Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 18 Απριλίου 2024, 19:21 | ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
    «45. ……………………….. Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και κυρίως η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως, εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές.»
    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΗΒΩΝ / ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    Είναι σαφής η σχέση της τοπικής φυλακής με τον Εισαγγελέα Θηβών, ο οποίος είναι και ο Εισαγγελέας που επιμελείται της έκτισης των ποινών. ΡΗΤΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ «… ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ …»

  • 18 Απριλίου 2024, 19:24 | Παρασκευάς Κατσάρας – πρώην ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΘΗΒΩΝ

    Κύριοι Υπουργοί, σχετικά με την απαράδεκτη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών τονίζω την εντελώς ανορθολογική εφαρμογή των κριτηρίων που εφήρμοσε η Κυβέρνηση στο νομό Βοιωτίας συγκριτικά με όσα εφήρμοσε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου εφαρμόσθηκαν τεχνοκρατικά κριτήρια! Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στους δύο αυτούς νομούς! Αποκαταστήσετε άμεσα το παράδοξο αυτό και μην προχωρήσετε στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών, το οποίο έχει συσταθεί με αγώνες και θυσίες το 1936!

  • 18 Απριλίου 2024, 19:13 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    Είναι οπωσδήποτε ανάγκη να έρθει το πρωτοδικείο στα Μέγαρα Η αποκέντρωση πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει να λειτουργεί στα Μέγαρα υπάρχουν και κτιριακές εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς και κυρίως χώρος για στάθμευση Ώστε να Φιλοξενήσει μία τέτοια υπηρεσία . Ναι στην στην δημιουργία πρωτοδικείου στα Μέγαρα!

  • 18 Απριλίου 2024, 19:01 | Μπετυ Γκ.

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 19:57 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΩΝ

    Κύριοι αρμόδιοι
    Υπουργέ Κε Φλωρίδη,
    Υφυπουργέ Κε Μπούγα,
    Υπουργέ Επικρατείας Κε Βορίδη
    Σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου του υπουργείου δικαιοσύνης και ειδικότερα στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου παρ. ζ, θέλουμε να τονίσουμε και να επισημάνουμε τα εξής:
    Οφείλετε μετά από τόσες συναντήσεις και επιστολές, να εφαρμόσετε στη Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ΟΡΘΩΣ τα κριτήρια του Ν.4938/2022 καθώς και τις επιταγές του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε αυτό συνηγορούν τα παρακάτω στοιχεία που σας παρουσιάσαμε ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ στις συναντήσεις μας αλλά παρόλα αυτά αποφασίσατε διαφορετικά και παρακάμψατε όλα τα παρακάτω:
    Τόσο τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια όσο και τα οποία υιοθετηθήκαν από τον Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    Στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θηβών υπάγονται οι Γυναικείες Φυλακές με 500 περίπου κρατούμενες και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων με 100 περίπου τροφίμους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή στη Χώρα μετά το κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και παρουσιάζει την υψηλότερη μετά το Πρωτοδικείο Γρεβενών αναλογία δικαστή – κρατουμένων (107,29 κρατούμενοι ανά δικαστή). Ο ίδιος μάλιστα Υπουργός μας εξέφρασε τα σχέδια για επέκταση των γυναικείων φυλακών του Ελεώνα, στην οποία θα προστεθούν ακόμη 200 κρατούμενες ενώ συγχρόνως έχουν παραγγελθεί και ειδικοί λυόμενοι χώροι διαμονής για να κρατούνται εκεί οι κρατούμενες με τις ελάχιστες ποινές. Η απόσταση των καταστημάτων αυτών κράτησης από τη Θήβα είναι μόλις 10 χλμ. Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων.
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: Το ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ έχει έκταση 8.500,00 τ.μ., οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων με άριστη ακουστική εξοπλισμένες με σύγχρονα ακουστικά μέσα που πρόσφατα εγκαταστάθηκαν, πλείστα γραφεία δικαστικών υπαλλήλων και Δικαστών, (κάθε ένας Δικαστής έχει το δικό του γραφείο αποκλειστικά), αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., αίθουσες αρχείων, αίθουσες βοηθητικές, βιβλιοθήκη και γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου, υπόγειο παρκινγκ, υπαίθριο παρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, αίθουσες αρχείου, αίθουσα διαμεσολάβησης, ξεχωριστές είσοδοι και γραφεία κρατήσεων για τους κρατούμενου. Παρουσιάστηκε ενώπιον σας και αντίστοιχο βίντεο.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : Το Πρωτοδικείο Θηβών καλείται να καλύψει Δικαστικά: α) την τεράστια Βιομηχανική Ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων όπου υπάρχουν και λειτουργούν πλέον των χιλίων (1000) εργοστασιακών μονάδων, β) την τεράστια βιομηχανική περιοχή της Θίσβης, όπου έχουν εγκατασταθεί επτά επιχειρήσεις του ομίλου Στασινόπουλου και η Elpedison με 600 εργαζόμενους, γ) την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με 3.000 εργαζόμενους, δ) Επιχειρήσεις στην περιοχή της Θήβας (ΗΡΩΝ, MegaPlast, Jumbo, Barilla, Famar, ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ) με πάνω από 1.000 εργαζόμενους.
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ: Μετά την τελευταία απογραφή στο Πρωτοδικείο Θηβών, ως έχει σήμερα, εξυπηρετούνται λόγω τοπικής αρμοδιότητας 64.000 πολίτες Βοιωτοί καθώς και του Δ.Δ. Ερυθρών που υπάγεται σήμερα σε εμάς.
    5) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ. Σχετικά σας επισυνάπτουμε κάποιους από τους πολλούς πίνακες του 1.1. πορίσματος της παγκόσμιας τράπεζας !
    6) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Στη Θήβα έχουμε οικισμό Ρομά καθώς και δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων.
    7) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΠΑΡ’ ΟΛΩΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΛΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΣΕ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ» , ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, την Δημοτική Ενότητα Ακραιφνίας και την Δημοτική Ενότητα Ερυθρών Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας!!! ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο του νομού!
    Αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί ότι το Πρωτοδικείο Θηβών ιδρύθηκε το 1936 μετά από τιτάνιους αγώνες των Τοπικών Αρχόντων, Δικηγόρων και Πολιτών ενώ είχε σχεδιαστεί να συσταθεί από το 1833. Η σύστασή του και η λειτουργία του εδώ και περίπου 100 χρόνια δεν οφείλεται σε εξωδικαστικά κριτήρια αλλά σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω!
    Με το παρόν σας καλούμε όπως διορθώσετε όλα τα ανωτέρω τα οποία ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ τόσο το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ όσο και την πόλη των Θηβών η οποία έχει 3.500 χρόνια Ιστορίας, και όπως οι διορθώσεις αυτές αναφερθούν ευκρινώς και με σαφήνεια στο άρθρο 6 παρ. ζ κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή προς ψήφιση!
    ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΩΝ
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΝΑΡΑ –ΜΑΥΡΑΚΗ
    Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΚΙΟΚΑ
    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΚΑΤΣΑΡΑ
    Η ΤΑΜΙΑΣ: ΜΥΡΤΩ Λ. ΒΟΥΖΑ
    ΤΟ ΜΕΛΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 19:30 | Παγώνα Καραμάνη

