ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΎ ΠΛΑΙΣΊΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 3500/2006

Άρθρο 85

Ορισμοί – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 1 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) μετά από τις λέξεις «μέλους της οικογένειας» προστίθενται οι λέξεις «ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται,», αβ) διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο «8» και αγ) προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. α’ μετά από τη λέξη «οικογένεια» διαγράφεται το διαζευκτικό «ή» και προστίθενται οι λέξεις «, η», ββ) στην περ. β’ η λέξη «παραστάτης» αντικαθίσταται από τη λέξη «συμπαραστάτης», βγ) στην περ. γ’ η λέξη «τέως» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρώην» σε δύο σημεία, γ) στην παρ. 3 γα) στο πρώτο εδάφιο διαγράφεται το άρθρο «8» και γβ) στο δεύτερο εδάφιο προστίθενται μετά από το άρθρο 311 αναφορά στα άρθρα 336 και 338 και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1

Ορισμοί

 Για τον παρόντα νόμο θεωρείται:

  1. ενδοοικογενειακή βία, η τέλεση αξιόποινης πράξης, σε βάρος μέλους της οικογένειας ή σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται, σύμφωνα με τα άρθρα 6, 7 και 9 του παρόντος και τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα.
  2. α. οικογένεια, η κοινότητα που αποτελείται από συζύγους ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωση ή γονείς και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους.

β. στην οικογένεια περιλαμβάνονται, εφόσον συνοικούν, συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού και πρόσωπα των οποίων επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας έχει ορισθεί μέλος της οικογένειας, καθώς και κάθε ανήλικο πρόσωπο που συνοικεί στην οικογένεια.

γ. οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στους μόνιμους συντρόφους και στα τέκνα, κοινά ή ενός εξ αυτών, στους πρώην συζύγους, στα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, καθώς και στους πρώην μόνιμους συντρόφους.

  1. θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κάθε πρόσωπο της προηγούμενης παραγράφου σε βάρος του οποίου τελείται αξιόποινη πράξη κατά τα άρθρα 6, 7, και 9 του παρόντος. Θύμα είναι και το μέλος, στην οικογένεια του οποίου τελέσθηκε αξιόποινη πράξη, κατά τα άρθρα 299, 311, 336 και 338 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και ο ανήλικος κατά την παράγραφο 2, ενώπιον του οποίου τελείται μία από τις αξιόποινες πράξεις της παρούσας.».

Άρθρο 86

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων – Τροποποίηση άρθρου 4 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 4 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο του άρθρου μετά από τη λέξη «σωματική» προστίθενται οι λέξεις «και ψυχολογική» και β) στο πρώτο εδάφιο βα) μετά από τις λέξεις «επί ασκήσεως σωματικής» προστίθενται οι λέξεις «ή ψυχολογικής» και ββ) διαγράφονται οι λέξεις «ως μέσου σωφρονισμού» και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 4

Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων

 Επί ασκήσεως σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα.

Η 30ή Απριλίου κάθε χρόνου ορίζεται ως ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ανηλίκων.».

Άρθρο 87

Αύξηση του ελάχιστου ύψους του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 5 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) οι λέξεις «χιλίων (1.000)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «δύο χιλιάδων (2.000)» και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5

Χρηματική ικανοποίηση

 Η κατά το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα Χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης του παθόντος για μία από τις πράξεις του παρόντος νόμου, δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.».

Άρθρο 88

Διακεκριμένη περίπτωση τέλεσης της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 6 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 3 προστίθεται στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και η περίπτωση τέλεσης της πράξης ενώπιον του ανηλίκου μέλους της οικογένειας και στην περίπτωση που φέρει τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, β) η παρ. 5 διαγράφεται και το άρθρο 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 6

Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α΄ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β΄ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους.
  2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
  3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.
  4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
  5. [Καταργείται]».

Άρθρο 89

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 3500/2006

Στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) προστίθεται δεύτερο εδάφιο αναφορικά με την ποινή της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής που τελείται ενώπιον ανηλίκου και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:

«Άρθρο 7

Ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο εξαναγκάζει άλλο μέλος χρησιμοποιώντας βία ή απειλή με σπουδαίο και άμεσο κίνδυνο σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή χωρίς το θύμα να υποχρεούται προς τούτο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, ανεξάρτητα από το αν το απειλούμενο κακό στρέφεται εναντίον του ίδιου του θύματος ή κάποιου από τους οικείους του υπό την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους.
  2. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση. Όποιος τελεί την αξιόποινη πράξη του πρώτου εδαφίου ενώπιον ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.».

Άρθρο 90

Αύξηση του ορίου ποινής στην περίπτωση της τέλεσης ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ενώπιον ανηλίκου – Τροποποίηση άρθρου 9 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 9 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 αα) οι λέξεις «μέχρι τριών ετών» διαγράφονται, αβ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και αγ) προστίθενται, μετά από τις λέξεις «αν ο παθών είναι ανήλικος», οι λέξεις «ή η πράξη τελείται ενώπιόν του», β) η παρ. 3 διαγράφεται και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 9

Ενδοοικογενειακή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

  1. Το μέλος της οικογένειας το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια άλλου μέλους της, με ιδιαίτερα ταπεινωτικό λόγο ή έργο που ανάγεται στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
  2. Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών τιμωρείται η πράξη της παρ. 1, αν ο παθών είναι ανήλικος ή η πράξη τελείται ενώπιόν του.
  3. [Καταργείται]».

Άρθρο 91

Προϋποθέσεις ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 11 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 προστίθεται διαζευκτικά η αρμοδιότητα των ανακριτικών υπαλλήλων όταν ενεργούν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 ΚΠΔ να εξετάζουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης, β) στην παρ. 2 βα) στην περ. β’ προστίθεται και η συμμετοχή σε πρόγραμμα απεξάρτησης ως όρος ποινικής διαμεσολάβησης και προστίθεται στους φορείς που παρέχουν τα συμβουλευτικά/θεραπευτικά προγράμματα, καθώς και τα προγράμματα απεξάρτησης και κάθε ιδιωτικός φορέας που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ββ) στην περ. γ’ προστίθενται δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφιο, βγ) προστίθεται περ. δ’, γ) στην παρ. 5 το άρθρο «45Α» αντικαθίσταται από το άρθρο «46» και το άρθρο 11 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 11

Προϋποθέσεις

  1. Στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας ή ο αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος, ενεργώντας στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διερευνούν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης κατά τη Διαδικασία των επόμενων άρθρων.
  2. Προϋπόθεση για την έναρξη της Διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης είναι υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο σωρευτικά:

α) να υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας (λόγος τιμής) και ότι, σε περίπτωση συνοίκησης, δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα, εάν το προτείνει το θύμα. Για την υπόσχεση αυτή συντάσσεται έκθεση κατά τα άρθρα 148 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

β) να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα απεξάρτησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε όποιον τόπο και για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται τούτο αναγκαίο από τους αρμόδιους θεραπευτές. Ο υπεύθυνος του προγράμματος πιστοποιεί την ολοκλήρωση της παρακολούθησής του. Το σχετικό πιστοποιητικό επισυνάπτεται στο φάκελο της δικογραφίας. Αναφέρονται δε σε αυτό, αναλυτικά, το αντικείμενο του συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος ή του προγράμματος απεξάρτησης και ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησε ο ενδιαφερόμενος.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της παρακολούθησης του προγράμματος εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 13.

γ) να άρει ή να αποκαταστήσει, εφόσον είναι δυνατόν, αμέσως τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πράξη και να καταβάλει εύλογη χρηματική ικανοποίηση στον παθόντα. Αν αποδεδειγμένα προκύπτει, πως τόσο το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, όσο και το θύμα βρίσκονται σε πρόδηλη οικονομική αδυναμία, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αποζημιωθεί το θύμα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο και υφίσταται η ανάγκη μετεγκατάστασης του θύματος και των ανήλικων τέκνων του σε ασφαλές περιβάλλον και κάλυψης βασικών βιοτικών αναγκών τους, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ ποσού αποζημίωσης προς το θύμα, η οποία καταβάλλεται δίχως καθυστέρηση από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης του άρθρου 1 του ν. 3811/2009 (Α’ 231) κατόπιν αίτησης του θύματος με αναλογική εφαρμογή του ανωτέρου νόμου. Η περ. δ’ του άρθρου 9 του ν. 3811/2009, περί κατάχρησης δικαιώματος, εφαρμόζεται αναλόγως. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του αποζημιωθέντος θύματος σε βάρος του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, μέχρι το ύψος του καταβληθέντος ποσού, την είσπραξη του οποίου επιδιώκει σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Η αποζημίωση του θύματος από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, δεν θίγει το δικαίωμα αποζημίωσής του από το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 914 και 932 του Αστικού Κώδικα.

δ) να προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια αποκατάστασης ή μεταμέλειας που προτείνει το θύμα.

  1. Αν το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ανήλικος, η ποινική διαμεσολάβηση ενεργείται υπέρ αυτού και από κοινού από τον κατά τόπον αρμόδιο εισαγγελέα ανηλίκων και τον ασκούντα την επιμέλεια, εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον φερόμενο ως δράστη του εγκλήματος. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, η διαμεσολάβηση δεν είναι δυνατή. Ο ανήλικος που έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να παρίσταται κατ` αυτήν και να ακούγεται. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου αντιπροσωπεύουν τον ανήλικο στη Διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης και για τις αστικές αξιώσεις.
  2. Οι σχετικές με την ποινική διαμεσολάβηση διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται, αν ο φερόμενος ως δράστης της πράξεως ενδοοικογενειακής βίας είναι επίτροπος, δικαστικός συμπαραστάτης ή ανάδοχος γονέας του ανηλίκου.
  3. Αν την πράξη ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό πλημμελήματος φέρεται να έχει τελέσει ανήλικος, εφαρμόζεται το άρθρο 46 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.».

Άρθρο 92

Διεύρυνση της δυνατότητας του δικαστηρίου για επιβολή περιοριστικών όρων και ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 12 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται η αναφορά στο άρθρο «423» από το άρθρο «424», αβ) στο τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται οι λέξεις «κατά το πρώτο εδάφιο» από τις λέξεις «για οποιαδήποτε αιτία», β) η παρ. 6 αντικαθίσταται, γ) η παρ. 7 τροποποιείται με την πρόβλεψη της δυνατότητας διαμεσολάβησης και κατά την ενδιάμεση διαδικασία, εντός προθεσμίας από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος, με την υποβολή πρακτικού από τους συνηγόρους των μερών και με την προσθήκη δεύτερου εδαφίου και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 12

Διαδικασία

  1. Αν σε βάρος του υπαιτίου κινηθεί η Διαδικασία των άρθρων 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ποινική διαμεσολάβηση επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 Στην περίπτωση αυτή, η σχετική Διαδικασία χωρεί κατά τις παραγράφους 3 έως 6 του παρόντος άρθρου. Το δικαστήριο που αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης, για οποιαδήποτε αιτία, εξετάζει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι κατά το άρθρο 18 του παρόντος νόμου.

  1. Αν σε βάρος του φερόμενου ως δράστη ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια:

α) μπορεί να διατάσσει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης στο φερόμενο ως θύμα, προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητα της καταγγελίας για την σε βάρος του τέλεση της πράξεως,

β) εξετάζει ο ίδιος κάθε μάρτυρα που προτείνεται, καθώς και τα πρόσωπα της οικογένειας ή παραγγέλλει την εξέταση αυτών από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους, και

γ) καλεί το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της πράξεως να παράσχει στον ίδιο ή στον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο εξηγήσεις υπό τους όρους του άρθρου 31 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  1. Αν ο παρέχων εξηγήσεις δεν υποβάλει ο ίδιος, ή μέσω του συνηγόρου του, την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται, προς τούτο, από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να λάβει προθεσμία τριών ημερών για να απαντήσει.
  2. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παρέχοντος εξηγήσεις είναι θετική, ο εισαγγελέας ενημερώνει τον παθόντα ή τον συνήγορό του για την κατά τα ανωτέρω δήλωση του ενδιαφερομένου και, αν υποβληθεί σχετικό αίτημα, παρέχεται στον παθόντα προθεσμία, το πολύ τριών ημερών, για να δηλώσει αν δέχεται τη διαμεσολάβηση.
  3. Αν η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή αυτός δεν απαντήσει ή δεν επέλθει συμφωνία ως προς τους όρους της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 11, κινείται η ποινική Διαδικασία κατά τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αν η απάντηση του παθόντος είναι θετική, ο εισαγγελέας με διάταξή του θέτει τη δικογραφία σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας. Κατά της διατάξεως αυτής δεν χωρεί προσφυγή.
  4. Αν τα πρόσωπα στα οποία αποδίδεται η τέλεση της πράξης είναι περισσότερα ή η φερόμενη ως τελεσθείσα πράξη αφορά περισσότερα θύματα, η δικογραφία χωρίζεται για τα μέρη που συναινούν και λαμβάνει αυτοτελή δικονομική πορεία σύμφωνα με τις επιμέρους διακρίσεις της παρ. 5. 
  5. Η συμφωνία των διαδίκων μερών για την κατά την παρ. 2 του άρθρου 11 του παρόντος έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαμεσολάβησης μπορεί να υποβληθεί και με σχετικό πρακτικό εκ μέρους των συνηγόρων τους, στον αρμόδιο εισαγγελέα το αργότερο εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος. Στην τελευταία περίπτωση ο αρμόδιος εισαγγελέας αποσύρει τη δικογραφία από το πινάκιο προκειμένου να λάβουν χώρα οι ενέργειες του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του παρόντος.».

Άρθρο 93

Αστικές συνέπειες – Αντικατάσταση άρθρου 14 ν. 3500/2006

Το άρθρο 14 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) αντικαθίσταται ως εξής: 

«Άρθρο 14

Αστικές συνέπειες

  1. Η συμφωνία των διαδίκων για την έναρξη της διαδικασίας της ποινικής διαμεσολάβησης δεν εμποδίζει την άσκηση αγωγής διαζυγίου ή την υποβολή αιτήσεως συναινετικής λύσης του γάμου, την πρόοδο της δίκης και τη λύση του γάμου ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης. 
  2. Η μη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης και η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, οι οποίες αναβιώνουν αναδρομικά και μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικοπραξίας. Τα καταβληθέντα, λόγω της συμφωνίας, μπορούν να αναζητηθούν κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
  3. Μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαμεσολάβησης και τη συμμόρφωση του φερόμενου ως δράστη στους όρους της συμφωνίας, όσον αφορά στις χρηματικές αξιώσεις του θύματος, αποκλείεται η ανατροπή αυτής, εξ οιουδήποτε λόγου και η αναζήτηση των καταβληθέντων σε συμμόρφωση αυτής.». 

Άρθρο 94

Εναρμόνιση της παραγραφής με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα – Τροποποίηση άρθρου 16 ν. 3500/2006

Το άρθρο 16 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) τροποποιείται ως προς την έναρξη της προθεσμίας παραγραφής προς εναρμόνιση με την παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16

Παραγραφή

Αν οι πράξεις των άρθρων 6, 7 και 9 του παρόντος στρέφονται κατά ανηλίκου, η έναρξη της προθεσμίας παραγραφής αναστέλλεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.».

Άρθρο 95

Διεύρυνση των περιοριστικών όρων που επιβάλλουν τα δικαστικά όργανα και των φορέων που γνωμοδοτούν – Τροποποίηση άρθρου 18 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 18 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθεται ο περιοριστικός όρος της συμμετοχής του δράστη σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης, αβ) προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, β) στην παρ. 3 βα) γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, ββ) προστίθενται στους φορείς προέλευσης των επιστημόνων που γνωμοδοτούν και όλων των δημοσίων φορέων, καθώς και των φορέων του ιδιωτικού τομέα που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 18

Περιοριστικοί όροι

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν, αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του θύματος, να επιβληθούν στον κατηγορούμενο από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται να δικασθεί ή από τον αρμόδιο ανακριτή ή από το δικαστικό συμβούλιο ή από τον εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης με αιτιολογημένη διάταξή του, κατά της οποίας επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον του συμβουλίου πλημμελειοδικών, και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, περιοριστικοί όροι, όπως ιδίως η απομάκρυνσή του από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας, η συμμετοχή του σε θεραπευτικά ή συμβουλευτικά προγράμματα ή προγράμματα απεξάρτησης. Για την επιβολή περιοριστικών όρων λαμβάνονται υπόψη ιδίως η βαρύτητα και η συχνότητα της πράξης, η επικινδυνότητα του δράστη και η υποτροπή. Απόσπασμα των ανωτέρω αποφάσεων, βουλευμάτων και διατάξεων, που επιβάλλουν περιοριστικούς όρους διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο για την εκτέλεσή τους Εισαγγελέα και κοινοποιείται αμελλητί στις διωκτικές αρχές. Όποιος παραβιάζει τον περιοριστικό όρο που του έχει επιβληθεί τιμωρείται με φυλάκιση.
  2. Ο περιοριστικός όρος που έχει επιβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου είναι δυνατόν να ανακληθεί, αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί από το αρμόδιο δικαστικό όργανο που τον επέβαλε, με αίτηση αυτού στον οποίο επιβλήθηκε ή του θύματος, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίησή του ή και αυτεπαγγέλτως αν εκλείψουν οι λόγοι επιβολής ή προκύψει λόγος αντικατάστασης του όρου. Το δικαστικό όργανο αποφαίνεται αφού ακούσει το θύμα και αυτόν στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος.
  3. Το δικαστικό όργανο που είναι αρμόδιο κατά την παρ. 1 για την επιβολή, ανάκληση, αντικατάσταση ή τροποποίηση των περιοριστικών όρων, μπορεί να ζητήσει, συμβουλευτικά, τη γνώμη ψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επιστημόνων με ειδικές γνώσεις σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εργάζονται σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.».

Άρθρο 96

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 3500/2006

Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) η αναφορά στο άρθρο «243» αντικαθίσταται από το άρθρο «245» και το άρθρο 20 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 20

Υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας

  1. Σε περίπτωση διαπράξεως εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές που διενεργούν προανάκριση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 245 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαγορεύεται να ανακοινώνουν με οποιονδήποτε τρόπο το ονοματεπώνυμο του θύματος και του κατηγορουμένου, τη διεύθυνση κατοικίας τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία είναι δυνατόν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.
  2. Οι παραβάτες της διατάξεως αυτής τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.».

