ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ Άρθρο 1 Σκοπός

Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:18 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΟΣ

    Το νομοσχέδιο έρχεται να ανατρέψει το βασικό θεμέλιο της ισχύουσας ρύθμισης των ζητημάτων του παιδιού χωρισμένων γονέων, που ήταν το συμφέρον του παιδιού.
    Η συνεπιμέλεια παρέχεται ήδη ως δυνατότητα. Το να επιβάλλεται ως υποχρεωτική, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε μία οικογένεια και τις οποίες συνθήκες καλείται ο δικαστής να σταθμίσει in concreto, φανερώνει μία αντιμετώπιση με όρους ποσοτικούς, σαν να πρόκειται για αντικείμενο οικοσκευής που πρέπει να μοιραστεί ακριβοδίκαια. Όσο για το διατυπούμενο αίτημα για υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία, είναι το αποκορύφωμα αυτού του είδους της αντιμετώπισης και της αδιαφορίας για την ανάγκη του παιδιού να νιώθει ότι έχει μία βάση.
    Περαιτέρω, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις, ο χωρισμός δύο ανθρώπων συνοδεύεται από εντάσεις και πικρίες (πράγμα αναμενόμενο και φυσιολογικό), είναι αν μη τι άλλο αλλοπρόσαλλο να καθίσταται υποχρεωτικός τρόπος ρύθμισης, ελλείψει διαφορετικής συμφωνίας, το να καλούνται οι ίδιοι δύο άνθρωποι να συναποφασίζουν για σειρά ζητημάτων που αφορούν το παιδί. Θεωρούν πραγματικά οι συντάκτες του νομοσχεδίου ότι τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ των γονέων δεν θα εκβάλουν στη διαδικασία της συναπόφασης; ότι δεν θα μεταβληθεί, όχι σε όλες προφανώς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία συναπόφασης σαν πεδίο αντιπαράθεσης και επιβολής του ενός γονέα έναντι του άλλου, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτό για το παιδί;
    Ως προς τις ρυθμίσεις που θεσπίζουν ως λόγο απώλειας της γονικής μέριμνας, είτε έννοιες ψυχολογικού χαρακτήρα, η επιστημονική εγκυρότητα των οποίων αμφισβητείται(διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης, και πρόκληση διάρρηξης σχέσεων) είτε ακόμα και την παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τους παππούδες, ενώ για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιού/ενδοοικογενειακής βίας αξιώνεται αμετάκλητη καταδίκη, ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε φαινόμενα όπου ο κακοποιητής, επικαλούμενος την «διάρρηξη της σχέσης» του (ή των δικών του γονέων) με το κακοποιημένο παιδί, θα μπορεί ακόμη και να αξιώσει την αφαίρεση της μέριμνας από τον γονέα που προσπαθεί να το προστατέψει. Αν αναλογιστούμε μόνο ότι μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ετίθετο προς συζήτηση η αναθεώρηση του καθεστώτος της παραγραφής για αδικήματα κακοποίησης, λόγω των βαρύτατων επιπτώσεων στην ψυχολογία του θύματος.
    Τέλος, όσο για την επίκληση ως δικαιολογητικό λόγο για τις παραπάνω ρυθμίσεις, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις, δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικαίωμα επικοινωνίας δεν εφαρμόζονται και ο γονέας αποστερείται την επικοινωνία, σαφώς και είναι ζητούμενο να βρει η Πολιτεία τους τρόπους αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Πάντοτε με τρόπο όμως που θα αποβλέπει στην δημιουργία, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και ηρεμίας για το παιδί.

    Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και η όποια συζήτηση για τα ζητήματα αυτά να επανεκκινήσει από μηδενική βάση.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:58 | Δημήτρης Κουτούφαρης

    Έχοντας υπόψιν την ισχύουσα κυρίαρχη πρακτική στα συναινετικά διαζύγια και την μακρόχρονη δικαστηριακή νομολογία, τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, το τι ισχύει στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες, το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015,την επιστημονική βιβλιογραφία, το κείμενου του συνήγορου του παιδιού, το κείμενο του κλάδου της κλινικής ψυχολογίας(ΕΛΨΕ), το κείμενο του συλλόγου Ελλήνων κοινωνιωλόγων, το κείμενο 57 γυναικών Πανεπιστημιακών, τις περιπτώσεις χωρισμένων ζευγαριών που γνώμονα την αγάπη τους για τα παιδιά τους ήδη εφαρμόζουν την κοινή ανατροφή – συνεπιμέλεια – ισόχρονη παρουσία – εναλλασσόμενη κατοικία στη χώρα μας με άκρως ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά τους, ο παρόν νόμος πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται ουσιαστικά και ισόχρονα και από τους δύο γονείς. Για να γίνει αυτό στη πράξη απαιτούνται βελτιώσεις στο παρόν σχέδιο νόμου και η συνακόλουθη εφαρμογή του στα συναινετικά διαζύγια που θα ακολουθήσουν καλλιεργώντας την κουλτούρα συνεργασίας και αποφυγής της αντιδικίας μεταξύ των γονέων αλλά από τη συνακόλουθη εφαρμογή του από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
    Οπότε το παρόν άρθρο θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής:
    Ο παρόν νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ίσου παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ίσης ευθύνης και ίσου δικαιώματος τους έναντι αυτού, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:26 | Δημήτρης

    Κάντε ομάδες από παιδοψυχολογους να ενδιαφερθούν πραγματικά για το καλό και το συμφέρον των παιδιών μας.το τι θέλουν και τι χρειάζονται τα παιδιά μας.
    Μιλάμε για δικαιοματα των Παιδιών…

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:45 | Μαγδα Φ

    Το νομοσχέδιο βάζει σε κινδυνο παιδιά και μητέρες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή Βία.Υπάρχει η συναινετική επιμέλεια και έτσι πρέπει να μείνει. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

  • ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 50-50 ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:13 | Φίλιππος Κιτσάκης

    Συνεπιμελεια ίσος χρόνος ΕΝΑΛΛΑΣΣΌΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ ..σώστε τα παιδιά μας

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:31 | Χασαπόπουλος Αριστοτέλης

    Να γίνει πράξη ότι λεγόταν και υποσχέθηκε ο υπουργός τόσο καιρό. Γονείς παραμένουν όμηροι πρακτικών γονεικης αποξένωσης επειδή το υπάρχον νομικό πλαίσιο δίνει ηγεμονικά δικαιώματα στον έναν γονέα. τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς τους. Όταν ο ένας γονέας δεν επιθυμεί έμπρακτα να ασχοληθεί με το παιδί, τότε ο άλλος γονέας να έχει την ευθύνη του παιδιού. είμαι πατέρας ο οποίος θε΄λειτουργία παρά πολύ να ζει τη καθημερινότητα του παιδιού του. δυστυχώς τη στεροιυμαι και αρκούμαι σε δυο τρίωρα και ανά δεύτερο σκ. ποιος νόμος λέει ότι η μάνα είναι πάντα η καλύτερη; ακόμα και στις υιοθεσίες βλέπουν την οικογένεια εν τω συνόλω και όχι μεμονωμένα. τα παιδιά είναι ΕΥΘΥΝΗ. αν δε μπορεί ή δε θέλει να την αναλάβει, αυτό δε θα πρέπει να γίνεται εις βάρους του παιδιού.

  • 31 Μαρτίου 2021, 12:19 | Σουζάνα κοζυρακη

    Συνεπιμελεια ίσος χρόνος ΕΝΑΛΛΑΣΣΌΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ …ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο …τα παιδιά θέλουν και χρειάζονται και τους δύο γονείς κάντε το πράξη

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:07 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ Χ.

    ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΑΡΧΕΣ:
    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.
    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.
    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.
    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ. κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).
    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.
    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.
    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.
    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική παιδεία θα έχει, ονοματοδοσία ,σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.
    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.
    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης.

    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:
    1.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
    2.ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    3.ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΠ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ:
    Η ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΕΝΑ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟ

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ :
    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Ε. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΩΡΑ!