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 19:22 | PAPACHARALAMPOUS

    Αυτά είναι τα αντικειμενικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και επιβάλλουν την ΜΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ:
    Πόσο ανακόλουθο είναι για το Πρωτοδικείο της Θήβας, που πέραν όλων των άλλων έχει στην τοποθεσία του της γυναικείες φυλακές του Ελεώνα και όπως προκύπτει από τον πίνακα των πιθανών ενοποιήσεων είναι μεγαλύτερο τη Λιβαδειάς.
    «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΑΣΕΙ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ (P177672)
    45. ……………………….. Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και κυρίως η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως, εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές.
    ………………….
    Πίνακας 1. Πιθανές ενοποιήσεις πρωτοδικείων, ταξινομημένες από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο σε σχέση με το μέγεθος της ενοποίησης (αριθμός δικαστών που θα μεταφερθούν κατά τη συγχώνευση όλων των δικαστηρίων σε μια φυσική τοποθεσία)
    Πιθανές ενοποιήσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων
    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΓΡΙΝΙΟ
    ΚΟΖΑΝΗ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ , ΦΛΩΡΙΝΑ
    ΗΛΕΙΑ, ΑΜΑΛΙΑΔΑ
    ΡΟΔΟΠΗ, ΞΑΝΘΗ4
    ΤΡΊΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΊΤΣΑ
    ΘΉΒΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ
    ΠΑΤΡΏΝ, ΑΙΓΊΟΥ, ΚΑΛΑΒΡΎΤΩΝ
    ΕΔΕΣΣΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
    AΡΤΑ, ΠΡΕΒΕΖA
    ΚΑΛΑΜΆΤΑ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑ
    ΣΠΑΡΤΑ, ΓΥΘΕΙΟ

  • 18 Απριλίου 2024, 19:02 | Ευαγγελια Γραμμενου

    Καλησπέρα σας
    ΟΧΙ Στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Βασιλικών .
    ΟΧΙ Στη υποβάθμιση του τόπου μας.
    Παρακαλώ μην ερημώνετε την κωμόπολή μας.
    Τέτοιες υπηρεσίες δίνουν ζωή στην τοπική κοινωνία.
    Το Ειρηνοδικείο Βασιλικών λειτουργεί από το 1914.
    1914 – 2024 είναι 110 χρόνια ιστορίας,
    παρακαλούμε όπως επιδείξετε τον απαραίτητο σεβασμό!!

  • 18 Απριλίου 2024, 18:34 | Α.Α.

    Το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων, το οποίο είναι το μόνο περιφερειακό δικαστήριο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε σύχρονο ιδιόκτητο κτίριο εδώ και 20 έτη, πληροί όλες τις προδιαγραφές για την αναβάθμιση του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη θα προκαλέσει αναστάτωση σε πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν οικονομικά και χρονικά για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

  • 18 Απριλίου 2024, 18:15 | ΕΛΕΝΑ ΠΕΙΡΟΥΝΑΚΗ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 18:10 | ΜΥΡΤΩ ΒΟΥΖΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

    Έδρα πρωτοδικείου …Βοιωτίας…
    -Δυστυχώς αν και είχαμε επενδύσει στην κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσει με βάσει πάντα τον ρεαλισμό , την πραγματικότητα και την αξιοκρατία , λαμβάνοντας υπ όψιν τα τεχνοκρατικά και τεχνοοικονομικα κριτήρια , όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε , τουλάχιστον όσον αφορά στην μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη , εν τούτοις αυτό για λόγους μικρό πολιτικής δεν έγινε , εν αντιθέσει με άλλες όμοιες περιπτώσεις , ο ορισμός της άνισης μεταχείρισης , δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή , κρίμα ..
    -Να ξέρετε ότι αυτη η τιμωρητική πολιτική πράξη και η περιθωριοποίηση της ιστορικής πόλη μας της Θήβας , τρίτη σε μέγεθος στην περιφέρεια , έχει απογοητεύσει και έχει εξοργίσει τους δημότες οι οποίοι θεωρούν σκάνδαλο αυτήν την εύνοια προς την πρώην πρωτεύουσα του νομού , εύνοια η οποία αντιβαίνει κατάφορα τους όρους και τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η σωστή κατά τ άλλα μεταρρύθμιση ..!

  • 18 Απριλίου 2024, 18:07 | Αγγελική Γκοσδή

    Τα Μέγαρα είναι ορθή επιλογή ώστε να εγκατασταθεί η περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά. Πέραν των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών που ήδη έχουν περιγραφεί, δεν αποτελεί δύσκολο σημείο πρόσβασης όπως λανθασμένα προβάλλεται.
    Η πόλη διαθέτει αστική συγκοινωνία πλήρως εκσυγχρονισμένη,με συχνότητα δρομολογίων(ΚΤΕΛ Αττικής),προααστιακό σιδηρόδρομο,ενώ κάθε άλλο παρά χρονοβόρα δεν είναι και η πρόσβαση στην πόλη χρησιμοποιώντας είτε την παλιά Εθνική Οδό,είτε την Νέα Εθνική οδό.Με δεδομένο την επίτευξη του στόχου της αποκέντρωσης δεν νοείται η μεταφορά μιας ακόμα δημόσιας υπηρεσίας στην πόλη της Ελευσίνας, ενώ η παράλληλη ύπαρξη υπηρεσιών στην ίδια πόλη δεν σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου.