Άρθρο 97

Διεύρυνση των φορέων του δημοσίου τομέα που παρέχουν συνδρομή και άμεση ενημέρωση του θύματος και των φορέων από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 21 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 διευρύνεται ο κύκλος των παρεχόντων την αναγκαία συνδρομή φορέων με τη συμπερίληψη των φορέων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, β) στην παρ. 2 βα) διαγράφονται οι λέξεις «, εφόσον το ζητήσει το θύμα,» και ββ) μετά από τη λέξη «ενημερώσουν» προστίθεται η λέξη «αμελλητί» και το άρθρο 21 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 21

Κοινωνική συμπαράσταση

  1. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται ηθικής συμπαράστασης και της αναγκαίας υλικής συνδρομής από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν ειδικά για τους σκοπούς αυτούς υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας ή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και από κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  2. Οι αστυνομικές αρχές που επιλαμβάνονται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούνται να ενημερώσουν αμελλητί αυτό και τους παραπάνω φορείς, ώστε να παρασχεθεί αμέσως η απαραίτητη, κατά περίπτωση, αρωγή.».

Άρθρο 98

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών – Αντικατάσταση άρθρου 23 ν. 3500/2006

Στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α’ 232) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στον τίτλο οι λέξεις «των εκπαιδευτικών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των επαγγελματιών» και β) οι παρ. 1 και 2 αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 2Α και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής: 

«Άρθρο 23

Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

  1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, επιμελητής προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες κατά τον νόμο αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας. 
  2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

  1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α` 102).».

Άρθρο 99

Μέριμνα για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας- Προσθήκη άρθρου 23Α στον ν. 3500/2006

Μετά το άρθρο 23 του ν. 3500/2006 (Α΄ 232) προστίθεται άρθρο 23 Α ως εξής:

«Άρθρο 23A

Ατομική αξιολόγηση των θυμάτων και διαχείριση του κινδύνου επανάληψης της βίας και δευτερογενούς θυματοποίησης

  1. Οι υπηρεσίες υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, όπως οι αστυνομικές αρχές, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας και οι εξειδικευμένες δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς τους και κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης και σύμφωνης γνώμης του θύματος, προβαίνουν σε:

α) ατομική αξιολόγηση του θύματος, με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου να υποστεί επανάληψη της βίας ή δευτερογενή θυματοποίηση και 

β) διαχείριση του κινδύνου, με τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, προκειμένου να αποτραπούν η επανάληψη της βίας και η δευτερογενής θυματοποίηση.  

  1. Η ατομική αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου διενεργείται με τη συμμετοχή του θύματος, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη:

α) τα προσωπικά χαρακτηριστικά του θύματος, όπως την ηλικία, τη φυλή, την θρησκεία, την εθνικότητα ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, το καθεστώς διαμονής ή κατοικία, τη σχέση συγγένειας και τον βαθμό οικονομικής ή άλλης εξάρτησης με τον δράστη, καθώς και το ιστορικό προηγούμενης θυματοποίησης,

β) τον βαθμό βλάβης του θύματος, το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της βίας. 

γ) παράγοντες επικινδυνότητας ή υποτροπής της βίας, που συντρέχουν στο πρόσωπο του δράστη, όπως ιδίως απειλές για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, την κατοχή πυροβόλου όπλου, προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθητική παρακολούθηση, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή άλλες ουσίες, εκδήλωση βίας ή απειλών ενώπιον ανηλίκου, 

δ) άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις που συντρέχουν είτε στο πρόσωπο του θύματος είτε στο πρόσωπο του δράστη.

  1. Οι διωκτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, όποτε κρίνεται αναγκαίο, ενημερώνουν και παραπέμπουν το θύμα, κατόπιν αίτησής του, σε κοινωνικές υπηρεσίες ή σε υπηρεσίες υγείας ή σε εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, για τη διενέργεια ατομικής αξιολόγησης, με σκοπό να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσης προστασίας του. 

Η ατομική αξιολόγηση επικαιροποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας, αν ουσιωδώς μεταβάλλονται οι περιστάσεις που αποτέλεσαν τη βάση της.

  1. Στο πλαίσιο διαχείρισης του κινδύνου, για τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων για την προστασία του θύματος, η υπηρεσία υποδοχής συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες και αρχές και μπορεί να διαβιβάζει προς αυτές ή να λαμβάνει από αυτές τις αναγκαίες πληροφορίες, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του θύματος. 
  2. Ο τελικός προσδιορισμός και η λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας του θύματος γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του. 
  3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τον τρόπο συνεργασίας των υπηρεσιών και αρχών των προηγούμενων παραγράφων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.». 
  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 11:12 | Φώτης Γ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006
    ——————————————————————————————

    Αυτη η επίθεση που εχει ξεκινήσει τα 2 τελευταία περίπου χρόνια στούς ανδρες με τίς κακοποιήσεις που δέχονται οι γυναικες, το metoo και τίς «γυναικοκτονίες» εχει καταντήσει πλέον εξωφρενική και ακρως επικίνδυνη.
    Σαφώς υπάρχουν περιστατικά τραγικά αλλά ΚΑΙ απο τα δύο φύλα οχι μόνο απο το ενα όπως προωθειτε και οχι στήν εκταση αυτή που θέλετε να πείσετε. Δυστυχώς υπάρχει στήριξη της κυβέρνησης η οποία κλείνει το μάτι στο γυναικείο φύλο και η οποία παριστάνει, ενω εχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της, οτι δεν ξέρει την πραγματική διάσταση του θέματος. Οπως ολοι μας, οσοι θέλουν να ακούσουν, ειναι ενημερωμένη απο τα ΜΜΕ, που ανακοινώνουν τα περιστατικά εστω και «στα ψιλα» , απο video που κυκλοφορεί και της εχει σταλεί που παρουσιάζει συγκεντρωμένες τις ανακοινώσεις των ΜΜΕ με 31 απόπειρες δολοφονίας απο γυναίκες τα 2 τελευταία χρόνια, εκτός των δολοφονιών , και από έρευνες του «Χαμόγελου του Παιδιου» που δίνουν 3πλάσιο ποσοστό κακοποίησης παιδιών απο τις μάννες σε σχέση με τον πατέρα, οπως και για το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρων με ποσοστό 78% εναντι 22% των γυναικών. Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να γνωρίζει αυτο που γνωρίζουν και οι δικαστές οτι οι περισσότεροι πατεράδες που εχουν κατηγορηθει για ενδοοικογενειακή βία αθωώνονται οπως και εκείνοι που εχουν κατηγορηθεί για ασέλγεια στα παιδια τους με ψευδείς κατηγορίες που αθωώνονται ο ενας πίσω απο τον αλλο. Παρ ολα αυτά επιτρέπει τήν κατάφορη αδικία και ισοπέδωση του ανδρικού φύλου και την ενισχύει μέσω του Πρωθυπουργού της χώρας να παιρνει συνέντευξη απο κακοποιημένη γυναίκα προκαλώντας τον όρο «γυναικοκτονία». Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δεν θα μείνει καμμία γυναίκα που να μήν εχει κακοποιηθεί οχι μόνο στίς ημέρες μας αλλα εδώ και πολλά χρόνια οπως εγινε με το κίνημα metoo. Οσο για τούς ανδρες στο πύρ το εξώτερο !
    Βαλτε φρένο σε αυτον τον φεμινιστικό παραλογισμό οσο ειναι καιρός ακομα !
    Σταματείστε τον διχασμό των φύλων και την εμφυλη διάκριση !
    Δομές για οποιους τίς εχουν αναγκη, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ! Στήριξη ψυχολογικη και φιλοξενία για ΟΛΟΥΣ !

    Αυτό το υπο ψήφιση νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως το απόλυτο δείγμα της Αδικίας, της Ανισότητας, της Αντισυνταγματικότητας και της Διάκρισης Φύλων…

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 10:00 | Γεωργία Σ

    Άμεση ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης. Τα παιδιά υποφέρουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 09:05 | Καλαμπαλίκης Γεώργιος

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006
    Αυτή η προσθήκη, η οποία εξαφανίζει κάθε εννοια δικαίου και ισότητας, υπονοεί οτι η ενδοοικογενειακή βία εχει ως θύματα ΜΟΝΟ γυναικες και ΠΟΤΕ ανδρες εξ ου και καμμία αναφορά σε ανδρικές δομές.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ !
    Η βία πρέπει να καταδικάζεται απο όπου και αν προέρχεται και να προστατεύονται οχι μονο οι γυναικες αλλα και οι ανδρες και τα παιδιά. Οι βίαιες επιθέσεις των γυναικων πρός τους ανδρες αυξάνονται ολοταχώς..
    ΟΧΙ σε άρθρα του νομοσχεδίου που ενισχύουν την εμφυλη διάκριση
    ΟΧΙ σε διχαστικές τακτικές.
    Αντισυνταγματικό, απαξιωτικό και προσβλητικό για το ανδρικό φύλο !
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    Η διάρρηξη σχέσεων και η βίαιη αποκοπή τέκνου-γονέα μετά απο μεθοδεύσεις του έτερου γονέα (συνήθως τής μητέρας) η οποία εχει εξελιχθεί πλέον σε μεγάλη πληγή της κοινωνίας μας συνιστά βαριά ψυχολογική βία και κακοποίηση του τέκνου και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα.
    Ειναι απολύτως αναγκαίο λοιπόν να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το αρθρο 1532 ΑΚ περί ενδοοικογενειακής βίας το οποίο προβλέπει αφαίρεση γονικής μέριμνας στα ατομα που χρησιμοποιουν τέτοιες μεθόδους που πλήττουν βάναυσα το τέκνο καταδικάζοντάς το να ζει χωρίς τον ενα του γονιό.
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ αρθρο 98
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ αμεσα το ακαταδίωκτο των «Ειδικων Ψυχικής Υγείας» συμπερολαμβανομένων και των ψυχιάτρων, διότι ειναι πλήθος τά περιστατικά ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων, παρά μόνο αν εχουν επιληφθεί κατόπιν εντολής Δικαστικής Αρχής

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 09:35 | valasoudis emmanouil

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ!!!
    Η ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
    Εφαρμογή του νόμου 4800/21 με βαριές ποινές για τις αποξενώτριες μαμάδες κι μπαμπαδες.
    Για να καταλάβουν οτι η δικαστική απόφαση δεν είναι μόνο διατροφή και βασικά πρέπει να τηρούνται αλλιώς θα γίνουμε ζούγκλα.Εχει γίνει μάστιγα η χειραγώγηση των παιδιών οτι ο μπαμπάς ή η μαμά είναι κακοί.Πρέπει να προβλέψει ο νομοθέτης να υπάρχει ένας μηχανισμός υποστήριξης και επιτήρησης των δικαστικών αποφάσεων δεν έχει νόημα να κάνει καποιος μήνυση και να μην βλέπει το παιδί του γιατί εκκρεμή στα δικαστήρια, συνήθως πάνω απο 2 χρόνια φυσικό επόμενο είναι να αποξενωθεί τελείως το τέκνο ή τα τέκνα απο τους γονείς. Εν έτη 2024 οδεύουμε και δεν μπορεί κάποιος να δει το παιδί του ας σκεφτούν οι νομοθέτες και αυτοί που θα δώσουν το τελικό σχέδιο νόμου πως είναι έστω και για λίγο πως είναι να μην βλέπουν τα παιδιά τους.Αν θέλει ο νόμος μπορεί να τα προβλέψει ολα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 09:18 | Μπατσακουτσας Δημήτρης

    Αρθρο 85 παρ.1
    Να προστεθει ως ενδοοικογενειακή βια η βιαιη αποκοπή ή διάρρηξη σχέσεων γονεα τεκνου εξαιτιας τρίτου όταν δεν συντρεχει λόγος.
    Αρθρο 86
    Να προστεθεί στο τελος «στα πλαισια της ψυχολογικης βιας είναι και η βιαιη αποκοπή μεταξυ γονεα και τεκνου και με δέκτη και τους δυο» ή άλλως να γίνει νομικος ορισμος της ψυχολογικης βιας
    Αρθρο 98 παρ.2 και παρ.3
    Θα πρεπει να υπαρχει μεριμνα και να μπει σε αναμονη η παρ.2 και παρ.3 ή να προστεθει αστο τελος της παρ.2 η προταση «…ή γίνονται κατά συρροη τετοιου ειδους αναφορες.»
    Τα τελευταία γεγονότα παιδοψυχολόγου με ψευδείς καταγγελίες που ηδη εξεταζει η εισαγγελια Αρειου ΠΑγου καθως και για ψυχολογο της ΕΛ.ΑΣ. οπου ήδη διερευνονται ως ψευδης καταγγγελιες.Αλλά και σχόλιο στην διαβουλευση αυτή του Διευθυντη παιδιατρικης κλινικης ΓΝ Αργους καταγγελει ότι από το 2017 του ζητηθηκε από 1306 μητερες να εκδοσει ψευδη γνωματευση ώστε να κατηγορησουν τον πατερα.

    Αρθρο 99 παρ. 1 και 3
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ οι παραγραφοι 1 και 3 καθως αναφερονται μονο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων» εκτος αν δημιουργηθουν δομές και για αντρες και για παιδια , καθως προδικαζουν και υπονοούν ότι ΜΟΝΟ οι γυναικες είναι θυματα ενδοοικογενειακης βιας κανοντας ετσι διακριση φυλου (Αρθρο 4 Συνταγματος)και προτρεπει ένα δικαστηριο να μεροληπτει εναντιον του ανδρα κατά παραβαση ΕΣΔΑ Αρ.6 περι αμερόληπτου δικαστηριου
    όταν το 2023 υπηρξαν 8 αποπειρες δολοφονιας αντρων από συντροφους τους , 26 ψευδεις καταγγελιες για σεξουαλικη κακοποίηση από αντρα. Για το 2022 4 δολοφονιες αντρων από συντροφους τους γυναικες, 14 αποπειρες δολοφονιας αντρων από συντροφους γυναικες τους, 30 ψευδεις καταγγελιες για σεξουαλικη κακοποίηση από αντρες , αρκετες αποπειρες αυτοκτονιας ή και αυτοκτονιες λογω διαρηξης σχεσεων γονεα τεκνου χωρις αιτια κλπ παραθετω ένα βιντεο που υπεπεσε στα χερια μου https://www.youtube.com/watch?v=rpHoRRqrwEQ
    Επίσης αξιοσημείωτο ότι δεν υπαρχουν δομές για αντρες αλλά ουτε και για παιδιά καθως από την στατιστικη του Χαμογελου του παδιου βλέπουμε κακοποίηση παιδιων περισσοτερες φορες από την μητερα παρά από τον πατερα https://www.hamogelo.gr/media/uploads_file/2022/07/11/p1g7mbl2ftuo2l1f1t7l1e9e1uauq.pdf

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 05:48 | ΑΡΓΥΡΗΣ

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΤΙ: «Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ,ΛΕΚΤΙΚΗ. ΒΙΑ ΕΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ!!! ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    «ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α ΣΤΟΝ ν.3500/2006
    ————————————
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ!!!
    ΚΑΙ ΝΑΙ! ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————
    Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΟΝΕΑ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
    ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ Ν.3500/2006 ΜΕ ΤΟ 1532 ΑΚ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΜΕ ΔΟΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΘ ΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΕΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ !!!

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 98
    ———————————————————
    ΤΡΑΓΙΚΟ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΖΩΕΣ!!!ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β Αρθρο 26 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 169Α
    ———————————————————
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 169Α!!!
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!!

    ΑΡΘΡΟ 43. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
    ——————————————-‐-‐————————–‐————————————————————————
    ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΩΝ ΟΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 05:46 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΤΙ: «Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ,ΛΕΚΤΙΚΗ. ΒΙΑ ΕΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ!!! ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    «ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α ΣΤΟΝ ν.3500/2006
    ————————————
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ!!!
    ΚΑΙ ΝΑΙ! ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!!
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————
    Η ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΟΝΕΑ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
    ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ Ν.3500/2006 ΜΕ ΤΟ 1532 ΑΚ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΜΕ ΔΟΛΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΘ ΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΕΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ !!!

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 98
    ———————————————————
    ΤΡΑΓΙΚΟ, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΖΩΕΣ!!!ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β Αρθρο 26 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 169Α
    ———————————————————
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ 169Α!!!
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!!

    ΑΡΘΡΟ 43. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
    ——————————————-‐-‐————————–‐————————————————————————
    ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΩΝ ΟΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ!!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 04:12 | Αγαθή

    Η διάρρηξη των σχέσεων τέκνου με τον γονέα που δεν διαμένει ή συνασκεί συνεπιμέλεια , συνιστά βαριά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού (πολλές φορές μη αναστρέψιμη) και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, η οποία κατά το 1532 ΑΚ επισύρει αφαίρεση της γονικής μέριμνας.
    Εφ όσον λοιπόν προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα πως είναι δυνατόν να μην προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα;
    Χρειάζεται άμεση εναρμόνιση με το άρθρο 6 του ν.3500/2006 ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το τεράστιο αυτο πρόβλημα.

    Εναρμόνιση του άρθρου 6 του ν.3500/2006 με το άρθρο 1532 ΑΚ περι ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διάρρηξη των σχέσεων γονέα-τέκνου η οποία δημιουργείται με διάφορες μεθοδεύσεις από τον έτερο γονέα,
    (Ψευδείς καταγγελίες, δημιουργία τεχνιτών εντάσεων, δημιουργία του συνδρόμου γονεϊκής αποξένωσης, δημιουργία πλαστών αναμνήσεων), κακοποιώντας ψυχολογικά το τέκνο.

    Η διάρρηξη των σχέσεων τέκνου-γονέα είναι μια μορφή βαρύτατης ψυχικής κακοποίησης (πολλές φορές ανεπανόρθωτη) και αποκοπής από τον ένα του γονέα, που συνήθως είναι ο πατέρας και πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα, εναρμονιζόμενο απόλυτα με το άρθρο 1532 του ΑΚ το οποίο ορίζει ότι μπορεί να έχει ως συνέπεια την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον γονέα που προκαλεί την διάρρηξη με διάφορες μεθοδεύσεις.

