Άρθρο 64 Απόδοση ή παράδοση τέκνου – Τροποποίηση παρ. 2 και κατάργηση παρ. 3 άρθρου 950 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 950 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η παρ. 2 αντικαθίσταται, η παρ. 3 καταργείται και το άρθρο 950 διαμορφώνεται ως εξής:

 «Άρθρο 950

  1. Με την απόφαση με την οποία διατάζεται η απόδοση ή παράδοση τέκνου καταδικάζεται ο γονέας που έχει το τέκνο να εκτελέσει αυτή την πράξη και με την ίδια απόφαση, για την περίπτωση που δεν την εκτελέσει, απαγγέλλεται αυτεπαγγέλτως χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ υπέρ του αιτούντος την απόδοση ή παράδοση και σε προσωπική κράτηση έως ένα έτος. Αν το τέκνο δεν βρεθεί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 861 έως 866.
  2. Αν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, το δικαστήριο που ρυθμίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο καθορίζει τα χρονικά διαστήματα αυτής και απειλεί, και αυτεπάγγελτα, σε βάρος εκείνου που εμποδίζει κάθε φορά την επικοινωνία, για κάθε παράβαση, χρηματική ποινή έως δέκα χιλιάδες (10,000.00) ευρώ και προσωρινή κράτηση έως ένα (1) έτος. Η παρεμπόδιση του δικαιώματος της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή, ο οποίος παρευρίσκεται κατά τον ορισθέντα χρόνο έναρξης της επικοινωνίας.».
  • 26 Αυγούστου 2021, 15:47 | Θάνος

    Στις περιπτώσεις που το παιδί αρνείται θα το δένουν και θα το παίρνουν;Δεν πρεπει να υπάρξει πρόβλεψη;
    Δεν ειναι σωστο αυτο το αόριστο άρθρο

  • 26 Αυγούστου 2021, 15:57 | Αγγελική Ιακωβίδου

    Επιθυμώ κι εγώ την προσθήκη της λέξης αδικαιολόγητα και την εξαίρεση κακοποιημένων γυναίκων,όπως παρουσιαζεται τώρα είναι ένα άρθρο μονόπλευρο που χρειάζεται περαιτερω ενίσχυση!

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:15 | Καρατζάς Α.

    Πολύ καλή ρύθμιση. Να τιμωρηθούν επιτέλους όσες έχουν επιβάλλει αποξενωτικες τακτικές εδώ και δεκαετίες τα παιδιά τους

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:02 | Αγνή

    Ο δικηγορος μο,υ που τον πληρώνω ποιον θα στηρίξει;

    Εμένα ή τον αντίδικο;

    Ο δικαστικός επιμελητής που τον πληρώνει ο αντίδικος ποιον θα στηρίξει;

    Εμένα ή τον αντίδικο;

    Η απάντηση δική σας για τη «δικαιοσύνη» σας!!!!!

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:14 | Ηλίας Καλύβας

    Mας καταστρεψατε ! Tις κόρες μας και τα εγγονια μας!
    Παρτο πισω Υπουργέ

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:34 | Μονογιού Παναγιώτα

    Διακρίνω φόβο απο κάποιους κυρίους στο άκουσμα της λέξεις ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ
    Γιατί;Αυτό θα ειναι καλό για μάνες και πατεραδες που επιζητούν το συμφέρον του παιδιού τους.Και στη δικαιοσύνη ανάμεσά τους!
    Για να αποφευχθούν περισσοτερες τραγωδίες η λεξη αδικαιολόγητα θα ξεχωρίσει τις περιπτωσεις που θα πρεπει να εφαρμόζεται το άρθρο απο αυτές που η χρηση του θα καταστεί καταχρηστική εις βαρος των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών.Αυτοί που δεν ειναι κακοποιητικοί δεν εχουν φόβο.Και θα ειναι και πιο αντικειμενικό όσον αφορά τον επιμελητή.
    Θα του δώσει έναν μπούσουλα.
    Κατ’εμέ πολύ ορθρο θα ειναι έτσι οχι οπως τώρα!Εχει τεράστια κενά!
    Μπράβο σε αυτούς που το σκεφτηκαν το αδικαιολόγητα και το πρότειναν!Και είναι πολλοί και πολλές!Και άντρες!Μπραβο τους!