  • 18 Απριλίου 2024, 18:06 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΡΟΔΑΤΟΥ

    Μέχρι σήμερα στη Λήμνο, υφίσταται από το έτος 1979 και λειτουργεί ακώλυτα όλα αυτά τα χρόνια, Μεταβατική Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία συνεδριάζει πέντε (5) φορές το χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.949/1979:
    Σύμφωνα δε με το άρθρο 16 παρ. 1 Ν.1093/1980 ορίσθηκε μεταβατική έδρα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, το Ειρηνοδικείο Μύρινας Λήμνου, προς εκδίκαση και των πολιτικών υποθέσεων τοπικής αρμοδιότητας Λήμνου.
    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς και υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο. Αποψιλώνεται δε η υπηρεσία του Δικαστηρίου, όταν οι οργανικές θέσεις των γραμματέων και των Δικαστών θα ανήκουν πλέον στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και όχι στη Λήμνο.
    Πέραν τούτου το νησί στην πρόσφατη απογραφή αριθμεί περί τις 16.500 κατοίκους, τους δε καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού 3πλασιάζεται, παρουσιάζοντας τα τελευταία 3-4 χρόνια ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη η οποία προβλέπεται συνεχώς αυξανόμενη. Στο νησί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική: Δύο καράβια την εβδομάδα και δύο αεροπλάνα που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια.
    Κατ’ εξαίρεση, λαμβανομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Λήμνου θα πρέπει να δημιουργηθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, και όχι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, καθόσον ως Περιφερειακή Έδρα, οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στην Λήμνο, αλλά θα πρέπει να ταξιδεύουν όλοι οι παράγοντες μιας δίκης …. ναυτικά μίλια για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη εξόδων, παραμονής στη Λέσβο και ταλαιπωρίας. Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα όλες οι υποθέσεις των πολιτών της Λήμνου δικάζονται στην Λήμνο, με το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται μια χειροτέρευση της θέσης των πολιτών και μια υποβάθμιση στην παροχή δικαστικής προστασίας σε αυτούς.
    Επιπροσθέτως υφίσταται ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων στη Λήμνο, ώστε να υπάρχουν μόνιμες θέσεις γραμματέων (τουλάχιστον 2 οργανικές) καθώς και Δικαστή, για την ορθή απονομής της Δικαιοσύνης (διενεργούμενες προανακρίσεις, έρευνες της αστυνομίας κλπ).

  • 18 Απριλίου 2024, 18:31 | Β.Κ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (😎 αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.

  • 18 Απριλίου 2024, 18:07 | Λ.Γ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.

  • 18 Απριλίου 2024, 18:55 | Σ.Φ.

    Δηλαδή, αναβαθμίζεται το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο του Νομού, αναβαθμίζεται το Πρωτοδικείο Αγρινίου σε Κεντρικό Πρωτοδικείο του Νομού και μόνο το Πρωτοδικείο της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του Νόμου, της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υποβαθμίζεται σε μία παράλληλη έδρα του Κεντρικού…….!!!!!!!!!!

    Παρακαλούμε για ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ της καταφανούς αδικίας!!

  • 18 Απριλίου 2024, 18:05 | Σύλλογος «Εν Βασιλικοίς «

    Ο Σύλλογος » Εν Βασιλικοίς » εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση για κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών. Ενός Ειρηνοδικείου ιστορικού, το οποίο ιδρύθηκε το 1914 και εξυπηρετεί πλήθος περιοχών. Ειδικότερα, στην εδαφική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου Βασιλικών εμπίπτουν οι κάτωθι περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Βασιλικά, Λιβάδι, Περιστερά, Σουρωτή, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Επανομή, Μεσημέρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι, Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Άνω Σχολάρι, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, αλλά και πολλές περιοχές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα: Γαλαρινός, Γαλάτιστα, Δουμπιά, Αγία Αναστασία, Πρινοχώρι, Άγιος Παύλος, Λάκκωμα, Νέα Γωνιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Σίλατα, Νέα Ηράκλεια, Ροδόκηπος, Σωζόπολη, Σανά, Ελαιοχώρια, Κρήνη και Πετράλωνα.
    Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την αυξημένη δικαστηριακή ύλη που καλούνται να διαχειριστούν τα Ειρηνοδικεία όλα αυτά τα χρόνια, λόγω της ανάθεσης πλήθους υποθέσεων σε αυτά, οδηγεί αναποδράστως στο συμπέρασμα ότι σημαντικός αριθμός κατοίκων των ως άνω περιοχών επισκέπτονται τον τόπο μας είτε διότι έχουν την ιδιότητα του διαδίκου, του μάρτυρα ή του υπόπτου, είτε γιατί θέλουν να διεκπεραιώσουν μία υπόθεση που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου μας. Έτσι, εκτός από τους πολίτες των ως άνω περιοχών επισκέπτονται το χωριό μας οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, αλλά και δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επισκεψιμότητά του και η ύπαρξή του να προσδίδει κύρος στην μικρή μας κοινωνία. Συνεπώς, είναι σαφές ότι η ύπαρξη του Ειρηνοδικείου στο χωριό μας συμβάλλει στην αποκέντρωση των υπηρεσιών και δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Και μάλιστα ενός Ειρηνοδικείου που έχει τεράστιο φόρτο εργασίας. Η χρήση και εκμετάλλευση ολόκληρου του κτιρίου από τις υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου (υπό τον όρο της μεταφοράς του Πολιτιστικού και του Τμήματος Ασφαλείας στο κέντρο της κωμόπολης) – θα δώσει λύση στο θέμα της στέγασης του Ειρηνοδικείου. Είναι ευθύνη της διοίκησης του Δήμου να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες αυτές, ώστε να αποτραπεί η απομάκρυνση αυτής της υπηρεσίας από την κοινότητά μας.

