσμια Τράπεζα στόχο έχει την επιτάχυνση και εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει επιτάχυνση και εκσυγχρονισμός να έχει μια περιφερειακή έδρα απόσταση 40 χιλιομέτρων χωρίς ΜΜΜ από το κεντρικό πρωτοδικείο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση κόστους στην παροχή της νομικής υπηρεσίας και τελικά την αντισυνταγματική συνέπεια της υσχέρειας του πολιτη να προσεγγίσει το δικαστήριο και να απολαύσει ουσιαστική δικαιοσύνη. Μην οδηγηθείτε σε παράλογες αποφάσεις με τοπικιστικά κριτήρια και παράπονα πόλεων.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ

    ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ σήμερα εν έτει 2024 μπαίνει ταφόπλακα σ΄αυτόν το τόπο! Συνεχίζεται η απαξίωση και η υποβάθμιση αυτού του τόπου. Ξεκινήσατε με το πανεπιστήμιο και ολοκληρώνετε με το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας και οι πολίτες της αδικούνται για άλλη μια φορά! Τα Πρωτοδικεία στην Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να μείνουν ως έχουν για αντικειμενικούς λόγους. Κανένα όφελος δεν προκύπτει από την κατάργηση του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αντιθέτως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην τοπική κοινωνία του μεγαλύτερου Νομού της χώρας.

    Θέση Νομος Έκταση (km²)
    1 Νομός Αιτωλοακαρνανίας 5.461
    2 Νομός Λάρισας 5.381
    3 Νομός Ιωαννίνων 4.990
    4 Νομός Φθιώτιδας 4.441
    5 Νομός Αρκαδίας 4.419
    6 Νομός Έβρου 4.242
    7 Νομός Εύβοιας 4.167
    8 Νομός Σερρών 3.968
    9 Νομός Αττικής 3.808
    10 Νομός Θεσσαλονίκης 3.683
    11 Νομός Λακωνίας 3.636
    12 Νομός Κοζάνης 3.516
    13 Νομός Δράμας 3.468
    14 Νομός Τρικάλων 3.384
    15 Νομός Αχαΐας 3.271
    16 Νομός Μεσσηνίας 2.991
    17 Νομός Βοιωτίας 2.952
    18 Νομός Χαλκιδικής 2.918
    19 Νομός Δωδεκανήσου 2.714
    20 Νομός Ηρακλείου 2.641
    21 Νομός Καρδίτσας 2.636
    22 Νομός Μαγνησίας 2.636
    23 Νομός Ηλείας 2.618
    24 Νομός Κυκλάδων 2.572
    25 Νομός Ροδόπης 2.543
    26 Νομός Κιλκίς 2.519
    27 Νομός Πέλλας 2.506
    28 Νομός Χανίων 2.376
    29 Νομός Γρεβενών 2.291
    30 Νομός Κορινθίας 2.290
    31 Νομός Αργολίδας 2.154
    32 Νομός Λέσβου 2.154
    33 Νομός Φωκίδας 2.120
    34 Νομός Καβάλας 2.111
    35 Νομός Φλώρινας 1.924
    36 Νομός Ευρυτανίας 1.869
    37 Νομός Λασιθίου 1.823
    38 Νομός Ξάνθης 1.793
    39 Νομός Καστοριάς 1.720
    40 Νομός Ημαθίας 1.701
    41 Νομός Άρτας 1.662
    42 Νομός Πιερίας 1.516
    43 Νομός Θεσπρωτίας 1.515
    44 Νομός Ρεθύμνου 1.496
    45 Νομός Πρέβεζας 1.036
    46 Νομός Χίου 904
    47 Νομός Κεφαλληνίας 904
    48 Νομός Σάμου 778
    49 Νομός Κέρκυρας 641
    50 Νομός Ζακύνθου 406
    51 Νομός Λευκάδας 356

