Άρθρο 01: Σύσταση

Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 12:10 | ειρηνη

    Διαφωνώ με το σύμφωνο συμβίωσης και όλα του τα άρθρα.
    Εάν ήταν κάτι φυσικό θα μπορούσαν και τα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοποιούν.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:27 | ΠΑΝΟΣ

    Προς τους διαχειριστές: Νομίζω παρατηρούνται συχνά σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο μισαλλοδοξιας εναντίον Χριστιανών, καθώς και προσβολής των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:18 | Μ. Π.

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ με το σύμφωνο συμβίωσης. Λυπάμαι πολύ γιαυτό το νομοσχέδιο. Η δημόσια διαβούλευση θεωρώ ότι είναι μόνο για τυπικούς λόγους και όχι για την ουσία του θέματος. Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Κάθε άλλη επεξήγηση είναι περιττή.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:02 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΣΟΥΛΗΣ

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:00 | ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:50 | ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛ

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:50 | Ηλίας Β

    Προς την μειοψηφία που προσπαθεί να επιβληθεί στην πλείοψηφία βαφτίζοντας το παραφύση καταφύση, επικαλούμενη θεωρίες δήθεν επιστημόνων κινούμενων εκ των ιδίων τους παθών.
    Πείτε μου κύριοι και κυρίες,μιας και τον νόμο του δημιουργού τον έχετε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, μέσα στην δημιουργία πού έχετε δει 2 αρσενικά ή 2 θυληκά να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά;

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:32 | ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΣΗ

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: OXI ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:06 | ΕΙΡΗΝΗ

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 11:50 | Γιάννης

    Θα χειροκροτήσω την επέκταση της δυνατότητας σύναψης συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια. Σε ένα δίκαιο κράτος οι πολίτες αντιμετωπίζονται από τον νόμο ως ίσοι, άσχετα με την θρησκεία, την σεξουαλική προτίμηση ή το χρώμα τους. Και θα χαρώ που η χώρα μου κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε αυτούς που χρησιμοποιούν την φύση ως επιχείρημα κατά του συμφώνου συμβίωσης, θα πω πως στην φύση η ομοφυλοφιλία είναι πολύ καλά καταγεγραμμένη, και στην ανθρωπότητα υπάρχει από την αρχή της. Είναι κάτι πολύ φυσικό.

    Σε αυτούς που χρησιμοποιούν την Ο.Χ. θρησκεία ως επιχείρημα κατά του συμφώνου συμβίωσης, θα πω πως πρώτα απ’ όλα η θρησκεία δεν χωρά στους νόμους του κράτους, μετά η θρησκεία εξαντλείται στα θρησκευτικά μυστήρια που είναι θέμα της εκκλησίας τους, κι έπειτα πως η χριστιανική θρησκεία είναι θρησκεία αγάπης, όχι μίσους και αποκλεισμού. Σε κάθε περίπτωση απλώς θα τους θυμίσω πως το ελληνικό κράτος είναι -και οφείλει να είναι- πάνω από την εκκλησία. Η θρησκεία είναι προσωπικό θέμα που οδηγεί την ζωή του κάθε ένα ξεχωριστά, όχι τις ζωές των άλλων.

    Τέλος, θα υπενθυμίσω πως μια δημοκρατία κρίνεται πρωτίστως από την προστασία που παρέχει στα δικαιώματα των μειονοτήτων της.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 10:21 | Παρασκευή Χ.

    Μια διαστροφή δεν μπορεί να αναχθεί σε νόμο! Φυσικά σεβασμός και αγάπη σε αυτά τα άτομα που έχουν αυτήν τη δυσκολία. Να μην ανάγουμε σε νόμο και να αναγνωρίσουμε τη διαστροφή ως κανονικότητα! ΟΧΙ στο σύμφωνο συμβίωσης και σε όλα του τα άρθρα.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 10:29 | ΧαράλαμποςΠ.

    Κύριε Μάρκο, αν και είμαι σκοταδιστής, σας διάβασα. Τώρα διαβάστε με ξανά και εσείς:
    Ουδέποτε είπα ότι στην φύση δεν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, δεν αναφέρομαι σε ζώα αλλά σε ανθρώπους και εδώ έγκειται η παρεξήγηση σας. Υπάρχουν 5 στάδια κανόνων που χαλιναγωγούν τις ενέργειες μας: Ο νόμος του προσωπικού οφέλους με βάση τις παρορμήσεις μας, οι δεσμοί αίματος, οι νόμοι της κοινωνίας, η συνείδηση και τέλος η αίσθηση (όχι η ιδέα) της παρουσίας του ζώντος Θεού. Τα τρία πρώτα υπάρχουν σαφώς και στο ζωικό βασίλειο και δεν αναφερόμουν σε αυτά. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα να μιμούμαστε τέτοιες κοινωνίες δεν αντιλέγω. Πάντως γενικά καλό θα ήταν να στεκόμαστε σε αυτά που μας διαχωρίζουν από το ζωικό βασίλειο και όχι σε αυτά που μας ταυτίζουν. (Με βάση τα λεγόμενα σας απαντώ μην με παρεξηγείτε) Πάντως εγώ έθεσα προβληματισμούς που αφορούν τον άνθρωπο. Με βάση το ύφος σας πάντως άσχετα με το αν έχετε δίκιο ή όχι δεν θα ήθελα να συνεχίσουμε την κουβέντα, άλλωστε αφού θεωρείτε ότι κοιμάμαι όρθιος κλπ, φαντάζομαι ούτε εσείς θα το θέλατε.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 10:35 | ΜΑΡΙΑ Τ.

    Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως ‘Έλληνας πολίτης και Ορθόδοξος Χριστιανός, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 10:12 | vlach

    Αντί να ασχολούμεθα με τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου ασχολούμεθα -αναγκαστικά- με τις άναρθρες κραυγές μερίδας ατόμων που φαίνεται να έχουν «πάρει γραμμή» να κατακεραυνώσουν τους συνανθρώπους τους! Δεν γνωρίζω αν είναι το πιο πολυσχολιασμένο θέμα, σίγουρα μοιάζει να είναι από τα πιο σχολιασμένα και μπορεί κανείς με -στοιχειώδες νου- να αντιληφθεί γιατί αισθάνονται την ανάγκη να αλαλάζουν, εν μέσω κρίσης και σοβαρότατων προβλημάτων της χώρας. Μα ειλικρινά; δεν έχουν με τι άλλο (σοβαρό και προσωπικό) να ασχοληθούν κάποιοι από το να καθυβρίζουν και να χαρακτηρίζουν με ανυπόστατο τρόπο τα άτομα lgbtq?

    ________

    Ίσως η διαχείριση των σχολίων θα έπρεπε, επί τέλους, να εναρμονιστεί με το κάτωθι:

    «Άρθρο 1 Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους
    1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

    ________

    …και προς αυτούς που μνημονεύουν τον Απόστολο Παύλο [βλ. 12 Νοεμβρίου 2015, 20:55 | Λευθεριώτης («Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι μέλη της Εκκλησίας του Χριστού ή μέλη της βασιλείας Του και συνεπώς δεν είναι χριστιανοί» )], βολικά ξεχνούν ότι είπε και τα εξής:

    Ρωμ. 2,3 Συ, δε, ω άνθρωπε, ο οποίος καταδικάζστους άλλους, που διαπράττουν αυτά, ενώ και συ κάμνεις τα ίδια, νομίζεις ότι θα αποφύγης την καταδίκην σου εκ μέρους του Θεού;

    Ρωμ. 2,4 Η δείχνεις περιφρόνησιν και αχαριστίαν προς τον πλούτον της αγαθότητος του Θεού και της ανεκτικότητός του και της μακροθυμίας του απέναντί σου, θέλων έτσι να αγνοής ότι η στοργή και η αγαθότης του Θεού σε οδηγεί εις μετάνοιαν και διόρθωσιν;

    Ρωμ. 2,5 Συμφωνα δε με την σκληρότητά σου, με την αμετανόητον και αναίσθητον καρδίαν σου, που δεν μαλάσσεται από την τόσην στοργήν του Θεού, συσσωρεύεις εναντίον του ευατού σου θησαυρούς οργής, που θα εκσπάσουν κατά την ημέραν, κατά την οποίαν θα εκδηλωθή η οργή του Θεού και θα φανερωθή η δικαία κρίσις αυτού.

    Επίσης γνωρίζουμε ότι κάτι τζιχαντιστές «βαπτίζουν», κατά το δοκούν, τους ανθρώπους σε πραγματικούς (μουσουλμάνους) και γιαλαντζί (μουσουλμάνους). Απεχθάνεστε –δήθεν- τους ταλιμπάν και τους τζιχαντιστές …αλλά τελικώς τους μοιάζετε!

    ________

    Και θυμίζω ξανά τα περί «ανωμαλίας» και …ασχετοσύνης (από προηγούμενό μου σχόλιο):

    Υπάρχουν δύο ευρέως εδραιωμένα συστήματα τα οποία ταξινομούν τις ψυχικές διαταραχές:

    το
    ICD-10 (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/ICD-10

    και το
    DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders#DSM-5_.282013.29

    αμφότερα ΔΕΝ περιλαμβάνουν την ομοφυλοφιλία, εδώ και καιρό.
    Επίσης ρίξτε και μία ματιά στις παραφιλίες εδώ:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1

    ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΦΙΛΙΑ!

    ΟΙ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΟΝΟΥΣ (και αν!) ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο αληθινός Ορθόδοξος Χριστιανός ως μοναδικό κριτήριο στις πράξεις του έχει τον λόγο του Θεού.Η συνείδηση μας ελέγχει. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι ευλογημένη πράξη. Είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Η απομάκρυνση του ανθρώπου απο τον Θεό φέρνει τον παιδαγωγικό Πνευματικό Νόμο. Η ειλικρινής μετάνοια είναι αυτή που χρειάζεται.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:37 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως ‘Έλληνας πολίτης και Ορθόδοξος Χριστιανός, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:28 | ΧαράλαμποςΠ.

