Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:49 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 20:19 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

  • 17 Απριλίου 2024, 19:40 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:42 | Δημήτριος Βούλγαρης

    Θήβα Επείγον ΨΕΎΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΨΕΎΤΙΚΑ ΤΑ τετραγωνικά μέτρα ΨΕΥΤΙΚΑ αυτά που λένε για την Λιβαδειά
    Μήπως να γίνει εφαρμογή του νόμου περί ψευδών ειδήσεων? Ποιος τους έστησε παγίδα και ισχυρίζονται ΨΕΎΤΙΚΑ στοιχεία? Μήπως να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη που θέλουν και ισονομια και ισοπολιτεια?

  • 17 Απριλίου 2024, 19:26 | Ε.Κ.

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών: Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;

    Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στη Βοιωτία με διαφάνεια και ορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα τεχνοκρατικά στοιχεία υπέρ του Πρωτοδικείου Θηβών;

    Η απόφαση για τη Βοιωτία πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί ο πρωτοδικείο Θήβας ως Μητροπολιτικό, όπως είναι το αντικειμενικά δίκαιο.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:42 | Αθανάσιος

    ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκιγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών : 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών : Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης το γιατί μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Είναι απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Κεντρικό.
    Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη παράβλεψη των κριτηρίων που ορίζει ο Ν.4938/2022. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε για αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια η ίδια η Κυβέρνηση πλήρωσε την Παγκόσμiα Τράπεζα. Τώρα γιατί τα αναιρεί;

  • 17 Απριλίου 2024, 19:13 | Μ.Π.

    Πρωτεύουσα της π.ε. Αιτ/νίας είναι η Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Πρωτεύουσα π.ε. χωρίς έδρα Κεντρικού Πρωτοδικείου δεν νοείται. Αν θέλουμε να έχουμε Κράτος που σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή τους θεσμούς και, κυρίως, την ιστορία του, τότε δεν μπορεί να υπάρχει άλλη πρόταση πέρα από τη λειτουργία του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Αιτ/νίας στην Ι.Π. του Μεσολογγίου. Τα υπόλοιπα στοιχεία όπως οι αποστάσεις, ο αριθμός των υποθέσεων, τα κτίρια κ.λ.π. δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Η Ιστορία της Ελλάδας δεν είναι τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών και οι εθνικές οδοί. Η Ιστορία της Ελλάδας είναι τα ιδεώδη της, στα οποία βασίστηκε όλος ο σύγχρονος κόσμος. Μην τα ξεχνάμε.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:47 | Αθανάσιος

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 19:14 | Αθανάσιος

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 19:20 | ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΦΙΔΗΣ

    Η Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά, είναι εμφανές ότι πρέπει να γίνει στην Ελευσίνα. Η ανάγκη της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απονομή της Δικαιοσύνης καθώς κι η διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων πολιτών, συνηγορούν για την χωροθέτηση στην Ελευσίνα, όπου υπάρχουν κι εξυπηρετούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κι όχι πχ στα Μέγαρα, όπου η όλη διαδικασία είναι καταφανές ότι θα δυσκολεύει τους πολίτες – αντί να τους διευκολύνει – δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα πρόβλημα στην κοινωνία.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:19 | Μιχάλης

    Είναι ντροπή να γιγαντώνεται η πόλη του Αγρινίου και να συρρικνώνεται η πρωτεύουσα του νομού το Μεσολόγγι !!!!! Απορώ δλδ ποιος είναι ο ρόλος μιας πρωτεύουσας ενός νομού!!! Η μόνη εξαίρεση στο Μεσολόγγι !!! Μπράβο σας είστε εκτός τόπου και χρόνου !!!

  • 17 Απριλίου 2024, 18:25 | Κ. Λ.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 18:55 | Βασιλική Λούκου

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική αποφασίστηκε αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.
    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών: Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].
    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση δεν λειτουργεί στη Βοιωτία με διαφάνεια και ορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αδιάσειστα τεχνοκρατικά στοιχεία υπέρ του Πρωτοδικείου Θηβών;
    Η απόφαση για τη Βοιωτία πρέπει να αλλάξει και να επιλεγεί ο πρωτοδικείο Θήβας ως Μητροπολιτικό, όπως είναι το αντικειμενικά δίκαιο

  • 17 Απριλίου 2024, 18:57 | Μισέλ

    εκτός τόπου και χρόνου.
    Αποφάσισαν κάποιοι, δίχως μςλςητη, δίχως ανάγνωση στοιχείων, δίχως να μπορούν να αιτιολογήσουν το γιατί, πως αν κλείσουν 7 Πρωτοδικεία η δικαιοσύνη θα ανάπτυξη ταχύτητα.
    Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, με αριθμό υποθέσεων μεγαλύτερο απο γου Πύργου, θυσιάζεται επειδή κάποιοι, δυστυχώς άσχετοι, έψαξαν μερικές ιφειγενειες. Ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης στην Αμαλιάδα είναι ταχύτατος. Ένα υγιές πρωτοδικείο θέλετε να κλείσει γιατί το milestone του ταμείου ανάκαμψης παραμένει.
    Είναι ακατανόητο, είναι πραγματικά ντροπή και υποτιμά τη νοημοσύνη μας να νομίζετε ότι αυτό που θέλετε να φέρετε θα φέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Απλα θα φέρει περισσότερα ευρώ αφού για αυτά πρέπει να θυσιαστούν τα Πρωτοδικεία και όχι για να αυξηθεί η ταχύτητα.
    Η ταχύτητα αυξάνεται με περισσότερους δικαστές, μείωση αναβολών (στην πράξη), περισσότερους υπαλλήλους και κυρίως με τα απαραίτητα τεχνικά μέσα που χρειάζονται στην σύγχρονη εποχή. επικίνδυνοι είστε.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:53 | Χρυσόστομος Σύρκος

    Άρθρο 6, 1.ε.
    Τα Μέγαρα ως έδρα Πρωτοδικείου που θα εξυπηρετεί τους δημότες των δήμων της δυτικής Αττικής είναι άριστη επιλογή, αφού υπηρετεί την αρχή της αποσυμφόρησης των οργανισμών του κράτους που συνωθούνται σε χώρους ακατάλληλους μιας περιοχής, που δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για διασπορά των υπηρεσιών αυτών.
    Επιπρόσθετα, τα Μέγαρα στην επέκταση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης διαθέτει κοινωφελείς χώρους που στο μέλλον προσφέρονται για κατασκευή συγχρόνου άνετου κτιρίου για τη στέγαση του Πρωτοδικείου σε προσφερόμενα μέρη στάθμευσης οχημάτων.
    Και το ακροτελεύτιο σημαντικό, η ιστορική πόλη των Μεγάρων, που παραλίγο να καταστεί πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, δικαιούται την έδρα του Πρωτοδικείου για λόγους δικαιοσύνης, αφού μέχρι σήμερα μόνο οχλούσες δραστηριότητες επιβαρύνουν την περιοχή.

    Χρυσόστομος Δ. Σύρκος
    πρώην δήμαρχος Μεγάρων
    19100, Μέγαρα Αττικής

  • 17 Απριλίου 2024, 17:55 | Σοφία Κατσινα Δικηγόρος

    Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη απρόσκοπτα η κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου αποτελεί κατάφωρη αδικία και μέγιστη αθλιότητα και αδικαιολόγητη ενέργεια.
    Ο όγκος των δικαστικών υποθέσεων που έχει στην ευθύνη του το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου καθώς και η γεωμορφολογία της περιοχής μετρήσιμα ότι η κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου του Νόμου Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να εδρεύει αυτοτελώς και πλήρως στην πρωτεύουσα του Νομού. Τούτο προβάλλεται αποδεδειγμένα και μετρήσιμα γιατί τόσο ο όγκος της δικαστικής ύλης όσο και η γεωμορφολογία του νομου Αιτωλοακαρνανίας οδικό δίκτυο αποστάσεις χρόνος μετακίνησης δυνατότητα ευχερους πρόσβασης των πολιτών στο δικαστήριο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν στην Πολιτεία ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι εντελώς εσφαλμένη ενέργεια και συνιστά αν μη τι άλλο απαξίωση και κατάφωρη υποβάθμιση της πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνιας της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:38 | Σοφία Κατσινα

    Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δικαστικών δομών, ούτε και συνιστά μεταρρύθμιση η μονοδιάστατη αλλαγή χωροταξίας, ειδικά όταν αυτή οδηγεί στην δικαστική απομόνωση και ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Στην Δυτική Ελλάδα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι και το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ,
    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω είναι εύκολα αντιληπτό ότι επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στην περίπτωση της κατάργησης της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται δηλαδή να μην μεταβληθεί η ήδη μέχρι σήμερα ισχύουσα κατάσταση.
    Σε ότι αφορά δε την κατάργηση της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου τίθεται το εύλογο ερώτημα για ποιο λόγο στην περίπτωση της Λιβαδειάς Θήβας προκρίθηκε να παραμείνει η κεντρική έδρα στην πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας ενώ στην περίπτωση του Μεσολογγίου προκρίθηκε η κατάφωρη αδικία η εξαφάνιση της πρωτεύουσας του νόμου η ετι περαιτέρω υποβάθμιση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
    Το σχέδιο νόμου οφείλει να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες και ζητείται να αρθεί η κατάφωρη αδικία της προωθουμενης απώλειας της έδρας από το Μεσολόγγι

  • 17 Απριλίου 2024, 16:24 | ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα
    παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και
    τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας,
    ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της
    Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2
    κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της
    παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης
    του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά
    περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη
    δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα
    κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την
    τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους,
    διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και
    μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί
    καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί
    καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού
    περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του
    τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του
    Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί
    πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν
    λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως
    για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο
    Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750!
    Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν
    κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του
    κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος
    υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με
    άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα
    κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η
    δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών
    αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης

    Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το
    προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης
    γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία
    ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία
    τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και
    στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 17 Απριλίου 2024, 16:02 | ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ- ΜΑΓΟΥΛΑΣ / ΜΑΝΔΡΑΣ- ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ/ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
    ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΜΑΝΔΡΑΣ- ΜΑΓΟΥΛΑΣ- ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

    Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την 12η Απριλίου 2024, παρουσία των Βουλευτών Δυτικής Αττικής κ.κ. Γεωργίου Κώτσηρα, Αθανασίου Μπούρα και Ευάγγελου Λιάκου, οι Δήμαρχοι Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ασπροπύργου, παρουσία και εκπρο-σώπων των δικηγόρων των άνω περιοχών, συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ.Ιωάννη Μπούγα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την μη επιλογή της Ελευσίνας ως Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά και να του εγχειρίσουν, τόσο το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας, όσο και το από 8-4-2024 ψήφισμα των Δικηγόρων Ελευσίνας–Μάνδρας–Μαγούλας–Ασπροπύργου.
    Στα επιχειρήματά τους, που συμπεριλαμβάνονται στο άνω ψήφισμα αντιπαρατέθηκε ο παρευρισκόμενος Δήμαρχος Μεγαρέων με κυρίαρχα επιχειρήματα την από-κέντρωση των υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής, από τη πόλη της Ελευσίνας, τον Πληθυσμό του Δήμου Μεγαρέων και την ύπαρξη κατάλληλης υποδομής για την στέγαση των Δικαστηρίων, στα οποία αντέδρασαν δυναμικά οι άνω Δήμαρχοι και η αντιπροσωπεία των δικηγόρων.
    Πέραν των επιχειρημάτων, που αναπτύχθηκαν από τους δημάρχους των τριών Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας -Ειδυλλίας και των δικηγόρων παραθέτουμε και τα ακόλουθα:
    Α. Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε στις 15.5.2013 η Επιτροπή για την ποιότητα της Δικαιοσύνης (Working Group on the Quality of Justice) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (European Commission for the Efficiency of Justice, CEPEJ), οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης και φέρει τον τίτλο «Guidelines on the Creation of Judicial Maps to Support Access to Justice within a Quality Judicial System», δηλαδή «Κατευθυντήριες οδηγίες για τη δημιουργία Δικαστικών Χαρτών με σκοπό την υποστήριξη της πρόσβασης σε ένα ποιοτικό Δικαστικό Σύστημα», όπως έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από τον Πέτρο Αλικάκο, Δρ.Ν., Πρωτοδίκη, κρίσιμα για την ποιότητα και την επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι τα εξής:
    • Κάθε κράτος να αναπτύξει ένα δίκτυο δικαστηρίων, περισσότερο ή λιγότερο ευρύ, με σκοπό να φέρει τη δικαιοσύνη όσο πιο κοντά γίνεται στους πολίτες.
    • Η δημιουργία νέων υποδομών να καθιστά ορισμένες περιοχές πιο προσβάσιμες απ’ ό, τι ήταν στο παρελθόν, όταν ήταν τελείως απομονωμένες. Επιπλέον ρόλο παίζει η ανάπτυξη σύγχρονων μέσων μεταφοράς που καθιστά γρηγορότερη και ευκολότερη τη μετακίνηση από πόλη σε πόλη.
    • Η δικαστική γεωγραφία αποτελεί ένα ζήτημα ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικούς παράγοντες: 1. πρόσβαση στη δικαιοσύνη, με την έννοια της εγγύτητας των πολιτών στα δικαστήρια 2. ελάχιστο μέγεθος ενός δικαστηρίου, τόσο ώστε να εξασφαλίζεται η ύπαρξη διαφόρων αρμοδιοτήτων και λειτουργιών 3. μείωση των εξόδων, καθώς οι οικονομικές πηγές της δημόσιας διοίκησης δεν μπορούν και δεν πρέπει να σπαταλώνται 4. μεγιστοποίηση της ποιότητας λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών
    Παραθέτουμε αυτολεξεί:
    «Στο παρελθόν οι μεγάλες αποστάσεις και τα περιορισμένα μέσα μεταφοράς οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθούν αρκετά δικαστικά μέγαρα, στους σύγχρονους καιρούς έχει γίνει απαραίτητο να προσεγγίζονται τα δικαστήρια ως τμήματα ενός δικτύου. Τα δικαστήρια δεν μπορούν πλέον να αποτελούν μεμονωμένες και ανεξάρτητες μονάδες, αλλά τμήματα μίας αλυσίδας, της οποίας οι κρίκοι σχετίζονται μεταξύ τους. Αποτελούν ένα δίκτυο βέλτιστης παροχής υπηρεσιών, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών».
    «Κατ’ ουσίαν ο αντικειμενικός στόχος διαχείρισης της τοποθεσίας των δικαστηρίων είναι να θεμελιωθούν και να βελτιωθούν οι δεσμοί και ο συντονισμός μεταξύ δικαστηρίων, άλλων υπηρεσιών, επιχειρήσεων και πολιτών. Πρόκειται για μία διαδικασία σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείρισης ενεργειών, σχεδιασμένων να βελτιστοποιήσουν τη ροή των υπηρεσιών, τόσο στην ποινική όσο και στην αστική δικαιοσύνη, σε σχέση με όλες τις σχετικές διαδικασίες και ως προς διαφορετικές περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων. Παράλληλα λαμβάνονται υπόψη οι μετακινήσεις που πρέπει να κάνει ο χρήστης μέσα στη γεωγραφική περιοχή, όπου διαμένει, ώστε να υποστηρίξει τη διεξαγωγή των δικών».
    «Οι αρχές πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές: Εφαρμογή τρέχοντος δικαστικού χάρτη και δεικτών Θέση στόχων και κριτηρίων Δημιουργία και υπολογισμός δεικτών Καθορισμός νέου δικαστικού χάρτη 1. Τα υπουργεία δικαιοσύνης και οι άλλες αρχές διοίκησης της δικαιοσύνης πρέπει να ανασύρουν πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα την είσοδο νέων υποθέσεων, τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν. 2. Τα δικαστήρια ή οι υπηρεσίες στατιστικής πρέπει να δημιουργήσουν δείκτες παραγωγικότητας κατά δικαστήριο και κατά δικαστή, όπως και μέσους χρόνους κατά διαδικασία. 3. Ειδικές υπηρεσίες ή και αξιόπιστες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο μπορούν να προσφέρουν στοιχεία γεωγραφικά, στοιχεία για τα μεταφορικά μέσα και τις υποδομές. 4. Ενώσεις ή επαγγελματίες ή αξιόπιστες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση ειδική όπως ο αριθμός επιχειρήσεων στην περιοχή, το επίπεδό τους, νομική υποστήριξη κ.λ.π.».

    Η ικανοποίηση των παραπάνω στόχων δεν πληρούται παρά μόνο με την επιλογή της Ελευσίνας ως περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά,

    Γιατί τα επιχειρήματα για επιλογή του Δήμου Μεγαρέων ως Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά είναι αδύναμα:
     το επιχείρημα της «αποκέντρωσης» τοποθετεί την έδρα του Δικαστηρίου στην άκρη, όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, αλλά του Νομού Αττικής και όχι μόνο δεν συνάδει με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και των παραγόντων μιας δίκης, αλλά ακυρώνει την πρόθεση αυτή.