  • 18 Απριλίου 2024, 18:57 | Εμπορικος Συλλογος Αταλαντης

    Η κατάργηση σημαίνει υποβάθμιση για την περιοχή δε γίνεται περιφερειακό παρόλες τις «δεσμεύσεις» των τοπικών κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών οπερ σημαίνει ότι κάποιο είναι ΜΟΝΟ ψεύτες και τους νοιάζουν να κοροϊδεύουν τον ιστορικό πληθυσμοί της Λοκρίδας μας.Θα αναγκάζει τους πολίτες της Λοκριδας σε περεταίρω έξοδα και απώλεια χρόνου.Εχετε ακόμη λίγο χρόνο,μη μας θίγεται ακόμη πιο πολύ. Στις αυταρχικές ενέργειες σας θα δοθεί σκληρή απάντηση,Το αίτημα μας είναι για μετατροπή του Ειρηνοδικείου σε περιφερειακό Πρωτοδικείο. Αυτη είναι η σωστή απόφαση.Θα μας βρείτε απέναντι σας.Γνωριζουμε ποιοι δε θελουν τη συνέχιση λειτουργίας η είστε μαζί τους η είστε με το ΔΙΚΑΙΟ

  • 18 Απριλίου 2024, 18:43 | Χρήστος Μπ.

    Η ορθότητα της επιλογής του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς ως Κεντρικό της Π.Ε. Βοιωτίας (κριτήρια άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022)

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο1:
    Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 2:
    – Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    – Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δεν είναι άλλωστε τυχαία, η επιλογή της πόλης της Λιβαδειάς, για τους ίδιους λόγους, ως πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και πλέον έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας. Εξ ου και η επιλογή της Λιβαδειάς ως κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βοιωτίας ήταν ορθή.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 3:
    – Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    – Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 4:
    Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της.
    – Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό.
    – Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας.
    – Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο5:
    Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023:
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95
    Πηγή: Βιβλία κατάθεσης δικογράφων των Τμημάτων του κάθε ως άνω αναγραφόμενου δικαστικού σχηματισμού – Ηλεκτρονικό αρχείο Τμήματος Μηνύσεων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
    Σημείωση 1: Το 2023 η λειτουργία των Δικαστηρίων ανεστάλη τρεις φορές ενόψει των εθνικών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών.
    Σημείωση 2: Οι δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας βρίσκονται σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 16-11-2023, με αποτέλεσμα να μην κατατίθενται δικόγραφα και υποβολές μηνύσεων από τότε μέχρι και σήμερα.
    Σημείωση 3: Από τις 2.427 εισερχόμενες υποθέσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θήβας (αν υποθέσουμε ότι αληθεύει ο αριθμός), πόσες διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς και πόσες, άραγε, σε άλλες αρμόδιες Εισαγγελίες;
    Σημείωση 4: Οι εισερχόμενες υποθέσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας ανήλθαν σε 272.
    Ερωτάται: Ποια είναι η πηγή πληροφόρησης όσων διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!);

  • 18 Απριλίου 2024, 17:23 | Ματθαίος Βέργος

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:25 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

    Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς
    Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο αυτό. Ένα νομοσχέδιο στο οποίο οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι σκληρά εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δικαστικών υπηρεσιών, είναι αόρατοι. Ειδικότερα δε επισημαίνουμε:
    –Κλείνουν δικαστικές δομές σε όλη την χώρα (αρ. 6) και δυσχεραίνει η πρόσβαση του πολίτη στον φυσικό δικαστή (βασικό συνταγματικό δικαίωμα, αρ. 20 Σ).
    –Οι οργανικές θέσεις μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου (αρ. 4). Πλήττεται έτσι το υπαλληλικό δικαίωμα να υπηρετεί ο εργαζόμενος σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας με συγκεκριμένα καθήκοντα και όχι να καταστεί νομάς. Καθιερώνεται η ανασφάλεια και η ελαστικότητα στις συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων. Δε νοείται δημόσια υπηρεσία χωρίς οργανικές θέσεις, οργανικές μονάδες και διοικητική αυτοτέλεια.
    –Η αλλαγή της χωρικής αρμοδιότητας και κατά συνέπεια η μείωση της ύλης στις παράλληλες έδρες υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία των παράλληλων εδρών, επιβαρύνει δε τα κεντρικά Πρωτοδικεία.
    –Χωρίς σύγχρονα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και με δεδομένη την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων δεν μπορεί να γίνει βελτίωση στην απονομή της δικαιοσύνης.
    Κλείσιμο και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα και καθυστέρηση για τους πολίτες και επισφαλείς, πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις αλλά και εντατικές συνθήκες εργασίας για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους

  • 18 Απριλίου 2024, 17:21 | ΕΛΕΑΝΑ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ

    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο.Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική. Όπως προαναφέρθηκε δύο καράβια την εβδομάδα και δύο αεροπλάνα που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια.Εφόσον με το άρθρο 6 καταργείται το Ειρηνοδικείο Λήμνου και με το άρθρο 5 στην κύρια έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης μεταφέρονται οι συνεδριάσεις ειδικά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου πώς ακριβώς θα μεταφέρονται οι εμπλεκόμενοι (μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικηγόροι Λήμνου) ήτοι οι λημνιοί πολίτες εκεί;Ποιός θα καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους σε ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους; είναι προφανές ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουδεμία προστασία της νησιωτικότητας που προβλέπει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος υπάρχει. Είναι προφανές ότι κατά την σύνταξη του παρόντος νομοσχεδίου δεν λήφθηκαν υπόψιν οι γεωγραφικές αποστάσεις της Λήμνου με την Μυτιλήνη ούτε υπήρχε γνώση της ελλιπούς ακτοπλοικής και αεροπορικής σύνδεσης! Κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, και λαμβανομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Λήμνο (απόσταση από Λέσβο, ακριτικό νησί με την πλέον στρατηγική και γεωπολιτική θέση στο Αιγαίο, πληθυσμός 16.500 κατοίκων κλπ) θα πρέπει να δημιουργηθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, και όχι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, καθόσον ως Περιφερειακή Έδρα, οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στην Λήμνο αλλά στην Μυτιλήνη.

  • 18 Απριλίου 2024, 17:28 | ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:00 | Κ.Τ.

    Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:13 | Ευαγγελία Κούσα

    Το Ειρηνοδικείο Βασιλικών συστάθηκε 7 Απριλίου το 1914. Έχει μια ιστορία πάνω από έναν αιώνα. Εξυπηρετεί πλήθος περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. :Αγία Παρασκευή, Άγιος Αντώνιος, Βασιλικά, Λιβάδι, Περιστερά, Σουρωτή, Λακκιά, Μονοπήγαδο, Επανομή, Μεσημέρι, Καρδία, Κάτω Σχολάρι, Πλαγιάρι, Τρίλοφος, Άνω Σχολάρι, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, αλλά και πολλές περιοχές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα: Γαλαρινός, Γαλάτιστα, Δουμπιά, Αγία Αναστασία, Πρινοχώρι, Άγιος Παύλος, Λάκκωμα, Νέα Γωνιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Σίλατα, Νέα Ηράκλεια, Ροδόκηπος, Σωζόπολη, Σανά, Ελαιοχώρια, Κρήνη και Πετράλωνα.
    Η ύπαρξη του Ειρηνοδικείου στο χωριό μας συμβάλλει στην αποκέντρωση των υπηρεσιών και δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία και οικονομία .