    Χαίρετε.
    (Συγνώμη εκ των προτέρων για την μακρηγορία)
    Θα ήθελα με αυτήν μου την παρέμβαση να απευθυνθώ κυρίως στους υποστηρικτές του εν λόγω νομοσχεδίου οι οποίοι από ότι βλέπω σε αυτήν την πλατφόρμα, τυγχάνει συχνά να εκφέρονται παράλληλα εναντίον της Εκκλησίας και των Χριστιανών πολλές φορές με χαρακτηρισμούς βαρύτατους και μισαλλόδοξους πολύ χειρότερους και από όποια περίπτωση ομοφοβίας υπάρχει σε αυτές τις συζητήσεις. Πρώτον, βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην έκφραση. Το να θέτεις εκ προοιμίου κάποιον και τις απόψεις του στο περιθώριο του «μεσαιωνικού» και του «αναχρονιστικού» απλώς επειδή δεν κατανοείς την πίστη του είναι τουλάχιστον έλλειψη πολιτισμού.
    Κατανοώ ωστόσο, το εξής επιχείρημα: «πως μπορούμε να έχουμε την απαίτηση ο νόμος του κράτους να υπακούει απαραίτητα στον νόμο του Θεού, αφού δεν είμαστε σε καθεστώς Θεοκρατίας;»
    Καταρχήν, πρόκειται για μία διαμαρτυρία-διαφωνία-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. Δεν επιβάλουμε τον «δικό μας» νόμο, απλώς ελέγχουμε τον νομοθέτη μέσω του δικαιώματος που μας δίνεται. Για εμάς ο Νόμος του Θεού είναι πάνω από το νόμο του κράτους σε περίπτωση άμεσης και ριζικής σύγκρουσης των δύο με επίσημη θεσμοθέτηση π.χ. μιας ακραία πτωτικής κατάστασης ή την δημιουργία αντίστοιχου προτύπου. Αυτό πιστεύουμε, αυτό λέμε και δεν χρειάζεται ούτε να συμφωνήσετε με το στανιό εννοείται, ούτε όμως και να εξαντληθούμε εμείς σε επιχειρηματολογίες και να απολογούμαστε για την κοσμοθεωρία μας η οποία δεν είναι απλά μια φιλοσοφική θεώρηση «αγαπολογική» όπως επιφανειακά και εύκολα λέτε αλλά μία αλήθεια περί των προδιαγραφών του ανθρώπου με συμπαντικές προεκτάσεις και συνέπειες.
    Προσωπικά λοιπόν σαν Χριστιανός διαφωνώ, αλλά πιστεύω πως αν υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που δεν θέλει να παντρευτεί και αμφισβητεί- απαξιώνει- αδιαφορεί απέναντι στον αντίστοιχο θεσμό του γάμου έχει δικαίωμα να καλύπτεται καταρχήν από ένα τέτοιο νομοθέτημα. Έστω και αν αυτό υποβιβάζει την προσωπική σχέση σε μία απλή συναλλαγή, έστω και αν αγνοεί πλήρως τα ήθη της παράδοσης του τόπου, έστω και εάν με θλίβει βαθύτατα δεν μπορώ να επιβάλλω την διαφωνία μου αλλά θέλω να ακουστεί η φωνή μου.
    ΌΜΩς, δεν πρέπει να είμαστε κοντόφθαλμοι.
    Εδώ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ: Κάθε τέτοιος νόμος ανοίγει ένα καινούργιο παράθυρο στο άγνωστο και τίθενται ερωτήματα: Ποια τα όρια της ηθικής; Τα ταμπού της εκάστοτε κοινωνίας; Σήμερα είναι ως εκεί. Αύριο παραπέρα. Μεθαύριο ίσως κάθε παιδί θα αναγκάζεται να δηλώνει γονέας Α και γονέας Β (και Γ, και Δ) αντί πατέρας και μητέρα, στο όνομα της ελευθερίας για να μην θίγονται τα δικαιώματα της Χ μειοψηφίας… Και μετά; Τι άλλο; Πότε η πρόοδος γίνεται πραγματικά εκφυλιστική; Ποιες η συνέπειες αυτού; Από πού πηγάζει η τόση σας βεβαιότητα ότι έτσι πάμε μπροστά; Πώς φαντάζεστε τις κοινωνίες του μέλλοντος μετά από τέτοιες αλλαγές; Ποια είναι τελικά η σημασία των αξιών;
    Αφού μας ρωτάτε- πάλι καλά…- ,το όχι μας είναι βαθύτερο από ότι νομίζουν μερικοί δεν αφορά μόνο το εν λόγω νομοσχέδιο και δεν είναι απλά αντανακλαστικό. Είναι όχι προβληματισμού και πόνου.
    Ευχαριστώ και συγνώμη για τον χρόνο σας.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:43 | Ελένη Β.

    Είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν ισότιμα μέσα σε μια κοινωνία. Επιτέλους ας βγούμε απο τον μεσαίωνα! Είμαι ετεροφυλόφιλη και δεν βρίσκω τίποτα το προσβλητικό ή απειλητικό στο σύμφωνο αυτό. Επιτέλους ποιός ορίζει την «ανωμαλία»;

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:42 | Σταματία

    Παρακαλώ να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ καθόλου με το νομοσχέδιο, θα επιφέρει χιλιάδες πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον περιθώριο για νέα μεγάλα «λάθη».

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:41 | Ιουλία

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως Έλληνίδα πολίτης και Ορθόδοξη Χριστιανή, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 09:48 | Α.Κ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΙΑ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΩΡΑ! ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 08:41 | Κώστας

    Αίσχος….Πάρτε πίσω αυτό το βδέλυγμα…τι κοινωνία θέλετε να στείσετε; Δεν μπορεί στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ελλάδα να συζυτάμε για τέτοια θέματα…είναι ανομία και βλασφυμία προς τον Δημιουργό μας και αλοίμονό μας αν περάσουν…Ως Χριστιανός και Έλληνας διαφωνώ απολύτως…

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 08:34 | Ευριπίδης Μουσώνης

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως ‘Έλληνας πολίτης και Ορθόδοξος Χριστιανός, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 08:16 | Χατζάκη Μαρία

    όχι στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 07:16 | Anastasia

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως Έλληνίδα πολίτης και Ορθόδοξη Χριστιανή, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 05:18 | Βασίλειος Φλώρος

    Διαφωνώ κάθετα με το σύμφωνο συμβίωσης. Η αποδόμηση της οικογένειας όπως αυτή έχει προυπάρξει για αιώνες θα επιφέρει μια κοινωνία χωρίς φραγμούς και στεγανά, άμμεσα χειραγωγήσιμη και δουλική.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 04:33 | Ιππολύτη

    Δανείζομαι το ακόλουθο σχόλιο καθότι ταυτίζεται απολύτως με την άποψη μου.
    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή πορεία, αλλά όχι αρκετή. Προς το παρόν, είναι μία βασική και ελπιδοφόρα κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησής σας. Αλλά καλό θα ήταν να μην αργήσει και η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου ομοφύλων, και η δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ισότητα.

    Μερικές προτάσεις:
    1) Το τεκμήριο πατρότητας, θα έπρεπε να αντικατασταθεί από το τεκμήριο γονεϊκότητας. Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια γυναικών που μεγαλώνουν παιδιά, αγνώστου πατρός (σύμφωνα με την παρωχημένη ορολογία), και θα έπρεπε τα παιδιά αυτά να προστατεύονται σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη βιολογική μητέρα τους φερ`ειπείν. Οι ομόφυλες οικογένειες με παιδιά ήδη αποτελούν κοινωνική πραγματικότητα, και χρήζουν της προστασίας του Νόμου και της Πολιτείας.
    2) Τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν πάντα την επιλογή του γάμου. Για τα ομόφυλα όμως δεν υπάρχει, προς το παρόν, αυτή η δυνατότητα. Θα έπρεπε επομένως το σύμφωνο συμβίωσης να παρέχει στους συντρόφους ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κοινή φορολογική δήλωση, όπως γίνεται εντός γάμου.
    3) Το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να προσφέρει άδεια παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, εφόσον συμβιώνουν με Έλληνα, Ευρωπαίο πολίτη ή νομίμως διαμένοντα αλλοδαπό. Όπως ο γάμος.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 03:00 | Jenn_S

    Προχωράει προς πραγμάτωση το πρώτο μιας σειράς βημάτων που αφορούν την ολοκλήρωση της ισονομίας όλων των πολιτών ανεξάρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

    Διαβάζοντας εδώ τα σχόλια της διαβούλευσης ,σκέφτομαι την πικρία που μπορεί να δοκίμαζουν οι ομοφυλόφιλοι αναγνώστες.Πόλλά και πολύ προσβλητικά γράφονται.
    Ούσα ετεροφυλόφιλη , μπορώ μόνο να φανταστώ τον αντίκτυπο αυτών των σχολίων.
    Λυπάμαι πάρα πολυ.
    Απο την άλλη πλευρά,και αυτό είναι παρήγορο,νομίζω οτι η πλειοψηφία της κοινωνίας ,και ειδικά οι νέοι μορφωμένοι ,δηλαδή το πιο αξιόλογο κομμάτι της,δεν εκφράζεται απο αυτές τις θέσεις.Αργά και επώδυνα,έχουμε προχωρήσει!
    Και θα προχωρήσουμε κι άλλο.
    Μην στεναχωριέστε και «ζοχαδιάζεστε » απο αυτούς εδω μέσα.Πάντα θα υπάρχουν,
    και η δημοκρατία μας έχει την υποχρέωση να τους δίνει βήμα,όμως σε αυτό το θέμα οι «άλλοι» είμαστε πιο πολλοι.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 03:12 | Χαρά