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:23 | Ατζολιδακης Βαγγέλης

    Καλημέρα σας …ξέρετε πως είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί, να είσαι ενεργά στην ανατροφή του από την μέρα που γεννήθηκε μέχρι την ηλικία των έξι ετών, και μετά επειδή χώρισες με την μαμά του , εσύ επειδή είσαι ο μπαμπάς να σου αφαιρείται από το δικαστήριο η επιμέλεια επειδή η πρώην σύζυγος σου δεν θέλει από κοινού να μεγαλώσετε το παιδί σας. ???? Να είσαι μπαμπάς μόνο για τέσσερις μέρες το μήνα , και να σου λένε να έχεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου ….πως θα του δώσεις αξίες και αρχές με τέσσερις μέρες το μήνα ??
    Ίσος χρόνος 50-50 συνεπιμελεια και εναλλασσόμενη κατοικία αν θέλετε να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά χωρισμένων γονιών …τι ωραίο που ακούγεται…σας παρακαλούμε

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:51 | Αφροδίτη Φ.

    Για να προωθηθεί η συνεπιμέλεια χρειάζεται να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των γονέων και των παιδιών. Κοινωνικό κράτος και στελεχωμένες υπηρεσίες, άνοιγμα της Παιδείας με μέτρα κατά της πανδημίας, οικονομική στήριξη, προστασία της εργασίας. Επίσης είναι επείγον να προστατευθούν τα θύματα κακοποίησης με ξενώνες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό είναι επικίνδυνο και βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών που πρέπει να γίνουν. Τόσο από την ιδεολογική άποψη, ότι προσπαθεί να περάσει έναν γενικό ορισμό για το συμφέρον του παιδιού (στα όρια του αυθαίρετου, συνδέοντάς το γενικά με την «ισόχρονη» παρουσία των γονέων και αγνοώντας τις υλικές συνθήκες μεγαλώματος του παιδιού που είναι το βασικό πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί μια κυβέρνηση), όσο και από πρακτική άποψη, όπως στο ζήτημα της κακοποίησης που η καταδίκη πρέπει να καταστεί αμετάκλητη για να εμποδιστεί η επικοινωνία του κακοποιητή με το παιδί (αλλά όχι μόνο σε αυτό). Συνεπιμέλεια με επιβολή δε γίνεται. Και πολλά από αυτά που αναφέρει το ν/σ είναι ανεφάρμοστα και επικίνδυνα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:07 | Αννα Κ.

    Αυτός ο «δημόσιος διάλογος» για το ν/σ Τσιάρα, αντιμεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, όλα τα είχε, αλλά κυρίως χρήμα. Πολύ χρήμα!

    Χρηματοδοτούμενες παραγωγές για τραγουδάκια, σποτάκια με διάσημους καλλιτέχνες, πανάκριβες αφίσες με χορηγούς εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς συγκοινωνιών, κατά παραγγελία έρευνες σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, πανώ κλπ.
    Γέμισαν οι στάσεις Αθηνών και περιχώρων με αφίσες τους!
    Ούτε οι εκλογές του 1985 να ήταν!

    Βέβαια, το «δημόσιος διάλογος» δεν είναι η κατάλληλη λέξη, καθώς περισσότερο μονόλογος ήταν, δεδομένου ότι ο Υπουργός συνομίλησε ΜΟΝΟ με το λόμπυ των διαζευγμένων πατεράδων, όπως και τα ΜΜΕ, όσο δε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διάλογος ήταν περισσότερο «αγοραίος» παρά «δημόσιος», καθώς κυριάρχησαν οι χυδαίες επιθέσεις προς όποιον τόλμησε να έχει διαφορετική γνώμη από τους κατά τα άλλα «στοργικούς πατεράδες».

    Θα το δημοσιεύσετε άραγε; Είμαι πολύ περίεργη! Δημοσιεύστε το παρακαλώ πολύ!
    Μας φιμώνουν από παντού! Η τοποθέτηση μου δεν είναι άσχετη,αντιθέτως άμεσα σχετιζόμενη με τη έννοια του «δημοσίου» διαλόγου!

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:44 | Αθήνα Κ

    Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια παρεμποδίζει και αποτρέπει τα διαζύγια διαταραγμένων γάμων μιας και η μητέρα και στις δύο περιπτώσεις όσο και αν το θέλει, δεν θα μπορεί να προστατέψει ούτε τα παιδιά της ούτε και τον εαυτό της από το κακοποιητικό περιβάλλον. Αυτό θέλουμε; Να ξέρει όλη η γειτονιά ότι υπάρχει διαρκής κακοποίηση, να ακούγονται καθημερινά κλάματα και φωνές και να υποχρεώνονται τα αθώα αυτά πλάσματα, τα παιδιά, να υπομένουν νοσηρές οικογενειακές τραγωδίες και να φορτώνονται με ψυχολογικά τραύματα, απλώς επειδή η μητέρα θα αποτρέπεται με τέτοια νομοθέτηση να τα απομακρύνει από το προβληματικό και κακοποιητικό περιβάλλον.

    Κίνητρο δεν είναι η ουσιαστική και ενεργής παρουσία του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο στη ζωή του παιδιού, αλλά η εκδίκηση προς τις μητέρες που τολμούν να σηκώσουν το κεφάλι και να προστατεύσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από νοσηρές και κακοποιητικές συμπεριφορές και φυσικά σκοπός είναι να μην πληρώνουν έστω και αυτήν την πενιχρή διατροφή.
    «Φυτεύεται» ο όρος «σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης», όρος που κανένας αναγνωρισμένος επιστημονικός φορέας δεν αποδέχεται, και έχει ρίζες σε πολιτισμούς αμερικάνικης νοοτροπίας, όπου και εκεί απέτυχε παταγωδώς.

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:50 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ Χ.

    ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ : Συνεπιμέλειας – Ίσου Χρόνου 50/50 και Εναλλασσόμενης Κατοικίας με κατοικία του παιδιού την κατοικία και των δύο γονέων του, για όλα τα παιδιά εντός και εκτός γάμου ,σε διάσταση , διαζύγιο κλπ με ή χωρίς αποφάσεις από παλιά και νέα διαζύγια

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ :
    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Ε. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ!

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:32 | Παναγιωτα Παλαμπουικη

    Προκειται για νομο ο οποιος θα μεταφερει την κοινωνια μας δεκαετιες πισω. Ειναι γνωστο πως οτι συμβαινει μεσα σε μια οικογενεια δυσκολα μπορει κανεις να το αποδειξει μιας και δεν υπαρχουν μαρτυρες. τα παιδια με βαση αυτον τον νομο θα υποχρεωνονονται να παιρνουν το 1/3 του χρονου τους με τον πατερα ειτε θελουν ειτε οχι και οι μητερες ακομη κι αν γνωριζουν πως ο πατερας ασκει πχ ψυχολογικη βια στο παιδι, θα ειναι υποχρεωμενες να το παραδωσουν στον βασανιστη του. Καλη η συνεπιμελεια αλλα οταν συμφωνουν και οι δυο πλευρες και δεν χρειαζεται κανενας νομος, την εφαρμοζουν οι πρωην συζυγοι απο μονοι τους. Η υποχρεωτικη συνεπιμελεια αντιθετα, δεν προστετευει το παιδι. Στην καλυτερη των περιπτωσεων αναγκαζει το παιδι να μην εχει μια σταθερη βαση και να ειναι μονιμα με την βαλιτσα στο χερι. Αν ψηφιστει αυτος ο νομος θα εχουμε δραματα αφου τελικα θα αποδειχτει η χαρα του παιδεραστη και του κακοποιητη. Αν η κυβερνηση ενδιαφερεται πραγματικα να προστατεψει τα παιδια, καλα θα κανει να το ξανασκεφτει. Υπαρχουν καλυτεροι τροποι, οπως εφαρμοζονται σε αλλες χωρες οπου οι μητερες και τα παιδια προστατευονται απο το κρατος. Τους χορηγουνται σπιτια και επιδομαματα για να μπορουν να μεγαλωσουν τα παιδια με μεγαλυτερη ανεση, στην Ελλαδα οι μητερες και τα παιδια ειναι προφανως υπο διωγμο!!! Φυσικα και πρεπει οι πατεραδες να μπορουν να βλεπουν τα παιδια τους και ηδη
    παιρνουν τα παιδια για μερες οπως οριζει ο τωρινος νομος αλλα το πρωτο μελημα της πολητειας δεν μπορει να ειναι η προστασια των δικαιωματων των πατεραδων αλλα αυτα των παιδιων!!!