  • 18 Απριλίου 2024, 17:49 | Λουκάς Καρράς

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:22 | ΑΛΙΚΗ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:25 | Αριστείδης Λυσιμάχου

    Κάθε κυβέρνηση εκλέγεται στην βάση ενός προεκλογικού προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει. Τυχόν έκτακτες ανάγκες που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής αστάθειας δικαιολογούν κάποιες επιμέρους αποκλίσεις. Όμως, υπήρχε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα πρόβλεψη για γάμο των ομοφυλόφιλων; Υπήρχε, εν προκειμένω, στο προεκλογικό σας πρόγραμμα πρόβλεψη για κατάργηση των ειρηνοδικείων, κλείσιμο δικαστηρίων, περιθωριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, μαρασμό της γύρω από τα δικαστήρια αναπτυσσόμενης οικονομίας και ενοποίηση του πρώτου βαθμού; Καλά, ψηφίστε το πριν τις ευρωεκλογές και το ραντεβού μας θα δοθεί στην κάλπη. Όχι απλώς κάτω από 30% θα λάβετε, αλλά θα τρίβετε τα μάτια σας με αυτό που θα πάρετε. Ο λαός συγχωρεί τα ανθρώπινα λάθη, μα ποτέ δεν συγχωρεί την αλαζονεία και τον παραγκωνισμό του.

  • 18 Απριλίου 2024, 17:36 | ΝΟΤΑ ΣΚ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:38 | Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών

    Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου μας ομόφωνα τασσόμαστε ενάντια στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών καθώς θα επιφέρει πλήγμα στην τοπική οικονομία από τους επαγγελματίες που συναναστρέφονται με το Ειρηνοδικείο, ταλαιπωρία για τους πολίτες που θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης όπως επίσης είναι και η ιστορικότητα του Ειρηνοδικείου από το 1914.

  • 18 Απριλίου 2024, 17:18 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ(σύμφωνα με την απογραφή του 2021):
    Δήμος Αγρινίου: 89.691 κάτοικοι.
    Δήμος Μεσολογγίου: 32.048 κάτοικοι.
    Άραγε, ποιό είναι το δίκαιο και το ορθολογικό;
    Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Αγρίνιο, στην έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος ή στο Μεσολόγγι;
    Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν εξαιρέσεις. Άλλωστε, ο Νόμος Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μοναδικός νόμος πανελλαδικά που η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του (Αγρίνιο) έχει τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό κατοίκων από την Πρωτεύουσα (Μεσολόγγι).
    Για τον λόγο αυτό άλλωστε η πόλη του Αγρινίου επελέγη εδώ και μια 12ετία ως έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
    Κατά συνέπεια τα περί μοναδικής εξαίρεσης, τα περί ιστορικότητας κλπ, δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις κτηριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει κάθε Δικαστήριο αποδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού.

  • 18 Απριλίου 2024, 17:34 | ΑΡΓΥΡΩ ΠΑΦΥΛΑ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ: ΟΡΘΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΓΙΑΤΙ:
    Α. Το τετραώροφο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς στεγάζει σήμερα: 1. το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, 2. το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, 3. το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς, 4. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (με αρμοδιότητα τις Π.Ε. Βοιωτίας και Φωκίδας), 5. την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 6. το Γραφείο του Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, 7. την Επιμελητεία Ανηλίκων Λιβαδειάς και 8. την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας (πολιτικό και ποινικό), με γραφεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπαλλήλων, αίθουσες διασκέψεων, μαρτύρων κλπ., γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, με δυο υπαίθριους χώρους στάθμευσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην λειτουργία όλων αυτών των σχηματισμών και υπηρεσιών. Η επιλογή του Μεγάρου αυτού για να στεγάσει την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ήταν συνεπώς ορθή και από άποψη κτιριακής υποδομής. Να σημειωθεί ότι οι τρεις μεγάλου όγκου αίθουσες, πλήρως λειτουργικές και τεχνολογικά εξοπλισμένες, επαρκούν για δικηγόρους και πολίτες, ιδίως σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις (με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες κλπ). Το αυτό ισχύει και για τους χώρους αποθήκευσης αρχειακού υλικού (ήδη φιλοξενεί αρχειακό υλικό από το 1899).
    Β. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του πρώην Νομού και νυν Π.Ε. Βοιωτίας, αλλά και στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει Φωκίδα και Λοκρίδα, με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της να έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο, σε αντίθεση με την πόλη της Θήβας που βρίσκεται στο άκρο του Νομού, στα σύνορα αυτού με την Αττική. Ειδικότερα, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συμπεριλαμβάνεται ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με όλες τις διαφορές που προκύπτουν για τις ιδιοκτησίες εντός αυτού, το οποίο εκτείνεται από τη Λοκρίδα της Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Θεολόγος κλπ) και σε ολόκληρη τη Βοιωτία (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαυρομματίου). Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η Λιβαδειά επελέγη και ως έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν όχι μόνον όλοι οι Δήμοι της Βοιωτίας, αλλά και ολόκληρος ο πρώην Νομός και νυν Π.Ε. Φωκίδας. Η περιοχή δικαστικής επιρροής ή δικαστικού αντικειμένου, λοιπόν, της Λιβαδειάς σε σχέση με τη Βοιωτία, ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο και τη Φωκίδα, είναι τεράστια και η θέση της πόλης είναι κεντροβαρική.
    Γ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 η πόλη της Λιβαδειάς έχει πληθυσμό 22.113 κατοίκους, με δεύτερη τη Θήβα με 21.530 κατοίκους. Εκτός, όμως, από την πόλη της Λιβαδειάς, στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς υπάγονται οι Δημοτικές Ενότητες Δαύλειας, Χαιρώνειας και Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού και ο Δήμος Αλιάρτου, με συνολικό πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2021 61.949 κατοίκους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.
    Δ. Ένα από τα βασικά και κρίσιμα, θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., που αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022, είναι η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο. Στην πόλη της Λιβαδειάς, της πρωτεύουσας του πρώην Νομού Βοιωτίας ήδη από το 1899 και έδρας της Π.Ε. Βοιωτίας εδρεύουν: α) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, β) το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γ) η Επιμελητεία Ανηλίκων, δ) η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, ε) η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, στ) η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, ζ) το Επιμελητήριο Βοιωτίας, η) οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λπ., θ) το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), ι) το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, ια) η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, ιβ) η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, ιγ) η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, ιδ) το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, ιε) οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, ιστ) το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, ιζ) η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, ιη) το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, ιθ) η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), κ) η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα) η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, κβ) η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας.
    Ε. Όσον αφορά στον «μύθο» των γυναικείων φυλακών στον Ελεώνα (παρ’ ότι η ύπαρξη σωφρονιστικού καταστήματος στην περιφέρεια του εκάστοτε Πρωτοδικείου δεν συνιστά κριτήριο): α) Ήδη με το Π.Δ. 81/2019 (ΦΕΚ 119/8-7-2019) το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού, έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (από το Υπουργείο Δικαιοσύνης). β) Το κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα απέχει από την Λιβαδειά 55,53 χλμ. (57 λεπτά), το κατάστημα κράτησης στο Μαλανδρίνο Φωκίδας απέχει από την Άμφισσα 34,20 χλμ. (35 λεπτά) και το κατάστημα κράτησης Δομοκού απέχει από την Λαμία 35,72 χλμ. (46 λεπτά). Να σημειωθεί ότι οι καταδικασμένοι από τα ποινικά δικαστήρια της Βοιωτίας (Λιβαδειάς και Θήβας) σε ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, άνδρες μεταφέρονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο κατάστημα κράτησης Μαλανδρίνου, που απέχει από την Λιβαδειά 95,47 χλμ. (1 ώρα και 56 λεπτά) και από τη Θήβα 210,89 χλμ. (2 ώρες και 45 λεπτά). γ) Με την τροποποίηση των άρθρων 307, 309 και 310 ΚΠΔ, η δικαιοδοσία των δικαστικών συμβουλίων περιορίζεται αισθητά και δη καταργείται η έκδοση βουλεύματος για τη συντριπτική πλειονότητα των σημαντικών υποθέσεων και προβλέπεται συντομότερη διαδικασία από τη στιγμή που θα τελειώσει η ανάκριση και έως ότου φθάσει η υπόθεση σε δίκη.
    ΣΤ. Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%, γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό. Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.
    Ζ. Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023: α) Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039, β) Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639, γ) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65, δ) Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869, ε) Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95, στ) Εισερχόμενες υποθέσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας): 272. Ψεύδονται όσοι διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!).