     το επιχείρημα του πληθυσμού, καταδεικνύει εξίσου την υπεροχή του Δήμου Ελευσίνας ως περιφερειακής έδρας, καθώς το άθροισμα των πληθυσμών των τριών ομόρων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας -Ειδυλλίας, που αποτελούν εν συνόλω μία συνεκτική χωροταξική ενότητα, υπερβαίνει κατά πολύ τον πληθυσμό του τετάρτου Δήμου,
    ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ
    ΜΕΓΑΡΑ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 25,6 ΧΛΜ 26 ΛΕΠΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – ΚΤΕΛ 2,30 €
    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 7,6 ΧΛΜ 9 ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΙΧ ΌΧΙ
    ΜΕΓΑΡΑ – ΜΑΝΔΡΑ 22,6 ΧΛΜ 19 ΛΕΠΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – ΚΤΕΛ 2,30 €
    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ 6,3 ΧΛΜ 8 ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΙΧ ΌΧΙ
    ΜΕΓΑΡΑ- ΕΡΥΘΡΕΣ 53 ΧΛΜ 53 ΛΕΠΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2,30 €
    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΕΡΥΘΡΕΣ 38 ΧΛΜ 40 ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΙΧ ΌΧΙ
    ΜΕΓΑΡΑ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ 41 ΧΛΜ 38 ΛΕΠΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2,30 €
    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ 21 ΧΛΜ 25 ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΙΧ ΌΧΙ
    ΜΕΓΑΡΑ – ΑΘΗΝΑ 41 ΧΛΜ 38 ΛΕΠΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2,30 €
    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΑΘΗΝΑ 21 ΧΛΜ 22 ΛΕΠΤΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΙΧ ΌΧΙ

    Σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2021 (ΦΕΚ 2090/7.04.2024, στον τ.β΄)

    ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΓΟΥΛΑ 34.575 ΚΑΤΟΙΚΟΙ
    ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 31.420 ΚΑΤΟΙΚΟΙ
    ΜΑΝΔΡΑ- ΕΙΔΥΛΛΙΑ 17.822 ΚΑΤΟΙΚΟΙ

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ 83.817 ΚΑΤΟΙΚΟΙ

    Ο δε πληθυσμός των Μεγάρων ανέρχεται στους 38.033 κατοίκους.

     Το επιχείρημα της κτιριακής υποδομής, βρίσκει την Ελευσίνα, ΣΗΜΕΡΑ ( ΟΧΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ) στην δυνατότητα υπόδειξης έξι (6) τουλάχιστον κατάλληλων κτιρίων ωφέλιμης επιφάνειας του καθενός άνω των 1.000 τ.μ. για τα οποία πληρούνται όλες οι σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις (προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, χώροι στάθμευσης, πρόσβαση μέσω δημόσιας συγκοινω-νίας)

     Το επιχείρημα της ψηφιοποίησης κάποιων υπηρεσιών, δεν αναιρεί την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας των δικαστών, δικηγόρων, γραμματέων, διαδίκων, μαρτύρων, αστυνομικών, προσωπικού υποστήριξης μηχανολογικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, προσωπικού καθαριότητας

     Τέλος η λειτουργία του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Ασπρόπυργο , καθώς και κάποιων ποινικών ακροατηρίων στον χώρο αυτό, ήτοι σε απόσταση αναπνοής από την Ελευσίνας, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό επιχείρημα υπερ της μη απομακρυσμένης Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου Πειραιά.

    Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικό μέρος των επιχειρημάτων για την επιλογή της Ελευσίνας ως Περιφερειακής Έδρας του Πειραιά και ενισχύονται από την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων Αθηνών και Πειραιώς και του νομικού κόσμου , που βρίσκουν εξοντωτική την μετάβασή τους στην προτεινόμενη από το σχέδιο διαβούλευσης Περιφερειακή Έδρα.
    ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ!!!!
    Ελευσίνα, 14.4.2024

    ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ
    1. ΑΔΑΜ ΜΑΡΙΑ
    2. ΑΛΕΥΡΩΝΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
    3. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ
    4. ΒΡΑΜΠΙΕ- ΣΤΕΡΚΟΥΔΗ ΑΟΥΡΕΛΙΑ
    5. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    6. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    7. ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
    8. ΓΚΛΙΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    9. ΓΡΥΠΟΝΗΣΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    10. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
    11. ΔΗΜΟΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    12. ΔΙΟΛΕΤΗ ΑΡΓΥΡΩ
    13. ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΓΓΕΛΟΣ
    14. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΕΛΕΝΗ
    15. ΖΩΓΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    16. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
    17. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ
    18. ΚΑΛΑΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    19. ΚΑΛΥΒΑ ΜΑΡΙΑ
    20. ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    21. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    22. ΚΑΡΑΠΑΤΣΙΑ ΕΛΕΝΗ
    23. ΚΑΡΥΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
    24. ΚΑΤΑΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΜΑΡΙΝΟΣ
    25. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
    26. ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
    27. ΚΟΝΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    28. ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ- ΕΛΕΝΗ
    29. ΚΟΤΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    30. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
    31. ΚΡΙΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    32. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    33. ΛΙΑΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    34. ΛΙΝΑΡΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
    35. ΛΥΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    36. ΜΑΛΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
    37. ΜΑΡΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    38. ΜΕΪΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    39. ΜΟΙΡΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ
    40. ΜΟΥΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    41. ΜΠΟΥΓΙΑΚΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΑ
    42. ΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    43. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
    44. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (δικ επιμελητης)
    45. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
    46. ΠΑΡΟΥΣΙΑΔΗΣ ΖΗΣΗΣ
    47. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    48. ΠΕΠΠΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ (δικ επιμελητρια)
    49. ΠΙΣΣΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
    50. ΠΙΣΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    51. ΠΙΤΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
    52. ΡΟΥΣΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
    53. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
    54. ΣΚΛΗΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
    55. ΣΚΟΡΔΑ ΜΑΡΙΑ
    56. ΣΚΟΡΔΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
    57. ΣΟΥΡΛΗ ΕΛΕΝΗ
    58. ΣΤΑΘΗ ΣΩΤΗΡΙΑ – ΜΑΡΙΑ
    59. ΤΡΙΑΛΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    60. ΤΡΙΑΛΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
    61. ΤΣΙΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    62. ΤΣΟΚΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  • 17 Απριλίου 2024, 16:42 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΔΕΝΑΞΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 6. ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1832 – ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ –
    Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ -ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΑΝΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:29 | ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΗΤΣΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 6. ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1832 – ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ –
    Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ -ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΑΝΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΔΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:14 | Μ.Σ

    Ας γίνει και κάτι στην πόλη των Μεγάρων, δεν έμεινε τίποτα πια.
    Μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία και όλες οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις.Φτανει πια..όλοι ενωμένοι για το καλό της πόλης μας!
    ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ!!

  • 17 Απριλίου 2024, 15:14 | ΒΑΣΙΛΗΣ Μ. ΙΩΑΝΝΟΥ

    Ελευθερία και Δικαιοσύνη συμβαδίζουν και συμπορεύονται και το Μεσολόγγι, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι σύμβολο και συνώνυμο της Ελευθερίας και της Ισονομίας.
    Σε λίγες μέρες από σήμερα θα γίνουν πιστεύω εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (19/4/1824). Σε δύο (2) χρόνια από σήμερα, θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (10 Απριλίου 1826), η οποία θεωρείται ως το σπουδαιότερο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης.
    Το Μεσολόγγι σήμερα, με την πρέπουσα εξωστρέφεια, μπορεί να αποτελέσει ένα εμβληματικό σύμβολο στον αγώνα του Δυτικού Κόσμου κατά του Αναθεωρητισμού και υπέρ του Παγκοσμίου Δικαίου.
    Οι προγονοί μας, πριν 200 χρόνια, κάτι καταλάβαιναν και ένιωθαν, ώστε ίδρυσαν στο Μεσολόγγι το δεύτερο (2ο) Πρωτοδικείο της Πατρίδας μας, μετά το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, που ήταν τότε η πρωτεύουσα της Ελλάδας.
    Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη πιστεύω ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα την σεβαστεί και θα την τιμήσει. Η μέχρι τώρα πολιτική πορεία του το εγγυάται. Η Λύση είναι, ειδικά για το Μεσολόγγι, να ισχύσει και στην Αιτωλοακαρνανία αυτό που προβλέπεται για όλες τις άλλες πρωτεύουσες των άλλων νομών.
    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ως έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Είναι ένα από το μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και ένα από τα αρχαιότερα στην ΕΛΛΑΔΑ.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:04 | Ελενη Α.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.