  • 31 Μαρτίου 2021, 11:44 | D Gkan

    Θεωρώ πως πέραν του συμφέροντος του παιδιού, κυρίαρχος σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου θα πρέπει να αποτελεί ο σεβασμός και η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
    Αποτελεί παραλογισμό, η υιοθέτηση νέου οικογενειακού δικαίου στη χώρα μετά από πολλές δεκαετίες, χωρίς τη μέριμνα του σεβασμού όλων των σχετικών δικαιωμάτων των παιδιών σύμφωνα με τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με λεπτομερή σχετική τεκμηρίωση – περιγραφή.
    Μετά από πόσες δεκαετίες θα μεριμνήσει η πολιτεία για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών;
    Ενδεικτικό παράδειγμα από προσωπική εμπειρία τις τελευταίες ημέρες, η πρώην σύζυγός νόσησε από κορονοιο, λήγει η καραντίνα χωρίς να έχει κάνει αρχικά τεστ τα παιδιά, μα ούτε και τώρα υπάρχει η διάθεση να κάνει μοριακό τεστ τα παιδιά που ζουν μαζί της. Με αναφέρει αν διαφωνείς πήγαινε δικαστικά, ο νόμος είναι μαζί μου.
    Αν δεν υπάρχει ρητή πρόβλεψη σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών, ανάλογες πρακτικές θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τόπο στη χώρα. Αν η επιθυμία είναι να πάψουν να συμβαίνουν αυτά στη χώρα, το σχέδιο νόμου χρειάζεται πάρα πολλές βελτιώσεις.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:18 | Νικόλαος Κατινάς

    Πρέπει επιτέλους, να αναγνωριστεί ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού.
    Αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του.
    Δεν είναι δυνατόν να αποτελεί η σχέση πατέρα-παιδιού, μέσο εκβιασμού από την πλευρά της μητέρας.
    Ναι, στην συνεπιμελεια, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να φέρνει προσκόμματα στην επαφή του παιδιού με τους συγγενείς του, η μητέρα του, με πρόφαση την διαμονή των γονέων σε διαφορετικούς νομούς.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:29 | κωστας παπαγεωργιου

    Η ουσιαστική ισότητα στην ανατροφή των παιδιών από τους 2 γονείς τους θα γίνει μόνο με ίσο χρόνο διαμονής και εναλλασσόμενη κατοικία στα σπίτια των γονιών τους.
    Ίσες και αδιάσπαστες γονικές ευθύνες για τους γονείς.
    Ποινές για ψευδείς κατηγορίες και αποξένωση στον άλλο γονέα.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:44 | Αντωνια

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:38 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΖΟΥΦΗ

    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μολονότι γυναίκα θα ήθελα να υπάρξουν αλλαγές. Φέρτε ισότητα κ δικαιοσύνη σε αυτόν το τόπο. Ένα παιδί χρειάζεται ισοχρονα κ ισόποσα κ τους δύο γονείς του μετά από ένα διαζύγιο.Η συνεργασία μεταξύ δύο χωρισμένων γονιών επιβάλλεται➢ ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)➢ ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)➢ Άρθρο 9
    «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)➢ ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:46 | ΑΡΓΥΡΗΣ Κ.

    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 50-50
    ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ . ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
    ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:33 | Φωτεινή Κίντου

    Η ενεργός παρουσία και των δύο γονέων είναι υποχρέωσή τους και κυρίως δικαίωμα του παιδιού όπως προβλεπουν οι ΔΣΔΠ (ΑΡΘΡΟ 18) , οι οδηγιες του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ΕΕ καθώς και το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Περαν αυτού οι ειδικοί επιστήμονες ψυχολόγοι κλπ αλλά και η κοινή λογική. Τα παιδιά χρειάζονται δύο γονείς στην καθημερινότητα ανεξάρτητα απο την οικογενειακή κατάσταση που οι γονεις βρισκονται ως ζευγάρι. Σε σχεση με το παιδί είναι αναγκαίοι και οι δυο.

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:49 | ΜΗΤΕΡΑ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ:
    Οι οικογενειακές σχέσεις είναι σύνθετες και περίπλοκες. Ο εμπνευστής του νομοσχεδίου είτε δεν έχει ιδέα από την οικογενειακή πραγματικότητα είτε προσπαθεί να ταυτίσει εσκεμμένα το συμφέρον του παιδιού με εκείνο των γονέων, των ανιόντων αλλά και τρίτων.
    Τον εμπνευστή του νομοσχεδίου στην πραγματικότητα τον απασχολεί, όχι το συμφέρον του παιδιού, αλλά το πως θα κατηγορήσει τη μάνα του παιδιού ως «αποξενώτρια», ώστε να χάσει η μάνα την επιμέλεια και το παιδί να μεγαλώσει με επιμελήτρια την ενεργή γιαγιά/νταντά, με εμπλοκή όλων των παρεμβατικών συγγενών, δηλαδή με τη μεταφορά της προ του γάμου τοξικότητας και μετά τη λύση του.
    Αυτό για το νομοθέτη πρέπει να γίνει με όποιο κόστος, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Αυτό για να επικοινωνηθεί στην κοινωνία βρέθηκε το πλαστό επιχείρημα 50/50 – ισότητα. Έτσι ένας πολίτης, ο οποίος δεν γνωρίζει από τέτοιες καταστάσεις, θα μπορούσε κάλλιστα «να πέσει στη φάκα» της δήθεν ισότητας των γονέων, παραγνωρίζοντας τις κακές μεταξύ τους σχέσεις, τα γεγονότα τυχόν κακοποίησης παιδιού ή/ και μητέρων, την εμπλοκή ανιόντων, τρίτων κλπ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ, ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΗ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ.
    Το επιχείρημα της δήθεν «αποξενώτριας» μάνας αποτελεί το ίδιο άλλοθι που αποτελούσε το ότι η δημόσια υγεία είναι αντιπαραγωγική, ώστε να τη διαλύσουν και τώρα στην πανδημία να καταλάβουν ότι τελικά μόνο στη δημόσια υγεία μπορούμε να καταφύγουμε στα δύσκολα. Το ίδιο και για τη δημόσια παιδεία κλπ.
    Μέσα από προπαγάνδα στα γνωστά μέσα, με χορηγίες σε ιδρύματα, πληρωμένες διαφημίσεις κλπ, εκείνοι οι οποίοι κατά τα άλλα δεν έχουν χρήματα για τη διατροφή του παιδιού τους, προσπαθούν να αποδομήσουν τη νευραλγική για κάθε παιδί σχέση μάνας – τέκνου, η οποία καταρρέει μπροστά στη δύναμη που δίνει ο εμπνευστής του νομοσχεδίου σε ανιόντες αλλά και ΤΡΙΤΟΥΣ (!), οι οποίοι, παραγκωνίζοντας το ρόλο του γονέα, κατοχυρώνουν απευθείας δικαίωμα επικοινωνίας με ανήλικα, στην τυχόν παρέμβαση ή επικινδυνότητα των οποίων, το παιδί αφήνεται ΕΡΜΑΙΟ. Ανιόντες αλλά και τρίτοι, αντί για υποχρεώσεις, έχουν δικαίωμα λογοδοσίας έναντι γονέων. Αλήθεια από πότε οι γονείς δεν είναι αρκετοί για να αποφασίζουν με ποιον θα έρχεται σε επαφή το παιδί τους;
    Όσοι θεωρούν τα εγγόνια δύο φορές παιδιά τους, τα παιδιά των ανηψιών δύο φορές ανήψια και λοιπά αιτήματα που χρήζουν άλλου είδους αξιολόγησης, αν θεσπιστεί υποχρέωση διατροφής του τέκνου ΕΝΑΝΤΙ αυτών, θα αρχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, λέγοντας ότι από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση… ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ, ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΙΟΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ (!) ΓΕΝΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΑΠΟΡΙΑ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ, ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΟΙΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΛΙΚΑ;;;;
    ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ προκειμένου να εξυπηρετηθεί σε πολλές περιπτώσεις ο εγωισμός και η κτητικότητα των παρεμβατικών τρίτων (ανιόντων, θείων και λοιπών τεταρτοξάδελφων) σε βάρος του συμφέροντος του παιδιού στην ηρεμία, στη σταθερότητα, την επιλογή, την πρόοδο και τη σύνδεση με την ίδια του τη μάνα, η οποία πρέπει πάση θυσία να αποδομηθεί.
    ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ «ΑΓΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ» έχουν ταλαιπωρήσει παιδιά και μητέρες… Αντιθέτως, ο νομοθέτης ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΝΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΜΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ DE FACTO ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
    Τέλος, και σημαντικότερο τα του ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ λύνουν πολλές απορίες….
    ΑΝΤΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