    Είμαι αντίθετη.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 02:28 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ

    Με αφορμή το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προς ψήφιση και αφορά την επέκταση του «συμφώνου συμβίωσης» σε ομόφυλα ζευγάρια, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας αλλά και τη διαμαρτυρία μας, γιατί αυτό, αν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα νομιμοποιήσει τη διαστροφή και ανωμαλία με θλιβερές συνέπειες για το λαό μας και κυρίως για την νεολαία μας.
    1. Το 2008 η Πολιτεία καθιέρωσε το «σύμφωνο συμβίωσης» μεταξύ των ετερόφυλων ζευγαριών, ιδιωτικό συμφωνητικό σ’ ένα συμβολαιογράφο, αμαρτωλό υποκατάστατο του χριστιανικού γάμου, που αποτελεί έγγαμη σχέση αγάπης, ευλογημένη από το Θεό. Με αυτό επιδιώκει να απαλλάξει τους συζύγους από την ευθύνη τού ενός προς τον άλλον για ισόβια πίστη και αγάπη, αλλά και προς τα παιδιά, που είναι και τα θύματα στην περίπτωση διαλύσεως του γάμου.
    2. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι με το νομοθέτημα αυτό μπορεί να διαλυθεί ο γάμος με μια εξώδικη δήλωση τού ενός προς τον άλλο, και ότι δεν υπάρχει ανώτατος επιτρεπτός αριθμός συμφώνων συμβίωσης για τον ένα ή τον άλλο συμβαλλόμενο, διερωτιέται κανείς σε τί διαφέρει από την πολυγαμία των μουσουλμάνων ή την παλλακεία της ρωμαϊκής εποχής;
    3. Και τα παιδιά που θα προέλθουν από την αλυσίδα αυτήν των συμφώνων συμβίωσης τί θα γίνουν; Με πόσα ψυχικά τραύματα θα φορτωθούν, για να μπορέσουν να ζήσουν απελεύθεροι (!) οι ανεύθυνοι γονείς τους; Μπορούμε να αναλογισθούμε την τύχη τους, όταν ξέρουμε τί συμβαίνει σήμερα με τα παιδιά των χωρισμένων;
    4. Και σαν να μην έχουμε διδαχθεί από τα αποτελέσματα του συμφώνου συμβίωσης στην επταετία που πέρασε, τώρα συνεχίζοντας τον κατήφορο, προχωρούμε και ζητούμε να επεκταθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο και στα ομόφυλα ζευγάρια, άνδρα με άνδρα, γυναίκα με γυναίκα. Με αυτό, αν δεν επιστραφεί ή δεν απορριφθεί, νομιμοποιείται η ανωμαλία, η διαστροφή, το αφύσικο, ο σοδομισμός, και καταλύεται ο χριστιανικός γάμος.
    Είναι λυπηρό, γιατί στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα που μέχρι τώρα μαζί με άλλες ορθόδοξες χώρες αντιστεκόταν στις πιέσεις της Ε.Ε., τώρα θα είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που θα ενδώσει και θα δεχθεί τον ομοφυλοφιλικό γάμο, αν είναι γάμος αυτός (;)
    Ο λαός μας που στην πλειονότητά του θέλει και μένει στον παραδοσιακό εκκλησιαστικό γάμο, θλίβεται και εκφράζει την αποδοκιμασία του σε τέτοιες ενέργειες.
    Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης και κ.κ. Αρχηγοί Κομμάτων και Υπουργοί, για όλους τους παραπάνω λόγους, διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε να απορρίψετε το απαράδεκτο αυτό νομοθέτημα και μη, προς Θεού, συνδέσετε το όνομά σας με την προώθηση τέτοιου νομοθετήματος.
    Ευχόμαστε να φωτίσει ο Θεός όλους σας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας και να μην περάσει ένα νομοθέτημα αντίθετο με τις παραδόσεις του λαού μας, τον οποίο εκπροσωπείτε.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 02:07 | Γιάννης Τζιούβαλης

    Δεν είναι ΓΑΜΟΣ, είναι σύμφωνο συμβίωσης.
    Περισσότερο για νομική κάλυψη παρά για «γάμο» με την θρησκευτική έννοια.
    Πρέπει να καλυφθούν τυχόν σημεία που μπορεί να εγείρουν θέματα κοινωνικά αφού η κοινωνία μπορεί να μην δέχεται άνετα ζευγάρια που έχουν σύμφωνο συμβίωσης και τα παιδιά που θα έχουν ίσως αντιμετωπιστούν άσχημα.
    Απο κει και περα, ως νομική και μόνο κάλυψη της ανάγκης για συμβίωση ανθρώπων και διευθέτηση θεμάτων σχετικών με κληρονομιές, γονικό δικαίωμα κλπ πρέπει να περάσει ενας τέτοιος νόμος.
    Δεν εχει κανένα απολύτως λόγο η Εκκλησία σε αυτό και δεν θίγεται καμμία πίστη.
    Απο κει και πέρα, καθένας έχει την άποψή του και τα δικαιώματά του, όπως όλοι, αρκεί τα δικαιώματα κάποιων να μην καταπατούν νόμιμα δικαιώματα άλλων.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 02:53 | Παυλος