  • 18 Απριλίου 2024, 16:22 | Ειρήνη Π.

    Το Πρωτοδικείο πρέπει να έρθει στα Μέγαρα καθώς είναι απαραίτητο για την πόλη.

  • 18 Απριλίου 2024, 16:06 | Θωμάς Στάιος

    Το Ειρηνοδικείο Κουφαλίων πληροί όλες τις κτιριακές προδιαγραφές σε σύγκριση με άλλα περιφερειακά Ειρηνοδικεία, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον έξοδα μίσθωσης και συντήρησης γιατί διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο. Η απόφαση να καταργηθεί και να μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ήτοι σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων (40 χλμ), θα προκαλέσει δυσανάλογη ταλαιπωρία και διόλου ευκαταφρόνητο κόστος μετακίνησης,ακόμη και για τις πιο απλές ενέργειες ενώπιον του για τις οποίες δεν δύνανται όλοι οι πολίτες να διεκπεραιώσουν ηλεκτρονικά.Επίσης,η κατάργησή του σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Κουφαλίων θα σημάνει την πλήρη υποβάθμιση της εδρας του Δήμου Χαλκηδόνος.

  • 18 Απριλίου 2024, 16:52 | Μαρία Ειρηνοδίκης

    Το νομοσχέδιο είναι κατάφωρα άδικο για τους Ειρηνοδικες και δεν συμφωνούμε με την ψήφιση του.Το υπουργείο υποτίθεται όλο αυτό το διάστημα επεξεργαζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τελικά δημοσίευσε όπως πληροφορήθηκαμε αυτό με τις λιγότερες αντισυνταγματικές διατάξεις.Ειλικρινα δεν το καταλαβαίνω,τι σημαίνει λιγότερο η περισσότερο αντισυνταγματικό.Ενα νομοσχέδιο πρέπει να είναι συνταγματικό η όχι.Τι σημαίνει λίγο η πολύ;

  • 18 Απριλίου 2024, 16:49 | Βασιλική Τζουμερκιώτη

    Οι μεταρρυθμίσεις είναι σίγουρα θεμιτές, ωστόσο δεν μπορεί να ονομάζουμε οτιδήποτε θεσπίζεται ως μεταρρύθμιση. Ειδικά όταν πολλές φορές το κόστος είναι πιο δυσβάστακτο από το όποιο όφελος, που εξανεμίζεται. Στην περίπτωση του δικαστικού χάρτη υπάρχει μια απρέπεια, θεσμική, πολιτική και ιστορική. Το Μεσολόγγι είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού που δεν διατηρεί την κύρια έδρα του Πρωτοδικείου. Μιλάμε για ένα από τα τρία αρχαιότερα πρωτοδικεία της χώρας, στην ιστορική πρωτεύουσα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Όταν όμως ένας κανόνας είναι οριζόντιος, η οποιαδήποτε μεμονωμένη και αποκλειστική εξαίρεση είναι από μόνη της εκτός πλαισίου. Η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί. Πριν να είναι αργά.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΊΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 18 Απριλίου 2024, 16:30 | Δούκα Γεωργία

    Τα Βασιλικά είναι ένας τόπος με μεγάλη ιστορία!Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί όλες οι υπηρεσίες οι οποίες δίνουν ζωή σε ένα τόπο.
    Είναι τραγικό να απομακρυνθεί και το ειρηνοδικείο!Από κεφαλοχώρι που ήταν τα Βασιλικά και εξυπηρετούσε όλα τα γύρω χωριά έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετεί ούτε τους κατοίκους του! Πλήρης ερημοποίηση!
    Ενώνουμε όλοι φωνές μας,5000 άνθρωποι και λέμε πως πρέπει να παραμείνει το ειρηνοδικείο στα Βασιλικά!

