Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1532
Συνέπειες κακής άσκησης
Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.
Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.».

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:07 | Γ.Τ.

    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:55 | Κωνσταντίνος Αμπατζης

    Άρθρο 14

    Απαράδεκτη η στάση όσων χρησιμοποιούν ψέματα με σκοπό να αποξενώσουν τα παιδιά. Δημιουργούν ζημιά στην ψυχή τους και πρέπει τέτοιες ενέργειες να οδηγούν σε αφαίρεση την γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης. Συμπληρώστε λοιπόν και 7η περίπτωση (7. αβάσιμες-ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα)

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:28 | Γ.Κ.

    Το ψεύδος έχει κοντά ποδαρια αξιότιμε κ. Υπουργέ.

    Είναι απάνθρωπο να περιμένει ένα παιδί την αμετάκλητη απόφαση προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του.

    Δεν είναι αυτή η λύση.

    Η λύση είναι να προσφέρετε στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης τον τρόπο να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, σε ασφαλές πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή πλαισίωση του θύματος.

    Ψυχολόγοι και παιδοψυχιατροι υπάρχουν. Επανδρώστε κέντρα, κάντε καμπάνιες προκειμένου τα θύματα να μιλήσουν και οι μητέρες να μη φοβούνται.

    Όταν όμως το πλαίσιο είναι τόσο ισχνό και διάτρητο, όταν μια μητερα φοβάται ότι θα κατηγορηθεί από τον ίδιο τον κακοποιητή ότι εκείνη λέει ψεμματα, πείτε πόσες θα βρουν το σθένος να καταγγείλουν;

    Μαύρες σελίδες γράφονται τόσα χρόνια σε χωριά και πόλεις συγκαλύπτοντας το μυστικό της παιδοφιλίας και ενδοοικογενειακής βίας.

    Ποιος θα μιλήσει;
    Ποιος θα σπάσει το απόστημα της βίας;
    Ποιος θα σώσει αυτές τις ψυχές;

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:32 | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ -ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

    Παραλείπεται κατ’ αρχάς η αναφορά σε ουσιώδεις περιστάσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η έκθεση του ανηλίκου σε κίνδυνο, οι επιβλαβείς για το παιδί συνθήκες διαβίωσης, η παραμέληση της φροντίδας της υγείας του παιδιού κλπ.
    Κατά δεύτερο, διευκολύνεται χωρίς απαιτούμενη τεκμηρίωση για τη σχετική τροποποίηση, η αφαίρεση της γονικής μέριμνας που έως σήμερα αφορούσε σπανιότατες περιπτώσεις και εύλογα, αφού κατά τεκμήριο η πλήρης αποξένωση του παιδιού από τον γονέα του δεν είναι προς το συμφέρον του.
    Μπορεί η μη καταβολή διατροφής ή η μη άσκηση δικαιώματος επικοινωνίας να θεωρηθεί επαρκής λόγος που να οδηγεί δυνητικά στην πλήρη εκβολή του γονέα από την ζωή του παιδιού του, αντί τα λαμβανόμενα μέτρα να κατατείνουν στην υποστήριξη του γονεϊκού ρόλου με την εμπλοκή κοινωνικών υπηρεσιών;
    Η εισαγωγή δε αφηρημένων και μη προσδιορίσιμων εννοιών όπως η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης ή η διάρρηξη των σχέσεων, μόνο έριδες, εντάσεις και ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσουν, όταν μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης έχει προηγηθεί της λύσης του γάμου ή της κοινής συμβίωσης. Ουσιαστικά ενθαρρύνει την διαιώνιση αντιδικιών και την προσφυγή στη δικαιοσύνη με τέτοιο αίτημα σε όλες τις απαριθμώμενες περιπτώσεις.
    Η απαίτηση τέλος αμετάκλητης καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία, αδικήματα που θίγουν τη γενετήσια ελευθερία και αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εκθέτει τα παιδιά σε προφανή κίνδυνο, καθόσον επί 5-7 έτη κατά μέσο όρο γίνεται αποδεκτό με την προτεινόμενη ρύθμιση να διατρέξει το παιδί κίνδυνο κακοποίησης από τον δράστη των παραπάνω αδικημάτων, σε αντίθεση με τις θετικές υποχρεώσεις του κράτους κατ’ άρθρο 19 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (κυρώθηκε με τον Ν. 2101/1992) και σύμφωνα με το άρθρο 31 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, κυρωθείσας με το Ν. 4531/2018.