    Ανηκομεν εις την Δυσιν?θεωρουμε τον Βολτερο ως μεγαλο διανοητη?οταν αρρωσταινουμε θεραπευομαστε μεσω της επιστημης η κανουμε το σταυρο μας?γνωριζετε την αποψη της επιστημης σημερα για την ομοφυλοφιλια?γνωριζετε την εννοια της ομοφοβιας και τα ψυχολογικα προβληματα που μπορουν να δημιουργηθουν αν ο ανθρωπος αισθανεται οτι δεν τον αποδεχονται?ειναι δεδομενο οτι η ομοφυλοφιλια δεν αλλαζει!συνεπως οι καθηγητες στα παραπανω σχολια τι προσπαθουν να μας πουν?ποσο αμορφοτοι και ακαταλληλοι ειναι στο επαγγελμα τους?θεωρειτε πως η ομοφυλοφιλια εχει να κανει με τα προτυπα?ναι στο ανθρωπινο δικαιωμα της συμβιωσης δυο ανθρωπων γενικοτερα χωρις την εγκριση της εκκλησιας!Συνεπως ναι στο συμφωνο συμβιωσης φυσικα!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 01:50 | Μπαϊραμίδης Χρήστος

    Είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι ελλιπές και αυτό γιατί βασίζεται στα εξής στερεότυπα:
    α) Η συμβίωση 2 ανθρώπων πρέπει να είναι απαραίτητα ερωτική.
    β) Δε μπορεί να υπάρξει (ερωτική ή μη) σχέση περισσοτέρων των δυο ανθρώπων.

    Αυτομάτως αυτό μπλοκάρει
    α) Τη δυνατότητα δυο ή περισσότερων φίλων ή συγγενών που συμβιώνουν, να αποκτήσουν τα δικαιώματα του συμφώνου.
    β) Τη δυνατότητα οικογενειών ή σχέσεων που αποτελούνται από περισσότερους από 3 ανθρώπους – και τα παιδιά αυτών – να αποκτήσουν δικαιώματα σχετικά με την ασφάλιση, την κληρονομιά, την πατρότητα-μητρότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολυσυντροφικές οικογένειες που πέραν του μίσους έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους γραφειοκρατικά κολλήματα που πολλές φορές οδηγούν σε άσχημες καταστάσεις.

    Επίσης θεωρώ πως στο σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να συμπεριληφθούν τα δικαιώματα ασφάλισης, υιοθεσίας, κληρονομιάς (ίδια με του γάμου).

    Σε γενικές γραμμές είναι μια καλή αρχή, ωστόσο δεν πρέπει να μείνει εκεί.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 01:34 | Λάμπρος Κ.

    Διαφωνώ πλήρως με αυτό το νομοσχέδιο ΤΕΡΑΣ… Πρέπει να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ! Μερικοί λόγοι:

    – Πρόκειται για οριστικό ξεθεμελίωμα και γκρέμισμα του θεσμού της Οικογενείας!
    – Κατάργεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
    – Διαλύει την ηθική και πνευματική υπόσταση του ανθρώπου
    – Καταστροφικό για την Ελλάδα

    Όσο και αν προσπαθείτε κύριοι δεν θα καταφέρετε να πείσετε, ότι οι άρρωστες αυτές και παρά φύσιν σχέσεις αποτελούν υγιή τρόπο ζωής. Δεν ειναι δημοκρατία ούτε και πρόοδος το να ψηφίζεται νόμος ο οποίος αντιβαίνει στη φύση μας! Για σκεφτείτε λίγο τι θα νιώθει αυτό το παιδί που θα προέρχεται από μια ομόφυλη οικογένεια… Θα νιώθει υπερήφανο; Η μήπως και αυτό θα το χρησιμοποιήσετε σαν επιχείρημα για να καταργήσετε εντελώς τις ετερόφυλες οικογένειες (ωστε να μην νιώθουν μειονεκτικά αυτά τα παιδιά).

    Γιατί να πάμε εναντίον στις Προδιαγραφές που με τόση σοφία θέσπισε ο Κατασκευαστής μας;
    Γιατί να πάμε εναντίον στον Νόμο του Θεού;

    Ο Θεός έπλασε δύο φύλα: Άνδρα και Γυναίκα και ευλόγησε τον μεταξύ τους Γάμο.