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:27 | Γιωργος Καναβακουλας

    Ακομα μια καλη αλλαγη που μαζι με τον νομο 4800 θα δωσει τελος σε πολλα προβλήματα που ζουν χιλιαδες παιδια. Πραγματικα σε ορισμένα πραγματα η Ελλάδα μας ειναι αρκετα πισω. Πολλες μαμάδες αντιμετωπίζουν τα παιδια σαν κτήμα τους. Το καθε παιδι πρεπει να περνάει χρονο και με τους 2 γονεις. Ευχομαι οι δικαστες να εφαρμόζουν τον 4800 αλλα και να μην κανουν τα στραβά μάτια σε γονεις που Απλα θελουν το κακό τον παιδιων τους.

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:07 | ΔΚ-2

    Η εφαρμογή μιας Δικαστικής απόφασης επικοινωνίας με το τέκνο δεν έχει σχέση με την ύπαρξη βίας ή όχι στο παρελθόν μεταξύ του ζεύγους. Η άμεση (εξ αρχής) και συνεχή παρουσία του Δικαστικού επιμελητή ΕΓΓΥΑΤΑΙ εν μέρη την νομικά ορθή διαδικασία χωρίς παρατράγουδα. Αν υπάρχει όντως τέτοιο ζήτημα προφανώς ο Δικαστής έχει ήδη πάρει μέτρα. Ή ο/η δράστης έχει προφυλακιστεί ή έχει αποκλειστεί επικοινωνία του/της δράστη ήδη με την απόφαση ή η παραλαβή /παράδοση του τέκνου γίνεται σε ειδικές συνθήκες παρουσία ορισμένου από τον δικαστή τρίτου ειδικού.

    ΑΡΑ οι “φόβοι” που εκφράζονται είναι ή υπερβολικοί ή ψευδής. “Δικαιολογίες” που ακριβώς δείχνουν την επείγουσα ανάγκη της τροπολογίας.

    Ναι στην τροπολογία που εξασφαλίζει λύσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

  • 26 Αυγούστου 2021, 14:36 | Justice for violence victims

    Ζητάμε δικαιοσύνη για γυναίκες και παιδιά θύματα κακοποίσης,οχι τροποποιησεις προς το συμφερον κακοποιητων

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:58 | Μάκης

    Συγχαρητήρια στον νομοθέτη όπως είπε μια κυρία ποιο πάνω μην ακούτε μεμονωμένες φωνές…

    Σας ευχαριστούμε που σκεφτόσαστε τα παιδιά μας…

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:03 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΖΑΝΟΣ

    Η παρούσα τροπολογία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και σε συνδυασμό με το Ν.4800/2021, αναμένεται να συνδράμει αποφασιστικά ώστε να σταματήσει επιτέλους και στη χώρα μας το απαράδεκτο φαινόμενο της διάρρηξης της σχέσης του παιδιού με τον ένα γονέα του (συνήθως με αυτόν που μέχρι την 15/09/2021 δεν είχε την επιμέλεια του παιδιού του).

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:02 | Σταύρος

    Διαβάζω κάποια σχόλια του τύπου ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση του 950 δεν είναι σωστή γιατί θα τιμωρούνται οι μάνες και ότι δεν πρέπει να τις τιμωρούμε γιατί είναι «μανούλες».
    Δηλαδή όλοι εσείς που φωνάζετε να προστατέψουμε τις «μανούλες» δεν θέλετε να προστατέψετε τα δικαιώματα του γονέα έναντι του παιδιού, εσείς δεν είστε που φωνάζατε ότι και ο Ν4800/2021 έχει γονεοκεντρικό χαρακτήρα και όχι παιδοκεντρικό; Γιατί τώρα αλλάζετε άποψη και ζητάτε η τροποποίηση να έχει γονεοκεντρικό χαρακτήρα;

    Τελικά πότε λέτε αλήθεια τώρα ή τότε; Ή πάτε ανάλογα την κάθε φορά όπου φυσάει ο άνεμος.

    Λοιπόν και ο Ν4800/2021 και η συγκεκριμένη τροποποίηση έγιναν με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού που δεν είναι άλλο από την από κοινού και ισόχρονη γονική μέριμνα.