  • 31 Μαρτίου 2021, 10:57 | Φιλιππια

    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μολονότι γυναίκα θα ήθελα να υπάρξουν αλλαγές. Φέρτε ισότητα κ δικαιοσύνη σε αυτόν το τόπο. Ένα παιδί χρειάζεται ισοχρονα κ ισόποσα κ τους δύο γονείς του μετά από ένα διαζύγιο.Η συνεργασία μεταξύ δύο χωρισμένων γονιών επιβάλλεται

    ➢ ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ➢ ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ➢ Άρθρο 9
    «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    ➢ ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:54 | Χρήσρος Τζαμούσης

    Κάθε παιδί έρχεται στον κόσμο από δύο γονείς, και δικαιούται να τους έχει και τους δύο, ανεξάρτητα του εάν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο νομικό δεσμό.
    Στη γονική αγάπη δεν υπάρχουν αντίπαλες «ομάδες», μα το κοινό ενδιαφέρον των γονέων για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους.
    Η νομιμότητα, η ισότητα των δύο φύλων, η θεωρία των ατομικών δικαιωμάτων, η επιστήμη και η απτή πραγματικότητα επιτάσσουν τη θέσπιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, του ίσου χρόνου μεταξύ των γονέων και της εναλλασσόμενης κατοικίας.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:44 | Μαρία Χ

    Ως γυναίκα σε γάμο μητέρα 3 παιδιών κ εκπαιδευτικός που έχει καθημερινή επαφή με παιδιά κ σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώ ότι η από κοινού άσκηση της επιμέλειας με εναλλασσόμενη κατοικία κ ίσα δικαιώματα και χρόνο κ στους δύο γονείς θα βοηθήσει τα παιδιά σε ένα διαζύγιο. Ο ρόλος του πατέρα κ της μητέρας είναι σημαντικοί για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:57 | ΝΤ

    Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου χρειάζεται σημαντικές αλλαγές προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των παιδιών στην ισότιμη ανατροφή και από τους δύο γονείς τους μετά από έναν χωρισμό

    Έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος από την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Δικαίου, κατά τρόπο τέτοιο που να διασφαλίζεται η φυσική παρουσία και των δύο γονέων στην ζωή του παιδιού, μετά από ένα διαζύγιο. Έκτοτε, ο ίδιος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί επί του ζητήματος, διαβεβαιώνοντας από δημοσίου βήματος της Βουλής, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεπιμέλεια θα είναι το ελάχιστο δεδομένο που θα υπάρχει στην νομοθετική πρωτοβουλία». Αυτό δημιούργησε την ελπίδα σε χιλιάδες γονείς και παιδιά ότι επίκειται αλλαγή του υπάρχοντος αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου, με την μετάβαση από τον θεσμό της αποκλειστικής επιμέλειας, βάσει του οποίου ο ένας γονέας – συνηθέστατα η μητέρα – είναι υπεύθυνος για την ανατροφή των παιδιών, στο μοντέλο της από κοινού ανατροφής και από τους δύο γονείς με ίσο χρόνο (συνεπιμέλεια) ανεξάρτητα από το αν οι τελευταίοι είναι παντρεμένοι, σε σύμφωνο συμβίωσης, σε διάσταση ή διαζευγμένοι ή αν πρόκειται για παιδιά εκτός γάμου, ως προεπιλεγμένη ρύθμιση. Κάτι τέτοιο θα εναρμόνιζε το οικογενειακό δίκαιο με την Διεθνή Σύμβαση περί Δικαιωμάτων των Παιδιών που έχει κυρώσει η χώρα1, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης2, τις θέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού3, τις απόψεις ξένων αλλά και εγχώριων επιστημονικών φορέων, όπως η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία4, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων5, καθώς και τις απόψεις της κοινής γνώμης βάση πανελλήνιας δημοσκόπησης που τάσσεται σε ποσοστό 89% υπέρ της θεσμοθέτησης της συνεπιμέλειας6, όπως επίσης και των 25000 επώνυμων υπογραφών από συμπολίτες μας που συμφωνούν με την συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη κατοικία.

    Προ ολίγων ημέρων τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο. Καίτοι το τελευταίο έχει μια σειρά από καινοτομίες, υπάρχουν ασάφειες και παραλήψεις όπως (η απουσία από το άρθρο του 1/3 σε έκαστο γονέα και το υπόλοιπο 1/3 μαχητό) που καθιστούν αμφίβολη την διασφάλιση του δικαιώματος όλων των παιδιών με κατάλληλους και πρόθυμους γονείς να ανατρέφονται από κοινού και από τους δύο. Συγκεκριμένα, στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου συγκαταλέγεται αφενός η αναφορά στην γονική ισότητα, αφετέρου στην τροποποίηση του άρθρου 1511, ότι το συμφέρον του τέκνου «εξυπηρετείται πρωτίστως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του». Ωστόσο, προκειμένου να είναι δυνατή η ουσιαστική συμμετοχή ενός γονέα στην ανατροφή του παιδιού του και να διασφαλιστεί πρακτικά η γονική ισότητα προς όφελός του, π.χ. χωρίς διακρίσεις σε γονέα με τον οποίο κυρίως διαμένει το τελευταίο, επιβάλλεται να προστεθεί η αναφορά στην «ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του με εναλλασσόμενη διαμονή στις οικίες αμφοτέρων», όπως εφαρμόζεται σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης πχ στη Σουηδία την τελευταία 25ετία τη Γαλλία, το Βέλγιο κλπ ήδη από την γέννηση του παιδιού. Πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού που αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει η ρύθμιση αυτή σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης είναι ανακριβείς. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τις επιταγές του ψηφίσματος 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται ρητώς η εισαγωγή της εναλλασσόμενης κατοικίας στις εθνικές νομοθεσίες, ελαχιστοποιώντας τις όποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης, κλπ.8

    Στην τροποποίηση του άρθρου 1514, αντίθετα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα απόδοσης της επιμέλειας του παιδιού αποκλειστικά στον έναν γονέα «…εξαιτίας διαφωνίας των γονέων…». Με δεδομένο ότι η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια αποτελεί πρακτική εργαλειοποίησης του παιδιού από πολλούς γονείς, η δυνατότητα κατανομής της γονικής μέριμνας επί απλής διαφωνίας των γονέων κινδυνεύει να επιτρέψει την συνέχιση του σημερινού αναχρονιστικού καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας, ακυρώνοντας την μεταρρύθμιση και τις εξαγγελίες του υπουργού στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εμπεδωθεί το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των γονέων και να περιοριστεί η εργαλειοποίηση των παιδιών, η κατανομή της μέριμνας θα πρέπει να είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση και για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο σε άμεση σχέση με την αποδεδειγμένα κακή άσκησή της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου. Για το κομβικό αυτό σημείο του νομοσχεδίου επιβάλλεται να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις στον δικαστή, τόσο μέσω της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, εφόσον η κυβέρνηση πραγματικά επιθυμεί την νομοθέτηση της ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς ως προεπιλεγμένη ρύθμιση, όσο και μέσω της επαναδιατύπωσης του σχετικού εδαφίου (αρ. 1514, παρ. 2) με ταυτόχρονη απαλοιφή της περιπτωσιολογίας που αφορά στην διαφωνία των γονέων, όπως, επίσης, επιβάλλεται να συνδεθεί με το άρθρο 1518, το οποίο αναφέρεται στην επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, όπου κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί ρητώς, ότι η κοινή άσκηση της φυσικής επιμέλειας είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και απόδοση αυτής αποκλειστικά στον έναν γονέα θα πρέπει να προβλέπεται μόνο στα οριζόμενα ως εξαιρέσεις του άρ. 1532 για ό,τι συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα πρωτίστως προς τους γονείς και τους εφαρμοστές του δικαίου, ότι η γονική μέριμνα στο σύνολό της αποτελεί καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά, η εκπλήρωση του οποίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συμφωνία ενός έκαστου μέρους και ευθύνη, από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν με την επίκληση της μη ομαλής εξέλιξης της μεταξύ τους συμβίωσης.