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:23 | Σ.ΜΕΛΙΣΣΗΣ

    Φραγμός στους γονείς που χρησιμοποιούν ψευδείς κατηγορίες. Συνιστούν απαράδεκτο τρόπο άσκησης γονικής μέριμνας, δηλητηριάζουν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και οδηγούν σε αποξένωση. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να επιφέρουν την αυτοδίκαιη αφαίρεση της γονικής μέριμνας. Προτείνω να προστεθεί 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:02 | Φρατζέσκος Μαλισιόβας

    Οι ψευδείς κατηγορίες προς τον άλλο γονέα θα πρέπει να προστεθούν ως λόγος κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Οι ψευδείς κατηγορίες αποτελούν μάστιγα

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:01 | Ιωάννης Αμαλλος

    Άρθρο 14

    Βάλτε φραγμό στους γονείς που χρησιμοποιούν ψευδείς κατηγορίες. Ασκούν με απαράδεκτο τρόπο την γονική μέριμνα και τέτοιες ενέργειες πρέπει να την αφαιρούν.
    Συμπληρώστε 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 30 Μαρτίου 2021, 23:35 | Λ.Κ.

    Κατά αρχάς, τα σχόλια copy paste θα πρέπει να σας προβληματίσουν αξιότιμε κ. Υπουργέ.
    Προφανώς και όταν μια γυναικα και μητέρα προβαίνει σε καταγγελία για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως ξυλοδαρμός ή σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, έχει αποδείξεις ενοχής και καμιά μητέρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θα έβαζε τον εαυτό της, αλλά κυρίως τα παιδιά της σε έναν κυκεώνα ψυχολογικό, δικαστικό και οικονομικό. Για ποιο λόγο ένας άνθρωπος να περιπλέξει κατά αυτόν τον τρόπο της ζωή του; Δεν υπάρχει κίνητρο. Ίσα ίσα το στίγμα και η ταλαιπωρία και ο Γολγοθάς μίας μητέρας που καταγγέλει είναι ανασταλτικός παράγοντας. Ο μόνος λόγος που ξεπερνάει το φόβο, κατά αρχάς από τον ίδιο τον κακοποιητή, και βρίσκεται μπροστά στο γραφείο του εισαγγελέα είναι η προστασία των παιδιών της και μόνο απελπισία βιώνει, καθώς το κοινωνικό στίγμα είναι ασήκωτο βάρος. Αλλά η προστασία των παιδιών της δεν της αφήνουν κανένα περιθωριο.
    Μια αλήθεια που μονόδρομος πια είναι η δικαιοσύνη. Κι ας φέρει τα άνω κάτω στην ίδια της τη ζωή και κατά επέκτασιν των παιδιών, και όλου του συγγενικού περίγυρου. Πένθος και αρρώστια μαζί είναι αυτές οι καταστάσεις. Πραγματικά ολοι αυτοί οι πατεράδες (που προφανώς πρόκειται για τους ίδιους που γράφουν και ξαναγράφουν) που σχολιάζουν έπεσαν όλοι σε γυναίκες που χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης? Ας σοβαρευτούμε.

    Προφανώς όλοι οι κύριοι που γράφουν τα ίδια και τα ίδια για ψευδείς κατηγορίες αγνοούν ότι οι γυναίκες έχουν πια αρκετά μέσα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Βοηθήστε ώστε να έχουμε τα ένδικα μέσα να αντιταχθούμε στην βαρβαρότητα. Στην θυματοποίηση των παιδιών μας. Στον χρηματισμό που βασιλεύει και δεν αφήνει τις υποθέσεις να προχωρήσουν αλλά συγκαλύπτονται.

    Όχι στη συγκάλυψη. Όχι στην εκμετάλλευση αθώων ψυχών. Αντί να περιμένετε τις αμετάκλητες αποφάσεις, ορίστε τρόπους να προστατεύονται τα θύματα και να μη θυματοποιούνται για χρόνια.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:35 | Ελίνα

    Όχι μόνο οι ψευδείς κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, αλλά και οι ψευδείς κατηγορίες για δήθεν γονεϊκή αποξένωση δείχνουν το ήθος, την ποιότητα και το επίπεδο αυτού που ψεύδεται και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:24 | Νικόλαος Βέλλιος