  • 18 Απριλίου 2024, 16:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΗ

    Το Πρωτοδικείο πρέπει να γίνει στα Μέγαρα! Είναι απαίτηση ! Δεν χωράει συζήτηση .

  • 18 Απριλίου 2024, 16:38 | Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης

    Στην Αριδαία, εθνικοί λόγοι συνηγορούν στην λειτουργία Περιφερειακής Έδρας.

    Η αμιγώς παραμεθόρια, προβληματική και ορεινή περιοχή του Δήμου Αλμωπίας, σε συνδυασμό με τα κριτήρια της WB που πληροί ο δικαστικός σχηματισμός, επιτάσσουν τη διατήρησή του. Αυτό απαιτεί η προστασία των κριτικών περιοχών και η ισότητα μεταξύ των πόλεων.

    1) Το κάκιστο νυν κτίριο στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας, με απαρχαιωμένες υποδομές.
    2) Η ελλιπής οδική σύνδεση της πόλης με το κεντρικό πρωτοδικείο μέσω ορεινής, επαρχιακής, στενής οδού (δίχως μέσα μαζικής μεταφοράς) που απαιτεί τη διάλυση 1 ωρ. ενώ η πλειονότητα των χωριών της επαρχίας Αλμωπίας απέχει άνω της 1 ή και 1,5 ώρας από το πρωτοδικείο.
    3) Οι 40 δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και επιμελητές που εργάζονται και κατοικούν στην πόλη.
    4) Οι 30 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι της Αριδαίας-Ακρίτες που πρέπει αποτελούν έναν αυτόνομο εμπορικό, διοικητικό και κοινωνικό πόλο στο βορά της Πέλλας, απομονωμένοι από τα αστικά κέντρα της Έδεσσας-Γιαννιτσών, με το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, τραπεζών, επιστημόνων στην πόλη κλπ.
    5) Οι άνω των 500 αποφάσεις, πρακτικά, πράξεεις, διατάξεις (άνω των 150/δικαστή) που εκδίδει ετησίως το δικαστήριο με κόστος 500 €/απόφαση, ιδίως σε περίοδο αποχής και στροφής των εμπραγμάτων κτηματολογικών αγωγών στο πρωτοδικείο – η επίτευξη των ποσοτικών στόχων του 2024 εντός των 3 πρώτων μηνών.
    6) Η ανάληψη του στεγαστικού κόστους από το Δήμο Αλμωπίας και το λειτουργικό δικαστικό κατάστημα.

    αλλά ιδίως: η ενίσχυση της εθνικής παρουσίας με τον πυλώνα της Δικαιοσύνης σε μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή που προπαγανδιστικοί κύκλοι προβάλουν δήθεν μειονοτικά ζητήματα .

    Απαιτειταί ισότητα μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών: Να μην γίνει η Αριδαία η μοναδική πόλη των συνόρων που στερείται δικαστηρίου. Οι υπουργοί το προβάλουν διαρκώς: «σύνορα δε θίγονται» – να εφαρμοστεί και στην Αριδαία ο κανόνας αυτός.
    Κόνιτσα, Αμύνταιο, Σιδηρόκαστρο, Διδυμότειχου: ποσοτικά κριτήρια και μεγέθη μικρότερα της Αριδαίας και διατηρούν δικαστήριο: το ίδιο και στην Αριδαία!
    Ροδολίβος, Ελευθερούπολη: μικρότερες μη παραμεθόριες πόλεις (σε νομούς με 3 δικαστήρια) που διατηρούν δικαστήριο. Ν.Μουδανιά, Νάουσα πόλεις/Δήμοι ίσων χαρακτηριστικών που διατηρούν δικαστήριο.

    Έβρος: 2 πρωτοδικεία + 1 περιφερειακό.
    Καβάλα-Σέρρες: 3 δικαστήρια
    Εύβοια: 4 δικαστήρια
    Λάρισα-Μαγνησία: 3 δικαστήρια.
    Μεσσηνία-Λακωνία: 2 πρωτοδικεία + 1 περιφερειακό
    Λακωνία: 2 πρωτοδικεία + 1 περιφερειακό.
    νήσοι: Σάμου 2 δικαστήρια, Λέσβου 2 δικαστήρια.

    Η Πέλλα μπορεί και πρέπει να έχει 2 πρωτοδικεία + 1 περιφερειακό στην Αριδαία.
    Παραμεθόρια Πέλλα είναι ιδίως η Αριδαία! Η μελέτη του χάρτη και μόνο το λέει… Ο νόμος είναι σαφής: παραμεθόρια, προβληματική Α’ κατηγορίας και ορεινή περιοχή είναι από το 1990 η επαρχία Αλμωπίας του Ν. Πέλλας!

    Να νομοθετηθεί Περιφερειακή Έδρα Αριδαίας στο Κεντρικό Πρωτοδικείο Έδεσσας.

    Εμμανουήλ Αντ. Εμμανουηλίδης
    (ΑΜ 202 ΔΣΕδ)
    Δικηγόρος-Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής ΑΠΘ

  • 18 Απριλίου 2024, 15:08 | Σωτήρης Δ.

    επιχειρήματα ΘΗΒΑΣ: Έχουμε πολλούς ρομά και μεγάλη εγκληματικότητα, άρα πρέπει να διατηρηθεί η εγκληματικότητα των ρομά και να φέρουμε και μεγάλο Δικαστήριο να μην τους ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους πέρα – δώθε, να κάνουν τι θα κάνουν και να έρχονται πάλι σε δίκη, και ούτω καθεξής. Να δώσει και η Πολιτεία σήμα στους ρομά οτι ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ καντε εγκλήματα, εδώ θα σας φερνουμε κοντα και θα σας τα εχουμε όλα δίπλα. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ
    ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΝΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΟΥΔΕΝ ΑΛΛΟ αληθές επιχείρημα υπέρ Θήβας. Όλα τα άλλα δυστυχώς βγήκαν … ψεύτικα … Με τα ψέμματα ΔΕΝ ΠΑΣ πουθενά. αυτα

  • 18 Απριλίου 2024, 15:07 | Γ.Μ.