    Επιπλέον, η μεταβολή του τόπου κατοικίας του παιδιού, καθώς και οι ψευδείς ισχυρισμοί και κατηγορίες σε αντιδικίες για θέματα γονέα-παιδιού αποτελούν εξαιρετικά συνήθεις τακτικές γονικής αποξένωσης7. Συνεπώς, η μεταβολή του τόπου κατοικίας του τέκνου, από αυτή της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, θα πρέπει να είναι δυνατή μετά από «προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση» (άρ. 1519). Η πρόβλεψη ενδεικτικών περιστάσεων καταχρηστικής άσκησης της γονικής μέριμνας (αρ. 1532) είναι μια σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου, καθώς καθορίζει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς των γονέων, υπέρβαση του οποίου προβλέπεται να έχει συνέπειες στην άσκησή της. Οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα θα πρέπει να προστεθούν στην σχετική περιπτωσιολογία γεγονός που αναμένεται να περιορίσει την δικαστηριακή εργαλειοποίηση των παιδιών.

    Τέλος, στο περί δικαιώματος επικοινωνίας, μεταξύ τέκνου και γονέα, άρθρο 1520, όπου σημειώνεται το τεκμήριο ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας, θα πρέπει το δικαίωμα επικοινωνίας να προσδιοριστεί πρωτίστως ως δικαίωμα του τέκνου (βλ. Διεθνής Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού αρ.7, 8, 18, 93) και να είναι υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό. Επιπρόσθετα, το τεκμήριο του ενός τρίτου του συνολικού χρόνου θα πρέπει να ενισχυθεί και να καθίσταται μαχητό μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας του γονέα, όπως για παράδειγμα, κακοποίηση ή παραμέληση τέκνου, διατηρώντας τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις του άρθρου, ήτοι αν ο ένας γονέας ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας για τον ίδιο ή αν κάποιος εκ των δύο γονέων έχει καταδικαστεί για τα ποινικά αδικήματα που προσδιορίζονται.

    Ως συμβολική αξία, η νομική αρχή της κοινής επιμέλειας (νομικής και φυσικής), της κοινής λήψης/διαμοιρασμού σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή του παιδιού επικοινωνεί στο παιδί, στον άλλον γονέα, στο σχολείο και στις αρχές – στον κόσμο – ότι και οι δύο γονείς έχουν την ευθύνη για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του σε έναν λειτουργικό ενήλικα, ότι και οι δύο γονείς είναι εξίσου σημαντικοί στην ζωή του παιδιού, ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι για την ευημερία του παιδιού και ότι κανένας δεν πρέπει να απορριφθεί ή να μειωθεί έχοντας δευτερεύοντα ρόλο.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:23 | Άννα Κ.

    Σε ένα διαζύγιο δεν πρέπει να υπάρχει εγωισμός και εργαλιοποιηση των παιδιών. Είμαι γυναίκα κ αγωνίζομαι για την ισότητα. Ο σεβασμός και η στροφή στο παιδί μετά από ένα διαζύγιο θα επέλθει μόνο με από κοινού άσκηση επιμέλειας με εναλλασσόμενη κατοικία κ ίσα δικαιώματα και στους δύο γονείς. Το ότι δεν αγαπιόμαστε δε σημαίνει ότι δεν θα συνεργαζόμαστε. Για το καλό των παιδιών

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:39 | Ηλίας

    Έχοντας υπόψιν την ισχύουσα κυρίαρχη πρακτική στα συναινετικά διαζύγια και την μακρόχρονη δικαστηριακή νομολογία, τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, το τι ισχύει στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες, το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης 2079/2015,την επιστημονική βιβλιογραφία, το κείμενου του συνήγορου του παιδιού, το κείμενο του κλάδου της κλινικής ψυχολογίας(ΕΛΨΕ), το κείμενο του συλλόγου Ελλήνων κοινωνιωλόγων, το κείμενο 57 γυναικών Πανεπιστημιακών, τις περιπτώσεις χωρισμένων ζευγαριών που γνώμονα την αγάπη τους για τα παιδιά τους ήδη εφαρμόζουν την κοινή ανατροφή – συνεπιμέλεια – ισόχρονη παρουσία – εναλλασσόμενη κατοικία στη χώρα μας με άκρως ευεργετικά αποτελέσματα για τα παιδιά τους, ο παρόν νόμος πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών να ανατρέφονται ουσιαστικά και ισόχρονα και από τους δύο γονείς. Για να γίνει αυτό στη πράξη απαιτούνται βελτιώσεις στο παρόν σχέδιο νόμου και η συνακόλουθη εφαρμογή του στα συναινετικά διαζύγια που θα ακολουθήσουν καλλιεργώντας την κουλτούρα συνεργασίας και αποφυγής της αντιδικίας μεταξύ των γονέων αλλά από τη συνακόλουθη εφαρμογή του από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
    Οπότε το παρόν άρθρο θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής:
    Ο παρόν νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου δια της ίσου παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ίσης ευθύνης και ίσου δικαιώματος τους έναντι αυτού, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:35 | Νικολουδακης Εμμ

    Το νομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές έτσι ώστε να επέλθει δικαιοσύνη και να εφαρμόζονται οι αποφάσεις

    ➢ ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ➢ ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ➢ Άρθρο 9
    «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    ➢ ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:27 | Λ. ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

    Για κάθε παιδί η προστασία των δικαιωμάτων του και προφανώς και η ανατροφή του και από τους δυο γονείς στου πρέπει να θεωρείται δεδομένη και όχι διαπραγματεύσιμη με παζάρια τι χρήματα θα δώσεις γονέα (κατά συντριπτική πλειοψηφία πατέρα) για να «βλέπεις» λίγο παραπάνω το παιδί σου λες και πρόκειται για αξιοθέατο.
    Ξαφνικά πολλοί Έλληνες γονείς απέκτησαν και τον τίτλο «βίαιοι» -«επιθετικοί» κ.λ.π. μόνο και μόνο για να μην μπορούν οι δικαστές στις αποφάσεις τους να απονείμουν κοινή επιμέλεια των τέκνων στους δύο γονείς μετά την διάσπαση και λύση του γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
    ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ, το ταχύτερο δυνατόν αυτή την κατρακύλα της κοινωνίας μας και παράλληλα ενημερώστε τους νέους και νέες υποψήφιους γονείς μέσα από προγράμματα ή ακόμα ακόμα και διανέμοντας τους ένα ενημερωτικό έντυπο πριν από την τέλεση πολιτικού, θρησκευτικού γάμου ή σύναψης του συμφώνου συμβίωσης για το τι ισχύει στη νομική διάσταση του θέματος σχετικά με το διαζύγιο και την επιμέλεια των τέκνων στην Ελλάδα. Ασφαλώς άγνοια νόμου δεν νοείται αλλά θα αναφέρω τη φράση που λένε στην Κρήτη: «ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ» .Προφανώς και για τα παιδιά εκτός γάμου ή συμφώνου των γονέων τους να ισχύουν τα ίδια ακριβώς.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:01 | ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΦΗΣ

    Το παρόν νομοσχέδιο ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΕΙ το οικογενειακό δίκαιο με την Διεθνή Σύμβαση περί Δικαιωμάτων των Παιδιών που έχει κυρώσει η χώρα, τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις θέσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, τις απόψεις ξένων αλλά και εγχώριων επιστημονικών φορέων, όπως η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, καθώς και τις απόψεις της κοινής γνώμης βάση πανελλήνιας δημοσκόπησης που τάσσεται σε ποσοστό 89% υπέρ της θεσμοθέτησης της συνεπιμέλειας6, όπως επίσης και των 25000 επώνυμων υπογραφών από συμπολίτες μας που συμφωνούν ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΝ ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:17 | Δημήτριος Α.