    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».

    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;

    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:21 | Σακελλαρίδου Ευτυχία

    Κατανοώντας πλήρως το γεγονός ότι η διαδικασία τη διαβούλευσης τείνει να μετατραπεί σε διαδικασία εκτόνωσης του λαϊκού συναισθήματος, επιθυμώ μέσα από αυτή την ανάρτηση έστω και τώρα, να γνωστοποιήσω την κατάφωρη αδικία που βιώνει η περιοχή της Βισαλτίας Σερρών με το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας. Ο νέος δικαστικός χάρτης κλείνει το μοναδικό Ειρηνοδικείο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις Φυλακές Νιγρίτας λόγω εγγύτητας, σε εβδομαδιαία βάση. Γραμματέας μεταβαίνει μαζί με Πταισματοδίκη και λαμβάνουν καταθέσεις κρατουμένων στο πλαίσιο της προανάκρισης. Το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1914 αρχής έναρξης δηλαδή του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή της Μακεδονίας. Εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη ακτίνα χιλιομετρικής απόστασης με δυσπρόσιτες περιοχές οι οποίες έχουν σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο του νομού, που σε κάποιες περιπτώσεις απέχει σχεδόν εκατό χιλιόμετρα. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται είναι πάνω από 30.000. Η δικαστηριακή ύλη είναι γνωστή στους αρμόδιους μέσα από τα στατιστικά μηνιαία στοιχεία. Την ίδια στιγμή που κλείνετε το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας διατηρείτε έταιρο Ειρηνοδικείο στο νομό ως περιφερειακό πρωτοδικείο πλέον, με δικαστηριακή ύλη σαφέστατα μικρότερη. Καμία λογική απάντηση δεν εισπράξαμε για την αίτια αυτής της αδικίας. Τα στοιχεία είναι στα χέρια των αρμόδιων. Οι αριθμοί είναι σαφείς. Η ύπαρξη του καταστήματος κράτησης στα όρια της πόλης μας μια πραγματικότητα που δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Το πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλου κτιρίου, είναι απλώς ένα πρόσχημα, γιατί η δημοτική αρχή το έλυσε με ολοκληρωμένη πρόταση που σας κατέθεσε. Η περιοχή της Βισαλτίας απαξιώνεται για άλλη μια φορά, απογυμνώνεται. Η Νιγρίτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Σερρών, της αφαιρείται την ύπαρξη Δικαστηρίου που αυτονόητα δικαιούται. Την τοποθετείτε σε θέση κατώτερη ενός χωριού. Οι πολίτες της Βισαλτίας νιώθουν δίκαια παραγκωνισμένοι. Οι απαντήσεις δεν τους καλύπτουν γιατί δεν είναι επαρκείς. Οι ζωές των ανθρώπων, η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη δεν απασχολούν μάλλον το νομοθέτη. Καμία απολύτως νομοθετική πρόβλεψη για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που συγχωνεύονται και θα πρέπει ενδεχομένως να μετακομίσουν. Έστω και την ύστατη ώρα αναγνωρίστε το τραγικό αυτό λάθος που μόνο δεινά θα φέρει και κανένα απολύτως όφελος στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αποκαταστήστε την προκλητικά κατάφωρη αδικία που συντελείται στο νομό Σερρών και την επαρχία Βισαλτίας. Αποδείξτε πως η διαδικασία της διαβούλευσης δεν έχει προσχηματικό χαρακτήρα και είναι ένα εργαλείο που πραγματικά βοηθά στην τελική διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου. ΑΚΟΥΣΤΕ τους πολίτες.

  • 17 Απριλίου 2024, 15:35 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

  • 17 Απριλίου 2024, 15:59 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣΑ

    « Την πόλη των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ » που η θυσία της δημιούργησε το «ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ» Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας .
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

  • 17 Απριλίου 2024, 15:18 | Ο ΜΑΚΡΥΝΕΙΟΣ

    Η επιλογή του κεντρικού Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο ανταποκρίνεται στη λογική του μέσου συνετού ανθρώπου, όπως λέμε και στην επιστήμη της Νομικής. Το Αγρίνιο είναι, αν και ανεπίσημα, το οικονομικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Πότε δεν πήρε τη θέση που του αρμόζει. Όλες, μα όλες οι Υπηρεσίες, ακόμα κι αυτές που δεν υπάρχουν, εδρεύουν στο Μεσολόγγι. Και πάλι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου παραμένει, δεν κλείνει!!! Και με περιφερειακό Πρωτοδικείο στη Ναύπακτο, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου χάνει την «ισάξια ύλη» που φέρεται να έχει με αυτή του Πρωτοδικείο Αγρινίου. Ας σταματήσει, λοιπόν, η διαχρονική αδικία εις βάρος της πόλης του Αγρινίου, να παραμείνει το οικονομικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας με τις έδρες του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και του Κεντρικού Πρωτοδικείου και το Μεσολόγγι να φροντίσει, πλέον, να αναβαθμίσει την πόλη του ιστορικά και τουριστικά-κάτι που έχει αμελήσει – αφού με τέτοια και μόνο τα επιχειρήματα ομιλεί.

  • 17 Απριλίου 2024, 14:29 | Γ .ΣΤΕΛΙΟΣ

    Τα Δικαστήρια στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Υπηρετούν αδιάλειπτα μέσο της άριστης και απρόσκοπης λειτουργείας από το 1834 την πόλη παγκόσμιο σύμβολο « Την πόλη των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ » που η θυσία της δημιούργησε το «ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ» Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας .

  • 17 Απριλίου 2024, 14:14 | ΓΛΥΚΕΡΙΑ Δ. ΣΤΕΛΙΟΥ

    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ πρέπει να διατηρήσει την κυρία ΕΔΡΑ του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας είναι η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ πρωτεύουσα (εκτός και αν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε !!!!!! γεωγραφία εννοώ!!!!!!??? )
    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ το Δίκαιο και επιβεβλημένο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .
    ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:58 | Μαργαρίτα Κορογιάννου

    ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκιγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών : 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών : Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης το γιατί μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Είναι απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Κεντρικό.
    Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη παράβλεψη των κριτηρίων που ορίζει ο Ν.4938/2022. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε για αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια η ίδια η Κυβέρνηση πλήρωσε την Παγκόσμiα Τράπεζα. Τώρα γιατί τα αναιρεί;

  • 17 Απριλίου 2024, 14:27 | ΚΩΝ/ΝΑ

    ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ «ΣΚΕΛΕΘΡΟ, ΞΕΣΑΡΚΩΜΕΝΟ» « ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ » «ΔΕΝ ΓΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ», ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:20 | ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΒΛΗΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΗΝ ΗΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:28 | ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΔΟΚΙΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1934 ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ« ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΩΝ » ΠΟΥ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ « ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ » ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΑΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:56 | ΙΩΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΠΝΙΚΗΣ

    Η εν δρομολογούμενη ενοποίηση των Δικαστηρίων του 1ου βαθμού δυστυχώς στηρίζεται σε πλασματικά στοιχεία και όχι στα πραγματικά, στηριζόμενη στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και όχι στις πραγματικά καλυμμένες, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιβάρυνση των των πραγματικά απασχολούμενων υπαλλήλων. Συγκεκριμένο στο άρθρο 6 του εν λόγω νομοσχέδιο αναγράφεται πως οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 426, ενώ δυστυχώς οι πραγματικά απασχολούμενοι σήμερα είναι περίπου 300, όπως έχουμε ενημερωθεί από τα Συνδικαλιστικά μας όργανα.
    Επίσης, η ενοποίηση αυτή θα αλλάξει άρδην την προσωπική ζωή των δικαστικών υπαλλήλων των οποίων καταργούνται οι υπηρεσίες τους και μεταφέρονται σε άλλη περιοχή. Τέλος, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στις έδρες της εκάστοτε περιφέρειας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα και μετακινήσεις. Κατά τη γνώμη μου οι εν λόγω τροποποιήσεις μόνο επιβράδυνση της δικαιοσύνης θα επιφέρουν παρά επιτάχυνση.
    Από τα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν για τη Δικαιοσύνη στην Ευρώπη, προκύπτει αμέσως η ευθεία αναλογία δαπάνης ανά κάτοικο με την ταχύτητα απονομής. Επίσης ευθεία αναλογία με λίγες εξαιρέσεις παρατηρείται ανάμεσα στο λόγο Δικαστών/Υπαλλήλων και την ταχύτητα.

    Η Ελλάδα είναι τελευταία στη δαπάνη για την Δικαιοσύνη ανά κάτοικο με 45 ευρώ (μ.ο.65) και από τις τελευταίες στην αναλογία Δικαστικών και Δικαστών Υπαλλήλων, λίγο πάνω από το 1 προς 1, (μ.ο. λίγο κάτω από το 1 προς 3).