    Άρθρο 14
    Οι ψευδείς κατηγορίες προς τον άλλο γονέα θα πρέπει να προστεθούν ως λόγος κακής άσκησης της γονικής μέριμνας.
    Οι ψευδείς κατηγορίες αποτελούν μάστιγα.
    Μαθαίνουμε κάθε μέρα πραγματα απο τον κύκλο μας που είνα αδιανόητα.
    Η αποκλειστικη επιμελεια εχει γεννησει ολόκληρη κουλτούρα η οποία συνοψίζεται ως εξης:
    τα παιδια ειναι δικα μου, τα παίρνω κ φεύγω, στο δικαστηριο θα πω ότι ηταν κακοποιητικός.
    (Οι ιδιοι οι δικηγοροι νούθετουν κ παρακινουν πολλές φορές να ειπωνοντε χυδαιοτητες τετοιες)

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Μέχρι σήμερα έχουμε πολλές περιπτώσεις μαμάδων που παραβίαζαν τις δικαστικές αποφάσεις επικοινωνίας και δεν άφηναν τον μπαμπά να επικοινωνήσει με τα παιδιά του και ΑΘωόνταν στο δικαστήριο .Ακόμη και σε παραβιάσεις κατεξακολούθηση !θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τις μαμάδες που δεν δίνουν τα παιδιά, ακόμη και αν χρησιμοποιούν την ψευδή δικαιολογία οτι δεν θέλει να ερθει το παιδί!

    Αντίστοιχα θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τους μπαμπάδες που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν την διατροφή για τα τέκνα τους με διάφορες δικαιολογίες.Δυστυχώς έχουμε ακόμη και μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή .Και κάποιους επαγγελματίες κακοπληρωτές!!
    που είναι ταυτόχρονα και στον Νόμο Κατσέλη και δεν δίνουν διατροφή και ζουν πολυτελή ζωή !Πολλοί αποκρύπτουν τα εισοδήματα τους.
    Επίσης για τις περιπτώσεις που έχει καταδικαστεί καποιος για μη καταβολή διατροφής, θα πρέπει να βοηθάει το κράτος για να μπορεί η μαμά να διεκδικήσει με κατάσχεση τα χρήματα τησ διατροφής για το παιδί χωρίς να μπαίνει σε επιπλέον έξοδα! Δεν γίνεται και να μην παίρνει χρήματα και να πρέπει να πληρώσει για να κάνει μια κατάσχεση με αμφίβολο αποτέλεσμα !
    Βέβαια απο εδώ και πέρα θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου ή και ανάλογα τα έξοδα των παιδιών και να μην βαρύνεται ο πατέρας μόνο ! Αλλά να συνεισφέρουν και οι δύο! Επίσης θα πρέπει να καταργηθεί ο παραλογισμός του ειναι τουλάχιστον απεχθές να πρέπει να πληρώνει ο μπαμπάς το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων του παιδιού και η μαμά να πληρώνεται που είναι μαμά!!!

    Εχοντας πει αυτό , θα πρέπει ο ισομοιρασμός των εξόδων να ισχύει για όλους , ακόμη και για αυτούς που δεν θα καταφέρουν να πάρουν συνεπιμέλεια ή ίσο χρονο , και η μαμά θα έχει παραπάνω ημέρες το παιδί !

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:45 | Κωστας

    H EΠIBAΛOMENH ΣYNEΠIMEΛEIA ΔEN MΠOPEI NA EΦAPMOΣTEI OPIZONTIA ΣE OΛOYΣ ,EIΔIKA ΣE ΓONEIΣ ΠOY BPIΣKONTAI ΣE MAKPOXPONIA ΣΦOΔPH ANTIΔIKIA EΞAITIAΣ TOY ΠATEPA ΠOY ΔIEKΔIKEI ME ENTONH ANAITIA ΠOΛEMIKH KATA THΣ MANAΣ ,MONO ΓIA NA IKANOΠOIHΣEI TON EΓΩKENTPIKO TOY XAPAKTHPA ΠOY BΛEΠEI TA ΠAIΔIA ΩΣ EΠEKTAΣH TOY EΓΩ TOY,XΩPIΣ NA EXEI KAN TA AΠAPAITHTA ΠPOΣONTA NA TA MEΓAΛΩΣEI MONOΣ TOY(ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΗΤΕΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΊΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΡΗΘΟΥΝ ΤΌΣΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΕΝ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ Ή ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥΣ ).ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΙΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΌΤΕΡΗ ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΕΙ;ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠPEΠEI O ΔIKAΣTHΣ NA KPINEI EΞATOMIKEYMENA THN KAΘE OIKOΓENEIAKH YΠOΘEΣH OXI BEBAIA ME TIΣ ΠAPOYΣEΣ ΔIAΤΑΞEIΣ AΛΛA ME TO IΣXYON NOMOΣXEΔIO ΠOY EINAI ΠAIΔOKENTPIKO KAI ΛEITOYPΓEI AΛΗΘΙNΑ ΠPOΣ TO ΣYMΦEPON TOY TEKNOY KAI OXI ΠPOΣ TO ΣYMΦEPON TOY EΓΩKENTPIKOY ΠATEPA.ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΟΥΝ .ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΚΕΦ. Β Κ Γ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΊ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΙ.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:37 | Καλιρρόη Μουστρούφα