    Φέρτε ισότητα κ κυρίως δικαιοσύνη στα παιδιά μας. Το νομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές .

    ➢ ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ➢ ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ➢ Άρθρο 9
    «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    ➢ ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:30 | Άννα Σ.

    Εφόσον μιλάμε για το καλό των παιδιών φέρτε ισότητα στα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο. Η από κοινού άσκηση της επιμέλειας με εναλλασσόμενη κατοικία κ ίσα δικαιώματα και στους δύο γονείς με ίσο χρόνο θα επιφέρει σεβασμό στα παιδιά. Η εργαλιοποιηση των παιδιών θα σταματήσει. Επιπρόσθετα αυστηροποιηση των ποινών κ αφαίρεση της σε σοβαρές περιπτώσεις

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:05 | Μαντζουρανακης Ν

    Το νομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές. Παρακολουθώ την επιστήμη κ τις προτάσεις της ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ ισότητα

    ➢ ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

    ➢ ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

    ➢ Άρθρο 9
    «Άρθρο 1515 Τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    ➢ ‘Αρθρο 12
    «’Αρθρο 1519 Σημαντικά ζητήματα επιμέλειας τέκνου
    Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.

    ➢ ‘Αρθρο 14
    Συνέπειες κακής άσκησης – Αντικατάσταση άρθρου 1532 ΑΚ
    Το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1532 Συνέπειες κακής άσκησης
    (…)
    Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως: 1. η υπαίτια μη συμμόρφωση προς αποφάσεις και διατάξεις δικαστικών και εισαγγελικών αρχών που αφορούν το τέκνο ή προς την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία των γονέων για την άσκηση της γονικής μέριμνας, 2. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς, 3. η υπαίτια παράβαση των όρων της συμφωνίας των γονέων ή της δικαστικής απόφασης για την επικοινωνία του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η με κάθε άλλο τρόπο παρεμπόδιση της επικοινωνίας, 4. η κακή άσκηση και η υπαίτια παράλειψη της άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας από τον δικαιούχο γονέα, 5. η αδικαιολόγητη άρνηση του γονέα να καταβάλλει τη διατροφή που επιδικάστηκε στο τέκνο από το δικαστήριο ή συμφωνήθηκε μεταξύ των γονέων, 6. η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, 7. οι αβάσιμες / ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμοί εις βάρος του άλλου γονέα

  • 31 Μαρτίου 2021, 09:13 | JG

    Οι προτεινόμενες διατάξεις του Νομοσχεδίου δεν συνάδουν με το παιδοκεντρικό και όλως προοδευτικό πνεύμα του οικογενειακού δικαίου που ισχύει σήμερα. Επιχειρείται όλως επιτακτικά και υποχρεωτικά η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γονέων, κυρίως δε, αυτών στους οποίους δεν έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων (πατεράδων), οι οποίοι είναι και οι υπόχρεοι σε διατροφή του. Η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου υποχρεώνει τα παιδιά των χωρισμένων γονιών να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις επιθυμίες και επιδιώξεις των γονέων τους και γι’αυτό οι προτεινόμενες διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, όπου το συμφέρον του παιδιού υπερτερεί έναντι των δικαιωμάτων των γονέων. Επίσης, οι διατάξεις του Σχεδίου Νόμου αντιβαίνουν τις διατάξεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η επιχειρούμενη αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου αποτελεί, εμμέσως πλην σαφώς, μία ακόμα έμφυλη διάκριση σε βάρος των γυναικών.

  • 31 Μαρτίου 2021, 08:27 | Σωκράτης

    Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς!
    Πρέπει να είμαστε υπέρ της συνεπιμέλειας!

  • 31 Μαρτίου 2021, 08:50 | Δανάη Αλ

    Φέρτε ένα δίκαιο νόμο για τα παιδιά του τόπου μας. Ισότητα συνεπιμελεια ίσος χρόνος κ ίσα δικαιώματα κ στους δύο γονείς. Εναλλασσόμενη κατοικία. Αυστηροποιηση των ποινών σε παραβιάση αποφάσεων κ φυσικά αφαίρεση της σε σοβαρές περιπτώσεις. Μόνο έτσι θα επέλθει δικαιοσύνη στα παιδιά μας

  • 31 Μαρτίου 2021, 08:37 | Αλέξανδρος Δουρίδας

    Ο παρών νόμος αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου το οποίο
    ικανοποιείται από την ανατροφή του τέκνου και την εκπλήρωση της ευθύνης έναντι αυτού και από τους δύο γονείς του.

  • 31 Μαρτίου 2021, 08:56 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ : Συνεπιμέλειας – Ίσου Χρόνου 50/50 και Εναλλασσόμενης Κατοικίας με κατοικία του παιδιού την κατοικία και των δύο γονέων του, για όλα τα παιδιά εντός και εκτός γάμου ,σε διάσταση , διαζύγιο κλπ με ή χωρίς αποφάσεις από παλιά και νέα διαζύγια

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ :
    Α. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
    Β. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ , ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ,ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
    Γ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
    Δ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
    Ε. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
    ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ!

  • 31 Μαρτίου 2021, 08:46 | Αναστάσιος Γιαμουρίδης

    Ο νόμος κινείται σε σαφώς θετική κατεύθυνση καθώς έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και της σχετικής πάγιας νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (cf. Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.). Ο νόμος πρέπει να είναι ακόμη σαφέστερος όσον αφορά την νέα κατεύθυνση της από κοινού και εξίσου άσκησης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς και συνεπώς χρήζει βελτιώσεων στα παρακάτω σημεία.

    Άρθρο 5
    Ο νόμος έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.).
    Το Άρθρο 5 πρέπει να καθιστά σαφή αυτή την αρχή και τα μετέπειτα άρθρα του νόμου να εξειδικεύουν, περιοριστικά ή ενδεικτικά αλλά σαφώς, τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που δικαιολογούν απόκλιση από αυτή.
    Πρόταση συμπλήρωσης της παραγράφου 2 του Άρθρου 5:
    • «Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του (…)»

    Άρθρο 8
    Παρεκκλίσεις από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, το οποίο αποτελεί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι σπάνιες, απαραίτητες, και να μην δημιουργούν κίνδυνο διαιώνισης της υφιστάμενης νομολογίας που ανάγει τυχόν διαφωνία των γονέων σε λόγο αφαίρεσης μέρους της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα.
    Η ρητή αναφορά της παραγράφου 2 σε διαφωνία των γονέων («εξαιτίας διαφωνίας των γονέων») είναι συνεπώς προβληματική και επίσης ανακόλουθη με την συνέχεια της πρότασης που δεν σχετίζεται με τυχόν διαφωνία γονέων στον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας.
    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:
    • «Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σ’ αυτή ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο».