    Επιτέλους, σεβαστείτε ένα από τα <> του ελληνικού λαού…

    ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:18 | Δημητριαδου Εμμανουελα

    Γιατί κάνετε διαβούλευση;Αφού οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημένες.Και στην κάρτα του πολίτη δεν σεβαστήκατε το όχι.Μήπως για να φακελώσετε τους αντιφρονούντες;;φακελώστε μας λοιπόν!Εμείς και πάλι ΟΧΙ θα πούμε!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:53 | Ελένη

    Προφανέστατα υπέρ της ισότητας των ανθρώπων σε μια Ελλάδα του 2015. Αρκετή ομοφοβία, που θέτει ανθρώπους σε περιθώρια. Μια αρχή για να κοιτάξουμε το διπλανό μας στα μάτια, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να σεβαστούμε τα δικαιώματά του.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια! Σχόλια όπως αυτά που έχουν γράψει οι Χριστιανοί τζιχαντιστές συμπατριώτες μου και τα έχουν επιτρέψει οι moderators (κόντρα στους όρους συμμετοχής) με κάνουν μόνο να ντρέπομαι στην εποχή που ζούμε. Δεν βρίσκω λόγω να καταπατούνται τα ανθρώπινα διακαιώματα για ανθρώπους που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και ζούνε όπως όλοι μας, να τους στερούν ένα τόσο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:49 | Γιωργος Α

    Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης.Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι γράφουν αρνητικά σχόλια,στηρίζονται σε θεωρίες περί θρησκείας και στο «λόγο του θεού» αλλά ΚΑΝΕΙΣ τους σε επιστημονικά δεδομένα.Όμως, στην επιστήμη τρέχουν για να γιατρευτούν,όχι σε προσευχές.

    Κάπως έτσι αντιδρούσαν οι μισάνθρωποι όταν ήταν να αποκτήσει η γυναίκα δικαίωμα ψήφου και να χειραφετηθεί έναντι του ανδρός που η εκκλησία παραδοσιακά την ήθελε κατώτερο όν. Φώναζαν ότι η φύση της γυναίκας είναι να υπηρετεί τον άντρα και να πλένει πιάτα,γιατί έτσι τους δίδαξε η θρησκεία.Έτσι φωνάζουν για τις θεατρικές παραστάσεις που προάγουν την ελευθερία του λόγου και για τους πρόσφυγες που «μας παίρνουν τις δουλειές»..Έτσι έβρισαν τον Αλβανό,έδειραν τον Πακιστανό και έδιωξαν το Σύριο.Έτσι έγιναν οι σταυροφορίες και οι σφαγές.. Στο ονομα του ΘΕΟΥ..

    Έτσι για άλλη μια φορά,σε ουσιαστικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,ισότητας,ελευθερίας και αυτοδιάθεσης,έρχονται και ουρλιάζουν για τον τρόπο που θα ζήσουν οι συνάνθρωποί μας.Φωνάζουν στο όνομα του θεού γιατί χάνουν εξουσία,ο κόσμος ξυπνάει και ζει ελεύθερος με γνώμονα τον άνθρωπο.Επόμενο βήμα,ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας να μειωθούν και τα έξοδα του κράτους.

    ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό τον αγώνα θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:34 | παναγιωτης

    Δυστυχως ειμαστε μια χωρα με αυτοκαταστροφικες τασεις, διαφορετικα δεν θα ψηφιζανε κυβερνηση οτι πιο οπισθοδρομικο υπαρχει στον πλανητη οπως γιαλαντζη αριστερους με εκατομμυρια ευρω στις μεγαλυτερες τραπεζες του καπιταλισμου.Και αφου….ελυσαν ολα τα προβληματα… της χωρας αποφασισαν να λυσουν και το προβλημα της οπης.Αλλα αφου ειναι εντολη απο τα γνωστα αγνωστα κεντρα εξουσιας για να υπονομευσουν ακομη και τη μητερα φυση, ωστε να μπαχαλοποιηθουν οι κοινωνιες γιατι ετσι πιστευουν οτι μεσα απο το χαος θα μπορεσουν να επικρατησουν για παντα το μονο που μπορω να πω ειναι.Μωραινει ο κυριος ον βουλεται απολεσει. Και κλεινωντας θα κανω ενα ρητορικο ερωτημα στους προοδευτικους….νομοθετες…..ποιος ρωτησε εκεινα τα παιδακια οταν θα θελησουν να τα υιοθετισουν καποιοι….απο αυτες… αν θα θελουν να μεγαλωσουν μεσα σε αυτο το…περιβαλλον…που ειναι τα ανθρωπινα δικαιωματα αυτων των παιδιων υποκριτες και πολιτικοι απατεωνες.!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:09 | Σοφία

    Παρακαλώ το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και τη Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Δεν αρμόζει σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να συμπεριφέρεται σε μερίδα πολιτών της σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ανήκομεν τελικά εις τη δύση ή στα βάθη της ανατολής?
    Όσο για τα σχόλια θρησκευτικού περιεχομένου που διάβασα ένα έχω να πω. Ο Χριστός που εξ ονόματός Του κάποιοι σκορπίζουν το μίσος είπε «αγαπάτε αλλήλους» και «μη κρινετε ινα μη κριθήτε». Ο δικός μου Χριστός δεν κατακρίνει την αγάπη που θα οδηγήσει δύο συνανθρώπους μας να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:39 | Παναγιώτα Μπουραντά