    Το ηθος του ανθρώπου καθώς και ο τρόπος που θα μεγαλώσει το παιδί φαίνεται από την συμπεριφορά που έχει μετά τον χωρισμό. Οι ψευδείς κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου που ψεύδεται, θα πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:50 | Κωστας σαμαρας

    «Ο παρών νόμος ισχύει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Δικαστικές αποφάσεις που αναθέτουν ή ρυθμίζουν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορούν ενόψει των νέων ρυθμίσεων, να μεταρρυθμιστούν ή να ανακληθούν μετά από αίτηση των διαδίκων που ασκείται εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία θα ασκηθεί εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου».

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:06 | Κωστας σαμαρας

    το άρθρο 1532 τίθεται ως εξής

    Προστίθεται στη β παράγραφο αριθμός 7 «η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ψευδή καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλευσης γενετήσιας ζωή»

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:20 | Κ. Ν.

    Στην παράγραφο στ. Η αμετάκλητη καταδικη συνεπάγεται σε ελληνικούς δικαστικούς χρονους περίπου 8 με 10 ετη!!
    Αυτό εκθέτει πολλα παιδια σε πραγματικό κίνδυνο.
    Σε αυτη την παράγραφο δίνουμε άλλοθι στους ασελγεις κ στους εκμεταλλευτές.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:27 | Αναστάσιος Αλτούνης

    Άρθρο 14

    Βάλτε φραγμό στους γονείς που χρησιμοποιούν ψευδείς κατηγορίες. Ασκούν με απαράδεκτο τρόπο την γονική μέριμνα και τέτοιες ενέργειες πρέπει να την αφαιρούν.
    Συμπληρώστε 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:45 | Αχιλλέας Γ

    ΔΕΝ πρέπει να λησμονείται ότι η θέσπιση και επιβολή των νόμων ξεκίνησε και βασίστηκε στην αναγκαιότητα διαφύλαξης και απόδοσης της ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ.
    Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί σε βάρος του άλλου γονέα, ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στις περιπτώσεις μη συναινετικου διαζυγίου, ουδέποτε είχαν ως γνώμονα το καλό του παιδιού. Είναι απλά απόρροια άλλων πραγμάτων…
    Ως εκ τούτου θα πρέπει να συμπεριληφθεί ότι κακή άσκηση γονικής μέριμνας συνιστά επίσης και:
    7)οι αβάσιμες/ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:18 | Μαρία

    7. οι δικομανής γονείς με αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμούς εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:51 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΑΝΟΥ

    Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια παρεμποδίζει και αποτρέπει τα διαζύγια διαταραγμένων γάμων μιας και η μητέρα και στις δύο περιπτώσεις όσο και αν το θέλει, δεν θα μπορεί να προστατέψει ούτε τα παιδιά της ούτε και τον εαυτό της από το κακοποιητικό περιβάλλον. Αυτό θέλουμε; Να ξέρει όλη η γειτονιά ότι υπάρχει διαρκής κακοποίηση, να ακούγονται καθημερινά κλάματα και φωνές και να υποχρεώνονται τα αθώα αυτά πλάσματα, τα παιδιά, να υπομένουν νοσηρές οικογενειακές τραγωδίες και να φορτώνονται με ψυχολογικά τραύματα, απλώς επειδή η μητέρα θα αποτρέπεται με τέτοια νομοθέτηση να τα απομακρύνει από το προβληματικό και κακοποιητικό περιβάλλον.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:05 | Κατερίνα Φώσκολου