    Δικαστική Υπάλληλος Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης

  • 17 Απριλίου 2024, 14:34 | Αγγελική Παπαευσταθίου

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια τα οποία υιοθετήθηκαν από τον Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ στηβ επικράτεια των οποίων υπάρχουν ΦΥΛΑΚΕΣ δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (Βλ. ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ έχει επιφάνεια 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκιγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : εν προκειμένω στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θηβών υπάγεται τοΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ καταυλισμών Ρομά και προσφύγων (hotspot κλπ)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (βλ. ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    Σύμφωνα με τις ΠΑΡΑΠΑΝΩ προϋποθέσεις απαιτείται τροποποιήσει του άρθρου 6 του παρόντος νομοσχεδιου προκειμένου να οριστεί ως κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας η ΘΗΒΑ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:45 | Maria

    Αναφορικά με το Πρωτοδικείο Αιγίου, η τροπή του σε παράλληλη έδρα παραβλέπει τα κριτήρια, τα οποία ετέθησαν από την παγκόσμια τράπεζα και τα οποία πληρούνται στο ακέραιο. Ειδικότερα, εντάσσεται στον νομό Αχαΐας, ο οποίος διαθέτει 3 Πρωτοδικεία σε αντίθεση με τους άλλους νομούς της Χώρας και το γεγονός αυτό δικαιολογεί και επιτρέπει την διατήρηση 2 κεντρικών Πρωτοδικείων. Σημειωτέον δε, πως από την πλευρά της παγκόσμιας τράπεζας ουδέποτε τέθηκε ως προϋπόθεση της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας την ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). Το Πρωτοδικείο Αιγίου αποτελεί έναν πλήρη δικαστικό σχηματισμό από την έποψη α) του κτιρίου το οποίο αποτελεί ένα κτίσμα 20 μόλις ετών με εμβαδόν άνω των 6.000 τ.μ., ανακαινισμένο την τελευταία 3ετία, το οποίο είναι ιδιόκτητο και δεν στερεί κρατικούς πόρους, διαθέτει 64 αυτοτελή γραφεία, χώρους κρατητηρίων, 6 δικαστικές αίθουσες και μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ενώ παράλληλα λειτουργεί καινούργιο κτηματολογικό γραφείο β) Της περιοχής την οποία εξυπηρετεί καθόσον ο Δήμος Αιγιαλείας την τελευταία απογραφή πληθυσμού περιλαμβάνει στην χωρική του έκταση σχεδόν 50.000 κατοίκους και γ) του τεράστιου όγκου υποθέσεων, τις οποίες χειρίζεται. Τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αιγίου για το προηγούμενο δικαστικό έτος και έχουν αποσταλεί πολλάκις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για 2.300 υποθέσεις αστικής και ποινικής δικαιοδοσίας ενώ προσφάτως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 μόνο οι εισαχθείσες ποινικές υποθέσεις στο Τριμελές και Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου ανήλθαν σε 750! Επιπροσθέτως, οι υποθέσεις του αναμένεται μετά βεβαιότητας να αυξηθούν κατακόρυφα ενόψει των κτηματολογικών αγωγών και της ανάρτησης του κτηματολογίου.
    Αποτελεί καταφανή αδικία και προχειρότητα να εξισώνεται ένας τέτοιος υγιής δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος πληροί άπασες τις προϋποθέσεις με άλλους δικαστικούς σχηματισμούς, οι οποίοι υστερούν στα προαναφερθέντα κριτήρια. Διότι η στέρησή του από τις οργανικές θέσεις δικαστών και η δυνατότητα μετακίνησης των υπαλλήλων του αναλόγως των υπηρεσιακών αναγκών των άλλων εδρών (Κεντρικής Πατρών και Παράλληλης Καλαβρύτων) σαφέστατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας και αποτελεί το προοίμιο μελλοντικής κατάργησής του.
    Δυνάμει όλων των παραπάνω συνεκτιμωμένης και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του πληθυσμού της Αχαΐας επιβάλλεται η δημιουργία ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ με έδρα το Αίγιο, καθόσον μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στην πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην ποιοτική αναβάθμισή της.

  • 17 Απριλίου 2024, 14:51 | GIORGOS

    Αξιότιμοι κύριοι νομοθέτες,
    Εξηγείστε μας σας παρακαλούμε, καθόσον για εσάς οι πληθυσμιακοί αριθμοί είναι αμείλικτοι και καθοριστικοί ,

    με ποια λογική το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών συνέρχεται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και όχι στην μεγαλύτερη πόλη των Η.Π.Α. την Νέα Υόρκη;

    Σύμφωνα με την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου νόμου, ο κ. Πρωθυπουργός που προσφάτως δύο φορές εντός του Αμερικανικού ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ, καυχήθηκε για το Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθέριας και της Δικαιοσύνης, την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, έπρεπε να τονίσει ότι για εμάς εδώ στην Ελλάδα , οι πληθυσμιακοί αριθμοί είναι αμείλικτοι και διαμορφώνουν νόμους, ΚΑΘ΄ΥΠΕΡΒΑΣΗ του πραγματικών αριθμών αποδοτικότητας, πληρότητας, ιστορικότητας και οιασδήποτε άλλης μονάδας αξιολόγησης!!!

    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 17 Απριλίου 2024, 14:12 | Λ.

    Σύμφωνα με την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου νόμου, ο κ. Πρωθυπουργός που προσφάτως δύο φορές εντός του Αμερικανικού ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ, καυχήθηκε για το Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθέριας και της Δικαιοσύνης, την ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, έπρεπε να τονίσει ότι για εμάς εδώ στην Ελλάδα , οι πληθυσμιακοί αριθμοί είναι αμείλικτοι και διαμορφώνουν νόμους, ΚΑΘ΄ΥΠΕΡΒΑΣΗ του πραγματικών αριθμών αποδοτικότητας, πληρότητας, ιστορικότητας και οιασδήποτε άλλης μονάδας αξιολόγησης!!!

    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 17 Απριλίου 2024, 13:40 | Μαργαρίτα Κορογιάννου

    Ένα καθόλα ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ σχέδιο νόμου! Χωρίς καμία αιτιολογία, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο, δήθεν προς επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Άραγε πώς η ενοποίηση μεγάλων Πρωτοδικείων θα επιφέρει επιτάχυνση στη δικαιοσύνη; Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά.
    Και αφού η σοφή Κυβέρνηση και το ακόμη σοφότερο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με επικεφαλής Υπουργό που τυχαίνει να είναι συνάδελφος δικηγόρος (δεν μας άρεσε ο γιατρός και τον αλλάξαμε για καλύτερα) ανέθεσαν το δύσκολο έργο της καταγραφής των αντικειμενικών κριτηρίων στην Παγκόσμια Τράπεζα, για το ποια Πρωτοδικεία φεύγουν και ποια μένουν, ποια αναβαθμίζονται και ποια θα πρέπει να κλείσουν λόγω ανυπαρξίας δικηγορικής ύλης, έρχεται λίγους μήνες αργότερα να το αναιρέσει. Μάλλον δεν της άρεσε η οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα, η ορθότερα δεν έκανε τα κέφια ορισμένων Υπουργών και μεγαλοστελεχών της κυβέρνησης. Και τότε η σοφή Κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει τη μελέτη κατά το δοκούν. Στάθμισε τις πιθανές απώλειες (ψήφους) και αποφάσισε αλλού με τεχνοκρατικά και αλλού με πολιτικά κριτήρια. Γιατί; Γιατί μπορεί!
    Και ερχόμαστε στο παράδοξο της πόλης της Θήβας! Μία πόλη με ένα Δικαστικό Μέγαρο κόσμημα, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με έκταση 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες συνεδριάσεων για παράλληλες εκδικάσεις υποθέσεις (να μια ωραία λύση για επιτάχυνση της δικαιοσύνης), κρατητήρια εντός των εγκαταστάσεών του και 2 parking (υπόγειο και υπαίθριο) για την εξυπηρέτηση δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, δικηγόρων και πολιτών. Ένα Πρωτοδικείο το οποίο εξυπηρετεί δύο καταστήματα κράτησης (Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα και Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Ελεώνα), τη μεγαλύτερη ΒΙ.ΠΕ. της χώρας (Οινοφύτων-Σχηματαρίου) αλλά και τη ΒΙ.ΠΕ της Θίσβης, χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης αλλά και καταυλισμό ΡΟΜΑ με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα. Ένα Πρωτοδικείο πλησίον της Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Ένα Πρωτοδικείο με σωρεία υποθέσεων, υπερδιπλάσιων σε όγκο σε σχέση με άλλα επαρχιακά Πρωτοδικεία όπως λ.χ. της Λιβαδειάς, το οποίο αναβαθμίζεται σε κεντρικό Πρωτοδικείο, χωρίς να πληροί καμία από τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

    Άξιο απορίας είναι το τι τελικά απέγινε αυτό το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτό το πόρισμα που μεταξύ άλλων ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Αυτό το πόρισμα βάσει του οποίου ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ. Μάλλον πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν εξυπηρετούσε τις πελατειακές σχέσης και τη μικροπολιτική των αρίστων της Κυβέρνησης. Και στη θέση του εμφανίστηκε αυτό το απαράδεκτο και παράνομο σχέδιο νόμου, το οποίο θα επιταχύνει δήθεν τη δικαιοσύνη.

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΕΣΑΤΕ!
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ!
    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΜΕΣΑ!
    ΕΚΤΙΘΕΣΤΕ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ!!

  • 17 Απριλίου 2024, 13:08 | Λ Β

    Κάτω τα χέρια από το πρωτοδικείο Θήβας.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:41 | Π.Ζ.

    ΣύνδεσμοςΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:09 | ΦΩΤΗΣ ΖΗΣΗΣ

    O νομός Αιτ/νίας είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας με χάλια οδικό δίκτυο και πλήθος ορεινών χωριών. Στον νομό μας πρέπει να παραμείνουν και τα 2 Πρωτοδικεία. ΚΑι τα δύο Πρωτοδικεία είναι μεγάλα με πολλές υποθέσεις. Γιατί βάζετε τις πόλεις να τσακώνονται όταν μπορείτε άνετα να κρατήσετε και τα δύο; Οπου θέλατε κρατήσατε 2 πρωτοδικεία. Γιατί λοιπόν δεν κάνετε το ίδιο για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας; Κρατήσατε την Λειβαδιά ως πρωτεύουσα. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και για το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ αφου είναι η πρωτεύουσα; Δεν γίνεται αντιληπτό γιατί απομειώνεται το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ αφού είναι η πρωτεύουσα του νομού. διορθώστε το ΛΑΘΟΣ σας.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:00 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΧΑΓΙΑ

    Απαραίτητος ο ορισμός του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ως Κεντρικού Πρωτοδικείου. Είναι η μοναδική πρωτεύουσα που υφίσταται μια τέτοια δυσμενή διάκριση. Τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και με βάση τον όγκο των υποθέσεών του δικαιούται να είναι το κεντρικό Πρωτοδικείο.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:33 | ΠΑΜΠΑΛΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θέμα: Νέος Δικαστικός Χάρτης (αναδιάρθρωση των Ειρηνοδικείων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής).

    Ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας μας, της κατάργησης των Ειρηνοδικείων κάθε Νομού της Ελλάδος και τη δημιουργία μιας ενιαίας Δικαστικής Υπηρεσίας σε κάθε Νομό της Ελλάδος, σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις που προτείνονται σχετικά με τις δικαστικές υπηρεσίες που λειτουργούν στο νομό Χαλκιδικής, και δη των Ειρηνοδικείων, αναφέρονται τα εξής:

    Ι. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    Μετά τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κατά το έτος 2013, υφίστανται και λειτουργούν τέσσερα (4) Ειρηνοδικεία (Πολυγύρου, Ν. Μουδανιών, Κασσάνδρας, Αρναίας).
    1.Το Ειρηνοδικείο Πολυγύρου εδρεύει στον Πολύγυρο, έδρα του ομώνυμου Δήμου
    Πολυγύρου του Ν. Χαλκιδικής και πρωτεύουσα του νομού. Από το έτος 2003, στεγάζεται στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Χαλκιδικής, το οποίο ανήκει κατά κυριότητα στο ΤΑΧΔΙΚ. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, η Εισαγγελία Χαλκιδικής, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Χαλκιδικής, η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Χαλκιδικής και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής. Τα έξοδα λειτουργίας του συμπεριλαμβάνονται στα συνολικά έξοδα του Δικαστικού Μεγάρου Χαλκιδικής.
    Σύμφωνα με την τελευταία κατανομή υπαλλήλων, προβλέπονται επτά (7) οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, εκ των οποίων πέντε (5) γραμματέων, μια (1) θέση επιμελητή δικαστηρίων και μια (1) θέση ΤΕ Πληροφορικής. Σήμερα, το Ειρηνοδικείο Πολυγύρου επανδρώνεται μερικώς, καθώς υπηρετούν τέσσερις (4) δικαστικοί γραμματείς και μία (1) επιμελήτρια δικαστηρίων.
    Ο όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο Πολυγύρου κλήθηκε να διαχειριστεί
    κατά την τελευταία πενταετία, διαμορφώνεται ως εξής:
    1) Εκδόθηκαν 365 αποφάσεις, 40 διατάξεις, 50 διαταγές πληρωμής και 70 απόγραφα,
    2) Δημοσιεύθηκαν 250 διαθήκες και καταχωρήθηκαν 104 αποποιήσεις κληρονομιάς,
    3) Εκδόθηκαν 2.040 πιστοποιητικά,
    4) Συντάχθηκαν 270 εκθέσεις / πράξεις / ένορκες βεβαιώσεις / δηλώσεις τρίτου και
    5) Εισήχθησαν και περαιώθηκαν 325 προκαταρκτικές / προανακριτικές δικογραφίες

    2.Το Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών ιδρυθέν κατά το έτος 1957, εδρεύει στα Νέα Μουδανιά του Δήμου Νέας Προποντίδας και στεγάζεται σε κτήριο του Δήμου Νέας Προποντίδας, χωρίς την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, η δε συντήρηση του εν λόγω κτηρίου ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Νέας Προποντίδας.
    Σύμφωνα με την τελευταία κατανομή υπαλλήλων, στο Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών προβλέπονται έξι (6) οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, εκ των οποίων πέντε (5) θέσεις δικαστικών γραμματέων μια (1) θέση επιμελητή δικαστηρίων. Σήμερα, το Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών είναι μερικώς επανδρωμένο, καθώς, εν τοις πράγμασι, υπηρετούν μόλις (3) δικαστικοί γραμματείς, καθόσον μία (1) δικαστική γραμματέας έχει αποσπαστεί από το έτος 2016 στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
    Ο όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών κλήθηκε να διαχειριστεί, κατά την τελευταία πενταετία, διαμορφώνεται ως εξής:
    1) Εκδόθηκαν 560 αποφάσεις, 25 διατάξεις, 55 διαταγές πληρωμής και 70 απόγραφα,
    2) Δημοσιεύθηκαν 235 διαθήκες και καταχωρήθηκαν 170 αποποιήσεις κληρονομιάς,
    3) Εκδόθηκαν 2.480 πιστοποιητικά,
    4) Συντάχθηκαν 135 εκθέσεις / πράξεις / ένορκες βεβαιώσεις / δηλώσεις τρίτου και
    5) Εισήχθησαν και περαιώθηκαν 100 προκαταρκτικές / προανακριτικές δικογραφίες.

    3.Το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας λειτουργεί από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, πλην του χρονικού διαστήματος 1969 – 1977, κατά το οποίο είχε συγχωνευτεί με το Ειρηνοδικείο Νέων Μουδανιών. Εδρεύει στην Κασσανδρεία, έδρα του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, και απέχει από τον Πολύγυρο 53,00 χλμ., στεγάζεται σε κτήριο του Δήμου Κασσάνδρας, χωρίς να επιβαρύνεται με την καταβολή μισθώματος, ούτε με έξοδα συντήρησης, αφού η συντήρηση του εν λόγω κτηρίου ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Κασσάνδρας. Στο Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας προβλέπονται, σύμφωνα με την τελευταία κατανομή υπαλλήλων, τρεις (3) οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, παρόλα αυτά είναι υποστελεχωμένο, καθώς, σήμερα, στο Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας υπηρετούν δύο (2) δικαστικοί γραμματείς.
    Ο όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας κλήθηκε να διαχειριστεί,
    κατά την τελευταία πενταετία, διαμορφώνεται ως εξής:
    1) Εκδόθηκαν 225 αποφάσεις και 36 διαταγές πληρωμής,
    2) Δημοσιεύθηκαν 107 διαθήκες και καταχωρήθηκαν 65 αποποιήσεις κληρονομιάς,
    3) Εκδόθηκαν 1.470 πιστοποιητικά,
    4) Συντάχθηκαν 30 εκθέσεις / πράξεις / ένορκες βεβαιώσεις / δηλώσεις τρίτου και
    5) Εισήχθησαν και περαιώθηκαν 30 προκαταρκτικές / προανακριτικές δικογραφίες.

    4.Tο Ειρηνοδικείο Αρναίας λειτουργεί από το έτος 1914, εδρεύει στην Αρναία του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, απέχει 36,00 χλμ από τον Πολύγυρο και 40,00 χλμ από την Ιερισσό Χαλκιδικής, έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο του ΤΑΧΔΙΚ.
    Σύμφωνα με την τελευταία κατανομή υπαλλήλων, προβλέπονται τέσσερις (4) οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, εκ των οποίων τρείς (3) θέσεις δικαστικών γραμματέων και μια (1) θέση επιμελητή δικαστηρίων. Σήμερα, το Ειρηνοδικείο Αρναίας υποστελεχώνεται, καθώς υπηρετούν δύο (2) δικαστικοί γραμματείς και ένας (1) επιμελητής δικαστηρίων, καθόσον μία (1) δικαστική υπάλληλος είναι αποσπασμένη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.
    Ο όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο Αρναίας κλήθηκε να διαχειριστεί, κατά την τελευταία πενταετία, διαμορφώνεται ως εξής:
    1) Εκδόθηκαν 110 αποφάσεις,
    2) Δημοσιεύθηκαν 140 διαθήκες και καταχωρήθηκαν 90 αποποιήσεις κληρονομιάς
    3) Εκδόθηκαν 1.620 πιστοποιητικά,

    ΙΙ. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ
    Η κατάργηση των ως άνω τεσσάρων (4) Ειρηνοδικείων, τρία εκ των οποίων βρίσκονται εκτός Πολυγύρου, και η μεταφορά των υποθέσεων της αρμοδιότητάς τους στο ενιαίο, πλέον, Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί επέμβαση μη δυνάμενη να εξυπηρετήσει τους σκοπούς που επιδιώκονται με την υπό κρίση ρύθμιση, ήτοι, την ταχύτερη, ευστοχότερη και ουσιαστικότερη απονομή της Δικαιοσύνης. Τουναντίον, δύναται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως η διακύβευση του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, που, περαιτέρω, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
    Αναλυτικότερα, πραγματικοί λόγοι που συνέχονται με τη γεωγραφική μορφολογία της Χαλκιδικής, όπως, εν πρώτοις, το γεγονός ότι εκτείνεται σε τρεις χερσονήσους, της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Άθω, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, που φιλοξενούν δικαστικές αρχές, που εκτείνονται σε ένα συνεχές και αδιαίρετο όλον, και δεύτερον, το γεγονός ότι καταλαμβάνει μεγάλο ορεινό όγκο, επιτάσσουν τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης, ήτοι τη λειτουργία και των τεσσάρων Ειρηνοδικείων. Περαιτέρω, το γεγονός ότι το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο, μη επιτρέποντας την ομαλή και άμεση διασύνδεση των περιοχών με την πρωτεύουσα του νομού και έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, ήτοι με τον Πολύγυρο, όπως εκτίθεται αναλυτικά παρακάτω, εμφανίζεται αδύνατο να εξυπηρετήσει την πραγματικότητα που δημιουργείται υπό τις κρινόμενες ρυθμίσεις.
    Πιο συγκεκριμένα,
    Α) Ως προς το Ειρηνοδικείο Αρναίας: Το Ειρηνοδικείο Αρναίας βρίσκεται στο βόρειο και ορεινό τμήμα του Νομού Χαλκιδικής με ιδιαίτερες δυσκολίες στη διέλευση, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αρναίας υπάγεται όλη η περιφέρεια του Δήμου Αριστοτέλη (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Αμμουλιανής) και το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Επίσης, στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Αρναίας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου είκοσι (20) δικηγόροι και τέσσερις (4) συμβολαιογράφοι, εδρεύοντας στην περιοχή. Τα περισσότερα κοινοτικά διαμερίσματα που εξυπηρετούνται σήμερα από το Ειρηνοδικείο Αρναίας απέχουν από αυτό άνω των 30,00 χλμ. Υπό τις κρινόμενες ρυθμίσεις, απαιτείται να καλυφθεί, επιπλέον, η απόσταση των 36 χλμ που απέχει η Αρναία από τον Πολύγυρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άσκηση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ενώ το υφιστάμενο οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο δεν είναι ικανό για την πλήρη εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Β) Ως προς το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας: Το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας, το νοτιότερο τμήμα του Νομού, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες δέχεται τεράστια αύξηση του πληθυσμού του, καθώς είναι το πιο τουριστικό τμήμα του. Στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Κασσάνδρας υπάγεται όλη η περιφέρεια του Δήμου Κασσάνδρας, εντός του οποίου βρίσκεται και το Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσάνδρας. Επίσης στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Κασσάνδρας σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου είκοσι (20) δικηγόροι και πέντε (5) συμβολαιογράφοι, έχοντας την έδρα τους στην περιοχή. Πολλά κοινοτικά διαμερίσματα που εξυπηρετούνται σήμερα από το Ειρηνοδικείο Κασσάνδρας απέχουν από αυτό περί τα 20,00 με 30,00 χλμ. Υπό τις κρινόμενες ρυθμίσεις, απαιτείται να καλυφθεί, επιπλέον, η απόσταση των 53 χλμ που απέχει η Κασσανδρεία από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής προκειμένου να καταστεί δυνατή η άσκηση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ενώ το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο δεν είναι ικανό για την πλήρη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Γ) Ως προς το Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών: Το Ειρηνοδικείο Ν. Μουδανιών βρίσκεται στο νότιο, πιο πυκνοκατοικημένο και οικονομικά πιο ανεπτυγμένο τμήμα του Νομού Χαλκιδικής, απέχει δε από τον Πολύγυρο 28 χλμ. Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων από όλα τα Ειρηνοδικεία, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου αυτού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του πολίτη, καθώς το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο δεν είναι ικανό για την πλήρη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Ν. Μουδανιών σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου εξήντα (60) δικηγόροι και επτά (7) συμβολαιογράφοι, έχοντας την έδρα τους εκεί.

    Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, το υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, δεν έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη σύνδεση των διαφόρων περιοχών της Χαλκιδικής με την πρωτεύουσα του νομού, δηλαδή με τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, αλλά με σκοπό τη σύνδεση των διαφόρων περιοχών με τη Θεσσαλονίκη. Πράγματι, το συγκοινωνιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, λόγω τουρισμού, λειτουργεί με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τελικό προορισμό τα κοινοτικά διαμερίσματα των τριών χερσονήσων του νομού Χαλκιδικής (Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Άθω), χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη διασύνδεση και άμεση επικοινωνία μεταξύ των δήμων Πολύγυρου – Κασσάνδρας – Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη, πλην ελάχιστων δρομολογίων των υπεραστικών λεωφορείων μεταξύ Πολυγύρου – Νέων Μουδανιών και Πολυγύρου – Αρναίας. Η συγκοινωνιακή διασύνδεση όλων των υπολοίπων κοινοτικών διαμερισμάτων του νομού Χαλκιδικής με τον Πολύγυρο Χαλκιδικής λαμβάνει χώρα μέσω ανταποκρίσεων του συγκοινωνιακού δικτύου, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία πολιτών και δικαστικών υπαλλήλων, που θα πρέπει να χρησιμοποιούν το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο, προκειμένου να μεταβούν από και προς τον Πολύγυρο, έδρα του ενιαίου, πλέον, Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.
    Από την άλλη, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας υπό τις οποίες τελούν οι δικαστικοί υπάλληλοι, καθώς οι περισσότερες συνεδριάσεις των αστικών και ποινικών δικαστηρίων δεν τελειώνουν εντός του καθορισμένου ωραρίου εργασίας τους, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το υποτυπώδες συγκοινωνιακό δίκτυο. Το γεγονός δε, ότι εν τοις πράγμασι, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μετακίνησης, καθώς όπως προαναφέρθηκε, ο νομός Χαλκιδικής είναι τουριστικός και τα ελάχιστα ταξί δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μετάβασης των δικαστικών υπαλλήλων, πέραν του ότι είναι πανάκριβα και απλησίαστα για τις δεδομένες χαμηλές αμοιβές των δικαστικών υπαλλήλων, δεν επιτρέπει κατ’ ουδένα τρόπο τον υπερκερασμό των ως άνω δυσχερειών. Έτσι, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων δεν είναι εφικτή χωρίς υπέρμετρο κόστος, ταλαιπωρία πολιτών, αλλά και δικαστικών υπαλλήλων, και τη διακύβευση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
    Πέραν των ανωτέρω, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων είναι, εν τοις πράγμασι ανέφικτη, καθώς στο Δικαστικό Μέγαρο Χαλκιδικής, όπως προαναφέρθηκε, στεγάζεται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, η Εισαγγελία Χαλκιδικής, το Ειρηνοδικείο Πολυγύρου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Χαλκιδικής, η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Χαλκιδικής και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκιδικής. Οι χώροι του Δικαστικού Μεγάρου δεν επαρκούν για να στεγάσουν τις δεκατρείς (13) οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικείων που πρόκειται να
    καταργηθούν, πόσω μάλλον τα αρχεία τους, οπότε όχι μόνο είναι αδύνατο στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Χαλκιδικής να στεγαστούν όλοι οι υπάλληλοι του Ενιαίου, πλέον, Πρωτοδικείου Χαλκιδικής μαζί με τα αρχεία τους, αλλά περαιτέρω, η προαναγγελθείσα κατάργηση των Ειρηνοδικείων θα δυσχεράνει το έργο της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα την επιβράδυνση, αντί της επιζητούμενης επιτάχυνσης, ενώ γεννώνται και ζητήματα τήρησης των κανόνων που ρυθμίζουν τα σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία.

    Με το προτεινόμενο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση του νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας προβλέπεται, α) η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κασσάνδρας και η συγχώνευσή του στο Ειρηνοδικείο Νέων Μουδανιών με έδρα τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και η μετατροπή τους σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο Μουδανιών και β) η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αρναίας η συγχώνευσή του στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο. Οι ρυθμίσεις αυτές και ειδικότερα η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αρναίας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία στους πολίτες της Περιφέρειας του Δήμου Αριστοτέλη και στους δικαστικούς υπαλλήλους του Ειρηνοδικείου Αρναίας που θα πρέπει να χρησιμοποιούν το υπάρχον συγκοινωνιακό δίκτυο για να μεταβούν από και προς προς το ενιαίο πλέον Πρωτοδικείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο Χαλκιδικής για τους λόγους που προανέφερα.
    Ως εκ τούτων, καθίσταται σαφές ότι, εν προκειμένω, δεν συντρέχουν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την ευδοκίμηση των σκοπών που επιδιώκονται με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, τουναντίον, πραγματικοί λόγοι συνδεόμενοι με την ιδιομορφία του νομού Χαλκιδικής, πρωτίστως δε και πάνω από όλα, το γεγονός ότι δεν πρόκειται για δικαστικές υπηρεσίες που, εν τοις πράγμασι, έχουν περιπέσει σε αχρησία, αλλά για ενεργά Ειρηνοδικεία με μεγάλο όγκο υποθέσεων και μείζονος σημασίας, ο οποίος αυξάνεται ραγδαία κατά τους θερινούς μήνες, που ο πληθυσμός του νομού Χαλκιδικής πολλαπλασιάζεται, λόγω της τουριστικής κίνησης και της, συνεπεία αυτής, αύξησης των δικαστικών υποθέσεων των Ειρηνοδικείων της περιφέρειάς μας, καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των σκοπών των κρινόμενων ρυθμίσεων μέσω της κατάργησης των Ειρηνοδικείων Κασσάνδρας και Αρναίας και αναγκαία τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ως Περιφερειακά Πρωτοδικεία, με την κάλυψη όλων των κενών μέσω νέων προσλήψεων καλά αμειβόμενων δικαστικών υπαλλήλων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η πολυπόθητη επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
    Πολύγυρος 17 Απριλίου 2024

    Μετά τιμής

    ΠΑΜΠΑΛΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  • 17 Απριλίου 2024, 13:32 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
    ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Πολύγυρος 17-04-2024

    Πραγματικοί λόγοι που συνέχονται με την ιδιαίτερη μορφολογία του νομού
    Χαλκιδικής, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που εκτείνεται σε τρεις
    χερσονήσους και όχι σε μια ενιαία περιοχή, καθώς και με το οδικό δίκτυο και το
    δίκτυο των συγκοινωνιών, καθιστούν ανέφικτη την εξυπηρέτηση των σκοπών που
    επιδιώκονται με την προτεινόμενη ρύθμιση διά της κατάργησης των Ειρηνοδικείων
    Αρναίας και Κασσάνδρας.
    Επιπλέον, το γεγονός ότι το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Πολυγύρου στερείται του χώρου που απαιτείται για τη στέγαση και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών που μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση των επιδιωκόμενων σκοπών.
    Περαιτέρω, δεν υφίστανται λόγοι κατάργησης των συγκεκριμένων δικαστικών
    υπηρεσιών, αφού πρόκειται για υπηρεσίες που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο υποθέσεων, συνεπώς, όχι για υπηρεσίες που έχουν υποπέσει σε αχρησία.
    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακινδύνευση του θεμελιώδους ανθρωπίνου, και συνταγματικά κατοχυρωμένου, δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, λόγω της αποθάρρυνσης των πολιτών και της επιβράδυνσης των
    διαδικασιών που θα επιφέρει.

    Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Χαλκιδικής

  • 17 Απριλίου 2024, 13:38 | ΒΟΥΛΓΑΡΗ

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, υπερεπαρκής αριθμός γραφείων για τους δικαστές και τους υπαλλήλους.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΡΟΜΑ (ΘΗΒΑ: Κέντρο υποδοχής προσφύγων, καταυλισμός ρομά)
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ. ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Ν.4938/2022.
    ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΪΟ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

  • 17 Απριλίου 2024, 13:16 | Νίκη Μάρκου

    Λιβαδειά είναι πρωτεύουσα της Βοιωτίας!! εξυπηρετεί ένα πολύ μεγάλο πληθυσμό..το δικαστικό μέγαρο έχει 4 ορόφους… είναι 6.840τ.μ…και εξυπηρετεί 4 δήμους

  • 17 Απριλίου 2024, 13:06 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΛΑΒΙΔΑ

    Το Ιστορικό Πρωτοδικείου ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν καπηλεύεται, παρά μόνο κατέχει ιστορία και διεκδικεί το δίκιο του με επιχειρήματα και πραγματικά δεδομένα βάσει νόμου και διακρίσεων:1. Σε αυτό υπάγεται δικαστικά το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ πηγών της Π.Ε. Αιτ/νιας ( τα 4 ΛΙΜΑΝΙΑ του νομού , η, τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου, η μοναδική-Διεθνούς και Εθνικής τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, και μοναδικής σε εθνικό επίπεδο έκτασης ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη RAMSAR )
    2. Διαθέτει ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ισάξια με αυτήν του Αγρινίου και πολλαπλάσια πολλών πρωτοδικείων που σήμερα καθίσταντο ως κεντρικά
    3. ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ως το έχων με τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και αποτελεσματικότητα σε πολιτικές υποθέσεις (βλ. σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021»
    4. ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ως το έχων με τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και αποτελεσματικότητα σε πολιτικές υποθέσεις (βλ. σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε πολιτικές υποθέσεις: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021»
    5. Αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ , ο οποίος χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη γεωγραφική ιδιομορφία (βλ. σύνδεση με Ιόνια Οδό)
    6. Εξυπηρετεί ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου ½ του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200. 000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
    7. Εξυπηρετεί ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες)
    8. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ήδη προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις απομαγνητοφώνησης, τηλεδικών, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) κ.λ.π.
    9. Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ κτιριακές εγκαταστάσεις με ένα κτίριο ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ με ήδη υπάρχουσες κλειστές αίθουσες έτοιμες προς χρήση και ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ και έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ (βλ. αρ. 23900/8-12-2023 απόφαση ΤΑΧΔΙΚ περί έγκρισης πίστωσης 700.000 ευρώ)
    10. Ιδρύθηκε το 1834 και έκτοτε και μέχρι σήμερα λειτουργεί ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΩΣ ως ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά πρωτοδικεία. Εδώ λειτούργησε το ΠΡΩΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ, ΤΟ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΤΩΝ
    Στην ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γεννήθηκε η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    11. Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύoν στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΈΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει .
    12. Πώς λαμβάνετε υπόψη σας ότι το «πληθυσμιακό, οικονομικό, εμπορικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι το Αγρίνιο», ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ για την μεθοδευμένη και συνεχή επί σειρά ετών υποβάθμιση της ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, μέσω των αλλεπάλληλων ενεργειών σας (βλ. Καλλικράτη , υποβάθμιση του ΤΕΙ, υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου, υποβάθμιση του στρατοπέδου, υποβάθμιση της Εφορίας – ΔΟΥ , κλείσιμο της τράπεζας της Ελλάδος, συνεχής απαξίωση της Ιερής Πόλης)
    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 17 Απριλίου 2024, 13:08 | ΣΤΕΛΛΑ ΔΟΥΚΑ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.