    Άρθρο 9
    Ως έχει, το Άρθρο 9 αποκλίνει αδικαιολόγητα από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου για από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας όσον αφορά τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους.
    Πρόταση συμπλήρωσης του Άρθρου 9:
    • (..) Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού και εξίσου με τη μητέρα (…)

    Άρθρο 12
    Η δεύτερη παράγραφος του Άρθρου όσον αφορά τη μεταβολή του τόπου διαμονής δημιουργεί περιθώριο καταχρηστικής άσκησης της μέσω της δημιουργία τετελεσμένων: π.χ. μετοίκηση του τέκνου με Προσωρινή Διαταγή που δεν θα είναι πρακτικά αναστρέψιμη μήνες αργότερα.
    Συνεπώς η ουσία του υφιστάμενου 1519 του ΑΚ που απαιτεί την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης πρέπει να διατηρηθεί, και να συμπληρωθεί ως προς το ότι τυχόν μονομερής μεταβολή του τόπου κατοικίας συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.
    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 12:
    • «(…) Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Μονομερής από τον ένα γονέα μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, δίχως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας.»

    Άρθρο 13
    Το Άρθρο 13 επιχειρεί να διασφαλίσει τη φυσική παρουσία και των δύο γονιών στη ζωή του παιδιού τους, όπως άλλωστε προτάσσουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα (ενδεικτικά, βλ. τις σχετικές εισηγήσεις του Συνηγόρου του Παιδιού, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Ελλήνων Ψυχολόγων, του Συλλόγου των Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.). Ως εκ τούτου κρίνεται ως θετικό και απαραίτητο. Ωστόσο, το Άρθρο χωλαίνει στα παρακάτω σημεία.
    • Λόγω της ασάφειας του διεκδικούμενου χρόνο (βλ. παράγραφο 1, «τεκμαίρεται στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού χρόνου επικοινωνίας». Θα έπρεπε να αναφέρεται σε συνολικό χρόνο του παιδιού εν γένει.

    • Λόγω της ασάφεια των εξαιρέσεων που θα δικαιολογούσαν απόκλιση από το ιδανικό της ισόχρονης ανατροφής (βλ. παράγραφο 1, «εφόσον, σε κάθε περίπτωση, δεν διαταράσσεται η καθημερινότητα του τέκνου). Θα πρέπει να αφαιρεθεί ή να εξειδικευτεί, έστω ενδεικτικά, ώστε οι ενδιαφερόμενοι γονείς να πράξουν τα κατάλληλα.

    • Επειδή συνεπάγεται διαφορετικό βάρος απόδειξης μεταξύ των δύο γονέων, ήτοι ο γονέας με τον οποίο το τέκνο δεν διαμένει πρέπει να αποδείξει γιατί ο αιτούμενος χρόνος πάνω από το 1/3 είναι προς όφελος του παιδιού. Αντιθέτως, το βάρος της απόδειξης θα πρέπει να είναι σε οποιοδήποτε από τους δύο γονείς αιτείται χρόνο άνω του 1/2 (π.χ. αν ζητούν τα 2/3 με συνεπακόλουθο περιορισμό του άλλου γονέα στο 1/3) καθώς αυτό το αίτημα είναι που αποκλίνει από τις εισηγήσεις των ειδικών περί ισόχρονης ανατροφής αλλά και τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των Ελλήνων πολιτών.
    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 1 του Άρθρου 13:
    • «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της, κατά το δυνατό, ευρύτερης επικοινωνίας με αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται, τόσο η φυσική παρουσία και επαφή αυτού με το τέκνο, όσο και η διαμονή του τέκνου στην οικία του. Ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο οφείλει να διευκολύνει και να προωθεί την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα σε καθημερινή βάση. Ο χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει, τεκμαίρεται στο ένα δεύτερο (1/2) του συνολικού χρόνου του τέκνου, εκτός αν ο γονέας αυτός ζητά μικρότερο χρόνο επικοινωνίας, ή επιβάλλεται να καθορισθεί μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επικοινωνίας για λόγους που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης ή στο συμφέρον του τέκνου. Αποκλεισμός ή περιορισμός της επικοινωνίας είναι δυνατός μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους, ιδίως όταν ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

    Άρθρο 18
    Η αλλαγή του νόμου συνιστά ουσιώδη μεταβολή που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει έτσι κι αλλιώς και τις άλλως αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Η ρητή εξαίρεση τους από το παρόν άρθρο συνεπώς προκαλεί σύγχυση και πρέπει να απαλειφθεί.
    Επιπροσθέτως, είναι βαθιά προβληματική σε επιστημονικό, νομικό, και καθαρά ανθρώπινο επίπεδο η αποστέρηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου από χιλιάδες παιδιά των οποίων οι γονείς βρέθηκαν στα δικαστήρια νωρίτερα από άλλους. Δε νοείται δημιουργία δύο ταχυτήτων για τα δικαιώματα των παιδιών.
    Πρόταση αλλαγής του Άρθρου 18:
    • «Τα Κεφάλαια Β’ και Γ’ εφαρμόζονται τόσο στις εκκρεμείς υποθέσεις όσο και σε αυτές με αμετάκλητη δικαστική απόφαση μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων».

  • 31 Μαρτίου 2021, 07:00 | Χρύσα Τεκεδοπούλου

    Ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυση και έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.). Πρέπει να είναι ακόμη σαφέστερος όσον αφόρα την από κοινού και εξίοσυ άσκηση της γονικής μέριμνας (συμπεριλαμβανομένης της ισόχρονης επιμέλειας).

  • 31 Μαρτίου 2021, 07:47 | Σίμος Ευαγγέλου

    Ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυση και έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.). Πρέπει να είναι ακόμη σαφέστερος όσον αφόρα την από κοινού και εξίοσυ άσκηση της γονικής μέριμνας (συμπεριλαμβανομένης της ισόχρονης επιμέλειας).

  • 31 Μαρτίου 2021, 07:45 | Αναστάσιος Γιαμουρίδης

    Ο νόμος κινείται στη σωστή κατεύθυση και έρχεται να θεραπεύσει την σημαντική απόκλιση μεταξύ του ισχύοντος νομικού πλαισίου και νομολογίας (ήτοι, του προβληματικού τρέχοντος καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας) με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα και εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων (πχ Συνήγορος του Παιδιού, Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων κτλ.). Πρέπει να είναι ακόμη σαφέστερος όσον αφόρα την από κοινού και εξίοσυ άσκηση της γονικής μέριμνας (συμπεριλαμβανομένης της ισόχρονης επιμέλειας).

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:46 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΕΤΗΣ

    Εγώ αυτή τη στιγμή με δικαστική απόφαση παίρνω την κόρη μου πέρα από τα δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα του μήνα και άλλες οκτώ μέρες καθημερινές από τις μία το μεσημέρι έως τις οχτώ το βράδυ.
    Στην απόφαση γράφει να την διαβάζω και να την ετοιμάζω για την επόμενη μέρα.
    Επίσης να την πηγαίνω σε οποιοδήποτε εξωσχολικό έχει.
    Όλα αυτά τα κάνω κατά γράμμα και εννοείται πληρώνω την διατροφή κανονικότατα κάθε μήνα εδώ και 8 χρόνια.
    Το παιδί εννοείται ότι με θέλει πάρα πολύ.
    Μένω σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πρώην σύζυγό μου.
    Το σχολείο βρίσκεται περίπου στη μέση.
    Η πρώην μου δουλεύει από τις 7:30 έως 14:30 και αναγκαστικά το παιδί το πηγαινοφέρνει στο σχολείο η πεθερά μου εκτός από τις 8 μέρες που το σχολάω εγώ.
    Εγώ πλέον έχω πλήρη ελεύθερο χρόνο.
    Πέστε μου εσείς με τον καινούργιο νόμο , πόσο χρόνο “πρέπει” να βρίσκεται στην μαμά της και πόσο σε μένα;;;;;
    Νομίζω δεν χρειάζεται απάντηση…!!!
    Ισότητα έχουμε στην Ελλάδα και φυσικά το παιδί μας θέλει και τους δύο και όπως έχουν αποφανθεί και όλες οι επστημονικές έρευνες , το καλύτερο για τα παιδιά είναι να μεγαλώνουν εξίσου και ισόχρονα και με τους δύο γονείς και εναλλασσόμενη κατοικία.

    Προκειμένου το νέο Οικογενειακό Δίκαιο να προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών, επιβάλλεται να διέπετε από τις ακόλουθες αρχές:

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.

    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.

    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.

    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).

    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.

    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.

    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.

    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.

    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.

    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

    Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όχι απλώς
    υπακούοντας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, και τα πορίσματα των επιστημόνων, αλλά με
    ειλικρινή βούληση αλλαγής του μοντέλου της επιμέλειας στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για υπέρβαση, αλλά για την υιοθέτηση του αυτονόητου.

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:48 | Κωνσταντίνος Γ Σερδενές

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.

    Όταν δύο γονείς χωρίζουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ ο ένας να είναι γονέας και ο άλλος επισκέπτης;;;;;;

    Το παιδί γίνεται από δύο γονείς και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες χρειάζεται δύο γονείς στη ζωή του για να μεγαλώσει σωστά.

    Όταν ξεκινάς μία διαμεσολάβηση για οποιδήποτε θέμα και ό ένας από τους δύο βρίσκεται σε θέση ισχύως , τότε θα έχει το πάνω χέρι και δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και έτσι , δεν θα υπάρχει διαμεσολάβηση.

    Μόνο όταν δύο άνθρωποι-γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορέσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προς συμφέρον του παιδιού.

    Άρα η βάση μετά το διαζύγιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ισότητα 50/50 το οποίο θα είναι ο κανόνας και από και πέρα όλα τα υπόλοιπα να είναι εξαιρέσεις οι οποίες θα γράφονται έτσι ώστε να μην παρερμηνεύονται…!!!

    Το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας έχει εφαρμοστεί για 40 χρόνια και έχει αποτύχει γιαυτό και φτάσαμε ως εδώ…!!!

    ‘Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να εφαρμόσουμε την Συνεπιμέλεια η οποία έχει εφαρμοστεί με τεράστια εποτυχία σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

    ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!

    Προκειμένου το νέο Οικογενειακό Δίκαιο να προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών, επιβάλλεται να διέπετε από τις ακόλουθες αρχές:

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.

    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.

    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.

    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).

    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.

    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.

    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.

    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.

    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.

    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

    Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όχι απλώς
    υπακούοντας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, και τα πορίσματα των επιστημόνων, αλλά με
    ειλικρινή βούληση αλλαγής του μοντέλου της επιμέλειας στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για υπέρβαση, αλλά για την υιοθέτηση του αυτονόητου.

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:59 | Κώστας Σερβετάς

    Χώρισα και από τότε άρχισε ο γολγοθάς μου.
    Να αποδείξω ότι δεν είμαι εγκληματίας.
    Χάλασα μία μικρή περιουσία ( που έπρεπε να πάει για την ανατροφή της κόρης μου ) για να βλέπω το παιδί μου το ίδιο και η πρώην άλλα τόσα , με την διαφορά όμως , για να μην βλέπω την κόρη μου.
    Ευτυχώς μένουμε στην ίδια πόλη και πάρα πολύ κοντά και με την υπομονή μου και την επιμονή μου (δικαστήρια , χαμένα χρήματα , ψεύτικες κατηγορίες που αθωώθηκα , πόνο , θλίψη κλπ) κατάφερα μετά από 8 χρόνια να μπορώ με δικαστική απόφαση φυσικά να έχω την κόρη μου πέρα των διακοπών , δύο Παρασκευοσαββατοκύριακα τον μήνα και άλλες 8 καθημερινές μέρες από τις 13:00 έως τις 20:00.
    Στην απόφαση γράφει πέραν των άλλων , ότι πρέπει να την πηγαίνω σε ότι εξωσχολικό έχει και να την προετοιμάζω για το σχολείο για την άλλη μέρα.
    Όλα τα κάνω κατά γράμμα και φυσικά όλα αυτά τα 8 χρόνια πληρώνω και την διατροφή κανονικά.
    Καταλαβαίνετε πως είναι για το παιδί μέσα στην νύχτα όταν τελειώνει το διάβασμα ή ότι άλλο κάνει να του λες ντύσου να σε πάω στο άλλο σπίτι που είναι στο 1 χιλιόμετρο για να πας αύριο σχολείο.
    Τις διακοπές και τα Παρασκευοσαββατοκύριακα επιτρέπεται να κοιμάται μαζί μου , αλλά τις καθημερινές όχι.
    Και φυσικά επειδή η πρώην μου δουλεύει από τις 07:30 έως τις 14:30 , είναι «προτιμότερο» να το πάει η γιαγιά στο σχολείο και όχι ο μπαμπάς…!!!
    Εγώ φυσικά έχω επειδή βρίσκομαι στην διαδικασία σύνταξης έχω όλο τον χρόνο μου να αφιερωθώ στην ανατροφή της κόρης μου.
    Το νέο νομοσχέδιο είναι σε καλό δρόμο , όμως θα μου επιτρέψετε να πω και εγώ κάποιες τροποποιήσεις-πινελιές που πρέπει να γίνουν…γατί αν δεν γίνουν , θα έχουμε πάλι πολλά προβλήματα που όλα αυτά είναι σε βάρος των παιδιών…!!!

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:33 | Theo Vlachos

    Καμία ανοχή σε αποδεδειγμένο κακοποιητή!

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:34 | Χριστίνα Σερδενέ

    Είμαι χωρισμένη γυναίκα και μεγάλωσα τις δύο κόρες μου έτσι ώστε να μην στερηθούν ούτε στο παραμικρό τον πατέρα τους και τώρα είναι και οι δύο δασκάλες και καλά στη ζωή τους.
    Δύο άνθρωποι και να χωρίσουν , παραμένουν για πάντα γονείς και τα παιδιά τους χρειάζονται και τους αγαπάνε και τους δύο.
    Κανένας πατέρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της μάνας και καμία μάνα τον ρόλο του πατέρα.
    ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ είναι ότι καλύτερο για τα παιδιά χωρισμένων γονιών.

    ‘Αρθρο 5
    Συμφέρον τέκνου – Τροποποίηση άρθρου 1511 ΑΚ
    Το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1511
    (…)
    2. Στο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται πρωτίστως από την ισόχρονη και ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, με εναλλασσόμενη διαμονή στις κατοικίες αμφοτέρων (…)

  • 31 Μαρτίου 2021, 06:31 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑ

    Προκειμένου το νέο Οικογενειακό Δίκαιο να προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών, επιβάλλεται να διέπετε από τις ακόλουθες αρχές:

    1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς
    διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.

    2. Να προσδιοριστεί́ στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του
    παιδιού́ να ανατρέφεται εξίσου και από́ τους δυο γονείς.

    3. Κατά́ νομικό́ τεκμήριο, κοινή́ άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από́ τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από́ την μεταξύ́ τους νομική́ σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ) και εφόσον έχουν κριθεί κατάλληλοι.

    4. Αφαίρεση της επιμέλειας μονό σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ.κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ).

    5. Κατά́ νομικό τεκμήριο, επαρκής (35% – 50%) χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί́ η γονική́ μερίμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ́ τους.

    6. Προσδιορισμός του γεωγραφικού τόπου κατοικίας του παιδιού́ ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων πριν την διάσπαση της συμβίωσης, κατά́ τρόπο, ώστε το παιδί́ να μην αλλάζει γεωγραφικό τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί́ να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική́ δικαστική́ απόφαση.

    7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή (35% – 50%) χρόνο επικοινωνίας – με φυσική παρουσία – και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά́ στις φυσικές
    μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.

    8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/
    επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως ποια θρησκευτική
    παιδεία θα έχει, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσει, ποιος παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα
    πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.

    9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και
    ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού́ – παράλληλα τούτο να
    συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει την αφαίρεσή της.

    10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την
    αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής
    αποξένωσης.

    Η Πολιτεία καλείται να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όχι απλώς
    υπακούοντας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, και τα πορίσματα των επιστημόνων, αλλά με
    ειλικρινή βούληση αλλαγής του μοντέλου της επιμέλειας στην Ελλάδα.

    Δεν πρόκειται για υπέρβαση, αλλά για την υιοθέτηση του αυτονόητου.