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:54 | Μαρία Τ

    το άρθρο Α.Κ. 1532, το οποίο υπό το πρόσχημα της συγκεκριμενοποίησης διευρύνει υπέρμετρα και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες είναι δυνατή ακόμα και η ολική αφαίρεση της γονικής μέριμνας από γονέα. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις και διατάξεις δικαστηρίων και εισαγγελιών ή στην υπάρχουσα συμφωνία των γονέων, η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα, η υπαίτια παραβίαση των όρων συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας, η κακή άσκηση και υπαίτια παράληψη της άσκησης της, η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει διατροφή ή ακόμα και η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της ζωής, είναι αναμφισβήτητο ότι αποτελούν σοβαρότατες αιτίες, που επιδρούν στις σχέσεις των γονέων μεταξύ τους και φυσικά σε αυτές με το παιδί και ιδίως στον τρόπο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας και συμπεριφορές που πρέπει αυτονόητα να αντιμετωπίζονται με έννομες συνέπειες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναιρούν νομικά την ιδιότητα της μητέρας και του πατέρα και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μέσο πίεσης σε κλονισμένες σχέσεις γονέων.
    Ας αναρωτηθούμε πόσες περιπτώσεις αφαίρεσης της γονικής μέριμνας γνωρίζουμε ακόμα και από ισοβίτες έγκλειστους τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός βέβαια από γονείς διωκόμενους κομμουνιστές και πολιτικούς πρόσφυγες. Αυτά πάμε να ανασυστήσουμε ;

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:41 | Αλκιβιάδης Αλερτάς

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:03 | Ανέστης Μαζης

    Να ορισθούν επίσης ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα είναι συχνότερες από το κοινό κρυολόγημα!!

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:17 | Σοφία Λυτρίδου

    Τιμωρείστε όσους γονείς λένε ψέματα για τον άλλο γονέα. Τραυματίζονται ανεπανόρθωτα αθώες παιδικές ψυχές. Προσθέστε ότι οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:41 | Ευγενία Κωνσταντινίδου

    Η ποιότητα του χαρακτήρα του ανθρώπου καθώς και ο τρόπος που θα μεγαλώσει το παιδί φαίνεται από την συμπεριφορά που έχει μετά τον χωρισμό. Οι ψευδείς κατηγορία για ενδοοικογενειακή βία δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου που ψεύδεται, θα πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά.

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:27 | Κονδυλια Λιουρκα

    Κάθε αβάσιμη-ψευδή κατηγορία και ισχυρισμός εις βάρος του άλλου γονέα να είναι επίσης κακή άσκηση γονικής μέριμνας

  • 30 Μαρτίου 2021, 22:25 | Νικολαος Αποστολου

    Το Αρθρο 5 να αλλαξει ως εξης,
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

    Το Αρθρο 8 να αλλαξει ως εξης
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

    Το Αρθρο 12 να αλλαξει ως εξης
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    Το Αρθρο 14 να αλλαξει ως εξης
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:49 | Νικόλαος Αλεξόπουλος

    Άρθρο 14

    Απαράδεκτη η στάση όσων χρησιμοποιούν ψέματα με σκοπό να αποξενώσουν τα παιδιά. Δημιουργούν ζημιά στην ψυχή τους και πρέπει τέτοιες ενέργειες να οδηγούν σε αφαίρεση την γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης. Συμπληρώστε λοιπόν και 7η περίπτωση (7. αβάσιμες-ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα)

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:51 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΟΥΓΛΕΣ

    Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα μου συμβεί άμα χωρίσω καθ’ ότου σχεδόν όλοι οι χωρισμένοι φίλοι μου έχουν και μια ψευδή κατηγορία για ξυλοδαρμό από την πρώην σύζυγο. Νομοθετήστε κατά του φαινομένου αυτού.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:43 | Ανδρέας Ροδόστογλου

    ➢ ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:01 | Μαρινος Ζαμινος

    Το Αρθρο 14 να αλλαξει ως εξης
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:21 | Πέτρος Μεταλλινός

    ➢ ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:55 | Κατερίνα Κοσσιβάκη

    Οι ψευδείς κατηγορίες για ξυλοδαρμό από τον γονέα που συνήθως ασκεί την επιμέλεια είναι μια τακτική που κρατάει καλά εδώ και πολλά χρόνια, είναι κοινό μυστικό στα πηγαδάκια των χωρισμένων γυναικών.
    Επιτέλους διορθώστε την τακτική αυτή.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:58 | Μιχάλης Αλέξης

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:36 | Γιώργος Δικαίος

    Άρθρο 14
    Αν γονέας ή οι γονείς παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την γονική μέριμνα του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την ανατροφή του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και
    ή με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της ανατροφής,
    δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης της γονικής μέριμνας από τον υπόχρεο γονέα
    ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
    ζ. η χρήση ψευδών κατηγοριών με σκοπό την συκοφαντία και ενοχοποίηση του άλλου γονέα και κατά συνέπεια η διατάραξη της οικογενειακής ισορροπίας

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΡΑ !!!!