    Να καταργηθούν ως αντισυνταγματικές οι παρ.1 και 3 καθώς αναφέρονται μόνο σε «εξειδικευμένες δομές υποστήριξης γυναικών», χωρίς καμμία αναφορά στους άνδρες και τα παιδιά, λές και η ενδοοικογενειακή βία ασκείται μόνο απο άνδρες ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα και δημοσιευμένα πάρα πολλά περιστατικά βίας για το αντίθετο.
    Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας του Χαμόγελου του Παιδιού δινουν 3πλάσιο νούμερο ( 203 γυναικες, 68 άνδρες) κακοποίησης παιδιών απο μητέρες όπως και το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών των ανδρών που αγγίζουν το 78% ενάντι 22% των γυναικών. Αυτές οι 2 παράγραφοι συνιστούν εξώφθαλμη ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΥΛΩΝ (άρθρο 4 του Συντάγματος) και πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθούν γιατί Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

    Γιατί αυτή η αντισυνταγματική διάκριση στα φύλα για την ενδοοικογενειακή βία;

    Γιατί δεν προβλέπετε δομές και για άνδρες – πατεράδες;
    Αναρωτηθήκατε ποτέ που πηγαίνουν οταν βρίσκονται διωγμένοι,πολλές φορές κακοποιημένοι και χωρίς τα παιδιά τους, απο την οικία τους αφού τον χωρισμό κατά 70% τον επιδιώκει το αλλο φύλο; Η κακοποίηση προκαλείται και απο τα 2 φύλα και τα περιστατικά κακοποίησης ανδρων είναι πάμπολλα τα οποία ανακοινώνονται μεν αλλά περνούν στα ψιλά δε , προφανώς σκόπιμα λόγω του ότι δεν πουλάει ο κακοποιημένος άνδρας – πατέρας . Αυτό σημαίνει ότι και οι άντρες – πατεράδες έχουν ανάγκη απο φιλοξενία και ψυχολογική στήριξη και κυρίως έχουν ανάγκη απο δικαιοσύνη και πραγματική ισότητα.
    Να φτιαχτούν δομές και για τους άνδρες- πατεράδες στις οποίες θα μπορούν να έχουν μαζί και τα παιδιά και οχι μόνο για γυναικες γιατί μετα από ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ή απο εναν χωρισμό όλοι βγαίνουν λαβωμένοι και πολλές φορές κακοποιημένοι.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ.

    Να σταματήσουν άμεσα να γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις για παιδιά «ειδικών ψυχικής υγείας» ΙΔΙΩΤΩΝ , οι οποίοι πολλές φορές γνωματεύουν ιδιοτελώς, χωρις την συναίνεση του έτερου γονέα (1519 ΑΚ) και πολλές φορές χωρίς να έχουν δει καν το παιδί. Η μεθόδευση αυτή θα σταματήσει μόνο οταν συναινούν και οι δύο γονείς, ή κατόπιν εντολής δικαστικής αρχής και να διενεργηθεί η εξέταση απο Δημόσιο Φορέα ή από ειδικό ψυχικής υγείας διορισμένο από την δικαστική αρχή.

    Να καταργηθεί η τροποποίηση του άρθρου 169Α του ΠΚ παρ.3 που επιτρέπει σε κάποιον συγγενή (συνήθως της πεθεράς) να παραβιάζει δικαστικές αποφάσεις για λογαριασμό του γονέα , ως απαράδεκτη!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 00:49 | Ηλίας

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 99. Προσθήκη 23Α ΣΤΟΝ ν.3500/2006
    ——————————————————————————————
    Αυτή η προσθήκη προδικάζει και υπονοεί οτι ΜΟΝΟ γυναικες πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας προτρέποντας το δικαστήριο να μεροληπτεί εναντιον των ανδρών ενω η βία των γυναικων αυξάνεται αλματωδώς χρησιμοποιώντας κυρίως μαχαίρια, καυστικά υγρά,ψαλίδια, σπαθιά ακόμα και τροχούς αυτοκινήτων για να βιαιοπραγήσουν εναντιον των ανδρών. Διερωτώμαι λοιπον πως αυτα τα γνωριζω μόνο εγω και εσεις δεν ξερετε τίποτα;; Τα ΜΜΕ απευθύνονται σε ολους ακομα και οταν τα περιστατικα περνουν «στά ψιλά».. Προσπαθειτε λοιπον να ψηφίσετε ενα αρθρο το οποιο βασίζεται στήν εμφυλη διάκριση, στήν ανιση και αδικη αντιμετώπιση των φύλων, στόν διχασμό, την απαξίωση και προσβολή του ανδρικου φύλου.
    Η βία ειναι καταδικαστέα απο οπου και αν προέρχεται και οφείλουμε να προστατεύουμε οσους την δέχονται, οχι να δημιουργούμε δομές μόνο για γυναίκες αγνοώντας τους ανδρες και τα παιδιά…Ασχοληθείτε λίγο σοβαρότερα και μην παρασύρεστε από ιδιοτελείς φωνές.

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ! Δείτε τήν πραγματικότητα !
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 86
    ————————————
    Στα πλαίσια της ψυχολογικής βίας ειναι και η διάρρηξη σχέσεων τέκνου-γονεα, η οποία συνιστά βαρύτατη μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Για να περιοριστεί αυτό το τραγικό φαινόμενο πρέπει να εναρμονιστεί το αρθρο 6 του 3500/2006 με τό 1532 ΑΚ που ορίζει οτι μπορεί να εχει ως συνέπεια την αφαίρεση τής γονικής μέριμνας απο τόν γονιό που μεθοδεύει με δόλιους τρόπους την διάρρηξη των σχέσεων καθ οσον ειναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο.Αλλωστε πως ειναι δυνατον να ειναι αδίκημα στον Αστικό Κωδικα και να μην ειναι στον Ποινικο;;

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Αρθρο 98
    ————————————
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ το ακαταδίωκτο των επαγγελματιών «ψυχικης υγείας» συμπεριλαμβανομένων και των ψυχιάτρων λόγω πλήθους περιστατικων ψευδών και πληρωμένων γνωματεύσεων που μπορεί να εχουν σοβαρότατες συνέπειες. Οι γνωματεύσεις να θεωρούνται εγκυρες μόνο αν εχουν επιληφθει με την εγκριση και των 2 γονέων ή εχει δοθει εντολή απο Δικαστική Αρχή.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β Αρθρο 26. Τροποποίηση του 169Α
    —————————————————————————
    Μία τροποποίηση που γεννά εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό του νομοθέτη.
    Μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι παραβιάσεις δικαστικων αποφάσεων ή οχι; Εάν μας ενδιαφέρει πώς εγκρίνετε να τις παραβιάζουν οι οικείοι της συνήθους υπόπτου που ειναι η μητέρα ; Αντι να επιβαλλετε βαριές ποινες γιά το αδίκημα
    και χωρίς αναστολές τους λέτε να εχουν συνεργούς τούς οικείους τους οι οποίοι δεν θα διώκονται;; Ειναι δυνατον;;
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

    Αρθρο 43. Επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της υποχρέωσης διατροφής
    ——————————————-‐-‐————————–‐————————————————————————-
    Πριν επαναφέρετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για τις διατροφές ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ;;
    Τήν εχετε αφήσει στην κρίση του Δικαστή και μας απειλείτε οτι θα μας βάλετε και φυλακή !
    Παρακολουθήστε πρώτα τίς δικ.αποφάσεις να δειτε πως αποφασίζονται οι διατροφές, με ποιό κριτήριο και πάντα ευνοώντας τις μητέρες οι οποίες διατροφές υπολογίζονται σε τεκμαρτά εισοδήματα που δηλώνουν οι ιδιες και οχι σε πραγματικά στοιχεία και σε πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Καμμία αναφορα και κανενας υπολογισμός γιά τα τυχον εξοδα που εχει ο πατέρας οταν πρόκειται να ταξιδεψει και να μεινει σε κάποιο ξενοδοχείο για να δει το παιδί του. Καμμία αναφορά για τυχον δάνειο που εχει παρει οπως και γιά ενοίκιο που πληρώνει.Καμμία απαίτηση τέλος από τον γονέα που εισπράττει την διατροφή να αποδείξει εάν τα χρήματα της διατροφής τα αναλώνει για τις ανάγκες του παιδιου. Με αποδείξεις ενος ή δύο μηνών δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να βγεί ασφαλές συμπέρασμα.Το σίγουρο ειναι οτι ο πατέρας εξακολουθει να αντιμετωπίζεται σαν χρηματοδότης και οτι η αλλαγή του νομου, η συνεπιμέλεια και η εναλλασσόμενη κατοικία καμμία αλλαγη δεν εφερε στον υπολογισμό τής διατροφής παρόλο που τα εξοδα του πατέρα αυξήθηκαν κατά πολύ λογω τής φροντίδας και διατροφής των παιδιών του.
    Σκυψτε στο προβλημα, ρυθμίστε το και μετα ψηφίστε την αυτεπάγγελτη δίωξη….

    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΩΣ ΕΜΦΥΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2023, 00:37 | Η.Κ

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΜΙΣΑΝΔΡΟ, ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΘΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ «ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΩΝ» ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΑΛΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ..

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ .

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 23:33 | ΒΩΒΟΥ ΣΙΣΣΥ

    Να συμπληρώσω στο προηγουμενο δημοσίευμα: Προκαλεί εντύπωση η αμορφωσιά των υποστηρικτών και υποστηρικτριών της γονικής αποξένωσης που δήθεν καλλιεργείται από τις μητέρες στα παιδιά τους. Γράφουν διάφοροι ανθρωποι ένα δημοσίευμα ή δημοσιευματάκι, δέκα, είκοσι ή τριάντα φορές, με διαφορετικό όνομα, το ίδιο κείμενο. Δεν ξέρουν γραμματα για να πουν τη γνώμη τους σε μια διαβούλευση όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Και το υπουργείο δέχεται αυτά τα σχόλια που είναι copy paste με διαφορετικό ονομα;

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 23:09 | ΒΩΒΟΥ ΣΙΣΣΥ

    Εδώ ο πρόλογος του μακροσκελέστατου δημοσιεύματός μας: Μόλις κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τροποποίηση διατάξεων Π.Κ. και ΚΠΔ, οι γυναικείες οργανώσεις που αναφέρονται στο τέλος και μετέχουμε στην Επιτρπή που δημιουργήσαμε εδώ και τρία χρόνια, κάναμε πυρετώδεις προετοιμασίες, με μελέτη, διαβουλεύσεις και προετοιμασία κειμένων για να διεκδικήσουμε ξανά τα αυτονόητα ως προς τις νομοθετικές αλλαγές, για τα οποία έχουμε κινητοποιηθεί, χωρίς επιτυχία δυστυχώς, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Τσιάρα, που έγινε ο νόμος 4800/2021, στις 20 Μάϊου, για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Παράλληλα διατυπώνουμε προτάσεις και διεκδικήσεις που αφορούν το νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, που επίσης τροποποιείται με το τρέχον ν.σ. Το πρώτο δημοσίευμα, είναι συνοπτικό δελτίο τύπου. Το δεύτερο, είναι υπόμνημα με νομική μορφή, για τις προτάσεις και τις αντιρρήσεις μας. Ακολουθούν ενημερωτικά παραρτήματα, και τέλος τα ονόματα των οργανώσεων και στοιχεία επικοινωνίας τους, που απαρτίζουν την επιτροπή μας. Με τα δημοσιεύματα αυτά ενημερώνουμε για τις προτάσεις μας, που ευελπιστούμε να γίνουν δεκτές, αλλά επίσης να κινητοποιηθεί το μέρος της κοινωνίας που ασχολείται με αυτό το νομοσχέδιο, όπως δικηγόροι, εισαγγελείς, δικαστές και φυσικα να γίνει θέμα συζήτησης και υποστήριξης από τα ΜΜΕ. Σ.Β.
    Ολόκληρο το δημοσίευμα: https://tomov.gr/2023/12/15/tin-nea-tropopoiisi-diataxeon-p-k-k-p/

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 18:27 | Ιωάννα Π.

    Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου για το άρθρο 99 και την προσθήκη 23Α στον νόμο 3500/2006. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν αληθινά στοιχεία και αποδείξεις όταν πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία. Η βία δεν γνωρίζει φύλο και είναι σημαντικό να προστατεύονται όλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

    Δυστυχώς, το άρθρο αυτό μοιάζει να προκαλεί διακρίσεις μεταξύ των φύλων αντί να βοηθά τα πραγματικά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι ουσιαστικό να εξισορροπηθεί ο νόμος και να διασφαλιστεί η ισότητα σε αυτό το θέμα.

    Επίσης, θεωρώ ότι το άρθρο 98 πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Πιστεύω πως η προστασία των παιδιών μας είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν πρέπει να υπονομεύεται από παραπληροφόρηση ή ανακρίβειες.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 18:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Κε Υπουργέ σχετικά με το Αρθρο 99. Στη προσθήκη 23Α στον ν.3500/2006 χρειάζεται να λάβετε σοβαρά υπόψιν αληθινά στοιχεία με αποδείξεις διότι με παραφιλολογίες προκαλείτε και πάλι η κοινή γνώμη όλων των νοήμων ανθρώπων. Στο σημείο αυτό υπονοείται καθαρά ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει θύματα ΜΟΝΟ γυναίκες και ΠΟΤΕ άντρες. Πράγμα που είναι ΑΝΑΛΗΘΕΣ διότι η βία δεν μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο φύλο. Εξαφανίζεται με αυτό το τρόπο κάθε έννοια του ΔΙΚΑΙΟΥ και της ΙΣΟΤΗΤΑΣ όταν δηλώνεται οτι η ενδοοικογενειακή βία έχει θύματα ΜΟΝΟΝ γυναίκες. ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ από κάθε άντρα αλλά και νομοταγή Έλληνα πολίτη το δικαίωμα να λάβει τις υπηρεσίες υποδοχής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στις περιπτώσεις που μια γυναίκα προκαλεί ψυχολογική ενδοοικογενειακή βία στον ίδιο αλλά και στα υπόλοιπα μέλη. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ και πρέπει να είναι καταδικασταία από όπου και εάν προέρχεται, είτε από γυναίκα είτε από άντρα. Χρειάζεται ΙΣΟΤΗΤΑ σε όλα τα θέματα. Θύματα μπορεί να είναι Άντρες, Γυναίκες αλλά και τα τέκνα τους. Δυστυχώς το άρθρο αυτό ενισχύει τη διάκριση μεταξύ των φύλων και δεν βοηθάει τα πραγματικά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Κανονικά θα έπρεπε να το αποσύρεται ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας την ΙΣΟΤΗΤΑ των φύλων. Σας παρακαλώ χρειάζεται ο νόμος να εφαρμοστεί το ίδιο για όλους, παρόλο που τα περαστικά βίας και ΘΑΝΑΤΩΝ μικρών παιδιών παγκοσμίως κατά 60% προκαλείται από γυναίκες.

    Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εναρμονιστεί το άρθρο 6 του ν. 3500/2006 με το άρθρο 1532 του αστικού κώδικα περί ενδοοικογενειακής βίας όπου προβλέπει την αφαίρεση της γονικής μέριμνας στα άτομα αυτά (γυναίκες ή άντρες) που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους κι εχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται βάναυσα τα τέκνα καταδικάζοντάς τα στην πραγματικότητα. Η γονεϊκή αποξένωση είναι σοβαρό αδίκημα εάν λάβουμε υπόψιν μας την εξέλιξη των παιδιών αυτών στη μετέπειτα ζωή τους και με αποδείξεις από τους ειδικούς. Η διάρρηξη σχέσεων έχουν ως αποτέλεσμα τη γονεϊκή αποξένωση μετά από μεθοδεύσεις του έτερου γονέα θα πρέπει να θεωρείται ψυχολογικά βία και ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΤΕΚΝΟΥ.

    Το άρθρο 98 χρειάζεται να ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. Επιστρέφουμε σε προηγούμενες εποχές. Εν έτη 2023 και μετά από ένα τεράστιο πλήθος ΨΕΥΔΩΝ περιστατικών (όπως εκ των υστέρων αποδεικνύονται) αλλά και τις πληρωμένες γνωματεύσεις, οι «Ειδικοί Ψυχικής Υγείας» θα πρέπει να διώκονται. Οι γνωμάτευσεις αυτών θα πρέπει να εκδίδονται ΜΟΝΟΝ κατόπιν εντολής δικαστικής αρχής με καταδίκη των «ειδικών Ψυχικής Υγείας» όταν σε ιατρική γνωμάτευση που εκδίδουν βεβαιώνουν εν γνώσει τους αναληθή και ψευδές περιστατικό. Κανένας δε μπορεί να μένει στο απυρόβλητο όταν τα πραγματικά θύματα είναι τα ΠΑΙΔΙΑ μας.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:56 | Κυριάκος Μ

    Με την από 16.6.2016 απόφαση του Α’ τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία εκδόθηκε επί της με αριθ. 74758/2011 προσφυγής στην υπόθεση Φουρκιώτης κατά Ελλάδος, αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του φαινομένου της γονικής αποξένωσης.
    Ομως, εσείς συνεχίζετε να μην τη θεωρείτε ποινικο αδικημα!!!! ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΤΩΡΑ. ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΑΛΛΑ!

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:07 | Δημητρα Κ

    Ποινικοποιηστε τη γονικη αποξενωση
    Η ελληνική κοινωνία δυστυχώς δεν παρουσιάζει αυξημένο βαθμό ευαισθητοποίησης στην ψυχική κακοποίηση των ανηλίκων τέκνων, προκρίνοντας και καταδικάζοντας μόνο την εξόφθαλμη, φυσική και σωματική κακοποίηση ως ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η γονεϊκή αποξένωση θα πρέπει να αποτυπωθεί στην συλλογική κοινωνική συνείδηση ως αναντίρρητη κι αναμφισβήτητη μορφή παιδικής κακοποίησης και συναισθηματικής/ψυχικής βίας, ώστε συνακόλουθα να τιμωρείται και, σε ένα ιδεατό μέλλον, να προλαμβάνεται και τελικώς να εξαλειφθεί, αφού συνιστά κι αυτή μορφή ενδοοικογενειακής βίας (Άνθια Κορέλλα δικηγόρος παρ’Αρειω Παγο)
    Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η δυστυχώς ευρεία και διάχυτη διάδοση τέτοιων πρακτικών στην ελληνική κοινωνία δεν αποτελεί άλλοθι για τους γονείς που διαπράττουν ενέργειες «γονεϊκής αποξένωσης» ούτε καθιστά τις ενέργειες αυτές λιγότερο απαράδεκτες. Καταδεικνύει αντίθετα την έκταση και την ένταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή τέτοιων συμπεριφορών, με πρώτο και σημαντικότερο την κυριολεκτική ποινικοποίηση τέτοιων πράξεων, με απώτατο στόχο την εδραίωση μίας φιλοσοφίας (αυτονόητης θεωρητικά αλλά πρακτικά δύσκολης να εφαρμοστεί) όπου το συμφέρον του τέκνου, που επιβάλλει να περιβάλλεται αυτό από δύο γονείς που διέπονται από αισθήματα αγάπης και τρυφερότητας προς αυτό, έστω κι αν διάγουν ανεξάρτητους βίους, κι έστω κι αν μεταξύ τους δεν υφίσταται πλέον αίσθημα οικειότητας, θα πρέπει να προκρίνεται έναντι ταπεινών και μικρόψυχων αισθημάτων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο γονέων.

    Άλλωστε, κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να καταδικάζεται, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο εξόφθαλμη όσο η σωματική κακοποίηση. Η ψυχολογία του ανήλικου τέκνου πρέπει επίσης να προστατεύεται, πάση θυσία.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:09 | Ιορδάνης Α

    Περισσότερες από 200 γυναίκες σκοτώνουν τα παιδιά τους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Η ανθρωποκτονία είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για παιδιά κάτω των τεσσάρων κι όμως εξακολουθούμε «να επιμένουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι σπάνια» δηλώνει η Jill Korbin, ειδική στην παιδική κακοποίηση, που έχει μελετήσει μητέρες που σκότωσαν τα παιδιά τους.
    Πρέπει να «ξεκολλήσουμε» από την ιδέα ότι η μητρότητα γενικά είναι κάτι φυσικό και να το δούμε ως κοινωνική στάση, σύμφωνα με την Nancy Scheper-Hughes, κοινωνική ανθρωπολόγο. Οι γυναίκες στη φυλακή αναφέρουν ότι κανένας δεν τις πίστεψε όταν έλεγαν ότι ήθελαν να σκοτώσουν τα παιδιά τους.
    Αλήθεια, αν ανατρέξουμε στα φύλλα του ημερήσιου, του περιοδικού τύπου, στις τηλεοπτικές οθόνες των ΜΜΕ, πόσες σύγχρονες φαρμακεύτριες, πόσες τωρινές Μήδειες θα παρατηρήσουμε σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας;
    Εύκολη σχετικά η ανάλυση, η δικαιολόγηση του εγκλήματος, δύσκολη όμως η αποτροπή!

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΚΟ ΡΟΛΟ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:34 | Μαργαρίτα Π

    Η ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
    Η διαδικασία αποξένωσης αρχίζει γενικά με τον αποξενωτή σταδιακά να ενσταλάζει στο παιδί αρνητικές απόψεις για τον στοχοποιημένο γονέα, παρόλο που ο στοχοποιημένος γονέας είναι γενικά ο πιο υγιής συναισθηματικά.

    Καθώς η γονική αποξένωση γίνεται όλο και πιο βαριά, το παιδί ενεργεί με αυξανόμενη εχθρότητα έναντι του στοχοποιημένου γονέα, αρνούμενο τελικά οποιαδήποτε επαφή.

    Πείθοντας το παιδί να νιώθει μίσος και ακόμη και τρόμο στην ιδέα να αλληλεπιδράσει ξανά με τον στοχοποιημένο γονέα – και εμποδίζοντας την επικοινωνία του παιδιού με τον στοχοποιημένο γονέα, έτσι ώστε το παιδί να εξαρτάται πλήρως από τον αποξενωτή – ένας αποξενωτής γονέας ουσιαστικά απάγει το παιδί, ψυχολογικά και σωματικά.

    Οι αποξενωτές ενδέχεται επίσης να κάνουν ψευδείς κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ή σωματική κακοποίηση εναντίον του στοχοποημένου γονέα για να εμποδίσουν περαιτέρω το παιδί από την επαφή με αυτόν τον γονέα και να τιμωρήσουν τον στοχοποιημένο γονέα με ακριβά δικαστικά έξοδα για την υπεράσπιση του εαυτού του.
    Οικογένειες με ενδείξεις πιθανής βαριάς γονικής αποξένωσης δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως υπόθεση διαζυγίου, αλλά ως επείγουσα αποστολή διάσωσης. Η ευεξία των παιδιών πρέπει να γίνει το κύριο ζήτημα και όχι η σύγκρουση μεταξύ των γονέων. Για την ασφάλεια του παιδιού, τα δικαστήρια πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν με την ταχύτητα ενός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Dalia Erel MSW, θεραπευτής για οικογένειες και ζευγάρια, ειδική στη θεραπεία της γονικής αποξένωσης).
    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:05 | Μαρίνα Α

    Η αποξένωση του παιδιού από τον ένα γονιό αποτελεί την πιο ακραία μορφή συναισθηματικού βιασμού (Φραντζέσκα Καραγιάννη – MSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια)
    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:15 | Τασία

    Η ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ

    Οι περιπτώσεις παιδιών με σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την ψυχική του υγεία. Η έλλειψη ενός γονιού -και ιδίως του πατέρα- για το αγόρι παρεμποδίζει την ταυτοποίηση μαζί του, διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ταυτότητάς του. Τα αγόρια συχνά αναπτύσσουν αντικοινωνική και παραπτωματική συμπεριφορά και χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και ανωριμότητα. Ενώ για τα κορίτσια η αποξένωση από τον πατέρα, δημιουργεί διαστρεβλωμένη εικόνα για το αντρικό πρότυπο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Επίσης, τα κορίτσια στρέφουν την επιθετικότητά τους προς τον εαυτό τους, παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν φόβο εγκατάλειψης και απόρριψης από το αντίθετο φύλο. Σε κάθε περίπτωση η απώλεια του παιδιού από τον ένα γονέα αποτελεί περίοδο πένθους και συναισθηματικά μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα συμβολικό θάνατο για το παιδί.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 16:34 | Ιωάννα Α

    Σύνδρομο γονικής αποξένωσης: ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ!!!!

    Η αποξένωση του παιδιού ως φαινόμενο δεν έχει φύλο και μπορεί να προκληθεί τόσο από μία μητέρα όσο και από έναν πατέρα, αν και η πρώτη περίπτωση είναι πολύ συχνότερη. Η συχνότητα εμφάνισής της υπολογίζεται, με βάση τα διεθνή ερευνητικά ευρήματα, σε ένα ποσοστό 20-25 % των περιπτώσεων δικαστικής διαμάχης γονέων για την επιμέλεια των παιδιών τους ή την επικοινωνία τους με αυτά. Γονείς με ναρκισσιστικές διαταραχές ή ναρκισσιστικά ελλείμματα υπερεκπροσωπούνται στις περιπτώσεις των αποξενωτών γονέων.
    Το ό,τι το Σ.Γ.Α., ως διάγνωση, δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο διεθνές εγχειρίδιο ταξινόμησης ψυχιατρικών διαταραχών D.S.M. δεν σημαίνει πως δεν υφίσταται ή πως θα πρέπει να αγνοείται παντελώς, ιδιαίτερα όταν η κλινική πράξη επιβεβαιώνει την ύπαρξή του. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα πρόσβασης και ουσιαστικής επικοινωνίας ΚΑΙ με τους δύο γονείς του. Μία αλληγορία όσον αφορά στο Σ.Γ.Α. Λέγεται πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Σωστό! Υπάρχει περίπτωση, όμως, η φωτιά αυτή να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς, δηλαδή εμπρησμού.
    Dr. Σάββας Ν. Σαλπιστής, M.Sc., Ph.D., Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, ενηλίκων και παίδων, Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

    ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΚΕΙ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:33 | Σταύρος Α

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ!!!
    Οι περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης είναι πάρα πολλές. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να γίνουν έρευνες για το σύνδρομο αυτό. Να αναπτυχθούν ψυχομετρικά εργαλεία για τη μέτρηση του.

    Ακόμη, να αναγνωριστεί ως σύνδρομο και να λαμβάνεται υπόψη στις δικαστικές αποφάσεις επιμέλειας και κηδεμονίας παιδιών μετά από το διαζύγιο. Να παρθούν μέτρα που να αναγκάζουν τους δύο γονείς σε υποχρεωτική ψυχολογική/ψυχιατρική εξέταση από κρατικούς λειτουργούς ψυχικής υγείας προτού δοθεί η επιμέλεια/κηδεμονία. Κανένα παιδί δεν αξίζει να βιώνει την γονική αποξένωση. Οφείλουμε σαν κοινωνία να ευαισθητοποιηθούμε (Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, Κλινικός Ψυχολόγος)

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:20 | Μαρία τ

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ!!!
    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να γίνουν έρευνες για το σύνδρομο αυτό. Να αναπτυχθούν ψυχομετρικά εργαλεία για τη μέτρηση του.

    Ακόμη να αναγνωριστεί ως σύνδρομο και να λαμβάνεται υπόψη στις δικαστικές αποφάσεις επιμέλειας και κηδεμονίας παιδιών μετά από το διαζύγιο. Να παρθούν μέτρα που να αναγκάζουν τους δύο γονείς σε υποχρεωτική ψυχολογική/ψυχιατρική εξέταση από κρατικούς λειτουργούς ψυχικής υγείας προτού δοθεί η επιμέλεια/κηδεμονία. Κανένα παιδί δεν αξίζει να βιώνει την γονική αποξένωση. Οφείλουμε σαν κοινωνία να ευαισθητοποιηθούμε (Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, Κλινικός Ψυχολόγος)

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:22 | Θανάσης Ε

    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΕΙΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ
    Πρέπει να καθοριστεί νομοθετικά το πλαίσιο συμβολής των εισαγγελιών ανηλίκων, υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κοινωνικών επιμελητών και αστυνομικών αρχών στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
    Ο όρος «γονεϊκή αποξένωση» υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο Δεκεμβρίου 2020 για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο (το συμφέρον του τέκνου «εξυπηρετείται πρωτίστως από την αποτροπή αποξένωσης του» από έκαστο γονέα : άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. – κακή άσκηση της γονικής μέριμνας είναι η «με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου» από τον άλλο γονέα : άρθρο 1532 παρ. 2 περ. β’ Α.Κ.).

    Χωρίς να διευκρινισθούν οι λόγοι, τον Φεβρουάριο 2021 ο όρος «γονεϊκή αποξένωση» απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο του Νόμου 4800/2021 και αντικαταστάθηκε από τη διατύπωση «διάρρηξη των σχέσεων» γονέα τέκνου (άρθρο 1511 και 1532 παρ. 2 Α.Κ.) ΓΙΑΤΙ;
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΟΙ, Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΤΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΗ ΓΟΝΕΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ!

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:20 | Κορνηλία

    Σοβαρό περιστατικό στην Ακρόπολη: 38χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι στη μητέρα του – Την τραυμάτισε στο λαιμό .ΣΗΜΕΡΑ!
    Άλλη μια γυναίκα θύμα,αυτη τη φορά θύμα του ίδιου της του γιου.
    Υπαρκτό φαινόμενο,κι ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής.
    Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες,δείτε τα ποσοστά,και να μη γνωρίζει κάποιος βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας.
    Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,καλώς τροποποιεί τον νόμο,αλλα όσο δεν υπάρχουν πραγματικές τιμωρίες για τους παραβάτες δε θα αλλαξει τίποτα.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:25 | Ελένη Σ

    Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η Γονική αποξένωση είναι μία μορφή ενδοοικογενειακής βίας κι αποτελεί μορφή παιδικής κακοποίησης (Harman et al, 2016b, 2018. Templar et al, 2017). Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά και γονείς υποφέρουν από τη γονική αποξένωση αλλά κι εκατομμύρια οικογένειες σε όλο στον κόσμο (Harman et al, 2016b). Στην Αυστραλία, η γονική αποξένωση έχει αναγνωριστεί από τη δικαιοσύνη ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας (Federal Circuit Court of Australia, 2015). Στη Βραζιλία το 2010 εφαρμόστηκε η ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης (Βrazilian Low No. 12 318, 2010). Χαρακτηριστικά οι ερευνητές έχουν αναφερθεί στους όρους «βάναυση μεταχείριση», «παιδική κακοποίηση» «σοβαρό θέμα παιδικής προστασίας», «με σοβαρές/δριμείς και μακροχρόνιες επιπτώσεις» στο παιδί (Harman, Kruk, 2018). Πρόκειται για μορφή γονεκτομής (parentectomy) ή απομάκρυνσης ή απάλειψης του γονέα-στόχου από τη ζωή των παιδιών του (Summers & Summers, 2006).

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:55 | Νίκος Ε

    Η γονεϊκή αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ!!
    Μπορεί δόκιμα να οριστεί ως μία παρατεταμένη κατάσταση στην οποία ο αποξενωτής γονέας –δίχως υπαιτιότητα από μέρους του στοχοποιημένου (διεθνώς: “targeted parent”) και μετέπειτα αποξενωμένου γονέα (διεθνώς “alienated parent”) – διαβάλλει, δημιουργεί ψευδείς αναμνήσεις, υποσκάπτει, συκοφαντεί τον αποξενωμένο γονέα, με στόχο την αποξένωση του στοχοποιημένου γονέα.
    Στόχος είναι ο αποκλεισμός ενός παιδιού από τον κόσμο του ενός γονέα, λόγος για τον οποίο στη διεθνή ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος erased parent, αλλά και ο πραγματικά ανατριχιαστικός – πλήν όμως απολύτως περιγραφικά ακριβής όρος “parentectomy”, ήτοι σε ελεύθερη απόδοση «γονεοεκτομή»
    Η γονεϊκή αποξένωση είναι παιδική κακοποίηση, εδράζεται σε ενδοοικογενειακή ψυχολογική βία και αποτελεί στίγμα στην κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας, ο οποίος αναγνωρίζει για όλα τα παιδιά της χώρα μας το δικαίωμα σε ΔΥΟ γονείς – και δεν μπορεί να ανεχθεί «γονεοεκτομές» (parentectomy).
    ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΡΓΟΙ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:10 | Terre des hommes Hellas/Γη των ανθρώπων

    Άρθρα 88-90: Η Tdh Hellas καλωσορίζει τις τροποποιήσεις στα άρθρα 6, 7 και 9 του ν. 3500/2006 που αυστηροποιούν το πλαίσιο στις περιπτώσεις τέλεσης ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκου.

    Άρθρο 91: Προϋποθέσεις ποινικής διαμεσολάβησης – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 3500/2006
    Η θέσπιση του ορίου ηλικίας για την ποινική διαμεσολάβηση έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 1511 παρ.3 του Αστικού Κώδικα, το οποίο ορίζει ότι ανάλογα με την ωριμότητα του τέκνου πρέπει να ζητείται και να συνεκτιμάται η γνώμη του, πριν από κάθε απόφαση σχετική με τη γονική μέριμνα και τα συμφέροντά του. Ο νομοθέτης δεν έχει θέσει όριο ηλικίας στην διάταξη αυτή, αφήνοντας έτσι τον δικαστή να εκτιμήσει ελεύθερα την ωριμότητα του παιδιού. Προτείνουμε την μείωση του ορίου της ηλικίας από τα 14 στα 12 έτη, έτσι ώστε το παιδί να καταστεί υποκείμενο δικαιωμάτων και το εν λόγω νομοθέτημα να γίνει ουσιαστικά παιδοκεντρικό.

    Άρθρο 98- Υποχρεώσεις των επαγγελματιών – Αντικατάσταση άρθρου 23 ν. 3500/2006
    Κρίνεται θετική η διεύρυνση του κύκλου των επαγγελματιών που έχουν υποχρέωση αναφοράς σε περιπτώσεις υποψίας τέλεσης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανηλίκου. Θετική επίσης κρίνεται η πρόβλεψη του ακαταδίωκτου αυτών. Προτείνουμε την επέκτασή της με τρόπο που συμπεριλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά όπως, για παράδειγμα οι εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, σε παιδότοπους κοκ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:54 | Ελεάννα

    Το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δημόσια διαβούλευση δεν είναι μόνο οι αλλαγές που θα επιφέρει στον ποινικό κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά αποτελεί και μία σαφή ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ σε αυτό το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας που είναι οι άντρες. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ή ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΘΩΩΣΗΣ ΑΝΤΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΘΥΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, ΛΟΓΩ ΦΟΒΟΥ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Το πρέπων και το σωστό φυσικά πριν από αυτό το νομοσχέδιο θα ήτανε αυτό το κράτος, εάν θέλει να ονομάζεται κράτος δικαίου, να δημιουργήσει πρώτα δομές και για τους άντρες κακοποιημένους θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά στη μπανανιά που ζούμε το μόνο που έχει σημασία είναι να προστατευτεί το 50% του πληθυσμού δηλαδή οι γυναίκες. Ποιος ο λόγος λοιπόν για έναν άντρα να έχει συναναστροφές με μία γυναίκα και να δημιουργήσει οικογένεια με αυτήν όταν ξέρει ότι θα χάσει τα πάντα και με αυτό το νομοσχέδιο ακόμα και την ίδια του την ελευθερία.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:23 | Μιχάλης

    Γιατί δεν υπάρχει καταφύγιο προστασίας που θύματα είναι άνδρες-μπαμπάδες;

    Χρηματοδοτεί το κράτος μόνο γυναικείες οργανώσεις;

    Γιατί δεν εφαρμόζεται η Αρχή της Ισότητας των Φύλων;

    Γιατί δεν υπάρχει Εθνική Γραμμή Βοήθειας για Άνδρες-Μπαμπάδες;

    Γιατί η Δικαιοσύνη δίνει διαφορετικούς χαρακτηρισμούς από τους πραγματικούς, στα εγκλήματα Ενδοοικογενειακής Βίας που θύματα είναι Άνδρες-Μπαμπάδες;

    Από που, πώς και με τι ποσά χρηματοδοτούνται οι γυναικείες οργανώσεις και τα καταφύγια γυναικών;

    Γιατί δεν «λαμβάνονται» υπόψη οι νεότερες μελέτες και έρευνες για την κακοποίηση των Ανδρών;

    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ_ΠΑΤΕΡΩΝ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:21 | Νίκος και Αθηνά

    Οι παιδοκτονίες πιο συχνά διαπράττονται από τις μητέρες, σε σχέση με τους πατέρες. Κάποιες από τις μητέρες ισχυριζόντουσαν πως το παιδί κατέληξε από ασφυκτικό θάνατο, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι λόγοι για τους οποίους ήθελαν να θέσουν τέλος στη ζωή του παιδιού, ήταν η αναπηρία, το φύλο, η έλλειψη πόρων για τη φροντίδα του παιδιού και η τεκνοποίηση εκτός γάμου. Ίσως η πιο
    διάσημη και αρχαιότερη παιδοκτονία, είναι η ιστορία της Μήδειας, η οποία
    σκότωσε τα τέκνα της για να τιμωρήσει τον άνδρα της, για την παράνομη
    σχέση του. Οι δικαστές, πάντα προκατειλημένοι και γεμάτοι εγκληματικά στερεότυπα υπέρ των μανάδων, τιμωρούν συνήθως τη μητρική βρεφοκτονία, ως ανθρωποκτονία εξ’αμελείας!!
    Επίσης, σε συγκεκριμένη έρευνα (https://blogs.sch.gr/apotoglou/files/2020/11/%CE%95%CE%9E%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%A8%CE%97-%CE%A3%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%A4%CE%99%CE%9C%CE%A9%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3.pdf), 1 στις 10 μητέρες ανέφεραν ότι χτυπούν το παιδί τους καθημερινά και 1 στις 3 ότι το χτυπούν παρουσία τρίτων. Επιπλέον, 73% των μητέρων ανέφεραν ότι παράλληλα με τη σωματική τιμωρία χρησιμοποιούν και λεκτικές επιπλήξεις προς το παιδί.
    Αξιότιμοι, κ. Νομοθέτες, ποινικοποιηστε αυστηρα την ενδοοικογενειακη βία, από όπου και αν προέρχεται. Είτε από μητέρες είτε από πατέρες.Βία ασκείται και από τα δύο φυλα. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ. Η ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ. Ποινικοποιηστε τη γονικη αποξένωση, την ψυχολογική και σωματική βία, τα ψέμματα, το δηλητήριο που χύνουν (κυρίως οι έχοντες την επιμέλεια των τέκνων) για τον άλλο γονέα τόσο στα παιδιά όσο και στον κοινωνικό περίγυρο. Είναι έγκλημα! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΡΓΟΙ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΑΝΑΔΩΝ, που πολλές φορές είναι εκείνες οι κακοποιητικές.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:46 | Χάρης

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δράστες της παιδικής κακοποίησης είναι πιο πιθανό να είναι γονείς του παιδιού, παρά μη γονείς και, μάλιστα, μητέρες. Το 2021, περίπου 210.746 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κακοποιήθηκαν από τη μητέρα τους. Επιπλέον, 132.363 παιδιά κακοποιήθηκαν από τον πατέρα τους εκείνη τη χρονιά (https://www.statista.com/statistics/254893/child-abuse-in-the-us-by-perpetrator-relationship/). Βία υπάρχει και στα δύο φύλα. Οχι μόνο στον πατέρα

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 15:29 | Νάσος Α

    Το 71% των παιδιών που σκοτώνονται από έναν γονέα σκοτώνονται από τις μητέρες τους. Το 60% των θυμάτων είναι αγόρια (https://www.breakingthescience.org/SimplifiedDataFromDHHS.php)
    Οι μητέρες είναι πιο πιθανό να κακοποιούν τα παιδιά παρά οι πατέρες (https://childprotectionresource.online/mothers-are-more-likely-to-abuse-children-than-fathers-fact/) (https://odem.gr/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/) (https://singleparent.gr/enimerosi/psychologia/giati-den-milame-gia-tis-miteres-poy-kakopoioyn-ta-paidia-toys)
    Σταματήστε πια να λέτε ότι μόνο οι πατέρες είναι κακοποιητικοί. Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ! Πολλές μητέρες που λένε ότι δε θέλουν τον πατέρα να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του παιδιού τους, εκφράζοντας ως επιχείρημα την κακοποιητική του συμπεριφορά, μπορεί και να ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ. Παραβλέποντας τις επίσημες μελέτες και την καθημερινότητα που λένε ότι Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ, θεωρείτε εξ ορισμού ότι μόνο οι πατέρες είναι κακοποιητικοί, αποκόπτωντας τους απο τη ζωή των παιδιών τους αφήνοντας τα παιδιά στις κακοποιητικές αποξενώτριες μητέρες! Σταματήστε τα εγκλήματα απέναντι στα παιδιά! Ποινικοποιηστε γονικη αποξένωση, ψευδεις κατηγορίες, δηλητηριασμό παιδικών ψυχών!!!

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 14:24 | Νικολας

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ!!!
    Η ΓΟΝΙΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ. Πρέπει να ποινικοποιηθεί! Να εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος 4800/21 με βαριές ποινές για τις αποξενωτριες μαμάδες και αυτεπάγγελτες διώξεις για τους δικαστές που βγάζουν παράνομες αποφάσεις. Πως είναι δυνατόν να παρανομούν δολοφονώντας τις αθώες ψυχές των παιδιών μας; Πως είναι δυνατόν να δέχεστε να αποξενώνονται πατέρες και παιδιά; Νομοθέτες και υπουργέ, σας παρακαλούμε, σταματηστε να είσαστε συνένοχοι-δολοφόνοι στο έγκλημα αποξένωσης των παιδιών από τους πατέρες τους. Σταματήστε να είστε συνένοχοι-δολοφόνοι δεχόμενοι τις ψευδείς κατηγορίες, τον ψυχολογικό πόλεμο, τις απειλές, την κακοποίηση των παιδιών και των πατέρων!
    Θύματα σας είναι τα παιδιά και οι Μπαμπάδες, ενώ αφήνετε τις γυναίκες να μένουν ατιμώρητες.
    Άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4800/21 με αντίστοιχες ποινές για τους δικαστικούς λειτουργούς που δεν τον εφαρμόζουν.
    Εναρμόνιση των Ελληνικών Δικαστηρίων με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 14:18 | Θεοδώρα

    Για άρθρο 86 & 88
    Ποινικοποίηση της διάρρηξης σχέσεων γονέα – τέκνου και χαρακτηρισμός της ως ενδοοικογενειακής βίας. Προκαλεί ψυχικό πόνο και τεράστια ζημιά στο παιδί και στον γονέα η έλλειψη επικοινωνίας. Είναι κακοποίηση αθώων παιδιών, που τα σακατεύει για μια ζωή. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς τους για να ολοκληρωθούν σαν προσωπικότητες. Δύο γονείς για κάθε παιδί. Αν κάποιος γονέας κάνει ψευδή καταγγελία ώστε να προκαλέσει διάρρηξη της σχέσης του παιδιού με τον άλλο του γονιό, να αφαιρείται η επιμέλεια από εκείνον, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Μόνον έτσι θα σταματήσει αυτό το απαράδεκτο για μια σύγχρονη κοινωνία φαινόμενο. Επίσης, η ψυχολογική βία που ασκούν οι έχοντες την επιμέλεια στο παιδί, κακολογώντας τον άλλο γονέα, πρέπει να σταματήσει. Είναι εγκληματικό το να δίνονται αποφάσεις ελαχιστότατης επικοινωνίας και, μάλιστα να μην τηρούνται. Με την ατιμωρησία των δικαστών που βγάζουν παράνομες αποφάσεις γίνεστε κι εσείς (οι νομοθέτες) συνεργοί στο έγκλημα! ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ τη γονική αποξένωση, τις ψευδείς κατηγορίες και τον ψυχολογικό πόλεμο που κάνουν στα παιδιά (κατηγορώντας στο παιδί ψευδώς τον άλλο γονέα) οι έχοντες την επιμέλεια γονείς!!!
    Για το άρθρο 98
    Ιδιώτες ψυχολόγοι δίνουν, με το κατάλληλο αντίτιμο, μία γνωμάτευση, η οποία λειτουργει εις βάρος του άλλου γονέα στο δικαστήριο που δικάζει την επιμέλεια ή την επικοινωνία. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι γνωματεύσεις αυτές κατηγορούν τον άλλο γονέα ακόμη και για ασέλγεια στο ίδιο του το παιδί, αν όχι απλά για κακοποίηση. Η πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων καταρρίπτεται στα δικαστήρια και αποδεικνύεται πως αποτελει μία ψευδή καταγγελία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ακαταδίωκτο των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων που ενεργούν έτσι, παίζοντας παιχνίδια και θησαυρίζοντας στις πλάτες αθώων παιδιών και βοηθώντας τον άλλο γονέα να διαλύσει την σχέση τους. Μόνο αν συμφωνούν και οι δύο γονείς, να μπορεί να επιληφθεί ψυχολόγος ή αν το έχει διατάξει το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας ανηλίκων.
    Για το άρθρο 99
    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, είμαστε όλοι ίσοι και έτσι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε από τον νόμο. Για ποιον λόγο κάνετε διάκριση σε άνδρες και γυναίκες; Δεν είναι μόνο οι γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και οι άντρες. Δημιουργία δομών υποστήριξης για όλους και όχι μόνο για γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, οι γυναίκες φέρονται να κακοποιούν τα παιδιά τους, πάνω από 2 φορές περισσότερο από ότι οι άντρες. Η βία είναι καταδικαστέα ανεξαρτήτως του φύλου του δράστη. Το ίδιο λέει και έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αναφέρει δραματικά μεγαλύτερη βία των μητέρων απέναντι στα παιδιά τους, σε σχέση με τους πατέρες.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 14:18 | Νικήτας Ι.

    Συμφωνώ απόλυτα με τα αναγραφόμενα της κας Μαίρης Τόλια και παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο της:
    «Μετά απο αυτό το video όπου ανακοινώνονται απο τον τύπο (2022-2023) περιστατικά βίας που ασκούν οι γυναίκες στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ των οποίων και 5 δολοφονίες από συγχρονες Μήδειες, θα έπρεπε να κλείσετε τίς δομές που εχετε ανοίξει με σημαία και διαλαλώντας πόσο κακοποιητικοί και γυναικοκτόνοι είναι οι άνδρες ή να ανοίξετε και για τούς άνδρες και τα παιδιά!
    ΝΤΡΟΠΗ για την ΑΔΙΚΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Διάκριση των Φύλων και διασυρμό συλλίβδην του ανδρικού φύλου!
    https://youtube.com/watch?v=rpHoRRqrwEQ&si=IsVc1MM22Qh0jSx6«

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 13:10 | Ελισάβετ Ευστρατίου

    Κύριε Υπουργέ
    1)Παρακαλώ να ληφθούν υπόψην τα παρακάτω αιτήματα μας διότι η ζωή των κακοποιημένων μανάδων και παιδιών, έχει γίνει Επικίνδυνη και αφόρητη, Ψυχολογικά, σωματικά, και οικονομικά με τις συνεχόμενες δικαστικές Μηνύσεις που υποβάλλουν οι πατεράδες των παιδιών μας μετά την ψήφιση του νόμου 4800 / 21 προσπαθώντας να μας Εξαντλήσουν και οικονομικά.

    2)Παρακαλώ να ληφθούν υπόψην οι συστάσεις της «Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια», που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.
    ………………….
    «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια»

    Για την νέα τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την παρέμβαση στον ν.3500/2006
    Έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με περιεχόμενο νέες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και παρέμβαση στον ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία.
    Όσον αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με σχετική αρθρογραφία στα μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστή η κάθετη αντίθεση μεγάλου μέρους του νομικού κόσμου, γιατί κρίνουν ότι πλήττεται το κράτος δικαίου.

    Όσον αφορά τις γυναικείες οργανώσεις που μετέχουν στην επιτροπή μας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε πολλές από τις τροπολογίες που εντάσσονται στο νομοσχέδιο και αρνούμαστε την υποβάθμιση του κράτους δικαίου.

    Επισημαίνουμε ότι δεν συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή για την συγγραφή του προτεινόμενου νομοσχεδίου ούτε υπήρξε διάλογος με γυναικείες συλλογικότητες, όπως άλλωστε επιτάσσει η πρόσφατη έκθεση της GREVIO για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ρητά η GREVIO στην πρόσφατη Έκθεση της για την Ελλάδα, “ενθαρρύνει έντονα τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις διαβουλεύσεις με ένα φάσμα οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι απόψεις και οι εμπειρίες τους στο σχεδιασμό νόμων, πολιτικών και μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Οι αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν πλήρως την αξία και την εμπειρογνωμοσύνη που προσφέρουν μέσω της έμφυλης προσέγγισης της βίας κατά των γυναικών με επίκεντρο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των θυμάτων”.

    Δυστυχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης με αλαζονικό ύφος απέρριψε την δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με το αιτιολογικό ότι τα μέλη της θα προωθούσαν συντεχνιακά αιτήματα και απαξίωσε πλήρως την επιστημονική κοινότητα, που έχει να επιδείξει λαμπρά δείγματα γραφής όσες φορές μετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

    Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αρνείται να εναρμονισθεί με ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθύνσεις, παρ΄ ότι έχει κυρώσει η χώρα μας ή έχει ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες ή διεθνείς συμβάσεις, όπως την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

    Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχουν άμεση σχέση με την παρέμβαση στον ν.3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, αφού μία σειρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του θύτη αντιμετωπίζονται από τα παραπάνω νομικά κείμενα.

    Δυστυχώς ο Υπουργός δεν έδωσε καμία σημασία στις συστάσεις της GREVIO ούτε μπήκε στον κόπο να ακούσει τις γυναικείες οργανώσεις ώστε να γνωρίζει τα δεινά που προέκυψαν για γυναίκες και παιδιά με την ψήφιση του ν.4800/2021.

    Οι γυναικείες οργανώσεις με το συνημμένο υπόμνημά μας θα ενημερώσουμε τα κόμματα και τους νομικούς φορείς και θα διεκδικήσουμε την συμπερίληψη των προτάσεών μας.

    Συνοπτικά τα αιτήματά μας:
    • Όχι στη μείωση δικαστών και στην δημιουργία μονομελών Πλημμελειοδικείων, στην θέση των τριμελών.

    • Επίσπευση της διαδικασίας στον ανακριτικό και δικαστικό τομέα με την καθιέρωση μιας “ταχείας διαδικασίας κατά προτεραιότητα” ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίαιης συμπεριφοράς και η ενδεχόμενη γυναικοκτονία.
    • Σύνδεση της αποζημίωσης των θυμάτων με την προσφυγή στην δικαιοσύνη ανεξαρτήτως διαμεσολάβησης.
    • Στο θέμα της αποζημίωσης, αν αποδεδειγμένα ο δράστης δεν μπορεί να καταβάλει αποζημίωση λόγω πρόδηλης οικονομικής αδυναμίας ενώ βρίσκεται στην ίδια αδυναμία και το θύμα, τότε αυτό μπορεί να αποζημιωθεί από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης. Η αποζημίωση να περιλαμβάνει και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
    • ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΥΣΗΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.
    • Στο ν/σ προστίθεται η ψυχολογική βία (επιπλέον της σωματικής) ως βία που επιφέρει τις συνέπειες της κακής άσκησης της γονικής μέριμνας του άρθρου 1532 ΑΚ, Εδώ θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ , ΩΣΤΕ ΑΥΤΗ Η ΑΟΡΙΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ) Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ.
    • Ζητούμε την βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης, με την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 2447/1996.
    • Να ιδρυθεί αμέσως, κατ’ εφαρμογή του Ν. 2447/1996, σώμα οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, με επαρκή και κατάλληλη στελέχωση και τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα, που θα ενισχυθεί με ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ και ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ.
    • Να προβλεφθεί ειδικό μηνιαίο επίδομα στήριξης των χαμηλού εισοδήματος χωρισμένων γονέων που έχουν την επιμέλεια παιδιού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 παρ. 1 του Συντάγματος.
    • Ζητούμε να εισαχθεί η γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα του ΠΚ με ιδιαίτερη ποινική απαξία, ώστε να γίνει ορατό το έγκλημα αυτό και η φύση του και να μην υπάρχουν ελαφρυντικά όπως “πρότερος έντιμος βίος” όταν υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είτε κατά του θύματος είτε σε τρίτα πρόσωπα.

    Τη δήλωση υπογράφουν τα σωματεία

    Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία

    Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

    Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

    Ένωση Ελληνίδων Νομικών

    Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

    Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»

    ΧΕΝ Ελλάδος

    Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά

    Ομάδα γυναικών του συλλόγου κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης θρυαλλίδα

    ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

    Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών

    Σύνδεσμος Αλβανίδων γυναικών στην Ελλάδα

    Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας

    NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ

    Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

    Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece – Mother’s Wings

    Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας

    Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

    Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Δικτύου Δομών ΓΓΙΦ

    Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών, «η φωνή της»

    Artivism Movement

    ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ

    STRONG ME – Κίνημα για την πρόληψη & καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

    Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 13:44 | ΓΕΩΡΓΙΑ Π.

    ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ Ή ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΘΥΤΗ.ΚΙ ΑΣ ΚΡΙΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑΝ?ΝΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ?
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ,ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:41 | Λυδία

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΝΟΜΟΥ 3500/2006 (ΑΡΘΡΟ 88 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ) :

    1. ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΩΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ – ΒΛΑΒΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

    2. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη.
    3. Αν η πράξη της παρ. 1 τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί ή αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο (2) ετών και αν φέρει και τα χαρακτηριστικά του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών.
    4. Αν η πράξη της πρώτης παραγράφου συνιστά μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία, ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη. Αν το θύμα είναι ανήλικος, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. >>

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Με το Νόμο 4800/2021 αναγνωρίζεται η γονεϊκή αποξένωση, ευθέως στην αιτιολογική έκθεση του (κεφάλαιο Β σελ. 14, όπου περιγράφεται, ως ένας εκ των νομοθετικών σκοπών : «να αποφεύγεται το φαινόμενο της γονεϊκής αποξένωσης») και εμμέσως – πλην σαφώς – στις διατάξεις του ως «διάρρηξη των συναισθηματικών σχέσεων» τέκνου και γονέα (άρθρo 5 Νόμου 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1511 παρ. 2 Α.Κ. : «Στο βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως … και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς (γονείς) …» και άρθρο 14 Ν. 4800/2021 που τροποποίησε το άρθρο 1532 Α.Κ. : «Κακή άσκηση της γονικής μέριμνας συνιστούν ιδίως : … β. η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση διάρρηξης των σχέσεων του τέκνου με αυτούς …»), καθώς η τελευταία είναι συνέπεια και εξωτερική εκδήλωση της γονεϊκής αποξένωσης.
    Αν και υπήρξαν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές τις προηγούμενες δεκαετίες, για πρώτη φορά η γονεϊκή αποξένωση περιεγράφηκε ως «σύνδρομο» το έτος 1985 από τον R. Gardner. Τα επόμενα έτη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χρήση της λέξης «σύνδρομο» και αναφέρθηκαν απλώς σε αυτήν ως ψυχική κατάσταση. Έκτοτε και έως σήμερα, η γονεϊκή αποξένωση, ως ψυχική κατάσταση του παιδιού με συγκεκριμένα συμπτώματα (που σχετίζεται με συμπεριφορές του αποξενωτή γονέα, ενώ έχει ψυχολογικές συνέπειες για τον αποξενωμένο γονέα), είναι ευρέως αποδεκτή στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω στην πρόταση συμπλήρωσης του άρθρου 6 Ν. 3500/2006.
    Η γονεϊκή αποξένωση μπορεί να συνιστά ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού και επομένως μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τιμωρούμενη σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3500/2006. Παρότι το σύνδρομο γονεϊκής αποξένωσης δεν περιλαμβάνεται ως αυτοτελής ψυχική διαταραχή στα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αν και έχει κατατεθεί σχετική τεκμηριωμένη πρόταση από πληθώρα ειδικών επιστημόνων (Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187, όπου 67 διεθνείς επιστήμονες – ερευνητές συνυπογράφουν την πρόταση να γίνει δεκτή η γονεϊκή αποξένωση ως διάγνωση σε DSM-V και ICD-11), εντούτοις βασικά χαρακτηριστικά της γονεϊκής αποξένωσης περιγράφονται στα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 : α) με κωδικό V995.51 : ψυχολογική κακοποίηση παιδιού, β) με κωδικό V61.20 : προβλήματα στις σχέσεις γονέα – παιδιού, που σχετίζονται με διαταραγμένη λειτουργία σε συμπεριφορικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και γ) με κωδικό V61.29 : παιδί που επηρεάζεται από δυσφορία στη γονική σχέση. Τέλος, έχουν υποστηριχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία και απόψεις που απορρίπτουν την ύπαρξη της γονεϊκής αποξένωσης, όμως αντικρούονται ως στηριζόμενες σε εσφαλμένη μεθοδολογία και αξιολόγηση δεδομένων.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ

    1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ / ΣΤΑ ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ
    Αναστασοπούλου Σ., “Ενδοοικογενειακή βία”, μελέτη δημοσιευθείσα στην ιστοσελίδα «ΓΟΝΙΣ», 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση στη δικαστηριακή πρακτική”, ΕλλΔνη τ. 5, Σεπτέμβριος 2022
    Βαλμαντώνης Ι., “Η γονική αποξένωση ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας”, 2022
    Βαλτούδης Α., “Συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία στο νέο οικογενειακό δίκαιο”, ΕλλΔνη, τ. 4, Ιούλιος 2021
    Θέμελη O., “Τα παιδία καταθέτει – Η δικανική εξέταση ανηλίκων μαρτύρων, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης», εκδ. Τόπος, 2014, σ. 273-278
    Καπερώνη Μ., “Γονική αποξένωση”, στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Κατσικερός Π., “Γονεϊκή αποξένωση : πρόβλημα και λύσεις’’ άρθρο δημοσιευθέν στην ιστοσελίδα «dikastiko.gr», 2022
    Κολαϊτης, “Συγκρουσιακά διαζύγια και σχετιζόμενες καταστάσεις” στο συλλογικό έργο “Σύγχρονη ψυχιατρική παιδιού και εφήβου”, 2022, ιδίως σελ. 398 επ.
    Μαργαρώνη Α. & Γιαννοπούλου Ι., “Ισχυρισμοί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων”, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου, vol. 10, τ. 1ο, έτος 2022
    Μπέκα Α., “Διάσπαση της γονεϊκής συμβίωσης και σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αληθείς και ψευδείς καταγγελίες και η αξιολόγησή τους”, Παιδί & Έφηβος, 2004 / τ. 6, σ. 21-40
    Μπέκα Α., “Η διαταραγμένη επικοινωνία με το παιδί μετά τη διάσπαση της συμβίωσης των γονέων, ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη – Συμβολή σε θέματα δικαστικής παιδοψυχιατρικής”, διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ., 2005
    Παντελαίου Χ., “Η παρεμπόδιση της επικοινωνίας του τέκνου”, διπλωματική εργασία στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., 2018
    Πενταράκη Α., “Νέες τάσεις στην επιμέλεια των παιδιών και η σχέση τους με την παιδική κακοποίηση”, Συνήγορος, 2018, σ. 40 επ.
    2. ΔΙΕΘΝΗΣ / ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ
    Baker A.J.L. & Chambers J., Adult recall of childhood exposure to parental conflict : Unpacking the black box of parental alienation, Journal of Divorce & Remarriage, 2011 / 52, p. 55-76
    Baker A.J.L., Burkhard B. & Kelly J., Differentiating alienated from not alienated children : A pilot study, Journal of Divorce & Remarriage, 2012 / 53, p. 178-193
    Bantekas I., Discrimination against Fathers in Greek Child Custody Proceedings : Failing the Child’s Best Interests, International Journal of Children s Rights, 2016 / 24, σ. 330-357
    Bernet W. – Baker A.J.L., Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in “Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR / The American Journal of Family Therapy, 2010, Vol. 38, Iss. 2, σελ. 76 – 187
    Bernet W., Parental alienation and misinformation proliferation, Family Court Review, 2020
    Bernet W., Rohner R. & Reay K.M., Rejecting the rejection of parental alienation : Comment on Mercer (2021), Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 2020
    Bernet W. & Greenhill L., The Five-Factor Model for the Diagnosis of Parental Alienation, Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 2022, Vol. 61 / No 5, p. 591-594
    Bjarnason, T. & Arnarsson, A.M., Joint physical custody and communication with parents : A cross-national study of children in 36 Western countries, Journal of Comparative Family Studies 2011, 42 / 6, p. 871-890
    Gardner R., Recent trends in divorce and custody litigation, Academy Forum, 1985 / 29, 3-7
    Gardner R., The Parental Alienation Syndrome : A Guide for Mental Health and Legal Professionals, Cresskill, NJ : Creative Therapeutics, 1992, p. 63-92
    Harman J.J., Kruk E. & Hines D.A., Parental Alienating Behaviors : An Unacknowledged Form of Family Violence, Psychological Bulletin, 2018, 144 (12), p. 1275-1299
    Koukoulis A.N., Tsellou M., Rougkala V., Bacopoulou F. & Papadodima S., Decisions of Greek Courts Securing the Right of Parent–Child Communication and Their Determinants, Healthcare 2022, 10(12), 2522
    Lorandos D. Parental alienation and North American Law (in Lorandos D. & Sauber S.R., Parental alienation : The handbook for mental health and legal professionals, 2013, σ. 348-424, Charles C. Thomas Publisher)
    Lorandos D. (2020), Parental alienation in U.S. Courts, 1985 to 2018, Family Court Review, 58[2], 2020, σ. 322 – 339)
    Nielsen L., Joint Versus Sole Physical Custody : Children’s Outcomes Independent of Parent. Child Relationships, Income, and Conflict in 60 Studies, Journal of Divorce & Remarriage, 2018 / 59, p. 247-281
    Saunders L. – Harman J., “Κοινή ανατροφή και γονική αποξένωση – Σκέψεις βελτίωσης” (μτφρ. Γιώργος Καραμανώλης), στο συλλογικό έργο “Από κοινού και εξίσου – Η κοινή ανατροφή των παιδιών μετά το διαζύγιο”, Gutenberg, 2022, σελ. 81 – 135
    Vassiliou D. & Cartwright G., The Lost Parents’ Perspective on Parental Alienation Syndrome, The American Journal of Family Therapy, 2001 / 29, p. 181-191

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:35 | ΔΙΟΤΙΜΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΦΥΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Η ΒΙΑ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ – Μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία που δεν συμβάλλει στην κατοχύρωση των έμφυλων δικαιωμάτων

    Ι. ΓΕΝΙΚΑ, ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
    Κατά γενική ομολογία και με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων επιστημονικών ενώσεων και εταιριών (π.χ. Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων), νομικών σχολών, δικηγορικών συλλόγων, κ.λπ., οι τροποποιήσεις που εισάγονται στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», πλήττουν σοβαρά το κράτος δικαίου και τον νομικό πολιτισμό μας. Παράλληλα το νομοσχέδιο εισάγει παρεμβάσεις στον Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, πολλές από τις οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά́ των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Ν. 4531/2018 Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Μάλιστα οι τροποποιήσεις αυτές προτείνονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κατεπείγουσες συστάσεις της Επιτροπής GREVIO που περιλαμβάνονται στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης της χώρας.

    Το Κέντρο για την Ισότητα και τα Έμφυλα Δικαιώματα Διοτίμα, εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό και την ανησυχία του φορέα καταρχάς διότι το νομοσχέδιο έρχεται στη δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Μάλιστα, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής GREVIO για την επιτακτική ανάγκη και τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των φεμινιστικών οργανώσεων σε δημόσιες διαβουλεύσεις για θέματα ισότητας των φύλων, για μία ακόμα φορά οι φεμινιστικές ΜΚΟ και συλλογικότητες δεν κλήθηκαν σε διάλογο προκειμένου να καταθέσουν την εμπειρογνωμοσύνη και τις προτάσεις τους, εισφέροντας ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή/συντροφική έμφυλη βία.

    Διατρέχοντας το νομοσχέδιο συνολικά καταλήγουμε στις εξής βασικές και σημαντικές διαπιστώσεις:
    • Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα πλημμελήματα της ενδοοικογενειακής βίας, όπως και το σύνολο σχεδόν των πλημμελημάτων του ΠΚ, από εδώ και στο εξής θα εκδικάζονται από μονομελή πλημμελειοδικεία. Θεωρούμε πως η εκδίκαση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από μονομελείς συνθέσεις απαξιώνει τη σοβαρότητα του φαινομένου και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ακόμη και αν την υπαγορεύει η υποστελέχωση των Δικαστηρίων.
    • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, παρά την αναγνωρισμένη κοινωνική ανάγκη και τη γνωμοδότηση από ανώτατο δικαστικό λειτουργό, και παρά το γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται (και) στην αδυναμία της Δικαιοσύνης να ανταποκριθεί και να προστατεύσει τα θύματα από την κλιμάκωση των βίαιων συμπεριφορών.
    • Ενώ το νομοσχέδιο αναφέρεται εξαντλητικά στο θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης ως δυνητική περίπτωση εξάλειψης της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας εναντίον των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, την ίδια στιγμή, με εξαίρεση τα Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης του ΕΚΚΑ σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, παραμένει η έλλειψη πιστοποιημένων ή/και κρατικά εποπτευόμενων δομών στην υπόλοιπη χώρα, για την παρακολούθηση συμβουλευτικών-θεραπευτικών προγραμμάτων εκ μέρους των δραστών. Θεωρούμε, επιπλέον, ακατανόητη και επικίνδυνη την αναφορά σε «προγράμματα απεξάρτησης από την ενδοοικογενειακή βία», καθώς έτσι απαραδέκτως ταυτίζεται ο βίαιος δράστης με μια «έξη» την οποία δεν μπορεί να αποβάλλει με ίδιες δυνάμεις και (ψυχ)ιατρικοποιείται το φαινόμενο. Τα προγράμματα για τους δράστες θα πρέπει αφενός να στηρίζονται στην ελεύθερη βούληση και όχι στον εξαναγκασμό του δράστη, και αφετέρου και πρωτίστως στην προστασία της ευάλωτης κατάστασης στην οποία ενδεχομένως βρίσκεται το θύμα/ η επιζώσα. Περαιτέρω, θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συνδέει την αποζημίωση των θυμάτων από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης με το θεσμό της ποινικής διαμεσολάβησης, εφόσον η μεν Αρχή έχει αποδειχθεί στην πράξη ανενεργός, η δε αποζημίωση των θυμάτων δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε περιπτώσεις που έχουν υπαχθεί στην ποινική διαμεσολάβηση. Συνολικά, η όλη πρόβλεψη κρίνεται ατυχής και είναι προβληματικό που ο θεσμός της κρατικής αποζημίωσης σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου συνδέεται με την διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης ενώ, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κων/πολης (αρ.30) τα κράτη οφείλουν να χορηγούν επαρκή κρατική αποζημίωση ανεξαιρέτως, στα άτομα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρή σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους, στο βαθμό που αυτή η βλάβη δεν καλύπτεται από άλλες πηγές, όπως άλλωστε συστήνει και η GREVIO (σημεία 184-185). Η θέση του Κέντρου Διοτίμα είναι πως όλες ανεξαιρέτως οι ευάλωτες επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους θα πρέπει να λαμβάνουν κρατική οικονομική υποστήριξη και αρωγή στα πρώτα, τουλάχιστον, βήματα διαφυγής τους από βίαιες/κακοποιητικές σχέσεις, ανεξάρτητα από δικαστική η μη αναγνώριση της ύπαρξης ενδοοικογενειακής βίας.
    • Η ψυχολογική βία εισάγεται ως μορφή βίας που αφορά μόνο τους/τις ανήλικους/ανήλικες. Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο δεν θεωρεί αξιόποινες μια σειρά από συμπεριφορές που συνιστούν ενδοοικογενειακή βία, υπό τον διευρυμένο ορισμό της Σύμβασης, δηλαδή την ψυχολογική βία σε βάρος ενηλίκων και την οικονομική βία. Δεν είναι κατανοητό για ποιον λόγο δεν ποινικοποιείται στον Ν. 3500/2006 η ψυχολογική βία, ενώ σε άλλα νομοθετήματα, είτε υπάρχει αναφορά σε τρόμο ή ανησυχία, που συνιστούν μορφές ψυχολογικής βίας (π.χ. άρθρο 333 παρ. 1 ΠΚ), είτε γίνεται σαφής αναφορά σε ψυχολογική βλάβη (Ν. 4808/2021 άρθρο 4, παρ. 2). Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή GREVIO, ακριβώς εξαιτίας του ότι η ψυχολογική βία δεν αποτυπώνεται στο νόμο, ενώ καταγγέλλεται, δεν διώκεται μεμονωμένα παρά μόνον σε συνδυασμό με την σωματική βία. Σε ό,τι αφορά την οικονομική βία συνιστά σπουδαία έλλειψη η απουσία ορισμού, ενώ προβλέπεται ρητά από τη Σύμβαση.
    • Ούτε και αυτή τη φορά αποτελεί προτεραιότητα του νομοθέτη μια διακριτή, τυποποιημένη ποινική πρόβλεψη για την αφαίρεση της ζωής γυναικών, με την αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως εγκλήματος με έμφυλα χαρακτηριστικά, παρά την υιοθέτηση αυτής της νομικής θεώρησης από αρκετές άλλες χώρες.
    • Τέλος, όσον αφορά στο αδίκημα του βιασμού, παρόλο που ρητά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα θεωρείται πλέον ενδοοικογενειακή βία όταν τελείται σε ενδοοικογενειακό/συντροφικό πλαίσιο, ο νομοθέτης παραλείπει να βελτιώσει νομοτεχνικά τον ορισμό του βιασμού. Αυτό σημαίνει ότι στον υπάρχοντα ορισμό δεν διασαφηνίζεται η έννοια της συναίνεσης και δεν προκύπτει ότι οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης. Ταυτόχρονα ο ισχύων ορισμός περιορίζεται στην στενή έννοια της «γενετήσιας πράξης», όπου δεν μπορούν να ενταχθούν ασελγείς πράξεις που δεν προϋποθέτουν τη διείσδυση. Θεωρούμε ότι οι παραλείψεις αυτές όχι μόνο δεν συνάδουν με όσα ορίζει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (άρθρο 36), αλλά δηλώνουν την απουσία πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας.
    Η επιχειρούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας είναι ακόμη μία κυβερνητική παρέμβαση που έρχεται να προστεθεί στις πολλές που έχουν λάβει χώρα από το 2019 και εντεύθεν, γίνεται χωρίς καν την ύπαρξη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και με μοναδική στόχευση τον εντυπωσιασμό μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Στο ίδιο πνεύμα, οι παρεμβάσεις στον νόμο 3500/2006 λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Πολιτεία αποτυγχάνει να αποκριθεί ικανοποιητικά στον τομέα της πρόληψης και της προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής/συντροφικής βίας παραβιάζοντας βασικές αρχές της Σύμβασης. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε πως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Σύμβασης είναι να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία των δραστών. Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο την επιβολή κυρώσεων εναντίον τους μέσω της νομοθεσίας, αλλά και διασφάλιση των απαραίτητων νομικών οδών για τα θύματα. Όταν το ίδιο το Κράτος δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση της δέουσας επιμέλειας στην πρόληψη και διερεύνηση των πράξεων βίας, οφείλει να λογοδοτεί.

    ΙΙ. Ως προς τις κατ’ άρθρον τροποποιήσεις του ν. 3500/2006, το Κέντρο Διοτίμα παραθέτει τις απόψεις και κριτικές παρατηρήσεις του ακολούθως:

    Αρ. 85 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 1 ν. 3500/2006
    Η προτεινόμενη τροποποίηση, η οποία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου με την προσθήκη της φράσης «σε βάρος προσώπου που δέχεται τις υπηρεσίες φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας στον οποίο ο δράστης εργάζεται», πέρα από τα όρια της οικογένειας, δεν συνιστά ορθή νομοτεχνική οδό για την ειδική πρόβλεψη των αδικημάτων που επιδιώκεται να εισαχθούν. Η επέκταση της εφαρμογής του σε πρόσωπα που σχετίζονται μεταξύ τους με άλλον τρόπο, δεν υπάγονται στην στενή ή ευρεία έννοια της οικογένειας, δεδομένου ότι τα πρόσωπα αυτά δεν αναπτύσσουν σχέσεις ανάλογες με αυτές που αναπτύσσονται εντός της οικογένειας, σε οποιοδήποτε επίπεδο διάρκειας, έντασης ή ταυτόχρονης παρουσίας. Έτσι, παρίσταται αυθαίρετη η εξομοίωση αυτών των προσώπων προς μέλη οικογένειας. Η επιχειρούμενη ως άνω επέκταση των προσώπων σε βάρος των οποίων τελείται ενδοοικογενειακή βία δεν απαντάται ούτε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και εκτιμούμε ότι μία τέτοια επέκταση, εκτός από νομοτεχνικά αδόκιμη, θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας προς επωφελούμενες/νους αναφορικά με το πλαίσιο και τις συνέπειες παροχής των υπηρεσιών. Η ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου προστασίας των επωφελούμενων των κοινωνικών υπηρεσιών θα πρέπει να εισαχθεί με άλλον τρόπο.

    Αρ. 86 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 4 ν. 3500/2006
    Θεωρούμε θετική την προσθήκη της ψυχολογικής και όχι μόνον σωματικής, βίας ως προβλεπόμενης και τιμωρούμενης βίας σε βάρος ανηλίκων. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διευρυνθεί ο ορισμός της βίας και κατά των ενηλίκων, ώστε ο νόμος να περιλάβει και την ψυχολογική βία και όχι μόνον τη σωματική βία και την απειλή, με αντίστοιχη τροποποίηση είτε του άρθρου 2 είτε του άρθρου 7 του νόμου. Και τούτο διότι ρητά στο άρθρο 33 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, προβλέπεται ότι «τα Μέρη καλούνται να λαμβάνουν τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η εσκεμμένη συμπεριφορά που κατατείνει στην σοβαρή πρόκληση βλάβης, στην ψυχολογική ακεραιότητα του ατόμου μέσω καταναγκασμού ή απειλών, θα ποινικοποιηθεί». Μάλιστα, στην έκθεση αξιολόγησης της GREVIO (σημεία 203-208) αναφέρεται ότι η πρόβλεψη της παράνομης πράξης της απειλής στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα και στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία, δεν καλύπτει τον ορισμό της ψυχολογικής βίας, όπως καθορίζεται στο ανωτέρω άρθρο 33 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που περιλαμβάνει άλλες μορφές ψυχολογικής βίας, όπως ο εκφοβισμός και η οικονομική βία. Η ψυχολογική βία, σύμφωνα με την GREVIO, εμπεριέχει μία συμπεριφορά που μπορεί να συνίσταται σε επιμέρους περιστατικά χαμηλότερης έντασης που προστίθενται σε έναν τύπο καταχρηστικής συμπεριφοράς σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας, που είναι ακριβώς ό,τι επιδιώκει να αποτυπώσει το άρθρο 33 της Σύμβασης. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή GREVIO, ακριβώς εξαιτίας του ότι η ψυχολογική βία δεν αποτυπώνεται στο νόμο, ενώ καταγγέλλεται, δεν διώκεται μεμονωμένα παρά μόνον σε συνδυασμό με την σωματική βία. Σε ό,τι αφορά την οικονομική βία συνιστά σπουδαία έλλειψη η απουσία ορισμού, ενώ προβλέπεται ρητά από τη Σύμβαση.

    Αρ. 88 νομοσχεδίου _Τροποποίηση του αρ. 6 ν. 3500/2006
    Το παρόν άρθρο τροποποιείται με την προσθήκη, στις διακεκριμένες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης που επισύρουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών, και της περίπτωσης τέλεσης της πράξης ενώπιον του ανηλίκου μέλους της οικογένειας. Στην περίπτωση μάλιστα που η πράξη φέρει τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης ή της βαριάς σωματικής βλάβης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών. Η προτεινόμενη παρέμβαση στοχεύει στην επαύξηση του αξιοποίνου για τον δράστη ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης που τελείται ενώπιον ανηλίκου.
    Αρ. 89 νομοσχεδίου_ Τροποποίηση του αρ. 7 ν. 3500/2006
    Με το άρθρο 89 τροποποιείται το άρθρο 7 ν. 3500/2006 δια της προσθήκης δεύτερου εδαφίου αναφορικά με την ποινή της ενδοοικογενειακής παράνομης βίας και απειλής που τελείται ενώπιον ανηλίκου, ώστε να τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και έξι (6) μηνών, αντίστοιχα. Με την προτεινόμενη προσθήκη τυποποιείται για πρώτη φορά η ενδοοικογενειακή παράνομη βία και η απειλή που τελείται ενώπιον ανηλίκου ως αυτοτελές αδίκημα.

    Γενικό σχόλιο ως προς και τα δύο παραπάνω άρθρα: Η αποδοκιμασία της ενδοοικογενειακής βίας που δεν στρέφεται άμεσα εναντίον του ανηλίκου αλλά τελείται σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειας ενώπιόν του προβλέπεται ήδη στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παρ. 3 εδ. β’ ν. 3500/2006, το οποίο ορίζει αυθεντικά ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας τον ανήλικο ενώπιον του οποίου τελούνται πράξεις ενδοοικογενειακής βίας. Περαιτέρω, το άρθρο 2 ν. 3500/2006 απαγορεύει την άσκηση κάθε μορφής βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων, σε συμφωνία με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προκύπτει ότι τα ανήλικα μέλη οικογένειας που γίνονται μάρτυρες πράξεων ενδοοικογενειακής βίας είναι θύματα και χρήζουν προστασίας, ανεξαρτήτως της ποινικής τυποποίησης ή/και της δικαστικής επιβεβαίωσης της βίας αυτής. Έτσι, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των άρθρων 6 και 7 ν. 3500/2006 εγκυμονούν τον κίνδυνο υιοθέτησης από τα δικαστήρια μιας στενής έννοιας της ενδοοικογενειακής βίας που τελείται ενώπιον ανηλίκων, όταν καλούνται να αποφασίσουν στο πλαίσιο μιας διαφοράς οικογενειακού δικαίου, ιδίως σε περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας.

    Αρ.90 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 9 του ν.3500/2006
    Με την προτεινόμενη τροποποίηση αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής και διευρύνεται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της ενδοοικογενειακής προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας υπό την έννοια ότι ποινικοποιείται πέρα από την τέλεση της ίδιας της πράξης, και η τέλεσή της ενώπιον ανηλίκου προσώπου, αυτοτελώς. Θεωρούμε θετική την προσθήκη αυτή εφόσον η πράξη τελείται σε ενδοοικογενειακό πλαίσιο.

    Αρ.91 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 11 του ν.3500/2006
    Επιχειρείται η διεύρυνση του θεσμού της ποινικής διαμεσολάβησης, σύμφωνα και με τις διακηρύξεις του σκοπού του νομοσχεδίου. Καταρχάς, διευρύνεται η υλική αρμοδιότητα των ανακριτικών υπαλλήλων στο πλαίσιο του 245 παρ. 2 ΚΠΔ που αφορά στην προανάκριση, να διερευνούν τη δυνατότητα υπαγωγής ενός πλημμελήματος ενδοοικογενειακής βίας στην ποινική διαμεσολάβηση. Η καθ’ ύλην αυτή διεύρυνση προβληματίζει στο βαθμό που δεν εξασφαλίζεται ο βαθμός ενημέρωσης των μερών της διαμεσολάβησης. Ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων, η ευάλωτη κατάσταση της καταγγέλλουσας κατά το χρόνο της κατάθεσής της, το ενδεχόμενο να υποκύψει στο πιεστικό αίτημα του δράστη-μέλους της οικογένειας για «συγχώρεση», όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα αβέβαιο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δοθεί η πλήρης και ενημερωμένη συγκατάθεσή της για υπαγωγή της υπόθεσης στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

    Το Κέντρο Διοτίμα υπενθυμίζει πως μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, η GREVIO συστήνει (στοιχείο 248 της Έκθεσης) να εξασφαλίζεται πως η υπαγωγή στη διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης θα βασίζεται στον σεβασμό στα δικαιώματα, στις ανάγκες και την ασφάλεια των θυμάτων. Ειδικότερα, συστήνεται αυστηρά να ενεργοποιείται ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης μόνο όταν τα θύματα είναι σε θέση να αποφασίσουν ελεύθερα σχετικά με αυτή την επιλογή. Για τον σκοπό αυτό οι Αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα Όργανα που εμπλέκονται στην ποινική διαμεσολάβηση θα έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και θα λειτουργούν κάτω από συγκεκρικριμένες κατευθυντήριες οδηγίες μέσα από τις οποίες θα έχουν εμπεδωθεί η έμφυλες δυναμικές της ενδοοικογενειακής βίας και η ανισορροπία δύναμης.
    Το Κέντρο Διοτίμα υπενθυμίζει, επίσης, την με αριθμ. 12/2021, Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, όπου τονίζεται η ανάγκη για επισταμένη παρακολούθηση από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό της τήρησης των όρων από τον φερόμενο δράστη, ενώ ορίζεται πως θα πρέπει να κινείται τάχιστα η διαδικασία σε περίπτωση μη τήρησης αυτών. Παρά την ως άνω Γνωμοδότηση, ωστόσο, δεν περιέχεται στο υπό τροποποίηση άρθρο καμία περιγραφή της παραπάνω διαδικασίας παρακολούθησης.

    Περαιτέρω, ως προϋπόθεση τίθεται ο δράστης «να παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα απεξάρτησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα ή σε ιδιωτικό φορέα……». Η προσθήκη της φράσης «ή πρόγραμμα απεξάρτησης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» δεν είναι κατανοητή και σαφής, ως οφείλει να είναι μία διάταξη νόμου. Σε τι είδους εξάρτηση αναφέρεται ο νομοθέτης, από την οποία διαπιστώνεται η ανάγκη να απεξαρτηθεί ο δράστης; Αν ο νομοθέτης αναφέρεται σε προγράμματα απεξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες/αλκοόλ, τότε πρόκειται για μία λογική υπέρβαση, η οποία (ψυχ)ιατρικοποιεί το προφίλ των δραστών εφόσον συνδέει τη χρήση ουσιών με την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας πράγμα το οποίο δεν αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες ή εμπειρικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται «έξη» η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.

    Ως προς το ζήτημα της χρηματικής ικανοποίησης του θύματος, από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, κατόπιν αίτησής του, με αναλογική εφαρμογή του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, όταν ο δράστης αδυνατεί να ικανοποιήσει το θύμα, καταρχάς πρέπει να ειπωθεί πως αναγνωρίζουμε ανεπιφύλακτα τη σημασία της χρηματικής ικανοποίησης του ατόμου που υπέστη ενδοοικογενειακή βία. Όμως, πρέπει να επισημάνουμε πως η Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης συστάθηκε πριν από 14 χρόνια (ν. 3811/2009) και μέχρι σήμερα δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για την λειτουργία της και την αποτελεσματική αποζημίωση των ζημιωθέντων, ενώ οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης από το θύμα (ουσιαστικές αλλά και τυπικές) καθιστούν την Αρχή ανενεργό.

    Στην προτεινόμενη διάταξη, ειδικότερα, η κρατική αποζημίωση, καταβαλλόμενη από την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, επιτελεί έναν επικουρικό ρόλο επειδή η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης τελεί υπό τον όρο της αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του δράστη να αποζημιώσει το θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Η αυστηρή αυτή προϋπόθεση αποδεδειγμένης αδυναμίας του δράστη προβληματίζει στο βαθμό που ουσιαστικά προϋποθέτει ότι το θύμα έχει ήδη διεκδικήσει αποζημίωση η οποία δεν έχει καταβληθεί λόγω οικονομικής αδυναμίας. Τελικά, μια τέτοια πρόβλεψη θα επιβάρυνε δυσανάλογα την επιζώσα, η οποία μέχρι να αποδειχθεί ότι ο δράστης δεν έχει τα οικονομικά μέσα να την ικανοποιήσει, η ίδια θα έχει περιέλθει σε οικονομική ένδεια. Επιπλέον, η διατύπωση ότι η Ελληνική Αρχή οφείλει να καταβάλει χωρίς καθυστέρηση, είναι γενικόλογη και δεν επιτυγχάνεται ο απαραίτητος βαθμός αποτελεσματικής προστασίας της ζημιωθείσας από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του δράστη. Τέλος, σημειωτέο ότι η αίτηση για αποζημίωση, προϋποθέτει την πληρωμή παραβόλου ύψους 50,00 ευρώ κάτι το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά την αιτούσα, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
    Συνολικά, η όλη πρόβλεψη κρίνεται ατυχής και είναι προβληματικό που ο θεσμός της κρατικής αποζημίωσης σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου συνδέεται με την διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης ενώ, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κων/πολης (αρ.30) τα κράτη οφείλουν να χορηγούν επαρκή κρατική αποζημίωση ανεξαιρέτως, στα άτομα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρή σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους, στο βαθμό που αυτή η βλάβη δεν καλύπτεται από άλλες πηγές, όπως άλλωστε συστήνει και η GREVIO (σημεία 184-185). Η θέση του Κέντρου Διοτίμα είναι πως όλες ανεξαιρέτως οι ευάλωτες επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά τους θα πρέπει να λαμβάνουν κρατική οικονομική υποστήριξη και αρωγή στα πρώτα, τουλάχιστον, βήματα διαφυγής τους από βίαιες/κακοποιητικές σχέσεις, ανεξάρτητα από δικαστική η μη αναγνώριση της ύπαρξης ενδοοικογενειακής βίας.

    Αρ.92 νομοσχεδίου_ Τροποποίηση του αρ. 12 ν.3500/2006
    Με την υπό τροποποίηση παράγραφο 6 του αρ. 12 ν. 3500/2006 προβλέπεται ο χωρισμός και η αυτοτελής πορεία της δικογραφίας σε περίπτωση διαμεσολάβησης επί δικογραφιών με περισσότερους δράστες ή θύματα, με σκοπό, στις περιπτώσεις που κάποιοι εκ των εμπλεκομένων έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους και συναινούν αμοιβαία στην υπαγωγή σε ποινική διαμεσολάβηση, να μην διαιωνίζεται η ποινική διαδικασία. Την ιδια στιγμή, ωστόσο, ο χωρισμός της δικογραφίας για τα μέρη που συναινούν και η αυτοτελής δικονομική πορεία της μπορεί να είναι ιδιαίτερα επισφαλής διότι η συναίνεση ενός ή περισσοτέρων προσώπων στα οποία αποδίδεται η τέλεση πράξεων ενδοοικογενειακής βίας ενδεχομένως επηρεάζει την κρίση του δικαστηρίου για τα υπόλοιπα πρόσωπα. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως, δηλαδή στην περίπτωση δικογραφίας με περισσότερα θύματα.

    Αρ.93 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 14 ν.3500/2006
    Η τροποποίηση κινείται, κατά την άποψή μας, στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ορθή αποσύνδεση της ποινικής διαμεσολάβησης, από την άσκηση τυχόν αγωγής που υπάγεται στις γαμικές διαφορές (αγωγή διαζυγίου), τη συμφωνία για συναινετική λύση του γάμου ενώπιον Συμβολαιογράφου, την πρόοδο των παραπάνω διαδικασιών, και τελικά τη λύση του γάμου/συμφώνου συμβίωσης. Στις παρ. 2 και 3 ορίζονται οι επιπτώσεις της ολοκλήρωσης η μη της ποινικής διαμεσολάβησης, σε ό,τι αφορά χρηματικές αξιώσεις του θύματος εναντίον του δράστη, χωρίς όμως να τίθεται ο συγκεκριμένος χρόνος δοκιμασίας, ενώ σύμφωνα με το αρ. 13 του ν. 3500/2006, το οποίο δεν τροποποιείται με το νομοσχέδιο, ρητά καθορίζεται το σχετικό χρονικό διάστημα σε τρία (3) έτη. Η παραπάνω παράλειψη προφανώς οφείλεται σε αβλεψία του νομοθέτη που οδηγεί σε ασάφεια, και θα πρέπει να αποκατασταθεί.

    Αρ.94 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 16 ν.3500/2006
    Με το άρθρο επιχειρείται εναρμόνιση με την έναρξη χρόνου παραγραφής που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 113 του ΠΚ για μια κατηγορία αδικημάτων. Άρα διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας δυνατότητας δίωξης των εν λόγω αδικημάτων, καθώς η έναρξη του χρόνου παραγραφής αναστέλλεται και εκκινεί πλέον ένα (1) έτος μετά από την ενηλικίωση του θύματος, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και τρία (3) έτη μετά την ενηλικίωση, εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Η παραπάνω ρύθμιση δίνει χρόνο στα θύματα που ανασυγκροτούν την τραυματική εμπειρία τους, κατά την ενηλικίωσή τους, να αποφασίσουν περί της διεκδίκησης ή μη των δικαιωμάτων τους και ως εκ τούτου συνιστά μια θετική μεταβολή.

    Αρ.95 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 18 ν.3500/2006
    Με την τροποποίηση του άρθρου προστίθενται ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, και άλλοι επιστήμονες με ειδικές γνώσεις σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας που εργάζονται σε ιδιωτικό φορέα εποπτευόμενο από το αρμόδιο Υπουργείο (Υγείας, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) οι οποίοι μπορούν να γνωμοδοτήσουν, εφόσον τους ζητηθεί από το Δικαστικό Όργανο που επιμελείται των περιοριστικών όρων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ανεξέλεγκτη διεύρυνση του κύκλου των εμπλεκόμενων προσώπων με την είσοδο μη πιστοποιημένων και χωρίς σχετική εμπειρία επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

    Αρ.97 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 21 ν.3500/2006
    Προς θετική, αρχικά, κατεύθυνση κινείται η τροποποίηση της παραγράφου 2 καθώς εισάγεται η υποχρεωτική ενημέρωση, και μάλιστα «αμελλητί», του θύματος από τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και αν το ίδιο δεν το ζητήσει, σχετικά με τις δυνατότητες να διασυνδεθεί με τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να προσφέρουν αρωγή, οι οποίοι επίσης ενημερώνονται αρμοδίως. Ωστόσο, δεν εξειδικεύεται στο νομοσχέδιο ποια θα είναι η κύρωση σε περίπτωση τυχόν παράλειψης, από πλευράς των αστυνομικών οργάνων, ή σημαντικής καθυστέρησης, στην ενημέρωση κατά τα ανωτέρω. Περαιτέρω, δεν εξειδικεύεται στο παρόν άρθρο αν εντάσσεται στην ηθική συμπαράσταση και την υλική συνδρομή και η παροχή νομικής βοήθειας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και μάλιστα δωρεάν, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Κων/πολης, δηλαδή από τα πρώιμα στάδια της διαδικασίας (αρ. 57) και συστήνει και η GREVIO (στοιχείο 303 της Έκθεσης).

    Αρ.98 νομοσχεδίου_Τροποποίηση του αρ. 23 ν.3500/2006
    Η επέκταση της υποχρέωσης αναφοράς εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος ανήλικου ατόμου, από μια σειρά επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτά και όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς, βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας, δεδομένου ιδίως ότι ιδρύει ένα είδος «ακαταδίωκτου» για τους/τις παραπάνω, εκτός από περιπτώσεις σκόπιμων και εν γνώση τους αναληθών αναφορών. Θεωρούμε πως θα μπορούσαν, ωστόσο, να προστεθούν και οι παιδοψυχολόγοι/παιδοψυχίατροι στην ως άνω κατηγορία, κατ’ εφαρμογή του αρ. του αρ.12 παρ.3 του νόμου 3727/2008 ο οποίος υποχρεώνει τη χώρα μας να λαμβάνει τα απαιτούμενα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι κανόνες εμπιστευτικότητας που επιβάλλονται από το εσωτερικό δίκαιο σε ορισμένους/νες επαγγελματίες, οι οποίες/οι έρχονται κατά την εργασία τους σε επαφή με παιδιά, δεν αποτελούν εμπόδιο στη δυνατότητα, για τις/τους επαγγελματίες αυτούς/ές, να αναφέρουν, στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την προστασία των παιδιών, οποιαδήποτε κατάσταση για την οποία έχουν εύλογη αιτία να πιστεύουν ότι ένα παιδί είναι θύμα γενετήσιας εκμετάλλευσης ή κακοποίησης.

    Άρθρο 99 νομοσχεδίου_ Προσθήκη άρθρου 23Α στον ν. 3500/2006
    Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου αποτελεί ένα από τα άρθρα του κεφαλαίου (VI) για την έρευνα, την ποινική δίωξη, το δικονομικό δίκαιο και τα προστατευτικά μέτρα. Από την άλλη, το υπουργείο δικαιοσύνης επιλέγει να προσθέσει το εν λόγω άρθρο στο κεφάλαιο (του Ν. 3500/2006) που αφορά την αρωγή των θυμάτων και μάλιστα ως συνέχεια του άρθρου 23 που αφορά τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών – το οποίο επίσης τροποποιείται.

    Επίσης είναι προβληματικό το γεγονός ότι στη συνολικότερη διαδικασία, εκτός από τη συμμετοχή των αστυνομικών αρχών, προβλέπεται η συμμετοχή κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υγείας και εξειδικευμένων δομών για την υποστήριξη επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας και μάλιστα για την αξιολόγηση των παραγόντων επικινδυνότητας ή υποτροπής της βίας που αφορούν τον δράστη με βάση τις απειλές για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος λόγω της κατοχής όπλου, προηγούμενης καταδίκης για ενδοοικογενειακή βία, εξαρτήσεις από ουσίες, κ.λπ. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου (παρ. 2 α) είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για μια σειρά λόγους. Καταρχάς διότι οι εν λόγω υπηρεσίες και ιδιαιτέρως οι εξειδικευμένες δομές υποστηρίζουν επιζώσες και όχι θύτες ενδοοικογενειακής βίας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους να γνωρίζουν τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για τον δράστη. Κατά δεύτερον διότι αποτελεί σαφή αρμοδιότητα των αστυνομικών και διωκτικών αρχών η αναγνώριση των άμεσων κινδύνων και αναγκών προστασίας του θύματος, όπως και η τεκμηρίωση των περιστατικών έμφυλης βίας, η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για το ιστορικό και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της βίας. Σημειωτέον ότι το σύνολο των ακολουθούμενων διαδικασιών θα πρέπει να στηρίζονται σε μια προσέγγιση που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι θυματοκεντρική και ευαίσθητη ως προς το φύλο, θέματα που ουδόλως περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο άρθρο. Επιπλέον, όπως σημειώνει και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η διαχείριση κινδύνου εκ μέρους της αστυνομίας περιλαμβάνει την εφαρμογή του νόμου και την επιβολή ποινικών κυρώσεων στους δράστες παράλληλα με την εκπόνηση σχεδίου προστασίας για το θύμα. Επειδή μάλιστα η αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου συνιστούν διαδικασίες που απαιτούνται για όλα τα θύματα και τα παιδιά τους ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου, η προορατική απόκριση απέναντι στον δράστη συνιστά κεντρικό στοιχείο της συνολικότερης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να προβλεφθεί η εκπόνηση πρωτοκόλλου για τις διωκτικές αρχές το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει περιγραφή του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμόζεται η έμφυλη προσέγγιση κατά τη συνέντευξη των θυμάτων με στόχο την αποτίμηση του κινδύνου, αναφορά στα δικαιώματα του θύματος, στις διαθέσιμες μορφές προστασίας, στις υπηρεσίες συνοδείας και στη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου για τα οποία ο εκάστοτε υπάλληλος οφείλει να ενημερώνει τα θύματα πριν την έναρξη της διαδικασίας. Παρά της σημασία αυτών των διαστάσεων ωστόσο, καμία από αυτές δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Τέλος το συγκεκριμένο άρθρο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής GREVIO (2023) προς τη χώρα, και συγκεκριμένα τις συστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές που επιτάσσουν α) την διασφάλιση ότι η συστηματική και ευαίσθητη ως προς το φύλο αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου (άρθρο 51 Σύμβασης Κωνσταντινούπολης) θα καταστούν τυποποιημένες διαδικασίες σε όλες τις περιπτώσεις έμφυλης βίας που καλύπτονται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, β) θα επαναλαμβάνονται σε όλα τα στάδια των ποινικών διαδικασιών και γ) θα στηρίζονται σε μια αποτελεσματική πολυτομεακή προσέγγιση που συμπεριλαμβάνει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες με βάση τις αρμοδιότητές τους και τις ΜΚΟ, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των επιζωσών.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 12:11 | Έλενα

    Κεφάλαιο Δ Άρθρο 99 (Προσθήκη 23Α)

    Αντισυνταγματική διάκριση στα φύλα για την ενδοοικογενειακή βία. Οι δομές αφορούν μόνο γυναίκες. Θα πρέπει οι δομές να δέχονται και γυναίκες και παιδιά.
    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ
    Η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται και να προστατεύονται όλοι (γυναίκες, άνδρες, παιδιά).

    Κεφάλαιο Δ Άρθρο 86

    Να ενταχθεί στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας ως ποινικό αδίκημα, η κάθε μορφή διάρρηξης τέκνου – γονέα

    Κεφάλαιο Δ Άρθρο 98

    Να αποσυρθεί το ακαταδίωκτο των ειδικών ψυχικής υγείας, όταν γνωματεύουν ψευδής καταγγελίες

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 11:31 | θανασης

    βρε παιδια εσεισ με τα ιδια σχολια ,αντιγραφη επικολληση πωσ να ποινικοποιηθει κατι μη αποδεκτο παγκοσμίωσ;τι ειναι αυτο πάλι;΄γονεικη λεει αποξενωση και οτι ναναι .σας το λεω για να μη χαλιεστε αδικωσ.εδω μιλαμε για ενδοοικογενειακη βια και πωσ θα προστατεψουμε τα κορίτσια μασ,αυτα τα ασχετα αν και εφοσον,που δεν το νομιζω γιατι ο αξιοτιμος υπουργος καταλαβαινει,αφήστε τα για αλλη διαβουλευση ,γραψτε τα στη διαβουλευση για το εργασιακο γιατι και εδω ασχετα ειναι.

    υπουργε μαζι σας!

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 08:41 | ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

    Το Σχόλιο με όνομα «ΓΥΝΑΙΚΑ» είναι «φτιαχτό» είμαι σίγουρη πως δεν προλερχεται από γυναίκες αλλά από εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν ψεύτικη προπαγάνδα και δήθεν εντυπώσεις.Καμμία γυναίκα-μάνα δε θέλει όλα αυτά που επικαλείται το εν λόγω κείμενο.Το μόνο που επιθυμούμε είναι προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας και το δικαίωμά μας στη ζωή μετά τον γάμο.Και άψογη συνεργασία με τους καλούς μπαμπάδες κι όχι φυσικά με κακοποιητές ,για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών μας!Οι περισσότερες γυναίκες δεν περιμένουμε επιδόματα,εργαζόμαστε και θέλουμε να εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στα παιδιά μας και για να τους δίνουμε το παράδειγμα να προσπαθούν κι εκεινα και να είναι αυτόνομα στη ζωή τους.Σε ότι αφορά τις διατροφές που αυτό «καίει» τους περισσότερους μετά τη λήξη του γάμου,είναι τόσο ψίχουλα οι διατροφές στις περισσότερες περιπτώσεις,που στα παιδιά μας σαν μάνες δίνουμε τα τριπλά με όλη μας την καρδιά
    ,γι’αυτά τα παιδιά τα κάνουμε όλα,όλα είναι δικά τους.Επιτέλους αυτή η ψευτοπροπαγάνδα πρεπει να σταματήσει και να καταλάβουν ότι η διατροφή είναι για τα παιδιά τους,μια συμμετοχή στο μεγάλωμά τους εκτος αν εκει δεν επιθυμούν το από κοινού κι εξίσου.Επίσης ενα μεγάλο μπραβο στους καλους μπαμπαδες που ουδέποτε χειροδίκησαν ενάντια στη σύζυγο και στο παιδί τους και που παρά τον χωρισμό εφαρμόζουν την αναλογη συμπεριφορα σεβομενοι τη γυναίκα που έφερε στον κόσμο τα παιδιά τους,και πάνω από όλα σεβομενοι τα ίδια τους τα παιδιά .Φυσικά και υπάρχουν και μακάρι να είχα την τύχη να ήμουν με κάποιον σαν εκεινους κι όχι με έναν καταδικασθέντα κακοποιητή.

  • 22 Δεκεμβρίου 2023, 06:58 | Θ.Μ.

    Για το άρθρο 86 & 88

    Ποινικοποίηση της διάρρηξης σχέσεων γονέα – τέκνου και χαρακτηρισμός της ως ενδοοικογενειακής βίας, γιατί προκαλεί ψυχικό πόνο, τόσο στο παιδί όσο και στον γονέα που στερείται την επικοινωνία μαζί του. Είναι κακοποίηση αθώων παιδιών, που τα σακατεύει για μια ζωή. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς τους για να ολοκληρωθούν σαν προσωπικότητες. Δύο γονείς για κάθε παιδί. Αν κάποιος γονέας κάνει ψευδή καταγγελία ώστε να προκαλέσει διάρρηξη της σχέσης του παιδιού με τον άλλο του γονιό, να αφαιρείται η επιμέλεια από εκείνον, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Μόνον έτσι θα σταματήσει αυτό το απαράδεκτο για μια σύγχρονη κοινωνία φαινόμενο.

    Για το άρθρο 98

    Ιδιώτες ψυχολόγοι δίνουν με το κατάλληλο αντίτιμο μία γνωμάτευση, η οποία θα λειτουργήσει εις βάρος του άλλου γονέα στο δικαστήριο που θα δικάσει την επιμέλεια ή την επικοινωνία. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις οι γνωματεύσεις αυτές κατηγορούν τον άλλο γονέα ακόμη και για ασέλγεια στο ίδιο του το παιδί, αν όχι απλά για κακοποίηση. Η πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων καταρρίπτεται στα δικαστήρια και αποδεικνύεται πως αποτελούσε μία ψευδή καταγγελία. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ακαταδίωκτο των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων που ενεργούν έτσι, παίζοντας παιχνίδια και θησαυρίζοντας στις πλάτες αθώων παιδιών και βοηθώντας τον άλλο γονέα να διαλύσει την σχέση τους. Μόνο αν συμφωνούν και οι δύο γονείς, να μπορεί να επιληφθεί ψυχολόγος ή αν το έχει διατάξει το δικαστήριο ή ο εισαγγελέας ανηλίκων.

    Για το άρθρο 99

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, είμαστε όλοι ίσοι και έτσι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε από τον νόμο. Για ποιον λόγο κάνετε διάκριση σε άνδρες και γυναίκες; Δεν είναι μόνο οι γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και οι άντρες. Δημιουργία δομών υποστήριξης για όλους και όχι μόνο για γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, οι γυναίκες φέρονται να κακοποιούν τα παιδιά τους, 2 φορές περισσότερο από ότι οι άντρες. Η βία είναι καταδικαστέα ανεξαρτήτως του φύλου του δράστη.

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 23:25 | Σπύρος

    Το νομοσχέδιο μοιάζει κατασκευασμένο όχι για να υπηρετήσει το δίκαιο και την ισότητα αλλά για να εξυπηρετήσει το επικρατέστερο, αυτή τη χρονική στιγμή, κοινωνικό αφήγημα.
    Εστιάζω στις περιπτώσεις διαζυγίων με διένεξη.

    Ενδοοικογενειακή βία στα διαζύγια 1:
    Η καθεστωτική αντίληψη του συστήματος να θεωρεί «ασφαλή επιλογή» την ανάθεση της επιμέλειας στη μητέρα, δίχως να εξετάζονται ενδελεχώς και να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες διάρρηξης των οικογενειακών δεσμών, αντισυζυγικές συμπεριφορές, ακόμη και ψυχικές διαταραχές που ενδεχομένως υποβόσκουν, οδηγεί στην εργαλειοποίηση των παιδιών εκφραζόμενη πρακτικά με το «σου παίρνω τα παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα». Ο 4800 καταργείται στη πράξη καθημερινά δημιουργώντας συνθήκες σοβαρών διενέξεων, εντάσεις, καταστάσεις έντονης ψυχοσυναισθηματικής βίας και σκληρής αποξενωτικής συμπεριφοράς, όλα με τις ευλογίες ενός συστήματος που αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις της κοινωνίας, βολεύεται με το να τις αναπαράγει και να τις μηρυκάζει.
    Η προσπάθεια αποξένωσης των παιδιών από τον έτερο γονέα είναι μία συμπεριφορά με στοιχεία ψύχωσης, ενός, ενδεχομένως, διαταραγμένου ανθρώπου, αδιάφορου για τις συνέπειες που προκαλούνται κυρίως στα παιδιά αλλά και στον έτερο γονέα.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ σε περίπτωση διενέξεων τη προσθήκη υποχρεωτικής διαδικασίας εξέτασης από κατάλληλα πιστοποιημένους ειδικούς ψυχικής υγείας ΟΛΩΝ των μελών της οικογένειας, οπωσδήποτε με ύπαρξη δεύτερης γνωμάτευσης. Οι γνωματεύσεις θα είναι επαρκώς αιτιολογημένες και θα αποτελούν αναπόσπαστο και εμφανές προσάρτημα της απόφασης. Πρέπει κάτι να γίνει με τις άτυπες γνωματεύσεις των ειδικών ή «ειδικών» των υπηρεσιών που αφού λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις των δικαστηρίων, μετά εξαφανίζονται χωρίς να υπάρχει διαφάνεια και χωρίς να καθίσταται κανείς υπόλογος.

    Ενδοοικογενειακή βία στα διαζύγια 2:
    Η αυστηροποίηση των ποινών αλλά και των προϋποθέσεων της αναστολής οφείλει να λάβει υπόψιν και τη μάστιγα των ψευδών καταγγελιών, ιδίως ενδοοικογενειακής βίας. Αποτελεί κοινή γνώση ότι αρκετές φορές αβασάνιστα και ιδιοτελώς κατατίθενται ψευδείς ισχυρισμοί, ανύπαρκτα γεγονότα και συκοφαντίες.
    Πίσω από τις καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών που τυγχάνουν αληθείς, και οπωσδήποτε χρήζουν της άμεσης προστασίας του κράτους, υποκρύπτονται και υπερπολλαπλάσιες ψευδείς καταγγελίες που ιδιοτελώς και στοχευμένα κατατίθενται προς αποκλειστική δικαστική χρήση, με σκοπό την απόπειρα δολοφονίας της προσωπικότητας του καταγγελόμενου και οδηγούν στην ηθική, ψυχική και οικονομική εξόντωση του.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ την θεσμοθέτηση αυτεπάγγελτης αναζήτηση ευθυνών και παραδειγματικές, άμεσα εφαρμοστέες ποινές στη περίπτωση διαπίστωσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ύπαρξης ψευδών ισχυρισμών, αστήρικτων καταγγελιών και ανύπαρκτων περιστατικών, με συνυπευθυνότητα του νομικού παραστάτη που συμμετείχε άμεσα στην υποστήριξη των ψευδών κατηγοριών. Αν κάποιος/α θέλει να πει ψέματα να τα πει και να τα γράψει μόνος του. Στα διαζύγια τα δικόγραφα κατάντησαν κουρελόχαρτα με 95% ψεύδη και συκοφαντίες.

    Είναι εντελώς εσφαλμένη η ταύτιση της ενδοοικογενειακής βίας με την βία κατά των γυναικών ιδίως υπό το φως των τελευταίων στατιστικών από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” όπου παρά χρήμα αποδεικνύεται ότι φερόμενοι δράστες ενδοοικογενειακής βίας κατά ανηλίκου είναι περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες.
    “https://www.hamogelo.gr/media/uploads_file/2022/07/11/p1g7mbl2ftuo2l1f1t7l1e9e1uauq.pdf?fbclid=IwAR2B8O4XFJ5JOXZtBLyl4sFxrr4braPndnLsrVvqHgj7R_Ju_hNFxY6piSI
    Κάθε αναφορά επί του Νομοσχεδίου που ταυτίζει την έννοια της ενδοοικογενειακής βίας με την βία κατά των γυναικών θα πρέπει να απαληφθεί.

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 23:25 | Αθανασια

    Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ
    ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΦΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟ
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4800/21 ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΞΕΝΩΤΡΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ.
    ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΕΣ.
    ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4800/21 ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟιΧΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΦΡΜΟΖΟΥΝ.
    Εναρμόνιση των ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ Δικαστηρίων με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 22:22 | ΘΑΝΟΣ

    Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

    ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

    ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΣΥΔΩΣΙΑ.

    ΑΝ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΜΕΣΑ, ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΠΟΛΥ ΝΑ

    ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ

    ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ ΑΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 18:06 | ΣΙΠΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Μετά απο αυτό το video οπου ανακοινώνονται απο τον τύπο ( 2022-2023) περιστατικά βίας που ασκούν οι γυναίκες στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ των οποίων και 5 δολοφονίες από συγχρονες Μήδειες, θάπρεπε να κλείσετε τίς δομές που εχετε ανοίξει με σημαία και διαλαλώντας πόσο κακοποιητικοί και γυναικοκτόνοι ειναι οι άνδρες ή να ανοίξετε και για τούς άνδρες και τα παιδιά !
    ΝΤΡΟΠΗ για την ΑΔΙΚΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Διάκριση των Φύλων και διασυρμό συλλίβδην του ανδρικού φύλου !

    https://youtube.com/watch?v=rpHoRRqrwEQ&si=IsVc1MM22Qh0jSx6

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 17:21 | ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    Μετά απο αυτό το video οπου ανακοινώνονται απο τον τύπο ( 2022-2023) περιστατικά βίας που ασκούν οι γυναίκες στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ των οποίων και 5 δολοφονίες από συγχρονες Μήδειες, θάπρεπε να κλείσετε τίς δομές που εχετε ανοίξει με σημαία και διαλαλώντας πόσο κακοποιητικοί και γυναικοκτόνοι ειναι οι άνδρες ή να ανοίξετε και για τούς άνδρες και τα παιδιά !
    ΝΤΡΟΠΗ για την ΑΔΙΚΗ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Διάκριση των Φύλων και διασυρμό συλλίβδην του ανδρικού φύλου !

    https://youtube.com/watch?v=rpHoRRqrwEQ&si=IsVc1MM22Qh0jSx6

  • 21 Δεκεμβρίου 2023, 17:47 | Βαιος

    Εκφράζετε σαν κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο την καταπάτηση των δικαιωμάτων του άνδρα και το μίσος απέναντι σε αυτόν. Ποινικοποιείστε την γονική αποξένωση. Εφαρμόστε τον νόμο 4800 για τη σύνεπιμελεια. Ο άνδρας πατέρας και τα παιδιά μας υποφέρουν από την γονικη αποξένωση. Η βία δεν έχει φύλο!