    Η ΙΔΙΑ αντιμετώπιση δεν σημαίνει ΔΙΚΑΙΗ αντιμετώπιση. Συνεπώς, είναι και δική μας ευθύνη να τονίσουμε τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ που αφορούν στην πιο αποδοτική απονομή δικαιοσύνης. Οι πολιτικές των κοτζαμπάσηδων και των κομματαρχών μάς έφερε ως χώρα ως εδώ. Μην τα αναπαράγετε χωρίς καμία τεχνοκρατική αποτίμηση. Ως εδώ.

    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:

    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)

    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.

    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ. Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ:

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών: 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών : Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)

    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.

    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.

    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης το γιατί μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά.

    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Είναι απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.

    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Κεντρικό.

    Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη αδικία προς την περιοχή της Θήβας. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε για αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια η ίδια η Κυβέρνηση πλήρωσε την Παγκόσμiα Τράπεζα. Τώρα γιατί τα αναιρεί; Μήπως για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα;

    ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ Σ/Ν ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:31 | Μαργαρίτα Κορογιάννου

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ!!!

    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ:
    «ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΟΜΟΙΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ».

    Το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΡΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΙ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ που ο ίδιος ο νόμος 4938/2022 θέτει.
    Έχει την αντικειμενική δυνατότητα να είναι όχι μόνο έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Βοιωτίας αλλά και ολόκληρου του Εφετείου Στερεάς Ελλάδος. Πού αλλού στη Στερεά Ελλάδα υπάρχει τέτοιο Δικαστικό Μέγαρο, υπερσύγχρονο, μόλις πριν από 25 έτη κατασκευασμένο;;;

    Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη κατάργηση του Πρωτοδικείου Θηβών είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ & ΠΑΡΑΛΟΓΗ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΘΗΒΑ ΗΣΥΧΗ!

    ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ!

  • 18 Απριλίου 2024, 15:41 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΩΠΟΥΔΗΣ

    Εκ μέρους της λεσχης κυνηγών Βασιλικών δηλώνουμε δημόσια την διαφωνία μας στο κλείσιμο του ειρηνοδικείου Βασιλικών του δήμου Θερμης και την στοχευόμενη ερημοποίηση του τόπου μας εδώ και αρκετά χρόνια.Σας καλούμε να ανακαλέσετε την απόφαση αυτή καθώς όλοι η τοπική κοινωνία είναι ενάντια σε τέτοιου είδους ενέργειες.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:12 | Γ. Τ.

    ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:
    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ:

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών : 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.

    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών : Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].

    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.

    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης το γιατί μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά.
    ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Είναι απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Κεντρικό.
    Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη αδικία προς την περιοχή της Θήβας. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε για αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια η ίδια η Κυβέρνηση πλήρωσε την Παγκόσμiα Τράπεζα. Τώρα γιατί τα αναιρεί; Μήπως για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικά συμφέροντα;

    ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ Σ/Ν ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

  • 18 Απριλίου 2024, 15:43 | Μποχωρη Μαρια

    ΟΧΙ Στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Βασιλικών .
    ΟΧΙ Στη υποβάθμιση του τόπου μας.
    Αυτή είναι η αποκέντρωση που τάζετε προεκλογικά;
    Θελουμε κ απαιτούμε να γίνει αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου μας σε Πρωτοδικείο !

  • 18 Απριλίου 2024, 15:17 | Χ.Τ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ. ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι:
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552m2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ! ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ!

  • 18 Απριλίου 2024, 15:51 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η κατάργηση του Ειρηνοδικείου ΝΙΓΡΙΤΑΣ. Το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1913 αρχής έναρξης δηλαδή του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή της Μακεδονίας. Η Περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας καλύπτει μία τεράστια εδαφική έκταση του Δήμου Βισαλτίας, με 4 Δημοτικές Ενότητες (Βισαλτίας, Νιγρίτας, Τραγίλου, Αχινού) με 27 Τοπικές Κοινότητες, καθώς και των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέων Κερδυλλίων, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Βαρυκού, Λαγκαδίου, Λιβαδοχωρίου, πολλές από τις οποίες [Ευκαρπίας, Αηδονοχωρίου, Μαυροθάλασσας, Δάφνης-Ορέσκειας, Καστανοχωρίου, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Νέων Κερδυλλίων, Λιβαδοχωρίου] βρίσκονται μέχρι και 100 χιλ. περίπου μακριά από το Κεντρικό Πρωτοδικείο της πόλης των Σερρών με σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση για αρκετές από αυτές. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται είναι πάνω από 30.000.
    Σημειωτέον ότι στη Νιγρίτα λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης, με 750 σχεδόν σήμερα κρατουμένους, με αποτέλεσμα να εισάγονται καθημερινά σχεδόν δικογραφίες προανάκρισης, που διενεργούνται από την Ειρηνοδίκη σήμερα Νιγρίτας. Με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας ο όγκος αυτός των ποινικών δικογραφιών θα μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Σερρών. Θα μπορούσε επομένως να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας ακόμη και για την αποσυμφόρηση του Πρωτοδικείου Σερρών.
    Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται η περιοχή μας κατ΄αυτόν τον τρόπο με τη λειτουργία φυλακών και την αφαίρεση της δικαστηριακής δομής από την περιοχή.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:03 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ

    ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

  • 18 Απριλίου 2024, 14:57 | Αθανάσιος Παντρευτής

    Ούτε η επίκληση ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ αναφορικά α) με τις εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς για το έτος 2023 και β) την έκταση και τον όγκο του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς, ούτε η επίκληση ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ όπως η ύπαρξη φυλακών ή δομών φιλοξενίας προσφύγων ή ΡΟΜΑ, σε σωρεία σχόλιων στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση, προερχόμενα από συγκεκριμένους χρήστες, αρκούν για να ανατρέψουν την ορθή, νόμιμη, δίκαιη και ηθική απόφαση της κυβέρνησης περί ορισμού της Λιβαδειάς ως κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βοιωτίας, επιλογή που υπαγορεύθηκε από την υπεροχή της Λιβαδειάς σε όλα τα θεσμοθετημένα κριτήρια που θέτει ο Ν. 4938/2022.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:30 | Μ. Φ

    Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ πρέπει να διατηρήσει την κυρία ΕΔΡΑ του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας είναι η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ πρωτεύουσα (εκτός και αν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε !!!!!! γεωγραφία εννοώ!!!!!!??? )