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:18 | M.M

    Και σε αυτήν την διάταξη ο νόμος προσπαθεί να εξειδικεύσει την αόριστη νομική έννοια της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Πέρα από το ερμηνευτικό πρόβλημα που παρουσιάζει η διάταξη και την ευθεία αντίθεση στην οποία έρχεται με την διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ, –η οποία απαιτεί για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του δικαιώματος επικοινωνίας για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας κ.α. αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ενώ η παρούσα διάταξη αρκείται σε απλές αιτιάσεις για την αφαίρεση της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας–, παρουσιάζει και πρόβλημα απόδειξης και σχηματισμού δικανικής κρίσης του δικαστηρίου, αναφορικά με την διαπίστωση της διατάραξης της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς και κυρίως αναφορικά με το πώς αυτή η διατάραξη θα διαπιστώνεται ότι οφείλεται στον άλλο γονέα. Με την κατάθεση μαρτύρων στην καλύτερη περίπτωση επηρεασμένων από την αντιδικία των γονέων και στην χειρότερη καθοδηγούμενων ή με ψυχοκοινωνική έκθεση ενός αρμοδίου φορέα; Και αν αποδεικτικά οι μάρτυρες είναι αρκετοί για τον σκοπό αυτόν γιατί δεν προβλέπεται στον νόμο αναφορά για την αξιοπιστία τους, ενώ υπάρχει αναφορά για την μη επιρροή του τέκνου από τον έναν γονέα κατά την έκφραση της άποψής του; Παρομοίως πώς θα αποδεικνύεται η μη υπαιτιότητα στην μη συμμόρφωση με αποφάσεις επικοινωνίας από τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, όταν για τον ισχυρισμό ότι διαπράττονται ή διαπράχθηκαν τα μνημονευόμενα στο νόμο ποινικά αδικήματα από τον γονέα που ασκεί την επικοινωνία θα χρειάζεται αμετάκλητη ποινική απόφαση, και κάθε άλλη παράβαση δικαιώματος επικοινωνίας θα θεωρείται εξ αντιδιαστολής υπαίτια και άρα ικανή να οδηγήσει στην αφαίρεση της επιμέλειας ή και της γονικής μέριμνας;
    Από την επισκόπηση των προτεινόμενων άρθρων παρατηρείται μία δυσπιστία στην μέχρι και σήμερα κρίση του δικαστή, μία αμφισβήτηση στις καλές προθέσεις του γονέα που ασκεί την επιμέλεια και μία υπερβάλλουσα πίστη στην αλήθεια των ισχυρισμών του γονέα που είναι φορέας του δικαιώματος επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτόν το νομοσχέδιο παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές, ουσιαστικές και δικονομικές αρχές και ιδίως την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου (άρθρο 4 Συντάγματος) ενώ επιρρίπτει υπερβολικά βάρη απόδειξης στο ένα μέρος-γονέα που ασκεί την επιμέλεια έναντι του άλλου μέρους – γονέα που ασκεί την επικοινωνία, τον οποίο αντιθέτως διευκολύνει με τεκμήρια και παράθεση ειδικών προϋποθέσεων. Δεν είναι υπερβολικό να προβλέψουμε ότι υπό το καθεστώς του νέου νομοσχεδίου το ισχυρό οικονομικά μέρος θα ασκεί αλλεπάλληλα ένδικα βοηθήματα κατά του άλλου (με οποιαδήποτε αφορμή), σκοπεύοντας στην εξόντωσή του.
    Επιπλέον, στο συγκεκριμένο άρθρο παραλείπεται η έστω στοιχειώδης αναφορά σε σοβαρές περιστάσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η έκθεση του ανηλίκου σε κίνδυνο, η παραμέληση της φροντίδας της υγείας του κ.λπ. ενώ αντίθετα εξειδικεύεται ως επαρκής λόγος της πλήρους αποβολής του ενός γονέα από τη ζωή του τέκνου, το να μην καταβληθεί διατροφή για αυτό!
    Η ακατανόητη απαίτηση ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία, για αδικήματα που θίγουν τη γενετήσια ελευθερία και αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εκθέτει τα τέκνα σε προφανή κίνδυνο, καθόσον για μια αμετάκλητη καταδίκη ως γνωστόν απαιτούνται περί τα 8 έτη, χρόνος μέσα στον οποίο είναι πιθανόν τα τέκνα να διατρέξουν εκ νέου κίνδυνο κακοποίησης από τον γονέα-δράστη αυτών των αδικημάτων!!!!