  • 16 Απριλίου 2024, 18:06 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

    Οπωσδήποτε τα Μέγαρα ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς,όπως ορίζεται από το εν λόγω σχέδιο νόμου που έχει τίτλο «Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους» για τους παρακάτω λόγους: 1. Το Ειρηνοδικείο των Μεγάρων είναι αρχαιότερο (έτος ίδρυσης 1834). 2. Οι δικαιολογίες περί δυσχερούς πρόσβασης στα Μέγαρα και οι αναφορές για δέκα λεπτά περίπου παραπάνω, ως προς το χρόνο μετάβασης στην πόλη των Μεγάρων είναι παντελώς έωλες και δεν έχουν σχέση με το σκοπό και το πνεύμα του νέου Δικαστικού Χάρτη. Αποτελούν απλώς επιχειρήματα των δικηγόρων των όμορων Δήμων, με κριτήρια άκρως προσωπικά για τη βελτίωση της επαγγελματικής τους καθημερινότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση του μέσου πολίτη δεν επηρεάζεται επί της ουσίας, καθώς επισκέπτεται τα δικαστήρια μία έως δύο φορές ετησίως (ή και καθόλου). 3. Στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κατά το παρελθόν, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν στην Ελευσίνα (ΔΟΥ, ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κλπ.), με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία υδροκέφαλη Περιφερειακή Ενότητα. Αν εξακολουθήσει η Κυβέρνηση να λειτουργεί με όρους υπερσυγκέντρωσης και όχι αποκέντρωσης σε λίγα χρόνια θα κληθεί το Ελληνικό Κράτος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποκέντρωσης της ίδιας της Ελευσίνας, όπως πράττει τώρα για τον Πειραιά και την Αθήνα. Είναι σίγουρο ότι άμεσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το προαναφερθέν ζήτημα, διότι, ήδη, η Ελευσίνα έχει τον πλέον αρνητικό δείκτη πληθυσμιακής πυκνότητας, σε σχέση με τον Δήμο Μεγαρέων που έχει τον καλύτερο. (αριθμός κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο). Ο Δήμος Μεγαρέων έχοντας περισσότερο πληθυσμό (38.033) από τον Δήμο Ελευσίνας (30.147), σε έκταση 330.000 στρεμμάτων έναντι 36.600 της Ελευσίνας διατηρεί έναν από τους πλέον εξαιρετικούς δείκτες πληθυσμιακής πυκνότητας διεκδικώντας την αναγνώριση και τα προνόμια μίας ασφαλούς και σύγχρονης πόλης, με ανθρώπινο πρόσωπο. 4. Η συγκοινωνιακή σύνδεση των Μεγάρων με τους όμορους Δήμους είναι εύκολη και ταχύτατη, με την υπάρχουσα εκσυγχρονισμένη λεωφορειακή γραμμή, τη γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και την επικείμενη κατασκευή του νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής που δρομολογείται και θα ενώνει το κέντρο των Αθηνών με το κέντρο της πόλης των Μεγάρων. Επίσης, υπάρχει εύκολη πρόσβαση από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο μέσω της Αττικής Οδού και της Εθνικής Οδού σε ελάχιστο χρόνο, καθιστώντας την πόλη μας άμεσα προσβάσιμη από όλα τα γειτονικά μέρη. 5. Ο αριθμός των νομικών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Μεγαρέων υπερβαίνει τους πενήντα (50) (42 δικηγόροι στον Δ.Σ. Αθηνών, 8 συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές). 6. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες εκδίδουν έγγραφα για δικαστική χρήση ψηφιακά, χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας (π.χ. υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο, Δ.Ο.Υ.). Εξάλλου, πολλές εξ αυτών πρόκειται άμεσα να μεταστεγαστούν σε μέρη εκτός της Ελευσίνας. Η ψηφιακή μετάβαση παίζει καθοριστικό ρόλο δημιουργώντας νέα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν συμπεριλάβει οι φίλοι και γείτονες δικηγόροι στους ισχυρισμούς τους. 7. Όσον αφορά στο κτιριακό ο Δήμος Μεγαρέων πλεονεκτεί διότι: α) Υφίστανται μεγάλα, εντός σχεδίου πόλεως, κτίρια που θα μπορούσαν να μετασκευαστούν σε πρωτοδικείο (κάποια είναι ήδη μισθωμένα από το Δήμο Μεγαρέων). β) Υπάρχουν μεγάλα κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιώς. γ) Στην περιμετρική επέκταση του σχεδίου πόλεως υπάρχουν κοινωφελή οικόπεδα (Κ.Φ.) ιδιοκτησίας του Δήμου Μεγαρέων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.

  • 16 Απριλίου 2024, 18:05 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Σταματήστε την υποβάθμιση της πόλης μας. Κάτω τα χέρια από το πρωτοδικείο Θήβας που πλήρει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί!!!

  • 16 Απριλίου 2024, 18:12 | ΜΑΡΊΑ ΣΚΟΥΛΟΎΔΗ

    Απαραίτητη η δημιουργία περιφερειακής έδρας πρωτοδικείου στο δήμο Μινώα Πεδιάδας και συγκεκριμ6ένα στο Καστέλλι

  • 16 Απριλίου 2024, 18:37 | Στέλιος Μπεκρης

    Να τηρηθούν τα κριτήρια της παγκόσμιας ευρωπαϊκής τράπεζας στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας ….
    Η θηβα έχεις τα 4 από τα 5 κριτήρια ….

  • 16 Απριλίου 2024, 18:29 | Παντελής

    Το μεγαλύτερο πρωτοδικείο της Βοιωτίας το οποίο πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να παραμείνει. Έχοντας φυλακές, βιομηχανική ζώνη, μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή και πληθυσμιακά κριτήρια καθώς η Θήβα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε πληθυσμό σε σχέση με την Λιβαδειά απεναντίας. Έχοντα η Βοιωτία την ιδιομορφία της δεν γίνεται να υποβαθμίζετε έτσι την ιστορικότερη πόλη της Βοιωτίας και μία από τις ιστορικότερες και αρχαιότερες πόλης της Ελλάδας και της Ευρώπης.

  • 16 Απριλίου 2024, 17:50 | Αθανάσιος Παντρευτής

    Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της.
    – Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ ΑΒΕΕ, ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό.
    – Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας.
    – Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Γι’ αυτό και η επιλογή της πόλης της Λιβαδειάς ως κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Βοιωτίας είναι ορθή.

  • 16 Απριλίου 2024, 17:47 | Γκούμας Δημήτριος

    Για ακόμα μια φορά η ζυγαριά της εκάστοτε κυβέρνησης γέρνει προς μια μεριά . Η μετατροπή σε περιφερειακό και αργότερα το κλείσιμο του πρωτοδικείου Θήβας είναι απαράδεκτο . Η Θήβα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Π.Ε Βοιωτίας έχει το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή μας και ταυτόχρονα είναι και έδρα Τον γυναικείων φυλακών Θήβας . Είναι ακόμα μια κατάφορη αδικία προς την κοινωνία της Θήβας αφού η απόφαση στερείται κάθε λογικής ! Η Απαίτηση του θηβαικου λαού είναι να μείνει το πρωτοδικείο στην πόλη ! Οτιδήποτε άλλο θα είναι μια εχθρική πράξη για εμάς!

  • 16 Απριλίου 2024, 17:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