    Συγχαρητήρια στον Νομοθέτη

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:28 | Σ.Π

    Τι άλλο θα σκεφτείτε πια τους ελαχιστους μηνες που σας απεμειναν ως κυβέρνηση;Πόσο διχασμό θα δημιουργήσετε πια!Τολμήσατε να αγγίξετε μανες και παιδια!Κανείς δεν τολμησε ως τώρα ,γιατί είχε συνείδηση!
    Διαβάζω την τροποποίηση και γελαω.Πείτε στους επιμελητες οτι σε αυτά που θα γράφουν υπερ των πελατών τους,είναι υποχρεωμένοι να τους κάνουν και λίγο αέρα! Ο κάθε κακοποιητής που θα ερχεται σε επαφή με το παιδι μόνος του για εσάς είναι ασφαλες αυτό; !Προστατέψτε τα παιδια!Οι μπαμπαδες έχουν κανονική επικοινωνία,ειμαι πατερας!
    Κι αν θέλετε οι αποδεδειγμένα κακοποιητές μέσω δικαστηριου!Αν και η δικαιοσυνη σας καθυστερει πολυ!

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:45 | Κ.Μιχαλά

    TΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ!ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΧΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:25 | Χρύσα

    αρχικά ένα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και ένα ΜΠΡΑΒΟ !
    Ήμουν αρκετά μικρή, ηλικία γυμνασίου όταν χώρισαν οι δικοί μου. Διαβάζω απίστευτα σχόλια.
    Αν με ρωτήσετε τι μου έλειψε από την τότε παιδική μου ηλικία, δεν είναι ο χωρισμός των γονιών μου, αλλά εκείνος ο αγώνας μπάσκετ που δεν πήγα.
    Ήταν ΣΚ επικοινωνίας, η μητέρα μου είχε προειδοποιήσει τον πατέρα μου τηλεφωνικά να μην με αφήσει με κανέναν τρόπο να πάω στο γήπεδο. Παίρνω τον πατέρα μου τηλ και του ζητάω αν θέλει να πάμε παρέα, μου αρνήθηκε πολύ φιλικά και μου είπε πως θα βρούμε κάτι άλλο. Η μητέρα μου άρχισε να ορίεται, νομίζοντας πως θα με πάει τελικά με τον τρόπο που το είπε και να τον κατηγορεί πως μου βάζει λόγια και διάφορα κοσμητικά επίθετα!
    Σαν να μην είχα ζωή εγώ, τελικά για να αποφύγει ο πατέρας μου μηνύσεις κακής άσκησης, ίσως και το αυτόφωρο, με πήγε κοντά στο γήπεδο και ακούγαμε τον αγώνα από το ραδιόφωνο. Ουδέποτε την κατηγόρησε ο πατέρας μου, εν αντιθέσει με εκείνη τη γιαγιά και την προγιαγιά, που όποτε με πήγαιναν εκεί μου πέταγαν μια μπηχτή για τον πατέρα μου!
    Σήμερα είμαι 41 ετών και θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου και την οικογένειά του, που σεβάστηκε τα θέλω μου, ο οποίος πήγε αρκετές φορές αυτόφωρο γιατί η μητέρα μου ζήλευε την σχέση μου μαζί του και προσπαθούσε να αποκόψει με κάθε τρόπο την επικοινωνία μου μαζί του.
    Πλέον η μητέρα μου δεν ζεί, κι ο Θεός ας την συγχωρέσει. Η αλήθεια έιναι όμως, πως στην κηδεία της δεν έριξα ούτε δάκρυ, το μόνο που ένιωσα είναι να φεύγει ένα βάρος από πάνω μου, το βάρος της ενοχής να βλέπω κρυφά τον πατέρα μου.
    Εσείς λοιπόν όλοι οι εγωιστές κύριοι και κυρίες, δείξτε σεβασμό στα παιδιά σας, στις πραγματικές τους ανάγκες! Όλη μου η ζωή ήταν ένα περιπολικό και ειλικρινά ένας πατέρας με τεράστια υπομονή, χωρίς νομική κάλυψη, που έπρεπε να σωπαίνει και να υπομένει διάφορα αυτόφωρα και ψευδή κατηγορίες!
    Θα το χάσετε το παιχνίδι μόνοι σας! Τα ίδια τα παιδιά σας θα σας κρίνουν!

    Κυρίες και κύριοι στα σχόλια δείξτε σεβασμό ή σωπάστε!
    Τώρα που έχω δική μου οικογένεια, θέλω να γίνω η μητέρα που θα φροντίζει και θα είναι κοντά στα θέλω του έφηβου παιδιού της! Θα γίνω η μητέρα που δεν ήταν εκείνη!
    Η κυβέρνηση τη δουλειά της κάνει, νομοθετεί ορθά και βάση εποχής και καταστάσεων! Εσείς;

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:10 | Σαραντάκης Μιχάλης

    Τερατούργημα τροποποίηση!Θέλω να μάθω ποιος το σκεφτηκε

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:56 | ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΘΩΔΗ

    Σε κάποιο σχόλιο ειδα εναν κύριο να ζηταει να λέμε τον επιμελητη φιλο του μπαμπα!
    Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνοι ειναι έτσι;
    Με ποιο δικαιωμα να αποκτα το παιδί οικειότητα με ένα τριτο ατομο που δεν γνωρίζουμε το ποιόν του;
    Ολα για το συμφέρον τους και μόνο ουτε παιδια τους νοιαζουν ουτε τίποτα
    Το χρήμα και μόνο

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:04 | Κωνσταντίνα Μ.

    Οπωσδήποτε η λέξη αδικαιολόγητα!!!!!
    Οπωσδηποτε!!!!
    Καθώς επίσης και το δικαίωμα της μανας οταν δεν εμφανιζεται ο πατέρας σε επικοινωνια,να καλεί και εκεινη επιμελητη υποδεικνύοντας του την αγωγή επικοινωνιας!
    Φυσικά όχι μπροστα στο παιδι όσο πιο ανώδυνα γινεται!
    Η τροποποιηση ειναι απαράδεκτη

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:44 | ΚΟΚΟΡΟΤΣΙΚΟΣ ΙΩΆΝΝΗΣ

    Πραγματικά είναι θλιβερό που βλέπω τους αποξενωτες γονείς να δίνουν μάχη για να συνεχίσουν αυτό το βασανιστήριο στα παιδιά τους είναι κρίμα πραγματικά για τις παιδικές ψυχούλες τους που τις βασανίζουν έτσι.
    ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΊΗΣΗΣ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΌ ΤΗΣ ΑΠΟΞΈΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΓΟΝΈΑ.

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:09 | dimitris

    ευχαριστώ σε αυτές τις αλλαγές που πραγματοποιούνται

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:23 | Παναγιώτης

    γράφουν και άλλοι «τιμωρείται τις μάνες»… με ποιο τρόπο γίνεται αυτό; Επειδή αναγκάζουν έναν γονέα να επιτρέψουν την επικοινωνία του παιδιού τους με τον άλλον γονέα;;;
    Θα ξεχάσουμε τα ελληνικά που ξέραμε; Θέλετε να είστε ή να λέγεστε γονείς; Αυτό θα μάθετε και στα παιδιά σας; να μεγαλώνουν με ένα γονέα ή χειρότερα με 2 από τους οποίους τον έναν θα τον παρουσιάζετε ως βιολογικό τους γονέα;
    Πόσο θα συνεχιστεί αυτό το κρυφτό;;;
    Κάθε παιδί έχει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ και την ΑΝΑΓΚΗ να γνωρίσει τους βιολογικούς του γονείς. Όποιος στέκεται εμπόδιο σε αυτό, πρέπει να τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση.
    Επιτέλους πάμε μπροστά προς την ισότητα που μάχεται τόσα χρόνια το ασθενέστερο φύλο!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:56 | dimitris pappas

    Συγχαρητήρια και για αυτή την πρωτοβουλία υπέρ των παιδιών μας μπραβο στον υπουργο

  • 26 Αυγούστου 2021, 13:02 | dimitris pappas

    Συγχαρητήρια και για αυτή την πρωτοβουλία υπέρ των παιδιών μας

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:52 | makis

    Η αυστηροποίηση των ποινών, είναι υπέρ του κάθε γονέα που ενεργεί με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:21 | Παναγιώτης

    Ας λαϊκίσουμε λίγο…τί μπούρδες διαβάζω σε παιδιά; δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα θα το κρίνει ο δικαστικός επιμελητής !
    Αυτό θα αναγράφεται στην έκθεσή του αν είναι. Φυσικά και ο κάθε γονέας δηλώνει την επίσκεψη πριν καταφτάσει στην οικεία (ή και προσωρινή) του παιδιού. Από κει και πέρα ο γονέας που διαμένει με το παιδί έχει κάθε δικαίωμα (και θα έπρεπε μάλιστα) να ενημερώσει τον άλλον, πως δεν γίνει για αυτό και αυτό το λόγο.
    Έτσι ο επιμελητής, θα αναγράφει την κατάσταση και λύνεται το πρόβλημά σας. Συνέλθετε λιγάκι, γιατί έχετε ξεφύγει.
    ΟΡΘΟΤΑΤΟ είναι και στη κρίση του κάθε δικαστικού επιμελητή και όχι απλού αστυνομικού πλέον.

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:26 | vaggelis mparlampanis

    Επιτέλους, αλλάζουν όλα προς το πραγματικό συμφέρον των παιδιών μας, συγχαρητήρια και για την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:09 | Διονύσιος Αθανασίου

    Έτσι τιμωρήστε τις μανες των παιδιών και μετά θα το βρείτε απο τα ίδια τα παιδια!Κανένας νομος δε θα μπορει να σας σωσει σε αυτό
    Και σας το λεει ενας παππούς γεροντας
    Γινετε έρμαια της κυβέρνησης!

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:06 | ΚΑΝΑΒΑΡΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ ΔΙΑΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:14 | Φουγιάς Στέλιος

    Πολύ σωστή τροποποίηση, τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς τους και όποιος από τους δύο δεν επιτρέπει στο παιδί να επικοινωνήσει με τον άλλο γονέα του να τιμωρείται παραδειγματικά και ακόμα πιο αυστηρά από αυτά που προβλέπει η τωρινή τροποποίηση

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:00 | Peny Konstantou

    ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ.ΟΛΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ;ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ;
    ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ!

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:06 | Σ.Γ

    Συμφωνώ απόλυτα με την επιχειρούμενη τροποποίηση του άρθρου προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών διότι δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστούν οι αποξενωτές γονείς σε συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις. Από την άλλη θεωρώ ρατσιστικές και φασιστικές τις οποίες γενικεύσεις που αφορούν την ποιότητα των πατεράδων. Κακοποιητικές μπορεί να είναι εξίσου και οι μητέρες. Ίσως διαφέρει η μορφή της κακοποίησης.

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:51 | Νικολάου Παναγιώτα

    Πολύ σωστή τροποποίηση και ακόμα πιο αυστηρή να ήταν θα ήταν ακόμα πιο δίκαιη.

    Ο γονέας που έχει την επιμέλεια και στερεί την επικοινωνία του παιδιού του με τον άλλον, ο οποίος είναι ικανός και άξιος για να ασκήσει τα γονικά του καθήκοντα, τότε αυτός ο γονέας είναι ανάξιος να λέγεται γονέας και επικίνδυνος για την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία και ανατροφή του παιδιού. Σε αυτόν τον γονέα θα πρέπει να αφαιρείται η επιμέλεια και η γονική μέριμνα ολικώς.

    Κανείς δεν μπορεί να στερεί τον γονέα από ένα παιδί ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι ο άλλος του γονέας.

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:13 | I.K

    Σε περίπτωση που τα παιδιά δεν επιθυμούν θα πηγαίνετε φυλακή την μητέρα;
    ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:39 | Εύη

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η σωστή ανακατανομή της επικοινωνίας και η τήρηση δικαστικών αποφάσεων. Για το καλό κάθε ανήλικου τέκνου ! Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:22 | ΜAΡΝΗΣ ΚΩΣΤΗΣ

    Τροποποιησεις με συμφεροντα γονέων και όχι τεκνων!Ποια κυβερνηση δε θα προστατευε την νεα γενια.Η ΝΔ

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:33 | Χαρίκλεια

    Θετικό βήμα προς την εκρίζωση της γονεικής αποξένωσης.

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:00 | Παναγιώτης

    ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για κάθε γονέα. Οι κακοποιητές δεν θα τολμήσουν να ενεργήσουν μπροστά σε δικαστικό επιμελητή και οι αποξενωμένοι θα επικοινωνούν επιτέλους με τα παιδιά τους τις ώρες που έχουν οριστεί !

  • 26 Αυγούστου 2021, 12:20 | Paraskevas

    Επιεικώς απαράδεκτη τροποποίηση!

  • 26 Αυγούστου 2021, 11:56 | Σαμαράς Βασίλειος

    Μπράβο στην κυβέρνηση ενας ακόμα νόμος για το καλό των παιδιών μας. Να σταματήσουν επιτέλους να στερούν τους μπαμπάδες από τα παιδιά τους

  • 26 Αυγούστου 2021, 10:47 | Δημήτρης Δημητρόπουλος

    Είναι αναγκαίο και στην σωστή κατεύθυνση προκειμένου σύντομα να καταλάβουν όλοι είτε είναι πατεράδες είτε είναι μαμάδες ότι το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών τους είναι να ανατρέφονται και από τούς δύο γονείς τους.
    Στα πλαίσια και του νέου οικογενειακού δικαίου είναι μία απαραίτητη αλλαγή έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά τά παιδιά μας εργαλεία αντιδικίας ανάμεσα στους γονείς τούς.
    Ευχαριστούμε κύριε υπουργέ.

  • 26 Αυγούστου 2021, 09:20 | ανθούλα

    Ακριβώς όπως έχει υποθεί σε σχετικό σχόλιο. «Προστατέψτε τους γονείς».
    άρα δεν νομοθετούμε για τα παιδιά, αλλά για τους γονείς…όχι για να μην λένε ότι το συμφέρον των παιδιών είναι πάνω από όλα…γράφονται και αλήθειες ηθελημένα ή όχι…Και γι αυτό το λόγο θα πρέπει και ο γονέας που έχει την επιμέλεια να μπορεί να φέρνει το δικαστικό επιμελητή στις περιπτώσεις που ο έτερος γονέας δεν ασκεί, υπαιτίως, το δικαιώμα της επικοινωνίας.

  • 26 Αυγούστου 2021, 08:31 | Αθηνά

    Aκόμη ενα μετρο για να εκδικηθούν οι ΔΗΘΕΝ αποξενωμενοι πατεραδες τις πρώην τους που υστερα απο βία που άσκησαν εναντιον τους πηραν την αποφαση να τους χωρισουν. Ήδη με την συνεπιμέλεια που περασατε οι πατεραδες ξεκινησαν να δυσκολευουν την ζωη των μανάδων των παιδιών τους οποτε ηρθε κ η στιγμή να την δυσκολεψουν επιπλεον….σκεφτείτε τα παιδιά αυτά κ την ψυχολογια τους!

  • 26 Αυγούστου 2021, 07:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Βρήκαν ακόμη έναν τρόπο να τρέχουν τις μανάδες.Θα λένε πως δεν τα κάνουν παρουσία τρίτου ή θα βρουν άκρη οι πατεράδες με ψευδείς ς εκαταγραφες να διεκδικούν χρήματα

  • 26 Αυγούστου 2021, 05:07 | ΚΥΡΙΑΚΗ Χ.

    Ορθή η τροποποίηση γιατί το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για Κοινή Επιμέλεια με βάση την ΙΣΟΤΗΤΑ ορίζει πως πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο γονείς στη ζωή του παιδιού και ως ακολούθως:

    Ψήφισμα 2079 Συμβούλιο της Ευρώπης

    Κοινοβουλευτική Ολομέλεια

    Ισότητα και κοινή γονεϊκή μέριμνα-επιμέλεια : ο ρόλος του πατέρα

    Συγγραφέας (-είς) : Κοινοβουλευτικό Σώμα

    Συζήτηση ολομέλειας την 2α Οκτωβρίου 2015 ( 36η Συνεδρίαση) με θέμα Εξάλειψη των Διακρίσεων με εισηγήτρια την Francoise Hetto-Gaasch και τοποθέτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης με εισηγητή τον Stefan Schennach.

    Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προάγει συστηματικά την ισότητα των φύλων τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην ιδιωτική ζωή του ατόμου. Στα περισσότερα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης παρατηρούνται κύριες και ουσιαστικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό αν και δεν είναι αρκετά επαρκείς. Θα πρέπει να διασφαλίζεται και να προάγεται η ισότητα μεταξύ των γονέων μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας από τη στιγμή που αποκτούν παιδιά. Η ενεργή συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού είναι ευεργετική για την ανάπτυξη του παιδιού. Κρίνεται αναγκαίο να αναγνωριστεί στις πραγματικές του διαστάσεις ο ρόλος του πατέρα απέναντι στα παιδιά του ακόμα και στα βρέφη και να λάβει τη δέουσα αξία.
    Η κοινή γονεϊκή μέριμνα-επιμέλεια (shared parental responsibility) υποδηλώνει ότι οι γονείς έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, καθήκοντα και ευθύνες απέναντι στα παιδιά τους. Γεγονός όμως είναι ότι ο πατέρας συχνά αντιμετωπίζει το νόμο, την εφαρμογή του και προκαταλήψεις, που του στερούν τη σταθερή και αδιάλειπτη πατρική σχέση με τα παιδιά του (Απόφαση 1921/2013).
    Με την απόφαση “ Ισότητα των φύλων, συνδυασμός εργασιακής και προσωπικής ζωής και κοινή γονεϊκή επιμέλεια-μέριμνα”, η Ολομέλεια καλεί τις αρχές των κρατών-μελών να σεβαστούν το δικαίωμα του πατέρα να απολαμβάνει κοινή γονεϊκή μέριμνα-επιμέλεια διασφαλίζοντας ότι το οικογενειακό δίκαιο προβλέπει στην περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου τη δυνατότητα κοινής επιμέλειας των παιδιών ως προς το υπέρτερο συμφέρον τους βασιζόμενο στην αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των γονέων.

    Η Ολομέλεια επισημαίνει ότι ο σεβασμός της οικογένειας αποτελεί ουσιαστικό δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Άρθρο 8 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ETS No 5) και αναρίθμητα διεθνή νομικά συμβούλια και όργανα. Η δυνατότητα να βρίσκονται μαζί γονέας και παιδί αποτελεί αναπόσπαστο και αναγκαίο τμήμα της οικογένειας. Ο χωρισμός γονέα-παιδιού προκαλεί μη αναστρέψιμες επιδράσεις στη σχέση τους που είναι αδύνατο να αποκατασταθούν στο μέλλον. Μια τέτοια απομάκρυνση θα πρέπει να διατάσσεται μόνο από δικαστή και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου συντρέχουν λόγοι υψηλού κινδύνου για το συμφέρον του παιδιού.
    Επιπλέον, είναι πεποίθηση της Ολομέλειας ότι η προαγωγή της κοινής γονεϊκής μέριμνας-επιμέλειας ενισχύει την απάλειψη στερεότυπων που αφορούν το ρόλο της γυναίκας και του άντρα μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας και ότι απλώς αποτελεί τη φυσική εξέλιξη που συντελέστηκε μέσα από τις κοινωνικές αλλαγές σε σχέση με την οργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής που έλαβαν χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια.
    Με βάση τα παραπάνω, η Ολομέλεια καλεί τα κράτη-μέλη να:
    5.1. υπογράψουν και/ή κυρώσουν, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, τη Σύμβαση Άσκησης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ETS No.160) και τη Σύμβαση για την Επικοινωνία με τα Παιδιά (ETS No. 192),

    5.2. υπογράψουν και/ή κυρώσουν εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, την από το 1980 Σύμβαση της Χάγης για τα Πολιτικά Δικαιώματα αναφορικά με τη Διεθνή Απαγωγή Παιδιού και να την εφαρμόσουν σύμφωνα με τη Σύμβαση διασφαλίζοντας την άμεση συνεργασία και ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών που έχουν την ευθύνη εφαρμογής της.

    5.3. διασφαλίσουν ότι οι γονείς έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στα παιδιά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη διοικητική πρακτική, ότι κάθε γονέας έχει το δικαίωμα ενημέρωσης και γνώμης για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών τους, πάντα σύμφωνα με το υπέρτερο συμφέρον των παιδιών.

    5.4. απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε ανισότητα που βασίζεται στην οικογενειακή κατάσταση των γονέων συμπεριλαμβανομένων των γονέων που έχουν προχωρήσει στην πράξη αναγνώρισης τέκνου,

    5.5. εισάγουν στη νομοθεσία τους την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας μετά τη διάσταση/χωρισμό εκτός από περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκου ή ενδοοικογενειακής βίας, και ο χρόνος παραμονής με κάθε γονέα να προσαρμόζεται στις ανάγκες και δραστηριότητες του παιδιού,

    5.6. σέβονται το δικαίωμα να εκφέρει την άποψη του το παιδί σε όλα τα θέματα που το αφορούν όταν είναι σε θέση να αντιληφθεί επαρκώς τα θέματα,

    5.7. λαμβάνεται υπόψη αν υπάρχει εναλλασσόμενη διαμονή τέκνου κατά την απονομή κοινωνικών επιδομάτων,

    5.8. ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις που αφορούν τη διαμονή τέκνου και η άσκηση των δικαιωμάτων του είναι σε πλήρη εναρμόνιση, συμπεριλαμβανομένης και της παραβίασης επικοινωνίας τέκνου-γονέα όταν δεν τηρείται η επικοινωνία λόγω υπαιτιότητας του άλλου γονέα,

    5.9. ενθαρρύνουν και όπου κρίνεται να υπάρχει μεσολάβηση/διαμεσολάβηση μέσα στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών σε περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά και, ειδικότερα με τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ενημερωτικής συνάντησης με δικαστική εντολή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γονέων πάνω στο θέμα της κοινής γονικής επιμέλειας-μέριμνας ως η καλύτερη επιλογή ως προς το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού και την κατεύθυνση τους προς αυτήν, διασφαλίζοντας ότι οι μεσολαβητές/διαμεσολαβητές διαθέτουν επαρκή εκπαίδευση και τέλος ενθαρρύνοντας τη συνεργασία των διαδίκων καθώς και ειδικών, με βάση το μοντέλο Cochem,

    5.10. να διασφαλίσουν ότι οι ειδικοί που παρακολουθούν τα παιδιά σε οικογενειακές υποθέσεις που έχουν πάρει τη δικαστική οδό, διαθέτουν την απαραίτητη διεπιστημονική εκπαίδευση πάνω στα συγκεκριμένα δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικιακής ομάδας καθώς επίσης και στις διαδικασίες που αφορούν τα παιδιά, σύμφωνα με τις Οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί,

    5.11. ενθαρρύνουν τον γονεϊκό προγραμματισμό ανατροφής του παιδιού (parenting plan) – η απόδοση στην ελληνική είναι αποκλειστικότητα του ΓΟΝ.ΙΣ – με βάση τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς να καθορίσουν οι ίδιοι τους βασικούς τομείς ζωής των παιδιών τους και να δημιουργηθεί η δυνατότητα να μπορούν τα παιδιά να ζητούν αλλαγή συνθηκών που τα επηρεάζει άμεσα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τόπο διαμονής,

    5.12. υιοθετήσουν γονεϊκή άδεια μετ’αποδοχών και για τον πατέρα κατά προτίμηση στις περιπτώσεις που η άδεια δεν μεταφέρεται.

    ΑΠΛΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

  • 26 Αυγούστου 2021, 05:54 | Αντωνία Κατ.

    Σωστή μεταρρύθμιση…

    Απλά συνεχίστε και μην ακούτε μεμονωμένες ακραίες φωνές.

  • 26 Αυγούστου 2021, 05:04 | Τάνια

    Αυστηροποίηση των ποινών για όσους γονείς ενεργούν ενάντια στο συμφέρον των παιδιών τους. Συμπεριφορές παρεμπόδισης του δικαιώματος επικοινωνίας πρέπει να αποθαρρύνονται και οι ποινές να επιβάλλονται για κάθε παραβίαση ξεχωριστά.

    Προσωπικά αναγνωρίζω όλοι την προσπάθεια της Κυβέρνησης..
    Προχωρήστε είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που σκέφτεται τα παιδιά μας.

  • 26 Αυγούστου 2021, 04:20 | Χ.Κ.

    Στο σωστό δρόμο η τροποποίηση.
    Σημαντική προσπάθεια να λυθούν προβλήματα σαράντα ετών.
    Επιτέλους πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά έχουν δύο γονείς και ο τρόπος είναι ένας και απλός.
    Κοινή ανατροφή με ίσο χρόνο επικοινωνίας και με τους δύο γονείς για το καλό τους.

  • 26 Αυγούστου 2021, 01:56 | Γιάννα Καραδήμα

    Διευκρινήστε τι θα γίνεται όταν ένα παιδί δεν επιθυμεί,θα το παιρνουν με τη βία παρά τη θέλησή του;Διαφωνώ κάθετα!

  • 26 Αυγούστου 2021, 01:54 | Kωνσταντίνος Γιαννάκης

    Δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση ορθή μεταρύθμιση!Για την ορθή μεταρρύθμιση του άρθρου 950 προτείνω την προσθήκη της λεξης ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ!Το άρθρο να ισχυει στις περιπτωσεις που είναι αδικαιολόγητη η παραβίαση της δικαστικής απόφασης τόσο για την παρεμπόδιση της επικοινωνιας όσο και για την μη παράδοση τέκνου!
    Όπως πράξατε και στο θέμα διατροφής στο νομοσχέδιο!

  • 26 Αυγούστου 2021, 01:57 | Κ.Η.

    Η κυβέρνησή σας κατάφερε με κάθε απαράδεκτο τρόπο να κάνει νόμο την δυσκολία και την επικινδυνοτητα στην ζωή των παιδιών μας!
    Μη προσθέτετε και τροποποιησεις αρκετό κακό κάνατε και κανετε στα παιδιά μας!