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης » το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως Έλληνίδα πολίτης και Ορθόδοξη Χριστιανή, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:32 | Κατερίνα

    Οι νόμοι πρέπει να έχουν ως στόχο όχι απλώς τη ρύθμιση κοινωνικών διαφορών, ούτε και την ικανοποίηση των επιθυμιών των ανθρώπων, αλλά, κυρίως, τη διαπαιδαγώγησή τους. Πολύ περισσότερο δεν μπορούν οι νόμοι να ανάγουν μίαν εκτροπή σε κανόνα δικαίου.Ακόμα κι αν γινόταν δεκτή η δικαιολογία ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση κοινωνικών προβλημάτων ανθρώπων που δεν ανήκουν στην Εκκλησία, το γεγονός ότι προνοείται ρύθμιση της συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου συνιστά τελεία διαστροφή.
    OXI στο σύμφωνο συμβίωσης και σε όλα του τα άρθρα.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:04 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Επειδή είμαστε Ευρωπαίοι μόνο σ’ αυτά που μας βολεύουν να διακηρύσσουμε, αντε και καλά με το σύμφωνο συμβίωσης. Εξάλλου, θέλουμε να τα κάνουμε όλα τόσο γρήγορα και εύκολα ώστε να τα γράφουμε και να τα διαγράφουμε, όπως και τ’όνομά μας. Οι δεσμεύσεις δεν μας αρέσουν. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί τα σύμφωνα συμβίωσης σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια διέπονται από τους ίδιους κανόνες. Μιλάμε για όμοιες καταστάσεις; Για παράδειγμα, ποιος ρωτά τα παιδιά που υιοθετούνται από ομόφυλα ζευγάρια, αν το θέλουν. Η ζωή διαιωνίζεται χρόνια τώρα μέσα από τη σχέση ετερόφυλων ζευγαριών. Συνεπώς, ας προστατέψουμε το δικαίωμα στα παιδιά που υιοθετούνται να μεγαλώνουν σε περιβάλλον που η φύση προέβλεψε γι’ αυτά. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο ΘΕΟ που ο καθένας μας πιστεύει.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:15 | Άλκης Καρύδης

    Σαφώς και πρέπει να έχουν το δικαίωμα αυτό και οι ομοφυλόφιλοι. Και πολλοί αργήσαμε. Στο κράτος τους νόμους τους θεσπίζει η πολιτεία. Τα της θρησκείας στις εκκλησίες σας…

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:50 | Anastasia

    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Μπορεί κάποιοι συνάνθρωποί μας να ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτός πρέπει να νομιμοποιηθεί. Δεν απορρίπτω τους ανθρώπους, καταδικάζω όμως τις παρά φύσιν σχέσεις.

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 23:21 | Anastasia

    Θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων.
    Μπορεί ορισμένοι συνάνθρωποι μας να ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής και σχέσεων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτός πρέπει να νομιμοποιηθεί. Δεν απορρίπτουμε τους ανθρώπους, καταδικάζουμε όμως τις παρα φύσιν σχέσεις.

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 23:21 | Νίκος

    Ως Ορθόδοξος χριστιανός δεν μπορώ να δεχθώ αυτό το νομοθέτημα που επιβραβεύει την ακολασία.

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 23:48 | Μαρία Κοσμίδου

    Δηλώνω και υπογράφω τα εξής: Σε μέγα ατόπημα υπέπεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας στις 9.11.2015 νομοσχέδιο «Συμφώνου Συμβίωσης» το οποίο επεκτείνει και στα ομόφυλα άτομα.
    Δεν καταδικάζω ή απορρίπτω τα λίγα αυτά άτομα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τους οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική από αυτή των πολλών ανθρώπων, που ωστόσο είναι μακριά από τις εντολές του Θεού.
    Καταδικάζω το ολίσθημα του κ. Υπουργού, διότι επιχειρεί νομοθετικώς να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την αξιοπρέπεια του ατόμου και τον υψηλό θεσμό της οικογένειας.
    Λόγω της διαφωνίας μου αυτής, δηλώνω ευθαρσώς και υπογράφω με παρρησία, ως Έλληνίδα πολίτης και Ορθόδοξη Χριστιανή, την αντίθεσή μου στο επονείδιστο αυτό νομοσχέδιο.

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 23:15 | Χρήστος Μαμασούλας

    Φαντάζει ενάντια στην ανθρώπινη φύση. Επίσης είναι ασύμβατο με την Ελλαδα. Να τεθεί σε Δημοψήφισμα για να προχωρήσει. Οι επεκτάσεις δεν πείθουν για τα κίνητρά τους και μοιάζουν «εκ του πονηρού «

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 23:33 | Xριστίνα

    Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια μεσαιωνισμού σε αυτή την χώρα πάει να γίνει ένα βήμα προς το αυτονόητο : Να έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια δικαιώματα. Αλλιώς οι λέξεις δημοκρατία και ισότητα είναι μόνο στους τίτλους. Είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης το οποίο θα ρυθμίσει πρακτικά καθημερινά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.