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:08 | Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου

    Άρθρο 14

    Oι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα είναι συχνότερες από το κοινό κρυολόγημα!! Να ορισθούν επίσης ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:35 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

    Το αποκρουστικό φαινόμενο των ψευδών κατηγοριών για ενδοοικογενειακή βία δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου που ψεύδεται και δείχνει τον τρόπο που έχει μάθει να διαχειρίζεται και να αντιδρά στην ζωή του. Αυτήν την κοινωνία θέλουμε; Με αυτούς τους πολίτες; Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που το διαπράττουν ότι αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ίδιους. Νομοθετήστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:50 | Αικατερίνη Ζεκυριά

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 21:19 | ΧΑΡΗΣ

    Επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιδικίας έχει υπάρξει σειρά καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς, ωστόσο έχουν προκαλέσει ήδη γονεϊκή αποξένωση. Για το λόγο αυτό οι κάθε είδους καταγγελίες από αμφότερους τους διαδίκους πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς και να αποδεικνύονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

    Επίσης η τακτική των ψευδών καταγγελιών πρέπει να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

    Tο άρθρο 1532 τίθεται ως εξής:
    Προστίθεται στη β παράγραφο αριθμός 7 «η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ψευδή καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωή».

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:31 | Διαμαντής Αθανασίου

    Άρθρο 14

    Απαράδεκτη η στάση όσων χρησιμοποιούν ψέματα με σκοπό να αποξενώσουν τα παιδιά. Δημιουργούν ζημιά στην ψυχή τους και πρέπει τέτοιες ενέργειες να οδηγούν σε αφαίρεση την γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης. Συμπληρώστε λοιπόν και 7η περίπτωση (7. αβάσιμες-ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα)

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:18 | Γκαραμπέτ Ατζέμογλου

    Άρθρο 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν sτο τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας
    2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς
    3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας
    4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα
    5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων
    6. η καταδίκη του γονέα με οριστική δικαστική απόφαση για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας προς το τέκνο ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής
    7. οι αβάσιμες, ψευδείς και συκοφαντικές κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:35 | ΝΤΙΝΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Πώς είναι δυνατόν πριν το διαζύγιο το 99% των πατεράδων να είναι σωστή οικογενειάρχες και μετά το χωρισμό η συντριπτική πλειοψηφία των πατεράδων να κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία είτε προς την μητέρα είτε προς το παιδί. Αυτό όπως κι εσείς γνωρίζεται θέλει τουλάχιστον 5 χρόνια για να αποδείξει ο πατέρας (συνήθως) ότι είναι αθώος αλλά μέχρι τότε έχει χάσει το παιδί του. Αυτό θα πρέπει να είναι ένδειξη για απευθείας αλλαγή επιμέλειας τέκνου.
    Σας παρακαλώ προσθέστε την παράγραφο αυτή στο Άρθρο 14.

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:21 | Κωνσταντίνος Μπατάνης

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:28 | Θεόδωρος Αβράμπος

    Άρθρο 14

    Oι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα είναι συχνότερες από το κοινό κρυολόγημα!! Να ορισθούν επίσης ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:02 | Γεωργιος Κρανιωτης

    Άρθρο 14

    Τιμωρείστε όσους γονείς λένε ψέματα για τον άλλο γονέα. Τραυματίζονται ανεπανόρθωτα αθώες παιδικές ψυχές. Προσθέστε ότι οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 30 Μαρτίου 2021, 20:49 | Ευαγγελος Δελλιος

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 30 Μαρτίου 2021, 19:17 | ΜΙΜΗΣ

    ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΟΝΕΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ.ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΑ ΤΕΚΝΑ

  • 30 Μαρτίου 2021, 19:37 | Δημητρης Δ.

    ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα