Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1532
Συνέπειες κακής άσκησης
Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περιουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.
Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: α. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, γ. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, δ. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, ε. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, στ. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να αφαιρέσει από τον υπαίτιο γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ή την επιμέλεια, ολικά ή μερικά, και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλο γονέα, καθώς επίσης να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος του τέκνου. Αν συντρέχουν στο πρόσωπο και των δύο γονέων οι περιπτώσεις του δευτέρου εδαφίου, το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο.
Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός ενενήντα (90) ημερών, με δυνατότητα αιτιολογημένης παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά ενενήντα (90) επιπλέον ημέρες.».

  • 31 Μαρτίου 2021, 16:33 | Κωστας

    Απόσυρση του νομοσχεδίου τωρα
    Ο υπάρχων νόμος 1329/1983 του Α.Δ., από τους πλέον προοδευτικούς της Ευρώπης, είναι αυτός που εισήγαγε την κοινή γονική μέριμνα και την έννοια της συναινετικής συνεπιμέλειας και αφαιρούσε την έννοια του αρχηγού της οικογένειας που παραπέμπει στην πατριαρχία. Ήταν προϊόν μακροχρόνιων γυναικείων αγώνων, μας μετέφερε από το μεσαίωνα στη σύγχρονη εποχή και είχε σαν γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Οι νόμοι δεν παλιώνουν, ανανεώνονται και συμπληρώνονται. Το δίκαιο μας, όπως και το ευρωπαϊκό, στηρίζεται μέχρι σήμερα στο ρωμαϊκό, στον ιουστινιάνειο κώδικα και στην Γ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας.
    Το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν θεραπεύει το συμφέρον του παιδιού, αντ΄ αυτού δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην ήδη δυσχερή κατάσταση για τα παιδιά και τις μητέρες, στην περίπτωση των συγκρουσιακών διαζυγίων ή χωρισμών, που στην Ελλάδα είναι η πλειοψηφία.
    Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλες, ώστε να δώσουμε φωνή στις γυναίκες που δεν έχουν. Σε όλες αυτές τις γυναίκες που περιμένουν μάταια τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που ζουν στην ένδεια και τη φτώχια αυτές και τα παιδιά τους. Σε αυτές τις γυναίκες που πέφτουν κατά κόρον θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από την οποία δε γλιτώνουν ούτε μετά το διαζύγιο.
    Εισάγει ακραίες συντηρητικές ρυθμίσεις που στην πράξη θα εφαρμοστούν σε βάρος των παιδιών και των γυναικών. Οι διατάξεις προσκρούουν ευθέως σε διεθνείς συμβάσεις και αν τυχόν ψηφιστεί θα καταδικαστεί η Χώρα από τα διεθνή δικαστήρια. Συγκεκριμένα :
    α) Ο κακοποιητικός γονέας μόνο με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου δεν ασκεί δικαιώματα επικοινωνίας και τη γονική μέριμνα το οποίο πρακτικά σημαίνει 8-10 έτη κακοποίησης (αντιβαίνει στη σύμβαση της Κωσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία και στη Χάρτα για τα Δικαιώματα του Παιδιού).
    β) Εισάγεται αυθαίρετα ως ελάχιστη επικοινωνία 1/3 του χρόνου του παιδιού αφαιρώντας την υποχρέωση αξιολόγησης από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, χωρίς να προκύπτει αν αφορά στον ελεύθερο ή στον πραγματικό χρόνο. Στη περίπτωση που αφορά στον πραγματικό χρόνο είναι άτοπο καθώς πρόκειται για 8 ώρες την ημέρα. Είναι δε σαφές ότι η τόσο εκτεταμένη επικοινωνία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διατροφών ή την κατάργηση των διατροφών των παιδιών. Άλλωστε μόνο η αναιτιολόγητη μη καταβολή της διατροφής θα ποινικοποιείται, γεγονός που, με τις υπάρχουσες συνθήκες θα διευκολύνει τη μη καταβολή της.
    γ) Εισάγονται αυθαίρετα υποχρεώσεις των γονέων έναντι των παππούδων και των γιαγιάδων, τις οποίες συνδέει ο νομοθέτης με λόγο αφαίρεσης της γονικής μέριμνας.
    δ) Εισάγονται αόριστες και δυσαπόδεικτες έννοιες στηριζόμενες σε ανυπόστατα ψυχολογικά κριτήρια και καταστάσεις όπως “διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης, και πρόκληση διάρρηξης σχέσεων” τις οποίες τις καθιστά λόγους αφαίρεσης της γονικής μέριμνας. Με άλλα λόγια ενώ το νομοσχέδιο επιβάλλει την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς, στην πράξη προβλέπει την αυθαίρετη αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας.
    ε) Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απαιτεί τη συμφωνία των γονέων σε κεφαλαιώδη ζητήματα της γονικής μέριμνας, όπως εκπαίδευση του παιδιού και υγεία, καθόλου δεν επιλύει τις αντιδικίες των γονέων αντίθετα τις γιγαντώνει, καθώς είναι βέβαιο ότι τα ζητήματα αυτά θα αποτελούν πεδίο μάχης.
    στ) Ο νομοθέτης δεν προβλέπει καμία μέριμνα για την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.
    ζ) Η αναδρομική ισχύς του νομοσχεδίου, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, για τις οικογένειες που έχουν ήδη ρυθμίσει τις σχέσεις τους, με προφανείς συνέπειες για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.
    Γι αυτό:
    1. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.
    2.Να συσταθούνάμεσα οικογενειακά δικαστήρια, που θα συνεπικουρούνται από τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές δομές, στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ψυχιάτρους παιδιού και εφήβου, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.3. Όταν υπάρχει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, να αναστέλλεται το δικαίωμα στη γονική μέριμνα και την επικοινωνία, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα (Ιούλιος ’20) από τη Γαλλική Βουλή.4. Να προβλεφθεί από την πολιτεία ειδική μηνιαία οικονομική στήριξη των ανέργων ή χαμηλού εισοδήματος χωρισμένων γονέων που έχουν την επιμέλεια παιδιού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος, -όπως εξ άλλου αναφέρεται και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού-, στα πλαίσια της προστασίας των ανηλίκων από τη φτώχια (μακροχρόνια οικονομική κρίση, χαμηλοί μισθοί, μεγάλη καθυστέρηση και μη εκτέλεση αποφάσεων για διατροφή), όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Ευρώπης και της ΕΕ. Για πραγματική άσκηση δημογραφικής πολιτικής

  • 31 Μαρτίου 2021, 16:47 | Θεμιστοκλής Μπλετσος

    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 16:54 | Νικόλαος Απέργης

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 16:18 | Γεώργιος Αντωνόπουλος

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 16:14 | ΜΑΚΗΣ

    Άρθρο 14
    Βάλτε φραγμό στους γονείς που χρησιμοποιούν ψευδείς κατηγορίες.
    Συμπληρώστε 7. Οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:46 | Χρήστος Αντωνιάδης

    Άρθρο 14

    Oι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα είναι συχνότερες από το κοινό κρυολόγημα!! Να ορισθούν επίσης ως κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:03 | Κώστας Ανεμουδης

    Άρθρο 14

    Βάλτε φραγμό στους γονείς που χρησιμοποιούν ψευδείς κατηγορίες. Ασκούν με απαράδεκτο τρόπο την γονική μέριμνα και τέτοιες ενέργειες πρέπει να την αφαιρούν.
    Συμπληρώστε 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:18 | Χρυσανθακόπουλος Χ.

    Γίνεται πληρέστερη εξασφάλιση περιπτώσεων κακής άσκησης της γονικής μέριμνας με την προσθήκη επιπέον ενός ακόμα λόγου:
    οι ψευδείς και παραπλανητικές κατηγορίες και ισχυρισμοί από τον έναν γονέα εις βάρος του άλλου.

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:34 | Γιώργος Ανδρουλάκης

    Άρθρο 14

    Δώστε τέρμα σε όσους λένε ψέματα. Τελικός αποδέκτης σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες είναι τα παιδιά μας. Συμπληρώστε σας παρακαλώ να συνιστούν κακή άσκηση της γονικής μέριμνας οι αβάσιμες ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:21 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ Χ.

    ΕΙΔΙΚΑ:
    Άρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΑΜΕΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ!!

    ΓΕΝΙΚΑ:
    ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΑΡΧΕΣ:
    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.
    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού́ να ανατρέφεται από κοινού και εξίσου και από́ τους δυο γονείς.
    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.
    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ. κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).
    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.
    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.
    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.
    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική παιδεία θα έχει, ονοματοδοσία ,σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.
    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.
    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης.

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:
    1.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
    2.ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    3.ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΠ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ:
    Η ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΕΝΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟ (Γιατί όπως είπε η Κύπρια Μάνα Ελένη Γιασεμίδου: «Είναι αδιανόητο στις μέρες μας παιδιά να μεγαλώνουν σαν νάναι ορφανά και γονείς να θρηνούν παιδιά που ζουν!»)

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ :
    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Ε. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ!

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:50 | Παυλος Ανδρεου

    Άρθρο 14

    Απαράδεκτη η στάση όσων χρησιμοποιούν ψέματα με σκοπό να αποξενώσουν τα παιδιά. Δημιουργούν ζημιά στην ψυχή τους και πρέπει τέτοιες ενέργειες να οδηγούν σε αφαίρεση την γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης. Συμπληρώστε λοιπόν και 7η περίπτωση (7. αβάσιμες-ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα)

  • 31 Μαρτίου 2021, 15:03 | ΑΥΡΑ ΜΠΑΣΑΚΙΔΟΥ

    : Και σε αυτήν την διάταξη ο νόμος προσπαθεί να εξειδικεύσει την αόριστη νομική έννοια της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Πέρα από το ερμηνευτικό πρόβλημα που παρουσιάζει η διάταξη και την ευθεία αντίθεση στην οποία έρχεται με την διάταξη του άρθρου 1520 ΑΚ, –η οποία απαιτεί για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του δικαιώματος επικοινωνίας για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας κ.α. αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ενώ η παρούσα διάταξη αρκείται σε απλές αιτιάσεις για την αφαίρεση της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας–, παρουσιάζει και πρόβλημα απόδειξης και σχηματισμού δικανικής κρίσης του δικαστηρίου, αναφορικά με την διαπίστωση της διατάραξης της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς και κυρίως αναφορικά με το πώς αυτή η διατάραξη θα διαπιστώνεται ότι οφείλεται στον άλλο γονέα. Με την κατάθεση μαρτύρων στην καλύτερη περίπτωση επηρεασμένων από την αντιδικία των γονέων και στην χειρότερη καθοδηγούμενων ή με ψυχοκοινωνική έκθεση ενός αρμοδίου φορέα; Και αν αποδεικτικά οι μάρτυρες είναι αρκετοί για τον σκοπό αυτόν γιατί δεν προβλέπεται στον νόμο αναφορά για την αξιοπιστία τους, ενώ υπάρχει αναφορά για την μη επιρροή του τέκνου από τον έναν γονέα κατά την έκφραση της άποψής του; Παρομοίως πώς θα αποδεικνύεται η μη υπαιτιότητα στην μη συμμόρφωση με αποφάσεις επικοινωνίας από τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, όταν για τον ισχυρισμό ότι διαπράττονται ή διαπράχθηκαν τα μνημονευόμενα στο νόμο ποινικά αδικήματα από τον γονέα που ασκεί την επικοινωνία θα χρειάζεται αμετάκλητη ποινική απόφαση, και κάθε άλλη παράβαση δικαιώματος επικοινωνίας θα θεωρείται εξ αντιδιαστολής υπαίτια και άρα ικανή να οδηγήσει στην αφαίρεση της επιμέλειας ή και της γονικής μέριμνας;
    Από την επισκόπηση των προτεινόμενων άρθρων παρατηρείται μία δυσπιστία στην μέχρι και σήμερα κρίση του δικαστή, μία αμφισβήτηση στις καλές προθέσεις του γονέα που ασκεί την επιμέλεια και μία υπερβάλλουσα πίστη στην αλήθεια των ισχυρισμών του γονέα που είναι φορέας του δικαιώματος επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτόν το νομοσχέδιο παραβιάζει θεμελιώδεις συνταγματικές, ουσιαστικές και δικονομικές αρχές και ιδίως την ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου (άρθρο 4 Συντάγματος) ενώ επιρρίπτει υπερβολικά βάρη απόδειξης στο ένα μέρος-γονέα που ασκεί την επιμέλεια έναντι του άλλου μέρους – γονέα που ασκεί την επικοινωνία, τον οποίο αντιθέτως διευκολύνει με τεκμήρια και παράθεση ειδικών προϋποθέσεων. Δεν είναι υπερβολικό να προβλέψουμε ότι υπό το καθεστώς του νέου νομοσχεδίου το ισχυρό οικονομικά μέρος θα ασκεί αλλεπάλληλα ένδικα βοηθήματα κατά του άλλου (με οποιαδήποτε αφορμή), σκοπεύοντας στην εξόντωσή του.
    Επιπλέον, στο συγκεκριμένο άρθρο παραλείπεται η έστω στοιχειώδης αναφορά σε σοβαρές περιστάσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η έκθεση του ανηλίκου σε κίνδυνο, η παραμέληση της φροντίδας της υγείας του κ.λπ. ενώ αντίθετα εξειδικεύεται ως επαρκής λόγος της πλήρους αποβολής του ενός γονέα από τη ζωή του τέκνου, το να μην καταβληθεί διατροφή για αυτό!
    Η ακατανόητη απαίτηση ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία, για αδικήματα που θίγουν τη γενετήσια ελευθερία και αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εκθέτει τα τέκνα σε προφανή κίνδυνο, καθόσον για μια αμετάκλητη καταδίκη ως γνωστόν απαιτούνται περί τα 8 έτη, χρόνος μέσα στον οποίο είναι πιθανόν τα τέκνα να διατρέξουν εκ νέου κίνδυνο κακοποίησης από τον γονέα-δράστη αυτών των αδικημάτων!!!!

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:56 | Βασίλης Αναστασίου

    Άρθρο 14

    Είναι απαράδεκτη η πάγια τακτική ψευδών κατηγοριών να προστεθεί προς όφελος της ήρεμης ανάπτυξης των παιδιών το παρακάτω: 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:58 | Λεωνίδας Καραμάνος

    Tο Σχέδιο Νόμου εξαρτά την προστασία του τέκνου από την ολοκλήρωση της ποινικής δίκης πολυετούς διάρκειας μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση. Το Σχέδιο Νόμου υποπίπτει έτσι σε ανεπίτρεπτη αξιολογική αντινομία, εφόσον για τον κακοποιητικό γονέα απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση προκειμένου να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, ενώ για τον γονέα που κατηγορείται για ψυχική απομάκρυνση των παιδιών από τους συγγενείς του άλλου, αρκεί πιθανολόγηση

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:05 | ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    να προστεθεί
    7. Οι ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.Με ταυτόχρονη αλλαγή του ποινικού κώδικα μόνο για την ειδική διαδικασία των οικoγενειακών
    Ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις απο τον ένα γονέα κατα του άλλου που δεν αποδυκνείονται με σκοπό την απομάκρυνση του εκούσια απο τα ανήλικα τέκνα να συνιστα ΔΙΑΡΚΕΣ αυτεπάγγελτο αδίκημα, να κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου και οι ποινές να εξομοιώνονται με αυτες της ενδοοικoγενειακης βίας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:32 | ΕΛΕΝΗ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Προστίθεται στη β παράγραφο αριθμός 7 «η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ψευδή καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλευσης γενετήσιας ζωή»

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:30 | Τσιαμη Ζωη

    Να γινουν οι προσθηκες με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γραμματα

    Συνέπειες κακής άσκησης
    Αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημά τους για την επιμέλεια ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ του προσώπου του τέκνου ή τη διοίκηση της περι ουσίας του ή αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσουν ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο εισαγγελέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο….

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:20 | μανια κ.

    Και σε αυτήν την διάταξη ο νόμος προσπαθεί να εξειδικεύσει την αόριστη νομική
    έννοια της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Πέρα από το ερμηνευτικό πρόβλημα που
    παρουσιάζει η διάταξη και την ευθεία αντίθεση στην οποία έρχεται με την διάταξη του
    άρθρου 1520 ΑΚ, –η οποία απαιτεί για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό του δικαιώματος
    επικοινωνίας για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας κ.α. αμετάκλητη καταδικαστική
    απόφαση, ενώ η παρούσα διάταξη αρκείται σε απλές αιτιάσεις για την αφαίρεση της
    επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας–, παρουσιάζει και πρόβλημα απόδειξης και σχηματισμού
    δικανικής κρίσης του δικαστηρίου, αναφορικά με την διαπίστωση της διατάραξης της
    συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε
    τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς και κυρίως αναφορικά με το
    πώς αυτή η διατάραξη θα διαπιστώνεται ότι οφείλεται στον άλλο γονέα. Με την κατάθεσημαρτύρων στην καλύτερη περίπτωση επηρεασμένων από την αντιδικία των γονέων και στην
    χειρότερη καθοδηγούμενων ή με ψυχοκοινωνική έκθεση ενός αρμοδίου φορέα; Και αν
    αποδεικτικά οι μάρτυρες είναι αρκετοί για τον σκοπό αυτόν γιατί δεν προβλέπεται στον
    νόμο αναφορά για την αξιοπιστία τους, ενώ υπάρχει αναφορά για την μη επιρροή του
    τέκνου από τον έναν γονέα κατά την έκφραση της άποψής του; Παρομοίως πώς θα
    αποδεικνύεται η μη υπαιτιότητα στην μη συμμόρφωση με αποφάσεις επικοινωνίας από τον
    έχοντα την επιμέλεια γονέα, όταν για τον ισχυρισμό ότι διαπράττονται ή διαπράχθηκαν τα
    μνημονευόμενα στο νόμο ποινικά αδικήματα από τον γονέα που ασκεί την επικοινωνία θα
    χρειάζεται αμετάκλητη ποινική απόφαση, και κάθε άλλη παράβαση δικαιώματος
    επικοινωνίας θα θεωρείται εξ αντιδιαστολής υπαίτια και άρα ικανή να οδηγήσει στην
    αφαίρεση της επιμέλειας ή και της γονικής μέριμνας;
    Από την επισκόπηση των προτεινόμενων άρθρων παρατηρείται μία δυσπιστία στην μέχρι
    και σήμερα κρίση του δικαστή, μία αμφισβήτηση στις καλές προθέσεις του γονέα που ασκεί
    την επιμέλεια και μία υπερβάλλουσα πίστη στην αλήθεια των ισχυρισμών του γονέα που
    είναι φορέας του δικαιώματος επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτόν το νομοσχέδιο παραβιάζει
    θεμελιώδεις συνταγματικές, ουσιαστικές και δικονομικές αρχές και ιδίως την ισότητα των
    πολιτών έναντι του νόμου (άρθρο 4 Συντάγματος) ενώ επιρρίπτει υπερβολικά βάρη
    απόδειξης στο ένα μέρος-γονέα που ασκεί την επιμέλεια έναντι του άλλου μέρους – γονέα
    που ασκεί την επικοινωνία, τον οποίο αντιθέτως διευκολύνει με τεκμήρια και παράθεση
    ειδικών προϋποθέσεων. Δεν είναι υπερβολικό να προβλέψουμε ότι υπό το καθεστώς του
    νέου νομοσχεδίου το ισχυρό οικονομικά μέρος θα ασκεί αλλεπάλληλα ένδικα βοηθήματα
    κατά του άλλου (με οποιαδήποτε αφορμή), σκοπεύοντας στην εξόντωσή του.
    Επιπλέον, στο συγκεκριμένο άρθρο παραλείπεται η έστω στοιχειώδης αναφορά σε σοβαρές
    περιστάσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπως είναι η έκθεση του ανηλίκου σε
    κίνδυνο, η παραμέληση της φροντίδας της υγείας του κ.λπ. ενώ αντίθετα εξειδικεύεται ως
    επαρκής λόγος της πλήρους αποβολής του ενός γονέα από τη ζωή του τέκνου, το να μην
    καταβληθεί διατροφή για αυτό!
    Η ακατανόητη απαίτηση ύπαρξης αμετάκλητης καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία, για
    αδικήματα που θίγουν τη γενετήσια ελευθερία και αδικήματα σεξουαλικής
    εκμετάλλευσης, εκθέτει τα τέκνα σε προφανή κίνδυνο, καθόσον για μια αμετάκλητη
    καταδίκη ως γνωστόν απαιτούνται περί τα 8 έτη, χρόνος μέσα στον οποίο είναι πιθανόν
    τα τέκνα να διατρέξουν εκ νέου κίνδυνο κακοποίησης από τον γονέα-δράστη αυτών των
    αδικημάτων!!!!

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:01 | Κωστας Κ.

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:31 | Ναταλία

    Η μετοίκηση του παιδιού απο την πόλη που ζει, με συνέπεια την αλλαγή της καθημερινότητας του ,απο τη μάνα που έχει την επιμέλεια και καθορίζει και το που θα μείνει το παιδί ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ.Η μετακόμηση των παιδιών σε άλλη πόλη χωρις σοβαρούς λόγους (πχ μετάθεση)πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ.Τα παιδιά δεν είναι αντικείμενα για να τα ξεριζώνουν με αυτό τον τρόπο.Το α.1519 οι δικαστές δεν το λαμβάνουν υπόψη τους.
    Η εμμονή του υπουργείου να διαχωρίζει την γονική μέριμνα απο την επιμέλεια είναι αναχρονιστική.Πρέπει ο τόπος διαμονής να μπει κάτων απο τη γονική μέριμνα ή αλλιώς γονική μέριμνα και επιμέλεια ταυτόσημες έννοιες.

  • 31 Μαρτίου 2021, 14:22 | Βασιλης Αδαμοπουλος

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:29 | Makis

    Αρθρο 14

    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:33 | Μίκα Ιωαννίδου για την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών

    Προτείνεται : να διαγραφεί το : «αμετάκλητη» λόγω του κινδύνου να παραμείνει το παιδί με τον κακοποιητικό γονέα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:04 | Δημήτρης

    Αυστηρές ποινές στους κακοποιητικους γονείς. Στους αποξενωτες και στους γονείς με ψευδής κατηγορίες προσπαθούν να διαβάλουν τον άλλο γονέα που διαστρεβλώνουν την κοινή γνώμη και τις αποφάσεις των δικαστικών.

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:45 | Αγλαΐα Ρομπόκου για την Επιτροπή των Επιστημόνων για τα Γυναικεία Θέματα και την Ισότητα του Λυκείου των Ελληνίδων

    Προτείνεται : να διαγραφεί το : «αμετάκλητη» λόγω του κινδύνου να παραμείνει το παιδί με τον κακοποιητικό γονέα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:12 | Γιωργος Αγγελιδης

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 13:47 | Μίκα Ιωαννίδου για την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών

    Προτείνεται : να διαγραφεί το : «αμετάκλητη» λόγω του κινδύνου να παραμείνει το παιδί με τον κακοποιητικό γονέα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:23 | Δημήτρης Κουτούφαρης

    ‘Αρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης (…) Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:49 | Γεώργιος Καλαφατάς

    ➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:23 | Α.Π.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ μην γίνετε κι εσείς θύμα παραπλάνησης των θυτών.
    Η αμετάκλητη απόφαση έχει ως μόνο στόχο την παραπλάνηση των δικαστικών αρχών, την παραγραφή των αδικημάτων, την εκ νεου θυματοποίηση των θυμάτων.

    Προστατέψτε τα θύματα.

    Κακοποιητικοί πατεράδες στρέφονται με μένος εναντίον των συζύγων που βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

    Και η μόνη καταφυγή τους είναι να αποκαλέσουν ψευτρες τις μανάδες και να πιπιλιζουν την καραμέλα της αποξένωσης. Ενός συνδρόμου που δεν είναι καν αναγνωρισμένο ως τέτοιο. Αλλά το χρησιμοποιούν ακόμα και έγκριτοι παιδοψυχιατροι για ίδιον όφελος.

    Οι παθογένειες του συστήματος είναι πολλές και τις γνωρίζετε.

    Καθιερώστε ελεγκτικούς μηχανισμούς και μηδενίστε τη συγκάλυψη των εγκλημάτων κατά των παιδιών μας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:01 | Χασαπόπουλος Αριστοτέλης

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:44 | Β.Π.

    Ως μητέρα δύο παιδιών, με πρωτεύον την ασφάλεια των τέκνων μου, πως θα τα προστατεύσω περιμένοντας την αμετάκλητη απόφαση για την αποδεδειγμένα κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα τους;
    Η σωστή άσκηση της επιμέλειας θέτει ως a priori αρχή την ψυχική και σωματική ασφάλεια. Σε παιδιά που αρνούνται και δικαιολογημένα κάθε επαφή με τον κακοποιητή πατέρα, μία μητέρα είναι δυνατόν να επιτρέψει την παραβίαση του πιο ιερού χρέους που έχει απέναντι στα παιδιά της; Το χρέος απέναντι στην προστασία της ζωής;
    Ή μήπως προκειμένου να μην έρθει μία μητέρα αντιμέτωπη με το νόμο και τις συνέπειές του, θα παραβεί το ιερό χρέος προς τα ίδια της τα παιδιά;
    Διότι αν παραβεί αυτό το ιερό χρέος, τότε τα κακοποιεί σε δεύτερο βαθμό.

    Ποιος θα εξασφαλίσει ότι η κακοποιητική συμπεριφορά δεν θα εξακολουθήσει; Ποιος θα μάθει σε αυτά τα παιδιά ότι οι παραβατικές συμπεριφορές αν μη τι άλλο δεν γίνονται αποδεκτές;
    Ποιος θα επιστρέψει τα ανέμελα χρόνια της νιότης αυτών των παιδιών, όταν θα έχουν χαθεί μέσα στον ατελείωτο κυκεώνα δικαστικών αντιπαραθέσεων.

    Προστατέψτε τα θύματα!

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:48 | Νατάσα Μελίδη

    **Η Γαλλία αφαιρεί την επικοινωνία από την πρώτη στιγμή της ποινικής δίωξης, ο Μητσοτάκης κι ο Τσιάρας ζητάνε «αμετάκλητη» απόφαση**

    Θα υπάρξουν πολλά θύματα, ειναι εγκληματικό αυτό που πάτε να κάνετε

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:54 | Γίωργος Κοκκος

    Να προστεθέι άλλος ένας όρος για την κακή άσκηση της γονικής μέριμνας:
    Οι ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί του ενός σε βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:55 | Γ. Κ

    Μια χαρά κουτί έρχεται στους κακοποιητές η ρύθμιση για το αμετάκλητο της απόφασης. Τους δίνετε όλο το χρόνο να πιέσουν, χρηματίσουν, απειλήσουν, διαβάλουν.

    Και το χρόνο που δίνετε με τόση ευκολία, είναι τα χρόνια της ανεμελιάς και ασφάλειας που παίρνετε από τα παιδιά μας.

    Κανένα δικαίωμα επικοινωνίας με τον κακοποιητή.
    Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας να επικοινωνεί με εκείνον που το κακοποιησε; Δεν νομίζω.

    Η αποξενωση είναι θεμιτή και απαραίτητη προκειμένου τα θύματα να ηρεμήσουν, να μπορέσουν να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και να γιατρέψουν τις πληγές τους.

    Από πότε οι ανοιχτές πληγές έγινε πρακτική;
    Από πότε η προστασία της μάνας είναι αποξενωτικη;
    Από πότε η μάνα δεν θα ακούσει το βασανισμένο τέκνο της και θα υπακούσει στη δικαστική διαταγή;

    Είμαστε ηρωίδες αξιότιμε κ. Υπουργέ. Και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που αρμόζει στα παιδιά μας. Σταθείτε και εσείς μαζί μας.

    Καμία ανοχή. Ίσα ίσα παραδειγματική τιμωρία και αποτελεσματική προστασία των παιδιών μας. Μην βάζετε τις μανάδες να γίνουν αστυφύλακες. Θεσπίστε εσείς το πλαισιο προστασίας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:21 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    Προτείνω να προστεθεί 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:13 | Ε.Κ.

    Προτείνω να προστεθεί 7 περίπτωση (…οι αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα).

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:49 | Α. Π.

    Πατεράδες γράφουν για ψευδείς κατηγορίες εκ μέρους των μαμάδων.
    Αυτό που δεν λένε είναι τον λόγο.
    Δεν τον λένε επειδή δεν υπάρχει.
    Ξέρετε πως είναι η ζωή για έναν μονογονεα;
    Ξέρετε πως είναι να μην έχεις κανέναν να προσέχει τα παιδιά σου πέραν του εαυτού σου;
    Ξέρετε πως είναι να είσαι 24/7 με τα παιδιά και να μη μένει χρόνος για προσωπική ζωή;
    Ξέρετε πως είναι να πρέπει να αντιπαλεψεις με την καθημερινότητα και ταυτόχρονα να δέχεσαι απειλές προκειμένου να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό;
    Και μέσα σε όλα να δίνεις έναν εξαντλητικό δικαστικό αγώνα με όσα οικονομικά μέσα μπορείς να διαθέσεις;

    Κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει. Αλλά αν έχει εξαντλήσει κάνεις όλα τα περιθώρια αναγκαστικά οδηγείται στον χωρισμό. Αν υπάρξουν δε περιστατικά βίας προς τα τέκνα τότε η καταγγελία είναι μονόδρομος.
    Δεν υπάρχουν ψεύτικες καταγγελιες. Μόνο καταγγελίες που μπλεχτηκαν σε δικονομικά μονοπάτια με ευθύνη δικαστικών λειτουργών και σε παραθυρακια του νόμου που άφησαν τις μανάδες και τα παιδιά τους ακάλυπτα.
    Δεν έχουν τίποτα να κερδίσει ο καταγγελων. Ανεβαίνει το Γολγοθα του χρέους προς τα παιδιά του.

    Αλλά αυτό δεν το αναφέρουν οι επικριτές. Άριστοι στην χειριστικοτητα και στην παραπλάνηση. Όμως όσο κι αν κρύβονται πίσω από τα δικά τους ψευδή το φως τη αλήθεια διαπερνάει και συνθλίβει τα κατασκευασμένα δικά τους ψευδή.

    Η αλήθεια είναι πιο δυνατή.
    Αλίμονο στους υβριστές της ζωής των παιδιών μας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:01 | Αγγελικη Ιωάννου

    Το άρθρο Α.Κ. 1532, το οποίο υπό το πρόσχημα της συγκεκριμενοποίησης διευρύνει υπέρμετρα και σε ορισμένες περιπτώσεις επικίνδυνα τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες είναι δυνατή ακόμα και η ολική αφαίρεση της γονικής μέριμνας από γονέα. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις και διατάξεις δικαστηρίων και εισαγγελιών ή στην υπάρχουσα συμφωνία των γονέων, η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα, η υπαίτια παραβίαση των όρων συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας, η κακή άσκηση και υπαίτια παράληψη της άσκησης της, η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλει διατροφή ή ακόμα και η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της ζωής, είναι αναμφισβήτητο ότι αποτελούν σοβαρότατες αιτίες, που επιδρούν στις σχέσεις των γονέων μεταξύ τους και φυσικά σε αυτές με το παιδί και ιδίως στον τρόπο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας και συμπεριφορές που πρέπει αυτονόητα να αντιμετωπίζονται με έννομες συνέπειες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να αναιρούν νομικά την ιδιότητα της μητέρας και του πατέρα και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μέσο πίεσης σε κλονισμένες σχέσεις γονέων.
    Ας αναρωτηθούμε πόσες περιπτώσεις αφαίρεσης της γονικής μέριμνας γνωρίζουμε ακόμα και από ισοβίτες έγκλειστους τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός βέβαια από γονείς διωκόμενους κομμουνιστές και πολιτικούς πρόσφυγες. Αυτά πάμε να ανασυστήσουμε ;

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:29 | Δ.Π.

    Ως παππούς με δύο εγγόνια κακοποιημένα από τον πρώην σύζυγό της κόρης μου έχω να πω ότι το θάρρος της κόρης και των παιδιών της είναι αξιοθαυμαστο. Πόσοι όμως έχουν το θάρρος να καταγγείλουν όταν αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους. Τόσα χρόνια ζουν με τις απειλές και τον εκφοβισμό του πρώην συζύγου και παρόλαυτά η κορούλα μου δεν το βάζει κάτω.
    Τα παιδια δεν είναι πίτα να μοιράζεται και να είναι όλοι χορτασμένοι.
    Δεν είναι κτήμα εξ αδιαιρέτου.
    Είναι άνθρωποι και ως εκ τούτου το πρωτεύον συμφέρον τους είναι εκείνο που τους εξασφαλίσει αν μη τι άλλο την σωματική τους ακεραιότητα.
    Όταν παιδιά έχουν πέσει θύματα βίας, θα περιμένουμε αμετάκλητες αποφάσεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον ρόλο του πρωτόδικη;
    Φτιάξτε λοιπόν δομές και σχεδιασμό, ώστε να καταγράφονται τα περιστατικά και να εξετάζονται νωρίς τα πράγματα. Όσο χρονοβορουν τόσο αυξάνεται η βία λεκτική και σωματική κατά εκείνου που κατήγγειλε προκειμένου να πάρει πίσω τις μηνύσεις εκείνος που κατήγγειλε.

    Θα γυρίσουμε στο Μεσαίωνα;

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:32 | ΕΛΕΝ

    Απαράδεκτη η στάση γονείς που χρησιμοποιούν ψέματα με σκοπό να αποξενώσουν τα παιδιά. Δημιουργούν ζημιά στην ψυχή τους και προκαλάνε πολύ πόνο στα παιδιά και σε πολλόυς που τα αγαπάνε. Πρέπει τέτοιες ενέργειες να οδηγούν σε αφαίρεση την γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν μέτρα να προλάβουμε την αποξένωση και να έχουμε χαρούμενα παιδιά.

    Για αυτό ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Συνεπιμέλειας – Ίσου Χρόνου 50/50 και Εναλλασσόμενης Κατοικίας με κατοικία του παιδιού την κατοικία και των δύο γονέων του,

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:01 | Φωτεινή Κίντου

    σε πολλές περιπτώσεις αντιδικίας έχει υπάρξει σειρά καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς, ωστόσο έχουν προκαλέσει ήδη γονεική αποξένωση. Για το λόγο αυτό οι κάθε είδους καταγγελίες από αμφότερους τους διαδίκους πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς και να αποδεικνύονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

    Επίσης η τακτική των ψευδών καταγγελιών πρέπει να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:44 | ΝΟΥΛΑ

    Ο πρώην σύζυγος της κουμπάρας μου (Έχω βαφτίσει την μια από τις κόρες της) με ασύστολα ψεύδη και ακραία χειραγώγηση των παιδιών τα έχει αποκόψει εδώ και 5 έτη από την μάνα τους και όλους του συγγενείς και φίλους γιατί συνταχθήκαμε όλοι με την πλευρά της μάνας ,η οποία μη αντέχοντας άλλο ζήτησε διαζύγιο. Δυστυχώς τα δικαστήρια δεν τιμωρούν το ψεύτη ,αντιθέτως του δίνουν την ευχέρεια να εφαρμόζει αποξένωση χωρίς επιπτώσεις. Για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει συνεπιμέλεια 50-50 με παράλληλη τιμωρία άμεσα όταν παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:47 | Αντώνης Καλογιάννης

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:48 | ΝΙΚΟΣ

    Να αναφέρεται ρητά η αμεσότητα της αφαίρεσης της επιμέλειας με την μη συμμόρφωση στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται άμεσα εκτελεστές για να μην δίνεται η δυνατότητα στον αποξενωτή γονέα να αποκόπτει τα τέκνα από τον άλλο γονέα. Η σημερινή πρακτική της μη συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις χωρίς τιμωρία πλησιάζει τα όρια της συνέργειας των δικαστηρίων. Έχουμε 5 χρόνια να δούμε τις εγγονές μας επειδή η κόρη μου ζήτησε διαζύγιο μη αντέχοντας άλλο από τον τοξικό αποξενωτή πρώην σύζυγο.
    Για την διατροφή όμως ξέρουν οι δικαστές να τιμωρούν με κατασχέσεις.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:34 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:56 | θωμάς

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:21 | Ηλίας

    Άρθρο 14 Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως:
    1. Η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας,
    2. Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς,
    3. Η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας,
    4. Η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα,
    5. Η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων,
    6. Η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
    7. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:47 | Τζινα

    Συνεπιμελεια ίσος χρόνος κ ίσα δικαιώματα με εναλλασσόμενη κατοικία κ στους δύο γονείς για το καλό των παιδιών μας. Φέρτε ισότητα κ δικαιοσύνη στα παιδιά. Αυτά δε φταίνε σε τίποτα. Αυστηροποιηση των ποινών ώστε να σταματήσει η αποξενωση. Αφαίρεση της επιμέλειας σε σοβαρές περιπτώσεις

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:08 | Αργύρης Κ.

    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα